HARCSA
Csőben sült hal burgonyával
Hozzávalók
Előkészítés: 12 perc
Sütés: 33 perc
: 500 g burgonya, só, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, cayenne-i bors, 500 g harcsa- vagy érdes lepényhal filé, vaj a sütőforma kivajazásához, 3 evőkanál zsemlemorzsa,
Elkészítése:
1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A burgonyát megmossuk, és hámozatlanul 5 mm vastagságú szeletekre vágjuk. Enyhén sós vízben 8 percig majdnem puhára fűzzük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. Egy edényben közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat, szétnyomjuk a fokhagymát, majd azt hozzáadva 10 másodpercig pároljuk. Levesszük a tűzhelyről, majd petrezselymet és egy kevés cayenne-i borsot keverünk bele.
2. A halat 2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A burgonyaszeleteket alaposan lecsepegtetjük, és a vajjal kikent hőálló sütőforma aljára helyezzük, majd a petrezselymes vaj egy részével megkenjük.
3. A halcsíkokat a tetejére tesszük, majd ezeket is megkenjük petrezselymes vajjal. Kicsit megsózzuk. A sütőformát alufóliával lefedjük, és 15 percre sütőbe tesszük. A zsemlemorzsát belekeverjük a maradék petrezselymes vajba.
4. A sütőformát kivesszük a sütőből, leszedjük róla az alufóliát, majd a halszeleteket megkenjük a zsemlemorzsás keverékkel. Ezután visszarakjuk a sütőbe, és fedetlenül további 10 percig sütjük, amíg aranybarna színű nem lesz; ekkor kivesszük a sütőből, és a sütőformában rögtön tálaljuk.
Hagymás harcsa „beefsteak”
Hozzávalók
5 személyre: 80 dkg harcsafilé, 0,5 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 0,5 dl étolaj, a vöröshagyma pirításához 2 dkg búzaliszt, 15 dkg vöröshagyma, 3 dkg zsír, margarin vagy teavaj, 1 kg 20 dkg burgonya, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A harcsafilét 2-3 cm vastag darabokra vágjuk, kissé kiklopfoljuk, lekerekített formát adva nekik, megsózzuk, borsozzuk, panírozzuk. A harcsa „beefsteak”-et jól előmelegített serpenyőben, étolajban sütjük meg. Köretként főtt vagy sült krumplit, sült hagymát szolgálhatunk fel.
Halas kolbászkák
Hozzávalók
5 személyre: 1 kg 20 dkg harcsa, 2 és fél tojás a töltelékhez, 1 tojás a panírozáshoz, 12 dkg vöröshagyma, 5 dkg szalonna, 5 dkg teavaj a vöröshagyma pirításához, 5 dkg teavaj a tálaláshoz, 0,6 dl étolaj, 10 dkg zsemlemorzsa, só - ízlés szerint
Elkészítése:
A harcsát kifilézzük, húsdarálón kétszer átdaráljuk. Külön készítjük a tölteléket a keményre főtt tojásokból, a főtt harcsahúsból és a szalonnából. Kis darabokra vágjuk az alkotó részeket, és hozzájuk adjuk a kissé megpirított vöröshagymát és a sót. A tölteléket jól elkeverjük. A halas masszából lepénykéket készítünk, rájuk helyezzük a kész tölteléket, és kolbászkákká hengergetjük őket. Kétszer zsemlemorzsában kipanírozzuk, és nagy mennyiségű zsírban kisütjük. Teavajjal és sült krumplival tálaljuk.
Harcsából készült saslik
Hozzávalók
5 személyre: 1,5 kg harcsa, 0,5 dl étolaj vagy 5 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 0,5 dl ecet, só, bors, babérlevél - ízlés szerint
Elkészítése:
Tálaláskor a saslikot petrezselyem zöldjével, hagymával díszíthetjük.
A harcsát kifilézzük, 2,5 - 3 dkg-os darabokra vágjuk, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, az ecetet, a borsot, a sót, a babérlevelet és 1,5 - 2 óráig pácoljuk. Azután jól átforrósított serpenyőben, étolajban vagy szénen kisütjük.
Harcsapaprikás
Hozzávalók
Elkészítése:
Mély jénai tálban zsírt olvasztunk, benne finomra vágott vöröshagymát párolunk 3-3,5 percig a mikrosütőben, közben egyszer - kétszer megkeverjük. Fűszerpaprikával elkeverjük, beletesszük az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, erre a tejföllel, tejszínnel elkevert lisztet, és további kevergetés mellett 3-4,5 percig forraljuk. Végül hozzáadjuk a besózott, felszeletelt halat, és 6-8 percig pároljuk. Galuskával vagy sós burgonyával tálaljuk.
Harcsa pekándióval
Hozzávalók
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15 perc
Tálalási javaslat: Ehhez a ropogósra sütőt halhoz vajban párolt zöldbab illik.
: 5 evőkanál pekándió vagy dió, 3 evőkanál liszt, só, fekete bors, cayenne-i bors, 1 tojás, 1 evőkanál víz, 4 harcsafilé (175-175 g), 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 8 citromgerezd
Elkészítése:
A darált diót egy tányérra tesszük. Másik tányéron a lisztet, sót, borsot és egy kevés cayenne-i borsot összekeverünk. Majd egy levesestányérban kikeverjük a tojást a vízzel. A halfiléket megforgatjuk a lisztes keverékben, a felesleges lisztet lerázzuk róluk. A belisztezett filéket megforgatjuk a tojásban, végül a dióban. Közben a diót kezünkkel gyengén rányomkodjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olaj és a vaj felét. 2 filét beleteszünk, és közepes hőmérsékleten mindkét oldalon 3-4 percig aranybarnára sütjük. Ezután a halat melegen tartjuk, amíg a halat a körettel együtt fel nem szolgáljuk. A két másik filét is megsütjük a maradék vajban és olajban. A kész halat 4 tányérra tesszük, és citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Harcsapörkölt
Hozzávalók
5 személyre: 1 kg 40 dkg harcsa, 3 dkg paradicsompüré, 3 dkg rétesliszt, 5 dkg tejföl, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg étolaj, 2 dkg só, babérlevél, húsleveskocka.
Elkészítése:
Köretként krumplipürét, főtt rizst vagy főtt tésztát is felszolgálhatunk.
A harcsafilét 2-2,5 dkg-os darabokra vágjuk, megsózzuk és előforrósított serpenyőn, jól megpirítjuk, hogy vöröses kéreg keletkezzen rajtuk. Ezután készítjük el a szószt. A vöröshagymát átpasszírozzuk, ráteszünk egy kevés lisztet, és üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a húslevet, a tejfölt és összekeverjük, hogy egyenletes állományú masszát kapjunk. A megpirított halat leöntjük ezzel a szósszal, megsózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és 2-3 percig pároljuk.
Harcsa kékre főzve
Hozzávalók
1,5 kg hal, 2 dl fehérbor, 3 db babérlevél, 10 dkg vöröshagyma, 5 gr bors, 15 dkg vegyes zöldség, ecet, só
Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, daraboljuk, majd állni hagyjuk. Halfőző edényben az összes hozzávalót vízzel felforraljuk és beleteszzük a halat. Ha megpuhult tálra teszzük és sósburgonyával tálaljuk.
Harcsapaprikás (juhtúrós csuszával)
Hozzávalók
4 személyre: 8o deka harcsafilé, két deka só, egy deci étolaj, 20 deka vöröshagyma, egy deci tejfel, 10 deka füstölt szalonna, 10 deka paradicsom, 10 deka tv. paprika, 40 deka csuszatészta, 10 deka juhtúró
Elkészítése:
A csuszatésztát külön kifőzzük, a szalonnazsír másik felével meglocsoljuk. A tetejére tesszük a kisült szalonnadarabokat. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk a harcsapaprikást és a csuszatésztát. Az étkezés öröme fokozható, ha szekszárdi Schiller rosét kortyolunk hozzá.
Az olajjal és a szalonnazsír felével vöröshagymából, paradicsomból, paprikából alapot készítünk. A harcsaszeleteket belehelyezzük, és az egészet készre főzzük.
Harcsa savanyú káposztával
Hozzávalók
1 kg savanyú káposzta, 2 evőkanál libazsír, 1 kg harcsa, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, bors, gyömbér, tárkonyecet.
Elkészítése:
Megjegyzés: pontyból ugyanígy készíthető. Ez a recept határozottan kínai hatásra vall.
A vagdalt savanyú káposztát libazsírban félig megpároljuk, majd tepsibe tesszük, megszórjuk kevés gyömbérrel, sózzuk. Ráhelyezzük a megtisztított, hosszú szeletekre filézett, tárkonyecettel bedörzsölt, besózott és megborsozott harcsát. Tetejére vajdarabkákat teszünk, és a sütőbe toljuk. Ha megsült, ráöntünk 2 dl tejfölt, és pár percig újra sütőbe tesszük.
