Hozzávalók:
1 nagy húsos, füstölt hátsó csülök, 40 dkg. fejtett tarkabab, 1/2 kg. vegyes zöldség, 1-2 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma, 1 kévés kanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 4-5 dkg liszt, 1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl. tejföl,
só.
A csipetkéhez:
10-12 dkg. liszt, 1 tojás, só.
Elkészítés:
Az előzőleg beáztatott füstöltcsülköt, a csont mentén bevágjuk, és egy fazékba helyezzük. A babot, a kockára vágott
zöldségeket, és a zúzott fokhagyma felét szintén a fazékba tesszük, és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felengedjük, és
lassú tűzön, főzni kezdjük.
Közben a vöröshagymát az zsíron megdinsztelem, hozzáadom a lisztet, és világos rántást készítek. A tűzről lehúzva
hozzákeverem a pirospaprikát, és a maradék fokhagymát.
Mikor a csülök megfőtt, a húst kiveszem, és a kockákra vágott burgonyát, és a borsónyi nagyságúra szaggatott csipetkét
beleteszem, ha kell, még sózom, de csak óvatosan, mert a füstölt hús, sós. Mikor a burgonya megfőtt, a rántással berántom.
Ez alatt, a füstölt csülökből kiszedem a csontot, és a húst, apró kockákra vágom, majd visszateszem a levesbe.
Tejföllel, finomra vágott petrezselyem zölddel meghintve tálalom
JÓKAI-BABLEVES
(Soupe d'haricots sec á la Jókai)
Hozzávalók:
1,20 kg füstölt sertéscsülök
0,15 kg sárgarépa
0,15 kg petrezselyemgyökér
0,10 kg zeller
0,02 kg só
0,08 kg zsír
0,40 kg száraz bab
0,12 kg liszt
0,05 kg vöröshagyma
0,01 kg fokhagyma
0,005 kg fűszerpaprika
0,15 l tejföl
5 pár debreceni kolbász
5,00 l víz a javasolt folyadék
csipetkéhez:
0,12 kg liszt
1 db tojás
0,01 kg só
Előkészítés:
A csülköt hideg vízben alaposan megmossuk, a babot pedig beáztatjuk.
( a babot és általában a szárított hüvelyeseket áztatással készítjük
elő a főzéshez, ajánlatos már előző este beáztatni, mert így könnyebben
puhul)
Csipetke:
Az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk, amit 2-3 mm vastagságra nyújtunk.
Kézzel apró darabkákra csipegetjük (reszelő segítségével gyorsítható
a folyamat). A tésztát megfőzzük.
Készítés:
A füstölt csülköt, a beáztatott előkészített száraz babbal és a tisztított
egész zöldséggekkel puhára főzzük. A zöldségeket ezután kiemeljük,
majd a csülköt is, amelyet lefedve melegen tartjuk.
Zsemleszínű fűszeres rántást készítünk, amelyhez finomra vágott
vöröshagymát, a sóval pépesre dörzsölt fokhagymát, majd fűszerpaprikát
teszünk. A rántást levesszük a tűzről és felöntjük hidegvízzel.
A felpuhított babhoz hozzáadjuk a rántást, sózzuk ha kell.
Hozzáadjuk a lemosott debreceni kolbászt, lassan készre forraljuk.
A levesből kiemeljüka debrecenit (kettévágjuk, sűrűn bevagdossuk,
majd kevés zsírban ropogósra sütjük).
A puhára főzött csülköt kicsontozás után arányos részekre daraboljuk,
adagoljuk.
Az előmelegített levestálba helyezzük a darabolt csülköket és a
csipetkét, rámerjük a forró bablevest. Tetejét meglocsoljuk
tejföllel és paprikaszínnel. Az utolsó pillanatban ráhelyezzük
a ropogósra sült debrecenit.
|