Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
ALUFÓLIÁS ÉTELEK

Alufóliás burgonya

Hozzávalók: 12 szem közepes nagyságú burgonya, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt
sajt, 2 dl tejföl, egy kis csomó újhagyma vagy kevés reszelt vöröshagyma, só.

A burgonyákat kefével, váltott vízben alaposan megtisztítjuk és egyenként
alufóliába csomagolva a sütőben kb. egy óráig, sütjük. Már előzőleg elkészítjük a mártást: a jó puha vajat habosra keverjük a sajttal és a tejföllel, és finomra vágott újhagymával vagy reszelt vöröshagymával, sóval ízesítjük. A mártást jégbe hűtjük, és külön tálkában adjuk a fóliába csomagolt sült burgonyához, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelő mennyiségű mártást rakjon a kicsomagolt és kettévágott krumplijára.

Alufóliás flekken

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej
vöröshagyma, 40 dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár.

A hússzeleteket egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük
mustárral. Egy jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával és az aljára vékonyra szelt szalonnát, terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra – a hússzeleteket, sertést és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony szalonnaszeletekkel és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a sütőben, a hús minőségétől függően, másfél-két órán át, sütjük.
Tálaláskor csak széthajtjuk a fóliát, de a tepsiben vagy a tűzálló
tálban adjuk asztalra.

Alufóliás pecsenye

Hozzávalók: 6 szelet rövidkaraj vagy tarja (az utóbbi, ha a zsírosabb húst kedveli valaki), só, olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom,
10 dkg füstölt szalonna, mustár.

Dupla alufóliát készítünk elő, megolajozzuk. A húst megkenjük mustárral, ráteszünk vékonyra szeletelt fokhagymát, néhány szelet paradicsomot, és egy szelet szalonnát. Úgy csomagoljuk, hogy maradjon belül levegő. Előmelegített sütőbe tesszük, kb. 30 percig, sütjük.
Kibontásnál vigyázzunk, nehogy a gőz megégesse a kezünket.

Alufóliás oldalas

Hozzávalók: 1 kg oldalas, kávéskanálforró zsír, só, törött bors.

A besózott, borsozott oldalast a forró zsírban barnára sütjük. Majd kiemeljük a zsírból és két réteg alufóliába csomagoljuk. Egy óráig sütjük a sütőben közepes lángon, anélkül, hogy törődnénk vele. Tálalás előtt a bordák irányában kétujjnyi szeletekre vágjuk és leöntjük a fóliában lévő lével. Sokkal ízesebb, mint a hagyományos úton párolt vagy kuktában készített oldalas.

Alufóliás virsli

Fejenként egy, ha nagyétkű a család, két pár virslit veszünk, és merőlegesen. ujjnyi közökben úgy vagdossuk be, hogy azért a virsli egyben maradjon. A vágatokba vékony, négyszögletes szeletekre vágott sajtot, vékony laskára vágott zöldpaprikát meg paradicsomot, hajszálvékony szeletke füstölt szalonnát nyomunk, és a virsliket páronként. Kivajazott alufólia lapokba úgy csomagoljuk, hogy helye legyen a képződő gőznek is. A kis csomagokat forró sütőbe toljuk, és 15 percig sütjük. Adhatjuk forró szendvics helyett is, akkor darabonként csomagoljuk be a megtöltött virsliket. Négy személyre mindössze egy zöldpaprika és 2-3 szem paradicsom kell, így tavaszi primőrökből is készíthetjük.

ALUFÓLIÁBAN SÜLT CSIRKECOMB, KÖRETTEL

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 60 dkg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna,
2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg gomba,
ízlés szerint só és törött fekete bors.

A combokat a forgóknál kettévágom. A burgonyát meghámozom, és vékonyra
karikázom, a gombát tisztítás után felszeletelem, a füstölt szalonnát, pedig apróra metélem. Adagonként a körettel együtt alufólialapra helyezem. Készítése a következő: szalonnakockákra teszek megsózott burgonyakarikákat, erre fektetem a megsózott, megborsozott csirkecombokat (személyenként 2 fél combot), ezt beborítom vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom, a tetejére is szórok a szalonnakockákból, és lazán becsomagolom. Akár a grillsütőbe, akár gázsütőbe teszem a négy csomagot, az első oldalát 5 perccel tovább kell sütni, mint a másodikat.
A sütési idő letelte után kibontom az alufóliát, és fedetlenül pirítom néhány percig az ételt.
Sokféle salátával vagy mártással kínálható.

