BEVEZTÉS A KINAI KONYHÁBA
Kínában a fõzést m
űvészetnek tekintik.
Minden ételt apróra feldarabolnak és gyorsan készítik el.
Az elõkészítés során minden ételt a szájnak megfelelõ méret
űre darabolnak fel, majd pálcikával fogyasztanak el.
A mozgatva sütés során sok értékes tápláló- és íz-anyag marad meg az ételben. A fõzés legfontosabb kelléke az öntöttvasból készült wok.
Egy kevés kis olajra van szükség ahhoz, hogy a hõt az ételre átvigyük.
Az élelmiszert lassan adagoljuk és folytonosan mozgatjuk.
A fölösleges olaj lecsorog és az étel ízletes lesz.
Ily módon a wok igencsak alkalmas pároláshoz és omlettek elkészítéséhez is. Húst és rizst is egyaránt lehet benne puhára fõzni.
A WOK ELÕKÉSZITÉSE.
Kívül-belül meleg vízzel és öblítõ-szerrel tisztára kell mosni, majd szárazra törölni.
Belül olajjal kiöblíteni és 3-5 perc elteltével az olajat kiönteni. Használat után minden esetben olajjal kell a wokot bedörzsölni annak érdekében, hogy a rozsdásodást megakadályozzuk.
A mozgatással végzett sütéshez használható olaj:
A célnak legjobban a földimogyoró-olaj felel meg, melyet a kínai konyha nagyon kedvel, ugyanis felforrósítva nem ég meg és nem keseredik meg. Mindamellett - ízlés szerint –szója-olajat, napraforgóolajat, ill. olíva, vagy kukoricaolajat, a fõzéshez pedig olívaolajat is lehet a wokban használni.
A MOZGATÁSSAL VÉGZETT SÜTÉSNÉL HASZNÁLATOS FÜSZEREK
Marha- vagy sertéshús sütésénél fokhagymát (egész gerezdet, avagy daraboltat) és kb. 1/4 kávéskanál sót kell az olajhoz hozzáadni.
Sütést követõen 1/2, vagy 1 perccel kés
A kínai konyhánál nagyon fontos az ízesítés. Mindamellett ne használjanak túl sok fûszert, a fûszerezésnek enyhének kell lennie.
SERTÉSHÚS ÉS UBORKA
1/4 kg vékonyra felszeletelt sertéshús
1/2 nagyméret
őbb kell a sülthöz a gyömbért, szójaszószt, glutamátot, mézet, vagy egyéb fûszert hozzáadagolni.ű uborka
1 kávéskanál keményítõ
1 evõkanál szójaszósz
30 g mogyoróolaj + víz
Készítsen el keményítõbõl és vízbõl egy masszát. Vágja fel kis darabokra a sertéshúst és helyezze bele ebbe a masszába.
Miután az uborkát kis és vékony szeletekre felvágta, állandó keverés mellett süsse át olajban (kb. 3 perc).
Adja hozzá a húst és süsse 5 percig.
Kapcsoljon át kis lángra és szójaszósz hozzáadása után fõzze az ételt 2-3 percig (4 adag).
Megjegyzés: Uborka helyett spárgát, vagy francia babot is lehet alkalmazni.
A MOZGATÁSSAL KÉSZÜLT ANANÁSZOS CSIRKE
1/2 csirke
1/2 kg lecsöpögtetett száraz ananász-darabkák
szezámolaj kívánság szerint
mogyoróolaj
csirkehúsleves
1 kávéskanál cukor
keményítõ
1 kávéskanál konyak
1 kávéskanál szójaszósz
Vágja fel a csirkehúst kis darabokra. Hevítsen fel egy kevés olajat a wok-ban, adja hozzá az ananászt, egy kevés sót és megfelelõ mennyiség
ű levest.
A fõzési idõ 1 perc. A csirkehúst és a keményítõt öntse fel annyi vízzel, hogy sûrû szószt kapjon. Adjon a fentiekhez szézámolajat, konyakot, szójaszószt és cukrot és folytonos keverõ mozdulatok mellett 2-3 percig fõzze. Ezt követõen azonnal szervírozható (4 adag).
