Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SEMMIBŐL VALAMIT 2.

 

Rokfortos burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 4 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, kevés só és törött fehérbors.
A megmosott, héjas burgonyát megfőzöm, majd meghámozom. A nagyobb burgonyákat lapjában félbe vagy harmadába vágva beleterítem egy nagyobb tepsibe úgy, hogy a tepsiben lehetőleg csak egy sor burgonya legyen. Gyengén megsózom, majd rászórom a zsemlemorzsát és a rokfortot. A tejfölben elkeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát és a törött borsot, ezután rálocsolom az ételre, végül az olajjal is leöntve fedetlenül betolom az előmelegített, forró sütőbe. Addig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Sültburgonya-különlegesség
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tej, 2 dl tejszín, fél dl sűrített paradicsom (püré), 5 dkg darált dióbél, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors.
A burgonyát nyersen meghámozom, szeletelem, és egy lapos, nagyobb tepsiben szétterítem. Megsózom. A tejben simára keverem a paradicsompürét, a darált diót, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a vegetát és a borsot, majd a tejszínt is hozzáöntöm. Ezzel a fűszeres öntettel lelocsolom a burgonyát. Alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített, forró sütőben legalább 40 percig párolom, végül a fedelét levéve, kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rakott, rizses káposzta
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg rizs, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés só.
A rizst átválogatom, többször megmosom, lecsurgatom, és fél órára beáztatom. Közben a savanyú káposztát apróra összevágom (ha nagyon savanyú, át is mosom és lecsurgatom). A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kiolvasztom, majd megfonnyasztom rajta a megtisztított és a finomra vágott vöröshagymát. A tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal ráöntök egy evőkanál vizet. Rászórom a közben lecsurgatott rizst, és átpirítom, ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltöm. Beleszórom a fele vegetát és a leveskockát. Felforralva befedem, és kis lángon addig párolom, amíg az összes lé elfő alatta. A tejfölben elkeverem a tojásokat, beleszórom a maradék vegetát, a csombort és a törött borsot, majd egy kisebb tepsibe szórom a savanyú káposzta egyharmadát. Erre teszem a már megpárolt rizs felét, és lelocsolom kevés tojásos tejföllel. Erre ismét káposztaréteg kerül, ezt a maradék rizs követi, amelyre megint csak tojásos tejfölt öntök. Végül lefedem a maradék savanyú káposztával, amelyet bekenek a megmaradt tejfölös öntettel. Befedve teszem be az előmelegített, forró sütőbe fél órára, majd a fedelét levéve, kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Túrós tökszeletek
Hozzávalók: 1 kg fiatal spárgatök, 25 dkg tehéntúró, 1 csokor friss (vagy szárított) kapor, 2 egész tojás, 1 teáskanál só, 2 dl tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj.
A tököt meghámozom, és karikákra vágom. A magos belsejét kiszedem. A tökkarikák mindkét oldalát megsózom, és egy evőkanál olajjal kikent, kevés zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba vagy tepsibe teszem, egymás mellé. A tejfölben habosra keverem a tojásokat, majd belekeverem a közben villával áttört tehéntúrót. Megsózom, végül hozzákeverek két evőkanál zsemlemorzsát és a vágott kaprot. A tökkarikák tetejére rákenem a sűrű tojásos-túrós öntetet. Az edényt lefedem, és az előmelegített, forró sütőben huszonöt percig párolom a tököt, majd az edény fedelét levéve megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Töltött tök
Hozzávalók: 1 kg-nyi spárgatök, 2 egész tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A tököt vékonyan meghámozom, és hosszában félbevágom. Magos belét kanállal kikaparom, és a tök belső részét megsózom. A töltelékhez a tojásokat felverem, hozzáadom a zsemlemorzsát, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot, és a finom lyukú darálón ledarált füstölt szalonna felét. A masszát a két fél tök üregébe belekenem, és a töltött tököket tepsire fektetem. A tejfölt megsózom, és rálocsolom a tetejére, majd lefedve tolom be az előmelegített, forró sütőbe. Húsz-huszonöt percig párolom, végül a fedőt levéve kissé megpirítom a tetejét. A két fél tököt keresztben félbevágom, és egy-egy adagot tányérra csúsztatok.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.

