Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
BARACK

 

 Barack
Bármelyik barackból készíthetők
Barackíz
Elkészítése: Készítésénél a kimagozott barackot húsdarálón ledaráljuk, majd minden kiló velőhöz 1 kg cukrot számítunk, amiket állandó keverés mellett sűrűre főzünk.
A darálást kajszi- és őszibarackíz készítésénél is alkalmazhatjuk. Nagyon finom lesz az őszibarackíz, ha minden kilóhoz kb. S dkg gyömbért is teszünk.
Sokkal gyorsabban halad a főzés, ha először csak a gyümölcsöt tesszük fel főni, és állandó kavarás mellett hagyjuk besűrűsödni. A cukrot csak a végén adjuk hozzá, és éppen csak felfőzzük vele, így csökken az odaégés veszélye is.
Barackdzsem
Hozzávalók: 5 kg barack, 2 és 1/4 kg cukor
Elkészítése: A barackot a forróvizes módszerrel megtisztítjuk, lehéjazzuk, kettévágjuk és kimagvaljuk. Ezután lemérjük. Minden kiló barackra 45 dkg cukrot számítva, kevés vízzel gyöngyöző szirupot főzünk, amit habjától állandóan letisztítunk. Ha a szirup "homokosodni" kezd, beletesszük a barackot, és addig főzzük, míg a habját el nem főtte. Forrón üvegekbe rakjuk, kis ideig hűlni hagyjuk, majd lekötjük, s a forrástól számítva 10 percig gőzöljük.
Baracklekvár
Hozzávalók: 1 kg barack, 60 dkg porcukor
Elkészítése: A megtisztított barackot és a porcukrot rétegesen egy nagy email, vagy cserép-lábosba rakjuk. Egy réteg cukor, egy réteg barack, addig, amíg a barack tart; alul és fölül cukor legyen! Leborítjuk, és másnapig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap folytonos keverés közt megfőzzük. Addig főzzük, amíg a tányérpróba sima lesz és megkocsonyásodik. Üvegekbe rakjuk és lekötjük. Hűvös helyen tároljuk.
Cukorban főtt barack
Elkészítése: Egy kiló cukrot mártsunk meg vízbe s tegyük lábasba; főzzük fel; ha felfőtt, azonnal tegyünk bele egy tetejes tányér meghámozott és kétfelé vágott őszi- vagy kajszin-barackot. Kavarjuk meg, fedjük be, vegyük el a tűztől, s ha fedő alatt kihűlt, szedjük ki a léből a barackot lyukas kanállal. A meghígult cukros levet főzzük fel újra egészen addig, amíg megint teljesen sűrű lett. Ekkor a barackot rakjuk üvegbe, és a sűrű cukros levét öntsük reá. Az üveg száját kössük be szorosan hólyaggal s főzzük ki gőzben.
Kajszibarack
Gőzölt kajszi-lekvár
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kg jó érett kajszibarack, 1,5 kg porcukor.
Elkészítése: A gyümölcsöt nagyon gondosan, többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és kimagozom. Ledarálom, majd a porcukorral addig keverem, amíg az, teljesen elolvad benne. Mire a cukor elolvad, addigra levet is enged. Kisebb üvegekbe töltöm, légmentesen lekötöm és nedves gőzben, forrástól számított 20 percig gőzölöm. A fazékban hagyom kihűlni.
Kajszibarack befőtt 1.
Elkészítése: Félig érett barackokat vékonyan meg kell hámozni és kettőbe vágva, a magvát ki kell vetni, vaslapátra szenet kell tenni, a szénre kénkő virágot hinteni; a megtisztított barackot egy rostába kell tenni, és a kénkő füstjének fölébe kell tartani, 5-6 percig. Ez nehéz művelet, mert az embert, a ki a rostát a füst felébe tartja, a kén igen fojtogatja. A fejét, és az ajkat be kell tehát takarni, és a lélegzetet vissza kell fojtani. Ezután a barackot langyos meleg bő vízben kell lemosni és azután csinosan, rendben, üvegbe kell rakni. Ha tele lett az üveg, meg kell jól rázni, hogy lehetőleg sokat tehessünk bele, mert nem néz jól ki a befőtt, ha félig üres az üveg. Lábasba tegyünk vizet s ebbe egy kiló cukrot; főzzük ezt fel s mihelyt forró lett a cukros víz, azonnal öntsük a barackokra. Az üvegek száját kössük be szorosan és erősítsük meg vékony zsineggel. Tegyük kifőzni gyenge meleg vízbe, ruha közé betakargatva, de ügyeljünk, hogy csak annyi ideig főzzük, amíg a barackos üvegek nyaka forró lesz. Ekkor az edényt el kell venni a tűztől, és letakarva levében kell meghűlni hagyni. Végül tegyük el állandó helyére.
Kajszibarack befőtt 2.
Elkészítése: A kajszibarackot kimagvazzuk, meszes vízbe rakjuk és utána jól megmosva, minden kg-ra 1 kg cukrot és 4 dl vizet számítva, szirupot készítünk, amelyet ha felforrt, lehabozzuk, és a gyümölcsöt beletéve, néhány pillanatig együtt forraljuk. Azután a tűzről levesszük, és a levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a kihűlésig leborítva hagyjuk.
Kajszibarack cukorban 1.
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1, 5 kg kajszi, 75 dkg cukor, 7,5 dl víz.
Elkészítése: A barackot megmosom, kimagozom. A cukrot a vízzel felforralom, majd a fél barackokat beletéve, puhára főzöm. A gyümölcsöt lyukas kanállal kiszedem és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakom. A visszamaradt szirupot sűrűre főzöm, és ráöntöm a gyümölcsre. Megvárom, amíg kihűl, ezután szorosan lekötöm, és nedves gőzben, 20 percig gőzölöm. A vízben hagyom kihűlni, csak ezután teszem a hűvös kamrába. Sokáig eláll.
Kajszibarack cukorban 2.
Hozzávalók: 1 kg barack, 60 dkg cukor, 1 dl rum, vagy konyak
A gyümölcsöt meghámozzuk, kettévágjuk és kimagvaljuk. Lazán edénybe rakjuk, a cukorból, annyi vízzel, amennyit felvesz, szirupot főzünk, és forrón a barackokra töltjük. Másnapig letakarva állni hagyjuk, óvatosan leszűrjük, a levét szálasodásig főzzük, majd belerakjuk a gyümölcsöt, és gyengén felforraljuk. Üvegekbe rakjuk, lekötjük, és a végleges helyére állítjuk.
Kajszibarack dzsem 1.
Elkészítése: 2 kg érett kajszibarackot mossunk meg, és csöpögtessük le. Forraljunk vizet, majd a gyümölcsöt apránként, egyszerre csak 8-10 szemet téve a szűrőbe, merítsük a lobogva forró vízbe. Könnyen hámozhatjuk meg a barackot, ha még forrón lehúzzuk a héját. A gyümölcsöket vágjuk félbe, magozzuk ki, rakjuk mély tálba. 2 kg kristálycukrot elosztva, soronként hintsük meg 1-1 adaggal. Ha kihűlt, fedjük le. Tároljuk lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában). Másnap öntsük befőzőlábosba a levével együtt. adjunk hozzá 6 szem, csonthéjától megfosztott, nem keserű barackmagot. Folyton keverve forraljuk fel. 20 percnyi főzés után hagyjuk kicsit kihűlni, majd töltsük üvegekbe. A dzsem tetején osszunk el összesen 0.5 dl barackpálinkát.
Gondosan, légmentesen kössük le az üvegeket. Gőzölőfazékban, lassan forrósítsuk fel. A víz forrásától számított 30 percig gőzöljük. Az üvegeket a fazékban kihűtve, letörölve állítsuk lehetőleg sötét helyre.
Kajszibarack dzsem 2.
ºElkészítés: 90 perc + 12 óra Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg gyümölcs, 50-60 deka cukor
Elkészítése: A szép kemény, de érett barackot felibe vágjuk, magját eltávolítjuk. Cukorral porcelántálba rétegesen lerakjuk, fehér papírt teszünk a tetejére, és hűvös helyen 12 órát állni hagyjuk. Másnap gyorsan felforraljuk, és a forrástól számítva 20 percig állandóan kevergetve főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk, és szárazgőzben tartjuk kihűlésig.
Kajszibarackdzsem 3.
Hozzávalók: 2 kg érett kajszibarack, 1 kg kristálycukor, 0,5 dl barackpálinka, 6 szem, nem keserű barackmag. Kissé munkaigényes.
Elkészítése: A kajszibarackot megmossuk, lecsöpögtetjük. Vizet forralunk, majd apránként, egyszerre csak 8-10 szemet szűrővel a lobogva forró vízbe merítünk, hogy könnyen meghámozhassuk. A még forró barackok héját lehúzzuk, majd a kimagozott, fél gyümölcsszemeket mély tálba rakjuk, soronként meghintjük a cukorral, és ha kihűlt, lefedjük. Másnapig, lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában) tároljuk. Ezután befőzőlábosba öntjük a levével együtt, hozzáadjuk a csonthéjától megfosztott barackmagot, és folytonosan kevergetve felforraljuk. 20 percnyi főzés után hagyjuk kicsit kihűlni, majd üvegekbe töltjük. A barackpálinkát elosztjuk a dzsem tetején, végül gondosan, légmentesen lekötjük. Gőzölőfazékba tesszük, és lassan felforrósítjuk. A víz forrásától számított 30 percig gőzöljük. (Ha az üvegbe töltött kajszidzsem tetejére késhegynyi nátrium-benzoikumot szórunk, nem szükséges a nedves gőzölés.) Az edényben hagyjuk kihűlni, majd letörölgetve végleges, lehetőleg sötét helyére állítjuk.
Megjegyzés: Készíthetjük nyersen is. Ilyenkor a gyümölcs és a cukor aránya egyenlő legyen. A kimagozott, meghámozott, darabokra vágott barackot porcukorral hintjük meg, és egy éjszakán át, hagyjuk állni. Másnap addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Tartósítószert szórunk az üvegekbe töltött gyümölcs tetejére, és lekötjük. Csak sötét, hűvös helyen áll el. Felbontás után hűtőszekrényben ajánlatos tárolni.
Kajszibarackdzsem 4.
Hozzávalók: 1 kg barack, 55 dkg cukor, 15 db feltört barackmag bele.
A barackokat forró vízben kifőzzük, lecsurgatjuk, majd meghámozzuk, és cukorral rétegezve befőző-edénybe rakjuk. Letakarjuk, és másnapig hűvös helyre tesszük. Másnap felforraljuk, és 20-25 percig főzzük. Langyosan töltjük az üvegekbe, és 20-30 percig gőzöljük. A maggal legyünk óvatosak, nehogy keserű magokat főzzünk bele!
Kajszibarack ecettel
Elkészítése: Egy kiló cukorba öntsünk fél liter vizet, félannyi jó borecetet, kevés szegfűszeget és fahéjat. Ha mindez jól fő, tegyünk bele annyi magvas kajszin - barackot héjától megtisztítva a mennyit csak ellep a cukros lé. Kevés ideig főzzük, kavarva, hogy minden gyümölcs egyenlően felmelegedjék. Ekkor vegyük le a tűzről, s befedve hagyjuk másnapig. Másnap rakjuk a barackokat nagy üvegekbe; a levét - mielőtt reá öntenénk, - sűrítsük meg jól, azután kössük be s tegyük főni vízben. Ha kihűlt, rakjuk kamarába.
Kajszibarack kompót 1.
Hozzávalók: 1 kg barack, 30 dkg cukor, 1 dl víz.
Elkészítése: A félérett kajszibarackot kimagvazzuk, meghámozzuk, gyenge szeszes vízbe rakjuk. 1 kg cukorhoz 1 dl vizet számolva szirupot készítünk, melegen a gyümölcsre öntjük, uborkásüvegekbe rakjuk, 1 kg gyümölcsre 30 dkg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.
Kajszibarack kompót 2.
Hozzávalók: 5 kg kajszibarack, 1 kg cukor, 1 kávéskanál szalicil.
Elkészítése: A barackot szárától óvatosan megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk, uborkásüvegekbe rakjuk, 5 kg gyümölcsre 1 kg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.
Kajszibarack nyersen
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben kemény, nem túl érett kajszi, kevés cukor, ecet, literes üvegenként késhegynyi benzoesavas nátrium.
Elkészítése: A kajszikat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Annyi kellemesen savanykás levet keverek vízzel és ecettel, amennyi a belerakott gyümölcsöt ellepi, és 30 percig áztatom benne. Ezután leszűröm, és újabb tiszta, ecetes vízbe rakom a gyümölcsöt. A műveletet még egyszer (vagyis összesen háromszor) megismétlem, végül szűrőbe téve alaposan lecsöpögtetem. Minden egyes fél barackot kristálycukorban megforgatok és azonnal kiforrázott, tiszta üvegekbe rakom. Tetejére késhegynyi tartósítót szórok és azonnal, légmentesen lekötöm. Hűvös helyen tárolom. Ha az üveget felbontom, vagy elhasználom egyszerre a tartalmát, vagy a hűtőszekrényben néhány napig tárolhatom csak, mert ha levegőt kap, hamar romlik.
Kajszibarack-öntet télire
Felfújtakhoz, pudingokhoz.
Hozzávalók: 1 kg barack, 50 dkg porcukor, 1-1 késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagvaljuk és áttörjük. Összekeverjük a cukorral, egészen addig, míg egynemű masszát nem kapunk. Kisebb üvegekbe töltjük, tetejére tartósítót teszünk, az üvegeket lezárjuk, és kb. 40 percig gőzöljük. Ott is hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyre tesszük
Kajsziíz
A nyersanyag teljesen érett, egészséges gyümölcs legyen.
Elkészítése: Mosás, hámozás után félbevágjuk, kimagozzuk. 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot számítunk, ezeket rétegezve egy nagy lábosba rakjuk, és legalább 3-4 órán át, hagyjuk állni. Ezután összekeverjük és felforraljuk, a forrástól számított 8-10 percig rotyogtatjuk. A lekvárt az előre elkészített üvegekbe töltjük.
Nyers kajszibarackdzsem
Elkészítése: 2 kg érett kajszibarackot mossunk meg, és csöpögtessük le. Forraljunk vizet, majd a gyümölcsöt apránként, egyszerre csak 8-10 szemet téve a szűrőbe, merítsük a lobogva forró vízbe. Könnyen hámozhatjuk meg a barackot, ha még forrón lehúzzuk a héját. A gyümölcsöket vágjuk félbe, magozzuk ki, rakjuk mély tálba. 2 kg porcukrot elosztva, soronként hintsük meg 1-1 adaggal. Ha kihűlt, fedjük le. Egy éjszakán át, hagyjuk állni, lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában).
Másnap adjunk hozzá 6 szem, csonthéjától megfosztott, nem keserű, összezúzott barackmagot. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Töltsük üvegekbe, majd a dzsemre üvegenként szórjunk 1-1 kk. nátrium-benzoikumot, és osszunk el rajta összesen 0.5 dl barackpálinkát. Gondosan, légmentesen kössük le az üvegeket és rakjuk végleges helyükre. Csak sötét, hűvös helyen áll el. Felbontás után hűtőszekrényben ajánlatos tárolni.
Őszibarack
Megjegyzés: Ugyanígy lehet eltenni a franciabarackot is.
Baracksajt
Hozzávalók: 2 kg érett sárga- vagy őszibarack tisztítva, 1.2 kg cukor, néhány szem dió vagy mandula durvára törve, liszt
Elkészítése: A barackot megtisztítom, kettéválasztom, kimagozom, és hibátlan zománcú edénybe rakom. Az edényt vízgőzbe állítom, és a gyümölcsöt puhára főzöm, majd szitán áttöröm. Minden kiló gyümölcshöz 60 deka cukrot keverek, néhány szem darabos diót vagy mandulát is adok, és vízgőzben tovább főzöm, amíg a kanáltól elválik Kilisztezett, lapos edénybe öntöm, s ha megdermed, kiborítom. Szellős, száraz helyen szikkasztom néhány napig, majd papírdobozba rakom, és fogyasztásig hűvös, száraz helyen tartom.
Cukrozott őszibarack
Hozzávalók: majdnem érett, nagyon jó minőségű, magvaváló őszibarack, tetszés szerinti mennyiségben, ecet a gyümölcs áztatásához, a gyümölcs súlyával azonos mennyiségű kristálycukor, literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Nagyon egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: Egy jó nagy tálba annyi ecetet és vizet öntünk, hogy megkóstolva erősen savanyúnak érezzük. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagvaljuk, és gerezdekre vágva azonnal az ecetes vízbe tesszük, hogy a gyümölcshús ne barnuljon meg. 10-15 percig hagyjuk ázni, majd szitán lecsöpögtetjük, és literes üvegekbe tesszük, soronként vastagon beszórva kristálycukorral. A tetejére legalább egy ujjnyi cukrot szórunk, végül meghintjük késhegynyi nátrium-benzoikummal, és azonnal lekötjük. Megjegyzés: Néhány hét múlva a cukor felolvad benne, levet enged, amely finom szörp, a gyümölcs pedig majdnem olyan, mint a friss.
Ecetes őszibarack 1.
Elkészítése: A teljesen hibátlan, ép, kemény barackokat szárazon megtörölgetjük, hogy bolyhait leszedjük, és lábosba egymás mellé rakjuk. Egy l gyenge borecethez, vagy megfelelően hígított ecethez 30 dkg cukrot veszünk, és egy darabka fahéjjal felforraljuk, majd forrón a gyümölcsre öntjük, hogy teljesen ellepje. Letakarjuk, és néhány napig hűvös helyen tartjuk. Ekkor az ecetet leszűrjük, újra felforraljuk, és ismét ráöntjük a barackra. Ha kihűlt, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, levét ráöntjük, a tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot szórunk. Lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.
Ecetes őszibarack 2.
Elkészítése: Az érett, de még kemény őszibarackokat szárazon megtörölgetjük, és mindegyikbe néhány szem szegfűszeget szúrunk. Tálba szorosan egymás mellé rakjuk a gyümölcsöt, és annyi fonó ecetes lével öntjük le, amennyi ellepi. Ehhez minden liter 10%-os ecethez 500 g cukrot veszünk, és egy kevés gyömbérrel meg fahéjjal felforraljuk. A sziruppal leforrázott gyümölcsöt kendővel letakarjuk, és 10 napig állni hagyjuk. Ezután a levet leszűrjük, ismét jól felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Ha kihűlt, a barackokat üvegekbe rakjuk, ráöntjük a szirupot és lekötjük.
Egres-őszibarack lekvár
Hozzávalók: 50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1, 15 kg cukor, 1 csomag zseléfix.
Előkészítése: Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. Az őszibarackot félbevágjuk, kimagvazzuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük.
Elkészítése: A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük. Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk. Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk. Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről. A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket. Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk.
Őszbarack alkoholban
Elkészítése: Széles szájú üveg aljára szórjunk egyujjnyi cukrot. Erre rakjuk soronként a hámozott, citromos vízbe rakott, majd lecsurgatott fél őszibarackokat, cukrot hintünk rá, majd így rétegezzük, amíg az üveg megtelik. A felső réteg cukor legyen. Minden réteget öntözzünk meg 1-2 evőkanál 96%-os tiszta alkohollal, és az üveget azonnal lekötve tegyük a kamrába. Az ilyen módon való eltevéshez a kissé érettebb, leveses barackot is felhasználhatjuk, az alkoholtól úgyis megkeményszik.
Őszibarackbefőtt 1.
Elkészítése: 3 kg félig érett, szép, nagyszemű, magvaváló őszibarackot megmosunk, majd szűrőkanállal egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, hogy a héját könnyen lehúzhassuk. A hámozott, félbevágott, kimagvalt gyümölcsöt befőzőlábosba téve, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hozzáadunk 2 citrom kifacsart levét, és 15-20 percig állni hagyjuk. Ezután a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, és szorosan üvegekbe rakjuk. A visszamaradt lébe beleszórunk 1. 2 kg kristálycukrot, 4 szem szegfűszeget, és felforraljuk.
Állandóan keverjük, és a tetején képződő habot folyamatosan leszedjük. Ha már nincs hab a szirupon, lehúzzuk a tűzről, és azonnal rátöltjük a gyümölcsre úgy, hogy csak az üveg háromnegyedéig érjen. Végül szorosan lekötjük, és rögtön gőzölőfazékba tesszük. A szirup gyöngyözésétől számított 25 percig gyengén forraljuk. Száraz gőzben hagyjuk 24 órán át, majd végleges helyére tesszük.
Lehet kevesebb cukorral is készíteni, akkor azonban üvegenként tegyünk bele 1 kk. nátrium-benzoikumot, mert könnyen romlik.
Őszibarackbefőtt 2.
Elkészítése: A nem egészen érett barackot meghámozzuk, félbevágjuk, és citromos vízbe tesszük. Ebben a citromos vízben egy kissé átfőzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A lehűtött barackot leszűrjük, és üvegbe rakjuk, hideg cukorszörpöt öntünk rá, lekötözzük, majd 8-10 percig gőzöljük. A cukorszörp elkészítése 1 liter vízbe 50 dkg cukrot tesszünk.
Őszibarackbefőtt 3.
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Elkészítése: A barackokat meghámozzuk, félbe vágjuk és kimagozzuk. A lehámozott héjat, és a kisebb darabokat félretesszük lekvárnak. A hibás részeket kivágjuk. A barackdarabokat citromsavas vízbe (1 l víz + 1 dkg citromsav) rakjuk. Egy kiló cukorból és másfél liter vízből szirupot főzünk, majd a barackdarabokat egy szűrőben a szirupba rakjuk és kifőzzük. Azonnal az üvegekbe rakjuk, a kifőzött darabokat (egyszerre 2-3 üvegnyit készítsünk csak!), majd a szirupot újra felforraljuk, és a gyümölcsre forrázzuk. A már többször említett módon zárjuk le az üvegeket és tegyük száraz dunsztba.
Őszibarackbefőtt 4.
ºElkészítés: 65-70 perc
Hozzávalók: 1 kg duráncai barack, 40 dkg cukor, 4 dl víz, 1 gr szalicil.
Elkészítése: A barackot meghámozzuk kimagvaljuk, feldaraboljuk, és bő vízben megmossuk. Majd üvegekbe rakjuk. A megfőtt szirupot ráöntjük, hozzáadjuk a tartósítót, az üvegeket lezárjuk, és 40 percig gőzöljük.
Őszibarackbefőtt egyszerűen
ºElkészítés: 60-70 perc Nehézség: 1
Elkészítése: A gyümölcsöket meghámozzuk és kimagozzuk. (Ehhez az eltevéshez fél literes üvegeket használjunk!) Az üvegek aljára tegyünk 2 púpozott evőkanál cukrot, rakjuk rá a gyümölcsdarabokat, a tetejére 2 csapott evőkanál cukor kerül. Az üvegeket már előzőleg felforralt és kihűtött vízzel felső karimáig töltjük, és légmentesen lezárjuk. Gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számított 20-25 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.
Őszibarackbefőtt - gőzölés nélkül
Elkészítése: Egy kiló cukorból másfél liter vízzel szirupot főzünk, és két mokkáskanálnyi szalicilt adunk hozzá. Az őszibarackokat meg hámozzuk, félbevágjuk, magjukat kiemeljük, és a szirupban - akár a tésztát - kifőzzük. A szirupból a gyümölcsöt egyenként kötőtűvel szedjük ki és rakjuk üvegekbe. A szirupot még egyszer felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Csak másnap kötjük le.
Őszibarack cukorban 1.
Elkészítése: Az érett, nem túl puha, magvaváló barackot fövő vízzel leforrázva lehéjazzuk, félbevágva kimagozzuk. 1 kg barackhoz 50 dkg cukorból, 2.5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. Ha forr, 1 sor barackot teszünk az edénybe. Ha felfőtt a barack, szűrővel kiszedve üvegekbe rakjuk. Ha a gyümölcs fele kész, a sziruphoz adunk 50 dkg cukrot. Tovább főzzük a barackot. Ha már üvegben van, a szirupba darabka vaníliát téve, sűrűre főzzük. 1 kk. szalicilt belekeverve, forrón a barackra öntjük. Lekötve száraz gőzbe tesszük, vagy 10 percig gőzöljük.
Őszibarack cukorban 2.
Hozzávalók: 5 kg barack, 3 kg cukor, kilónként 1/2 liter víz, 2-3 barackmag.
Elkészítése: A félérett barackot meghámozzuk, kettévágjuk, kimagvaljuk, és forró vízben, kis ideig főzzük. Lecsöpögtetjük és megmérjük, a cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd a szirupban addig főzzük a gyümölcsöt, míg meg nem puhul. A barackmagokat beletesszük, és másnapig pihentetjük. Másnap leszűrjük, a szirupot felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük. A negyedik alkalommal a forró szirupba tesszük a gyümölcsöt, egyet forralunk rajta, majd üvegekbe szedjük. Vigyázzunk, hogy a lé ellepje a gyümölcsöt. Rumba mártott celofánnal kössük le az üvegeket.
Őszibarack dulcsáca
Elkészítése: A nem túlságosan érett őszibarackot megszurkáljuk egy hegyes fadarabbal. Langyos vízbe helyezzük a barackot, és felfőzzük. Kiszedjük a gyümölcsöt a vízből, és szitára tesszük. Tíz perc múlva a barackokat meghámozzuk. A barackot és a vizet is eltesszük hűvös helyre - például a pincébe - másnapig. Másnap a gyümölcsöt ugyanabban a vízben ismét megfőzzük, majd megint szitára helyezzük. Miután a víz lecsorgott róluk, a barackokat megmérjük. Fél kiló barackhoz egy kiló cukor kell és egyharmad liter lé abból, amelyben a barackokat főztük. A cukorból és a léből szirupot főzünk, eltávolítjuk róla a habot, és levesszük a tűzről. A barackokat behelyezzük a forró szirupba, és benne hagyjuk, amíg az egész kihűl. A gyümölcsöt és a szirupot külön-külön eltesszük hűvös helyre másnapig. Másnap ismét betesszük a barackot a szirupba, s addig főzzük, amíg a szirup megsűrűsödik. Az így elkészült dulcsácát levesszük a tűzről, üvegekbe tesszük és lekötjük.
Őszibarack dzsem 1.
ºElkészítés: 120 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg. őszibarack, 50-60 dkg cukor
Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk, tésztaszűrőben rövid időre forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk. Kimagozzuk. A cukrot a gyümölcsre szórjuk, és állni hagyjuk. Ha sok a leve, leöntjük - ez jóízű szörp. Ha nem nagyon leves a gyümölcs, akkor a levével együtt főzzük állandó keverés mellett, amíg kocsonyás nem lesz. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ha sűrűbb dzsemet akarunk, akkor csak másnap zárjuk le, amikor kihűlt, és a teteje bebőrösödött.
Őszibarack dzsem 2.
ºElkészítés: 90 perc + 12 óra Nehézség: 1
Elkészítése: Egy nagy edényben hámozott őszibarackot /kb. 3 kg. / összekeverem kb. 1, 5 kg kristálycukorral /ez ízlés szerinti mennyiség, de függ a gyümölcs édességétől is / és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap felforralom, néha megkeverem, amikor már elég puha, merülő turmix segítségével összekeverem. Egy tányérra kicsepegtetek belőle, ha gyorsan dermed, már készen van. Gyorsan, azonos méretű üvegekbe töltöm, lekötöm befőző fóliával, sok gumival és mikróban a legnagyobb fokozaton addig hagyom, amíg nem látom, hogy forr. Kiveszem, meghúzom a fóliát, újabb gumit teszek rá, és melegdunsztba rakva hagyom kihűlni. Soha nem használok tartósítószert, évekig frissen eláll. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert akkor már könnyen romlik.
Őszibarack dzsem 3.
Elkészítése: Fél kiló érett őszi barackot tegyünk ugyanannyi porcukor közé és főzzük, míg jól összesűrűsödik Tegyünk bele pár kanál vörös ál-körmöst, mert a nélkül az őszibarack rút, és színtelen. Rakjuk üvegbe, kössük be hólyagpapírral és főzzük ki forró vízben, mint más befőttet szokás. Vagyis ugyanúgy készítjük el, mint az őszibarack-ízt (lekvárt), csak az őszibarackot nem törjük át.
Őszibarack dzsem 4.
ºElkészítés: 90 perc + 10-12 óra Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg érett gyümölcs, 40-50 dkg cukor, egy citrom leve
Elkészítése: Apró szemű, kásás, de hibátlan őszibarackokat meghámozunk, felibe vágunk és kimagvazunk. Porcelántálba téve rétegenként cukorral összerakjuk, a citrom levét hozzáadjuk, és 10-12 órát állni hagyjuk. A gyümölcsöt a levével együtt üvegekbe tesszük, tetejére kevés szalicilt téve, gőzölő fazékban 25 percig gőzöljük, és abban is hűtjük ki.
Őszibarack dzsem 5.
Hozzávalók: 2 kg nagyon érett, de egészséges, ép őszibarack, 60 dkg kristálycukor, 2 citrom leve. Könnyen elkészíthető.
Elkészítése: A gyümölcsöt tiszta vízben jól megmossuk. Addig váltjuk rajta a vizet, amíg az, teljesen tiszta nem marad. Ezután szűrőbe teszünk 4-5 barackot, és forrásban lévő vízbe mártjuk egy pillanatra, mert így könnyen lehúzhatjuk a héját. A meghámozott, kimagvalt gyümölcsöt tetszés szerint feldaraboljuk. Azonnal a befőzőlábosba tesszük, és soronként meghintjük kristálycukorral. Lefedve állni hagyjuk egy napig. Másnap tűzre tesszük, a citromlevet ráfacsarjuk, és folytonosan kevergetve 15-20 percig főzzük. Vigyázat! Hamar leég, nem lehet magára hagyni! Még forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Minél tovább áll a kamrában, annál sötétebbé válik, de aromáját nem veszíti el.
Őszibarack dzsem 6.
Elkészítése: A megmosott, kiválogatott gyümölcsök közül a puhábbakat kimagozzuk, majd kilónként 1 dl víz hozzáadásával felforraljuk és áttörjük. A keményebb gyümölcsöket meghámozzuk, felezzük és kimagozzuk. Az őszibarack gyorsan barnul, ezért enyhén savas (legjobb a citromsav) vízben kell tartani. Minden kg áttört velőhöz 1 kg felezett, hámozott barackot és 1,5 kg cukrot adunk, majd kb. 10-12 percig főzzük. Akkor jó, ha sűrűn folyó dzsemet kapunk. Ezután üvegekbe töltjük, és hőkezeljük.
Őszibarack dzsem 7.
Elkészítése: Tiszta vízben jól megmosunk 2 kg nagyon érett, de egészséges, ép őszibarackot. Addig váltjuk rajta a vizet, amíg az teljesen tiszta nem marad. Ezután szűrőbe teszünk 4-5 barackot, és forrásban lévő vízbe mártjuk egy pillanatra, mert így könnyen lehúzhatjuk a héját. A meghámozott, kimagvalt gyümölcsöt tetszés szerint feldaraboljuk. Azonnal befőzőlábosba tesszük. 60 dkg kristálycukrot adagokra osztunk, és soronként meghintjük vele a gyümölcsöt. Lefedve állni hagyjuk 1 napig. Másnap tűzre tesszük, ráfacsarunk 2 citromot.
Folyton keverve 15-20 percig főzzük. Vigyázat! Hamar leég, nem lehet magára hagyni! Még forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Minél tovább áll a kamrában, annál sötétebbé válik, de aromáját megőrzi.
Őszibarack dzsem 8.
Hozzávalók: 1kg barack, 60 dkg cukor, kevés víz
Elkészítése: A barackot meghámozzuk, kimagvaljuk, áttörjük (turmixoljuk). Eztán lemérjük. Kilónként 60 dkg cukorral és a vízzel szirupot főzünk, ehhez adjuk a barackpépet, és állandóan kevergetve tányérpróbáig főzzük. Forrón szedjük üvegekbe, de csak akkor kössük le, ha a teteje már bebőrösödött.
Őszibarack dzsem 9. Yvette módra
Elkészítése: Egy nagy edényben hámozott őszibarackot (kb. 3 kg) összekeverem kb. 1, 5 kg kristálycukorral (ez ízlés szerinti mennyiség, de függ a gyümölcs édességétől is) és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap felforralom, néha megkeverem, amikor már elég puha merülő turmix segítségével összekeverem. Egy tányérra kicsepegtetek belőle, ha gyorsan dermed, már készen van. Gyorsan egyforma nagyságu üvegekbe töltöm, lekötöm befőzőfóliával, sok gumival és mikróban a legnagyobb fokozaton addig hagyom, amíg nem látom, hogy forr. Kiveszem, meghúzom a fóliát, újabb gumit teszek rá, és melegdunsztba rakva hagyom kihűlni. Soha nem használok tartósítószert. évekig frissen eláll. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert akkor már könnyen romlik.
Őszibarack dzsem, mézzel
Elkészítése: Mosás után az őszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 5–6 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 15 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a nyár végén, illetve kora ősszel érő magvaváló, kásás őszibarackfajtákból lehet készíteni. Ezek közül különösen kiemelkedő ízű és nálunk legelterjedtebb a sampion fajta. Még intenzívebbé válik az őszibarack íze, ha a mézzel együtt hozzákeverünk literenként 1 evőkanál citromlevet is.
Megjegyzés: Ezt a dzsemet elkészíthetjük puhára érett nektarinból, azaz kopasz őszibarackból is. A Nektarin-dzsem íze egyébként inkább hasonlít a ringlószilvához, mint az őszibarackhoz.
Őszibarack egészben
Hozzávalók: Ehhez legjobb a duránszki - nem magvaváló - barack.
Elkészítése: A barackot meghámozzuk, és azonnal citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljon. Ha az összes gyümölcsöt meghámoztuk, üvegekbe rakjuk, egy kg barackhoz 80 dkg cukrot 4 dl vízzel és egy darabka vaníliával felforralunk, és forrón a barackra öntjük. Másnap a szirupot leöntjük, újból felforraljuk, ismét a barackra öntjük, a tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, lekötjük, és 10 percig gőzöljük. Egy kétliteres üveghez kb. 2-2,5 kg barack kell, 0,5 kg cukor, 5 cl rum és egy késhegynyi benzoesavas nátrium.
Őszibarack-, és gyümölcs lekvár
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Elkészítése: Bármilyen gyümölcsből kívánunk lekvárt, ízt készíteni, igyekezzünk azt nyersen jól összezúzni, ezzel lecsökkentjük a főzési időt, így több ásványi anyag és vitamin marad benne. Az összezúzott gyümölcsöt addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget el nem éri és csak az utolsó 4-5 percben ízesítjük kevés mézzel, amivel még pár percig összeforraljuk. Forrón üvegekbe rakjuk, és dupla celofánnal (a két réteg közé kevés nátriumbenzoátot teszünk) lekötjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Őszibarack-íz 1.
Elkészítése: Fél kiló legérettebb őszi barackot szitán áttörve, tegyünk ugyanannyi porcukor közé és főzzük, míg jól összesűrűsödik Tegyünk bele pár kanál vörös ál-körmöst, mert a nélkül az őszibarack rút, és színtelen. Rakjuk üvegbe, kössük be hólyagpapírral és főzzük ki forró vízben, mint más befőttet szokás.
Őszibarack-íz 2.
Elkészítése: A kimagozott őszibarackot húsdarálón ledaráljuk, majd minden kiló velőhöz 1 kg cukrot számítunk, amiket állandó keverés mellett sűrűre főzünk.
Nagyon finom lesz az őszibarackíz, ha minden kilóhoz kb. S dkg gyömbért is teszünk.
Sokkal gyorsabban halad a főzés, ha először csak a gyümölcsöt tesszük fel főni, és állandó kavarás mellett hagyjuk besűrűsödni. A cukrot csak a végén adjuk hozzá, és éppen csak felfőzzük vele, így csökken az odaégés veszélye is.
Őszibarack-íz 3.
Hozzávalók: 1 kg tiszta barack, 75 dkg cukor.
Elkészítése: Érett barackot megtisztítunk, kimagvazzuk és minden kg gyümölcsre 75 dkg cukrot számítva, ebből és 1 dl vízből szirupot készítünk, és addig főzzük, míg szilárd cukorrá nem jegecesedik. Ekkor a barackot belerakjuk, és ha forrni kezd, 10 percig főzzük, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.
Őszibarack kompót
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg hámozott-felezett barack, 50 dkg cukor, fél rúd vanília. 
Elkészítése: A cukorból és fél liter vízből szirupot főzünk, amit a vaníliával ízesítünk. A barackokat kiszedjük a citromsavas vízből, és a kiforrázott üvegekbe rakjuk. A vaníliát kivesszük a szirupból, a szirupba belekeverünk késhegynyi szalicilt, és a forró szirupot a barackokra öntjük. Az üvegeket a szokott módon lezárjuk, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számított 10-15 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.
Őszibarack kompót télre
Hozzávalók: 1 kg őszibarack hámozva, kimagozva, 60 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, szalicil, citromlé
Elkészítése: A barackot megmosom, meghámozom, felezem, kimagozom, és azonnal citromos vagy ecetes vízbe teszem. Őszibarack kilónként 4 deci vízből, 60 dkg cukorból és a vaníliás cukorból szirupot főzök. A barackokat a citromos víztől lecsurgatom, üvegekbe rakom, és ráöntöm a forró szirupot. Nem töltöm teljesen tele az üveget, mert a gyümölcs még levet ereszt. Tetejére késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lekötöm, és 10 percig gőzölöm.
Őszibarack lekvár
Hozzávalók: 1 kg barack, 55-60 dkg cukor és egy kisebb citrom leve.
Elkészítése: A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagvaljuk, és a cukorral edénybe rétegezzük. Másnapig pihentetjük, majd 30 percig főzzük. Állandó keverés közben hozzáadjuk a citrom levét, majd üvegekbe szedjük, és az üvegeket még 20 percig gőzöljük, A nedves dunsztban hagyjuk kihűlni, aztán tegyük a végleges helyére.
Őszibarack lekvár a hulladékokból
ºElkészítés: 80 perc + 2-3 óra Nehézség: 1
Elkészítése: A befőtt készítésből megmaradt héjakat és darabokat kiegészítjük az apróbb szemű barackokkal. Ezeket nem hámozzuk, hanem csak kimagozzuk, és kivágjuk belőlük a hibás részeket. A darabokat alaposan pépesítjük, majd kilónként 40 dkg cukorral összekeverjük. Egy nagyobb befőző lábosban 2-3 óráig pihentetjük, majd felforraljuk, és addig főzzük, míg a habját teljesen el nem fövi, és be nem sűrűsödik. Közben állandóan kevergetjük. Üvegekbe töltjük. A már többször említett módon zárjuk le az üvegeket és tegyük száraz dunsztba
Őszibarack lekvár narancslikőrrel
ºElkészítés: 30 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg őszibarack, 1 narancs héja, 2 evőkanál narancslikőr, 50 dkg befőző cukor.
Elkészítése: A barackokat leforrázzuk, leöblítjük, a héját lehúzzuk. Kimagvazzuk és felaprítjuk. A narancsot megmossuk, meghámozzuk, a héját vékony csíkokra vágjuk.(A barackokat össze is lehet pépesíteni a narancs belsejével). A felaprított gyümölcshöz hozzákeverjük a narancshéjat, a likőrt és a cukrot. Felforraljuk, és állandó kevergetés közben 3-4 percen át főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Őszibarack magvazva 1.
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 30 dkg cukor, 1 késhegynyi szalicil.
Elkészítése: Félérett őszibarackot kettévágunk, meghámozunk, kimagvazzuk, kicsit megkénezzük, utána bő vízben sokszor megmossuk. Üvegekbe rakjuk, 5 kg gyümölcsre 1 kg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.
Őszibarack magvazva 2.
Elkészítése: A barackot meghámozzuk, meszes vízbe rakjuk, vagy megkénezzük, utána többször jól kimossuk, üvegekbe rakjuk. 5 kg gyümölcsre 1 kg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.
Őszibarack napon érlelve
Hozzávalók: Egy 2 literes üveghez kb. 2,5 kg barack, 500 g cukor, 0,5 dl rum és 1 jó késhegynyi nátriumbenzoát kell.
Elkészítése: A félig érett, hibátlan barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, citromlével meglocsoljuk. Üvegekbe rakjuk úgy, hogy 1 sor barack, 1 sor cukor váltakozik, végül ráöntjük a rumban feloldott nátriumbenzoátot. Az üveget napra állítjuk mindaddig, amíg a cukor fel nem olvad. A legfelső sor ugyan megbarnul, de az íze, zamata megmarad.
Őszibarack, pezsgővel
Hozzávalók: 1.2 kg érett őszibarack, 500 g cukor a 1 citrom, 1 dl pezsgő.
Elkészítése: A héjától megtisztított, kimagozott, őszibarack negyedét apróra vágjuk, a többit összeturmixoljuk és mindkettőt a cukorral együtt fazékba öntjük. Hozzáadjuk a pezsgőt, a citrom vékonyan meghámozott héját és a levét, felfőzzük, és 3 percig forrni hagyjuk. Fonó üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Sötét hűvös helyen tároljuk.
Őszibaracksajt 1.
Elkészítése: A meghámozott, kimagozott barackot állandóan kevergetve megfőzzük, és szitán áttörjük. Ahány kiló, annyiszor 1 kg cukrot teszünk bele, és addig főzzük, amíg a tányérra csepegtetve meg nem kocsonyásodik. Citromlével kiöblített formába öntjük, és egy napig hűlni hagyjuk, addigra megszikkad és máris ehető. Sárgabarackból ugyanígy készíthető.
Őszibaracksajt 2.
Elkészítése: Az őszibarackokat forró vízbe tesszük, egyszer felforraljuk és leszűrjük. A héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, és a gyümölcsöt áttörjük. A gyümölcspéppel azonos súlyú cukrot teszünk hozzá, és lassú tűznél főzzük. A habot közben szűrőkanállal szedjük le. Állandóan keverve addig forraljuk, amíg a tányérra tett pép meg nem kocsonyásodik. Egy darabka vaníliával is ízesíthetjük. Lapos formába vagy tányérra öntjük úgy, hogy ne legyen 2 ujjnyinál vastagabb réteg. Ha a teteje megszikkadt, zsírpapírt teszünk rá, de nem borítjuk ki, csak fogyasztáskor.
Őszibarackszörp (rostos)
Elkészítése: A teljesen érett őszibarackokat szűrőkanálba téve forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk és kimagozzuk. A barack húsát szitán áttörjük, majd a továbbiakban úgy készítjük, mint a sárgabarackszörpöt. Ha a gyümölcspép túl sűrű, több vizet és cukrot is tehetünk hozzá.
Savanyú őszibarack
Hozzávalók: nem túl érett, szép, kemény őszibarack, tetszés szerinti mennyiségben, a kimért vízmennyiség minden literjéhez: 9 dl borecet, 25 dkg kristálycukor, darabka tormagyökér, darabka egész fahéj, körömnyi babérlevél, 1 mokkáskanál só, literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Időigényes. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: Az őszibarackokat jól megmossuk, a bolyhokat is ledörzsöljük. A gyümölcsöt tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Ezután a barackokat kiszedjük, és a vizet megmérjük. A szükséges mennyiségű borecethez hozzákeverjük a cukrot, a fűszereket és a megtisztított, vékony hasábokra vágott tormát. A levet felforraljuk. Közben a barackokat elfelezzük, magjukat kiszedjük, a gyümölcshúst vékony gerezdekre vágjuk. A forró páclevet ráöntjük a gyümölcsre, és letakarva, négy napig hűvös helyen érleljük. A levet leszűrjük, a fűszerekkel együtt ismét felforraljuk, és visszaöntjük a gyümölcsre. Addig hagyjuk a barackot a pácban, amíg teljesen ki nem hűl. Ezután a gyümölcsöt kiforrázott, tiszta üvegekbe tesszük, és ráöntjük a tartósítószerrel elkevert levet. Légmentesen lekötjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk. Megjegyzés: Bármilyen húsféle mellé fogyasztható. A leve kitűnő salátaízesítő. Rokfortos-tejszínes mártással előétel is lehet.
Vegyes őszibarack lekvár
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg érett meghámozott kimagozott őszibarack, 30 dkg érett egres, 25 dkg ribizli, 1 kg befőző cukor, 1 citrom leve.
Elkészítése: A megtisztított gyümölcsöket összedaráljuk, hozzáadjuk a citromlét és a cukrot. Közepes tűzön állandóan kevergetve főzzük, míg nyúlósan sűrűsödni kezd. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sárgabarack
Aszalt, lapított sárgabarack
Elkészítése: Sárgabarackot is aszalhatunk a szilvához hasonló módon, de nem hámozzuk meg, majd kimagozás után a megtört és lehéjazott barackmagot visszatesszük, és a barackot laposra nyomkodjuk. Meleg, napos időben a szárítást, aszalást a napon végezzük, de éjszakára a gyümölcsöt tegyük langyos sütőbe, így hamarabb megaszalódik.
Baracklekvár
Hozzávalók: 750 g sárgabarack, 250 g piros ribizli, 1 rúd vanília, 1 kg cukor (esetleg zselésítő befőzőcukor), 2 ek. barackpálinka vagy baracklikőr, 2 tk. citromsav.
Elkészítése: A sárgabarackot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd lehúzzuk a héját. A szemeket elfelezzük, kimagozzuk és felaprítjuk. A ribizlit megmossuk, egy villa segítségével lehúzzuk a szemeket a szárról. A gyümölcsöket tálba tesszük, hozzáadjuk a hosszában teljesen felhasított vaníliát, belekeverjük a cukrot, és 3-4 órán át, érleljük.
A gyümölcsmasszát 3 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a citromsavat és a barackpálinkát vagy baracklikőrt. A lekvárból kiszedjük a vaníliát, és azon forrón üvegekbe töltjük. Ha hagyományos cukorral készítjük, akkor 1-1 órán át, főzzük.
Baracklekvár mézzel
Elkészítése: Mosás után a teljesen érett sárgabarackot kisebb adagokban dobjuk forró vízbe, majd kb. fél perc múlva egy tésztaszűrő kanállal szedjük ki, és ha kissé lehűlt, rántsuk le a héját. (Tovább ne főzzük, mert rásül a héja, és úgy kell lekapargatni a szétmállott gyümölcsről.) Azonnal is dolgozhatunk vele, ha a forró barackot egy pillanatra a hideg vizes csap alá tartjuk. Utána a héj nélküli gyümölcsöt magozzuk ki, és daráljuk le. Erre a célra műanyagházas húsdarálót használjunk. Helyezzünk a készülékbe egy 3 mm. átmérőjű lyukakkal ellátott tárcsát, és egyszerre, megszakítás nélkül hajtsuk át rajta a teljes mennyiségű barackot. Az így nyert gyümölcskocsonyát tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és sűrítsük be. Adalékanyagok nélkül a baracklekvárt legalább fél óráig kell főzni, hogy egyenletes sűrűségű péppé váljon. Utána a Sárgabarackdzsemmel, valamint, a Meggydzsemmel megegyező módon, járjunk el. Lekvárfőzésre a kevésbé lédús “lisztes” barackfajták a legalkalmasabbak. További előnyük még ezeknek a fajtáknak, hogy a magjuk nem keserű, így megszárítva jól felhasználhatjuk sütemények töltésére, de önmagában fogyasztva is kitűnő ízű csemege. Amennyiben valaki a jóval ízletesebb étkezési barackfajtákból (pl. rózsabarackból) kíván lekvárt főzni, akkor elkerülhetetlen a zselésítő anyagok használata, ugyanis ezek igen lédúsak. Ha nagyon apró a barack, és nincs türelmünk egyenként meghámozni, akkor héjastól is ledarálhatjuk. Ettől kissé kásás lesz ugyan a lekvár állaga, de süteményekbe alapanyagként így is használhatjuk.
Sokan a barack –, szilva – és körtelekvárt nem főzik, hanem tepsibe töltve megsütik. Ennek a kíméletes hőkezelésnek az, az előnye, hogy sokkal több íz – és zamatanyag marad a lekvárban, mintha nyílt láng felett sűrítenénk. A mézet ebben az esetben is a sütés utolsó fázisában lehet csak a gyümölcspéphez keverni. A különféle dzsemek és lekvárok sűrűségének a megállapításánál ügyeljünk arra, hogy a méz a cukorral ellentétben nem sűríti, hanem hígítja a masszát. Emiatt könnyen ikrásodó mézet (pl. napraforgó – vagy repceméz) célszerű használni az édesítéshez, így nem kell túlsűríteni, agyonfőzni a nyersanyagot. Ha nem tudunk napraforgó – vagy repcemézhez jutni, akkor a hígabb dzsemek készítésénél is ajánlatos kevés zselésítő anyagot használni az önteteknél leírt módon. A másik megoldás, hogy méz helyett szőlőcukrot teszünk bele. Mivel a szőlőcukor édesítő hatása nem éri el a mézét, 20 %–al többet adjunk hozzá. Nem árt még tudni, hogy a beszerzett gyümölcsből kb. fele mennyiségű lekvár lesz. Ugyanez az arány várható a legtöbb dzsemnél is. Kivételt képeznek a bogyós mezei gyümölcsök. Ezeknek a húsa ugyanis olyan kemény, hogy csak vízzel felfőzve dolgozhatók fel. A hozzáadott víz következtében a kész lekvár illetve dzsem mennyisége elérheti a tisztítatlan nyersanyag súlyát is.
Cukrozott sárga- vagy őszibarack
Elkészítése: A hibátlan, nem túl érett sárga-, vagy őszibarackokat meghámozzuk, kimagozzuk, és timsós vagy erősen citromos vízbe rakjuk. Ha mindet meghámoztuk, a timsós vízből kimossuk, a citromos vizet csak leszűrjük, és a gyümölcsöt lecsurgatjuk. Széles szájú üvegekbe rakjuk úgy, hogy minden sor gyümölcsre félujjnyi cukorréteget teszünk, a tetejére egyujjnyi cukrot és egy késhegynyi szalicilt szórunk. Lekötjük, és hűvös helyre rakjuk. Hasonló módon tehetünk el kimagozott cseresznyét, meggyet is.
Sárgabarackbefőtt cukor és lé nélkül
Hozzávalók: majdnem érett, de hibátlan, jó minőségű sárgabarack, tetszés szerinti mennyiségben. Időigényes. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A sárgabarackot tálba rakjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és fél órán keresztül áztatjuk. Ezután alaposan ledörzsöljük, majd váltott vízben addig mossuk, amíg teljesen tiszta nem lesz. Végül lecsöpögtetjük, félbevágjuk és kimagozzuk. Kisebb üvegekbe (amennyi egyszeri fogyasztásra elegendő) szorosan lerakjuk. Tenyerünkkel többször megütögetjük az üveg alját, hogy jól összetömörüljön a gyümölcs. Amúgy szárazon, légmentesen lekötjük, illetve csavaros tetővel lezárjuk. Gőzölőfazékba tesszük, és az edényben lévő vizet fokozatosan felmelegítjük. A víz gyöngyözésétől számított huszonöt-harminc percig kis lángon melegítjük. Az üvegeket a fazékban hagyjuk kihűlni, de még akkor sem vesszük ki belőle, mert másnap és harmadnap megismételjük a gőzölést, félannyi ideig. A harmadik gőzölés után kevés lé képződik az üveg alján, és a gyümölcs kissé megpuhul, de semmit sem veszít zamatából.
Megjegyzés: Felbontás után kizárólag hűtőszekrényben tárolható, de ott is csak egy-két napig, mert cukor és tartósító híján nagyon hamar megromlik, ha levegőt kap. Sokféle módon felhasználható, de magában is finom.
Sárgabarackdzsem 1.
Elkészítése: A gyümölcsöt leforrázzuk, leszűrjük, a héját lehúzzuk, és kimagvaljuk. Egy kg gyümölcshúsra 50-60 dkg cukrot szórunk, és állni hagyjuk, amíg levet ereszt. Ha sok a lé, leöntünk belőle, ez jó ízű szörp. Ha nem nagyon leveses a gyümölcs, akkor a levével együtt forraljuk, amíg fényes, kocsonyás nem lesz. Gyakran keverjük, mert könnyen leég. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe tesszük.  Ha egész sűrűre főztük, akkor csak másnap kötözzük le, amikor már kihűlt, és a teteje megbőrösödött.
Sárgabarackdzsem 2.
Elkészítése: A barackokat megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk. Fakanállal összetörjük, és lassú tűzön 30 percig főzzük, majd másnapig hideg helyen állni hagyjuk. Ekkor újra felforraljuk, és addig főzzük, amíg elég sűrű nem lesz. Előmelegített üvegekbe rakjuk, lekötjük, és a forrástól számított 40 percig gőzöljük. Másnap a gőzölést fele annyi ideig megismételjük.
Sárgabarackdzsem 3.
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 kg sárgabarack, 1 kg cukor, 1 csomag nátriumbenzoát
Elkészítése: A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, és állni hagyjuk, míg levet nem enged. Addig forraljuk, míg fényes, kocsonyás nem lesz. Közben folyamatosan keverjük. Forrón töltjük az üvegekbe, a tetejére rakjuk a tartósító szert. Száraz dunsztba tesszük.
Sárgabarackdzsem cukor nélkül 1.
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Elkészítése: A barackot meghámozzuk, kimagozzuk, összetörjük. A befőző edényben addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, közben állandóan keverjük! Forró, szalicilos vízzel kiöblített kisebb üvegekbe tesszük, lezárjuk, Gőzölő edénybe rakjuk az üvegeket, majd a forrástól számítva 25-30 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.
Sárgabarackdzsem cukor nélkül 2.
Hozzávalók: 2 kg érett sárgabarack, 10 teáskanál Polisweet édesítőszer. Időigényes.
Elkészítése: A sárgabarackokat alaposan megmossuk, többször váltott vízben addig dörzsöljük, amíg a víz teljesen tiszta nem marad. Lecsöpögtetjük, és félbevágva kimagozzuk. Befőzőlábosba tesszük, és kézzel kissé összetörjük. Nagyon kis lángon (legjobb lángelosztót használni) legalább 40 percig főzzük, közben többször megkeverjük, hogy ne égjen le. A tűzről levéve befedjük, és 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap újra felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Újból letakarjuk, és eltesszük a következő napig. A harmadik napon felforraljuk, de csak 20 percig főzzük. Ekkor már belekeverjük az édesítőt, végül kicsi üvegekbe töltjük. Légmentesen lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk másnapig. Megjegyzés: Ha a sárgabarack nagyon érett, az édesítőszer el is hagyható. A háromszori főzés következtében a gyümölcs saját cukortartalmánál fogva kellően besűrűsödik.
Sárgabarackdzsem cukor nélkül 3.
Elkészítése: A barackokat megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk. Fakanállal összetörjük, és lassú tűzön 30 percig főzzük, majd másnapig hideg helyen állni hagyjuk. Ekkor újra felforraljuk, és addig főzzük, amíg elég sűrű nem lesz. Előmelegített üvegekbe rakjuk, lekötjük, és a forrástól számított 40 percig gőzöljük. Másnap a gőzölést fele annyi ideig megismételjük.
Sárgabarackdzsem mézzel
Elkészítése: Mosás után a sárga – vagy más néven kajszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 4–5 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk. A visszamaradt magot ne dobjuk el, mert megszárítva és ledarálva igen jól használható vaníliás kiflibe vagy marcipánba. A tisztára mosott magot újságpapíron szétterítve tegyük a tűző napra, majd amikor a héja megszikkadt, félárnyékos helyen folytassuk a szárítást. Erre azért van szükség, mivel a napon hagyott mag csontkeménnyé szárad, a belseje vékony, taplószerű lemezzé aszalódik össze, a végig árnyékban szárított belseje pedig megpenészedik, mire a héja kiszárad. Előzőleg törjünk fel egyet, mert nem mindegyik fajta ehető. A szárítást ne halogassuk sokáig, mivel az egy csomóban hagyott nedves mag rohamosan romlik. A rózsabarack magjával ne próbálkozzunk, mert biztosan keserű.
Sárgabarack egészben
Elkészítése: A még éretlen, csak sárgulni kezdő barackokat gyengén ecetes vízben 2-3 percig forraljuk, majd hideg vízzel leöblítjük, és üvegekbe rakjuk. Egy kg barackhoz 80 dkg cukrot 4 dl vízzel és egy darabka vaníliával felforralunk, és forrón a barackra öntjük. Másnap a szirupot leöntjük, újból felforraljuk, ismét a barackra öntjük, a tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, lekötjük, és 10 percig gőzöljük. Egy kétliteres üveghez kb. 2-2,5 kg barack kell, 0,5 kg cukor, 5 cl rum és egy késhegynyi benzoesavas nátrium.
Sárgabarackíz 1.
Hozzávalók: 1 kg tiszta barack, 75 dkg cukor.
Elkészítése: Érett sárgabarackot megtisztítunk, kimagvazzuk és minden kg gyümölcsre 75 dkg cukrot számítva, ebből és 1 dl vízből szirupot készítünk, és addig főzzük, míg szilárd cukorrá nem jegecesedik. Ekkor a barackot belerakjuk, és ha forrni kezd, 10 percig főzzük. Üvegekbe tesszük, 1-2 napig állni hagyjuk, míg azután szalicilt teszünk rá, és jól bekötözzük.
Sárgabarackíz 2.
Hozzávalók: 1 kg barack, 3/4 kg porcukor.
Elkészítése: Az érett barackot megtisztítjuk, kimagvazzuk, porcukorral egy éjjelen át, állni hagyjuk. Feltesszük főzni, 15 percig forraljuk. Üvegekbe tesszük, 1-2 napig állni hagyjuk, míg azután szalicilt teszünk rá, és jól bekötözzük.
Sárgabarackíz 3.
Hozzávalók: 1 kg barack, 1 kg porcukor.
Elkészítése: A barackot megtisztítjuk, porcukorral hidegen addig keverjük, míg megkeményedik. (Legalább 1 óráig.) Azután üvegekbe rakjuk, bekötözzük, és kigőzöljük.
Sárgabarackíz 4.
Elkészítése: A barackokat szűrőkanálba téve lobogva fövő vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és kimagvaljuk. A gyümölcsöt lemérjük, és minden kg-ra 70 dkg cukrot számítunk. A hámozott, kimagozott barackot húsdarálón átdaráljuk, és 15-20 percig főzzük. Ekkor hozzátesszük a cukrot, egyszer felforraljuk, forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. Készíthetjük úgy is, hogy a kimagozott barackokat hámozás nélkül daráljuk meg, és a cukorral egyszerre tesszük fel főni. Így azonban a lekvárnak sötétebb lesz a színe. 
Sárgabarack jam (Angol)
Elkészítése: 90 dkg sárgabarackot elfelezünk és megszórjuk 90 dkg cukorral, 1 citrom levével és egy éjszakát állni hagyjuk. Egy nagy edénybe tesszük, és közepes tűzön addig melegítjük, amíg a cukor felolvad, kb. 15-20 perc. Ekkor erősebbre vesszük a lángot és még kb. 20 percig főzzük, közben kavargatjuk. Ha már a hideg tányérra kitett minta nehezen mozog, pici vajat teszünk bele és adhatunk még hozzá megtisztított barackmagot is. Üvegbe tesszük.
Sárgabaracklekvár 1.
ºElkészítés: 80 perc + 24 óra Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg hámozott, kimagvazott barack, 70 dkg cukor
Elkészítése: A barackot soronként a befőző edénybe rakjuk, és minden sort megszórunk cukorral (a maradék cukor a felső sorra kerül), az edényt letakarjuk, és másnapig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap felforraljuk, majd a forrástól számítva 25-30 percig főzzük. Azonnal üvegekbe rakjuk, a szokott módon légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük.
Sárgabaracklekvár 2.
ºElkészítés: 70 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg gyümölcs, 40 dkg cukor
Elkészítése: A barackot meghámozzuk, összekeverjük a cukorral, majd pépesítjük. Addig főzzük, míg a habját teljesen elfövi. Azonnal üvegekbe töltjük, a szokott módon légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük.
Sárgabarack lekvár
Hozzávalók: 750 g sárgabarack, 250 g pirosribizli, 1 vaníliarúd, 500 g befőzőcukor, 1/2 citrom leve, 2 ek. barackpálinka.
Elkészítése: A barackot forró vízbe mártjuk, majd héját lehúzzuk, kimagozzuk, apróra vágjuk. A megmosott ribizlit leszemezzük. A gyümölcsöt a cukorral és a felvágott vaníliarúddal 3-4 órán át alacsony hőfokon főzzük, majd állandó keverés mellett felforraljuk, és 3 percig forrni hagyjuk. A citromlevet és a pálinkát belekeverjük, a vaníliarudat kidobjuk, és a lekvárt forró üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sárgabarack likőr
Hozzávalók (kb. 0,8 literhez): 500 g érett sárgabarack, 3 szem szegfűszeg, 100 g cukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 0,7 1 vodka
Elkészítése: A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, négyfelé vágjuk, és a többi hozzávalóval üvegbe tesszük, jól lezárjuk. Világos helyen 2 hónapig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Először szitán, majd kávéfilteren átszűrve üvegekbe töltjük és lezárjuk. További 2 hónapig állni hagyjuk, csak azután fogyasztjuk.
Sárgabarack rummal, vagy konyakkal
Elkészítése: A szép sárga, de kemény barackokat megtörölgetve tűvel átszurkáljuk egészen a magjáig. 1 kg gyümölcsre 60 dkg cukrot, 2 dl vizet számítva szirupot főzünk. Ha felforr, belerakjuk a barackokat - mindig csak annyit, hogy a szirup ellepje -, egyszer felforralva, szűrőkanállal kiszedjük, tálba rakjuk. A szirupot sűrűre forralva a gyümölcsre öntjük, másnapig állni hagyjuk. Ekkor a barackokat üvegekbe rakjuk, a szirupot felforraljuk. Kihűtve elkeverjük ugyanannyi rummal vagy konyakkal, a gyümölcsre öntjük. A lekötött üvegeket hűvös helyre rakjuk.
Sárgabaracksajt
Elkészítése: 1 kg kimagozott, héjas barackot víz hozzáadása nélkül addig főzünk, míg a héja le nem válik. Szitán áttörjük, és 60 dkg cukrot hozzátéve, állandóan keverve addig főzzük, míg a tányérra cseppentett íz hamar meg nem kocsonyásodik. A megtört és hámozott barackmagokat is belekeverhetjük, ha nem keserűek. A rózsabarack magja, keserű! Ugyanúgy tesszük vizezett formákba, mint a birssajtot, és kiborítás után szikkadni hagyjuk.
Sárgabarackszörp (rostos)
Elkészítése: Nagyon érett, leveses sárgabarackot mossunk meg, és kimagozva szitán törjük át. 1 l áttört péphez tegyünk 2 dl vízben felforralt 25 dkg cukrot, jól keverjük el, öntsük üvegekbe, a tetejére szórjunk kevés nátrium-benzoikumot, az üvegeket kössük le, és gőzöljük kb. 30 percig. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.
Sárga, vagy őszibarackdzsem
Elkészítése: A gyümölcsöt leforrázzuk, leszűrjük, héját lehúzzuk, kimagozzuk. 1 kg gyümölcshúsra 50-60 dkg cukrot szórva, állni hagyjuk, míg levet ereszt. Ha sok a lé, leöntünk belőle, ez jó ízű szörp. Ha nem nagyon leveses, akkor a gyümölcsöt a levével együtt forraljuk, míg fényes, kocsonyás nem lesz. Gyakran keverjük, mert könnyen leég. Forrón üvegekbe töltve, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. Ha egész sűrűre főztük, akkor csak másnap kössük le, amikor már kihűlt, és a teteje bebőrösödött.
Sárga- vagy őszibarack napon érlelve
Elkészítése: A teljesen hibátlan, félig érett barackot meghámozzuk, magját kivesszük, a barackra citromlevet csöpögtetünk, és üvegbe rakjuk 1-1 sor cukorral rétegezve. A benzoesavas nátriumot feloldjuk a rumban, a barackra öntjük, lekötjük, és az üveget napra tesszük addig, amíg a cukor fel nem olvad. A legfelső sor megbarnul, de a gyümölcsnek megmarad az eredeti íze, zamata. Hasonló módon tehetünk el cseresznyét, meggyet, egrest, ribiszkét is, de ez utóbbiakhoz valamivel több cukrot vegyünk.
Befőttek, dzsemek és egyebek

Dzsemek készítéséhez igen jó módszer, ha az anyag felét ledaráljuk, másik felét pedig darabosra vágjuk. A ledarált részből kiveszünk annyit, hogy abban elkeverhessük a zselésítőt, majd egy robotgép segítségével elvégezzük az összekeverést, és ezt az anyagot egyszerűen belekeverjük a forró dzsembe. Az összekeverés, és néhány percnyi forralás után máris rakhatjuk az üvegekbe a kész dzsemet.
A dzsem abban különbözik a rendes lekvártól, hogy alapanyaga kocsonyás, és benne a gyümölcs darabos. A dzsemeket jóval kevesebb ideig főzzük, mint a lekvárokat. Az elkészítési eljárás az egyes gyümölcsöknél különböző. A dzsemeknél szabály szerint 1 kg gyümölcshöz 80-100 dkg cukrot adunk.
Agglegénykompót 1.
ºElőkészítés: folyamatos Nehézség: 1
Hozzávalók: Különféle gyümölcsök, tetszés szerinti mennyiségben, cukor, szesz
Elkészítése: A befőző szezon elején kell elkezdeni annak a különleges befőttnek készítését, amelyet egészen késő őszig folytatunk. Egy nagyobb üveget, vagy egy zárható cserépedény aljára egy rétegnyi megmosott. lecsumázott, lecsepegtetett. keményebb eperszemet terítünk. meghintjük egy réteg nem finomított kristálycukorral, és meglocsoljuk tiszta szesszel. Lekötjük, majd amikor a többi gyümölcs - cseresznye, meggy, őszibarack, szilva, körte. alma, szőlő - érik. ezekkel folytatjuk ugyanígy a rétegezést, természetesen cukrozva, szesszel meglocsolva. Ha azt látjuk, hogy a gyümölcs "mozgolódni" kezd, vásároljunk a patikában két deci 96 fokos alkoholt, és öntsük rá, mert ez annak a jele, hogy az illatszerboltban, vagy közértben vett alkohol nem volt elég erős. Télen, az első narancs megjelenésével fejezzük be a rétegezést, amelyet meghámozva, négybe vágva, majd vékonyan felszeletelve teszünk az agglegénykompótba. Ezzel még egy hétig állni hagyjuk, majd az egészet óvatosan megkeverjük, hogy majd, ha kiszedünk belőle, vegyesen tálalhassuk. Nemcsak önmagában kitűnő, de ha egy kanállal rakunk belőle fagylaltra, süteményre, "elvarázsolja" a desszertet.
Agglegénykompót 2.
Elkészítése: Az agglegénykompóthoz egy uborkásüveg aljára lecsumázott, de nem kimagozott cseresznyét terítünk, és kristálycukorral megszórjuk, erős rummal leöntjük. Az üveget lekötjük, majd amikor a meggy érik, a rétegezést tovább folytatjuk. Meghámozott, darabokra vágott sárga- és őszibarackkal, szilvával, kemény sárgadinnye gömbökkel folytatjuk, majd szőlőszemekkel, narancsszeletekkel fejezzük be, és az egészet összekeverjük. A rumos cukor a gyümölcsöt lepje el. A sokféle gyümölcs nemcsak a rum, a cukor, de egymás zamatát is átveszi, és télen pecsenyék remek kísérője lesz.
Cukorban eltett gyümölcsök
Hozzávalók: Az arány a cukrozott gyümölcsöknél a következő: 3 kg gyümölcs, 2.25 kg cukor, 8 dl víz, 1 kk. szalicil. 1 kg apró gyümölcshöz mindig 1.5 - 2 dl víz, és 50-75 dkg cukor kell.
Elkészítése: A gyümölcsöt megtisztítjuk, kimagozzuk, a szirupban felfőzzük, és kiszedve üvegekbe rakjuk, a szirupot tovább főzve sűrűbbé tesszük, és hidegen a gyümölcsre öntjük. (Abban az esetben, ha a gyümölcsnek sok leve volna, a szirupot naponta 3 ízben felfőzzük, és a gyümölcsre hidegen öntjük.) Minden cukrozott gyümölcsöt hidegen teszünk üvegbe, s csak másnap kötözzük be, ha bebőrösödött. Úgy kell magvazni, hogy a gyümölcs egészben maradjon!
Cukrozott gyümölcs
ºElkészítés: 120 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: bármilyen nyers gyümölcs, tetszés szerinti mennyiségben, kg-onként 1 kg kristálycukor, 2,5 dl víz, 1 evőkanál zselatinpor, kevés porcukor.
Elkészítése: A gyümölcsöt megmosom, kimagozom, meghámozom, feldarabolom (a gyümölcs jellegétől függően). A kristálycukrot 2 dl vízzel felforralom. A maradék fél dl vízben megáztatom a zselatint, majd langyosra melegítem, és átszűrve hozzáadom a cukorsziruphoz. A cukorszirup habját leszedegetem, és a gyümölcsöt beletéve üvegesre főzöm. Szűrőkanállal kivéve deszkára teszem száradni. Másnap a szirupot újból felforralom, s a már száraz gyümölcsöt újra beleteszem, majd addig főzöm, amíg a szirup teljesen besűrűsödik. Ekkor a gyümölcsdarabokat kiveszem, újra deszkára rakom, és félig megszárítom. Végül porcukorba forgatom és szellős helyen addig szikkasztom, amíg tapintásra már nem ragad a gyümölcs. Alufólia tálkákban, letakarva tárolom. Nagyon sokáig eláll.
Déligyümölcs-saláta
Hozzávalók: 2 kg vegyes gyümölcs, tetszés szerint: narancs, banán, ananász, szőlő, 1 l fehér kubai rum, 1,5 kg kristálycukor. Drága.
Elkészítése: A gyümölcsöket meghámozzuk, megtisztítjuk, és jellegük szerint feldaraboljuk: a narancsokat gerezdekre, a banánt karikákra, a friss ananászt nyolcadokra aprítjuk, a szőlőt leszemezzük. Négy db literes üveget vegyesen megtöltünk a gyümölcsökkel. (Tenyerünkkel ütögessük meg az üvegek alját, hogy minél jobban tömörüljön a gyümölcs, és minél több férjen bele.) A cukrot négyfelé osztjuk, és rászórjuk a gyümölcsre, majd ráöntjük a rumot is. Azonnal lekötjük, és végleges helyére tesszük. Megjegyzés: Nagyon drága, ezért igazi különlegesség. Mindenfajta gyümölcssalátába tehető, magában is finom csemege. A salátában lévő gyümölccsel díszíthetünk is, fagylaltkehelybe is keverhetjük. Gyerekeknek magas alkoholtartalma miatt ne adjunk belőle!
Dulcsasza (román recept)
Elkészítése: Bármilyen gyümölcsből, vegyesen is készíthetjük. Két kg gyümölcshöz 3 kg cukrot vegyünk. A gyümölcsöt meghámozva, szeletelve, kimagozva rétegesen a cukorral üvegekbe rakjuk, alul és felül cukor legyen. Lekötözzük, és a víz forrásától számítva 15 percig gőzöljük.
Gyümölcslekvár
Hozzávalók: 1 kg gyümölcs (lehet málna, eper, ribizli, sárgabarack, meggy, szilva), 1 kg befőzőcukor
Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan mossa meg, tisztítsa, ha kell, magozza ki. Nyomja jól szét vagy darabolja fel. Keverje hozzá a befőzőcukrot, forralja négy-nyolc percig. Forrón töltse a tiszta üvegekbe, majd zárja le. A málnához a forralás

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?