Almás-gombás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg margarin, 2 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg főtt sonka, 1 kis csokor petrezselyem, só, bors, 2 nagy savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 kemény tojás, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. 2 evőkanál margarinon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és fedő nélkül erős tűzön 5 percig sütjük. Ezután belekeverjük az apróra darabolt sonkát és a petrezselymet, megsózzuk, borsozzuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük, apró kockára vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A burgonyát, kemény tojást és paradicsomot karikára vágjuk. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, az aljára terítjük a burgonya felét. Tetejére simítjuk a gombás-sonkás keveréket, az almakockákkal meghintjük, a paradicsom és a tojáskarikákkal kirakjuk, megsózzuk, és megkenjük a tejföllel. Tetejére elrendezzük a maradék burgonyát, megsózzuk, rátördeljük a maradék margarint. Megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben megsütjük.
Cseh rakott burgonya 1.
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg aprószemű burgonya, 15 dkg gépsonka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg kifejtett zöldborsó, 4 evőkanál reszelt ementáli sajt, 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor majoránna, só, bors
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. Közben a hagymát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A vajat vagy margarint megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a levessel. A mártást kb. 5 percig főzzük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A zöldfűszereket megmossuk, és felaprítjuk. A sonkát kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A mártásba belekeverjük a lecsöpögtetett zöldborsót, a sonkát, a sajtot, és a zöldfűszereket. Sóval és borssal ízesítjük. A főtt burgonyát meghámozzuk - ha szükséges, félbevágjuk -, és leöntjük, a húsos-zöldségesmártással. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-25 percig sütjük. Friss vegyes saláta és hideg (cseh) sör illik hozzá.
Elkészítési idő kb. l óra.
Cseh rakott burgonya 2.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 200 g kolbász, 80 g zsír, 2,5 dl tejföl, 2 tojás, 4 kemény tojás, só.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk zsírral, belerakunk egy sor burgonyakarikát, egy sor karikára vágott kemény tojást meg karikára vágott kolbászt, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Minden réteg burgonyát és tojást enyhén megsózunk. Az utolsó réteg burgonyát leöntjük a 2 tojással elhabart tejföllel, és sütőben szép pirosra sütjük.
Ecetes uborkával vagy hordós káposztával tálaljuk.
Cseh túrós rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 500 g túró, 100 g vaj, 1 dl tejföl, só.
A meghámozott és megmosott burgonyát vastagabb karikára vágjuk, és megsózzuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk az aljára egy réteg, túrót simítunk, aztán egy réteg burgonya következik, amelyre apró vajdarabkákat szórunk, majd ismét túró, mindaddig, amíg a hozzávalókból tart. A tálat lefödve forró sütőbe toljuk, és sütés közben a burgonyát tejföllel locsolgatjuk.
Cseh szalámis rakott burgonya
Hozzávalók: 1,25 kg burgonya, 250 g felvágott, 80 g zsír, zöldpetrezselyem, só.
A megmosott, meghámozott burgonyát karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, belerakunk egy sor burgonyakarikát, megsózzuk, megszórjuk apróra metélt felvágottal meg zöldpetrezselyemmel, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A legfelső réteg burgonyára kis zsírdarabokat rakunk, egy kevés vizet öntünk alá, és gyenge lángon fedő alatt keverés nélkül puhára pároljuk.
Zöldségsalátával tálaljuk.
Cseh füstölt hússal rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 60 g reszelt sajt, 300 g főtt füstölt hús (lehet maradék is), 40 g zsír vagy olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl tej, 6 tojás, 60 g hagyma, só, törött bors.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, megszórjuk zsemle- morzsával, és belerakjuk a burgonya felét. Egyenletesen ráterítjük a főtt, összevagdalt húst, a 4 apróra vágott kemény tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és betakarjuk a főtt burgonya másik felével. Meglocsoljuk a hagymás zsírral, megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben ropogósra sütjük. Közben a tejben elhabarjuk a 2 tojást meg a zsemlemorzsát, ráöntjük a megsült burgonyára, és a tojással együtt készre sütjük.
Cseh párolt hallal rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 400 g halfilé, 60 g zsír, 20 g vaj, 1 kanál zsemlemorzsa, 2 dl tej, 2 tojás, 100 g hagyma, só, 1 kávéskanál pirospaprika, törött bors.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, belekeverjük a megmosott, felszele-telt halat, megsózzuk, forró vizet öntünk alá, megborsozzuk, és puhára pároljuk. Egy tűzálló edény alját kizsírozzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és belerakjuk a burgonya egyik felét, ráterítjük a párolt halat, majd betakarjuk a burgonya másik felével. A tejben elhabarjuk a 2 tojást, megsózzuk, és ráöntjük a rakott burgonyára. A tetejére hideg vajdarabokat tördelünk, és előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
Cseh káposztával és tepertővel rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 500 g savanyú káposzta, 200 g tepertő, 40 g zsír, 1 evőkanál zsemle-morzsa, 2,5 dl tejföl, 1 dl tej, 2 tojás, só, törött bors.
A meghámozott burgonyát megmossuk, és vékony karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, és megszórjuk zsemlemorzsával. Belerakjuk a burgonya egyik felét, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk az összeaprított tepertővel meg a kifacsart, apróra vágott savanyú káposztával, és betakarjuk a burgonya másik felével. A tejfölben elhabarjuk a tejet meg a 2 tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és ráöntjük a burgonyára. A tetejére zsírdarabokat rakunk, és előmelegített sütőben takaréklángon megsütjük.
Cseh juhtúróval és metélőhagymával rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 300 g juhtúró, 100 g füstölt szalonna, 20 g zsír, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl tejföl, metélőhagyma, só.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és belerakjuk a burgonya felét. Rásimítjuk a juhtúrót, bőven megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, és betakarjuk a burgonya másik felével. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és rálocsoljuk a burgonyára. Végül ráöntjük a megsózott, elhabart tejfölt is, és forró sütőben megsütjük.
