Rózsa és egyéb virágreceptek
Illatos almazselé
Hozzávalók: 1 liter almalé, 1 kg befőzőcukor, 4 evőkanál levendula- virág, 1 citrom leve.
Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll- vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk. Beleszórjuk a befőzőcukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor, a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Lerakott rózsa desszert
Hozzávalók: 1 bögrényi rózsaszirom, piros, 4 db összezúzott banán, ugyanennyi aprított datolya, 2 evőkanál konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, vagy citronát, 4 evőkanál rózsadzsem, 2 narancs leve, tejszín.
Béleljünk ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát, mazsolát, narancshéjat vagy citronátot. rétegezzük a rózsasziromra, tetejére tegyük a rózsa dzsemet.
Tálalás előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszint tegyünk rá.
Tetejét díszítsük kandírozott rózsaszirommal, vagy bármi kandírozott gyümölccsel.
Likőr rózsaszirmokból
Alapadag: 3 maréknyi rózsaszirom, 30 dkg cukor, 5 dl konyak, 1 csepp piros ételfesték
Elkészítése: A leöblített rózsaszirmokat széles szájú üvegbe tesszük. A cukorból és 5 dl vízből szirupot főzünk, kihűtjük, és a konyakkal együtt a rózsaszirmokra öntjük. Az üveget lezárjuk, és meleg helyen két hétig állni hagyjuk, közben naponta felrázzuk. Végül átszűrjük, cseppnyi piros ételfestékkel színezzük, és üvegekbe töltjük.
Megjegyzés: A teljes virágzásba lévő, kinyílt virágokat gyűjtsük, lehetőleg délelőtt, amikor a harmatcseppek már felszáradtak a bársonyos szirmokról.
Pitypanglekvár
Elkészítése: Gyűjtsünk össze egy kosárra való virágot szár nélkül, gondosan mossuk meg, majd nagy edény vízbe téve öt percig forraljuk.
A leszűrt léhez adjunk literenként fél kilogramm cukrot, és főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik. Töltsük üvegekbe és zárjuk le, majd más lekvárhoz hasonlóan tálaljuk.
Rózsaíz (bulgár recept)
Elkészítése: A jól kinyílt illatos rózsák szirmait tépjük le, tegyük szűrőkanálba, és hideg vízzel jól öblítsük le. Ha a víz lecsurgott, és a szirmok kissé megszikkadtak, minden liternyi rózsasziromra hintsünk egy maréknyi cukrot, és zománcos lábosban, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a levelek szétfőnek, és az egész sűrűsödni kezd. Forrón töltsük kiforrázott kis üvegekbe, a tetejére tegyünk egy kávéskanálnyi rumban feloldott borsónyi benzoesavas nátriumot, kössük le, és rakjuk száraz gőzbe.
Rózsaíz (Móra Ferencné)
Hozzávalók: rózsaszirom 1 kg, cukor 1 kg, szalicil 2 késh.
A piros rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és ugyanannyi mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük, szalicillal üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel összekeverni.
Rózsadzsem
Hozzávalók: 10 dkg rózsaszirom, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 1 teáskanál zseléfix, 1 teáskanál zselatin
Elkészítése: A folyóvízben alaposan megmosott rózsaszirmokat 3 dl vízben lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor megpuhul, átszűrjük, a levét cukorral, citromlével, zseléfixszel és kevés vízben feloldott zselatinnal olvadásig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és beletesszük a szirmokat. Folyamatosan kevergetve 5 percig együtt főzzük, majd üvegekbe töltjük, és légmentesen lekötjük.
Rózsalekvár 1.
Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 50 dkg rózsaszirom, 50 dkg cukor, 2 citrom leve, 1 ek. rózsalikőr.
Elkészítése: A rózsaszirmokat leöblítjük, és a szirmok tövénél lévő sárgásfehér részt letépjük. 3 dl vizet felforralunk, beletesszük a rózsaszirmokat, és öt percig forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, 25-30 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a rózsalikőrt, és forrón üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Télen nagy sikerünk lesz ezzel az igazi különlegességgel.
Rózsalekvár 2.
Hozzávalók: 1 kg rózsalevél, 1 kg cukor, 2 késh. szalicil
Elkészítése: A piros rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és ugyanannyi mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük, szalicillal üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel összekeverni.
Rózsalé
Szedjünk le 10-12 rózsabimbót. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2-3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba. A fenti módon finom és illatos ivólé valamint szörp készíthető a nemes-rózsák szirmából is. 1 fej bodzavirágnak 2 kinyílott rózsabimbó felel meg. A lehetőleg bordó színű permetmentes rózsaszirmot tavasszal vagy ősszel szerezzük be, mert a nyári melegben csökken a rózsa illóolaj és nedvességtartalma.
Rózsalikőr
Elkészítése: Rózsaszörpöt készítünk és tetszés szerint kanalanként adagolva, szesszel elegyítjük.
Rózsaszirom dzsem
Hozzávalók: 45 dkg erős illatú sötét színű rózsaszirom, 5,5 dl víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evőkanál rózsavíz.
A szirmok alsó elkeskenyedő részét csipkedjük le, mert keserű. forraljuk fel a vizet, majd lassú forralás közben adjuk hozzá a szirmokat. 5 perc alatt főzzük puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, újra hozzuk forrásba, majd 30 percig főzzük, lassan, állandó keverés mellett. Mikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a rózsavizet és rottyanásig hevítsük. Ekkor már sűrűsödni kezd. Tegyünk próbát egy lehűtött kistányérra. Akkor jó, ha ráncosodni kezd. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegekbe töltve, tegyük száraz dunsztba.
Rózsaszörp 1.
Elkészítése: 30 dkg sötétpiros színű ép rózsasziromra 2 l hideg vizet öntünk, és addig főzzük, amíg a víz piros lesz. Szitán lecsurgatjuk. Fél liter léhez fél kg cukrot adunk és húsz percig főzzük. Ha kihűlt légmentesen dugaszoljuk.
