Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
CSERESZNYE

Cseresznyebefőtt 4.
Elkészítése: Kiforrázott, tiszta üvegekbe annyi megmosott, szárától megfosztott gyümölcsöt teszünk, amennyi csak befér. Közben az üvegeket rázzuk meg, hogy minél többet rakhassunk beléjük. Egy kg gyümölcsre kb. 30-35 dkg cukrot számítva főzzünk szirupot annyi vízzel, mint amennyi a gyümölcs fele (tehát egy literes üveg gyümölcshöz kb. fél liter vízből). A szirupot jól forraljuk fel, a habját szedjük le, majd öntsük az üvegekbe rakott gyümölcsre, és azonnal kötözzük le. Az üvegeket nem kell egészen teleönteni a sziruppal, mert a gyümölcs is enged levet. Nedves gőzben 6-8 percig forraljuk, majd a vízben hagyjuk kihűlni. Ugyanígy tehetünk el meggyet, ribiszkét, szilvát, somot, a savanyúbb gyümölcsökre 40-45 dkg cukrot számítva.
Cseresznyebefőtt 5.
ºElkészítés: 80 perc Nehézség: 1
Alapadag: tetszés szerint + a sziruphoz víz, és cukor
Elkészítése: A nem túlérett cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, és üvegekbe rakjuk.(az üvegeket csak az alsó karimáig töltjük) Egy liter vízből és 30 dkg cukorból szirupot főzünk, majd ráöntjük a gyümölcsre úgy, jó újnyi híján ellepje. Az üvegeket lezárjuk, gőzölő edénybe tesszük, és a gyöngyözés kezdetétől számítva 20-25 percig gőzöljük. A befőttet a gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.
Cseresznyebefőtt 6.
ºElkészítés: 70-80 perc Nehézség: 1
Alapadag: tetszés szerint, + üvegenként 4 evőkanál cukor és késhegynyi tartósító
Elkészítése: A cseresznyét megmossuk és lecsöpögtetjük. A befőttes üvegek aljára 2 púpos evőkanál cukrot öntünk, majd az üvegekbe belerakjuk a cseresznyét, a tetejére újra 2 kanál cukor kerül.  Minden üvegbe késhegynyi tartósítót dobunk, majd az üvegeket kb. háromnegyed részig melegvízzel feltöltjük.  Az üvegeket lezárjuk, és gőzölő edénybe tesszük. A gyöngyözéstől számítva 5-6 percig gőzöljük. (A gyümölcs kissé összeesik, és levet enged!). A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni. Ha celofánnal zárjuk le az üvegeket, akkor a tartósítószert nem a szirupba, hanem a két celofánréteg közé tesszük, a celofánra pedig gőzölés közben nedves ruhát terítünk.
Cseresznyebefőtt 7.
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Alapadag: tetszés szerint, a sziruphoz literenként 50 dkg cukor
Elkészítése: A cseresznyét az előző receptnél leírt módon előkészítjük. Az üvegeket felső karimáig töltjük vízzel, majd a vizet leöntjük róla. A vízbe literenként 50 dkg cukrot teszünk és megfőzzük a szirupot, majd a kész szirupot a gyümölcsökre forrázzuk. Kétpercnyi várakozás után a szirupot visszaöntjük a forralóedénybe, és újra felforraljuk, és kissé sűrűbbre főzzük. Másodszor, majd harmadszor is újra forraljuk. A harmadik forralás végén a szirupba tartósítószert keverünk, ráforrázzuk a gyümölcsökre, az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Ha celofánnal zárjuk le az üvegeket, akkor a tartósítószert nem a szirupba, hanem a két celofánréteg közé tesszük.
Cseresznyebefőtt 8.
Elkészítése: Kiforrázott, tiszta üvegekbe annyi mosott, leszárazott cseresznyét téve, amennyi belefér, az üvegeket rázzuk meg, hogy minél több beleférjen, 1 kg gyümölcsre 30-35 dkg cukrot számítva, főzzünk szirupot annyi vízzel, amennyi a gyümölcs fele (1 l-es üveghez 5 dl víz). A szirupot jól felforralva, habját szedjük le, öntsük az üvegekben lévő gyümölcsre, azonnal kössük le. Az üvegeket ne öntsük tele sziruppal, mert a gyümölcs is levet enged. Nedves gőzben 6-8 percig forraljuk. A vízben hagyjuk kihűlni.
Cseresznyebefőtt 9.
A cseresznyebefőtthöz a sötétpiros, ropogós, kemény húsú fajták a legalkalmasabbak. Fontos, hogy még nem egészen érett nyersanyagot használjunk fel.
Elkészítése: A szár eltávolítását óvatosan végezzük, hogy a gyümölcs húsa ne sérüljön. Ezután áztassuk egy órát hideg vízben, ez alatt az esetleg férges darabokból a férgek is előjönnek, majd bő vízzel öblítsük le. A megtisztított gyümölcsöt rakjuk üvegekbe és adjuk hozzá a felöntő levet. Minden liter vízhez 30-35 dkg cukrot tegyünk, forraljuk fel, majd hűtsük le és így öntsük az üvegekbe. Az üvegeket gondosan zárjuk le és tegyük dunsztba.
Akik kedvelik a különleges ízeket és van kedvük kísérletezni, készíthetnek fűszerekkel ízesített vagy alkoholos befőttet is. Ehhez általában bort vagy rumot használnak, de az ínyencek whiskyvel is készíthetik. A felöntő lé 9-10 százalékos alkoholos oldat, amit ízlés szerint lehet fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg gyömbérrel is ízesíteni. Nagyon finom a fahéjas szilvabefőtt. Hasonlóan járunk el, mint a cseresznyebefőttnél, csak a felöntő lé készítésénél 1 liter vízhez 20-25 dkg cukrot és 2 rúd fahéjat teszünk, és ezt forraljuk fel. Mielőtt a szilvát üvegekbe raknánk érdemes tűvel néhány helyen megszurkálni, így a felöntő lé jobban átjárja a gyümölcsöt. Rumos meggybefőtt készítésénél a felöntő lé minden literéhez 50-60 dkg cukrot, ízlés szerint 3- 3.5 dl rumot és 2 db felkarikázott citromot teszünk, majd hasonlóan járunk el, mint az előző esetekben.
Cseresznyebefőtt cukorbetegeknek 1.
Elkészítése: 75 dkg jó érett, szárazott, mosott cseresznyét fél órára tiszta, langyos vízbe rakunk. Folyó csapvízben újra átmosva lecsorgatjuk, kimagozzuk. Turmixgépben péppé zúzva, levét sűrű szitán átnyomjuk. Megtisztítunk 3 kg nagyszemű, nem túl érett germersdorfi cseresznyét. Beáztatva, többször váltott vízben megmossuk, lecsorgatjuk. Annyi vízhez, amennyi épp ellepi, hozzáadva a cseresznyelevet, 6 szegfűszeget, 1 tk. citromsavat, felforraljuk. 5 percig főzve, l-enként elkeverjük 1 kk. nátrium-benzoikummal, 4 tk. Polisweet-tel.
A kiforrázott üvegekbe töltött cseresznyére a már nem forró levet ráöntjük. Fedetlenül gőzölőfazékba rakjuk. Ezt annyi vízzel töltjük fel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Melegítjük, míg az üvegek tartalma gyöngyözni kezd, a légbuborékok elillannak belőle. Ezután lezárjuk. Lassan, fokozatosan melegítve, a lé gyöngyözésétől 20 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Az üvegeket szárazra törölve, végleges helyre rakjuk. Ha felbontjuk, tartsuk hűtőben!
Fogyókúrázóknak is ajánlott.
Cseresznyebefőtt cukorbetegeknek 2.
Hozzávalók: 3 kg nagyszemű, nem túl érett germersdorfi cseresznye, 75 dkg nagyon érett, bármilyen fajta cseresznye, 6 szem szegfűszeg, 1 teáskanál citromsav, literes üvegenként: 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 4 teáskanál Polisweet édesítőszer. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A 75 dkg jó érett cseresznyének csak a levét használjuk fel. A leszárazott, megmosott gyümölcsöt fél órára tiszta, langyos vízbe áztatjuk, ez alatt kimásznak az esetleg benne lévő kukacok. Folyó csapvízben ismét jól megmossuk, majd lecsöpögtetjük, kimagozzuk. Turmixgépben pépesre zúzzuk, és a levét sűrű szitán átnyomjuk. A germersdorfi cseresznyét ugyancsak megtisztítjuk, beáztatjuk, többször váltott vízben megmossuk és lecsöpögtetjük. Annyi vízbe, amennyi a cseresznyét éppen ellepi, beleöntjük a cseresznyelevet, beleszórjuk a szegfűszeget és a citromsavat, majd felforraljuk. Ötpercnyi főzés után belekeverjük a tartósítót és az édesítőt. A kiforrázott üvegeket megtöltjük a cseresznyével, ráöntjük a már nem forró levet, és fedetlenül gőzölőfazékba tesszük, amelyet annyi vízzel töltünk fel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Addig melegítjük, amíg az üvegek tartalma gyöngyözni kezd, mire a levegőbuborékok is elillannak belőle. Csak ezután zárjuk le. Lassan, fokozatosan melegítjük, és a lé gyöngyözésétől számított 20 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni. Az üvegeket egyenként szárazra töröljük, és a befőtteket végleges helyükre állítjuk.
Megjegyzés: A felbontott üveget tartsuk hűtőszekrényben, mert sokkal romlékonyabb a benne lévő gyümölcs, mintha cukorral tettük volna el. Nemcsak cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is ajánlott.