Cseh túrós joghurttal rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 500 g túró, 60 g vaj, 20 g zsír, 1 kanál zsemlemorzsa, 1 joghurt, 3 tojás, só, metélőhagyma.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, belerakjuk a burgonya felét, és enyhén megsózzuk. A túrót kikeverjük az apróra vágott metélőhagymával meg egy kevés sóval, rásimítjuk a burgonyára, rászórjuk az apró kockára vágott kemény tojást, és betakarjuk a burgonya másik felével. A joghurtban elhabarjuk a tojást, megsózzuk, és leöntjük vele a burgonyát. A tetejére vajdarabokat tördelünk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Cseh savanyú káposztával és kolbásszal rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 300 g savanyú káposzta, 100 g füstölt kolbász, 20 g füstölt szalonna, 50 g zsír, 2,5 dl tej, 2 tojás, só, törött bors.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, belerakunk egy sor burgonyát, megsózzuk, majd egy réteg savanyú káposzta és egy sor apróra vágott, megborsozott kolbász következik. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart. A legfelső réteg burgonyát megsózzuk, ráöntjük a tejjel elhabart tojást, beborítjuk vékony szalonnaszeletekkel, és forró sütőben megsütjük.
Darált húsos rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 1 kg burgonya, 50 dkg kelkáposzta, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemle- morzsa, 17 dkg reszelt trappista vagy edami sajt; 5 dl húsleves, 2,5 dl tej, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 2 evőkanál olaj, só, bors, édesnemes pirospaprika
Elkészítés: A megmosott burgonyát forrásban tévő, sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. A megtisztított, megmosott kelt nagyobb darabokra vágjuk. Forrásban lévő, sós vízben 5 percig előfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A hagymát felkockázzuk. A darált húst összegyúrjuk a tojással és a hagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a darált húst gyakran kevergetve, fehéredésig pirítjuk. A vajat vagy a margarint megforrósítjuk, és a lisztet megpirítjuk. Tejjel és húslevessel felöntjük, összeforraljuk, majd 2-3 percig főzzük. Belekeverjük a sajt 2/3-át és felolvasztjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A burgonyát, a darált húst és a kelt nagy tűzálló tálba rétegezzük, és leöntjük a sajtmártással. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig sütjük. A maradék reszelt sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával és kevés pirospaprikával. A rakott burgonyára szórjuk, és visszatoljuk a sütőbe. További kb. 10 percig sütjük.
Erdélyi juhtúrós rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd rámorzsolom a juhtúró felét. Rálocsolom a megmosott és apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére kevés fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem, és legalább egy órán keresztül majdnem közepes lángon párolom az ételt. Rendkívül jóízű, bár nem éppen fogyókúrás!
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Fokhagymás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt sonka vagy kicsontozott füstölt hús, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi pástétomfűszer, 3 cent konyak, 1 teáskanál só, 2 db egész tojás.
A burgonyát nyersen meghámozom, és vékony karikákra vágom. Tepsibe teszek egy sor burgonyát, ezt betakarom a csíkokra vágott sonkával, amelyet újabb réteg burgonya követ. A tejszínt összekeverem a tejjel, a konyakkal, hozzáadom a habosra felvert tojásokat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, végül belekeverem az összes fűszert. A tejes-tojásos öntetet rálocsolom a burgonyára, és alufóliával szorosan befedem. A tepsit előmelegített forró sütőbe tolom, és kis lángon legalább két órán keresztül párolom. Ezután a fedőt leveszem róla, és kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb.: 150 perc.
Francia sajtos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 15 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen fajta lehet), 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db egész tojás, 6 dl tej, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 teáskanál só.
A főtt burgonyát hámozás után vékony karikákra vágom, a fokhagymagerezdeket megtisztítom, és apróra vágom (nem zúzom). Egy tepsi alját beterítem burgonyakarikákkal, megsózom, kevés fokhagymadarabkát szórok rá, majd meghintem reszelt sajttal és törött borssal. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. Ezután a tejet felforralom, beleszórom a reszelt szerecsendiót, majd ha kissé kihűlt, hozzáöntöm a közben habosra kevert tojást. Ezzel az öntettel lelocsolom a burgonyát. Ezután az előmelegített forró sütőbe tolom, és fedetlenül pirítom huszonöt percig, illetve addig, amíg a teteje szép pirosra nem sül. Ha már majdnem készen van, megszórom apróra morzsolt vajjal, és már csak addig pirítom, amíg a vaj elolvad a tetején. Kockákra vágva tálalom. Aki szereti, a tányérján még külön is megsajtozhatja.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Füstölt halas rakott burgonya
Hozzávalók (12 adag): 2 kg burgonya, 4 doboz sprotni (apró füstölt hal), 2 narancs, 1 citrom, 8 dl tejföl, 25 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál só, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött feketebors, 6 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom, és vékonyra karikázom. Nagy tepsit az olajjal kikenek és behintem a zsemlemorzsával, majd a burgonyát beleterítem. Jól megsózom, rákarikázom a megtisztított vöröshagymát. Két dl tejfölt összekeverek a leszűrt hal levéből 3 evőkanállal és rálocsolom a hagymás burgonyára. A halakat óvatosan szétszedem és elosztom a burgonyán. A visszamaradt halas olajat összekeverem a tejföllel, a törött borssal, a megreszelt citromhéjjal, a zúzott fokhagymával és a citrom levével, majd rálocsolom a halra. A narancsot meghámozom, felkarikázom, és a narancskarikákat elosztom a tetején. A füstölt szalonnát nagyon vékony szeletekre vágom és beborítom vele a narancsot. Alufóliával lefedem, és legalább negyven percig párolom az előmelegített forró sütőben, majd az alufóliát levéve kicsit megpirítom a tetejét. Ha kihűlt, adagokra osztom, és becsomagolva a mélyhűtőben lefagyasztom.
Tálalás előtt legalább két órával előveszem, hagyom felolvadni, majd a forró sütőben átmelegítem.
