Zabkorpás pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 15 dkg zabkorpa, 15 kdg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 1 dl
langyos tej, 1,5 dl tejföl, 3 tojásfehérje, mokkáskanálnyi cukor, só;a tepsi
kikenéséhez margarin; a tészta nyújtásához liszt.
Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál lisztet
szórunk bele. 20-25 perc alatt felfutatott élesztőt, atojásfehérjét meg a
tejfölt beleöntjük, végül megsózzuk, 10-12 percig - akár a kenyértésztát -
erőteljesen dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, ha a tészta eleinte kissé ragadós
lesz, a dagasztás során az edény falától majd elválik. Konyharuhával
letakarva, langyos helyen valamivel kevesebb mint másfél óráig kelesztjük.
Ezután meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel
bevagdussuk, és négy centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A
pogácsákat margarinnal vékonyan kikent tepsibe rakjuk, a tetjüket vizes
ecsettel megsimítjuk, és langyos helyen még 20 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben (a sütő aljába kis tálkában vizet teszünk ) és közepes
lángon 20 perc alatt megsütjük.
|