Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
WOK

BEVEZTÉS A KINAI KONYHÁBA

Kínában a fõzést m

űvészetnek tekintik.

Minden ételt apróra feldarabolnak és gyorsan készítik el.

Az elõkészítés során minden ételt a szájnak megfelelõ méret

űre darabolnak fel, majd pálcikával fogyasztanak el.

A mozgatva sütés során sok értékes tápláló- és íz-anyag marad meg az ételben. A fõzés legfontosabb kelléke az öntöttvasból készült wok.

Egy kevés kis olajra van szükség ahhoz, hogy a hõt az ételre átvigyük.

Az élelmiszert lassan adagoljuk és folytonosan mozgatjuk.

A fölösleges olaj lecsorog és az étel ízletes lesz.

Ily módon a wok igencsak alkalmas pároláshoz és omlettek elkészítéséhez is. Húst és rizst is egyaránt lehet benne puhára fõzni.

 

A WOK ELÕKÉSZITÉSE.

Kívül-belül meleg vízzel és öblítõ-szerrel tisztára kell mosni, majd szárazra törölni.

Belül olajjal kiöblíteni és 3-5 perc elteltével az olajat kiönteni. Használat után minden esetben olajjal kell a wokot bedörzsölni annak érdekében, hogy a rozsdásodást megakadályozzuk.

A mozgatással végzett sütéshez használható olaj:

A célnak legjobban a földimogyoró-olaj felel meg, melyet a kínai konyha nagyon kedvel, ugyanis felforrósítva nem ég meg és nem keseredik meg. Mindamellett - ízlés szerint –szója-olajat, napraforgóolajat, ill. olíva, vagy kukoricaolajat, a fõzéshez pedig olívaolajat is lehet a wokban használni.

A MOZGATÁSSAL VÉGZETT SÜTÉSNÉL HASZNÁLATOS FÜSZEREK

Marha- vagy sertéshús sütésénél fokhagymát (egész gerezdet, avagy daraboltat) és kb. 1/4 kávéskanál sót kell az olajhoz hozzáadni.

Sütést követõen 1/2, vagy 1 perccel kés

A kínai konyhánál nagyon fontos az ízesítés. Mindamellett ne használjanak túl sok fûszert, a fûszerezésnek enyhének kell lennie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SERTÉSHÚS ÉS UBORKA

 

1/4 kg vékonyra felszeletelt sertéshús

1/2 nagyméret

őbb kell a sülthöz a gyömbért, szójaszószt, glutamátot, mézet, vagy egyéb fûszert hozzáadagolni.ű uborka

1 kávéskanál keményítõ

1 evõkanál szójaszósz

30 g mogyoróolaj + víz

Készítsen el keményítõbõl és vízbõl egy masszát. Vágja fel kis darabokra a sertéshúst és helyezze bele ebbe a masszába.

Miután az uborkát kis és vékony szeletekre felvágta, állandó keverés mellett süsse át olajban (kb. 3 perc).

Adja hozzá a húst és süsse 5 percig.

Kapcsoljon át kis lángra és szójaszósz hozzáadása után fõzze az ételt 2-3 percig (4 adag).

Megjegyzés: Uborka helyett spárgát, vagy francia babot is lehet alkalmazni.

 

A MOZGATÁSSAL KÉSZÜLT ANANÁSZOS CSIRKE

 

1/2 csirke

1/2 kg lecsöpögtetett száraz ananász-darabkák

szezámolaj kívánság szerint

mogyoróolaj

csirkehúsleves

1 kávéskanál cukor

keményítõ

1 kávéskanál konyak

1 kávéskanál szójaszósz

 

Vágja fel a csirkehúst kis darabokra. Hevítsen fel egy kevés olajat a wok-ban, adja hozzá az ananászt, egy kevés sót és megfelelõ mennyiség

ű levest.