Fűszeres rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 pár virsli, 3 dl tejföl, 1 dl ketchup, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál "piros arany" paprikakrém, 4 gerezd fokhagyma, kevés só. 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 10 dkg reszelt márványsajt.
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom. Ha langyosra hűlt, vékony karikákra vágom. A felét beleterítem egy közepes nagyságú tepsibe. Rákarikázom a bőrétől megfosztott virslit, és ráhintem a reszelt márványsajt egyharmadát. A tejfölt és a ketchupot simára keverem, beleteszem a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a mustárt, a paprikakrémet, a majoránnát és a borsot, meg a maradék reszelt sajtot. Az egészet sűrű masszává keverem. Megkóstolom, hogy elég sós-e. (A márványsajt és a paprikakrém nagyon sós, vigyázzunk, nehogy elsózzuk az ételt!)
A tepsiben a márványsajtos virslire terítem a maradék burgonyát és rákenem a sűrű sajtos-tejfölös masszát. Szorosan betakarom a tepsit és az előmelegített forró sütőben, kis lángon, legalább másfél órán keresztül párolom. Csodálatos ízűvé párolódik össze ez a rakott krumpli. Tálalás előtt a tepsiről leveszem a fedőt, és szép világos pirosra pirítom a tetejét. (Nem szabad megbarnítani, mert keserű lesz!)
Elkészítési ideje: 140 perc.
Gombás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg gomba, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 25 dkg zöldpaprika, 2 db egész tojás.
A gombát gondosan megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony szeletekre vágom. Az olajat felforrósítom, ráteszem a gombát és megsózom, megborsozom, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és apróra vágott petrezselyemzöldet, valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát. Közben a zöldpaprikát kicsumázom, és vékony szeletekre vágom. A meghámozott és karikára vágott burgonyát szétterítem egy tepsiben, megsózom, majd rákanalazom a párolt petrezselymes gombát, és a tetején elosztom a zöldpaprikaszeleteket. Rászórom a reszelt sajtot és lelocsolom a habosra felvert tojással. Az egészet szorosan befedem, és előmelegített forró sütőbe tolom. Jó negyven percig közepes lángon párolom, majd a fedelét levéve, kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
Húsos rakott burgonya 1.
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, félliternyi jó erős, leszűrt húsleves (vagy csontleves), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 25 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt.
Az olajat felforrósítom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd ráteszem a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntöm a húslevest. Beleszórom a fűszereket, és fedő alatt megpárolom. Ezután belekeverem a paradicsompürét, a sajtot és a lisztet, de már nem forralom. A meghámozott és karikákra vágott főtt burgonyát beleterítem egy nagy tepsibe úgy, hogy csak egy sor legyen benne a burgonya, majd ráöntöm a megpárolódott paradicsomos húst. Befedem, és az előmelegített forró sütőben legalább negyven percig párolom. Ezután a fedőt leveszem, rálocsolom a tejfölt, és szép pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.
Húsos rakott burgonya 2.
Hozzávalók (6 személyre): 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg darált sertésdagadó, 4 evőkanál árpapehely, 4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd megpirítom. Ha a pörc már egészen ropogós, illetve az összes zsírja kisült, ráteszem a darált húst, és folytonosan kevergetve fehéredésig pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a paradicsompürét, valamint egy evőkanál vizet. A tűzre visszatéve néhány percig tovább pirítom, ezután hozzáadom a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Beleszórom az árpapelyhet, ráöntök 2 dl vizet, és befedve 10 percig párolom. Közben megsózom, borssal meghintem, és a felvert tojással elhabart tejföl felét is belekeverem, de már nem forralom. A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágva egy sorban terítem bele egy tepsibe. Megsózom, kevés reszelt sajtot hintek rá, és betakarom a megtisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával. Erre rákenem az árpapelyhes darált húst, amit a megmaradt reszelt sajttal és a tojásos tejföllel rétegezek. A tepsit fedő nélkül tolom be az előmelegített, forró sütőbe. 30 percig sütöm közepes lángon, a tetejét szép pirosra pirítom. Kockákra vágva, salátával tálalom.
Juhtúrós rakott krumpli
Hozzávalók 4 személy részére: 2 kg krumpli, 40 dkg juhtúró, 12 dkg vaj, 2 csg. újhagyma, 4 dl tejföl, 4 db tojás, só
Héjában megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk, és a felét lereszeljük a reszelő legdurvább fokán egy vajjal kikent mély, tűzálló tálba. Erre terítjük a villával összetört juhtúrót, melyet összekevertünk a zöldjével együtt apróra vágott zöldhagymával. A krumpli másik felét a juhtúróra reszeljük. A tejfölt az egész tojásokkal meg a maradék olvasztott vajjal simára keverjük, és a lerakott krumplira öntjük. Forró sütőben pirosra sütjük.
Kapros rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 3 db egész tojás, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 1 kis fej vöröshagyma, 2,5 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 1 csokor kapor, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió virág, 1 teáskanál só.
A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágva beleterítem egy lapos, nagyobb tepsibe. Megsózom. A tojássárgákat kikeverem az olvasztott, de már hideg vajjal, és apránként hozzáadom a tejet, a búzadarát, a nagyon finomra aprított kaprot és az összes fűszert. A tehéntúrót villával simára töröm és hozzákeverem a tojásos keverékhez. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habbal óvatosan összekeverem, és a masszát a burgonyára kenem. Előmelegített forró sütőbe tolom, közepes lángon addig sütöm, amíg szép pirosbarna kéreg nem sül a tetejére.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
Karfiolos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kis fej karfiol (kb. 40-50 dkg), 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 3 dl víz, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött borókabogyó, 1 mokkáskanál törött bors.
