Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
JÓKAI BABLEVES

Hozzávalók:
1 nagy húsos, füstölt hátsó csülök, 40 dkg. fejtett tarkabab, 1/2 kg. vegyes zöldség, 1-2 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma, 1 kévés kanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 4-5 dkg liszt, 1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl. tejföl,
só.
A csipetkéhez:
10-12 dkg. liszt, 1 tojás, só. 

Elkészítés:
Az előzőleg beáztatott füstöltcsülköt, a csont mentén bevágjuk, és egy fazékba helyezzük. A babot, a kockára vágott
zöldségeket, és a zúzott fokhagyma felét szintén a fazékba tesszük, és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felengedjük, és
lassú tűzön, főzni kezdjük.
Közben a vöröshagymát az zsíron megdinsztelem, hozzáadom a lisztet, és világos rántást készítek. A tűzről lehúzva
hozzákeverem a pirospaprikát, és a maradék fokhagymát.
Mikor a csülök megfőtt, a húst kiveszem, és a kockákra vágott burgonyát, és a borsónyi nagyságúra szaggatott csipetkét
beleteszem, ha kell, még sózom, de csak óvatosan, mert a füstölt hús, sós. Mikor a burgonya megfőtt, a rántással berántom.
Ez alatt, a füstölt csülökből kiszedem a csontot, és a húst, apró kockákra vágom, majd visszateszem a levesbe.
Tejföllel, finomra vágott petrezselyem zölddel meghintve tálalom

JÓKAI-BABLEVES
(Soupe d'haricots sec á la Jókai)

Hozzávalók:
1,20 kg füstölt sertéscsülök
0,15 kg sárgarépa
0,15 kg petrezselyemgyökér
0,10 kg zeller
0,02 kg só
0,08 kg zsír
0,40 kg száraz bab
0,12 kg liszt
0,05 kg vöröshagyma
0,01 kg fokhagyma
0,005 kg fűszerpaprika
0,15 l tejföl
5 pár debreceni kolbász
5,00 l víz a javasolt folyadék

csipetkéhez:
0,12 kg liszt
1 db tojás
0,01 kg só


Előkészítés:
A csülköt hideg vízben alaposan megmossuk, a babot pedig beáztatjuk.
( a babot és általában a szárított hüvelyeseket áztatással készítjük
elő a főzéshez, ajánlatos már előző este beáztatni, mert így könnyebben
puhul)

Csipetke:
Az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk, amit 2-3 mm vastagságra nyújtunk.
Kézzel apró darabkákra csipegetjük (reszelő segítségével gyorsítható
a folyamat). A tésztát megfőzzük.

Készítés:
A füstölt csülköt, a beáztatott előkészített száraz babbal és a tisztított
egész zöldséggekkel puhára főzzük. A zöldségeket ezután kiemeljük,
majd a csülköt is, amelyet lefedve melegen tartjuk.
Zsemleszínű fűszeres rántást készítünk, amelyhez finomra vágott
vöröshagymát, a sóval pépesre dörzsölt fokhagymát, majd fűszerpaprikát
teszünk. A rántást levesszük a tűzről és felöntjük hidegvízzel.
A felpuhított babhoz hozzáadjuk a rántást, sózzuk ha kell.
Hozzáadjuk a lemosott debreceni kolbászt, lassan készre forraljuk.
A levesből kiemeljüka debrecenit (kettévágjuk, sűrűn bevagdossuk,
majd kevés zsírban ropogósra sütjük).
A puhára főzött csülköt kicsontozás után arányos részekre daraboljuk,
adagoljuk.
Az előmelegített levestálba helyezzük a darabolt csülköket és a
csipetkét, rámerjük a forró bablevest. Tetejét meglocsoljuk
tejföllel és paprikaszínnel. Az utolsó pillanatban ráhelyezzük
 a ropogósra sült debrecenit.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség