Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
PULYKA


Nyúlmájjal töltött pulykamell, joghurtos brokkolisalátával
Hozzávalók 5 személyre: 50 dkg pulykamellfilé, 20 dkg nyúlmáj, 1 dl tejszín, 2 tojásfehérje, 1-1 teáskanál szárított kakukkfű, morzsolt majoránna, őrölt fehér bors, só, és fél dl Cabinet brandy.
A brokkolisalátához: 60 dkg brokkoli, 2 pohár joghurt, 2 evőkanál FLORIOL étolaj, só, kevés citromlé, őrölt bors és késhegynyi szódabikarbóna.
Az elkészítés módja: A pulykamellfilét késsel szétnyitjuk úgy, hogy egy lapot kapjunk belőle. Kiálló széleit levágjuk, a húst kb. 1 cm vastagságúra gyengén kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A levágott részeket kétszer átdaráljuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét, a tejszínt, kevés sót és borsot, s keverőkanállal vagy habverővel péppé keverjük. A pépet vékonyan felkenjük a pulykafilére. Az előzőleg konyakkal, kakukkfűvel, borssal, majoránnával bepácolt és néhány órára hűtőbe tett nyúlmájat lecsepegtetjük, feldaraboljuk és a pulykamell felénk eső részére hosszában, tömören felhalmozzuk, a húst felgöngyöljük. A pulykamellfilét előbb szorosan folpack fóliába, majd alufóliába tekerjük, a két végét gondosan lezárjuk. Delikáttal ízesített, lassan, gyöngyözve forró vízbe tesszük, és a hús vastagságától függően 20-40 percig pároljuk. Ha kész, hideg (jeges) vízbe tesszük és kihűtjük. Miután hideg előétel, tanácsos a felhasználás előtti este elkészíteni, s hűtőbe tenni, mert a tekercs így jól kifagy, megköt és könnyű szeletelni. A körítéshez a brokkolit késhegynyi szódabikarbónával - hogy zöld maradjon - 2-3 percig főzzük, leszűrjük és kihűtjük. A joghurtot sóval, fehér borssal, citromlével, csipetnyi cukorral és olajjal összekeverjük, tálaláskor a pulykamellszeletek mellé halmozott brokkolira öntjük.
Orosházi pulykasaláta
Hozzávalók: 60 dkg főtt pulykamell, 20-20 dkg burgonya és majonéz, 15-15 dkg zeller és alma, 3 evőkanál mustár, 3 dkg porcukor, 2 főtt tojás, tárkonyecet, só.
Elkészítés: A pulykamellről a bőrt eltávolítjuk, a csontról a húst leszedjük, és vékony metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a héjában főtt, megtisztított burgonyát, a főtt zellert és a hámozott almát. Az összevágott anyagokhoz adjuk a majonézt, és a mustárt, porcukorral, sóval és tárkonyecettel ízesítjük. Lazán összekeverjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor tojáskarikákkal díszítjük.
Őszibarackos pulyka sajtmártással
Hozzávalók: kb. 1kg pulykamell (filé), 4-5 őszibarack, kakukkfő, borsikafű, bors, só, bor
Elkészítés: A pulykamell-filéket középen mélyen bevágjuk, hogy szét lehessen hajtani. kiklopfoljuk, befűszerezzük, fehérborral meglocsoljuk. 1 órát állni hagyjuk. Az őszibarackokat meghámozzuk, 8-10 szeletre vágjuk mindegyiket.  Ráhalmozzuk a húsra, összetekerjük, és egyenként alufóliába tekerjük. Sütőben (esetleg grillsütőn) 15 percig sütjük.  Majd kivesszük, kicsomagoljuk, (vigyázat! csöpög belőle a lé) ,és kevés olajba, tepsibe tesszük, 15-20 percig sütjük tovább, 5 percenként locsoljuk fűszeres vízzel, hogy ne száradjon ki. A sajtmártáshoz: 10dkg trappista sajt, 5dkg erősebb sajtfajta, 1,5-2 dl tejszín, 1,5-2 dl tej, fehérbor, vaj. Kis vajat felolvasztunk, a tejszínt és a tejet beleöntjük, a sajtot (reszelve!) apránként adagoljuk, sűrűre főzzük.
Pakisztáni pulykacurry
Elkészítési idő kb. 30 perc
Hozzávalók 2-3 személvre: 35 dkg pulykamell, 1 kis doboz körszeletes ananászbefőtt, 1 csomó zöldhagyma, 2 dl zöldséges erőleves (kockából is készülhet), 0,5 dl száraz fehérbor, 2-3 teáskanál sárgabaracklekvár, 1 csapott evőkanál étkezési (kukorica)keményítő, 1-2 evőkanál citromlé, só 1 evőkanál curry szójamártás
Elkészítés: A pulykahúst megmossuk, megtöröljük, és kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. A levest mikrohullámú készülékben, 600 watton 1 perc alatt felmelegítjük. Belekeverjük a bort és a sárgabaracklekvárt, majd a szója-mártással ízesítjük. A húsdarabokat széles és lapos jénai vagy kerámiatálba fektetjük, meghintjük curryval és meglocsoljuk kb. 5 evőkanál ízesített erőlevessel. A tálat mikrohullámú készülékbe toljuk, és lefedve, 600 watton 3-4 percig pároljuk. Közben a húst egyszer megkeverjük. A megtisztított zöldhagymát megmossuk, ferdén felszeleteljük, és a húshoz adjuk. A kukoricakeményítőt a kihűlt levesbe keverjük, és a húsra öntjük. Lefedve, 600 watton 5-6 percig pároljuk, közben megkeverjük. Az ananászbefőttet lecsöpögtetjük. A gyümölcsszeleteket apró darabokra vágjuk, majd a húshoz adjuk, és változatlan teljesítménnyel 1 perc alatt átmelegítjük. A pulykaragut lefedve, 1 percig pihentetjük, majd sóval és citromlével ízesítjük. Párolt rizzsel tálaljuk. Hagyományos módon: Á húsdarabokat a fent leírt módon ízesített erőlevesben kb. 30 percig pácoljuk, majd lecsöpögtetjük, és serpenyőben, kevés olajon körös-körül megpirítjuk. Felöntjük a páclével, és kb. 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldhagymát meg az ananászdarabokat, és további 5 percig főzzük. Végül a levesben elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük. Pác lehet: fokhagymás tej, olajba mustár, fokhagyma, bors, kakukkfű, oregano, bazsalikom, én a fűszerpolcot szoktam beledönteni, sosem lesz egyforma.
Pirított pulykamell
Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg pulykamell filé, 15 dkg bacon, 8 közepes paradicsom. 5 dkg parmezán sajt, 5 dkg vaj, só, bors
Elkészítés: A hússzeleteket kiveregetjük, sóval, borssal bedörzsöljük, és tepsibe fektetjük. Beborítjuk szalonnaszeletekkel. Mellé helyezzük a paradicsomot, rámorzsoljuk a vajat, és forró sütőbe toljuk. Amikor a hús alja megpirult, megfordítjuk, ha a szalonna túlságosan pirulna, kiveszzük, a tálalásig félretesszük. A pirított pulykamellet meglocsoljuk a pecsenyelével. Ráfektetjük a ropogós szalonnát. Reszelt parmezán sajttal megszórt sültparadicsommal és burgonyapürével kínáljuk.
Pressburgi pulykamell
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell (kb. 4-5 szelet), 10 dkg sonka, 10 dkg sajt, 4 dkg vaj, só, curry, 20 dkg őszibarack kompót. A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Olaj a sütéshez, gyümölcs a díszítéshez. A körethez: burgonya, olaj, vaj, só, köménymag.
Elkészítése: A húst kiklopfoljuk és kiterítjük. Sózzuk és hintünk rá curry-t, pirospaprikát. Minden szeletre ráteszünk sonkát, lapkasajtot, vajat, őszibarackot, majd ráhajtjuk a hús szélét a sonkára, és az egészet feltekerjük. Ezután a hústekercset bepanírozzuk, de a szélekre vigyázzunk, nehogy kifolyjon a töltelék. Bő olajban kisütjük.
Köretkészítés: Egy tepsit kikenünk olajjal, beletesszük a felszeletelt krumplit. Megszórjuk sóval, köménymaggal és vajdarabkákkal, majd sütőben 20 percig sütjük. Tálalásnál a húst vastagon felszeleteljük, és hurkapálcikára feltűzdelt gyümölcsökkel díszítjük. (cseresznye, kiwi, mandarin).