A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva felkarikázom. Közben a karfiolt megtisztítom a külső leveleitől, és kis rózsáira szedem. A vajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínű rántást készítek belőle. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és az előzőleg megtisztított, nagyon finomra aprított vöröshagymát. Ezután felöntöm három deci vízzel és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. A mártást ezután a tejföllel és a nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel összekeverem, majd az összes fűszert hozzátéve, hagyom langyosra hűlni. Egy tepsit kiolajozok. Egy sor burgonyakarikát teszek bele, ezt megsózom, és a nyers karfiolrózsákat ráteszem. Kevés mártást öntök rá, amit burgonyaréteggel beborítok. Karfiollal folytatom, amire újabb mártást öntök. Végül burgonyaréteg zárja le a sort, amit bőven megöntözök a megmaradt mártással és rászórom a reszelt sajtot. A tepsit betakarom, és az előmelegített forró sütőben kis lángon, egy órán keresztül párolom.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Kelkáposztás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 dkg kelkáposzta, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 4 dl tejföl, 20 dkg párizsi vagy krinolin, 3 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött köménymag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg reszelt füstöltsajt, ízlés szerint só.
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva vékony karikákra vágom. Közben a kelkáposztát megtisztítom a külső, fonnyadt, hibás leveleitől, és nyersen vékony csíkokra vágom. A tejfölt összekeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a köménymaggal és az olajjal. A párizsit nagyon vékony csíkokra metélem. Egy közepes nagyságú tepsibe terítek egy sor burgonyát, amelyet megsózok, majd rászórok egy sor kellevél-csíkot, kevés párizsit és meghintem reszelt sajttal. A fokhagymás-fűszeres tejfölből néhány evőkanállal meglocsolom, és a rétegezést burgonyával folytatom. Ha a hozzávalók elfogytak, akkor a nagyon apróra metélt füstölt szalonnát rászórom a tetejére, és a tepsit alufóliával szorosan befedem. Előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon negyven percig párolom, majd a fedelét levéve, piros-ropogós pörccé sütöm a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Kertész rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 30-35 dkg karfiol, zöldbab, zöldborsó vegyesen, 2 db egész tojás, 2 dl tejföl, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa.
A főtt burgonyát meghámozom és felkarikázom. Egy közepes nagyságú tepsibe beleterítek egy réteg burgonyát. Megsózom. A megtisztított és kis rózsáira szedett karfiol felét, a megmosott, letisztított, felvágott zöldbab felét és a zöldborsó felét ráteszem a burgonyarétegre, és ugyancsak megsózom. Erre ismét burgonya kerül, amelyet a maradék zöldséggel rétegezek, végül a zsemlemorzsával fejezem be. Minden sort megsózok. A tojást habosra verem a tejföllel, belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt petrezselyem-zöldet, a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, valamint az olajat. Sóval és a fehér borssal fűszerezem, majd ráöntöm a burgonya tetejére. Szorosan befedem és jó egy órán keresztül, kis lángon párolom az előmelegített, forró sütőben. Ezután a fedőt leveszem a tetejéről, és pirosra pirítom.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Királyi rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg húsos császárszalonna, l szál lángolt kolbász, 5-5 dkg reszelt füstölt sajt, márványsajt és ementáli sajt, 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg juhtúró, 2 gerezd fokhagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj az edény kikenéséhez
A burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. A kolbászt (bőrét lehúzva) nagyon vékonyra karikázzuk. A császárszalonnát vékony szeletekre vágjuk. A reszelt sajtokat összekeverjük. A juhtúrót simára keverjük a megtisztított, szétzúzott fokhagymával, a sóval, a törött borssal, a kapribogyó leszűrt levével és a tejföllel. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk, majd a felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk. Kikent tűzálló tálba vagy tepsibe egy réteg burgonyát terítünk, ezt betakarjuk a lángoltkolbász karikákkal, lelocsoljuk a tejfölös-túrós mártással, és reszelt sajttal megszórjuk. Burgonyával folytatjuk a rétegezést, majd az előbbi sorrendben rakjuk egymás után a hozzávalókat mindaddig, amíg el nem fogynak. A tetejét meglocsoljuk a mártással, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és a császárszalonna-szeletekkel vastagon beborítjuk úgy, hogy a sajtból semmi se látsszon ki. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben 60 percig közepes lángon sütjük, majd a tetőt levéve addig pirítjuk, amíg a szalonna ropogós-piros pörccé nem válik. Ecetes salátával kínáljuk.
Kolbászos rakott burgonya 1.
Hozzávalók: 6 szem közepes burgonya, 7 tojás, 1 szál gyulai kolbász, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj vagy olaj
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk. Hat tojást keményre főzzünk. A tejfölt az olvasztott vajjal, sóval és egy nyers tojással összekeverjük. Ebbe a masszába beleforgatjuk a karikára vágott burgonyát. Egy réteget teszünk e tepsi aljába, rászeleteljük a kemény tojást, erre a kolbászt, a tetejére a maradék burgonyát. Sütőben pirosra sütjük.
Kolbászos rakott burgonya 2.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kis tubus kolbászkrém, 20 dkg puha lángolt kolbász, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzöm, és még melegen meghámozom. Hagyom kihűlni. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntöm a közben felforralt tejet. A tűzre visszatéve simára keverem és sűrűre főzöm, majd hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, a meghámozott és nagyon apróra metélt vöröshagymát, valamint a sót és a borsot. Ezután beleteszem a tubusból kinyomott kolbászkrémet, és jól összekeverem. Egy tepsit kikenek az olajjal, és egyenletesen elterítem benne a vékonyra karikázott burgonyát. Gyengén megsózom, majd a bőrétől megfosztott és vékony karikákra metélt kolbászt rászórom. Végül a kolbászkrémes mártással bekenem. Rálocsolom a tejfölt, meghintem kevés (egy-két evőkanál) zsemlemorzsával és alufóliát teszek a tetejére. Előmelegített forró sütőben közepes lángon negyven percig párolom, ezután a fedőt levéve, szép pirosra pirítom a tetejét. Salátát soha sem felejtek el, kínálni hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.
Köményes rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25-30 dkg megtisztított és egészben megpárolt sárgarépa, fél mokkáskanál törött köménymag, 3 dl tej, 10 dkg reszelt trappista sajt, 3 db egész tojás, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágva beleterítem egy közepes nagyságú tepsibe. Rászórom a megtisztított és almareszelőn lereszelt sárgarépát. A tojásokat keményre főzöm, és apró kockákra vágva elosztom a sárgarépa tetején. A tejben elkeverem a sót, a borsot és a törött köménymagot, majd ráöntöm a tetejére, végül meghintem a reszelt sajttal. A tepsit szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőben negyven percig párolom. A fedőt levéve világossárgára pirítom a tetejét. Egyszerű, ám nagyon finom étel egy jó nagy tál salátával.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Lecsós-húsos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg darált sertéshús, 4 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma.
A burgonyát megmosom, és fazékba téve ráöntök annyi vizet, amennyi jól ellepi. Puhára főzöm. Közben két tojást keményre főzök, majd még melegen meghámozva felkarikázom. A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és a nagyon finomra metélt, kiolvasztott füstölt szalonnán üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet, majd a tűzre visszateszem. Belerakom a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Fedő alatt üvegesre párolom, végül beleteszem a megtisztított és zúzott fokhagymát, meg a felkarikázott paradicsomot. Ezután már csak néhány percig párolom. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzákeverem a habosra felvert tojásokat, valamint a tejfölt. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítem. A tepsibe tett burgonyára kevés keménytojás-karikát szórok, ezt megrakom a lecsós-tejfölös hússal. Erre burgonyaréteg kerül, amit ugyancsak beborítok a hússal. A tetejére burgonyakarikát teszek, amit kevés olajjal lelocsolok. A tepsit lefedem, és előmelegített forró sütőben egy órán keresztül párolom, végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Lecsós rakott burgonya 1.
Hozzávalók (12 adag): 2 kg héjas burgonya, 1 kg zöldpaprika, 50 dkg kemény paradicsom, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg lángolt vagy egyéb nem túl száraz füstölt kolbász, 10 db tojás, 1 dl olaj, 2 evőkanál só, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött feketebors, az étel befejezéséhez (négy személyre számítva) 2 dl tejföl, 1 db tojás, 3 evőkanál olaj.
Nagyméretű tepsit előkészítek. A burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom, és vékony karikákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot megmosása után felkarikázom, a megtisztított vöröshagymát ugyancsak felkarikázom. A lángolt kolbász bőrét lehúzom (ez akkor a legegyszerűbb, ha vagy megmosom a kolbászt és várok néhány percet, vagy pedig fél órára beteszem a mélyhűtőbe) és karikákra vágom. A tojásokat keményre főzöm és még melegen meghámozva ugyancsak karikákra vágom. A tepsibe beleterítek egy réteg főtt burgonyát és megsózom. Ráteszek egy sor hagymakarikát és zöldpaprikaszelet. Ezt is megsózom, majd beborítom egy réteg kolbásszal és főtt tojással. Paradicsommal rétegezem tovább, majd burgonyával folytatom. Addig rétegezek, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére burgonya kerüljön. Végül az olajba belekeverem a törött borsot, a zúzott fokhagymát és kevés sót, majd rálocsolom a tetejére. A tepsit fedetlenül teszem be az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm, amíg csak kérgesre nem sül a teteje. Ezután hagyom teljesen kihűlni. Adagokra osztva lefagyasztom.
Az étel befejezése úgy történik, hogy a teljesen felengedett rakott burgonyára ráöntöm a nyers tojással elkevert olajos tejfölt, és addig sütöm fedetlenül, amíg szilárd kéreg nem lesz a tetején.
Lecsós rakott burgonya 2.
Hozzávalók: 2 adag fagyasztott félkész lecsó, 1 kg héjában főtt burgonya, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 2 pár virsli (vagy 1 pár szafaládé), ízlés szerint só és törött fekete bors, a tepsihez 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa.
Egy közepes tepsit kikenek az olajjal és behintem a zsemlemorzsával, majd lehetőleg egy sorban belekarikázom a főtt és meghámozott burgonyát. Megsózom és megborsozom, ezután pedig rákarikázom a bőrétől megfosztott virslit. A már felengedett lecsót összekeverem a felvert tojással és a tejföllel, ezután rákanalazom az étel tetejére. Befedem alufóliával, és az előmelegített, forró sütőben 40 percig párolom közepes lángon. Végül a fedelét levéve, szép pirosra megpirítom.
Lerakott krumpli
8-10 krumplit megmosunk, vízben megfőzzük, meghámozzuk, és karikába vágjuk. Egy tűzálló edénybe teszünk egy kis zsírt vagy vajat, egy sor fölszeletelt krumplit, megsózzuk, tejföllel leöntjük, keményre főtt tojást karikára vágva teszünk rá, és ezt a lerakást megismételjük, miig a krumpli elfogyott. Legfelül kevés zsemlyemorzsát szórunk rá, és a sütőbe szép világos sárgára sütjük, de óvatosan, hogy ki ne száradjon.
Májpástétomos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg májpástétom (amit szeletelni lehet), 10 dkg füstölt szalonna, 2 db savanykás, jóízű alma, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál konyak (ez el is maradhat, de ha van, ez nagyon különlegessé varázsolja az ételt). 1 teáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors.
A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom. A tepsit az olajjal kikenem és belekarikázok egy vékony réteg burgonyát. Megsózom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, a májpástétom bőrét lehúzom, és vékony csíkokra metélem, az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól ugyancsak felcsíkozom. A tejfölt a tejjel és a liszttel simára keverem, a sóval és a borssal ízesítem, majd belekeverem a megmosott és felaprított petrezselyemzöldet, valamint beleöntöm a konyakot. A burgonyarétegre ráhintek egy réteg májcsíkot, rászórom a majoránnát és a füstöltszalonna-darabkákat, rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, majd almacsíkokkal szórom be. A tejfölös öntetből három evőkanállal rálocsolok, ezután ismét burgonyával folytatom a rétegezést. A már leírt sorrendben telerakom a tepsit, a tetejét pedig megöntözöm a maradék tejfölös-fűszeres öntettel. Előmelegített forró sütőbe téve, de kis lángon, egy órán keresztül fedő alatt párolom az ételt.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Mexikói rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg mirelit morzsolt csemegekukorica, 2 db paradicsompaprika, 1 db csípős hegyes paprika, 4 egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál kukoricaliszt, 10 dkg reszelt bármilyen csípős ízű sajt.
A főtt burgonyát meghámozom, és vékony karikákra vágom, majd egy közepes tepsiben a felét elterítem. Rászórom a már felengedett mirelit kukorica felét és a megmosott, kicsumázott, apróra vágott paradicsompaprika-kocka felét. A tojásokat habosra verem, összekeverem a tejföllel és a kukoricaliszttel, majd hozzáadom a reszelt sajtot, a törött borsot és a zúzott fokhagymát. Ebből az öntetből néhány kanállal rálocsolok, ezután a rétegezést a hegyes csípős paprika- karikákkal az előző sorrend szerint folytatom. A tetejére öntöm a maradék sajtos mártást és a tepsit szorosan letakarva, legalább negyven percig közepes lángon párolom az ételt. Végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Mindent bele rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 10 dkg szárazra sütött tepertő, 10 dkg gomba, 10 dkg bármilyen húsféle (vagy felvágott), 10 dkg reszelt sajt (bármilyen maradék is lehet), 1 db egész tojás, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só.
A gombát és a hagymát megtisztítom. A felvágottal és a tepertővel együtt nagylyukú darálón ledarálom. A tojást habosra verem, összekeverem a tejföllel és a darált húsos masszával, végül a sót és a borsot is belekeverem. A meghámozott és karikákra vágott főtt burgonyát beleterítem egy nagyobb tepsibe, kissé megsózom, és rákenem a tejfölös krémet. Beszórom a reszelt sajttal és meglocsolom az olajjal. Szorosan befedem egy alufóliával és az előmelegített közepes hőfokú sütőben, negyven percig párolom, ezután pedig a tetejét levéve, kicsit megpirítom. (Csak világosra, nehogy a sajt keserűvé váljon a tetején!)
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Mustos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg fehér szőlő, 1 dl frissen préselt must, 20 dkg trappista sajt egy darabban, 2 dl tejszín, 2 tyúkhúsleves-kocka, 4 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt gyömbér (vagy gyömbérpor), 1 evőkanál finomliszt.
A burgonyát héjában megfőzöm, és meghámozva vékony karikákra vágom. Akkora tepsit készítek elő, amekkorába csak egy ujjnyi magasan fér a burgonya. A főtt burgonyát beleterítem és megsózom. A szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem és rászórom a burgonyára, illetve kicsit bele is nyomkodom. A tojásokat szétválasztom. A sárgákat kevés sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel és gyömbérporral kikeverem, majd felengedem a tejszínnel és a musttal, amiben előzőleg elkevertem a lisztet és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A húsleveskockákat fél dl vízben feloldom és hozzáöntöm a fűszeres-tojásos tejszínhez. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verek, és óvatosan összekeverem a tojásos-tejszínes mártással. A burgonyára rárakom a hajszálvékony szeletekre vágott sajtot és rákenem a tojáshabos masszát. Fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm közepes lángon, amíg szép pirosbarna nem lesz a teteje. Különleges ízű, finom étel!
Elkészítési ideje: 90 perc.
Nyári rakott burgonya (12 adag)
Hozzávalók: 3 kg burgonya, 45 dkg vagdalthús (3 db 15 dkg-os húskonzerv), 1 kg színes, vastag húsú zöldpaprika, 20 dkg füstölt szalonba, 6 db tojás, 8 dl tejföl, 4 nagy fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál só, 1 púpozott mokkáskanál törött feketebors, 2 evőkanál olaj.
A burgonyát megmosom, majd héjában megfőzve még melegen meghámozom, és vékony karikákra vágom. Míg a burgonya fő, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem, a vöröshagymát megtisztítom, és karikákra vágom. A fokhagymát tisztítás után összezúzom és belekeverem a tejfölbe, amihez még a felvert tojásokat is hozzáöntöm. A füstölt szalonnát nagyon vékony, kis szeletekre vágom. A vagdalthúst villával összetöröm, és a felforrósított olajon gyorsan lepirítom. Egy jó nagy tepsibe terítek egy réteg főtt burgonyakarikát, amit a hagymával beborítok és megrakom a zöldpaprikaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom, majd vagdalthúst szórok rá. Ezután lelocsolom a tojásos tejföllel, és a rétegezést újra kezdem. Addig folytatom, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére helyezem a füstöltszalonna-szeleteket és leöntöm a megmaradt tojásos tejföllel, majd előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a tetején szép piros pörc nem lesz. A tepsiben hagyom kihűlni, ezután adagokra osztva becsomagolom, és címkével ellátva a mélyhűtő-ládába teszem.
Fogyasztáskora felengedett rakott burgonyát a sütőben átforrósítom, és tejföllel megIocsolva tálalom.
Olasz rakott burgonya
Megtisztítunk, és karikára vágunk 75 deka burgonyát és felszeletelünk 50 deka paradicsomot. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a burgonya felét, megsózzuk, befedjük a paradicsomkarikák felével. Meghintjük reszelt sajttal, majd ismét egy sor burgonyát, majd egy sor paradicsomot rétegezünk a tálba a burgonyát sózva, a paradicsomot sajttal megszórva. Tetejére apró vajdarabkákat tördelünk (kb. 5 dekát), és a tálat alufóliával befedve, forró sütőbe toljuk. 20 percig pároljuk, majd a fóliát levéve a tetejéről, alsó lángon még 20 percig sütjük.
Orosz rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 150 g kolbász, 2 füstölt hal, 80 g zsír, 2,5 dl tejföl, 40 g hagyma, zöld-petrezselyem, só, törött bors.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, belerakjuk a burgonya felét, beborítjuk a karikára vágott kolbásszal és a kicsontozott, apróra vágott füstölt hallal. A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát meg a zöldpetrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük tejföllel, összekeverjük, és a felét ráöntjük a füstölt halra, befedjük a burgonya másik felével, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és lefödve ropogósra sütjük.
Paprikás rakott burgonya 1.
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya, 50 dkg zöldpaprika (a lecsópaprika is jó hozzá), 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só.
A burgonyát meghámozzuk, jól megmossuk, és nyersen vékonyra karikázzuk. Egy kis tálkában összekeverjük a lisztet, a törött borsot, a pirospaprikát és a sót, majd ezt a keveréket rászórjuk a burgonyára. Az egészet összerázzuk, hogy a fűszeres liszt a burgonyát mindenhol egyformán érje. Beleöntjük egy tepsibe vagy lapos tűzálló tálba. A burgonya tetejére karikázzuk a megtisztított vöröshagymát és a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát. A tejfölben elkeverjük az olajat, kevés sót, a tisztított és szétzúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk az étel tetejére. Rászórjuk a reszelt sajtot, és a tepsit gondosan befedjük. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és legalább egy órán keresztül pároljuk, közepesnél valamivel kisebb lángon. Ezután fedő nélkül addig pirítjuk, amíg még világossárga a színe. Nem szabad megbarnítani, mert a sajt megéghet, és az étel keserű lesz!
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Paprikás rakott burgonya 2.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 tojás, 2 pár virsli, 10 dkg szeletelt császárhús, 3 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só.
A tojásokat megmosom, és 10 percig főzöm. Ezután hideg vízzel leöblítem, és meghámozom, majd karikákra vágom. A burgonyát meghámozom, és nyersen vékonyra karikázom. Egy kis tálkában összekeverem a lisztet, a pirospaprikát, a sót és a törött borsot. Mély tálban rászórom a nyers burgonyára a paprikás lisztet, és jól összerázom, hogy a fűszeres liszt mindenütt egyformán érje a burgonyát. Ezután egy lapos tepsibe egy sorban beleterítem a lisztes burgonyát. Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, hogy egészben betakarja a burgonyát, és elosztom rajta a keménytojás-karikákat. Ezután elosztom a tetején az ugyancsak karikákra vágott virsliket, majd egyenletesen rászórom a reszelt sajtot. A vékony csíkokra vágott szeletelt császárhússal meghintem. Végül rálocsolom a sóval, a törött borssal, a zúzott fokhagymával elkevert tejfölt, és alufóliával befedve betolom az előmelegített, forró sütőbe. Kis lángon legalább 40-50 percig párolom, végül az alufóliát leveszem a tetejéről, és addig pirítom, amíg szép világosra sül a teteje. Nem szabad nagyon megbarnítani, mert az égett sajttól keserűvé válhat. Rendkívül finom, ízes-zamatos étel, amely csípős almapaprikával (ecetes paprikával) a legfinomabb.
Paradicsomos rakott burgonya 1.
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 50 dkg friss nyers paradicsom, 3 db egész tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj.
Egy közepes nagyságú tepsit vagy tűzálló tálat egy evőkanál olajjal kikenek, és belekarikázom a meghámozott, főtt burgonya felét. Erre ráteszem a megmosott és felszeletelt paradicsom felét. A tojásokat a tejszínnel habosra verem, beleszórom a fűszereket és a megtisztított, zúzott fokhagymát. Néhány evőkanállal rálocsolok a paradicsomra, majd kevés reszelt sajttal meghintem. Ezután újra burgonyával folytatom a sort, amelyet paradicsomréteg követ. Végül ráöntöm az összes fűszeres-tejszínes tojást és rászórom a maradék reszelt sajtot. A maradék olajjal lelocsolom és a tepsit egy alufóliadarabbal befedem. Az előmelegített forró sütőben harminc percig párolom, végül a fedőt levéve, kissé megpirítom a tetejét. Vigyázat, a sajt miatt hamar megbarnulhat!
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Paradicsomos rakott burgonya 2.
Hozzávalók 4 személy részére: 75 dkg kemény paradicsom, 60 dkg krumpli, 5 db gyöngyhagyma, 6 dkg sajt, 1 mk. morzsolt kakukkfű, 2 ek. vágott tárkonylevél, 1.5 dl olaj, só, bors
15 percig héjában főzzük a krumplit, majd leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, és felszeljük kb. 1 cm-es karikákra. Forró víz alá tartjuk a paradicsomokat, így könnyebben meg tudjuk hámozni azokat. Kettévágjuk, kanállal kiszedjük a mag körüli leveses részt. A húsát kockákra vagy cikkekre daraboljuk.
Serpenyőben forrósítunk 3 kanál olajat, megpároljuk az apróra vágott gyöngyhagymát, szűrőkanállal kiszedjük az olajból és félretesszük. Két kanál, forró olajjal jól körbecsurgatunk egy mély tűzálló tálat, beleszórunk egy réteg paradicsomot, enyhén sózzuk, borsozzuk. A hagyma egyharmadát is ráterítjük, majd befedjük a krumpli karikákkal. Ismét só, bors, hagyma, majd reszelt sajt következzék. Addig folytatjuk a hozzávalók rétegezését, míg azok elfogynak. Az étel tetejét megszórjuk kakukkfűvel és tárkonnyal, meglocsoljuk 2 - 3 kanál olajjal. Középmeleg sütőben 1/2 órát sütjük. Sovány sertés-, vagy marhasültet adhatunk hozzá.
Párizsis rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg párizsi vagy krinolin, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.
A főtt burgonyát meghámozom, és vékony karikákra vágom, majd egy közepes nagyságú tepsin úgy terítem szét, hogy közben jól megsózom. Félreteszem. A megtisztított vöröshagymát karikákra vágom, majd a felforrósított olajon, fedő alatt üvegesre párolom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök egy evőkanál vizet, ezután beleteszem a nagyon apró kockákra vágott párizsit. Egy-két pillanatig sütöm, közben kevergetem, ezután beleszórom a törött borsot, végül hozzáadom a tejfölt. Ezzel már nem forralom. A paprikás-tejfölös párizsival megrakom a burgonya tetejét és az előmelegített forró sütőben, szép pirosra megsütöm. Aki szereti, a tányérján külön is megtejfölözheti.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Rakott burgonya 1.
