Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
RÉTESEK KÖNYVE

Rétestészták


A rétestésztákat mindig langyos sós vízzel dolgozzuk ki, ennek mértékét pontosan nem lehet meghatározni. Mindig langyos olvasztott zsírt vagy vajat használjunk!

A rétes jellegzetesen magyar tészta. Készítése munkaigényes, elkapkodni nem lehet, nélkülözhetetlen hozzá a sikerdús száraz liszt és nem utolsósorban bizonyos gyakorlat. Ne használjunk friss őrlésű lisztet, mert nem nyúlik jól (az azévi búzából őrölt liszt rendszerint augusztusban kerül az üzletekbe). Ha csak ilyen lisztünk van, azt a langyos sütőben szétterítve jól szárítsuk ki, mert csak a teljesen száraz úgynevezett réteslisztből készült tésztát lehet jól kinyújtani. Egyszerűbb és gyorsabb a készen kapható réteslapból elkészíteni a rétest. A lap vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy friss, puha legyen, és ha nem használjuk fel azonnal, akkor tegyük hidegre hűtőszekrénybe. A kibontott csomagból egy réteslapot tegyünk jól kicsavart, nedves abroszra, igen bőségesen locsoljuk meg olvasztott zsírral, hintsük meg egy kevés zsemlemorzsával, tegyük rá a második lapot, ezt is zsírozzuk meg, szórjuk rá egy csíkban a tölteléket, az abrosz segítségével sodorjuk fel. Amíg dolgozunk, a másik két lapot, amiből még egy rúd lesz, nedves ruhával takarjuk le, nehogy közben kiszáradjon. Mielőtt a tölteléket a tésztára tennénk, szórjunk alá zsemlemorzsát, darált diót vagy búzacsírát, a túró alá búzadarát, hogy a nedvességet felszívja. A réteseket készíthetjük nemcsak felcsavarva, hanem úgy, hogy megfelelő nagyságú lapokkal kibéleljük a tepsit, a tölteléket ezekre simítjuk, majd réteslappal beborítjuk. Így könnyű, lepényszerű tésztát kapunk. Különbözőképpen megtöltött többrétegű-rétesként zsírozott-tésztából készült csomagocskákat forró olajban vagy zsírban süthetünk ki. Süthetjük úgy is a rétest, hogy a megtöltött és felcsavart tésztát tepsibe tesszük, és kb. egy ujjnyi tejet öntünk rá. Forró sütőben addig sütjük, amíg a tej lefő róla, és a tészta pirulni kezd. Az ilyen főve-sült rétes főleg túró-, sajt-, vaníliás rizs, a sós töltelékek közül pedig a gomba-, sonka-, parajkrémes töltelékkel finom. A réteseket mindig előmelegített, forró sütőben, gyorsan sütjük
A rétes tészta (Zilahy) *
A gazdasszonyok ezt az igazi magyar süteményt sehol a világon, rajtunk kívül, nem tudják készíteni. Ehhez a legfrissebb és legfinomabb lisztet kell használni; ha a liszt valahol nedves kamarában, vagy pinczében sokáig állott, ne is kísértsünk meg belőle rétest gyúrni. Ennél a tésztánál ugyanis fő és első kellék a jó minőségű liszt. Egy kilónyi deszkára helyezett liszt közepébe csináljunk lyukat, üssünk bele egy egész tojást, egy kávéskanál sót, egy jó tojásnyi fagyos zsírt és egyelitsük el kézzel lassanként annyi, jó meleg de nem forró vizzel, a mennyit fel veszen. Olyan keménységűre kell csinálni, hogy kézzel dagasztva, igen könnyen gyúrhassuk. Ne hogy igen lágy legyen a tészta, mert ha lágy, mikor nyújtani akarjuk, biztosan össze-vissza szakad; tehát inkább kissé ruganyosan keményre kell egyenlíteni. Negyedóra hosszig gyúrjuk meg jól, akkor csináljunk belőle 3 darab czipót, tegyük azokat jól meglisztezett helyre a gyúródeszkán, és tállal fedjük be; hagyjuk negyedóráig pihenni, azután vegyük le a tálat. A tésztát kenjük be vékonyan olvasztott zsírral, mert úgy könnyebben enged, és jobban nyúlik; nyújtófával előbb kissé lapítsuk meg, hogy szép egyenlően lehessen megkezdeni a nyújtását. Egy nagy, (esetleg deszkákkal pótolt) ebédlő asztalra terítsünk abroszt, és a kissé meglapított tésztát tegyük az asztal közepére, aztán gondosan, egyenlően, minden oldalról egyformán, húzzuk ki a tésztát úgy, hogy nagyon vékonyan az egész nagy asztalt beborítsa. A tészta leg-szélét soha sem lehet kinyújtani, azt tehát körös-körül gondosan le kell szakítani a vékony tésztáról úgy, hogy minél kevesebb tészta kerüljön a szélébe. Az asztalon lévő vékony tésztát hagyjuk addig az abroszon, amíg jól megszikkad; de csörgőssé ne száradjon, mert akkor összetörik, s többé nem lehet használni. Ha negyedóráig ott hagytuk az asztalon - kivált meleg szobában - jó kell, hogy legyen a tészta. A tésztát meleg zsírba mártott bádog kanállal de még jobb tollal - locsoljuk meg mindenütt jól. Miután bezsíroztuk, hajtsuk egymásra a tésztát úgy, hogy a tészta négyszeres legyen. Ha igy elkészítettük a rétes tésztát, tehetünk bele különböző tölteléket, u.m.: túrót, almát, cseresznyét, crémet, diót, mákot, vagy többféle gyümölcsöt és czukros-lekvárakat, valamint tejbe főtt rizskását és köleskását is. Ha az összehajtott tésztát teleszórtuk töltelékkel, hajtogassuk nagy vastag tekercsbe. A hajtogatás ugy történik, hogy előbb egyik oldalon mind a két kézzel megfogjuk és fölemeljük az abrosz szélét, olyanformán, hogy a vékony tészta az emelés által magától eddig hengeredik, amíg egy tekercs lesz belőle. A tekercseket vágjuk olyan hosszú darabokba, mint a milyen hosszú tepsibe sütni akarjuk. A tepsi fenekére öntsünk pár kanálnyi zsírt, és ha bele tettük a tésztát, ennek a tetejét is kenjük meg olvasztott zsírral. Ezután tegyük gyors tűz mellett sütőbe; negyed óra alatt olyan szép pirosra sül, hogy kivehetjük deszkára és felvághatjuk rézsutos darabokra. Végül hintsük meg czukor-porral. Ez a tészta ugy hidegen, mint melegen és megmelegítve egyaránt igen jó étel.
Élesztős rétestészta
Ez is nagyon finom! Harminc dkg lisztet elmorzsolunk 15 dkg vajjal vagy margarinnal, adunk hozzá 1 tojást, 1 tojássárgáját, egy kevés langyos tejben felfuttatott 2,5 dkg élesztőt, egy kanálka cukrot és csipetnyi sót. Mindezt langyos tejjel jó rétestésztává dolgozzuk ki. Nem lehet annyira, vékonyra kinyújtani, mint a hagyományos rétest. Ahhoz hasonlóan töltjük, amikor felsodortuk, a tepsiben hagyjuk negyedóráig kelni, a tetejét zsírral vagy tejföllel kenjük meg és megsütjük.
Házi (igazi) rétestészta
60 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 2 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 evőkanál ecet, 2-2,5 dl víz, 1 mokkáskanál só.
A vizet meglangyosítom, belekeverem a sót és az ecetet, majd az összes többi anyaggal együtt közepesen kemény tésztává gyúrom. 4 cipót formálok belőle. Az egyik cipót liszttel meghintett, tiszta abroszra vagy nagy mérető konyharuhára teszem. Tetejét olvasztott zsírral bekenem, és egy alufólia-darabbal betakarva 15 percig pihentetem. Ezután nagyon vékonyra kinyújtom, majd kézzel óvatosan alányúlva kihúzogatom. (Ha valaki nem akar bajlódni a húzogatással, akkor olyan vékonyra nyújtsa, amennyire csak lehetséges.) Bármilyen, tetszés szerinti töltelékkel megtöltöm, felcsavarom, és a szokásos módon megsütöm. (A másik három tésztalapot ugyanígy készítem el.)
