Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
WOK RECEPTEK

 

Előszó
A kínaiak univerzális edénye a wok. Ebben főznek, sütnek, dinsztelnek, olajban sütnek és párolnak.
A wokot eredetileg nyílt tűzhelyre állították. Ehhez igazodott az optimális hőelosztást biztosító, félgömb alakú formája, melynek következtében az ételek gyorsan elkészülnek, így messzemenően megőrzik tápanyagtartalmukat. Az edény alapvetőkellékei: az elkészült hús vagy zöldségdarabok tárolására szolgáló drótrács, a pecsenyeforgató lapát, a szintén dróthálóból formált szűrőkanál és a pároláshoz használt bambuszkosárka.
A receptekben megadott mennyiségek kétszemélyes adaghoz elegendőek. Ha azonban vendégeinknek kínai ételeket akarunk felszolgálni, a hozzávalókat nyugodtan megduplázhatjuk vagy akár megnégyszerezhetjük.
A wokban történő főzésnél fontos követelmény, hogy az alapanyagokat, megtisztítva és felaprítva helyezzük készenlétbe, ugyanis hamar főnek-sülnek, és frissen, ropogósan kell az asztalra kerülniük. A gyorsaság titkai is a kínai módszerben rejlik: mindent a lehető legkisebb falatokra kell felaprítani. Jóllehet az előkészítés így időigényesebbé válik, az eredmény azonban kárpótol fáradságunkért.
Az egyes receptekhez szükséges kínai specialitásokat és fűszereket ázsiai boltokban, nagyobb élelmiszer áruházakban lehet megvásárolni. Gyakran szükségünk lesz szárított gombára vagy egyéb szárított élelmiszerre. Ezeket hideg vagy meleg vízben kb. 20 percig kell áztatni. A gombát ezután át is kell öblíteni, nehogy homokos maradjon. Szójacsírát általában konzervben árulnak, de gyakorta frissen is beszerezhető.
Más hüvelyesek csíráit magunk is könnyen megtermelhetjük speciális csíráztató dobozban, vagy befőttes üvegben. A magvakat ehhez naponta kétszer-háromszor át kell öblíteni, és alaposan le kell csepegtetni - legjobb, ha az üveg nyílását gézzel fedjük le, és magát az üveget kissé ferdén állítva tároljuk.
Az ízhatás jellegzetességein túl minden receptnél feltüntetjük az előkészítéshez szükséges időt is:
Gyorsnak számít, ha legfeljebb fél órát vesz igénybe,
Időigényes, ha legalább másfél óráig tart,
És rendkívül időigényes, ha másfél óra sem elegendő hozzá.
Az egyes útmutatásoknál feltételezzük, hogy a gyümölcsök, zöldségek és zöldfűszerek már megmosva, megtisztítva állnak rendelkezésünkre.
Nos, jó étvágyat kívánunk e finom ételekhez!

A kalória adagok mindenkor egy adagra vonatkoznak. A hozzávalókat két személynek elegendő mennyiségben jelöltük meg.
Kavargatásos sütés

Ez a jellegzetesen kínai főzési lejárás alapos előkészítést igényel. A wokot felforrósítjuk, és kétszer kiöblítjük egy kevés olajjal. Ezt az olajat azután egy készenlétbe helyezett, hőálló edénybe kell önteni. Az összes hozzávalót gondosan elő kell készíteni és apró falatkákra, kockákra vagy vékony csíkokra kell metélni, majd kevés olajban állandó kavargatás mellett megpirítani. Az olajnak ennél a műveletnél nagyon forrónak kell lennie, hogy azonnal vékony kéreg keletkezzék az alapanyagokon, s ez által a felaprított hús, hal vagy zöldség belül lédús maradjon.
Rendkívül fontos, hogy elsőként a leghosszabb idő alatt idő alatt elkészülő hozzávalókat pirítsuk kavargatva, s a többit ennek megfelelő sorrendben, egymás után. A zsenge zöldség például csak a legvégén kerüljön az ételbe annak érdekében, hogy az összes alkotóelem egyszerre készüljön el.
Természetesen külön-külön is piríthatjuk az egyes hozzávalókat. Ilyenkor ideiglenesen melegen tartjuk őket, és csak a végén kavarjuk össze a wokban.

