Éleszt
ő és finomliszt nélküli kenyér őrlésű, mert a 60-as őrlésű már finomlisztnek minősül!)
vagy
3.) 1/2 kg rozsliszt és 1/2 kg durumliszt
4.) 1 kg tönköly liszt
5 ~ n) fentiek tetszés szerinti variációja
és bármelyikhez:
2 csg süt
őpor
1 teáskanál szódabikarbóna
10-15 dkg étkezési keményít
ő (kicsit lazítja kenyeret, amely egyébként meglehetősen sűrű, nehéz)
3/4 dl olaj (oliva vagy napraforgó)
3/4 liter víz (esetleg tej, netán 1/2 l víz és 2 dl kefír)- a liszt min
őségétől függően a folyadék lehet esetleg kicsit több is
2-3 teáskanál só
2 db közepes nagyságú f
őtt krumpli (krumplinyomón áttörve v. villával széttörve)
10 dkg zab-, árpa- vagy búzakorpa, v. kukoricadara
- e két utóbbi összetev
ő el is hagyható, de a palettát mindenképpen színesíti egy idő után....
Magos kenyérhez: ízlés szerint napraforgómag, lenmag, tökmag, szezármmag, dió, mogyoró, zabpehely stb.
Sajtos kenyérhez: kb. 5 dkg reszelt parmezán és kevéske f
űszerszám (pl. őrölt bazsalikom és oregano, mokkáskanálnyi kurkuma, s egy csipet fehérbors). Lehet ízesíteni fokhagymával s hagymával is - mindkét esetben a szárított-porított formáját ajánlom a két finom szagosságnak...
Az olaj és a víz kivételével az összes belevalót egy tálban jó alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyadékokat, s néhány gyors mozdulattal összekutyulva, már készen is van a kenyértésztánk.
Belisztezett kézzel a masszából 3-4 cipófélét (lehet
őleg hosszúkásat, mert az hamarabb átsül) formálunk, a tetejüket késsel bevagdossuk. Ha kívülről is magvasítani szeretné valaki a kenyérkékeket, akkor csöppnyit vizezze be a cipók tetejét, s úgy szórjon rájuk a mag(ok)ból. A cipókat kiolajozott tepsibe vb. őzgerincformába v. hasonló, de szögletes formába tesszük. Előmelegített sütőben, közepes tűznél 45-50 perc alatt sül meg általában egy ekkora adag.
Egyéb fortélyok:
ha a süt
őbe egy lábasnyi (1-2 liter) vizet is teszünk a tepsi/őzgerinc forma alá, akkor könnyebb, puhább lesz a kenyér a képződött gőztől
sütés után a cipók tetejét kenjük meg vizes ken
őtollal, vagy gyengéden, ámde gyorsan simítsuk át vizes kézzel - kicsit fényesedik a teteje, s puhítja is a kenyér héját
ha sokmagvas vagy sajtos tetej
csak akkor javaslom szeletelni a kenyérkét, amikor már teljesen kih
ű a kenyerünk, akkor jobb, ha a "vizezés" elmarad űlt
ha marad a cipócskából, ajánlatos megszárítani, s "zsemlemorzsának" megdarálni -a kés
őbbiekben jó hasznát veszi az ember...
ha só helyett édesít
őszert, s esetleg egy kis reszelt citromhéjat, kevés vaníliát (nem vanilisácukrot!) adunk az alaptészta (sajt, mag, fokhagyma stb.nélküli tészta) egy részéhez, már készen is van a kalácsunk, ami ugyan távol áll a foszlós kalácstól, de némi képzelőerővel s esetleg házikészítésű, cukor nélkül főzött lekvárral igazán élvezhetővé tehető
ha az els
ő alkalommal készült kenyér túlságosan sűrűnek, nehéznek találtatott, akkor több étkezési keményítőt, s arányosan kevesebb lisztet kell elegyíteni
sütés közben kissé szokatlan szaga van a kenyérnek, egyrészt a szódabikarbónától, másrészt a (f
őleg durum-)liszttől.
élesztő nélküli kenyerek
Csapati
1/2 kg liszt, 1 kk só, meleg víz.
A lisztet elkeverjük a sóval és annyi meleg, de nem forró vizzel hogy
könnyen formázható tésztát kapjunk.
nagyon laposan kidolgozzuk, hogy a kezünktől és az edénytől is elváljon.
letakarva pihenni hagyjuk.
Majd lecsipünk egy kis darabot és 3 cm es golyókat formálunk.
Lisztezett deszkán lelepitjuk a tenyerünkkel és 15 cm átmérőjő, 1,5 cm
vastag köröket nyújtunk.
Lisztezzük be mindegyinek a tetejét és tegyük egymásra.10-15 lapot kapunk.
Gyújtsuk be a gáztűzhely két legnagyobb lángját.
palacsinta sütőt szárazon forrósítsuk fel és tegyünk bele egy lapot, mindkét
oldalát süssük addig mig elszineződik és felholyagosodik.Ekkor fogjuk meg
egy grillcsipesszel és tarsuk a másik láng fölé ekkor felpuffad.
Ha a sütőben sok liszt összegyűlik egy papírtörlővel töröljük ki, ne égjen
oda.
Ezek pillantok alatt elvégzendő műveletek.
Közben a palacsinta sütőben sül a következő.
A kész csapatit kenjük meg olvasztott vajjal és tegyük egymásra,fedjük le,
tartsuk melegen.
Elkésziteni gyorsabb mint leirni !!
Kenyér helyett bármilyen ételhez fogyasztjuk vagy csak mártással eszegetjük.
Pl.paradicsom, padlizsán, avokádó mártással nagyon finom.
Govinda csapati
Ez megegyezik az előzővel csak barna liszttel és őrölt fűszerekkel készül.
Mustármag, kömény, koriander, pirospaprika, ezeket előbb a liszttel
elkeverjük majd a sóval és a vízzel.
Puri
Ugyan az mind a csaőpati, csak ezeket olvasztott, forró vajban süssük ki, a
vajat papírtörlővel itassuk fel.
Először nyomjuk le a vajba , majd ha felpuffad forditsuk meg.Néhány
másodperc alatt kész.
Viz helett használhatunk natur joghurtot is.
Hozzávalók:
1) 1 kg durumliszt
vagy
2.) 1 kg rozsliszt (90-es vagy 120-as |