Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
TARTÓSITÁS HÁZILAG 2

Lecsó 6.
Elkészítése: Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, és miután héját lehúztuk, ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg paprikát. Ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón töltsük előmelegített üvegekbe, tetejére tegyünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt, kössük le szorosan, és rakjuk száraz gőzbe.
Lecsó 7. (só nélkül)
Hozzávalók: 1 kg zsír, 2 kg hagyma, 3 kg paradicsom, 5 kg paprika, 1 kávéskanál szalicil.
Elkészítése: A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd belerakjuk a paradicsomot és a paprikát.  Só nélkül készre főzzük, majd beletesszük a szalicilt, és üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük, kihűlésig.
Podlupka (Padlutka, tőtike, töltike)
Elkészítése: A fiatal jól megmosott, karalábé-, karfiol- vagy kel-leveleket metéltre vágjuk, bő sós vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük és lecsurgatjuk. Az összeesett leveleket szorosan üvegekbe tömködjük, a tetejükre egy csipetnyi benzoesavas nátriumot teszünk, lekötjük és kb. 20 percig gőzöljük. Főzelékként készíthetjük el.
Paraj
Elkészítése: A parajt megtisztítjuk, megmossuk, azután áttörjük, üvegekbe rakjuk, pici szalicillal, és kigőzöljük.
Paraj és mángold
Elkészítése: A megtisztított, megmosott parajt (mángoldot) sós vízben 10 percig forraljuk, leszűrjük és jól lecsepegtetve elturmixoljuk, vagy húsdarálón megdaráljuk. A pépet zsírral (fél literre egy evőkanálnyit számítva), vagy olajjal (fél literre 1 dl) állandóan keverve jól besűrítjük, üvegekbe töltjük, a tetejére benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és 20 percig gőzöljük.
Savanyított káposztakonzerv
Erős fölmelegedéskor, nyár elején nem tartható el tovább a savanyított káposzta. Ilyenkor szabályszerű konzervet is készíthetünk belőle. Ezzel csaknem korlátlan időre meghosszabbítottuk a romlásmentességét, és nyáron, nyaralás közben is készíthetjük belőle kedvelt savanyított káposztás ételeinket.
Elkészítése: Ehhez szedjük ki a káposztát a savanyító edényből, töltsük rá a levét is, és állandó keverés közben melegítsük fel 85 fokra. Ekkor rakjuk szorosan 1 kg-os üvegekbe úgy, hogy a káposztát lé borítsa. Ha nincs elég levünk, forralva készítsünk kevés 3%-os sós oldatot és azzal pótoljuk. Celofánt, majd csavaros tetőt helyezve az üvegre, zárjuk le. Tegyük előmelegített vízfürdőbe a lezárt üvegeket és melegítsük fel úgy, hogy a mért 90 fokos belső hőmérsékleten legyenek 35 percig, majd rakjuk ki az üvegeket fatálcára, hogy minél előbb lehűljenek. Ízben, színben, a káposztaszeletek keménységben nem történik kedvezőtlen változás. Ilyen módon, egész éven át, fogyaszthatóvá tesszük a savanyított káposztát.
Sóskakrém 1.
Elkészítése: A sóskát megtisztítjuk, megmossuk, és addig főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, mint az íz. Üvegekbe rakjuk, kis szalicillal kigőzöljük.
Sóskakrém 2.
Elkészítése: Üvegekbe nagy mennyiséget tehetünk el, mert a sóskalevelek nagyon összeesnek. A fiatal gyenge leveleket egészben, az érettebbeket a vastag levélbordáról leszedve jól megmossuk, és egy-egy maréknyit összefogva vékony metéltre vágjuk. Lábosban tűzre tesszük, és kevergetve addig főzzük, amíg a levét elfőtte, és sűrű pép lesz. Ekkor kisebb üvegekbe tesszük, a tetejére egy kanálnyi zsírt vagy olajat öntünk, lekötjük, és kigőzöljük.
Sóskamártás
Elkészítése: A megtisztított, megmosott és metéltre vágott sóskát (0,5 kg-ot egy evőkanál zsiradékban) állandóan keverve addig párolunk, amíg zsírjára nem sül, és teljesen sűrű pép lesz. Bő szájú üvegekbe rakjuk, elegyengetjük, hogy a sóska és az üveg között levegő ne maradjon, a tetejére olvasztott zsírt öntünk, lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Kigőzölni nem kell. 
Sóskapüré-konzerv
30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kg sóska, 10 dkg zsír, 2 dl olaj, 1 teáskanál só
Elkészítése: A sóskát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem. A zsírt felforrósítom, rádobom a sóskát, és fedő alatt, saját levében addig párolom, amíg összeesik. Ha már pépes, sűrű, akkor ízlés szerint belekeverek sót, és még tűzforrón 2 dl-es tiszta, leszárított üvegekbe töltöm az üveg háromnegyed részéig. A tetejére egy evőkanál olajat öntök és azonnal lekötöm. Száraz gőzben hagyom 24 órán át, majd hűvös helyen tárolom. Egy 2 dl-es üvegben levő sóskapüré négytagú család számára egy étkezésre elegendő, hiszen ez sűrítmény! (Készíthető belőle leves, mártás, vagy 2 üveg tartalmából főzelék.) A már felbontott, maradék, sóskapürét kizárólag hűtőszekrényben szabad tárolni, de csak 2-3 napig.
