Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
PISKÓTÁK

Piskótatészták
Egyszerű piskótatészta
Hozzávalók: 6 db egész tojás, 6 evőkanál porcukor; 6 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál citromlé, csipet reszelt citromhéj, csipet só, a tortaforma kenéséhez 1 dkg vaj és kevés liszt.
A megmosott tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverem a robotgép vékony keverőpálcájával. A tojásfehérjékből a citromlével kemény habot verek, majd a cukrot, a citromhéjat és a sót is beleszórva, tovább verem mindaddig, amíg a felfordított keverőtálból már nem folyik ki a tojáshab. Ezután kézzel (nem géppel!) lazán beleforgatom a cukros tojássárgáját és az átszitált lisztet, felváltva. Kerek tortaformát kibélelek fehér papírral, és a papír alját bekenem a vajjal. Kevés liszttel meghintve belesimítom a piskótamasszát, és úgy igazítom el a tetejét, hogy a közepe felé kissé homorú legyen a massza. (A sütés folyamán a tészta közepe megemelkedik egy kissé, így biztosan szép egyenletes lesz.) A piskótát előmelegített, forró sütőbe teszem. A sütőajtóba beleteszek egy hurkapálcát, hogy a kis résen át a gőz kiáramolhasson a sütőből, majd rácsukom a sütőajtót. Ha a piskóta idő előtt barnul, egy papírlapot vagy egy alufólia darabot ráteszek a tetejére. Közepes lángon sütöm öt percig, majd kisebbre mérsékelem a lángot. Az első tizenöt percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy "megfázzon" a piskóta. A megsült tésztát a félig nyitott sütőajtó mellett hagyom kihűlni. A már kihűlt süteményt deszkára borítom és aszerint, hogy mi lesz belőle, két-három lapba vágom. Tetszés szerinti krémmel vagy lekvárral megtöltöm, de álljon itt egy nagyon finom piskótatöltelék.
Élesztős piskóta
Hozzávalók: Tojás 6 db, vaj 40 dkg, porcukor 6 ek., élesztő 5 dkg, tej 1 kanál, liszt 80 dkg.
Elkészítése: Hat tojás sárgáját, 40 dkg vajat, 6 kanál porcukrot, kis sót, habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg, tejben áztatott élesztőt és 80 dkg lisztet. Ezeket jól kidolgozva, hozzáadjuk a 6 tojás kemény habját. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kis formákkal, kelni hagyjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, pirosra sütjük. Ha félig kisült, kenjük meg újra vajjal!
Főtt piskóta
Hozzávalók: Tojássárgája 8 db, tojás 4 db, cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, vaj 14 dkg.
Elkészítése: Nyolc tojássárgáját, 4 egész tojást 14 dkg cukorral habosra keverünk, forró vízzel telt edénybe állítva, folytonos keverés közt megfőzzük, ha felforrt, keverünk hozzá 14 dkg lisztet, 14 dkg vajat. Kis piskótákat formálunk belőle, cukorral behintjük, és enyhe tűznél sütjük.
Hamis piskóta
Hozzávalók: 2 dl kefir, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 25 dkg porcukor, 2 tojás, 1 sütőpor.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük benne a sütőport. Kefirt, olajat, porcukrot és tojást adunk hozzá, majd fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát papírral bélelt tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát a tepsiből tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Kihűlés után ugyanúgy hasznosíthatjuk, mint a piskótatésztát, egyedül feltekerni nem lehet, mert könnyebben reped.
Két-három lapba vágva megtölthetjük különböző krémekkel, vagy egyszerűen csak lekvárral megkenjük, és felszeletelve, porcukorral megszórva tálalhatjuk. Ha krémmel kenjük, csokimázt is tehetünk rá.
Piskóta 1.
Hozzávalók: Tojás 5 db, cukor 30 dkg, liszt 20 dkg.
Elkészítése: A tojássárgákat a 30 dkg cukorral habosra keverjük, teszünk bele kanalanként 20 dkg lisztet, és 5 tojás keményre vert habját, kinyújtjuk, piskótákat formálunk belőle, és világosra kisütjük.
Piskóta 2.
Hozzávalók: Tojásfehérje 4 db, cukor 12.5 dkg, tojássárgája 2 db, liszt 2 dkg.
Elkészítése: Négy tojás kemény habjához teszünk 12.5 dkg porcukrot, ezzel még jól felkeverjük, hozzáteszünk két tojássárgáját, 2 dkg lisztet, kikent, kilisztezett tepsibe zacskóból kinyomott piskótákat formálunk, cukorral beszórjuk, gyenge tűznél kisütjük.
Piskóta alap Irénke módra
6 tojás sárgáját kikeverek habosra 6 csapott evőkanál cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 evőkanál ételkeményítővel, reszelt citromhéjjal. Hozzákeverek 1 sütőport, majd 5 kanál lisztet. A 6 tojás fehérjét nagyon kemény habbá verem. Felváltva keverem hozzá a tojáshabot és a maradék 5 kanál lisztet. Sütőpapírral bélelt formába teszem, és közepes tűznél sütöm. Kihűlés után tölthetem.
Variációk: A masszába szórok darált dióba mártott meggy szemeket.
A masszába teszek 3-4 kanál darált mákot, vagy diót, kókuszreszeléket, esetleg kakaót.
Hullala növényi tejszint felverek valamilyen gyümölccsel, és ezzel töltöm.
Kakaós vajas krémmel töltöm.
Egyszerűen csak lekvárral kenem meg.
Más megoldás, a masszát habzsákba teszem és sütőpapírral bélelt tepsire kis karikákat nyomok, 2-2 összeragasztva kínálom.
Piskótaalap Marcsi módra
6 tojás, 6 ek víz, 1/2 sütőpor, 12 ek cukor, 12 csapott ek liszt.
A tojások fehérjét kemény habbá verem. Folyamatos keverés közben hozzáadagolom a cukrot. Ezután a kikevert tojássárgáját teszem bele. Elkezdem a lisztet adagolni, és közben a vizet is beleöntöm 2-3 részben adagolva. A sütőport az utolsó 1-2 kanál liszttel keverem bele. Közepes méretű - sütőpapírral kibélelt - tepsiben sütöm. Az első 5 percben nagy lángon, ezután egy kicsit lejjebb veszem a hőfokot.
Piskóta alaptészta 1.
Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 púpozott evőkanál liszt (lehetőség szerint rétesliszt), csipetnyi só, késhegynyi szódabikarbóna.
Az első lépés, hogy a sütőt begyújtom és előkészítem a tortaformát. Az alját kibélelem egy tiszta papírlappal, aminek pontosan akkorának kell lennie, mint a forma alja. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd apránként beleverem a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a tojások sárgáját. Ezután könnyedén belekanalazom a lisztet, majd belesimítom a masszát a formába és az előmelegített, nem túl forró (illetve közepes hőmérsékletű) sütőbe tolom. (180-200 ° C-os hőmérsékletű legyen.) 30-35 percig sütöm, majd a tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. A megsült piskóta, tapintásra rugalmas, a teteje nem horpad be. A nyitott sütőajtónál hagyom langyosra hűlni, csak ezután borítom rá egy gyengén meglisztezett deszkára. (A forma oldalától késsel elválasztom, és aztán borítom ki.)
A papírt lehúzom róla, majd teljes kihűlése után vágom csak fel.
Piskóta alaptészta 2.
Hozzávalók: 6 db tojás, 12 dkg finomliszt, 12 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál citromlé, csipetnyi só.
Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával, a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A hideg tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet, és olyan kemény habbá verem, hogy a kanál megálljon benne. Ezután kanalanként belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a cukros tojássárgákat, végül belehintem az átszitált lisztet. Habverő segítségével könnyedén összeforgatom. Egy tortaformát papírral kibélelek, majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe felé kissé alacsonyabb (vagyis homorú) legyen. (Sülés közben a közepe némileg felpúposodik.) A sütőt 10 percig közepes lángon előmelegítem, és a megtöltött tortaformát beletéve, 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütő ajtaját nyitogatnám. (Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóba teszek egy hurkapálcikát, és rázárom az ajtót. A kis résen a piskótából kiáramló gőz kiszökhet a sütőből.) Ha már érezni lehet a tészta illatát, a lángot mérsékelem. (Ha a 20 perc eltelt, és a teteje nagyon barnul, de a közepe még nyers, egy papírlappal vagy alufóliával lefedem, és a sütést tovább folytatom. Hogy nyers-e a közepe, azt tűpróbával állapítom meg.) A megsült piskótát a nyitott ajtajú sütőben hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom, és deszkára borítva, az alsó papírlapot lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. A piskótát töltelékétől (krémjétől) függően két-három lapra vágom. Ez a művelet csak jó, éles, hosszú pengéjű késsel sikerül anélkül, hogy a tészta morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel, például lekvárral megkenve, majdnem mindenféle torta alaptésztája lehet. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva a mélyhűtőbe rakom. Fogyasztás előtt egy órával kiveszem a mélyhűtőből, és tetszés szerinti krémmel megtöltöm.
