Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
HAGYMÁS ÉTELEK 2


HAGYMÁS-PARADICSOMOS RIZS
Hozzávalók: 25 dkg gyöngyhagyma (vagy dughagyma), 20 dkg rizs, 1 kg paradicsom, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 csokor zellerzöld, 4 gerezd fokhagyma, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 teáskanál currypor, 1/2 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, a tepsihez 2 evőkanál olaj

A rizst váltott vízben addig mosom, amíg az összes keményítő kiázik belőle. Ezután lecsöpögtetem. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd rászórom a rizst, és kevergetve üvegesre pirítom. 4 dl forró vizet ráöntök, és beleteszem a húsleveskockákat. Beleszórom a curryt, a borsot és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra vágott zeller zöldet. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. (A rizs ekkorra még csak félpuha.) Közben megtisztítom a hagymát, és forrásban lévő vízben 3 percig előfőzöm, majd leszűröm. A paradicsomokat is belemártom a forró vízbe, és a héjukat leszedve, karikákra vágom. Kisebb tepsit kiolajozok és beleterítem a rizs egyharmadát. Erre szórom az egyharmadnyi hagymát, majd ráfektetem a paradicsomkarikák egyharmadát. Ismét rizzsel rétegezem, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére paradicsom kerüljön. A tepsit befedem, és az előmelegített forró sütőben 30 percig párolom.

HAGYMÁS-OLÍVÁS PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 hosszúkás, vékony padlizsán, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg fekete olívabogyó, 5 evőkanál paradicsompüré, 1 dl vörös bor, 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, só, és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

A padlizsánt megmosom, szárát és kocsányát levágom, majd 1 cm. nagyságú kockákra darabolom. A megtisztított vöröshagymát is ugyanúgy felkockázom. Az olajat nagy serpenyőbe öntöm és felforrósítom, majd a hagymakockákat rátéve, néhány percig kevergetem. Ezután a padlizsánkockákat ráteszem, és barnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A meghámozott és fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát valamint a padlizsánpürét is hozzáadom. A bort ráöntöm, megsózom, megborsozom, és fedő alatt 10 percig kis lángon párolom. A tűzről lehúzva végül belekeverem a finomra metélt snidlinget is. Melegen párolt rizzsel vagy körettésztával nagyon jó, de magában, néhány szeletke pirított kenyérrel is kitűnő vacsoraétel. Hidegen, salátaként fogyasztható hideg sült mellé.

RIZSES-KUKORICÁS HAGYMA
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 kis doboz konzerv csemegekukorica, 3 csokor zöldhagyma, 1 csokor snidling, 2 tyúkhúsleves-kocka, 4 evőkanál olaj, 1/2 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só

A rizst tésztaszűrőbe szórom, és addig folyatom rá a vizet, amíg az egészen tiszta marad, vagyis már nincs benne keményítő. Közben a zöldhagymát megtisztítom, és egy centis karikákra vágom (zöldjével együtt). A lecsöpögtetett rizst, az olajon üvegesre pirítom, majd felöntöm térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel. Beleteszem a húsleveskockákat és megborsozom. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levet magába szívja. Ha a rizs elkészült, hozzáöntöm a kukoricát (levével együtt) és ráteszem a hagymát. Villával óvatosan összekeverem, és ismét befedve, betolom az előmelegített, forró sütőbe. További 15 percig párolom, majd a sütőből kiveszem, és befedve hagyom állni újabb 10 percig.
Tálalás előtt ismét felkeverem, és meghintem a megmosott, finomra metélt snidlinggel.

ZABPELYHES SÜLT HAGYMA
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál zabpehely, 3 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 3 1/2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint törött bors

Megtisztítom, és apróra vágom a hagymát. A petrezselyem zöldet megmosom, és finomra vágom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A vajat kisebb serpenyőben felmelegítem, és rászórom a lisztet. Ha már habzik, ráöntöm a közben megmelegített tejet. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm, és sóval, borssal ízesítem. Belekeverem a zabpelyhet, valamint a reszelt sajt felét, és hagyom, hogy kissé kihűljön. Ezután a masszához adom a tojás sárgákat, a petrezselyem zöldet és a felvágott hagymát. Végül óvatosan beleforgatom a kemény tojáshabot. Egy kisebb, szögletes tepsit kevés olajjal kikenek, zsemlemorzsával behintem, és a masszát belesimítom. A tetejét elegyengetem, és fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél kisebb lángon 25-30 percig sütöm. A tepsiből kiborítom, és még forrón meghintem a megmaradt reszelt sajttal.

SZENDVICSEK, SÖR- ÉS BORKORCSOLYÁK

ZÖLDHAGYMÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon sütött sós palacsinta, 10 dkg juhtúró, 12 szál zöldhagyma, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, a bundázáshoz 3 tojás, 4-5 evőkanál liszt, és, ugyanannyi zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

A juhtúrót simára keverem a tejföllel és a zúzott fokhagymával, majd a palacsintákat megkenem vele. A megtisztított és darabokra vágott zöldhagymát elosztom a juhtúrós krémen. A palacsinta két szélét behajtom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle, ezután jó szorosan felcsavarom. A töltött palacsinta rudakat először lisztbe mártom, majd megsózom, és felvert tojásba hempergetem. Végül zsemlemorzsába forgatom, és óvatosan beleengedem a forró olajba. Erős lángon, gyorsan (hogy a zöldhagyma ne nagyon puhuljon meg), szép piros-ropogósra megsütöm. Tartármártással tálalom.

HAGYMAPALACSINTA
Hozzávalók: 25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 20-25 dkg liszt, 2-3 dl szódavíz, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 tojás, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

A hagymát tisztítás után nagyon finomra vágom. Két evőkanálnyi olajon, sóval, borssal, fedő alatt 5 percig párolom. Közben a tojásokat a tejjel habosra felverem, ezután apránként hozzáadom a lisztet, és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű massza legyen belőle. Megsózom, fél dl olajat belecsorgatok, és jól összekeverem. Végül a párolt, de már egészen kihűlt hagymát is hozzáadom. Palacsintasütőt vagy teflon serpenyőt felforrósítok (nem kell olajat tenni bele, mert a palacsintában bőven van), és a szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle. A megsült palacsintát egyenként megkenem kevés tejföllel, és meghintem reszelt sajttal, majd szorosan összecsavarva, szögletes tepsibe teszem. A megmaradt sajtot összekeverem a megmaradt tejföllel, és rákenem a tetejére. Előmelegített forró sütőbe tolom néhány percre, és világos sárgára pirítom.

ERNŐ SÓS PALACSINTÁJA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg finomra darált dió, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

A tojásokat habosra verem, ezután összekeverem a tejjel. Felváltva adom hozzá a diót és a lisztet, majd pedig annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásos állagú (vagyis tejföl sűrűségű) legyen a palacsintamassza. Ezután beleöntöm az olajat, és belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítem. 15 percnyi pihentetés után a szokásos módon (olaj vagy zsír hozzáadása nélkül, hiszen az már benne van a tésztában), csak az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütöm. A vékony palacsintákat szorosan összegöngyölve tűzálló tálba rakom. Kitűnő ízes sör- vagy borkorcsolya, de kiadósabb leves után akár főétkezésre is megfelelő. Ekkor kevés tejföllel meg is kenhető a teteje, amit a forró sütőben néhány perc alatt rá is pirítok.

HAGYMÁS-SAJTOS TÚRÓTORTA
Hozzávalók: 1 vékony, kerek, sós piskótalap (2 tojásból), 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 dl kefir, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, a tetejére zöldhagyma és reszelt sajt

A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. Az olajon, fedő alatt üvegesre párolom, és kihűtöm. A tehéntúrót áttöröm, és simára keverve a kefirrel valamint a krémsajttal, sóval, borssal megfűszerezem. Ezután a párolt hagymát is hozzáadom. A tejszínből kemény habot verek, amit óvatosan beleforgatok a túrós keverékbe. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaformába. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és beleforgatom a krémbe. A krémet ezután betöltöm a tortaformába, a tetejét simára egyengetem, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt a tortalappal együtt tálra csúsztatom (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom, így könnyen kijön belőle), majd a tetejét reszelt sajttal, és zöldhagymafejekkel feldíszítem.

HAGYMÁS TÁSKA
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles vajas tészta, 50 dkg vöröshagyma, 2 tojás, 3 evőkanál olaj
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, ízlés szerint törött bors és só tojás a tetejére, kevés liszt a tészta nyújtásához

A vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra aprítom. A felforrósított olajon fedő alatt üvegesre párolom. Hagyom kihűlni. A felengedett tésztát lisztezett deszkára teszem, és vékonyra kinyújtom. A tojásokat habosra felverem. A tésztát teljes felületén bekenem a tojással, majd gondolatban megfelezve, egyik felét egyenletesen beszórom a párolt hagymával. A tészta másik felét ráhajtom, és kissé rá is nyomkodom. Lisztbe mártott derelyemetszővel 3 cm x 5 cm-es kis négyszögeket, azaz táskákat vágok belőle. Mindegyiknek bekenem a tetejét. Ügyelek arra, hogy csak a teteje legyen tojásos, mert nem fog szépen felemelkedni, ha a tojás lecsurog az oldalára. Sütőlemezre rakom, nem túl közel egymáshoz, és előmelegített forró sütőbe tolva, 5 percig erős lángon, majd 10-12 percig közepes lángon sütöm. Az első 10 percben nem szabad a sütőt kinyitni! Frissen, melegen tálalom. Előre is megsüthető, csak közvetlenül tálalás előtt kell betenni néhány percre a forró sütőbe.

HAGYMAKRÉMES MELEG SZENDVICS
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 2 evőkanál reszelt füstölt sajt, ízlés szerint só, bors, 12 szelet kenyér

A vajat habzásig hevítem a liszttel (de nem barnítom meg), majd ráöntöm a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve, sűrűre főzöm. Beleszórom a szerecsendió-virágot, a sót és a borsot, ezután a tűzről lehúzom, és a reszelt sajttal még forrón jól összekeverem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és egészen finomra vágom. Beledolgozom a sűrű mártásba. A kenyérszeletek mindkét oldalát megpirítom, majd az egyik felét vastagon bekenem a hagymás krémmel. Sütőlemezre vagy tűzálló lapos tálra teszem a szendvicseket, és az előmelegített forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tolom. Addig pirítom, amíg szép világossárga kéreg lesz a kenyerek tetején. Egyetlen percre sem lehet magára hagyni, mert szinte pillanatok alatt megsül! (Az égett sajt keserűvé válhat.)

MAJONÉZES HAGYMA FORMÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára, 1/2 dl fehérbor, 2 evőkanál zselatinpor, só és törött bors, ízlés szerint, 3 evőkanál erős ecet, 1 evőkanál cukor

A vöröshagymát megtisztítom, és szép egyforma kis kockákra vágom. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú, félliternyi levet készítek. Külön felforralok félliternyi vizet. Beleteszem a hagymakockákat, és az újraforrástól számított 2 percig főzve, leszűröm. A még forró hagymát azonnal beleteszem az ecetes lébe, és benne is hagyom kihűlni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A zselatint kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folyamatos kevergetés közben feloldom. Mélyebb salátástálba öntöm a mártást, hozzáadom a leszűrt hagymát, végül pedig beleöntöm a már csak langyos zselatint. Jól összekeverem. Kis őzgerincformát folpack fóliával kibélelek, beleöntöm a majonézes hagymát, és befedve, a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt deszkára borítom, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.

FOKHAGYMÁS MELEG SZENDVICS
Hozzávalók: 50 dkg zsúrkenyér, 3 dl tej, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, 1/2 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, 4 evőkanál reszelt sajt
A kenyeret egyforma vastag szeletekre vágom. (12-16 szeletet vágok a zsúrkenyérből, aszerint, hogy mennyire vagyunk éhesek.)
A tejben elkeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd megsózom, megborsozom. A kenyerek mindkét oldalát könnyedén megmártom a fokhagymás-fűszeres tejben, és tálra, egymásra teszem. Ha minden szelet kenyeret egyszer megmártottam, ismét kezdem elölről, vagyis másodszor, így összesen kétszer kerül a tejbe minden szelet kenyér. Egy akkora sütőlemezt vagy tepsit, amekkorába egymás mellett elférnek a szendvicsek, vajjal kikenek, majd a nedves kenyérszeleteket belefektetem. Minden szendvics tetejét bekenem kevés vajjal, és a mártogatás után még megmaradt tejet rálocsolom. A sütőlemezt alufóliával befedem, és betolom az előmelegített, forró sütőbe. 20 perc múlva leveszem a fedelét, és pirosra pirítom a szendvicsek tetejét. Még tűzforrón meghintem a reszelt sajttal, és csak annyi időre tolom vissza a sütőbe, amíg a sajt egybefüggő réteget nem alkot rajta. Azonnal tálalom, mert csak frissen jó! Akár még vendégváró is lehet, mert a sör nagyon jól csúszik utána.

CSUKOTT SZENDVICS HAGYMÁVAL
Hozzávalók: 4 zsemle, 10 dkg krémsajt, 2 tojás, 2 dl tej, 3-4 evőkanál liszt, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, törött bors, olaj a sütéshez

A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre vágom. Egy tojást a krémsajttal kikeverek, majd hozzáadom a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal meghintem. A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenem, ezután egy-egy krémes szeletet összeragasztok, illetve összenyomok. A megmaradt krémet valamint a tojást a tejjel jól elhabarom, és megsózom. A zsemleszelet-párokat először lisztben, majd a tejes keverékben megmártom, és bő, forró olajban szép pirosra sütöm először az egyik, majd a másik oldalukat. A még forró szendvicseket azonnal meghintem a reszelt sajttal. Ha a sajt ráolvad, nyomban kínálom. (Előre is elkészíthető a szendvics. Ilyenkor tálalás előtt meghintem a sajttal, és előmelegített sütőben, grillsütőben, vagy mikrohullámú készülékben néhány pillanatig forrósítom, illetve addig, amíg a sajt elolvad a tetején.)

HAGYMÁS-VIRSLIS SÖRSZENDVICS
Hozzávalók: 4 nagy puffancs (vagy 8 kicsi zsemle), 4-5 dl tej, 2 kis pár virsli, 2 közepes vöröshagyma, 3 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1-1 teáskanál mustár és ketchup, 1 evőkanál majonéz, 2 evőkanálnyi csípős csalamádé

A megtisztított és karikákra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon, fedő alatt üvegesre párolom és kihűtöm. A puffancsokat úgy vágom félbe, hogy az egyik oldalukon egyben maradjanak. Belsejüket kiszedem. Az üregeket vajjal, mustárral, ketchuppal és majonézzel bekenem. A virslik bőrét lehúzom és felkarikázom. A csalamádét, a virsli karikákat, a párolt vöröshagymát és a reszelt sajt egyharmadát a puffancsokba töltöm, majd a töltött péksüteményeket kissé összenyomom, és hústűvel összetűzöm. A megborsozott, megsózott tejben megmártom. A tejből kivéve tálra rakom. Párpercnyi szikkasztás után ismét belemártom a tejbe, majd lecsöpögtetem. Ezután előmelegített grillsütő rácsára vagy sütőlemezre rakom, és szép pirosra megsütöm. A megmaradt sajttal meghintem, és a sütőbe visszatéve már csak annyi ideig pirítom, amíg a sajt ráolvad, de még nem barnul.

TOJÁSOS-HAGYMÁS SZENDVICS
Hozzávalók: 1 hosszú francia kenyér, 50 dkg vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg reszelt füstölt sajt
10 dkg juhtúró, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanálnyi currypor, ízlés szerint só és törött fekete bors
A vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra vágom. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd sóval, borssal, curryporral megfűszerezem. Hagyom kihűlni. Közben a francia kenyeret felszeletelem. A már kihűlt hagymát összekeverem a gyengén felvert tojással összekevert juhtúróval és a reszelt sajt felével. Minden kenyérszeletet vastagon megkenek a tojásos hagymával, majd a megmaradt reszelt sajtot is ráhintem. Előmelegített forró sütőbe vagy grillsütőbe tolom, és szép világos sárgára pirítom a tetejét.