Rózsaszörp 2.
A piros, illatos rózsaszirmokból készítjük.
Elkészítése: Harminc dkg szirmot 2 l hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral, kb. 15 percig főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy dugaszoljuk, és száraz gőzbe rakjuk.
Rózsavíz
Egy széles szájú (1 literes) üveget töltsünk meg friss rózsaszirommal, majd töltsük fel vízzel. Az üvegbe tegyünk még egy csipetnyi szalicilt, és hűvös helyre állítsuk. Időnként rázzuk fel. Egy hét múlva ruhán szűrjük át, majd újabb csipetnyi szalicil hozzáadása után öntsük át egy hosszú nyakú üvegbe és jól zárjuk le.
Színező főzet készítése
Levesek, rizsköret színezésére használjunk körömvirág főzetet. Mintha teát készítenénk, dobjuk a növényt lobogóan forró vízbe, s főzzük 1-2 percig.
Virágszirom kandírozása
A megmosott virágszirmokat tiszta konyharuhán megszárítjuk. Egy tojásfehérjét vékony ecsettel, vékonyan felhordunk a szirmokra. Ez után finomított kristálycukorral megszórjuk, s 1-2 napig szobahőmérsékleten szárítjuk. Ünnepi tortákat, édességeket, fagylaltokat dekorálhatunk ily módon.
Zsuzsanna rózsaszörpje
Hozzávalók: 4 marék rózsaszirom, 1 citrom leve, 40 dkg méz.
Elkészítés: A rózsaszirmokat leöblítjük, a citromlével meglocsolva egy órán át, állni hagyjuk. Fölöntjük 8 dl vízzel, és lassú tűzön 25-30 percig főzzük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet, és folyamatosan kevergetve 15-20 percen át forraljuk. azon forrón üvegekbe töltjük, és az üvegeket lezárva gőzben hagyjuk kihűlni.
Virágos ételek
Bodzavirág borpongyolában
Hozzávalók: 12 db virág(zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat.
Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.
A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.
Fahéjas cukorban megforgatjuk.
Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul.
Bor- vagy puncshab illik hozzá.
Bodzavirág bólé
Hozzávalók: 10 db frissen szedett egészséges bodzavirág, 1 csokor menta, 1 karikára vágott citrom, 3 citrom leve, 20dkg cukor.
A hozzávalókat egy liter vízben összekeverjük, és szobahőmérsékleten 24 órát érleljük. Leszűrjük, és hidegre tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük 1-1 üveg hideg fehérborral és pezsgővel.
Bundás bodza
Hozzávalók: 4 szép, virágzó bodza, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 15 dkg liszt, kevés szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.
Elkészítése: A tojást habosra verjük 1 evőkanál porcukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapjuk. Megsózzuk. A száráról lecsipkedett, megmosott, és lecsöpögtetett virágot, lisztben megmártjuk, majd a tésztában megforgatjuk. A 180 fokra felhevített olajba téve 1-2 perc alatt szép világosra megsütjük. Leitatjuk róla a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk. Csak a virágzó bodzából jó! Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető.
Egreskrém bodzavirággal
Hozzávalók: 450 g egres, 2 ek. víz, 70 g finom kristálycukor, 2 ek. bodzavirág-szörpsűrítmény, 400 g kész vaníliaöntet (vagy nem főzős puding), zöld ételfesték (elhagyható), 300 ml habtejszín, darált mandulás csók a díszítéshez, mandulás csók a tálaláshoz.
A 2 ek. vízben, lefedve 5 percig pároljuk az egrest, míg a bogyók szétpattannak. Hozzáadjuk a cukrot, bodzaszörpöt és pépessé keverjük. Levesszük a tűzről.
Tálba öntjük a pépet, hűlni hagyjuk.
A vaníliás öntetet hozzákeverjük, tehetünk hozzá néhány csepp ételszínezéket. Belekeverjük a felvert tejszínt.
Behűtve, majd a mandulás morzsával megszórva kínáljuk.
Finom kamillatea
Hozzávalók: 4 ek. kamillavirág, 4 ek. akácméz.
A kamillavirágokat egy liter vízzel leforrázzuk, és lefedve 3-4 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és akácmézzel édesítve máris kínáljuk. Hidegen, kevés citromlével ízesítve is kitűnő.
Gyümölcssaláta kamillavirággal
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb őszibarack, 2-3 nyári alma, 30 dkg cseresznye, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 1 maréknyi kamillavirág.
A kamillavirágok harmadrészét 2 dl vízzel leforrázzuk, és lefedve hűlni hagyjuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk.
Ezután ráöntjük a mézzel, citromlével ízesített, majd leszűrt kamillateát, összekeverjük, és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Tálaláskor a maradék kamillavirágokkal megszór kínáljuk a vendégeknek.
Lerakott rózsa desszert
Hozzávalók: 1 bögrényi rózsaszirom, piros, 4 db összezúzott banán, ugyanennyi aprított datolya, 2 evőkanál konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, vagy citronát, 4 evőkanál rózsadzsem, 2 narancs leve, tejszín.
Béleljünk ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát, mazsolát, narancshéjat vagy citronátot. rétegezzük a rózsasziromra, tetejére tegyük a rózsadzsemet.
Tálalás előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszint tegyünk rá.
Tetejét díszítsük kandírozott rózsaszirommal, vagy bármi kandírozott gyümölccsel.
Levendulás cukor
Hozzávalók: 40 dkg cukor, 2 maréknyi levendulavirág.
A száráról lecsipkedett levendulavirágokat tálcán szétterítjük és 1 - 2 órán át, szikkasztjuk. A kristálycukrot a virágokkal rétegezve üvegekbe rakjuk, majd gondosan lezárjuk. Egy hét múlva használhatjuk az illatos cukrot: teát, gyümölcskészítményeket ízesíthetünk vele, a levendulás cukorral készült habcsók, aprósütemény íze feledhetetlen! Felhasználás előtt a cukrot szitáljuk át. Hasonló módon készíthetünk rózsaszirommal, ibolyával, szegfűvel vagy mentalevéllel és virággal illatosított cukrot is.