A fõzési idõ 1 perc. A csirkehúst és a keményítõt öntse fel annyi vízzel, hogy sûrû szószt kapjon. Adjon a fentiekhez szézámolajat, konyakot, szójaszószt és cukrot és folytonos keverõ mozdulatok mellett 2-3 percig fõzze. Ezt követõen azonnal szervírozható (4 adag).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KINAI SÜLT RÍZS

2 kávéskanál olaj

2 csészényi durván felvagdalt hagyma

2 csésze hideg fõtt rizs

2 felvert tojás

1 kávéskanál szójaszósz

1/2 kávéskanál só

Forrósítsa fel a wok-ot, tegyen bele olajat és süsse meg a hagymát mindaddig, amíg barna nem lesz. Adja hozzá a rizst és keverje össze. Ezután jön a tojás, majd az egészet szójaszósszal és sóval kell f

űszerezni.

Helyettesítésként használható 2 csésze apróra vágott hús, sonka, szalonna, csirke, vagy rák, ill. apróra vágott zöldpaprika, valamint egész, vagy feldarabolt földimogyoró. (4-6 adag).

HÜVELYES BAB ÉS MARHAHÚS, VÉKONYRA SZELETELVE

2 evõkanál szójaszósz

1 kávéskanál cukor

1 evõkanál keményítõ

1/2 kávéskanál só

1 evõkanál sherry

2 evõkanál olaj

1 csésze hideg hüvelyes bab

Készítsen szójaszószból, cukorból, keményítõbõl, sóból és sherrybõl páclevet és tegye bele a húst.

Forrósítsa fel a wok-ot, tegyen olajat bele és néhány percig süsse benne a marhahúst. Adja hozzá a húshoz a babot és kevés vízzel fõzze további néhány percig. Tálalja melegen (4 adag).

SÜLT RIZS RÁKKAL

4 csésze hideg sült rizs

1 felaprított hagyma

3 felvert tojás

3 evõkanál olaj

1/2 kg rák

1/2 csésze feldarabolt gomba

1/4 csésze feldarabolt vízi-gesztenye

1/2 csésze vizitorma

2 evõkanál szójaszósz

1/2 kávéskanál cukor

Forrósítson fel 1 evõkanál olajat és süsse meg benne a tojásokat. Vegye ki a sült tojásokat. A maradék olajban pirítsa meg barnára a hagymát és a rizst. A rákot süsse addig, míg halvány piros lesz. Adja hozzá az összes további adalékot és fõzze kb. 5-8 percig, az utolsó egy percben a rántottával együtt (6 adag).

Hogyan készítsük elõ az ételeket a mozgatva sütéshez? A hús vágjuk leheletvékonyra és kis csíkokra. A kukoricát is szemezve használjuk (ill. morzsolt kukoricát vegyünk a konzervdobozból), a zöldségféléket is vágjuk kis darabokra. Az ételek nagysága és színe egymással harmonizáljon.

 

ARANY RÁKTALLÉR

 

 

125 g tengeri rák

2 db tojásfehérje

2 kávéskanál étkezési keményítõ

cukor, só, szójaszósz, Tabasco

3 kínai kucsmagomba (kevés meleg vízben felpuhítva)

õrölt koriander

6-8 vékony szelet pirítós

70 g sovány fõtt sonka

1 l olaj a sütéshez

 

A rákot 1 tojásfehérjével és 1 evõkanál keményítõvel az elektromos mixerben pépesítjük. Ízesítsük kevés cukorral, sóval, szójaszósszal és 1-2 csepp Tabascoval. Csepegtessük le a gombákat, vágjuk kissé össze õket és a második tojásfehérjével, valamint a maradék keményítõvel keverjük össze a mixerben. F

 

 

 

 

VEGYESTÁL CURRYS-MANDARINOS SZÓSSZAL

500 g marhabélszín vagy hátszín

200 g garnélarák, vagy más rákféle

3 evõkanál szezámolaj

1/4 l marhahúsleves

3 kávéskanál curry-por

2 evõkanál Sherry

1 kávéskanál citromlé

1 csipet só

1 evõkanál étkezési keményítõ

1 kis konzervdoboz mandarin

A húst elõször felszeleteljük, majd csíkokra vágjuk és a rák húsával együtt szezámolajba forgatjuk. A wok-ot felhevítjük és az összes húsfélét 2 percig sütjük. Kivesszük és rövid idõre félretesszük. A marhahúslevest a wok-ban felforrósítjuk és a curry-port elkeverjük benne. Sherry-vel, citromlével és sóval ízesítjük. Kevés vízzel elkevert étkezési keményítõvel bes

 