Olajban sütés

Ehhez az eljáráshoz jó minőségű, semleges ízű étolajat válasszunk. Minden egyes alkalommal szűrjük át, és ne használjuk fel túl sokszor. Az edény különleges formájának köszönhetően a szokásosnál lényegesen kevesebb olajra lesz szükségünk.
Olajban kétféleképp süthetünk: alacsony ill. Közepes hőmérsékleten, amikor is az élelmiszer lassan ölt szép barna színt, és fokozatosan alakul ki rajta a ropogós burok, míg rendkívül magas hőmérséklet mellett az alapanyag egészen ropogósra sül.
Ha bő olajban sütünk, többnyire falatkákra vágjuk, tésztával burkoljuk vagy bepanírozzuk az egyes hozzávalókat. Az is előfordul, hogy más módon, például a többi kellékkel történő együttes párolással fejezzük be a főzési műveletet. Ezt az eljárást alkalmazzuk akkor is, ha kíméletese akarunk valamilyen érzékeny nyersanyagot elkészíteni, nevezetesen szűrőkanálra helyezzük, és addig locsogtatjuk forró olajjal, míg át nem sül.
Párolás
Pároláskor is először olajjal kell a wokot átöblíteni, nehogy valami odaégjen benne. Ezután a hozzávalókat előbb a receptnek megfelelően megpirítjuk, vagy bő olajban sütött hús - vagy haldarabkákat rakunk az edénybe, és felöntjük folyadékkal, majd közepes hőmérsékleten főzzük az ételt készre. Fedő nélkül a folyadék besűrűsödik, így aroma dús mártást nyerünk, amit természetesen időnként meg kell kavargatnunk. Ha azonban lefedjük a wokot, erre nincs szükség.
A szövegben előforduló vörösre pácolás kifejezés azt jelenti, hogy a hozzávalókat szójaszószban pároljuk, miáltal vöröses színt kapnak.
Főzés

Wokban hagyományos módon is főzhetünk. Ezt az eljárást leveseknél alkalmazzuk, vagy például olyankor, ha a húst további feldolgozás előtt puhára kell főzni. A folyadéknak ez esetben nem szabad lobogva forrnia, ép csak a forrpontot kell elérnie.
Gőzben való párolás

Gőzben való pároláshoz szükségünk van egy vagy két, bambuszból font kosárkára. (Ázsia boltokban lehet beszerezni.)
A bambuszkosár megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a fedővel letakart wokban elférjen.
Ez az eljárás különösen finom és zsenge élelmiszerek, pl. Zöldség és halak elkészítésére kiválóan alkalmas. Kedveltek a gőz fölött párolt töltött derelye félék is.
A pároláshoz először áztassuk be a bambuszkosarat, s csak ezután töltsük bele a nyersanyagot közvetlenül vagy egy tányérkával együtt. Következő lépésként öntsünk vizet a wokba, forraljuk fel, és helyezzük bele a kosárkát úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe.
A felszálló gőzben kíméletesen fő meg az étel.
Jegyzetek

1: más néven tongu vagy shiitake gomba. Rendkívül erős aromájú, többnyire szárítva kapható. Kívülről sötét barna, csiperkére hasonlít, feldolgozás előtt 15 percig langyos vízben kell áztatni, ezután el kell távolítani kemény tönkjét.

2: sűrű, édes, mégis kissé csípős szósz szójababból, búzalisztből, sóból, cukorból, ecetből, fokhagymából, chilipaprikából és szezámolajból.

3: fehér por - az ízek hangsúlyozására, az egyes hozzávalók ízének kiemelésére.

4: az egyik legősibb kínai alkohol. Sikéres rizsből. Élesztőből és vízből készül. Használhatunk helyette száraz sherryt.

5: mungóbabból készül, semleges ízű tészta, mely átveszi a többi hozzávaló és fűszer aromáját. Elkészítés előtt kb. 5 percig hideg vízben kell áztatni. Az így felpuhult hajlékony tésztát konyhai ollóval lehet aprítani.

6: többnyire négyzetes alakú derelyeféle. Mélyhűtve, vagy vákuumos csomagolásban kapható. Levesbetétként vagy könnyű fogásként tálalják.

7: Ázsiában sokféleképp hasznosítják. Egészen sajátos, kissé kesernyés íze van. Magyarországon csak konzervben kapható; felezett vagy csíkokra metélt állapotban.

8: többnyire csillagánizst, szecsuani borsot, kassziát, szegfűszeget valamint édes gyökeret vagy akár édes köményt, kardamomot, koriandert, szegfűborsot vagy borsot is tartalmaz.

9: fermentált sárga szójababból, búzalisztből, sóból és vízből készülő barna pép. Cukrozott és csípős változatban árulják.

10: a szárított szecsuani borsot először serpenyőben kicsit meg kell pirítani, hogy aromáját teljesen ki tudja bontakoztatni. A bogyókat ezután borsdarálóval megőrölhetjük, és tetszés szerint frissen felhasználhatjuk.

11: szójababból készül, igen magas a fehérje tartam, de alig van saját íze. Sokrétűen felhasználható.

12: sambal oelek: csípős indiai pép, piros chilipaprikából, sóból és olajból készül. Jól helyettesíti a friss chilipaprikát. Bánjunk vele óvatosan - egy késhegynyi is elegendő.

13: a legírozott (feljavított) ételt már nem szabad felforralni, mert akkor a tojás kicsapódik benne.

14: szójaszószban és sóslében pépesített és főtt osztrigából készülő édes - sós ízű, sötétbarna sűrűn folyós ízesítő.

15: mangóból készülő, erősen fűszeres ízesítő - halakhoz, húsokhoz.

