Zsemlekészítés
3 dkg friss vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztőt 2 dl langyos vízben, amiben teáskanálnyi méz van, felfuttatunk. Közben megszitálunk 70 dkg finomlisztet, amiben lehet 10-30 dkg Graham-liszt is. Hozzáadjuk az
élesztőt, 2,5-3 dl tejet, és lapos evőkanál sót. Géppel 15 percig dagasztottam, kézzel nyilván tovább kell. Liszttel meghintve, meleg hleyen, tiszta ruhával letakarva kelesztjük 60-70 percig. Lisztezett deszkára borítjuk, kb 4 (négy)
cm vastagra kinyújtjuk, lisztbe mártott bögrével - aminek a peremét lisztbe mártottuk - kiszaggatjuk. Liszttel meghintett tepsiben egymástól távolabb elhelyezzük, megint letakarjuk és újabb fél órát kelesztjük. Sütés előtt egy
tojássárgáját elhabarunk kávéskanál vízzel, bekenjük a zsömiket. (Ha nincs tojásunk, a félig megsült zsemléket hideg vízzel kenjük be.) Megszórhatjuk szezámmaggal, sóval, mákkal. 190 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha
kihűlt, vékony nejlonzacskóban öt napig is ehetően puha marad.
Ahhoz, hogy megemelkedjen és szét se folyjon a tepsiben, el kell találni a folyadék mennyiségét: jó rugalmas tésztát kell kapnunk, de nem keményet. A megadott mennyiségből kb. 15 zsemle lesz. A szitálást nem szabad
kihagyni, mert attól kel szépen a tészta, hogy levegő kerül a lisztszmcsék közé és az élesztőgombák ezt (oxigént) használják fel. Ízesítés végett 5 dkg vajat vagy margarint is lehet beledagasztani, de a kelést és a tárolhatóságot hátrányosan befolyásolja.
Bár sokára lesz kész a kelesztés miatt, de a tényleges munkaidő konyhagéppel dagasztva alig 15 perc. Leírni tovább tartott, mint megcsinálni... |