Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SMMIBŐL VALAMIT

LEVESEK

Sajtgaluska leves
Hozzávalók: 5 dkg reszelt sajt (jó, ha füstölt sajt), 1 db egész tojás, 3 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
Először elkészítem a sajtgaluskát. A tojást habosra verem, megsózom, megborsozom, belekeverek 2 evőkanál lisztet és a reszelt sajtot. Jól összedolgozom, és tíz percre félreteszem. Közben a vegetát leveses fazékba szórom, ráöntöm az olajat és 8 deci vizet, majd felforralom. A sajtos masszát galuskaszaggatóval beleszaggatom. Ha az összes galuska a leves színére jött, meg is főtt. A maradék lisztet simára keverem a tejben, és a levesbe belecsorgatom. Folytonosan kevergetve jól kiforralom, és azonnal tálalom. Egy-két teáskanál vágott friss vagy szárított kaporzöld, petrezselyemzöld belekeverhető a fövés utolsó pillanatában.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.

Lecsóleves
Hozzávalók: 4 evőkanál házi (vagy konzerv) eltett lecsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál finomliszt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott evőkanál rizs, 1 evőkanál vegeta, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kevés só.
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm, a visszamaradt zsíron a lisztet világossárgára pirítom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát meg a pirospaprikát. Jól összekeverem, és azonnal felöntöm két deci hideg vízzel. A rántást simára keverem (legjobb, ha kis habverővel dolgozunk), majd beleöntök 7-8 deci vizet. Felforralom, közben beleszórom a vegetát, a sót, a megmosott rizst, a megtisztított és zúzott fokhagymát. Ezután belekeverem a lecsó leszűrt paradicsomos levét. Ötpercnyi forralás után beleteszem a csíkokra vágott paprikát, és a félretett szalonnapörcöt. Egy perces forralás után tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.

Majoránnás sárgarépaleves
Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa, 3 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál szárított majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál cukor, 1 teáskanál ecet.
A sárgarépát megtisztítom, és apró kockákra vágom. Kis leveses fazékban felforrósítom az olajat, majd a sárgarépakockákat rátéve, erős tűzön megpirítom, közben kevergetem, hogy a pirulás egyenletes legyen. Rászórom a majoránnát, és felöntöm 7 deci vízzel. Felforralom. Ezután megsózom, megborsozom, és a sárgarépát megfőzöm. Közben egy deci tejben simára keverem a lisztet, és a többi tejet is ráöntve, belecsorgatom a forrásban lévő levesbe. Ekkor beleszórom a fele, apróra vágott petrezselyem zöldet, és még legalább 5 percig forralom, közben megkeverem. Végül ecettel és cukorral ízesítve rászórom a maradék petrezselyem zöldet. A tűzről lehúzva befedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 35 perc.

Gombócleves
Hozzávalók: 2 szelet kenyér, 3 evőkanál olaj, 1 db egész tojás, 2-3 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 2 dl kefir, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
A gombóchoz a kenyérszeleteket igen apró kockákra vágom, és serpenyőben, a felforrósított olajon szép pirosra megsütöm. Rögtön ráöntöm a tejet, és néhányszor átforgatom, hogy a tej mindenütt egyformán érhesse. 10 percig hagyom állni, eközben a kenyér a folyadékot beszívja. Egy mély tálban a tojást habosra felverem, összekeverem a liszttel, majd az áztatott kenyérkockákat hozzátéve, sóval, borssal és 1 gerezd összezúzott fokhagymával összedolgozom. A masszának sűrű, formázható galuskatésztának kell lennie. Ha nem elég sűrű, még kevés lisztet hozzákeverek. Leveses fazékban 8 decinyi vizet felforralok. Beleszórom a vegetát, a maradék zúzott fokhagymát, és a nedves kézzel formált apró gombócokat beleteszem. Ha az összes gombóc a leves felszínére jön, meg is főtt. A kefirt kevés levessel simára keverem, és a megmosott, apróra metélt petrezselyemmel együtt beleöntöm. Folytonos keverés közben jól kiforralom, és rögtön tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Kelkáposztaleves
Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 2 evőkanál olaj, 2 dl kefir, 1 evőkanál finomliszt, 1 húsleveskocka, késhegynyi tört köménymag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
A kelkáposztát megtisztítom a sérült, hibás részeitől, és lereszelem vagy, nagyon éles késsel vékony csíkokra vágom. Megmosom, és szűrőben lecsurgatom. Leveses fazékba öntöm a forró olajat, erre ráteszem a kelkáposztát, és megsózva lefedem. Kis lángon addig párolom, amíg a saját levét elfövi, és pirulni kezd. Ekkor felöntöm 7 deci vízzel, megsózom, megborsozom, és a köménymaggal megfűszerezve beleteszem a húsleveskockát is. Fedő alatt felforralom, illetve a kelkáposztát puhára főzöm. Közben a lisztet simára keverem fél dl vízzel és a kefirrel, majd a forrásban lévő levest behabarom vele. Folytonos keverés közben felforralom és öt percig főzöm. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Céklaleves
Hozzávalók: 25 dkg nyers cékla, 2 evőkanál olaj, 2 dl kefir, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomliszt, ízlés szerint só, cukor, ecet.
A céklát megmosom és héjastól a kuktafazékba, betétre teszem. Aláöntök három deci vizet, és a gőzben puhára párolom. Ezután meghámozom, és kis kockákra vágom. A felforrósított olajon néhány percig pirítom, majd felöntöm 7 deci vízzel. Beleszórom a vegetát, és felforralom. Közben a lisztet simára keverem fél dl vízzel és a kefirrel, belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd beleöntöm a forrásban lévő levesbe. Legalább öt percig forralom, ezután megsózom, megborsozom, és ecettel, cukorral ízesítem. Pikánsnak kell lennie. (Ha van otthon reszelt torma, 1 evőkanálnyit beleteszek. )
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Tojásos sóska-krémleves
Hozzávalók: 25 dkg sóska, 1 db tojás, 2 dl tej, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött fekete bors, kevés cukor, 1 húsleveskocka.
A sóskát megtisztítom vastag ereitől, majd összevágva, a felforrósított olajon megfonnyasztom. Ezután egy deci vizet ráöntök, és turmixgépbe téve pépesre zúzom. A tejben elkeverem a lisztet, és összeöntöm a habosra felvert tojással. Leveses fazékba teszem a sóskapürét, ráöntök 6 deci vizet, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, megborsozom és néhány percig főzöm. Ezután lassan belecsurgatom a tojásos-lisztes tejet, de nem keverem meg, csak akkor, ha a tojás láthatóan foszlányokban megszilárdult a levesben. Ízlés szerint cukorral és kevés sóval ízesítem, majd 10 percig hagyom állni, csak azután tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Káposztás galuskaleves
Hozzávalók: 1 cikk édes fejes káposzta (20-25 dkg), 1 egész tojás, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 dl kefir, csipetnyi őrölt köménymag, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 evőkanál vegeta.
A megtisztított káposztát egészen apróra összeaprítom vagy ledarálom, és kissé megsózom. (Nem besózom!) A tojást habosra verem, és 2 evőkanál liszttel meg a káposztával összekeverem. 10 percig hagyom állni, közben 6 deci vizet felforralok, belekeverem a vegetát, és a fűszereket. Ötpercnyi főzés után mokkáskanállal adagolva beleszaggatom a káposztás galuskát. Egy kis serpenyőben az olajon világosra pirítom a lisztet, majd a tűzről lehúzva, azonnal belekeverem a pirospaprikát, és 2 deci hideg vízzel felengedve, simára keverem. A kefirt is belekeverem, majd beleöntöm a forrásban lévő levesbe. Még öt percig forralom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Hideg citrom-krémleves
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú citrom, 2 dl kefir, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint cukor, 3 szem szegfűszeg, 1 evőkanál finomliszt, késhegynyi őrölt fehérbors.