 RECEPTEK
RIZSLEVES CSIRKEHÚSSAL - időigényes, pikáns

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Duzzasztáshoz szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 270 kcal
Illik hozzá a fehér kenyér
 
Hozzávalók:
1 csirkemell, 1 ek szezámolaj, 4 szál újhagyma, 1 beáztatott kínai gomba1, 5 dkg szójacsíra, 5 dkg csiperkegomba, 5 dkg zöldborsó, 10 dkg rizs, 1/2 liter szárnyashúsleves (lehet leveskockából), 1 ek. Hoisinszósz2, 1 késhegynyi frissen reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 kk. Glutamát3, 4 ek. Rizsbor4

A csirkemellet vágjuk apró kockákra, és wokban kavargatva erőteljesen pirítsuk meg szezámolajban. Az újhagymát is aprítsuk kockákra, és a kínai gombával együtt forgassuk át a zsiradékban. A szójabab csírát csepegtessük le. A gombát szeleteljük fel, és zöldborsóval együtt pirítsuk egy kicsit a wokban. A rizst főzzük meg sós vízben, és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük fel a levessel, és fűszerezzük hoisin szósszal meg gyömbérrel. A fokhagymát dörzsöljük el sóval, és a glutamáttal meg a borssal együtt, szórjuk a levesbe. Ízesítsük rizsborral, végül pedig szórjunk rá snidlinget.
MARHAHÚSLEVES - időigényes, pikáns

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 400 kcal
Illik hozzá a fehér kenyér

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma, só, 1-2 ek mogyoróolaj, 12,5 dkg marhahús, 4 szál újhagyma, 10 dkg kelkáposzta, 1/2 - 1/2 piros és zöld húsú paprika, 1 liter zöldségleves (lehet kockából), 1 ek szilvaszósz, 1-1 ek hoisin és szójaszósz, 1 szirupban eltett gyömbérdió - aprítva, 5 dkg beáztatott üvegtészta

Dörzsöljük el a fokhagymát a sóval, forrósítsuk fel a mogyoróolajat a wokban, pirítsuk meg benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst. A zöldséget is tegyük a wokba, addig kavargassuk, míg üvegessé nem válik. Töltsük hozzá a zöldséglevest, a fűszeres mártásokat, a gyömbért, mérsékelt hőfokon kb. 10 percig főzzük. Az üvegtésztát áztassuk 6-8 percig hideg vízben, majd főzzük a levesben további 2-3 percig. Ízlés szerint ízesítsük.
WON-TON LEVES - gyors, enyhén fűszeres

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 340 kcal
Illik hozzá a lepénykenyér

Hozzávalók:
10 db won-ton6 tésztaburok (késztermék),
A töltelékhez: 7,5 dkg sovány, darált sertéshús, 1 beáztatott kínai gomba, 1/2 ek felaprított snidling, 1/2 - 1/2 kk rizsbor, étkezési búzakeményítő, szójaszósz, kínai fűszer
A leveshez: 4 spenótlevél, 2-3 csiperkegomba, 2 ek bambuszrügy7, 1/2 szál újhagyma, 3,5 dl zöldségleves, 1 tojás, só, frissen őrölt bors, 1 csipet glutamát

Keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és tömjünk belőle 1-1 evőkanállal minden egyes won-ton tészta burokba. A felaprított zöldséggel együtt főzzük a levesben 10 percig, majd verjük fel a tojást, és ezt is keverjük bele.
ZÖLDSÉGLEVES SERTÉSHÚSSAL - időigényes, kiadós

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 240 kcal
Illik hozzá a fehér kenyér

Hozzávalók:
3-4 beáztatott kínai gomba, 2 szál újhagyma, 1 szál karotta, 1 szál metélőzeller, 5 dkg szójacsíra, 5 dkg bambuszrügy, 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg rövidfarkú rák vagy gránátgarnéla, 1/2 l zöldségleves, só, frissen őrölt bors, 1/2 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2 kk ötfűszerpor, 1 tojás

Metéljük a gombát csíkokra, a zöldséget apró falatkákra. A sertéshúst vágjuk hajszálvékony csíkokra. A rákot mossuk meg, és csepegtessük le alaposan. A zöldséglevest forrósítsuk fel, főzzük benne 20 percig a hozzávalókat, és ezután fűszerezzük. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a felvert tojást, addig főzzük, míg meg nem szilárdul.
TOJÁSVIRÁGLEVES - gyors, aromadús

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 380 kcal
Illik hozzá a bagett

Hozzávalók:
1 szelet főtt sonka, 3 szál újhagyma, 1 szál karotta, 1 kis darab metélőzeller, 5 dkg rövidfarkú rák vagy gránátgarnéla, 4 dl szárnyashús leves, só, frissen őrölt bors, 1/2 kk glutamát, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 tojás, 1/2 ek szójaszósz, 1/2 kk szezámolaj