Hozzávalók: 1,20 kg burgonya, 3 ek. étolaj, 20 dkg virsli, 2 dl 12% zsírtartalmú tejföl, 3 db tojás, só
A burgonyát héjastól megfőzzük, és tisztítás után karikára vágjuk, megsózzuk. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kiolajozunk, és a burgonya egy részét belerakjuk. Rászórjuk az előzőleg karikára vágott és kicsit átsütött virslit, rárakjuk a karikára vágott főtt tojást, a megmaradt burgonyával befedjük, ráöntjük a tejfölt, és sütőben pirosra sütjük.
Rakott burgonya 2.
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg aprószemű burgonya, 15 dkg gépsonka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg kifejtett zöldborsó, 4 evőkanál reszelt ementáli sajt, 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor majoránna, só, bors
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. Közben a hagymát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A vajat vagy margarint megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a levessel. A mártást kb. 5 percig főzzük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A zöldfűszereket megmossuk, és felaprítjuk. A sonkát kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A mártásba belekeverjük a lecsöpögtetett zöldborsót, a sonkát, a sajtot, és a zöldfűszereket. Sóval és borssal ízesítjük. A főtt burgonyát meghámozzuk - ha szükséges, félbevágjuk -, és leöntjük, a húsoszöldséges mártással. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-25 percig sütjük. Friss vegyes saláta és hideg (cseh) sör illik hozzá.
Elkészítési idő kb. l óra. adagonként 2640 joule-t (630 kalóriát) tartalmaz.
Rakott burgonya 3.
80 dg jól megmosott burgonyát sós vízben főzzünk teljesen puhára, majd hámozás után vágjuk kb. 4 mm vastag szeletekre. Közben sós vízben főzzünk meg 4 tojást is, és a Gombás töltött káposztánál leírt módon készítsük el a húspótló gombás tölteléket. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, és a felszeletelt burgonyából rakjunk egy réteget az aljára. Helyezzük rá a rozsliszt nélküli gombás tölteléket egyenletesen elterítve, majd fedjük be egy réteg burgonyával.
Utána borítsuk rá a felszeletelt kemény tojásokat, és az egészet takarjuk be a maradék burgonyával. Ezt követően ugyanúgy járjunk el, mint a rakott kelkáposztánál. Tálalásnál kompótot is adhatunk hozzá. A kemény tojással rétegezett kivitel nem csak a burgonyánál, hanem a zöldségfélék közül a brokkolinál is igen kellemes ízhatást eredményez. Egyébként Erdélyben még a rakott káposztát is tojásszeletekkel dúsítják.
Rakott burgonya 4. (Muszaka) - Irak
Hozzávalók: 1 kg vastag szeletekre vágott burgonya, olaj a sütéshez, 0,5 kg kétszer darált hús, 1 ek. reszelt hagyma, 2 tk. pirospaprika, késhegynyi bors, só, 0,5 dl. olaj, 1,5 dl joghurt, 1 tojássárgája, 1 fehérje kemény habbá verve, 2 ek. reszelt sajt.
A burgonyát forró olajban süssük majdnem puhára. Keverjük össze a húst, hagymát, paprikát, borsot, sót. Keverjük a joghurtba a sajtot, tojássárgáját, majd a habot.
Tegyünk tepsibe 1 sor burgonyát, erre a húst, rá a maradék burgonyát. Öntsük rá az öntetet. Közepesen meleg sütőben süssük kb. 25 percig.
Fejes salátával tálaljuk.
Rakott burgonya 5.
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg bármilyen reszelt sajt, 2 db egész tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Amíg a burgonya fő, a füstölt szalonnát nagyon apró kockákra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, és a pörcöt leszűrve, félretesszük. A tojásokat habosra verjük, belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a törött borsot és ízlés szerint sót. Ezután a tejfölt is hozzáadjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. Tepsibe terítünk egy réteg burgonyakarikát, megsózzuk, és beborítjuk a hagymakarikákkal. Néhány evőkanál tojásos tejföllel meglocsoljuk, rászórunk kevés szalonnapörcöt, és meghintjük reszelt sajttal. Újabb burgonyaréteget teszünk rá, és a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére öntjük a kisült szalonnazsírt, és az előmelegített forró sütőben piros kérget sütünk a tetejére. Kockákra vágva tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Rakott burgonya 6.
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya, 20 dkg zsemlemorzsa, 2 db egész tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A burgonyát nyersen meghámozzuk, és karikákra vágva beleterítjük egy tepsibe. (Minél jobban szétterítjük, annál jobb!) Megsózzuk, és meghintjük a borssal. A tojásokat habosra verjük, összekeverjük a tejföllel, az olajjal és a pirospaprikával. A zsemlemorzsát rászórjuk a nyers burgonyára, és rálocsoljuk az egész tojásos-tejfölös öntetet, ügyelve arra, hogy egyformán jusson mindenhová. A tepsit befedjük, és az előmelegített forró sütőben legalább 40 percig pároljuk közepes lángon, majd a fedőt levéve, megpirítjuk a tetejét. Kockákra vágva kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Rakott burgonya 7.
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya, 25 dkg zeller, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 2 húsleveskocka (vagy 1 evőkanál vegeta), 1 db tojás, kevés só, ízlés szerint törött fekete bors.
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Tepsibe elterítjük és megsózzuk. Beborítjuk a megtisztított és lereszelt zellerrel. A tojást habosra verjük, összekeverjük a tejjel, megsózzuk, megborsozzuk, és belemorzsoljuk a húsleveskockát. Az olvasztott, de már nem forró margarint is belecsorgatjuk, majd ezzel az öntettel lelocsoljuk a zelleres burgonyát. A tepsit befedjük, és az előmelegített forró sütőben húsz percig pároljuk. Ezután a fedelét levesszük, és megpirítjuk a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
|