Piskóta cukorbetegeknek
(1 kerek piskóta)
Hozzávalók: 5 db egész tojás, 10 dkg finomliszt, 10 dkg Glukonon.
A jól lehűtött, szétválasztott tojásfehérjéket elkezdjük felverni. Amikor már tejfehér a színe, a Glukonont több részletben apránként hozzáadva kemény habbá verjük. A tojások sárgáit ugyancsak kikeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a kemény fehérjébe. Ezután apránként a lisztet is beleszórjuk, és laza mozdulatokkal egyneművé keverjük. A masszát papírral bélelt sütőlemezre, tortakarikába öntjük, és közepesen forró (180 fokos) sütőben megsütjük. Ha a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad, akkorra sült meg. Még forrón liszttel kissé meghintett tiszta konyharuhára borítjuk, és így hagyjuk kihűlni. Tetszés szerinti töltelékkel megtöltve tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Piskóta cukor nélkül
Igen népszerű, számtalan kedvelt édesség alapja. Lényegét, készítésének egyik titkát a belekevert levegő mennyisége jelenti. Ezért kell friss tojást választani, a tojássárgáját habosra keverni a cukorral, és keményre verni a tojásfehérjét. A tészta összeállítása során pedig ügyelni arra kell, hogy minél több levegő maradjon a masszában.
Piskótaszelet
Hozzávalók: 3 db tojás, 6 dkg búzaliszt, 2 evőkanál víz, 40-50 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor
Elkészítés: A megmosott tojásokat felütjük, és gondosan szétválasztjuk. A tojássárgáját 30 csepp Polisweettel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet, végül a maradék, édesítővel keményre vert tojáshabot. Papírral bélelt sütőlapra vagy zsiradékkal kikent, liszttel meghintett formába öntve 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve megsütjük. Amikor a tésztát a sütőbe toljuk, közepesre mérsékeljük a lángot, és legalább 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a piskóta * szalonnás lesz *. Amikor kihűlt, szeletekre vágjuk.
Piskótatészta 1.
Hozzávalók: 90 g vaj, 6 tojás, 175 g cukor, 150 g liszt
A tortaformát kikenjük és kilisztezzük. A vajat kis lángon felolvasztjuk. A tojást szétválasztjuk. A cukrot hozzáadjuk a tojássárgájához, és forró vízfürdőben habosra keverjük. A sűrű, fehéres krémet kiemeljük a vízfürdőből. A lisztet beleszitáljuk a tojáskrémbe. Ne keverjük! Hozzáöntjük a folyékony, langyos vajat.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. (Jobban verhető, ha előtte lehűtjük!). A tojáshab egyharmadát, óvatosan a tojáskrémbe keverjük, hogy fellazítsuk. A maradék tojáshabot hozzáadjuk a fellazított masszához. Az anyagokat óvatosan elkeverjük. A piskótamasszát az előkészített formába öntjük, és elsimítjuk. A formát a 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A sütemény kb. 35 perc múlva kész. Éles késsel körülvágjuk. A forma szélét levesszük. A rostélyt a meleg süteményre tesszük. Kiborítjuk a piskótát, leemeljük a sütőforma alaplapját.
A süteményt kb. 60 percig hűlni hagyjuk a rostélyon.
Változatok:
A tésztához adhatunk 100 g diót, mogyorót, amerikai mogyorót, pisztáciát vagy mandulát, 100 g reszelt vagy durvára vágott csokoládét, két narancs finomra reszelt héját, esetleg 140 g olvasztott csokoládét.
Piskótatészta 2.
6 tojás * 6 evőkanál cukor * 6 evőkanál liszt * 1 késhegynyi sütőpor
A tojások sárgáját nagyon habosra keverjük (szinte fehéredésig) a cukorral, meg a sütőporral, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a kemény tojáshabot. Vigyázzunk, hogy a hab ne nagyon törjön össze. Alaposan kikent, lisztezett (de csak az alján) tepsiben sütjük. Előmelegített sütőben, közepes melegen sütjük. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt. Mikor megsült, vegyük ki a tepsiből, de csak hidegen vágjuk fel.
Piskótatészta fortélyok
Ha tojássárgáját meleg vízfürdőben keverjük habosra, a tojás jobban megköti a levegőt, és nagyobb, keményebb masszát kapunk. Vigyázat, a vízfürdő ne legyen túl forró, mert akkor a tojás kicsapódik.
Finomított cukrot használjunk. A masszát addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kellemetlen, ha a piskótában ropog a cukor.
Ha a lisztet szitálva hintjük a kikevert tojássárgájához, pillekönnyű lesz, és nem csomósodik. A piskótamasszát az összeállítás után soha ne hagyjuk állni! Azonnal süssük meg, nehogy a levegő elszökjön, és a massza összeessen.
Ha a sütőformát gondosan kivajazzuk és - lisztezzük, biztosan nem ragad le a piskóta.
Ha teljesen biztosra akarunk menni (és mosogatni se szeretnénk), béleljük ki a formát hajszálpontosra szabott sütőpapírral.
A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le a tésztáról, hogy a piskóta felülete szép sima maradjon. (Ha később távolítjuk el a papírt, a tészta felülete felszakadozik.) Ha a papírt lazán visszahelyezzük a tésztára, a piskóta nem szárad ki.
Ha a tészta átsült, elválik a forma szélétől.
A tésztát mindig a rostélyon hagyjuk kihűlni, hogy minden oldalról levegő érje, és hogy ne váljon ragacsossá.
Vajas piskóta
Hozzávalók: Tojássárgája 8 db, vaj 28 dkg, cukor 6 dkg, liszt 38 dkg, élesztő 4 dkg, tejföl 2 ek. só 1 késh. tej 1 dl, tojás 1 db.
Elkészítése: A nyolc tojássárgáját 28 dkg vajjal, 6 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 38 dkg lisztet, 4 dkg tejben áztatott élesztőt, 2 kanál tejfölt, késhegynyi sót. Ezeket jól kidolgozzuk, ha kemény, még egy dl tejet adunk hozzá. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, szeletekre vágjuk, ritkán tepsibe rakjuk, ha megkelt, tojással megkenjük, és kisütjük.
Valódi piskóta-tészta mértéke (Móra Ferencné)
1 db tojáshoz 3 dkg cukor, 1 dkg liszt. Így könnyen hajlítható, vagy sodorható.
Vizes piskóta
Hozzávalók: 4 tojás, 21 dkg cukor, 4 ek. víz, 17 dkg liszt
A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, 4 ek vízzel és a liszttel, géppel 2-3 percig keverjük. Ha a tészta már könnyű, laza - akkor óvatosan elvegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal. Sütőpapírral bélelt / kikent, lisztezett (csak az alján!!!) tepsiben megsütjük.
Vizes piskóta (Horváth Ilona szakácskönyvéből)
Hozzávalók: 4 egész tojás, 25 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 8 kanál víz, 1 késhegynyi szódabikarbóna (ez a titok!!!)
A tojássárgájákat 20 dkg cukorral és 4 evőkanál vízzel 20-30 percig folyamatosan keverjük (ez is egy fortélya!) A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a 4 kanál vizet, keményre verjük, és az 5 dkg cukorral tovább verjük. A liszt felét, amiben elkevertük a szódabikarbónát, hozzákeverjük a tojássárgájához, hozzáadjuk a hab felét, aztán újra liszt, és a hab másik fele. Kész a tészta!
A tepsit és sütőpapírral bélelem ki: kevesebbet kell mosogatni, és a tészta egyszerűen kiemelhető a tepsiből. Tetejére fordítom, és lehúzom róla a papírt.