Metéljük hajszálvékony csíkokra a sonkát, az újhagymát, a karottát meg a metélőzellert. A rákot mossuk meg, és itassuk le róla a vizet. A szárnyashúslevest töltsük a wokba, forraljuk fel, és rotyogtassuk benne 5 percig a hozzávalókat. Ízesítsük sóval, borssal, glutamáttal és őrölt gyömbérrel. A tojásokat verjük fel a szójaszósszal meg a szezámolajjal, és szűrőn eresszük a lassan fortyogó levesbe, majd ismét ízesítsük.
OLAJBAN SÜLT RÖVIDFARKÚ RÁK TÉSZTABUROKBAN - gyors, ropogós

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 280 kcal
Illik hozzá a lepénykenyér

Hozzávalók:
37,5 dkg páncéljától megtisztított rák, 1 tojás, 2-3 ek liszt, só, frissen őrölt bors, 3 dl olaj, citrom

Tisztítsuk meg a rákot. A tojásból, lisztből, sóból és borsból kavarjunk tésztát. Mártsuk bele a rákot, és forró olajban úsztatva süssük világosbarnára. Csepegtessük le konyhai papírtörlőn. Citromgerezdekkel tálaljuk.
Variáció: rák helyett vékony csíkokra metélt, filézett halat is készíthetünk.
HÚSOS BATYU - időigényes, enyhén fűszeres

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1 óra
Adagonként kb. 610 kcal
Illik hozzá a kelkáposzta saláta

Hozzávalók:
A tésztához: 1 dl víz, 15 dkg átszitált liszt
A töltelékhez: 12,5 dkg darált sertéshús, 4 kk szójaszósz, 2 kk szezámolaj, 1 csipet glutamát, 15 dkg főtt, felaprított kínai kelkáposztalevél, 1-2 felaprított kínai gomba, 5 dkg főtt, aprított bambuszrügy, 1/2 fej egészen apróra vagdalt mogyoróhagyma, 1-2 cm gyömbér felaprítva, borecet, mustár, szójaszósz, barna babszósz, olaj

A tésztához keverjünk a lisztből a vízzel sima tésztát, burkoljuk nedves konyharuhába, és hagyjuk 2 órát pihenni. Időközben a darált húst gyúrjuk össze a szójaszósszal, szezámolajjal és glutamáttal, majd keverjük össze alaposan a kínai kellel, a gombával, a bambuszrüggyel, a mogyoróhagymával meg a gyömbérrel. A tésztát óvatosan bontsuk ki, és formáljunk belőle lisztezett deszkán pontosan 3 cm átmérőjű hengert. Vágjunk le belőle 2 cm hosszú darabokat, és külön-külön nyújtsuk lapokká. Minden tésztalapra tegyünk kb. 11/2 kávéskanál tölteléket, hajtogassuk össze és formáljunk egyforma batyukat. A batyukat pirítsuk meg erőteljesen a wokban lévő olajban, öntsünk rá forró vizet, és fedjük le. Vigyázzunk, hogy a fedőt időben vegyük le, a folyadék ugyanis kb. 20 perc alatt elpárolog. Ekkor a fedőt fejjel lefelé fordított tányérral helyettesítsük, és úgy borítsuk rá a batyukat, hogy pirult oldaluk felfelé nézzen. A batyukat a maradék fűszerrel melegen tálaljuk.
TAVASZI TEKERCS - időigényes, fűszeres

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 420 kcal
Illik hozzá a szilvapálinka

Hozzávalók:
A tésztához: 8 dkg búzaliszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, 1 csipet só, mogyoró olaj a sütéshez.
A töltelékhez: 1 csirkemell, 1 ek mogyoróolaj, 1 szál újhagyma, 10 dkg szójacsíra, 2 beáztatott kínai gomba, 1-2 ek hoisinszósz, 1/2 kk étkezési búzakeményítő, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1 késhegynyi őrölt chili, só, egy kevés glutamát.
Továbbá: 1 tojássárgája, fogpiszkáló, zsiradék a sütéshez

A hozzávalókból készítsünk sima tésztát, kicsit sózzuk meg. Egy serpenyőben, olajban süssünk belőle vékony palacsintákat, és tartsuk melegen. A csirkemellet metéljük vékony csíkokra, és állandó kavargatással kevés olajban pirítsuk meg erősen a wokban. Az újhagymát vágjuk csíkokra, a szójacsírát csepegtessük le, és a gombát aprítsuk fel. Mindezt további egy percig pirítsuk. Adjuk hozzá a hoisinszószt, a keményítőt keverjük simára levessel és habarjuk be vele a levest, majd ízesítsünk a fűszerekkel. A masszát osszuk el a palacsintákon, melyek alsó végét hajtsuk a töltelékre, oldalait jobbról és balról borítsuk rá, kenjük meg tojássárgájával, tekerjük fel, és fogpiszkálóval tűzzük össze. Wokban, bő zsiradékban süssük ki, fektessük konyhai papírtörlőre és itassuk le róla a felesleges zsiradékot.
PALACSINTA ÚJHAGYMÁVAL - időigényes, ropogós

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Pihentetés kb. 1/4 óra
Adagonként kb. 960 kcal
Illik hozzá a snidlinges túró