Kalifa-puding
Hozzávalók: 5 dl tej, 6 dkg cukor, 1 tk. citromlé, 10 dkg búzadara, 1 tk. Ras el hamad (fahéj és szárított rózsaszirom), 1 pohár habtejszín.
Elkészítés: A tejet, cukrot kb. 10 percig főzzük, amíg sziruppá sűrűsödik. A darát vajban takarékon megpirítjuk. Majd rácsepegtetjük a citromlét, ráöntjük a szirupot, jól összekeverjük, és még 2 percig a lángon hagyjuk. 20 percig pihentetjük.
Kis üvegtálakban, melegen, tejszínhabbal díszítve, a fahéjas rózsaszirommal megszórva kínáljuk.
Rántott tökvirág
Hozzávalók: tökvirág, 1 pohár langyos víz (ha tetszik, száraz fehérbor), 10 dkg liszt, 1-2 kanál olívaolaj, só, 1 tojás fehérje, 1 kis darab mozzarellasajt, 1 darabka sonka, citromszeletek.
Számítsunk minden 10 dkg lisztre egy pohár langyos vizet (vagy bort), amit egyszerre öntünk rá, és gyorsan elkeverjük, hogy ne rugalmas tésztaszerű massza képződjék, hanem folyékony pastella. Ehhez adunk 1 evőkanál olívaolajat, sót, majd közvetlenül a felhasználás előtt még egy tojás felvert habját.
A pastella legyen selymesen puha és folyékony!
Ebbe a masszába mártogatjuk bele a tökvirágokat, mielőtt a forró zsírba kerülnének.
Mivel mindent a virág sem mondhat el helyettünk, ajánlatos elébb óvatosan felhasítani, és egy darabka mozzarellasajtot vagy egy kis kockányi sonkát (pármait) belerejteni. Ha pedig a két ínyencséget egyidejűleg helyezzük el rejtett "üzenetként": jól tesszük azt is.
Szerelemvíz
"Két lat fahéj töretik össze, fél lat szekfűvirág s ugyanennyi szerecsendióvirág, s két lat levendulavirág, ezután 4 lat keserűmandola töretik meg, de nem zúzatik szét, s egy fertály font (1 font = 0,56 kg) citromhaj is apróra vágatik, mindezt összevegyíti az ember, s öblös üvegbe teszi, mire két és fél pint (1 pint = 1,415 l) borszeszt tölt, s az üveget jól bekötözvén két hétig a nap melegén teszi ki, s ha ez nem történhetik, oly helyre teszi, hol egyforma melegség éri.
Eltelvén az idő, a tiszta folyadék leöntetik, a megmaradt jól kinyomatik, s egyszersmind három font cukor két pint vízzel felolvasztatik, jól lehaboztatik, s amavval összetöltetik, ráadásul még egy itce muskotály bor töltetvén, néhány szemer (gran) ambrával. Így jól bekötözve még néhány hétig hagyatik, azután leszűretik, s aranysárga szín adatik neki, következő módon: vesz az ember kevés valódi aranylemezt, kis darabokra vágja, s egy üveg mozsárban borszesszel jól eldörzsöli. E folyadék a likőrbe öntetik, midőn ez már egészen tiszta, s ezután palackokba töltetik."
Virágsaláta
Hozzávalók: 4 db cikória levelei, 30 db gyermekláncfű levél, 10 dkg póréhagyma, 2 db kockára vágott alma, maréknyi muskátlivirág, 3 szál rózsa szirma, 3 fürt akácvirág.
Dresszing: méz, ízlés szerint, csipetnyi só, 1 citrom leve, 5 db apróra vágott mentalevél, 1 dl víz.
Virágszirmos túrókrém
Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, csipetnyi tengeri só, 4 evőkanál virágméz, 2 csepp rózsaolaj, fél citrom leve, rózsa, szegfű, primula, ibolya-szirmok metéltre vágva, fajtánként 2-3 dkg.
A szirmokat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekeverjük a túróba, hozzáadjuk az ízesítő anyagokat. Kb. 15 percig pihentetjük a hűtőben. Enyhén édes, kellemes körözöttet kapunk, melyet pirítóssal is fogyaszthatunk, de piskótatésztába is beletölthetjük.
Mángoldos receptek
Cannelloni ripieni
Hozzávalók: Kb. 30 dkg lasagne tészta
Töltelékhez: 1/2 kg mángold vagy spenót, 15 dkg Ricotta (olasz túró), 15 dkg borjúcomb, 15 dkg sütőkolbász, 1 maroknyi szárított vargánya gomba, 1 tojás, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kis fej hagyma, 2-3 levél zsálya, 1 ágacska rozmaring, 2-3 szál petrezselyem, só, bors
Bolognai ragu (lásd: lasagne al ragú), 1/2 liter besamel mártás
Először elkészítjük a tölteléket. A mángoldot sós vízben megfőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük. A húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk, a szárított vargányát melegvízbe áztatjuk. 2 evőkanál olívaolajon kissé megpirítjuk négybe vágott hagymát, a zsályát, a rozmaringot és a petrezselymet, majd az edény szélére húzzuk (de benne hagyjuk).
Beletesszük a kockára vágott húst, és addig pirítjuk, amíg már a közepe sem véres. Kivesszük az olajból és beletesszük a kolbászt, ha átsült azt is kivesszük, beletesszük a megfőzött mángold leveleket, majd a végén az áztatott, és kinyomkodott gombát. Ezután az összes hozzávalót húsdarálón nem túl finomra daráljuk (az ízesítőket is), hozzáadjuk a túrót (ha nem túl savanyú, akkor a magyar túró is jó hozzá), a tojást és a reszelt parmezánt, sózzuk és megborsozzuk. A lasagne tésztát kifőzzük, és egyesével tiszta konyharuhára tesszük. A közepére egy sorba rakjuk a tölteléket (nem megkenni kell) és mint a palacsintát feltekerjük.