Leveles vajastészta
Vajastészta: 25 dkg margarin * 15 dkg liszt
Rétestészta: 15 dkg rétesliszt * só * 3/4 dl langyos víz * 1 teáskanál ecet * 1 tojás
Mindig két tésztából készül. Elkészítjük a vajastésztát: a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Tégla alakúra formáljuk. A rétestésztához: a lisztben elkeverjük a sót, a vízben az ecetet és a tojást, és beleöntjük a lisztbe. Késsel összedolgozzuk, majd a gyúródeszkához veregetve kidolgozzuk. Mikor már nem ragad, akkor lisztezett deszkán tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Négyzet alakúra kinyújtjuk a rétestésztát, és a vajas tészta "téglát", ferdén a közepére helyezzük. A rétestészta 4 sarkát ráhajtjuk a vajasra, teljesen betakarva vele. Téglalap alakúra nyújtjuk. Megjelöljük a közepét (mindig efelé fogunk hajtogatni), a tésztát először jobbról, majd balról a középre hajtjuk, azután a két részt egymásra, négyrét hajtjuk. Hideg helyen, 1/4 órát, pihentetjük. Újra kinyújtjuk téglalap alakúra, jobboldal egyharmad részét behajtjuk, a baloldali részt ráhajtjuk. Az egészet félbe hajtjuk, és újból 1/4 órát pihentetjük.
Ez után már annak megfelelően nyújtjuk, hogy mit kívánunk belőle készíteni. A tésztát mindig előmelegített, forró sütőbe kell tenni, és csak a sütés vége felé csökkentsük a hőt.
Nevenincs rétestészta
70 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 1/2 I liszt, 2 dl tejföl, csipetnyi só, 20 dkg zsír + 1/4 I liszt, 1 tojás.
A 1/2 l lisztet jól összegyúrjuk a tejföllel, a tojással, a sóval, és 30 percig pihentetjük. Közben a maradék lisztet összemorzsoljuk a zsírral. A pihentetett tésztát bőven lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd rákenjük a zsíros tésztát. Összesodorjuk, mint a bejglit szokás, és 6 darabra vágjuk. Mindegyik tésztadarabot tepsi nagyságúra nyújtjuk, sós töltelékkel megtöltjük, felcsavarjuk, a tetejét tojással megkenjük és megsütjük. Ez a tészta vastagabb, mint a készen vett réteslap. A fenti mennyiség 6 rúd réteshez elegendő, készíthetjük kevesebb hozzávalóból is, természetesen ekkor arányosan csökkentjük az összes nyersanyagot.
Phyllo, görög rétestészta
50 dkg liszt * 1 teáskanál só * 4 evőkanál olaj * 2 tojás * 1/2 pohár víz
A gyúródeszkára öntjük a lisztet, közepébe beleütjük a tojásokat, beleöntjük az olajat és a vizet. Rugalmas, kemény tésztává kell kidolgozni. Cipókra osztjuk, 1/2 órát pihentetjük, majd egészen vékonyra nyújtjuk. 10-12 lapra elég ez a mennyiség.
Rétestészta 1
Hozzávalók: Liszt 60 dkg, zsír 5 dkg, tojás 1 db, porcukor 1 ek., ecet 1 ek., só 1 késh.
Elkészítése: A tésztához finomlisztet (éles liszt) használunk, veszünk hozzá zsírt, tojást, porcukrot, ecetet, kézzel hólyagosra kidolgozzuk. Deszkán két részre osztjuk, és meleg tállal leborítjuk. Asztalon papírvékonyságúra kinyújtjuk, és szikkadni hagyjuk. Zsírral lelocsoljuk, egyik végét felhajtjuk, megtöltjük, és tepsibe tesszük, újra megzsírozzuk, így sütjük.
Rétestészta 2
Elkészítése: Készítünk rétestésztát a fenti módon, azzal a különbséggel, hogy mikor az egyik tésztalapot letesszük, lelocsoljuk zsírral vagy vajjal, hogy üres hely ne maradjon. Tetejére téve a másikat, együtt nyújtjuk, széleit leszedjük, újra összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és úgy járunk el vele, mint az előbbinél.
Rétestészta 3.
Körülbelül 60 dkg réteslisztet egy tojással, 1 evőkanál ecettel (helyettesítheti savanykás fehérbor). diónyi zsírral, és annyi langyos sós vízzel gyúrunk össze, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Az eleinte nagyon ragadós tésztát addig dolgozzuk, verjük a gyúró-deszkához, amíg már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad. Ekkor két cipót formálunk belőle --- vigyázzunk, hogy a cipókon semmi gyűrődés ne legyen, mert akkor nehéz a kinyújtásuk -- , meglisztezzük, melegített lábossal A deszkán letakarjuk, és vagy 15 percig pihentetjük (nyáron nincs szükség melegített lábosra, elég, ha egy konyharuhával borítjuk le a tésztát ). Egy nagyobb asztalt tiszta abrosszal letakarunk, az abroszt lisztel, egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kezünk között óvatosan kihúzgáljuk körülbelül tányér nagyságúra, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és körbe menve az asztal körül, lassan óvatosan szép vékonyra kihúzzuk. Az asztalról lelógó vastagabb széleket tenyerünkre felcsavarva leszedjük, újra összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk. A szélekkel foltozhatjuk meg a tésztát, ha kiszakad. A papírvékonyra nyújtott tésztát egy kicsit szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsírral megfröcsköljük és ráhintjük egy csíkban a tölteléket. Az abrosz segítségével összecsavarjuk, a tetejét is megkenjük zsírral, és kizsírozott tepsiben szép barnáspirosra sütjük.
Rétes készítése egyszerű módon
12 dkg lisztből 1 tojással, csipet sóval és kevés tejjel rétes keménységű tésztát gyúrunk, és kidolgozva vékony lappá nyújtjuk. 10 dkg lisztet gyorsan összegyúrunk 10 dkg zsírral. és késsel a kinyújtott tésztára kenjük. Összegöngyöljük, mintha beiglit készítenénk, és négy cipóba osztjuk. A cipókat külön-külön téglalap alakúra nyújtjuk, egy sorban ráterítjük a tölteléket, és összegöngyölve, tetejét tojás sárgájával megkenve megsütjük.
 Hajtogatni nem kell, mégis könnyű, leveles tésztát kapunk. Ha túrókrémmel akarjuk tölteni, ehhez a mennyiséghez 1 kg áttört tehéntúrót simára keverünk 3 tojás sárgájával, meg 2 deci tejföllel, ízlés szerint cukorral édesítjük, és hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét meg 10 dkg mazsolát. De tölthetjük bármilyen gyümölccsel, cseresznyével, meggyel, almával vagy mákkal, dióval is.
Rétestészta készítése házilag
70 perc Nehézség: 3
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl langyos víz, 2 dkg zsír + 1/2 dkg zsír, 1 tojás, fél mokkáskanál só, pár csepp ecet
A lisztet gyúródeszkára tesszük. Közepébe mélyedést vájunk és a 1/2 dkg zsír kivételével az összes anyagot beletesszük. Alaposan kidolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos, sima nem lesz. Cipóba formáljuk, felületét megzsírozzuk, és a lisztezett deszkán letakarva 20 percig pihentetjük. A konyhaasztalt leterítjük egy tiszta, vasalt abrosszal. Liszttel megszórjuk, majd közepére helyezzük a cipót. Nyújtófával kissé kinyújtjuk, és a maradék olvasztott zsírral megkenjük a tetejét. Kézfejünk segítségével óvatosan, minden oldaláról nyújtjuk. Ha nem vagyunk elég óvatosak, a tészta hamar elszakad! Minél vékonyabbra sikerült kinyújtani, annál finomabb lesz a rétes. 15 percig hagyjuk száradni, az előre elkészített töltelékkel megtöltjük, majd az abrosz segítségével felcsavarjuk. Tetejét olvasztott zsírral vagy olajjal megkenjük, és a rudat tepsi nagyságúra vagdaljuk. Ugyanúgy sütjük, mint a kész réteslapból készített rétest.
Tejfölös nyújtható réteslap
25 dkg lisztet 1 pohár tejföllel. pici sóval összegyúrunk. 10 dkg lisztet 10 dkg fölolvasztott zsírral összedolgozunk (olyan rántásszerű lesz). A tésztát kinyújtjuk, a zsíros lisztet rákenjük és föltekerjük az egészet, mint egy beiglit. 6 részbe vágva hűtőben 1-2 órát pihentetjük, utána egyenként kinyújtjuk, kicsit megzsírozzuk, megtöltjük bármivel, ami rétesbe való, feltekerjük. Közepes lángon, végül nagy lángon sütjük. Rendkívül jól nyújtható, érdemes nagyon vékonyra kinyújtani.
Tiroli rétestészta alaprecept
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (durva korpától mentes), 1 tojás, 2 ek olaj, 1 tk almaecet vagy citromlé, 1csipet tengeri só, 1-1.5 dl langyos víz
A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk, közepén kis mélyedést készítünk, a hozzávalókat kézzel bedolgozzuk úgy, hogy lágy, könnyen simára dagasztható tészta keletkezzen. A tészta ragadósságát nem szabad egyre több liszt hozzáadásával csökkenteni, Minél tovább dagasztjuk a tésztát, annál kevésbé tapad. A gyúródeszkát késsel mindig le kell tisztítani. A kész tésztából két golyót formálunk, ezeket tegyük a deszka vékonyan belisztezett részére, és tetejét olajjal kenjük be. Egy előmelegített lábassal fedjük le őket, és legkevesebb 1/2 órán át vagy hosszabb ideig pihentessük. A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd sodrófára tekerjük és egy vékonyan belisztezett, sima rétes-kendőre tesszük. Itt ismételten minden oldalról kinyújtjuk, majd olajjal vékonyan bekenjük. Ezután amennyire csak lehet, a tésztát óvatosan kihúzogatjuk. Végül a tetszés szerinti töltelék receptet felhasználva készítjük elő sütésre a rétestésztát.

Receptek

*-gal jelölve a Zilahy féle receptek
A burgonya-rétes *
(Szepesi étel).
Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagy tenyérnyi megfőtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót. Ezeket gyúrjuk össze jól és formáljunk belőle kis tojásnyi nagyságú czipócskákat, a melyeket lisztes deszkán nyújtsunk ki fával tányérnyi nagysága lepényekké. E lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze, és újra nyújtsuk el késfoknyi vékonyságura; kevés, de forró zsírban süssük meg palacsintasütőn, mind a két oldalát szép pirosra. Ez igen jó, gyorsan készíthető, olcsó és könnyű tészta. Megjegyzendő, hogy csak forrón jó; azonnal a kisütés után kell tehát asztalra adni.
Almás rétes 1.
A réteslapot zsírral meglocsoljuk, megszórjuk zsemlemorzsával - ezt esetleg búzacsírával keverjük - tenyérnyi széles csíkban ráhintünk darált diót (ezt is pótolhatjuk búzacsírával), és erre teszünk körülbelül 70 dkg hámozott, reszelt és kicsavart almát. Megszórjuk cukorral (ízlés szerint, hozzávetőleg 15dkg kell hozzá), esetleg meghintjük tisztított mazsolával, és az abrosz segítségével felsodorjuk. Kizsírozott tepsiben, a rétes tetejét is megkenve, szép pirosra sütjük.
Almás rétes 2.
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 10-15 dkg kristálycukor, 5 dkg darált dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 0,5 dl olaj.
Először elkészítem a tölteléket. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól lereszelem. Tálban kicsit kinyomkodom (a leve megiható), majd összekeverem a darált dióval, a sárgabaracklekvárral, a fahéjjal, és annyi cukorral, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Egy tiszta konyharuhát megnedvesítek, s alaposan kicsavarom. A munkaasztalra kiterítem. A réteslapcsomagot szétszedem, és elfelezem. Az egyik adagot visszacsúsztatom a zacskóba, hogy ne száradjon ki. A szétnyitott lapok mindegyikét megolajozom, egymásra borítom a konyharuhán, és teljes felületét megszórom a zsemlemorzsa felével. A szélére egy csíkban felhalmozom a töltelék felét, egyenletesen elosztom, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarom. A rudat ráteszem a sütőlemezre. A másik adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rétes oldalát és tetejét beolajozom, majd az előmelegített, közepesen forró sütőbe téve, szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem, és a tetejét kevés porcukorral meghintve tálalom.
Almás rétes 3. (2 rúdhoz)
40 dg rétesalmát mossunk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát, és káposztareszelőn héjastól reszeljük le. Hagyjuk állni negyedóráig, majd enyhén nyomkodjuk ki a levét, és lassú tűzön lángterelő felett pároljuk 3 percig. Ha lehűlt, adjunk hozzá 8 dg mézet és fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dg diót daráljunk le, és felét keverjük az almához, a másik felét pedig hintsük az olajjal megkent rétestésztára. Ezt követően szórjuk rá az almát egyenletesen elosztva. Nálunk rétes-készítés céljára többféle alma is kapható. Ezek közül legismertebb a csíkos héjú fahéjalma, és a sötétzöld héjú, lapított gömb alakú pogácsaalma. A legfinomabb rétes azonban a piros foltokkal árnyalt, világoszöld héjú, savanyú kompótalmából készíthető. Jellemzője még ennek az almának, hogy igen nagyra megnő, vannak példányok, amelyeknek a súlya a 40, sőt néha a 60 dekagrammot is eléri. Télen használhatunk kevésbé érett jonatánalmát is, de ebben az esetben adjunk hozzá néhány csepp citromlevet.
A fentieken kívül rétest készíthetünk más gyümölcsökből, pl. szőlőből, sőt zöldségfélékből (gombából, káposztából, vöröshagymából) is. A 24 dkg-nyi, száráról leszedett magnélküli szőlőt 6 dg mézzel édesítjük, és 8 dg darált dióval együtt a Meggyes réteshez hasonló módon szórjuk a tésztára. A gombás rétes töltelékét a Gombás rizsnél leírtak szerint kell elkészíteni, a könnyebb fogyasztás érdekében azonban a nyers gombaszeleteket vágjuk kisebb darabokra. Betöltés előtt keverjünk a lehűlt gombához 0.5 dl tejfölt, és 8 dg reszelt eidami sajtot. A gombás rétest papírral letakarva hűtőszekrényben tároljuk. Mivel a hűtőben a tésztája átgyöngül, fogyasztás előtt grillsütőben melegítsük fel. A tetejét ne cukrozzuk meg. A Szőlős és a Gombás rétes tölteléke is 2 rúdhoz elegendő.
Aszalt szilvás rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes), csipetnyi só.
A töltelékhez a zabpelyhet tálba szórom, ráöntöm a szilvalevet és a felvert tojásokat. 20 percig hagyom állni. Közben a megmosott aszalt szilvát kevés vízben felforralom, és fedő alatt 5 percig főzöm. Ezután kimagozom, és csíkokra vágom. A szilvával és az áttört túróval együtt hozzáadom az áztatott zabpehelyhez. Jól összekeverem, majd ízlés szerint mézzel, csipetnyi sóval édesítem. A réteslapokat szétszedem. Kettőt nedves konyharuhára teszek, egy evőkanál olajjal megkenem, majd a töltelék félét a szélére, egy csíkban felkenem. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarom, és kikent sütőlapra teszem. A tetejét is megolajozom. A másik rétesrudat ugyanígy elkészítem. Előmelegített, forró sütőben 13-15 percig sütöm.
A túrós rétes *
Egy nagy tányér jó édes (friss) tehéntúrót mély tálban gyúrjunk össze nagyon simára, tegyünk bele fél liter édeses, de sürü tejfelt, 4 egész tojást, kevés sót, három kanál czukor-port és egy tojásnyi zsírt. Ezeket keverjük jól össze és ugy szórjuk az összehajtott rétes tésztára. Ezt is jobb összesodorva, mint laposan kisütni.
Baklava 1.
Hozzávalók: 3 csomag rétestészta, 8 dkg vaj, 15 dkg hámozott mandula, 20 dkg dió, 20 dkg kristálycukor, egy citrom reszelt héja, egy csipet őrölt fahéj
A sziruphoz: 20 dkg méz, 20 dkg kristálycukor, egy citrom leve, 1,5 dl víz, 6 dkg vágott, hámozott mandula
Előkészítés: A mandulát és a diót durvára vágjuk, majd összekeverjük a kristálycukorral, fahéjjal és citromhéjjal. A vajat forró vízfürdőben megolvasztjuk, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A rétestésztalapokat elfelezzük, egy lapot a tepsire terítünk, vajjal bekenjük, majd rákenjük a diós-mandulás keveréket. Ismét egy tésztalapot terítünk rá, ezt is bekenjük vajjal, majd újra diós- mandulás masszát kenünk rá. Az eljárást addig ismételjük, míg minden hozzávaló el nem fogy. A tetejére tésztalapot terítünk, vajjal bekenjük, majd a rétest két órára hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítés: A kihűlt rétest kis háromszögekre vágjuk és előmelegített sütőben, 190 C-on kb. 35 percig sütjük. Ez alatt a mézből a kristálycukorral, a citromlével és a vízzel kis lángon szirupot főzünk, hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a mandulát. A megsült baklavát még melegen beletesszük a szirupba, az edényt jól lezárjuk, és szobahőmérsékleten két napig hagyjuk állni.
Egy kevés sziruppal tálaljuk ezt a különlegesen ízletes, balkáni-keleti édességet.
Baklava 2.