Pulykaérmék friss salátával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulykamellfilé, 7 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg konzerv kukorica, fél kígyóuborka, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 fejes saláta, 1 csomó hónapos retek, 3 dl joghurt, 2 evőkanál olaj, fél csokor petrezselyemzöld, fél csokor kapor, fél csokor metélőhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál citromlé, só, fehér bors, csipetnyi cukor
Elkészítés: A kukoricát lecsöpögtetjük, a retket, az uborkát és a kétféle paprikát megtisztítjuk, megmossuk. A retket és az uborkát felszeleteljük, a paprikát csíkokra metéljük. A megmosott fejes salátát nagyobb darabokra tépjük. A joghurtot kikeverjük az olajjal és a citromlével. A megmosott zöldfűszereket felaprítjuk. A salátaöntetet sóval, borssal, cukorral és a zöldfűszerekkel ízesítjük. A húsos füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját serpenyőben kiolvasztjuk. A pörcöt kivesszük a serpenyőből. A pulykamellfilét megmossuk, megtöröljük, és 4 szeletre vágjuk. Sóval, borssal alaposan bedörzsöljük, majd a szalonnazsíron mindkét oldalon 5 percig sütjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, a pulykaérmékkel együtt tálra rendezzük, és megszórjuk a szalonnapörccel. A joghurtos öntetet külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 45 perc
Pulyka-fodor    
Hozzávalók: filézett pulykamell, 4 szál újhagyma vagy egy szál vékony póréhagyma, őszibarack, alma, banán, citromlé, curry, olaj, koriandermag, 2 dl száraz fehérbor, étkezési keményítő, ízlés szerint só és bors.
A pulykamellet 3 cm-s csíkokra vágjuk és spirálisan hurkapálcára, vagy hústűre fűzzük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Közben az olajat (ha lehet, Olíviát használjunk) a 1-1,5 cm-re vágott hagymával együtt felforrósítjuk majd a tisztított, kockázott, citromlével megöntözött gyümölcsöket a banánnal kezdve beledobjuk, egy perc után a többit is, és még egy percig pároljuk. Közben ízesítjük curryval, korianderrel és egy pici sóval és borssal. 1,5 dl borral elkeverjük az étkezési keményítőt, és a gyümölcskeverékhez adjuk, és erős tűzön 3 percig, forraljuk, majd félretesszük. Újabb olajban a feltűzött pulykamellet hirtelen minden oldalról megpirítjuk, 0.5 dl maradék bort aláöntve mérsékelt lángon 10-15 percig sütjük. Kivesszük, és tálakra elrendezzük. A maradék pecsenyeléhez öntjük a gyümölcsöket, egyet forralunk rajta és a hús-fodrok mellé, terítjük.
Köretnek: mazsolával párolt rizst adunk hozzá.
Pulykagombóc tepsiben
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott pulykamell, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 2 dkg vaj, ízlés szerint só és törött fehér bors.
A pulykamellet ledarálom, jól összedolgozom a felvert tojásokkal, a sóval, a borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A masszából formált kis gombócokat zsemlemorzsában meghempergetem, és vajjal jól kikent tepsibe, egymás mellé teszem. A megtisztított gombát felszeletelem és a húsgombócok tetejére szórom. Beborítom a hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával, aláöntök egy pohár vizet, és előmelegített, forró sütőben addig sütöm a befedett ételt, amíg a tetején lévő szalonnából ropogós pörc nem lesz. Ez kb. 30 perc. Az alufóliát levéve pár percig pirítom. Salátával és sült burgonyával, gombamártással és párolt vajas zöldséggel kínálom.
Elkészítési ideje: 70 perc
Pulykaleves kávéval
Hozzávalók: 20 dkg pulykamell, 1 db sárgarépa, 4 db zeller, 1 db karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 csomó zellerzöld, 1 dl tejszín, 0,5 dl presszókávé, 1 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, őrölt fehérbors, szerecsendió, só
Elkészítés: Felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az egyforma darabokra vágott pulykamellet és a zöldségeket, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezve megpároljuk. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejszínből, lisztből készült habarással sűrítjük, és kávéval ízesítve pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a pulykalevest finomra vágott zellerzölddel hintjük meg.
Pulykamell Amerigo Tot módra
Hozzávalók: 4 szelet pulykamellfilé, tölteléknek tojásos lecsó, öntetnek paprikás szósz.
Elkészítés: A kiklopfolt pulykamell szeleteket a tojásos lecsóval megtöltjük, henger alakúra göngyöljük, alufóliába csomagoljuk, s a végeit légmentesen elcsavarjuk (úgy nézzen ki, mint egy túlméretezett szaloncukor), majd bő olajban tíz perc alatt jól átsütjük. A fóliát eltávolítjuk, a tekercseket paprikás mártással leöntjük, a fokhagymás csuszatésztával tálaljuk.
Pulykamell böllér módra
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 25 dkg füstölt szalonna, 20 dkg parasztkolbász, 1 dl fehérbor, 2 evőkanál olaj, mustár, só, bors, pirospaprika.
Elkészítés: Egy tálba beleöntjük az olajat, 1 percig 200 W-on melegítjük. Ezután az olajra vékony szeletekbe szalonnát teszünk. A pulykamellet alaposan megmossuk, majd mustárral mindkét oldalát megkenjük és befűszerezzük. A vékonyra vágott pulykamell szeletekre kolbászt karikázunk. Az egészet 15 percig 500 W-on sütjük. Ezután hozzáadjuk az 1 dl fehérbort és további 15 percig 500 W-on sütjük. Krumplipürével tálaljuk.
Pulykamell currys kókuszos mártással.
Hozzávalók: 1/2 friss kókuszdió húsa kb. 10 dkg. 1 db mangó, 1 csomó újhagyma. 60 dkg. pulykamell filé, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. currypor, 1/2 ek. burgonyakeményítő, 5 ek. víz, kevés só , 1 kis doboz natúr kókusztej, 125 ml. tej
Elkészítés: A kókuszdió húsát hámozó-késsel vékonyan felszeljük. A mangót meghámozzuk félbevágjuk, a magját eltávolítjuk, húsát gerezdekre, majd félbe vágjuk. A hagymát csíkokra vágjuk. A pulykamellet csíkokra vágjuk.  A forró wokot olajjal megkenjük felforrósítjuk, benne a húscsíkokat lesütjük. A hagymát és a kókusz szeleteket hozzáadjuk, együtt hirtelen átsütjük, a curryt rászórjuk. A keményítőt vízzel elkeverjük, hozzáadjuk és átkeverjük. Az egészet sóval fűszerezzük, a kókusztejet és a tejet hozzáöntjük, és kb.3 percig főzzük. A mangó darabokat beleforgatjuk, és együtt felmelegítjük, sóval curryvel ízesítjük.
Pulyka melle kocsonyázva
Elkészítés: Egy szép, nagy pulykamellét föltesszük főni, úgy, mint a húslevest szokás, mindenféle zöldséggel; egy egész vöröshagymát, pici fokhagymát, szemes borst is adunk bele és vagy három óráig szép lassan, csendesen főzzük, úgy, hogy a leve egy liternyire lefőjön. Ekkor a hust a csontról lefejtjük, szépen fölszeleteljük, tálra rakjuk, levét szitára tett szalvétán átszűrjük, ízlés szerint tehetünk bele kevés citromlevet, s ha szükséges, 2-3 lap föloldott zselatint is tegyünk bele, hogy hamarább megfagyjon. Ráöntjük a szépen elrendezett húsra, úgy, hogy teljesen befödje, és hideg helyre téve, megfagyni hagyjuk. Vacsorára, előételnek, tea mellé kitűnő.
Pulyka melle rántva
Hozzávalók: Pulykamell 1 db, tojás 2 db, morzsa 15 dkg, zsír 25 dkg, só 1 késh.
Elkészítés: A pulyka mellének bőrét lenyúzzuk, vékony szeletekre vágjuk, azután jó vékonyra kiverjük, gyengén sózzuk. Lisztbe, tojásba, morzsába mártva forró zsírban kisütjük; Ha keményebb a hús, fedő alatt, vigyázunk, hogy száraz ne legyen.
Pulykamell-csíkok fóliában
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulykamell (csont nélkül), 2 evőkanál szójamártás, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál Worcestershire mártás, frissen őrölt bors, 1 teáskanál olaj.
A pulykamellfilét kisujjnyi csíkokra vágjuk. Összekeverjük a kétféle mártást a mustárral, majd beletesszük a húsdarabokat. Lefedve, hideg helyen, 3-4 órát pácoljuk. Négy kisebb, téglalap alakú alufóliát vékonyan megkenünk olajjal, és ráfektetjük a lecsöpögtetett húsdarabokat. A fóliát nem túl szorosan (nehogy a gőz szétfeszítse) összezárjuk, majd a batyukat előmelegített sütőbe helyezzük. Kb. 25-30 percig sütjük. Párolt zöldbabbal és 1 kanál vízben főtt rizzsel körítjük.
Pulykamell filé ananásszal és sajttal beborítva
Elkészítés: A pulykamell-filéket gyengéden fólia alatt kiveregettem, beszórtam pulykahús fűszerkeverékkel, majd mindkét oldalát bekentem szójaszósszal. Félretettem állni egy kicsikét. Egy csésze rizst 1 ek. olívaolajjal megpirítottam a mikróban. Felöntöttem 2 csésze, forró vízzel (már egy-két jénaim bánja a hideg vizet), ici-picit megsóztam, s beleszórtam annyi mazsolát, amennyiről úgy gondoltam elég lesz. Aranymazsolát használtam. Külsőleg nagyon szép, és állítólag biotermék is. A rizst 13 percig főztem a mikróban fedő nélkül, majd fedővel 10 percig pihentettem. Amikor a rizs elkészült, nekiálltam a húsok kisütésének. Nem sütöttem sokáig őket, így puhák maradtak. Ráraktam őket a crips-tálra, mindegyik hússzeletre tettem egy szelet gépsonkát, egy keresztben félbevágott ananászt, s megszórtam reszelt sajttal. A cripsben rápirítottam a sajtot egy kicsit, s máris lehetett tálalni. Muskotályos pezsgővel koccintottunk. Crips helyett lehet használni a hagyományos sütőt is.
Pulykamell filé tejszínes gyümölcsszósszal
Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 4 dl tejszín, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, bors, (fehér), körte, barack vagy almabefőtt, leszűrve felkockázva, 1/2 kg pulykamell filé. Elkészítés: A húst 2×2 cm-es csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Az olajat feltesszük hevülni, és az összetört fokhagymát beledobjuk. Amikor kezd üvegesedni, beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a húst. Sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Amikor már puha a hús beleöntjük a lisztel elkevert tejszínt. Óvatosan kell vele bánni, mert hamar leég és csomósodik. Mikor már kellően sűrű, akkor tesszük bele a darabolt befőttet. Kettőt forr és kész. Rizs vagy főtt burgonya illik hozzá.
Pulykamell Nagyi módra
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 35 dkg sonka, 25 dkg gomba, 25 dkg sajt, 2 evőkanál margarin, só, bors, pirospaprika, szárnyas fűszerkeverék.
Elkészítés: A pulykamellet hártyáitól megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy edényben a margarint 3 percig 200 W-on felolvasztjuk. A húst beletéve 15 percig 500 W-on sütjük. Az edényt kivéve a hússzeleteket megforgatjuk, rárakjuk a sonkaszeleteket. A sonkaszeletekre ráhalmozzuk a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát és az egészet fedő alatt 12 percig 500 W-on pároljuk. Ezután az edényt kivesszük, a sajtot ráreszeljük és a sütőbe visszatéve 3 perc alatt 500 W-on ráolvasztjuk. Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Pulykamell narancsmártásban
Hozzávalók: 50 dkg kicsontozott, lebőrözött pulykamell, 2 dl tejszín, 2 narancs, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.
A pulykamellet vékonyra szeletelem, széleit bevagdosom, majd húskalapáccsal gyengén kiverem. Leöntöm a megsózott, megborsozott tejszínnel és egy napig benne érlelem letakarva, hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt a pulykamell-szeleteket lecsöpögtetem, és lisztbe mártva 5 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm. Míg a hús sül, elkészítem a mártást: a narancsot meghámozom, a fehér bundáját is leveszem. Gerezdekre, majd kis kockákra vágom. A pácolás után visszamaradt tejszínbe keverem a narancskockákat, a narancshéjat, a gyömbért, kevés sót. A maradék liszttel simára keverem. Az átsült húst melegen tartom. A vajas pecsenyeléhez öntöm a narancsos-fűszeres tejszínt, és állandó keverés közben jól összeforralom. Ezután visszateszem a mártásba a húst, és ismét felforralom. Szerecsendióval ízesített burgonyalángos a hozzáillő köret.
Elkészítési ideje: 50 perc
Pulykamell narancsos mártással
Hozzávalók 5 személyre: 75 dkg pulykamell, 4-5 evőkanál olaj, 50 dkg spárga, csipetnyi cukor, só, a mártáshoz: 4 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 2 narancs (lehetőleg vörös bélű), fél citrom.
Elkészítés: A pulykamell szeleteket enyhén besózzuk, és a felforrósított olajban mindkét oldalán hirtelen megsütjük. A megtisztított spárgát enyhén sós-cukros vízben megpároljuk és leszűrjük. A spárgát is és a húst is melegen tartjuk, vagy úgy időzítjük a munkafolyamatokat, hogy minden egyszerre készüljön el. A legkényesebb rész a mártás. Ehhez két edényre van szükségünk. Az egyikben a vaj felét, a tojássárgákat és a tejszínt csipetnyi sóval összekeverjük, egy másik, nagyobb edénybe állítjuk, amelybe nagyjából háromujjnyi vizet töltünk. A lábast a tűzre téve és a vizet forralva a mártást habverővel addig kevergetjük, amíg sűrűsödni kezd, de ne engedjük felforrni, mert akkor összemegy. A tűzről elhúzva, a mártásban elkeverjük a vaj másik felét, belenyomjuk a fél citrom és két narancs levét, és szép simára elkeverjük. Belereszelhetjük egy alaposan megmosott narancs héját is. Melegen öntjük a hús mellé tálalt párolt spárgára.
Pulykamell párolva 1.
Hozzávalók: 4 szép szelet pulykamellfilé, 2 zsemle, 2 dl tej, 2 alma, 5 dkg dióbél, 1 tojás, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál étolaj, csipet liszt, só, leveslé vagy ételízesítő
A zsömléket kockára vágjuk, tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. Hozzákeverjük a hámozott, kimagozott, felkockázott almát, az összetört diót, csipet sót és tojásfehérjét. A hússzeleteket nem túl vékonyra kiütögetjük, elosztjuk a tölteléket, felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. Serpenyőben kevés olajon pirosra sütjük, kevés húslevessel (vagy ételízesítős vízzel) puhára pároljuk kb. 10 perc alatt. A húsokat kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyelébe egy csipet lisztet teszünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük tejszínnel és kiforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojás sárgáját. A húsokat ferdén vastag karikákra vágjuk, rizzsel vagy krokettel tálaljuk, és tejszínes mártással áthúzzuk.
Pulykamell párolva 2.
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 60 dkg gomba, 1 kg csemegekukorica, morzsolt (mirelit), kb. 0,5 l tejszín, olaj vagy zsír
Elkészítés: Kevés zsiradékon, erős tűzön megpirítjuk a csíkokra vágott pulykamellet. Ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, chili, delikát) Mikor kifehéredett, és majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított és felaprított gombát. Mikor a gomba már levet eresztett, hozzáadjuk a kukoricát. Szükség szerint utánfűszerezzük, az egészet puhára pároljuk, majd a végén beleöntünk annyi tejszínt, hogy éppen ellepje a húst és zöldséget. Az egészet a végén átforraljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá. Elkészítési idő: kb. 1 óra, ha a gomba tisztítását is beleszámolom. Egy titka van: ne hagyjuk, hogy túlságosan leveses legyen, párolás közben a felesleges folyadékot hagyjuk elpárologni.
Pulykamell rolád
Hozzávalók: 4 szép szelet pulykamellfilé, 15 dkg gesztenyemassza, 15 dkg pulykaszív és máj, olaj, 1 csapott evőkanál reszelt hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, szerecsendió, fél liter leveslé.
Elkészítés: A pulykaszívet, májat ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a szívet meg a májat, és forró olajon kevergetve megpirítjuk. a kiolvasztott gesztenyemasszához hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a langyosra hűlt hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A mellszeleteket ezzel a masszával megtöltjük, feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A roládokat lábasba rakjuk, ráöntjük a leveslét, és fedő alatt megpároljuk. Párolt gyümölcsökkel tálaljuk.
Pulykamell rolád mandulás körtével
Hozzávalók:  (4 személyre) 4 vékony szelet pulykamell-filé, ételízesítő, 1 mogyorónyi friss gyömbér, 4 kelkáposztalevél, 4 db közepes körte, 1 ek. citromlé, 4 szelet sonka, 4 szelet sajt, 5 dkg margarin, 5 dkg szeletelt, pirított mandula, 3 ek. méz, 1 ek. étkezési keményítő, 1 dl félédes fehérbor.
Elkészítés:  A pulykamell-filéket fólia alatt húsverő kalapács segítségével megütögetjük. A hússzeleteket megszórjuk ételízesítővel, és friss gyömbért reszelünk rá. A kelkáposztaleveleket forró vízben két-három percig főzzük. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, a húsát gerezdekre vágjuk és megcsepegtetjük citromlével. Mindegyik szelet húsra egy-egy kelkáposztalevelet, sonka- ill. sajtszeletet fektetünk, majd feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. A margarint felforrósítjuk, a hústekercseket körbe sütjük benne. Kevés vízzel (esetleg húslével) felöntjük, és készre pároljuk. A kész roládokat félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a körteszeleteket és a pirított mandulát, meglocsoljuk a mézzel, és pár percig együtt pároljuk. A keményítővel elkeverjük a bort, ráöntjük a mandulás körtére, és készre forraljuk. Tálaláskor a pulyka-roládokat a párolt körtével, a boros szósszal és burgonyapürével körítve adjuk az asztalra.
