Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
ZELLERES ALMASALÁTA

Zelleres almasaláta (hideg előétel)
Hozzávalók: 20 dkg alma, 15 dkg kacsamáj, 2 szál, halványító zeller, 2 db zellergumó, 2 db piros belű grépfrút, 10 dkg sajt, 1 evőkanál zöld tökmag, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő, 2 cl borecet, 2 cl dióolaj, 5 cl olívaolaj, fél citrom, 2 dkg vaj.
A megtisztított, megmosott kacsamájat kevés vajon lepároljuk. Az almát, halványító zellert alaposan megmossuk, felszeleteljük. A grépfrútot és a zellergumókat meghámozzuk, szintén felszeleteljük, akárcsak a sajtot. Az ecetet, az olajakat, a szűrt citromlevet és az ételízesítőt jól elkeverjük. Az előkészített anyagokat átkeverjük az öntettel, majd tálalásig hűtőben tartjuk, végül tökmaggal megszórjuk. Elkészítési idő: 60 perc Egy adag: 2350 kJ/560 kcal Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Sauvignon Blanc 2000 Eurobor Pincészet

Almaleves
Hozzávalók: 1 kg alma (golden), 5 dkg cukor, fél citrom, 5 db szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 1 dl tejszín, 5 dkg liszt, só A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk. Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 1010 kJ/240 kcal

Almával grillezett pulykaszelet
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 20 dkg alma, fél citrom, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só, gyömbér, őrölt fehérbors A filézett pulykamellből szeleteket vágunk, kevés hevített vajon enyhén sózva elősütjük. Az almákat megmossuk, magházaikat eltávolítjuk, felszeleteljük. Kevés szűrt citromlével lecsepegtetjük. Rátesszük a borssal, gyömbérrel fűszerezett pulykaszeletekre, meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Párolt zöldségekkel körítjük. Elkészítési idő: 55 perc Egy adag: 2600 kJ/620 kcalAjánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Tramini 2000 Eurobor Pincészet

Almás lepény mazsolával
Hozzávalók: 2 evőkanál cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg hajtogatott leveles vajastészta, 1 tojás (felverve, kenéshez), 8 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 nagy golden alma (meghámozva, magházát eltávolítva, nagyon vékony szeletekre vágva), 2 evőkanál friss citromlé, 1,5 evőkanál vaj, 10 dkg mazsola.
Terítsük ki a felolvasztott tésztát lisztezett gyúródeszkára. A tészta minden szélét kenjük be a felvert tojással (a szélétől számított 2 és fél centis sávot). Hajtsuk fel a bekent szegélyt a tészta minden oldalán, majd nyomkodjuk le. Késsel vagdossuk be a felhajtott részt (kb. 1 centis bevágásokat készítsünk centinként). Alaposan szurkáljuk át a tészta középső részét villával. Kenjük rá a két evőkanál baracklekvárt, majd három sorba rakjuk rá a vékonyra szeletelt almát. Kenjük be a tészta szélét felvert tojással. Keverjünk össze 2 evőkanál cukrot fél teáskanál őrölt fahéjjal egy kis edényben. Szórjuk meg ezzel az almát és a tészta szélét is. Kb. 30 percig süssük, félidőnél az edényt megfordítva, míg a tészta barna lesz, az alma pedig puha és csillogó. Negyed teáskanál fahéjat, 2 evőkanál baracklekvárt, 2 evőkanál friss citromlevet, 1,5 evőkanál sózatlan vajat keverjünk össze, majd sűrű kevergetés mellett forrósítsuk fel. A lepényt vegyük ki a sütőből, és finoman kenjük be a barackszósszal az almát. Szórjuk meg előzőleg beáztatott mazsolával, és 4 részre vágva, melegen tálaljuk. Elkészítési idő: 60 percEgy adag: 2579 kJ/614 kcal.
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszu 5 puttonyos 1995 Disznókő Pincészet

Sültalma-torony
Hozzávalók (6 adaghoz): 6 db alma (12-15 dkg-osak), 6 db fahéjrúd (8 cm-esek), 0,5 kg hajtogatott leveles vajastészta, 10 dkg mazsola, 1,5 dl (barna) rum, 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 20 dkg mandula (őrölve), 10 dkg liszt, 3 teáskanál őrölt fahéj, 30 dkg cukor, 2,5 dl tejszín, porcukor a szóráshoz, só.
Először elkészítjük a mandulakrémet. A megtisztított mazsolát 2 evőkanál rumban beáztatjuk. A vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadunk 1 tojás sárgát, simára keverjük, majd a másik tojássárgájával is kikeverjük. A keverékhez hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, 2 teáskanál őrölt fahéjat, csipet sót és a mazsolát, és újból elkeverjük. Az elkészült krémet 20 percre hűtőbe téve pihentetjük. Az almákat megmossuk, aljukat levágjuk, hogy megálljanak. Az almákból 5 egyforma karikát vágunk, magházaikat kiszúrjuk. A karikákat a maradék fahéjjal megszórjuk. A mandulakrémet dresszírzsákba tesszük, csillagcsővel a karikákra nyomjuk, kivéve a legfelső karikát. Újból összeállítva az almát, a közepébe fahéj rudat szúrunk. A mélyhűtött, hajtogatott leveles tésztát felolvasztjuk, 0,5 cm-es vastagságúra kinyújtjuk. Kiszúrunk belőle 6 db, 10 cm-es átmérőjű kört. Mindegyik körre ráállítunk egy töltött almát, és kikent, liszttel megszórt sütőlemezre rakjuk őket. Felforrósított sütőben 25 percig, majd a hőt visszavéve még 35-40 percig sütjük. Amíg az almák sülnek, összeállítjuk a karamellöntetet. A cukrot közepes hőfokon megolvasztjuk, sötétebb karamellt készítünk, a tejszínt folytonos keverés közben hozzáöntjük. Amikor kellő folyékonyságú a karamell, a maradék rumot is hozzáöntjük. 2-3 percig kevergetve átforraljuk. A tányérokra tálalt almákat porcukorral megszórjuk, az öntettel körülöntjük.
Elkészítési idő: 90 perc Egy adag: 5188 kJ/1239 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni édes 1994

Sültalma puncsmártásban, fagylalttal
Hozzávalók: 8 db alma (15 dkg-osak), 4 dkg vaj, 2 teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg cukor, 2 vaníliarúd, 0,5 liter tejszín, 2 db tojás, 4 tojássárgája, 0,75 liter könnyű vörösbor, 1 narancs reszelt héja, 5 db fenyőmag, 1 evőkanál koriander, 10 db szegfűszeg Először elkészítjük a fagylaltot: 4 db almát meghámozunk, magházukat eltávolítjuk, negyedekbe vágjuk, és 1 teáskanál fahéjjal, 4 dkg cukorral, vajon, 20 percig erős, majd 18 percig gyengébb hőn sütőben megsütjük, onnan kivéve egy tálkában kézi mixerrel pürésítjük. Közben a vízben áztatott vanília rudakat hosszában elvágjuk, a velőjüket kikaparjuk, héjukat félretesszük. A velőt a tejszínben óvatosan felfőzzük. A tojásokat, tojás sárgákat 10 dkg cukorral a mixerrel habosra verjük, a legvégén elegyítjük a tejszínnel. Ezt azután közepes hőn, folytonosan keverve krémesen sűrű anyaggá főzzük, a végén hozzákeverjük a sültalma-pürét. E fagylalt-keverékünket egy órára mélyhűtőbe tesszük. Elkészítjük a vörösboros puncsmártást: a vörösbort a maradék cukorral, narancshéjreszelékkel, a zúzott magokkal és a fahéjjal 5 percig felfőzzük. 15 percig állni hagyjuk, hogy a fűszerek összeérjenek, ezután finom szűrőn áttörjük, majd folyékony öntetté besűrítjük. A megmaradt almákat meghámozzuk, 1 cm-es karikákra vágjuk, magházukat eltávolítjuk. A még forró, vörösboros mártásban 1-2 percig óvatosan főzzük, majd kivéve lecsepegtetjük. A félretett vaníliahéjakat 2-3 cm-es darabkákra vágjuk. Az almakarikákat 4 tányérra elosztjuk, a vörösboros puncsmártással meglocsolgatjuk. A mélyhűtőben megkeményedett fagylaltot 2 forró vízbe mártott evőkanállal oválisra formázzuk, az almakarikákra helyezzük, a vaníliaszálakat, "egérfarkincákként", díszítésül a fagylalthoz szúrjuk. Elkészítési idő: 120 perc (plusz a fagyasztás) Egy adag: 1960 kJ/478 kcal

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?