Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
DISZNÓTOROS ÉTELEK

Aprópecsenyék, raguk, tokányok

Aprópecsenye körösi módra
50 perc
Nehézség: 2
50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé (ketchup vagy 2 evőkanál paradicsompüré és 1,5 dl víz), 1 dl tejszín, kicsi zellergumó (vagy 1 evőkanál szárított zellerlevél), kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük (vagy nagyon finomra vágjuk), és a forró olajon üvegesre pároljuk. Ezután a húst rádobjuk, és gyakori keverés közben hirtelen, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Meghintjük sóval, borssal, belereszeljük a tisztított zellert (vagy hozzákeverjük a szárított zellerlevelet), és tovább pirítjuk még 5 percig, csak ezután öntjük rá a paradicsomlevet. Ízlés szerint cukrozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús teljesen puha, fedő nélkül zsírjára sütjük, és tejszínnel meglocsolva, jól átforgatjuk. Sós vízben főtt cérnametélt a hozzáillő köret.

Birsalmás ragu
50 perc
Nehézség: 1
1 nagy birsalma (vagy birskörte), 50 dkg lapocka, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, cukor, 2 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, só.
A húst megmossuk, megtöröljük, és kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vagdaljuk (vagy megreszeljük). A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a húst rádobva, erős lángon gyakori keverés közben addig pirítjuk, amíg meg nem fehéredik. Ezután hozzáadjuk az előzőleg meghámozott, kicsumázott és vékony gerezdekre vágott birsalmát, megsózzuk és meghintjük a fűszerekkel, majd aláöntünk 1,5 dl vizet. Lefedve puhára pároljuk, közben néhányszor megkeverjük. Ha a hús megpuhult, ízlés szerint kevés cukorral enyhítjük a birsalma savanyú ízét. Zsírjára sütjük, végül elkeverjük benne a tejfölt, de már nem forraljuk. Burgonyafánkkal vagy burgonyalángossal finom ez a különleges, pikáns étel.

Currys ragu
50 perc
50 dkg lapocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dl alma- vagy egyéb gyümölcsecet (esetleg borecet), késhegynyi őrölt gyömbér, 1 teáskanál curry, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük, és kockákra vagdaljuk. A tisztított fokhagymát szétzúzzuk és összekeverjük a többi fűszerrel, majd az ecetbe öntjük. Ezt a fűszeres ecetet rácsorgatjuk a húsra, jól megforgatjuk, és hideg helyen érleljük legalább 3 órán keresztül. (Még jobb, ha ezt a pácolást, a sütést megelőző napon végezzük.) Sütés előtt a tisztított vöröshagymát nagyon apróra vagdaljuk, és a felhevített olajon üvegesre pároljuk. A levétől lecsöpögtetett húst a hagymás olajra dobjuk, és addig pirítjuk, amíg minden darabja megfehéredett. Aláöntünk 2 dl vizet, hozzáadjuk a leszűrt páclevet, és befedve puhára pároljuk. Petrezselymes párolt rizs illik hozzá.

Erdélyi tokány
50 perc
50 dkg lapocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál tárkony, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 3 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.
A húst megmossuk és letörölgetjük, majd hosszú, vékony laskára metéljük. A paradicsomot lehéjazzuk és felszeleteljük, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és vékony szeletekre vagdaljuk. A vöröshagymát tisztítás után felkarikázzuk, majd a forró olajon üvegesre fonnyasztjuk, és a húst rádobva, erős lángon hirtelen lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát, ezután 2 dl vizet aláöntve befedjük, és puhára pároljuk. Ha a vizet idő előtt elfőné, pótoljuk. Csak akkor hintjük meg a tárkonnyal és a csomborral, ha a hús zsírjára sült. Juhtúrós galuska a hozzáillő erdélyi köret, ami ugyanúgy készül, mint a hagyományos galuska, csak a fele liszt helyett ugyanannyi juhtúrót teszünk a tésztába, és tejfölös zsírba szedjük.

Farmer ragu
60 perc
Nehézség: 2
50 dkg lapocka, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg szemes kukorica (1 kis doboz csemegekukorica-konzerv, vagy 1 csomag gyorsfagyasztott kukorica), 25 dkg gomba, 25 dkg kifejtett zöldborsó (vagy ugyanennyi konzerv zöldborsó, esetleg gyorsfagyasztott zöldborsó), 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál chili (vagy Cayenni bors), 1 cseresznyepaprika vagy csípős fűszerpaprika, 1 dl tejszín, só.
A húst megmossuk, letörölgetjük, és vékony metéltre vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát vékony karikákra, a gombát szeletekre, a vöröshagymát pedig karikákra vágjuk. (A konzerv zöldborsót és a konzerv kukoricát csak a végén kell hozzáadni az ételhez.) A füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és üvegesre sütjük rajta a vöröshagymát, ezután rádobjuk a húst és a zöldségeket. Erős lángon lepirítjuk, majd megsózzuk és fűszerezzük. Aláöntünk 2 pohár vizet, és befedve, puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, hogy a lábos aljához ne kapjon. Ha a hús puha, zsírjára sütjük. Végül belekeverjük a tejszínt, jól átforgatjuk, de már nem forraljuk. Hagymás paradicsomsalátát és párolt rizst kínáljunk mellé. (Utóbbit csak akkor, ha a család nagyétkű.)

Fokhagymás aprópecsenye vele sült burgonyával
60 perc
Nehézség: 2
60 dkg lapocka, 80 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, olaj a burgonya sütéséhez, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük, a burgonyát meghámozzuk, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk. A húst is, a burgonyát is egyforma nagy darabkákra vagdaljuk. A szalonnát apróra metélve kiolvasztjuk, és a zsírján, erős lángon lepirítjuk a húst. 2 dl vizet aláöntve befedjük, és puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a burgonyát forró olajba dobjuk, és pirosra sütjük. Szűrőlapátra téve a felesleges olajat lecsöpögtetjük, majd tűzálló tálba öntjük. Nem szabad megsózni, nehogy a burgonya megszívósodjon. Ha a hús közben megsült, zsírjára sütjük (azaz a felesleges vizet elpárologtatjuk), és a burgonyához keverjük. Ekkor meghintjük a nagyon apróra vágott fokhagymával, törött borssal, jól átforgatjuk, és néhány percig pirítjuk. Csak a tányéron szabad megsózni! Bármilyen ecetes salátával nagyon finom.

Gombás ragu 2.
50 perc
40 dkg lapocka, 25 dkg gomba, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma (vagy ugyanennyi vöröshagymakrém), törött fehér bors, só.
A húst megmossuk, letörölgetjük, és vékony laskára metéljük. A gombát megtisztítjuk, és szintén vékonyra vagdaljuk. 6 dl vizet felforralunk, és a húst beledobjuk. Ha a hús megfehéredett, hozzáadjuk a gombát, a reszelt vöröshagymát, a sót és a borsot. Lefedve puhára főzzük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, és ha a hús már puha, berántjuk vele a gombás ragut. Simára keverve sűrűre főzzük, meghintjük a nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és belekeverjük a tejfölt. Egy pillanatig forraljuk, majd a lángot eloltva lefedve tartjuk a tálalásig. Rizibizi vagy párolt rizs a hozzá illő köret.

Húsmetélt bundában
40 perc
Nehézség: 1
40 dkg comb, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál liszt, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, olaj a sütéshez, kevés tej, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd 2 cm-es csíkokra vagdaljuk. Besózzuk és félretesszük. A burgonyát megtisztítjuk, és nyersen lereszeljük. Hozzákeverjük a lisztet, a felvert tojásokat, sót, törött borsot a megtisztított, lereszelt vöröshagymát, meg a szerecsendió-virágot. Jól összedolgozzuk, ezután állni hagyjuk 10 percig. Annyi tejet adunk hozzá, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk. A húscsíkokat ebben a tésztában megmártjuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. Ízlés szerint tálalhatjuk majonézes mártással vagy salátával.