KINAI SÜLT RÍZS
2 kávéskanál olaj
2 csészényi durván felvagdalt hagyma
2 csésze hideg fõtt rizs
2 felvert tojás
1 kávéskanál szójaszósz
1/2 kávéskanál só
Forrósítsa fel a wok-ot, tegyen bele olajat és süsse meg a hagymát mindaddig, amíg barna nem lesz. Adja hozzá a rizst és keverje össze. Ezután jön a tojás, majd az egészet szójaszósszal és sóval kell f
űszerezni.
Helyettesítésként használható 2 csésze apróra vágott hús, sonka, szalonna, csirke, vagy rák, ill. apróra vágott zöldpaprika, valamint egész, vagy feldarabolt földimogyoró. (4-6 adag).
HÜVELYES BAB ÉS MARHAHÚS, VÉKONYRA SZELETELVE
2 evõkanál szójaszósz
1 kávéskanál cukor
1 evõkanál keményítõ
1/2 kávéskanál só
1 evõkanál sherry
2 evõkanál olaj
1 csésze hideg hüvelyes bab
Készítsen szójaszószból, cukorból, keményítõbõl, sóból és sherrybõl páclevet és tegye bele a húst.
Forrósítsa fel a wok-ot, tegyen olajat bele és néhány percig süsse benne a marhahúst. Adja hozzá a húshoz a babot és kevés vízzel fõzze további néhány percig. Tálalja melegen (4 adag).
SÜLT RIZS RÁKKAL
4 csésze hideg sült rizs
1 felaprított hagyma
3 felvert tojás
3 evõkanál olaj
1/2 kg rák
1/2 csésze feldarabolt gomba
1/4 csésze feldarabolt vízi-gesztenye
1/2 csésze vizitorma
2 evõkanál szójaszósz
1/2 kávéskanál cukor
Forrósítson fel 1 evõkanál olajat és süsse meg benne a tojásokat. Vegye ki a sült tojásokat. A maradék olajban pirítsa meg barnára a hagymát és a rizst. A rákot süsse addig, míg halvány piros lesz. Adja hozzá az összes további adalékot és fõzze kb. 5-8 percig, az utolsó egy percben a rántottával együtt (6 adag).
Hogyan készítsük elõ az ételeket a mozgatva sütéshez? A hús vágjuk leheletvékonyra és kis csíkokra. A kukoricát is szemezve használjuk (ill. morzsolt kukoricát vegyünk a konzervdobozból), a zöldségféléket is vágjuk kis darabokra. Az ételek nagysága és színe egymással harmonizáljon.
ARANY RÁKTALLÉR
125 g tengeri rák
2 db tojásfehérje
2 kávéskanál étkezési keményítõ
cukor, só, szójaszósz, Tabasco
3 kínai kucsmagomba (kevés meleg vízben felpuhítva)
õrölt koriander
6-8 vékony szelet pirítós
70 g sovány fõtt sonka
1 l olaj a sütéshez
A rákot 1 tojásfehérjével és 1 evõkanál keményítõvel az elektromos mixerben pépesítjük. Ízesítsük kevés cukorral, sóval, szójaszósszal és 1-2 csepp Tabascoval. Csepegtessük le a gombákat, vágjuk kissé össze õket és a második tojásfehérjével, valamint a maradék keményítõvel keverjük össze a mixerben. F
VEGYESTÁL CURRYS-MANDARINOS SZÓSSZAL
500 g marhabélszín vagy hátszín
200 g garnélarák, vagy más rákféle
3 evõkanál szezámolaj
1/4 l marhahúsleves
3 kávéskanál curry-por
2 evõkanál Sherry
1 kávéskanál citromlé
1 csipet só
1 evõkanál étkezési keményítõ
1 kis konzervdoboz mandarin
A húst elõször felszeleteljük, majd csíkokra vágjuk és a rák húsával együtt szezámolajba forgatjuk. A wok-ot felhevítjük és az összes húsfélét 2 percig sütjük. Kivesszük és rövid idõre félretesszük. A marhahúslevest a wok-ban felforrósítjuk és a curry-port elkeverjük benne. Sherry-vel, citromlével és sóval ízesítjük. Kevés vízzel elkevert étkezési keményítõvel bes
űszerezzük egy csipet korianderrel. A pirítósból kis kerek (kb. 4 cm átmérõjű) tallérokat vágjunk ki. Ezeket egyenként elõször kenjük be a gombamasszával, majd a rákkémet helyezzük rá. A sonkát (miután a zsíros részeket eltávolítottuk) finoman daraboljuk fel és végezetül szórjuk a ráktallérokra és enyhén nyomkodjuk rá. Forrósítsuk fel az olajat a wok-ban és a tallérokat megkent felükkel felfelé óvatosan helyezzük bele. Süssük kb. 2 percig, fordítsuk meg és a hõt növeljük, majd lapáttal azonnal szedjük ki. Tegyük papírszalvétára és hagyjuk lecsöpögni. Rakjuk tálra és díszítsük retekbõl kivágott rózsaformákkal. Zöld teával, vagy egy pohárka sake-val fogyasszuk.űrűsítjük, a mandarint hozzáadjuk, a vegyes húsokat a szószba visszarakjuk, majd az egészet kissé átmelegítjük.