Sütés középmeleg sütőben, amíg a kívánt színű nem lesz. Húsvillával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e: ha tészta ragad a húsvillára, akkor még kicsit visszatolom. Nyugodt szívvel nyitogatom, és nem szokott összeesni!
Vizes piskóta Jutka néni módra
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt + egy pici sütőpor
A tojás sárgákat 2 evőkanál vízzel, és 6 evőkanál cukorral kihabosítani, a tojásfehérjét a maradék 2 evőkanál vízzel, és 2 evőkanál cukorral úgyszintén felverni. A lisztet elkeverni a sütőporral, és a tojásfehérjébe felváltva belekeverni a habosított sárgákat, illetve a lisztet. vajazott lisztezett formában, vagy sütőpapírral bélelt formában sütni. Amitől nekem nem szokott összeesni az az, hogy először nagyobb hőmérsékleten sütöm, majd 80 fokon "szárítom". bár gondolom, ez minden sütőnél más és más.
Piskóta trükkök
Piskótaszeletelés
A piskótát pamutcérna segítségével vághatjuk ketté vízszintesen. Óvatosan tekerjük a piskóta köré a cérnát, majd keresztezzük a végeit, húzzuk meg erősen a cérna végeit, hogy teljesen átvágja a piskótát - így nem morzsálódik szét a tészta. A pamutcérna kiválóan vág.
Piskótaszerviz
Belapult
Ha a piskóta közepe összeesik, üvegpohárral vágjunk lyukat a közepébe, így gyűrű alakú tortát készíthetünk belőle.
Kiszáradt
Ha a gyümölcstorta kiszáradt, szurkáljuk meg a tetejét stoppolótűvel, majd hintsük be a tetejét konyakkal, vagy rummal. Hagyjuk beszívódni.
Megégett
Ha a piskóta megégett, vágjuk le az égett részeket, fordítsuk meg, és az alját vonjuk be mázzal a teteje helyett.
Felrepedt
Ha a piskóta teteje felrepedt, valószínűleg túl sok kelesztőt használtunk hozzá. Vágjuk le a felső réteget, fordítsuk meg, és kenjük be krémmel.
Maradék
A maradék tésztaalapot tegyük hűtőbe, és használjuk fel, palacsintakészítéshez.
Mitől törik szét a piskótatekercs?
Ez akkor fordul elő, ha túl sokáig hagyjuk a kész tésztát a sütőben. A melegtől kiszárad, és törékeny lesz. Ezért sütés után azonnal vegyük ki a sütőből, szórjuk meg finomított kristálycukorral, és tekerjük papírba.
Hogyan lehet könnyen levenni a papírt a piskótáról?
Tegyük a piskótát nedves ruhára, és hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet. Ezután könnyen le tudjuk húzni róla a papírt.
Mit tegyünk, hogy a gyümölcsdarabok ne süllyedjenek le a piskóta aljára?
Ha gyümölcsös piskótát készítünk, mártsuk a gyümölcsdarabokat lisztbe, mielőtt a tésztába rakjuk. Így nem süllyednek le, hanem a sütemény tetején maradnak.
Legyen kemény a tojásfehérje
A piskótaszerű kavart süteményekhez nem szükséges lazító anyag, ha a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a tészta anyagaival, a fehérjét pedig kemény habbá verve forgatjuk a masszába. Kemény habot hideg tojásfehérjéből tudunk verni, csipetnyi só vagy mokkáskanálnyi porcukor is sokat segít. A felvert habot utolsóként forgatjuk a tésztamasszába, nagyon óvatosan, hogy minél kevésbé törjön össze. Lazítja a süteményeket, ha 1-2 evőkanál alkoholt (rum, konyak, stb.), citromlevet, ecetet cseppentünk a tésztába. Érdemes készíteni házilag citrom, narancs, vanília stb. eszenciát. Ehhez 2-3 dl 70 %-os alkoholba (kereskedelemben kapható) reszelt citrom- vagy narancshéjat, illetve ollóval feldarabolt vaníliarúdat áztatunk. De ezt csak felnőtteknek!

Piskótás receptek
Almapiskóta
Hozzávalók: 2 tojás, 2 ek. víz, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 1.5 sima teáskanál Dr.Oetker sütőpor.
Töltelék: 40-50 dkg nem túl savanyú alma.
Készítése: A tojássárgáját vízzel, habverővel sűrű krémmé verjük, azután kanalanként hozzáverjük a cukor 2/3 részét, addig, míg sűrű krémszerű masszát kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ebbe azután kanalanként a megmaradt cukrot verjük. A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel elvágjuk, ez tisztán látható legyen. A tojáskrémbe adjuk, rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet, és vigyázva habverővel a krém alá húzzuk. A tészta felét zsírozott felfújt-, vagy tortaformába töltjük. Erre elosztjuk a hámozott és vékony szeletekre vágott almát és befedjük a megmaradt tésztával.
Sütési idő 45 perc, (közép-meleg) sütőben.
Alma helyett kimagozott, száraz cseresznyét is vehetünk.
Almás krémes piskóta 1.
Piskóta: 7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum.
Töltelék: 1 kg savanykás alma.
Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, negyed liter tej, 1 csomag vaníliás puding.
Máz: 1 tábla tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.
Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és megsütjük. (kb. 30 perc). Ha kisült deszkára borítjuk úgy, hogy az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be.
A krém elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel. Nagyon finom és mutatós sütemény!
Almás krémes piskóta 2.
Hozzávalók: 7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, 1 kg savanykás alma
Krémhez: 20 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor, 2 és fél dl tej, 1 csomag vaníliás puding.
Mázhoz: 1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.
Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk, és megsütjük. (Kb. 30 perc.) Ha kisült deszkára borítjuk, az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be.
A krém elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a margarinos krémmel.
Nagyon finom és mutatós sütemény!
Almás piskóta 1.
Hozzávalók 4 személyre: 7 ek. finomliszt, 6 db tojás, 20 dkg alma, 6 dkg cukor, 3 ek. víz (szükség szerint)
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, és a hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. (Ha nagyon sűrű, 3 ek. vizet is belekeverhetünk). A meghámozott almát vékony szeletekre reszeljük, és a masszához keverjük. Végül a habot is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, és előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük.
Almás piskóta 2.
Hozzávalók: a tésztához 5 egész tojás, 10 dkg finomliszt, 25 dkg alma (tisztán mérve), fél zacskó sütőpor, késhegynyi őrölt fahéj, 2 teáskanál folyékony édesítőszer, csipetnyi só.
A tojássárgákat kikeverjük a sütőporral, a fahéjjal és az édesítőszerrel. Az almát megmossuk, kicsumázzuk és lereszeljük, majd a tojásmasszához hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezután a liszttel felváltva óvatosan hozzátesszük az almás tojásmasszát. Kézi habverővel addig forgatjuk, amíg egynemű massza lesz. Egy közepes nagyságú tortakarikát kikenünk margarinnal, és liszttel beszórjuk, majd belesimítjuk a habos tésztát. Közepesen meleg sütőbe téve addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a tésztából.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Almás rolád
Hozzávalók: 1 töltetlen, készen vásárolt vékony piskóta-rolád (vagy 4 tojásból otthon sütött piskóta), 20 dkg sárgabaracklekvár, 3 savanykás alma, 1 tojás, 1 evőkanál édes piskótamorzsa (vagy zsemlemorzsa), nagyon kevés porcukor (csak ha nem elég édes a lekvár), csipetnyi só.
A sütőt begyújtjuk, és teljes lángon 10 percig előmelegítjük. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megmossuk, meghámozzuk és kicsumázzuk, majd az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Azonnal összekeverjük a csak gyengén felvert tojással és a sárgabaracklekvárral. Megsózzuk (esetleg megcukrozzuk), és annyi piskóta- vagy zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy a töltelék kenhető legyen. Az óvatosan széthajtogatott megsült piskóta-rolád teljes felületét bekenjük az almás töltelékkel, majd szorosan összecsavarjuk. Alufóliába csomagoljuk, és sütőlemezre rakjuk. Az előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 10 percig sütjük. (A fóliaburok megakadályozza, hogy a tészta elégjen vagy kiszáradjon, viszont a töltelék megsül. ) A roládot a sütőből kivesszük, és a fóliában hagyjuk kihűlni, csak ezután csomagoljuk ki. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.
Almás sütemény 1.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom. A tetejére olvasztott csokit folyatok.