Kapros fazék
45 perc
Nehézség: 2
50 dkg zsírosabb lapocka, 3 fej vöröshagyma, 75 dkg burgonya, 3 paradicsom, 3 dl tejföl, 2 evőkanál finomra vágott zöldkapor (vagy szárított kapor), 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, majd letöröljük, és vékony hosszú csíkokra vagdaljuk. Kikent teflonserpenyőben (vagy palacsintasütőben) erős tűzön, saját zsírján lepirítjuk, közben állandóan keverjük, hogy le ne égjen. Ha a hús lepirult, átöntjük egy fazékba, mellé dobjuk a tisztított és karikákra vágott vöröshagymát, bőven megsózzuk és meghintjük törött borssal, majd együtt pirítjuk addig, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ezután ráöntjük a tejfölt, és 10 percig fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a tisztított és vékony hasábokra vágott burgonyát, 1 dl vizet aláöntünk, és befedve addig pároljuk, amíg a burgonya meg nem puhult. Keverni nem, csak rázni szabad az edény oldalát, hogy a burgonya szét ne essen. Ha már majdnem kész az étel, beletesszük a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, rászórjuk a kaprot, és összeforraljuk. Tálalás előtt villával óvatosan átforgatjuk. A tányéron mindenki ízlés szerint tejfölözheti.

Sörös aprópecsenye
25 perc, sütés nélkül
50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl világos sör, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, negyed citrom leve, kevés cukor, késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál csombor, fél babérlevél összetörve, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük, majd kockákra vagdaljuk. A vöröshagymát tisztítás után a felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk, és a rádobott hússal együtt hirtelen, erős lángon lepirítjuk. Ezután ráhintjük a lisztet, és együtt pirítjuk néhány percig, természetesen ügyelve arra, hogy a liszt nehogy leégjen. Ezután felöntjük sörrel, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, majd hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát. Felforraljuk, és lefedve az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Közepes lángon, egy órán át, sütjük, az alatt az idő alatt a húson teljesen egynemű, zamatos mártás képződik. Burgonyalepénnyel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

Leányka rizses hús
35 perc, sütés nélkül
50 dkg lapocka vagy comb, 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 paradicsompaprika, 1 húsos zöldpaprika, 2 kemény paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg főtt füstölt hús (sonka), 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl Egri leányka vagy egyéb fehérbor, törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd nagyon apró kockákra vagdaljuk. A füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, és a húst lepirítjuk rajta. Az összes zöldségfélét megtisztítjuk, megmossuk, és a főtt füstölt hússal együtt laskára vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, és kis kockákra vagdaljuk. A megmosott, lecsurgatott rizzsel együtt mindent összekeverünk, mély tűzálló tálba rakjuk, megsózzuk, fűszerezzük, és a nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel meghintjük. Ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy a folyadék legalább 3 ujjnyival több legyen, mint a rizses hús. A tálat alufóliával lefedjük (lehetőleg légmentesen zárjon), és előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütjük. Akkor sült meg, ha a rizsszemek teljesen megduzzadtak, és a levét beszívta. Tálalás előtt az egészet villával átforgatjuk (azért villával, hogy a rizs szét ne mázolódjon), és reszelt sajttal bőven meghintjük.

Mészáros ragu
50 perc
Nehézség: 2
50 dkg lapocka, 1 kis doboz májkrém, 20 dkg apró szemű gomba (vagy 1 kis doboz gombakonzerv), 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, leszárítjuk, majd vékony csíkokra metéljük. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk. A zsíron a húst fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a tisztított, de egészben hagyott gombát, a megmosott, letisztított és 2 cm-es darabokra vagdalt zöldhagymát (szárastul), a szétzúzott fokhagymát, a villával szétnyomott májkrémet, a fűszereket, és 5 percig gyakori kevergetés közben együtt pirítjuk. Ezután a borral felöntjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, és sült burgonyával kínáljuk.

Nyári gyümölcsös ragu
50 perc
50 dkg lapocka, 20-25 dkg kissé éretlen szilva vagy ringló, 5 dkg vaj, 1 csokor zöldhagyma, 2 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, késhegynyi őrölt ánizs, 2 dl édes fehérbor, őrölt fehér bors, só.
A húst megsózzuk, és leszárítás után kis kockákra vágjuk. A gyümölcsöt szintén megmossuk, kimagozzuk, majd félbe, illetve negyedekbe vagdaljuk. A felhevített vajon a tisztított és karikákra vágott zöldhagymát megfuttatjuk, ezután a húst hozzáadva, együtt pirítjuk tovább 5 percig. Megsózzuk, ráhintjük a fűszereket, és a gyümölcsöt is hozzáadva, a borral felöntjük. Fedő alatt puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, hogy le ne égjen. Párolt rizs a megfelelő körete.

Óvári tokány
30 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
50 dkg lapocka, 25 dkg tarhonya, 3 paradicsom, 10 dkg reszelt óvári sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük, majd vékony laskára metéljük. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát az apró kockákra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján üvegesre fonnyasztjuk, ráhintjük a pirospaprikát, majd a húst hozzátéve, állandó keverés közben lepirítjuk. Megsózzuk és felöntjük 3 dl vízzel, majd fedő alatt félpuhára pároljuk. A tarhonyát pirosra pirítjuk a forró olajon, megsózzuk, és a már félpuha húshoz öntjük. Hozzáadjuk a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, beleszórjuk a reszelt sajtot, meghintjük törött borssal, és annyi vízzel öntjük fel, hogy legalább 2 ujjnyival több legyen a víz a lábosban, mint a tarhonyás hús. Az egészet felforraljuk, majd lefedve, előmelegített, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon 40 percig sütjük. Akkor van készen, ha a tarhonya az összes szaftot magába szívta. A sajttól különlegesen finom ízt kap. Bármilyen salátával kitűnő egytálétel.

Pörkölt indiai módra
50 perc
50 dkg comb, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 8 dkg vaj, 1 teáskanál curry, 1 evőkanál pirospaprika (csípős is lehet), 20 dkg rizs, 3 dkg mandula (vagy teáskanál mandulaaroma), 3 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 1 kanál ételízesítő, ízlés szerint só.
A felhevített (de még nem barna) vajon sárgára fonnyasztjuk a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy reszelt) vöröshagymát, és hozzáadjuk a curryt. Együtt pirítjuk még egy percig, ezután beletesszük a megmosott, leszárított és kis kockákra vágott húst, a szétzúzott fokhagymát, a sót, a pirospaprikát, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Fedő alatt puhára pároljuk. Mire a hús megpuhul, a leve is besűrűsödik. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a különleges rizsköretet. A megmosott és lecsepegtetett rizst térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel öntjük fel, belekeverjük az ételízesítőt, a szárától megtisztított és megmosott mazsolát, az előzőleg forró vízbe dobott, lehéjazott és vékonyra szeletelt mandulát (vagy beleöntjük a mandulaaromát). Felforraljuk, és előmelegített sütőben, fedő alatt pároljuk 25 percig. Tálaláskor külön tesszük a húst is, a rizst is, mellé kínáljuk a tejfölt, amelyet ki-ki a húsra önt ízlése szerint.

Ragu lila hagymával
50 perc
50 dkg lapocka, 40 dkg apró lilahagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl ketchup, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál bazsalikom, zsálya, törött fekete bors, só.
A megmosott és leszárított húst laskára vágjuk. A forró olajon erős lángon fehéredésig sütjük, majd kivéve a serpenyőből, félretesszük. A visszamaradt olajon üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított, de egészben hagyott hagymát. Ezután a húst visszatéve, ráöntjük a borral elkevert ketchupot, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, meghintjük a fűszerekkel és megsózzuk. Fedő alatt, kis lángon, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Ha leve idő előtt elfő, kevés vízzel pótoljuk. Apró zsemlegombóccal a legfinomabb.

