Tökfőzelék I.
Hozzávalók: 1,5 kg tök vagy 1 kg gyalult tök, vagy 1 csomag mirelit tök vagy 1 nagy üveg tökkonzerv, 1 púpos evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, késhegynyi pirospaprika, ecet, 1 nagy csokor kapor (2 gerezd fokhagyma).
A tököt meghámozzuk, kimagvaljuk és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, a paprikával megszórjuk, és a gyalult tököt beletéve, megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk. Nagyon kis lángon (még a lángelosztót is alátéve), fedő alatt pároljuk, mert a sótól a tök levet enged. Belerakjuk a finomra vágott kaprot, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. (Nagyon finom, ha a vöröshagyma párolása végén a tört fokhagymát is belerakjuk, ezt csak egy percig sütjük, és úgy kerül bele a paprika meg a tök.) Ha mirelit tökből készítjük, akkor még fagyottan rakjuk a tököt a hagymás olajra, és megsózva, nagyon kis lángon olvasztjuk fel. Ilyenkor nem kell lefedni, mert a tök nagyon sok nedvességet enged ki magából, csak győzzük elpárologtatni. Ha konzervből készítjük, akkor a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, a kaporral ízesítve kevés konzervlével mártás sűrűségűre hígítjuk, és a végén rakjuk bele a leszűrt tököt, amivel már éppen csak egyszer felforraljuk, de nem főzzük.
Tökfőzelék II.
Hozzávalók: 60 dkg gyalult tök, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, ecet, cukor.
A legyalult tököt megsózzuk, majd néhány percig állni hagyjuk. Egy edénybe vajat teszünk és 2 percig 200 W-on felolvasztjuk, ezután lisztet keverünk hozzá és 3 perc alatt 500 W-on rántást készítünk. Belekeverjük az apróra vágott hagymát és a kaprot, majd meghintjük pirospaprikával és elkeverjük a tejföllel. 1 dl wizet öntve hozzá, csomómentesre keverjük. A tököt a levétől kinyomkodjuk és belekeverjük az előbb elkészített fűszeres rántásba. 8 percig 500 W-on lefedve főzzük, majd kitakarva 5 percig 500 W-on elfőzzük a levét.
Tökfőzelék III.
(tejfölös tök)
Hozzávalók: 60-80 deka gyalult tök, 6 deka zsír vagy vaj, 5 deka liszt, 5 deka reszelt vöröshagyma, kis evőkanálnyi kapor, só, 2 deci tejföl, 2 evőkanálnyi ecet vagy citromlé, 3 deka cukor.
A meggyalult tököt besózzuk és negyed óráig állni hagyjuk. Felhevített zsírban vagy vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát és belerakjuk a sós léből kiemelt és jól kinyomkodott tököt, azután jól elkeverjük, egy kis ecetes vízzel feleresztjük és felfőzzük. A tök levet ereszt, tehát 1-2 deci víznél ne öntsünk rá többet. Tegyük hozzá a megvagdalt kaprot és a cukrot is.
Ha a tök puhára főtt, tejfölös habarással sűrítjük és jól felforraljuk.
|