Egy tűzálló tál aljára 2-3 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 4-5 kanál besamel mártással és belefektetjük a tekercseket (csak egy sorba rakjuk). A tetejére ráöntjük a maradék ragut és a besamelt. Alufóliával betakarjuk és kb. 30-40 percig közepes lángon sütjük.
Csőben sült mangold
1 ek forró napraforgóolajon üvegesre párolunk 1 fej kockára vágott hagymát. Hozzáadunk 20 dkg darált marhahúst, és 4-5 percig kevergetve pirítjuk. Fűszersóval és paprikával ízesítjük. 50 dkg mangoldszárat megtisztítunk (a leveleket más ételhez használjuk). Felszeleteljük, sós vízben 7-8 percig pároljuk. Közben 1 nagy paradicsomot forró vízzel leöntünk, héját lehúzzuk, karikára vágjuk. 1 ek tejföllel elkeverünk 1 csokor felaprított snidlinget és összekeverjük a mangoldszárral. A tejfölös zöldséget lapos tűzálló tálba simítjuk és ráhalmozzuk a darált húst. Beborítjuk a paradicsommal, meghintjük 5 dkg reszelt gouda sajttal, és 200 fokra előmelegített sütő középső rácsán 20 percig sütjük.
Édes. csípős thai zöldségek
Hozzávalók 4 személyre: diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 chili (ízlés szerint), 3 sárgarépa, 25 dkg brokkoli, 3 evőkanál olaj, 2 szál újhagyma 1 evőkanál barna cukor, 10 dkg spenót vagy mángold levél, 1 dl zöldségleves, negyed friss ananász, 3 evőkanál szójaszósz, pár csepp citromlé
Elkészítési idő: kb. 35 perc,
A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra vágjuk. A chili magjait és ereit eltávolítjuk, és vékonyra szeljük. A brokkoliról levágjuk a rózsákat, a szárat meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát vékony, ferde szeletekre vágjuk. Az újhagymát is vékony, ferde szeletekre vágjuk.
A spenótot megmossuk, leszárazzuk, és csíkokra vágjuk. Az ananászt meghámozzuk, és a torzsája nélkül felkockázzuk.
Felforrósítjuk a Wokot, és beleöntjük az olajat. Állandó keverés mellett kissé átsütjük benne a fokhagymát, a gyömbért és a chilit. A brokkolit és a sárgarépát körülbelül 2 percig, az újhagymát körülbelül 1 percig sütjük benne.
Rászórjuk a cukrot, és felengedjük a zöldséglével. Hozzáadjuk a spenótot, az ananászt, a szójaszószt és a citromlevet, még egyszer felforraljuk, és melegen tálaljuk.
Mángold római módra
700 g mángoldot megtisztítunk, megmosunk, majd a levélnyeleket keskeny csíkokra aprítjuk (a leveleket máshoz használjuk fel). Összezúzunk 2 gerezd fokhagymát. 3-4 szardellafilét apróra, 400 g hámozott konzervparadicsomot nagyobb darabokra vágunk. Mély serpenyőben 2 ek felforrósított olívaolajon kissé megpirítjuk a fokhagymát és a szardellát. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, megsózzuk-borsozzuk. Kb. 5 percig mérsékelt hőfokon főzzük. Hozzáadjuk a felaprított mangoldszárakat, gyenge hőfokon, időnként kevergetve még 20 percig főzzük. A mángoldszár főjön meg, de maradjon kicsit ropogós.
Mángold köret
A mángoldot a mángoldlevesnél leírt módon előkészítjük (a szárát és a levelét is) majd sós vízben megfőzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és fokhagymás vajon jól átforrósítjuk.
A másik változat szerint a megfőtt mángoldot lecsepegtetjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt salátaként ízesítjük (olívaolaj, só, borecet és egy kis bors). Mindkét köret spenótból is elkészíthető!
Mángold leves 1.
A mángold szárrészét, használjuk fel. Szálkátlanítjuk, mint a rebarbarát, vagy a zöldbabot. A kész nyeleket ezután úgy vágjuk, mint a zöldbabot.
Felfőzzük, és az első vizét leöntjük. Utána teljesen úgy járunk el, mintha zöldbab levest főznénk.
Mángoldleves 2.
A mángold szárát, alaposan megmossuk, hártyáját gondosan lehúzzuk, a szárakat ujjnyi hosszúságúra vágjuk. Vagy akkorára, amekkorára a spárgaleveshez a spárgát szoktuk összevágni.
Kevés olajon hagymát üvegesre pirítunk, a mángold szárát, sárgarépát, fehérrépát (vagy csak petrezselyemzöldet), zellert esetleg egy közepes darab burgonyagumót kis kockákra vágva átforgatjuk a hagymán, bő lével feleresztjük, és puhára főzzük. Mindenki tetszése szerint ízesítse, apró tésztát főzhetünk bele. (Kiskocka, eperlevél, stb.)
A baromfihúsleves színével közel azonos színű és pompás ízű hamis húslevest (vagy hamis spárgalevest) kapunk eredményül. Ha nem teszünk bele csípős fűszert, a legbetegebb gyomrúak vagy epéjűek is bátran fogyaszthatják.
Mángoldos bulgur
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg bulgur (szárított, durvára darált búza) 2 fej vöröshagyma, 75 dkg mángold, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor vegyes fűszernövény, 1 evőkanál tökmag, 2 evőkanál enyhe ecet 4 evőkanál olaj, só
Elkészítési idő, kb. 30 perc
Felforralunk 4 dl vizet. A bulgurt beleöntjük egy tálba. A vizet elkeverjük az ecettel és sóval, és ráöntjük. 15 percig duzzadni hagyjuk.