Ragu Júlia módra
50 perc
50 dkg lapocka vagy comb, 2 ecetes uborka, 10 dkg füstölt kolbász, 1 paradicsompaprika, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.
A húst lemossuk, leszárítjuk, majd vékony laskára metéljük. A felhevített olajon erős lángon állandó keverés közben pirítjuk fehéredésig, ezután hozzáadjuk a lehéjazott és vékony karikákra vágott füstölt kolbászt, a csíkokra metélt ecetes uborkát, a kicsumázott és felszeletelt paradicsompaprikát meg a szétzúzott fokhagymát. Ezután sózzuk és borsozzuk. Lefedve, először néhány percig saját levében pároljuk, majd aláöntünk 2 dl vizet. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük, belekeverjük a tejfölt, és megszórjuk a nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Ha ünnepi asztalra adjuk, akkor juhtúróból készült túrógombóccal érdemes tálalni, mert így a legfinomabb.

Ragu mexikói módra
50 perc
50 dkg lapocka, 25 dkg morzsolt csemegekukorica (lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is) 2 db paradicsompaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mokkáskanálnyi chili (erős paprika), 3 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a felhevített olajon üvegesre sütjük. Rádobjuk a megmosott, leszárított, kockákra vágott húst, és addig pirítjuk erős lángon, míg a hús minden darabja megfehéredett. Ezután sózzuk, borsozzuk és meghintjük a chilivel meg a pirospaprikával. Aláöntünk 2 dl vizet, és fedő alatt pároljuk. 15 perc múlva hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott, felszeletelt paradicsompaprikát, és tovább pároljuk. Ha a hús már megpuhult, akkor adjuk hozzá a főtt csemegekukoricát, mellyel alaposan átforraljuk. (Ha a kukorica nyers, akkor a hússal együtt tesszük fel.) Sós vízben főtt burgonyával és salátával kínáljuk.

Rizses paprikás
Hozzávalók: 40 dkg sovány sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg rizs, 2 dl tejföl, 6 db zöldpaprika, 2 db nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál vegeta (vagy 2 húsleveskocka), fél mokkáskanál törött fekete bors, kevés só.
A megmosott rizst szűrőkanálba öntjük, és fél órára vízbe áztatjuk. Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, majd a zsírját kisütjük. A zsíron megfonnyasztjuk a finomra metélt vöröshagymát, és a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát. Ezután ráöntünk 2 evőkanál vizet, és visszatesszük a tűzre. Rárakjuk a megmosott, letörölgetett, és kis kockákra vágott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Aláöntünk 5 dl vizet, beleszórjuk a vegetát és a borsot, ezután fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot szintén karikákra vágjuk. Tűzálló tál aljára terítjük, a lecsöpögtetett, nyers rizs felét, ezen elosztjuk a pörkölt egyharmadát, és a zöldpaprika felével beterítjük. Kevés tejföllel meglocsoljuk, erre ismét pörkölt kerül. A rétegezést rizzsel folytatjuk, és a tetejére borítjuk a megmaradt pörköltet, a tejfölt, és a paprikakarikákat. Végül lelocsoljuk a maradék tejföllel, rárakjuk a paradicsomszeleteket, és befedve toljuk az előmelegített, forró sütőbe. Legalább 1 órán keresztül közepes lángon pároljuk.

Sajtoska
30 perc
30 dkg comb, 2 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 csokor snidling (vagy 1 evőkanál reszelt vöröshagyma), 4 dkg reszelt sajt, olaj a sütéshez, törött fehér bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük, majd egyforma vékony csíkokra szabdaljuk. Megsózzuk, és állni hagyjuk 10 percig. Közben a tojásokat habosra felverjük, összekeverjük a liszttel, tejjel, reszelt sajttal, az apróra vágott snidlinggel (vagy a reszelt vöröshagymával), sóval, törött borssal. Egészen sűrű palacsintatésztának kell lennie. Hígíthatjuk kevés tejjel vagy sűríthetjük liszttel, szükség szerint. A húscsíkokat először lisztbe, majd a tésztába forgatjuk, és bő, forró olajban, de takaréklángon pirosra sütjük. (Azért ügyeljünk az olaj hőmérsékletére, mert nagy lángon a sajt megkeseredik, és elrontja az egész húst.)
A felesleges olajat lecsepegtetjük róla, és tartármártással meg sült burgonyával kínáljuk.

Sanghaji ragu
50 perc
50 dkg sovány comb, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 mandarin (vagy kis doboz mandarinkonzerv), 15 dkg apró gombafej (vagy gombakonzerv), 3 dkg vaj, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint őrölt fehér bors, só.
A megmosott és leszárított húst kis kockákra vagdaljuk és a vajon lepirítjuk. Megsózzuk, aláöntünk 1,5 dl vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk. Közben az uborkát felkarikázzuk, a mandarint gerezdekre szedjük, és kockákra vagdaljuk, a gombát megtisztítjuk, és 1 dl sózott vízben 5 percig forraljuk. Levétől leszűrve összekeverjük az uborkával és a mandarinnal. Ha a hús megpárolódott, hozzátesszük az uborkás- gombás- mandarint, felöntjük 1 dl mandarinlével (ha konzervből készítettük), a gombalével, meghintjük a fűszerekkel, és alaposan összeforraljuk. Párolt rizs illik e szokatlannak tűnő, de nagyon finom ízű raguhoz.

Sáfrányos mandulatál
40 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
50 dkg lapocka, 25 dkg rizs, 1 evőkanál sáfrányos szeklice, 1 evőkanál ételízesítő, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg mandula, törött fehér bors, só.
A megmosott és leszárított húst laskára vagdaljuk, majd 2 dkg vajon hirtelen lepirítjuk. Aláöntünk 1 dl vizet, és fedő alatt félpuhára pároljuk. A maradék vajon a megmosott, lecsepegtetett rizst üvegesre futtatjuk, majd az ételízesítővel megszórva a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük.  Rászórjuk a törött borsot és a sáfrányos szeklicét, belekeverjük a tisztított és reszelt vöröshagymát és a félig puha húst. Az egészet alaposan összevegyítjük, és mély tűzálló tálba öntjük. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a rizsszemek megduzzadnak, és a leve felszívódik. Közben a mandulát egy pillanatra forrásban levő vízbe dobjuk, így könnyen lehúzhatjuk a héját. Ezután egész vékonyra felszeleteljük, a rizses húsra szórjuk, majd 5 percre az egész tálat a sütőbe visszatesszük, hogy a mandula kissé átpörkölődjön. Tálalás előtt alaposan átforgatjuk, és fűszeres gombasalátával kínáljuk.

Zöldpaprikás
Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 5 dkg füstölt szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 paradicsom, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só.
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, valamint a sót, és azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beletesszük a kis kockákra vágott húst, és gyorsan kevergetve, közepes lángon addig pirítjuk, amíg a hús minden darabkája megfehéredik. Ezután annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi, majd befedjük, és kis lángon majdnem puhára pároljuk. Közben a zöldpaprikát alaposan megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomot pedig felnégyeljük. A fokhagymát tisztítás után összezúzzuk. A majdnem készre főtt húsra (amely levének nagy részét elfövi) rádobjuk a paprikát, jól összekeverjük, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a paprika üvegessé válik, de még nem esik össze. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is, majd belekeverjük a tejfölt. Éppen csak néhány pillanatig forraljuk. Körete sós vízben főtt burgonya.