Hozzávalók:
1,5 dl meleg víz, 30 dkg búzaliszt, 4 dkg újhagyma, 1 dl olaj, 1 kk só, 1 kk frissen őrölt fehérbors, 2 ek olaj a tésztához, olaj a wok kikenéséhez és a sütéshez

Gyúrjunk sima tésztát a vízből meg a lisztből, és pihentessük 1/4 órát. Időközben az újhagymát aprítsuk fel, és ízesítsük sóval, borssal. A tésztából formáljunk 3 cm átmérőjű hengert, vágjunk belőle 4 dkg-os darabokat. Nyújtsunk belőlük igen vékony, kerek tésztalapokat, és kenjük meg őket olajjal. A tésztalapokat szórjuk meg egy kevés fűszerkeverékkel, tekerjük fel, és hajtsuk össze. Ezután csavarjuk meg, nyomjuk össze, és ismét gyúrjuk át. Végül nyújtsunk 15-20 cm-es lapokat. Wokban 2 ek olajban, közepes hőmérsékleten süssük meg a palacsintákat egymás után, 1/2 perc elteltével fordítsuk meg.
TÖLTÖTT GŐZGOMBÓC - rendkívül időigényes, laktató

Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 1 1/2 óra
Pihentetés: kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 640 kcal
Illik hozzá, a vegye saláta

Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, bő 1 dl langyos tej, 1/2 kocka, élesztő, 1 csipet só, 1/2 ek cukor
A töltelékhez: 1-1 ek szezámolaj, 12,5 dkg darált hús, 1/2 fej felaprított vöröshagyma, 1 felaprított, szirupban eltett gyömbérdió, 2 ek felaprított dió, 1 késhegynyi ötfűszerpor, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, néhány csepp ecet, só szecsuani bors

A lisztből a többi hozzávalóval dagasszunk sima kelt tésztát és pihentessük fél órát. A töltelékhez a szezámolajat forrósítsuk fel a wokban, és állandó kavargatással pirítsuk meg benne a húst. Dolgozzuk össze a többi hozzávalóval és fűszerezzük erőteljesen. A tésztából formáljunk apró golyóbisokat, nyomjuk laposra, helyezzünk rá egy kis tölteléket és zárjuk a gombócot. Rakjuk gőzőlőkosárkákba és tartsuk a wokban lévő sós víz fölé, 20-30 percig gőzöljük.
GYÖMBÉRES-DATOLYÁS PÁRNÁCSKÁK - időigényes, finom

Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 850 kcal
Illik hozzá egy csésze tea

Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött kelt tészta, 2 ek sertészsír, 12,5 dkg datolya, 5 dkg szirupban eltett gyömbérdió, 5 dkg sós mogyoró, 1 ek ecet, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2 kk curry, 1 csipet só

A tésztát hagyjuk megkelni, majd nyújtsuk ki és vágjunk belőle négyzeteket. A sertészsírt forrósítsuk fel egy edényben, metéljük finomra a datolyát, meg a gyömbérdiót, mindkettőt dinszteljük meg a zsiradékban és hagyjuk kihűlni. A mogyorót időközben pépesítsük, majd adjuk a gyümölcsökhöz és készítsünk belőle krémet. Ecettel, gyömbérrel, curryvel és sóval ízesítsük. A négyzetekre halmozzunk 1-1 kk tölteléket és zárjuk össze a tészta lapocskákat. Gőz fölött főzzük, vagy bő zsiradékban süssük ki.
TOFUKOCKÁK SZÓJASZÓSZBAN - időigényes, édes-savanyú

Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 400 kcal
Illik hozzá a rizs

Hozzávalók:
5 dkg újhagyma, 1 dkg friss gyömbér, 1/2 kg tofu, olaj, 2 dl csirkehúsleves, 2 1/2 ek édes babszósz, 1 csipet glutamát, 2 ek szójaszósz, 2 ek cukor, 5 ek rizsbor vagy gyenge fehérbor

Az újhagymát vágjuk 2 cm-es darabokra. A gyömbért hámozzuk meg és aprítsuk fel. A tofut vágjuk fel 2 cm-es kockákra. Mindezt a wokban 5 percig süssük bő olajban, majd tartsuk melegen. Keverjük össze a levest, a karamellizált cukrot, a babszószt, a glutamátot, a szójaszószt, a cukrot meg a rizsbort és főzzük nagy lángon 2 percig. Tegyük a szószba a tofut az újhagymával és nagy lángon 1 percig, kis lángon azután további 15-20 percig pároljuk. A szószt esetleg sűríthetjük egy kevés búzakeményítővel. (Ha nincs babszósz használjunk helyette 1 1/2 kk sóval elkavart édes szójaszószt.)
BABPUFFANCS - gyors, ropogós

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 110 kcal
Illik hozzá a parasztsaláta

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 2 ek bazsalikom, 4 ek mungóbabcsíra vagy szójacsíra, 3 ek búzaliszt, 1 tojás, 3 ek víz, frissen őrölt bors, fűszeres só, olaj a sütéshez

A hagymát vágjuk egészen apró kockákra és vegyítsük össze a bazsalikommal meg a mungócsírával. Adjuk hozzá a lisztet, tojást meg a vizet és a borssal, valamint a fűszeres sóval kavarjunk belőle sima tésztát. Formáljunk belőle tenyérnyi puffancsokat, és egyenként süssük aranylóan barnára közepes lángon, forró olajban.