Ananászos tiramisu
Hozzávalók: 1 ananász (cc 1,4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl zsírszegény joghurt, 1/2 csokor borsmenta, 1 evőkanál kakaópor
Az ananászt felszeleteljük, héját levágjuk, fás közepét kimetsszük, húsát felszeleteljük. A vajat /margarint serpenyőben felhevítjük, és megolvasztunk benne 5 dkg cukrot. Beleszórjuk az ananászdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Közben időnként megkeverjük. Végül hűlni hagyjuk. A kókuszlikőrt elkeverjük az ananászlével. A babapiskótákat kb. 16X21 cm-es, 1,5 l-es jénai tál alján elosztjuk. Meglocsoljuk a kókuszlikőrrel elkevert ananászlével, és ráhalmozzuk az ananászdarabok felét. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként hozzáadjuk a joghurttal simára kevert mascarponét. Belevegyítjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, majd a massza felét a gyümölcsrétegre simítjuk. A maradék ananászból 3 darabot félreteszünk, a többit a krémre halmozzuk, végül befedjük a maradék krémmel. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tiramisut közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük.
Díszítés: Megszórjuk felaprított pisztáciával és félretett ananászdarabokkal, végül tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.
Ananászos- túrós piskótatorta
Hozzávalók 16 szelethez: 3 dkg liszt, 3 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 20 dkg cukor, 75 dkg tehéntúró, 2.5 dl tejszín, 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászbefőtt, 1 doboz (850 ml) trópusi gyümölcskoktél, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó citromízű tortazselé, 9 lap fehér zselatin, 1 citrom leve és reszelt héja, késhegynyi sütőpor, sütőpapír, a díszítéshez koktélcseresznye és tejszínhab
Elkészítés: A tojások fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel habbá verjük. Közben beleszitálunk 5 dkg cukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a sütőporral és az étkezési keményítővel összekevert lisztet. Belekeverjük a tojássárgát is. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Közben az ananászbefőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. 5 körszeletét félbevágunk, a többit feldaraboljuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük 10 dkg cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. Végül belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt. A karimát a kihűlt tortalap köré pattintjuk. Körben kirakjuk a félbevágott ananászkarikákkal, a közepét megkenjük a túrókrémmel. Kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A gyümölcskoktélt lecsöpögtetjük, összekeverjük az ananászdarabokkal, és a krémre halmozzuk. A félretett befőttlében csomómentesre keverjük a tortazselét, beleszórjuk a maradék cukrot, és összefőzzük. Ha langyosra hűlt, a tortára öntjük. További 3 órára hűvös helyre állítjuk. A tortakarimát eltávolítjuk, és a tortát ízlés szerint tejszínhabbal, koktélcseresznyével díszítjük.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra
Angol cseresznye puding
1 1/2 pound (1 pound 454 gr) cseresznyét 4 ek. cukorral, 1/2 csésze vörösborral forrástól számított 6-7 percig főzzük és hagyjuk a levében kihűlni.
10 ounces (uncia, 1 uncia 28, 35 gr.) "pound cake"-el kibélelünk egy tálat és belerakjuk a cseresznyét, amit a piskóta lapokkal rétegezünk. A tetejére a legszebb darab maradjon. Fóliával leborítjuk, és jól lenyomkodjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük. A tál aljába keresztbe két papírcsíkot teszünk, hogy könnyebb legyen kiemelni a pudingot. Mangó szósszal tálaljuk.
Mangó szósz: 1 mangót megtisztítunk és néhány ek. mézzel, kis vízzel, 1 ek. rummal összeturmixoljuk.
A pudingot tálra borítjuk, cseresznyével díszítjük és melléöntjük a mangó szószt.
Anyák napi szívtorta
Hozzávalók (12 szelethez):
A piskótához: 4 tojás, 120 g porcukor, 1 csipet só, 120 g finomliszt
A krémhez és a díszítéshez: 1 zacskó tejszínes pudingpor, 3 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 6 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 zacskó habfixáló por, 200 g eper, 2 kivi, 50 g vágott pisztácia
Elkészítés módja: A felsorolt hozzávalókból piskótamasszát keverünk, és szív alakú tortaformában megsütjük, rácsra fordítva hagyjuk egészen kihűlni. A pudingporból, a tejből és 1 evőkanál porcukorból a szokásosnál sűrűbb pudingot főzünk, kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék 2 evőkanál porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. 4 evőkanálnyit habzsákban félreteszünk, a többi apránként a pudinghoz adjuk, lazán összedolgozzuk. Az epret és a kivit megtisztítjuk, 6-8 közepes eperszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a kivivel együtt felaprózzuk. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsó és a középső lapot megtöltjük a krém felével, megszórjuk a felaprózott gyümölcsökkel, a felső lapot és a torta oldalát betapasztjuk a maradék krémmel. A torta oldalát beszórjuk a pisztáciával, a tetejét a félretett tejszínből nyomott rózsákkal és a felszeletelt eperrel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Megjegyzés: Jobban tudunk dolgozni a piskótával, ha előző nap megsütjük. A kész torta akkor szeletelhető szépen, ha legalább 3-4 órát behűtjük.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + a hűlés
Banánkrémes piskótatekercs
Hozzávalók kb. 16 szelethez:
A tésztához: 6 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál kakaópor, 2 zacskó vaníliás cukor, sütőpapír
A töltelékhez és a díszítéshez: 10 dkg mogyorókrém, 6 lap fehér zselatin, 5 dl tej, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor (5 dl tejhez), 3 evőkanál cukor, 3 banán, 7 evőkanál citromlé, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál csokoládéreszelék, mentalevelek
A díszítéshez porcukor
Elkészítés: 3 tojást kikeverünk 5 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Beleszitálunk 5-5 dkg lisztet és keményítőt, majd összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, előmelegített sütőben (200 fokon) 10-12 percig sütjük, majd megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítjuk. A papírt lehúzzuk, a piskótát nedves kendővel letakarva hűlni hagyjuk.
A barna tésztához a maradék cukrot kikeverjük a tojásokkal és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a kakaót, a lisztet és az étkezési keményítőt. Ugyanúgy sütjük, mint az első lapot. A világos tésztára simítjuk a felmelegített mogyorókrémet, és rátesszük a barna piskótát.
A zselatint beáztatjuk. 2 evőkanál tejben elkeverjük a pudingport és 2 evőkanál cukrot, majd a többi, felforralt tejhez adjuk. Rövid idő múlva belevegyítjük a kinyomkodott zselatint. Ha kihűlt, belekeverünk 2 meghámozott, citromlével összeturmixolt banánt. A dermedő krémbe belevegyítünk 1, 5 dl felvert tejszint, és a barna piskótára kenjük. A tésztát feltekerjük, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral és csokoládéreszelékkel. A felvert maradék tejszínnel, mentalevelekkel és banánkarikákkal díszitjük.
Banános mézeskalács
Összeállítás: 20 perc Sütés: 60 perc
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 12 dkg méz, 1 dl víz, 23 dkg barna cukor, 2 tojás, 32 dkg megtisztított banán, 30 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 6 dkg finomliszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál gyömbérpor, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, késhegynyi tört szegfűszeg, 2 evőkanál tej
Gyömbérmáz: 6 dkg vaj, 1 kiskanál méz, 1 kiskanál víz, 1 evőkanál összevagdalt cukrozott gyömbér, 8 dkg barna cukor, 2 evőkanál tej, 20 dkg átszitált porcukor Elkészítése: A sütőt 180 C°-ra bemelegítjük. Egy 24 cm-es négyszögletes tepsit kizsírozunk, és sütőpapírral kibélelünk. A vajat a vízzel hígított mézzel, a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A villával összetört banánt is belekeverjük, és a lisztet beleszitáljuk. Végül a tejet a habverővel belekeverjük. A masszát a tepsibe kanalazzuk, és 55 perc alatt tűpróbáig sütjük. 3 percig a tepsiben pihentetjük, majd a széleit meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk, kihűtjük.
Gyömbérmáz: a vajat a mézzel, a vízzel, a gyömbérrel és a cukorral takaréklángon kevergetve felolvasztjuk, és a tűzről levéve annyi tejet dolgozzunk bele, hogy sűrűn folyó, kenhető legyen. Ha kihűlt a piskóta, citrommázzal bevonjuk, és apróra vágott cukrozott gyümölccsel megszórjuk.