Csülökből készült ételek

Fokhagymás csülökcsíkok
Hozzávalók: 1 főtt, nem túl zsíros füstölt csülök, 1 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl csülök főzőlé (ha nincs, a tej is megfelel), 2 nagy gerezd friss fokhagyma, késhegynyi őrölt csípős paprika, ízlés szerint törött fekete bors és só, a sütéshez.
A csülköt, az ételkészítést megelőző nap reggelén annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Este új, tiszta vízben - nem kuktában! - feltesszük főni. A vízben hagyjuk kihűlni. (A csülök főzőlevét ne öntsük ki, később sokféle leveshez, mártáshoz felhasználható!) A csülköt úgy csontozzuk ki, hogy ne szecskázódjon el a hús. Vékony, hosszú csíkokra vagdaljuk. A tojást habosra verjük a csülök főzőlevével (vagy tejjel), majd hozzáadjuk a lisztet, a megtisztított, lereszelt vöröshagymát és zúzott fokhagymát, a csípős paprikát és a törött borsot. Az egészet jól összekeverjük, ezután még hozzákeverünk 1 evőkanál olajat. A tészta állaga olyan legyen, mint a sűrű palacsintamassza. A húscsíkokat lisztbe mártjuk, majd a tésztában megforgatva, azonnal beletesszük a forró olajba. Szép pirosra megsütjük, a felesleges olajat papírtörülközőn vagy többrétegű szalvétán leitatjuk, és a megsült csülökcsíkokat tálra halmozzuk. Burgonyakörettel ebéd vagy vacsora, tartármártással vendégváró sörkorcsolya. Mindenfajta füstölt hús akkor lesz igazán finom puha, ha legalább 3 órán keresztül fő. Nem kell mellette állni, csak az a fontos, hogy nagyon lassan forrdogáljon. Semmi esetre se főzzük kuktában, mert az erős forrás következtében rostos, szálkás és száraz lesz.

Párolt csülök gombával
Hozzávalók: 1 szép, sovány hátsó csülök, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 75 dkg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 15 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A tisztított, sózott csülköt kuktába, betétre rakjuk, és aláöntünk 3 dl vizet. Lezárva, takaréklángon, a forrástól számított 45 percig pároljuk. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, a megmosott zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsomot is karikákra vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra aprított vöröshagymát, megsózzuk, és a gombaszeleteket beletéve, fedő alatt, gyakran megkeverve puhára pároljuk, illetve zsírjára sütjük. Ezután a tűzről lehúzva belekeverjük a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a pirospaprikát. Egy nagyobb tepsibe karikázzuk a főtt burgonyát, közékeverjük a paradicsomszeleteket, és megsózzuk. Ezt beborítjuk a zöldpaprikával, amire rákenjük a hagymás gombát. A csülökléből néhány evőkanálnyit rálocsolunk, majd előmelegített forró sütőben 20 percig erős lángon sütjük. Közben a főtt csülköt felszeleteljük. A sütőből kivesszük a mártásos krumplit, az étel tetejére rakjuk a főtt csülökhúst, ezt leöntjük a megsózott tejföllel, és néhány percre visszatesszük a sütőbe. (A megmaradt csülökléből finom zöldséglevest készíthetünk.) Ropogós-pirosra sütjük. A nyers, füstöletlen csülköt bátran főzhetjük a kuktában!

Sörben sült csülök
Hozzávalók: 1 bőrös, nagy, aránylag sovány csülök, 2 dl világos sör, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors.
A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bőrét a gázlángon kissé leperzseljük), és éles kés segítségével kicsontozzuk. Bőröstül vékony szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felét átpirítjuk. A csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az ízes öntetet rálocsoljuk az elősütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen alufóliával betakarjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át, pároljuk. (Ha a párolási idő letelt, az edényt kinyitjuk, és megnézzük, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe.) A puha húsról levesszük a fedőt, és a mártással (amely ekkorra már egészen besűrűsödik) bekenjük a tetejét. Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra nem pirul. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad, és rágós lesz. Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta illik hozzá.


Kapros töltött karaj
Hozzávalók: 50 dkg kicsontozott hosszú karaj, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 1 teáskanál vegeta, kevés törött bors és só.
A töltelékhez a tojást habosra keverjük a tejjel. A zsemlét nagyon apróra vágjuk, és ráöntjük a felvert tojást. 10 percig áztatjuk. Közben a megtisztított vöröshagymát felaprózzuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Keverőtálba szórjuk a sajtot, a vegetát, a sót és borsot, majd hozzáadjuk a hagymát, a nagyon finomra vágott kaprot és az áztatott, szétmorzsolt, tojásos-tejes zsemlét, valamint a tejfölt. Jól összekeverjük. A húst nagyon éles, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk, akkora nyílást vágunk benne, hogy nagy diónyi üreg képződjön. A felszúrt húst egy alufólia lapra felállítjuk, és fakanálnyél segítségével beletömjük a tölteléket. Alufóliába csomagoljuk, tepsibe fektetjük, és aláöntünk félpohárnyi vizet. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és egy órán keresztül közepes lángon pároljuk. Végül a fóliából kibontjuk, és minden oldalát pirosra pirítjuk.
Felszeletelve, kapros burgonyával és salátával tálaljuk.

Fokhagymás csülökcsíkok
Hozzávalók: 1 főtt, nem túl zsíros füstölt csülök, 1 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl csülök főzőlé (ha nincs, a tej is megfelel), 2 nagy gerezd friss fokhagyma, késhegynyi őrölt csípős paprika, ízlés szerint törött fekete bors és só, a sütéshez.
A csülköt, az ételkészítést megelőző nap reggelén annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Este új, tiszta vízben - nem kuktában! - feltesszük főni. A vízben hagyjuk kihűlni. (A csülök főzőlevét ne öntsük ki, később sokféle leveshez, mártáshoz felhasználható!) A csülköt úgy csontozzuk ki, hogy ne szecskázódjon el a hús. Vékony, hosszú csíkokra vagdaljuk. A tojást habosra verjük a csülök főzőlevével (vagy tejjel), majd hozzáadjuk a lisztet, a megtisztított, lereszelt vöröshagymát és zúzott fokhagymát, a csípős paprikát és a törött borsot. Az egészet jól összekeverjük, ezután még hozzákeverünk 1 evőkanál olajat. A tészta állaga olyan legyen, mint a sűrű palacsintamassza. A húscsíkokat lisztbe mártjuk, majd a tésztában megforgatva, azonnal beletesszük a forró olajba. Szép pirosra megsütjük, a felesleges olajat papírtörülközőn vagy többrétegű szalvétán leitatjuk, és a megsült csülökcsíkokat tálra halmozzuk. Burgonyakörettel ebéd vagy vacsora, tartármártással vendégváró sörkorcsolya. Mindenfajta füstölt hús akkor lesz igazán finom puha, ha legalább 3 órán keresztül fő. Nem kell mellette állni, csak az a fontos, hogy nagyon lassan forrdogáljon. Semmi esetre se főzzük kuktában, mert az erős forrás következtében rostos, szálkás és száraz lesz.

Párolt csülök gombával
Hozzávalók: 1 szép, sovány hátsó csülök, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 75 dkg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 15 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A tisztított, sózott csülköt kuktába, betétre rakjuk, és aláöntünk 3 dl vizet. Lezárva, takaréklángon, a forrástól számított 45 percig pároljuk. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, a megmosott zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsomot is karikákra vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra aprított vöröshagymát, megsózzuk, és a gombaszeleteket beletéve, fedő alatt, gyakran megkeverve puhára pároljuk, illetve zsírjára sütjük. Ezután a tűzről lehúzva belekeverjük a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a pirospaprikát. Egy nagyobb tepsibe karikázzuk a főtt burgonyát, közékeverjük a paradicsomszeleteket, és megsózzuk. Ezt beborítjuk a zöldpaprikával, amire rákenjük a hagymás gombát. A csülökléből néhány evőkanálnyit rálocsolunk, majd előmelegített forró sütőben 20 percig erős lángon sütjük. Közben a főtt csülköt felszeleteljük. A sütőből kivesszük a mártásos krumplit, az étel tetejére rakjuk a főtt csülökhúst, ezt leöntjük a megsózott tejföllel, és néhány percre visszatesszük a sütőbe. (A megmaradt csülökléből finom zöldséglevest készíthetünk.) Ropogós-pirosra sütjük. A nyers, füstöletlen csülköt bátran főzhetjük a kuktában!