HAGYMAOMLETT
Hozzávalók: 6 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 1/2 dl tej, 3 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi törött fekete bors, a tetejére 1 csokor zöldhagyma

A hagymákat megtisztítom. A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágom, a zöldhagymát pedig zöldjével együtt felkarikázom. A tojásokat szétválasztom. Keverőtálba öntöm a tojás sárgákat, majd a sóval és a borssal addig keverem, amíg kissé megfehéredik. Ekkor a tejet a liszttel és a pirospaprikával felváltva, apránként hozzáadom, 2 evőkanál olajat is beledolgozok, végül a hagymakockákat is hozzákeverem. A tojásfehérjékből vert közepesen kemény habot beleforgatom. Jó nagy serpenyőbe teszem a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, zsírját folytonos keverés közben kiolvasztom, majd a tojásmasszát ráöntöm. Ha az alja már szilárd, de a tetején viszont még sok a nyers, folyékony tojás, a serpenyőt kissé megdöntve, az alját fellazítom, és körbeforgatom rajta a folyékony részt. Akkor van készen, ha az alja már pirosra sült, a teteje pedig éppen csak megszilárdult. Rászórom a zöldhagyma-karikákat, és négy cikkre vágom, mint a tortát.

HAGYMÁS-KRUMPLIS RÉTES
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg vöröshagyma, 25 dkg krumpli, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál só

A töltelékhez a krumplit héjában megfőzöm, majd meghámozom és lereszelem. A megtisztított és karikára vágott hagymát megsózom, és 2 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Mindkettőt kihűtöm. Közben a tojás sárgákat 5 dkg-nyi puha vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a fűszereket. A már teljesen kihűlt krumplit összekeverem a fűszeres tojással, ezután óvatosan beleforgatom a közben kemény habbá vert tojásfehérjét is. A réteslapokat szétszedem, és a felét (azaz 2-3 lapot, aszerint, hogy hány lapos a rétestészta-csomag) egy tiszta, nedves, de jól kicsavart konyharuhára terítem. Bekenem a megmaradt, olvasztott vajjal, majd a töltelék felét a tésztalap szélére, egy csíkban egyenletesen felkenem. A konyharuha segítségével szorosan feltekerem, és olajjal megkent sütőlemezre helyezem. A másik réteslap-adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rúd tetejét bekenem olvasztott vajjal, majd az előmelegített forró sütőbe tolom. 15 percig közepes lángon sütöm. Még forrón ferde szeletekre vágom.

HAGYMÁS MOGYORÓPUFFANCS
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg darált sós mogyoró, 2 dl tej, 2 tojás, 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sütőpor, ízlés szerint só, és törött fekete bors, olaj a sütéshez

A tojásokat habosra felverem, hozzáöntöm a tejet, és a fűszerekkel meg a sütőporral elkeverem. Beleszórom a lisztet, a reszelt rokfortot és a darált mogyorót, végül a megtisztított és vékony karikákra vágott zöldhagymával meg a zúzott fokhagymával is összekeverem. A tésztának olyan sűrűnek kell lennie, mint a közönséges galuskamassza. Ezután három evőkanál olajat beledolgozok. Bő olajat forrósítok egy magas falú edényben, és teáskanállal szabálytalan alakú halmokat szaggatok a már forró olajba. (Két teáskanál segítségével ez könnyen és gyorsan lehetséges.) Egyszerre csak keveset szabad az olajba tenni, mert sülés közben a puffancsok duplájára nőnek! A megsült tésztát papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Hidegen is, melegen is nagyon jó.
SAJTOS ROPOGÓS FOKHAGYMA
Hozzávalók: 4 fej egészen zsenge, nagyméretű, friss, lédús fokhagyma (kora nyári fajta), 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, só és törött bors, ízlés szerint, olaj a sütéshez

A fokhagymagerezdeket megtisztítom. A tojást a tejjel habosra verem, és megsózom. A zsemlemorzsát összekeverem a reszelt sajttal. A fokhagymagerezdeket először a lisztbe mártom, majd a sós tejes-tojásban megforgatom, ezután a sajtos morzsába hempergetem. Ismét a tojásba mártom, végül még egyszer beleforgatom a morzsába. Forró olajban gyorsan ropogós-pirosra sütöm, de nagyon ügyelek arra, nehogy a sajt megbarnuljon. Remek sör- vagy borkorcsolya, és büféasztalon is nagy sikert arat.

RÁNTOTT HAGYMAKARIKÁK
Hozzávalók: 4 nagy fej (kb.) 50 dkg vöröshagyma, 2 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint só, olaj a sütéshez, a tálaláshoz salátalevelek és 4 adag tartármártás

A hagymát megtisztítom, és egy centi vastag karikákra vágom. A karikákat szétszedem, és kissé megsózom. Félreteszem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az összes fűszert és a tisztított, összezúzott fokhagymát. Serpenyőben bő olajat forrósítok. Közben a hagymakarikákat először lisztbe mártom, ezután a fűszeres tojásban megforgatom, és a zsemlemorzsában meghempergetem. Ezután ismét a fűszeres tojásba mártva, újra zsemlemorzsába rakom. Forró olajban gyorsan piros-ropogósra sütöm, és a felesleges olajat leitatom. (A legegyszerűbb papírtörülközőre szétteríteni.) A sült hagymát, sem sózni, sem befedni nem szabad, mert megpuhul, és levet enged. Salátával bélelt tálon elrendezem, és jéghideg tartármártást kínálok hozzá.

SAVANYÚSÁGOK, ÍZESÍTŐK TÉLRE

TÁRKONYOS GYÖNGYHAGYMA
Hozzávalók: apró gyöngyhagyma (dughagyma) tetszés szerinti mennyiségben, ecet, só, cukor, ízlés szerint, literes üvegenként 2 szál friss tárkonylevél, 1 mokkáskanál tört fekete bors

A hagymákat gondosan megtisztítom, majd szűrőbe téve, folyó vízsugár alatt megmosom és lecsöpögtetem. Tálba rakom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, majd leszűröm. A vizet megmérem. Ízlés szerinti mennyiségben ecettel, sóval, valamint cukorral összekeverem, és felforralom. (Inkább savanyú, mint édes legyen.)
A tetején képződő habot leszedegetem. Beleszórom a borsot, majd a hagymákat is beletéve, az újraforrástól számított 2 percig forralom. Még forrón üvegekbe töltöm. Mindegyik üvegbe beledugok 2-2 szál tárkonylevelet. Hagyom, hogy teljesen kihűljön, végül légmentesen lekötöm, és a kamrába állítom. Szellős, hűvös helyen nagyon sokáig eláll. Sokféle ételhez használható. Savanyúságnak különféle sültekhez, kevert salátákba pedig ízesítőnek kiváló. Almával és majonézes mártással összekeverve kitűnő előétel.

FOKHAGYMÁS-CSÍPŐS KETCHUP
Hozzávalók: 2 kg jó érett paradicsom, 10 gerezd fokhagyma, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanálnyi csípős mustár, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 4 evőkanál 10%-os ecet, ízlés szerint só

A paradicsomokat megmosom, kocsányukat eltávolítom, majd feldarabolom. Befőző lábasba teszem, és nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg az egész összeesik. Ezután szitán áttöröm, hogy a paradicsom héja, és a magjai ne kerülhessen a mártásba. Az így képződött paradicsomvelőbe belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a mustárt, a cukrot és a törött borsot, majd addig főzöm, amíg lekvár sűrűségűvé válik. Ecetet és sót teszek bele, természetesen megkóstolva, nehogy elsózzam. Ha már minden hozzávaló benne van, egy pillanatig forralom, közben kevergetem. Azon tűzforrón hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és légmentesen lekötöm. Nedves gőzben legalább egy órán keresztül csírátlanítom, majd a vízben hagyom kihűlni. Végleges helyére állítom. Felbontás után célszerű a hűtőszekrényben tárolni, mert ha levegőt kap, könnyen romlik. Aki nem szereti a csípős ízt, édes mustárt tegyen bele. Sokrétűen felhasználható: kolbászhoz, virslihez, ételbe ízesítőként, salátamártáshoz stb.

