Pizza
Pizzatészta
Hozzávalók:
25 g friss vagy 2 kk. szárított élesztő
3 dl langyos víz
50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
2,5 dkg szójaliszt (elhagyható)
A tésztából négy nagy pizza készíthető.
Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, majd összeöntjük a kétféle liszttel. Alaposan összekeverjük és gyúrjuk, amíg teljesen sima és rugalmas lesz. (Kb.: 5-10 perc)
Tiszta tálban letakarva fél óráig kelesztjük.
Amikor a mártás elkészült a tésztát könnyen átgyúrjuk, vékonyre nyújtjuk és kibélelünk vele egy-egy kikent, 25 cm átmérőjű kerek sütőformát. A mártást a tésztára öntjük. Rakhatunk rá paradicsom és hagymakarikákat és persze ha fogyasztunk tejterméket, akkor sajtot is. Kenjünk rá olajat, nehogy kiszáradjon. Negyed órát sütjük és azonnal tálaljuk.
Az igazi pizzát a legjobb minőségű lisztekből, forrásvíből, friss élesztő és tengeri só felhasználásával, fa tüzelésű pizza kemencében, kő lapon sütik.
Öntet 5letek
A pizza mártás számtalan módon elkészíthető. Több tucat vegetáriánus variáció ismert.
Nápolyi pizza
Apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon pirítunk, adunk hozzá paradicsomot, babérlevelet, oregánót, kakukkfüvet. Negyed óráig rotyogtatjuk a tűzhelyen. A babérleveleket kivesszük és ízlés szerint sózzuk.
Spenótos pizza
A passzírozott fokhagymát legalább 2 percig pároljuk, hozzáadunk parajt és tovább főzzük 5 percig. Meghintjük szerecsendióval és összeturmixoljuk, majd a tésztára öntjük. Párolt zöldborsót, hagymakarikákat, vagy más zöldség szeleteket (sajtot) is tehetünk rá. Negyed órát sütjük.
Hagymás pizza
Többféle hagymát összevágva olajon enyhén megpirítjuk, majd kis lángon főzzük tovább 5 percig. Hozzáöntjük a paradicsompürét, a majoránnát és ízlés szerint fűszerezzük, hagymaszeletekkel díszítjük.
1. Pizza receptek
A pizza az egyik legnépszerűbb étel. Olasz eredetű, de szinte az egész világon közkedvelt. Ízletesen, gyorsan elkészíthető, melegen, hidegen is fogyasztható. Nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a háztartásokban keletkező maradékokat gazdaságosan fel tudjuk használni. (Pl. maradék pörkölt, sült húsfélék ledarálva, tovább ízesítve.) A pizza legfontosabb része a jó minőségű alaptészta. Erre kerül a megfelelően előkészített és ízesített rátét, amelyet a tészta tetejére halmozunk, és utána megsütjük. Az alaptésztákat és a rátéteket sokféle módon variálhatjuk, új, érdekes ízeket fedezünk majd fel. Ez vonatkozik a fűszerezésre is. Bőséges lehetőség kínálkozik a különböző fűszer- növények felhasználására, mint pl. majoránna, kakukkfű, bazsalikom vagy mindennapos használatban ismert fokhagyma, vöröshagyma, pirospaprika, bors és sok más fűszer. Ebben mindenki önálló alkotóvá válhat. A pizza fűszeres étel, de szerényebb fűszerezéssel is készíthető, ha ízlésünk vagy egészségi állapotunk ezt igényli.
A tésztát lángos formájúra vagy lapos tepsiben elterítve süthetjük. Ez utóbbi esetben, ha kész, ízlés szerinti nagyra darabolhatjuk. A pizza tésztáját nagyon jól lehet fagyasztani. Egyszerre nagyobb mennyiséget készíthetünk, fóliával vagy más műanyaggal becsomagoljuk, és úgy helyezzük a fagyasztó mélyhűtőjébe. 4-5 hó- napig tárolhatjuk így. A fagyasztott pizza tésztát még fagyott állapotban kell az előmelegített sütőbe helyezni.
Burgonyás pizza tészta
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 50 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj vagy margarin, 2-2.5 dl tej, 1 kávéskanál só
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A vajat és a tojást mély tálban kikeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sót, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, s végül a megkelt élesztőt. Az egészet favilla segítségével összekeverjük, majd közepes keménységű tésztává kidolgozzuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, formázzuk. 10 percig ismét kelesztjük, előmelegített sütőben 8 percig elősütjük.
A tetejét bevonjuk az előre elkészített rátéttel, és készre sütjük.
Búzacsírás pizza tészta
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 dkg búzacsíra, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 4 dl tej, 1 kávéskanál só, ízlés szerint őrölt köménymag
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, a sót, az őrölt köménymagot és a megkelt élesztőt. Ráöntjük a tejet, és közepes keménységű tésztává dagasztjuk. A jól kidolgozott tésztát 30-40 percig kelesztjük. Utána lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, formázzuk. Sütőlapra helyezzük, előmelegített sütőben 6-8 percig elősütjük, elsimítjuk rajta a rátétet, majd készre sütjük.
Graham-lisztes pizza tészta
Hozzávalók: 25 dkg Graham-liszt, 25 dkg rozsliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg étolaj, 2 szem kockacukor, kevés só
Elkészítés: Mély tálban az élesztőt kevés cukros vízben megkelesztjük. A megkelt élesztőhöz hozzáadjuk az olajat, a liszteket és annyi vizet, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Ezután a felületét olajjal megkenjük. Letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ez idő letelte után, lisztezett gyúródeszkán, lazán átgyúrjuk, majd 1 cm-es vastagságú 20 cm átmérőjű kerek lapokat formálunk.
Olajozott sütőlapra helyezzük, 15-20 percig ismét kelesztjük. Előmelegített sütőben 4-5 percig elősütjük, majd rákenjük az előre elkészített rátétet. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
Olasz pizza tészta
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 8 dkg olíva- vagy más étolaj, 3 dl víz, kevés só
Elkészítés: Az élesztőt kevés langyos, lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált liszthez keverjük, hozzáadjuk az olajat. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha kész, felületét olajjal meg- kenjük; letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebből a mennyiségből 5-6 db 20 cm-es átmérőjű pizzát kapunk.
Sütés előtt étolajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 8 percig elősütjük.
Kivéve a sütőből a pizzát, ismét megkenjük étolajjal, ráöntjük az előre elkészített pizza szószt. A sütőbe visszatéve, 4 percig tovább sütjük. Ha nem szósszal készítjük, akkor az elősütés ideje kb. 12 perc. Ez után rátesszük a pizzára az előkészített rátétet, és 3-4 perc alatt készre sütjük. A leírt sorrendet célszerű betartani. Így a töltelék nem szárad ki és a tészta nem ázik el.