HÚSOK ÉS SZÁRNYASOK - gyors, enyhén fűszeres

Előkészítéshez szükséges idő: kb. 1/4 óra
Adagonként kb. 440 kcal
Illik hozzá a fehérbor

Hozzávalók:
4 szál újhagyma, 1/2 cső piros húsú paprika, 15 dkg zöldbab, 15 dkg zsíros sertéshús, 2 ek mogyoróolaj, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 1 késhegynyi glutamát, 1 ek étkezési keményítő, 1/2 kk só, frissen őrölt szecsuani bors, 1 ek mogyoróolaj, 15 dkg főtt tojásos tészta, 2 ek rizsbor

Az újhagymát aprítsuk 3 cm hosszú darabokra. A paprikát metsszük félbe, távolítsuk el a magjait és készítsünk belőle csíkokat. A zöldbabot vagdaljuk fel. A sertéshúst metéljük hajszálvékony csíkokra, majd erőteljesen pirítsuk meg az újhagymával és a paprikával, végül kb. 3 percig állandó kavargatás mellett pirítsuk tovább. Adjuk hozzá a babot, és csak rövid ideig dinszteljük benne. A levest vegyítsük össze a többi fűszerrel és öntsük a húsra, majd habarjuk be a keményítővel. Ízesítsük pikánsra és szedjük ki a wokból. Az olajat forrósítsuk fel a wokban, és a tésztát közepes hőmérsékleten 2-3 percig süssük benne. A húsos keveréket forgassuk össze vele, és rizsborral fokozzuk az étel aromáját.
ÜVEGTÉSZTA MARHAHÚSSAL ÉS GARNÉLARÁKKAL - időigényes, finom

Előkészítéshez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 430 kcal
Illik hozzá egy pohár rozébor

Hozzávalók:
10 dkg marhabélszín, 1-2 ek mogyoróolaj, 4 szál újhagyma, 1/2 kk felaprított gyömbér, 5 dkg szójacsíra, 1-2 ek szójaszósz, 1/2 kk cukor, néhány csepp chiliolaj, só, 1 kis szál karotta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek szezámolaj. 10 dkg garnélarák vagy gránátgarnéla, 1 ek méz, 1 mandarin leve, 1 ek ecet, 1 késhegynyi glutamát, 5 dkg beáztatott üvegtészta, olaj a kisütéshez, 1 ek szójaszósz

A bélszint metéljük vékony csíkokra, és állandó kavargatás mellett pirítsuk meg alaposan. Az újhagymát aprítsuk fel, és a gyömbérrel meg a szójacsírával együtt pirítsuk a hússal. Fűszerezzük a szójaszósszal, a cukorral meg a chiliolajjal, és sózzuk meg, majd szedjük ki és tartsuk melegen. A karottát és a hagymát vágjuk apróra és dinszteljük olajban. Adjuk hozzá a rákot és ezt is dinszteljük vele. Fűszerezzük mézzel, a mandarin levével meg ecettel, majd ízesítsük sóval és glutamáttal. AZ üvegtésztát süssük ki olajban és locsoljuk meg szójaszósszal. Keverjük össze a marhahúst a rákkal, meg a tésztával és így szolgáljuk fel.
SERTÉSHÚS ZÖLDSÉGGEL - időigényes, aromadús

Előkészítéshez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 400 kcal
Illik hozzá a rizs


Hozzávalók:
20 dkg sovány sertéshús, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt szecsuani bors, 2 ek növényi olaj, 12,5 - 12,5 dkg karfiol és brokkoli. 10 dkg kínai kel, 1-1 ek szója és hoisinszósz, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1/2 kk étkezési búzakeményítő, 1-2 ek ecet, 1/2 kk cukor, 1 késhegynyi glutamát, frissen őrölt bors, 2 kk rizsbor

Vágjuk vékony csíkokra a sertéshúst. A fokhagymát dörzsöljük el a sóval, és alaposan dörzsöljük be vele a húst, végül borsozzuk meg. A húst wokban állandó kavargatással 4 percig pirítsuk olajban, ezután szedjük ki és tartsuk melegen. A zöldséget fajta szerint bontsuk rózsáira vagy szeleteljük fel, a megmaradt zsiradékban kicsit dinszteljük meg, öntsük rá a szója- meg a hoisinszószt, valamint a levest és lefedve főzzük 8 percig. A keményítőt habarjuk el az ecettel és sűrítsük vele a zöldséget. Ízesítsük a maradék fűszerekkel és tegyük aromadússá rizsborral. Tegyük bele a húst, és kicsit forrósítsuk fel.
PIROSRA FŐTT DARÁLT HÚS - időigényes, kiadós