HAGYMÁS UBORKASALÁTA
Hozzávalók: 2 1/2 kg salátauborka, 1 kg vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 15 dkg kristálycukor, 1 szál torma, 3 babérlevél, 3/4 dl 10%-os ecet, 1 csapott evőkanál mustármag, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál őrölt fekete bors, ízlés szerint só, literes üvegenként késhegynyi nátrium benzoikum

Az uborkát megmosom, ledörzsölöm, majd langyos vízben fél óráig áztatom. Ismételten megmosom. Héjastól legyalulom. Hozzákeverem a megtisztított, megmosott és vékonyra karikázott vöröshagymát. Besózom. Lefedem, és másnapig állni hagyom. Gyengén kicsavarom, és tiszta üvegekbe rakom. A visszamaradt sós léhez hozzákeverem az ecetet, a cukrot és 5 dl vizet. Beleszórom a fűszereket, és felforralom. Egy-két percnyi fövés után lezárom alatta a lángot, és hagyom egy kissé lehűlni. Közben a megtisztított, megmosott és vékony hasábokra vágott tormát, valamint a hámozott és forgácsokra vagdalt fokhagymát az üvegekbe dugdosom, majd ráöntöm a salátalevet. Tetejére szórom a tartósítót, és légmentesen lekötözöm.

HAGYMÁS ZÖLDSÉGCSALAMÁDÉ
Hozzávalók: 1 kg patisszon, 1 kg vöröshagyma, 1 kg sárgarépa, 1/2-1/2 teáskanál koriander és mustármag, 5 szem fekete bors, 1 csokor friss kaporzöld, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor és só ízlés szerint

A zöldségeket megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem. A patisszont és a sárgarépát legyalulom, a vöröshagymát vékony karikára vágom. A zöldségeket egy mély porcelán vagy üvegtálban sóval jól összekeverem. Lefedve állni hagyom. Másnap kicsavarom a levét, amelyet a só oldott ki belőle, és a zöldséget lazán üvegekbe töltöm. Közédugom a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott tormát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett kaprot. Körülbelül másfél-két liternyi vizet forralok, ecetet és cukrot öntök bele, majd a felsorolt fűszerekkel ízesítem. A zubogó levet ráöntöm az üvegbe tett zöldségre, és azonnal lekötöm. Lehetőleg sötét, hűvös helyen tárolom. Nemcsak savanyúságként, hanem különféle kevert salátákhoz is nagyon finom. A lecsöpögtetett csalamádé tehető majonézes mártásba, összerakható áttört túróval, gyümölccsel, sajttal, sonkával stb. Leve kitűnő salátaízesítő.

FOKHAGYMÁS LECSÓPÜRÉ
Hozzávalók: 1 kg húsos zöldpaprika, 1-2 db bogyiszlói csípős paprika, 50 dkg paradicsom, 1 fej fokhagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál nátrium benzoikum

A zöldpaprikát megmosom, csumáját a szárával együtt kivágom, húsát feldarabolom. A paradicsomot ugyancsak megmosom, kocsányát kikanyarítom, a gyümölcshúst darabokra vágom. A fokhagymát gerezdekre szedve megtisztítom, majd az összes zöldséget húsdarálón vagy zöldségaprítón ledarálom. Befőző lábosba rakom, és sóval meghintve, folyamatos keverés közben lekvársűrűségűre főzöm. Még forrón belekeverem a tartósítót, és azonnal apró üvegekbe töltöm. Lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni. A lecsópürét felbontás után a hűtőszekrényben tanácsos tartani. Magyaros jellegű ételek kiváló ízesítője, de keverhetünk vele körözöttet vagy egyéb szendvicskrémet is. Használatánál vegyük figyelembe, hogy sós. (Aki nem szereti a csípős ízt, édes paprikával készítse.)

PÁCOLT FOKHAGYMA
Hozzávalók: 15 fej szép, nagy, zsenge (lehetőleg kora nyári) fokhagyma, 6 dl száraz fehérbor, 1 1/2 dl 10%-os ecet, 15 dkg kristálycukor, 8 evőkanál olaj, 2 cseresznyepaprika, 3 babérlevél, 2 csokor friss tárkonylevél, 1 púpozott evőkanál só, púpozott teáskanál törött fekete bors

A borba belekeverem az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforralom. Hozzáteszem a finomra metélt tárkonyt és a cseresznyepaprikát. Közben megtisztítom a fokhagymagerezdeket. Apránként belerakom a forrásban lévő boros páclébe, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután levével együtt egy nagy befőttesüvegbe töltöm, és egy napig érlelem. Ismét felforralom, további 5 percig főzöm. Hagyom kihűlni. A leszűrt fokhagymagerezdeket apró üvegekbe töltöm, felöntöm a páclével, végül egy-egy evőkanál olajat csorgatok mindegyik üveg tetejére. Szorosan, légmentesen lekötöm, és sötét, hűvös helyen tárolom. Felbontás után csak hűtőszekrényben áll el. Szárnyasokhoz vagy sajtokhoz való, rendkívül finom savanyúság. Az így eltett fokhagyma ugyan elveszíti jellegzetes illatát, az íze viszont páratlan.
 

 

GOMBÁVAL TÖLTÖTT HAGYMA
12 db közepes fej vöröshagyma
25 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
1 tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg reszelt sajt
só és törött fekete bors ízlés szerint

A hagymákat az előzőek szerint töltésre előkészítem. A kivájt hagymaforgácsot nagyon apróra metélem, és 2 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítom, majd megsózom. Beleteszem a megtisztított és finomra vágott gombát, valamint a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyom kihűlni, ezután belekeverem a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy tölteléket kapjak. A hagymákba beletöltöm a gombás masszát. Kis tepsibe fektetem a megtöltött hagymákat, és meghintem a reszelt sajttal. Alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 20 percig közepes lángon párolom, ezután a fedelét levéve, annyi ideig pirítom tovább, amíg a sajt világos marad. (Az égett sajttól keserűvé válhat.)

PÓRÉHAGYMA SONKÁS BUNDÁBAN
4 szál póréhagyma fehér része
10 dkg főtt sonka
2 tojás
3-4 evőkanál finomliszt
1 dl tej
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál mustár
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál sütőpor
1/2 mokkáskanál törött bors
ízlés szerint só
olaj a sütéshez

A póréhagymát megtisztítom, és háromcentis darabokra vágom, majd kevés lisztben megmártva, félreteszem. A "bundához" a tojásokat habosra verem a tejjel és annyi lisztet keverek bele, hogy a szokásosnál kissé hígabb palacsintatészta legyen belőle. Ezután belecsorgatom az olajat és a mustárt, majd sóval, borssal, valamint a megtisztított és lereszelt vöröshagymával ízesítem. A sonkát vagy ledarálom, vagy aprítógépben pépesre zúzom, és ugyancsak hozzákeverem a palacsintamasszához. Végül a sütőport is belekeverem. Bő olajat forrósítok. A lisztes hagymadarabokat egymás után megmártom a sonkás masszában, majd a forró olajba rakom. Kis lángon, lassan sütöm, hogy a hagyma belseje is átpárolódjon. A felesleges olajat leitatva, meleg tálra teszem, és azonnal kínálom. (A megmaradt sonkás masszát teáskanállal adagolva beleteszem az olajba, és mindkét oldalát megsütve, a hagyma mellé tálalom.) Tartármártással finom.

PÁROLT PÓRÉHAGYMA ROKFORTMÁRTÁSSAL
4 szál póréhagyma fehér része
5 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
4 dl tej
2 dl tejföl
5 dkg reszelt rokfort
2 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
ízlés szerint só és törött fehér bors

A megtisztított fehér póréhagymát szálanként 4 darabra vágom, és serpenyőbe rakom. 1 dkg vajon, fedő alatt, kis lángon, a hagymadarabok gyakori forgatása közben megpárolom. Amíg a hagyma párolódik, elkészítem a sajtmártást: a megmaradt vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejet ráöntöm, és folyamatosan kevergetve, kis lángon sűrűre főzöm. Ezután hozzákeverem a tejfölt és a reszelt rokfortot. (Aki nem szereti a csípős ízű rokfortot, készítheti a kevésbé illatos trappista- vagy ementáli sajttal is.) Végül a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval megfűszerezem. A mártást tálalásig melegen tartom. Hogy ne bőrösödjön meg a teteje, vagy egy darabka vajat borsónyi adagokban rámorzsolok, és fedő alatt hagyom állni, vagy vaj nélkül időnként megkeverem.