Cseresznyebefőtt szódavízben
ºElkészítés: 20 perc Nehézség: 1
Elkészítése: A legbizonytalanabb eltevési forma, sűrűn kell ellenőrizni. A 3-4 decis üvegeket szalicilos forró vízzel kiforrázzuk. A megtisztított gyümölcsöt az üvegekbe rakjuk, gyári szódavízzel feltöltjük, majd két réteggel és köztük a tartósítószerrel lekötjük. Világos, szellős helyre rakjuk. Sötét, vagy meleg helyen hamar megromlik.
Cseresznye cukorban
Elkészítése: A szép nagy szemű, hibátlan cseresznyét megmossuk és kimagozzuk úgy, hogy a szemek ne roncsolódjanak. Minden kg gyümölcsre 60 dkg cukorból 1 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, habját leszedjük, beletesszük a cseresznyét, és 15-20 percig együtt forraljuk. Üvegekbe töltjük, lekötjük, és 15 percig gőzöljük, vagy ha a leve elég sűrű, akkor a forrón üvegekbe töltött cseresznyét száraz gőzbe rakjuk. Meggyet, egrest is hasonlóan tehetünk el cukorban, de ezekhez kilogrammonként 75-80 dkg cukrot vegyünk.
Cseresznyedzsem 1.
Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 0.5 kg cukor, 1/2 rúd vanília
Elkészítése: Az érett cseresznyét kimagvazzuk, s tovább úgy járunk el, mint a cseresznye-íznél, csak nem törjük át. Teszünk bele vaníliát. A szirupot jegecesre sűrítjük, és a cseresznyét háromnegyed óráig főzzük vele.
Cseresznyedzsem 2.
Elkészítése: Egy kg cseresznyéhez 25-30 dkg cukor kell, ha meggyel keverve készítjük, akkor ennek arányában cukrozzuk. A megmosott, lecsurgatott gyümölcsöt kimagozzuk. A cukrot a magozás közben eresztett lével feloldjuk, tűzre tesszük, ha forró, beletesszük a gyümölcsöt és kb. 20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kanálka rumban feloldott borsónyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot töltünk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Cseresznyedzsem 3.
Hozzávalók: 5 kg cseresznye, 2 és 1/2 kg cukor, 5 gr tartósító.
Elkészítése: A cseresznyét megtisztítjuk, kimagvaljuk, és vízben kb. 30 percig főzzük. A cukrot fél liter vízzel felfőzzük, majd beleszedjük a lecsöpögtetett cseresznyét. És újabb 30 percig főzzük. A főzés végén belekeverjük a tartósítót, még forrón üvegekbe szedjük, az üvegeket lefedjük, de csak másnap kötjük le. Másnap gőzölő edénybe rakjuk, és fél óráig gőzöljük.
Cseresznye ecetben 
ºElkészítés: 120 perc + 8 nap Nehézség: 1
Alapadag: tetszés szerint, valamint adagonként fél-fél liter víz és borecet + 50 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj
Elkészítése: Nagyon szép, nagy szemű gyümölcsöt kell erre a célra válogatni, szárasan. A szárait csak félig vágjuk le, és megmosva az üvegekbe rakjuk. Fele rész víz, fele borecet keveréket felforralunk egy literhez számított fél kiló cukorral. Beledobunk két szem szegfűszeget és két-három darab fahéjat. Felforrás után kihűtjük, és úgy öntjük a gyümölcsre. Az üvegeket jól lekötjük. Nyolc nap múlva leöntjük a gyümölcsről a szirupot egy edénybe, ha kell, akkor a vizet pótoljuk, újból felforraljuk, és így öntjük vissza a gyümölcsre. Most már hólyaggal kötjük le az üvegeket. Ugyanúgy tesszük el a meggyet is, de szegfűszeg és fahéj helyett abba pár szem borsot adunk.
Cseresznye- és meggyíz
Elkészítése: A jól megmosott, kiválogatott gyümölcsöt kimagozzuk és megdaráljuk. Állandóan keverve sűrűre főzzük. A gyümölcs édességétől függően egy kg cseresznyéhez 30-35 dkg, meggyhez 45-50 dkg cukrot adunk, amivel még tovább főzzük kb. 20 percig. Állandóan kevergetjük, mert a cukor hozzáadása után könnyebben leég, és a tűz se legyen erős, mert ha a cukor karamellizálódik, megváltoztatja a gyümölcs eredeti ízét. A sűrű lekvárt előmelegített üvegekbe töltjük, és ha elég sűrűre főztük, akkor lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a lekvár teteje megbőrösödik, ekkor lekötjük, és a kamrába tesszük. Ha hígabbra főztük, vagy kevesebb cukrot tettünk hozzá, akkor a forrón üvegekbe töltött lekvárt azonnal lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Készíthetjük külön-külön vagy keverve is.
Cseresznye-íz
Hozzávalók: 1 kg tisztított cseresznye, 0.5 kg cukor, 1 kk. szalicil.
Elkészítése: A jó érett cseresznyét szárától és magjától megtisztítjuk. Megfőzzük, illetve puhára pároljuk. Ha puha szitán áttörjük, s az elkészített sűrű sziruppal 5 percig főzzük. Üvegekbe tesszük, 1-2 napig állni hagyjuk, míg azután szalicilt teszünk rá, és jól bekötözzük.
Cseresznyeíz, vagy meggyíz
Elkészítése: A jól megmosott, átválogatott gyümölcsöt leszárazzuk, kimagozzuk, és gyümölcs- vagy húsdarálón megdaráljuk. Állandóan keverve sűrűre főzzük. A gyümölcs édességétől függően egy kiló cseresznyéhez 30 - 35 dkg, meggyhez 45 - 50 dekagramm cukrot adunk, amivel még tovább főzzük kb. 20 percig. Állandóan keverjük, mert a cukor hozzáadása után könnyebben leég. A tűz ne legyen erős, mert ha a cukor karamellizálódik, megváltoztatja a gyümölcs eredeti ízét.
A lekvárt előmelegített üvegekbe töltjük, és ha elég sűrűre főztük, akkor lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a teteje megbőrösödik, ekkor lekötjük, és a kamrába tesszük. Ha hígabbra főztük vagy kevesebb cukrot tettünk hozzá, akkor a forrón üvegekbe töltött lekvár tetejére lekötés előtt tegyünk egy kevés alkoholban vagy rumban feloldott mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket rakjuk száraz gőzbe.
Cseresznyéből és meggyből vegyesen is főzhetünk ízt, ezt a keverék arányában cukrozzuk.
Cseresznye likőr 1.
Elkészítése: A cseresznyét magvastól megtörjük, leöntjük 1 l tiszta szesszel, 5 hétig állni hagyjuk, azután úgy járunk el vele, mint a narancslikőrrel.
Cseresznye likőr 2.
Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 1 l szesz, 1,5 rúd vanília, 1,5 kg cukor, 0,5 dl rum, 4-5 szem szegfűszeg, 1 cső fahéj.
Elkészítése: A cseresznyét magvastól megtörjük, leöntjük 1 l tiszta szesszel, 5 hétig állni hagyjuk, szűrőpapíron átszűrjük, és jól zárható üvegekbe tesszük.
Cseresznye nyersen
ºElkészítés: 30 perc + 4-6 hét Nehézség: 1
Alapadag: cseresznye, és kilónként fél kiló cukor
Elkészítése: Érett, de hibátlan cseresznyét szedünk. Szárától megtisztítjuk, bő szájú üvegekbe rakjuk cukorral, rétegesen, úgy, hogy fél kiló cseresznyére huszonöt deka cukrot számítunk. Hólyaggal légmentesen lezárjuk, és négy-hat hétig napon tartjuk. Az első héten naponta felrázogatjuk az üveget. Két és fél hónap múlva hűvös, szellős helyre rakjuk.
Cseresznye saját levében eltéve
ºElkészítés: 120 perc Nehézség: 1
Alapadag: tetszés szerint
Elkészítése: A frissen szedett, szárától megtisztított cseresznyét mázas cserépfazékba tesszük, meg-megrázogatva, hogy jól eligazodjanak a szemek. Tiszta vászonnal és még a tetejére tett hólyaggal jól bekötözzük. Friss vízzel telt nagy lábasba állítjuk (körülbelül a fazék nyakáig érjen a víz). Forró búbosba (vagy sütőbe) helyezzük. A víznek fel kell forrnia. Ha kivesszük úgy fél óra múltán, még benne hagyjuk a vízben másnapig. Akkor a fazekat a vízből kiemeljük, szárazra töröljük, és száraz, hűvös helyre állítjuk. Ha hónapok múltán kinyitjuk, a gyümölcsöt teljesen frissen találjuk benne. hónapok múltán kinyitjuk, a gyümölcsöt teljesen frissen találjuk benne.
Cseresznye télire, rétes töltésére
Hozzávalók: 5 kg cseresznye, 2 kg cukor, 5 gr tartósító, 1 dl konyak, vagy rum
Elkészítése: A gyümölcsöt óvatosan kimagvaljuk, majd a cukorral üvegekbe rétegezzük. (Kétujjnyi cseresznye, kétujjnyi cukor.) Tetejére kevés tartósítót teszünk, majd az üvegekre szétosztjuk az alkoholt. Az üvegeket lekötjük és kb. 30 percig gőzöljük.
Cseresznye, vagy meggy (sütemények töltésére)
Elkészítése: Egy kg cseresznyéhez 30-40 dkg, ugyanennyi meggyhez kb. 60 dkg cukrot vegyünk. A gondosan átválogatott gyümölcsöt megmossuk, lecsurgatjuk és kimagozzuk. A már kimagvalt gyümölcsöt tegyük szűrőre, hogy a leve lecsurogjon. Azután lábosban állandóan keverve, erős tűzön a gyümölcsöt felforraljuk, majd részletekben adjuk hozzá a cukrot, hogy a forrása ne álljon el. Egy-két percnyi forralás után előmelegített üvegekbe töltjük, tetejére egy csipetnyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. Egyszerre ne tegyünk el 1-2 kg-nál többet, és gyorsan főzzük, hogy a gyümölcs ne eresszen sok levet.
Cseresznye, vagy meggybefőtt
Hozzávalók: 5 kg cseresznye, a sziruphoz: 2 kg cukorhoz 2 l víz.
Elkészítése: A cseresznyét megmossuk, leszárazzuk, és üvegekbe rakjuk, a megfőtt szirupot ráöntjük, az üvegeket lekötjük, és 10-12 percig gőzöljük.
A meggyet ugyanígy tesszük el, csak annál a szárakat rövidre vágjuk!
Cseresznye, vagy meggydzsem
Elkészítése: 1 kg cseresznyéhez 25-30 dkg, meggyhez 35-40 dkg cukor kell. Ha vegyesen készítjük, akkor ennek arányában cukrozzuk. A megmosott, lecsurgatott gyümölcsöt kimagozzuk. A cukrot a magozás közben eresztett lével feloldjuk, tűzre tesszük, ha forró, beletesszük a gyümölcsöt és kb. 20 percig főzzük.
Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére 1 kk. rumban oldott borsónyi szalicilt vagy nátrium-benzoikumot töltünk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Cseresznye, vagy meggyíz
Elkészítése: A mosott gyümölcsöt magozva ledaráljuk, folyton keverve sűrűre főzzük. 1 kg cseresznyéhez 30-35 dkg, meggyhez 45-50 dkg cukrot adva kb. 20 percig főzzük.
Keverjük folyton, hogy le ne égjen. A tűz gyenge legyen, mert a karamellizálódó cukor változtatja a gyümölcs ízét. A forró lekvárt előmelegített üvegbe töltjük. Ha elég sűrű, lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a teteje bebőrösödik, ekkor lekötve a kamrába tesszük. Ha híg vagy kevés cukorral készült, a forrón üvegbe tett lekvárt rögtön lekötve tegyük száraz gőzbe.
Cseresznye, vagy meggy nyersen, réteshez
Elkészítése: 5 kg cseresznyét vagy meggyet jól megmosunk, leszárazunk és kimagozunk. A hibás szemeket ne tegyük közé. A gyümölcsöt tegyük hibátlan zománcú lábosba vagy műanyag tálba, keverjünk hozzá 1 kg cukrot, 1 evőkanál szalicilt, 1 dl rumot, 1 szem szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Lefödve hideg helyen pihentessük 2 napig, közben néhányszor fakanállal jól keverjük össze. Ezután tegyük üvegekbe, saját levét öntsük rá, kössük le, és tegyük a kamrába. Bármikor lehet belőle használni, a megmaradt rész nem romlik meg. Lehet a cseresznyét és a meggyet együtt is eltenni.
Cseresznye, vagy meggy nyersen eltéve, réteshez
Elkészítése: 5 kg cseresznyét vagy meggyet megmosva, leszárazva kimagozunk. A hibás szemeket ne tegyük közé. A gyümölcsöt tegyük ép zománcú lábosba, keverjünk hozzá 1 kg cukrot, 1 ek. szalicilt, 1 dl rumot, 1 szem szegfűszeget, darabka fahéjat.
Lefedve, hideg helyen pihentessük 2 napig, közben párszor fakanállal jól keverjük meg. Ezután tegyük üvegekbe, saját levét öntsük rá, kössük le, és tegyük a kamrába. Bármikor lehet belőle használni, a megmaradt rész nem romlik meg. A cseresznye és a meggy keverve is eltehető.
Cseresznye, vagy meggy sütemények töltésére
Elkészítése: 1 kg cseresznyéhez 30-40 dkg, 1 kg meggyhez 60 dkg cukrot vegyünk. A gondosan átválogatott gyümölcsöt megmosva lecsurgatjuk, kimagozzuk, szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsurogjon. Lábosban, állandóan keverve, erős tűzön a gyümölcsöt felforraljuk, majd részletekben adjuk hozzá a cukrot, hogy a forrás ne álljon el. 1-2 percnyi forralás után előmelegített üvegekbe töltve, tetejére 1 csipet szalicilt vagy nátrium-benzoikumot szórunk. Lekötve, száraz gőzbe tesszük. Egyszerre csak 1-2 kg-t tegyünk el. Gyorsan főzzük, hogy ne eresszen sok levet.
Cseresznyés meggydzsem
Hozzávalók: 1-1 kg cseresznye és meggy, 1.5 kg cukor, 1/2 rúd vanília.
Elkészítése: Egyenlő mennyiségű cseresznyét és meggyet sűrűre főzünk, minden kg után 3/4 kg cukrot számítva, kis vaníliával felforraljuk. Üvegekbe rakjuk, lekötjük, és letakarva hűlni hagyjuk.
Ecetes cseresznye
Elkészítése: A friss, hibátlan cseresznyét megmossuk, lecsurgatjuk, szárát ollóval rövidre vágjuk, és a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. Fele víz, fele borecet keveréket forralunk, literenként 1 kk. sóval, pár szem szegfűszeggel, kis fahéjjal, ízlés szerint cukorral. Az ecetes lét hidegen öntjük az üvegekbe, lekötjük, félretesszük. 8 nap múlva kibontjuk, az ecetes szirupot újra felforraljuk, és most már melegen öntjük a gyümölcsre. Lekötjük, pokróccal letakarjuk, hogy lassabban hűljön ki, és másnap a helyére rakjuk.
Ecetes cseresznye Frank módra
Hozzávalók: Kemény, ropogós germersdorfi cseresznye, tetszés szerinti mennyiségben, ecet, cukor, só ízlés szerint, literes üvegenként: 2 szem szegfűszeg, darabka fahéj, kis szál torma, 1 meggyfalevél, 1 mokkáskanál koriander, 1 mokkáskanál mustármag, 2 evőkanál cseresznyepálinka, késhegynyi nátrium-benzoikum. Különlegesség. Kissé munkaigényes.
Elkészítése: A pácléhez szükséges folyadék mennyiségét úgy mérjük ki, hogy az edénybe beleöntjük az összes cseresznyét, és annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. A gyümölcsöt leszűrjük, a levet pontosan lemérjük. Annyi sóval, ecettel és cukorral keverjük össze, hogy kellemesnek érezzük, de inkább savanyúnak, mint édesnek kell lennie. Felforraljuk, és langyosra hűtjük. Közben a cseresznyét megmossuk, leszárazzuk, ismét megmossuk, lecsöpögtetjük és kimagozzuk. A gyümölcshúst kiforrázott üvegbe tesszük. Jól összerázzuk, hogy egy-egy üvegbe sok férjen. Beledugdossuk a fűszereket, a megtisztított, megmosott és felvagdalt tormát, a megmosott és csíkokra vágott meggyfalevelet. A lébe belekeverjük a pálinkát és a tartósítót, majd ráöntjük a gyümölcsre. Lazán lefedve másnapig állni hagyjuk. A lé egy részét felszívja, ezért egy keveset szükséges utántölteni. Véglegesen lekötve a kamrába állítjuk.
Megjegyzés: Az ily módon eltett savanyúság akár 4-5 évig is eláll minőségromlás nélkül. Mindenfajta húshoz illik, leve pedig kiváló salátaízesítő.
Feketecseresznye-likőr
Elkészítése: 1 kg feketecseresznyét megmosunk, és széles szájú üvegkannába tesszük úgy, hogy közé 300 g cukrot rétegezünk. 3-4 napi állás után 300-350 ml alkoholt töltünk rá, és 3-4 hétig érleljük. Ezután leszűrjük és palackozzuk. Ha ehhez a mennyiséghez 100 ml friss málnalevet is hozzáadunk, még kellemesebb íz-hatást érhetünk el.
Gőzölt cseresznye
Elkészítése: Először is jól megmosod a cseresznyédet, átválogatod. Belepakolod őket a befőttesüvegekbe (7 dl mondjuk), amiket előtte jó alaposan kisubickoltál mosószeres vízzel, a kupakokkal együtt.
A tetejére raksz 3 normál evőkanál cukrot (vagy ízlés szerint), csap alatt feltöltöd őket vízzel, raksz a tetejére egy kis késhegynyi szalicilt, vagy nátrium-benzoátot. Jól rácsavarod a tetőt. Feje tetejére állítod az üveget, és körbeforgatod, nem folyik-e.
Az üvegeket belerakod egy minél nagyobb fazékba, aminek az aljába raksz egy ruhát, feltöltöd a fazekat vízzel, a kupakot ne érje el.
Alacsony lángon forrástól számított 20 percig dunsztolod, utána hagyod a vízben kihűlni.
Nyers cseresznye - meggy (szódavízzel)
Elkészítése: A teljesen érett, de még kemény gyümölcsöket jól megmossuk, majd szárától megtisztítjuk, de vigyázzunk nehogy a gyümölcs húsát megsértsük. Egy hét decis, csavaros üveget félig megtöltünk, az üveg alját óvatosan megveregetjük, hogy minél több férjen bele, majd két evőkanál kristálycukrot szórunk rá. Ezután teletöltjük, egy késhegynyi "nátrium- benzoátot" és még két kanál kristálycukrot szórunk rá. (Így összesen 4 evőkanál cukor lesz az üvegben.) Szódavízzel teletöltjük, és a kupakot az üvegekre csavarjuk, vagy, ha nincs kupak, dupla réteg celofánnal lekötjük. Évekig is eláll, anélkül, hogy megpuhulna.
Az otthon, szifonban készített szóda nem jó, csak a szódásé.
Rétesbe való cseresznye
Elkészítése: Érett cseresznyét megtisztítjuk, kimagvazzuk, üvegbe tesszük, ha nem volna elég leve, szalicilos vízzel és sziruppal leöntjük. Lekötve kigőzöljük. Éppúgy készítjük el, mint a rétesbe való meggyet.
Rumos cseresznye vagy meggy
Elkészítése: Ötliteres üveghez kb. 7 kg gyümölcsöt számítsunk, megmossuk, leszárazzuk, szitán lecsurgatjuk, és 2 kg kristálycukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. A tetejére 3 dl rumot öntünk, amiben feloldunk egy késhegynyi szalicilt. Jól lekötözve az üvegeket napra állítjuk, s addig hagyjuk ott, amíg a gyümölcs annyi levet ereszt, hogy a szemeket ellepi. Ha közben nincs napsütés, az üvegeket tegyük a tűzhely közelébe, melegre. A meggyhez valamivel több cukrot vegyünk.
Sárgacseresznye
Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 40 dkg cukor, 1 kk. szalicil.
Elkészítése: Félérett cseresznyét szárától óvatosan megtisztítunk, timsós vízbe rakjuk, utána kimossuk, és szitára tesszük, majd üvegekbe rakjuk, nem egészen tele, minden 10 db félliteres üvegre kb. 1 kg cukrot, és 12 dl vizet számítunk, és szirupot készítünk. Ha forr, habját leszedjük, 1 kávéskanál szalicillal tovább forraljuk; ha kihűlt, a gyümölcsre öntjük. Kétszeres, vízben áztatott hólyagpapírossal szorosan bekötjük, szalma, papír, vagy ruha között edénybe rakjuk, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy az üvegek szájáig érjen. Tűzre tesszük, és addig főzzük, míg az üvegben a szirup gyöngyözni kezd. Nem szabad sokáig gőzölni.


Dinnye

A dinnyebefőttek elkészítéséhez vékony héjú dinnyét ne használjunk. Az nem baj, ha a piros színű húsból 2-3 milliméter a héjon marad.
Cukrozott dinnyehéj
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 2
Alapadag: kemény húsú, még nem túl érett sárgadinnye vagy görögdinnye héja, a héjjal azonos súlyú cukor, 1 citrom leve, 2 evőkanál ecet.
Elkészítése: A dinnyehéjat alaposan megmosom, majd a külső részét vékonyan lehámozom. A visszamaradt zöldes, kemény héj alkalmas a cukrozott csemege készítésére. Félujjnyi csíkokra vágom, és annyi vízzel töltöm fel, amennyi ellepi. Az ecetet beleöntöm, és a dinnyehéjat 5 percig forralom. Leszűrve tiszta, hideg vízbe teszem. 10 percig áztatom, majd szitán lecsöpögtetem. Ha megszikkadt, súlyát lemérem. Azonos súlyú cukrot és kg-onként 2 dl vizet forralok, belecsavarom a citromlevet, és az előfőzött dinnyehéjat beledobva addig főzöm, amíg az összes leve el nem fő alóla, és a dinnye üvegessé nem vált. Kis üvegekbe töltöm, azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni. Ugyanolyan finom, de lényegesen olcsóbb, mint a narancshéj.
Cukrozott görögdinnyehéj 1.
Elkészítése: 1 kg keményhúsú dinnye zöld héját megmossuk. Külső, méregzöld részét vékonyan lehámozzuk. A megmaradt zöldes, kb. egyujjnyi részből készítjük a csemegét. A piros dinnyehúst vágjuk le, tönkreteheti az egészet! A héjat apró kockákra vagy félujjnyi csíkokra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Beleöntünk 2-3 ek. erős ecetet. Felforraljuk. A forrástól számított 5 percig főzzük. A héjat leszűrjük, és tiszta, hideg vízbe tesszük. 10 perc múlva szitán lecsöpögtetjük. Ha megszikkadt, lemérjük Azonos súlyú cukrot, kg-onként 2 dl vizet forralunk, belecsavarunk 1 nagy, vékonyhéjú citromot. Beletéve az előfőzött héjat, addig főzzük, míg a lé elfő, a héj üvegessé válik. Forrón kis üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk másnapig. Ha a dinnye elfogyasztása után nem érünk rá azonnal befőzni, akkor a hámozott, tisztított héjat tegyük tiszta, hideg vízbe, fedjük le. Hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk. A vizet naponta cseréljük. Ugyanúgy használhatjuk, mint a narancshéjat.
Cukrozott görögdinnyehéj 2.
Elkészítése: A dinnyehéjat cifrázókéssel lehámozzuk, hogy piros húsából vékony csík maradjon rajta. Ujjnyi darabokat vágunk. Erősen ecetes vízben üvegesre főzzük. Szűrőn lecsurgatjuk. 1 kg héjhoz 1 kg cukrot adva, kis vízzel szirupot főzünk, habját lemerjük. Beletéve a héjat, 20 percig főzzük. Félretesszük. Másnap a felhígult szirupot a héjról leszűrve, mézsűrűvé forralva, 1 db vaníliával ízesítjük, a héjat visszatéve felforraljuk. Üvegekbe téve lekötjük, száraz gőzbe rakjuk. A sárgadinnye cukorban is így készül, de húsát és nem héját használjuk fel.
Cukrozott görögdinnyehéj 3.
Elkészítése: A dinnye külső vastag, sötétzöld héját vékonyan (krumpli hámozóval) lehámozzuk, úgy, hogy csak a világoszöld réteg és egy kevés piros rész maradjon rajta.  A megtisztított dinnyehéjat ferdén hosszúkás csíkokra vágjuk, enyhén ecetes, vagy citromos vízben üvegesre főzzük.  Lecsepegtetjük és megmérjük. : 1 kg héjhoz 70-80 deka cukrot, 1-2 karikára vágott citromot, 1 rúd darabokra vágott vaníliát számítva, egy kevés vízzel szirupot főzünk.
A gyümölcsöt és a hozzávalókat addig főzzük, amíg a víz el nem párolgott belőle.  Forrón csavaros üvegekbe rakjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.  Felbontás után is hosszú ideig eláll.
Dinnye-alma lekvár
Elkészítése: Azonos mennyiségű gyümölcsöket felszeletelünk, citromos vízben megáztatunk, és lassú tűzre feltesszük főni.
Ha puha, lemérjük.
Minden kg-ra 20 dkg cukrot számítunk, és vele elkeverve 20 percig forraljuk. A tűzről levéve adunk hozzá 1 ek. rumot, kiskanálnyi nátrium-benzoikumot.
Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, száraz gőzbe tesszük. (Amanda)
Dinnye befőtt
Elkészítése: A félérett, kemény húsú sárgadinnye külső héját lehámozzuk, magját kikaparjuk és először hosszában szeletekre, majd, kockákra vágjuk. Erősen ecetes vízben 8-10 percig forraljuk. Fontos, hogy többször váltott hideg vízben azonnal hűtsétek le. Innentől ugyanúgy járunk el, mint más gyümölccsel tesszük. Egy liter vízből, 40 dkg. cukorral szirupot készítünk, kis adagokban felfőzzük a dinnyét, üvegekbe rakjuk, tetejükre szalicilt, vagy befőzőport rakunk, rámerjük a forró szirupot, és száraz dunsztba rakjuk. Huszonnégy óránál hosszabb ideig semmilyen befőttet sem hagyjunk a dunsztba, mert utána már csak savanyodik.
Dinnyedzsem 1.
Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, a lágy részeket kiszedjük, 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
Megmérjük. 1 l vízhez adunk 1 ek. ecetet és beletesszük a dinnyét 0,5 órára.
Lecsepegtetjük, és állandó kevergetéssel elkezdjük főzni.
Adjunk hozzá kg-ként héjastól 1-2 citromgerezdet vékonyra vágva és 0,5 rúd vaníliát.
Amikor már felére sűrűsödött, adjunk hozzá dinnye kg-ként 40-50 dkg cukrot. Állandó keverés mellett főzzük 10 - 15 percig.
A befejezés előtt adjunk hozzá - kg-ként - 1 citrom levét. Így forraljuk 2 percig.
Forrón üvegbe töltjük, csavaros tetővel, alácelofánozva száraz gőzbe tesszük.
(Nem ír tartósítószert.) (Amanda)
Dinnyedzsem 2.
Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, kiszedjük a lágy részeket, kockákra vágjuk, és 1 éjszakára ecetes vízbe tesszük.
Másnap leöblítjük hideg vízzel.
1 kg dinnyéhez 50 dkg cukrot, 1,2 dl vizet teszünk, és lassan főzzük. Ízesítésül vékonyra vágott gyömbérdarabkát és 1 citrom levét tegyünk bele.
Addig főzzük, míg besűrűsödik.
Forrón üvegekbe tesszük, lezárjuk, és szárazgőzbe tesszük.
(Nem ír tartósítószert.) (Amanda)
Dinnyedzsem 3.
Hozzávalók: 1 kg görögdinnyehéj, 1 kg cukor, 3-4 db citrom, 2-3 evőkanál ecet, ízlés szerint szegfűszeg, egész vagy őrölt fahéj, vanília
Elkészítése: Az érett görögdinnye héjáról lehámozzuk a külső, méregzöld héjat, a belsejét pedig úgy kikaparjuk, hogy a dinnye piros húsából ne maradjon a héjon. Apró kockákra daraboljuk, egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hozzáadjuk az ecetet, és forralni kezdjük. Forrás után 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és tiszta hideg vízbe tesszük, ahol tíz percig hagyjuk ázni. Ezután lecsöpögtetjük, majd megmérjük a súlyát. A dinnyehéjjal azonos súlyú cukrot és kilónként 2 dl vizet összeforralunk, a vízbe beletesszük a citromok levét, a szintén csíkokra vágott citromhéjat és a fűszereket. Hozzáadjuk a felaprózott dinnyehéjat, és addig főzzük, amíg a levét el nem forrja és a dinnyehéj üvegesre nem fő. Ekkor kis üvegekbe töltjük, lekötjük, és 1 napig meleg dunsztban tartjuk. (A kész dzsem eléggé édes, a citromlé mennyiségével ez csökkenthető, a hozzáadott citromhéjjal pedig pikáns, kesernyés ízt kapunk. Sült vagy párolt vadhúsokhoz adva különlegesen pikáns ízhatást érhetünk el, de süteményekben is használható, vagy magában is fogyasztható.)