A mángoldot megmossuk, leveleire szedjük. A szárát kivágjuk, finomra aprítjuk, a leveleit 3 cm széles csíkokra szeljük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A fűszernövényeket megmossuk, a leveleiket finomra aprítjuk.
A Wokot felforrósítjuk, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk benne a tökmagot, majd kivesszük. beleöntjük az olajat, a vöröshagymát és a fokhagymát folytonos keverés mellett kb. 1 percig pirítjuk benne. Adagonként hozzáadjuk a mángold leveleket és - szárat, és állandó keverés mellett megfonnyasztjuk. A már megpárolódott mángoldot mindig kitoljuk az edény szélére.
A bulgurt a mángoldhoz keverjük, és lefedve kb. 10 percig főzzük. Ízesítjük, tökmaggal és fűszernövényekkel megszórva tálaljuk.
Mángoldsaláta juhsajttal
Hozzávalók: 400 g mángold, 1 szál póréhagyma, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. fűszeres ecet, 1 ek. mustár, só, őrölt fekete bors, 3 ek. olaj, 150 g juhsajt, 10 darab fekete olívabogyó 1 tk. bazsalikom.
A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A paradicsomot nyolcfelé vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük az ecettel, mustárral, sóval, borssal, olajjal.
Az összevágott zöldségeket mélyebb tálban összekeverjük, megöntözzük a salátalével. A juhsajtot kockára vágjuk, az olívabogyót kimagozzuk, félbevágjuk, és a saláta tetejére szórjuk, majd rámorzsoljuk a bazsalikomot. Rövid ideig állni hagyjuk, kenyérrel kínáljuk.
Pácolt bárányérmék mángoldpürével
Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet kicsontozott báránykaraj, 50 dkg mángold (helyette parajt is vehetünk), 1 dl tejszín, 4 evőkanál HERA főzőmargarin, külön 2 evőkanál HERA margarin az ecethez, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, 1 teáskanál szemesbors, 1 teáskanál kakukkfű, só.
A két kanál HERA margarint felolvasztjuk, és kikeverjük az ecettel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, babért, szemesborsot és a kakukkfüvet. Belefektetjük a megmosott bárányérméket, és hűtőszekrényben egy napig pácoljuk. A pácléből kivéve megtöröljük, besózzuk, és HERA főzőmargarinon kisütjük.
A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, és a maradék HERA főzőmargarinon megpároljuk. Sóval ízesítjük, felöntjük a tejszínnel és rúdmixerrel pürésítjük. Összefőzzük, és a bárányérmék mellé kínáljuk.
Töltött mángold
Hozzávalók: Kb. 30 mángoldlevél, 30 dkg darált hús, rizs, tojás, hagyma, fokhagyma, só, bors, 1/2 l csontlé, 2-3 dl tejföl
A leveleket leforrázod, vastag erüket vékonyra vágod. Ha elég nagyok a levelek, akkor az ereket kivágod. A húsból és a többi hozzávalóból közönséges töltött káposzta tölteléket készítesz, de túlfűszerezve! Több hagyma, fokhagyma, stb. (Én a rizst félkészre főzöm előzőleg)
Egy jénait kikensz Rámával, a levelek egy részével kibéleled. A leveleket a töltelékkel megtöltöd, úgy tyúktojás méretűek legyenek. Szorosan egymás mellé rakod a tálban. A csontlé (leveskockából is elkészítheted) felét ráöntöd, lefedve kb. 1 óráig sütöd. Ekkor a maradék lét a tejföllel összekevered, ráöntöd a gombócokra, és még jó félórára visszarakod a sütőbe.
Tálaláskor tejföllel meglocsolod.
"Havas" receptek
Havas fenyők
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor.
Tálalás: porcukor.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is díszíthetjük.
Havas háztető 1.
7 tojásból piskótát sütünk.
Krém: 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 1/2 dl rummal habosra verünk. Kb. egyharmad rész krémmel megkenjük a kihűlt piskótát. A maradék krémet összekeverjük 15 dkg darált dióval, 20 dkg darált keksszel és 2 evőkanál kakaóval. A kekszet előtte langyos tejjel áztatjuk. A diós krémet rákenjük a piskótára.
Tetejére: Kókuszreszeléket szórunk rá.
Havas háztető 2.
Hozzávalók a piskótához: 6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 4 dkg porcukor, 1,5 dl meggylé, 10 dkg magozott meggy, 3 dkg mosott mazsola, 1 dl rum + a krém egyharmada
Hozzávalók a krémhez: 3 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kókuszreszelék a szóráshoz, 10 db félbevágott, kandírozott meggy
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét a cukorral felverjük, majd a sárgájához előbb egy keveset rakunk hozzá, végül a maradékot és a lisztet is hozzáadjuk. Egyenletesen elkenjük a tepsin, (35 x 35-ös tepsi az ideális), és 180 fokon megsütjük. A töltelékhez a kekszet, diót, porcukrot, a meggylét, a mazsolát és rumot elkeverjük, ezzel egy képlékeny tölteléket kapunk.
A krémhez közben pudingot főzünk, a margarint a porcukorral kihabosítjuk, ha kihűlt, az áttört pudinggal elkeverjük. A kisült piskótát három egyenlő vastag csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük vékonyan a krémmel, a középsőre felhalmozzuk a tölteléket, lehetőleg háromszög, azaz felfelé csúcsosodó alakban, a másik két piskóta csíkot a krémmel megkent oldalukkal befelé a töltelékre nyomjuk. Egyenletes háromszög alakját megadjuk, a maradék krémmel bekenjük, és kókuszreszelékkel beszórjuk a felületét. Szeletenként félbevágott, kandírozott meggyel díszítjük.
Havasi házikó
6 tojásból piskótát sütünk. 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor keverékéből készült krémmel megkenjük a piskóta egyik oldalát, és 3 hosszú csíkra vágjuk.
