Bodza eltevése
Bodzavirágot, vagy bogyót lehetőleg a közlekedési utaktól távol eső helyen gyűjtsünk. Ha ilyen lelőhelyet nem találunk, inkább ne kísérletezzünk a befőzéssel!
Aszalt fekete bodza
Elkészítése: A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra tesszük száradni. Időnként megforgatjuk. Kedvezőtlen időjárás esetén mérsékelt hőfokon sütőben is végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellően megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül.
Aszalt fekete bodzából készült tea
Elkészítése: Az aszalt bodzabogyót hideg vízben megmossuk, levét leöntjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. 2-3 napi áztatás után felhevítjük. és néhány percig forraljuk. Az így nyert főzetet mézzel édesítve melegen gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatjuk.
Bajor bodzabefőtt
Hozzávalók: 8 körte, 1 liter víz, 1 citrom, 1.5 kg szilva, 1 kg bodzabogyó, fél kg cukor.
Elkészítése: A körtéket meghámozom, negyedelem és megszabadítom a magházától, majd citromos vízben félpuhára főzöm. Rövid ideig vele főzöm a kimagozott, felezett szilvákat. Összekeverem a nyers, megmosott bodzával és üvegekbe töltöm. A főzőlevet a cukorral és a citromlével felfőzöm, ráöntöm a gyümölcsökre és fél óráig 80 C°-on gőzölöm.
Bodzabefőtt 1.
Elkészítése: 4 kg érett bodzabogyót szárastul megmossuk, majd a bogyókat leszedjük, és dunsztosüvegbe rakjuk. 2 liter vizet, 1 kg cukrot - hozzáadva fahéjat és néhány szem szegfűszeget- felforralunk, és amikor kihűlt 2 db citrom levét adjuk hozzá, majd az üvegekben levő bogyókra öntjük. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk, 80°C -on 30 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, utána hűvös helyen tároljuk.
Bodzabefőtt 2
Elkészítése: A fekete bodza érett termését jól megmossuk, lecsepegtetjük, kocsánytalaníjuk. A bodzát üvegekbe rakjuk. A felöntőlé minden literéhez 40 dkg cukrot adunk, ízlés szerint szegfűszeget és fahéjat, 2 g citromsavat.
Forrón öntjük a gyümölcsre a cukoroldatot, azonnal légmentesen lezárjuk, 85 fokon 20 percig hőkezeljük. Fokozatosan hagyjuk kihűlni.
Bodza befőzve
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg bodza, 30 dkg cukor 1 rúd vanília, 1 citrom
Elkészítése: A bodzát fürtöstül megmossuk, aztán lefejtjük, lassú tűznél egy óra hosszat forraljuk, mint a lekvárt. Tetszés szerint tegyünk bele cukrot (körülbelül egy kg gyümölcsre 30 deka cukrot), egy rúd vaníliát, egy egész citromot karikákra vágva. Lekváros üvegekbe rakjuk és kigőzöljük. (Igen jó és egészséges.)
Bodzabor 1.
Elkészítése: Összekeverünk 5 dl összezúzott, érett bodzabogyót, 2,5 l vizet, 2 kg cukrot, valamint 2 citrom levét és reszelt héját. Üvegbe töltjük, deszkával lefedve 4 napra langyos helyre tesszük, időnként megkeverjük. Leszűrjük, majd visszaöntjük a kimosott üvegbe, hűvös helyre tesszük. 3-4 hét múlva a letisztult bort üvegekbe szűrjük, de csak 4 nap múlva dugaszoljuk le szorosan.
Bodzabor 2.
Elkészítése: 10 l. vízhez kb. 20 dkg. szárított bodzavirágot adunk, ízét 2-3 citrom héjával és kifacsart levével javítjuk. 1 l. vízhez kb. 25 dkg. cukrot adunk, attól függően, hogy szárazabb, vagy édesebb bort akarunk. A fajélesztővel beoltott levet erjesztjük, az erjedés befejeztével a letisztult bort palackozzuk, és légmentesen lezárjuk.