Pizza tészta I.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 2 dkg cukor, kevés só, 1 dl tej
Elkészítés: A vajat a tojássárgájával kikeverjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kikevert tojást, a megkelt élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A dagasztás addig tart, amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ez után letakarva 30-40 percig kelesztjük, majd ízlés szerint formázzuk. Előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük, majd rátéttel beborítjuk. Ez után a sütőbe visszatéve készre sütjük.
Pizza tészta II.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 2-3 dl tej, 3 dkg élesztő, kevés só, 2 szem kockacukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, a kemény vajat belereszeljük, majd a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt és annyi tejet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Ízlés szerint formázhatjuk, zsírozott sütőlapra vagy tepsibe terítjük a tésztát. Rövid ideig, kb. 10-20 percig kelesztjük. Olajjal megkenjük, előmelegített sütőben 4-5 percig elősütjük. Ízlés szerinti tölteléket terítünk a felületére. Visszatéve a sütőbe, készre sütjük.
Szójalisztes pizza tészta
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 15 dkg szójaliszt, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál étolaj,2 dkg cukor, 0.5 dl tej, só.
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben megkelesztjük. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az étolajat, a megkelt élesztőt és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ezután letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk, formázzuk, sütőlapra helyezzük, 4-5 percig elősütjük. Ez után a rátétet elsimítjuk a tésztán, és készre sütjük. Pizza rátétek Ügyeljünk arra, hogy a rátét, bármiből készül is, ne legyen túl darabos. Daráljuk meg vagy aprítsuk fel úgy, hogy könnyen eloszlatható legyen.
Rátétek
Csirkemájas rátét
Hozzávalók: 0.5 kg csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, egy evőkanálnyi zsír, csipetnyi majoránna, só, bors.
Elkészítés: Az összes hozzávalókat kockára vágjuk. A kanálnyi zsírban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. Közben meghintjük sóval, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a zöldség puha, beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot és most már nagy lángon pirítjuk, állandóan kavarva, hogy ne égjen le. Ha a csirkemáj elvesztette véres színét kész a ragu. Ezt a pizzára helyezzük, majd reszelt sajttal megszórjuk, és sütőbe tesszük, amíg a sajt megolvad. Forrón tálaljuk.
Gombás rátét
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt, 16 dkg pizza szósz, 3 dkg vaj, csipetnyi bors, só ízlés szerint
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, serpenyőben megforrósított vajon, állandóan keverve megpirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk.
Ha elkészült, rátesszük a pizza tésztára, pizza szósszal meglocsoljuk, a reszelt sajttal meghintjük, és a sütőben készre sütjük.
Hagymás gombás rátét
Hozzávalók: 10 dkg hagyma, 25 dkg gomba, 10 dkg vaj, 25 dkg paraj, 10 dkg ementáli reszelt sajt, 1 csomag petrezselyemzöld, kevés szerecsendió, só, bors.
Elkészítés: A hagymát és a gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A paraj szárát eltávolítjuk. A vajon megpirítjuk a hagymaszeleteket, beletesszük a gombát. Az egészet addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Beletesszük a parajt, és tovább pirítjuk.
Szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük. Az elősütött pizza tésztára egyenletesen elrendezzük a rátétet, sajttal meghintjük, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
Magyaros rátét
Hozzávalók: 25 dkg sütni való kolbász. 12 dkg reszelt trappista sajt, 16 dkg pizza szósz, 8 dkg füstölt szalonna, só, ízlés szerint
Elkészítés: A kolbászt karikára, a szalonnát kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk. A szalonnát kisütjük, benne a vöröshagymát kissé megfonnyasztjuk, majd beletesszük a kolbászt, és az egészet zsírjára sütjük. Az elősütött pizza tésztára rákenjük a szószt, egyenletesen elosztjuk a rátétet, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben készre sütjük.
Pizza szósz
Hozzávalók: 20 dkg paradicsompüré, fél 1. paradicsomlé, 10 dkg vöröshagyma, 1-1 kávéskanál rozmaring, kakukkfű, őrölt bors, kevés babérlevél, 1 dl étolaj, 5 dkg cukor, só ízlés szerint.
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, az egészet összekeverjük, felfőzzük, átszűrjük. Hűtőszekrényben jól tárolható.
Sonkás rátét I.
Hozzávalók: 30 dkg sonka, 3 főtt tojás, 2 evőkanál ketchup, 3 evőkanál tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A sonkát és a főtt tojást ledaráljuk, összekeverjük a ketchuppel és a tejföllel. Az elősütött pizzára terítjük, a reszelt sajttal meghintjük, és készre sütjük.
Sonkás rátét II.
Hozzávalók: 25 dkg sonka, 10 dkg zalahús, őrölt zsálya, ízlés szerint, 15 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál ketchup.
Elkészítés: A sonkát, a zalahúst ledaráljuk, zsályával ízesítjük, 5 dkg reszelt sajtot adunk hozzá - és a ketchuppel összekeverjük. Az elősütött tésztára terítjük, és a maradék sajttal meghintjük, majd készre sütjük.
Virsli pörköltös rátét
Hozzávalók: 30 dkg virsli, 10 dkg vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, ízlés szerint: pirospaprika, őrölt bors, majoránna, só, 5 dkg zsír, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A megtisztított és felaprított vöröshagymát a felhevített zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Saját levében, fedő alatt puhára pároljuk, majd a kockára vágott virslivel összekeverjük. A rátétet az elő- sütött pizzára terítjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és készre sütjük.
Vitaminos rátét
Hozzávalók: 8 dkg zöldborsó, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg zeller, 8 dkg brokkoli,5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, 2 dl tej, kevés só, őrölt bors, szerecsendió.
Elkészítés: A sárgarépát és a zellert apró kockára vágjuk, a brokkolival és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A vajból, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk. A sűrű mártást, állandóan keverve, jól felforraljuk.
Fűszerezzük, ízesítjük, majd belekeverjük a zöldséget. Az elősütött pizza tésztára terítjük, meghintjük reszelt sajttal, és készre sütjük.
Zöldséges kolbászos rátét
Hozzávalók: 20 dkg kolbász, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, kevés petrezselyemzöldje, 5 dkg zeller, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál bazsalikom, 5 dkg étolaj, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük, forró olajban és kevés vízben megpároljuk. A kolbászt ledaráljuk a vöröshagymával együtt. A fokhagymát szétzúzzuk, a tejföllel összekeverjük, a lisztet és a bazsalikomot hozzáadjuk. Összekeverjük, a tésztára terítjük, sajttal megszórjuk, és készre sütjük.
