Tejfölös kapros káposzta
Hozzávalók: 1 kg fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, ecet, 1 nagy csokor kapor. A káposztát legyaluljuk, és ecetes-sós vízzel leforrázzuk. Az olajban megpirítjuk a hagymát, az ecetes vízben kihűlt és lecsurgatott káposztát beletesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi kétharmad részéig ellepi, és beledobjuk a leveskockát. Végül egy nagy csokor finomra vágott kapor kerül a fazékba, és az egészet megpároljuk. Tálalás előtt a liszttel elkevert tejföllel sűrítjük be.
Székelykáposzta
Hozzávalók: 35 dkg darált sertéshús, 50 dkg savanyú aprókáposzta, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, só, bors.
A savanyú káposztát kicsavarjuk a levétől, egy edénybe tesszük, s 1 dl víz hozzáadásával 10 percig 500 W-on főzzük. A kockára vágott szalonnát egy edénybe helyezzük és 3 perc alatt 500 W-on kiolvasztjuk a zsírját. Ezután a hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A szalonnához tesszük, és 3 percig 500 W-on üvegesre pároljuk. A hagymát megfűszerezzük, belekeverjük a darált sertéshúst és a felkarikázott füstölt kolbászt, rátesszük az összezúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük. Letakarva 15 percig 500 W-on pároljuk. Félidőben megkeverjük. Egy mélyebb tálba beletesszük a káposzta és a főtt rizs felét, majd a párolt húst. A paradicsomot megmossuk, majd felszeleteljük és ráfektetjük a húsra. Ezután rásimítjuk a maradék rizst és a káposztát. A tejfölt megfűszerezzük és ráöntjük. Az így elkészített ételt beletesszük a sütőbe és 10 percig 500 W-on összefőzzük.
Paradicsomos káposzta I.
Hozzávalók: 1 kg fehér édes káposzta, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, liter paradicsom ivólé vagy 1/4-es paradicsompüré, só, őrölt bors, cukor (l babérlevél).
A káposztát először félbevágjuk, majd kitorzsázva, laskára vágjuk. Annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy félig ellepje. Közben az olajból a liszttel barna rántást készítünk, a paradicsomlével felengedjük, majd beletesszük a leszűrt káposztát. Annyi káposztafőzővízzel hígítjuk, hogy sűrű mártás legyen. Ha paradicsompürével főzzük, akkor káposztafőzővízzel hígítjuk. (Főzhetünk a mártásba babérlevelet is ízesítőül, ahogy az Erdélyben szokás.) A végén őrölt borssal meg cukorral adjuk meg a kellemesen édeskés-fűszeres ízét.
Paradicsomos káposzta II.
Hozzávalók: 1 kb. 50 dkg-os káposztafej, 50 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, bors, cukor.
A paradicsomot alaposan megmossuk, héjától megfosztjuk és apró darabokra vágjuk. A káposzta külső leveleit leszedjük, a többit legyaluljuk. Beletesszük egy edénybe és annyi vizet öntünk rá, hogy félig fedje a káposztát. 15 percig 500 W-on főzzük, majd a paradicsomot hozzákeverve még 5 percig 500 W-on főzzük. Félidőben megkeverjük, sóval, borssal, cukorral ízesítjük.
Paradicsomos káposzta III.
Hozzávalók: 50 deka káposzta, 5 deci paradicsom, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 5 deka vöröshagyma, só, 4 deka cukor.
A finom metéltre vágott káposztát 1 fej nyers vöröshagymával megfőzzük, majd felöntjük paradicsommal és jól felforraljuk. Felhevített zsírban megpirítjuk a lisztet világospirosra, hideg vízzel feleresztjük. Cukorral megízesítjük, hozzáadjuk a káposztához és ismét felforraljuk.
Édes-káposztafőzelék
Hozzávalók: 70-80 deka káposzta, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 6 deka vöröshagyma, só, töröttbors, 30-40 deka sertésfejhús,1 deci tejföl.
A megtisztított káposztát ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk és forró vízben a nyers sertéshússal együtt puhára főzzük. Elkészítjük a rántást: 6 deka felhevített zsírba tesszük a 4 deka lisztet, megpirítjuk és elkeverjük a 6 deka reszelt vöröshagymával és kevés borssal, feleresztjük egy kis hideg vízzel, és a káposztához keverve, az ételt felforraljuk. Tejföllel ízesítjük.
Savanyú-káposztafőzelék
Hozzávalók: 60 deka savanyú káposzta, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 8 deka vöröshagyma, pirospaprika, só, 2 deci tejföl, evőkanálnyi kapor.
A vízzel kimosott savanyú káposztát annyi vízzel tesszük fel főni, hogy azt ellepje. A rántást a következőképpen készítjük el:
Felhevítünk 6 deka zsírt, hozzáadjuk a lisztet, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, kaprot és paprikát, és egy kevés hideg vízzel feleresztjük, majd a káposztába keverjük. Az egészet jól felforraljuk.
Tálaláskor tejföllel ízesítjük. Igen jó ízű lesz a savanyú káposzta, ha egy kis füstölt vagy nyers hússal főzzük. A füstölt szalonna bőrkéje is igen kellemes ízűvé teszi a főzeléket.
Párolt vöröskáposzta
Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon
Hozzávalók: 60 dkg vöröskáposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, köménymag, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor.
A káposzta külső leveleit lefejtjük, a torzsáját kivágjuk, majd megmossuk. Késsel vékonyra szeleteljük és megsózzuk. Egy edénybe olajat teszünk és 2 perc alatt 500 W-on melegítjük. A hagymát megtisztítjuk, igen apróra kockázzuk és 2 percig 500 W-on pároljuk. A sütőből kivéve a káposztával összekeverjük, egy pici vizet öntünk rá, megcukrozzuk, ecettel ízesítjük, majd meghintjük köménymaggal. Lefedve 22 percig 500 W-on pároljuk. Húsfélékhez, bármilyen körettel, esetleg sajtos, tejfölös öntettel önállóan is tálalhatjuk.
|