Bodzabogyó bor 1.
Elkészítése: Az érett gyümölcsöt megmossuk, összezúzzuk, és 1 napi állás után kevés vízben átfőzzük, és leszűrjük. 1 l. léhez 20 dkg. cukrot és 1 g. ammóniumfoszfátot az erjedés élősegítésére. Demizsonban erjesztjük. Miután leülepedett, leszűrjük. Néhány nap múlva a teljesen letisztult bort palackozzuk.
Bodzabogyó bor 2.
Elkészítése: 10 l. vízhez kb. 20 dkg. szárított bodzavirágot adunk, ízét 2-3 citrom héjával és kifacsart levével javítjuk. 1 l. vízhez kb. 25 dkg. cukrot adunk, attól függően, hogy szárazabb, vagy édesebb bort akarunk. A fajélesztővel beoltott levet erjesztjük, az erjedés befejeztével a letisztult bort palackozzuk, és légmentesen lezárjuk.
Bodza-chutney
Hozzávalók: Fél kg bodza, fél kg magnélküli szőlő, fél kg hagyma, fél kg körte, fél kg szilva, 40 dkg zellergumó, 1. 25 dl 20 %-os ecet, 1, 25 dl fehérbor, 70 dkg barnacukor, darabka gyömbér, 2 szegfűszeg, só Cayenne bors.
Elkészítése: A bodzát leszemezem, kevés vízzel negyed óráig főzöm és egy finom szitán áttöröm. A felezett szőlőszemekkel, hagyma-negyedekkel, körtecsíkokkal, magozott szilvával, zellercsíkokkal, ecettel, borral és cukorral nagy lángon felfőzöm. Beleteszem a gyömbért, a szegfűszeget és az összes többit, majd kis lángon, lefedés nélkül majdnem az összes folyadékot elgőzölögtetem róla. Néha megkeverem. Végül sóval és Cayenne borssal ízesítem, üvegekbe töltöm és lezárom. Sültekhez, felvágottakhoz, szárnyasokhoz köretként tálalom.
Bodzadzsem 1.
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé.
Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Bodzadzsem 2.
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg bodzabogyó, 80 dkg cukor.
Elkészítése: A cukorból és 3-4 dl vízből szirupot főzünk, belerakjuk a megtisztított bodzabogyókat, majd gyakori kevergetéssel addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Bodzadzsem 3.
Elkészítése: Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük, és leszemezzük. Egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk. Egyes vidékeken köhögés elleni háziszerként fogyasztják.
Bodzadzsem Ingi módra
Hozzávalók: 1 kg tisztított gyümölcshöz 80 dkg cukor.
Elkészítése: A cukorból 3 dl vízzel sűrű szirupot készítünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és gyors tűznél addig főzzük, amíg sűrűn folyós lesz. Forrón üvegekbe rakjuk.
Bodzaecet
Elkészítése: Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal megtöltjük, majd borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre, napra vagy meleg helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek ízesítésére használjuk fel.
Bodzaital 1.
Elkészítése: 2 liter vízből ízlés szerint limonádét készítünk, 2 napra beleáztatunk 8-10 bodzavirágzatot. Szűrve, hűtve kellemes üdítő.
Bodzaital 2.
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor.
Elkészítése: A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.
Bodzaital 3.
Hozzávalók: 5-7 tenyérméretű bodzavirág, 2 citrom, héjastól, 70 dkg cukor, 2 doboz borkősav, víz.
Elkészítése: Elkészítése roppant egyszerű: A virágokat folyó vízben megmosom, az összes többi hozzávalóval együtt beleteszem egy ötliteres üvegbe. Annyi vízzel öntöm fel, hogy tele legyen. 2-4 nap múlva leszűröm és palackozom.