Dinnyegömbök mézzel
Mint általában a befőttekhez, ehhez is a legjobb a Kantalup fajta.
Elkészítése: 1 db. érett, de még kemény dinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, a lágy részeket is kiszedjük. Karalábévájóval kis gömböket kanalazzunk belőle.
Készítsünk 0,5 dl vízből, 2,5 dl mézből, 2,5 dl citromléből oldatot, melegítsük fel.  Amikor forr, tegyük bele kis adagokban 2 percre a gömböket.  Kiszedjük, lecsepegtetjük, üvegekben tesszük. Az újra felforralt levet ráöntjük, majd lezárjuk.
Előmelegített vízben gőzöljük - a 0,5 kg-os üvegeket 20, az 1 kg-osokat 30 percig.
A vízben hagyjuk kihűlni.
(Tartósítószert nem ír.) (Amanda)
Dinnyeszörp
Ehhez nagyon érett, de még hibátlan dinnye szükséges, lehetőleg valamelyik illatosabb fajta. Nagyon finom, de nagyon cukros is. Ezt a receptet majdnem minden gyümölcshöz használtam már és bevált.
Alapadag: 1 kg dinnye, 1 kg cukor vagy méz, 1 kicsit púpos mk. tartósítószer, 10-15 szem citrompótló.
Elkészítése: A gyümölcsöt pépesítjük (kézzel, gyümölcscentrifugával, mixerrel), összekeverjük a pici vízben feloldott citrompótlóval, a cukorral, tartósítószerrel.
Porcelán tálba vagy 5 l-es üvegbe tesszük, letakarjuk, hűvös helyre állítjuk. Naponta többször megkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Ez 2-3 nap alatt bekövetkezik.
Palackokba töltjük, a tetejére késhegynyi tartósítószert teszünk, ledugaszoljuk, vagy több réteg cellofánnal lekötjük.
 (A tél végére a teteje kissé megbarnul, de az ízén nem változtat. Használat előtt fel kell rázogatni, mert rétegeződik.) (Amanda)
Dinnye vodkában
(kb. 1,5 liter)
ºElkészítés: 40 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1.6  kg görögdinnye, 50 dkg nagy szemű szőlő, 2 dl vodka, 2 evőkanál cukor.
Elkészítése: A dinnyéből karalábévájóval (kiskanállal) gömböket vájunk ki. A megmosott szőlőt leszemezzük, a szemeket vastag tűvel, vagy villával megszurkáljuk. A dinnyét és a szőlőt széles szájú üvegbe rakjuk. A héjban maradt dinnyét kikaparjuk és pépesítjük, összekeverjük cukorral és a vodkával, majd ráöntjük a gyümölcsre, hogy teljesen elfedje. Az üveget lezárjuk, és 2-3 napig hűvös helyen tartjuk. Pezsgővel felöntve bólét is készíthetünk belőle.
Ecetes apródinnye
Elkészítése: A teljesen egészséges, kemény, zöld apró dinnyéket kiválogatjuk. 15-20 percig bő, hideg vízben áztatjuk, majd egyenként alaposan megmossuk. Az így előkészített dinnyéket üvegekbe tesszük. Elkészítjük az ecetes levet úgy, hogy 1 l vízhez 2 dl (20 százalékos) ecetet, 3 dkg sót, 3 dkg cukrot számítunk.  Fölforraljuk, és lehűtve öntjük a dinnyére. Végül a tetejére egy ujjnyi vastag olajat öntünk, és légmentesen lekötözzük.
Ecetes sárgadinnye 1.
Elkészítése: Meghámozunk tetszőleges mennyiségű, félérett sárgadinnyét, belsejét kikaparjuk. 2 cm-es kockákra vágjuk. A gyümölcshúst megmérjük. Üvegedénybe tesszük. Annyi borecetet öntünk rá, hogy épp ellepje. 1 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 1 kg tisztított gyümölcshúshoz 30 dkg cukrot elkeverünk 2 dl borecettel, sziruppá főzzük úgy, hogy közben beleteszünk 1 kk. őrölt fekete borsot, 1 kk. sót. 1-2 percig forraljuk. Ez alatt a dinnyekockákat kiforrázott, l-es üvegekbe rakjuk.
Mindegyik üvegbe rakunk 1 szál megmosott, friss kaprot, majd a forrásban levő levet a dinnyehúsra öntjük. Minden üvegbe szórunk 1-1 kk. nátrium-benzoikumot. Azonnal lekötjük, száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Csak másnap tesszük végleges helyére. Különösen főtt, füstölt sonkához kiváló savanyúság, de másfajta húsokhoz is illik. Levéből remek salátalé készíthető.
Ecetes sárgadinnye 2.
Hozzávalók: félérett sárgadinnye, tetszés szerinti mennyiségben, 1 kg tisztított gyümölcshúshoz 30 dkg kristálycukor, 2 dl borecet + annyi, amennyi a dinnyét ellepi, 2 szál, friss kapor, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál só, literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Különlegesség.
Elkészítése: A sárgadinnyét meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, majd 2 cm-es kockákra vágjuk. A gyümölcshúst megmérjük. Üveg- vagy műanyag edénybe tesszük, és annyi borecetet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Egy napig áztatjuk benne a gyümölcsöt, azután leszűrjük. A megadott mennyiségű cukrot a literenkénti 2 dl borecettel sziruppá főzzük úgy, hogy közben a kaporszálak kivételével beletesszük a fűszereket. Egy-két percig forraljuk, ez alatt a dinnyekockákat tiszta, kiforrázott üvegekbe rakjuk. Mindegyik üvegbe beledugunk egy-egy szál megmosott kaprot, majd a forrásban lévő levet ráöntjük a dinnyehúsra. A tartósítót rászórjuk, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Csak másnap tesszük végleges helyére.
Megjegyzés: Különösen főtt, füstölt sonkához kiváló savanyúság, de másfajta húsokhoz is illik. Levéből remek salátalé készíthető.
Görögdinnye befőtt
Elkészítése: Egészen tiszta, 3 literes porcelánozott belsőjű lábasba tegyünk egy liter vizet és egy kiló cukrot. Szép piros bélű, de vastag héjú görögdinnyének a héját tisztítsuk meg a külső, kemény és zöld kérgétől, azután vagdaljuk fel nagy, egyenlő kockákba. Egy jókora tejes tányér kockába vágott dinnye hajat tegyünk a hideg cukros vízbe; tegyünk még a cukros vízbe, a dinnye héja közé, egy egész citromot, és egész narancsot, mindkettőt karikákba vágva; továbbá fél vaníliát is vagdaljunk a dinnye közé. Arra ügyelni kell, hogy a lábasban a cukros vízbe tett dinnye héját egészen ellepje a víz. Attól nem kell félni, (hogy ha a recept szerint járunk el,) mintha a dinnyehéjból igen sokat tettünk volna a cukorhoz mérve, mert az így készült dinnye befőtt nagyon gazdaságos, de azért mégis finom és sikerülő csemege. - Ezt a hidegen összerakott anyagot fedjük be, és tegyük egyenlő, de erős tűzre. Hagyjuk főni 2 vagy 3 óráig is. Ha nagyobb tömeget készítünk egyszerre, természetesen tovább kell főzni; - de egészen gondatlanul: ki sem kell fedni, meg sem kell kavarni; csak főjön folytonosan egész addig, amíg a leve barnás színű és mézszerű sűrű lesz, a dinnye haj pedig átlátszó tiszta, szép színűvé válik. Egykilónyi cukorban megfőzött dinnye hajból lesz 3 rendes üveg befőtt. A dinnye hajat rakjuk üvegekbe, kössük be az üveg száját szorosan s erősen hólyaggal. Egy fazékba tegyünk ruhát, a befőtteket rakjuk e ruhára és öntsünk annyi vizet a fazékba, hogy a befőttes üvegek nyaka egy tenyérnyire ki legyen a vízből. Borítsuk be az üvegeket vizes ruhával s tegyük jó erős tűzhöz főni. Főzzük kevés ideig; fél óra alatt rendesen forró lesz az üveg nyaka. Ekkor le kell venni a tűztől, és fazekastól együtt kell félre tenni egész addig, amíg a fazék víz kihűl. Végül ki kell szedni a befőtteket a vízből - azután tehetjük oda, ahol tartani akarjuk. Párolva mindenféle befőttet így kell kifőzni.
Görögdinnyehéj cukorban 1.
Hozzávalók: 1 kg görögdinnyehéj, 1 kg cukor, 1/2 rúd vanília, 2 db citrom, 1 ek ecet.
Elkészítése: A szép görögdinnye héját szeletekre vágjuk, hogy a piros bélből is 1/2 cm látsszon. Egy napig meszes vízben áll. Azután egy kg cukorból és 3/4 l vízből készült szirupban egy jó óráig főzzük, akkor egy evőkanál borecetet adunk hozzá, és még 2 óráig főzzük, az utolsó negyedórában karikákra vágott citromot teszünk bele, a szirupot újra felforraljuk, és a dinnyehéjakra öntjük. A szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Görögdinnyehéj cukorban 2.
ºElkészítés: 4- szer 60 perc + 3-szor 12 óra Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg dinnyehéj, 1 kg cukor, 1 db citrom, ecet, vagy citromsav.