Hozzávalók:  30 dkg hámozatlan, apróra vágott mandula, 30 dkg hámozatlan, apróra vágott mogyoró, 4 dl méz, 30 dkg habosra felvert vaj, 2 dl víz, 6 db kész réteslap, +1 dl méz, 5 dkg pörkölt mandulavagdalék, vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez.
A mézet, a vajat és a vizet jól keverjük össze, majd két egyenlő részre osztva két kisebb fazékban, lassú tűzön forrásig főzzük. Ezután az egyik fazékba keverjük bele a mandula vagdalékot, a másikba pedig a mogyoró vagdalékot. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Baklava 3. (török, mézes rétes)
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg darált dió, 12,5 dkg vaj, 2,5 dl méz, 2 csomag réteslap, 2 dkg vaj a tetejére.
A darált diót, a mézet és a vajat addig keverem, amíg habos, krémszerű nem lesz. Egy közepes nagyságú tepsi alját kibélelem három réteslappal, majd a diós-mézes masszából egy keveset rákenek. Erre egy réteslapot teszek, amit újból bekenek a diós-mézes krémmel. Addig folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére réteslapnak kell kerülnie, amit a felolvasztott vajjal meglocsolok. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm a rétest. Még forrón kockákra vágom és melegen tálalom. A magyar ízlésnek szokatlanul édes, ám nagyon finom sütemény.
Barackos-nektarinos rétes leveles tésztából
Hozzávalók: 66 dkg mélyhűtött, leveles tészta (2 réteshez) - a Penny-ben kapható a legjobb vajas-leveles, igaz az csak 500 g-os, de ez is elég lesz, 40 dkg nektarin, 40 dkg sárgabarack, 15 dkg mazsola. 10 dkg fenyőmag (pinea) - ezt kihagytam, mert a környéken nem kapható, egy kis stampedli rum, 15 dkg porcukor, pár csepp citromlé, egy kis stampedli Cointreau (narancslikőr) - plusz rummal pótoltam ki, bő 1 dl tejföl. 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 csomag vaniliás cukor, sütőpapír, tojás megkenni
Előkészítés: A mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük, a fenyőmaggal összekeverve rumba áztatjuk, és két órára hűtőszekrénybe tesszük; a tejfölt tojással, tojássárgájával és vaniliás cukorral simára keverjük; a nektarint és a sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és gerezdekre vágjuk, ezután porcukorral megszórjuk és összekeverjük a citromlével és a narancslikőrrel. A leveles tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint kiolvasztjuk.
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A leveles tésztát belisztezett deszkán tepsi hosszúságúra nyújtjuk (én előtte még félbevágtam, és nyújtottam ki). A hosszabbik oldala mentén két darab, 1 cm széles csíkot levágunk, ezeket félretesszük. A rumos mazsola-fenyőmag keveréket a gyümölcsökkel összevegyítjük, majd az egyik felét az egyik, a másik felét a másik tésztalap közepén egyenletesen elosztjuk (érdemes előtte kicsit leszűrni, mert bőségesen enged levet a gyümölcs, és a cukros lé mindenfelé szétfolyik - meg lehet inni, kellemes íze van). Leöntjük a tejfölös öntettel, a tésztát egyik oldalról ráborítjuk a töltelékre, a tészta szélét bekenjük tojássárgájával, a tészta másik felével beborítjuk, majd a végeit jól összenyomkodjuk. A másik rétessel ugyanígy járunk el, majd mindkét rétest sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejüket bekenjük felvert tojássárgájával, villával több helyen megszurkáljuk, a két-két tésztacsíkkal díszítjük a tetejét, ezt is bekenjük, majd az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, csak utána vágjuk adagokra.
Barackos tiroli rétes (2 rúd)
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles tészta (vagy 50 dkg házilag készített leveles tészta), 50 dkg sárgabarack, 20 dkg sárgabaracklekvár, ízlés szerint kristálycukor, 10 dkg zsemlemorzsa, kevés liszt; a tészta tetejére 1 tojás.
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A sárgabaracklekvárt 1-2 evőkanál langyos vízzel (a lekvár sűrűségétől függően) kenhetőre keverjük. A felengedett tésztát két részre vágjuk. Az egyik darabot lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük a lekvár felét. Rászórjuk a fele zsemlemorzsát, majd elosztjuk rajta az összevágott gyümölcs felét. Felcsavarjuk, és a tetejét a felvert tojással bekenve, ráfektetjük egy sütőlemezre. A másik tésztadarabot ugyanígy elkészítjük. Előmelegített, forró sütőbe téve, 5 percig erős lángon, majd a lángot mérsékelve, közepesnél kisebb lángon 20-25 percig sütjük. Forrón felszeleteljük, de csak hidegen fogyasztjuk.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Bécsi almás rétes 1.
Rétestészta az alaprecept szerint, 1 kg alma, 5 dkg vaj, 1-1.5 dl tejföl méz (a megkenéshez), 10 dkg mazsola, aprított dió, citromhéj, vaj
Az almákat megmossuk, és durván lereszeljük, vagy levelesre gyaluljuk. Egy edényben mazsolával, dióval, fahéjjal esetleg mézzel (az almafajtától függően) és reszelt citromhéjjal összekeverjük. A rétestésztát olvasztott vajjal és tejföllel megkenjük. A tésztafelület 3/4 részét korpával vagy morzsával behintjük, az előkészített almát egyenletesen elterítjük rajta, és a tésztát ruha segítségével összecsavarjuk. A tésztavégeket erősen összenyomjuk, és a rétes-rudat kiolajozott sütőlapra helyezzük. A rétest az előmelegített sütőben a legalsó részre toljuk és 200°C hőmérsékleten kb. 40-50 percen át sütjük, amíg kívülről barna és ropogós lesz. A rétest a sütés folyamán 2-3 alkalommal, vajjal be kell kenni.
Bécsi almás rétes 2.
Hozzávalók 12 darabhoz: 35 dkg liszt, 14 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg zsemlemorzsa, 1,5 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 7 dkg mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só, a szóráshoz 2 evőkanál porcukor, a nyújtáshoz liszt, folpack, sütőpapír
Elkészítés: 2 dkg vajat vagy margarint felolvasztunk. A liszthez adjuk, majd összegyúrjuk az olajjal, 1.5 dl langyos vízzel és csipetnyi sóval. Kb. 10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk, és cipóvá formáljuk. Megkenjük a maradék olajjal, folpackba csomagoljuk, és szobahőmérsékleten, 1 órát állni hagyjuk. A zsemlemorzsát 5 dkg megforrósított vajon vagy margarinon aranysárgára pirítjuk. A meghámozott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk - kissé vastagabb legyen, mint a hagyományos rétestészta. A vastag széleket levágjuk. A tésztát zsemlemorzsával meghintjük. Az almát összekeverjük a cukorral, a szálasra vágott mandulával és az őrölt fahéjjal. A tölteléket a tésztán elosztjuk, a széleket üresen hagyjuk. A rétest a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A maradék olvasztott vaj vagy margarin felével megkenjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175°C-on (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve, a maradék olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük, és porcukorral meg hintjük. Melegen fogyasztjuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.
Elkészítési idő kb. l 1/2 óra
Bólyi túrós-lepény
Nem kell gyúrni!
Alaposan összekeverünk 25 dkg réteslisztet egy fél cs. sütőporral, fél citrom reszelt héjával, 22 dkg porcukorral, és a felét 5 dkg vajjal kikent, közepes nagyságú tepsibe tesszük. Burgonyanyomóval egyenletesen rányomunk 50 dkg tehéntúrót, és meghintjük 10 dkg mazsolával, egy cs. vaníliás cukorral, és reszelt citromhéjjal. Rászórjuk a maradék liszt-cukor keveréket, rátördelünk még 5 dkg vajat, és az egészet meglocsoljuk 2 dl tejjel, amelyben simára kevertünk 2 egész tojást. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35 percig sütjük. Langyosan, vagy hidegen, kockára vágva tálaljuk!
Boros kelt rétes
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 5 dl tej, 10 + 5 dkg vaj vagy margarin, 5 tojás sárgája, csipetnyi só;
A töltelékhez: 6 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 6 dl édes bor, 10-15 dkg cukor, ízlés szerint, 2 dl nagyon sűrű tejföl, 2 egész tojás, 1-1 mokkáskanál reszelt citromhéj és őrölt fahéj, 4 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só.
10 dkg vajat a tojás sárgákkal habosra keverünk, majd tovább keverjük a szétmorzsolt élesztővel, a cukorral és csipetnyi sóval. Kelesztés nélkül összedolgozzuk a liszttel és a tejjel. A tésztát lisztezett tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a még tűzforró morzsára ráöntjük a bort, és a megtisztított mazsolát is belekeverjük. 10 percig hagyjuk ázni, ezután a fűszerekkel és a cukorral jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a felvert tojásokat. A megkelt tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges, majd a megolvasztott 5 dkg vajjal az egész felületét bekenjük. Várunk néhány percig, ezt követően a boros-tojásos tölteléket rákenjük, és összegöngyöljük. A hosszú rétes-rudat "U" alakúra formázva egy nagy tepsibe rakjuk, és 1 órán keresztül hagyjuk kelni. Ezután előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosra megsütjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha már egészen kihűlt.