Banános süti            
Hozzávalók: 5-6 db banán, a tésztához:     
6 tojás, 6 ek. liszt, 6 ek. kristálycukor, sütőpor, a krémhez: 3,5 dl tej , 1 pudingpor (bármilyen ízű lehet , a legjobb a tejszín ízű), 25 dkg Rama, 15 dkg cukor, a tetejére : csoki   
A tepsinket fóliával vagy sütőpapírral kibéleljük, a banánt karikára szelve belerakjuk. 6 tojásból piskótatésztát készítünk, és a banánra öntjük, előmelegített forró sütőbe tesszük, majd a sütőt egy perc múlva mérsékeljük. Ha a tészta megsült, kiborítjuk a tepsiből, eltávolítjuk a fóliát v. sütőpapírt, és a kihűlt tésztára a következő krémet kenjük: a pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, és ha kihűlt a habosra kevert vajjal szépen elkeverjük. A sütit bevonhatjuk csokival, de az is, ha a tetejére reszeljük. Nagyon mutatós és finom sütemény, a családom és barátaim nagyon szeretik.
Ha valaki nem szereti a banánt, más gyümölccsel is helyettesíthető, pl.: alma, ananász stb. ...
Barackos túrós torta
Egy vékony piskóta tortalapot beleillesztünk egy pattintós tortaformába. Fél kiló tehéntúrót villával összetörünk, elkeverünk benne 3 deci tejszínt, ízesítjük cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral. Majd 1 deci tejben feloldunk 1 evőkanál zselatint, addig melegítjük, amíg teljesen elolvad, a túróhoz keverjük, és az egészet a formába öntjük. Miután megdermedt, tetszés szerinti mennyiségben, őszi-, és sárgabarackot megmosunk, kimagozunk, félbe- illetve gerezdekre vágunk, majd megrakjuk velük a tésztát. Díszítésképpen más, színes gyümölcsöket is melléjük helyezhetünk. Cukorral elkevert, vízben feloldott, felforralt színtelen tortazselével vonjuk be a torta tetejét. Dermedés után szeleteljük.
Barbacsi fánk
Hozzávalók: 60 dkg őszibarack, 12 dkg őszbarackíz, 6 cl barackpálinka, 2 szem szegfűszeg 5 dl olaj (a fánk sütéséhez)
Piskótamasszához: 80 dkg liszt, 80 dkg cukor, 4 db tojás, 4 db vaníliás cukor
A hámozott friss vagy konzervőszibarackot a szegfűszeggel ízesített barackpálinkába áztatjuk. A piskótamasszába mártott őszibarackokat forró olajban sütjük. Porcukorral meghintjük, őszbarackízzel tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Becskereki szelet
Nagy adag, két tepsire való lesz belőle
Tészta: 15 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, 1 tojás, 2 dkg szalalkáli kevés langyos tejben beáztatva, csipet só, amennyi lisztet felvesz.
Összedolgozzuk, 4 vékony lapot sütünk belőle. Mindenki a tepsi méretei szerint süsse. Ha csak három, vagy esetleg öt lapot tudunk kihozni belőle, az sem baj! Ahogy adja magát.
Krém: 1 liter tej, 4 csomag karamell pudingpor, 1 evőkanál liszt, 10 dkg margarin (ez maradt az előző csomagból) + 25 dkg margarin, 50 dkg porcukor.
Lehet keverni a pudingporhoz 4 tojás sárgáját is a főzés előtt, ettől is sűrűbb, jobb állagú lesz. A 35 dkg margarint a porcukorral habosra jól kikeverjük, és hozzáadjuk a megfőtt, kihűlt pudinghoz. Összevegyítjük és kész a krém.
Máz: 25 dkg porcukor, 2 púpozott evőkanál kakaópor, egy csepp, forrásban lévő víz.
Belga almás piskóta
Habosra keverünk 4 tojás sárgáját 18 deka cukorral, késhegynyi sóval meg késhegynyi szódabikarbónával, majd hozzáadunk 12 deka olvasztott margarint meg 10 deka lisztet. Alaposan kikeverjük, végül óvatosan közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Kizsírozott, kilisztezett kisebb tepsibe öntjük, és belenyomkodunk 6 megtisztított, vékony cikkekre vágott almát. A forró sütőbe toljuk, s a tüzet mérsékelve, alaposan átsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva rakjuk tálra. Óvatosan bánjunk vele, nehogy szétessen a tészta.
Berlini szelet
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 8 dkg cukor, kevés citromhéj, 1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor, 1 tojás.
Hozzávalók, a töltelékhez: 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 1/2 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés mazsola és tej, 2 tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt.
Elkészítés: A vaj, liszt cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás, és sütőpor keverékéből tésztát gyúrunk, tepsibe tesszük, és a következő töltelékkel töltjük: 10 dkg diót, 10 dkg cukrot és vaníliás cukrot, mazsolát, tejet, elkeverve a tésztára kenjük, azon felül lét tojás keményre vert habját 4 dkg cukorral, tojássárgájával összekeverjük, és a 4 dkg liszt hozzáadásával piskótatésztát készítünk, azt egyenletesen a töltelékre adjuk, közepes hő mellett megsütjük.
Kihűlve fehér mázzal bevonjuk (10 dkg cukor, 1 ek. forró víz). Tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Ezt gyorsan kikavarjuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál olajat, hogy szép fényes legyen, és gyorsan bevonjuk vele a süteményt. Ezt a mázat nem kell főzni, nagyon finom, és elrontani sem lehet.
Ha van a háznál babapiskóta, a következőképpen töltsük a süteményt: Az alsó tésztalapra a krém fele, majd kirakjuk piskótával, arra terítjük a maradék krémet és a második tésztalapot. Piskóta híján esetleg egymásra is rétegezhetjük mind a négy, vagy több lapot. Változatossá tehetjük úgy is ezt a süteményt, hogy teszünk a tésztájába esetleg kakaóport, és tetszőleges színű pudinggal készítjük. A kedvünk, vagy az épp háznál lévő hozzávalók szerint variálhatjuk. A szalalkális tészta gyorsan megpuhul, és fantasztikus finom lesz!
Birstorta 2.
Hozzávalók: 1 kész piskótatorta (venni is lehet és készíteni is), fél deci kávélikőr
A birskrémhez: 35 dkg birsalma, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 2-2 dl édes fehérbor és citromlé, fahéj, szegfűszeg
A csokikrémhez: 3 dl tejszín, 6 dkg olvasztott csokoládé, 1 dkg zselatin
A tejszínkrémhez: 3 dl tejszín, 1 dkg zselatinpor
A birskrémhez a meghámozott, apróra vágott birskockákat a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, megfőzzük.
A pudingport a bor felével elkeverjük, a maradék bort a citomlével felforraljuk, hozzákeverjük a pudingot és a birset, majd sűrűre főzzük.
A csokikrémhez a tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a csokoládét és a felmelegített zselatint.
A tejszínkrémhez felverjük a tejszínt és beletesszük a zselatint.
A kihűlt tésztát 4 lapra vágjuk, meglocsoljuk a kávélikőrrel, majd a birs és csokikrémet felváltva csíkokban - nyomózsák segítségével- a lapokra kenjük.
A torta tetejét és oldalát a tejszínkrémmel bevonjuk, és csokidarával díszítjük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Borhab torta Irénke módra
Hozzávalók: 3 tojás, 3 kanál cukor, 3 kanál liszt, 1 sütőpor, pár csepp vanília aroma.
Krém: 4 tojás sárga, 5 dkg liszt, 4 dl muskotályos fehérbor, 20 dkg cukor, Fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, 6 dl növényi tejszín, 2 csomag habstabilizáló, vagy zselatin.
Díszítés: porcukor és darált dió
A 3 tojás sárgáját habosra keverjük a 3 kanál cukorral, vanília aromával. 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük.  Felváltva adagoljuk a tojásos masszához a sütőporral kevert lisztet és a tojáshabot.
Kerek tortaformát rajzolunk 2 sütőpapírra és rákenjük a masszát. Két vékony piskóta lapot sütünk, 15- 20 perc alatt. Közben elkészítjük a krémet. A 4 tojás sárgát elkeverjük az 5 dkg liszttel és kevés borral. A bort felforraljuk a cukorral és az ízesítőkkel. Leszűrve az ízesítőktől a lisztes masszát belefőzzük, sűrű krémmé.
Folyamatosan keverve kihűtjük. A tejszínhabot nagyon keményre verjük a stabilizálóval, vagy utólag keverjük bele a feloldott zselatint.
A tejszínhabot óvatosan elkeverjük a sárga krémmel. Kapcsos tortaforma aljára teszünk 1 piskóta lapot, közé kenjük a krémet, beborítjuk a második lappal.
Lenyomkodjuk, hogy a krém egyenletes legyen. tetejét megszórjuk porcukorral és darált dióval. 2 órát hűtjük, hogy a krém is szeletelhető legyen.
Borkrém tekercs
Hozzávalók: a tésztához 3 db egész tojás, 7 dkg porcukor, 7 dkg liszt, 1 teáskanál vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja; a krémhez 1 dl fehérbor, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dl tejszín, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1 csapott evőkanál zselatinpor, fél dl tej, csipetnyi só.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből a cukorral nagyon kemény habot verek, majd a sárgákat egyenként beleverem, végül belekeverem (de már nem verem) a lisztet, a sót és a reszelt citromhéjat. Egy sütőlemezre a formának megfelelő, szögletes papírt vagy alufólialapot teszek és rákenem a tésztamasszát. (Egy közepes nagyságú sütőlemezre való ez az anyag.) Előmelegített, közepes hőfokú sütőbe tolva, 14-12 percig sütöm. (Világossárgának kell lennie.) Ezután a lemezről egy tiszta, bevizezett, de nagyon kicsavart, nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla az alufólialapot, majd összetekerem. Így hagyom kihűlni. A borkrémhez a tojássárgákat jól kikeverem a cukorral, majd a borral felengedve, gőz fölött sűrűre főzöm. Közben a megmosott mazsolát lábosba teszem, ráöntöm a rumot és a tejet, ezután éppen csak egyet forralok rajta. Hagyom kihűlni a lében, majd leszűröm. A leszűrt, rumos tejbe belekeverem a zselatint, hozzáadok még egy evőkanál vizet, és folyósra melegítem. A tejszínből nagyon kemény habot verek, majd óvatosan beleforgatom a boros tojásmasszát, a mazsolaszemeket és a zselatint. A ruhából kibontott piskótatekercset megkenem a boros-tejszínes krémmel, majd összetekerve a tetejére is kenek. Az egész tekercset óvatosan becsomagolom alufóliába, és a hűtőszekrényben jól áthűtöm. (Legalább fél napig legyen a hidegen.)
Felszeletelve teszem süteményes tálra.
Boros narancskrém torta
Hozzávalók: 1 sárga, kerek piskótalap (lehet készen vásárolt is), 3 db nagyobb narancs, 3 egész tojás, 15 dkg porcukor, 1 dl édes fehérbor, 15 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejszín, csipetnyi só, 1 teáskanál liszt.
Egy narancs héját lereszelem, de ügyelek arra, hogy csak a sárga része kerüljön bele a tésztába, ellenkező esetben keserűvé válhat. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet és a bort, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett sűrűre főzöm. Ezután a vajat is hozzáadva, hagyom kihűlni. Habosra keverem, és hozzáadom 2 narancs kis kockákra vágott húsát. A piskótát három lapba vágom, és a lapokat megkenem a narancsos krémmel, majd a felsőt ráborítva, bevonom a keményre vert tejszínhabbal. A harmadik narancsot karikákra vágom, és szépen kirakom vele a torta tetejét.
Burgonyás "piskóta"
Hozzávalók: 50dkg főtt, áttört burgonya, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, a töltelékhez: pikáns gyümölcsíz vagy citromkrém illetve Aranka krémporból készített krém, a tetejére: édes tejszínhab
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a cukorral és a vaníliás cukorral tovább verjük, majd a tojások sárgáját, végül a burgonyát hozzáadjuk. Selyempapírral kibélelt kisebb tepsiben úgy sütjük meg, mint a piskótát. Ha kihűlt, kettévágjuk, és a gyümölcsízzel megtöltjük. Készíthetjük citromkrémmel vagy Aranka krémporból készített krémmel is. A tetejére édes tejszínhabot halmozunk (így a legfinomabb), de ezt el is hagyhatjuk.
Budapest tekercs
Piskóta: 5 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg liszt, 1,5 evőkanál kakaópor.
Töltelék: 4 dl tejszín, 1 kisebb mandarinkonzerv.
Díszítés: 10 dkg étcsokoládé.
Verjük fel a tojásfehérjét habbá, keményre, a cukrot óvatosan adagoljuk hozzá. Keverjük össze a darált diót a liszttel, a kakaóporral és forgassuk a tojáshabba. Sütőpapíron süssük 180 fokon 15-20 percig.
Közben készítsük el a tölteléket: a tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük bele, a lecsöpögtetett gyümölcsöt. Még langyosan kenjük meg a piskótát a töltelékkel, és tekerjük fel jó szorosan. A tekercs tetejét olvasztott csokoládéval díszítsük.
Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőbe.
Charlotte
Hozzávalók: 5 db tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor
Elkészítés: A krémhez: fél liter tejszín; 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt; 1 zacskó zselatin; 2 evőkanál konyak; 16 dkg porcukor. Könnyű piskótalapot sütünk a hozzávalókból. Amint kivettük a sütőből még forrón konyharuhába tekerjük és így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt megkenjük baracklekvárral. Lekváros piskótatekercset kaptunk. Vágjuk 1-1,5 cm-es szeletekre és béleljünk ki vele egy félgömb alakú tálat. Ha ezzel megvagyunk lássunk neki előírás szerint elkészíteni a zselatint. Hagyjuk hűlni, közben keményre felverjük a tejszínhabot. Hozzáadjuk a porcukrot, a konyakot és a darabokra vágott gyümölcsbefőttet. Ha zselatin eléggé kihűlt hozzáöntjük a tejszínkrémhez. Folyamatos keverés közben figyeljünk arra, hogy ne keményedjen meg teljesen a krém. Ha kész, egyszerűen öntsük bele a piskótatekercsekkel bélelt tálba. A tetejét a maradék piskótával fedjük le. Ajánlatos egy éjszakát a hűtőben pihentetni. Másnap a kész Charlotte-ot egyszerűen kifordítjuk a formából. Díszítést nem igényel, mégis nagyon dekoratív sütemény. Kissé hosszadalmas az elkészítése, de megéri, mert nagy sikereket érhetünk el vele.
Cheesecake (Amerikai, édes sajttorta).
Hozzávalók: 1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható), 30 dkg natúr krémsajt, 2 db tojás, fél pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, fél kg szép gyümölcs (egyféle) leginkább: eper vagy kivi.
Elkészítése: A krémsajtot habosra keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal, majd a piskótára terítjük. Meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt, és később összeturmixoljuk vele. Ezt az öntetet rásimítjuk a sajtrétegre, majd a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi szeletekkel díszítjük a tortát.
Cherry torta 
Hozzávalók (16 szelethez): 1 csokoládés piskótakarika, 30 dkg tejszínhab, 10 dkg darált meggybefőtt és annyi egész meggy, amennyi - ízlés szerint - a tortalapok közé és a díszítéshez kell, 5 cl konyak, 1 dkg zselatin, 1 dl víz.
A három lapra vágott piskótakarikát a következő töltelékkel töltjük meg: a darált meggybefőttet átforgatjuk a konyakkal, hozzákeverjük a tejszínhabot és a vízben feloldott zselatint. De mielőtt rásimítanánk a lapokra, előbb locsoljuk be azokat a meggybefőtt levével. Nyomkodjunk a töltelékbe finoman, rétegenként kimagozott egész meggyeket is. A torta oldalát és tetejét kenjük be a krémmel, az oldalára szórjunk reszelt csokoládét, a tetejét pedig tejszínhabbal és egész meggyel díszítsük.
Citromhabos kakaós tekercs
Hozzávalók 15 szelethez: A tésztához: 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 3 tojás, 13 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 2 dl tejszín, 1 citrom, 4 evőkanál cukor, 4 lap fehér zselatin, 1 evőkanál porcukor, fél zacskó vaníliás cukor, a díszítéshez citromfű
Elkészítés: A tojások fehérjét 3 evőkanál langyos vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszitálunk 10 dkg cukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a tojások sárgáját is. A lisztet a keményítővel, a kakaó- és a sütőporral együtt a krémbe szitáljuk. A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük. Egy tiszta konyharuhát meghintünk a maradék cukorral, és ráborítjuk a piskótát. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk, a tésztát a konyharuha segítségével azonnal föltekerjük, majd kihűtjük. A zselatint vízbe áztatjuk. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, és a cukorral együtt lábosba tesszük. Kis lángon felolvasztjuk. Beletesszük a kinyomkodott, takaréklángon feloldott zselatint, és hűvös helyre állítjuk. A tejszínt a vaníliás cukorral együtt kemény habbá verjük. Amikor a citromlé dermedni kezd, a habba keverjük. A piskótát kigöngyöljük. Megkenjük a citromkrémmel, feltekerjük, kissé összenyomjuk, majd hűvös helyre állítjuk. Porcukorral meghintjük, majd felszeleteljük. Citromfűvel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra
Citromkrém torta
Hozzávalók: 1 csomag ötlapos piskóta tortalap, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 2 citrom, 2 evőkanál porcukor   
A tejet a liszttel simára keverjük, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Még melegen a cukrot belekeverjük, hogy elolvadjon, és ha kihűlt, a habosra kevert vajat is hozzáadjuk. Az egyik citrom héját belereszeljük, a levét belecsavarjuk. Alaposan kikeverve, megtöltjük a tésztalapok közét, bevonjuk a tetejét meg az oldalát. A második citromot meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeletelve porcukorban megforgatjuk, és a tortát ezzel díszítjük. Csak másnap szeleteljük fel.
Citromos-narancsos túrótorta
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű 2,5 l térfogatú sütőformához:
Az omlós tésztához: 10 dkg Rama margarin, 12,5 dkg búzaliszt, 3 dkg őrölt mandula, 4 dkg méz.
A piskótatésztához: 2 db tojás, 7,5 dkg méz, 1 csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 8 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál narancsdzsem.
A "rátéthez": 10 levél zselatin, 50 dkg sovány túró, 12,5 dkg méz, 1 teáskanál reszelt narancs-héj, 2 db narancs, 2 db grapefruit, 2,5 dl tejszín.
A díszítéshez: 2 dl tejszín, 4 dkg sötét színű süteménymáz vagy zselépor.
A lisztből, a mandulából, a margarinból és a mézből sima tésztát gyúrunk. Az omlós tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve, kinyújtva a sütőformába helyezzük, és előmelegített sütőben 175-200 C°-on kb. 10 percig sütjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat 2 evőkanál meleg vízzel, a mézzel, a sóval és a citromhéjjal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a krémhez adjuk.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd rászórjuk a masszára, és az egészet lazán elkeverjük. Az omlós tészta alapot narancsdzsemmel bekenjük, majd ráöntjük a piskótamasszát, és további 10 percig sütjük. A zselatint vízbe áztatjuk. A túrót a mézzel és a narancshéjjal elkeverjük. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a gyümölcshúst megtisztítjuk. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk, a levét felfogjuk. Az aprított gyümölcsöt és a gyümölcslevet a túrókrémhez adjuk, és elkeverjük. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk, és a krémhez keverjük. A tejszínt felverjük, és a zselésedni kezdő túrókrémhez keverjük. A tortát kapcsos formába tesszük, a túrókrémmel bevonjuk, és lehűtjük. A tejszínt felverjük, nyomózsákba töltjük, és a torta szélét kis halmokkal díszítjük. A süteménymázat megolvasztjuk, vagy a színes zseléport feloldjuk, és a halmokra mintát rajzolunk. A tortát a félretett grapefruit- és narancs-szeletekkel díszítjük.
Citromos piskótatekercs
Hozzávalók:
Tészta: 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 6 tojás szétválasztva, 2 citrom leve és lereszelt héja, 1 kk. szódabikarbóna
Krém: 1 cs. Vaníliás pudingpor, 1,5 citrom leve és lereszelt héja, 1 tojás, 6 dkg cukor, 0.5 liter tej vagy 2 dl tej és 3 dl tejszín
6 tojásból piskótát sütünk: a keverőgéppel kemény habbá verjük a tojások fehérjét. Eközben kapcsoljuk be a sütőt, hogy felmelegedjen. Fokozatosan (keverés közben) beleszórjuk a cukrot, és addig verjük, amíg kemény és fényes nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját és még kb. 5 percig habosítjuk. Lassan (szűrőn keresztül) hozzáöntjük a citromlevet és beletesszük a citromhéjat. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a szódabikarbónával alaposan elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, négyzetformára igazítjuk, és mérsékelt lángon tűpróbáig sütjük. Pár percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a papírt, és gyorsan feltekerjük. Konyharuhába csomagoljuk, hogy megőrizze a tekercs-formát.
Krém: kevés tejjel kikeverjük a pudingport, a tojássárgáját és a cukrot. Felforraljuk a tejet (vagy a tejjel elkevert tejszínt). Lehúzzuk a tűzről, és lassan csurgatva belekeverjük a pudingporos-cukros tejet. Visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett besűrítjük, majd nagyon lassan belekeverjük a citromlevet és héjat. Habbá verjük a tojás fehérjét, és óvatosan beleforgatjuk a forró krémet.
A nagyja krémmel megtöltjük a piskótát, a maradékkal bevonjuk. A krém meglehetősen folyós, a két végén valószínűleg ki fog jönni a tésztából. Hűtőbe tesszük, és ha félig már megdermedt színes szórócukorral díszítjük a tetejét.
Citromrolád
A tésztához: 6 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál citromhéjreszelék
A töltelékhez: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, fél dl citromlé, 1 teáskanál citromhéjreszelék, 2 csepp sárga ételfesték, 10 dkg baracklekvár, 1 citrom
A tészta alapanyagaiból piskótalapot sütünk, és még melegen feltekerjük. Amíg kihűl, elkészítjük a krémet. A cukorhoz keverünk 2 evőkanál meleg vizet, majd a citromlét. A szobahőmérsékletű vajat habosra kikeverjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a citromos cukrot, s egészen addig kevergetjük, amíg teljesen sima lesz. Akkor hozzáadjuk a citromhéjreszeléket, és pár csepp ételfestékkel megszínezzük. A tésztát óvatosan kitekerjük, egyenletesen megkenjük a citromkrém kétharmadával, majd feltekerjük. Hűtés után a felületét vékonyan megkenjük citromkrémmel. Nyomózsákba tett krémmel és lekvárral díszítjük, illetve vékony citromkarikákat teszünk a tetejére.
Elkészítési idő: Kb. 1.5 óra
Cseh kókuszos sütemény
Hozzávalók 4 személyre: 1 db piskótalap, 20 dkg darált keksz, 20 dkg margarin, 2 dl tej, 0,5 dl rum, 5 dkg darált dió, kókuszreszelék.
Elkészítése: A margarint a cukorral habosra keverjük, és ezt a krémet kétfelé osztjuk. Az első felével megkenjük a piskóta tetejét, a maradékot pedig félretesszük. A darált kekszet langyos tejbe áztatjuk, hozzáadjuk a rumot és a diót, majd jól összekeverjük. Hozzákeverjük a maradék margarinkrémhez, és keverőgéppel sima péppé dolgozzuk. Ezt a masszát rákenjük a margarinkrémes piskóta tetejére, és az egészet megszórjuk kókuszreszelékkel.
Cseresznyés piskóta
Hozzávalók 12 darabhoz: 7 dkg liszt, 6 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 4 evőkanál porcukor, 15 dkg kimagozott cseresznyebefőtt, fél zacskó vaníliás cukor, fél teáskanál sütőpor, 1 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 24 kis papír sütőforma
Elkészítés:
A befőttet lecsöpögtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. A vajat vagy a margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Az átszitált lisztet összekeverjük a búzakeményítővel és a sütőporral, majd a vajkrémbe szitáljuk. Belekeverjük a gyümölcsdarabokat. A formákat kettesével egymásba helyezzük, majd félig megtöltjük őket a folyékony tésztával. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton), 20-25 percig sütjük. A piskóta tortácskákat kihűtjük, és kiborítjuk a formából. A mázhoz 3 evőkanál porcukrot kikeverünk a rummal. A rumos mázt 6 tortácskára csorgatjuk, a többit megszórjuk a maradék porcukorral.