6 deci vízbe beleszórom a vegetát, a fehér borsot és a szegfűszeget. Felforralom, közben belereszelem a citrom sárga héját. Öt percig főzöm. A kefirt simára keverem a liszttel és a citrom kicsavart levével, majd belecsorgatom a forrásban lévő levesbe. További ötpercnyi fövés után ízesítem, a cukorral. Hagyom, hogy kihűljön, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe. Csészékben, nagyon hidegen tálalom. Rendkívül üdítő, különösen a nagy nyári melegben.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

LEVESES EGYTÁLÉTELEK

Kerti húsgombóc-leves
Hozzávalók: 1 kis doboz tavaszi vagdalthúskonzerv (15 dkg-os), 1 egész tojás, 4-5 evőkanál finomliszt, 80 dkg vegyes zöldség (bármilyen lehet, pl. karfiol, zöldbab, sárgarépa, zeller, karalábé vegyesen, lehetőleg többfajta). 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál törött bors, 2 húsleveskocka, 1 csokor zöldhagyma zöld szára, 10 dkg puha lángolt (vagy füstölt) kolbász, ízlés szerint só.
Először elkészítem a gombóc masszáját: a tojást habosra felverem, hozzáadom a dobozából kibontott, villával pépesre zúzott húskonzervet, megsózom, megborsozom és a megtisztított, lereszelt hagymát hozzákeverem. A masszát összedolgozom, végül annyi lisztet keverek hozzá, hogy jól formázható, de azért ne kemény legyen. 15 percig hagyom állni, közben elkészítem a leveshez valókat. Az összes zöldséget megtisztítom, és egyforma csíkokra vagy kockákra vágom. A hagymaszárat megmosása után hajszálvékonyra metélem, a füstölt kolbász bőrét lehúzva vékony karikákra aprítom. A füstölt szalonnát nagyon apróra kockázom, és leveses fazékba téve, a zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen süljön. Ha már teljesen kiolvadt, ráteszem az aprított zöldségeket, és megsózva, fedő alatt, saját levében félig megpárolom. Ezután ráöntök szűk másfél liternyi vizet, beleteszem a kolbászkarikákat és a húsleveskockákat. Megborsozom és felforralom. Ötpercnyi fövés után a nedves kézzel formált diónyi gombócot óvatosan, egyenként - hogy a leves forrása ne szűnjön meg - beleengedem a levesbe. Kis lángon legalább 10 percig főzöm, majd egy gombócot kettévágva meggyőződök arról, hogy átfőtt-e a közepe is. Ha igen, akkor a kefirt kevés levessel simára keverem és beleöntöm. Kissé felkeverve még egyszer felforralom, és belekeverem a hagymaszárat meg a finomra vágott petrezselyem zöldet, de már nem forralom tovább. 10 perc múlva tálalom. Laktató egytálétel, amely után már nem szükséges második fogás.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Céklás korhelyleves
Hozzávalók: negyed liter ecetes-tormás céklasaláta fél dl cékla lével, 50 dkg csirkeaprólék, 40 dkg vegyes leveszöldség, 25 dkg savanyú káposzta, 1 dl savanyú káposztalé, 1 pár műbeles virsli, 2 dl tejföl. 2 marhahúsleves-kocka, 10 dkg főtt, csont nélküli, bármilyen füstölt hús, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 közepes fej vöröshagyma. 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított csombor, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomliszt, ízlés szerint kevés cukor, só.
A csirkeaprólékot darabokra vágom (de úgy, hogy ne legyen szilánkos, tehát a csontvégeknél vagdalom el). A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon finomra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra aprítom, és leveses fazékban a zsírját kiolvasztom, majd ráteszem a csirkedarabokat. Jól lepirítom, közben kevergetem, hogy a hús minden darabja egyenletesen fehéredhessen. Ezután ráöntök bő egyliternyi vizet, beleteszem a húsleveskockákat, a csombort és a törött borsot, majd lefedve félpuhára főzöm. Közben az olajat felforrósítom, megfuttatom rajta a hagymát, és ráteszem a megtisztított, és egyforma apró kockákra vágott sárgarépát meg gyökeret. Néhány percig pirítom, ezután ráteszem a lecsurgatott és összevagdalt savanyú káposztát is. Jól átforgatom, majd az egészet hozzáadom a csirkeaprólékhoz. Tovább főzöm. A füstölt húst és a virslit is apróra darabolom, és ugyancsak hozzáadom a leveshez. A céklasalátát leszűröm, a többi zöldséghez hasonlóan felvágom, majd a levével és a savanyú káposzta levével együtt hozzáöntöm a puha húshoz-zöldséghez. A lisztet simára keverem egy deci vízzel és a tejföllel, majd beleöntöm a forrásban lévő levesbe. Tíz percig főzöm; közben kevergetem. Végül beleteszem a finomra zúzott, tisztított fokhagymát és annyi cukrot, hogy kellemesen savanykás-pikáns legyen.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Gombás gulyás Frank módra
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 10 dkg főtt füstölt tarja, 25 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 75 dkg burgonya, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom. 2 dl kefir, 10 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor (vagy 1 evőkanál szárított kaporzöld), 1 púpozott evőkanál vegeta. 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, csipetnyi cukor, 1 teáskanál piros fűszerpaprika (aki szereti az erőset, ízlése szerint tegyen bele).
Az összes zöldségfélét megtisztítom, a gombát folyó víz alatt megmosom, földes szárát kihegyezem, mint a ceruzát, és a gombát szeletekre vágom; a burgonyát hámozás után kis kockákra aprítom; a sárgarépát tisztítás után ugyancsak felkockázom; a vöröshagymát nagyon finomra metélem; a megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát felszeletelem, a paradicsomot karikákra vágom és a zöldfűszereket megmosva, a vizet lerázva róla nagyon apróra vagdalom. A füstölt szalonnát ugyancsak apróra metélem, és a zsírját kiolvasztom. Ráteszem a hagymát, majd megsózva fedő alatt üvegesre párolom. Ha már sülni kezd, akkor a tűzről lehúzva gyorsan elkeverem benne a pirospaprikát, és két evőkanál vizet ráöntve, visszateszem a tűzre. Rárakom a gombaszeleteket és a petrezselyemzöld felét, majd fedő alatt megpárolom. Ha a gomba saját levét elfőtte, akkor teszem rá a sárgarépát és a burgonyát, ezután annyi vízzel engedem föl, amennyi a zöldségeket jól ellepi. Beleszórom a vegetát, megborsozom, és puhára főzöm. Közben a lisztet simára keverem egy deci vízzel és a tejföllel, ezután belecsorgatom a forrásban lévő ételbe. Legalább 10 percig forralom. A kockákra vágott füstölt húst és a paradicsomkarikákat is beleteszem. A forralás utolsó pillanatában szórom hozzá a megmaradt petrezselyem zöldet és a kaprot, valamint csipetnyi cukrot. Már nem forralom, csak lefedve hagyom állni 10 percig. Laktató, ízes egytálétel, amelyet kenyérrel, vagy a nélkül is lehet tálalni.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Olaszos kagylótésztaleves
Hozzávalók: 10 dkg kagylótészta, 2 db paradicsom, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, félliternyi paradicsom-ivólé, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál szárított bazsalikom, ugyanennyi kakukkfű és rozmaring, 1 teáskanál oregano (vagy szurokfű), késhegynyi majoránna.
