SÜTÖTÖKKRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
7,5 dl csirkeleves(kockából is jó), 2,5 dl fözötejszin, 5 dl sütötökpüré (MEGHÁMOZOTT, KIMAGVALT,KOCKÁKRA VÁGVA KEVÉS VIZBEN PUHÁRA FÖZÖTT SÜTÖTÖK), 2 evkanál barnacukor, 1 kiskanál örölt kömény, fél kiskanál csilipor, fél kiskanál örölt koriander, csipetnyi szerecsendio,só és frissen örölt fekete bors, reszelt cheddar sajt igény szerint.
A csirkelevest a tejszinnel forraljuk fel egy vastag aljú lábasban.Keverjük bele habverövel a többi alkotorészt, a sajt kivételével.Takaréklángon fözzük negyedóráig.Izlés szerint füszerezzük sóval borssal, csilivel.(Ha elözö nap megfözzük az izek jobban összeérnekAddig természetesen tegyük a hütöbe és tálalás elött melegitsük)Tálaláskor szórjunk rá sajtot(ÉN ELHAGYTAM)és diszitsük petrezselyemlevélkékkel(én metélöhagymával helyettesitettem) és piritott zsemlekockát tálaljunk hozzá.Nagyon egyszerü de nagyon finom.
TÖKPÖRKÖLT
Hozzávalók 6-8 személyre:
1,2 kg marhahus, kockákra vágva, só, frissen örölt feketebors, fél dl olaj, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd zuzott fokhagyma, 2 cm-nyi friss gyömbér,hámozva reszelve, 2 kisujjnyi fahéj rúd, 1 kiskanál örölt kömény, fél kiskanál örölt koriander, 1 evökanál friss kakukkfü, aprora vágva, 1 erös zöldpaprika, 1 kg sütötök hámozva, kockákra vágva, 1 kiskanál barna cukor, 1 csésze forro viz.
Füszerezzük a hust soval borssal.Öntsük az olajat vastag aljú serpenyöbe, piritsuk meg a füszerezett hust, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, gyömbért, és lassan pároljuk amig a hagyma aranybarna nem lesz.Tegyük bele a fahéjrudakat, a köményt a koriandert, és rázogatva süssük.Adjuk hozzá a tököt és a többi összetevöt, lefedve kis lángon pároljuk puhára.Az elpárolgott vizet potoljuk idönként forrovizet öntve hozzá.Párolt rizzsel tálaljuk.
ISTENI TÖKÖS MÉZES
Hozzávalok 4 személyre:
6,6 dl rétesliszt, 1 tasak sütöpor, csipetnyi örölt gyömbér, kis kanál mézes füszerkeverék, 1,8 dl sütötökpüré, 0,8 dl tejföl, 0,8 dl méz, 1 tasak vaniliás cukor, 3 tojás.
A krémhez: 25 dkg krémsajt(Mascarpone jellegü), 20dkg porcukor, 2 evökanál méz, 500ml tejszin.
Melegitsük elö a sütöt 180 fokra.A lisztet a sütöport és a gyömbért és a mézes füszerkeveréket keverjük össze, tegyük félre.A tökpürébe keverjük bele a tejfölt, a mézet és a vaniliáscukrot.A vajat keverjük simára a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat.A vajas masszába keverjük bele a lisztes keveréket, majd a tököset is.Öntsük az egészet tepsibe( én sütöpapirral béleltem a tepsit).Egy orán át tüprobáig süssük(NEKEM RÖVIDEBB IDÖ IS ELÉG VOLT)A krémheza porcukrot keverjük habosra a krémsajttal és amézzel.Verjük fel keményre a bahütött tejszint, simitsuk a krémsajtba.Vágjuk ketté a tésztát és a krémmel töltsük meg, hogy a tetejére is jusson.Nagyon finom érdemes kiprobálni, jo étvágyat hozzá Nyusz.
|