(Az eredeti oldalakat készítette: Tóni, 1997. július 24.)
2. Pizza tészta, pizza mártás és közel 100 pizza recept
Pizza tészta
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, kb. 1,5 dl hidegvíz ,kb. 0,5 dl olíva olajat (ha az nincs, akkor hidegen sajtolt napraforgó olajat, ha ez sincs, akkor étolajat), egy evőkanál margarin, só. Egy nagyobb tálba berakjuk a vizet, az élesztőt, az olajat és a margarint, mindezeket jól elkeverjük, és akkor hozzáadhatjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a fánktésztánál egy picivel keményebb anyagot kapunk. Gömb alakúra formázzuk, és kevés lisztet szórva a kelesztő tál aljára, hagyjuk megkelni.
Pizza mártás: 5 dkg finomra vágott hagyma, 0.5 dl olívaolaj (ha ez nincs, akkor ugyanaz az eljárás, mint a tésztánál),14 dkg (2 doboz) paradicsom- püré, só ,őrölt feketebors. A hagymát az olajban aranysárgára megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét. Felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá.
Sütése:
1. A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütő tepsibe nyújtjuk, így téglalap alakú pizzát kapunk.
2. A legelső, amit a tésztára pakolunk, az mindig a pizza szósz!
3. Ezután következnek az alábbiakban leírt hozzávalók,
4. A legvégén mindig a sajt jön.
Jó az, ha a pizzát előmelegített, és min. 300 fokon sütjük. Ellenkező esetben esélyünk van rá, hogy kiszárad sütés közben, és akkor van mit rágni rajta!
1. Négy évszak pizza
A mártást a tésztára terítjük, előfőzött brokkolit, kukoricát, metéltre vágott sonkát és szeletelt nyers gombát sávonként tesszük a tésztára. Oreganóval, és ízlés szerint erős paprikával illetve feketeborssal fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük.
2. Vegetáriánus pizza
A mártást a tésztára terítjük, nyers szeletelt gombát, főtt kukoricát, zöldborsót, spárgát, brokkolit, olívabogyót teszünk rá. Oreganóval, és ízlés szerint erős paprikával illetve feketeborssal fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük
3. Capriciosa pizza
A mártást a tésztára terítjük, főtt kukoricát, csíkokra vágott szalonnát, főtt tojásszeleteket, karikára vágott hagymát, apróra vágott pépperoni paprikát (vékony, zöld erős paprika) teszünk rá. Oreganoval és ízlés szerint erős paprikával illetve feketeborssal fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük.
4. Csirkés pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg főtt, metéltre vágott csirkemellet teszünk rá. Oreganóval, és ízlés szerint erős paprikával, illetve fekete borssal fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük.
5. Salátás pizza
A mártást a tésztára terítjük, metéltre vágott sonkát teszünk rá, és sütőben megsütjük. Ha megsült, karikára vágott nyers paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát és csíkokra vágott fejes salátát teszünk rá. 2 dl sajttal és kefirrel dúsított besamelmártással leöntve tálaljuk.
6. Gyümölcsös pizza
3 tojássárgáját porcukorral kikeverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük. Mindenféle, tetszés szerinti gyümölcsöt (pl.: körte, őszibarack, sárgabarack, ananász stb.) teszünk rá és megsütjük. A sütőből kivéve tojáslikőrrel meglocsoljuk, naranccsal díszítjük.
7. Mezítlábas pizza
Szurokfűvel ízesített mártást a tésztán egyenletesen elterítjük,10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
8. Oreganós pizza
Az oreganóval ízesített mártást a tésztán egyenletesen elterítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
9. Bazsalikomos pizza
2 csokor friss bazsalikomot finomra vágunk, a mártáshoz adjuk, és jól kiforraljuk. A bazsalikomos mártást a tésztán egyenletesen elterítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük. Használhatunk szárított bazsalikomot is, de ha lehet, a porított változatot NE használjuk.
10. Friss fűszeres pizza
Friss csombort, tárkonylevelet, petrezselyem zöldet, kakukkfüvet és esetleg erős paprikát 1-1 csomóval finomra vágunk és összekeverjük a mártással, amit felrakjuk a tésztára, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
11. Mozzarellás pizza
A bazsalikommal ízesített mártást a tésztára terítjük. 10 dkg szeletekre vágott mozzarella sajttal betakarjuk, és sütőben megsütjük.
12. Gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, kb. 1 mm vastag szeletekre vágunk 20 dkg gombát, és nyersen a tésztára szórjuk. (Vigyázat! Ne pakolj rá túl sokat, mert átázik a tészta és az nem lesz jó.) 10 dkg parmezánnal vagy zalai füstölt sajttal megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.
13. Paradicsomos pizza
A rozmaringgal ízesített mártást a tésztára terítjük, 2-3 mm vastag karikára vágott paradicsomot teszünk sűrűn a tésztára. Az egészet betakarjuk vékony, mozzarella sajtszeletekkel és sütőben megsütjük.
14. Hagymás pizza 1. (bazsalikomos)
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát, egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal, és-lehetőleg friss- bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
15. Hagymás pizza 2. (rozmaringos)
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal, zúzott fokhagymával és - lehetőleg friss- rozmaringgal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
16. Ananászos pizza
A mártást a tésztára terítjük, karikára vágott vagy darabolt ananász befőttet teszünk rá. Mozzarella sajtot szeletelünk a tetejére, és sütőben pirosra sütjük.
17. Olajbogyós pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg vékony karikákra vágott olajbogyót a tésztára szórunk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal meghintjük, és sütőben pirosra sütjük.
18. Capribogyós pizza
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg capribogyót, majd 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
19. Parajos pizza
30 dkg nyers parajt megtisztítunk, jól lemossuk és bő, forrásban lévő vízben leforrázzuk. Leszűrjük kihűtjük, és vékony csíkokra vágjuk. 2 dkg vajban megfuttatunk 3 cikk zúzott fokhagymát. A parajt hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük, és 2-3 percig pároljuk. A mártást a tésztára terítjük, és a párolt parajt elosztjuk rajta, 10 dkg zalai reszelt, füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
20. Zöldbabos pizza
25 dkg, lehetőleg hosszú, zöld színű ceruzababot sós, cukros, szódabikarbónás vízben félig megfőzünk, 2 dkg vajon átforgatjuk, sóval, bazsalikommal, szerecsendióval ízesítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
21. Kukoricás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 25 dkg morzsolt csemegekukoricát sós, cukros vízben megfőzünk. 2 dkg vajon átforgatjuk, sóval, borssal reszelt gyömbérrel ízesítjük. Mozzarella sajtszeletekkel beborítjuk, és sütőben megsütjük.