Gombás lepény
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 50 dkg burgonya, 3 tojás, 4 evőkanál olaj, 3 dl tej, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 közepes fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió.
A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és 3 evőkanál felforrósított olajon megfuttatom, majd ráteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott gombát. Megsózom, fedőt teszek rá, és a saját levében puhára párolom. Közben a burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágva annyi vízbe teszem, amennyi éppen csak hogy ellepi. Megsózom és puhára főzöm. A párolt gombát hagyom kihűlni. A burgonyát még forrón saját levében villával összetöröm, és ugyancsak hagyom hűlni. A tojásfehérjéből kemény habot verek. A tojás sárgákat a fűszerekkel kikeverem, majd a gombához adom. Mély tálban összekeverem a tojásos gombát a burgonyával és az apránként hozzákevert tejjel, a lisztet is belekeverem, végül beleforgatom a tojáshabot is. Egy szögletes tűzálló tálat vagy tepsit a maradék olajjal kikenek, és beleszórom a zsemlemorzsát, azután belesimítom a burgonyás-gombás masszát. Tetejét simára egyengetem, és az előmelegített, forró sütőben szép piros kérget sütök rá. Kockákra vágva tálalom saláta vagy savanyúság kíséretében.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Gombás töltött puffancs
Hozzávalók: 8 zsemle, 2 egész tojás, 15 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika.
A zsemlék tetejéről levágok egy-egy vékony lapot, majd a belsejüket éles, hegyes kés segítségével kiszedem. A kivájt zsemléket egy pillanatra belemártom a tejbe, de azonnal kivéve belőle, tepsire rakom. (Nem szabad eláztatni, éppen csak bele kell mártani!) A kiszedett zsemlebelet nagyon apróra vágom. A gombát megtisztítom, és finomra vagdalom. A megtisztított vöröshagymát apróra metélem, és ráteszem a közben ugyancsak felaprított és kiolvasztott füstölt szalonnára, majd éppen csak megfuttatom. A tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök egy evőkanál vizet. Ráteszem a gombát. Megsózom és lefedem. Saját levében, időnként megkeverve, puhára párolom. A megpuhult gombára ráöntöm a másfél dl tejjel habosra kevert tojást, és addig kevergetem a tűzön, amíg az egész összeáll. Ezután a tűzről levéve belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát, a törött borsot és a zsemlebelet. Jól összedolgozom, majd a zsemleüregeket megpúpozva megtöltöm a gombás tojással. Rászórom a reszelt sajtot. A tejföllel lelocsolom a zsemlék tetejét, és az előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg megpirul rajta a tejföl. Bármilyen salátával nagyon finom, egyszerű és olcsó étel. (Másnapos, szikkadt zsemle is kitűnő hozzá.)
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

 

Sült tojás sárgarépában
Hozzávalók: 5 nagy tojás, 60 dkg sárgarépa, 3 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 1 kávéskanál szárított majoránna, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fehérbors, ízlés szerint só, 1 kicsi fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt.
4 tojást keményre főzök, majd meghámozva félbevágom, és a sárgájukat kiszedem. Összekeverem mustárral, sóval, borssal, és visszatöltöm a fél tojásokba. A sárgarépát tisztítás után egyforma kis kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem. A margarint felforrósítom, ráteszem a vöröshagymát, kissé megfonnyasztom, ezután rászórom a lisztet, és együtt pirítom még egy percig. Ha a liszt habzani kezd, akkor felöntöm a tejjel, beleszórom a majoránnát, a sót, a borsot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a nyers sárgarépakockákat, és a masszát kikent kis tepsibe vagy tűzálló tálba öntöm úgy, hogy a töltött fél tojásoknak kis fészket mélyítek. A tojásokat is beletéve rászórom a reszelt sajtot, és az edényt befedem. Előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom, végül a fedőt levéve, világosbarnára sütöm a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Sajtos paradicsom
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 70 dkg kemény paradicsom, 10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet), 1 egész tojás, 2 dl tej, 3 evőkanál finomliszt, 1 púpozott mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 evőkanál olaj, evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A rizst gondosan átválogatom, többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, majd egy evőkanál olajon üvegesre pirítom. A térfogatához képest két és félszeres vízzel leöntöm, belekeverem a vegetát és egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Ha a rizs már puha, de még lé van alatta, akkor a tűzről lehúzom, és befedve hagyom húsz percig, addigra az összes levét felissza. Közben a paradicsomokat megmosom, letörölgetem, majd ujjnyi vastag karikákra vágom. A tojást a tejjel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a maradék zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot, a curryport és a maradék olajat. A masszának palacsinta sűrűségű tésztának kell lennie. (Ha nem elég sűrű, kevés lisztet még hozzákeverek.) Ezután keverem bele a reszelt sajtot. A már megduzzadt rizst beleterítem egy kisebb tepsibe vagy tűzálló, lapos tálra. Egymás mellé ráhelyezem a paradicsomkarikákat, megsózom, és rákenem a sajtos masszát. Előmelegített, forró sütőbe tolom be a fedetlen tepsit, és annyi ideig sütöm, amíg a paradicsomra rásül a sajtos massza, de még nem nagyon barnul.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Tojással sült paprika
Hozzávalók: 8 db paradicsompaprika, 4 tojás, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, olaj a sütéshez.
A paprikákat töltésre előkészítem, vagyis megmosom, letörülgetem, majd a csumája felőli részt, mint egy kalapot, levágom. Úgy szedem ki a magházát, hogy a paprika fala ne sérüljön meg, illetve ne lyukadjon ki. A paprikákat félreteszem. A tojásokat habosra verem a tejföllel, a liszttel simára keverem, és a fűszereket is beletéve, a nagyon apróra vágott füstölt szalonnával elkeverem. A sűrű masszát a paprikákban elosztom, majd fémhálós kosárba (vagy egyéb szűrőbe) téve a töltött paprikákat, addig lógatom bele a forró olajba, amíg a paprika belsejében lévő tojás megkocsonyásodik. Ezután meleg tálra rakom a megsült paprikákat, és salátát kínálok mellé.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rakott zöldpaprika
Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika (minél többszínű, annál gusztusosabb), 25 dkg vöröshagyma, 2 egész tojás, 3 dl tej, 10-13 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött bors.
A zöldpaprikákat megmosom, kicsumázom, és vastag karikákra vágom. A megtisztított vöröshagymát ugyancsak felkarikázom. A füstölt szalonnát hajszálvékonyra felszeletelem. A tojásokat habosra verem, összekeverem a tejjel és annyi liszttel, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapjak, amelyet megsózok, megborsozok, és belekeverek 3 evőkanál olajat meg a pirospaprikát is. Egy közepes nagyságú tepsit egy evőkanál olajjal kikenek, egyenletesen elterítem benne a paprikaszeleteket és a vöröshagymát, majd leöntöm a tésztamasszával. Előmelegített, forró sütőbe tolom és addig sütöm, amíg az egész összeáll. Ezután elosztom a tetején a szalonnaszeleteket, és ropogós barna pörcöt sütök a tetejére. Kockákra vágva tálalom némi saláta vagy savanyúság kíséretében.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Rizses lecsó – másképpen
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 50 dkg színes zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál vegeta.
A rizst gondosan átválogatom és megmosom, majd fél órára tiszta, hideg vízbe áztatom. Közben a zöldpaprikákat megmosom, letörülgetem, és kicsumázva ujjnyi vastag szeletekre vágom. A vöröshagymát megtisztítom és felkarikázom, a paradicsomot vékony gerezdekre metélem. A füstölt szalonnát nagyon vékony csíkokra aprítom, és a zsírját kiolvasztva, a vöröshagymát a fele zsíron megfuttatom. A zsír másik felén üvegesre pirítom a lecsurgatott rizst, ezután egy kisebb tepsibe beleszórom. Rászórom a paprikaszeleteket, ráteszem a vöröshagymát a szalonnapörccel együtt, megszórom a törött borssal, kevés sóval és a vegetával. A tejfölben egy deci vizet és a zúzott fokhagymát elkeverem, majd rálocsolom az ételre. Végül a paradicsomgerezdeket is beleteszem. Jól összekeverem, és egy alufólia darabbal szorosan lezárva az előmelegített, forró sütőben harmincöt-negyven percig párolom. Még tíz percig hagyom letakarva, csak azután veszem le róla a fedelét. Villával óvatosan összeforgatom, és salátával vagy savanyúsággal tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Gesztenyés tyúkmell - extra módon
Hozzávalók: 1 nagy tyúkmell (50 dkg), 1 egész tojás, 1 db savanyú uborka, 10 dkg füstölt szalonna, 6 gerezd fokhagyma, 10 dkg gesztenyemassza, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A húsról lehúzom a bőrt, lehetőleg egyben, majd úgy csontozom ki, hogy a két fél mell is egyben maradjon. A két tömör húsdarabot 4 gerezd, tisztított, lapokra vágott fokhagymával megtűzdelem, megsózom, majd külön-külön alufóliába csomagolva forrásban lévő vízbe teszem, és legalább harminc percig főzöm. Közben a tojást habosra verem, hozzáadom a villával szétnyomott gesztenyemasszát és a fűszereket. Öt dkg füstölt szalonnát ledarálok, és a zúzott fokhagymával meg az almareszelő durva fokán lereszelt uborkával együtt hozzákeverem. A tyúkmell bőrét kiterítem, rákenem a gesztenyés-fűszeres tölteléket, és az egészet felcsavarom. Ugyancsak alufóliába csavarva a hústekercsekhez teszem, és együtt főzöm tovább. Ha a töltelékes tekercs is legalább húsz percig főtt, akkor a lángot lezárom alatta, és a lében hagyom kihűlni. Az alufóliából kibontom, és egy új fóliába betekerve jól lehűtöm. Tálalás előtt karikákra vágom a húst is és a tölteléket is, majd egy hosszúkás tűzálló tálra a következőképpen teszem: egy karika mellhús, utána egy karika töltelék, megint egy húskarika, és így tovább addig, amíg csak tart belőle. A maradék füstölt szalonnát annyi nagyon vékony szeletre vágom, amennyi a húskarika, és ráborítom a húsra, ezután az előmelegített, forró sütőben (vagy grillsütőben) piros-ropogósra sütöm. Bármilyen zöldség- vagy burgonyaköret illik mellé.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Tojásos sült csirke
Hozzávalók: 1 kicsi (80-90 dkg-os) csirke, 2 egész tojás, 4 evőkanál finomliszt, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 2 dl tejföl.
A csirkét kis darabjaira vágom, mintha paprikás csirkét készítenék. A csirkedarabokat mindkét oldalán megsózom, majd lisztbe mártom, és beleteszem egy tepsibe, szorosan egymás mellé. A megtisztított vöröshagymát lereszelem, vagy nagyon apróra vágom, és összekeverem a felvert tojással, a tejföllel, a sóval, a borssal, a curryvel, végül az olajat is belekeverem. Ezt az öntetet rálocsolom a csirkedarabokra, és a tepsit lefedem. Az előmelegített, forró sütőbe tolom. Harminc percig párolom az ételt, ezután a fedőt leveszem, és pirosra pirítom a tetejét. Saláta és burgonya kívánkozik mellé.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Lecsós csirke paprikásan
Hozzávalók: 1 kicsi (grillezni való, 80 dkg-os) csirke, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 evőkanál édes, piros fűszerpaprika (aki a csípőset szereti, tegyen bele csípős paprikát is), 1 teáskanál só.