Harcsaszeletek citromos vajjal
Hozzávalók 80
Elkészítése:
Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.
Tűzálló tálban a vajat 1 perc alatt felolvasztjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, az őrölt fehér borsot, sózzuk, majd belehelyezzük a harcsa szeleteket. Lefedve 4-5 percig sütjük. Átforgatjuk a halakat, majd még két percig sütjük.
Káposztás harcsa
Hozzávalók 80
Elkészítése:
Mély jénai tálba helyezzük a jól kimosott savanyú káposztát, annyi vízzel felöntjük, amely éppen ellepi. Mikrohullámú berendezésben 15-18 percig főzzük. Amikor a káposzta már puha, leszűrjük. Jénaiban zsírt és apró kockára vágott füstölt szalonnát 4-5 percig pirítunk, hozzáadjuk a szeletelt hagymát és a zöldpaprikát, 3-3,5 percig tovább pároljuk. Mély jénai tál aljára helyezzük a káposzta kétharmadát, erre az előkészített halat, a szalonnát, majd a káposzta fennmaradó részét. Finomra vágott kaporral elkevert tejföllel leöntjük, pirospaprikával, reszelt sajttal meghintjük. A mikróban középerősségen 6-8 percig pároljuk. Forrón tálaljuk.
Kóstolónak harcsaszelet
Elkészítése:
Vásárolunk a piacon sóskát, az ereitől megtisztítjuk, megmossuk, meghintjük egy kis sóval. Csöpp őrölt vagy vágott fokhagymát hintünk bele, belelökjük egy kis vízzel serpenyőbe. A fénye miatt vajat tegyünk rá, megpároljuk, de egy kis házi tejfelt és fehérborsot adjunk még hozzá. A harcsát a Kisködmönben vaslapon sütik a konyhában, a háziasszony sima, egyenes lapú serpenyővel válthatja ki. Semmiféle fűszer nem kell hozzá, csak a forró sütés előtt 2-3 órával sót dörzsölünk bele."
Savanyú krumplilevest ajánl hozzá a szakácsunk, s az bár egyszerű, de sokféleképpen készítik. A hentesnél egy kis füstölt csontot vagy karajt veszünk, megfőzzük, a levébe tesszük a krumplit, petrezselymet, zellert, picike hagymát, fokhagymát (ezeket hálóban, hogy csak az íze maradjon benne). Sima habarással, házi tejfellel készítsük, ha jót akarunk. A sima ecet túl nyers, savanyú káposzta-, uborkalevet vagy tárkonyecetet kanalazzunk bele.
„Meglepetés” vagdalt
Hozzávalók
5 személyre: 70 dkg harcsafilé, 7,5 dkg teavaj, 2 db tojás, 20 dkg fehérkenyér, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése:
A harcsafilét húsdarálón kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, jól elkeverjük és ebből a töltelékből lepénykéket készítünk. Mindenegyes lepény közepére kis darab hűtött teavajat teszünk, a lepénykék szélét összefoglaljuk és vagdaltat formázunk belőle, amelyet nyers tojásban kétszer megnedvesítünk és zsemlemorzsával panírozzuk. A vagdaltakat nagy mennyiségű zsírban kisütjük. A vagdaltakat pirított fehérkenyér szeletekre helyezzük és köretként sült krumplit adunk melléje. Paradicsomszeletekkel, petrezselyem zöldjével díszítjük.
Posírozott harcsa
Hozzávalók
Előkészítés: 18 perc
Főzés: 30 perc
Tálalási javaslat: A harcsát kapribogyó-, gomba- vagy holland- mártással és sós burgonyával kínálhatjuk. A szósz helyett egyszerűen vajat is adhatunk mellé.
(6 személyre): 1,9 - 2,2 kg harcsa, só, 8 szem bors, 2 fej vöröshagyma, 2 szegfűszeg, 1 zellergumó (kb. 150 g), 1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 póréhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 szem szegfűbors, 1 babérlevél, 1 késhegynyi szárított kakukkfű, 1/2 I fehérbor, 8 evőkanál ecet, 1-3/4 l víz
Elkészítése:
A harcsát megtisztítjuk, kibelezzük, alaposan megmossuk, és egyenletesen besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, és beleszurkáljuk az összes szegfűszeget. A zellergumót meghámozzuk, és darabokra vágjuk. A sárgarépákat és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk. A póréhagymát szintén megtisztítjuk és megmossuk. A petrezselyemgyökeret, sárgarépákat és a póréhagymát szeletekre vágjuk, a borsszemeket szétnyomkodjuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, megtöröljük, és durvára aprítjuk. Ezután a zöldséget, petrezselymet és a fűszereket a borral, ecettel és vízzel együtt edénybe öntjük és felforraljuk. A halat a forró zöldséglébe helyezzük és lefedve, alacsony hőmérsékleten, méretétől és korától függően 20-35 percig posírozzuk. A harcsát egészben, tálcára helyezve, azonnal tálaljuk.
Szardellás hal
Elkészítése:
Harcsát, ha a már említett módon megtisztítottunk, harcsát fahamuval, kefével tisztítunk le, besózva 1 órát állni hagyunk, s azután sósvízben nem egész puhára főzünk. Ez alatt elkészítünk 6-8 szardella, petrezselyem és hagymából, finomra vagdalt keveréket. A halat kiemeljük, a szardella keverékkel egészben bekenjük, vajjal és tejfellel a sütőben gyakori öntözgetés mellett addig sütjük, míg szép színt kapott. Tálaló tálra helyezzük, a mártást ráöntjük, sósvízben főtt s azután vajban kissé pirított burgonyaszeletekkel körítjük.
Tejfölös harcsafilé
Hozzávalók
Elkészítése:
A harcsafilét felszeleteljük. Jénai tálat kivajazzuk, belehelyezzük a szeletelt harcsafilét. Sóval, törött borssal meghintjük, és mikróban 8-9 percig hevítjük, közben megfordítjuk, ügyelve, hogy a halszeletek el ne töredezzenek. Tejföllel leöntjük, kaprival, finomra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk, a mikróban további 4-4,5 percig pároljuk. Vajas burgonyával tálaljuk.
Törpeharcsa fehérborban
Hozzávalók
: 100 dkg törpeharcsa, 2 dl félédes fehérbor, 1 citrom, 1 dl tejszín, 6 dkg vaj, 30 dkg fehér csemegeszőlő, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg, sárgarépa, 40 dkg burgonya, 1 csomag petrezselyem, 2 dkg liszt, só.
Elkészítése:
A megtisztított halak fejét levágjuk, beleit kiszedjük, bőrét lehúzzuk. Sózzuk, vajjal kikent edénybe rakjuk, fehérbort öntünk rá, és szeletelt vöröshagymával beterítjük. Alufóliával befedve, forró sütőben vagy halfőző edényben 20-25 perc alatt puhára pároljuk. A halat szűrőlapáttal kiemeljük, tálalásig melegen tartjuk. A főzőlét leszűrjük, tejszínt öntünk hozzá, és ezzel öntjük fel a vajban pirított lisztet. Mártás sűrűségűre forraljuk. Közvetlenül tálalás előtt forraljuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket. A hal köré öntjük, petrezselymes burgonyával és párolt sárgarépával körítjük.
Tűzdelt harcsa szászosan
Hozzávalók
3-4 kg közepes harcsa, 2 fej vöröshagyma, só, bors, zöldpetrezselyem, 30 dkg füstölt szalonna, 5 dl fehér savanyúbor, 60 dkg paradicsom.
Elkészítése:
A megtisztított harcsát megtűzdeljük szalonnával, besózzuk és állni hagyjuk. A tepsi fenekét kibéleljük szalonnaszeletekkel, beletesszük a halat és a karikára vágott hagymát, a paradicsomot, majd megborsozva a forró sütőbe tesszük. A halat időnként meglocsoljuk borral és saját levével. Ha kész tálra tesszük, apróra vágott petrezselyemzöldjével megszórjuk és leszűrt levével tálaljuk. 80 dkg harcsa színhús, 8 dkg vaj, 5 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem zöldje, 5 dkg kapribogyó, 5 adag vajas burgonya, só, törött bors. dkg harcsa filé, 80 dkg savanyú káposzta, 2 csokor friss kapor, 5 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 4 dkg reszelt sajt, 5 dkg vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, só, törött bors, fűszerpaprika. dkg harcsa színhús, 8 dkg vaj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, só, őrölt fehér bors. 70 dkg harcsafilé, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír vagy olaj, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 dkg liszt, 5 adag galuska vagy sós burgonya, só, fűszerpaprika. |