Chili con Carne 1.
Hozzávalók: 3 fej hagyma, 2 kis doboz paradicsompüré, 1 nagy zöldpaprika, 40 dkg darálthús, 3 doboz piros bab, 1/2 leveskocka 3 dl vízben feloldva, 2 gerezd fokhagyma, 5 db lehéjazott paradicsom, só, pirospaprika, chili
A hagymát karikára vágjuk, a paprikát kockákra. Forró olajban megbarnítjuk a darált húst, sóval, piros paprikával fűszerezzük.
Egy másik lábosban megdinszteljük a hagymát, zöldpaprikát és az összenyomott fokhagymát és a darált húsra öntjük a feldarabolt paradicsommal és paradicsompürével együtt, és kis lángon főzzük 15 percig. Hozzáadjuk a megfőtt babot és a leveskockás vizet, és közepes lángon főzzük még egy kicsit. Ízlés szerint chilivel fűszerezzük.
Chili non Carne 2.
Hozzávalók: (5 személyre) 90 dkg sovány marhahús, 8 evőkanál zsír, 1 lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 dl jól ízesített húsleves (2 leveskockából), 2 dl vörösbor, 3 evőkanál chilipor, 1 evőkanál liszt, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál szárított oregano, só, őrölt bors
A húst apró kockákra vágjuk. Nagy serpenyőben forró zsírban megforgatva 6-8 perc alatt barnára pirítjuk a húst. Ha kész kivesszük a zsírból. A finomra vágott hagymát és fokhagymát a megmaradt zsírban 4-5 percig aranysárgára pirítjuk. A húst visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a húslevest és a vörösbort, s közepes lángon egy órát pároljuk. Kis edényben összevegyítjük a chiliport a liszttel, hozzáadunk egy keveset a pecsenyeléből, a keveréket a babérlevéllel, az őrölt köménnyel és az oregánóval ráöntjük a húsra, sózzuk, borsozzuk, és a fűszerekkel elkeverve tovább pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ha kell utánízesítjük.
Kitűnő palacsintatöltelék. Önálló fogásként mexikói babbal tálaljuk.
Chili con Carne 3.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sovány marhahús, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál köménymag, fél teáskanál édeskömény, 2 kanál paradicsompüré, 20 dkg paradicsom, 1.5 dl víz, 1 húsleveskocka, őrölt bors, csilipor, 1-2 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 3 dkg főzőcsokoládé, só, 50 dkg főtt bab.
Tulajdonképpen fűszeres, húsos babról van szó, melyet a húson és babon kívül felhasznált fűszerek változatai szerint Dél- és Közép-Amerikában szerte ezerféleképpen készítenek. A következő változat különlegessége, hogy a szokásos csipetnyi cukor helyett itt határozott mennyiségű étcsokoládét használnak. A felhevített olajban a finomra vágott hagymát, szétnyomott fokhagymát a köménnyel és édesköménnyel üvegesre pirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, és folytonosan kevergetve még egy kicsit sütjük. Hozzáadjuk a feldarabolt vagy szétnyomott paradicsomot, a leveskockát, fahéjat, sót, borsot, chiliport, az elmorzsolt szegfűszeget, a vizet, s miután összeforraltuk, a kockára vágott húst is beletesszük. Lassú tűzőn egy-másfél óra alatt készre pároljuk. A babot enyhén sós vízben külön főzzük meg, összekeverjük a kész hússal, a szétmorzsolt csokoládéval, és ugyancsak lassú tűzön még öt percig összesütjük.
Chili con Carne 4.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalábszár, 40 dkg vörös vesebab (konzervet is használhatunk), 1 üveg (850 ml) hámozott paradicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 8 szárított chilipaprika (helyette 4 cseresznyepaprikát is vehetünk), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál oregano, 1 teáskanál őrölt római kömény, só, bors.
A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap előfőzzük és lecsöpögtetjük. A chili vagy cseresznyepaprikát a magházától megtisztítjuk, és kevés forró vízben 1 órát áztatjuk. Lecsöpögtetjük, majd a megtisztított fokhagymával, az oregánóval és a római köménnyel együtt kávédarálóban pépesre daráljuk.
Nagy vaslábosban megforrósítjuk az olajat, és hirtelen megpirítjuk a kockára vágott húst. Meghintjük a liszttel, felöntjük kb. 1 dl vízzel. Sóval, borssal és a paprikás krémmel fűszerezzük. Felöntjük a paradicsomkonzervvel, és fedő alatt 1 órát pároljuk. Hozzáadjuk a babot, és puhára főzzük.
Chili con Carne 5.
80 dkg csont nélküli sovány marhahús, 2 kis chilipaprika, chili fűszerkeverék, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 hámozott paradicsom, zúzott fokhagyma, oregano, őrölt római kömény, olaj, só, húsleves, 30 dkg vörösbab, babérlevél
A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap babérlevéllel ízesített vízben, rövid lében puhára főzzük. A chilipaprikát megmossuk, kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk, és annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzátesszük a paradicsomokat, ízlés szerint fűszerezzük 2-3 gerezd tört fokhagymával, chili-keverékkel, oregánóval, római köménnyel, és összeturmixoljuk. A húst apróra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Olajban a hagymát világosra pirítjuk, hozzáadjuk a húst, és nagy lángon, állandóan kevergetve zsírjára sütjük. Ráöntjük a chilis-paradicsomos turmixot, megsózzuk, és továbbra is nagy lángon forraljuk, állandóan kevergetve, amíg egész kevés lé lesz a hús alatt. Akkor felöntjük annyi leveslével, amennyi ellepi, majd felforraljuk. A tüzet mérsékeljük, és fedő alatt kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a babot levével együtt, és összeforraljuk. Puha kenyérrel, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra a bab áztatása nélkül
Chilis bab Cobalt módra
4 személyre
Hozzávalók: 1 db nagy fej vöröshagyma, 2-3 db gerezd fokhagyma, 1 db nem erős paprika, 50 dkg darált marhahús, 2 db chili paprika, 85 dkg hámozott paradicsom - konzerv is lehet (pomerado), 1-2 kávés kanál oregano, 50 dkg vörös bab - konzerv is lehet.
Fűszerek ízlés szerint: só, bors, Cayenne bors, Tabasco mártás, majoranna.
A babot be kell áztatni kb. 10-12 órával korábban. (Szerintem a borsos és erős paprikás lé a nyerő.) Utána kuktában kb. 1/2 órát főzzük az áztató lében. A hagymát és a zöldpaprikát felvágjuk egészen kicsire, akár turmixszal is lehet. Az olajban megdinszteljük. (Ha van mikrónk, akkor előtte rásegíthetünk egy kicsit vele. {1-2 perc 700-800 W között.}). A húst összekeverjük a majoránnával, sóval, borssal és az oreganóval. Ráöntjük a fűszerekkel összekevert darált húst az olajra és megpirítjuk. Ha ez megvan, akkor ráöntjük a babot, jól megkeverjük, és 5-10 percig főzzük, majd jöhet a paradicsom és lassú tűzön (két - három alátéttel) addig főzzük, amíg a bab puha nem lesz. Ha puha a bab, akkor belekeverjük a chili paprikát.
Mexikói bab
Hozzávalók (5 személyre) 25 dkg nagy szemű tarkabab, 1 lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl húsleves (1 leveskockából) , 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 evőkanál chilipor, fűszercsomag (gézzacskóban 2 ágacska kakukkfű, 1 szál zeller, 1 babérlevél), só, őrölt bors
A babot egy éjszakára beáztatjuk, leszűrjük, megszárítjuk, nagy fazékba tesszük. Belekeverjük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, ráöntünk 6 dl vizet. Felforraljuk, 10 perc után lejjebb vesszük a lángot, és egy órát főzzük, amíg meg nem puhul, de egyben marad. Leszűrjük, megszárítjuk. A húslevest másik fazékban felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, s a liszttel krémesre keverjük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a chiliport, jól elvegyítjük, fokozatosan kevergetve hozzáadjuk a húsleveshez, amikor felolvadt, beletesszük a babot és a fűszercsomagot, sózzuk, borsozzuk, forrásig hevítjük, majd a lángot levéve, időnként meg-megkeverve, háromnegyed órát összefőzzük. Kivesszük a fűszercsomagot, és a tálon elterített sáfrányos rizsre borítva tálaljuk. Citromszeletekkel és petrezselyemmel díszíthetjük.
Mexikói bab darált hússal.
Hozzávalók: 30 dkg vörös bab, 3 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg darált marhahús, 2 db kis csípős paprika, 3 dl csirkeleves, (leveskockából) 1 doboz (40 dkg) mexikói zöldparadicsom, 1 pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél kanál oregánó, fél kávéskanál kurkuma, fél kávéskanál chilipor, só.
Elkészítése: A babot éjszakára beáztatjuk 1 l vízbe. Másnap, áztató vízzel együtt feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és forró olajon a darált hússal lepirítjuk. A szárított fűszerpaprikát csíkokra vágjuk, és beáztatjuk a csirkelevesbe. A konzerv paradicsomot levétől lecsöpögtetjük, darabokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Ezután a többi hozzávalót, a fűszerpaprikát a csíkokra vágott paprikát, a kis kockákra vágott fokhagymát az oregánót, a kurkumát, a sót, a chilit s végül a csirkelevest is a húshoz adjuk. A darált húst körülbelül 2 órán át, pároljuk gyenge tűzön, fedő nélkül úgy, hogy a leve besűrűsödjék. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és további 30 percig főzzük.
Ördögi chili
Hozzávalók: (2 személyre), 40 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt szalonna, 25 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 doboz Bonduelle vörösbab, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, késhegynyi chilipor, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 db száraz hegyes erős kis chilipaprika
Az apróra vágott füstölt szalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chiliport, a borsot, a sűrített paradicsomot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk.
A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor, díszítésként a tálalóedényben lévő chilibe beleszurkáljuk a száraz chilipaprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.
Szarvacska mexikói módra
Hozzávalók: 300 g szarvacska tészta, 300 g darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 nagy paradicsom, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 doboz konzerv vörös bab, 2 evőkanál tejföl, 150 g reszelt sajt, chili-keverék, cukor, só fehér bors
A hagymát apróra vágjuk, és olajon megpirítjuk. A paradicsomot meghámozva kockákra vágjuk. A hagymára dobjuk a húst, majd a paradicsom darabkákat. A paradicsompürét felöntjük, és a húsos masszához öntjük. Jól megfűszerezzük. A keveréket összeforraljuk és belekeverjük a babot. A szarvacska tésztát sós vízben kifőzzük, míg meleg hozzáadjuk a tejfölt. Az így kapott tejfölös tésztára szedjük a mártást. Reszelt sajttal tálaljuk.
Tarka babsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis doboz fehérbabkonzerv, 1 kis doboz vörös vesebabkonzerv, 20 dkg zöldhüvelyű bab, 1 csomó zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, só, bors, csípős pirospaprika.
A kétféle konzervbabot a dobozból kivéve hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. A zöldhüvelyű babot sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük, az újhagymát a zöldjével együtt karikára vágjuk. A zöldségféléket összevegyítjük és leöntjük a zúzott fokhagymából, olajból és citromléből készült dresszinggel, melyet sóval. borssal, csípős paprikával ízesítettünk. Legalább két óráig érleljük.
Tonhalas vörösbableves
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg zeller, 40 dkg konzerv vörösbab, 20 dkg tonhal, 40 dkg szeletelt konzervparadicsom, vagy hámozott friss paradicsom, esetleg fél liter paradicsomlé, 1-2 szál friss koriander, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 fej hagyma, só, bors, 1-1.5 l húsleves (kockából is lehet), 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj.
A megtisztított hagymát apróra, a zellert kis kockákra vágjuk, s a koriander szárával együtt olajon megpirítjuk, és húslevessel felöntjük. Bele- tesszük a paradicsomot, az őrölt koriandert, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és 30 percig fedő alatt főzzük. Ekkor kivesszük belőle a korianderszárat, beletesszük a kis kockákra vágott tonhalat és a konzerv vörösbabot, összekeverjük, és kb. tíz perc alatt készre főzzük. Fokhagymás pirítóssal tálaljuk.
Variációk chilis babkonzervre, Suhajda módra
Előre bocsátom, hogy a chilis bab konzervek ma Magyarországon csak minimálisan térnek el a babfőzelék konzervtől, ezért nem "szentségtörés" az egyik legfinomabb mexikói nemzeti ételt magyarosan átdolgozni. Pláne turistaúton, vagy camping körülmények között. Meg egyébként is, azt együnk, amit szeretünk és úgy, ahogy szeretjük.
A konzervet minden előkészítés nélkül megmelegítve elfogyasztom kenyérrel.
Legalább kettő közepes fej hagymát (10-15 dkg, ami a konzerv súlyának egynegyede-egyharmada) egy evőkanál tetszőleges zsiradékon üvegesre pirítok. Ha megpirult a hagyma, félrehúzom, picit hűlni hagyom, majd teszek bele egy púpozott mokkáskanálnyi pirospaprikát. Erre ráöntöm a babkonzervet, felmelegítem, s máris fogyasztható. Kenyérrel persze.
Ugyanúgy elkészítem a babot, ahogy fentebb írtam, de a felmelegítéskor öntök bele kb. egy deciliter vizet, hogy híg főzelék jellege legyen. Felforralom, a lángot alatta egészen kicsire állítom, hogy éppen csak rotyogjon. Ebbe beleütök egy vagy két tojást, és úgy hagyom. Nem kevergetem, hogy a tojás ne törjön össze, hanem mintegy tükörtojásnak maradjon meg rajta. persze bőven beissza a főzelék levét és "színes" lesz, de attól jó! A sok hagymától a bab mindenki által jól ismert zamatot kap.
A 2-es pontban készített főzelékhez persze adhatunk: külön serpenyőben sütött tojást, tojásrántottát, tojáslepényt, virslit, kolbászt, szalonnát, sonkát. Adhatunk még mellé hideg sültet, akár sertés-, akár baromfisültet. Szóval bármit, amit szeretünk. S mindezeket lehet a főzelékbe belefőzni is.
Személyesen nekem a legjobban az alábbi ízlik: néhány kisebb krumplit (ugyanis tanyán hiánycikk a burgonya) sütőben erősen megsütök, hosszában felszeletelve tányérra teszem, hozzá vágok egy-két keményre főtt tojást, az egészet megszórom sóval, piros paprikával, lelocsolom a főzelékkészítéshez használt forró pirított hagymával. A forró főzelék mellé köretként eszem, de külön tányérról.
Ennél a köretnél célszerű a krumplira kivett hagymát jól lecsöpögtetni, s a krumplira sonkazsírt, vagy egy kiskanál pecsenyezsírt locsolni.
Vörösbabos sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertéskaraj, 1 nagy fej hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál, csípős paprikakrém, egy darabka friss gyömbér, 1 kávéskanál köménymag, ugyanennyi őrölt koriander, 0.5 l húsleves, 1 nagyobb padlizsán, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 doboz (80 dkg) vörösbabkonzerv, 1 dl tejszín, só.
A sertéskarajt kicsontozzuk, a húst szeletekre vágjuk. A csontból zöldséggel, vagy a nélkül, annyi levest főzünk, hogy a végén mintegy fél litert kapjunk. A karajszeleteket magasabb falú serpenyőben, forró olajban mindkét oldalán piros-barnára sütjük, majd kivesszük. A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, hozzáadva a paprikakrémet és a finomra vágott kis darabka gyömbért, a köménymagot, a koriandert és a sót. Beletesszük a kimagozott, meghámozott, kockára vágott padlizsánt, a paradicsompürét, felöntjük a forró húslevessel, s az egészet jól összeforraljuk. Visszahelyezzük a hússzeleteket, és fedő alatt mintegy fél órát pároljuk. Ha megpuhult, ismét kivesszük a húst, a padlizsánhoz keverjük a babot és a tejszínt, ismét visszarakjuk a húst és az egészet, ugyancsak fedő alatt, még néhány percig együtt pároljuk. Mint minden keleti ételt, jó forrón tálaljuk.
Zöldbabból készülő ételek
Levesek
Betyár zöldbableves bográcsban.
Hozzávalók 8 személyre: 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt tarja, 1-1db zöldpaprika és paradicsom, 50 dkg zöldbab, 15 dkg tarhonya, 1 hegyes erős paprika, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott füstölt tarját, a cikkekre szelt paradicsomot és kétféle paprikát, pirospaprikával megszórjuk, majd két liter vízzel fölöntve lassú tűzön főzzük. Ha a hús már majdnem puha, beletesszük a megtisztított, földarabolt zöldbabot meg a tarhonyát, ha szükséges megsózzuk. Ha a tarhonya is megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, fölaprított petrezselyemmel meghintjük, még egyszer átforralva máris tálalhatjuk.
