Sóskafőzelék
Hozzávalók: 1 kiló sóska, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 2 deci tejföl, 4 deka cukor, só.
A bő vízben megmosott sóska levét szitán lecsurgatjuk és 6 deka zsíron vagy vajon lepároljuk. Meghintjük liszttel, elkeverjük, és miután 1-2 deci húslevessel vagy vízzel feleresztettük, felfőzzük. Tejföllel, sóval és cukorral ízesítve tálaljuk, szitán áttörve.
Készíthetjük hagymás zsíron párolva is.
Sóskamártás
Hozzávalók: 75 dkg sóska, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, tej, 1 dl tejföl, só, cukor.
A megtisztított sóskát a forró zsiradékba forgatjuk, megsózzuk, és saját levében, kis lángon, fedő alatt jó puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel megszórjuk, és annyi tejjel engedjük fel, hogy összeforralva sűrű mártást kapjunk. Ezután egy kevés cukorral szelídítjük az ízét, és az egészet simára turmixoljuk vagy áttörjük. Megtejfölözzük, és még egy percig forraljuk, úgy adjuk asztalra. Mindig kívánkozik mellé sós vagy pirított burgonya is.
|