Bodzaital 4.
Hozzávalók: 8-10 bodzavirág, 6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompótló, 1 citrom karikára vágva.
Elkészítés: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsurgatjuk. A többi hozzávalót jól elkeverjük a vízzel, majd a bodzavirágot is beletesszük. 2-3 napra hideg helyre állítjuk. Leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Hűtőbe téve azonnal fogyasztható.
Nyári hőségben kitűnő frissítő ital.
Bodzakocsonya 1.
Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 5 dl víz, minden liter áttört léhez 80 dkg cukor
Elkészítése: A megtisztított bodzát vízzel leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Áttörtjük, megmérjük, és a cukrot hozzátéve addig főzzük, amíg a tányérra csöppentve azonnal megkocsonyásodik. Üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe tesszük.
Bodzakocsonya 2.
Elkészítése: 2 liter frissen főzött bodzalé, 2 kg cukor, 2 kg birsalma, 1 db citrom reszelt héja és leve a következő módon elkészítve: a birsalmát megmossuk, cikkekre vágjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön egy órán át, főzzük, majd paradicsompasszírozón vagy sűrű szitán áttörjük. Az így nyert birsalmaléhez hozzáadjuk a bodzalevet, cukorral dúsítjuk, és közepes tűzön addig főzzük, míg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk. Amikor kész, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a citrom levét, és aszpikos formába öntve vagy széles szájú üvegbe merve hagyjuk kihűlni, s utána fogyasztjuk.
Bodzalekvár 1.
ºElkészítés: 70 perc Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg bodzaszem, 30 dkg cukor, fél rúd vanília, 1/2 citrom karikára vágva.
Elkészítése: A befőző edénybe 1 dl vizet töltünk, beleöntjük a megmosott, lecsöpögtetett bodzabogyókat, és felforraljuk. Ha forr, beleadjuk a többi hozzávalót, és állandóan kevergetve 45-50 percig főzzük. Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Bodzalekvár 2.
ºElkészítés: 70 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: minden kiló gyümölcspéphez 25 dkg cukor, fél citrom leve.
Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakva összetörjük (krumplinyomóval). Időnként kevergetve fél óráig főzzük. Átpasszírozzuk, hozzáadjuk a szükséges cukrot és a citromlét. Kb. 20 percig főzzük állandóan kevergetve. Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Bodzalekvár 3.
Elkészítése: Tetszőleges súlyú leszemezett, érett bodzaszemeket felfőzünk, majd átpasszírozunk. Lemérjük és visszatesszük főzni, s minden kilóra 800-1000 g cukrot keverünk bele. Kerülhet bele zselésítő befőzőszer is. Kisebb üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Bodzalekvár 4.
Elkészítése: 4 kg érett bodzabogyót alaposan megmosunk, majd szemezzük. 2,5 kg cukorból, félliternyi vízből szirupot készítünk, és a forró cukoroldatba belehelyezzük a bodzabogyót. Közepes tűzön addig főzzük, amíg a sűrűsödési folyamat meg nem indul. Előmelegített üvegekbe merve a tetejét tartósítószerrel kezeljük, és lezárjuk. 80°C -on 30 percig hőkezeljük, és kihűlés után száraz helyen tároljuk.
Bodzalé 1.
Hozzávalók: Érett, feketés bodzabogyó - tetszés szerinti mennyiségben
Elkészítése: A szárától megtisztított bogyókat tiszta porcelánedényben, letakarva egy napig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap kilogrammonként 3 dl vizet ráöntünk és megfőzzük. A kapott levet gézen keresztülnyomjuk, újra felforraljuk; - forrón üvegekbe töltjük, légmentesen lekötjük, száraz gőzben kihűtjük.
Bodzalé 2.