Pulykamell-szelet milánói módra
Hozzávalók (4 személyre): 4 szelet pulykamell, 1 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 1 fej zeller, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, vaj, olaj, 2 dl fehérbor, 2 dl hús-alaplé.
Elkészítés: Először a zöldségeket daraboljuk fel, és a megforrósított olajban, amelyhez egy diónyi vajat adunk, sütni kezdjük. Egy másik serpenyőben, amelyben szintén olajat és vajat forrósítunk, mindkét oldalán pirosra sütjük a pulykamellet. Ha már szép a színe, leöntjük róla a zsiradékot, hozzáadjuk a már megpirult-párolódott zöldségeket, beledobáljuk a héjától és magjától megfosztott paradicsomokat, meglocsoljuk a borral és a húslevessel, majd lassú tűzön hagyjuk puhára főni, kb. egy-másfél órán át. Ha kész, a húst óvatosan, hogy egyben maradjon, átemeljük egy másik edénybe, és finom szűrőn rászűrjük a mártást. Köretként milánói rizottót tálalunk.
Pulykamell színes salátával és tofuval
Hozzávalók: 20 dkg pulykamell filé., olaj, 3 szem paradicsom, 1 sárga paprika, 1 zöldpaprika, 1 csomag snidling, 30 dkg tofu, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, őrölt zöldbors, cukor, 1 citrom leve.
A pulykát csíkokra vágjuk, és kevés olajon fehéredésig sütjük, megsózva félretesszük. A lecsepegtetett tofut apró kockára vágjuk, és szintén olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymával együtt. A zöldségeket csíkokra vágjuk és elkeverjük a hússal és a tofuval. Só, cukor, citromléből dresszinget készítünk, az elkevert salátára öntjük. Jól összekeverjük, és a tetejét őrölt zöldborssal szórjuk be. Behűtve előételként vagy salátaként kínáljuk.
Pulykamell-szeletek rokfortos körtével grillezve, sonkás brokkoli-csokorral
Hozzávalók: 4 db pulykamell-filé, 2 db körte, 10 dkg rokfort sajt. 1 evőkanál liszt, 0.5 dl olaj, só.  A sonkás brokkoli-csokorhoz: 1 csomag mirelit brokkoli, 4 szelet füstölt sertéscomb, késhegynyi szódabikarbóna, só
Elkészítés: A pulykaszeleteket gyöngén megklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártva kevés olajban megsütjük. Tepsibe vagy egy porcelántálra tesszük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk, végül fölszeleteljük. A rokfortot a megsült hússzeletekre széthúzva fölrakjuk, tetejére halmozzuk. Köré rakjuk a sonkaszeletekbe göngyölt brokkoli-csokrokat, majd együtt forró sütőben vagy grillsütőben hirtelen megpirítjuk. A brokkoli elkészítése: Egy lábosban kb. 1,5 l vizet forralunk sóval és egy késhegynyi szódabikarbónával. Beletesszük a mirelit brokkolit, majd egy órán át, állni hagyjuk. Ez idő alatt a brokkoli megpuhul, de nem lesz túl puha. A főzőlébe azért teszünk szódabikarbónát, mert a zöldségek így tartják meg eredeti színüket.
Pulykamell-szeletkék nyárson sütve
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1/4 doboz ananászkonzerv, 2 piros alma, 1 mokkáskanál currypor, 2-3 evőkanál olaj, só.
Elkészítés: A kicsontozott és bőrétől megtisztított pulykamellet kb. 4x8 cm-es csíkokra, az ananászkarikákat kétfelé vágjuk. A húst megsózzuk. Minden pulykamell-csíkba egy-egy ananászdarabkát teszünk, és a nyársra húzzuk. A hús után ananászcikk következik. A nyárs elejére és végére vastag almaszeletet húzunk. Curryporral körben meghintjük, olajjal megkenjük és hamvadó parázs fölött, rövid idő alatt színesre megsütjük.
Pulykamell-tekercs
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, 1 pár virsli, 5 dkg búzadara, 1 ek. zsír, 1 tojás, paprika, 2 dkg mandula, 15 dkg kelkáposzta, só, bors, majoránna, petrezselyem.
A pulykamellből 4 nagy szeletet vágunk, és vékonyra kiverjük. A többit átdaráljuk, hozzáadjuk a zsírt (v. margarint), a búzadarát, a forrázott, hámozott, durvára tőrt mandulát, a paprikát és a fűszerekkel ízesítjük. A pulykamellszeleteket megsózzuk, a forrázott káposztaleveleket ráborítjuk, a pulykatöltelékkel megkenjük és a lebőrözött virslit a közepébe téve, a húst szorosan feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, a sütőben puhára pároljuk, majd a fóliából kibontjuk.
Ha kihűlt, felszeleteljük és vegyes gyümölccsel vagy párolt zöldségekkel körítve tálaljuk.
Pulykamell tepsis burgonyával
Hozzávalók:  6o-6o dkg pulykamell és burgonya, 1o dkg vaj, 2 dl tejszín, 5 tojás, 5 dkg liszt, 3-4 ek. olaj, őrölt szerecsendió, só, 
Elkészítés: A megtisztított burgonyát vékony szeletekre vágjuk, majd kivajazott tepsibe tesszük és megsózzuk. A tejszínt a tojássárgákkal kikeverjük, szerecsendióval fűszerezzük, és a burgonyára öntjük. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Közben a pulykamellet felszeleteljük, megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A megsült burgonyát a hússal tálaljuk, amelyet kevés olvasztott vajjal meglocsolunk.
Pulykarakottas
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 15 dkg ementáli reszelve, 6 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, bors, só
A kivert pulykamellszeleteket gyengén besózzuk. Egy kivajazott tűzálló tál aljára lerakunk egy sor pulykamellet, rámorzsolunk egy kevés sajtot, kevés vajat, majd ismét hús következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt kerüljön, azt megborsozzuk, és kevés vajat teszünk rá. Leöntjük borral, alufóliával betakarjuk. Előmelegített sütőben közepes tűznél puhára pároljuk, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. Burgonyapürével és almakompóttal kínáljuk.
Pulykarolád gombamártással, AMC edényben, gyorsfőző fedővel
Hozzávalók (5 személyre): 1 kg pulykamell; 15 dkg füstölt hús kockára vágva; 2 fej vöröshagyma felaprítva; 6 db paradicsom hámozva, kockára vágva; 20 dkg gomba vékonyan szeletelve; 1.5 dl fehérbor; 1 csokor petrezselyemzöld aprítva; ízlés szerint só, bors, paprika.
A 24 cm-es gyorsfőző fedőt használjuk. Az AMC edényt lefedve előmelegítjük közepes hőfokon. Megpirítjuk benne a füstölt húst, majd állandóan forgatva a feltekert pulykamell szeleteket hozzáadjuk a hagymát, paradicsomot, gombát, fűszereket és a fehérbort. Az edényt lezárjuk a gyorsfőző fedővel, és maximális hőfokon addig melegítjük, amíg a Viziobar mutatója el nem éri az első mezőt. Ekkor a hőfokot minimálisra csökkentjük és az ételt 30 percig főzzük. Ezt követően az edényt levesszük a tűzhelyről, nyomásmentesítjük, levesszük a gyorsfőző fedőt. Kiemeljük a pulykapecsenyét, felszeleteljük, és tálcára rakjuk. Petrezselyemmel hintve tálaljuk.
Köretajánlat: párolt rizs.
Pulykarolád ribizlivel
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (80 dkg) pulykamell, 4 szelet nyers füstölt sonka, 20 dkg hosszú szemű rizs, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 4 dl húsleves, 2,5 dl száraz fehérbor, 5 evőkanál vaj vagy margarin, néhány zsályalevél, só, bors
Elkészítés: A húst megmossuk, gyengén kiveregetjük és megtöröljük. Sózzuk, borsozzuk, majd mindegyik darabra ráfektetünk 1-1 sonkaszeletet, és meghintjük reszelt sajttal. A zsályát megmossuk, megtöröljük. Néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit a sonkára fektetjük. A húst feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A roládokat 3 evőkanál megforrósított vajon körös-körül megpirítjuk. Borral felöntjük, és fedő alatt 15 percig pároljuk. Közben a megtisztított hagymát kockákra vágjuk. A maradék zsiradékot megforrósítjuk, és a hagyma felét üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított zöldborsót és a rizst. Kb. 2 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, majd közepes lángon, fedő alatt 20 percig pároljuk. A leforrázott paradicsomok héját lehúzzuk, húsát felaprítjuk. A roládokat kivesszük a lábosból, és melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelébe beletesszük a paradicsomot, és nagy lángon összeforraljuk. A pulykaroládot a paradicsomos mártással leöntve, rizibizivel körítve tálaljuk. Zsályával díszítjük.
