Zöldségételek, köretek
Kapros zöldbabfőzelék
kcal/kJ 250/1046
fehérje/zsír 7 g/9 g
szénhidrát 25 g
Hozzávalók
4 személyre:
80 dkg zöldbab
1 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
1 csokor friss kapor
1 evőkanál liszt
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 evőkanál vegeta
A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és háromcentis darabokra aprítjuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel és még 1/2 dl vízzel. A meghámozott hagymát finomra vágjuk.
Az AMC-lábost alacsony hőfokon felmelegítjük, rászórjuk a hagymát, és a hőforrást azonnal a minimumra csökkentjük. A hagymát kevergetve megfonnyasztjuk, majd a pirospaprikát, és a vegetát rászórjuk. Azonnal ráöntünk 2 dl vizet, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a zöldbabot. Befedjük, és 20 percig pároljuk.
A lisztes tejfölt beleöntjük, a megmosott és finomra metélt kaprot belekeverjük, és ismét befedve, további 5 percig főzzük. A hőforrást kikapcsoljuk alatta, és még 5 percig hagyjuk befedve.
Tipp: A zöldbabot párolhatjuk a szűrőfazékban is, akkor a pároló lé ne legyen több 3 dl-nél, amit azután a habaráskor felhasználhatunk.
Magyaros gombapaprikás
kcal/kJ 249/1045
fehérje/zsír 9 g/7,5 g
szénhidrát 6 g
Hozzávalók
4 személyre:
50 dkg friss csiperkegomba
2 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 zöldpaprika, 1 paradicsom
1 evőkanál piros fűszerpaprika, só, bors
2 dl tejföl
1 teáskanál finomliszt
A gombát megtisztítjuk, lemossuk, és jól lecsöpögtetjük.
Vastagabb szeletekre vágjuk. A hagymát tisztítás után finomra aprítjuk, a megmosott zöldpaprikát-paradicsomot ugyancsak felszeleteljük. A füstölt szalonnát egészen apró kockákra metéljük.
A 24 cm átmérőjű AMC-lábost a pároláshoz felmelegítjük, majd a szalonnakockákat beletesszük, és kevergetve a zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a hagymát és a zöldpaprikát, egy-két percig pirítjuk, ezután hozzáadjuk a gombaszeleteket.
Rászórjuk a piros fűszerpaprikát, és megsózzuk. Jól összekeverjük, és a hőforrást a legkisebb fokozatra visszakapcsolva, befedjük. 10 percig pároljuk.
Ekkor a paradicsomszeleteket is az edénybe tesszük.
Végül a liszttel simára kevert tejfölt belecsorgatjuk az ételbe, jól összekeverjük, és az edény alatt kikapcsolva a hőforrást, további 10 percig hagyjuk befedve.
Köret- és italajánlat: A gombapaprikás a legfinomabb galuskával vagy sós burgonyával. Száraz fehérbor a hozzáillő ital.
Hagymás burgonya
kcal/kJ 255/1067
fehérje/zsír 6 g/10 g
szénhidrát 23 g
Hozzávalók
4 személyre:
1 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
1 púpozott teáskanál só
1 teáskanál piros fűszerpaprika
5 dkg füstölt szalonna
A burgonyát előző nap héjastól megfőzzük.
Másnap a megfőtt burgonyát meghámozzuk.
A hagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk.
A füstölt szalonnát ugyancsak felaprózzuk.
A megdermedt burgonyát az AMC-reszelőbetéten lereszeljük.
A 24 cm átmérőjű AMC-serpenyőt felmelegítjük, majd beletesszük a szalonnát. Kevergetve a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a hagymát, és ugyancsak folyamatosan kevergetve, üvegesre fonnyasztjuk, majd belekeverjük a pirospaprikát és a sót is. Hozzátesszük a reszelt, hideg burgonyát. Jól lepirítjuk, közben fa lapátkanállal alányúlva, folyamatosan forgatjuk.
Ezt a burgonyaköretet majdnem mindenféle szárazabb sülthöz kínálhatjuk, de a salátáról se felejtkezzünk el! Sör illik hozzá.
Gombás lecsó
kcal/kJ 190/798
fehérje/zsír 7 g/7 g
szénhidrát 9 g
Hozzávalók
4 személyre:
75 dkg zöldpaprika
25 dkg friss csiperkegomba
25 dkg paradicsom
2 fej vöröshagyma
5 dkg húsos füstölt szalonna
1 evőkanál piros fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma, só
A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük.
A gombát megtisztítjuk, azaz földes szárát "kihegyezzük", folyóvíz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, és felszeleteljük.
A paradicsomot megmossuk, és ugyancsak felszeleteljük.
A meghámozott hagymát vékony karikákra aprítjuk.
A felaprózott füstölt szalonnát kiolvasztjuk a 24 cm átmérőjű, sütésre felmelegített AMC-lábosban, majd hozzáadjuk a hagymát, és kevergetve üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, majd hozzáadjuk a zöldpaprika-szeleteket és a gombaszeleteket. Megsózzuk, az edényt befedjük, és a hőforrást a legkisebb fokozatra visszakapcsolva, 10 percig pároljuk. Ezután beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsomot, majd ismét befedjük, de a hőforrást egészen lezárjuk az edény alatt. További 10 percig hagyjuk állni.
Köret- és italajánlat: Sós burgonya vagy galuska, esetleg főtt tészta, valamint sör illik hozzá.
Tipp: Ez a gombás lecsó akkor is nagyon finom, ha tálaláskor kevés tejföllel meglocsoljuk, és egy csokor apróra vágott friss kaprot szórunk rá.
A gombás lecsót aznap el kell fogyasztani, mert a gomba nagyon hamar megromlik! Ezért ha nem fogy el az étel, tegyük mélyhűtőbe, ott akár 3 hónapig is eltartható. Felengedése után ugyancsak rögtön el kell fogyasztani.
Rizses-kolbászos lecsó
kcal/kJ 472/1984
fehérje/zsír 15 g/25 g
szénhidrát 45 g
Hozzávalók
4 személyre:
1 kg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
2 fej vöröshagyma
1 szál (kb. 25 dkg) füstölt főzőkolbász
15 dkg rizs
5 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál piros fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma, só, csipetnyi kristálycukor
A zöldpaprikát megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk és felkarikázzuk. A paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk.
A vöröshagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk, és vékonyra karikázzuk. A rizst folyó víz alatt megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A füstölt szalonnát egészen apróra vágjuk.
A 24 cm átmérőjű AMC-lábost felmelegítjük. Beletesszük a szalonnát, és kevergetve a zsírját kiolvasztjuk. A zsírra rárakjuk a hagymát, és folytonos kevergetés közben üvegesre fonnyasztjuk. Ezután belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a kolbászkarikákat, és beleszórjuk a rizst is. Az egészet jól összekeverjük, végül megsózzuk, és ráöntünk 1 dl vizet. Parányi cukorral ízesítjük.
A fedőt az edényre illesztjük, majd a hőforrást a minimumra visszakapcsoljuk, és az ételt kb. 25 percig pároljuk anélkül, hogy a fedőt levennénk róla. Tálalás előtt óvatosan átforgatjuk.
Tipp: A lecsót nagyon sokféleképpen készítik. Van, aki több paradicsommal szereti, és van, aki gombát is tesz bele.
Finom magában is, vagy sós burgonyával, tejföllel meglocsolva, galuskával és tésztakörettel.
Háromszéki hagyma
kcal/kJ 349/1465
fehérje/zsír 8 g/22 g
szénhidrát 26 g
Hozzávalók
4 személyre:
1 kg vöröshagyma
2 dl sűrű tejföl
5 dkg reszelt sajt
10 dkg császárhús
1 csokor friss kapor, só, törött fehérbors, szerecsendió-reszelék
A hagymát megtisztítjuk, és vastag karikákra vágjuk. A kaprot finomra metéljük. A császárhúst egyforma apró kockákra vagdossuk.