ERÕS PARADICSOMLEVES
ű hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 peperoni
bors, só. édesnemes paprika, Tabasco, Worcester-szósz
1/2 l húsleves
1 1/2 l paradicsomlé
1 üveg Sangrita Picante
Felforrósítjuk a zsírt a wok-ban. Hozzáadjuk a darált-húst, amit az apróra vágott hagymával összekevertünk és az egészet jól átsütjük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, amit a finomra feldarabolt peperonival összekevertünk és a megadott f
Megjegyzés:
Ez a leves kiválóan alkalmas hosszú partik, tivornyázások után “kidobóleves” -nek, vagy nagy ünnepségek után másnaposság elleni korhelylevesnek.
HAL-LEVES
250 g kifilézett hal
1 evõkanál keményítõ-por
2 evõkanál szójaszósz
5 evõkanál Sherry
1 l húsleves
3-4 újhagyma
só, bors, curry-por
A filézett halat felkockázzuk és a keményítõ-porba beleforgatjuk. Átitatjuk szójaszósszal és Sherry-vel. A húslevest a wok-ban felforrósítjuk, az újhagyma zöldjét vékonyan felkarikázzuk és az elõkészített haldarabokkal együtt a levesbe tesszük. Befedjük és kis lángon 5 percig fõzzük. Végezetül bef
űszerekkel csípõsre fűszerezzük. Felöntjük a húslevessel és a paradicsomlével, végezetül belekeverjük a Sangria Picante-t. Még-egyszer megkóstoljuk, hogy olyan erõs-e, ahogy szeretjük.űszerezzük.
űrűsödik. A ketchupból, szirupból, mustárból, borecetbõl és borsból szószt keverünk ki, amit hozzáadunk a krumplihoz és a tetejére tesszük a szalonnát. Fedõ nélkül további 5 percig fõzzük.
KRUMPLIS EGYTÁLÉTEL
1 csomag Rösti (300 g)
1 l húsleves
4 evõkanál ketchup
1/2 csésze répacukor-szirup
3 kávéskanál erõs mustár
3 evõkanál borecet
frissen darált fekete bors
150 g hajszálvékonyra vágott szalonna
A Röstit a wok-ban a húslevesben 10 percig fõzzük, amíg a krumpli szét nem málik és a leves be nem s
PITYÓKÁS TÜKÖRTOJÁS
1/8 l könnyû húsleves (borjúból)
6 evõkanál száraz Sherry
néhány bazsalikom-levél
6 tojás
fekete bors
Mintegy két evõkanálnyi húslevest egy evõkanál Sherry-vel feltesszük a wokban forrni. Beledobjuk a bazsalikomleveleket. Egy tojást beleütni, úgy, ahogy a tükörtojást is készítjük. Mikor a tojásfehérje is megkeményedett, elõmelegített tányérra tesszük, megborsozzuk és húslevessel meglocsoljuk. Fehér kenyérrel szervírozzuk.
Ötlet:
A fenti étel édes variációja különleges utóétel. Húsleves helyett használjuk fehér bort és a tükörtojást hintsük meg vaníliás-cukorral és fahéjjal.
20 g sertészsír
375 g vegyes darált-hús
1 közepes méret
|