Elkészítési idő kb. l óra
Pulykarolád tejszínes meggymártással
Hozzávalók: 4 szép szelet pulykamell filé, só, 4 virsli, 8 szelet sajt, olaj, 1 üveg meggybefőtt, 2 dl tejszín, ízlés szerint pici cukor, citromlé, őrölt fahéj.
A hússzeleteket közepesen vékonyra kiklopfoljuk és megsózzuk. Mindegyikre ráfektetünk két szelet sajtot, egy egész virslit és feltekerjük. (A műbőrös virsliről húzzuk le a héját.) A hús széleit hajtsuk fel, hogy a sütés közben megolvadó sajt ne folyjon ki. A roládok akkor lesznek szép egyenletesek, ha a feltekerés után, a vágódeszkán még a kezünkkel is megsodorjuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, belerakjuk a roládokat, minden oldalról elősütjük, majd mérsékeljük a tüzet, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt, időnként megforgatva, puhára pároljuk. Közben a meggybefőttet levével együtt egy lábasba öntjük, felforraljuk, majd hozzákeverjük a tejszínt és összeforraljuk. Ha szükséges, kevés cukorral, citromlével, esetleg fahéjjal ízesítjük. Tálaláskor a roládokat keresztben ferdén kettévágjuk, a tányér közepére állítjuk. Merőkanállal formázott rizsköretet teszünk mellé, és körbeöntjük a meggymártással.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Jó tanács: A pulykamellből úgy tudunk szép nagy szeleteket vágni, ha a húsból egy ujjnyi széles szeletet levágunk, kettészeljük, de nem vágjuk teljesen át. Az így kapott húst kiterítjük és kiklopfoljuk.
Pulykarolád zöldségágyon
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pulykamell, 8 dkg bacon, 75 dkg burgonya, 1 kg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 2,5 dl száraz vörösbor, 5 dl zöldséges erőleves, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor metélőhagyma, 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék, só, durvára őrölt bors
Elkészítés: A húst megmossuk, megtöröljük, a hosszabb oldalánál bevágjuk, majd széthajtjuk. A petrezselyemzöldet és a metélőhagymát megmossuk, majd felaprítjuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, és beterítjük a szalonnaszeletekkel. Meghintjük a zöldfűszerek kel, majd felgöngyöljük, és erős cérnával összekötözzük. Tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 30 percig sütjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd cikkekre vágjuk. A sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és felszeleteljük. A megtisztított csiperkegombát megmossuk, és nagyság szerint félbe vagy negyedbe vágjuk. A zöldségeket a hús mellé dobjuk. Sóval, borssal, provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük. Felöntjük a vörösborral és a zöldséges erőlevessel. További 40-45 percig sütjük. Friss zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő 1 és fél óra
Pulykaszelet barnarizzsel
Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 20dkg sampinyon gomba, 1 fej hagyma, 4 kisebb paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt rozmaring, só, bors, margarin
Elkészítés: A hússzeleteket kiverjük, sóval, borssal, rozmaringgal pácoljuk. A kisebb gombafejeket négyfelé, a nagyobbakat kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát finomra aprítjuk. Felforrósított margarinon elősütjük a hússzeleteket, a serpenyőből kivéve melegen tartjuk. A visszamaradt margarinra dobjuk a hagymát, picit fonnyasztjuk, hozzáadjuk a gombát, ezzel rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, fokhagymával, rozmaringgal (ha nincs, oreganóval) ízesítjük, és jól összekeverjük. Beletesszük a hússzeleteket, és 15 perc alatt készre pároljuk. Barnarizzsel tálaljuk. (Gombával tölthetjük is a pulykamellet.)
Pulykatekercsek kelbimbóval
Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 10 dkg baconszalonna, 40-50 dkg kelbimbó, 2-2 ek. olaj és margarin, só bors, őrölt szerecsendió-virág,
A galuskához: 30 dkg rétesliszt, 2 tojás, 1 tojássárgája, 4 dl tej, 2 ek. vaj, só
A húst nagyobb darabokra vágjuk, megsózzuk és betekerjük a szalonnaszeletekbe. Fedő alatt kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük, és melegen tartjuk. A kelbimbót sós vízben megfőzzük, majd olvasztott margarinon megfuttatjuk. Őrölt borssal és reszelt szerecsendió-virággal ízesítjük. A galuskához a tejet a zsiradékkal felforraljuk, megsózzuk, és hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg elválik az edény falától. A kihűlt masszába belekeverjük a tojást és a tojássárgáját. Jól eldolgozzuk, majd forró sós vízbe galuskákat szaggatunk belőle. Kb. 5 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk lecsepegni.
Pulykatokány
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 25 dkg rizs, 12 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl marhahúsleves (kockából). 1 csokor petrezselyem, 1 kis bazsalikom, 15 dkg sampinyongomba, 1 piros paprika (kaliforniai paprika), 2 közepes fej hagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, só, bors.
Elkészítés: A rizst megmossuk, a petrezselymet és a bazsalikomot nem túl apróra vágjuk. Az egyik hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és 2 evőkanál vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, megsózzuk, felöntjük fél liter vízzel és felforraljuk. A rizst 180 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig pároljuk. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, majd apró kockákra vágjuk. A paprikakockákat sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. (Én itt be szoktam szórni a hús pulykahús-fűszersóval is.) 
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és negyedekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A pulykahúst olajon megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből, lefedjük, és melegen tartjuk. A sütési zsiradékot a maradék vajjal felforrósítjuk, s ezen üvegesre pirítjuk a hagymát és a gombát. Megszórjuk liszttel és átsütjük. Felöntjük a húslevessel és a tejszínnel, és néhány percig főzzük. Közben a kisütött pulyka levet ereszt, ezt hozzáöntjük a szószhoz, és addig főzzük, míg krémes állaga nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a paprikakockákat és a pulykahúst, és rövid ideig tovább főzzük.  A tokányt petrezselyemmel és bazsalikommal elkevert rizzsel tálaljuk.
Pulykatokány zelleres túrógombóccal
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 5 dkg angolszalonna, 5 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 15 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dkg liszt, pirospaprika, só, ½ kg túró, fél csomó zellerlevél, 10 dkg búzadara, 1 tojás.
Az apróra vágott szalonnát zsírban kiolvasztom, megpirítom benne a finomra vágott hagymát, megszórom pirospaprikával, beleteszem a metéltre vágott pulykahúst, megsózom, és rövid lében párolom, pörkölöm. Közben apróra vágott paprikát és gombát adok hozzá. Amikor megpuhul, tejfölös, tejszínes habarással besűrítem. Közben a túrót összekeverem búzadarával, tojással, sóval, finomra vágott zellerlevéllel, és gombócokat formálok belőle. Tálalás előtt sós vízben kifőzöm a gombócokat, majd tányérra szedem és ráöntöm a tokányt.
Rakott pulyka
Elkészítés: A kivert pulykamell-szeleteket szalonnával megtűzdeljük. Sóval, törött borssal ízesítjük. Kivajazott tűzálló edény aljára helyezünk egy pulykamellet, meghintjük reszelt rokforttal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés vajjal, majd folytatjuk ezt a rétegezést. A legutolsó réteg rokfort legyen. Az így előkészített ételt leöntjük 1 1/2 dl vörösborral. Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Tehetünk a hússzeletek közé almakarikákat is. Burgonyapürével, szilva befőttel tálaljuk.
Rakott pulykamell-szeletek gombamártással, Klemi módra
Hozzávalók: személyenként két szelet pulykamell, 1-1 gerezd fokhagyma, vaj, vagy Ráma, liszt és tojás a panírozáshoz, 2-3 dkg reszelt sajt, 2-3 gomba, tejföl, baromfi fűszerkeverék (lásd: Eltevések - Ételízesítők 3. Száraz fűszerkeverékek.)
Elkészítés: A pulykamellet előző este alaposan kiverjük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, másnap reggelig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap egy jénai tálat alaposan kivajazunk, a hússzeleteket lisztbe majd tojásba forgatjuk, a tál aljára rakjuk. Meghintjük finomra zúzott fokhagymával, felszeletelt (én tojásszeletelőt használok!) gombával, reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét reszelt sajttal elkevert tejföllel bevonjuk, majd kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha vajkockákat is szórunk a rétegek közé, akkor szaftosabb lesz. Arra vigyázzunk, hogy a rétegek össz vastagsága 10 cm-nél ne legyen több! Inkább 5-6 cm.
Míg sül, elkészítjük a mártást és krumplipürét.
Gombamártás:
Hozzávalók: 1 csomag Gombakrém-leves (ez ám a szentségtörés!), 6-8 db gomba, 3-4 dl tejföl, sok petrezselyemzöld, a rántáshoz olaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanálnyi pirospaprika.
Elkészítés: Két edényben készítjük!  Az egyik edénybe fél liter vizet, a tejfölt és a gombaport öntjük, majd alaposan összekeverjük. Én elektromos habverőt használtam hozzá. Ha simára kevertük, lassú tüzön 10-15 percig forraljuk.
A másik edénybe ugyancsak fél liter vizet öntünk, ebbe beleszórjuk a felaprított gombafejeket szárastól. Az aprításhoz a tojásszeletelőt javaslom, úgy hogy a szele-telőbe rakjuk szárával fölfelé a gombát, majd szeletekre vágjuk, aztán a gombát elfordítjuk, és újra, most már hasábokra vágjuk. Ha a gomba megpuhult, összeöntjük a másik gombával, és a rántást elkészítve besűrítjük. A petrezselyemzöldet a félig kész rántásba tesszük! Összekeverjük a pirospaprikával, és úgy öntjük a mártás alapba. Összeforraljuk.
Krumplipüré:
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, majd hasábvágóval feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt krumplit tejjel és Rámával habosra keverjük. (Egy tojássárgát is keverhetünk bele!)
Tálalása: A tányér 2/3 részét beterítjük a kész hússzeletekkel, mellé rakjuk a krumplipürét, majd leöntjük a mártással.
Ha a mártás többre sikeredett, akkor sincs gond, mert kifőtt tésztával is elfogyasztható a maradék, ekkor a mártással leöntött tésztára reszelt sajtot hintünk, és úgy tálaljuk.
Rántott pulykamell (Smazená kruti prisícka)
Hozzávalók 4 személyre: 800 g pulykamell, 2 db tojás, 100 g finomliszt, 250 g zsemlemorzsa, 300 g olaj, só.
A pulykamellhúst felszeleteljük, széleit bevagdossuk, kiklopfoljuk, megsózzuk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk. A hússzeletek mindkét oldalát forró olajban aranybarnára sütjük.
Rántott pulykamell-szeletek
Hozzávalók:  1 pulykamell, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, só, zsír
Elkészítés: A pulykamell húsát a csontról lefejtjük, bőrét lehúzzuk, a húsból szeleteket vágunk, húsverővel ellapítjuk őket, megsózzuk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró zsírban szép aranysárgára sütjük. Zsírban sült burgonyával vagy burgonyapürével körítjük.
Rizses pulyka bácskai módra
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, fűszerpaprika, 2-3 db paradicsom, 1 db tv paprika, 1 db hegyes erőspaprika, 20 dkg rizs, 15 dkg reszelt füstölt sajt, frissen őrölt feketebors, só, ízlés szerint.
Elkészítés: Olajban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Fűszerpaprikával megszórjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst. Sózzuk, és körülbelül 1 dl vizet öntünk rá, majd fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Amikor a hús már félig megpuhult, akkor hozzáadjuk az édes paprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott erős paprikát, és tovább pároljuk.
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd előfőzzük, a húshoz adjuk, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd lassú tűzön készre pároljuk. A tetejét megszórjuk reszelt füstölt sajttal.
Céklasalátával tálaljuk.
Rokfortos pulykaszeletek
Hozzávalók: 50 dkg pulyka, 1 evőkanál margarin, só, bors, 1 hagyma, 2 evőkanál fehérbor, 1 doboz gomba, 15 dkg rokfort, 1 dl tejföl, 1 evőkanál konyak
Elkészítés: A sózott, borsozott pulykaszeleteket közepes tűzön süssük meg. Tartsuk melegen. Ugyanabban a serpenyőben 2 percig pirítsuk a felvágott hagymát. locsoljuk meg a fehérborral, adjuk hozzá a gombát levével együtt, fedő alatt 5 percig főzzük. Keverjük össze a szósz hozzávalóit (rokfort, tejföl, konyak, petrezselyem) és öntsük a serpenyőbe. Lassú tűzön kevergessük. Tegyük hozzá a hússzeleteket, és 3 percig főzzük. Azonnal tálaljuk.
Sajtos-pulykahúsos makaróni            
(a pulykát helyettesíthetjük mással is)
Hozzávalók: 40-40 dkg makaróni és pulykamell, 10-10 dkg hagyma és reszelt sajt, 4 tojás, 3 dl tejföl, 3-3 dkg vaj és zsemlemorzsa, fél csokor petrezselyem, só, bors, olaj
Elkészítés: A pulykát vékony csíkokra vágjuk. A reszelt hagymát olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a húst, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt, a tojást, és a sajtot összekeverjük, sózzuk, és beleforgatjuk a sós-vízben, kifőzött, tésztát. Vajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe tesszük a makaróni felét, ráhelyezzük a húst, majd betakarjuk a tészta másik felével. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
Sajtos pulyka 1.
Hozzávalók:  1/2 kg pulykamell, 1 kg krumpli, 1 fej hagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 20 dkg gomba, 10 dkg bacon szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 30 dkg trappista sajt, 2 dl fejföl, 1 db tojás, némi só, bors, pirospaprika, olaj
Irtó finom egytál étel. Az ízén kívül az a legjobb benne, hogy keveset kell mosogatni a főzés után. Nem egy utolsó szempont, különösen, ha az előző napot éppen a konyha kialmozásával töltötted.
Elkészítés: A tisztába rakott zöldségeket vágd egyenletesen vékony karikára. A husit szeleteld fel, veregesd meg egy kicsit, aztán sód és borsozd meg. Keríts egy akkora hőálló tálat, amibe mindez belefér, és kezdj hozzá a szakmunkához.  Önts egy kevéske olajat a tál aljába és terítsd le a karikázott krumplival. Hints rá kevés sót, takard be a karikázott hagymával és vagdosd rá a füstölt kolbászt. Erre rétegezd rá a karikázott paprikát, paradicsomot és gombát, majd ismét szórj rá egy kis sót. Az ily módon finoman megvetett ágyikóra fektesd rá a hússzeleteket, és takard be őket bacon szalonnával. Tegyél fedőt a tálra vagy takard be fóliával és rakd be sülni a sütőbe kb. egy órára. Időnként azért vethetsz rá egy-egy gyógypillantást, de hasznosabb, ha villával megszurkálod, megpuhult-e már a husi. Addig se tétlenkedj, míg a kaja süldögél. Reszeld le a sajtot, keverj hozzá egy pohár tejfölt, egy tojást és egy kis pirospaprikát.  Ha megpuhult a husi, ezt a keveréket szép egyenletesen öntsd rá és tedd vissza a sütőbe a tálat, amíg szép pirosra sül a teteje, (már mint a husinak) Ezzel kész is a sajtos pulykám. Ha nagyon éhesek vagytok, forrón is el lehet pusztítani, de ha kibírjátok várni, amíg kihűl és összeáll az egész, mennyei élményben lesz részetek.
Sajtos pulyka 2.
Hozzávalók:  20 dkg trappista sajt, 20 dkg párizsi, 20 dkg hóvirág sajt, 3 db főtt tojás, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg margarin, 1 csokor snidling, némi só, bors,
Elkészítés: Elkészítése irtó egyszerű, mégis bárkit le lehet venni a lábáról vele. Valójában egy olyan egyszerű hidegtál, amit olcsón, és gyorsan össze lehet ütni hőn szeretett vendégeinknek, ha előző nap, látogatásukkal fenyegetnek meg. Rengeteg variációt ki lehet próbálni különböző alapanyagokból. Én most a legegyszerűbbet írom le, mert ez a legolcsóbb. A többi csak pénz és ötlet kérdése, a módszer ugyanaz. Tégy egy kis fazékba vizet, mondjuk félig, rakj a tetejére egy kislábast és tedd bele a trappista sajt darabot. Fűst alá és hagy békén, amíg a sajt teljesen megolvad és szétterül a lábasban. Addig persze nem okvetlen kell lustálkodni, hanem elkészítheted a tölteléket. Keverd össze egy tálban a margarint, hóvirág (vagy medve) sajtot, főtt tojást, parizert, snidlinget, citromlét, egy kis sót és borsot. Ha a sajt megolvadt, borítsd ki az asztallapra, és nyújtófával nyújtsd ki tökmindegy mekkorára. Kend rá az előbb összefecölt tölteléket és az egészet csavard fel jó szorosan. Tekerd bele alufóliába és tedd a hűtőbe néhány órára. Az sem baj, ha napokig ott hagyod (már ha kibírod addig), hidegen könnyen fölszeletelheted. és saláta levelekkel megterített tálcára rendezed. Én karikára vágott kiflit vagy zsömlét adok hozzá, mert ugyebár ez sem fogyókúrás kaja. Na, persze semmi más nem kell hozzá, így is eléggé hizlal.
Sajtos pulykamell
Hozzávalók: 80 dkg csont nélküli pulykamell, 4 alma, vaj, 1 csapott evőkanál kristálycukor, 1 dl Calvados, só, rozmaring, 15 dkg reszelt sajt
A megmosott húsról itassuk le a nedvességet, majd vágjuk szeletekre, és kevés sóval mindegyik oldalát szórjuk meg. Felhevített vajban mindkét oldalát süssük elő. Egy kivajazott jénai aljára vékonyan szórjunk kristálycukrot, rakjuk bele a kimagozott, felszeletelt almákat, tegyük rá a húst. A tetejét szórjuk meg rozmaringgal, és öntsük rá a Calvadost. Adjunk alá még kb. egy deci vizet, és lefedve, közepes hőmérsékletű sütőben pároljuk puhára. Amikor megpuhul, vegyük le a fedőt, párologtassunk el a levéből, utána szórjuk rá a sajtot és pirítsuk meg.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.
Jó tanács: Calvados helyett édes fehérborral készítve is nagyon finom.
Salátavariáció
Elkészítés: Pulykacombot vagy mellet csíkokra vágunk, és bepácoljuk (akár egy napig is), majd serpenyőben megpirítjuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük zöld nyers salátához (uborka, paprika, paradicsom, saláta, karfiol, stb.). Öntetet is készíthetünk hozzá, majonézes, kefires, joghurtos egyaránt illik hozzá, amibe mindenfélét lehet belekeverni.
Sonkás pulykamell
Egy szép pulykamell bőrét óvatosan lefejtjük, de húsát a csonton hagyva, a mellcsontra merőlegesen, ujjnyi széles közökben a csontig bevágjuk. Ezekbe a résekbe egy-egy vékony szelet főtt füstölt tarját, mellé vékony almaszeleteket fektetünk, a húst kívülről, a csont felőli részen is megsózzuk, és a bőrt visszafektetve, az egészet átkötjük, nehogy sütés közben szétnyíljon. kívülről bevajazzuk a pulykamellet, és 5 deka vajon, kevés vízzel puhára pároljuk. vagy az egészet alufóliába csomagoljuk, és a sütőben mástél óráig sütjük közepes tűznél. Végül, ha fóliában készítettük, a fóliát szétnyitjuk, úgy pirítjuk meg, - ha pároltuk, tűzálló tálra fektetve, tetejét vajjal kenve sütjük ropogós pirosra. Felszeletelve. de a húst a csontra visszarakva visszük asztalra. Almapüré és ropogós burgonya illik hozzá.
Sonkás-sajtos töltött pulykamell
Hozzávalók: 4 szép nagy szelet pulykamell, 5 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág és pástétomfűszer, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
A főtt sonkát a tisztított vöröshagymával együtt ledarálom és összekeverem a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. A pulykamellszeleteket húskalapáccsal gyengén kiverem és a sajtos-sonkás tölteléket négy részre osztva a húsra kenem. Szorosan összegöngyölöm, egyenként alufóliába csomagolom, majd forrásban lévő vízbe teszem és kis lángon 30 percig forralom a tekercseket. Közben a vajat felmelegítem, a lisztet rászórom, és egy-két percig pirítom. Tejjel felöntve simára keverem és sűrűre főzöm. Sózom, végül a tejfölt is belekeverem, és borssal ízesítem. Jól kiforralom. A megfőtt göngyölegeket az alufóliából kicsomagolom, szép, ferde szeletekre vágom és meleg tálra téve, a tejfölös mártással lelocsolom. Párolt rizst és őszibarackbefőttet kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 75 perc
Szalonnás tűzdelt pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej fokhagyma (nem tévedés!), ízlés szerint só és törött fehér bors.
A tömör pulykamellet sűrűn megtűzdelem a hosszú csíkokra vagdalt füstölt szalonna felével és a megtisztított fokhagymagerezdekkel. A maradék szalonna apróra vágott darabkáit alufóliára teszem, ráfektetem a kívülről megsózott, megborsozott pulykamellet és lazán becsomagolom. Előmelegített, forró sütőben egy órán keresztül párolom. Ezután az alufóliából kibontom, felszeletelem, saját pecsenyelevével körülöntöm, és burgonyapürét, salátát kínálok hozzá. Nagyon finom almamártással vagy burgonyalángossal.
Elkészítési ideje: 80 perc
Szőlőlevéllel töltött pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 5 g fehér bors, 40-50 db szőlőlevél, 8 dkg angolszalonna, 2 db főtt tojás, 5 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 csomó zöldpetrezselyem, 3 dl must, só.
Elkészítés: A négy szelet pulykamellet óvatosan kiveregetjük, megsózzuk, és őrölt fehér borssal meghintjük. Mindegyik hússzeletre ráfektetünk 2-3 db leforrázott szárától, ereitől megtisztított szőlőlevelet, erre egy vékony szelet angolszalonnát és két darabot a negyedekbe vágott tojásokból. A hússzeleteket felgöngyöljük, szükség szerint hústűvel megtűzzük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Egy kevés forró zsírban szép pirosra elősütjük, majd a zsírból kiemeljük. A sütésből visszamaradt zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzátesszük a kockákra darabolt gombát, sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, és félig megpároljuk. Ehhez hozzákeverjük a leforrázott szőlőlevelet, rátesszük az elősütött pulykatekercseket, és annyi musttal öntjük fel, hogy ellepje. Fedővel letakarva puhára pároljuk. A húst kiszedjük, felszeleteljük, a mártást jól beforraljuk, és a húsra öntjük. Mazsolás rizzsel tálaljuk. Elkészítési idő: 80 perc Ajánlott ital: Balatoni olaszrizling.
Tarjáni "rakott"
A család létszámának megfelelő mennyiségű csirke- vagy pulykamell szeleteket megfűszerezve, lisztben megforgatva, forró olajon elősütjük. Tűzálló tálat vékonyan margarinnal kikenünk, majd zöldségszeletelőn reszelt nyers krumplit jó ujjnyi magasságig elterítünk. Bőven meghintjük reszelt sajttal, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Erre rakjuk az elősütött hússzeleteket, ahogy a létszám kívánja. Legfelülre burgonya kerüljön, amit tejfölben elkevert tojással gazdagon leöntünk. Közepes meleg sütőben 45-50 percig sütjük.
Tejszínes-gombás pulykatokány
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 20 dkg gomba, 20, dkg hagyma, 20 dkg paradicsom, 1 citrom leve, 2 ek. olaj, bors, 5 dkg árpagyöngye, bors, só, majoránna, pirospaprika, 1 dl tejszín, 1 ek. liszt
Csíkokra vagdalom húst. Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Beleteszem a felkarikázott gombát, a paradicsomkockákat és a húst. Fűszerezem borssal, sóval, majoránnával, kis pirospaprikával. Csendesen főzöm. Ha majdnem puha, belekeverem az árpagyöngyét. Tízpercnyi lassú gyöngyözés után a tejszínes habarással sűrítem. Forralok rajta még egyet, percig hagyom a tűz felett. Főzés közben ügyelni kell a folyadék mennyiségére, ha szükséges, pótolom vízzel. (A kész tokány alatt rövid lé legyen.)
Töltött csillagtök
Hozzávalók: 4 kicsi csillagtök (kb. 1 kg), 40 dkg pulykamell, 1 dl olaj, 1 vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só
A csillagtök kalapját levágjuk, magházát kivájjuk. Az olajon hagymát pirítunk, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, és 4-5 percig pirítjuk. Végül hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, és paradicsomot és a csillagtökbe töltjük. A tetejére a kalapot visszatesszük, tűzálló tálra tesszük, olajjal meglocsoljuk és kb. 40 perc alatt megsütjük. Sütés alatt sem locsolgatni, sem vizet hozzáadni nem szabad!
Töltött pecsenye
Vékonyra kiverünk nyolc szelet kicsontozott rövidkarajt (vagy négy nagy kicsontozott nyolc szeletbe kivert csirkemellet, esetleg pulykamellet), és egyik felére ráfektetünk egy hajszálvékony, nem húsos füstölt szalonnaszeletet, meghintjük reszelt sajttál. (10 deka szalonna meg 10 deka - pl. edámi - sajt elég hozzá.) Meghintjük csipetnyi reszelt szerecsendióval, és a hús üres felét ráhajtva, hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük. Hirtelen átsütjük a szeleteket két evőkanál olajon, majd a zsiradékból kivéve félretesszük. A visszamaradt olajban üvegesre párolunk egy csapott evőkanálnyi hagymakrémet, vagy egy fej apróra vágott hagymát, meghintjük egy csapott evőkanálnyi pirospaprikával, és a húst beletéve, átforgatjuk. Kevés vizet öntünk alá, beledobunk egy-egy darab paradicsomot meg zöldpaprikát, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha hagymakrémmel készítettük, sózni nem kell. Tálalás előtt simára keverünk egy kiskanál lisztet egy deci tejföllel, és ezzel sűrítjük be a mártást. (Ha nincs paradicsomunk meg zöldpaprikánk, Piros Arany krémmel meg paradicsompürével helyettesítjük.)
Töltött pulykamell édes-savanyú módra
Hozzávalók 4 személy részére: 1 üveg Uncle Ben's Édes-savanyú mártás, 50 dkg pulykamell, 2 db tojás, 80 dkg fagyasztott hasábburgonya, só, bors, oregano igény szerint.