Elkészítése: A dinnye zöld héját teljesen levágjuk, pirosából kb. fél cm-t a héjon hagyunk. Újnyi szélességű és kb. 8-10 cm. hosszúságú csíkokra vágjuk. Gyengén savanyított vízben üvegesre főzzük, és a főző lében hagyjuk kihűlni. 1 liter vízből, és a cukorból szirupot főzünk, majd belerakjuk a lecsöpögtetett héjakat, felforraljuk, majd másnapig hűlni hagyjuk. A héjakat kiszedjük, a szirupot felforraljuk, újra belerakjuk a héjakat, kissé forraljuk, és a lében hagyjuk kihűlni. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd a héjakat, még forrón üvegekbe szedjük, a tetejére, vékonyra szelt citromkarikákat szelünk, a szirupot újra felforraljuk, és a dinnyehéjakra öntjük. A szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Görögdinnyehéj cukorban 3.
ºElkészítés: 60-80 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg dinnyehéj, 1 kg cukor, 1 db citrom, ecet, vagy citromsav, 1-2 vaníliarúd.
Elkészítése: A dinnye zöld héját teljesen levágjuk, pirosából kb. fél cm-t a héjon hagyunk. Újnyi szélességű és kb. 8-10 cm. hosszúságú csíkokra vágjuk. Gyengén savanyított vízben üvegesre főzzük, majd lecsöpögtetjük. 1 liter vízből és a cukorból szirupot főzünk, beledobjuk a felkarikázott citromot és a vaníliát, majd belerakjuk a dinnyehéjakat és kb. 5 percig főzzük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Görögdinnyehéj cukorban 4.
Elkészítése: A dinnye külső zöld héját lehámozzuk úgy, hogy a piros húsából egy vékony csíkot rajtahagyunk. Csak vastag héjú dinnye alkalmas az eltevésre. Lehetőleg cifrázókéssel ujjnyi darabokat vágunk, amelyeket erősen ecetes vízben addig főzünk, amíg megüvegesednek. Szűrőbe öntjük és lecsurgatjuk. Ugyanannyi mennyiségű cukorból (1 kg dinnyehéjhoz 1 kg cukor) nagyon kevés vízzel szirupot főzünk, a habját leszedjük, beletesszük a dinnyehéjat, és 20 percig együtt főzzük. Másnapig félretesszük. A felhígult szirupot másnap, a gyümölcsről leszűrve, mézsűrűségűre beforraljuk, ízesítjük egy darabka vaníliával, a dinnyehéjat visszatéve még egyszer felforraljuk, üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. A sárgadinnyét cukorban hasonlóan készítjük, de ennek a húsát és nem a héját használjuk fel.
Kandírozott dinnyehéj
Elkészítése: Miután a piros belét kiettük (egy keskeny csíkot azért hagyjunk belőle!), éles késsel ferdén 2 cm-es csíkokra vágjuk, majd a külső zöld héját nagyon vékonyan lehámozzuk. A csíkokat enyhén ecetes vízben addig főzzük, amíg áttetszők lesznek. Közben - 1 kg gyümölcsönként - 80 dkg cukorból szirupot főzünk, ebbe rakjuk bele a dinnyedarabokat, néhány citromszeletet és addig főzzük, amíg a cukor kikristályosodik rajta. Üvegekbe rakjuk, kevés szalicilt hintünk a tetejére, és száraz gőzben hűtjük ki. Remekül hasznosítható süteményekhez, gyümölcsrizshez, gyümölcssalátához.
Kapros dinnye
Elkészítése: A dinnyét ledörzsöljük, megmossuk, a nagyobbakat gerezdekre vágjuk, míg a kicsiket, egészben hagyjuk. Üveg vagy műanyag tálba tesszük, és annyi almaecetet öntünk rá, amennyi egészen ellepi. Befedve egy napig állni hagyjuk, majd a levével együtt ép zománcú befőző-lábosba öntjük. Felforraljuk, és néhány percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük a léből a dinnyéket és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A megmaradt levet újra felforraljuk, sóval, cukorral és borssal ízesítjük. Egy-két percig főzzük. A lángról lehúzva hagyjuk kihűlni. A megtisztított tormát megmossuk, vékony hasábokra vágjuk. A megmosott kaprot lecsöpögtetjük. Egy-egy szál tormát és kaprot a megtöltött üvegekben dugdosunk, végül ráöntjük a már teljesen kihűlt levet. Azonnal lekötjük és sötét, hűvös kamrában tároljuk.
Körte-sárgadinnye dzsem
Elkészítése: Három rész előzőleg megmosott őszi körtét vágjunk ketté, távolítsuk el belőle a magházat, majd hámozzuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Utána tisztítsunk meg a magjától egy rész sárgabélü cukordinnyét, és a héját levágva szintén aprítsuk fel, majd mindkét gyümölcsöt egyszerre hajtsuk át egy 3 mm lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón. Végül helyezzük a gyümölcskocsonyát egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és kb. 20 percig sűrítsük. Az édesítéshez literenként 20 dg mézet használjunk.
Rumos görögdinnye
Hozzávalók: 1 kicsi görögdinnye fele, 1 dl rum (vagy 1 fiola rumaroma és 1 dl víz), 2 dl citromlé, a dinnye édességétől függően porcukor vagy édesítőszer.
A dinnyéből kiszedjük a magokat, majd karalábévájóval vagy egyéb erre alkalmas szerszámmal annyi kis gömböt vájunk ki belőle, amennyi csak lehetséges. (A dinnye héját ne dobjuk ki, mert cukrozott dinnyehéjat készíthetünk belőle.) A dinnyegömböket jó mély tálba tesszük. A rumot (vagy a vízzel összekevert aromát) összeöntjük a citromlével, és a dinnye édességétől függően kevés porcukrot oldunk fel a lében. Ezután a dinnyegömbökre apránként rálocsoljuk, és többször, de óvatosan ‑ hogy a gyümölcsöt ne nagyon törjük ‑ felkeverjük, átforgatjuk.
Az edényt légmentesen befedjük ‑ nehogy más élelmiszerek, ételek illatát a dinnye átvegye ‑, és a hűtőszekrényben legalább egy napig érleljük. Néhányszor átkeverjük, hogy minden gömböcske jól beszívhassa az ízes levet. Közvetlenül tálalás előtt leszűrjük, kompótos tálkákba vagy kehelybe adagoljuk, és a levet elosztva, rálocsoljuk. Ha gyerek is eszik belőle, csak aromával készítsük!
Rumos-pezsgős dinnyebólé
Hozzávalók: 12 személyre: 2,5 kg érett görögdinnye, 1 kg érett sárgadinnye. 1 kg ananászdinnye, 2 citrom, 2 dl édes Martini, 1,5 dl jó minőségű rum, 2 üveg behűtött, félédes pezsgő, néhány mentalevél
Elkészítése: A dinnyéket megmossuk, a sárgadinnyéket félbevágjuk, magjaikat kanállal kivájjuk. A citromokat forró, folyó csapvíz alatt alaposan megsikáljuk, majd szárazra töröljük. A mentát leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, és levélkéit lecsipkedjük.
Karalábévájóval a lehető legtöbb golyócskát vájjuk ki a dinnyék húsából, és nagyobb tálba tesszük. Amennyire lehet, késheggyel kiemeljük a görögdinnye-golyókból a magokat. A dinnyehéjakban maradt gyümölcshúst evőkanállal kivájjuk és botmixerrel péppé turmixoljuk.
A citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk és átszűrjük. A dinnyepürét elkeverjük a Martinival, a rummal, a citromlével és reszelt héjával, majd a dinnyegolyókhoz adjuk. Gondosan lefedjük és a hűtőszekrényben legalább 4 órán át, érleljük.
Tálalás előtt a dinnyét levével együtt nagyobb, öblös üvegtálba szedjük, felöntjük a pezsgővel (esetleg habzóborral) és a mentalevélkékkel díszítjük. Tálalóeszközként üveg vagy műanyag merőkanalat, nagyobb kelyheket és hosszú nyelű kiskanalakat adhatunk hozzá.
Rumos sárgadinnye
Hozzávalók: 2 kg kemény húsú sárgadinnye, 1,2 kg kristálycukor, 8 dl víz, 7 dl rum. Kissé munkaigényes. Finom csemege.
Elkészítése: A dinnyéket meghámozzuk, belsejüket kikaparjuk, a dinnyehúst pedig 2 cm-es kockákra vágjuk. A vízbe beleszórjuk a cukrot, és felforraljuk, közben folyamatosan leszedegetjük a habját. Ezután hozzáadjuk a rumot, és amikor újra forrni kezd, belerakjuk a dinnyekockákat. Addig főzzük, amíg a gyümölcs üvegessé nem válik. Nem szabad megkeverni, csak a lábost rázogatni. A dinnyét műanyag szűrőkanállal kivesszük a rumos szirupból, és porcelántálba tesszük. A visszamaradt levet besűrítjük, vagyis addig főzzük tovább, amíg mézszerűvé nem válik. Ráöntjük a dinnyére, és letakarva hagyjuk kihűlni. Két nap múlva ismét leszűrjük, a levét felforraljuk, és visszaöntjük a gyümölcsre. Hagyjuk kihűlni, végül üvegekbe tesszük, légmentesen lekötjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Megjegyzés: Rendkívül finom, elég édes nyalánkság, amiből csak keveset lehet egyszerre fogyasztani. A hosszas forralás következtében alkoholtartalma majdnem nullára csökken, íze viszont fantasztikus! Különféle desszertek tetejére vagy parfé, fagylalt kísérőjeként, tortadísznek szokás felhasználni. Érdemes készíteni sárgabélü és zöldbelű dinnyéből is, mindkettő egyidejű használatával gyönyörűen díszíthetünk. Kockák helyett kis gömböket is vájhatunk a dinnyehúsból, ilyenkor azonban sok lesz a leeső dinnyedarab.