TEJFÖLÖS-MORZSÁS HAGYMA
80 dkg apró fejű hagyma
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj vagy margarin
4 dl tejföl
1 csapott mokkáskanál őrölt
szerecsendióvirág
ízlés szerint só

A hagymákat megtisztítom. Nagy serpenyőbe szórom, megsózom, és 3 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Közben a megmaradt vajat kisebb serpenyőben felolvasztom, rászórom a zsemlemorzsát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve világosra pirítom. Ezután beleöntöm a tejfölt és meghintem a szerecsendióvirággal. A párolt hagymát lapos tűzálló tálra vagy tepsire terítem, és a tetejére rákenem a tejfölös morzsát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és csak annyi ideig pirítom, amíg a tejfölös morzsa szép pirosra sül a tetején. (Ha a hagyma nagy, vastagabb szeletekre vágom. Gyöngyhagymából is nagyon jó, csak kissé sokáig tart a hagyma tisztítása.)

TOJÁSOS-HAGYMÁS GALUSKA
25 dkg korpás liszt
20 dkg finomliszt
1 nagy fej vöröshagyma
3 tojás
5 dkg reszelt karaván sajt
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olaj
1 teáskanál só

1 tojást habosra felverek 1 dl vízzel és 3 evőkanál olajjal. Belekeverem a sót, majd hozzáadom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát. A kétféle lisztet összekeverem, és a hagymás-tojásos léhez apránként hozzáadom. Annyi vizet öntök még hozzá, hogy a szokásos galuskatészta legyen. Legalább 4 liternyi vizet forralok, megsózom, és belecsorgatok egy evőkanálnyi olajat. Hagyományos módon beleszaggatom a galuskát, és meleg vízzel le is öblítem. Közben egy tálban habosra keverem a többi tojást a tejföllel. Jó nagy serpenyőbe öntöm a megmaradt olajat, és megforrósítom. A leszűrt galuskát ráöntöm, és erős lángon addig kevergetem, amíg az jól felforrósodik. A tejfölös tojást rácsorgatom és folytonosan kevergetem. Addig pirítom, amíg a tojás kissé megkocsonyásodik a galuskán, de ügyelek arra, hogy ne szárítsam ki. Ezután még tűzforrón rászórom a reszelt sajtot, és gyorsan átkeverve, azonnal tálalom. Paradicsomsalátával a legjobb.
HAGYMAPUDING
50 dkg vöröshagyma
3 dl tejföl
2 evőkanál finomliszt
6 dkg vaj
3 tojás
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
só és törött bors ízlés szerint
a tepsihez vaj és zsemlemorzsa

A megtisztított vöröshagymát apróra összevágom. Serpenyőbe téve megsózom, és 2 dkg vajon, kis lángon, fedő alatt üvegesre párolom. Ezután hagyom kissé kihűlni, majd turmixgépben, fél dl vízzel pürévé pépesítem. A hagymapürét félreteszem. 4 dkg vajat habzásig hevítek a liszttel, és a forró tejjel felöntöm, majd kevergetve sűrűre főzöm. A fehér mártásba beleszórom a zúzott fokhagymát, majd megsózom, megborsozom. Hozzáadom a hagymapürét. Ha már egészen kihűlt, a tojások sárgájávaljól kikeverem, végül óvatosan beleforgatom a fehérjéből vert kemény habot. Vagy egy nagy pudingformát, vagy 4 kicsit a megmaradt vajjal kikenek, és a zsemlemorzsával behintve, belesimítom a hagymás masszát. A sütőt előmelegítem, és két ujjnyi vízzel telt tepsibe állítom a megtöltött formát. Legalább 1 órán keresztül gőzölöm. Ha a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából, készen van. Tálra borítom, és frissen vágott hagymazölddel vagy snidlinggel meghintve, gombamártással tálalom.
TAVASZI HAGYMÁS TARHONYA
25 dkg tarhonya
20 dkg főtt füstölt sonka
25 dkg kifejtett zöldborsó
1/2 doboz konzerv csemege kukorica
2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt
3 evőkanál olaj
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 tyúkhúsleves-kocka
1/2 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só

A hagymát megtisztítom és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát két ujjnyival lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval. A tűzre visszateszem és 25 percig kis lángon forralom. Közben a sonkát nagylyukú darálón ledarálom. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat. Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagymazölddel meghintve, salátával kínálom.

HAGYMÁS-PARADICSOMOS RIZS
25 dkg gyöngyhagyma (vagy dughagyma)
20 dkg rizs
1 kg paradicsom
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 csokor zellerzöld
4 gerezd fokhagyma
2 tyúkhúsleves-kocka
1 teáskanál currypor
1/2 mokkáskanál törött fehér bors
ízlés szerint só
a tepsihez 2 evőkanál olaj

A rizst váltott vízben addig mosom, amíg az összes keményítő kiázik belőle. Ezután lecsöpögtetem. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd rászórom a rizst, és kevergetve üvegesre pirítom. 4 dl forró vizet ráöntök, és beleteszem a húsleveskockákat. Beleszórom a curryt, a borsot és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra vágott zellerzöldet. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. (A rizs ekkorra még csak félpuha.) Közben megtisztítom a hagymát, és forrásban lévő vízben 3 percig előfőzöm, majd leszűröm. A paradicsomokat is belemártom a forró vízbe, és a héjukat leszedve, karikákra vágom. Kisebb tepsit kiolajozok és beleterítem a rizs egyharmadát. Erre szórom az egyharmadnyi hagymát, majd ráfektetem a paradicsomkarikák egyharmadát. Ismét rizzsel rétegezem, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére paradicsom kerüljön. A tepsit befedem, és az előmelegített forró sütőben 30 percig párolom.

HAGYMÁS-OLÍVÁS PADLIZSÁN
2 hosszúkás, vékony padlizsán
2 fej vöröshagyma
10 dkg fekete olívabogyó
5 evőkanál paradicsompüré
1 dl vörös bor
4 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
1 csokor snidling
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

A padlizsánt megmosom, szárát és kocsányát levágom, majd 1 cm nagyságú kockákra darabolom. A megtisztított vöröshagymát is ugyanúgy felkockázom. Az olajat nagy serpenyőbe öntöm és felforrósítom, majd a hagymakockákat rátéve, néhány percig kevergetem. Ezután a padlizsánkockákat ráteszem és barnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A meghámozott és fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát valamint a padlizsánpürét is hozzáadom. A bort ráöntöm, megsózom, megborsozom, és fedő alatt 10 percig kis lángon párolom. A tűzről lehúzva végül belekeverem a finomra metélt snidlinget is. Melegen párolt rizzsel vagy körettésztával nagyon jó, de magában, néhány szeletke pirított kenyérrel is kitűnő vacsoraétel. Hidegen  salátaként  fogyasztható hideg sült mellé.

RIZSES-KUKORICÁS HAGYMA
20 dkg rizs
1 kis doboz konzerv csemege kukorica
3 csokor zöldhagyma
1 csokor snidling
2 tyúkhúsleves-kocka
4 evőkanál olaj
1/2 mokkáskanál törött fehér bors
kevés só

A rizst tésztaszűrőbe szórom, és addig folyatom rá a vizet, amíg az egészen tiszta marad, vagyis már nincs benne keményítő. Közben a zöldhagymát megtisztítom és egy centis karikákra vágom (zöldjével együtt). A lecsöpögtetett rizst az olajon üvegesre pirítom, majd felöntöm térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel. Beleteszem a húsleveskockákat és megborsozom. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levet magába szívja. Ha a rizs elkészült, hozzáöntöm a kukoricát (levével együtt) és ráteszem a hagymát. Villával óvatosan összekeverem, és ismét befedve, betolom az előmelegített, forró sütőbe. További 15 percig párolom, majd a sütőből kiveszem és befedve hagyom állni újabb 10 percig. Tálalás előtt ismét felkeverem, és meghintem a megmosott, finomra metélt snidlinggel.

ZABPELYHES SÜLT HAGYMA
50 dkg vöröshagyma
3 evőkanál zabpehely
3 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál liszt
3 1/2 dl tej
2 tojás
5 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál só
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
ízlés szerint törött bors

Megtisztítom és apróra vágom a hagymát. A petrezselyemzöldet megmosom és finomra vágom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A vajat kisebb serpenyőben felmelegítem, és rászórom a lisztet. Ha már habzik, ráöntöm a közben megmelegített tejet. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm, és sóval, borssal ízesítem. Belekeverem a zabpelyhet, valamint a reszelt sajt felét, és hagyom, hogy kissé kihűljön. Ezután a masszához adom a tojássárgákat, a petrezselyemzöldet és a felvágott hagymát. Végül óvatosan beleforgatom a kemény tojáshabot. Egy kisebb, szögletes tepsit kevés olajjal kikenek, zsemlemorzsával behintem és a masszát belesimítom. A tetejét elegyengetem, és fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél kisebb lángon 25-30 percig sütöm. A tepsiből kiborítom, és még forrón meghintem a megmaradt reszelt sajttal.

 

SZENDVICSEK, SÖR- ÉS BORKORCSOLYÁK

CSUKOTT SZENDVICS HAGYMÁVAL

4 zsemle
10 dkg krémsajt
2 tojás
2 dl tej
3-4 evőkanál liszt
2 evőkanál reszelt sajt
1 nagyobb fej vöröshagyma

törött bors
olaj a sütéshez

A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre vágom. Egy tojást a krémsajttal kikeverek, majd hozzáadom a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal meghintem. A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenem, ezután egy-egy krémes szeletet összeragasztok, illetve összenyomok. A megmaradt krémet valamint a tojást a tejjel jól elhabarom, és megsózom. A zsemleszelet-párokat először lisztben, majd a tejes keverékben megmártom, és bő, forró olajban szép pirosra sütöm először az egyik, majd a másik oldalukat. A még forró szendvicseket azonnal meghintem a reszelt sajttal. Ha a sajt ráolvad, nyomban kínálom. (Előre is elkészíthető a szendvics. Ilyenkor tálalás előtt meghintem a sajttal, és előmelegített sütőben, grillsütőben, vagy mikrohullámú készülékben néhány pillanatig forrósítom, illetve addig, amíg a sajt elolvad a tetején.)


HAGYMÁS-VIRSLIS SÖRSZENDVICS
4 nagy puffancs (vagy 8 kicsi zsemle)
4-5 dl tej
2 kis pár virsli
2 közepes vöröshagyma
3 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
1-1 teáskanál mustár és ketchup
1 evőkanál majonéz
2 evőkanál csípős csalamádé

A megtisztított és karikákra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon, fedő alatt üvegesre párolom és kihűtöm. A puffancsokat úgy vágom félbe, hogy az egyik oldalukon egyben maradjanak. Belsejüket kiszedem. Az üregeket vajjal, mustárral, ketchuppal és majonézzel bekenem. A virslik bőrét lehúzom és felkarikázom. A csalamádét, a virslikarikákat, a párolt vöröshagymát és a reszelt sajt egyharmadát a puffancsokba töltöm, majd a töltött péksüteményeket kissé összenyomom, és hústűvel összetűzöm. A megborsozott, megsózott tejben megmártom. A tejből kivéve tálra rakom. Pár percnyi szikkasztás után ismét belemártom a tejbe, majd lecsöpögtetem. Ezután előmelegített grillsütő rácsára vagy sütőlemezre rakom, és szép pirosra megsütöm. A megmaradt sajttal meghintem, és a sütőbe visszatéve már csak annyi ideig pirítom, amíg a sajt ráolvad, de még nem barnul.

TOJÁSOS-HAGYMÁS SZENDVICS
1 hosszú francia kenyér
50 dkg vöröshagyma
2 tojás
10 dkg reszelt füstölt sajt
10 dkg juhtúró
3 evőkanál olaj
1 teáskanálnyi currypor
ízlés szerint só és törött fekete bors

A vöröshagymát megtisztítom és kis kockákra vágom. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd sóval, borssal, curryporral megfűszerezem. Hagyom kihűlni. Közben a francia kenyeret felszeletelem. A már kihűlt hagymát összekeverem a gyengén felvert tojással összekevert juhtúróval és a reszelt sajt felével. Minden kenyérszeletet vastagon megkenek a tojásos hagymával, majd a megmaradt reszelt sajtot is ráhintem. Előmelegített forró sütőbe vagy grillsütőbe tolom, és szép világos sárgára pirítom a tetejét.
HAGYMAOMLETT
6 tojás
2 nagy fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 1/2 dl tej
3 evőkanál finomliszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 késhegynyi törött fekete bors
a tetejére 1 csokor zöldhagyma

A hagymákat megtisztítom. A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágom, a zöldhagymát pedig zöldjével együtt felkarikázom. A tojásokat szétválasztom. Keverőtálba öntöm a tojássárgákat, majd a sóval és a borssal addig keverem, amíg kissé megfehéredik. Ekkor a tejet a liszttel és a pirospaprikával felváltva, apránként hozzáadom, 2 evőkanál olajat is beledolgozok, végül a hagymakockákat is hozzákeverem. A tojásfehérjékből vert közepesen kemény habot beleforgatom. Jó nagy serpenyőbe teszem a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, zsírját folytonos keverés közben kiolvasztom, majd a tojásmasszát ráöntöm. Ha az alja már szilárd, de a tetején viszont még sok a nyers, folyékony tojás, a serpenyőt kissé megdöntve, az alját fellazítom, és körbeforgatom rajta a folyékony részt. Akkor van készen, ha az alja már pirosra sült, a teteje pedig éppen csak megszilárdult. Rászórom a zöldhagyma-karikákat, és négy cikkre vágom, mint a tortát.
HAGYMÁS-KRUMPLIS RÉTES
1 csomag réteslap
50 dkg vöröshagyma
25 dkg krumpli
10 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág
1 teáskanál só

A töltelékhez a krumplit héjában megfőzöm, majd meghámozom és lereszelem. A megtisztított és karikára vágott hagymát megsózom, és 2 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Mindkettőt kihűtöm. Közben a tojássárgákat 5 dkg-nyi puha vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a fűszereket. A már teljesen kihűlt krumplit összekeverem a fűszeres tojással, ezután óvatosan beleforgatom a közben kemény habbá vert tojásfehérjét is. A réteslapokat szétszedem, és a felét (azaz 2-3 lapot, aszerint, hogy hány lapos a rétestészta-csomag) egy tiszta, nedves, de jól kicsavart konyharuhára terítem. Bekenem a megmaradt, olvasztott vajjal, majd a töltelék felét a tésztalap szélére, egy csíkban egyenletesen felkenem. A konyharuha segítségével szorosan feltekerem, és olajjal megkent sütőlemezre helyezem. A másik réteslap-adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rúd tetejét bekenem olvasztott vajjal, majd az előmelegített forró sütőbe tolom. 15 percig közepes lángon sütöm. Még forrón ferde szeletekre vágom.

HAGYMÁS MOGYORÓPUFFANCS
30 dkg liszt
10 dkg darált sós mogyoró
2 dl tej
2 tojás
10 dkg reszelt rokfort (márványsajt)
1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt
4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál sütőpor
ízlés szerint só és törött fekete bors
olaj a sütéshez

A tojásokat habosra felverem, hozzáöntöm a tejet, és a fűszerekkel meg a sütőporral elkeverem. Beleszórom a lisztet, a reszelt rokfortot és a darált mogyorót, végül a megtisztított és vékony karikákra vágott zöldhagymával meg a zúzott fokhagymával is összekeverem. A tésztának olyan sűrűnek kell lennie, mint a közönséges galuskamassza. Ezután három evőkanál olajat beledolgozok. Bő olajat forrósítok egy magas falú edényben, és teáskanállal szabálytalan alakú halmokat szaggatok a már forró olajba. (Két teáskanál segítségével ez könnyen és gyorsan lehetséges.) Egyszerre csak keveset szabad az olajba tenni, mert sülés közben a puffancsok duplájára nőnek! A megsült tésztát papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Hidegen is, melegen is nagyon jó.
SAJTOS ROPOGÓS FOKHAGYMA
4 fej egészen zsenge, nagyméretű, friss, lédús fokhagyma (kora nyári fajta)
1 tojás
2 evőkanál liszt
1 dl tej
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
só és törött bors ízlés szerint
olaj a sütéshez

A fokhagymagerezdeket megtisztítom. A tojást a tejjel habosra verem, és megsózom. A zsemlemorzsát összekeverem a reszelt sajttal. A fokhagymagerezdeket először a lisztbe mártom, majd a sós tejes-tojásban megforgatom, ezután a sajtos morzsába hempergetem. Ismét a tojásba mártom, végül még egyszer beleforgatom a morzsába. Forró olajban gyorsan ropogós-pirosra sütöm, de nagyon ügyelek arra, nehogy a sajt megbarnuljon. Remek sör- vagy borkorcsolya, és büféasztalon is nagy sikert arat.

RÁNTOTT HAGYMAKARIKÁK
4 nagy fej (kb.) 50 dkg vöröshagyma
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál törött bors
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
ízlés szerint só
olaj a sütéshez
a tálaláshoz salátalevelek és 4 adag tartármártás

A hagymát megtisztítom, és egy centi vastag karikákra vágom. A karikákat szétszedem, és kissé megsózom. Félreteszem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az összes fűszert és a tisztított, összezúzott fokhagymát. Serpenyőben bő olajat forrósítok. Közben a hagymakarikákat először lisztbe mártom, ezután a fűszeres tojásban megforgatom, és a zsemlemorzsában meghempergetem. Ezután ismét a fűszeres tojásba mártva, újra zsemlemorzsába rakom. Forró olajban gyorsan piros-ropogósra sütöm, és a felesleges olajat leitatom. (A legegyszerűbb papírtörülközőre szétteríteni.) A sült hagymát sem sózni, sem befedni nem szabad, mert megpuhul és levet enged. Salátával bélelt tálon elrendezem, és jéghideg tartármártást kínálok hozzá.

ZÖLDHAGYMÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
12 db, a szokásos módon sütött sós palacsinta
10 dkg juhtúró
12 szál zöldhagyma
1 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
a bundázáshoz 3 tojás
4-5 evőkanál liszt és
ugyanannyi zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A juhtúrót simára keverem a tejföllel és a zúzott fokhagymával, majd a palacsintákat megkenem vele. A megtisztított és darabokra vágott zöldhagymát elosztom a juhtúrós krémen. A palacsinta két szélét behajtom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle, ezután jó szorosan felcsavarom. A töltött palacsintarudakat először lisztbe mártom, majd megsózom és felvert tojásba hempergetem. Végül zsemlemorzsába forgatom, és óvatosan beleengedem a forró olajba. Erős lángon, gyorsan (hogy a zöldhagyma ne nagyon puhuljon meg), szép piros-ropogósra megsütöm. Tartármártással tálalom.

HAGYMAPALACSINTA
25 dkg vöröshagyma
3 dl tejföl
20-25 dkg liszt
2-3 dl szódavíz
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 tojás
1 dl tej
1 dl olaj
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

A hagymát tisztítás után nagyon finomra vágom. Két evőkanálnyi olajon, sóval, borssal, fedő alatt 5 percig párolom. Közben a tojásokat a tejjel habosra felverem, ezután apránként hozzáadom a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű massza legyen belőle. Megsózom, fél dl olajat belecsorgatok, és jól összekeverem. Végül a párolt, de már egészen kihűlt hagymát is hozzáadom. Palacsintasütőt vagy teflon serpenyőt felforrósítok (nem kell olajat tenni bele, mert a palacsintában bőven van), és a szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle. A megsült palacsintát egyenként megkenem kevés tejföllel, és meghintem reszelt sajttal, majd szorosan összecsavarva, szögletes tepsibe teszem. A megmaradt sajtot összekeverem a megmaradt tejföllel, és rákenem a tetejére. Előmelegített forró sütőbe tolom néhány percre, és világos sárgára pirítom.

ERNŐ SÓS PALACSINTÁJA
20 dkg liszt
10 dkg finomra darált dió
2 tojás
2 dl tej
2 dl szódavíz
1/2 dl olaj
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors
A tojásokat habosra verem, ezután összekeverem a tejjel. Felváltva adom hozzá a diót és a lisztet, majd pedig annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásos állagú (vagyis tejföl sűrűségű) legyen a palacsintamassza. Ezután beleöntöm az olajat, és belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítem. 15 percnyi pihentetés után a szokásos módon (olaj vagy zsír hozzáadása nélkül, hiszen az már benne van a tésztában), csak az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütöm. A vékony palacsintákat szorosan összegöngyölve tűzálló tálba rakom. Kitűnő ízes sör- vagy borkorcsolya, de kiadósabb leves után akár főétkezésre is megfelelő. Ekkor kevés tejföllel meg is kenhető a teteje, amit a forró sütőben néhány perc alatt rá is pirítok.

HAGYMÁS-SAJTOS TÚRÓTORTA
1 vékony, kerek, sós piskótalap (2 tojásból)
20 dkg tehéntúró
10 dkg krémsajt
2 közepes fej vöröshagyma
1 dl kefir
2 dl tejszín
1 dl tej
3 evőkanál zselatinpor
1 teáskanálnyi só
1 mokkáskanál törött fehér bors
a tetejére zöldhagyma és reszelt sajt

A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. Az olajon, fedő alatt üvegesre párolom, és kihűtöm. A tehéntúrót áttöröm, és simára keverve a kefirrel valamint a krémsajttal, sóval, borssal megfűszerezem. Ezután a párolt hagymát is hozzáadom. A tejszínből kemény habot verek, amit óvatosan beleforgatok a túrós keverékbe. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaformába. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és beleforgatom a krémbe. A krémet ezután betöltöm a tortaformába, a tetejét simára egyengetem, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt a tortalappal együtt tálra csúsztatom (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom, így könnyen kijön belőle), majd a tetejét reszelt sajttal, és zöldhagymafejekkel feldíszítem.

HAGYMÁS TÁSKA
1 doboz mirelit leveles vajas tészta
50 dkg vöröshagyma
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
ízlés szerint törött bors és só tojás a tetejére
kevés liszt a tészta nyújtásához

A vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra aprítom. A felforrósított olajon fedő alatt üvegesre párolom. Hagyom kihűlni. A felengedett tésztát lisztezett deszkára teszem, és vékonyra kinyújtom. A tojásokat habosra felverem. A tésztát teljes felületén bekenem a tojással, majd gondolatban megfelezve, egyik felét egyenletesen beszórom a párolt hagymával. A tészta másik felét ráhajtom, és kissé rá is nyomkodom. Lisztbe mártott derelyemetszővel 3 cm x 5 cm-es kis négyszögeket, azaz táskákat vágok belőle. Mindegyiknek bekenem a tetejét. Ügyelek arra, hogy csak a teteje legyen tojásos, mert nem fog szépen felemelkedni, ha a tojás lecsurog az oldalára. Sütőlemezre rakom, nem túl közel egymáshoz, és előmelegített forró sütőbe tolva, 5 percig erős lángon, majd 10-12 percig közepes lángon sütöm. Az első 10 percben nem szabad a sütőt kinyitni! Frissen, melegen tálalom. Előre is megsüthető, csak közvetlenül tálalás előtt kell betenni néhány percre a forró sütőbe.

HAGYMAKRÉMES MELEG SZENDVICS
2 nagy fej vöröshagyma
2 dkg vaj
1 evőkanál finomliszt
2 dl tej
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág
2 evőkanál reszelt füstölt sajt
ízlés szerint só, bors
12 szelet kenyér

A vajat habzásig hevítem a liszttel (de nem barnítom meg), majd ráöntöm a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve, sűrűre főzöm. Beleszórom a szerecsendió-virágot, a sót és a borsot, ezután a tűzről lehúzom, és a reszelt sajttal még forrón jól összekeverem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és egészen finomra vágom. Beledolgozom a sűrű mártásba. A kenyérszeletek mindkét oldalát megpirítom, majd az egyik felét vastagon bekenem a hagymás krémmel. Sütőlemezre vagy tűzálló lapos tálra teszem a szendvicseket, és az előmelegített forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tolom. Addig pirítom, amíg szép világossárga kéreg lesz a kenyerek tetején. Egyetlen percre sem lehet magára hagyni, mert szinte pillanatok alatt megsül! (Az égett sajt keserűvé válhat.)

MAJONÉZES HAGYMA FORMÁBAN
50 dkg vöröshagyma
2 dl kefir
1 dl majonéz
1 dl tej
2 gerezd fokhagyma
1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára
1/2 dl fehérbor
2 evőkanál zselatinpor
só és törött bors ízlés szerint
3 evőkanál erős ecet
1 evőkanál cukor

A vöröshagymát megtisztítom, és szép egyforma kis kockákra vágom. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú, félliternyi levet készítek. Külön felforralok félliternyi vizet. Beleteszem a hagymakockákat, és az újraforrástól számított 2 percig főzve, leszűröm. A még forró hagymát azonnal beleteszem az ecetes lébe, és benne is hagyom kihűlni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A zselatint kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folyamatos kevergetés közben feloldom. Mélyebb salátástálba öntöm a mártást, hozzáadom a leszűrt hagymát, végül pedig beleöntöm a már csak langyos zselatint. Jól összekeverem. Kis őzgerinc formát folpack fóliával kibélelek, beleöntöm a majonézes hagymát, és befedve, a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt deszkára borítom, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.

FOKHAGYMÁS MELEG SZENDVICS
50 dkg zsúrkenyér
3 dl tej
5 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1/2 mokkáskanál törött fehér bors
ízlés szerint só
4 Evőkanál reszelt sajt

A kenyeret egyforma vastag szeletekre vágom. (12-16 szeletet vágok a zsúrkenyérből, aszerint, hogy mennyire vagyunk éhesek.) A tejben elkeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd megsózom, megborsozom. A kenyerek mindkét oldalát könnyedén megmártom a fokhagymás-fűszeres tejben, és tálra, egymásra teszem. Ha minden szelet kenyeret egyszer megmártottam, ismét kezdem elölről, vagyis másodszor, így összesen kétszer kerül a tejbe minden szelet kenyér. Egy akkora sütőlemezt vagy tepsit, amekkorába egymás mellett elférnek a szendvicsek, vajjal kikenek, majd a nedves kenyérszeleteket belefektetem. Minden szendvics tetejét bekenem kevés vajjal, és a mártogatás után még megmaradt tejet rálocsolom. A sütőlemezt alufóliával befedem, és betolom az előmelegített, forró sütőbe. 20 perc múlva leveszem a fedelét, és pirosra pirítom a szendvicsek tetejét. Még tűzforrón meghintem a reszelt sajttal, és csak annyi időre tolom vissza a sütőbe, amíg a sajt egybefüggő réteget nem alkot rajta. Azonnal tálalom, mert csak frissen jó! Akár még vendégváró is lehet, mert a sör nagyon jól csúszik utána.


SAVANYÚSÁGOK, ÍZESÍTŐK TÉLRE

TÁRKONYOS GYÖNGYHAGYMA
apró gyöngyhagyma (dughagyma) tetszés szerinti mennyiségben
ecet

cukor ízlés szerint
literes üvegenként 2 szál friss tárkonylevél
1 mokkáskanál tört fekete bors

A hagymákat gondosan megtisztítom, majd szűrőbe téve, folyó vízsugár alatt megmosom és lecsöpögtetem. Tálba rakom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, majd leszűröm. A vizet megmérem. Ízlés szerinti mennyiségű ecettel, sóval valamint cukorral összekeverem, és felforralom. (Inkább savanyú, mint édes legyen.) A tetején képződő habot leszedegetem. Beleszórom a borsot, majd a hagymákat is beletéve, az újraforrástól számított 2 percig forralom. Még forrón üvegekbe töltöm. Mindegyik üvegbe beledugok 2-2 szál tárkonylevelet. Hagyom, hogy teljesen kihűljön, végül légmentesen lekötöm, és a kamrába állítom. Szellős, hűvös helyen nagyon sokáig eláll. Sokféle ételhez használható. Savanyúságnak különféle sültekhez, kevert salátákba pedig ízesítőnek kiváló. Almával és majonézes mártással összekeverve kitűnő előétel.

FOKHAGYMÁS-CSÍPŐS KETCHUP
2 kg jó érett paradicsom
10 gerezd fokhagyma
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál csípős mustár
1 teáskanál őrölt fekete bors
4 evőkanál 10%-os ecet
ízlés szerint só

A paradicsomokat megmosom, kocsányukat eltávolítom, majd feldarabolom. Befőző lábasba teszem, és nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg az egész összeesik. Ezután szitán áttöröm, hogy a paradicsom héja és a magjai ne kerülhessen a mártásba. Az így képződött paradicsomvelőbe belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a mustárt, a cukrot és a törött borsot, majd addig főzöm, amíg lekvár sűrűségűvé válik. Ecetet és sót teszek bele, természetesen megkóstolva, nehogy elsózzam. Ha már minden hozzávaló benne van, egy pillanatig forralom, közben kevergetem. Azon tűzforrón hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és légmentesen lekötöm. Nedves gőzben legalább egy órán keresztül csírátlanítom, majd a vízben hagyom kihűlni. Végleges helyére állítom. Felbontás után célszerű a hűtőszekrényben tárolni, mert ha levegőt kap, könnyen romlik. Aki nem szereti a csípős ízt, édes mustárt tegyen bele. Sokrétűen felhasználható: kolbászhoz, virslihez, ételbe ízesítőként, salátamártáshoz stb.

HAGYMÁS UBORKASALÁTA
2 1/2 kg salátauborka
1 kg vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
15 dkg kristálycukor
1 szál torma
3 babérlevél
3/4 dl 10%-os ecet
1 csapott evőkanál mustármag
1 teáskanál koriander
1 teáskanál őrölt fekete bors
ízlés szerint só
literes üvegenként késhegynyi nátrium benzoikum

Az uborkát megmosom, ledörzsölöm, majd langyos vízben fél óráig áztatom. Ismételten megmosom. Héjastól legyalulom. Hozzákeverem a megtisztított, megmosott és vékonyra karikázott vöröshagymát. Besózom. Lefedem, és másnapig állni hagyom. Gyengén kicsavarom és tiszta üvegekbe rakom. A visszamaradt sós léhez hozzákeverem az ecetet, a cukrot és 5 dl vizet. Beleszórom a fűszereket, és felforralom. Egy-két percnyi fövés után lezárom alatta a lángot, és hagyom egy kissé lehűlni. Közben a megtisztított, megmosott és vékony hasábokra vágott tormát, valamint a hámozott és forgácsokra vagdalt fokhagymát az üvegekbe dugdosom, majd ráöntöm a salátalevet. Tetejére szórom a tartósítót, és légmentesen lekötözöm.

HAGYMÁS ZÖLDSÉGCSALAMÁDÉ
1 kg patisszon
1 kg vöröshagyma
1 kg sárgarépa
1/2-1/2 teáskanál koriander és mustármag
5 szem fekete bors
1 csokor friss kaporzöld
1 szál tormagyökér
ecet, cukor és só ízlés szerint

A zöldségeket megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem. A patisszont és a sárgarépát legyalulom, a vöröshagymát vékony karikára vágom. A zöldségeket egy mély porcelán vagy üvegtálban sóval jól összekeverem. Lefedve állni hagyom. Másnap kicsavarom a levét, amelyet a só oldott ki belőle, és a zöldséget lazán üvegekbe töltöm. Közédugom a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott tormát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett kaprot. Körülbelül másfél-két liternyi vizet forralok, ecetet és cukrot öntök bele, majd a felsorolt fűszerekkel ízesítem. A zubogó levet ráöntöm az üvegbe tett zöldségre, és azonnal lekötöm. Lehetőleg sötét, hűvös helyen tárolom. Nemcsak savanyúságként, hanem különféle kevert salátákhoz is nagyon finom. A lecsöpögtetett csalamádé tehető majonézes mártásba, összerakható áttört túróval, gyümölccsel, sajttal, sonkával stb. Leve kitűnő salátaízesítő.

FOKHAGYMÁS LECSÓPÜRÉ
1 kg húsos zöldpaprika
1-2 db bogyiszlói csípős paprika
50 dkg paradicsom
1 fej fokhagyma
1 púpozott teáskanál só
1 csapott mokkáskanál nátrium benzoikum

A zöldpaprikát megmosom, csumáját a szárával együtt kivágom, húsát feldarabolom. A paradicsomot ugyancsak megmosom, kocsányát kikanyarítom, a gyümölcshúst darabokra vágom. A fokhagymát gerezdekre szedve megtisztítom, majd az összes zöldséget húsdarálón vagy zöldségaprítón ledarálom. Befőző lábosba rakom, és sóval meghintve, folyamatos keverés közben lekvársűrűségűre

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!