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 740 kcal
Illik hozzá az üvegtészta

Hozzávalók:
25 dkg vegyes darált hús, 2 ek szezámolaj, 1/2 fej vöröshagyma apró kockára vágva, 1/2 - 1/2 cső piros és zöld húsú paprika apró kockára vágva, 1 ananász apró kockára vágva, 3 ek szójaszósz, 3 ek fehérbor, 1 ek ecet, 1 ek méz, bő 1 dl húsleves, só, frissen őrölt bors, 1 csipet glutamát, néhány csepp chiliolaj

Wokban, olajban állandó kavargatás mellett pirítsuk meg kicsit a darált húst. Adjuk hozzá a zöldséget meg az ananászt, és kicsit az egészet pirítsuk. Öntsük rá a szójaszószt, a fehérbort, az ecetet, a mézet meg a levest és mérsékelt hőfokon, 20-25 perc alatt pároljuk puhára. Erőteljesen fűszerezzük.
SÜLT TÉSZTA GOMBÁVAL - időigényes, fűszeres

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 1000 kcal
Illik hozzá a paradicsomsaláta

Hozzávalók:
15 dkg zöld széles metélt, só, 15 dkg húsos szalonna, 2 ek olaj, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 2 tojás, 2 ek tejföl, frissen őrölt bors, 1/2 csokor kakukkfű apróra tépkedve

Készítsük el a tésztát a csomagoláson található útmutatásnak megfelelően. A szalonnát vágjuk apró kockára és olvasszuk ki olajban. Ebben pirítsuk meg erősen a tésztát. A hagymát kockázzuk fel, a gombát vágjuk apróra. Mindkettőt dinszteljük a tésztával együtt kb 10 percig, közepes hőmérsékleten. Verjük fel a tojásokat a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és öntsük a tésztára, majd hagyjuk, hogy a tojásos massza megdermedjen rajta.
SERTÉSHÚS MOGYORÓVAL - időigényes, fűszeres

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 790 kcal
Illik hozzá a sült rizs

Hozzávalók:
3 dkg kínai gomba, 16 dkg karaj, 12 dkg bambuszrügy, 6 dkg sonka, 1 piros húsú paprika, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 2 evőkanál sambal, 8 dkg friss vagy gyorsfagyasztott zöldborsó, 2 ek édes babszó. 3 ek cukor, 2 ek szójaszósz, 1/2 kk bors, 1 csipet glutamát, 1/2 kk só, 2,5 dl csirkehúsleves, 3 kk elhabart burgonyakeményítő, 2 kk szezámolaj, 10 dkg sós, pirított mogyoró

A gombát áztassuk 1 1/2 óra hosszat. A húst vágjuk kockára és főzzük puhára. A sonkát meg a zöldséget aprítsuk fel. A szétnyomott fokhagymát meg a sambalt kicsit pirítsuk át, adjuk hozzá a húst, a sonkát meg a zöldséget és 3 percig kavargatva pirítsuk. Öntsük fel a levessel, fűszerezzük, sűrítsük, tegyük bele a mogyorót és locsoljuk meg szezámolajjal.
MARHAHÚS ÚJHAGYMÁVAL - gyors, csípős

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 790 kcal
Illik hozzá a sült rizs

Hozzávalók:
30 dkg marhabélszín, 4 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés olaj a wok kikenéséhez, 1 ek sambal, 1 csipet glutamát, 1 ek édes babszósz. 1 késhegynyi frissen őrölt bors, 1 1/2 ek cukor, 1 ek rizsbor, 1 1/2 ek ketchup, 2 kk szójaszósz, 3/4 dl csirkehúsleves, 1 1/2 kk burgonyakeményítő 3 ek vízzel elkavarva, 1 kk szezámolaj

A marhahúst csíkokra, az újhagymát darabokra vágjuk. A fokhagymát aprítsuk finomra. A húst pirítsuk meg a wokban és tartsuk melegen. A wokot kenjük ki olajjal, kicsit pirítsuk meg a fokhagymát a samballal, adjuk hozzá a húst, meg az újhagymát és az egészet 2 percig pirítsuk állandó kavargatás mellett. Fűszerezzük, öntsük fel levessel, a szószt habarjuk be a keményítővel és locsoljuk meg szezámolajjal.
SERPENYŐS MARHABÉLSZÍN - gyors, finoman fűszerezett

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Pácolás kb. 1 óra
Adagonként kb. 390 kcal
Illik hozzá a rizs

Hozzávalók:
30 dkg marhabélszín, só, frissen őrölt bors, 2-3 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 2 ek rizsbor, 1 ek méz, 2 fej vöröshagyma, 1 szál karotta, 2 ek mogyoróolaj, 3/4 dl zöldségleves, 1/2 ek kukoricakeményítő, 1 csipet cayenne-i bors