Elkészítése: 4 kg bodzabogyót hideg vízben többször megmosunk, majd leszemezünk. 2 kg cukrot adunk hozzá, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, és a kevergetés közben széjjel nem esik. A főzés után hagyjuk kissé kihűlni, majd sűrű szitán átnyomjuk és az így nyert levet melegen előmelegített üvegekbe öntjük, lekötjük, és hőkezeljük. A kihűlés után hűvös helyen tároljuk. Az így nyert lé szénsavas vízzel hígítva üdítő ital. Alkalmas dzsemek, befőttak, édes tésztafélék, likőrök festésére is.
Bodzalé 3.
Hozzávalók: 1 kg bodza, 1 kg cukor
Elkészítése: A leszemezett, érett bodza szemeket a cukorral egy órán keresztül, lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe öntve, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Bodzalikőr
Elkészítése: 1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk, és üvegbe helyezzük. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá és két héten át pihentetjük úgy, hogy naponta felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után, amikor beérett - illetve a molekuláris folyamatok befejeződtek- fogyasztható.
Bodzaszörp 1.
4 liter szörphöz
Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só. Időigényes.
Elkészítése: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.
Bodzaszörp 2.
Elkészítése: 5 l vizet felforralunk - 3,5 kg cukrot beleteszünk, és ha forr, beledobunk kb. 38-40 db bodzavirágot, és levesszük a tűzről. Másnap 3 db citromot belekarikázunk 5,5 dkg borkősavat és 7 g nátrium-benzoátot teszünk bele, így hagyjuk állni 1 napig. Leszűrjük, és üvegekbe tesszük.
Bodzaszörp 3.
Készíthető a virágjából és a bogyójából. A bodzavirágszörpöt az erdeiszeder-szörphöz hasonlóan készítjük el.
Elkészítése: A bodza bogyójából így készítünk szörpöt: a száráról leszedett bogyókat megmossuk, lecsöpögtetjük, kipréseljük, a maradékot vízzel átgyúrjuk, újra kipréseljük. Minden liternyi kapott léhez 40 dkg cukrot veszünk, és két óra hosszat főzzük, lassú tűzön. Üvegekbe öntjük, kigőzöljük - a forrástól számított 20-25 percig -, és felhasználásig hűvös helyen tartjuk.
Bodzaszörp 4.
(4 literhez)
Elkészítése: Lerázva 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt, 1 centis szárú, bodzavirágot, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze. Egy 5 l-es, szélesszájú befőttesüveg alján helyezzük el a virágokat, szórjunk rá 1 kg kristálycukrot, 1 kk. sót. Rakjunk rá 1 nagy lédús, forró vízzel mosott, letörölgetett, vékonyra karikázott citromot. Szórjuk meg 3 dkg citromsavval, öntsük le 2 ek. ecettel, 4 l, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vízzel. Alufóliával vagy fóliával lazán fedjük be. (Nem kell lekötni.) 5 napon át naponta többször keverjük meg műanyag keverőkanállal. A cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia. Utolsó nap finom szűrőn szűrjük át. Kiforrázott, lehetőleg hosszúnyakú üvegekbe töltve, de csak öthatod részig, minden egyes üvegbe 1 kk. nátrium-benzoikumot szórjunk. Azonnal dugaszoljuk le. Ha csak 2-3 hónapra akarjuk eltenni, akkor a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk. Ha egész télen szeretnénk fogyasztani belőle, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.
Bodzaszörp 5.
Hozzávalók: 20 - 22 db bodzavirág, 10 liter víz, 7 kg cukor, 5 db apróra vágott citrom, 10 dkg borkősav vagy citromsav
Elkészítése: Főzze fel a vizet a cukorral. Ha kihűlt, adja hozzá a bodzavirágot, és a felaprózott citromot. 1 dl vízbe elkeverve főzze fel a megadott mennyiségű borkősavat vagy citromsavat.
Keverje össze a bodzalevet és a borkősavas/citromsavas oldatot, majd hagyja 4 napig állni. Naponta kevergesse meg az így előkészített levet. Az 5. nap szűrje le és töltse üvegekbe a szörpöt.
Bodzaszörp 6.
Elkészítése: 50 darab virágot egy 5 literes befőttesüvegbe teszünk. Erre4 1,5 kg cukor, 2-4 karika citrom, 30 g citromsav. Felforralt, majd lehűtött vizzel teletöltjük, majd 3 napig - időnként megkeverve- érlelni hagyjuk. A negyedik napon leszűrjük.
Ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, 2-3 percig forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és a tetejére szalicilt, vagy Na-benzoátot teszünk.
Bodzaszörp 7.
Elkészítése: 6 l vízbe 3 kg cukrot teszünk. Ebből sűrű szirupot főzünk. Kihűtjük. Belekeverünk 10 dkg borkősavat, 3 db felszeletelt citromot és 10 db nagyobb virágfejet. Ezt 1 hétig érleljük, minden nap megkeverjük. Azután leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Ha télire akarjuk eltenni, literenként 1 mokkáskanál tartósítót teszünk bele.
Bodzaszörp 8.
Elkészítése: 8 kg cukrot, 15 dkg borkősavat, 6 db héjastól apróra vágott citromot, 2 lapos kiskanál tartósítót, 30-40 virágtőről lecsipkedett bodzavirággal és 4 l vízzel elkeverünk. Ezt 5 napig letakarva állni hagyjuk, közben naponta megkeverjük. A szirupot dupla gézen átszűrjük, üvegekbe töltjük.
Bodzaszörp 9.
Elkészítése: 5 l vízben 2 kg cukrot, 4 doboz citrompótlót addig főzünk, míg azok teljesen felolvadnak. Kb. 20 db bodzavirágot megmosunk, és a szirupba rakjuk.
Azután ebbe 1 mokkáskanál Nátrium Benzoátot belerakunk. 2 napig állni hagyjuk,
Majd üvegekbe töltjük.
Bodzaszörp 10.
Elkészítése: 10 (jól megmosott) bodzavirágot, másfél kg cukrot, 2 doboz citrompótlót és egy nagy felszeletelt citromot 5 liter vízbe teszünk. Az üveget 3 napig meleg helyre tesszük, (időnként megkevergetjük) majd leszűrjük a tartalmát.
Ennyi az egész, és a szörpöt töményen és szódavízzel hígítva is fogyaszthatjuk.
Bodzaszörp 11.
Elkészítése: 2 l vizet felteszek főni. A kihűlt vízhez teszek 15 tenyér nagyságú virágot és 10 dkg citrompótlót. Hagyjuk 24 órán át, ázni. Leszűrjük. Az oldathoz teszünk 2 kg cukrot. Megkevergetjük, majd üvegbe rakjuk.
Bodzaszörp 12.
Hozzávalók: 12 db virág, 1,5 l víz, 2 kg cukor, 4 dkg citromsav
Elkészítése: A virágot le kell mosni. Egy éjszakára beáztatni a 1,5 l vizbe, majd szitán át kell szűrni. A cukrot és a citromsavat hozzáadjuk a vízhez, és addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen felolvad. Ez több napig is eltarthat. Ha a cukor elolvadt üvegekbe kell tölteni. Lezárva sokáig eláll.
Bodzaszörp télire 1.
Hozzávalók: 4 dg borkősavat feloldunk 1,5 liter vízben, beleáztatunk 20 dg bodzavirágot (kocsány nélkül), 12-24 órát áztatjuk.
Elkészítése: Szirupot készítünk 2,5 kg cukorból és 5 liter vízből. A leszűrt bodzához keverjük, üvegekbe töltjük.
Bodzaszörp télire 2.
Hozzávalók: 10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav, ugyanennyi citromsav.
Elkészítés: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük, és hűvös helyre tesszük.
Hígítva, hűtve fogyasztjuk.
Bodzaszörp virágból
Hozzávalók: Érett bodzabogyó és ugyanolyan súlyú cukor.
Elkészítése: A bodzát lebogyózom, és pár napra lefedve állni hagyom. Levét kinyomkodom, leszűröm és a cukorral sűrűre főzöm. Forrón száraz üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem.
Bodzavirágbor
Hozzávalók: 1 l lemorzsolt bodzavirág, 1kg cukor, 3 l víz, 1 citrom, 1/2dkg élesztő Elkészítése: Uborkásüvegbe rakjuk a bodzavirágot, a felkarikázott citromot, és leforrázzuk a 3 l vízzel. Ha kihűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, ha az feloldódott, jól leszűrve üvegekbe töltjük, de nem egészen tele. Lazán dugaszolva rakjuk a kamrába, ha az érés során kilövi a dugót, nyomjuk vissza.
Bodzavirág-ecet
Hozzávalók: Bodzavirág, fehérborecet.
Elkészítése: Egy széles szájú üveget megtöltök bodzavirággal, és teljesen teletöltöm fehérborecettel. Gondosan lezárom és 2-3 hétre hűvös, sötét helyre teszem. Ekkor átszűröm egy másik üvegbe. Salátákhoz használom.
Bodzaviráglé
Elkészítése: Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretû fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyûjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszûrõben hideg vízzel alaposan mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter elõzõleg felforralt, és langyosra hûlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hûvös helyre. 2–3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szûrjük le, és töltsük palackokba.
Bodzaviráglé mézzel
Elkészítése: Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretû fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyûjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszûrõben hideg vízzel alaposan mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter elõzõleg felforralt, és langyosra hûlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hûvös helyre. 2–3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szûrjük le, és töltsük palackokba.
Ez a rendkívül finom és érelmeszesedés ellen is hatásos ital hûtõszekrényben kb. 1 hétig, légmentesen lezárva pedig max. 2 hétig tartható el. A bodzavirágból készült ivólevet a dzsemeknél leírt módon hosszabb idõre is tartósíthatjuk. Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a felforralás következtében az ivólé C– vitamin–tartalma jelentõs mértékben csökkenni fog. Ez azonban elkerülhetõ, ha nem ivólevet, hanem szörpöt készítünk a bodzavirágból, és lefagyasztjuk. Szörpkészítés esetén azonos mennyiségû vízhez — egy 5 literes üvegben — ötször annyi nyersanyagot adjunk. Ez a sûrû lé egyébként magas méztartalma következtében az egycsillagos hûtõszekrény mélyhûtõ-terében még nem fagy meg. Normál hûtõtérben a szörp idényjellegû fogyasztás esetén sem tárolható, mert magas növényianyag–tartalma miatt 1–2 nap után erjedésnek indul. Fogyasztáskor négyszeres mennyiségû, szobahõmérsékletû ásványvízzel hígítsuk.
Amennyiben nincs fagyasztószekrényünk, és kénytelenek vagyunk tartósítószert alkalmazni, feltétlenül kerüljük a szalicilsav használatát. Helyette keverjünk az áztatóvízbe literenként 0,1 dg (1 csapott mokkáskanál) nátriumbenzoátot, és a palackokat hõkezelés nélkül zárjuk le. Ha a benzolsavat mindjárt az elején hozzákeverjük a vízhez, akkor 5–6 napig is áztathatjuk, így még áthatóbb íze lesz a szörpnek. Mellékesen megjegyezve létezik egy még kevésbé ártalmas tartósítószer, a káliumszorbát, amelyet egyelõre csak az ipar használ, kereskedelmi forgalomban nem kapható.
Bodzavirág pezsgő
Elkészítése: Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk1/4 l borecet társaságában. Kb. 5 karikára vágott citromot. 12-15 db jól fejlett, szárak nélküli bodzavirágot, kis csomóba kötött még nem virágzó szagosmügét adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb 1/2 óra után a szagosmügét kivesszük a folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de mindennap egyszer megkeverjük. Ha az előirt idő letelt, leszűrjük, és tisztára mosott pezsgőspalackokba töltjük. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.
Bodzavirág szörp 1.
Hozzávalók: 12 db virág, 2 kg cukor, 1,5 dkg borkősav, 1,5 dkg citromsav, 1 kh. szalicil
Elkészítése: A szép, nagy virágokat többször cserélt vízbe mártogatva lemosom, majd szitába téve lecsöpögtetem. Közben 6 liter vízben elfőzöm a cukrot a tartósítószerekkel. Nagy edénybe teszem a lecsöpögött virágokat, és leöntöm a kihűlt lével. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyom, majd leszűrve üvegekbe teszem. Tetejükre csöpp szalicilt teszek.
Bodzavirág szörp 2.
Hozzávalók: Kb. 10 tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1 cm-es szárral, amit lerázok a bogaraktól, és óvatosan, de alaposan megmosok folyó csapvíz alatt., 1 nagy lédús citrom, 1 kg cukor, 2 ek ecet, 3 dkg citromsav, 1 mk nátrium-benzoát, 1 mk só
Elkészítése: Egy ötliteres befőttes üveg aljára teszem a virágokat, a citromot egészen vékonyra fölszeletelem, és úgy teszem a virágra, hogy a szeleteléskor kifolyt levét is ráöntöm. 4 liter vízbe a cukrot beleöntöm, és szirupot főzök belőle. Felforralom, lehűtöm, belekeverem az ecetet, sót, citromsavat, majd a virágokra öntöm. Az üveget lazán fóliával lefedem (nem kell lekötni).
Öt napon keresztül érlelem a virágokat a szirupban. Csodálatos látványt nyújt! És nagyon finom az illata! Sűrű szövésű szűrőn átszűröm, és kiforrázott hosszú nyakú üvegekbe öntöm, de csak kb. öthatod részig. Minden üvegbe késhegynyi tartósítószert szórok, és azonnal lezárom. Ha 2-3 hónapon belül elfogy, akkor nincs több teendő, sötét, hűvös helyre állítom az üvegeket. Ha azonban nagyobb mennyiséget készítek, akkor mindenképp nedves gőzben csírátlanítom, így egész télen is eláll. Nagyon finom, és nagyon egészséges!
Friss bodzaszörp
Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág, 1 nagy, lédús citrom, 1 kg cukor, esetleg barnacukor, 2-4 l víz, ízlés szerint
Elkészítése: Tegye a virágokat egy nagy befőttes üveg aljára, miután finoman lerázta róluk az apró bogarakat. A virágokat nem szabad lemosni, mert a szennyeződésekkel, rovarokkal együtt kimossuk az aromát adó virágport.
Vágja a citromot egészen vékony szeletekre, és tegye a virágokra, majd a szeleteléskor kifolyt citrom levét is öntse rá. Az így előkészített virágokat öntse fel vízzel, majd, miután a szörpöt 1- 2 órán keresztül állni hagyta, szűrje át sűrű szűrőn. A szörp előnye, hogy akár azonnal is átszűrhető, ám aromásabb lesz, ha hagyja kicsit összeérni az ízeket. A frissítő hűtőszekrényben kitűnően tárolható.
Üdítő ital bodzavirágból
Hozzávalók: 6-7 tenyérnyi bodzavirág, kb. 80 dkg cukor, 2 citrom, 2 csomag citrompótló.
Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb levélbordáiról leszedett bodzavirágokat, melyeket előzőleg hideg vízzel leöblítettünk, a héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon, majd az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet egy-két napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és szódavízzel hígítva vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket hideg pincébe vagy a hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva - ha melegebb helyen áll, akkor hamarabb - gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az íze. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük bele a citromot és citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd szűrjük le. Az üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre. Használatkor az üveg tetejéről egy ujjnyit öntsünk le, ebben töményen van a konzerválószer, a többit pedig jól lehűtve, esetleg szódavízzel hígítva fogyasszuk. Ha bodzaszörpöt készítünk, akkor ehhez a vízmennyiséghez dupla mennyiségű bodzavirágot, citromot, citrompótlót és 2 kg cukrot vegyünk. Az üvegekbe töltött, leszűrt lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, kössük le vagy dugaszoljuk be erősen, és 10-15 percig gőzöljük. A bodzából készült üdítő italnak, szörpnek olyan az íze, mint a muskotályos mustnak.
Bodza ételek
Bodzaleves
Hozzávalók:1/2 kg bodzabogyó, fahéj, citromhéj, fehérbor, cukor, só, vaj és burgonyaliszt.
A bodzabogyókat leszedjük a száráról, agyagedénybe tesszük annyi vízzel, hogy ellepje. A fahéjjal és citromhéjjal félóráig forraljuk, majd szitán áttörve hozzáöntünk vizet és fehérbort. Tetszés szerinti cukorral, kevés sóval és vajjal felforraljuk, és vízzel hígított burgonyalisztet keverünk bele. Újból felforraljuk, és pirított zsemlekockával tálaljuk.
Bodzapalacsinta (Régi magyar édesség)
15 deka lisztből 2 tojással, csipet sóval, egy evőkanál Jaffa szörppel meg kevés tejjel nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 óráig állni hagyjuk. A bodzavirág ernyőjét levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd egyenként a sűrű palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban ropogós pírosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a felesleges zsírját leitassuk róla, és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Bodzavirág borpongyolában
12 db virág (zat), 200 g szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez, fahéjas cukorszórat.
Az éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.
A tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.
Fahéjas cukorban megforgatjuk.
Forrón kínáljuk, kihűlve megpuhul.
Bor- vagy puncshab illik hozzá.
Bodzavirág-bólé
10 db frissen szedett egészséges bodzavirág, 1 csokor menta, 1 karikára vágott citrom, 3 citrom leve, 20dkg cukor. A hozzávalókat egy liter vízben összekeverjük, és szobahőmérsékleten 24 órát érleljük. Leszűrjük, és hidegre tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük 1-1 üveg hideg fehérborral és pezsgővel.
Bundás bodza
Hozzávalók: 4 szép, feketére megérett bodza-tányér, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 15 dkg liszt, kevés szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor, olaj, a gyümölcs kisütéséhez
Verje a tojást habosra 1 evőkanál porcukorral és a tejjel, majd adja hozzá a lisztet, sót és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapja.
A szárával együtt óvatosan megmosott és lecsöpögtetett gyümölcsöt, a száránál fogva mártsa meg a tésztában. Tegye az így bepanírozott gyümölcsöt a 180 fokra felhevített olajba; ahol 1-2 perc alatt szép világosra sül. Itassa le a megsült gyümölcsről a felesleges olajat, és tálalja porcukorral meghintve.
Egreskrém bodzavirággal
450 g egres, 2 ek. víz, 70 g finom kristálycukor, 2 ek. bodzavirág-szörpsűrítmény, 400 g kész vaníliaöntet (vagy nem főzős puding), zöld ételfesték (elhagyható), 300 ml habtejszín, darált mandulás csók a díszítéshez, mandulás csók a tálaláshoz.
A 2 ek. vízben, lefedve 5 percig pároljuk az egrest, míg a bogyók szétpattannak.
Hozzáadjuk a cukrot, bodzaszörpöt és pépessé keverjük. Levesszük a tűzről.
Tálba öntjük a pépet, hűlni hagyjuk.
A vaníliás öntetet hozzákeverjük, tehetünk hozzá néhány csepp ételszínezéket. Belekeverjük a felvert tejszínt.
Behűtve, majd a mandulás morzsával megszórva kínáljuk.
|