Alufóliában sült csirkemell kolbásszal

Hozzávalók 1 személyre: fél csirkemell, 3 karika parasztkolbász,
fél evőkanál Knorr Delikát, 2 vékony szelet szalonna

Előkészítés:
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A vastagabb részén nyílást vágunk a húsba, és bedugjuk a kolbászkarikákat. A csirkemellet bedörzsöljük az ételízesítővel, betekerjük a szalonnaszeletekbe, és lazán alufóliába csomagoljuk.

Elkészítés:
Tüzet rakunk, majd amikor már csak parázslik, beletesszük az alufóliás batyukat, és kb. 30 perc alatt, megsütjük. Kivesszük a parázsból, óvatosan kibontjuk, és kenyérrel, uborkával esetleg alufóliában sült burgonyával fogyasztjuk.

Burgonya fóliában

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy burgonya, 4 csirkemell filé (á 15 dkg),
2 csokor tavaszi hagyma, 1 rúd fűszeres vaj

Előkészítés:
A burgonyákat alaposan megmossuk, és héjában kb. 20 percig, főzzük. A húst megmossuk, sóval, borssal bedörzsöljük. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.

Elkészítés:
A húst a grillrácson gyakran megforgatva megsütjük, majd vékony csíkokra vágjuk. A burgonyát lecsepegtetjük, tetejéből levágunk egy vékony szeletet, és belsejét kivájjuk. Beletöltjük a húst, a hagymát, és egy-egy szelet fűszervajat fektetünk rá. Alufóliába csomagoljuk, és 10-15 percig grillezzük.
A burgonyát friss paradicsommal, fűszervajjal körítve tálaljuk.


Citromos, fokhagymás halszelet

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 60 dkg tonhal, 2 gerezd fokhagyma, 1 db citrom,
4 szál zöldpetrezselyem, só.

A négy egyenlő nagyságú alufóliát kiterítjük, megkenjük vajjal és mindegyikre egy-egy halszeletet, teszünk. Megsózzuk, és zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Citromlével megcsepegtetjük és a hal tetejére egy-egy szál megmosott zöldpetrezselymet, fektetünk. Ezután a fóliát szorosan, légmentesen behajtogatjuk és a parázsra helyezve 8-10 percig, sütjük.

Currys pulykamell csíkok fóliában sütve

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 10 dkg póréhagyma, 12 dkg gomba,
5 g fehér bors, 5 g curry por, 3 cl konyak, 8 dkg füstölt szalonna,
8 cl olaj, 4 dkg mustár, só.

A pulykamellet ceruzavastagságú csíkokra vágjuk. A póréhagymát vékony karikákra szeleteljük. A gombát hajszálvékony szeletekre vágjuk, majd az előkészített anyagokat egy tálba téve összekeverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, curryvel fűszerezzük, majd ráöntjük a konyakot.
Végül hozzákeverjük a hasonlóan vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát is. A négy egyforma fólialapot kiterítjük, megkenjük olajjal és mustárral, majd az előkészített húst négyfelé elosztva a fóliákra tesszük.
Légmentesen becsomagoljuk és a parázson kb. 14-15 percig, sütjük.

Fasírt bográcsban vagy fóliában

Hozzávalók 4-5 személyre: 1,5 kg marha - és disznóhús, kávéskanálnyi bors,
4-5 kávéskanálnyi félédes paprika, harmadannyi zsemlemorzsa, mint a hús,
félannyi száraz kenyérbél (prézli), mint a morzsa, 2 felvert tojás,
só, alufólia.

A legjobb fasírt marha- és disznóhúsból, fele-fele arányban készül.
A húsokat kicsontozás után fokhagymával ledaráljuk.
Borssal, félédes paprikával, sóval, zsemlemorzsával, ledarált száraz kenyérbéllel és felvert tojással összegyúrjuk.
Majd meleg vizes kézzel kis labdákká formáljuk.
A labdákat fóliába csomagoljuk, és parázsban vagy sütőben megsütjük.

Fóliás burgonya

Hozzávalók 4 darabhoz: 4 nagy burgonya, alufólia, 25 dkg túró, 2 dl tejföl
1 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A krumplikat megmossuk, hámozatlanul alufóliába csavarjuk, és a faszén közé tesszük. Legalább 1,5 órát sütjük.
A túrót krumplinyomón áttörjük, és összekeverjük a tejföllel.
Belenyomjuk a fokhagymát, és belevagdaljuk a snidlinget.
Alaposan összekeverjük, és a krumplival fogyasztjuk.

Fóliában sült rablópecsenye

60 dkg sertéskaraj vagy tarja, 15 dkg füstölt szalonna, 60 dkg burgonya,
20 dkg gomba, 30 dkg vöröshagyma, 2 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál bors,
2 evőkanál pirosarany (4 dkg), 30 dkg zöldpaprika, 1 evőkanál étolaj.

Valamennyi nyersanyagot a gombafejek nagyságára szeleteljük. 15-20 cm-es
nyársra főzzük, szabályosan ismétlődő sorrendben. Sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük piros arannyal és adagonként alufóliába csavarjuk.
A parázs állandó élesztgetésével 25-30 perc alatt megsütjük.

Fóliában sült csirke parázson

90 dkg csirke, másfél fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem,
10 dkg zöldpaprika, 10 dkg szalonna, 5 szál friss tárkony, 1 teáskanál só,
1 mokkáskanál bors.

A csirkét kívül-belül sózzuk, hasüregébe aprított petrezselymet, zöldpaprikát, vöröshagymát, tárkonyt teszünk. Vékonyra szelt szalonnaréteggel kívülről befedjük, szorosan becsomagoljuk alufóliába, nyársra húzva vagy rostélyon forgatva 50-60 percig sütjük.

Fóliában sült rakott csirke

Hozzávalók: egy csirke, 80 dkg burgonya, két kanál zsír, zöldpetrezselyem,
törött bors, só, két tojás, egy kanál liszt, 2 dl tej, 2 dkg vaj.

A csirkét darabokra vágjuk, besózzuk, kevés liszttel meghintve forró zsírban átsütjük és félretesszük. Zsírjában megforrósítunk egy kanál lisztet (nem pirítjuk), felöntjük a tejjel, és tejfölsűrűségűre főzzük. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony karikákra szeleteljük. Ha a tejes mártás langyosra hűlt, egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, a fehérjékből vert kemény habot, ízesítjük sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és elvegyítjük a szeletelt burgonyával, törött borssal. Egy lábost vagy tűzálló tálat kibélelünk alufóliával, alulra tesszük a burgonya felét, rátesszük az átsült csirkedarabokat, beborítjuk a többi burgonyával, és vajat morzsolunk rá. Az edényt szorosan lezárjuk egy fólialappal és a sütőben kb. 20-25 percig, sütjük.
Fejes salátával vagy céklasalátával tálaljuk.

Fóliában sült karaj

Hozzávalók: 8 szelet karaj, 3 hagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, Piros Arany, só, bors, olaj, mustár, 1,5 dl fehérbor, kömény.

A tepsit kibéleljük egy akkora fóliával, hogy a tetejét majd be lehessen vele takarni. Alulra jó sok vágott hagymát teszünk, rátesszük a húst, aminek a széleit előzőleg bevagdostuk, megkentük Piros arannyal és mustárral. Fűszerezzük, és megkenjük olajjal. Ismét hagymát vágunk rá, majd a paprika karikákat és paradicsom szeleteket is rátesszük.
Meglocsoljuk a fehérborral, és betakarjuk a fóliával.
Közepes tűzön 1 órát sütjük.

Fóliás falatok

Hozzávalók: 80 dkg csirke szárny, 60 dkg burgonya, 3 gerezd fokhagyma,
4 dkg grillfűszer keverék, 0,5 dl étolaj, 1 evőkanál só.

A héjas burgonyát és a szárnyakat is alaposan megmossuk. A szárnyakat jól bedörzsöljük az áttört fokhagymával elkevert grillfűszerkeverékkel.
Kevés olajjal bekenjük és külön-külön egyenként fóliába, csomagoljuk.
A burgonyákat is fóliázzuk. Nem túl heves parázson először a nagyobb burgonyákat, majd a csirke szárnyakat sütjük meg. Miután mindkettő megpuhult, a fóliát eltávolítjuk, s hideg mártásokkal, finom salátákkal fogyasztjuk.