Elkészítése: 4 szeletre vágjuk a pulykamellet, sózzuk, majd kiklopfoljuk a szeleteket. Sűrű kötött mártást készítünk az alábbiak szerint: Az Uncle Ben's mártás felét felforraljuk, s gyors kevergetés közben hozzáadjuk a két egész tojást. Sóval, oregánóval fűszerezzük. Ezt követően a mártást négy egyenlő részre osztva rátesszük a pulykamell szeletekre, összegöngyöljük, majd egyenként alufóliába csavarjuk, és forró sütőben vagy grillen kb. 30 percig sütjük.
Tálalása: A kisütött hasábburgonyát a tányérra helyezzük. Kicsomagoljuk az alufóliából az elkészült húsokat. Minden egyes göngyölt húst éles késsel, ferdén szelve, 4-5 szeletre felvágjuk és a maradék Uncle Ben's Édes-savanyú mártással félig leöntjük.
Töltött pulykamell, rántva
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1 nagyobb alma, 5 dkg füstölt sajt,
Elkészítése: A pulykamell szeleteket kissé kiveregetjük. A meghámozott almát, és a sajtot vékonyan felszeleteljük. A hússzeleteken elosztjuk az almát, beborítjuk a sajttal. Félbehajtva összetűzzük. Bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Gombás rizskörettel ajánlom.
Töltött pulykarolád
Hozzávalók 4 személyre: 4 vékony szelet pulykamell, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 85 dkg újburgonya, 2 szál póréhagyma, 4 kis paradicsom, 2 dl tejszín, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál mustármag, 1-2 teáskanál citromlé, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, a forma kikenéséhez margarin
Elkészítés: A megtisztított pórét 4 egyforma darabra vágjuk, és jénai vagy kerámiatálba tesszük. Leöntjük 4 evőkanál vízzel, majd mikrohullámú fóliával befedjük. 600 watt teljesítménnyel 3 percig pároljuk. A pórét kivesszük, és a megtisztított, hasábokra vágott burgonyát a formába tesszük. Leöntjük 6 evőkanál sós vízzel, mikrohullámú fóliával letakarjuk, majd rátesszük a forma tetejét is. 600 watton 10 percig pároljuk. Közben a húst megmossuk, megtöröljük, sózzuk és borsozzuk. Egyik oldalát megkenjük a mustárral, és ráfektetjük a pórét. Felgöngyöljük, szalonnaszeletbe burkoljuk, és fogvájóval megtűzzük. A burgonyát melegen tartjuk, a roládokat a formába helyezzük, és rámorzsoljuk a margarint. A tejszint a maradék mustárral, a mustármaggal, citromlével, sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd a töltött húsra öntjük. 600 watton 8 percig sütjük. A paradicsomot megmossuk és felszeleteljük. A burgonyát krumplinyomón áttörjük, és reszelt szerecsendióval meghintjük.
A töltött pulykaroládot a mártással leöntve, burgonyával és paradicsomszeletekkel körítjük.
Elkészítési idő kb. 40 perc
Töltött pulykaszelet
Hozzávalók 4 személyre: 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 150 g mozzarella, só, frissen őrölt bors, 4, egyenként 130 grammos pulykaszelet, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 citrom, fogpiszkáló
A petrezselymet felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és rányomjuk. Az olívaolajat beleöntve simára keverjük.
A mozzarellát nyolc szeletre vágjuk, és mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk, négy szeletre ráöntjük a fűszeres olajat, és a maradék négy sajtlappal befedjük.
A pulykaszeleteket sózzuk, borsozzuk. A fűszeres sajtcsomagokat a szeletek egyik oldalára rakjuk, a szabadon maradt húst ráhajtjuk, és fogpiszkálóval rögzítjük.
A vajat megforrósítjuk, és a húsbatyuk mindkét oldalát 5-5 percig sütjük benne, majd puhára pároljuk.
A citrom levét a megsült töltött pulykára csöpögtetjük. Jól illik hozzá az átmelegített francia kenyér és a sült krumpli.
Elkészítési idő: 35 perc
Tűzdelt pulykamell, dióval töltött almával
Hozzávalók: 6 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj; a töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.
Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük. A tepsi aljára kevés olajat öntünk, beletesszük a húst, beborítjuk a szalonnacsíkokkal, hústűvel a húshoz tűzzük. Felforrósított olajjal az egészet leöntjük. Kevés vizet teszünk alá (kb. egy deciliternyit), fóliával lefedjük és közepesen forró sütőben, nagyjából egy óra alatt, megsütjük. Amikor a hús már puha, a fóliát levesszük, és a szalonnát a húson ropogósra pirítjuk. Aki idegenkedik a fokhagymától, az mielőtt feltűzdeli a szalonnát, kevés majoránnával fűszerezheti a húst. Párolt rizzsel és dióval töltött almával tálaljuk. Tálalásnál a rizst meglocsolhatjuk a felforrósított pecsenyelével.
A töltött almához az almákat meghámozzuk, a magházat karalábévájóval kiszedjük. A citromlével, mézzel, mazsolával felfőzött diót, kihűtjük, és az almákba töltjük. A töltött almákat tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és előmelegített sütőben egészen kis lángon 12-15 perc alatt megsütjük.
Tűzdelt pulykamell sült almával
Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 8 jonatán alma, 20 dkg füstölt szalonna, só, pici fahéjas porcukor, olaj
A pulykahúst spékelőtű segítségével sűrűn megtűzdeljük vékony szalonnacsíkokkal, majd a külsejét finoman megsózzuk. Egy tepsibe vékonyan olajat és vizet öntünk, beletesszük a húst, a tetejét megkenjük olajjal, letakarjuk fóliával, és közepes hőmérsékletű sütőben pároljuk egy negyed órát. Akkor a fóliát eltávolítjuk, és gyakori locsolgatás mellett puhára sütjük a húst. Mielőtt teljesen megpuhulna, az almák magházát kifúrjuk, a belsejét kevés fahéjas porcukorral megszórjuk, és a húsok köré tesszük, hogy egyszerre legyen kész. A pulykahúst tálalás előtt szépen felszeleteljük, tálra rendezzük, köré rakjuk a sült almát, és burgonyaköretet kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács: Fontos a spékelőtű, mert e nélkül a hús belsejébe nehezen tudjuk behúzni a szalonnacsíkokat.
Tűzdelt pulykasült
Hozzávalók: 1 pulykamell (kb. 3.5 kg), 15-20 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, só, 10 dkg zsír, 4-5 dl tej.
A szétnyomott fokhagymát a tejjel elkeverjük, a pulykamellet egy tálba tesszük, ráöntjük a fokhagymás tejet, s néhány órára a hűtőszekrénybe helyezzük. A húst többször megforgatjuk, hogy minden oldalról átjárja a fokhagyma íze. A tálból kivéve a tejet leitatjuk róla, sóval bedörzsöljük, majd tepsibe tesszük, vékonyra szeletelt szalonnával teljesen beborítjuk, forró zsírral leöntjük, s attól függően, hogy a hús mekkora, másfél-két óra alatt sütőben megsütjük. Hogy ki ne száradjon, sütés közben zsírjával sűrűn locsolgatjuk, s hogy le ne égjen, időnként kevés húslét vagy vizet öntünk alá. Szeletelés előtt a sültet hagyjuk 10-15 percig pihenni.
A pulykapecsenye levéből 1 evőkanál paradicsompüré és liszt, valamint még egy kis húslé hozzáadásával mártást készíthetünk, amit kiforralva és leszűrve, külön csészében adjunk asztalra, a világért se öntsük a feltálalt hófehér hússzeletekre. Rizsköretet adjunk hozzá, vagy vajas krumplipürét, de tehetünk mellé forró vajon megfuttatott, párolt zöldborsót, kelbimbót, vagy sárgarépát.
Vagdalt pulykamell
Hozzávalók: 2 db zsemle, 2 dl tej, 60 dkg pulykamell, 1 csomó zöldpetrezselyem, 15 dkg vaj, 2 g fehér bors, 2 g szerecsendió, 5 cl tejszín, 2 db tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, só.
Elkészítés: Tejben megáztatjuk a zsemléket, és jól kicsavarjuk. A pulykamellel együtt finom tárcsán keresztül ledaráljuk. Az apróra vágott zöldpetrezselymet vajon megfonnyasztjuk és hozzáadjuk a húshoz. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd kevés tejszínt és a tojásokat hozzátéve jól összegyúrjuk. Pogácsákat formálunk belőle, szitált zsemlemorzsába mártjuk, majd vajban mindkét oldalára átfordítva megsütjük. Amikor megsült, egy edénybe kiszedjük, ráöntjük a sütésből megmaradt vaj felét és forró sütőbe téve, letakarva még egyszer jól átforrósítjuk. Különböző kompótokkal tálalva, kitűnő kímélő étel.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre