Receptek
Bagolyszem
Hozzávalók: 350 g liszt, 250 g margarin, 1 ek. tejföl, 3 tojássárgája
Töltelék: 1 üveg meggy- vagy cseresznyebefőtt
A tetejére: 3 tojásfehérjét, 150 g porcukorral gőz fölött felverünk, a végén belekeverünk 150 g darált diót
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 2-3 cipóba osztjuk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk, a szélükre hosszában kimagozott gyümölcsöt halmozunk, majd a két oldalát óvatosan középre feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük, és a diós krémet a tetejére töltjük, ahol a tekercs összeér. Előmelegített sütőben sütjük.
Barna cseresznyés sütemény
Hozzávalók: 30 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg darált mandula, 1 evőkanál kakaó, 6 egész tojás, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 evőkanál gyümölcsszörp, 1/2 citrom, késhegynyi őrölt fahéj, 50 dkg cseresznye
A tojássárgáját cukorral kikeverjük, majd a vajjal tovább keverjük. A zsemlemorzsát összekeverjük a darált mandulával és a kakaóval, a fahéjjal, és hozzátesszük a tojássárgájához, majd hozzáadjuk a gyümölcsszörpöt, a citrom levét és reszelt héját, végül a 6 tojás kemény habját. A tészta felét magas szélű tepsibe, vagy tortaformába öntjük, rászórjuk a kimagozott cseresznyét, ráborítjuk a tészta másik felét, és előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütjük. Meggyel is megtölthetjük a tésztát.
Boros cseresznyeleves 1.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cseresznye (vagy meggy), 1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor, 1 és 1/2 dl száraz vörösbor, 1 és 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, kis darabka citromhéj, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipet só.
Előkészítése: a cseresznyét megmosom, leszedem a szárát és kimagozom. 5 dl vízbe beleszórom a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm, és a levet visszaöntöm a fazékba. A lisztet simára keverem a tejszínben.
Elkészítése: a cseresznyét - kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem. Hozzáöntöm a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforralom, és 5 percig főzöm. Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további 5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom. (Fehér borral is készíthető. Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns legyen.)
Boros cseresznyeleves 2.
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl vörösbor, 10-12 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő), kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipetnyi só.
A megmosott cseresznyét kimagozom, és 7 dl vízbe beleteszem. Hozzárakom a fűszereket és felforralom, majd öt percig főzöm. Ezután beleöntöm a bort és a cukrot, végül a liszttel simára kevert tejföllel állandó keverés közben behabarom. Lehűtve, csészékbe adagolva tálalom.
Elkészítési idő: 40 perc
Burda gyümölcstorta
Tészta: 125 g vaj vagy margarin, 75 g cukor (=1 lapos evőkanál), 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg kétszersült, 125 g őrölt mogyoró vagy dió, 2 teáskanál fahéj, 1 kg gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye, málna, szeder, feketeribizli stb.) Főleg édesebb-savanykásabb gyümölcsök vegyesen, így a legfinomabb.
Krém: 3 tojás, 1 tejföl, 125 g cukor, 1 púpozott teáskanál fahéj.
Krémesre keverjük a zsiradékot a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. Lisztet, sütőport belekeverjük. Egy órán át, pihentetjük hidegben.
A kétszersültet nyújtófával egy nagydarab pergamenpapírra összetörjük. (Én mozsárban töröm össze lazán.) Mogyoróval és fahéjjal összekeverem. A megmosott, kimagozott gyümölcsöt félretesszük. A tésztát kerek lapra kinyújtom. Ráteszem a kizsírozott, lisztezett tortaformára. Rászórom a kétszersült és mogyoró keverék egy részét, utána szétterítem rajta a gyümölcsöt. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Utána: tojás, tejföl, cukor, fahéj és a maradék morzsa: rátesszük, és még 30 percig aranybarnára átsütjük. A világ legfinomabb gyümölcstortája! :)
Citromkrém lángoló cseresznyével
Négy személyre négy citromot számítunk. A citromokat vastag szeletekre vágjuk, és cukros vízzel felforraljuk. A levet kevés zselatinnal besűrítjük, ha kihűlt, szitán áttörjük. Ehhez a masszához hozzákeverjük öt tojás keményre felvert habját, és pezsgőspoharakba tesszük. A cseresznyebefőttet leve nélkül felmelegítjük, leöntjük cseresznyepálinkával vagy konyakkal, meggyújtjuk.
Ha már nem ég, a cseresznyeszemekkel meghintjük a citromkrémet.
Cseresznye bundában
5-5 szem cseresznyét száruknál fogva összekötünk cérnával, és sűrű palacsintatésztába mártva, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorral meghintjük. Ezt a csemegét különösen a gyerekek kedvelik.
Cseresznye- és meggyrétes
A rétesnél az a fő, hogy nagyon vékonyra kinyújthassuk, és jól szikkadni hagyjuk. Mialatt szikkad, cseresznyét, meggyet megtisztítunk magjától, és szitára tesszük, hogy leve jól lecsepegjen. Azután a szikkadt tésztát jól megzsírozzuk és meghintjük hámozott, megtört mandulával vagy dióval; erre hintünk fahéjas cukrot, majd a gyümölcsöt, de ne túlságosan sokat, ezt újból megcukrozzuk, egy kicsit meg is zsírozzuk, aztán összesodorjuk, és szép pirosra sütjük.
Cseresznyefelfújt
Valamilyen kiadós levessel tartalmas ebéd vagy vacsora a cseresznyefelfújt. Öt deka cukrot meg egy csomag vaníliás cukrot négy deci tejben feloldunk, és tizenkét szelet szikkadt kalácsra öntjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, öt deka kristálycukrot szórunk bele, és a puhára ázott kalácsszeletek felével kibéleljük. Ötven deka cseresznyét megtisztítunk, kimagozzuk, és a kalácsra szórjuk, a kalács maradékával betakarjuk. Négy tojás fehérjét kemény habbá verünk, négy evőkanál cukorral tovább verjük, majd a tojások sárgáját és még egy csomag vaníliás cukrot adunk hozzá. Egy citrom levével és reszelt héjával ízesítjük, majd óvatosan, nehogy a hab összetörjön, két deci tejszínnel felengedjük. A felfújtat bevonjuk vele, és a forró sütőbe tolva öt percig erős, majd takaréklánggal aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk.
Cseresznye-meggy turmix
Hozzávalók: cseresznye és meggy fele-fele arányban, zsírszegény tej, méz.
A hozzávalókat addig turmixoljuk amíg a koktél egynemű nem lesz. Kellemes ital, a cseresznye édességét feldobja a meggy savanykás íze.
Cseresznye puding 1.
Hozzávalók: Zsemle 3 db, tojás 6 db, porcukor 18 dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 db, vaj 3 dkg, mandula 5 dkg, cseresznye 25 dkg.
Elkészítése: Három zsemlét tejben áztatunk, ez alatt 6 tojássárgáját, 18 dkg porcukorral, vaníliával, citromhéjjal habosra keverünk. Teszünk bele 3 dkg vajat, 5 dkg tisztított, darált mandulát, a kinyomott zsemléket, 25 dkg kimagozott cseresznyét és a 6 tojás kemény habját. Kizsírozott formába tesszük, 1 órán át, lassan főzzük. Tetszés szerinti sodóval tálaljuk.
Cseresznye puding 2.
12 dkg vaj, 6 tojás sárgája, 10 dkg porcukor kikeverünk, ehhez 2 evőkanál morzsát, majd 6 tojás fehérje habját, végül egy befőttes üvegnyi kimagozott cseresznyepálinkába áztatott cseresznyét adunk. Formába öntjük, és 1 óráig gőzfürdőben főzzük.
Cseresznyetorta
Hozzávalók: 3 db zsemle (lehet szikkadt, száraz is), 4 dl tej, 3 egész tojás, 5 evőkanál cukor, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj vagy margarin, 1-1 mokkáskanál reszelt citromhéj és őrölt fahéj, 50 dkg cseresznye (lehet befőtt is, de akkor kevesebb cukrot teszek a tésztába), a tortaforma kenéséhez 2 dkg vaj és kevés liszt.
A zsemléket lapjában három-négy szeletre vágom, és a tejet ráöntöm. Időnként megforgatom, hogy a nedvesség mindenütt átjárja. Ezután a tojássárgákat, a vajat és a cukrot habosra keverem, majd hozzáadom a diót, a zsemlemorzsát és a fűszereket. Az összemorzsolt nedves zsemlével is összekeverem, ezután beleforgatom a kimagozott és apróra vágott cseresznyét. Legvégül adom hozzá a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy tortaformát kivajazok, és liszttel meghintem, majd beleöntöm a masszát. Tetejét simára egyengetem, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. A formában hagyom kihűlni, majd a tortalappal együtt csúsztatom tortástálra. Cikkekre vágva kínálom.
Elkészítési idő: 90 perc
Cseresznyetorta (Clafoutis tutti-frutti)
Hozzávalók: 30 dkg porhanyós vajastészta, 0,25 l tej, 1 dl sűrű tejszín, 20 dkg kristálycukor, 0,5 vaníliarúd, 0,5 kg feketecseresznye kompót esetén csak 10-15 dkg cukor).
Kimagozzuk a cseresznyét, szűrőben hagyjuk lecsöpögni. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
Ugyanígy készíthetjük meggyből, apró kockákra vágott barackból, körtéből.
Cseresznye- vagy meggyzselé
Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg cseresznye- vagy meggybefőtt, 2 púpozott evőkanál zselatinpor.
A gyümölcsöt leszűrjük, majd kimagozzuk. A zselatint kis lábosba szórjuk, és ráöntjük a befőttlevet, ezután kis lángon, folytonos keverés közben feloldjuk. Forralni nem szabad! A gyümölcsöt kis kompótos tálkákban elosztjuk, ráöntjük a zselatinos levet, és hagyjuk megdermedni. Ha már kezd kocsonyásodni, villával felkeverjük, és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe. Három-négy órán keresztül hűtjük. Magában vagy babapiskótával, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Cseresznyés almasaláta
Hozzávalók: fél kg cseresznye, fél kg alma, 15 dkg cukor, fél dl rum
A kimagozott cseresznyét mély üvegtálba tesszük, és mikor sok levet engedett, közékeverjük a vékony szeletekre vágott nyári almát. Lecukrozzuk, citromlével ízesítjük, és pár órára jó hideg helyre tesszük. Tálalás előtt a rummal vagy likőrrel meglocsoljuk. Készíthetjük befőtt cseresznyével is.
Cseresznyés béles
A cseresznyés béleshez 12 deka réteslisztből egy egész tojással, csipetnyi sóval és egy kevés tejjel rugalmas, kémény tésztát gyúrunk, és alaposan kidolgozva nagyon vékonyra nyújtjuk. 10 deka zsírt - széles pengéjű késsel - 10 deka rétesliszttel összedolgozunk, és a kinyújtott tésztára kenjük. Szorosan összegöngyöljük, és négy darabba vágjuk. Az így nyert cipókat vékony téglalappá nyújtjuk. Az egyik hosszanti szélét zsemlemorzsával meghintjük, erre kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét vagy meggyel összekevert cseresznyét halmozunk (összesen egy kiló kell hozzá). 20 deka cukrot mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal összekeverünk, és a gyümölcsre szórjuk, majd morzsával vagy 10 deka darált dióval meghintjük. Összegöngyöljük; a tekercseket tepsire fektetjük, és forró sütőbe tolva 40 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan vagy hidegen szeletekre vágjuk.
Cseresznyés fánk
Hozzávalók: 140 g vaj, 180 g porcukor, 2 tojás, 2 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor, 270 g finomliszt, 2 teáskanál Dr. Oetker sütőpor, 130 ml tej, 500 g cseresznyelekvár, a sütéshez papírhüvely.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Belekeverjük a liszttel elkevert sütőport, majd a papírhüvelyeket megtöltjük a tésztával. A lekvárt zsákba töltjük, és a fánkok belsejébe nyomjuk. Előmelegített sütőben (180 °C-on) sütjük.
Cseresznyés kagylósaláta
Hozzávalók: 1,5 dl ecetes cseresznye (vagy egy csésze cseresznye és ecetes-cukros-sós salátalé), 2 doboz kagylókonzerv, 1 dl főtt (párolt) rizs, 4 kemény paradicsom, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint.
Ha nem ecetes cseresznyéből készítem a salátát, akkor először keverek egy erősen savanykás-édeskés, enyhén sós levet és felforralom, majd beleteszem a cseresznyét. Az újraforrástól számított 5 perc múlva elzárom alatta a lángot, és a lében hagyom kihűlni. Ezután úgy használom fel, mint az ecetes cseresznyét. A kagylókonzervet levétől lecsorgatom. A cseresznyét kimagozom, a paradicsomot megmosom és nyolcadokba vágom. A zöldhagymát - zöld szárával együtt - vékonyra karikázom és megsózom. Elkészítem a saláta mártását: a majonézt, a tejfölt, a cseresznyelevet, a sót és a kagyló olaját simára keverem. Hozzáadom az előzőleg megpárolt (vagy maradék) rizst, és fűszerezem a tisztított, zúzott fokhagymával. Beleteszem a sós zöldhagymát, az ecetes cseresznyét és a kagylót. Óvatosan, hogy össze ne törjenek a saláta alkotórészei, összekeverem és lefedem, majd a hűtőszekrényben érlelem néhány órán át. Salátalevelekkel bélelt talpas poharakba osztom a kagylósalátát, és a tetejét tetszés szerint díszítve kínálom.
Elkészítési idő: 30 perc
Cseresznyés kalács
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 4 tojás, 7 dkg mandula, 6 dkg finom morzsa, cseresznye.
A vajat a porcukorral és a tojássárgájával mintegy 20 percig habosra keverjük. Hozzáadjuk a meghámozott és apróra vagdalt mandulát, a zsemlemorzsát és apróra vagdalt mandulát, a zsemlemorzsát és végül könnyedén belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Mindezt vigyázva összevegyítjük. A tésztát kikent, liszttel meghintett formába öntjük. Tetejére megmosott és lecsepegtetett cseresznyét rakunk, és előmelegített sütőben megsütjük. A megsült és mér kihűlt kalácsot, felszeleteljük és meghintjük porcukorral.
Cseresznyés kalács dióval
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg féldarás liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5 dkg dió.
A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejet és a vaníliás cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a 2 dkg porcukrot, és még egy ideig tovább verjük. A lisztet a habbal együtt óvatosan a sárgájához keverjük és a tésztát kikent, és lisztezett meghintett tepsire simítjuk. Rárakjuk a kimagozott cseresznyét, meghintjük apróra vagdalt dióval, és előmelegített sütőben lassan meghintjük. A megsült és kihűlt kalácsot szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.
Cseresznyés kocka
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 3 db tojás, 1/2 csg. sütőpor, 1/2 db citrom héja, 1/2 kg cseresznye
A tojásokat felütjük, és szétválasztjuk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztbe rakjuk a sütőport meg a reszelt citromhéjat, és hozzáadjuk a tojásos vajhoz, amivel simára dolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, melyet óvatosan hozzáforgatunk a tésztához. A tepsit kikenjük, kilisztezzük, s belesimítjuk a tésztát. A megmosott, kimagvalt cseresznyét lecsepegtetjük, sűrűn a tészta tetejére rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal sütjük fél óra hosszáig, tűpróbáig. Ha kihűl, kockákra vágjuk, tálaljuk.
Cseresznyés lepény
Hozzávalók:
Tészta: vaj 14 dkg, cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, tojás 2 db, tojássárgája 7 db, citromlé 1/2 ek.
Töltelék: Cseresznye 25 dkg, mandula 5 dkg, cukor 5-6 dkg.
Elkészítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, 2 egész tojást és a 7 tojássárgáját, kevés citromlevet, jól felverjük, és tepsibe öntjük, cseresznyével sűrűn berakjuk, hámozott mandulával meghintjük, és gyorsan kisütjük.
Cseresznyés meggyes
1.30 kg cseresznyét vagy meggyet kimagozunk, a réteslapot zsemlemorzsával és 5 dkg darált dióval meghintjük, teleszórjuk a gyümölccsel, erre 20 dkg fahéjas cukor kerül. (A meggyhez 5 dekával több.) Lehet keverni is a két gyümölcsöt, de az arányban valamivel több legyen a cseresznye.
Cseresznyés meggyes béles
Hozzávalók: fél cs. mirelit leveles tészta, 1 tojássárgája, 60-60 dkg cseresznye és meggy, 10 dkg cukor, búzacsira, őrölt fahéj, porcukor
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, két lapba vágjuk, a közepét megszórjuk búzacsirával. Egy-egy csíkban a tésztalapok közepére helyezzük a kimagozott gyümölcsöket. Cukorral, fahéjjal megszórjuk, a tésztát két oldalról a töltelékre hajtjuk. A tésztát a tepsiben tojássárgával megkenjük, forró sütőben pirosra sütjük. 4-5 cm-es szeletekre vágjuk, porcukorral megszórva tálaljuk.
Cseresznyés omlett
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg cseresznye, 4 tojás, 4 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál porcukor, fél citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só.
A tojásokat habosra verjük a tejjel, hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt citromhéjat. Az egészet sima masszává keverjük. A megmosott, és leszárazott cseresznyét, kimagozzuk, és nagyon apróra összevágjuk. A tojásmasszát négy részre osztjuk. Egy adagot a negyedrésznyi felforrósított vajra öntünk, és azonnal rászórjuk a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül addig sütjük, amíg az alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan lapátkanál segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Azonnal tálaljuk. (Akinek van otthon egy kis triple-sec likőrje, párcseppnyivel locsolja meg, nagyon finom!)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Cseresznyés palacsinta 1.
Hozzávalók 4 személyre: 12 db előre megsütött palacsinta, 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, kevés cukor vagy egyéb édesítőszer.
A megmosott és leszárazott cseresznyét, kimagozzuk, és apróra vágjuk. A palacsinták felületét meghintjük a cseresznyével, és felcsavarva tűzálló tálba tesszük, szorosan egymás mellé. (Nem egymásra!) A tejszínbe kevés cukrot keverünk és ráöntjük a palacsintákra. Befedjük és az előmelegített, nem nagyon forró sütőben addig pároljuk, amíg az egész tejszínt beszívja a tészta. Végül a fedőt levéve gyengén megpirítjuk a tetejét, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc (palacsintasütés nélkül).
Cseresznyés palacsinta 2.
Hozzávalók: 50dkg cseresznye, 10dkg cukor, 3 cl rum, 3dkg porcukor, 10db édes palacsinta
A cseresznyét kimagozzuk, meghintjük a cukorral, és tűzre téve, állandóan keverve puhára pároljuk. Végül- még a tűzön- leöntjük a rummal és meggyújtva flambírozzuk. A palacsintákat megtöltjük cseresznyével, feltekerve tűzálló tálba rakjuk. Tetejét a maradék cseresznyével megöntözzük, porcukorral meghintjük, és sütőben jól átmelegítve tálaljuk.
Cseresznyés palacsinta részegen
Hozzávalók: palacsinta alapmassza 20 db palacsintához, 50 dkg cseresznye, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés porcukor, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanál pálinkaaroma).
A cseresznyét megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverem a palacsintatésztába, és kicsi palacsintákat sütök belőle. A kisült tésztát porcukorral megszórom, megöntözöm néhány csepp pálinkával és félbehajtva azonnal kínálom. Ha aromával készítem, akkor fél dl tejbe belekeverem az aromát, és azzal locsolom meg.
Elkészítési idő: 60 perc
Cseresznyés piskóta
Hozzávalók 12 darabhoz: 7 dkg liszt, 6 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 4 evőkanál porcukor, 15 dkg kimagozott cseresznyebefőtt, fél zacskó vaníliás cukor, fél teáskanál sütőpor, 1 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 24 kis papír sütőforma
Elkészítés:
A befőttet lecsöpögtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. A vajat vagy a margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Az átszitált lisztet összekeverjük a búzakeményítővel és a sütőporral, majd a vajkrémbe szitáljuk. Belekeverjük a gyümölcsdarabokat. A formákat kettesével egymásba helyezzük, majd félig megtöltjük őket a folyékony tésztával. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton), 20-25 percig sütjük. A piskóta-tortácskákat kihűtjük, és kiborítjuk a formából. A mázhoz 3 evőkanál porcukrot kikeverünk a rummal. A rumos mázt 6 tortácskára csorgatjuk, a többit megszórjuk a maradék porcukorral.
Ötletünk: A piskóta-tortácskákat más befőttel, pl. meggyel, szilvával vagy őszibarackkal is süthetjük. Idényben, válasszunk friss, nem túl lédús gyümölcsöt!
Elkészítési idő kb. 50 perc
Cseresznyés pite 1.
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 db tojás, 15 dkg liszt, 25 dkg cseresznye, 5 dkg van. porcukor
A margarint a tojások sárgájával simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy tepsit kivajazunk, liszttel meghintjük és beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a kimagozott cseresznyét. Középmeleg sütőben készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
(Más gyümölccsel is elkészíthető, pl. meggy, szilva, s. barack.)
Cseresznyés pite 2.
1 tepsi
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a töltelékhez 1 kg cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa; a tetejére 1 tojás.
A lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.)
A cseresznyét kimagozom.
A nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a cseresznyével. Erre cukrot szórok, és a kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét. Villával megszurkálom és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelem, és tűpróbáig sütöm. Szép világosbarnának kell lennie. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra. A tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált dióval meghintheti.
Cseresznyés pite 3.
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 50 dkg árpagyöngy vagy száraz-borsó a vaksütéshez, 15 dkg sima liszt.
A másik tésztához: 30 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor, 6 tojássárgája; reszelt citromhéj, egy csipetnyi só, 6 tojás fehérje, 15 dkg sima liszt, 15 dkg étkezési keményítő; 45 dkg cseresznye, egy kevés porcukor megszórni.
A vajból, a cukorból és 15 dkg lisztből omlós tésztát készítünk, amit letakarva, hűvös helyen 20 percig pihentetünk. Ezután belisztezett deszkán kinyújtjuk, beleterítjük a tortaformába, levagdossuk körben a fölösleget, majd villával több helyen megszurkáljuk. Beterítjük az árpagyönggyel és 220°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezt a sütési eljárást "vaksütésnek" hívják, ez akadályozza meg a tészta felpúposodását. Kivesszük a sütőből, kihűtjük, majd az árpagyöngyöt eltávolítjuk (ezt később újra felhasználhatjuk vaksütéshez). A cseresznyét lecsumázzuk megmossuk és lecsöpögtetjük.
Elkészítés: A vajat a kristálycukor felével, a reszelt citromhéjjal és egy csipetnyi sóval nagyon habosra keverjük, majd egymás után belekeverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és belekeverjük a tojássárgájába. A másik 15 dkg lisztet és az étkezési keményítőt rászitáljuk a masszára, és óvatosan belekeverjük. A masszát ráterítjük a megsült tésztaalapra, a tetejét elsimítjuk, és elosztjuk rajta a lecsepegtetett cseresznyét. Előmelegített sütőben, 190°C-on további 60-70 percig sütjük. Csak ha kihűlt, akkor vesszük ki a formából, és porcukorral megszórva vágjuk fel ezt a finom bécsi süteményt.
Cseresznyés sztrapacska
Hozzávalók: 500 g liszt, 250 g cseresznye, 3 burgonya, 1 tk. só, 100-150 g zsemlemorzsa, 2-3 ek. olaj, 2 dl tejföl
A cseresznyét kimagozzuk, ledaráljuk, a megtisztított burgonyát lereszeljük, majd a liszt és só hozzáadásával galuskatésztát készítünk. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Az olajon megpirított zsemlemorzsára szedjük, meghintjük fahéjas cukorral és tejföllel meglocsolva, melegen tálaljuk.
Cseresznyés torta
Hozzávalók: Vaj 10 dkg, porcukor 5 dkg, tojás 3 db, liszt 15 dkg, citromhéj 1/2 db, szódabikarbóna (vagy sütőpor) 1/2 késh., cseresznye 0.5 kg, cukor 15 dkg, vaníliás cukor 5 dkg.
Elkészítése: Tíz dkg vajat jól kikeverünk, azután 3 tojássárgájával, 5 dkg porcukorral, bőven vaníliával tovább keverjük, teszünk bele citromhéjat, majd kanalanként 15 dkg lisztet, szódabikarbónát, vagy sütőport, kikent és lisztezett tortaformában kisütjük.
Ez alatt kimagvazzuk a cseresznyét, cukorral feltesszük főzni addig, míg a leve elfő. Ekkor rátesszük a torta tetejére, 3 tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, végül rákenjük a tortára ezt is, s pár percre a sütőbe visszatesszük.
Cseresznyés túrós
Hozzávalók: 40 dkg lisztből omlós tészta, 1 kg túró, 1 l tejföl, 1 kg cseresznye, 2 cs. vaníliás cukor, citromhéj, ízlés szerint cukor, 5 dkg keksz- vagy piskótamorzsa, vagy 10 dkg dió, fahéj, 1 ek rum.
A cseresznyét kimagozzuk kézzel és nem magozóval, kevés cukorral megszórjuk. A túrót összekeverjük az ízlésünk szerinti cukorral, 1 vaníliás cukorral, fél citrom héjával, rummal, 2 tojás sárgájával. A tejfölt hasonlóan, de rum nélkül. A tésztát tepsibe nyújtjuk. Rákenjük a túrókrémet, erre a kissé kinyomkodott és a morzsával vagy dióval, fahéjjal összekevert cseresznyét, rá pedig a tejfölt.
Forróra előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc múlva kissé csökkentjük a fokozatot. Ha kihűlt, megszórjuk (vagy nem) vaníliás porcukorral és négyzet alakúra szeljük.
Akkor is finom, ha a túró, tejföl csak a fele, de ilyenkor a 2-2 tojás fehérjét habbá verem és hozzákeverem. Hasonlóan készül az említett gyümölcsökkel is - a meggyet jobban meg kell cukrozni. 1 nagy gáztepsi mennyiség.
Cseresznyés vajas sütemény
Hozzávalók 20 szelethez: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg cseresznye, 4 evőkanál kristálycukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 tojás, kevés liszt.
A cseresznyét megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk. A felengedett tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a közepes méretű tepsi duplája. A tészta felét belesimítjuk a tepsibe, és a habosra felvert tojással megkenjük. A kimagozott cseresznyét rászórjuk. A kicsavart citrom levébe belekeverjük a cukor háromnegyed részét, és egészen addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad benne. Hozzáadjuk a fahéjat is, majd meglocsoljuk vele a cseresznyét. A tészta másik felét ráhajtjuk, kicsit rá is nyomkodjuk, ezután a tetejét bekenjük a megmaradt tojással. A kristálycukor meghagyott részével meghintjük, és előmelegített, forró sütőbe toljuk. A lángot három perc múlva mérsékeljük. A süteményt addig sütjük, amíg a tetején lévő kristálycukor szép világosbarnára sül, vagyis karamellcsíkok keletkeznek rajta. A tésztát a sütőből kivéve azonnal kockákra vágjuk, de a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Csirkecombok tejszínes-cseresznyés, mártásban
Hozzávalók: 4 csirkecomb, só, bors, 4 ek. olaj, 2-2 sárgarépa és gyökér, 1 dl vörösbor, 1 vöröshagyma, 1.5 dl tejszín, 1 ek. liszt, 500 g kemény húsú cseresznye
A csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. A felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel, összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.
Csirke cseresznyével
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 30 dkg cseresznye, 1 dl sherry, 4 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt gyömbér és 1 mokkáskanál curry.
A csirkét tisztítás után feldarabolom és megsózom. A vajon először a megtisztított és szétzúzott fokhagymát lepirítom, majd a csirkedarabokat mindkét felükön jól átsütöm. Ezután egy tűzálló tálba átteszem. A cseresznyét kimagozom, és a hús köré rakom. Rászórom a finomra vágott zöldpetrezselymet és a fűszereket, majd rálocsolom a mustárral elkevert sherryt. A tálat szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm. Szerecsendióval ízesített burgonyapüré és ecetes cseresznye illik mellé. (Az ecetes cseresznyét a következőképpen készítem: a kimagozott nyers cseresznyét üvegbe teszem, ízlés szerint ízesített, forró cukros-ecetes vízzel leöntöm. Ebbe előzőleg 3-4 szem szegfűszeget, késhegynyi őrölt fahéjat, 1 babérlevelet és 10 szem mustármagot teszek. Az üveget befedem, és tartalmát egyheti hűtőszekrényben történő érlelés után használom fel.)
Elkészítési ideje: 80 perc
Dán cseresznyetorta
25 deka finomlisztből 12 deka margarinnal, 7 deka porcukorral, egy tojással, csipet sóval és kevés vízzel tésztát gyúrunk. Egy óráig pihentetjük. Kinyújtva kibélelünk vele egy nagy tortaformát úgy, hogy a felső peremére cifra csíkot nyomkodunk. Belsejét meghintjük kevés zsemlemorzsával, és belerakunk fél kiló (nem kimagozott!) cseresznyét. 2 tojás sárgáját kikeverünk 10 deka cukorral, 12 deka margarinnal, hozzáadunk 10 deka darált diót, a tojások kemény habbá vert fehérjét meg egy evőkanálnyi Lisztet, és a cseresznyére öntjük. Forró sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt tűre nem ragad tészta. Ha a teteje idő előtt pirulni kezdene, alufóliával lefedve süssük. A formában hagyjuk kihűlni, majd széleit késsel meglazítva, a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.
Ecetes cseresznye Frank módra
Hozzávalók: Kemény, ropogós, hibátlan germensdorfi cseresznye, tetszés szerinti mennyiségben, ecet, cukor, só ízlés szerint, l-es üvegenként 2 szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 darabka torma, 1 meggyfalevél, 1 mokkáskanál koriander, 2 evőkanál cseresznyepálinka, késhegynyi benzoesavas nátrium
Először a páclevet készítem el. (A lé szükséges mennyiségét úgy mérem ki, hogy egy edénybe teszem az összes cseresznyét, ráöntök annyi vizet, amennyi ellepi és még 2-3 dl-t, majd a gyümölcsöt leszűröm. A visszamaradt vizet lemérem.) Az ecetes cseresznye levét sóval, cukorral, ecettel megkeverem (inkább savanykásnak, mint édesnek kell lennie) és felforralom. Közben a cseresznyét leszárazom és kimagozom, majd kiforrázott üvegekbe rakom. Jól összerázom, hogy sok gyümölcs férjen be az üvegben. Beledugdosom a fűszereket, a megtisztított és felvagdalt tormát, a csíkokra vágott meggyfalevelet. Ha a felöntőlé felforrt, belekeverem a cseresznyepálinkát és a tartósítószert. Hagyom hűlni, majd a már langyos lével felöntöm a gyümölcsöt. Letakarom, és másnapig hagyom állni. Ha felszívta a levet, keveset utánatöltök. Ezután véglegesen lekötöm. (Csavaros tetejű üvegben évekig eláll anélkül, hogy a levéből akár egy csepp is leapadna.) Az ecetes cseresznyesavanyúság mindenfajta szárnyas húshoz illik, leve pedig nyáron salátaízesítő ecetté válik.
Elkészítési idő: 90 perc
Epersaláta görögdinnyében
Hozzávalók 6 személyre: Közepes görögdinnye, 80 dkg eper, 1 kis fürt piros szőlő vagy 20 dkg cseresznye, a sziruphoz: 3-4 evőkanál porcukor, 3-4 evőkanál víz, 1 teáskanál vaníliás cukor, 0,5 dl narancslikőr vagy narancslé.
A dinnyét a közepénél egy kicsit magasabban vágjuk ketté, a nagyobbik rész aljából egy kicsit metsszünk le, hogy biztosabban álljon. Egy éles szélű kanállal mindkét feléből szedjük ki a dinnye belsejét, a két félgömb széleit cakkozzuk ki. Főzzük sűrű sziruppá a vizet és a porcukrot, ha kihűlt, keverjük bele a vaníliás cukrot és a narancslikőrt vagy narancslét. Összekeverve töltsük a nagyobbik dinnyerészbe a félbevágott epret, a szőlőt vagy cseresznyét és a dinnye-gömböcskéket. (Ha nincs mag nélküli dinnyénk, a magokat távolítsuk el.) Öntsük le a sziruppal, tegyük rá a dinnyekalapot és tegyük hűtőbe.
Esterházy torta 4.
Hozzávalók 20 dkg mogyoró, 25 dkg porcukor, 8 tojásfehérje, 3 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál baracklekvár, 20 db cukrozott cseresznye.
Vaníliakrém: 5 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 5 evőkanál porcukor, 1 rúd vanília, 6 dl tej, fehér fondant (készen kapható).
A mogyorót sütőben megpirítjuk, a héját ruhával ledörzsöljük és ledaráljuk. A 8 tojásfehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a ledarált mogyorót, ezután kivajazott, lisztezett sütőlapon 6 db 1 cm vastagságú lapot sütünk belőle. A tepsiről levett lapokat tortakarikával kiszúrjuk, hogy egyformák legyenek. Vaníliakrémmel megtöltjük a lapok közeit, a legfelső lapot vékonyan lekvárral megkenjük, hogy a rákerülő fondant szép fényes maradjon.
A vaníliakrém készítése: A tojássárgáját és a lisztet 0,5 dl tejjel habverővel simára keverjük. Fél liter tejet 15 dkg cukorral és a vaníliarúddal felteszünk főni. Az 5 tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük. Ha a tej felforrt, kivesszük belőle a vaníliát, a tejet hozzákeverjük a tojássárgájához, amit előzőleg már simára kevertünk. Ismét erősen felmelegítjük (80 fokra), majd levesszük a tűzről, és amikor félig kihűlt, óvatosan hozzákeverjük a felvert kemény tojásfehérjéből készült habot. Ezzel a krémmel töltjük meg a tortalapokat. Amikor a legfelső lapot lekentük baracklekvárral, ráöntjük a torta közepére a felolvasztott fehér fondant-t, és széles, lapos késsel simára elkenjük.
Tálalás: A tortát felszeleteljük, és szeletenként egy-egy cukrozott cseresznyével díszítjük.
Feketecseresznye-likőr
1 kg feketecseresznyét megmosunk, és széles szájú üvegkannába tesszük úgy, hogy közé 300 g cukrot rétegezünk. 3-4 napi állás után 300-350 ml alkoholt töltünk rá és 3-4 hétig érleljük. Ezután leszűrjük és palackozzuk. Ha ehhez a mennyiséghez 100 ml friss málnalevet is hozzáadunk, még kellemesebb ízhatást érhetünk el.
Gesztenyepüré badeni módra
Szép, kerek gesztenyéket hasítsunk be a domború felükön. Sütőben pirítsuk rövid ideig, hogy le tudjuk szedni a külső, kemény héjat. Dobjuk bele egy fazéknyi forrásban lévő vízbe, így a belső héj is könnyen eltávolítható. Ezután főzzük puhára vaníliával ízesített cukros tejben. Daráljuk bele egy szép nagy üvegtálba, tegyünk rá tejszínhabot, szórjuk meg cseresznye- és meggybefőttel, locsoljuk meg kevés konyakkal.
Gyümölccsel töltött pulykamell
Hozzávalók: 4 szelet (150 g-os) pulykamell, 12-12 szem kimagozott cseresznye és meggy, 2-2 sárgabarack és körte vagy őszibarack feldarabolva (ha befőttből készítjük, jól öblítsük le, hogy ne legyen túlzottan édes), 1 mk. őrölt fehér bors, só, olaj a sütéshez, tojás és liszt a panírozáshoz
A hússzeleteket kiverjük, téglalap alakúra vágjuk és megsózzuk. A töltelékhez a gyümölcsöket megsózva és megborsozva állni hagyjuk. Felhevítünk 2-3 ek. olajat, melyen a pulykamellről leesett, egészen apróra vágott nyesedékeket fehéredésig pirítjuk. Ezután beleforgatjuk a gyümölcsöt, és 3-4 percig pirítjuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulykamellszeleteket, majd félbehajtva, hústűvel összetűzzük. Lisztbe, tojásba forgatva kisütjük. Burgonyapürével és sajtmártással kínáljuk. Ez utóbbihoz 20 g vajat hevítünk; 20 g lisztet megfuttatunk rajta, felengedjük 2 dl tejjel, csomómentesre keverjük. Belekeverünk 50-50 g márvány-, trappista és parmezán sajtot és 2 dl tejszín hozzáadásával mártás sűrűségűre keverjük. Petrezselyemzölddel, szerecsendióval és fehér borssal ízesítjük.
Gyümölccsel töltött sárgadinnye
Hozzávalók 6 személyre: 1 sárgadinnye, 1 kg vegyes gyümölcs (alma, körte, cseresznye, kajszi- és őszibarack - illetve amilyen éppen van), 20 dkg porcukor, 1 citrom leve, 0.5 dl narancslikőr.
A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk (attól függően, hogy milyet használunk), darabokra vágjuk, s egy tálban lecukrozzuk. A dinnye tetejét levágjuk, a belsejét kanállal kiszedjük, a kivájt gömböket összekeverjük a lecukrozott gyümölccsel, ráfacsarjuk a citrom levét, s az egészet betöltjük a kivájt dinnyébe. Meglocsoljuk a narancslikőrrel, erre visszatesszük a dinnyekalapot, s néhány órára hűtőbe tesszük.
Gyümölcscsalamádé
Hozzávalók: 50 dkg vegyes ecetes gyümölcs (házi, eltett savanyú cseresznye, savanyú őszibarack stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint cukor, só
A gyümölcsöket leszűröm, kimagozom, és jellegüknek megfelelően apróra darabolom. A gyümölcs ecetes levéből 2-3 evőkanálnyit összekeverek a mustárral, az olajjal, a cukorral, a sóval, majd beleforgatom a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vagdalt savanyú káposztát, a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott, megsózott vöröshagymát. Jól átforgatom, és lefedve érlelem a hűtőszekrényben fél napig. Mindenfajta szárnyas sülthöz kiváló saláta.
Elkészítési idő: 20 perc
Gyümölcssaláta kamillavirággal
Hozzávalók 4 főre: 2 nagyobb őszibarack, 2-3 nyári alma, 30 dkg cseresznye, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 1 maréknyi kamillavirág.
A kamillavirágok harmadrészét 2 dl vízzel leforrázzuk, és lefedve hűlni hagyjuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk. Ezután ráöntjük a mézzel, citromlével ízesített, majd leszűrt kamillateát, összekeverjük, és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Tálaláskor a maradék kamillavirágokkal megszór kínáljuk a vendégeknek.
Istenek eledele
Lehetőleg nagyon barna vagy fekete kenyérből (pumpernickel) készítsük. Egy nagy üvegtál alját kirakjuk a kenyérszeletekkel: a kenyeret meglocsoljuk konyakkal vagy cseresznyepálinkával, gazdagon meghintjük meggyel, a meggy tetejére tejszínhabot rétegezünk, aztán újra kenyeret rakunk le, és így tovább. A legfelső réteg tejszínhab legyen. Az egészet megszórjuk reszelt csokoládéval és cseresznyével. Legalább egy fél napig hűvös helyen tartjuk.
Joghurtos gyümölcs süti
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 2 egész tojás, 1 pohár olaj, 2 pohár (szűken mérve) cukor, 4 pohár liszt, 1 sütőpor, 1 üveg befőtt (cseresznye, meggy, barack, ami van) vagy annak megfelelő mennyiségű bármilyen friss gyümölcs.
A joghurtot, tojást, olajat, cukrot össze kell keverni. A lisztbe belekeverni a sütőport, majd hozzákeverni az előzőekhez.
Tepsibe önteni (a tepsivel nem kell semmit tenni, elég a tésztában lévő olaj), a tetejére szórni a kimagozott, cukrozott, kinyomkodott gyümölcsöt. Ha befőtt, akkor már nem kell cukrozni, csak a levét kinyomkodni.
Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig kell sütni. (Kötőtű próba).
Joghurtos meggy, vagy cseresznyekehely
Hozzávalók: 1 pohár meggyes joghurt, 5-6 szem meggy, porcukor, 4 ek. cherry brandy, fél dl tejszín
Egy mélyebb tálba öntjük a joghurtot, hozzáadjuk a cukrot és a likőrt, jól összekeverjük, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Kelyhekbe szedjük, a tetejét tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük. Édes ostyát vagy babapiskótát kínálhatunk mellé.
Kacsa cseresznyével
Hozzávalók: 1 kicsi, sovány pecsenyekacsa, 2 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg cseresznye (vagy cseresznyebefőtt), 1 dl cseresznyepálinka, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál kristálycukor, 3 dkg vaj, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és majoranna, ízlés szerint só.
A megtisztított kacsát darabjaira vágom, és sóval meghintem. Bőrével felfelé egy nagy tepsibe rakom, szorosan egymás mellé. Köré teszem a megtisztított és vékonyra karikázott hagymát, majd az egészet leöntöm 2 dl vízzel, amelybe belemorzsoltam a húsleveskockát és belekevertem a borsot, a majorannát valamint a sót. A tepsit szorosan befedem és az előmelegített sütőbe tolva közepes lángon, majdnem puhára párolom. (Ez kb. 1 óra 10 perc.) Közben a cseresznyét kimagozom. A tepsit a sütőből kiveszem. A kacsadarabokat kiszedem, zsíros levét leöntöm és félreteszem. Ezután a húst visszarakom, ugyancsak bőrével felfelé. Négy evőkanállal megforrósítok a félretett pecsenyelé tetejéről leszedett zsiradékból, majd ha elpárolgott belőle a vizes rész, akkor rászórom a cukrot, és kevergetve szép aranybarnára pirítom. Felöntöm az összes többi megmaradt pecsenyelével, és belekeverem a kimagozott cseresznyét is. Az egészet összeforralom. Ezt a gyümölcsös levet ráöntöm a párolt kacsadarabokra, végül megöntözöm a cseresznyepálinkával. Azonnal meggyújtom a pálinkát. Ha a láng elhamvadt, fedetlenül betolom a tepsit a sütőbe, és szép piros-ropogósra pirítom a bőrös tetejét. Burgonyalepényt vagy mandulás burgonyakrokettet kínálok hozzá.
Kandírozott gyümölcs
Hozzávalók: 2 kg gyümölcs (eper, cseresznye, meggy, szilva, alma, sárgabarack, őszibarack, körte) 1 kg cukor, fahéj
Elkészítése: Az előkészített gyümölcsöket porcelánedénybe tesszük. A cukrot 1 l vízben felforraljuk, darabos fahéjjal ízesítjük, és forrón a gyümölcsökre öntjük. Az edényt lefedjük, és hűvös helyre (nem hűtőbe!) tesszük. Másnap a szirupot leszűrjük, újra felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. A műveletet naponta addig ismételjük, amíg a szirup elfogy. Ezután a gyümölcsöket kristálycukorba meghempergetjük, erős napon szárítjuk, majd üvegekbe rakva lekötözzük.
Királyi almatorta
Hozzávalók a linzertésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 7 dkg porcukor.
A masszához: 14 dkg Rama margarin 14 dkg porcukor, 15 dkg citrom leve, 4 tojásfehérje, 7 dkg liszt, 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 7 dkg szeletelt mandula, 10 dkg kandírozott cseresznye.
A linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megfelelő kerek lappá kinyújtjuk, a formába helyezzük. A Rama margarint a porcukorral, valamint a citromlével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, majd a lisztet. Az így kapott masszát a tortakarikába, a nyers linzertésztára helyezzük, az almaszeletekkel beborítjuk és középmeleg sütőben (kb. 170° C) megsütjük.
Ha a torta kisült, a felületét forró barackízzel bevonjuk, és esetleg pörkölt, szeletelt mandulával, díszítjük.
Krémes cseresznyés lepény
Hozzávalók (8-10 személy részére): 38 dkg liszt, 27 dkg vaj, 12 dkg cukor, 10 dkg mandula, 4 db tojássárga, 12 dkg piskótamorzsa, 1,50 kg cseresznye, 5 dkg vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja
A krémhez: 22 dkg cukor, 8 dkg liszt, 5 db tojássárga, 7 dl tej, 8 dkg porcukor, 3 db tojásfehérje, 1 db vaníliarúd.
Az átszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a ledarált fehér mandulát és a tojássárgáját. Reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük, majd összegyúrjuk. Hűvös helyre téve, letakarva 20-25 percig pihentetjük. Ezután ceruzavastagságúra kinyújtjuk, tepsi aljára tesszük. Előmelegített sütőbe téve szép sárgára sütjük. Kevés piskótamorzsával megszórjuk és rátesszük a kimagozott cseresznyét.
Közben elkészítjük a vaníliakrémet. 22 dkg cukrot 8 dkg liszttel, 5 db tojássárgájával, 7 dl tejjel összekeverünk. Vaníliarúddal ízesítjük, felforraljuk, majd hozzákeverjük a 3 db tojásfehérjéből 8 dkg porcukorral felvert kemény tojáshabot.
Ezzel a krémmel egyenletesen bevonjuk a cseresznyét, tetejét meghintjük piskótamorzsával, és ismét a sütőbe tesszük kb. 20 percre. Amikor megsült, feldaraboljuk és vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Májusi desszert 1.
Hozzávalók: 25 dkg korai cseresznye, szárastól, 1 db egész tojás, 10 dkg liszt, másfél dl tej, 1 teáskanálnyi meggylekvár, 1 teáskanálnyi kristálycukor, 1 mokkáskanál törött fahéj, csipet só, 2 szem összetört szegfűszeg.
A tojást felverem, hozzákeverem a tejet, a lisztet, a fűszereket, a lekvárt és a cukrot, majd tíz percig hagyom pihenni. Közben a cseresznyét megmosom, lecsurgatom, és szárastól kevés lisztbe mártom. Négy részre osztva a száránál összefogom, és azonnal beleforgatom a tésztába, majd a forró olajban világossárgára megsütöm. Lecsurgatva, kevés fahéjas cukorral meghintem.
Májusi desszert 2.
Hozzávalók: 50 dkg száras, korai cseresznye, 2 db egész tojás, 20 dkg finomliszt, 2-2,5 dl tej, evőkanálnyi meggylekvár, evőkanálnyi kristálycukor, mokkáskanálnyi törött fahéj, csipet só, 4 szem összetört szegfűszeg
A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a fűszereket, a cukrot és a lekvárt. Az egészet jól kikeverjük, majd 10 percig pihentetjük. Közben a cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük, és kevés lisztben szárastól megmártjuk. Öt-hat szemet szárastól összefogva, kis cérnával összekötünk, és beleforgatjuk a tésztába, majd egy csipesz segítségével úgy rakjuk bele a forró olajba, hogy ne essen szét. A tésztában lévő tojás azonnal összefogja a "cseresznyecsokrot". Világosbarnára sütjük, az olajból kivéve papírtörülközőre rakjuk, hogy az a fölösleges olajat beszívja. Még azon melegében fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk. Elsősorban gyerekeknek való, akik a cseresznyét minden formában nagyon szeretik.
Kissé munkaigényes, de gyorsan készíthető.
Mézes mákoskalács
Hozzávalók: 12 dkg méz, 8 dkg porcukor, 8 dkg búzadara, 15 dkg darált mák, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 4 evőkanál kimagozott és lecsöpögtetett cseresznyebefőtt, 2 evőkanál tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a forma kikenéséhez, illetve beszórásához.
A mézet, az olvasztott, de már nem meleg vajat, a cukrot, a fűszereket és a négy tojás sárgáját addig keverem, amíg jó kemény masszát nem kapok. Ezután hozzáadom a darált mákot és a cseresznyebefőttet, majd felváltva teszem hozzá a búzadarát és a tojáshabot. Végül a tejjel fellazítom a tésztát, majd a vastagon kikent, hosszú, keskeny formába öntöm. Lassú tűzön megsütöm.
Elkészítési idő: 75 perc
Részeges cseresznyekrém
Hozzávalók: 700 g fekete cseresznye, 3 dl tejszín, 2 dl fehérbor, 50 g cukor, 20 g búzadara, fél cirom leve, őrölt fahéj
A cseresznyét kimagozzuk, 200 g-ot összeturmixolunk a citromlével, és lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, és a búzadarát. Felöntjük a borral, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehűtjük, majd óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A maradék cseresznye felét hat tálkába osztjuk, ráhalmozzuk a krémet, a megmaradt szemekkel díszítjük.
Részeges ostya
Hozzávalók: 13 dkg finomliszt, 2 db egész tojás, 13 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg porcukor, fél dl cseresznyepálinka vagy konyak, 1 mokkáskanál tört szegfűszeg, csipet só, 1 teáskanál olaj.
Az egész tojásokat habosra verem, majd a cukorral addig keverem, amíg az elolvad a tojásban. Ezután keverem bele az olvasztott, de már teljesen kihűlt vajat, a lisztet, a fűszereket, végül a pálinkával keverem egészen addig, amíg teljesen egyneművé válik. Olajjal megkent sütőlapon kis adagokban sütöm meg az ostyákat.
Rizspogácsa
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 5 db tojás, 8 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl víz, 10 dkg finomliszt, 12 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsiradék (olaj), 15 dkg meggy vagy cseresznye
A rizst a tejben megfőzzük, cukrozzuk. Ha kihűlt, belekeverjük 3 tojás sárgáját, és lisztes gyúródeszkára terítjük, ahol közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk belőle. Tojásban és morzsában meghempergetjük, és forró zsiradékban megsütjük. Mindegyik közepére egy mag nélküli meggyet vagy cseresznyét teszünk és így tálaljuk.
Sherrys kacsa
Hozzávalók: 1 kis pecsenyekacsa, 1 dl sherry brandy, 1 üveg cseresznyebefőtt, 3 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 dl tejszín, ízlés szerint só.
A kacsát kívül-belül átmosom, lecsöpögtetem. A cseresznyebefőttet levétől lecsöpögtetem, kimagozom. A befőttlevet annyira megsózom, hogy nagyon sósnak érezzem, majd belekeverem az összes fűszert. A kacsát belülről megsózom, a cseresznye felét beleöntöm, a nyílást összetűzöm, és a kacsabőrt bevagdosom. A kacsát egy tepsibe fektetem. Ráöntöm a fűszeres befőttlevet, és alufóliával szorosan lefedve előmelegített, forró sütőben másfél órán át, sütöm. Ezután a kacsát óvatosan kiemelem a tepsiből. Levét egy lábosba öntöm. A szárnyast feldarabolom, és bőrével felfelé visszafektetem a tepsibe. A húsdarabok közé szórom a megmaradt és a kacsa hasából kivett cseresznyét. A pecsenyeléről leszedem a zsírt, a levet pedig felforralom. Hozzáadom a tejszínt, és jól kiforralom, majd belekeverem a sherry brandyt. Ezt a levet rálocsolom a kacsadarabok tetejére, és 15 percre visszateszem a forró sütőbe. Petrezselymes rizs illik mellé.
Elkészítési ideje: 150 perc
Sonkás cseresznyeleves
Hozzávalók: 2 dl ecetes cseresznye (savanyúság), 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl füstölthús-lé (vagy 2 dl víz, fél húsleveskocka és 1 csapott mokkáskanál füstízű só), 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál liszt
A vajon lepirítom a kis kockákra vágott főtt sonkát, majd ráöntöm a füstölthúslét és 5 dl vizet (vagy húsleveskockával ízesített levet és a füstízű sót). Hozzáteszem a kimagozott és félbevágott ecetes cseresznyét, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet. Felforralom, közben a lisztet elkeverem a tejfölben, és besűrítem vele a levest. Jól felforralva csészékbe tálalom, pirított zsemlekockákkal.
Elkészítési idő: 45 perc
Tejberizs cseresznyemártással
Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg (720 ml) cseresznyebefőtt, 6 dkg rizs, 5 dl tej, 1 dl tejszín, 3 evőkanál cukor, 2 dkg darált mandula, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kis rúd fahéj, a díszítéshez tetszés szerint citromfű
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, beletesszük a rizst, majd fedő alatt, kis lángon kb. 40 percig főzzük. Belekeverjük a darált mandulát, és 2 evőkanál cukorral meg a vaníliás cukorral édesítjük. Ha eléggé kihűlt, óvatosan hozzávegyítjük a kemény habbá vert tejszínt. A tejberizst hideg vízzel kiöblített formákba simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a befőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral és a fahéjjal felforraljuk. Az étkezési keményítőt a félretett befőttlében csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a fahéjas levet. A fahéjrudat eltávolítjuk, a cseresznyét a lébe helyezzük. A tejberizst tányérra borítjuk, és a kihűlt cseresznyemártással tálaljuk. Citromfűvel díszítjük.
Elkészítési idő kb. 1 óra
Tejfölös túrókocka
A tésztához: 4 tojás, 4 ek. finomliszt, 4 ek. cukor, 1 ek. kakaópor, 1 tk. sütőpor, 1 csipet só.
A krémhez: 50 dkg áttört túró. 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, porcukor, 25 dkg meggy, vagy cseresznye, (esetleg befőtt), 1 dl tej, 2 ek zselatinpor.
A tésztához a tojássárgákat a cukorral és a sóval habosra keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, melybe óvatosan beleforgatjuk apránként a sütőporral elkevert lisztet, és a kakaóport. Papírral bélelt sütőlemezre, (tepsibe) felkenjük a masszát, majd forró sütőben 10 perc alatt megsütjük. A megsült tésztát deszkára borítjuk, és félbevágjuk.
Közben a tejszínből habot verünk. Akkora tepsi aljába, amekkorába belefér egy tésztalap, elhelyezzük az egyiket. Az áttört túrót összekeverjük a tejföllel, a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínhabot. Ha friss a gyümölcs, megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk, majd belekeverjük a túrókrémbe. Végül hozzáadjuk a tejben feloldott, és langyosra melegített folyékony zselatint. A krémet rásimítjuk a tepsiben levő tésztalapra, majd a másik lapot ráborítva, kissé rá is nyomjuk. Lefedjük alufóliával, és hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
Tejszínes gyümölcssaláta
Hozzávalók 6 személyre: 3 nagyobb alma, 3 nagyobb körte, 50 dkg kajszibarack vagy cseresznye (de lehet mindkettő is), 20 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 3 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A gyümölcsöket megmossuk, amelyiket kell, meghámozzuk, a cseresznyét kimagozzuk, a barackot félbevágjuk, az almát és a körtét egészen vékony hasábokra szeleteljük. Egy széles tálba rétegesen lerakjuk a gyümölcsöket úgy, hogy minden réteget megszórunk darált dióval és porcukorral. Rárakjuk a tejszínhabot, és tálalásig hűtőben tartjuk.
Tejszínes-pálinkás piskóta
Hozzávalók: 3 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 4 evőkanál cseresznyepálinka, csipetnyi só, 50 dkg kimagozott, friss vagy befőtt cseresznye, 2 dkg vaj és kevés liszt a formához, fél dl cseresznyepálinka a tetejére (vagy 1 evőkanál aroma és fél dl tej).
A tojássárgával habosra keverem a porcukrot, majd beleöntöm a tejszínt meg a pálinkát, és sóval fűszerezem. Ezután belecsorgatom a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot is. Vajjal kikent és lisztezett szögletes tepsibe öntöm. Rászórom a lecsöpögtetett, kimagozott gyümölcsöt és mérsékelten meleg sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. A formában hagyom kihűlni. Tálalás előtt meglocsolom a cseresznyepálinkával (ha gyerekek is fogyasztanak belőle, a tejjel elkevert aromával). Kis kockákra vágva kínálom. Meggylikőrrel is lehet készíteni, ekkor meggyel szórom meg.
Elkészítési idő: 90 perc
Vegyes gyümölcsös rétes
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 10 dkg vaj, 1 egész tojás, tetszés szerint bármilyen tisztított és feldarabolt, kimagozott gyümölcsből 75 dkg, lehetőleg többféle, pl. meggy, cseresznye, sárgabarack stb. (lehet befőtt is, de akkor mind az legyen!), 4 evőkanál zsemlemorzsa, 20-25 dkg cukor a gyümölcs édességétől függően, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ugyanennyi őrölt szegfűszeg.
Az egyik csomag réteslapot szétszedem, a lapokat kevés olvasztott vajjal meglocsolom, majd egymásra téve a felvert tojással bekenem, és zsemlemorzsával meghintem. Rászórom a feldarabolt gyümölcsöt, és összegöngyölve sütőlemezre teszem. Tetejére is kenek olvasztott vajat és a másik rétesrúddal együtt előmelegített, forró sütőben megsütöm.
Elkészítési idő: 60 perc |