Göngyölt sonka

Személyenként 2-3 vékony sonkaszeletet veszünk, minden szelet közepére
4-5 deka csíkokra vágott sajtot teszünk, és a sonkával begöngyöljük.
A göngyölt sonkát az alufólia közepébe tesszük, széleit összefogva behajtjuk, és a rácson megsütjük.
Sütési ideje kb. 5 perc.

Húsbatyu alufóliában

Hozzávalók: adagonként 1-1 szelet marha- és disznóhús, sonka,
1 karika hagyma, fél zöldpaprika, néhány karika füstölt kolbász,
egy vékony szelet szalonna, kevés olaj, só, bors.

A húsokat kiverve, lesózva (lehet húspuhító sóval), ízlés szerint borsozva bekenjük olajjal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Az alufólia belső oldalát (jó nagy fóliákat vágjunk) bekenjük olajjal vagy szalonnabőrrel, és rárétegezzük a marhahúst, a kolbászkarikákat, a disznóhúst, a felkarikázott zöldpaprikát, a sonkát, a hagymát, a szalonnaszeletet. Lazán, hogy a keletkező gőznek elég hely legyen, de nagyon alaposan, dupla hajtásokkal összecsomagoljuk a fóliát. (A biztonság kedvéért - különösen, ha a batyut parázsban sütjük - egy második réteg fóliába is becsomagolhatjuk.)
A csomagokat parázsban vagy roston (lehet persze sütőben is) sütjük, a fólia kifeszülésétől kezdve kb. fél óráig. Forgatni nem kell. A batyukat bontatlanul tálaljuk, ha parázson sütöttük, töröljük le róla a hamut.
Semleges köretet adjunk hozzá (pl. hajában főtt vagy sült krumplit - parázsban is süthetjük).

Karaj kolbásszal töltve fóliában

Hozzávalók személyenként: 1-1 szelet karaj vagy tarja, 1 ujjnyi hosszú kolbászcikk, 1-2 csipetnyi só-bors-majoránna keverék, tejföl vagy tejszín,
alufólia, esetleg 2 szalonnalevél (2-3 dkg füstölt szalonna), só.

A karajt vagy a tarját kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Keskenyebb oldalukon egy-egy mély nyílást vágunk, és mindegyikbe egy só-bors-majoránna keverékkel bedörzsölt kolbászcikket teszünk. Ha száraz, nem zsíros a hús, szélesebb oldalaira szalonnaleveleket borítunk. Amelyeket előzőleg megsózunk. Ezután kétszer alufóliába csavarjuk és parázsban megsütjük. Kibontás után tejszínnel vagy tejföllel leöntjük.

Kempingtál

Személyenként veszünk egy kb. 25x30 cm-es alufóliát, s ennek a közepére helyezzük a sütnivalókat úgy, hogy a fóliának kb. 8 cm-es széle, maradjon. Először vékony füstölt szalonnaszeleteket teszünk a fóliára, erre, vékony karikákra vágott burgonyát, majd hagymakarikákat és végül beborítjuk ismét füstölt szalonnaszeletekkel. Közbe tehetünk néhány karika füstült kolbászt is. A fólia két szemben lévő oldalát összefogjuk, kétszer egymásra hajtjuk, lelapítjuk és a másik két oldalt is összefogva, a szélét behajtjuk.

Kolbász, szalonna parázsban

Egyszerű az egész. Egy cikk kolbászt két hosszúkás szalonnadarab közé
teszünk.
Ha friss a szalonna, megsózom, és alufóliába csomagolom.
Parázsba ágyazom, ahol tíz-tizenöt perc alatt megsül.
Kicsomagolás után feldarabolom, összekeverem.
Zöldpaprikával vagy sós, ecetes uborkával esszük.

Hozzávalók személyenként egy fóliacsomagba: ujjnyi hosszú kolbász,
7-10 dkg szalonna, körítésnek zöldpaprika vagy sós, ecetes uborka, só, alufólia.


Konzerv vagdalthúsétel fóliában

A négyszögletesre vágott fólia közepére tegyünk egy nagyon vékonyra
vágott szalonnaszeletet, erre néhány hámozott, karikákra vágott burgonyát, sózzuk meg, tegyünk rá hagymakarikákat, egy szelet vagdalt húst, egy szelet zöldpaprikát, ismét burgonyát és borítsuk be egy vékony szelet szalonnával. Csomagoljuk be és parázs fölé tett rácson, vagy a már hamusodó parázsra téve mindkét oldalát 5-8 percig süssük.