Sörben sült csülök
Hozzávalók: 1 bőrös, nagy, aránylag sovány csülök, 2 dl világos sör, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors.
A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bőrét a gázlángon kissé leperzseljük), és éles kés segítségével kicsontozzuk. Bőröstül vékony szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felét átpirítjuk. A csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az ízes öntetet rálocsoljuk az elősütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen alufóliával betakarjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át, pároljuk. (Ha a párolási idő letelt, az edényt kinyitjuk, és megnézzük, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe.) A puha húsról levesszük a fedőt, és a mártással (amely ekkorra már egészen besűrűsödik) bekenjük a tetejét. Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra nem pirul. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad, és rágós lesz. Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta illik hozzá.

Csülök fokhagymás tejfölben
15 perc, sütés nélkül
Hozzávalók: 2 kisebb (vagy 1 nagy) kicsontozott csülök, 4 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, fél dl borecet, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A csülökhúst megmossuk, lecsöpögtetjük. Ha szükséges, szőrét gázlángon leégetjük, és újra lemossuk. Vékonyan felszeleteljük, és a szeleteket szorosan egymás mellé, tűzálló tálra helyezzük. Jól megsózzuk, meghintjük törött borssal, majd a tisztított és szétzúzott fokhagymát egyenletesen rászórjuk a húsra. A borecetet összekeverjük a tejföllel, és ezzel az öntettel leöntjük a csülköt. A tálat befedjük, és előmelegített, forró sütőben nagy lángon sütjük először 60 percig, majd ha a hús megpuhult, akkor a tál tetejét levéve, pirítjuk tovább 20 percig, de már közepes lángon. Akkor jóízű igazán, ha piros-ropogósra sül a teteje. Salátával és sült burgonyával kínáljuk.

Csülök párizsiasan
50 perc
Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csülök, 1 tojás, 1 dl világos sör, 3-4 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez, só.
A letisztított és szőrétől leégetett csülköt a kuktában, betéten 1,5 dl sós vízben puhára főzzük, majd levétől lecsurgatjuk. Ha langyosra hűlt, két centis csíkokra vagdaljuk. A tojást a sörrel habosra verjük, hozzákeverjük a lisztet, kevés sót és a tisztított, szétzúzott fokhagymát. A tésztamasszának sűrű palacsintatésztának kell lennie. Ha nem elég sűrű, kevés liszttel sűríthetjük. Ebben a masszában forgatjuk meg az először lisztbe mártott csülökhús-csíkokat, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk. Tálaláskor tartármártást és vegyes, párolt zöldséget kínálunk hozzá.

Csülök tormával
50 perc
Hozzávalók: 1 nagyobb, csont nélküli csülök, kb. 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 2 evőkanál natúr reszelt torma, 1 evőkanál borcet (vagy 1 kis doboz készen vásárolt ecetes torma), 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl és kevés cukor, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A csülköt megmossuk, letisztítjuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. (Lehetőleg kuktában főzzük, így negyedannyi idő alatt megfő.) Mellétesszük a tisztított és karikákra vágott vegyes zöldséget, törött borsot és a tisztított, szétzúzott fokhagymát. Ha kuktában főzzük, akkor az edény jelzésétől számított 40 perc múlva puha. Levéből kiemelve lecsöpögtetjük, majd vékony csíkokra vagdaljuk. A natúr tormát elkeverjük a borecettel, ízlés szerint csöpp cukorral és a tejföllel (vagy az ecetes tormát a tejföllel), ezután megforgatjuk benne a csülökhúst. Meleg tálra tesszük, köré rakjuk a levétől leszűrt zöldséget, és vízben főtt burgonyával kínáljuk. (A zöldséges húsléből főzhetünk levest, mártást stb.)

Csülök-egytál
45 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 kisebb kicsontozott csülök (lehetőleg bőrös), 80 dkg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendióvirág, törött fekete bors, só.
A csülköt megtisztítjuk, és jól megmossuk. Féltenyérnyi darabokra vagdaljuk, majd kuktába, betétre helyezzük. Aláöntünk 1,5 dl sós vizet, és a jelzéstől számítva 30 percig főzzük. Közben a burgonyát meghámozzuk, és kis hasábokra vágjuk, a vöröshagymát pedig tisztítás után felkarikázzuk. Mély tűzálló tálba öntünk egy réteg burgonyát, ezt megsózzuk és meghintjük az őrölt szerecsendióval. Erre hagymakarikákat szórunk, sózzuk, borsozzuk, majd burgonyával folytatjuk a rétegezést mindaddig, amíg tart a hozzávalókból. Ha a hús puhára főtt, a kuktából kivéve és lecsöpögtetve, bőrös felével felfelé egymás mellé fektetjük a burgonyára. A visszamaradt húslét összekeverjük a tejföllel, és ráöntjük a húsra. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben 30 percig sütjük, majd a fedőt levéve, pirosra pirítjuk. Bármilyen ecetes savanyúság illik mellé.

Csülökpaprikás
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika és paradicsom (lehet gyorsfagyasztott vagy konzervlecsó is), 2 evőkanál olaj vagy zsír, 1 evőkanál pirospaprika (lehet benne csípős is), 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só.
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és bőrével együtt kis kockákra vagdaljuk. A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágjuk, és kuktában, forró olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a pirospaprikával megszórjuk. A húst hozzátéve, erős lángon, hirtelen lepirítjuk. Állandóan kevergessük, hogy a hús minden része egyenletesen pörkölődjön! Ezután beletesszük a kicsumázott és felszeletelt paprikát, a lehéjazott paradicsomot (vagy lecsót), a tisztított és szétzúzott fokhagymát. Sózzuk, és 2 dl vizet öntünk rá. A kuktát lezárjuk, és a forrástól számítva 40 percig főzzük. Ha a hús megfőtt, a tejfölt bekeverjük, de már nem forraljuk. Galuskával vagy sós vízben főtt burgonyával kínáljuk.

Erdélyi káposztás csülök
40 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 kisebb kicsontozott csülök, 80 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor), 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 3 evőkanál olaj vagy zsír, só.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vagdaljuk, majd 2 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ezután a lángot elzárva alatta, megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük. A csülköket megmossuk, és ha szükséges, a szőröktől letisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba fektetjük bőrös felükkel felfelé. Vastagon bekenjük a paprikás-hagymás szafttal, majd előmelegített, nagyon forró sütőben fedetlenül addig sütjük, míg a teteje kérges lesz. Ezután 1 dl vizet aláöntünk, és befedve pároljuk 1 órán át. Közben a káposztát megkóstoljuk: ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor néhányszor átmossuk, végül szűrőn lecsöpögtetjük. A maradék olajon fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt, lisztet és az apróra metélt kaprot 1-2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a puha káposztát behabarjuk. Ízlés szerint sózzuk, meghintjük az őrölt köménymaggal, és jól összeforraljuk. A közben megpuhult csülökhúst a tálból kivesszük, helyébe öntjük a káposztát, a káposzta tetejére, egymás mellé helyezzük a húst, és leöntjük a csülök mártásával. Nagyon ízletes és kiadós étel.

Fűszeres csülökragu
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 kicsi csülök, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom (lehet gyorsfagyasztott is), kis darab, csípős paprika, 1 közepes nagyságú zeller (ha van zellerzöld is), 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, késhegynyi őrölt szegfűbors, 2 evőkanál olaj vagy zsír, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, majd kuktában, betéten, 3 dl sós vizet aláöntve, puhára főzzük. Ha a csülök megfőtt, kicsontozzuk és feldaraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a forró olajon üvegesre sütjük. Rádobjuk a feldarabolt csülökhúst, és nagy lángon hirtelen lepirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük 1,5-2 dl csülök-főzőlével. Hozzáadjuk a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát, a lehéjazott és karikákra vágott paradicsomot, ezután pedig az előzőleg megtisztított, megmosott és almareszelőn lereszelt zellert. Jól összeforraljuk, meghintjük fűszerekkel, legvégül adjuk hozzá a tisztított és szétzúzott fokhagymát. Fedő alatt 10 percig forraljuk, majd a fedőt levéve, elpárologtatjuk róla a felesleges vizet, és gyakori kevergetés közben zsírjára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a csülök bőre a lábos aljához ne kapjon. Sós vízben főtt burgonyával és salátával kínáljuk.

Göngyölt csülök
40 perc, sütés nélkül
Nehézség: 3
Hozzávalók: 2 mellső csülök, 3 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl sűrű tejföl, 1 tojássárga, 1 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi curry, késhegynyi törött fehér bors, só.
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, és kuktában, betéten, 2 dl sós vízben puhára főzzük. Úgy csontozzuk ki, hogy a csülök egyik oldalán éles késsel a bőrt felvágjuk. Ügyeljünk arra, hogy a bőr ne nagyon sérüljön meg. Ezután a reszelt sajtot, a búzadarát, a tisztított és szétzúzott fokhagymát, a tejfölt, a sót, a fehér borsot és a curryt összedolgozzuk a nyers tojássárgával, és ezt a tölteléket a csontok helyére tesszük. A csülköt ügyesen összegöngyöljük, zsineggel szorosan átkötjük, mint a kötözött sonkát szokták, és tűzálló tálba tesszük. Levéből 1-2 evőkanálnyit ráöntünk, és forró sütőben, fedetlenül, mindkét oldalát pirosra sütjük. 10-15 percenként forgatjuk. (A visszamaradt levével levest ízesíthetünk.) Ha pirosra sült, a zsineget óvatosan lebontjuk róla, és felszeleteljük. Salátával és vegyes párolt zöldséggel kínáljuk.

Hagymás csülök
25 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 csülök csontjával együtt, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A csontos csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk és besózzuk. A sóban legalább 20 percig hagyjuk állni, majd megfelelő méretű alufóliába csomagoljuk úgy, hogy a sütés közben képződő leve ne tudjon kifolyni. A becsomagolt csülköket tepsibe helyezzük, és előmelegített forró sütőben legalább 70 percig pároljuk. Amíg a hús sül, a tisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és a lisztben megforgatjuk. Forró olajban ropogós-pirosra sütjük. Lecsöpögtetve meleg helyre tesszük, de sem befedni, sem megsózni nem szabad, mert megpuhul, és rágóssá válik. Ezután a tisztított fokhagymát szétzúzzuk, és 2 teáskanál vizet öntünk rá. Ha a csülök megpuhult, kicsomagoljuk a fóliából. A bőrét egy helyen felvágjuk, a csontot kivesszük, de nem dobjuk el, mert a tálaláskor felhasználjuk. Belülről minden húsdarabot bekenünk a fokhagymás lével, és lapos tűzálló tálra a csontjával együtt úgy helyezzük vissza, hogy a bőrős része felül legyen. Sütőbe téve 15 percig pirítjuk, majd a sült hagymát rászórva, 2 percre visszatesszük a sütőbe. Uborkával és hagymás tört burgonyával kínáljuk.

Lecsós csülök tarhonyával
60 perc, párolás nélkül
Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kicsi kicsontozott csülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 20 dkg tarhonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint só.
A csülköt megtisztítjuk, alaposan lemossuk, majd bőrével együtt kockákra vágjuk. A tisztított vöröshagymát vékonyra karikázzuk, és kuktában, forró olajon sárgára fonnyasztjuk. A húst rádobjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát, ezután 2,5 dl vizet aláöntve, a kuktát lezárjuk. Forrástól számított 30 perc múlva a közben megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, továbbá a lehéjazott, karikákra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, meghintjük pirospaprikával, és a kuktát újból lezárjuk. A jelzéstől számított 10 perc múlva a kukta alatt lezárjuk a lángot. Néhány perc múlva a kuktát kinyitjuk. A lecsós húst zsírjára sütjük, majd összekeverjük a közben szokásos módon elkészített tarhonyával. (A tarhonyát majdnem barnára pirítjuk 1 evőkanál zsiradékon. Sózzuk és felöntjük térfogatának megfelelő dupla mennyiségű vízzel, meghintjük késhegynyi pirospaprikával, és fedő alatt kis lángon főzzük. 10 perc múlva a lángot elzárjuk alatta, de továbbra is befedve hagyjuk még 15 percig.) Ecetes uborkával vagy kovászos uborkával nagyon finom. (Ha nincs friss zöldpaprika és paradicsom, mirelit lecsóból is éppen olyan finom.)

Rakott csülök
Hozzávalók: 50 perc, sütés nélkül
1 nagyobb csülök, 1 kg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és kuktában, betéten, 2 dl sós vízben félpuhára főzzük; ez kb. forrástól számított 25 perc. A csülköt levéből kivéve lecsurgatjuk, kicsontozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és szintén karikákra vágjuk. A füstölt szalonnából hosszú, vékony csíkokat metélünk. Mély tűzálló tál vagy tepsi alját kirakjuk burgonyakarikákkal, megsózzuk, és hagymakarikákat szórunk rá. A füstöltszalonna-csíkokkal folytatjuk, ezután egy réteg paradicsom következik. Ráfektetjük az egyharmadnyi csülökszeletet, ezt betakarjuk zöldpaprikával, sózzuk, és burgonyával folytatjuk a rétegezést, egészen addig, míg tart a hozzávalókból. Arra ügyeljünk csak, hogy a paradicsom mindig húsra kerüljön, mert ha a burgonyával érintkezik, az, nehezebben puhul meg. Az egyes sorokat ne felejtsük el megsózni, mert ízetlen marad az étel. Minél vékonyabbra szeleteljük a hozzávalókat, annál finomabb lesz, az ízek jobban összeérnek. Végül leöntjük az egészet sózott és borsozott tejföllel, amelybe a tisztított és szétzúzott fokhagymát is belekevertük. Nagyon forró sütőben, a tálat lefedve, legalább 1 órán át, sütjük.

Részeges csülök
60 perc
Hozzávalók: 2 kis kicsontozott csülök, 2 dl száraz fehér bor, 3 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, só.
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, és a kuktában, betéten, 2 dl sózott borban puhára főzzük. Ha megfőtt, levétől lecsurgatjuk, felszeleteljük, és bőrös felével felfelé tűzálló tálra fektetjük. A boros főzőlevet elkeverjük a tisztított és szétzúzott fokhagymával, a törött borssal, majd rácsurgatjuk a csülökre. Előmelegített, forró sütőben, fedetlenül pirítjuk ropogós-pirosra. Sült burgonya és majonézes mártás illik mellé.

Rizses csülök
30 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 kicsontozott nagy csülök, 25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 4 kemény paradicsom, 1 evőkanál ételízesítő (vagy húsleveskocka), 1 mokkáskanál curry, 1 teáskanál sáfrányos szeklice, ízlés szerint törött bors, só.
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és bőrével együtt kis kockákra vágjuk. Kuktában, betéten, 2 dl sós vízben félpuhára főzzük. Közben a rizst váltott vízben megmossuk, szitán lecsurgatjuk, és a felforrósított vajon üvegesre pirítjuk. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, beleszórjuk az ételízesítőt és a sáfrányos szeklicét, ezután felforraljuk. Takaréklángon félpuhára főzzük. Ezután a félig főtt csülköt levétől lecsurgatjuk, és mély tűzálló tálban összekeverjük a félig főtt rizzsel. A csülök főzőlevét átszűrjük, és hozzáöntjük a rizses húshoz. Beleszórjuk a curryt, jól összekeverjük, majd a rizs tetejére fektetjük a lehéjazott, és karikákra vágott paradicsomszeleteket. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk, és a tálat befedjük. Előmelegített forró sütőben 25 percig sütjük, majd a tetejét levéve, pirítjuk még 5 percig. Ecetes salátával kínáljuk.

Sörben sült csülök 1.
20 perc, sütés nélkül
Hozzávalók: 1 nagy csülök kicsontozva, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dl világos sör, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint cukor, só.
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és akkora kockákra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk. A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyon apróra metéljük, és a forró olajon üvegesre fonnyasztjuk. A húst rádobjuk, és hirtelen lepirítjuk. Ezután meghintjük a liszttel, azzal is pirítjuk néhány percig, majd a sört aláöntve beleszórjuk az összes fűszert, a tisztított és szétzúzott fokhagymát meg az ecetet. Gyakori kevergetés közben felforraljuk, és a tűzről lehúzva beleöntjük egy tűzálló tálba. A tálat befedjük, és előmelegített forró sütőben 50 percig sütjük. Rendkívül finom, különleges ízű húsétel. Burgonyafánkkal vagy zsemlegombóccal tálalhatjuk, de apróra tört spagetti is illik hozzá.

Sörben sült csülök 2.
Hozzávalók: 1 bőrös, nagy, aránylag sovány csülök, 2 dl világos sör, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors.
A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bőrét a gázlángon kissé leperzseljük), és éles kés segítségével kicsontozzuk. Bőröstül vékony szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felét átpirítjuk. A csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az ízes öntetet rálocsoljuk az elősütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen alufóliával betakarjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át, pároljuk. (Ha a párolási idő letelt, az edényt kinyitjuk, és megnézzük, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe.) A puha húsról levesszük a fedőt, és a mártással (amely ekkorra már egészen besűrűsödik) bekenjük a tetejét. Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra nem pirul. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad, és rágós lesz. Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta illik hozzá.

Tavaszi gombás csülök
30 perc, sütés nélkül
Hozzávalók: 2 kisebb, csont nélküli csülök, 20 dkg gomba, 15 dkg kifejtett zöldborsó, 15 dkg sárgarépa, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál kakukkfű, törött fekete bors, só.
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, majd kuktában, betéten 2 dl sós vízben félpuhára főzzük. Levétől lecsöpögtetve felszeleteljük. Lapos tűzálló tálra helyezzük a húsdarabokat, köré rakjuk a tisztított és felszeletelt gombát, sárgarépát, zöldborsót. A csülök átszűrt főzőlevét simára keverjük a liszttel, tejföllel, a fűszerekkel és a nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel. Jól összeforraljuk, ezután ráöntjük a húsra és a zöldségekre. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben 25 percig sütjük. Végül a tetejét levesszük, és pirosra pirítjuk. Párolt rizzsel kínáljuk.

Tárkonyos csülök
55 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kis csülök kicsontozva, 1 teáskanál apróra vágott tárkonylevél (vagy ugyanennyi szárított tárkony), 1 evőkanál tárkonyos ecet, 1 evőkanál liszt, 2 d) tejföl, ízlés szerint cukor, só.
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, majd a kuktában, sós vízben puhára főzzük. Levétől lecsurgatva felszeleteljük, és melegen tartjuk. A csülök főzőlevéből 3 dl-t átszűrünk, és elkeverjük a lisztes tejföllel, a tárkonnyal és a tárkonyos ecettel. Ízlés szerint hozzáteszünk sót, kevés cukrot, majd simára keverve alaposan összeforraljuk. Ebbe a mártásba tesszük bele a felszeletelt csülökhúst, egyet forralunk rajta, és zsemlegombóccal vagy makarónival tálaljuk.

Tepsis csülök
40 perc, sütés nélkül
Hozzávalók: 2 kicsontozott kisebb csülök, 3 nagy fej vöröshagyma, 80 dkg burgonya, 2 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, só.
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, majd a kuktában, betéten, 3 dl sós vízben félpuhára főzzük. Közben a burgonyát meghámozzuk, és kis hasábokra vagdaljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A fokhagymát ugyancsak megtisztítjuk és szétzúzzuk. A félig főtt csülköt levétől lecsurgatjuk és felszeleteljük. Tűzálló tálban vagy tepsiben szétterítjük a burgonyát, megsózzuk, majd a húst bőrös felével felfelé, sorban, egymás mellé a burgonya tetejére fektetjük. A karikákra vágott vöröshagymát a felforrósított olajban megfuttatjuk, megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük az átszűrt csülök főzőlevével. Felforraljuk és ráöntjük a húsra. A szétzúzott fokhagymát rászórjuk a tetejére, végül a tálat befedjük. Előmelegített forró sütőben nagy lángon pároljuk 35 percig, és a fedelét levéve, további 10 percig pirítjuk. Akkor van készen, ha a teteje ropogós-piros. Mindenféle ecetes saláta illik mellé, de a legfinomabb céklasalátával.

Túróci sajtos csülökmetélt
30 perc, sütés nélkül
Hozzávalók: 2 kicsi kicsontozott csülök, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg csípős juhsajt, ízlés szerint törött bors, só.
A kicsontozott bőrös csülköket annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Levéből kiemelve lecsöpögtetjük, majd vékony csíkokra metéljük. Tűzálló lapos tálra terítjük a húscsíkokat, és leöntjük 1 dl átszűrt csülök-főzőlé, a tejföl, a megreszelt juhsajt, a tisztított és szétzúzott fokhagyma, valamint a törött bors keverékével. Alufóliával lefedve forró sütőben sütjük 25 percig, ezután az alufóliát levéve, pirosra pirítjuk. Szalmaburgonyával vagy sült hasábburgonyával kínáljuk, káposztasaláta kíséretében.
Disznótoros hájas és tepertős receptek

Hájas tészták
Barackízes párnacsücske
90 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
25 dkg háj, 40 dkg rétesliszt, 3 dkg élesztő, fél dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 tojássárga, 1 tojásfehérje, sűrű (régi, beszáradt) sárgabaracklekvár, vagy dzsem.
A hájat ledaráljuk, és 20 dkg liszttel, kés segítségével alaposan összedolgozzuk, majd 10 percig pihentetjük. A tejet meglangyosítjuk, és a cukrot beletéve, az élesztőt elmorzsoljuk benne. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk, és a maradék liszttel, tojássárgákkal, sóval alaposan összedolgozzuk. Kemény, sima tésztának kell lennie. Azonnal, kelesztés nélkül vékonyra nyújtjuk, a lisztes hájat rákenjük és összehajtogatjuk. Újból kinyújtjuk, megint összehajtogatjuk, végül harmadszor is kinyújtjuk, összehajtogatjuk, mindezt pihentetés nélkül. A negyedszerre, nagyon vékonyra nyújtott tésztát nagyobb kockákra vágjuk. Egy-egy kocka közepébe egy kanál sárgabarackízt halmozunk. (Ha a lekvár nagyon kemény, akkor pici vízzel és csöpp cukorral addig keverjük, amíg a kívánt sűrűséget eléri.). A tésztát csücsök- formára (háromszögletűre) hajtjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd sütőlemezre téve, másfélszer akkorára kelesztjük, mint eredeti nagysága volt. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. A barackíz helyett mák-vagy diótöltelékkel is megtölthetjük.