Brokkolis rétes (2 rúd rétes)
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 80 dkg mirelit brokkoli, 2 tojás, 4 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.
A brokkolit szűrőbe rakom és hagyom, hogy felengedjen. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd ráöntöm a tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítem. Ha már nem forró, összekeverem a nyers, felveretlen tojással. A masszába forgatom a felengedett, kis darabokra vágott brokkolit. A réteslapokat egy nedves, tiszta konyharuhán szétszedem. Attól függően, hogy négy, avagy hat lapból áll a csomag, kettőt (a közöket olajjal megkenve) egymásra rakok. A zsemlemorzsa felével behintem az olajozott réteslapot, és egy csíkban, a szélére kenem a fele tölteléket. Szorosan felcsavarom, két végét kissé összenyomom, majd a rétesrúd tetejét is megolajozom. A másik rétesrudat pontosan ugyanígy elkészítem. Mindkettőt óvatosan a sütőlemezre rakom és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem és melegen vagy hidegen tálalom. Barna sör mellé különösen finom.
Burgonyás rétes 1.
(6 személyre)
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 teáskanál vegeta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió (őrölt szerecsendió-virág), 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál só.
A burgonyát előző nap héjában megfőzzük, majd az étel készítése előtt meghámozzuk, és az almareszelő durva fokán lereszeljük. A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a Vegetát, majd megsózzuk, megborsozzuk, és a szerecsendióval fűszerezzük. Belekeverjük a reszelt burgonyát és annyi zsemlemorzsát, hogy a massza formázható, de ne kemény legyen. Belekeverünk 2 evőkanál olajat és a megtisztított, fokhagymaprésen átnyomott vagy lereszelt vöröshagymát. A réteslapokat szétszedjük. Nedves konyharuhán kettőt egymásra terítünk, egy evőkanálnyi olajjal bekenjük az egész felületét, majd a töltelék felét egy csíkban a szélére kenjük. A réteslapot szorosan felcsavarjuk, és kikent sütőlemezre fektetjük. A másik két tésztalapból ugyanígy elkészítjük a rétest. A tetejüket bekenjük a maradék olajjal, és az előmelegített forró sütőbe tolva 12-15 percig sütjük. A rétes-rudat még melegen, éles késsel ferdén felszeleteljük, és egy csésze teával tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Burgonyás rétes 2.
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 zacskó burgonyapüré pehely, 5 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld; olaj a réteslap kenéséhez.
A burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, belekeverem az olvasztott vajat, a Vegetát, a finomra metélt petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. 10 percnyi pihentetés után hozzáadom a tojások sárgáit és a közben keményre vert tojáshabot. A réteslapokat óvatosan szétszedem, és kettőt ráterítek egy tiszta, bevizezett, alaposan kicsavart, nedves konyharuhára. (A másik két lapot visszacsúsztatom a zacskóba, hogy addig se száradjon a levegőn, amíg sorra kerül). Ha a rétestészta 6 lapból áll, egy rúd réteshez 3 lapot használok fel. A lapok teljes felületét megolajozom, és a szélére egy csíkban felkenem a burgonyás massza felét. A konyharuha segítségével szorosan feltekerem, két végét összenyomom, és megolajozott sütőlemezre rakom. A másik két réteslapot ugyanígy készítem el. A rétes-rudak tetejét olajjal megkenem, és előmelegített, forró sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütöm. Még forrón felszeletelem. Hidegen is, melegen is egyformán finom, egyszerű, olcsó étel.
Cseresznyés és meggyes rétes
Hozzávalók: Egy csomag réteslaphoz 60 --70 dkg cseresznye vagy meggy (esetleg vegyesen) szükséges.
A gyümölcsöt kimagozzuk, és szűrőbe téve jól lecsurgatjuk, ízlés szerint cukrozzuk, esetleg fahéjjal ízesítjük, s a réteslapokat ugyanúgy töltjük vele és sütjük, mint az almás töltelékkel.
Cseresznyés rétes
Hozzávalók: 5 deka morzsa, 80 deka cseresznye, 10 deka cukor, 5 deka vaj, 10 deka darált dió.
Készítése teljesen megegyezik az almás rétes készítésével, a különbség, hogy alma helyett kimagozott cseresznyével töltjük meg. A cseresznyét jól megmossuk, kimagozzuk, levét szitán lecsurgatjuk.
Ugyanúgy töltjük és sütjük, mint az almás rétest.
Csiga rétes *
(Régi erdélyi tészta.)
A rendesen kinyújtott vékony rétes tésztát hajtogassuk négy rétbe; minden rétegét egy kicsit zsírozzuk meg. Az abroszon lévő összehajtott tésztának legszélére, fél ujnyi szélesen, igen vékonyan, késsel, kenjünk szilvaizet. Azt a szilvaízes, szalagforma tésztát olyan keskenyen hajtsuk fel az üres tésztára, és vágjuk el késsel ugy, hogy egy ujjnyi forma széles szilvaízzel töltött tészta-szalagokat szabdaljunk az egész nagy rétes tésztából. Ha evvel készen lettünk, a hosszú szilvaízzel töltött tésztaszalagokat vagdaljuk fel egy arasz hosszúságúakra és formáljunk belőlük S-alakú szép kis apró csiga réteseket. Tegyünk egy lapos edénybe egy kanál zsírt láng tűzre; ha a zsír, forró lesz, tegyük tele az edényt csiga rétesekkel. Ügyeljünk a sütésre, mert igen gyorsan piros lesz e finom száraz tészta; rakjuk lapos tálba s tálaljuk czukor nélkül; a kinek kell az, maga hintsen reá czukrot.
Csirkés rétes - Frank módra
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 csirke apróléka, 2 egész tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só.
Először elkészítem a rétes töltelékét. A megmosott és feldarabolt csirkeaprólékot a kuktába, a betétre teszem, aláöntök 2 deci vizet, és puhára párolom. Ezután kicsontozom. Nem baj, ha a húst elszecskázom. Apróra vágom. A tejfölt összekeverem a tojással, belekeverem a húsdarabkákat és annyi zsemlemorzsát, hogy nem túl sűrű, de azért kenhető massza legyen belőle. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem. Tíz percig hagyom állni, hogy a morzsa az összes folyadékot beszívhassa. A szétszedett réteslapok közeit kenőtollal beolajozom, és az összes réteslapot egymásra rakom. A lap teljes nagyságában rákenem a tölteléket, és felcsavarom. A rétesrúdat jó éles késsel egyforma 8 darabra vágom, és a sütőlapra teszem. Tetejüket megolajozom, és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. Közben elkészítem a mártást: 1 dl vízben simára keverem a lisztet és a pirospaprikát, majd a tejfölbe öntöm. Zúzott fokhagymával és sóval ízesítve simára keverem, és a már megsült rétes tetejére locsolom. Annyi időre tolom vissza a sütőbe, amíg a mártás is rásül.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Csokoládés piskótarétes
45 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 10 dkg főző- vagy étcsokoládé, 1 csomag ötlapos, száraz piskótalap (vagy ennek megfelelő súlyú megszáradt édes kalács vagy piskótalap, esetleg közvetlen fogyasztásra már alkalmatlan, édes, töltetlen teasütemény), 3 dl tejszín, 2 egész tojás, 6-8 dkg porcukor, csipetnyi só, 5 dkg vaj.
A száraz piskótát, vagy összetördelem, vagy almareszelőn lereszelem. A tejszínt apránként rálocsolom, időnként pedig átforgatom, hogy mindenütt megázzon. Közben a csokoládét is lereszelem, hozzákeverem a tojássárgáját, a sót és a tejszínes piskótát. Végül belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot, és a réteslap szélére egy csíkban ráhalmozom, lazán összecsavarom. A tetejét megkenem olvasztott vajjal és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra sütöm. Csak hidegen szeletelem fel.
Csokoládés rétes
Ugyanaz, mint a tejföl-töltelékes rétes, csak a töltelékébe két púpozott kanál kakaót teszünk, és ha gazdagon akarjuk készíteni, keverhetünk bele 4 dkg darált mandulát is.
Csülkös rétes
Hozzávalók: 10 dkg savanyú káposzta, 4 ek. rizs, 40 dkg főtt, füstölt, kicsontozott csülökhús, 1 dl tejföl, 2 tojás, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál só, 1 csomag réteslap (4 lapos), 5-6 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa.
A mártáshoz: 5 dkg füstölt szalonna, 2 ek olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt kömény, 1 kiskanál ételízesítő por, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 púpozott ek. liszt, fél csomag kapor.
A savanyú káposztát kissé felaprítjuk, lábasba szórjuk és ráöntünk 4 dl vizet. A rizst hozzáadjuk, lefödve kis lángon 20 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, ha kihűlt összedolgozzuk a közepes kockákra vágott hússal, a tejföllel, meg a tojásokkal. Kaporral fűszerezzük, sózzuk. A réteslapokat egy nedves konyharuhán egymásra fektetjük, úgy hogy közüket egy kis olvasztott vajjal meglocsoljuk, és morzsával megszórjuk. Utóbbiból a felső lapra valamivel több kerüljön. A húsos keveréket vastag csíkban ráhalmozzuk, a tésztát feltekerjük, tepsibe tesszük. Vajjal megkenjük, előmelegített sütőben 200 C-on kb. 20 percig sütjük. Amíg sül a mártáshoz a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, majd a felaprított hagymát és fokhagymát is rádobjuk. Rövid pirítás után pirospaprikával megszórjuk, 4 dl vízzel felöntjük, köménnyel, ételízesítővel fűszerezzük. Néhány percnyi forralás után a tejföllel meg a tejszínnel kevert liszttel sűrítjük, majd átszűrjük. Végül felaprított kaporral fűszerezzük. A forró rétest 8 szeletre vágjuk, kettesével tányérra rakjuk, és a mártással körülöntjük.
Diós rétes
(2 rúdhoz)
Előzőleg készítsük el a tölteléket a bejgli Diós töltelékénél leírt módon, majd a gyárilag összehajtogatott réteslapot szedjük szét, és terítsük egy tiszta konyharuhára. Egy rúdhoz két réteget használjunk. Ha a réteslap a hajtogatás mentén be van szakadozva, akkor a második lapot keresztben rakjuk az elsőre. Amennyiben a tészta túl száraz és töredezik, akkor megvizezett és jól kifacsart konyharuhán terítsük ki. Ezt azonban elkerülhetjük, ha mindig friss réteslapot vásárolunk. Sokkal kellemetlenebb következményekkel jár, ha az egyes lapok a szavatossági idő lejárta, vagy helytelen tárolás következtében úgy összeragadnak, hogy nem lehet őket szétválasztani. Ezért, ha a réteslap felületén az olaj látható foltokban kiválik, akkor már ne vegyük meg, mert ez a lapok közötti vékony lisztréteg felszívódását jelzi. A 4 illetve 6 lapból hagyjunk egyet a konyharuhán, és kevés étolajjal egyenletesen locsoljuk meg. Utána keresztben terítsük rá a másik lapot, és azt is kenjük meg vékonyan, majd töltsük meg a rétest. Amíg az egyik rudat töltjük, a többi réteslapot helyezzük egy előzőleg gőz fölé tartott nyirkos konyharuhára, és a széleivel takarjuk be, mert a vékony tészta hamar kiszárad. Ha a réteslap friss és nem töredezik, akkor elég, ha egy száraz konyharuhába hajtva betesszük a hűtőbe.
A lehűlt töltelék felét egyenletesen elosztva szórjuk a rétestésztára. Ezt követően a tésztát a konyharuha segítségével lazán csavarjuk fel, és helyezzük egy zománcozott tepsibe, majd vékonyan kenjük meg a tetejét is olajjal. Utána készítsük el a másik rudat a hűtőből vagy a nyirkos konyharuhából kivett lapok, és a maradék töltelék felhasználásával. Az egyes rudakat úgy helyezzük el a tepsiben, hogy lehetőleg ne érjenek össze, mert akkor nem sülnek egyenletesen. Előmelegített sütőbe tegyük, hogy a tészta felhúzódjon, és mérsékelt tűzön süssük kb. 20 percig, amíg világospiros lesz. A kész rétest még forrón vágjuk fel 4–5 cm széles szeletekre, és hagyjuk a tepsiben kihűlni. A ferdén felvágott rétest kevés szőlőcukorral megszórva frissen tálaljuk. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. A tésztalapokat olaj helyett olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk. Így még ízletesebb lesz a rétes, de későbbi fogyasztás esetén fennáll az avasodás veszélye.
Egyszerű lekváros rétes
45 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg sárgabaracklekvár, a lekvár sűrűségétől függően 2-4 evőkanál búzadara, 1 egész tojás, 2 evőkanál édes kekszmorzsa (darált háztartási keksz), 5 dkg vaj, csipetnyi só.
A habosra felvert tojást összekeverem a lekvárral, a búzadarával, a sóval. (Csak akkor keverem hozzá a kekszmorzsát, ha 10 perces várakozás után még nagyon lágynak bizonyul a töltelék.) Ezután a szokásos módon előkészített réteslapot teljes nagyságában bekenem a lekvárral, majd a két rétesrúdat felcsavarva, kikent sütőlemezre teszem. Tetejüket olvasztott vajjal meglocsolom és az előmelegített, forró sütőben pirosra megsütöm. Még melegen felszeletelem, de csak akkor kínálom, ha már langyos.
Epres rétes 1.
Hozzávalók: A tésztához: 250 g liszt, 1 tojássárgája, só, 2 dl meleg víz.
A töltelékhez: 500 g túró, 100 g cukor, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája, 100 g őrölt mandula, 100 g száraz babapiskóta, csipet só, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 cs. vaníliás cukor, 1 kg eper, 100 g vaj a sütéshez
A hozzávalókból rétestésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és megkenjük a túrós krémmel (a túrót, a tojássárgákat, 50 g cukrot, csipet sót, a citromhéjat és - levet, a vaníliás cukrot habosra keverjük; hozzáadjuk a maradék cukrot és a tojások keményre vert habját, majd a mandulát és az elmorzsolt piskótát), kirakjuk félbevágott eperdarabokkal és feltekerjük. Olvasztott vajjal kikent tepsibe tesszük, a tetejét is megkenjük vajjal és aranybarnára sütjük.
Epres rétes 2.
1 csomag 4 lapos réteslapot kiolajozott tűzálló tálba fektetünk, morzsával meghintjük, és közepes lángon 10 perc alatt megsütjük, egy másik csomagot ugyanígy elkészítünk. 60 dkg epret összeturmixolunk, hozzáadunk 3 dkg felolvasztott, kihűlt zselatint. 6 dl kemény habbá vert tejszínt 6 evőkanál cukorral ízesítünk, majd belekeverjük az összeturmixolt eperbe, beleforgatunk 60 dkg negyedekbe vágott epret. Az egyik megsült réteslapot tepsibe fektetjük, az epres masszát rásimítjuk, a másik réteslappal befedjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, kockákra vágva vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Extra almás rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás, 15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, fél dl olaj a réteslap kenéséhez.
Először elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott mazsolát, majd kevés cukorral és a fahéjjal fűszerezzük. Ezután alaposan összekeverjük a habosra felvert tojással. Két részre osztjuk. A réteslapokat szétszedjük. Az egyik adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára terítjük, az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy csíkban felkenjük. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent sütőlemezre gurítjuk. A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második rúd rétest. Közepesen meleg sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Kb. 16 db rétes-szelet lesz a két rúdból.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Élesztős rétes
Hozzávalók: Kovász: élesztő 4 dkg, tej 1 dl, cukor 1-2 kocka.
Tészta: tojás 5 db, só kk., cukor 1 ek. vaj 5 dkg, liszt 1 kg, tej 4 dl, vaj 25 dkg.
Tésztára: dió 10 dkg, cukor 10 dkg, tojás 1 db.
Elkészítése: Az élesztőt cukros tejben megáztatjuk. Öt tojás sárgáját kis sóval, cukorral, 5 dkg vajjal habosra kikeverünk, beletesszük az áztatott élesztőt, teszünk hozzá 1 kg lisztet, és kb. 4 dl tejet. Kidolgozzuk úgy, hogy rétestészta keménységű legyen. Két egyenlő részre osztjuk, és a deszkán kelesztjük. Meglisztezett abroszon, mint a rétest, locsoljuk meg 25 dkg olvasztott vajjal, minden szárítás nélkül felgöngyölítjük, kikent tepsibe tesszük, és cukros tojássárgájával megkenjük, törött dióval meghintjük. Hirtelen sütjük ki.
Tölthetjük cukros dióval is.
Gesztenyés-almás rétes
45 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg gesztenyemassza, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 2 dl tej, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), ízlés szerint 10-15 dkg porcukor az alma édességétől függően, csipetnyi só.
A gesztenyemasszát habosra keverem a felvert tojással és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjak, majd belekeverem a rumot, és a reszelt almával összedolgozom. Az előkészített réteslapot a szélén egy csíkban megkenem a töltelékkel, és felcsavarva sütőlemezre teszem a másik rétesrúddal együtt. Tetejüket megkenem az olvasztott vajjal és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem.
Gombás rétes 1.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 70-80 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál olaj + olaj a réteslap kenéséhez, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint
A gombát megmossuk, megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra metéljük, a felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, majd rádobjuk a gombát is. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, fűszerezzük a szétzúzott fokhagymával és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel. Gyakori keverés közben langyosra hűtjük. Ezután hozzáadjuk a habosra felvert tojást és a réteslisztet, majd az előkészített réteslapot megtöltjük a gombás töltelékkel. Kikent sütőlemezen pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Gombás rétes 2.
Hozzávalók: 2 réteslap, 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 3 egész tojás, 1 csomag petrezselyemzöld, citromlé, zsemlemorzsa, só, bors, kevés olaj
A megtisztított gombát felszeleteljük, és összekeverjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd a vajon félpuhára pároljuk. Amíg hűl, a réteslapokat olajjal meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk. A már hideg gombához könnyedén hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a fehérjét egy-két csepp citromlével felvert kemény habját. A keverékkel megtöltjük a réteslapokat, felcsavarjuk, olajjal megkenjük, és előmelegített sütőben mérsékelt lángon körülbelül harmincöt percig sütjük.
Gombás rétes 3.
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 20 dkg gomba, 2 db egész tojás, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta megszáradt sajtmaradékot felhasználhatunk), két szelet kenyér, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa.
A kenyeret apró kockákra vágjuk, és ráöntjük a habosra felvert tojásokat. Félretéve legalább tíz percig hagyjuk állni. Közben a gombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy evőkanál olajon, sóval, borssal meghintve, saját levében, fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával, és zsírjára sütjük. Ha már nem nagyon meleg, hozzáadjuk a tojásos kenyérhez, és villával jól összekeverjük. Beletesszük a reszelt sajtot, és annyi zsemlemorzsát keverünk még hozzá, hogy a töltelék ne folyjon, de ne is legyen szilárd. A réteslapokat szétszedjük, közüket egy evőkanál olajjal megkenjük, majd a gombás tölteléket a szélére, egy csíkban felhalmozzuk. Szorosan felcsavarjuk, és kikent sütőlemezre rakjuk. Egy jó éles késsel kétujjnyi szeletekre vágjuk, és széthúzva helyezzük el a tepsin. Mindegyik tetejét bekenjük a maradék olajjal, és előmelegített, közepesen forró sütőben, kis lángon, pirosra sütjük. (Ugyanígy készíthetünk sonkás-sajtos rétest is.) Ha előre szétvágjuk a szeleteket, könnyebben és rövidebb idő alatt átsül a rétes. Salátával kitűnő ebéd, teával pedig vacsora. Vendégvárónak is alkalmas étel.
Gyors rétes
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 10 dkg margarin, pici só, és még plusz 2 evőkanál liszt.
A lisztet a tejföllel, ízlés szerinti sóval, és 1 tojással összegyúrunk. Majd 10 dkg margarinból és a 2 kanál lisztből rántást készítünk. Az összegyúrt tésztát kinyújtjuk. A rántást egyenletesen rákenjük. Ezt lehet melegen is. Feltekerjük, és egy órát állni hagyjuk. Ez az idő, pont jó arra, hogy az ízlésünknek megfelelő tölteléket elkészítsük. Majd az 1 óra elteltével 4 részre vágjuk, egyenként kinyújtjuk és beletesszük a tölteléket, feltekerjük, sütjük.
Hagymás rétes 1.
(2 rúdhoz)
25 dg megtisztított vöröshagymát vágjunk apró darabokra, és 5 dg vajon dinszteljük meg. Amikor már sárgára pirult, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá fél mokkáskanál őrölt köményt, fél mokkáskanál sót, valamint egy csipet őrölt borsot. Hagyjuk kihűlni, majd keverjünk hozzá 12 dg reszelt edami sajtot, 0,5 dl tejfölt és 2 tojássárgáját. Végül szórjuk a hagymás tölteléket az olajjal megkent rétestésztára, és ugyanúgy járjunk el, mint az előző esetekben, a tetejét azonban ne cukrozzuk meg.
A házi készítésű rétes előnye, hogy a réteges töltés következtében finomabb, mint a cukrászdában kapható változat. Hátránya viszont ennek a töltési módnak, hogy a kisült rétes a megszokottnál kissé laposabb lesz. Aki ragaszkodik a tömör, formás rétesekhez, az ne szórja szét a tölteléket a megolajozott tésztán, hanem rakja fel egy sávban az elejére, és csavarja rá a kétrétegű réteslapot. Sokan ezt a fajta rétest dupla mennyiségű töltelékkel készítik, így azonban a kevés tészta miatt már túl tömény lesz az íze.
Hagymás rétes 2.
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 70-80 dkg vöröshagyma, 1 csomag réteslap, 1 teáskanál pirospaprika, 1 tojás, 3 evőkanál búzadara, mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió-virág, 1 púpozott teáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors, 3 evőkanál olaj + olaj a réteslap kenéséhez, kevés mustár
A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk, meghintjük a pirospaprikával, és a tűzről levéve jól összekeverjük. Megsózzuk, megszórjuk törött borssal és a szerecsendió-virággal, majd állandó keverés közben langyosra hűtjük. Ezután keverjük bele a habosra vert tojást és a búzadarát. 10 percnyi pihentetés után az előkészített réteslapot megtöltjük a hagymás töltelékkel, majd szorosan felcsavarva előzőleg kikent sütőlemezre tesszük. A tetejét megolajozzuk, és forró sütőben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük. Hidegen is, melegen is fogyaszthatjuk.
Hagymás-krumplis rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg vöröshagyma, 25 dkg krumpli, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál só
A töltelékhez a krumplit héjában megfőzöm, majd meghámozom és lereszelem. A megtisztított és karikára vágott hagymát megsózom, és 2 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Mindkettőt kihűtöm. Közben a tojás sárgákat 5 dkg-nyi puha vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a fűszereket. A már teljesen kihűlt krumplit összekeverem a fűszeres tojással, ezután óvatosan beleforgatom a közben kemény habbá vert tojásfehérjét is. A réteslapokat szétszedem, és a felét (azaz 2-3 lapot, aszerint, hogy hány lapos a rétestészta-csomag) egy tiszta, nedves, de jól kicsavart konyharuhára terítem. Bekenem a megmaradt, olvasztott vajjal, majd a töltelék felét a tésztalap szélére, egy csíkban egyenletesen felkenem. A konyharuha segítségével szorosan feltekerem, és olajjal megkent sütőlemezre helyezem. A másik réteslap-adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rúd tetejét bekenem olvasztott vajjal, majd az előmelegített forró sütőbe tolom. 15 percig közepes lángon sütöm. Még forrón ferde szeletekre vágom.
Hamis túrósrétes
(igen gyors, kitűnő) 
Hozzávalók: 25 deka lisztből 1 tojással és 1/2 csomag Váncza-sütőporral rendes gyúrt tésztát készítünk, melyet vékonyra kinyújtunk.
Töltelék: 1/4 kg túró, 5 deka mazsola, 1/2 csomag Váncza-vanilincukor, 1 deci tejfel, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és 12 deka cukor.
10 deka vajat felolvasztunk, ezzel a kinyújtott tésztát megvajazzuk, mint a réteseket és a töltelékkel megkenjük. Összesodorjuk, majd vajjal kikent tepsibe tesszük és 1/2 liter tejjel, melyhez késhegynyi Váncza-vanilincukrot tettünk, leöntjük. Közepes tűznél 1 órára sütőbe tesszük. Ezen idő alatt a tej elfő és rétesünk a szükséges ideig tovább sül.
Húsos rétes 1.
A tésztához: 1/4 kg rétesliszt, 1/4 kg finomliszt, 1 tojás diónyi zsír, kevés só, 1/4 liter langyos víz
A töltelékhez: 1 dl olaj, 40 dkg hagyma, 1/2 kg maradék sült hús megdarálva, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 2 tojás, zsemlemorzsa
A kétfajta liszthez hozzáadunk egy tojást, kevés sót, diónyi zsírt, majd lassanként langyos vizet, és jól kidolgozzuk. Eleinte ragadós lesz, de addig kell csapkodni a deszkához, amíg elválik a kéztől, deszkától. Ezután 2-3 cipót szakítunk belőle s forró lábassal beborítjuk őket kb. 1/4 órára. Lisztezett abroszon nyújtófával kissé kinyújtjuk a tésztát, majd a tetejét olvasztott zsírral megkenjük. Ezután nekilátunk a húzásnak: mindkét kézfejünket a tészta alá tesszük, és lassan, óvatosan minden irányban kihúzzuk. A vastagabb széleit leszedjük, szikkadni hagyjuk, majd megtöltjük. A töltelékhez az apróra vágott hagymát olajon megfonnyasztjuk, adunk hozzá két evőkanál vizet, beletesszük a húst és megpároljuk. Belekeverjük a tejfölt, két habbá vert tojást, megborsozzuk, és kihűtjük. A tésztát olvasztott zsírral megfröcsköljük, zsemlemorzsával megszórjuk, megtöltjük, és az abrosz segítségével feltekerjük. Zsírral megkenve ropogósra sütjük.
Húsos rétes 2.
2 dkg lisztből, 2 dkg vajból fehér rántást készítve felöntjük 1 dl tejjel, besűrítjük. A tűzről levéve belekeverünk 10-15 dkg darált, sült húst, annyi tejfölt, hogy könnyű, lágy masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal, majorannával ízesítjük. 1 cs. réteslapot nedves ruhán szétterítve, egyenként lecsepegtetjük olvasztott zsírral. Megszórva zsemlemorzsával, a tölteléket 1 csíkban rákenjük. A tészta széleit visszahajtva felsodorjuk. Zsírozott sütőlapra téve, tetejét zsírral kevert tejföllel kenjük. Forró sütőben ropogóspirosra sütjük.
Húsos rétes 3.
Hozzávalók: 50 dkg zúza, 2 nagy főtt burgonya, 2 db tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csomag réteslap, kevés olaj, 1 dl tej, só, törött bors.
A rétes töltelékéhez a megtisztított és előfőzött zúzát, ledarálom, majd 1 evőkanálnyi olajon lepirítom a finomra vágott hagymával és fokhagymával együtt. Ha kihűlt, összekeverem a nyers tojásokkal, a búzadarával, a sóval, a borssal és a tejjel. Két egymásra borított réteslap szélére egy csíkban felkenem a töltelék felét, majd szorosan összecsavarom. Kikent tepsire rakom a két rétesrúdat, tetejüket kevés olajjal megkenem, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Csak akkor vágom fel, ha már nem forró. Kapormártást kínálok mellé. Egy pohár sörrel vagy teával kitűnő, olcsó vendégváró étel.
Húsos rétes 4.
Hozzávalók: fél doboz (25 dkg) gyorsfagyasztott leveles-vajas tészta, 25 dkg kicsontozott hús (bármilyen fajta lehet), 2 db egész tojás, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 fej vöröshagyma), 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál majoranna.
A húst a megtisztított hagymával együtt a robotgép darálóján, nagylyukú tárcsán ledarálom. Hozzákeverek egy egész tojást és a másik tojás fehérjét, a tejfölt, az összes fűszert és annyi zsemlemorzsát, hogy a keverék közepesen szilárd legyen (vagyis ne folyjon, de azért a villa se álljon meg benne). A felengedett vajastésztát egy lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, majd rákenem a húsos krémet, és szorosan felcsavarom. Két végét összenyomom, majd sütőlemezre teszem. A rudat megkenem a maradék tojássárgával úgy, hogy a tojás ne folyjon le a két szélére, mert akkor nem lesz szép leveles a tészta. Előmelegített forró sütőbe téve közepes lángon szép pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem. Hidegen is, melegen is nagyon finom. Ugyanígy elkészíthető gombás, zöldséges vagy sonkás töltelékkel is.
Húsos rétes 5.
25 perc, sütés nélkül
Nehézség: 2
60 dkg sovány dagadó, 10 dkg karalábé, 10 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag réteslap, olaj a réteslap kenéséhez, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, leszárítjuk, a zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, a lehéjazott vöröshagymával és fokhagymával együtt az egészet kétszer átdaráljuk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összedolgozzuk a habosra felvert tojással. Tiszta konyharuhát megnedvesítünk, alaposan kicsavarjuk, és egy réteslapot ráterítünk. Kenőtollal megolajozzuk, erre ráfektetjük a második réteslapot, amit szintén megolajozunk. A darált hús felét a szélére egy csíkban rákenjük, és a konyharuhával szorosan felcsavarjuk. Kikent sütőlemezre fektetjük. A második adag tésztalappal ugyanígy járunk el. Előmelegített, forró sütőbe tesszük a tetején is megolajozott rétest, és közepes lángon sütjük 15 percig, majd kis lángon addig, amíg pirosra nem sül. Melegen felszeleteljük és salátával tálaljuk. Hidegen kitűnő vendégváró. Hűtőszekrényben akár 3 napra is eltehető.
Juhtúrós rétes
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 tojás, 3 evőkanál búzadara, 4 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor, 1 fej vöröshagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint
A tojássárgákat jól kikeverem a tejföllel, a sóval, az őrölt fehér borssal, a finomra vágott kaporral, majd hozzáadom a juhtúrót, a búzadarát és a reszelt sajtot. 2 evőkanál olajon üvegesre futtatom a megtisztított és finomra vagdalt vöröshagymát, majd hozzákeverem a juhtúrós töltelékhez, végül nagyon óvatosan, hogy össze ne törjön, belekeverem a keményre vert tojásfehérjét is. A réteslapot óvatosan szétszedem. Kettőt ráterítek egy megvizezett, de jól kicsavart, nedves konyharuhára. Megolajozom, és a szélére, egy csíkban, felkenem a töltelék felét, majd felcsavarom, és kikent sütőlemezre teszem. A másik két réteslapot ugyanígy megtöltöm. Mindkettő tetejét beolajozom, és előmelegített forró sütőben pirosra sütöm. Kitűnő vendégváró egy pohár sör mellé, melegen is, hidegen is nagyon finom.
Kapros-túrós rétes 1.
A vaníliás túrós réteshez hasonlóan készítjük, de a tölteléket csak nagyon kevés cukorral ízesítjük, és 1 kávéskanál sót keverünk bele, majd bőven adunk hozzá apróra vágott friss kaprot. A szokásos módon sütjük. Tálaláskor nem cukrozzuk.
Kapros túrós rétes 2.
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 15 dkg porcukor, 1 csomó kapor.
A rétest a túrós réteshez hasonlóan készítjük, de a tölteléket finomra vágott kaporral ízesítjük.
Kapucinus rétes
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 24 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, tej, só.
A töltelékhez: 12 dkg cukor, 20 dkg mandula, 1 citrom, mazsola, 4 evőkanál rum, fahéj.
A vajból, lisztből, egy egész tojásból és egy sárgájából, élesztőből és cukorból egy kevés sóval és langyos tejjel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Ha szép sima és hólyagos, meleg lábassal betakarjuk, és kelni hagyjuk.  Ez alatt elkészítjük a tölteléket: a cukorból egy kevés vízzel szirupot főzünk, ezután beletesszük a héjas őrölt mandulát (fele lehet dió is), egy kevés citromhéjat, 6 dkg mazsolát, 4 evőkanál rumot, egy pici fahéjat. A kihűlt tölteléket a kinyújtott tésztára kenjük, de nem egészen a széléig, azután összesodorjuk, tepsibe tesszük, kelni hagyjuk, végül megsütjük. Ha kihűlt, csokoládé-mázzal vonjuk be.
Káposztás rétes 1.
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál vaj, 1 evőkanál ecet, 1 kg fehérkáposzta, fél deci olaj, só, bors, cukor
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk, amíg a rétes tésztáját elkészítjük. A lisztet megszórjuk egy csipet sóval, majd a közepébe vájt mélyedésbe beleütjük a tojást. Két és fél deci langyos vízben elkeverjük az ecetet, egy evőkanálnyi olvasztott vajat, és a liszthez adjuk. Lágy tésztát készítünk, amelyet addig dagasztunk, amíg sima lesz, és elválik a kéztől meg a deszkától. Három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, liszttel megszórjuk, forró lábassal letakarjuk, és fél órát pihentetjük. A töltelékhez a felforrósított olajon elkeverünk két evőkanál cukrot, majd a kinyomkodott káposztát aranysárgára pirítjuk benne, közben ízlés szerint borssal fűszerezzük. Ezután a lisztezett abroszon lisztes kézzel papírvékonyságúra kihúzzuk az egyik tésztát. A kihúzott rétest kissé száradni hagyjuk, majd olvasztott vajjal megkenjük, és megrakjuk a már langyosra hűlt káposztával. A tészta széleit kissé felhajtjuk, és az abrosz segítségével feltekerjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük. Amikor mind a három rúd elkészült, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kisütjük. A kihűlt rétes

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre