Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
ÉLESZTŐ ÉS LISZT NÉLKÜL

Éleszt

ő és finomliszt nélküli kenyér őrlésű, mert a 60-as őrlésű már finomlisztnek minősül!)

 

vagy

 

3.) 1/2 kg rozsliszt  és 1/2 kg durumliszt

 

4.) 1 kg tönköly liszt

 

5 ~ n) fentiek tetszés szerinti variációja

 

és bármelyikhez:

 

2 csg süt

őpor

1 teáskanál szódabikarbóna

10-15 dkg étkezési keményít

ő (kicsit lazítja kenyeret, amely egyébként meglehetősen sűrű, nehéz)

3/4 dl olaj (oliva vagy napraforgó)

3/4 liter víz (esetleg tej, netán 1/2 l víz és 2 dl kefír)- a liszt min

őségétől függően a folyadék lehet esetleg kicsit több is

2-3 teáskanál só

 

2 db közepes nagyságú f

őtt krumpli (krumplinyomón áttörve v. villával széttörve)

10 dkg zab-, árpa- vagy búzakorpa, v. kukoricadara

- e két utóbbi összetev

ő el is hagyható, de a palettát mindenképpen színesíti egy idő után....

 

Magos kenyérhez: ízlés szerint napraforgómag, lenmag, tökmag, szezármmag, dió, mogyoró, zabpehely stb.

Sajtos kenyérhez: kb. 5 dkg reszelt parmezán és kevéske f

űszerszám (pl. őrölt bazsalikom és oregano, mokkáskanálnyi kurkuma, s egy csipet fehérbors). Lehet ízesíteni fokhagymával s hagymával is - mindkét esetben a szárított-porított formáját ajánlom a két finom szagosságnak... 

 

 

Az olaj és a víz kivételével az összes belevalót egy tálban jó alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyadékokat, s néhány gyors mozdulattal összekutyulva, már készen is van a kenyértésztánk.

Belisztezett kézzel a masszából 3-4 cipófélét (lehet

őleg hosszúkásat, mert az hamarabb átsül) formálunk, a tetejüket késsel bevagdossuk. Ha kívülről is magvasítani szeretné valaki a kenyérkékeket, akkor csöppnyit  vizezze be a cipók tetejét, s úgy szórjon rájuk a mag(ok)ból. A cipókat kiolajozott tepsibe vb. őzgerincformába v. hasonló, de szögletes formába tesszük. Előmelegített sütőben, közepes tűznél 45-50 perc alatt sül meg általában egy ekkora adag.

 

Egyéb fortélyok:

ha a süt

őbe egy lábasnyi (1-2 liter) vizet is teszünk a tepsi/őzgerinc forma alá, akkor könnyebb, puhább lesz a kenyér a képződött gőztől

sütés után a cipók tetejét kenjük meg vizes ken

őtollal, vagy gyengéden, ámde gyorsan simítsuk át vizes kézzel - kicsit fényesedik a teteje, s puhítja is a kenyér héját

ha sokmagvas vagy sajtos tetej

csak akkor javaslom szeletelni a kenyérkét, amikor már teljesen kih

ű a kenyerünk, akkor jobb, ha a "vizezés" elmarad űlt

ha marad a cipócskából, ajánlatos megszárítani, s "zsemlemorzsának" megdarálni -a kés

őbbiekben jó hasznát veszi az ember...

ha só helyett édesít

őszert, s esetleg egy kis reszelt citromhéjat, kevés vaníliát (nem vanilisácukrot!) adunk az alaptészta (sajt, mag, fokhagyma stb.nélküli tészta) egy részéhez, már készen is van a kalácsunk, ami ugyan távol áll a foszlós kalácstól, de némi képzelőerővel s esetleg házikészítésű, cukor nélkül főzött lekvárral igazán élvezhetővé tehető

ha az els

ő alkalommal készült kenyér túlságosan sűrűnek, nehéznek találtatott, akkor több étkezési keményítőt, s arányosan kevesebb lisztet kell elegyíteni

sütés közben kissé szokatlan szaga van a kenyérnek, egyrészt a szódabikarbónától, másrészt a (f

őleg durum-)liszttől.

 

élesztő nélküli kenyerek

Csapati

1/2 kg liszt, 1 kk só, meleg víz.

A lisztet elkeverjük a sóval és annyi meleg, de nem forró vizzel hogy

könnyen formázható tésztát kapjunk.

nagyon laposan kidolgozzuk, hogy a kezünktől és az edénytől is elváljon.

letakarva pihenni hagyjuk.

Majd lecsipünk egy kis darabot és 3 cm es golyókat formálunk.

Lisztezett deszkán lelepitjuk a tenyerünkkel és 15 cm átmérőjő, 1,5 cm

vastag köröket nyújtunk.

Lisztezzük be mindegyinek a tetejét és tegyük egymásra.10-15 lapot kapunk.

Gyújtsuk be a gáztűzhely két legnagyobb lángját.

palacsinta sütőt szárazon forrósítsuk fel és tegyünk bele egy lapot, mindkét

oldalát süssük addig mig elszineződik és felholyagosodik.Ekkor fogjuk meg

egy grillcsipesszel és tarsuk a másik láng fölé ekkor felpuffad.

Ha a sütőben sok liszt összegyűlik egy papírtörlővel töröljük ki, ne égjen

oda.

Ezek pillantok alatt elvégzendő műveletek.

Közben a palacsinta sütőben sül a következő.

A kész csapatit kenjük meg olvasztott vajjal és tegyük egymásra,fedjük le,

tartsuk melegen.

Elkésziteni gyorsabb mint leirni !!

Kenyér helyett bármilyen ételhez fogyasztjuk vagy csak mártással eszegetjük.

Pl.paradicsom, padlizsán, avokádó mártással nagyon finom.

Govinda csapati

Ez megegyezik az előzővel csak barna liszttel és őrölt fűszerekkel készül.

Mustármag, kömény, koriander, pirospaprika, ezeket előbb a liszttel

elkeverjük majd a sóval és a vízzel.

Puri

Ugyan az mind a csaőpati, csak ezeket olvasztott, forró vajban süssük ki, a

vajat papírtörlővel itassuk fel.

Először nyomjuk le a vajba , majd ha felpuffad forditsuk meg.Néhány

másodperc alatt kész.

Viz helett használhatunk natur joghurtot is.

 

Hozzávalók:

 

1) 1 kg durumliszt

 

vagy

 

2.) 1 kg rozsliszt (90-es vagy 120-as

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!