A 24 cm átmérőjű AMC-serpenyőt felfűtjük, beletesszük a császárhúst, és kevergetve megpirítjuk. Rátesszük a hagymát, megborsozzuk, és a szerecsendió-reszelékkel meghintjük. Összekeverjük, és azonnal befedjük. A hőforrást a lehető legkisebbre visszakapcsoljuk, és kb. 10 percig pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, rászórjuk a kaprot és beleöntjük a tejfölt.
Belekeverjük a reszelt sajtot, befedjük, és további 10 percig pároljuk.
Köret- és italajánlat: Friss, ropogós kenyeret, salátát és sört kínálhatunk hozzá.
Burgonyalepény
kcal/kJ 475/1987
fehérje/zsír 11 g/20 g
szénhidrát 62 g
Hozzávalók
4 személyre:
50 dkg burgonya
2 tojás
15-17 dkg finomliszt
2 dl víz
3 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma, só, bors
A nyers burgonyát meghámozzuk, megmossuk.
A tojásokat felverjük, majd összekeverjük a vízzel, liszttel, sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával, végül az olajat is beledolgozzuk.
Sűrű palacsintatészta-masszának kell lennie. Ebbe a masszába reszeljük bele a nyers burgonyát, és azonnal összekeverjük, hogy ne barnulhasson meg. A 24 cm átmérőjű AMC-serpenyőt vagy a palacsintasütő-serpenyőt sütésre előmelegítjük. Ha a kívánt hőmérsékletet elérte a Visiotherm mutatója, azonnal visszakapcsoljuk a minimum hőfokra, majd evőkanállal adagolva kis halmokat engedünk a forró serpenyőre. A halmok tetejét a kanál domború felével kissé lelapítjuk, majd ha az alsó fele megsült, lapátkanállal óvatosan alányúlunk, és megfordítjuk, hogy a másik oldala is megsülhessen.
Tipp: Főtt, reszelt vagy áttört burgonyával is elkészíthető a lepény. Magában is fogyasztható, finom sör- vagy borkorcsolya.
Kapros újburgonya
kcal/kJ 375/1575
fehérje/zsír 16 g/11 g
szénhidrát 49 g
Hozzávalók
4 személyre:
1 kg egyforma méretű, apró újburgonya
20 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
1 csokor friss kapor, só
Az újburgonyát letisztítjuk (erősen sós vízben könnyen ledörzsölhető a héja), megmossuk, lecsöpögtetjük.
Az AMC-szűrőedénybe öntjük. Megsózzuk és összerázzuk. A hozzáillő AMC-edényt kétujjnyi vízzel megtöltjük, beleillesztjük a vízzel töltött edénybe, és befedjük. A legkisebb fokozaton kb. 25-30 percig pároljuk, majd az AMC-sütőtálban egyenletesen elterítjük.
A túrót rámorzsoljuk a burgonyára, majd a megsózott és simára kevert tejföllel lelocsoljuk. A megmosott és finomra aprított kaprot is rászórjuk, és betoljuk az előmelegített, kb. 200 fokos sütőbe.
Addig sütjük, amíg a tejfölös túró ráolvad a burgonyára, de még nem barnul.
Tipp: Egy pohár sörrel magában is kitűnő étel, de ünnepi húsétel mellé ínyenc köret.
Tojásos burgonya
kcal/kJ 523/2188
fehérje/zsír 13 g/19 g
szénhidrát 73 g
Hozzávalók
4 személyre:
1 kg burgonya
3 tojás
2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj
só, bors, szerecsendió-reszelék
A burgonyát meghámozzuk, lemossuk, és egy centis karikákra vágjuk.
A tojást a tejföllel habosra verjük, és belekeverjük a szerecsendió-reszeléket, 1 mokkáskanálnyi törött borsot, az olajat és egy teáskanálnyi sót.
A 24 cm átmérőjű AMC-serpenyőt sütésre felforrósítjuk, majd a nedves burgonyakarikákat beletesszük, megsózzuk és befedjük.
A legkisebb hőfokra visszakapcsolva, a burgonyát puhára pároljuk.
Ezután a fedőt levesszük, a tejfölös tojást egyenletesen rácsorgatjuk a burgonyára, és falapáttal folyamatosan alányúlva, forgatjuk. A tojásmassza így rásül a burgonyakarikákra.
Tipp: Köretnek is, és főételnek is megfelelő egy pohár sörrel.
Klasszikus paprikás krumpli
kcal/kJ 353/1477
fehérje/zsír 5 g/0,5 g
szénhidrát 48 g
Hozzávalók
4 személyre:
1 kg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 zöldpaprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál Vegeta,
1 evőkanál piros fűszerpaprika
köménymag, só
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
A zöldpaprikát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomot felkarikázzuk.
A 24 cm átmérőjű AMC-edényt közepes hőfokon felmelegítjük. Beleszórjuk a hagymát és a köménymagot, majd kevergetve üvegesre fonnyasztjuk. Rátesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a fokhagymát, a krumplit, és néhány percig együtt pirítjuk.
Rászórjuk az ételízesítőt és a pirospaprikát is, majd jól összekeverjük, és azonnal befedjük. A hőforrást a minimumra csökkentjük, és kb. 30 percig pároljuk anélkül, hogy a fedőt levennénk az edényről. Megkóstoljuk, és ha szükséges, utána sózzuk.
Tipp: A paprikás krumpli az egyik legrégebbi magyar étel, amely ma is ugyanolyan népszerű, mint egykor volt. Kolbásszal, virslivel is szokás fogyasztani, vagy húsféle híján füstölt szalonnával bolondítják meg. Teljesen zsírtalanul készítve is ugyanolyan jó, csak nem hizlal annyira, mint zsírral készített formája.
Töltött burgonya
kcal/kJ 583/2448
fehérje/zsír 24 g/29 g
szénhidrát 52 g
Hozzávalók 4
személyre:
8 egyforma nagy burgonya
20 dkg darált sertéshús
1 kis fej hagyma
2 tojás
2 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj a sütőedényhez, só, bors
Csirkemáj rizottó
kcal/kJ 333/1401
fehérje/zsír 10 g/8 g
szénhidrát 51 g
Hozzávalók
4 személyre:
20 dkg rizs
40 dkg csirkemáj
25 dkg kifejtett zöldborsó
1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
2 tyúkhúsleves-kocka
1 csokor petrezselyemzöld
majoránna, só, törött bors
A csirkemájat megmossuk, leszárítjuk, darabjaira vágjuk. A füstölt szalonnát egészen apróra metéljük. A hagymát finomra aprítjuk.
A rizst megmossuk, és a 24 cm átmérőjű AMC-edénybe tesszük. Ráöntünk 4 dl vizet, beletesszük a húsleveskockákat, és befedjük. Közepes lángon felforraljuk, majd a legalacsonyabb hőfokra visszakapcsolva, 20 percig pároljuk.
Egy másik, kisebb AMC-serpenyőt felforrósítunk, megpirítjuk benne a szalonnát, majd rátesszük a hagymát, meghintjük a majoránnával és a borssal. Rátesszük a májdarabokat és zöldborsót. Fedő alatt, a hőforrást a minimumra visszakapcsolva, kb. 5 percig pároljuk.
A rizs párolási idejének leteltével a hagymás-zöldborsós májat a rizshez keverjük, hozzáadjuk a petrezselyem zöldet, és a fedőt ismét rátéve, a hőforrás kikapcsolása után még 15 percig pároljuk.
Tálalás előtt ismét átkeverjük.
Sonkás rizspuding
kcal/kJ 409/1717
fehérje/zsír 17 g/12 g
szénhidrát 40 g
Hozzávalók
4 személyre:
20 dkg rizs
20 dkg füstölt sonka
3 tojás
2 dl tejföl, só, bors, vágott petrezselyemzöld
a pudingformához olaj és liszt
Egy kerek, mély AMC-tálat olajjal kikenünk, és liszttel behintjük, majd félretesszük.
A rizst leöblítjük, és a kisméretű AMC-edényben 3 dl sós vízben félpuhára pároljuk.
Közben a sonkát vagy nagyon apró kockákra vágjuk, vagy nagylyukú darálón ledaráljuk. A tojás sárgákat a tejföllel, a sóval, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A rizst kissé kihűtjük, majd az AMC-keverőtálba öntjük. Habverővel hozzáadjuk a tejfölös tojásmasszát, a sonkát és a kemény tojáshabot. A rizses masszát belesimítjuk a kikent tálba. Előkészítünk egy akkora méretű AMC-edényt, amelybe belefér a rizspudinggal töltött tál. Óvatosan beleállítjuk, és annyi vizet öntünk bele, hogy a víz ne érjen a tál felénél magasabban, de legalább 2 ujjnyi legyen.
Az edényt befedjük, és pároláshoz felmelegítjük. Ha a jelzés elérte a megfelelő tartományt, a hőforrást a legkisebbre visszakapcsoljuk, és legalább 40 percig pároljuk az étel. Csak ezután vesszük le a fedőt, és a pudingba beledugunk egy hurkapálcát. Ha a pálcára már nem tapad a masszából, elkészült a puding. Ha még ragad, akkor tovább kell gőzölni.
Tipp: A rizspudingot gombával, sajttal, hússal ízesíthetjük.
Az elkészült pudingot tálalótálra borítjuk, négy részre vágjuk, és rögtön tálaljuk. Sajtmártással, gombamártással vagy tejföllel leöntve fogyasztjuk. Sör vagy félszáraz fehérbor illik hozzá.
Fokhagymás sajtos spagetti
kcal/kJ 522/2192
fehérje/zsír 20 g/17 g
szénhidrát 48 g
Hozzávalók
4 személyre:
25 dkg spagetti
4 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt rokfort
2 dl tejföl, só, bors
1 evőkanál olaj
A 20 cm átmérőjű AMC-edénybe 3/4 liter vizet töltünk. Felforraljuk, 1 csapott teáskanál sót és az olajat beleöntjük, a zúzott fokhagymát beleszórjuk. Felforraljuk.
Közben a spagettit eltörjük. Beleszórjuk a forrásban lévő vízbe, és az edényt befedjük. Ha eléri a párolási hőfokot, takarékra visszakapcsoljuk a a hőforrást, és kb. 20 percig pároljuk. Mire elkészül, az összes levet be is szívja.
A reszelt rokfortot összekeverjük a tejföllel és a törött borssal, majd a lecsöpögtetett tésztát, beleforgatjuk.
Sonkás kocka
kcal/kJ 710/2970
fehérje/zsír 29 g/26 g
szénhidrát 90 g
Hozzávalók
4 személyre:
25 dkg kockatészta
2 evőkanál olaj
20 dkg főtt füstölt sonka
2 dl tejföl
2 tojás, só, bors
a formához olaj és liszt
AMC-edényben 3/4 liter vizet felforralunk, majd a sóval és az olajjal elkeverjük. A legalacsonyabb hőmérsékletre visszakapcsolva, a tésztát megfőzzük.
A sonkát ledaráljuk, és a tojás sárgákkal, tejföllel, sóval-borssal összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk.
A főtt tésztát összekeverjük a tojásos-sonkás tejföllel, és hozzáadjuk a tojásfehérje-habot is.
Szögletes AMC-tálat kikenünk olajjal, liszttel meghintjük, majd belesimítjuk a sonkás tésztát. Előmelegített, 200 fokos sütőben szép pirosra megsütjük.
Tipp: A kockákra vágott tésztát tejföllel lelocsolva tálaljuk, és egy pohár sörrel kínáljuk.
Tudja-e ön, hogy... ?
A főtt tésztát lehetőleg két napon belül tanácsos elfogyasztani?
Nagyon hamar romlik, ezért kihűlése után azonnal tegyük hűtőszekrénybe. A "meztelen", vagyis üres, rátét és töltelék nélküli tészta tovább eláll. Kitűnően bírja a fagyasztást, ezért ha nagyobb adagot főzünk annál, mint amennyi éppen elfogy, a maradékot betehetjük a fagyasztóba.
A száraz tészta, kedvező tárolási körülmények között akár évekig is eláll. A sötét, hűvös, száraz hely a legalkalmasabb tárolóhely a tészta számára.
|