22. Brokkolis pizza
A mártást a tésztára terítjük, 25 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk, a leszűrt brokkolit ráterítjük. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
23. Erdei gombás pizza
20 dkg tetszés szerinti erdei gombát vékony szeletekre vágunk és vajon megpárolunk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A mártást a tésztára terítjük, és a párolt gombát ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
24. Gombakrémes pizza
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg gombát lereszelünk, és vajon addig párolunk, amíg a levét el nem párologtatja. Liszttel megszórjuk, tejföllel felengedjük, sóval, borssal reszelt gyömbérrel, szurokfűvel ízesítjük, majd a gombakrémmel egyenletesen beborítjuk. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
25. Szardíniás pizza
Az oreganóval ízesített mártást a tésztára terítjük, apró szardíniát hosszában félbevágunk, a farkát és a gerincét eltávolítjuk, és szépen elrendezve a tésztára tesszük. Kevés citromlével meglocsoljuk. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
26. Padlizsános pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütjük, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
27. Tonhalas pizza
A bazsalikommal ízesített mártást a tésztára terítjük, 20-30 dkg tonhalat citromos, sós vízben megfőzünk. A halhúst összemorzsoljuk, az esetleges szálkákat eltávolítjuk, és a tésztára tesszük. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és citromlét csurgatunk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
28. Kagylós pizza
A citromfűvel ízesített mártást a tésztára terítjük, 2 doboz natúr kagylókonzervet óvatosan a tésztára teszünk. Vigyázzunk arra, hogy a kagyló ne törjön össze. Citrom levével meglocsoljuk, és 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, sütőben pirosra sütjük.
29. Tintahalas pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg tintahalat hagymával, szemes borssal, citrommal, sóval együtt vízben puhára főzünk. A pároló léből kivéve le- hűtjük, és vékony karikákra rávágjuk. 10 dkg, szeletekre vágott mozzarella sajttal betakarjuk, és sütőben megsütjük.
30. Crevettes pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg crevettet 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk. Sóval, fehérborssal, oreganóval ízesítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
31. Osztrigás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20-25 db friss osztrigát húslevesben citrommal ízesítve pár percig forralunk. Ha kész, leszűrjük, lehűtjük, az osztrigákat rátesszük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és, sütőben pirosra sütjük.
32. Tarisznyarákos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg tarisznyarák húst 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk. Sóval, fehérborssal, citromfűvel ízesítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
32. Ringlis pizza
A mártást a tésztára terítjük, 2 doboz ringlit apró darabokra vágunk, 15 dkg paradicsomot vékony karikákra vágunk, és szépen elrendezve a tésztára tesszük. Az apróra vágott ringlit és 10 dkg mozzarella sajtot rászórjuk. Sütőben megsütjük.
33. Polipos pizza
10 dkg konzerv poliphúst apró kockákra vágunk, a levével együtt a mártáshoz adjuk, és jól kiforraljuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
34. Lazacos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg lazacfilét hajszálvékony szeletekre vágunk. A tésztát kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a halszeletekkel beborítjuk. Sóval, fehérborssal, rozmaringgal, és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
35. Húsos pizza 1. (sertéshús)
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg sertéshúst nagylyukú tárcsán ledarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát, és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
36. Húsos pizza 2. (marhahús)
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg marhahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát, és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, oreganóval, és bazsalikommal ízesítjük, kevés vörösborral és paradicsomlével felöntjük és meg- pároljuk. (ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
37. Húsos pizza 3. (birkahús)
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg birkahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát, és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük, kevés száraz fehérborral és paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk és sütőben pirosra sütjük.
38. Húsos pizza 4. (nyúlhús)
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg házinyúlhúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát kevés zsírral kissé meg- párolunk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük, és paradicsomlével felöntjük és megpároljuk.(ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
39. Húsos pizza 5. (csirkehús)
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg kicsontozott csirkecombot nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát vajban kissé meg- párolunk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és megpároljuk. (ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!), 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
40. Húsos pizza 6. (pulykahús)
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg pulykamellet nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, sóval, őrölt fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük, és megpároljuk. (ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt mozzarella sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
41. Mortadellás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20-30 dkg mortadellát vékony csíkokra vágunk, és a tésztára szórjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
42. Szalonnás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg húsos császárszalonnát vékony csíkokra vágunk, és jól kisütjük, a leszűrt szalonna csíkokat ráhalmozzuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
43. Angolszalonnás pizza
30 dkg angolszalonnát megfőzünk, kihűtjük, és vékony csíkokra vágjuk. A rozmaringgal ízesített mártást a tésztára terítjük. Az angolszalonna csíkokat ráhalmozzuk. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
44. Kolbászos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg vékony karikára vágott füstölt kolbászt teszünk a tetejére szép egyenletes elrendezésben. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
45. Velős pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg sertésvelőt leforrázunk, lehűtjük és lehártyázzuk. A megtisztított velőt szép szeletekre vágjuk. A velőszeleteket rátesszük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk és sütőben meg- sütjük.
46. Csontvelős pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg marhacsontból kifejtett csontvelőt húslevesben megfőzzük, lehűtjük, és vékony szeletekre vágjuk, a csontvelőt rátesszük, és 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
47. Borjúvesés pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg borjúvesét vékony szeletekre vágjuk. Egy kis fej hagymát kevés olajban megpárolunk. A vesét rádobjuk, és megpirítjuk. Sóval, borssal, bazsalikommal és zúzott fokhagymával ízesítjük. 5 dkg apró kockára vágott paradicsomot adunk hozzá, és készre pároljuk. A ragut a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
48. Csirkemájas pizza
20 dkg csirkemájat apró kockákra vágunk, és kevés felhevített olajban megpirítjuk. A mártást felforraljuk, a májat hozzáadjuk, szurokfűvel ízesítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
49. Borjúmájas pizza
20 dkg borjúmájat lekaparunk, és kevés felhevített olajban megpirítjuk. A mártást felforraljuk, a májat leszűrve hozzáadjuk, bazsalikommal, rozmaringgal, zúzott fokhagymával ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
50. Füstölt húsos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg füstölt főtt combot metéltre vágunk, a combot rászórjuk, és kevés bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
51. Virslis pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg virslit vékony karikákra vágunk, és a virslit rászórjuk. 20 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
52. Sexy pizza
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg sajttal megszórjuk, veszünk egy virslit, aminek enyhén megvágjuk az egyik végét. A virsli másik végéhez helyezünk két tojássárgáját, amit megszórunk oreganóval. A virsli megvágott feléhez egy kagylót helyezünk, amelyre ráöntjük a megmaradt tojás fehérjét. Ezután sütőben megsütjük.
53. Marhanyelves pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg füstölt főtt marhanyelvet metéltre vágunk, rászórjuk, és kevés kakukkfűvel ízesítjük. 15 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
54. Sonkás - sajtos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg metéltre vágott gépsonkát és 15 dkg nyers, szeletelt gombát teszünk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
55. Zöldséges pizza
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg főtt ceruzababot, 5 dkg főtt morzsolt kukoricát, 5 dkg rózsáira szedett főtt karfiolt, 5 dkg nyers szeletelt gombát teszünk rá. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
56. Ananászos - sonkás pizza
A mártás felét a tésztára terítjük, 10 dkg kockára vágott ananászt és 10 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá. 10 dkg reszelt mozzarella sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
57. Ananászos - kagylós pizza
A mártást a tésztára terítjük, 1 doboz kagylót és 15 dkg ananászt a tésztára teszünk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
58. Paradicsomos - gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg nyers gomb t vékony szeletekre vágunk, és a tésztára terítünk. Az egészet vékony szeletekre vágott paradicsommal betakarjuk, bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
59. Paradicsomos - zöldbabos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg előfőzött ceruzababot, kevés fokhagymás vajban átforgatunk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és a tésztára tesszük. Vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal és 10 dkg reszelt parmezán sajttal betakarjuk. Sütőben megsütjük.
60. Paradicsomos - sonkás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá, vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk, rozmaringgal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
61. Paradicsomos - sonkás - gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg metéltre vágott sonkát és 10 dkg vékony szeletekre vágott nyers gombát teszünk rá, szeletelt paradicsommal beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
62. Paradicsomos - parajos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 40 dkg leforrázott, fokhagymás vajon átforgatott, metéltre vágott leveles parajt teszünk rá. Vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.
63. Paradicsomos - olajbogyós pizza
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg vékony szeletekre vágott olajbogyót teszünk rá, vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk, rozmaringgal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
64. Paradicsomos - hagymás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg vékony karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés őrölt feketeborssal és - lehetőleg friss - bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük, és vékonyra vágott paradicsom karikákkal betakarjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal betakarjuk. Sütőben megsütjük.
65. Paradicsomos - mortadellás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg metéltre vágott mortadellát teszünk rá. Vékonyra vágott paradicsom karikákkal beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal betakarjuk, és sütőben megsütjük.
66. Paradicsomos - angolszalonnás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg főtt, metéltre vágott angolszalonnát teszünk rá, vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk, borssal és szurokfűvel ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
67. Paradicsomos - erdei gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg vékony szeletekre vágott erdei gombát kevés olajban sóval, borssal, oreganóval ízesítve megpárolunk, majd a tésztára teszünk. Vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal beborítjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
68. Paradicsomos - bazsalikomos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg, vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
69. Paradicsomos - kakukkfüves pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
70. Kelkáposztás - gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 - 40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A mártással beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony szeletekre vágott gombát teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
71. Kelkáposztás - sonkás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 - 40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A mártással beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
72. Kelkáposztás - paradicsomos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 30 - 40 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A mártással beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. Vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
73. Kelkáposztás - húsos pizza
20 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A mártáshoz adjuk a 20 dkg darált marhahúst és megpároljuk. A tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát és a mártásos darált húst. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
74. Borjúvesés - gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 - 10 dkg vékony szeletekre vágott gombát és borjúvesét hagymás zsíron megpirítunk, fokhagymával, borssal, zsályával ízesítjük. A mártással beterített tésztára halmozzuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
75. Brokkolis - sonkás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk, a leszűrt brokkolit és 10 dkg metéltre vágott sonkát ráterítünk. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
76. Brokkolis - gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk, a leszűrt brokkolit és 15 dkg szeletelt gombát ráterítünk. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
77. Padlizsános - sonkás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet, és a 10 dkg metéltre vágott sonkát ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
78. Padlizsános - gombás pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg szeletelt gombát ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
79. Padlizsános - halas pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg főtt apró kockára vágott tonhalat ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
80. Német pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, 15 dkg füstölt tarjával és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult leszűrjük. A mártással beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony szeletekre vágott gombát, és metéltre vágott tarját teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. Vékony karikára vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
81. Tenger gyümölcsei pizza
A mártást a tésztára terítjük, az olvasztott vajjal meglocsolt tésztára 10 dkg leszűrt konzerv kagylót, 10 dkg vajban sóval, gyömbérrel megpárolt rákot, 5 dkg főtt, apróra vágott polipot teszünk. Kevés citromlével meglocsoljuk, citromfűvel és zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
82. Bolognai pizza
Kevés szalonnát kis kockákra vágunk és megpirítjuk. Egy kis fej finomra vágott hagymát adunk hozzá, megpároljuk, rádobjuk a paradicsompürét és a fokhagymát, jól lepirítjuk. 25 dkg darált marhahúst adunk hozzá, és megpároljuk. Amikor félig elkészült, apró kockákra vágott vegyes zöldséget adunk hozzá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
83. Tengerész pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg főtt tonhalat apró kockákra vágunk, és az olvasztott vajjal meglocsolt tésztára tesszük. Vékony karikára vágott paradicsommal betakarjuk, sóval, borssal, rozmaringgal és 2 dkg apróra vágott olajbogyóval ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal betakarjuk, és sütőben megsütjük.
84. Halász pizza
A mártást a tésztára terítjük, rátesszünk 10 dkg főtt, kis kockákra vágott tonhalat, 5 dkg főtt, karikára vágott tintahalat, 5 dkg apróra vágott főtt polipot. Sóval, borssal, rozmaringgal és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
85. Neptun pizza
A mártást a tésztára terítjük, 1 doboz konzerv kagylót (lé nélkül), 5 dkg rákhúst, 10 dkg nyers szeletelt gombát, 5 dkg főtt, karikára vágott tintahalat teszünk rá. 1 dkg apróra vágott kapribogyóval megszórjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
86. Levantei pizza
A mártást a tésztára terítjük, rátesszünk 10 dkg főtt, kis kockákra vágott tonhalat, 1 doboz konzerv kagylót ( lé nélkül ) és karikára vágott paradicsommal betakarjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
87. Parasztos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg vékony karikára vágott hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát kevés olívaolajban üvegesre pirítunk, hozzáadjuk a metéltre vágott füstölt húsos kolozsvári szalonnát és a vékony cikkekre vágott paradicsomot. Csemegekukoricát szórunk rá. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
88. Carbonari pizza
5 dkg vékony csíkokra vágott húsos szalonnát kisütünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, zöldbabot és a cikkekre vágott gombát. Az egészet jól megpároljuk, a mártással felöntve kiforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük, és vékony karikákra vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
89. Milánói pizza
Egy kis fej hagymát finomra vágunk, egy kevés olajban megfonnyasztjuk, 15 dkg, metéltre vágott sonkát és 20 dkg metéltre vágott vargánya gombát adunk hozzá. Lepirítjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Ledarált friss paradicsomot adunk hozzá és, jól kiforraljuk. A ragut a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
90. Mexikói pizza
10 dkg darált marhahúst fokhagymával egy kevés olajban jól megpirítunk, a mártás felét hozzáadva megpároljuk. A mártás másik felében megpárolunk 10 dkg előre beáztatott tarkababot. Ha mindkettő elkészült, összeforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük, és 5 dkg főtt csemegekukoricát szórunk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
91. Japán pizza
A mártást a tésztára terítjük, először 5 dkg metéltre vágott vegyes zöldséget, majd 15 dkg vékony csíkokra vágott tonhalat egy kevés felforrósított olívaolajban hirtelen megpirítunk. Sóval, reszelt gyömbérrel és szójaszósszal ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal beborítjuk és sütőben megsütjük.