A bélszínt vágjuk csíkokra vagy kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. A szójaszószt keverjük össze a hoisinszósszal, a rizsborral meg a mézzel és öntsük a húsra, majd hagyjuk állni legalább 1 óra hosszat. Időközben vágjuk apró kockákra vagy csíkokra a hagymát meg a karottát. Forrósítsuk fel az olajat a wokban, és állandó kavargatással pirítsuk meg benne a húst. Ezután szedjük ki és tartsuk melegen. A zöldséget a megmaradt zsiradékban szintén kavargatva pirítsuk meg. A zöldséglevest habarjuk el a keményítővel és főzzük fel kicsit a zöldséggel. Ezután a húst újból főzzük a többi hozzávalóval együtt, végül pedig ízesítsük.
ÉDES-SAVANYÚ SERTÉSHÚS - gyors, édes-savanyú

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 470 kcal
Illik hozzá a rizs

Hozzávalók:
25 dkg sertés szűzérme, só, frissen őrölt szecsuani bors, 1 kis tojás, 1 ek kukoricakeményítő, 2 ek szezámolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 cső piros húsú paprika, 1 szál karotta, bő 1 dl húsleves. 1 ek paradicsompüré, 1-2 ek szójaszósz, 2 szelet ananász (konzerv), 1-2 ek gyümölcsecet, 1-2 kk curry, néhány csepp chiliolaj, 1 ek felaprított snidling.

A szűzérmét szeleteljük fel hajszálvékonyan, sózzuk, majd szórjuk meg szecsuani borssal. A tojást verjük fel, habarjuk el a keményítővel, és ezzel a keverékkel egyenletesen kenjük meg a hússzeleteket - alaposan dolgozzuk el vele. A húst wokban állandó kavargatással, forró olajban erősen pirítsuk meg és szedjük ki. A zöldséget metéljük csíkokra, és a megmaradt zsiradékban kicsit pirítsuk meg, öntsük fel húslevessel és keverjük bele a paradicsompürét meg a szójaszószt. Az ananászt vágjuk kockákra és ecettel, curryvel együtt adjuk a zöldséghez, majd forraljuk fel. Ízesítsük és chiliolajjal tegyük csípőssé. A húst ismét forrósítsuk fel egy kicsit és snidlinggel megszórva tálaljuk.
 

ÉDES-SAVANYÚ CSIRKETEKERCS - WOK-ban

Hozzávalók:

1 nagy csirkemell

1 szál sárgarépa.

A pácléhez: 1 dl ketchup

5 dkg cukor

5 dkg méz

1 kk. só

1 mk. gyömbérpor

1 kk. currypor

2 ek. szójamártás

1 kk. szezámolaj, (a pácléből nem baj, ha marad, sokáig eláll, és máshoz is

felhasználható).

A mártáshoz:

1 közepes fej vöröshagyma

4 szem paradicsom

1 szál póréhagyma

10 dkg cukor

1 ek. méz

2 ek. paradicsompüré

1 ek. szójamártás

1 kk. szezámolaj

2,5 dl tyúkhúsleves

só, késhegynyi gyömbérpor.

A pácléhez valókat jól összekeverjük, a csirkegöngyölegeket beleforgatjuk,

és legalább egy napig a hűtőszekrényben érlelődni hagyjuk. A mártáshoz a

megtisztított és apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, a

paradicsompürét belekeverjük, majd 2.5 dl húslevessel felengedjük. A

paradicsomok héját lehúzzuk, a húsukat feldarabolva a mártáshoz adjuk, és a

gyömbérrel, cukorral, mézzel, a szezámolajjal meg a szójamártással

ízesítjük. 10 percig forraljuk, majd átszűrjük. A megtisztított póréhagymát

vékony karikára szeleteljük, néhányat a tálaláshoz félreteszünk, a többit a

mártásba keverjük és átforraljuk. A csirkegöngyölegeket bő olajban

megsütjük, és a mártással leöntve tálaljuk.

ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁS

Hozzávalók:

gyömbér,

néhány gerezd szeletelt fokhagyma,

két szál apróra vágott újhagyma,

3 ek cukor,

3 ek borecet,

3 ek ketchup,

3 ek szójaszósz,

3 ek narancslé,

3 ek konyak, (vagy vörös rum),

négy kk kukoricaliszt,

langyos víz,

chilipaprika.

Forró olajon piríts kevés gyömbért, pár gerezd szeletelt fokhagymát, és kétszál apróra vágott újhagymát. Öntsd hozzá az alábbi keveréket (mindenbőlugyanannyi kell, mondjuk három evőkanál): cukor, borecet, ketchup,szójaszósz, narancslé, konyak, (vagy vörös rum). Amíg egyet rottyan, kevéslangyos vízben keverj el négy kávéskanál kukoricalisztet, öntsd a mártáshoz,és folytonosan keverve addig főzd, míg szépen elsímul. Ha csípősen akarod,morzsolj el benne két kisebb chilipaprikát is. Hűtőben eltartható, (azértforrósítsd fel, ha újra előveszed), szinte bármivel fogyasztható (hal,brokkoli stb.).

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre