Kelbimbóleves
Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt tarja, 1 nagyobb póréhagyma, 1 ev
evő kanál vaj vagy olaj, 50 dkg tisztított kelbimbó, 1-2 erőleveskocka, só, bors, 1,5 dl tejszín, kis csokor petrezselyem.
A szalonnát, kevés kockázott füstölt tarját, póréhagymát kevés vajon vagy olajon megpirítjuk. A megtisztított kelbimbót
beletesszük, vízzel felengedjük, ha felforrt, 1-2 leveskockával sűrítjük. A levest fedő alatt a kelbimbó megpuhulásáig főzzük,
sóval, borssal ízesítjük, tejszínnel szelídítjük, és vágott petrezselyemmel díszítjük.
* * *
Rakott kelbimbó
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb csirkemell, 5-10 dkg füstölt tarja, 5 dkg vaj, 1 dl
tejszín, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 leveskocka, só, bors, borsikafű, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt.
A tisztított kelbimbót sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A csirkemellet lefejtjük a csontról, és bőröstül ledaráljuk a
tarjával, hagymával, fokhagymával együtt, majd a vajban megpároljuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk
zsemlemorzsával, és lerakjuk a kelbimbót, az árpagyöngyöt és a húst. A rétegeket sóval, borssal, borsikafűvel fűszerezzük.
A leveskockát elmorzsoljuk, és elkeverjük a tejszínnel, majd rálocsoljuk a kelbimbóra. A tojásokat habosra keverjük a reszelt
sajjttal és a fűszerekkel, majd a kelbimbó tetejére öntjük. A sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, addig, amíg meg nem pirul a
teteje.
* * *
Rokfortos saláta
Hozzávalók: 40 dkg tisztított kelbimbó, 10 dkg rokfort sajt, 3 dl tejföl (vagy tetszés szerint 1 dl tejföl és 2 dl joghurt vagy
kefír), só, fehér bors, 1 csokor metélőhagyma.
A kelbimbót sós forró vízbe tesszük, és megpuhítjuk. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A sajtot villával összetörjük, elkeverjük a
tejföllel vagy a joghurttal, az apróra vágott metélőhagymával. Sóval, fehér borssal fűszerezzük, és a mártást a kelbimbóra
öntjük. Tálalás előtt 1-2 órára behűtjük. Petrezselyemmel díszítjük.
* * *
Kelbimbó gesztenyével (köretnek sültek mellé, vagy önállóan)
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 40 dkg gesztenye, 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 2,5 dl zöldséglé (lehet leveskockából is), só, egy
csipet reszelt szerecsendió.
A kelbimbót megtisztítjuk, külső leveleit leszedjük, torzsáját levágjuk, kereszt alakban bevágjuk, megmossuk. 1,5 liter vizet
sóval felforralunk, beletesszük a zöldséget, és gyenge tűzön, fedő alatt 20 percig főzzük. A gesztenyéhez felforralunk 1
liter vizet. A gesztenyék hegyesebbik végét kereszt alakban bevágjuk, a forrásban lévő vízbe tesszük, és 20 percig főzzük
erős lángon. A gesztenyéről leöntjük a vizet, meghámozzuk, és a belső héját is leszedjük. A vajat a mézzel folytonosan
kevergetve felforrósítjuk, beletesszük a gesztenyéket, és néhányszor megforgatjuk. A zöldséglevet felforraljuk, agesztenyére öntjük, és fedő alatt 10 percig pároljuk. A lecsöpögtetett kelbimbót a gesztenyéhez adjuk, és gyenge tűzön átforrósítjuk. F
A kelbimbó - bimbós kel vagy brüsszeli kel - a káposzta félék közé tartozik, és neki van a legkisebb fogyasztható része. Igazi
téli zöldségféle, az első fagyok után alakul ki sajátos íze, így ezt a növényt is csak az első csípősebb éjszakák után érdemes
szüretelni. A hajtások, amelyeken a kelbimbók nőnek, a téli hónapok alatt a legjobb tápanyag raktárt jelentik a növénynek.A kelbimbó szezonja szeptembertől februárig tart.
Vásárláskor a kicsi, szorosan zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyük meg. Ha a zöldség fonnyadt vagy sárgásak a külső levelei,
akkor már régóta tárolták valamilyen meleg helyen. A frissen vásárolt kelbimbót papírzacskóban kb. egy hétig tudjuk
hűtőszekrényben tárolni. A tisztított kelbimbót le is fagyaszthatjuk. A kelbimbó gazdag ballasztanyagokban, káliumban,
magnéziumban, vasban. Van benne B2-, B6-, C-, K-vitamin és folsav is. Ezeken kívül tartalmaz még fehérjéket, zsírt,
szénhidrátokat, kalciumot, foszfort, jódot is. Előnyös tulajdonsága még, hogy nátriumban szegény, és nem kalóriadús; 10 dkg
kb. 50 kcal-t tartalmaz. Felhasználáskor a kelbimbó külső, hibás leveleit távolítsuk el. A torzsát vágjuk vissza, és vágjuk be
kereszt alakban. A zöldséget mossuk meg, és nagyságától függően főzzük 15-20 percig. Jól illik hozzá a füstölt húsféle, a
szalonna, a hagymafélék, a sajtok, a tejszínes-tojásos gratinek. Fűszerezzük szerecsendióval, fehér borssal, babérlevéllel,
borsikafűvel, perezselyemmel, citrommal vagy zsályával. Fűszerezzük sóval és reszelt szerecsendióval.
|