TURMIXOK
=========
A receptek kb. 6 személyre szólnak.
Almaturmix
=========
Hozzávalók: 80 dkg alma, 15 dkg kristálycukor, 2 citrom, 1,5 l víz
Az almát kicsumázzuk, majd hámozatlanul cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a citromok levét, a cukrot és a vizet, majd
turmixgépben pépessé keverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el, mert hamar elszíneződik.
Kiviturmix
========
Hozzávalók: 80 dkg kivi, 1 dl méz, fél citrom héja, 1,5 l tej, őrölt fahéj
A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben
pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet és simára keverjük.
Piros turmix
=========
Hozzávalók: 40 - 40 dkg cseresznye és meggy, 1 dl méz, 1,2 l víz
A kimagozott cseresznyét és meggyet a mézzel összeturmixoljuk, majd felengedjük a vízzel és simára keverjük.
Frissen, közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el !
Őszibarackturmix
==============
Hozzávalók: 80 dkg őszibarack, 10 dkg porcukor, 1tasak van.cukor, 1 citrom, 1,2 l tej
Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok húsát
szeletekre vágjuk. Tumixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a teje. Simára
keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött poharakban kínáljuk.
Eperturmix
=========
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1 - 1dl méz és tejszín, 1,4 l tej
Az epret a mézzel összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a felforralt és kihűtött tejet, valamint a tejszínt és simára keverjük.
Málnás limonádéturmix
==================
Hozzávalók: 20 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 5 citrom, 2 l ásvány víz
A málnaszörpöt és a citromok levét összekeverjük, majd közvetlenül fogyasztás előtt felengedjük a jól lehűtött ásványvízzel.
Poharakba töltjük és mindegyikbe teszünk néhány szem friss málnát.
Chartreuse - banánturmix
=====================
Hozzávalók: 60 dkg banán, 1 doboz ananászkonzerv, 20 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 3 dl ananászlé, 4 dl tejszín, 1 dl
Chartreuse likőr
A banánt karikára, az ananászt kisebb darabokra vágjuk és turmixban pépesre keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a
tojássárgáját, majd beleöntve az ananász levét a tejszínt és a likőrt simára keverjük. Lehűtve fogyasztjuk.
Pikáns banánturmix
================
Hozzávalók: 40 dkg banán, 1 dl méz, 20 dkg alma, 4 dl kefír, 1 citrom, 1 l tej
A banánt és az almát turmixban pépessé keverjük. Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd a kefírrel és a tejjel habosra
keverjük. Hűtve fogyasztjuk.
Birsturmix
========
Hozzávalók: 80 dkg birsalma, 20 dkg narancs, 15 dkg porcukor, 1 dl cseresznyepálinka, 1 l tej
A megtisztított birsalmát szeletekre vágjuk, a narancsot gerezdekre szedjük, majd 1 dl tejjel a turmixban pépesre keverjük.
Hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát és a maradék tejet, majd jól összekeverjük.
Afrikaturmix
==========
Hozzávalók: 70 dkg narancs, 30 dkg banán, 15 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 4 dl tejszín, 6 dl tej, 1 dl kakaólikőr, 1
tojássárgája, 5 dkg reszelt csoki
A gerezdekre szedett narancsot és a karikákra vágott banánt a porcukorral éa a kakóval turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, a
tejet, a kakaólikőrt és a tojássárgáját. Jól összekeverjük, majd jéghidegen poharakba töltjük és megszórjuk csokireszelékkel.
Narancs-rum turmix
=================
Hozzávalók: 60 dkg narancs, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 1 dl rum, 1 l tej
A gerezdekre szedett narancsot a tojássárgákkal, a porcukorral és a rummal simára turmixoljuk. Felöntjük a tejjel és simára
keverjük. Hűtve fogyasztjuk.
Délibáb turmix
===========
Hozzávalók: 30 dkg citrom, 40 dkg narancs, 12 dkg ananász, 2 dl őszibaracklé ( lehet befőtt leve is), 3 dl ananászlé, 5 dl
ásványvíz, rumaroma
A turmix elkészítéséhez frissen facsart citrom- és narancslevet használunk.A kipréselt gyümölcslét az ásványvízzel, a
barack és az ananász levével, néhány csepp rumaromával összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és apró kockákra vágott
ananászt teszünk bele.
Téli turmix
========
Hozzávalók: 20 - 20 dkg narancs, banán, alma és grépfruit, 1 dl méz, 1 citrom, 1,5 l tej
A megtisztított narancsot gerezdekre szedjük, a banánt karikákra, az almát szeletekre vágjuk. A grépfruit fehér hártyáit
eltávolítjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. Az összes gyümölcsöt a mézzel és a citrom levével pépessé turmixoljuk. Végül
beleöntjük a tejet, és simára keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.
Diabéta turmix
============
Hozzávalók: 40 dkg alma, 5 - 5 dl citromlé és tea, rumaroma
A citromlét a reszelt almával simára turmixoljuk. Hozzáöntjük a jól lehűtött teafőzetet, és ízlés szerint rumaromával ízesítjük.
Mokkaturmix
==========
Hozzávalók: 6 dl tej, 5 dkg neszkávé, 10 dkg málnadzsem, 2 dl tejszín, 4 tojássárgája, 1 tasak van.cukor, 10 dkg dióbél,
kevés reszelt narancshéj
A tejet a neszkávéval összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgákat és a málnadzsemet. Vaníliás cukorral,
narancshéjjal ízesítjük és habosra keverjük. Előhűtött poharakba osztjuk, és apróra vágott dióbelet keverünk bele.
Tejes turmix
1 l jól behűtött tej, cukor, vanília, kevés reszelt citromhéj, két marék gyümölcs, ez lehet bármi, meggy, cseresznye, eper, reszelt alma, sárgarépa, cékla, banán, narancs stb., ami éppen van.
Ezt bele a mixerbe, jó habosra mixelni és magas poharakba töltve kínálni. Nyáron ha nagy a meleg kevés tört jeget adunk hozzá, de úgy hogy a torkunk
ne bánja.
Ilyenkor télen, a mirelit gyümölcsöt használjuk, 90 % -ban hagyjuk felolvadni, ízesítésnek melegítő fűszereket használunk, mint a fahéj, szerecsendió, kevés gyömbér, csillag ánizs.
Váljék egészségetekre!!
|