űszerezzük egy csipet korianderrel. A pirítósból kis kerek (kb. 4 cm átmérõjű) tallérokat vágjunk ki. Ezeket egyenként elõször kenjük be a gombamasszával, majd a rákkémet helyezzük rá. A sonkát (miután a zsíros részeket eltávolítottuk) finoman daraboljuk fel és végezetül szórjuk a ráktallérokra és enyhén nyomkodjuk rá. Forrósítsuk fel az olajat a wok-ban és a tallérokat megkent felükkel felfelé óvatosan helyezzük bele. Süssük kb. 2 percig, fordítsuk meg és a hõt növeljük, majd lapáttal azonnal szedjük ki. Tegyük papírszalvétára és hagyjuk lecsöpögni. Rakjuk tálra és díszítsük retekbõl kivágott rózsaformákkal. Zöld teával, vagy egy pohárka sake-val fogyasszuk.űrűsítjük, a mandarint hozzáadjuk, a vegyes húsokat a szószba visszarakjuk, majd az egészet kissé átmelegítjük.

ERÕS PARADICSOMLEVES

ű hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2-3 peperoni

bors, só. édesnemes paprika, Tabasco, Worcester-szósz

1/2 l húsleves

1 1/2 l paradicsomlé

1 üveg Sangrita Picante

Felforrósítjuk a zsírt a wok-ban. Hozzáadjuk a darált-húst, amit az apróra vágott hagymával összekevertünk és az egészet jól átsütjük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, amit a finomra feldarabolt peperonival összekevertünk és a megadott f

Megjegyzés:

Ez a leves kiválóan alkalmas hosszú partik, tivornyázások után “kidobóleves” -nek, vagy nagy ünnepségek után másnaposság elleni korhelylevesnek.

HAL-LEVES

 

 

250 g kifilézett hal

1 evõkanál keményítõ-por

2 evõkanál szójaszósz

5 evõkanál Sherry

1 l húsleves

3-4 újhagyma

só, bors, curry-por

 

A filézett halat felkockázzuk és a keményítõ-porba beleforgatjuk. Átitatjuk szójaszósszal és Sherry-vel. A húslevest a wok-ban felforrósítjuk, az újhagyma zöldjét vékonyan felkarikázzuk és az elõkészített haldarabokkal együtt a levesbe tesszük. Befedjük és kis lángon 5 percig fõzzük. Végezetül bef

 

űszerekkel csípõsre fűszerezzük. Felöntjük a húslevessel és a paradicsomlével, végezetül belekeverjük a Sangria Picante-t. Még-egyszer megkóstoljuk, hogy olyan erõs-e, ahogy szeretjük.űszerezzük.

 

 

űrűsödik. A ketchupból, szirupból, mustárból, borecetbõl és borsból szószt keverünk ki, amit hozzáadunk a krumplihoz és a tetejére tesszük a szalonnát. Fedõ nélkül további 5 percig fõzzük.

KRUMPLIS EGYTÁLÉTEL

 

1 csomag Rösti (300 g)

1 l húsleves

4 evõkanál ketchup

1/2 csésze répacukor-szirup

3 kávéskanál erõs mustár

3 evõkanál borecet

frissen darált fekete bors

150 g hajszálvékonyra vágott szalonna

 

A Röstit a wok-ban a húslevesben 10 percig fõzzük, amíg a krumpli szét nem málik és a leves be nem s

 

 

 

PITYÓKÁS TÜKÖRTOJÁS

1/8 l könnyû húsleves (borjúból)

6 evõkanál száraz Sherry

néhány bazsalikom-levél

6 tojás

fekete bors

Mintegy két evõkanálnyi húslevest egy evõkanál Sherry-vel feltesszük a wokban forrni. Beledobjuk a bazsalikomleveleket. Egy tojást beleütni, úgy, ahogy a tükörtojást is készítjük. Mikor a tojásfehérje is megkeményedett, elõmelegített tányérra tesszük, megborsozzuk és húslevessel meglocsoljuk. Fehér kenyérrel szervírozzuk.

Ötlet:

A fenti étel édes variációja különleges utóétel. Húsleves helyett használjuk fehér bort és a tükörtojást hintsük meg vaníliás-cukorral és fahéjjal.

20 g sertészsír

375 g vegyes darált-hús

1 közepes méret

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?