Savanyú apródinnye
Elkészítése: Az egészen apró, kemény húsú dinnyéket kiválasztjuk, és több vízben alaposan megmossuk. Ezután megfelelő nagyságú üvegekbe rakjuk. Elkészítjük a salátalevet. 1 l vízhez 2 dl (20 százalékos) ecetet, 3 dkg sót, 3 dkg cukrot adunk, és 4-5 percig forraljuk. Amikor kihűlt, a dinnyékre öntjük. Az üveget fapálcákkal (spatulával) lezárjuk, hogy a dinnyék ne kerülhessenek a salátalé fölé. Tetejére annyi olajat öntünk, hogy kb. két cm vastag réteget képezzen a lé tetején, majd légmentesen lekötözzük az üveget.
Savanyú görögdinnye 1.
ºElkészítés: 90 perc + 1 nap Nehézség: 1
Hozzávalók: éretlen, apró görögdinnye, tetszés szerinti mennyiségben (a dinnye húsa ne piros, inkább rózsaszínű legyen), ízlés szerint alma- vagy egyéb gyümölcsecet, cukor, literes üvegenként 1 darabka tormagyökér, 2-3 szál friss kaporzöld, 1 mokkáskanál szemes bors, ízlés szerint só.
Elkészítése: A dinnyét ledörzsöljük, megmossuk, és vékony gerezdekre vágjuk. Üveg- vagy műanyag tálba rakjuk, és annyi almaecetet öntünk rá, amennyi egészen ellepi. Befedve egy napig állni hagyjuk, majd a levével együtt ép zománcú befőző lábosba öntjük. (Ha az edény zománca sérült, az ecet megbonthatja és kioldja a fémet, ami igencsak káros az egészségünkre!) Felforraljuk, és addig főzzük, amíg üveges nem lesz. Szűrőkanállal kiszedjük a léből a dinnyeszeleteket, és tiszta előzőleg kiforrázott üvegekbe rakjuk. Jó, ha az üveg alját tenyerünkkel megütögetjük, hogy jól összetömörödjön benne a dinnye. A megmaradt levet újra felforraljuk, és sóval, cukorral, valamint borssal ízesítjük. Egy-két percig főzzük. A lángról lehúzva hagyjuk kihűlni. A tisztított tormát megmossuk, és vékony hasábokra vágjuk. A megmosott kaprot lecsöpögtetjük. Egy-egy szál tormát és kaprot a megtöltött üvegekbe dugdosunk, végül ráöntjük a már teljesen kihűlt levet. Az üvegeket azonnal lekötjük, és sötét, hűvös kamrában tároljuk. Mindenfajta húsétel mellé illik, de vegyes salátákba is keverhető. Különösen kiskerttulajdonosoknak ajánljuk, akiknél esetleg nem érik be a dinnye.
Savanyú görögdinnye 2.
Elkészítése: Tetszés szerinti mennyiségben, éretlen, apró görögdinnyéket dörzsöljünk le, mossuk meg, és vágjuk vékony gerezdekre. Tegyük üveg- vagy műanyagtálba, és annyi alma- vagy gyümölcsecettel öntsük le, amennyi egészen ellepi. Befedve 1 napig hagyjuk állni, majd a levével együtt tegyük ép zománcú befőzőlábosba.
Forraljuk fel, és pár percig főzzük. Szűrőkanállal szedjük ki a léből a dinnyeszeleteket, és rakjuk tiszta, kiforrázott üvegekbe. A megmaradt levet újra forraljuk fel.
Ízlés szerint ízesítsük sóval, cukorral és üvegenként számított 1 kk. szemes borssal. Főzzük 1-2 percig. A lángról lehúzva hagyjuk kihűlni. A megtöltött üvegekbe 1-1 darabka tisztított tormát, 2-3 szál friss, mosott kaporzöldet rakva, öntsük rá a teljesen kihűlt levet. Azonnal kössük le, és állítsuk sötét, hűvös kamrába.
Mindenfajta húsételhez illik, de vegyes salátákba is belekeverhető. Azoknak a kiskerttulajdonosoknak ajánlható, akiknél nem érik be a dinnye
Sárgadinnye befőtt
Elkészítése: A nem teljesen érett sárga húsú dinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, a lágy részeket is kikaparjuk. 5 x 3 cm-es szeletekre vágjuk. Készítsünk gyenge ecetes vizet és áztassuk benne egy éjszakán át. Másnap öblítsük le tiszta vízzel, tegyük üvegekbe.
1 l vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, forraljuk fel, öntsük a dinnyére. Zárjuk le csavaros tetővel, ami alá celofánt teszünk. Tegyük előre melegített vízfürdőbe, gyöngyözésig forraljuk, majd 30 percig gőzöljük.
A vízben hagyjuk kihűlni.
(Tartósítószert nem ír, de én nem merném nélküle elkészíteni.) (Amanda)
Sárgadinnyebefőtt vermuttal
Hozzávalók: 50 dk dinnyehús (lehetőleg több féle), 0,25 l száraz almavermut (van még ilyen?), 30 dkg cukor, kevés friss mentalevél, 6 cl rum.
Elkészítése: Karalábévájóval gömböket formázunk. Cukorral 1 percig forraljuk a vermutot, beleöntjük a dinnyét. Addig főzzük, míg a gyümölcs üveges lesz (nem a szemed, mert nem ittad meg a rumot!). Kiszedjük a léből.
A szirupot még 10 percig forraljuk, ráöntjük a dinnyére, beletesszük a mentát. 2 napig betakarva érleljük.
Üvegekbe szedjük.
Levéből kidobjuk a mentát, felforraljuk, rummal elkeverjük, a gyümölcsre öntjük. Lezárjuk az üvegeket.
CSAK NÉHÁNY HÉTIG ÁLL EL. (Amanda)
Sárgadinnye cukorban 1.
Elkészítése: A félérett, keményhúsú dinnyét lehámozva kimagozzuk. A kisebb dinnyeszeleteket erősen ecetes vízben 10 percig főzzük. Többször váltott hideg vízben kihűtjük. A gyümölccsel megegyező súlyú cukorból kis vízzel szirupot főzünk. Habját lemerve, beletéve a dinnyét, 10 percig főzzük, másnapig félretesszük. Ekkor a leszűrt, besűrített szirupba téve a dinnyét, felforraljuk. Ha a szirup felhígul, következő nap besűrítve, az üvegekbe tett dinnyére öntjük. Lekötve, száraz gőzbe rakjuk. A szirupot 1 db vaníliával vagy citromkarikákkal ízesíthetjük.
Sárgadinnye cukorban 2.
Hozzávalók: 1 kg dinnye, 1 kg cukor, 1/2 rúd vanília.
Elkészítése: Az érett dinnyét megtisztítjuk, vékonyra vágjuk, gyenge ecetes vízben megabáljuk. Szirupot készítünk kis vaníliával, a gyümölcsöt beletesszük, és addig főzzük, míg az üveges nem lesz. Azután a tűzről levesszük, és a levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a kihűlésig leborítva hagyjuk.
Sárgadinnye cukros-ecetesen
Elkészítése: A félérett sárgadinnyét meghámozzuk, magját kivesszük, gerezdekre szeleteljük, üvegekbe rakjuk. Literes üvegenként 10 dkg cukorból, l dl 10%-os, ecetből és ízlés szerinti sóból levet készítünk, s ráöntjük. Tetejére szalicilt teszünk és kigőzöljük.

Sárgadinnyedzsem 1.
ºElkészítés: 60 perc + 24 óra Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg dinnyehús, 40 dkg cukor, 1 citrom leve, kb. 2 cm-es rúdvanília.
Elkészítése: A dinnyét pépesítjük, befőző edénybe rakjuk, belekeverjük a cukrot, a citromlét, a vaníliát és másnapig hűvös helyrerakjuk. Másnap fölkeverjük, és főzni kezdjük. A forrástól számítva 20-25 percig forraljuk állandó kevergetés közben. (A habját fője el!) Azonnal üvegekbe tesszük, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sárgadinnyedzsem 2.
Elkészítése: A hámozott dinnyét a magoktól letisztítva kis kockákra vágjuk. Minden kg dinnyehúshoz számított 40 dkg cukorból 1 dl vízzel sűrű szirupot főzünk.
Beletéve a dinnyét, kg-onként 1 felkockázott citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük. Ha túl híg, a gyümölcsöt szűrővel kiszedjük, a levét sűrűsödésig forraljuk, majd a forrón üvegekbe tett dinnyére öntjük. Lekötve, 15 percig gőzöljük. A szirupba főzhetünk darabka vaníliát is. A gerezdes, kantalup típusú dinnyéből a legjobb.
Sárgadinnyedzsem 3.
Elkészítése: A félérett, kemény húsú sárgadinnye külső héját lehámozzuk, magját kikaparjuk és először hosszában szeletekre, majd kockákra vágjuk. Erősen ecetes vízben 8-10 percig forraljuk. (Ettől én is féltem először, hogy meg merjem-e tenni, de nyugodtan tegyétek meg, mert nem fog meglágyulni, pontosan ezért kell az ecet.) Fontos, hogy többször váltott hideg vízben azonnal hűtsétek le. Innentől ugyanúgy járunk el, mint más gyümölccsel tesszük. Egy liter vízből, 40 dkg. cukorral szirupot készítünk, kis adagokban felfőzzük a dinnyét, üvegekbe rakjuk, (aki szereti, tehet bele citromkarikát, de mi a nélkül szeretjük) tetejükre szalicilt, vagy befőző port rakunk, rámerjük a forró szirupot, és száraz dunsztba rakjuk. Huszonnégy óránál hosszabb ideig semmilyen befőttet sem hagyjunk a dunsztban, mert utána már csak savanyodik. (Végh Antalné alias Bagoly)
Sárgadinnyedzsem citrommal
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer.