Erdélyi zöldbableves
Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!).
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem. A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.
"Méhész" katalán leves
Hozzávalók: 0,5 kg csicseriborsó (feles sárga- vagy zöldborsó is jó, amit előző este kiválogattunk és beáztattunk), 2 db füstölt sertésfül, 20 dkg füstölt parasztsonka, 2 db kisebb csirkecomb, 4 db Morcillas (a mi debreceninkhez hasonló), 1 db közepes petrezselyemgyökér, 4 db közepes sárgarépa, zeller, ízlés szerint, 20 dkg zöldbab, 25-30 dkg burgonya, só, bors, sáfrány
A sonkát kockákra, a sertésfület csíkokra, a csirkecombokat kétfelé, a kolbászokat karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk. A gyökeret, sárgarépát, zellert, zöldbabot tisztítás után felaprítjuk. Egy nagyobb edényben 1,5 l vízben a zöldbab, kolbász és burgonya kivételével, kellőképpen ízesítve mindent felteszünk főni. H a borsó megfőtt, hozzáadjuk a többi anyagot is, majd készre főzzük.
Elkészítési idő: 2-3 óra
Ajánlott ital: Egri kékfrankos.
Minestrone
Hozzávalók: 2 l marhahúsleves leszűrve, 20–20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 50 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldbab, egy marék cérnametélt, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt
A leszűrt kész húslevesben megfőzzük a nyers zöldségeket, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret kockára vágva, a zöldborsót kifejtve és zöldbabot hüvelyknyire feldarabolva. Tálalás előtt beleöntjük a tejföllel simára kevert tojássárgáját, és beletesszük, az előre megfőzött cérnametéltet. A tányérokban meghintjük a levest reszelt sajttal.
Palócleves
Hozzávalók: 800 g báránylapocka (színhús), 100 g zsír, 400 g tisztított vöröshagyma, 500 g tisztított burgonya, 500 g tisztított zöldbab, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 cs petrezselyemzöld, 5 dl fehérbor, 2 l víz, 1 db citrom, só, pirospaprika, köménymag, liszt
Elkészítés: A báránylapockát apró kockára vágjuk, majd alaposan megmossuk. Zsíron finomra vágott hagymát aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, köménymagot és megszórjuk pirospaprikával. Rátesszük a kockára vágott bárányhúst, megsózzuk, és fedő alatt kb. 30 percig pároljuk. Időnként adunk hozzá egy nagyon pici vizet. A bárányhús főzése közben a burgonyát apró kockára vágjuk. A zöldbabot 3 centiméteresre vágjuk, és félre tesszük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a burgonyát, zöldbabot és felengedjük vízzel. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön készre főzzük. Tejfeles habarást készítünk (liszt és tejföl), és a forrásban levő leveshez adjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük asztali fehérborral és szűrt citromlével. Házilag készített csipetkével tálaljuk.
Sonkás zöldbableves
Hozzávalók 6 személyre: egy kb. 60dkg-os füstölt sonkaszelet (házi, bolti.), 1kg sárgahüvelyű (vagy 2 db üveges) bab, 3-4 szép szál sárgarépa (hosszú, nem túl vastag). 3-4 szál gyökérzöldség (um. fent), kb. fél kg burgonya (lehet kicsit több), 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál liszt, 1 jó teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só.
A zöldségféléket tisztítás után vékony karikákra vágjuk, a babot kb. 3 cm-esre daraboljuk vagy tördeljük, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A sonkát akkorára daraboljuk, mintha mondjuk egy gyufásdobozt lapjára 3-ba vágnánk. A vékonyra vágott sonka-szeletkéket, egy kellően nagy fazékban állandó kevergetés mellett nagy lángon ropogósra pirítjuk - általában a saját kövér részéből kiengedett zsírja elég a pirításhoz, ha túl sovány volna, tegyünk alá legalább 2 evőkanál olajat. Ha szép piros, megszórjuk a liszttel, jól átforgatjuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, bő vízzel (kb. 1,5 I ) felengedjük.
Gyakran kevergetve felforraljuk. Ezután hozzátesszük a babot, majd ha az félig megpuhult, a felaprított zöldségeket, burgonyát, az egész fej hagymát, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, ha kell, utána sózzuk (a sonka sós!), készre főzzük. (Ha több vizet öntünk rá, leves, ha kevesebbet, inkább gulyás lesz. Én ezt a mennyiséget egy 6 l-es fazékban szoktam főzni, amikor felöntöm, majdnem tele lesz. 6 személy ugyan nem tudja elfogyasztani, de hűtőben 3-4 napig eláll, és olyan, mint a töltött káposzta - melegítés után még finomabb) Mélytányérban, 1-2 kanálka tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Tejfölös zöldbableves
Hozzávalók: 1 l víz, 45 dkg zöldbab, 2 evőkanál margarin, 1 csapott evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, só, bors, Vegeta, tejföl, ecet, cukor.
A zöldbabot megtisztítjuk, és alaposan megmossuk. Egy kétliteres edénybe beleöntjük a vizet, majd belerakjuk a babot, a babérlevelet és hozzáadjuk a Vegetát. 10-12 percig 500 W-on főzzük. Egy másik tálban margarint olvasztunk 3 percig 200 W-on, hozzáadjuk a csapott evőkanál lisztet, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a tejfölt. Az egészet jól összekeverve 4 percig 500 W-on hevítjük. Az így elkészített rántást hozzákeverjük a már megfőzött babhoz, és a fűszerek hozzáadásával 4 percig 500 W-on összefőzzük. Tálalás előtt ízlés szerint ecettel és cukorral ízesítjük.
Zöldbabgulyás
Hozzávalók: 400g marhahúsból pörkölt, 1 kg zöldbab, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyem, só
A húsból pörköltet készítünk, és nagyon rövid lére pároljuk. A megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, és alaposan lecsepegtetjük. (a levét nem öntjük ki, nagyszerű levesalalpanyag). A pörköltet a tejföllel jól összeforraljuk, óvatosan hozzákeverjük a zöldbabot, néhány percig még együtt rotyogtatjuk, ha szükséges, utánasózzuk. Előmelegített mélyebb tálba szedjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Máris tálalhatjuk. Többször is melegíthető.
Zöldbableves
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sárga hüvelyű bab, 3 gerezd fokhagyma, diónyi vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 evőkanál ételízesítő, 1 teáskanál fűszerpaprika, só, 1 tojás, 3 evőkanál liszt
A babot sóval, ételízesítővel, borssal, fokhagymával ízesítve 1,5 l vízben puhára főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyemmel. Berántjuk vele a levest, és lassan forraljuk. A maradék hozzávalókból galuskát készítünk, és a levesbe szaggatjuk. Újra kiforraljuk.
Zöldbableves magyarosan
Hozzávalók: 300 g. csont, 100 g sárgarépa, 80 g petrezselyemgyökér. 500 g friss zöldbab, 20 g zsír, 100 g zöldpaprika, 50 g paradicsom, só, fokhagyma, törött bors, 20 g zsír, 30 g vöröshagyma, 30 g liszt, 2 g fűszerpaprika, petrezselyem zöldje, 1,5 dl tejföl. 30 g liszt, ecet, cukor, csipetke
Két liter vízből és a csontból levest készítünk. Ha csak öreg zöldségünk van, azt is a csonttal együtt főzzük meg, ha viszont fiatal, zsenge, a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabbal együtt kevés zsíron megpároljuk. Ezután felöntjük a csont lével, majd kis kockára vágott zöldpaprikával, paradicsommal, sóval, kevés zúzott fokhagymával, borssal puhára fűzzük, majd berántjuk. Ehhez a nagyon finomra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, a liszttel világosra pirítjuk, a paprikával gyorsan elkeverjük, és vízzel azonnal felöntjük, majd a leveshez adjuk. Apróra vagdalt petrezselyem zöldjét adjuk hozzá, majd lisztes tejföllel behabarva felforraljuk. Kevés ecettel és cukorral ízesítjük, végül csipetkét főzünk bele. Hasonló módon - paprikás rántással, csipetkével - készíthetünk magyaros burgonyalevest, esetleg kolbászkarikákkal dúsítva, illetve fokhagyma nélkül gomba-, csirág - vagy zöldborsólevest, ez utóbbit tejföl helyett tejjel ízesítve.
Főzelékek
Nagymama zöldbabfőzeléke
30 perc
Nehézség: 1
1 kg sárga hüvelyű zsenge Juliska bab, 2 evőkanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!), 4 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ecet, cukor, só ízlés szerint, 1 evőkanál liszt
A megtisztított és megmosott zöldbabot 2-3 cm-es darabokra tördelem, majd 3 dl sós vízben puhára főzöm. Közben a tejfölbe belekeverem a lisztet, a sárgabaracklekvárt, a tisztított, zúzott fokhagymát, az ecetet és a cukrot, majd behabarom vele a zöldbabfőzeléket. Állandó keverés közben felforralom. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom, pikáns ízű töltelék.
Pikáns zöldbabfőzelék
(12 adag)
2 kg zsenge zöldbab (bármilyen, csak ne legyen szálkás fajta), 3 csokor petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 10 dkg finomliszt, 2 evőkanál ételízesítőpor (Vegeta), a tálaláshoz 4 dl tejföl, 2 evőkanál sárgabarack lekvár (nem tévedés!), 6 gerezd fokhagyma.
A zöldbabot megmosom, letisztítom, majd három centis darabokra vágom. Annyi vízzel töltöm fel, amennyi éppen csak szűken lepi el. Beleszórom a Vegetát, majd fedő alatt majdnem puhára párolom. Közben az olajat felforrósítom, és a lisztet rászórva világos sárgára pirítom. A tűzről lehúzva ráöntök 4 dl vizet, és gyorsan simára keverem. A rántást szűrőn keresztül engedem a főzelékbe, nehogy csomós legyen. Gyorsan kevergetve felforralom, majd beleszórom a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet. Éppen csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot, és a főzeléket lehűtöm. Adagokra osztva a már ismertetett módon lefagyasztom, és felcímkézve teszem el.
Tálalás előtt a már teljesen felengedett zöldbabba belekeverem a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a sárgabaracklekvárt, majd folytonos keverés közben felforralom és máris tálalható. Nagyon finom, pikáns íze lesz a sárgabaracklekvártól, tessék csak kipróbálni!
Zöldbabfőzelék 1.
Télen percek alatt készíthetünk zöldbabfőzeléket. Evőkanálnyi összevagdalt vöröshagymát két evőkanál olajon megpárolunk, 1-2 tört fokhagymagerezdet adunk hozzá. Egy evőkanál finomliszttel megszórjuk, és késhegynyi pirospaprikával megszórjuk. Közben egy üveg konzerv zöldbabot leszűrünk, a rántást egy kevés konzervlével felengedjük, majd a zöldbabot is beleöntjük. Annyi lével hígítjuk, hogy megfelelő sűrűségű főzeléket kapjunk, egy kevés sóval, pár csepp ecettel, egy evőkanál barackízzel és egy deci tejföllel ízesítjük. 1-2 perces forralás után már tálalhatjuk is.
Zöldbabfőzelék 2.
Hozzávalók: Zöldbab 1.5 kg, zsír 15 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 csomó, hagyma 1/4 fej, liszt 2 kanál, paprika, só 1-1 késhegynyi, ecet 1/2 kanál, tejföl 2 dl.
Elkészítése: A gyenge zöldbabot szálkájától megtisztítjuk, kockára, vagy hosszára vékony csíkokra vágjuk. Sós vízben megfőzzük, ha puha, készítünk zsíros sárgás rántást, kis finomra vágott hagymával, finomra vágott petrezselymet, paprikát hozzátéve, feleresztjük a babbal. Ezzel felforr, azután kis ecetet és tejfölt adunk hozzá.
Zöldbabfőzelék 3.
A zöldbabot megtisztítva, hosszában két-háromfelé vágjuk, s puhára főzzük. Ha forró vízbe tesszük bele, sokkal hamarabb megpuhul, s csak akkor sózzuk meg, mikor már egy ideig forrt. Ha van pecsenyezsírunk, abból veszünk egy jó kanállal s két kanál liszttel, világos barna rántást készítünk, melybe finomra vágott vereshagymát, petrezselyem zöldjét s egy kevés szintén finomra vágott fokhagymát teszünk. Ha a bab már egészen megpuhult, beleöntjük lassan a rántásba vigyázva, hogy túl hideg ne legyen, inkább csak merítő kanállal tegyük mindig hozzá, vagy ha látjuk, hogy sok a lé, inkább szűrjük le a babot, s csak azután tegyük a többihez, mert hígítani sokkal könnyebb, mint besűríteni. Tetszés szerint egy-két kanál jó ecetet keverünk még bele s tejfelt is jócskán. Ha már egy ideig együtt forrt a rántással s így lassan tovább forrni, míg betálaljuk-
Akkor felül paprikás zsírral öntözve adjuk az asztalra. A sárga bab is ugyanígy készül, csak az ízletesebb, ha kockákra vágjuk.
Zöldbabfőzelék 4.
60 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 8 dkg liszt, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, pici ecet, pici cukor
Az összevágott zöldbabot feltesszük főni, sózzuk, beletesszük a vöröshagymát (egészben), a reszelt fokhagymát és puhára főzzük. Tejfölből, lisztből, paprikából habarást készítünk és behabarjuk, felforraljuk. Ecettel, pici cukorral ízesítjük.
Zöldbabfőzelék pörköltösen
Hagymát pirítunk olajban, ugyanúgy, mintha pörköltet készítenénk. Ha már üveges, rátesszük az előzőleg feldarabolt zöldbabot, megsózzuk, paprikázzuk, és gyorsan ráöntünk egy kevés vizet, nehogy megkeseredjen. Addig főzzük kis lángon, míg a zöldbab meg nem puhul.
1-2 kanál liszttel (a zöldbab mennyiségétől függ) megszórjuk, és folyamatosan keverve felengedjük annyi vízzel, hogy főzelék sűrűségű legyen. Lehet külön rántással is sűríteni, ez már nem változtat az ízén.
Érdemes kipróbálni, egész más íze van, mint a szokásos zöldbabfőzeléknek.
Egytálételek
Kreol zöldbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 zöldpaprika, 4 evőkanálnyi ketchup, egy evőkanál ecet, mustár, só, bors.
Sós vízben megfőzzük az ujjnyi darabokra vágott zöldbabot, majd levét jól lecsorgatjuk. Közben a vajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szép húsos, kicsumázott és karikára vágott zöldpaprikákat, a ketchupot, az ecetet, egy kiskanál mustárt, sót, törött borsot. Öt percig lassan forraljuk, majd a zöldbabot beletéve, még 5-10 percig együtt pároljuk.
Morzsás zöldbab
Hozzávalók: 80 dkg zöldbab (bármilyen fajta jó, csak ne legyen szálkás), 5 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl vagy kefir, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 csapott evőkanál só.
A zöldbab mindkét végét levagdossuk, és lehúzzuk a szálkáit. (A zöld színű, úgynevezett ceruzabab nem szálkás fajta, a Juliska bab csak zsengén finom.) Megmossuk, és szűrőben lecsöpögtetjük. Vizet forralunk, megsózzuk, és apránként beletesszük a zöldbabszálakat. A víz újraforrásától számított 10-15 perc múlva (a babszálak vastagságától függően) leszűrjük. Amíg a bab fő, serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, és kevergetve addig pirítjuk, amíg az majdnem rozsdaszínű lesz. A zöldbabot 4 tányéron elosztjuk, a tetejére szórjuk a vajas, pirított morzsát, és tejföllel meglocsoljuk.
Mustáros zöldbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 15 dkg sonka, 20 dkg párizsi, só, bors, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 15 dkg sajt, 4 tojás.
A puhára főtt zöldbabot lecsurgatjuk, és tűzálló tál aljára tesszük. Beborítjuk darált párizsi és sonka keverékével. Leöntjük a tejfölben elkevert mustárral, beborítjuk a sajt szeletekkel, és ráütjük a tojásokat. Addig sütjük, amíg a tojás meg nem dermed.
Paprikás zöldbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 6 dkg zsír, só, pirospaprika, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 1 dkg liszt, 1-2 db paradicsom.
A finomra vágott hagymát zsírban megpároljuk, megpaprikázzuk. Hozzáadjuk a feldarabolt babot, elkeverjük, annyi forrásban lévő vízzel öntjük le, hogy szűken ellepje, és lefedve, először nagy lángon pároljuk. Amint a víz felforrt, kisebb lángon pároljuk tovább inkább rázogatva, mint keverve. Ha a vize elpárolog, mielőtt a bab megpuhul, egy kevés forrásban lévő vizet öntsünk rá. Amikor a bab majdnem puha, megsózzuk, és hozzáadjuk a paradicsomot, és tovább pároljuk. A lisztet a tejfölben elkeverjük, a tejfölt kissé hígítva, mint a habarást, szűrőn át a babba keverjük, párpercnyi forralás után tálaljuk.
Paradicsomos zöldbab
Hozzávalók: 1,5 kg zöldbab, 6 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, só.
A hagymát megreszeljük, és a vajban egy kissé megpároljuk. Hozzátesszük a zöldbabot, és puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi. Közben hozzáadjuk a fölszeletelt paradicsomot is.
Sajtos-juhtúrós-kapros zöldbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 100 g trappista sajt, 150 g juhtúró, 2 dl tejföl, 40 g vaj, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, zsemlyemorzsa, 1 tojássárgája
A zöldbabot enyhén sós vízben a fokhagymával puhára főzzük, jól lecsepegtetjük, a fokhagymát kidobjuk. Még melegen hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, az elmorzsolt juhtúrót, a finomra vágott kaprot, és lazán összekeverjük - inkább csak rázogatjuk - ha a bab összetörik, nem gusztusos. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba szedjük - simítjuk, leöntjük a tojássárgájával elkevert, kissé megsózott tejföllel, a tetejére morzsoljuk a vajat, és előmelegített, forró sütőben csak addig sütjük, amíg a teteje szép aranypiros színt nem kap. Azonnal tálaljuk, csak melegen jó.
Sült zöldbab
Hozzávalók: (2-4 személyre) 5 dl olaj, 50 dkg zöldbab, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott friss gyömbér, 2 evőkanál finomra vágott újhagyma, 4 szárított chilipaprika, 1 evőkanál sárga babszósz, 1 evőkanál száraz sherry vagy rizsbor, 1 evőkanál sötét szójaszósz, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál víz
A zöldbabot felszeleteljük. Az olajat mély serpenyőben annyira felhevítjük, hogy amikor egy szelet babot beledobunk, sercegni kezd. Addig sütjük a babot, amíg nem kezd összezsugorodni, ez 3-4 perc. Majd kivesszük, megszárítjuk.
A forró olajból egy evőkanálnyit serpenyőbe öntünk. (A többit félretehetjük a zöldség párolásához.) Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, az újhagymát, s gyorsan kevergetve pirítjuk, beledobjuk a chilipaprikát, fél perc múlva, amikor feketére sült, kivesszük, a többi hozzávalót az olajba téve néhány másodpercig keverjük, azután hozzáadjuk az időközben megszárított babot. Jól elkeverjük, hogy olajos réteg vonja be. Amint a bab jól átmelegedett, tálaljuk.
Szalonnás zöldbab 1.
Hozzávalók: 75 dkg zöldbab, 20 dkg füstölt szalonna, 5 dkg hagyma, 40 dkg paradicsom, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem.
A megtisztított egész zöldbabot sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A kis kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, és beletesszük a finomra vágott hagymát. Amikor sárgára pirult, rárakjuk a kockára vágott paradicsomot. Megsózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük, jól megpároljuk. A leszűrt zöldbabot tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a szalonnás, paradicsomos mártást, meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel, és jól átforrósítva tálaljuk.
Szalonnás zöldbab 2.
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 10 dkg szeletelt császárhús (vagy jó húsos füstölt szalonna), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint só és törött bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
A zöldbabot megtisztítjuk, majd félbevágjuk. Megmossuk, lecsöpögtetjük, és tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük. A császárhúst vékony csíkokra metéljük, ezután zsírját kiolvasztjuk. A pörcöt leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd ráöntjük a tejfölt. A tűzről lehúzva belekeverjük a zsemlemorzsát, és az egészet rákenjük a zöldbab tetejére. Meghintjük sóval és borssal, majd a megmosott és lecsurgatott, valamint apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve, befedjük. Az edényt előmelegített, forró sütőbe toljuk, és erős lángon 30 percig pároljuk. Ezután a fedőt levéve, megpirítjuk a tetején levő tejfölös morzsát.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Szalonnás zöldbab 3.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg friss vagy mirelit zöldhüvelyű bab, 15 dkg húsos füstölt szalonna (kolozsvári vagy bacon), 1 fej hagyma, só, bors, csombor.
A babot széttördeljük, majd sóval és csomborral ízesített vízben megfőzzük. A szalonnát kockára vágjuk, és nagyobb lábosban kiolvasztjuk. Zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Borssal meghintjük, majd beletesszük a lecsöpögtetett zöldbabot és összemelegítjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Vajbabropogós
Burgonyával, salátával kiadós ebéd vagy vacsora a vajbabropogós. 50 deka vajbab két végét lecsippentjük, majd sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Nyolc csomóba fogva gépsonkaszeletekbe göngyöljük, és a tekercseket a szokásos módon lisztbe, nyers tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajba rakva körös-körül ropogós pirosra sütjük.
Zöldbablepény
Hozzávalók: 75dkg zöldbab, 25dkg krinolin, 5 tojás, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
A tisztított, felaprított zöldbabot sós vízben megfőzzük. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, a felkarikázott krinolint kicsit átpirítjuk, hozzáadjuk a babot, ízlés szerint fűszerezzük. Kikeverjük a tojásokat a tejföllel, sózzuk, majd a babra öntjük. Kocsonyásra sütjük.
Zöldbab olaszosan
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 3 nagy paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, törött bors
A zöldbabot egészben hagyva sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, beletesszük a meleg vízbe mártott, hámozott, fakanállal összetört paradicsomot, hozzáadjuk a megtisztított, szétnyomott fokhagymát és a zöldbabot. Megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban öt percig rázogatva, kis lángon megpirítjuk.
Zöldbab paprikás
Hozzávalók: Kb. 1 kg zöldbab, 30 dkg húsos szalonna, 3 db zöldpaprika, vöröshagyma, só, bors, ételízesítő, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt, olaj, 1/2 kg Szarvacska tészta. Személyenként 1 pár virsli
Kevés olajon kb. 30 dkg húsos szalonnát és 3 db kockára vágott zöldpaprikát üvegesre párolunk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, majd ízesítjük: sóval, borssal és ételízesítővel. Vízzel felengedjük, majd belerakjuk a zöldbabot. Miután puhára főztük, tejfölös habarást készítünk. Kiforraljuk vele. Szarvacska tésztával, és sült virslivel tálaljuk.
Zöldbabtokány
Hozzávalók: 60 dkg mirelit zöldbab, 10 dkg füstölt kolbász, 1 fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, pirospaprika, só.
Az apróra vágott hagymát a zsírban üvegesre pirítjuk és beletesszük a zöldbabot. Megszórjuk a paprikával, sózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Amikor a bab megpuhult, beletesszük a karikára vágott kolbászt és még néhány percig forraljuk. Tálaláskor kevés tejföllel meglocsoljuk.
Zöldbabos béles
Hozzávalók: a tésztához 30dkg liszt, 10dkg zsír, 1 tojás, kevés tej, só, a töltelékhez 1 üveg zöldbab konzerv, diónyi vaj, 8 dkg zsemlemorzsa, 2 pár virsli, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítjük a tölteléket: a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a leszűrt babot, együtt pároljuk, majd rátesszük a felkarikázott virslit, átkeverjük, kihűtjük. A tésztához valókat összegyúrjuk, két lapba nyújtjuk, az egyikkel kibélelünk egy közepes tepsit, a tölteléket rásimítjuk, a másik lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk. Forró sütőbe tesszük, a tüzet hamarosan mérsékeljük. Ha pirosra sült, forrón, nagy kockákra vágva, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Zöldbabtokány 1.
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, só, kanál pirospaprika, 10 dkg kolbász, 1 dl tejföl, 1 dl olaj 1 fej vöröshagyma.
A hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a zöldbabot, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Amikor megpuhult a zöldbab, beletesszük a füstölt kolbászt vagy bármilyen füstölt húst, apróra vágva, és 3 percig forraljuk vele. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg.
Zöldbab tokány 2.
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 40 dkg zöldbab
A vöröshagymát apróra kockára vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott húst, fedő alatt addig pároljuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és vízzel felengedjük. Ha a hús félig megpuhult, ízesítjük zúzott fokhagymával, belekeverjük a feldarabolt zöldbabot, és készre főzzük. Télen készíthetjük konzerv zöldbabból, akkor a már megfőtt húshoz keverjük. Ízlés szerint tejfölt kínálhatunk hozzá.
Zöldségtál
(egy a sokvariációs lehetőség közül)
1 ek olaj, 1 felkockázott kicsi hagyma, kicsi chili, gyömbér, koriander, kömény, curry, vagy kurkuma, 2 gerezd préselt fokhagyma.
A jénaid, és a mikró méretétől függő mennyiségben: felkockázva: 2 szem krumpli, 1 padlizsán, 30 dkg paradicsom (kicsepegő leve nélkül). 1 kicsi karfiol rózsáira szedve, 20 dkg zöld színű (vagy sárga) zöldbab egészben hagyva, kb. 1 dl hús- vagy zöldségleves (ha van, ha nincs, a víz is megteszi), pörkölt vagy sűlthús maradék (vagy csíkokra szelt sonka,), 4 ek joghurt, 2 ek kókuszreszelék, só.
1. A hagymákat, chilit, gyömbért tegyük az olajba és 600 W-on főzzük 2 percig.
2. Minden fűszert (sót nem) tegyünk hozzá, 600 W-on 1 percig.
3. Tegyük rá a krumplit, padlizsánt, zöldbabot, paradicsomot, karfiolt. Lazán fedjük le, max. -on 8-10 percig főzzük (a krumpli majdnem puha).
4. Tegyük az előzőekre a húsfélét, húslevest. Max. -on, most is lazán lefedve (a jénai tetejét kicsit pontatlanul teszem rá) 3-4 percig főzzük.
5. Tálalás előtt 2-3 percig pihentetjük.
6. Tálaláskor megszórjuk a kókuszreszelékkel, leöntjük a sóval elkevert hideg joghurttal.
Köret: rizs.
Zöldséges lasagne olimpikon módra
Hozzávalók: 1 csomag előhűtött lasagne-lap, 15 dkg friss zöldbab, 10 dkg laskagomba, 2 db paradicsom, 1-2 rózsa friss brokkoli, negyed köteg petrezselyem, friss bazsalikom, csipet só, csipet őrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 3 db tojás, 4 dkg vaj vagy margarin.
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a gombát felszeleteljük, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot, a paprikát felkarikázzuk. Kevés vajon, sóval, friss vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és őrölt fehér borssal ízesítve félpuhára előpároljuk. A tejszínt a tojássárgákkal kikeverjük, ráöntjük a zöldségekre. Egy tűzálló edényt vékonyan kikenünk vajjal, kevés mártást öntünk alulra, majd a lasagnelapokkal beborítjuk. Ráhalmozzuk a zöldségek egy részét, majd megint lapokat teszünk rá. Így halmozzuk, míg a hozzávalók tartanak. Tésztalapokkal zárjuk le. Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Zöldséges ragu
1/2 kg sertéscomb, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldbab, 20 dkg kukorica, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg rizs, 1 dl lecsó, 3 ek. étolaj, vegeta, só, petrezselyemzöldje
Az olajjal felhevítjük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk, majd rátesszük a csíkokra vágott húst, és zsírjára pirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, felöntjük kb. 3 deci vízzel, és letakarva pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kukoricát, a zöldbabot, a negyedekre vágott gombát, a rizst és lecsót. Jól összekeverjük, és készre főzzük.
Zöldséges sertésragu
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg gomba, 50 dkg sertéslapocka, 2 db paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál ételízesítő, 20 dkg mélyhűtött kukorica, 20 dkg mélyhűtött zöldbab, 15 dkg rizs.
Előkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és negyedekre vágjuk. A húst megmossuk, leszárítjuk, és csíkokra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, felaprítjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
Elkészítés:
1. Az olajat felhevítjük, a hagymát üvegesre megfuttatjuk, majd rátesszük a húst, és zsírjára pirítjuk.
2. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, felöntjük kb. 3-4 dl vízzel, és letakarva pároljuk.
3. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a mélyhűtött kukoricát, a zöldbabot, a gombát, a rizst és a paradicsomot. Jól összekeverjük, és készre főzzük.
4. Tálalás előtt megszórjuk petrezselyemmel.
Munka: kb. 15 perc.
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva.
Babos-húsos ételek
Argentin felsál tekercs
Hozzávalók: 75 dkg felsál, só, bors, 2 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 1 póréhagyma, 10 dkg zöldbab, 4 kemény tojás, 4 evőkanál olaj, 1 l vörösbor.
A húst sóval és borssal fűszerezzük. A zöldséget szeletekre vádjuk. A zöldséget és a tojást a húson elosztjuk, feltekerjük, és megkötözzük. A tekercset forró olajban körbe sütjük. Gáz 2-es fokozatán előmelegített sütőben kb. másfél óráig pároljuk. Ezután hozzáöntjük a bort, és a tekercset nyitott serpenyőben készre pároljuk.
Borjúborda tavasziasan
Hozzávalók: 80 dkg borjúkaraj, 10 dkg liszt, 6 dkg zsír, 8 dkg vaj, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 15 dkg zöldborsó, 2 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg cukor, 3 g őrölt bors, 15 dkg karfiol, 10 dkg gomba, só.
A borjúkarajból 8 szeletet vágunk. Az így kapott borjúbordákat enyhén kiveregetjük, megsózzuk, lisztbe mártjuk és kevés zsírba téve, a szeleteket elősütjük, majd egy lábasban sorba rakjuk. A sütésből visszamaradt zsírban egy kevés lisztet kissé megpirítunk, felengedjük hideg vízzel, habverővel simára keverjük. Gyengén megsózzuk és kevés vajat beletéve, néhány percig forraljuk. Ezután finom szűrőn keresztül a húsra szűrjük, és letakarva puhára pároljuk.
Közben a sárgarépát hasábokra vágjuk és kevés vajon, fedő alatt roppanós puhára pároljuk. Az egy cm-es darabokra vágott zöldbabot sós vízben puhára főzzük. A fejtett zöldborsót kevés vajon, vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, cukorral, őrölt borssal fűszerezve puhára pároljuk. A karfiolt rózsáira szedjük és enyhén cukros, sós vízben megfőzzük. Serpenyőben vajat hevítünk, rátesszük a vékony szeletekre vágott gombát, és puhára pároljuk. Ezután hozzákeverjük a leszűrt sárgarépát, a zöldbabot, a karfiolt, valamint a megpárolt friss zöldborsót. Az anyagokat összekeverjük, szükség szerint sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük, és meghintjük a vágott zöldpetrezselyemmel.
Tálaláskor a tál egyik felére felhalmozzuk a tavaszi ragut, mellétesszük a megpárolt borjúbordákat, a vajas pecsenyelével meglocsoljuk, és külön párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát adunk hozzá.
Elkészítési idő: 90 perc
Borjútárca
Hozzávalók: 1 tojás, 2 babérlevél, 2 kocka juhsajt, újhagymazöldje, 1 ek. mustár, 5 dkg vaj. 8 szelet borjúhús (kb. 60 dkg) 4 szelet tarja, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg zöldbab
A panírozáshoz liszt, zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj
Elkészítés: A tojás felverjük. A juhsajtot fazékban széttördeljük, felolvasztjuk, a mustárral együtt rákenjük 4 szelet húsra, ráteszünk1-1 szelet tarját, és lefedjük egy másik hússzelettel. Kézzel összenyomjuk, és lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk. A répát meghámozzuk, és vastag csíkokra vágjuk. A zöldbab végeit levágjuk. A sárgarépát és zöldbabot 1-1 babérlevéllel ízesítve külön-külön forró sós vízben megfőzzük. Az újhagyma zöldjéből madzagot készítünk, és átkötjük vele a zöldségeket. A húsokat forró olajban kisütjük, megsózzuk, és melegen tartjuk. A vajat felolvasztjuk, és megpirítjuk benne az összekötött zöldségeket. A húst, a sárgarépával és a zöldbabbal tálaljuk.
Csirkemell cserépedényben
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 60 dkg mirelit vegyes zöldség, 60 dkg mirelit zöldbab, 1 csokor petrezselyem, 1 dl húsleves / lehet kockából is /, só, fokhagyma, kakukkfű, törött bors.
Amíg a cserépedény ázik, két külön tálba befűszerezzük a zöldségeket. Az egyikben a zöldbabot megsózzuk meghintjük kakukkfűvel és fokhagyma darabokkal. A másikban a vegyes zöldséget megszórjuk sóval, borssal, vágott petrezselyemmel.
Ezután a tál egyik felébe tesszük a zöldbabot, a másik felébe a zöldséget, leöntjük a húslevessel, és a tetejére helyezzük a tetszés szerint fűszerezett csirkét. Másfél óráig pároljuk, majd levesszük a tetejét, hogy szép piros legyen. Hidegen is finom.
Darált marhahús zöldbabbal
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldbab, 20 dkg darált marhahús, 2 evőkanál olaj, csipetnyi reszelt gyömbér, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál szójaszósz, só
A zöldbabot megtisztítjuk és földaraboljuk, sós vízben puhára pároljuk és lecsepegtetjük. A darált marhahúst a fölforrósított olajban pirosra sütjük. Gyömbérrel, cukorral, szójaszósszal és kevés cukorral ízesítjük, majd a puha zöldbabot is hozzáadva néhány perc alatt összepirítjuk. Készíthetjük konzerv zöldbabból is.
Fokhagymás libacomb
4 db libacomb (kb. 80-90 dkg), 30 dkg póréhagyma, 10 dkg gyöngyhagyma-konzerv, 4 cikk fokhagyma, 1 csomó petrezselyem zöld, 30 dkg paradicsompaprika, 25 dkg konzerv zöldbab, só, 2 kg zsír, majoránna
A libacombokat sózzuk, majoránnával bedörzsöljük, fokhagymával betűzdeljük, olvasztott zsírral megöntözzük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Vizet nem öntsünk alá, csak zsírral locsolgassuk. ha kívül barnára pirult, de még nem puha, alufóliával letakarva folytassuk a sütést. (kb. 1 óra
A megsült hús alatt összegyűlt zsíron külön serpenyővel karikára vágott póréhagymát pirítunk. Levétől lecsurgatott gyöngyhagymát, szeletelt paradicsompaprikát finomra vágott petrezselymet adunk hozzá. Néhány perc pirítás után a levétől leszűrt zöldbabot is hozzátesszük és rövid párolás után az így elkészült ragut a sült libacombokra halmozva tálaljuk.
Görög sertésragu
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 1 dl olaj, 3 fej hagyma, 2 paprika, 3 paradicsom, 1 savanyú uborka, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldbab, 1 kávéskanál liszt, 1 csokor petrezselyem, só, bors, pirospaprika, citromlé.
A hagymákat apróra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A húst ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és a hagymás zsíron átpirítjuk. Teszünk rá zöldpaprikát, paradicsomot, feldarabolt gombát, zöldbabot, sót, törött borsot, pirospaprikát, kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már puha, besűrítjük egy kiskanálnyi liszttel, kevés citromlével, majd a tálon meghintjük zöldpetrezselyemmel.
Sertéssült Wellington módra
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 1 tojássárgája, 30 dkg mirelit leveles tészta, 60 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg mirelit zöldhüvelyű bab, 1 ek. tej, 1,5 dl tejszín, 1-2 teáskanál liszt, 3 ek. vaj, 1 csokor petrezselyem, néhány zsályalevél, só, bors.
A sóval, borssal bedörzsölt húst tepsiben, kb. 45 percig sütjük.
A gomba felét apróra vágjuk. A hagymát apróra felkockázzuk és a gombával együtt 1 ek. vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A petrezselyem és zsályalevelek felét apróra vágjuk, és a gombavagdalékba keverjük.
A sütőből kivett húst kihűtjük.
A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk.
Rákenjük a gombavagdalékot úgy, hogy a tészta szélén 2 cm-es rész üresen maradjon. Középre fektetjük a sültet, majd beburkoljuk a tésztába. Tejjel felvert tojássárgájával megkenjük. Hideg vízzel kiöblített tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük.
Közben a sárgarépát ferdén felszeleteljük, és a zöldbabbal együtt forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig pároljuk.
A maradék gombát félbevágjuk, és a maradék vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
A tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, és a gombára öntjük. 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldségeket is.
A leveles tésztában sült húst a tejszínes zöldségekkel körítjük, és frissen összevágott petrezselyemzölddel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 2 óra.
Sonkás zöldbab 1.
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, 26 dkg sonka, 10 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, 6 dkg vaj, 20 dkg rizs, só, bors, pirospaprika.
A zöldbabot forrásban lévő vízben megfőzzük. A rizst is megfőzzük. A darált sonkát, és a reszelt sajtot összekeverjük, és megfűszerezzük. A megfőtt zöldbabot szűrőkanállal kivesszük a vízből, felét tűzálló tálra tesszük, ráterítjük a rizst, az összekevert fűszeres sonkát, majd beborítjuk a bab másik felével. Tetejére tejfölt öntünk, reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben 10-15 per alatt pirosra sütjük.
Sonkás zöldbab 2.
30 perc
30-35 dkg főtt füstölt sonka, 1 kg zöldbab (lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is), 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál liszt, törött fekete bors, só.
A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdaljuk, és zsírját kiolvasztjuk. Ha friss zöldbabból (vagy gyorsfagyasztottból) készítjük, akkor a szalonnazsíron a leszálkázott, és felvagdalt zöldbabot kissé lepirítjuk, majd a laskára metélt füstölt húst hozzáadva felöntjük másfél dl vízzel. Kicsit megsózzuk (óvatosan, mert a füstölt hús sós!), megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldbab már puha, a simára kevert lisztes tejszínnel behabarjuk, és megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. (Ha konzerv zöldbabból készítjük, akkor csak a füstölt húst pirítjuk le egy picit, ráöntünk a konzervbab levéből 1 dl-nyit, és alaposan összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a levétől leszűrt, megfőtt babot, és behabarjuk.)
Sonkás zöldbab - nem hizlaló
A zöldbabot egészben vegetás vízben majdnem puhára főzzük. Lecsepegtetjük. Vékonyra szelt gépsonkára fektetjük (5-6 db zöldbab). Két tojást felverünk, kis sót, pici lisztet keverünk hozzá, egy keveset locsolunk a babra (vigyázat, könnyen lefolyik), majd feltekerjük a sonkát. A tekercseket tűzálló tálba fektetjük. 10-15 percig sütjük.
Akinek még jöhet hozzá néhány kalória, locsolja meg tejföllel
Önálló ételként salátával, de köretnek is nagyon finom.
Stájer sertésragu
Hozzávalók: 1 kg sovány sertéscomb, 1 db hagyma, 2 evőkanál olaj, 50 dkg paradicsom, 50 dkg zöldbab, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt, só, pirospaprika
A hagymát lereszelve üvegesre pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, és vízzel felengedve felforraljuk. Ebbe rakjuk a nagy kockákra vágott húst, a darabokra vágott paradicsomot, és megsózva fedő alatt pároljuk.
Ez alatt sós vízben megfőzzük a felaprított zöldbabot. Amikor puha, leszűrjük, a finomra vágott kaporral együtt a raguval összekeverjük, s ha jól felforrt, hozzáadjuk a liszttel simára kevert tejfölt. Még egyszer felforraljuk, néhány percig pároljuk, és sós vízben főzött burgonyával forrón tálaljuk.
Szerb halszeletek
Hozzávalók: 8 szelet tonhal, 1 fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 2 zöldpaprika,3 paradicsom, 25 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, törött bors, 1 padlizsán, 1 citrom.
A hagymát apróra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Rátesszük a kockára vágott paprikát, paradicsomot, padlizsánt, és a tisztított zöldbabot. Ízesítjük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával. Lefedjük, és félig puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálra halmozzuk. Tetejére terítjük a sózott és citromlével ízesített halszeleteket. Sütőbe tesszük, és kb. fél óráig sütjük.
Zöldbabos csirke
1 közepes nagyságú csirke, 50 dkg kínai zöldbab (szálka nélküli, zöld hüvelyű, lehet konzerv is), 7 dkg vaj, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, kevés cukor, 1 teáskanál paradicsompüré, ízlés szerint só.
A csirkét tisztítás után feldarabolom, megsózom, 4 dkg vajon mindkét oldalát átsütöm. A zöldbabot megmosom, lecsöpögtetem és forrásban lévő sós vízben 5 percig főzöm. (Ha egy csipet szódabikarbónát teszek a főzővízbe, a bab megtartja eredeti, szép zöld színét.)
A félpuha babot leszűröm. A csirkét felöntöm 2 dl zöldbab főzőlével, és fedő alatt puhára párolom. Ha levét elfőtte és a hús puha, félreteszem, de melegen tartom. A maradék vajat habzásig hevítem a liszttel, felöntöm 3 dl zöldbab-főzőlével, belekeverem a paradicsompürét, és simára keverve sűrűre főzöm. Belekeverem a tejfölt és a szétzúzott fokhagymát, ízesítem sóval, cukorral és jól kiforralom. Tűzálló tálra teszem a szálas zöldbabot, rácsorgatom a mártást, köré teszem a sült csirkét, és annyi időre rakom a sütőbe, míg az étel teteje pirosra sül.
Elkészítési ideje: 60 perc
Zöldbabos csirkecsíkok
Hozzávalók: 2 főre egy kifilézett csirkemell (25-30dkg), 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi szárított bazsalikom, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál szójamártás (készen kapható), 1 kisebb vöröshagyma, diónyi vaj, 30dkg mélyhűtött zöldhüvelyű zöldbab, só, őrölt fehérbors
A megmosott, leszárított csirkehúst félujjnyi csíkokra vágjuk. A megtisztított fokhagymát egy tálba préseljük. A bazsalikommal megszórjuk, a citromlevet és a szójamártást ráöntjük, majd a húst beleforgatjuk. Lefedve legalább 1 órán át, pácoljuk.
Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajat egy tűzálló tálban mikrohullámú sütőben 750 wattal 1 perc alatt felolvasztjuk, majd a hagymát 2 percig pároljuk benne. Ezután a zöldbabot hozzáadjuk, 2 evőkanál vízzel leöntjük, lefedjük, és 160 wattal 4 perc alatt felengedjük. Megsózzuk, borsozzuk, és ismét lefedve 650 wattal 8 percig pároljuk. Közben egyszer-kétszer megkeverjük. Ezt követően a bepácolt csirkecsíkokat is belekeverjük, és továbbra is fedő alatt 650 wattal még 5 percig pároljuk.
Italajánlat: száraz fehérbor
Finomabb a fogás, ha szárított helyett fölaprított, friss bazsalikommal készítjük.
Mikrohullámú sütő híján hagyományosan párolva is készíthetjük.
Zöldbabos, mustáros sertésszelet
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg csontos sertéskaraj vagy 70 dkg csont nélküli, 5-6 dkg zsír vagy olaj, 2 evőkanál mustár, 1 fej hagyma, 50 dkg zöldbab, só.
A karajszeleteket kiveregetjük és forró olajban, vagy zsírban mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára pároljuk. Az egészen finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk, rátesszük a feldarabolt zöldbabot, a mustárt, felengedjük vízzel, s a húsra téve, szintén fedő alatt, készre pároljuk. Ha konzerv zöldbabot használunk, az már nem igényel főzést, elég, ha a hússal egyszer jól összeforraljuk. Ha friss zöldbabot főzünk bele, akkor - a bab zsengeségétől függően - számítsunk még a főzésre 10-15 percet. A zöldbabos sertéssült önmagában is komplett étel, de adhatunk hozzá kis krumpligombócokat, burgonyakrokettet.
Zöldbabos oldalas
A zöldbabos oldalashoz egy háromnegyed kiló sovány sertésoldalast a csontok mentén 2-3 ujjnyi széles darabokra vágunk, és flekkenfűszerrel bedörzsöljük. Egy kevés vizet aláöntve, 2-3 fokhagymagerezdet mellédobva, fedő alatt puhára pároljuk. (Kuktafazékban gyorsan elkészül: másfél deci vizet a fazékba öntve a betétet belerakjuk, és a húst ráfektetve a jelzéstől számítva kb. 40 percig pároljuk.) A húst tálra átemelve a sütőben ropogós pirosra sütjük. Mialatt a hús sül, egy kicsi vöröshagymát apróra vágunk, egy evőkanál olajon megpirítjuk, kiskanálnyi pirospaprikával megszórjuk, és 50 deka megtisztított darabokra vágott zöldbabot beleforgatunk. 1-2 gerezd tört fokhagymával, evőkanálnyi paradicsompürével meg egy kevés vízzel meg-megkeverve puhára pároljuk. A végén evőkanálnyi liszttel simára kevert egy deci tejföllel besűrítjük. A sült húsra halmozzuk, és a sütőben átsütjük. (Az oldalas pecsenyeleves hidegen, kenyérre kenve kitűnő.)
Zöldbabos sertésborda
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 40 dkg mirelit zöldbab (üveges zöldbab is jó), kevés olaj, só, bors, kis ételízesítő, 3 dl tejföl; szezonban 1 zöldpaprika, 2-3 paradicsom, télen üvegbe eltett lecsó.
A sertéskarajt felszelem, kiveregetem, széleit több helyen bevagdalom. Megsózom, borsozom, kevés olajban mindkét oldalát elősütöm.
Cserépedénybe (de megteszi a hagyományos tepsi is) teszem az előzetesen felengedett zöldbabot, a szeletekre vágott zöldpaprikát, a paradicsomot és az elősütött husikat. Meghintem vegetával és pici sóval, borssal. A tetejét gazdagon meglocsolom tejföllel. A sütőben addig párolom, amíg jó puha nem lesz. Ha üveges zöldbabból készül, annak a levét felhasználhatjuk bármilyen leves főzővizéhez. Köretnek adhatunk bármit, amit kedvel a család: rizs, burgonya.
Zöldbabragus - pulyka tejfölös mártásban
Hozzávalók: 40 dkg zöldbab, amit a tegnapi szénhidrát ételből félretettünk, 12,5 dkg sovány pulykahús, 1 finomra vágott hagyma, 1 dl kovászlé, 1 teáskanál napraforgóolaj, 1 teáskanál Krautersalz, 1 teáskanál lágy növényi zsiradék, 3 evőkanál víz, 3 evőkanál tejföl, 1 teáskanál zöldbors.
Elkészítése: A babot elkeverjük az olajjal, a kovászlével és a finomra vágott hagymával, enyhén megsózzuk.
A hússzeleteket 4-5 percig sütjük mindkét oldalán, majd félretesszük.
A tejfölt és a vizet összekeverjük és hozzáadjuk a húsléhez.
Megsózzuk, és végül beletesszük a zöldborsót. A tányérra helyezett hússzeleteket megöntözzük a szósszal és a babsalátával együtt tálaljuk.
Zöldbabtekercs
8 szelet gépsonka, v. pulykasonka, 1 üveg zöldbab (nyers, vagy mirelit főzve), 2 tojás, 1 dl kefir, 3 dkg vaj, 2 dl tej, 2 ek. liszt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek. zsemlemorzsa.
Daráljuk le a zöldbabot, keverjük össze a sóval, fűszerekkel, jól felvert tojással, zsemlemorzsával! A sonkaszeleteket kenjük meg a töltelékkel, csavarjuk fel és tűzálló tálra egymás mellé fektessük le! A vajat, lisztet habzásig hevítjük, majd hozzáöntjük a tejet, sűrűre főzzük. Sózzuk. Összekeverjük a kefirrel. Leöntjük vele a tekercseket, és sütőben pirosra sütjük.
(Karajszeletekből is finom, de akkor egészen más az íze, és természetesen ekkor lefedjük a jénait, és csak a végén pirítjuk meg.)
Zöld báránysült
Hozzávalók: 1000 g csontos bárányhús, 10 g só, 80 g zöldbab, 80 g brokkoli, 60 g kelbimbó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 70 g zöldborsó, 4 g kakukkfű
A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a frissen vágott petrezselyemzölddel és a frissen morzsolt kakukkfűvel. Ezután tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd középmeleg sütőben, gyakori locsolgatással megsütjük. Közben a bárányhúst a zöldségekkel együtt megforgatjuk. Amikor a hús elkészült, pihentetjük, feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldségeket. Az egészet saját levével meglocsoljuk. A körítések zöld színe adja az étel elnevezését.
Zöldséges-kolbászos tepsi
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség (kelbimbó, karfiol, sárgarépa, zöldbab stb.), 4 pár kis debreceni (vagy egyéb kolbász), 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A sütőt gyújtsd be!
A zöldségeket tisztítsd és mosd meg, majd jól csöpögtesd le! Szórd bele egy közepes nagyságú, kikent tepsibe!
A tejfölben keverd el a sót és a borsot, majd egyenletesen locsold rá a zöldségre!
A kolbász bőrét húzd le, vágd karikákra és szórd rá a tejfölös zöldségre! Hintsd meg reszelt sajttal!
Takard be a tepsit alufóliával, és tedd forró sütőbe, és 30 percig párold közepes lángon!
Vedd le róla a fóliát és süsd még pár percig!
Megjegyzés: vigyázz, nehogy nagyon megbarnuljon a tetején levő sajt, mert akkor keserű lesz! Nagyon egyszerű |