92. Frankfurti pizza
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg füstölt csülköt megfőzünk, lehűtjük, a bor és a zsiradék nélkül metéltre vágjuk. 10 dkg kelkáposztát vékony csíkokra vágunk, és a füstölt lében megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, rátesszük a kelkáposztát, füstölt csülköt, 5 dkg karikára vágott virslit, 5 dkg karikára vágott paradicsomot. Oreganóval, borssal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
93. Firenzei pizza
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg metéltre vágott sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg leforrázott, metéltre vágott, parajt és 10 dkg szeletelt főtt sertésagyvelőt teszünk rá. Sóval, borssal, bazsalikommal, zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
94. Pármai pizza
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg előző este beáztatott fehérbabot füstölt lében megfőzünk. A babot, 15 dkg metéltre vágott pármai sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg karikára vágott paradicsomot teszünk rá. Oreganóval ízesítjük.
3. rész: A pizza készítés elmélete
Először is azt ajánlom, hogy inkább langyos vizet tegyetek a tésztába, hogy megkeljen. Másodszor, ha nem szárított élesztőt használtok, először futtassátok meg egy deci, kis cukorral elkevert langyos tejben. Én margarint soha nem teszek bele. Ami pedig a liszt mennyiségét illeti, egy személyre 100 g-ot szoktam számolni. Ehhez adom az olajat, amiből pedig kevesebbet teszek bele, 400 g liszthez 2-3 evőkanállal.
A pizza szószról: A legeslegfinomabb, ha egyszerűen szétnyomkodott, vagy nagyon apróra vágott hámozott paradicsomot tesztek a tésztára - utolérhetetlen az íze. Aki szereti, tehet bele egy kis zúzott fokhagymát is. Én meg szoktam kenni a nyers kinyújtott tésztát egy kis olívaolajjal, mielőtt bármit rátennék. Általában nagy köralakra nyújtom, jó vékonyra, csak a szélén hagyok egy kicsit vastagabb peremet. Ja, és szoktam tésztába dolgozni egy kis oregánót, rozmaringot, vagy bazsalikomot. Ha pedig a tetejére akartok friss zöld (fűszer) növényt rakni, forgassátok olajba, különben megég!
Hát igen, a pizza lelke a tészta, a variációk száma pedig végtelen. Olasz mondás szerint nem is igazi háziasszony az, aki nem tud az év 365 napján különböző pizzát gyártani.
Ha még nem lenne nyilvánvaló, elárulom azt is, hogy nagy szenvedélyem ez a hírneves lepény egyébként nápolyi találmány és olyan régi, hogy születése idején paradicsomról (pomo d'oro, azaz: aranyalma) még nem is hallottak.
Pizza tészták
Pizza tészta (a netről)
Hozzávalók: 25 gr friss, vagy 2 kávéskanál szárított élesztő, 300 ml langyos víz, 0,5 kg teljes őrlésű liszt, 25 gr szójaliszt (elhagyható)
Elkészítés:
Ebből a tésztamennyiségből 4 pizzát készíthetünk, amelyek egyenként 4-4 személynek elegendőek. Körülbelül 800 gr tészta, vagy 4 darab 20 dkg-os pizza lesz belőle. Elkészítése: az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk. A kétféle lisztet összekeverjük, és beleöntjük az élesztőt. Jól elkeverjük, majd deszkára borítjuk. 5-10 percig gyúrjuk, míg sima és rugalmas tésztát kapunk.
Tiszta tálba tesszük, fóliával vagy konyharuhával letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.
Pizza 1.
Hozzávalók: 1 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, 1 csomagnyi élesztő, 1 csapott kanál cukor, 1 mokkás kanál konyhasó, 40 dkg liszt, 2 evőkanál olaj
Pizza 2.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-3 evőkanál étolaj, 2 teáskanál vaj, 2-3 dkg élesztő, konyhasó, só.
Az élesztőt meleg vízzel elkeverjük, és a liszt közepébe öntjük, 5-10 percig állni hagyjuk, majd az összes liszttel összegyúrjuk. Cipót készítünk, tetejére lisztet szórunk, és letakarva állni hagyjuk. Kelés után átnyomkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Tepsi aljára nyújtjuk. A paradicsompürét vízzel kikeverjük, megkenjük vele a tésztát, majd tetszés szerint ízesítjük.
Pizza 3.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 0,5 dl étolaj, 2 dl tej, 1 egész tojás, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 2 kávéskanál cukor
Ebből a mennyiségű tésztából 2 gáz tepsi pizza süthető.
Pizza tészta Balázs módra:
Hozzávalók: fél csomag, élesztő, só, tej, finomliszt, 2 tojás.
Elkészítés: 3 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, és kb. 20 dkg liszthez adjuk. Ebbe az alapba belerakjuk a két tojást, és egy csipetnyi sót.
Ehhez a híg tésztához adagolunk annyi lisztet, hogy kellőképpen besűrűsödjön, de meg mindig laza maradjon. Keleszteni nem kell (sokáig), mert a sütés közben is eléggé meg fog kelni.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Az alaptészta másik receptje
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1/2 dl olaj, 2 1/2 dkg élesztő, 1/2dkg só, 1 db tojás, 1/2 dl tej, 1 dkg cukor.
Elkészítés: A cukrot feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, hagyjuk felfutni. A szitált lisztbe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót és a felfuttatott élesztőt és kb. 1- 1 1/2 dl langyos vizet, majd apránként hozzáadva az olajat (az olajból félreteszünk egy evőkanálnyit) a tésztát összedagasztjuk, amíg az edény falától elválik. A félretett olajjal a tésztát megkenjük, letakarjuk ruhával, s langyos helyen kb. 40-50 percig kelesztjük. Sütőlapra helyezzük, ahol további 15 percig újra kelesztjük. Ezután a tésztát az edény oldalához igazítva óvatosan szétnyújtjuk, majd rákenjük a pizza szószt, rászórjuk a sajtot, majd ráhelyezzük az előkészített rátétet, és sütőben kb. 260 fokon megsütjük.
Pizza tészta alaprecept 3.
Hozzávalók: 1 nagy tepsi vagy két kerek, 24 cm átmérőjű pizzához 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, jól elkeverjük, lefedjük, és meleg helyen 10 percig kelesztjük, azaz "felfuttatjuk". A lisztet, a zsiradékot és a sót egy keverő tálba tesszük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a robotgép dagasztóspiráljával, fényes-hólyagosra kidolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen, a duplájára (kb. 30 percig) kelesztjük. Ezután az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.
4. Pizza töltelékek
Csirkemájas töltelék
25 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 4 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezánsajt, mokkáskanálnyi törött fekete bors, kakukkfű, rozmaring és bazsalikom, ízlés szerint só
A forró olajon sárgára fonnyasztott, megtisztított és finomra metélt vöröshagymára rádobjuk a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot. Meghintjük a fűszerekkel, de nem sózzuk meg. Pirítjuk egy-két percig, azután hozzáadjuk a metéltre vágott csirkemájat. Lefedve saját levében pároljuk 4 percig, majd a fedőt levéve zsírjára sütjük. Csak ezután sózzuk meg. A májas tölteléket a pizzára kenjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és készre sütjük.
Gombás töltelék
30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 4 nagyobb paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél dl tejszín, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezán sajt, só, törött fekete bors
Az olajon üvegesre sütjük a megtisztított, apró kockákra vágott vörös- hagymát, rádobjuk a szétzúzott fokhagymát, és a felszeletelt, gondosan megtisztított gombát. Megsózzuk, meghintjük törött borssal és a finomra metélt zöldpetrezselyemmel, majd fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ezután zsírjára sütjük, és hozzátesszük a lehéjazott, szeletekre vágott paradicsomot. Pirítjuk néhány percig, majd belekeverjük a tejszínt. Jól összeforraljuk, és rákenjük a félig sült pizzára.
Megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőbe visszatéve készre sütjük.
Káposztás-sonkás töltelék
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg fejes káposzta, 20 dkg főtt sonka vagy tarja, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, mokkáskanálnyi csombor, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 10 dkg reszelt füstölt sajt.
A káposztát megtisztítjuk, és lereszeljük, vagy nagyon vékony metéltre vágjuk. Megsózzuk, néhány perces állás után kinyomkodjuk, majd meghintjük a fűszerekkel, és saját levében fedő alatt puhára pároljuk. A sonkát nagyon vékony csíkokra vagdaljuk, és hozzáadjuk a puha káposztához. Fedő alatt pároljuk egy percig, majd a fedőt levéve megpirítjuk. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt, és a félig sült pizzára kenjük. Megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben készre sütjük.
Lecsós töltelék
15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 félliteres üveg konzerv lecsó, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, só, és törött fekete bors, ízlés szerint.
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd össze- keverjük a lecsóval. Belekeverjük a szétzúzott fokhagymát, kevés sóval és törött borssal ízesítjük. A félig kész pizzára rákenjük a tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben rásütjük.
Paradicsomos töltelék
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál oreganó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, törött fekete bors, só, és cukor, ízlés szerint, 1 evőkanál olajbogyó.
A paradicsomot lehéjazzuk, és szeletekre vágjuk. A forró olajon megpirítjuk a szétzúzott fokhagymát, hozzátesszük a paradicsomszeleteket, az összes fűszert, és együtt pirítjuk. Beleszórjuk a kimagozott, apróra vagdalt olajbogyót, és néhány percnyi pirítás után kihűtjük. Ezután cukorral és sóval ízesítjük. Rákenjük a pizzára, megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben készre sütjük.
Sonkás-tojásos töltelék
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 3 tojás, 4 paradicsom, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 mokkáskanál rozmaring, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 2 dkg vaj.
A vajat megmelegítjük, majd megpirítjuk rajta a vékony csíkokra vagdalt füstölt húst. Megszórjuk a rozmaringgal, kevés sóval, törött borssal, és hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot. Néhány percig pirítjuk, azután kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáit, és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A félig sült pizzára rákenjük a sonkás tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, és készre sütjük.
Sörös-hagymás töltelék
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 4 szál póréhagyma, fél üveg világos sör, 3 tojás, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg vaj, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és szerecsendió-virág, 1 szem összetört szegfűszeg, só és törött fehér bors, ízlés szerint
A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, majd a vajon üvegesre sütjük. Felöntjük a sörrel, beleszórjuk a fűszereket, és 10 percig forraljuk. Ha a sűrű mártás langyosra hűlt, belekeverjük a tojás sárgát és a fehérjékből vert kemény habot. A krémet rákenjük a félig sült pizzára, és reszelt sajttal megszórva készre sütjük.
Zöldséges-sajtos töltelék (Nem ikres)
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg bármilyen idényzöldség (tisztán mérve), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás- sárga, 1 dl tejföl, 15 dkg reszelt parmezán sajt, 1 teáskanálnyi tárkony, 3 evőkanál olaj, só, és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vagdaljuk. Forró olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, vékony hasábokra vágott zöldséget. Megsózzuk, fűszerezzük, fedő alatt saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Ezután belekeverjük a paradicsompürét, a tejfölt és 1 dl vizet. Jól felforraljuk, összekeverjük a reszelt sajt felével. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojás sárgákat. A krémet rákenjük a tésztára, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben a sajt megolvadásáig sütjük.
5. Egyéb pizza receptek
Pizza Margherita
40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 2 dkg élesztő, 2 ek. Olaj, 1 kk. só, 40 dkg hámozott paradicsom, 30 dkg mozzarella vagy lágy tejszínes sajt, 1 kk. morzsolt, v. 15-20 levél friss bazsalikom, 1 kk. szurokfű, só,
6-8 ek. olaj.
Elkészítése nálam annyi, hogy a hozzávalókat betolom a kenyérsütő gépbe, ami egy idő után legyártja a szép, megkelt tésztát, ezért a másik elkészítési módról csak az eredeti, hiteles -macerás receptet tudom közölni.
1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe lukat készítünk, ebbe kerül az 1-es pontban létrehozott elegy, csak annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk -> kovászt készítünk. Kevés liszttel megszórjuk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.
3. Hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos vizet, hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, jó párszor az asztalhoz csapjuk, majd cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel és újra a jól bevált, kétszeresére kelesztés következik.