Parázs percek

Ugye, mindenki hallott már az agyagban sült csirkéről? Aki már evett ilyet, csodákat mesélt róla. Az alufólia lényegében az agyagot helyettesíti. Állítsák fel grillsütőjüket, s próbálják ki parádés kínálatunk közül a leginkább tetsző recepteket!
A nomád életformát élő pásztorok, erdei munkások, vándorcigányok csak úgy készíthettek maguk számára kitűnőbbnél kitűnőbb ételeket, ha igénybe vették a természet által felkínált lehetőségeket. A hagyományok, és a tapasztalat tanította őket arra, hogy milyen fából lehet jó parazsú tüzet gyújtani vagy hova kell telepíteni a tűzrakó helyet, milyen módon kell felfűzni a nyársra a sütni való darabokat, hogy azok ne a tűz martalékai legyenek.
A szárnyast kizsigerelik, fejét levágják, belsejét megsózzák és tollastul annyi lágy anyaggal, kenik be, hogy kb. 2-3 cm vastag agyagréteg, borítsa. Egy gödörbe jó parazsú tüzet gyújtanak, majd amikor a tűz leégett és a vastag parázs megmaradt, a közepébe helyezik az agyaggombócot és ráhúzzák az oldalsó parazsat. Egy idő múlva, amikor az agyag cseréppé égett, kiemelik a parázsból, és a cserepet megütik, amely természetes módon eltörik, illetve úgy törik, válik le a szárnyasról, hogy tollai az agyagba sültek. És íme, megjelent a rózsaszínűre sült, csodálatos illatú pecsenye. Az agyag légmentesen lezárta a húst, annak minden illatanyagával együtt, a cserép letörésénél ez koncentrálva, illatfelhőként csap az orrunkba.
Természetesen kiránduláskor, kerti partin nincs mód ezen ősi hagyományú sütési módot használni.
Az alufólia lényegében hasonló lehetőségeket biztosít.
Fóliába göngyölve számtalan ételt készíthetünk el szabad tűzön.
Érdemes fantáziánkra, kreativitásunkra hagyatkozni.

Parázson sült camembert

Hozzávalók: kerek, egész camembert, kevés olívaolaj, provanszi fűszerkeverék vagy kakukkfű, alufólia

Elkészítése:
Az alufóliát kenjük meg olívaolajjal, majd helyezzük rá a sajtot.
Szórjuk meg a fűszerrel, csomagoljuk be, és tegyük a parázsba.
Süssük 10-15 percig. Isteni.

Pecsenye fóliában, parázsban sült krumplival és tojással

Disznókarajból készítem. Tenyérnyi szeletekre vágom, sóval, borssal
bedörzsölöm, egy-egy szalonnalevéllel alatta elaprózott fokhagymával betakarom, és kétszeresen alufóliába csomagolom. Másik fóliadarabba, pedig füstöltszalonna-darabkákkal sós burgonyakarikákat csomagolok.
Harmadiknak agyagba tapasztot tojást is készítek elő.
Mindhármat egyszerre vagy egymás után parázsban megsütöm.
Idejük: tíz-tizenöt, hat-hét és húsz-huszonöt perc.

Hozzávalók személyenként:
15-20 dkg tarja, 1 krumpli, 1 tojás, 5-7 dkg füstölt szalonna,
2 gerezd fokhagyma, alufólia és agyag (folyópartból, vakondtúrásból), só.

Pisztráng fóliában sütve Gribiche mártással

Hozzávalók: 4 db pisztráng (25-30 dkg-os), 8 dkg vaj, só.
A mártáshoz: 3 dl majonéz, 1 db főtt tojás, 5 dkg ecetes uborka,
1 dkg tárkonylevél, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó metélőhagyma,
2 dkg kapribogyó, 1 dl tejszín, só.

A megtisztított és megmosott pisztrángokat szárazra itatjuk, majd kívül-belül sóval bedörzsöljük. A kiterített alufólia lapokat olvasztott vajjal bekenjük, belehelyezzük a halakat, és szorosan becsomagoljuk. Egymás mellé a parázsra fektetjük, majd 8-10 perc múlva átfordítjuk és még 5-6 percig, sütjük. A fóliából kibontjuk, és tálra helyezzük. Külön edényben kínáljuk hozzá a Gribiche mártást. A főtt tojást sárgájával és fehérjével együtt nagyon apróra vágjuk, vagy áttörjük. Finomra vagdaljuk a meghámozott ecetes uborkát, a friss tárkonylevelet, a zöldpetrezselymet, a metélőhagymát és a kapribogyót.  Az így előkészített anyagokat a majonézhez keverjük, és annyi tejszínt öntünk hozzá, hogy sűrű tartalmas mártást nyerjünk.
A végén kevés sóval ízesítjük.

Sült csirkemell

4 csirkemell, 8 vékony szelet sonka, 8 vékony szelet sajt, 1 ek olaj, só, törött bors.

A lebőrözött, kicsontozott csirkemelleket vékonyra verjük. Egy mellre egy szelet sajtot, erre egy szelet sonkát fektetünk, beborítjuk egy másik hússzelettel. Ezeket kívül megsózzuk, megborsozzuk, majd kiolajozott alufólia lapokba csomagoljuk.
Mindkét felén 10-10 percig sütjük.

Süle-müle

Nyaranta gyakran kijárunk a családdal a Tisza-partra hét végén. Ott kint készítjük el az elemózsiát szabadtűzön. Legkedvesebb eledelünk az alufóliába göngyölt, parázsban sült süle-müle. Ezt az ételt és a nevet is én találtam ki. A hozzá szükséges anyagokat itthon elkészítem, annyi csomagot, ahányan vagyunk.

Hozzávalók egy csomagba:
10 dkg füstölt szalonna, 10-15 dkg hús, 1 hagyma, 1 zöldpaprika,
5-7 dkg máj, 1 krumpli, 1 gomba, zsír, bors, piros paprika, fokhagyma, só, alufólia.

Sertéscomb a lényege, de elképzelhető más húsból is. Vékony tenyérnyi szeletekre vágom, megütögetem, és sóval, borssal, kevés piros paprikával bedörzsölöm, kevés vízben főtt összevágott fokhagyma levével meglocsolom. Félreteszem állni. Sertésmáj is kell. Vékony szeletekre vágom, megborsozom. Sózni nem szabad, mert megkeményedik. Ezt is félreteszem. Krumplit is veszek. Meghámozom, hosszú, vékony szeletekre vágom, és megsózom. Külön tányérra zöldpaprikát vágok fel hosszában, és hagymát karikára. Megsózom, félreteszem. A következő lépés, hogy füstölt szalonnát vékony levelekre vágok, bőrét lenyúzom, hogy ne szúrja ki a fóliát. Aztán bármilyen ehető gombát szeletelek fel. Ezek után veszem az alufóliát, vajjal vagy fagyos sertészsírral, kanál fonákjával kikenem, és belecsomagolom az előbbi anyagokat sorjában így: két szelet szalonna egymáson keresztben, két-három karika hagyma, ugyanennyi zöldpaprika, gomba, egy szelet hús, pár karika hagyma, zöldpaprika, egy karika krumpli, egy szelet máj, megint hagyma, zöldpaprika, gomba, krumpli és szalonna.
Az alufóliával kétszer-háromszor nyílásmentesen átcsavarom.
Tizenöt-tizenhét percre parázsba ágyazom, egyszer megfordítom.
Kibontás után a fóliáról fogyasztjuk.

Szalonnás gomba

50 dkg gomba, 50 dkg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, só.

A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Négy nagy alufólia lapot szánunk, hajszálvékony szalonnaszeletekkel alapozunk, mindegyikre rakunk főtt burgonyát, és erre - kalapjukkal fölfelé - ültetjük a gombákat. A gombák kalapját függőlegesen bevágjuk, mindegyikbe egy-egy szalonnaszeletet tűzünk, és a fóliát összezárva, parázs között megsütjük. Csak akkor sózzuk, ha a szalonna nem túl sós.
A sülés ideje kb. 20 perc.

Töltött bélszín

Hozzávalók: 50 dkg bélszín, 5 g törött bors, 15 dkg sertéshús, 2 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 3 g majoránna, 3 cl olaj, só.

A bélszínt hártyájától megtisztítjuk, és hosszanti irányban jó mélyen bevágjuk úgy, hogy kiteríthető legyen. Ezután húsverő kalapáccsal jól kiveregetjük, de ügyeljünk arra, hogy a hús ne lyukadjon ki. Sóval, törött borssal megszórjuk.

A sovány sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírban megpirított, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Sóval, pirospaprikával, majoránnával, törött borssal fűszerezzük. Az így elkészített kolbásztölteléket a jól kiveregetett bélszínre téve egyenletesen elosztjuk, a húst feltekerjük és megsózzuk. Olajjal megkent alufóliába csomagoljuk és a parázs mellé téve, gyakorta átfordítva kb. 20-25 percig, sütjük. Ezután a fóliából kicsomagoljuk, felszeleteljük és parázson sült burgonyával, kovászos uborkával kínáljuk.

Töltött gomba fóliában

A megmosott gombafejeket gyengén megsózzuk és a kitört szárrész helyét konzerv májpürével kb. ujjnyi vastagon, megkenjük. Két gombafejet összeillesztünk. Fólia közepére vékony szalonnaszeletet, erre töltött gombát teszünk, és szalonnacsíkkal befedjük, a fóliát becsomagoljuk és
a parázs felett forró hamuban 10-15 percig, sütjük.

Tűzdelt csirkecombok parázson sütve

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 12 dkg füstölt szalonna, 3 g törött bors,
1,5 dl olaj, 5 dkg mustár, 1 dkg pirospaprika, só.

A csirkecombokat a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával gazdagon megtűzdeljük. Megsózzuk, és őrölt borssal meghintjük. Az olajban elkeverjük a mustárt, pirospaprikát, majd a tűzdelt csirkecombokat beletéve, kb.
5-6 órát, pácoljuk. Ez után a négy kiterített fólialapra fektetjük úgy, hogy a húsok bőven olajosak legyenek. Szorosan a fóliába csomagoljuk, és a parázsra téve kb. 15-20 percet, sütjük.
Idénysalátát vagy kovászos uborkát kínálunk mellé.

MOZAIK PULYKAMELL ALUFÓLIÁBAN

Hozzávalók: 1 kisebb pulykamell, 10 dkg húsos császárszalonna,
10 dkg gomba, 1 húsos zöldpaprika, 1 paradicsompaprika, 1 tojás,
2 evőkanál burgonyapehely, 1 ecetes uborka, 1 teáskanál mustár
1-1 mokkáskanál törött fekete bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió.

A pulykamellet úgy csontozom ki, hogy négy darab húst kapjak. A csontozás során leeső kis húsdarabokat, a császárszalonnát, a megmosott, kicsumázott
zöldpaprikát és paradicsompaprikát apró kockákra vágom. Az uborkát és a
megtisztított gombát almareszelőn lereszelem. A felvert tojásba keverem a
burgonyapelyhet, az összes apróra vágott hozzávalót és a fűszereket. A
húsdarabokat húsverő kalapáccsal enyhén kiverem, megsózom, majd lapjában úgy vágom fel, hogy egy dupla nagyságú húslapot kapjak. A négy nagy szelet
pulykamellen elosztom a tölteléket, majd szorosan felcsavarom, akár a rétest szokás. Alufóliába csomagolom, két végét úgy nyomva össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Akkora lábost veszek elő, hogy a négy tekercs kényelmesen beleférjen. Ötujjnyi vizet öntök bele, felforralom, és a tekercseket egyenként, óvatosan a forrásban lévő vízbe engedem.
Az újraforrástól számított 25 percig, közepesnél gyengébb lángon főzöm.
Ezután egy szűrőlapát segítségével óvatosan kiveszem a vízből, hűlni hagyom, majd kicsomagolom az alufóliából.
Jó éles késsel felszeletelem, és meleg tálra teszem.
Vajas karottával, zöldborsóval, zöldbabbal tálalom, majd jéghideg tartármártással lelocsolva kínálom.

Zsiványpecsenye fóliában, nyárson sütve

40 dkg sertéscomb, 20 dkg húsos szalonna, 4 nagy burgonya, 4 nagy hagyma,
2 zöldpaprika, 1 mk. őrölt bors, só.

A sertéscombból kis szeletkéket vágunk. A meghámozott burgonyát és hagymát felkarikázzuk. A zöldpaprikából és a szalonnából nagyobb négyszögletes
szeleteket vágunk. Megsózzuk az alapanyagokat, és váltakozva nyársra húzzuk. Borssal körbehintjük és fóliába csavarjuk, a fólia két végét jól összenyomjuk. Parázs felett, állandóan forgatva elkezdjük sütni.
Mikor a burgonya is megpuhult, levesszük a fóliát és rövid idő alatt színesre, kissé ropogósra sütjük.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?