Elkészítése: A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük. Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.
Sárgadinnye ecetben
Elkészítése: A félérett sárgadinnye külső héját lehámozzuk, a magokat kikotorjuk, a dinnye húsát pedig ujjnyi darabokra vágjuk, és annyi borecetben, amennyi ellepi, néhány óra hosszat állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk, 1 kg dinnyehúshoz 30 dkg cukorból és 2 dl borecetből szirupot főzünk, ebben a dinnyét néhány percig főzzük, hozzákeverünk egy késhegynyi törött borsot, esetleg egy szál zöld kaprot, és másnapig állni hagyjuk. Ekkor a dinnyét üvegbe tesszük, levét felforralva ráöntjük, tetejére egy kevés szalicilt vagy benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Sárgadinnye-héj befőtt
Befőttnek csak a legkeményebb és a legvastagabb héjú sárgadinnye jó.
Elkészítése: Egy zöldbelű vagy narancssárga belű dinnyének vastag haját tisztítsuk meg külső kérgétől, s vagdaljuk fel szép csinos, hosszúkás darabokba. Egyujjnyi hosszú és egyujjnyi széles darabkák a legcsinosabbak. Egy kiló cukorra csak annyi vizet öntsünk, a mennyit a cukor felszívhat. Ezt a vizes cukrot tegyük a tűzhöz, egy körülbelül két literes porcelánozott vaslábasba. Mikor a cukor elolvad, és forrni kezd, azonnal tegyünk bele egy tányérnyi felvagdalt sárga dinnye-héját. E héjakat kavarjuk fel a cukros lében és fedjük azután be. Hagyjuk így befedve jó tűznél főni félóra hosszáig. Félóra után vegyük el a tűztől, és befedve hagyjuk kihűlni. Másnap szedjük ki szűrő-kanállal a dinnyét a levéből. A dinnye-levet főzzük megint gyors tűznél egész addig, míg sűrű lesz. Ekkor ismét tegyük bele a kiszedett sárgadinnyét, s megint fedjük be, és tegyük félre, hogy kihűljön. Ha újra sok levet eresztene, megint úgy járjunk el vele, mint előbb. Ki kell venni a dinnyét, meg kell sűríteni a levét, és megint bele lökni a dinnyét. Harmadszor már egyenesen az üvegbe kell rakni a dinnyehéjakat, szépen díszesen sorba, és úgy kell az üvegbe forrázni a sűrű cukros levet. Kössük be ezt is azon melegen hólyaggal jó szorosan, és tegyük fazékba ruha közé. A fazekat öntsük félig melegvízzel, azután fedjük be az üvegeket ruhával. Főzzük fel (fél óráig tartó tűzön), aztán vegyük el a fazekat a tűztől, és hagyjuk kihűlni. Végül rakjuk el oda, a hol tartani akarjuk; legjobb hűvös kamrában tartani.
Sárgadinnyeíz
Elkészítése: A dinnyét ketté- vagy cikkekbe vágva megtisztítjuk kérges héjától, magját kikaparva, húsát nyersen, káposztareszelőn lereszeljük. 1 kg reszelt dinnyéhez 50 dkg cukrot, darabka vaníliát téve, folyton keverve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltve, tetejére öntsünk 1 kk. rumban oldott csipetnyi tartósítószert (szalicilt vagy nátrium-benzoikumot), kössük le, tegyük száraz gőzbe.
Elkészítéséhez a kevésbé édes, nyers fogyasztásra alkalmatlan sárgadinnyét is felhasználhatjuk.
Sárgadinnyeíz, héjából
Elkészítése: Ezen túl, ne dobjuk el a sárgadinnye héját. Tisztítsuk meg külső kérges részétől, a kemény húsos részét pedig reszeljük le. 1 kg reszelt dinnyehéjhoz vegyünk 50 dkg cukrot; tegyünk hozzá darabka vaníliarudat és tegyük fel forrni. Folytonos kavarás mellett forraljuk 1 óráig, vagy amíg besűrűsödik. Tegyük üvegekbe; zárjuk le és állítsuk vízgőzbe.
Sárgadinnyelikőr
Elkészítése: Érett, lehetőleg turkesztáni dinnyét meghámozunk, felszeleteljük.
1 kg dinnyehúst (*) 40 dkg cukorral rétegezve zománcos vagy üveg edénybe teszünk. Így hagyjuk 24 órán át.
Leszűrjük, adunk hozzá 5 ek. citromlevet, 4 dl alkoholt** és 1 l-ig vízzel kiegészítjük.
Ledugaszolt üvegben legalább 3 hetet állni hagyjuk, míg letisztul. Átszűrjük és palackozzuk. (* kevés reszelt citromhéjat is tettem bele, **40 %-osat használtam.) (Győrödi Lajos)
Sárgadinnyelé Amanda módra
Hozzávalók: 1 kg apróbb kockára vágott illatos sárgadinnye, 2 citrom leve, 30-40 dkg cukor.
Elkészítése: Összekeverjük egy uborkásüvegben, lekötjük. 3-4 napig napos helyre állítjuk. Ha túl erős a napsütés, akkor vigyük néhány óra után félárnyékba! Nagyobb lyukú gézbe, vagy nagyon-nagyon elmosott tésztaszűrőbe öntjük, lecsepegtetjük. A levet - tartósítószerrel kevert forró vízzel kimosott - palackokba töltjük, nagyon pici tartósítószert teszünk rá (én nem szoktam, de ne szidjatok, ha Nektek így megromlik), lekötjük (mint a paradicsomlevet) és kidunsztoljuk - kb. 15 percig lassan forralva. A vízben hagyjuk kihűlni. Nem tudom, meddig áll el, mert nálunk mindig hamar elfogy, bár többször is megkíséreltem az elrejtését.
A pépből - magában, esetleg más gyümölccsel, pl. málnával keverve - dzsemet főzünk.
Sárgadinnyelikőr Amanda módra
Érett, lehetőleg turkesztáni dinnyét meghámozunk, felszeleteljük.
Elkészítése: 1 kg dinnyehúst (*) 40 dkg cukorral rétegezve zománcos (üveg) edénybe teszünk. Így hagyjuk 24 órán át.
Leszűrjük, adunk hozzá 5 ek. citromlevet, 4 dl alkoholt** és 1 l-ig vízzel kiegészítjük.
Ledugaszolt üvegben legalább 3 hetet állni hagyjuk, míg letisztul. Átszűrjük és palackozzuk.
(* kevés reszelt citromhéjat is tettem bele, **40 %-osat használtam.)
Sárgadinnye naranccsal
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 50 dkg sárgadinnye, 75 dkg narancs v. nektarin, 2 citrom, 1 kg befőző cukor, 0,5 dl narancslikőr v. 1 narancsaroma + 0,25 dl alkohol.
Elkészítése: A narancsot (nektarin) kimagozzuk, és felaprítjuk, a dinnyét kimagozzuk, a húsát kockára vágjuk, a citromhéjat igen vékony csíkokra vágjuk. A narancsot (nektarint) pépesítjük, főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, felforraljuk és kb. 5 percig főzzük. A kész lekvárt forrón üvegekbe szedjük, az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Sárgadinnye savanyúság
Elkészítése: A félérett, kemény húsú sárgadinnyét meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a magokat kikaparva minden szeletbe egy fél szem szegfűszeget szúrunk. A gyümölcsöt zománcozott lábosba rakjuk, és leöntjük gyenge gyümölcs- vagy borecettel. Néhány óra hosszat állni hagyjuk benne, azután ebben az ecetben egyszer felforraljuk. A gyümölcsöt leszűrjük, üvegekbe rakjuk, az ecetet vízzel hígítjuk kb. fele-fele arányban, 1 l lére 50 dkg cukrot, egy kanál sót, 10-15 szem egész borsot veszünk, és néhány percig forraljuk, majd sűrű tüllön vagy vászonruhán átszűrjük, és hidegen öntjük az üvegekbe tett dinnyére. A tetejére egy csipetnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és hűvös, száraz helyre tesszük.
Sárgadinnyedzsem mézzel
Elkészítése: A kívánt mennyiségű sárgadinnyét mosás után tisztítsuk meg a magjától és a héjától, majd kisebb kockákra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba. Tegyünk bele fél vaníliarudat, majd teljes lángon állandóan kevergetve a Meggydzsemnél leírt módon főzzük kb. 10 percig, amíg a gyümölcs, levet enged, és szétesik. Végül adjunk hozzá literenként 4 evőkanál citromlevet, és literenként 20 dg mézzel édesítsük.
Megjegyzés: Aki túl hígnak találja ezt a dzsemet, tegyen bele kevés agaragart.
Sárgadinnyehéj cukorban
ºElkészítés: 60-70 perc Nehézség: 1
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a görögdinnyehéj, de csak ropogós, kemény húsú ananászdinnyéből lehet elkészíteni. A szép sárgadinnye héját szeletekre vágjuk, és kimagozzuk. Egy napig meszes vízben áll. Azután egy kg cukorból és 3/4 l vízből készült szirupban egy jó óráig főzzük, akkor egy evőkanál borecetet adunk hozzá, és még 2 óráig főzzük, az utolsó negyedórában karikákra vágott citromot teszünk bele, a szirupot újra felforraljuk, és a dinnyehéjakra öntjük. A szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Sárgadinnyehéj ecettel
Elkészítése: Éppen úgy készül, mint a kajszibarack. A dinnyét szép nagyocska, egész cikkekbe vágva főzzük be. Egy kiló cukorba öntsünk fél liter vizet, félannyi jó borecetet, kevés szegfűszeget és fahéjat. Ha mindez jól fő, tegyünk bele annyi sárgadinnyét héját

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?