Hájas kelt pogácsa
120 perc, sütés nélkül
Nehézség: 3
50 dkg liszt, 30 dkg háj, 5 dkg zsír, 1 evőkanál tejföl, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.
Az élesztőt elmorzsoljuk, és a meglangyosított tejben, a cukorral együtt letakarva, meleg helyen felfuttatjuk. Az átszitált lisztet a zsírral, a tojássárgákkal, sóval, borssal, tejföllel és a felfuttatott élesztővel kis víz hozzáadásával rétestészta keménységűvé dolgozzuk ki. Fél órán át pihentetjük. Közben a hájat megdaráljuk, és habosra keverve három részre osztjuk. A pihentetett tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, és egyharmad résznyi hájjal megkenve úgy csavarjuk fel, mint a rétest. A nyújtófával kissé lelapítjuk, majd jobbról és balról is behajtjuk. Hűtőszekrénybe téve 15 percig pihentetjük, ezután a tésztát újból kinyújtjuk, egy rész hájat ismét felkenünk rá, felcsavarjuk, és még egyszer pihentetjük 15 percig. Végül harmadszor is megismételjük az előbbi műveleteket, majd 15 percnyi pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtva, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét felvert tojásfehérjével megkenjük, de ügyeljünk arra, hogy a tojásfehérje ne csurogjon le a pogácsák oldalára, mert akkor nem emelkedik szép magasra. Előmelegített, forró sütőben megsütjük. Nem egyszerű munka, de a pogácsa olyan finom, hogy egyszer egy évben megéri a fáradságot.

Hájas pogácsa egyszerűen
60 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
25 dkg háj, 35 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál só, 1 dl tej.
A hájat ledaráljuk, leöntjük a megforrósított tejjel, majd fél órát pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a tejfölt, a citromlevet, a sót, és kemény tésztát gyúrunk belőle. Teljesen simára eldolgozzuk, kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét tojással megkenjük, és sütőlemezen, előmelegített sütőben először

Hájas torta
90 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
20 dkg háj, 28 dkg liszt, 15 dkg dió, 12 dkg porcukor, 1 tojás, fél citrom leve és reszelt héja, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál tej, 3 dkg mandula, málna- vagy ribiszkedzsem, kevés só.
A hájat ledaráljuk, és a liszttel, a tejjel, a tojással, a megdarált dióval, a porcukorral, a citromlével és a reszelt héjával, sóval, szegfűszeggel alaposan összedolgozzuk. Legalább 1 órát pihentetjük, majd a tortamasszát elfelezzük, és az egyik részt alaposan kikent tortaformába töltjük. A málnadzsemmel vastagon bekenjük, ezután a másik részt is ráhalmozzuk, elegyengetjük, és a tetejét megszórjuk lehéjazott, finomra vagdalt mandulával. Kis vizet csepegtetünk a mandulára, hogy odaragadjon a tésztára. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. Két napig pihentetjük hűvös helyen, csak azután fogyasztjuk.

Tepertős ételek
Rizses tepertő
40 perc
Nehézség: 2
25 dkg tepertő, 25 dkg rizs, 4 paradicsom (gyorsfagyasztott is lehet), 1 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg reszelt sajt, késhegynyi curry, 1 húsleveskocka, só.
A rizst többször váltott vízben átmossuk, majd lecsurgatjuk. Tűzálló tálban, térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel (amelyben előzőleg a húsleveskockát feloldottuk) felöntjük, megszórjuk a curryvel, kis sóval, és felforraljuk. Lefedve előmelegített, forró sütőbe toljuk, és 20 percig pároljuk. Közben a tepertőt apróra vagdaljuk (de nem daráljuk!), majd a már megpárolt rizst összekeverjük a vagdalt tepertővel. Hozzáadjuk a lehéjazott és kis kockára vágott paradicsomot, beleszórjuk a reszelt sajtot, és villával óvatosan átforgatva, 10 percre fedetlenül visszatesszük a forró sütőbe. Tálalás előtt meghintjük a nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Salátát kínálunk mellé.

Tepertős galuska
35 perc
Nehézség: 2
25 dkg tepertő, 40 dkg liszt, 1 dl tej, 2 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1 nagy csokor snidling (vagy 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, illetve zöldhagyma szára nagyon finomra elvagdalva), 2dl tejföl, 1 teáskanál só.
A tepertőt ledaráljuk, majd a lisztet, a tojásokat, a tejet és a sót alaposan összekeverjük. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen a massza. (A fakanálnak nem szabad szilárdan megállni benne.) Forrásban levő sós vízbe mokkáskanállal galuskákat szaggatunk, vagy a külön erre a célra szolgáló galuskaszaggatóval a tésztát kiszaggatjuk. Közben megkeverjük. A galuska nagyon hamar megfő. Akkor van készen, ha a víz színére feljön. Tésztaszűrőbe téve leöblítjük és lecsöpögtetjük. A snidlinggel elkevert, megmelegített tejfölre szedjük, meghintjük a reszelt sajttal, és előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a reszelt sajt megolvad a tetején. Salátával fogyasztjuk.

Tepertőgombóc-leves
45 perc
Nehézség: 2
10 dkg tepertő, 2 evőkanál búzadara, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő vagy 2 húsleveskocka, törött fekete bors, kevés só.
A tepertőt ledaráljuk (vagy nagyon finomra vágjuk), és összedolgozzuk a felvert tojással, a finomra metélt zöldpetrezselyemmel, a mustárral, a búzadarával, sóval, borssal. 15 percig pihentetjük. Közben a húsleveskockát (vagy ételízesítőt) jó egyliternyi vízzel felforraljuk, és a nedves kézzel formált apró gombócokat a forrásban levő levesbe dobva megfőzzük. Ha a gombóckák a leves színére feljöttek, akkor a liszttel simára kevert tejföllel a levest behabarjuk.

Tepertőpástétom
35 perc
20 dkg tepertő, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, törött fekete bors, só.
A burgonyát héjastul alaposan megmossuk, majd megfőzzük, közben a tepertőt ledaráljuk. A főtt burgonyát meghámozzuk, és még melegen villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált tepertőt, a mustárt, sót, hagymát és borsot, majd alaposan összekeverjük. Jól kifagyasztjuk, és szendvicskrémnek (akár meleg szendvicshez is) vagy sós sütemény töltelékének használjuk. (Ebben az esetben egy-két tojássárgáját is adhatunk hozzá.)

Tepertős tepsis burgonya
45 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
1 kg burgonya, 25-30 dkg tepertő, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, só.
A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk, és vékonyra karikázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A tepertőt apróra vágjuk (de nem daráljuk!), a pirospaprikát pedig a liszttel és a sóval elkeverjük. Tűzálló tálban vagy tepsiben készítjük az ételt. A paprikás liszttel meghintjük a karikára vágott burgonyát úgy, hogy az mindenütt érje, alaposan összerázzuk, majd belekeverjük a vagdalt tepertőt és a karikákra vágott vöröshagymát. Az egészet beleöntjük a tálba, tetejét vastagon meghintjük reszelt sajttal, rácsorgatjuk a tejfölt, és előmelegített forró sütőben, lefedve, 30 percig közepes lángon sütjük. Ezután a fedelét levéve pirosra pirítjuk. Salátával kínáljuk.

Tepertős túrós rétes
40 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
25 dkg tepertő, 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárga, 1 dl tejföl, 4 evőkanál búzadara, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 csomag réteslap, zsír a réteslap kenéséhez.
A tepertőt ledaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, majd az egészet elkeverjük tejföllel, búzadarával, tojással, borssal. 10 percig pihentetjük. Közben az egyik csomag (4 db) réteslapot nedves, kicsavart tiszta konyharuhára terítjük úgy, hogy az egyes lapokat kis olvasztott zsírral egyenként megkenjük. A túrós-tepertős töltelék egyik felét a tészta szélére egy csíkban felkenjük, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk. Kikent sütőlemezre tesszük. Ugyanígy járunk el a másik csomag réteslappal is. Tetejüket olvasztott zsírral bekenjük, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Ha kissé kihűlt, éles

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?