Krém: 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg dió, 15 dkg darált keksz, 1 kanál kakaó, rum, ízlés szerint.
Ezzel a krémmel a középső lapot megtöltjük, a két szélét ráborítjuk. Hosszúkás háromszöget kapunk, mint egy házikó teteje. Csokimázzal kenjük meg, és kókusszal megszórjuk, vagy a tészta külsejét megkenjük a maradék vajas krémmel, és kókusszal jól megszórjuk.
Havasi Himalája
Hozzávalók: 20 dkg darált keksz, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 3 ek. rum, 1 ek. kakaó, 2 egész tojás
Az alapanyagból golyókat formálunk, és porcukorban átforgatjuk. A formázóba tesszük, közepébe lyukat szúrunk, és ízlés szerint teszünk bele rumba áztatott meggyet, vagy mazsolát és utána krémmel megtöltjük.
Krém: 10 dkg vajat 15 dkg porcukorral kikavarunk, és ízlés szerint ízesítjük rummal vagy citromlével. Majd befedjük keksszel, és tálcára tesszük.
Fontos, hogy a megszokottnál keményebbre gyúrjuk a tésztát, hogy szép piramisformát kapjunk.
Havasi töltött csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gomba, 25 dkg savanyú káposzta, 2 paradicsom, 2 tojás, 3 dl tejföl, 1 héjában főtt burgonya, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított csombor, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors. Elkészítés: Először elkészítem a tölteléket: a füstölt szalonnát, a meghámozott főtt burgonyát, a megtisztított gombát, és az átmosott, lecsöpögtetett savanyú káposztát, húsdarálón ledarálom, majd összekeverem a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet, és óvatosan beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot is. A megmosott, lecsöpögtetett, és megsózott csirke hasába tömöm a gombás tölteléket, majd a nyílást jól összetűzöm. A kívülről is megsózott csirkét tűzálló tálba fektetem, leöntöm a sózott, borssal ízesített tejföllel és a tálat lefedve, előmelegített, forró sütőbe teszem. 50 percig közepes lángon párolom, ezután fedő nélkül pirosra sütöm. Héjában sült vajas burgonyával kínálom. Elkészítési ideje: 80 perc
Hóbucka
Hozzávalók:
Tészta: 8 tojás és felvert habja, 14 dkg porcukor, 8 ek. meleg víz, 35 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 2 ek. kakaó
Krém: 3 ek. liszt, 3 dl tej, 1 cs. Ráma, 25 dkg porcukor, 1 ek. rum, Olvasztott csoki, kókuszreszelék
Tészta: a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóval és belekeverjük. Beleforgatjuk a tojáshabot is. Szögletes tepsibe öntjük és (tűpróba) megsütjük.
Krém: A tejben felfőzzük a lisztet, ha kihűlt, hozzáadjuk a Rámát, a porcukrot és a rumot.
Habosra keverjük.
A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval kerek formákat szaggatunk, félbevágjuk, a krémmel töltjük, a tetejét visszatesszük rá és az oldalát is megkenjük a krémmel. Az oldalát kókuszreszelékbe forgatjuk, a tetejére olvasztott csokit öntünk.
A megmaradt krém, fagyasztóban sokáig eláll.
Hóember
25 dkg túrót, 15 dkg porcukrot 1 cs. vaníliás cukorral elkeverve állni hagyunk. 20 dkg kókuszreszelékből 2 evőkanálnyit félreteszünk. Ha a cukros túró levet enged, hozzákeverve a többi kókuszreszeléket, újra pihentetjük. A hóember teste 2 félökölnyi túrógömbből készül. Meghempergetve őket a félretett kókuszreszelékben, fogvájóval összeillesztjük. Kisebb túrógömb lesz a feje, amit ugyancsak kókuszreszelékbe forgatva, fogvájóval rögzítünk a testre.
Mogyoróval, színes cukorkákkal, tortadarával, marcipánnal tudjuk felöltöztetni.
(Forrás: Szabókiné Jung Andrea: Andi szakácskönyve I.)
Hókenyér
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 3-3 evőkanál liszt és kókuszreszelék, 1 tojás, 20 dkg háztartási keksz, mazsola, kevés tej.
A margarint felolvasztjuk, majd a porcukrot, a lisztet, a kókuszt és a felvert tojást hozzáadjuk. Kevergetve összefőzzük, majd a tűzről levéve a már előzőleg eltördelt és kevés tejjel meglocsolt kekszet, a mazsolát (lehet rumba áztatva) hozzáadjuk. Egy őzgerincformát alufóliával kibélelünk, a masszát beleöntjük (lehet felébe kakaót keverni és rétegezni). Legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a formából kiborítjuk, lehúzzuk róla az alufóliát, és kókuszreszelékkel megszórjuk.
(Forrás: Szabókiné Jung Andrea: WEB CUKRÁSZDA)
Hókifli 1.
Hozzávalók: 1 tejfölös pohár házi zsírból, 1 pohár jó minőségű tejfölből csipet sóval, 3 dkg élesztővel, amit pici tejben, pici cukorral felfuttatunk; és annyi finomliszttel, amennyit bevesz, jó ruganyos tésztát készítünk. Késfok vagy annál vékonyabbra próbáljuk nyújtani. Kis kávéscsészével kiszúrjuk (akinek van ilyen kisebb formája, az is jó).
Tölthetjük: dióval, mákkal, fejtett meggyel, reszelt almával (ezt alaposan ki kell csavarni, az sem baj, ha teszünk bele kevés durvára vágott diót, hogy az alma levét felszívja), keményebb lekvárral. Feltekerjük kifli alakúra, sütőlemezen sütjük közepes tűzön. Még melegen megforgatjuk porcukorban (fél kg porcukorhoz kb. 2-3 vaníliáscukrot tegyünk, de készíthetünk otthon is, a porcukorba jó előre vanília rudat teszünk
Nagyon sokáig eláll akár alufóliába csomagolva.