4. Ezután, lisztezett deszkán, lazán átgyúrjuk, és kívánt méretűre nyújtjuk (1 nagy v. több kisebb), majd kiolajozott sütőformára terítjük oly módon, hogy a közepe vékonyabb, a pereme vastagabb legyen, és vékonyan bekenjük olajjal. A rátétet ráhelyezzük, megszórjuk a fűszerekkel, majd a sajt felével, és némi olívaolajjal is meglocsoljuk. Forró sütőben, 20-25 percig sütjük, majd 5 perccel a sütés befejezése előtt a maradék sajttal is meghintjük.
Rátét - ami épp otthon van, de az időtényező csökkentése érdekében az alap többnyire a mexikói zöldségkeverék, de az idényjellegű zöldség- felhozatal is jó lehet.
Sajt gyakran többféle keverékéből áll nálam, így szerintem finomabb és olcsóbb is az egész; ez lehet Tar Pista - az olcsóság végett, Anikó - ez lágyabb sajt, ezért fagyasztva szoktam reszelni, és egy kis Karaván, a füstölt íz és aroma miatt.
A tésztára, néha pari szószt is teszek, ami igen sokféle lehet. Talán ezt nem is érdemes nagyon részletezni, mivel pari v. pari püréből készül, amelybe kultúrált arányban az alábbi hozzáillő fűszerek közül teszünk néhányat. Mint pl. babérlevél, bazsalikom, oregano, asafoetida (hagyma helyett), rozmaring, őrölt bors, kakukkfű, koriander, stb., ja és persze olívaolaj, és kevés só, cukor, ill. esetenként némi citromlé is szóba jöhet.
Gombás pizza
A pizza ugyan nem magyar étel, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend nálunk is. Először 5 dg lisztet dolgozzunk össze 0,4 dl langyos vízzel, 0,5 dg elmorzsolt élesztővel és egy csipet aszkorbinsavval, majd letakarva tegyük meleg helyre.
Amikor a kovász megkelt, egy kisebb tálban keverjünk habosra 1 tojás sárgáját 0,5 dl langyos vízzel, és 1 csapott mokkáskanál sóval. Tegyünk hozzá 10 dg lisztet, valamint a megkelt kovászt, és az egészet alaposan dagasszuk össze.
Ezután vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk bele 1 dl étolajat, majd a rugalmas, lágy tésztát konyharuhával takarjuk le, és meleg helyen 1 órán át kelesszük. Amennyiben módunkban áll, akkor a pizza tésztát kisméretű, magas falú tálban, közepes fordulatszámú robotgéppel dagasszuk, mert az olaj kézzel történő bedolgozása rendkívül fáradságos. A megkelt tésztát gyúrjuk össze, és alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy egy kisebb méretű, zománcozott tepsibe helyezve az oldaláig érjen, majd letakarva, meleg helyen kelesszük még háromnegyed óráig. A kinyújtásnál a tészta tetejét is lisztezzük be, hogy ne ragadjon bele a sodrófa. A második kelesztés után az olajozott tepsibe helyezett tésztát, kb. 2 centiméterenként, teljes vastagságban szurkáljuk át, nehogy felpúposodjon, és közepes tűzön süssük 10 percig, hogy kissé átsüljön. Ekkor vegyük ki, és terítsünk rá egy adag svéd gombasalátát úgy, hogy a tészta széle szabadon maradjon. Végül szórjunk rá 10 dg reszelt parmezán sajtot, és változatlanul közepes tűzön pirítsuk még kb. 15 percig, amíg a sajt megolvad, és a tészta zsemlyeszínű lesz. Amint kisült, borítsuk ki rácsra, nehogy befülledjen, majd éles késsel vágjuk nagyobb kockákra, és forrón tálaljuk. Hűtőszekrényben, polietilénfóliával letakarva tároljuk. Szükség esetén másnap grillsütőben frissíthetjük fel a legeredményesebben. Ha a tészta nagyon kiszáradt, előzőleg vizezzük meg kissé a peremét. A pizzát nagyméretű kör alakú tortaformában is kisüthetjük. Ebben az esetben cikkekre vágva szervírozzuk. Egyébként az eredeti olasz pizza tészta tojás nélkül és kevesebb olajjal készül, így azonban jellegtelen, sült kenyér íze van.
Aki nem kedveli a svéd gombasaláta kissé fanyar ízét, az úgy is elkészítheti ezt a pizzát, hogy 20 dg vékony szeletekre vágott gombát 0,3 dl olajban zsírjára süt, és negyed mokkáskanál sóval valamint egy csipet őrölt borssal ízesítve használja fel. (Ha túl száraz a gomba, és nem enged elég levet, akkor 0,5 dl vizet öntsünk alá, hogy puhára párolódjon.) Ebben az esetben a gombát ketchuppal megkent tésztára szórjuk, a Hagymás pizzánál leírt módon. A magyaros ízek kedvelői a zsírjára sütött gombához hozzá dinsztelhetnek féldiónyi, apróra vágott vöröshagymát és 2-3 szál finomra metélt petrezselymet is. Még finomabb lesz, ha 5 dg apró kockára vágott paradicsompaprikát (pritamint) is adunk hozzá. Az ínyencek 1 púpozott evőkanál tejfölt is keverhetnek bele.
Planétás pizza (kb. 1 normál tepsi)
Hozzávalók:
Tészta 40 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 12 dkg főtt áttört burgonya
Mártás: 1/2 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma (10 dkg gomba) {a recept nem írja, de én együtt dinsztelem a hagymával}, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 babérlevél, 1 csapot mokkáskanál oregano, v. szurokfű, 5-10 dkg paradicsompüré
Tetejére: 20 dkg zöldség párolva (pl.: mexikói), fantáziánk, a hűtőszekrény, és kamránk lehetőségeihez mérten bármi, 15 dkg Pannónia sajt.
Elkészítés: Tészta: A lisztet összedolgozom a tejben futtatott élesztővel, az olvasztott, de nem forró margarinnal, a főtt áttört burgonyával, kevés sóval. Egy órát kelesztem.
Mártás: Az olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a fűszereket, a paradicsompürét. Ráöntök 3 dl vizet, kevergetve felforralom.
Összeállítás: A tésztát kiolajozott tepsibe ellapogatom, úgy, hogy egy kis pereme maradjon, elterítem a mártás, rá párolt zöldség, fantázia szerint: sonka-ananász, tonhal, szalámi, tojás.
Tetejére PANNÓNIA SAJT! A trappista sütéskor megég.
Sonkás – olívás pizza
Hozzávalók 2 kerek pizzához: 1 adag pizza tészta, 30 dkg hámozott paradicsom, 20 dkg mozzarella, vagy Sport-sajt, 20 dkg főtt gépsonka, 20-25 szem olívabogyó, 5-6<
|