Ötletünk: A piskóta tortácskákat más befőttel, pl. meggyel, szilvával vagy őszibarackkal is süthetjük. Idényben, válasszunk friss, nem túl lédús gyümölcsöt!
Elkészítési idő kb. 50 perc.
Csirkés sós piskóta
1 adag maradék csirkepaprikás 2 evőkanál szafttal, 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 ecetes uborka, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors, 2 dkg vaj a sütőlap megkenéséhez és 2 evőkanál liszt a sütőlap beszórásához.
Először a sós piskótát készítem el. A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a borssal, majd apránként, felváltva belekeverem a lisztet és a tejet, végül óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéjéből vert kemény habot. Egy sütőlemezt kikenek a vajjal és beszórom a liszttel, majd rákenem a piskótamasszát. Előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon 10-12 percig sütöm. A tésztalapnak szép sárgának kell lennie. Ha megsült, alufólialapra borítom, és néhányszor ki-be tekerem, mint a rétest. Összecsavarva hagyom, amíg teljesen kihűl. Közben elkészítem a tölteléket: a maradék paprikás csirkét levéből kiveszem, kicsontozom és ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. Hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt és az almareszelőn lereszelt uborkát, végül habosra keverem a vajjal. A kihűlt tésztalapra rákenem a húskrémet, és szorosan összecsavarva ismét becsomagolom az alufóliába. A hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt felszeletelem, és ízlés szerint reszelt sajttal, paradicsommal, zöldpaprikával, retekkel, tojáskarikákkal feldíszítem. Nagyon finom, mutatós a büféasztalon, egy pohár sörrel pedig kitűnő vacsora.
Csokicsíkos gesztenyekocka
Hozzávalók: 1 szögletes piskóta tortalap, 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg margarin, 2 evőkanál rum, 4-5 evőkanál meggydzsem, 5 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, csokoládés tortadara.
A kész piskótalapot két lapba vágom. Az egyik lapot megkenem az egy-két evőkanál vízzel kenhetőre kevert meggydzsemmel, majd a második lapot ráfektetve, azt ugyancsak megkenem a dzsemmel. Hűtőben jól kihűtöm. Közben a gesztenyemasszát habosra keverem a margarinnal és a rummal. Ezt a krémet rákenem a torta tetejére és az oldalára. A csokoládét fél dl vízzel gőzön felolvasztom, majd a vajat beledobva, állandó keverés közben langyosra hűtöm. A folyékony csokoládét csíkokban rácsorgatom a krém tetejére. (Nem kell egybefüggő rétegben lennie.) Rászórom a tortadarát, és hűtőszekrényben jól lehűtöm. Kockákra vágva kínálom.
Csokis piskóta (Tej és tojás nélkül)
Nagyobb tálban összekeverni: 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál kakaót, 6 evőkanál olajat, 3 evőkanál híg (5 %-os) ecetet, 2,5 vizet 25 dkg rétes lisztet, (esetleg fele lehet simaliszt) csapott mokkáskanál sót, 1/2 kiskanálnyi szódabikarbónát. 20x40 cm tepsibe, vagy 25 cm átmérőjű tortaformába tenni, amit kizsírozunk. 200 fokos sütőben kezdeni a sütést, majd 180 fokra csökkentem a hőfokot. Tepsinél 20 perc múlva lehet kinyitni a sütő ajtaját, tortaformában kb. 25 perc. Tűpróbáig sütöm, ha kihűl, kockára vágom, és porcukorral megszórom.
Csokis piskóta
Hozzávalók:  A tésztához: 15 dkg liszt, 4 db tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 db citrom héja, 4 ek. víz,    
A krémhez: 4 dkg kakaó, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db tojássárgája, 1 ek. rum, 1/2 db citrom héja,    
A mázhoz: 10 dkg vaj, 3 ek. kakaó, 1 kk. porcukor
A liszthez keverjük a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A cukrot a tojással és a vízzel sűrűre keverjük, és hozzáadjuk a liszthez. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, s előmelegített sütőben, közepesnél kisebb lángon megsütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk. A krémhez a kakaót a porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal jól kikeverjük.
Ezután beletesszük a rumot, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Ezzel is jól eldolgozzuk, majd rákenjük a kettévágott tészta egyik felére, majd ráillesztjük a tészta másik felét, kissé megnyomkodva azt. A máz hozzávalóit összekeverjük, megolvasztjuk, és a tészta tetejét bevonjuk vele.
Csokitorta Ivett módra
Hozzávalók: 10 db tojás, 10 ek cukor, 1vaníliáscukor, 10 ek. Rétesliszt, 3 ek. Kakaó, 3 dl tejszín, 1 csomag, főzés nélküli csokis pudingpor, 2 tábla tortabevonó csoki
Piskóta: a 10 tojás fehérjét kemény habbá verjük.  Egyenként beletesszük a tojások sárgáját és 1-1 evőkanál cukrot. Fakanállal belekeverjük a réteslisztet és a kakaót. Kilisztezett, kivajazott tortaformába tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Krém: A tejszínt robotgéppel 3-4 perc alatt habosra keverjük, lassan - kanalanként - beletesszük a pudingport. Krémállagúra keverjük. Ha a piskóta kihűlt 2-3 lapra vágjuk. Megtöltjük a krémmel. A tetejére tortabevonó csokit készítünk a csomagoláson levő utasítás szerint.
Csokoládé bomba
Habosra keverünk 15 deka vajat vagy margarint 15 deka porcukorral meg három tojássárgájával, hozzáadunk három evőkanál kakaót, és tovább keverjük. Végül óvatosan - nehogy összetörjön - közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Mély üvegtál aljára egy réteg krémet terítünk, erre sorba fektetünk babapiskótákat, majd ismét krémmel, piskótával folytatjuk a rétegezést, míg a krémből tart. (Felül keskenyedő bombaalakban rakjuk!) Végül az egészet kívülről bevonjuk a krémmel, és legalább egy napra jégbe hűtjük. Ez alatt a tojáshab nedvességétől a piskóta megpuhul. Közvetlenül tálalás előtt az egészet bevonjuk két deci édes tejszínhabbal.
Csokoládés alagút
Hozzávalók:
Tésztához: 12 dkg kristálycukor, 6 db tojás, 1/2 cs. Dr. Oetker Sütőpor, 15 dkg liszt, 1 üveg (2ml) Dr. Oetker Mandula aroma
A krémhez: 1 cs. Dr. Oetker Csokoládéízű süteménykrémpor, 3,5 dl tej, 1cs.(10g) Dr. Oetker Zselatin, 0,5 dl víz, fél üveg lecsepegtetett meggybefőtt
Elkészítés: A tojások sárgáját géppel közepes fordulaton kb. 2-3 percig habosra keverjük a cukor felével, a cukor másik felét a tojásfehérjével habbá verjük. Ezután mindkettőt laza mozdulatokkal összekeverjük, hozzáadva a lisztet, a sütőport és a vanília aromát. A tésztát lapos, piskótapapírral kibélelt tepsibe öntjük és egyenletesen, 4-5 mm vastagon szétterítjük, majd 170 C fokon szép sárgára sütjük. Miután kihűlt, az alufóliával kibélelt őzgerincformára hajtjuk, és méretre vágjuk, úgy, hogy a krém betöltése után lefedésre is maradjon. Az 1 cs. Dr. Oetker Csokoládéízű süteménykrémporból a csomagoláson látható leírás szerint krémet készítünk. A zselatint kevés vízzel elkeverjük, kb. 10 percig állni hagyjuk, míg megduzzad. Hozzáadjuk a maradék vizet, és oldódásig melegítjük (ne főzzük). Kissé lehűtve a csokoládékrémhez adjuk. Szintén hozzáadjuk a lecsepegtetett meggybefőttet is. Megtöltjük a piskótát, ez után 45-50 percre hűtőbe tesszük, hogy a krém megfelelően megdermedjen.
Díszítési javaslat: 1-1 cs. Dr. Oetker Marcipán-, illetve Puncsízű cukormázpor felhasználásával mázat készítünk, és ezzel vonjuk be az alagutat. Oldalát megszórjuk Dr. Oetker Barna tortadarával. Miután a cukormáz megszilárdult a sütemény tetejét Dr. Oetker Ét tortabevonóval díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Csokoládés ananásztorta
Hozzávalók: 1 doboz (50 dkg-os) ananászbefőtt, 1 kerek piskótalap (készen vásárolt vagy otthon süt

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?