Spárga gőzölve
Elkészítése: A spárgát sós vízben félig megfőzzük, levét leöntjük, virágjaival lefelé, üvegekbe rakjuk, sósvizet, kis szalicilt öntünk rá, és kigőzöljük.
Spárga sós lében
Hozzávalók: 1 kg friss spárga, 1 evőkanál kristálycukor, üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.
Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A spárgasípokat gondosan megtisztítjuk. Levágjuk a fás részeket, fejénél kezdve lehúzzuk a külső héját, majd kisebb csomókba kötjük. Akkora fazékba, amekkorába kényelmesen beleférnek a kötegek, annyi vizet töltünk, hogy az a felállított spárgasípok háromnegyedéig érjen, vagyis a spárgafejek kiálljanak belőle. A forrásban lévő sós vízbe tett spárgát az újraforrástól számított 8 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük a fazékból. Ha már nem forró, szorosan egymás mellé, a kiforrázott üvegekbe állítjuk. Minél több fér egy üvegbe, annál jobb. Egy liter vizet újra felforralunk, beleszórjuk a sót, és miután kihűlt, a zöldségre öntjük. Az üveg tetejére kristálycukrot és nátrium-benzoikumot szórunk, majd légmentesen lezárjuk. Nagyon ügyeljünk a szoros zárásra, mert a spárga igen hamar megromlik, ha levegőt kap! A becsomagolt üvegeket gőzölő-fazékba tesszük, és a gyöngyözéstől számított 1 órán keresztül gőzöljük. Ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a forró üvegeket száraz gőzbe is tegyük, s csak 24 óra múlva rakjuk el végleges helyükre.
Tök gőzölve 1.
Elkészítése: A gyenge főznivaló tököt megtisztítjuk, belét kiszedjük, meggyaluljuk, lesózzuk, és egy éjjelen át, állni hagyjuk. Másnap reggel kinyomva, lazán üvegbe rakjuk, tetejére szalicilt teszünk, és gyenge ecetes vízzel leöntjük, lekötjük, kigőzöljük.
Tök gőzölve 2.
Elkészítése: A meghámozott, kibelezett tököt egy tiszta konyharuhára gyaluljuk, rövid ideig szikkadni hagyjuk. Üvegbe tesszük, közepére jól megmosott zöld kaprot gyömöszölünk. Egy liter vizet 2 dkg sóval felforralunk, amikor kihűlt, a tökre öntjük, a tetejére késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és 10 percig gőzöljük.
Üveges zöldbab (gőzölve)
Alapadag: 3 kg zöldbab, 5 dkg só, 1 dl 10%-os ecet, na. benzoát.
Elkészítése: A megtisztított, feldarabolt zöldbabot főzőedénybe rakjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a sót, a forrás kezdetétől számítva. 10 percig főzzük. Üvegekbe szedjük. Rászűrjük a főzőlét, hozzáadunk 1 tk. ecetet, csipetnyi na. benzoátot, az üvegeket lezárjuk. Gőzölő edénybe rakjuk, és a forrás kezdetétől számítva 10 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.
Üveges zöldbab 1.
Alapadag: 3 kg zöldbab, 5 dkg só, 1 dl 10%-os ecet, nátriumbenzoát.
Elkészítése: A megtisztított, feldarabolt zöldbabot kuktába tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a sót, az ecetet és a tartósítót, a kuktát lezárjuk, és a sípolás kezdetétől számítva 4-5 percig főzzük. Ha lehűlt, a babot üvegekbe rakjuk, a lét újra felforraljuk, és az üvegekbe öntjük. Az üvegeket azonnal lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk.
Üveges zöldbab 2.
Alapadag: zöldbab, só, nátriumbenzoát, borkén, üvegenként 1-1,5 evőkanál. 20%-os ecet.
Elkészítése: A babot tisztítsd meg, vágd méretesre (ahogy szereted, vagy szoktad), enyhén sós vízben főzd majdnem teljesen készre.  Szűrőkanállal szedd át üvegekbe úgy, hogy még maradjon szabadon 1.5-2 cm a nyakig. A sós főző lébe dobj bele egy csapott kávéskanálnyi borkénport, és ugyanennyi nátriumbenzoátot. Forrald fel újra a főzőlét és önts annyit az üvegekbe, hogy a babot legalább 1 cm-re ellepje. Majd a lé tetejére önts 1- 1.5 evőkanálnyi 20%-os ecetet. Zárd le az üvegeket és rakd száraz dunsztba. Javaslat: A babot rakd az üveg alsó karimájáig, a főző lével pedig töltsd fel a felső karimáig. Két évig biztosan eláll, ha elég lé van rajta, mert idővel a lé szintje lesüllyed, és a felső babréteg megbarnul.
Vajbab eltevése (gőzölve)
Alapadag: vajbab, só, víz a mennyiségtől függően.
Elkészítése: Az őszi zsenge vajbabot megmossuk, megtisztítjuk a szálkáktól és egészben, vagy feldarabolva sós vízben félpuhára főzzük. Üvegekbe rakjuk, ráöntjük a főzőlét, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, majd gőzölő edénybe rakjuk, és 30 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni.
Zöldbab
Elkészítése: A gyenge zöldbabot a szálkájától megtisztítjuk, és feldarabolás nélkül gyenge sós vízben megfőzzük, levéből öntünk rá, a lébe, melyben főtt, kevés ecetet öntünk, ezt a babra öntjük, tetejére kevés szalicilt teszünk, jó szorosan lekötjük és kigőzöljük.
Zöldbab ecetben 1.
Elkészítése: A frissen szedett, hibátlan zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, és tetszés szerinti darabokra vágjuk. Gyengén ecetes vizet forralunk, forráskor az összevágott zöldbabot beledobjuk, és félpuhára főzzük. Ezután leszűrjük, jól lecsurgatjuk, és hűlni hagyjuk. Az ecetes vizet újból felforraljuk, ha túl gyenge, egy kevés ecetet öntünk még hozzá, és minden literhez 1 dkg sót adunk. A kihűlt babot széles szájú üvegbe rakjuk, de nem egészen tele, és ráöntjük a kihűlt ecetes vizet. Minden üvegre egy csipetnyi szalicilt teszünk, lekötözzük, és kb. 15-20 percig gőzöljük. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.
Zöldbab ecetben 2.
Elkészítése: A gyenge zöldbabot szálkáitól megtisztítjuk, két végét levágjuk, de a hüvelyeket egészben hagyva bő, forró sós vízbe tesszük és kb. 5 percig forraljuk. Ekkor szitára öntjük, lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk. Ecetes-sós salátalevet készítünk, felforraljuk, majd langyosan öntjük a babra. A tetejére zsírt vagy olajat öntünk úgy, hogy a babot kb. kétujjnyira ellepje. Az üvegeket lekötjük, és 10-15 percig gőzöljük. Ha az üveget felbontjuk, a zsírt leszedjük, és az étel elkészítéséhez felhasználjuk. A zöldbabot salátának a levével együtt, főzeléknek, rakottan stb. pedig hideg vízzel leöblítve, lecsorgatva használjuk.
Zöldbab nagymama módra
Hozzávalók: zöldbab, üvegenként 1 tk. Só, 1 ek. ecet, késhegynyi tartósítószer.
Elkészítése: A babot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd feldaraboljuk. Akkora üvegekbe tesszük, amit télen egyszerre felhasználunk. Sós, gyengén ecetes vizet készítünk, belerakjuk a tartósítót, felforraljuk, s ha már kihűlt, ráöntjük a babra. Az üvegeket jól lezárjuk és a forrás kezdetététől számítva 3/4 óráig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni.
Zöldborsó üvegben, gőzölve 1.
Elkészítése:  Csak patentzáras vagy csavaros tetejű üvegekbe érdemes eltenni, és csak az egészen zsenge, frissen szedett cukorborsót, mert könnyen romlik! A kifejtett borsót nagy lyukú szűrőn rázzuk át, hogy az apróbb szemek kihulljanak, vagy pedig a fejtésnél osztályozzuk a szemeket, hogy az egyforma nagyok kerüljenek befőzésre. Az így osztályozott zöldborsót gyengén sós, cukros vízben 2 percig előfőzzük. (Egy késhegynyi szódabikarbónát is tehetünk a főzővízbe, ennek hatására a borsó megtartja szép zöld színét.) Ezután leszűrjük, jól lehűtjük, és az üvegeket háromnegyed részig töltjük a borsóval. Egy l vízhez 3 dkg sót, ugyanannyi cukrot adunk, felforraljuk, majd ha kihűlt, a borsóra öntjük. Az üvegeket légmentesen lezárjuk és nagyon lassan, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, 1 óra hosszat gőzöljük. Másnap és harmadnap a gőzölést megismételjük, de már csak feleannyi ideig.
Zöldborsó üvegben, gőzölve 2.
Elkészítés: 150 perc Nehézség: 2
Elkészítése:  A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő, sós vízben kifőzzük - 3-4 percig forralva -, majd leszűrjük, és vizét lecsurgatjuk. Fél kg fejtett zöldborsóhoz fél liter vizet, 6 kávéskanálnyi cukrot és egy késhegynyi sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, amíg a szemek ráncosodni nem kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak félig teljenek meg az üvegek, a tetejére egy csapott mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, és az üvegeket, háromnegyed részig töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt főző lével. Szorosan lekötjük, és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük, Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!