Bő egy liternyi vizet felforralok, gyengén megsózom, majd a tésztát beletéve megfőzöm. Közben az olajat felforrósítom, és megpirítom rajta a kis kockákra vágott, lebőrözött párizsit. Felöntöm a paradicsomlével, és beleszórom a fűszereket. Addig forralom, amíg a tészta megfő, akkor összeöntöm. Beleszórom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd a tejjel simára kevert liszttel behabarom a levest. 10 percig forralom. A levesestányérokban elosztom a reszelt sajtot és a nagyon apró kockákra vágott, nyers paradicsomot, amelyre ráöntöm a forrásban lévő levest. Nagyon laktató, ízletes és gusztusos leveses egytálétel.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Zöldséges tengerihal-leves
Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott tonhal, 1 kis doboz paradicsomos (bármilyen) halkonzerv, fél citrom reszelt héja és kicsavart leve. 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 dl kefir, 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg cérnametélt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál koriander és ugyanennyi mustármag, ízlés szerint só, csipet cukor.
A halat szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd vékony csíkokra vágom és megsózom. A zöldségeket megtisztítom, és egyforma nagy darabokra aprítom. 2 evőkanál olajat felforrósítok, rászórom a zöldségeket, és fedő alatt, saját levében, egy pohár vizet aláöntve, félpuhára párolom. Leveses fazékban a maradék olajon a halcsíkok mindkét oldalát lepirítom, ezután a citromlével meglocsolva, ráöntök egy liternyi vizet. A koriandert és a mustármagot beleszórom egy teatojásba, amit belelógatok a levesbe, hogy annak elkészülte után ne kelljen halászgatni a fűszereket. A reszelt citromhéjat, a törött borsot, a curryport és a megtisztított és zúzott fokhagymát beleszórom a levesbe, majd beleöntöm a már majdnem puha zöldségeket is, levével együtt. Külön, egy másik edényben megfőzöm a cérnametéltet, ezután leszűröm, és melegen tartom. A paradicsomos halat villával összetöröm, és levével együtt beleteszem a levesbe. Az egészet fölforralom. Közben a kefirben simára keverem a lisztet, egy deci vizet és a mustárt, végül a levesbe öntve, készre főzöm. Az ételbe belekeverem a főtt tésztát, és forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Római tálban párolt leves
Hozzávalók: 25 dkg laskagomba, 2 egész tojás, 8-10 dkg búzadara, késhegynyi sütőpor, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zellergumó, 25 dkg kelbimbó, 40 dkg burgonya. 3 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál vegeta, 1 pár műbeles virsli, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só, 1 csokor petrezselyemzöld.
Először is egy nagyméretű római tálat egy órára tiszta, hideg vízbe áztatok saját fedelével együtt. Közben a gombát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. A burgonyát meghámozom, és kis kockákra aprítom. A sárgarépát és a zellert tisztítás után ugyancsak kis kockákra vágom, a kelbimbót megtisztítom, és a nagyobbakat félbevágom. (Ha mirelit kelbimbót használok, akkor nem kell sem tisztítani, sem felolvasztani.) Először is elkészítem a galuska masszáját. A tojást habosra verve összekeverem 1 evőkanál olajjal, 1 mokkáskanál sóval és annyi búzadarával, hogy sűrű, de azért kenhető masszát kapjak. Hagyom állni legalább egy óráig.  Serpenyőben a maradék olajat felforrósítom, ráteszem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd üvegesre futtatom rajta. Ezután a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszateszem, rárakom a megtisztított és apróra vágott laskagombát, majd megsózom, és fedő alatt, saját levében puhára párolom. A lecsurgatott cseréptálba beleszórom a zöldségeket, a finomra metélt petrezselyem zöldet, a párolt paprikás gombát, a megtisztított és kis kockákra vágott burgonyát, és a karikára vágott, bőrétől megfosztott virslit. Kétliternyi vizet öntök rá. Beleszórom a fűszereket, és a tálat saját fedelével lezárva hideg sütőbe tolom. Ekkor begyújtom a sütőt, és takaréklángon 10 percig, majd a lángot közepesre felerősítve további egy óráig párolom az ételt. Ezután a sütőből kivéve óvatosan leveszem a tetejét. A gombócmasszát teáskanállal beleszaggatva úgy rakom a leves tetejére, hogy a gombócokat a lé ellepje, majd lezárva visszateszem az edényt a sütőbe. További fél óráig hagyom benne. A sütőből kivéve még 10 percig nem szedem le a tál tetejét. A daragombócok gyönyörű nagyra megdagadnak, és az ízes leves egy részét beszívják. Tálaláskor úgy osztom el a gombócokat, hogy mindenkinek egyformán jusson belőle. Reszelt sajttal meghintve kínálom. Laktató, finom egytálétel, amelynek a készítése kissé hosszadalmas, de magára lehet hagyni, hiszen a sütőben párolódik.
Elkészítési ideje: kb. 130 perc.

SALÁTÁK, VACSORASALÁTÁK

Nyers kelkáposzta-saláta
Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 2 dl kefir, 2 nagy, savanykás alma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt köménymag, ízlés szerint ecet (citromlé), cukor, só, 1 púpozott teás kanálnyi csípős mustár, 1 gerezd fokhagyma.
A megtisztított kelkáposztát lereszelem, vagy aprítógépen apróra metélem, és tálba téve megsózom. (Nem besózom, csak megsózom!) Jól átkeverem, és fél óráig hagyom, állni. Közben az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól nagyon vékony csíkokra vágom. Ecettel vagy citromlével megcsöpögtetem. A kefirbe belekeverem az olajat, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a köménymagot, a mustárt, és csipet sóval meg kevés porcukorral ízesítem. Ráöntöm a kelkáposztára, és az almával együtt alaposan összekeverem. Szorosan lefedve legalább fél napra a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízei jól összeérjenek.                                      
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Gyümölcsös savanyúkáposzta-saláta
Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 25 dkg házilag eltett birsalma- vagy körtebefőtt, 1 nagy fej lila hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, fél dl savanyú káposztalé, fél dl befőttlé, kevés só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A hagymát megtisztítom, és nagyon vékony karikákra vágom. Megsózom, és lefedve húsz percig hagyom állni. Közben a savanyú káposztát apróra vágom, a körtebefőttet pedig felcsíkozom. A káposztalevet összeöntöm a befőttlével, hozzákeverem a mustárt meg az olajat, és megsózom, megborsozom. Mély tálba szórom a hagymát, ráteszem a káposztát és a körtét, majd ráöntöm a mártást, amellyel gondosan összeforgatom. Végül ráhintem a megmosott és nagyon apróra metélt petrezselyem zöldet. A salátát néhány órára lefedve teszem a hűtőszekrénybe, és jó hidegen tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 35 perc.

Mustáros hagymasaláta
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál ecet, ízlés szerint só, törött fekete bors, cukor, valamint késhegynyi reszelt szerecsendió és 1 csokor petrezselyemzöld.
A vöröshagymát tisztítás után kis kockákra vágom, és megsózva fél óráig hagyom állni. Közben elkészítem a mártást: a kefirbe belekeverem az ecetet, az olajat, a mustárt, a cukrot, a borsot, a szerecsendiót és a megmosott, finomra metélt petrezselyem zöldet. Ráöntöm a hagymára, jól átkeverem, és letakarva beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érlelem. Kefir nélkül nagyobb adagban készítve sokáig eláll, csak közvetlenül fogyasztás előtt kell azt belekeverni.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Hagymás zellersaláta
Hozzávalók: 50 dkg zellergumó, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zellerzöld (vagy petrezselyemzöld), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ecet, cukor, só ízlés szerint.
A zellert meghámozom és felkarikázom, majd a karikákat vékonyka csíkokra aprítom. A megtisztított vöröshagymát ugyancsak csíkokra vágom. Vizet forralok, amelybe kevés sót teszek, és az összes zellert, hagymát leves szűrőbe téve belemerítem a forrásban lévő vízbe. Az újraforrástól számítva tízig számolok, majd a vízből kiemelve, jól lecsöpögtetem. Ecettel és egy deci vízzel salátalevet készítek, cukorral, sóval, törött borssal ízesítem, majd a még meleg zellert-hagymát beleforgatom. Végül rászórom a megmosott, finomra aprított zeller zöldet, és hagyom kihűlni. Lefedve beteszem a hűtőszekrénybe, és kétórányi hűtés után tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Ízes reteksaláta
Hozzávalók: 50 dkg fekete retek, 1 nagy fej vöröshagyma, fél citrom leve, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olaj, 2 dl kefir, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors.
A retket meghámozom, megmosom és letörülgetem, majd nagyon vékony karikákra vágva, a karikákat felcsíkozom. A vöröshagymát tisztítás után ugyanígy feldarabolom, ezután összeöntöm és megsózom. Lefedve fél órán keresztül hagyom állni. Közben a mártáshoz a kefirt összekeverem a citromlével, az olajjal, a mézzel, a sóval és a borssal, amit rálocsolok a retekre. Jól összeforgatva lefedem, és a hűtőszekrényben néhány óráig érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Sárgarépa-saláta
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 5 dkg mazsola, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
A sárgarépát tisztítás után az almareszelő durva fokán lereszelem. A vöröshagymát megtisztítom, és hajszálvékony karikákra vágom, majd megsózom, és fél óráig hagyom állni. Közben 1 dl vízbe beleteszem a majoránnát és a mazsolát, majd lefedve éppen csak hogy egyet forralok rajta. Az edényben hagyom kihűlni. Ezután levével együtt összekeverem a mustárral, az olajjal, a kefirrel, a sóval és a törött borssal. Mézzel ízesítve a hagymás sárgarépára öntöm. Jól átkeverem, és lefedve fél napig érlelem a hűtőszekrényben.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Vegyes paprikasaláta
Hozzávalók: 40 dkg színes zöldpaprika, 2 db ecetes almapaprika, 1 db paradicsompaprika, 1 nagy vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1 dl paradicsom ivólé, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés cukor, ízlés szerint só.
A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom, és vékony csíkokra vágom. A paradicsompaprikát és az ecetes savanyút ugyanígy előkészítem, majd megsózom, és fél órára félreteszem. Közben a megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vágom, megsózom, és néhány perc múlva belekeverem a paradicsomlébe a citromlével, a borssal, a cukorral, csipetnyi sóval és az olajjal együtt. Ezt a mártást ráöntöm a paprikára, jól átforgatom, majd lefedve teszem be a hűtőszekrénybe. Legalább fél nap szükséges ahhoz, hogy az ízei egészen összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Kapros cukkíni saláta
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 1 nagy csokor kaporzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, ecet, kevés cukor, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 evőkanál olaj.
A megmosott cukkínit letörölgetem, majd az almareszelő durva fokán héjastól lereszelem és megsózom. Jól átkeverem, hogy egyenletesen érje a só. Fél óráig hagyom állni, közben elkészítem a saláta mártását: a fokhagymát tisztítás után szétzúzom, és egy deci vízbe teszem. Belekeverek kevés ecetet, cukrot, majd az olajjal, végül pedig a reszelt rokforttal összeforgatom. Ezután ráöntöm a cukkínire. Jól átkeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára. Közvetlenül tálalás előtt meghintem a megmosott és finomra metélt kaporral.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Paradicsomsaláta lukullusz módra
Hozzávalók: 50 dkg lukullusz paradicsom, 2 dl kefir, 5 dkg juhtúró, 4 evőkanál olaj, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 mokkáskanál törött bors, fél citrom leve, ízlés szerint só és csipetnyi porcukor, 1 gerezd fokhagyma.
A paradicsomot megmosom, letörülgetem, és vékony karikára vágom. Salátástálba rakom és megsózom, majd beteszem a hűtőszekrénybe. A mártáshoz a kefirt a juhtúróval simára keverem, a citromlével, a sóval és a cukorral fűszerezem, majd hozzákeverem a megtisztított és nagyon finomra metélt zöldhagymát zöld szárával együtt meg a zúzott fokhagymát. Ezt a sűrű öntetet rálocsolom a paradicsomkarikákra, és óvatosan átkeverve lefedem. Jól lehűtöm.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc. 

Almás céklasaláta
Hozzávalók: 60 dkg cékla, 1 nagy savanykás alma, 1 kis szál tormagyökér, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, cukor, késhegynyi őrölt köménymag.
A céklát a kuktában, gőzben puhára párolom, majd még melegen meghámozom, és az almareszelő durva fokán lereszelem. Hozzáreszelem a megmosott és kicsumázott héjas almát. A salátaléhez bő egy deci vízbe ecetet, sót, cukrot keverek, köménymaggal és a megtisztított, zúzott fokhagymával ízesítem, végül hozzáadom a nagyon finomra reszelt tormát is. A salátalevet ráöntöm az almás céklára, jól átkeverem, és legalább egy napra jégbe hűtöm, addigra az ízei összeérnek. Ebből a salátából egyszerre sokkal nagyobb adagot is érdemes készíteni, mert hosszú ideig eláll a hűtőszekrényben, jól zárható üvegekben.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Sárgarépás vegyes saláta
Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa, 25 dkg savanykás alma, 25 dkg vöröshagyma, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj, 1 csokor kaporzöld, 1 evőkanál méz, ízlés szerint só, 1 teáskanálnyi mustár, 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé.
A megtisztított sárgarépát vékony karikákra vágom, a megmosott, és kicsumázott almát, apró kockákra szabdalom, a tisztított vöröshagymát pedig ugyancsak felkockázom. Egy mélyebb tálban az összes zöldséget összekeverem, és megsózva fél óráig hagyom állni. Az almakockákra kevés citromlevet csöpögtetek, félreteszem. A saláta mártásához a maradék citromlevet összekeverem a paradicsomlével, a mustárral, az olajjal, a mézzel, és hozzáöntök fél deci vizet. Ezután belekeverem a megmosott és finomra metélt kapor zöldet is, majd a mártást rálocsolom az almával összekevert zöldségekre. Jól átforgatva lefedem, és a hűtőszekrényben fél napig érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Halas rizssaláta
Hozzávalók: 1 kis doboz bármilyen olajoshal-konzerv, 10 dkg rizs, 2 db savanykás, nagy alma, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom lereszelt héja, 1 evőkanál citromlé, kevés cukor (vagy mesterséges édesítőszer), 1 teáskanál mustár.
A rizst gondosan átválogatom, majd szűrőben többször átmosva, tiszta vízbe áztatom fél órára. Közben elkészítem a mártást: a majonézt simára keverem a citromlével, a kefirrel, a mustárral, a sóval, a törött borssal, a tisztított és zúzott fokhagymával, a citromhéjjal, kevés cukorral, végül hozzákeverem a leszűrt hal levét. A rizsről leöntöm az áztató vizet, és lábosba téve annyi friss vizet öntök rá, amennyi a térfogatának a kétszerese. Megsózom, és fedő alatt addig párolom, amíg az összes levét beszívja. Ekkor a fedőt levéve hagyom kissé lehűlni, és belekeverem a mártásba. Hozzáadom a megtisztított és nagyon vékonyra karikázott újhagymát szárával együtt, végül belekeverem a megmosott, kicsumázott és héjastól vékony csíkokra vágott almát, valamint a leszűrt, apró darabkákra vágott halat. Az egészet alaposan átkeverem, majd lefedve teszem fél napra a hűtőszekrénybe. Pirított kenyér szeletkékkel tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Tojássaláta
Hozzávalók: 6 db tojás, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg burgonya, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé (ketchup), ízlés szerint só.
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd kis kockákra vágom. A tojást keményre főzve ugyancsak felkockázom. A megtisztított sárgarépát félpuhára párolom, és kis kockákra metélem. A meleg hozzávalókat hagyom kihűlni. Egy mély tálban összekeverem a majonézt a kefirrel, a mustárral, a ketchuppal, a sóval, a borssal, a curryvel, majd beleforgatom a már kihűlt, főtt anyagokat. Jól összekeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Párizsi saláta
Hozzávalók: 20 dkg párizsi, 1 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 1 savanykás alma, 1 citrom, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só és törött bors.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd melegen meghámozom, és egészben hagyom kihűlni. Közben a vöröshagymát megtisztítom, az almát megmosom, kicsumázom. Egy mély tálba öntött citrom levét összekeverem az olajjal, a mustárral, a sóval és a borssal, majd belekeverem a vékony csíkokra vágott héjas almát; a nagyon finomra vágott és megsózott, hagymát, valamint a csíkokra vágott, főtt burgonyát. Végül ráteszem a bőrétől megfosztott és csíkokra vágott párizsit. Az egészet óvatosan átkeverem, ezután lefedve néhány órára beteszem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt ismét átkeverem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Paradicsomos paprikasaláta
Hozzávalók: 50 dkg zöldpaprika, 25 dkg burgonya, 10 dkg lángolt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dl fűszerezett paradicsomlé, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A burgonyát héjában megfőzöm, melegen meghámozom, és kis kockákra vágom. A paradicsomlébe belekeverem a sót, a törött borsot és a megtisztított, zúzott fokhagymát, ezután beleteszem a még meleg burgonyát. A lebőrözött lángolt kolbászt ledarálom. A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom, és forrásban levő vízbe dobom. Az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűröm, és kis kockákra vágva a darált kolbásszal együtt belekeverem a paradicsomos burgonyába, végül hozzákeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott, előzőleg megsózott vöröshagymát. Az egészet jól összekeverem, és lefedve beteszem a hűtőszekrénybe. Néhány óra múlva hidegen fogyasztható.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Pikáns zöldbabsaláta
Hozzávalók: 50 dkg zöld színű ceruzabab, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál házilag eltett sárgabaracklekvár (nem tévedés!), fél citrom leve, 25 dkg burgonya, 2 nagy, savanykás alma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár.
A mártáshoz a kefirt összekeverem a lekvárral, a mustárral, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal és a citromlével. A burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom, és kis kockákra vágva teszem bele a mártásba. A zöldbabot forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakom, és az újraforrástól számított 5 perc múlva leszűröm. Két centis darabokra aprítva adom a többi hozzávalóhoz. Az egészet alaposan átforgatom, majd lefedve két-három órára beteszem a hűtőszekrénybe, hogy az ízei összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Majonézes céklasaláta
Hozzávalók: 75 dkg cékla, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ecet, cukor, só ízlés szerint, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A céklát gondosan megmosom, majd kuktában, a betéten, 3 dl vizet aláöntve puhára párolom, ezután meghámozom, és nagyon vékony karikákra vágom. Belekeverem a mártásba, amihez a majonézt simára keverem a tejföllel, a tisztított és zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, kevés ecettel és a cukorral. Jól összekeverve hagyom kihűlni, ezután lefedem, és a hűtőszekrényben legalább egy napig érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Majonézes zöldségsaláta
Hozzávalók: 75 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé), másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 fej vöröshagyma), 2 csemegeuborka, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.
A megtisztított zöldségeket egyforma apró kockákra vágom, majd enyhén sós vízben néhány percig főzöm. Leszűrve beleforgatom a mártásba, amihez a majonézt simára keverem a tejföllel. Beleteszem a megtisztított és nagyon vékonyra karikázott hagymát a zölddel együtt, beleteszem a zöldségnyi kockákra vágott uborkát és a leszűrt zöldséget. Jól összekeverem, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem néhány órára.        Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Kínaikel-saláta
Hozzávalók: 50 dkg kínai kel, 5 dkg cérnametélt, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, pici cukor.
A kínai kelt megfosztom a külső, fonnyadt leveleitől, majd nagyon vékony laskára vágom és megsózom. A cérnametéltet apróra töröm, és a szokásos módon, sós vízben megfőzve, meleg vízzel leöblítem. A tejfölben elkeverem az olajat, a mustárt, a ketchupot, a törött borsot, ezután citromlével, cukorral és citromhéjjal ízesítem. A már kihűlt tésztát és a kelcsíkokat a mártásba beleforgatom. Jól összekeverem, és egyórai hűtés után tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Karfiolsaláta
Hozzávalók: 50 dkg karfiol (tisztán mérve), 2 tojás, 2 dl kefir, 1 csokor kaporzöld, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fehér bors, kevés cukor, 1 nagy, savanykás alma, citromlé.
A megtisztított karfiolt kis rózsáira szedem, és forrásban lévő sós vízbe téve, az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd szűrőben lecsurgatom. A mártáshoz a kefirbe belekeverem a citromlevet, a cukrot, a sót, beleöntöm az olajat, megfűszerezem a borssal és a nagyon finomra metélt kaporral. A mártásba beleforgatom a még meleg karfiolt, majd hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és héjastól vékony csíkokra vágott almát, végül belerakom, a keményre főzött, és kis kockákra vágott tojásokat is. Óvatosan átforgatom, hogy a karfiol és a tojás ne nagyon törjön, majd lefedve beteszem a hűtőszekrénybe néhány órára.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Csirkesaláta
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 2 nagy, savanykás alma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy, savanyú uborka, ízlés szerint só, törött fekete bors, 1 fej vöröshagyma, másfél dl majonéz, 2 dl kefir.
A csirkeaprólékot megmosom, és annyi forrásban lévő vízbe teszem, amennyi jól ellepi, majd hozzáteszem a megtisztított zöldséget is. Puhára főzöm. Közben elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a kefirrel, megsózom, megborsozom, belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott, megsózott vöröshagymát, az ugyancsak apró kockákra vágott savanyú uborkát, valamint a megmosott, kicsumázott és héjastól felkockázott almát. Lefedve hidegre teszem. A megfőtt húst és a zöldséget levétől leszűröm (ezt később levesnek felhasználom). A zöldséget apró kockákra vágva hozzáteszem a salátához. A húst igyekszem úgy kicsontozni, hogy ne nagyon szecskázzam el, majd kis kockákra vágom, és beleteszem a salátába. Jól átkeverem, és hagyom kihűlni. Lefedem, és két-három órára a hűtőszekrénybe rakom. Tálalás előtt ismét felkeverem.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

ZÖLDSÉGES EGYTÁLÉTELEK

Rizses töltött hagyma
Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú vöröshagyma, 1 egész tojás, 25 dkg rizs, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet), 3 dkg margarin, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió.
A rizst átválogatása után többször cserélt vízben megmosom, majd fél órára tiszta, hideg vízbe áztatom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és forrásban lévő vízbe teszem. Az újraforrás után 3 percig főzöm. A léből kiszedem, és a forrázott hagyma belsejét egy almacsumázóval úgy emelem ki, hogy a hagyma fala egy- másfél cm vastag maradjon. A kiszedett hagymaforgácsot apróra vágom, összekeverem a gyengén felvert tojással, a zsemlemorzsával, a törött bors felével, a szerecsendióval és kevés sóval fűszerezem. Végül belekeverem a reszelt sajt felét. A tölteléket beletöltöm a hagymákba. A leszűrt rizst az olajon üvegesre pirítom, ezután pedig szétterítem egy mély, közepes nagyságú tepsin. A rizsre rakom egymás mellé a megtöltött vöröshagymát, majd annyi vizet öntök a hagyma alá (a rizsre), hogy a víz egy ujjnyival magasabban érjen a rizsnél. Rászórom a vegetát, ráhintem a maradék törött borsot, az apróra vágott petrezselyem zöldet, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, ezután a hagymák tetején elosztom az apró daraboka vágott margarint. A tepsit alufóliával szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon addig párolom, amíg a rizs az összes levét elszívja. Végül a fóliát leveszem a tepsiről, és néhány percig erős lángon pirítom, hogy a hagyma teteje kissé megszínesedjen.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Sült paradicsompaprika
Hozzávalók: 8 db szép, nagy paradicsompaprika, 1 egész tojás, 2 szelet kenyér (lehet szikkadt is), 1 mokkáskanál törött fekete bors; 1 kis fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 evőkanál reszelt sajt; 1 dl tej, 1 kis doboz marha-májkrém, 1 teáskanál szárított majoránna, 3 evőkanál olaj.
A paprikákat megmosom, letörölgetem és kicsumázom, ezáltal 8 üreges paprikát kapok. A kenyérszeleteket apróra kockázom, és leöntöm a tejjel meg a közben felvert tojás keverékével. Átforgatom, hogy a folyadék mindenütt érje a kenyeret. Megborsozom, megsózom, hozzáteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, a reszelt sajtot, a majoránnát és a dobozából kibontott májkrémet. (Ha túl száraz a massza, kevés tejjel hígítom.) Alaposan összekeverem, majd a paprikákba töltöm. Ha a töltelék nem fér bele, jól megpúpozom a paprikák tetejét. Tepsire vagy tűzálló tálra teszem egymás mellé, és az olajjal lelocsolva, előmelegített, forró sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a teteje szép sötétbarnára sül. Bármilyen saláta vagy savanyúság illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Paprikás sült cipó
Hozzávalók: 2 egész tojás, 40 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle, 3-3 és fél dl tej, 40 dkg zöldpaprika, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál, zsemlemorzsa, 5 dkg füstölt szalonna.
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és zsírját 1 evőkanál olajon kisütöm. A pörcöt leszűröm, majd a visszamaradt zsírt felforrósítom, megfuttatom rajta a megtisztított és zúzott fokhagymát, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntöm a tejet. Jól összekeverem. Ezt a fűszeres tejet rálocsolom a nagyon apróra kockázott kenyérre, valamint a habosra kevert tojást is ráöntöm. Az egészet addig keverem, amíg a kenyér az összes folyadékot beszívta. Ekkor hozzáadok 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál tejfölt, megsózom, megborsozom, majd az egészet alaposan összedolgozom. Addig gyúrom, amíg az összes folyadékot elszívja, és fasírtmassza sűrűségűvé válik. Ekkor adom hozzá a megmosott, kicsumázott és igen apróra vágott zöldpaprikát. Az egészet alaposan ismét összedolgozom, és ha szükséges, még kevés zsemlemorzsát is teszek hozzá. Olajjal megkent, hosszúkás tűzálló tálra, vagy tepsire fektetem a zsúrkenyér- formára alakított paprikás masszát, és a tetejét a maradék olajjal bekenem. Előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca száraz marad, illetve a teteje szép piros-barnára sül. 10 percig pihentetem, ezután ujjnyi vastag szeletekre vágom. A maradék tejföllel lelocsolva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Kukoricás sült rizs
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 25 dkg mirelit szemes csemegekukorica, 2 egész tojás, 3 dkg vaj vagy margarin, 3 dl tej, 2 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál currypor, 2 evőkanál olaj és a tetejére 5 dkg reszelt sajt.
A rizst gondosan átválogatom, majd jól megmosom, és fél órára beáztatom. Közben a margarint habzásig hevítem a liszttel, és azonnal felöntöm a tejjel. Folytonosan kevergetve olyan sűrűre főzöm, hogy elváljon az edény falától. Ezután belekeverem az összes fűszert, és hagyom kihűlni. A rizst lecsurgatom, majd az olajon üvegesre pirítom. Térfogatának megfelelően dupla mennyiségű vízzel felöntve addig párolom, amíg az egész folyadékot felszívja. A már megduzzadt rizst hagyom kihűlni. A még fagyos kukoricaszemeket belekeverem a rizsbe. A fehér mártást simára keverem a tojások sárgáival, hozzáadom a kukoricás rizst, végül beleforgatom a tojásfehérjéből vert habot is. Kerek formát kikenek kevés olajjal, és belesimítom a rizses masszát, majd a megtöltött edényt beleállítom egy háromujjnyi vízzel telt tepsibe, amit betolok az előmelegített, forró sütőbe. A gőzben addig párolom az ételt, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából semmi. Óvatosan tálra borítom, cikkekre vágom, mint a tortát szokás, és még tűzforrón rászórom a reszelt sajtot.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Tojásos rakott pirítós
Hozzávalók: 30 dkg szikkadt kenyér, 6 tojás, 15 dkg bármilyen fajta reszelt sajt, 3 dkg margarin, 2 evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 2 dl kefir, 1 teáskanálnyi vegeta, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl.
A kenyeret apró kockákra vágom, és a két evőkanál felforrósított olajra téve, szép pirosra pirítom. Egy lábosban a margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a tejjel felöntve sűrűre főzöm, közben folyamatosan kevergetem. A vegetával, a curryvel és a fehér borssal fűszerezem. Ezután belekeverem a reszelt sajt felét és a tejfölt, de már nem forralom, végül 2 felvert tojást is hozzáteszek. Kisebb tepsibe beleszórok egy réteg pirított kenyérkockát, amelyet meglocsolok a sajtos fehérmártással. Ezután egymás után úgy ütöm rá a tojásokat, hogy azok lehetőleg egyben maradjanak. Rászórom a maradék kenyérkockát, és meglocsolom a mártással. Az előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg szép sárgásbarna réteg keletkezik a tetején. Mire elkészül, a tojások az ételben megszilárdulnak. Lapátkanállal teszem tányérokra.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Májas kelkáposztatekercs
Hozzávalók: 8 nagy kelkáposzta levél, 10 dkg májpástétom, 2 egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.
Először is elkészítem a kelkáposztatekercs töltelékét: a tojást habosra verem, belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát meg a fűszereket, ezután beleszórom a búzadarát, végül belekeverem a nagyon apróra metélt májpástétomot. A kelleveleket megmosom, lecsurgatom, és egy pillanatra forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem. Az újraforrástól számított két percig főzöm. Szűrőben hagyom lecsurogni. A kiterített kelleveleket egyenként megkenem a májas töltelékkel, majd szorosan felcsavarom, mint a rétest szokták. Egy lapos tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe egymás mellé helyezem a keltekercseket. A vajat megmelegítem, rászórom a lisztet, és habzásig hevítem, majd ráöntöm a tejet. Folyamatos keverés közben sűrűre főzöm, megsózom, és belekeverem a tejfölt, de már nem forralom. Ezután ugyancsak belekeverem a közben felvert tojást, és a sűrű mártást rákenem a keltekercsek tetejére. A tálat befedem, és legalább 25 percig párolom az előmelegített, forró sütőben. A fedelét levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Gombás burgonyakocka
Hozzávalók: 1 zacskó gomba-levespor, 50 dkg burgonya, 3 dkg margarin, 2 evőkanál finomliszt, 5 dl tej, 2 dl kefir, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj.
A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom és összetöröm. Közben a margarint habzásig forrósítom a liszttel, azután a tejet ráöntöm, beleszórom a zacskós leves tartalmát, és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. A tűzről lehúzva a zúzott fokhagymával és a törött borssal ízesítem, majd elkeverem benne a kefirt és a külön, habosra felvert tojásokat. Ezután az összetört burgonyát is hozzáadom. Az olajjal kikenek egy tűzálló tálat vagy tepsit, a burgonyás masszát belesimítom, és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Rokfortos burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 4 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, kevés só és törött fehérbors.
A megmosott, héjas burgonyát megfőzöm, majd meghámozom. A nagyobb burgonyákat lapjában félbe vagy harmadába vágva beleterítem egy nagyobb tepsibe úgy, hogy a tepsiben lehetőleg csak egy sor burgonya legyen. Gyengén megsózom, majd rászórom a zsemlemorzsát és a rokfortot. A tejfölben elkeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát és a törött borsot, ezután rálocsolom az ételre, végül az olajjal is leöntve fedetlenül betolom az előmelegített, forró sütőbe. Addig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Sültburgonya-különlegesség
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tej, 2 dl tejszín, fél dl sűrített paradicsom (püré), 5 dkg darált dióbél, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors.
A burgonyát nyersen meghámozom, szeletelem, és egy lapos, nagyobb tepsiben szétterítem. Megsózom. A tejben simára keverem a paradicsompürét, a darált diót, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a vegetát és a borsot, majd a tejszínt is hozzáöntöm. Ezzel a fűszeres öntettel lelocsolom a burgonyát. Alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített, forró sütőben legalább 40 percig párolom, végül a fedelét levéve, kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rakott, rizses káposzta
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg rizs, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés só.
A rizst átválogatom, többször megmosom, lecsurgatom, és fél órára beáztatom. Közben a savanyú káposztát apróra összevágom (ha nagyon savanyú, át is mosom és lecsurgatom). A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kiolvasztom, majd megfonnyasztom rajta a megtisztított és a finomra vágott vöröshagymát. A tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal ráöntök egy evőkanál vizet. Rászórom a közben lecsurgatott rizst, és átpirítom, ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltöm. Beleszórom a fele vegetát és a leveskockát. Felforralva befedem, és kis lángon addig párolom, amíg az összes lé elfő alatta. A tejfölben elkeverem a tojásokat, beleszórom a maradék vegetát, a csombort és a törött borsot, majd egy kisebb tepsibe szórom a savanyú káposzta egyharmadát. Erre teszem a már megpárolt rizs felét, és lelocsolom kevés tojásos tejföllel. Erre ismét káposztaréteg kerül, ezt a maradék rizs követi, amelyre megint csak tojásos tejfölt öntök. Végül lefedem a maradék savanyú káposztával, amelyet bekenek a megmaradt tejfölös öntettel. Befedve teszem be az előmelegített, forró sütőbe fél órára, majd a fedelét levéve, kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Túrós tökszeletek
Hozzávalók: 1 kg fiatal spárgatök, 25 dkg tehéntúró, 1 csokor friss (vagy szárított) kapor, 2 egész tojás, 1 teáskanál só, 2 dl tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj .
A tököt meghámozom, és karikákra vágom. A magos belsejét kiszedem. A tökkarikák mindkét oldalát megsózom, és egy evőkanál olajjal kikent, kevés zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba vagy tepsibe teszem, egymás mellé. A tejfölben habosra keverem a tojásokat, majd belekeverem a közben villával áttört tehéntúrót. Megsózom, végül hozzákeverek két evőkanál zsemlemorzsát és a vágott kaprot. A tökkarikák tetejére rákenem a sűrű tojásos-túrós öntetet. Az edényt lefedem, és az előmelegített, forró sütőben huszonöt percig párolom a tököt, majd az edény fedelét levéve megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Töltött tök
Hozzávalók: 1 kg-nyi spárgatök, 2 egész tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A tököt vékonyan meghámozom, és hosszában félbevágom. Magos belét kanállal kikaparom, és a tök belső részét megsózom. A töltelékhez a tojásokat felverem, hozzáadom a zsemlemorzsát, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot, és a finom lyukú darálón ledarált füstölt szalonna felét. A masszát a két fél tök üregébe belekenem, és a töltött tököket tepsire fektetem. A tejfölt megsózom, és rálocsolom a tetejére, majd lefedve tolom be az előmelegített, forró sütőbe. Húsz-huszonöt percig párolom, végül a fedőt levéve kissé megpirítom a tetejét. A két fél tököt keresztben félbevágom, és egy-egy adagot tányérra csúsztatok.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Gombás lepény
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 50 dkg burgonya, 3 tojás, 4 evőkanál olaj, 3 dl tej, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 közepes fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió.
A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és 3 evőkanál felforrósított olajon megfuttatom, majd ráteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott gombát. Megsózom, fedőt teszek rá, és a saját levében puhára párolom. Közben a burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágva annyi vízbe teszem, amennyi éppen csak hogy ellepi. Megsózom és puhára főzöm. A párolt gombát hagyom kihűlni. A burgonyát még forrón saját levében villával összetöröm, és ugyancsak hagyom hűlni. A tojásfehérjéből kemény habot verek. A tojás sárgákat a fűszerekkel kikeverem, majd a gombához adom. Mély tálban összekeverem a tojásos gombát a burgonyával és az apránként hozzákevert tejjel, a lisztet is belekeverem, végül beleforgatom a tojáshabot is. Egy szögletes tűzálló tálat vagy tepsit a maradék olajjal kikenek, és beleszórom a zsemlemorzsát, azután belesimítom a burgonyás-gombás masszát. Tetejét simára egyengetem, és az előmelegített, forró sütőben szép piros kérget sütök rá. Kockákra vágva tálalom saláta vagy savanyúság kíséretében.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Gombás töltött puffancs
Hozzávalók: 8 zsemle, 2 egész tojás, 15 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika.
A zsemlék tetejéről levágok egy-egy vékony lapot, majd a belsejüket éles, hegyes kés segítségével kiszedem. A kivájt zsemléket egy pillanatra belemártom a tejbe, de azonnal kivéve belőle, tepsire rakom. (Nem szabad eláztatni, éppen csak bele kell mártani!) A kiszedett zsemlebelet nagyon apróra vágom. A gombát megtisztítom, és finomra vagdalom. A megtisztított vöröshagymát apróra metélem, és ráteszem a közben ugyancsak felaprított és kiolvasztott füstölt szalonnára, majd éppen csak megfuttatom. A tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök egy evőkanál vizet. Ráteszem a gombát. Megsózom és lefedem. Saját levében, időnként megkeverve, puhára párolom. A megpuhult gombára ráöntöm a másfél dl tejjel habosra kevert tojást, és addig kevergetem a tűzön, amíg az egész összeáll. Ezután a tűzről levéve belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát, a törött borsot és a zsemlebelet. Jól összedolgozom, majd a zsemleüregeket megpúpozva megtöltöm a gombás tojással. Rászórom a reszelt sajtot. A tejföllel lelocsolom a zsemlék tetejét, és az előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg megpirul rajta a tejföl. Bármilyen salátával nagyon finom, egyszerű és olcsó étel. (Másnapos, szikkadt zsemle is kitűnő hozzá.)
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Sült tojás sárgarépában
Hozzávalók: 5 nagy tojás, 60 dkg sárgarépa, 3 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 1 kávéskanál szárított majoránna, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fehérbors, ízlés szerint só, 1 kicsi fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt.
4 tojást keményre főzök, majd meghámozva félbevágom, és a sárgájukat kiszedem. Összekeverem mustárral, sóval, borssal, és visszatöltöm a fél tojásokba. A sárgarépát tisztítás után egyforma kis kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem. A margarint felforrósítom, ráteszem a vöröshagymát, kissé megfonnyasztom, ezután rászórom a lisztet, és együtt pirítom még egy percig. Ha a liszt habzani kezd, akkor felöntöm a tejjel, beleszórom a majoránnát, a sót, a borsot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a nyers sárgarépakockákat, és a masszát kikent kis tepsibe vagy tűzálló tálba öntöm úgy, hogy a töltött fél tojásoknak kis fészket mélyítek. A tojásokat is beletéve rászórom a reszelt sajtot, és az edényt befedem. Előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom, végül a fedőt levéve, világosbarnára sütöm a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Sajtos paradicsom
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 70 dkg kemény paradicsom, 10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet), 1 egész tojás, 2 dl tej, 3 evőkanál finomliszt, 1 púpozott mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 evőkanál olaj, evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A rizst gondosan átválogatom, többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, majd egy evőkanál olajon üvegesre pirítom. A térfogatához képest két és félszeres vízzel leöntöm, belekeverem a vegetát, és egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Ha a rizs már puha, de még lé van alatta, akkor a tűzről lehúzom, és befedve hagyom húsz percig, addigra az összes levét felissza. Közben a paradicsomokat megmosom, letörölgetem, majd ujjnyi vastag karikákra vágom. A tojást a tejjel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a maradék zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot, a curryport és a maradék olajat. A masszának palacsinta sűrűségű tésztának kell lennie. (Ha nem elég sűrű, kevés lisztet még hozzákeverek.) Ezután keverem bele a reszelt sajtot. A már megduzzadt rizst beleterítem egy kisebb tepsibe vagy tűzálló, lapos tálra. Egymás mellé ráhelyezem a paradicsomkarikákat, megsózom, és rákenem a sajtos masszát. Előmelegített, forró sütőbe tolom be a fedetlen tepsit, és annyi ideig sütöm, amíg a paradicsomra rásül a sajtos massza, de még nem nagyon barnul.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Tojással sült paprika
Hozzávalók: 8 db paradicsompaprika, 4 tojás, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, olaj a sütéshez.
A paprikákat töltésre előkészítem, vagyis megmosom, letörülgetem, majd a csumája felőli részt, mint egy kalapot, levágom. Úgy szedem ki a magházát, hogy a paprika fala ne sérüljön meg, illetve ne lyukadjon ki. A paprikákat félreteszem. A tojásokat habosra verem a tejföllel, a liszttel simára keverem, és a fűszereket is beletéve, a nagyon apróra vágott füstölt szalonnával elkeverem. A sűrű masszát a paprikákban elosztom, majd fémhálós kosárba (vagy egyéb szűrőbe) téve a töltött paprikákat, addig lógatom bele a forró olajba, amíg a paprika belsejében lévő tojás megkocsonyásodik. Ezután meleg tálra rakom a megsült paprikákat, és salátát kínálok mellé.        
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rakott zöldpaprika
Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika (minél többszínű, annál gusztusosabb), 25 dkg vöröshagyma, 2 egész tojás, 3 dl tej, 10-13 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött bors.
A zöldpaprikákat megmosom, kicsumázom, és vastag karikákra vágom. A megtisztított vöröshagymát ugyancsak felkarikázom. A füstölt szalonnát hajszálvékonyra felszeletelem. A tojásokat habosra verem, összekeverem a tejjel és annyi liszttel, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapjak, amelyet megsózok, megborsozok, és belekeverek 3 evőkanál olajat meg a pirospaprikát is. Egy közepes nagyságú tepsit egy evőkanál olajjal kikenek, egyenletesen elterítem benne a paprikaszeleteket és a vöröshagymát, majd leöntöm a tésztamasszával. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg az egész összeáll. Ezután elosztom a tetején a szalonnaszeleteket, és ropogós barna pörcöt sütök a tetejére. Kockákra vágva tálalom némi saláta vagy savanyúság kíséretében.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rizses lecsó – másképpen
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 50 dkg színes zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 4 dl  tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál vegeta.
A rizst gondosan átválogatom és megmosom, majd fél órára tiszta, hideg vízbe áztatom. Közben a zöldpaprikákat megmosom, letörülgetem, és kicsumázva ujjnyi vastag szeletekre vágom. A vöröshagymát megtisztítom és felkarikázom, a paradicsomot vékony gerezdekre metélem. A füstölt szalonnát nagyon vékony csíkokra aprítom, és a zsírját kiolvasztva, a vöröshagymát a fele zsíron megfuttatom. A zsír másik felén üvegesre pirítom a lecsurgatott rizst, ezután egy kisebb tepsibe beleszórom. Rászórom a paprikaszeleteket, ráteszem a vöröshagymát a szalonnapörccel együtt, megszórom a törött borssal, kevés sóval és a vegetával. A tejfölben egy deci vizet és a zúzott fokhagymát elkeverem, majd rálocsolom az ételre. Végül a paradicsomgerezdeket is beleteszem. Jól összekeverem, és egy alufólia darabbal szorosan lezárva az előmelegített, forró sütőben harmincöt-negyven percig párolom. Még tíz percig hagyom letakarva, csak azután veszem le róla a fedelét. Villával óvatosan összeforgatom, és salátával vagy savanyúsággal tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Májas kelkáposztatekercs
Hozzávalók: 8 nagy kelkáposzta levél, 10 dkg májpástétom, 2 egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.
Először is elkészítem a kelkáposztatekercs töltelékét: a tojást habosra verem, belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát meg a fűszereket, ezután beleszórom a búzadarát, végül belekeverem a nagyon apróra metélt májpástétomot. A kelleveleket megmosom, lecsurgatom, és egy pillanatra forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem. Az újraforrástól számított két percig főzöm. Szűrőben hagyom lecsurogni. A kiterített kelleveleket egyenként megkenem a májas töltelékkel, majd szorosan felcsavarom, mint a rétest szokták. Egy lapos tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe egymás mellé helyezem a keltekercseket. A vajat megmelegítem, rászórom a lisztet, és habzásig hevítem, majd ráöntöm a tejet. Folyamatos keverés közben sűrűre főzöm, megsózom, és belekeverem a tejfölt, de már nem forralom. Ezután ugyancsak belekeverem a közben felvert tojást, és a sűrű mártást rákenem a keltekercsek tetejére. A tálat befedem, és legalább 25 percig párolom az előmelegített, forró sütőben. A fedelét levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Gombás burgonyakocka
Hozzávalók: 1 zacskó gomba-levespor, 50 dkg burgonya, 3 dkg margarin, 2 evőkanál finomliszt, 5 dl tej, 2 dl kefir, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj.
A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom és összetöröm. Közben a margarint habzásig forrósítom a liszttel, azután a tejet ráöntöm, beleszórom a zacskós leves tartalmát, és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. A tűzről lehúzva a zúzott fokhagymával és a törött borssal ízesítem, majd elkeverem benne a kefirt és a külön, habosra felvert tojásokat. Ezután az összetört burgonyát is hozzáadom. Az olajjal kikenek egy tűzálló tálat vagy tepsit, a burgonyás masszát belesimítom, és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?