(Forrás: DPG Recepttár 3. Édességek sütemények A-tól Z-ig 1998-99.)
Hókifli 2.
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl , 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só.
A töltelékhez kemény gyümölcsíz, vagy 1 dl cukros tejben főtt 20 dkg darált dió
A tetejére vaníliás porcukor
15 percig keverjük a puha margarint (elektromos habverővel gyorsabb), majd belemorzsoljuk az élesztőt. A liszttel, a tejföllel, a cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, és egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap késfok vastagságúra nyújtva, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és kemény gyümölcsízzel, vagy édes tejben főtt darált dióval megtöltve, félbehajtjuk.
Sütőlemezre egymás mellé fektetjük, és előmelegített sütőben, erős lánggal aranysárgára sütjük.
Azonnal, forrón porcukorba forgatjuk. Sokáig frissen eláll.
(Forrás: F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve)
Hókifli 3.
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 25 dkg zsír vagy margarin, 2 dkg élesztő, 1 dl tej , 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 pohár tejföl, 15 dkg porcukor.
Töltelékhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3-4 evőkanál tej.
A langyos cukros tejben az élesztőt elkeverjük. A megszitált lisztet gyúródeszkára tesszük. Zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Fél centi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és a kis lapocskákat tízesével összerakjuk. A leesett darabokat újra összegyúrjuk, később kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A kiszaggatott lapokat egy csomóba felvesszük és megfordítjuk, hogy a legalsó lap legyen felül, és egyenként kissé megnyújtjuk. Ismét rakjuk össze tízesével. Elkészítjük a tölteléket: a 3-4 kanál tejet felforraljuk, a cukrot, a diót, a citromhéjat a tejbe tesszük, jól összekeverjük és kihűtjük. A tésztalapocskákat úgy vesszük föl, hogy megfordítjuk, és ami legalul volt, kezdjük el tölteni. A lapocska közepébe kis dióhalmot teszünk. A tészta egyik felét ráhajtjuk, kicsit megsodorjuk, meghajlítjuk, és gyengén zsírozott tepsibe tesszük. Mire a töltéssel végzünk, az első tepsit már süthetjük is. A sütő ne legyen nagyon forró, hogy a kiflik a sütés után is fehérek maradjanak. Porcukorban meghempergetjük, és hidegen tálaljuk. Nagyon kiadós tészta, és sokáig eláll. A kifliket tölthetjük gesztenyével is, úgy talán még finomabb.
(Forrás: Vasi, zalai parasztételek)
Hókifli 4.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 15 dkg zsír vagy 20 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, só, 1 tojás, 1 pohár tejfel (2 dl), 3 dl tej
Tölteléknek: baracklekvár
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy kis kanál cukrot téve a tejbe. Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a zsírt vagy vajat. Hozzá adjuk a többi cukrot, tejfölt, sót, élesztőt a tejjel és jól összedolgozzuk a tésztát. Ruhával letakarva kelesztjük meleg helyen. Kinyújtjuk, felvágjuk kis négyszögekre. Közepükbe gyümölcslekvárt teszünk, feltekerjük kifli formára.(Lehetőleg házi lekvárt, a bolti kifolyhat) Kivajazott tepsire felrakjuk a kifliket nem túl szorosan, és meleg sütőben világos színűre sütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk őket.
Attól "Hókifli", hogy fehér lesz. Lehet dió töltelékkel is megtölteni.
Hókifli 5
Fél kg liszt, fél kg zsír. 2 dl tejben 3 dkg élesztőt megfutatunk és az egészet összekeverve, a tésztát kinyújtjuk, és kis kockákra vágjuk, majd baracklekvárból vagy házi szilvalekvárból kis halmokat teszünk a közepére, és az egyik sarkától kifli formára feltekerjük. 180 fokos sütőben megsütjük.
(Forrás: Hegedűs János: Süteményes receptek régről, és mostanról)
Hókifli 6.
2dl tejfölhöz tegyél 2 dl olvasztott zsírt (nagyon langyos legyen), egy csipetnyi sót és annyi nullás liszttel keverd össze, amennyit felvesz. Jól dolgozd ki, könnyen nyújtható legyen. Késfok vékonyságúra nyújtsd, négyzetekre vágd fel. Bármivel töltheted, a fontos, hogy a töltelék ne legyen híg. Formázd kifli alakra és süsd meg. Még forrón forgasd vaníliás porcukorba.
Hókifli 7.
Hozzávalók: 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, só, porcukor
Töltelék: dió, cukor, tej, vaníliás cukor
A kikevert zsírhoz adjuk az alkotórészeket, kidolgozzuk, majd egy éjszakán át, pihentetjük. Másnap igen vékonyra kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, közepére téve a megfőzött diót, kifli formát készítünk. Mikor kisül, még forrón, vaníliás cukorban megforgatjuk.
Hókifli 8.
Hozzávalók: 25 dkg (sertés) zsír, mixerrel kb. 3 percig habosra keverve, kb. 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2-3 dkg élesztő, csipetnyi só
Az összegyúrás után legjobb egy éjszakát a hűtőben tartani, másnap késfok vastagságúra kinyújtani (én látom alatta a gyúródeszka erezetét). Pohárral, nagyméretű fánkszaggatóval vagy az erre a célra gyártott eszközzel köröket vágni, cukrozott-tejes dióval, cukrozott-tejes mákkal, gesztenyével, lekvárral megtölteni, összezárni a széleket és sütni. Nagyon hamar kész, úgyhogy figyelni kell, hogy meg ne égjen. Még forrón vaníliás porcukorban megforgatni. Én (ha nem akarok pepecselni) csíkokra vágom, és egyszerűen feltekerem.
A tészta akár tömbben, akár teljesen sütésre előkészítve nagyon jól fagyasztható.
Egyébként sok helyen púderes macskának is nevezik.
Hókifli 9.
Hozzávalók: 42 dkg liszt, 20 dkg zsír, tejből annyit hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
2 órát pihentetni kell. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Tetszés szerinti töltelékkel: dió, mák, lekvár, gesztenye, megtöltjük, és kifli formára hajtjuk, majd forró sütőben megsütjük (hirtelen sül)
Amikor elkészült vaníliás porcukorban meghempergetjük.
Hókifli Bálint mama módra
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 pohár (2 dl) tejföl, csipetnyi só.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és lehetőleg 12 órát pihenni hagyjuk. A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Lekvárral vagy dióval töltjük. Ha megsültek, porcukorban megforgatjuk.
Hókifli Jung mama módra
Hozzávalók: 3 bögre liszt, 1 bögre zsír (vagy margarin), 2,5 dkg élesztő.
Kevés tejjel összedolgozzuk, majd cukrot adunk hozzá, ízlés szerint. Lekvárral lehet tölteni. Ha megsültek, bőséges porcukorban megforgatjuk őket.
Hólabda
Hozzávalók:
Tésztához: 40 dkg cukor, 8 tojás, 8 kanálnyi forró víz, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 kanál kakaó Krémhez: 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, rum, 3 dl tej, 1 cs. vanília, 3 evőkanál grízes liszt
Tészta: A cukrot, tojássárgáját a vízzel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet (amit már összekevertünk a sütőporral), kakaót és a legvégén a tojásfehérjét. Ezt egyben kisütjük egy nagy tepsiben, hogy ne legyen magas a tészta. Ha kihűlt kiszaggatjuk kis kerek formákkal a tésztát, kettévágjuk és megkenjük a krémmel, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
Krém: A cukrot a vajjal és a rummal jól elkeverjük. A tejből, vaníliából és a lisztből kemény krémet főzünk. Ha ez kihűlt, elkeverjük a simára vajjal, majd a fent említett módon. Helyes kis hólabdákat kapunk.
Hólabda puncs
Hozzávalók személyenként: 4 cl Finlandia vodka, 2 cl Amaretto likőr, 2 cl habtejszín, őrölt szerecsendió.
Elkészítés: A vodkát az Amarettoval felmelegítjük, hozzákeverjük a habtejszínt, és előmelegített poharakba osztjuk. Tetejét finomra reszelt vagy őrölt szerecsendióval díszítjük.
Kókuszos hólabda
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg porcukor, 8 db tojás, 8 evőkanál forróvíz, 1 evőkanál kakaópor, 25 dkg rétesliszt, 1 zacskó sütőpor.
A krémhez: 0,5 l tej, 5 evőkanál rétesliszt, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor. A díszítéshez: 1 tábla tortabevonó (ét), 5 dkg vaj.
A 40 dkg porcukrot és a tojások sárgáját kikeverjük, ezután beletesszük a forró vizet, a kakaóport és a sütőport, majd ismét összekeverjük. Beletesszük a lisztet és megkeverjük. A tojások fehérjét habbá keverjük, és lazán belekeverjük a tésztába. Kb. 37x26 cm-es tepsibe öntjük a tésztát, ne legyen nagyobb, mert akkor lapos lesz. A tepsibe sütőpapírt rakunk, és azt zsírozzuk ki, hogy a tészta szépen elváljon. Előmelegített sütőben kell sütni, közepes lángon, az ajtót ne nyisd ki, mert összeesik a tészta! Ha kész a tészta megvárjuk, hogy langyos legyen, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Két krémet készítünk. Az egyik krém: fél liter hideg tejet összekeverem 5 evőkanál rétesliszttel, hogy ne legyen csomós. Ezt lassú tűzön állandó kavarással sűrűsödésig főzzük. A másik krém: a margarint és a porcukrot kikeverjük. A két krémet összekeverjük! A kiszaggatott tésztát kettévágjuk, és a krémmel megtöltjük, az oldalát is bekenjük, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. A tetejére csokimáz kerül, amit a vajjal együtt felolvasztunk.
Mézes hógolyók
Hozzávalók: 2 dl vaj vagy margarin, 2 teáskanál vanília, 4 dl liszt, 0,5 dl méz, 1/2 teáskanál só, 1,5 dl durvára darált dió, porcukor.
Keverjük simára a krémet és adjuk hozzá a mézet. Szitáljuk egybe a lisztet és a sót, majd adjuk a mézes keverékhez, és végül a vaníliát és a diót is. Az anyagból formáljunk kissé ellapított gömböket. 175C°-os sütőben süssük 10-12 percig. Amíg még forrók, forgassuk bele őket porcukorba. Hűtés után még egyszer forgassuk meg a süteményeket a porcukorban. Kb. 35-40 db lesz belőle.
Pöttyes havas háztető
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 8 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 4 evőkanál tej, 2 tojás. Ezeket habosra keverjük. Hozzáadunk 60 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát és jól kidolgozzuk.
A tésztából 3 cipót formálunk. Kettőből 1-1 lapot sütünk, a harmadik cipóhoz 2 evőkanál kakaót és 1 evőkanál tejet keverünk, jól beledolgozzuk. Ebből a tésztából 12 rudat készítünk, és megsütjük. Az előzőleg megsütött két lapot 3-3 egyenlő részre vágjuk hosszában. Az egyik csík lesz a házikó alja, a másik kettő a teteje. Összesen két rúd süteményt kapunk.
Krém: 4 csomag vanília pudingport megfőzünk 1 liter tejjel és 2 csomag vaníliás cukorral. 30 dkg margarint, 30 dkg porcukrot habosra kavarunk, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.
Megtöltjük a süteményeket úgy, hogy az alsó lapra a krémből halmozunk, a csíkokat elosztjuk benne, majd befedjük háromszög alakban a másik két lappal. A tetejét megkenjük csokimázzal, és kókuszreszelékkel jól meghintjük. Hűtőben hagyjuk egy kicsit dermedni. Ha szeleteljük, pöttyes házikóval kínálhatjuk a vendégeket.
|