A csirkét darabjaira vágom. (A combokat kettőbe, a mellet négybe, a szárnyakat szintén kettőbe, a hátát pedig ugyancsak kettőbe.) Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra aprítom, és a füstölt szalonna kiolvasztott darabjain üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, majd a tűzre visszatéve a csirkehús darabokat egyenként, mindkét felén lepirítom. Ha az összes hús lepirult, csak annyi vizet (kb. fél pohárral) töltök alá, hogy a csirkedarabok éppen hogy párolódjanak, és ne égjenek. Apránként pótolom az elfőtt-elsült levét. Ha a hús megpuhult, akkor teszem bele a megmosott, kicsumázott, szeletekre vágott zöldpaprikát, és a héjától megszabadított, gerezdekre vágott paradicsomot. Csak annyi ideig párolom együtt, amíg a paradicsom éppen összeesik, a paprika pedig üveges lesz. Nem szabad megkeverni, mert a csirkehús szétesik. A tejföllel lelocsolom, és az edény rázogatása közben addig főzöm, amíg a paprika színe feljön a tejföl tetejére. Galuskával tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Tarhonyás csirkezúza
Hozzávalók: 30 dkg csirkezúza, 25 dkg tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
A megtisztított csirkezúzát ledarálom. A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon finomra vágom, majd 2 evőkanál, forró olajon megfuttatom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután a tűzre visszatéve ráteszem a darált zúzát. Erős lángon fehéredésig keverem, megborsozom, és aláöntök 2 pohár vizet. Megsózom, belekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát, és fedő alatt majdnem puhára párolom. Közben a tarhonyát a maradék olajon jó barnára megpirítom, közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen piruljon. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltöm, és fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben természetesen megsózom. Kevergetni nem kell! Ha a csirkezúza is és a tarhonya is megfőtt, akkor összekeverem, ha szükséges, megsózom, és néhány percre a sütőbe tolom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Csirkemájas rizs
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 25 dkg rizs, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A rizst átválogatom, majd jól átmosva fél órára tiszta, hideg vízbe áztatom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, nagyon finomra aprítom, ezután 2 evőkanál felforrósított olajon megfonnyasztom, és ráteszem a vékony csíkokra vágott csirkemájat. Éppen csak fehéredésig pirítom, közben kevergetem. A rizst gondosan lecsurgatom, és a maradék olajon üvegesre pirítom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vizet töltök rá. Beleszórom a vegetát, a törött borsot, a majoránnát és a tisztított, zúzott fokhagymát. Befedem, és kis lángon, keverés nélkül addig párolom, amíg az összes levét felszívta. Akkor villával - óvatosan, hogy a rizst ne törjem - belekeverem a félretett májat, meghintem a megmosott és nagyon finomra vágott petrezselyemmel, és ismét befedve, betolom az előmelegített, forró sütőbe még 10 percre. Salátával tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Csirkemáj bundában
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 1 tojás, 1 nagy burgonya, 1 dl tej, 3-4 evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál majoranna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez.
A csirkemájat annyi tiszta, hideg vízbe teszem, amennyi jól ellepi, majd fél óráig benne hagyom. Közben a tojást a tejjel habosra felverem, a fűszereket beleteszem, és hozzáadom a nyersen meghámozott és megreszelt burgonyát. Összekeverve annyi lisztet keverek hozzá, hogy a szokásosnál valamivel sűrűbb palacsintamasszát kapjak. Ezután beleteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint 2 evőkanál olajat. A csirkemájat kiszedem a vízből, szárazra törülgetem, és ujjnyi széles csíkokra vágom. Lisztben megmártom, majd a tésztában megforgatva azonnal bő, forró olajba teszem, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsurgatva, sült burgonyával és salátával vagy savanyúsággal tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
 
Csirkemáj-puffancs
Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 10 dkg rizs, 1 egész tojás, 1 dl tej, 2 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi pástétomfűszer, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A csirkemájat forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzöm, amíg megfehéredik. A léből kiveszem, és hagyom kihűlni, majd a megtisztított vöröshagymával együtt ledarálom. A rizst átválogatás után szűrőben megmosom, és a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel feltöltve, sós vízben, fedő alatt kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. Hagyom kihűlni. A tojást habosra verem a tejjel, belekeverem a fűszereket, a darált hagymás májat és a rizst. Ezután annyi lisztet keverek hozzá, hogy formázható, de ne nagyon lágy masszát kapjak. Teáskanállal kis halmokat teszek a zsemlemorzsába, meghempergetem benne, és gombóccá formálva, bő, forró olajba téve, az egyik oldalát fedő alatt pirosra megsütöm. Ezután megfordítva, már fedő nélkül sütöm tovább. A felesleges olajat lecsurgatom, és salátával vagy savanyúsággal, sült burgonyával tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Császárszelet
Hozzávalók: 10 dkg császárhús, 10 dkg párizsi (vagy egyéb felvágottféle), 10 dkg májpástétom, 1 nagy főtt burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 egész tojás, fél dl tej, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál olaj, kevés só.
A császárhúst, a bőrétől megfosztott párizsit, a májpástétomot, a meghámozott burgonyát és a megtisztított vöröshagymát a a húsdarálón kétszer átnyomom, hogy egészen pépes legyen. Hozzáadom a felvert tojást, a tejet és az összes fűszert, majd annyi zsemlemorzsával keverem össze, hogy a massza formázható legyen, de ne kemény. Egy alufólia lapot egy evőkanál olajjal megkenek, ráfektetem a hosszúkásra formált húsmasszát, majd a tetejét bekenem a maradék olajjal, és becsomagolom. Előmelegített, forró sütőben legalább ötven percig párolom, majd a fóliából kicsomagolva, szépen megpirítom a tetejét. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalom. Hidegen is, melegen is nagyon jó. Bármilyen köret illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

HÚSPÓTLÓ FELTÉTEK

Zöldséges fánk
Hozzávalók: 25 dkg vegyes, levesben főtt zöldség, 2 evőkanál burgonyapehely (vagy 1 nagy, főtt burgonya), 1 egész tojás, 1 dl tej, 1-2 evőkanál finomliszt, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál olaj, a sütéshez külön olaj.
A tojást habosra verem a tejjel, majd belekeverem a fűszereket és a burgonyapelyhet (vagy az áttört, esetleg lereszelt, főtt burgonyát). Hozzáadom a villával összetört, főtt zöldséget és az olajat. Ezután annyi lisztet teszek bele, hogy a massza kenhető legyen, de ne lágy. Bő olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a zöldséges masszát. Mindkét oldalát pirosra sütöm, és a felesleges olajat lecsurgatva burgonyaköret mellé tálalom. (Dupla mennyiségben készítve egytálételnek is megfelel, akkor salátát vagy valamilyen hideg mártást kínálok hozzá.)
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Sonkás zellerpuffancs
Hozzávalók: 1 kis zellergumó, 10 dkg főtt sonka vagy tarja, 1 egész tojás, 2 evőkanál finomliszt, fél dl tej, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál sütőpor, olaj a sütéshez.
A zellert gondosan meghámozom, megmosom és letörülgetem, majd nyersen lereszelem. A főtt sonkát nagyon apróra vágom vagy ledarálom. A tojást habosra verem a tejjel, belekeverem a fűszereket és a lisztet, ezután hozzáadom a sonkát és a reszelt zellert. Jól összekeverem. Háromujjnyi olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a zelleres masszát. Fedő alatt sütöm az egyik oldalát, majd ha pirosra sült, megfordítom, és fedő nélkül sütöm tovább. A felesleges olajat lecsurgatom róla, és párolt rizzsel, meg salátával vagy savanyúsággal tálalom. (Dupla adagban készítve elég hozzá egy hideg, majonézes mártás is.)
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Húsos daraszelet
Hozzávalók: 20 dkg bármilyen felvágottféle, 4 evőkanál búzadara, 4 dl tej, 1 egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika, 1 csapott teáskanál só, a bundázáshoz 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa, olaj, a sütéshez.
A felvágottat ledarálom. A búzadarát a tejben hidegen elkeverem, majd kis lángon, folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. Közben a felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát, és ugyancsak hagyom kihűlni. A tojást habosra keverem, összekeverem a darált felvágottal, a pirított hagymával és a már langyos búzadarával, ezután pedig belekeverem a fűszereket. A masszát egy lapos tálcán ujjnyi vastagra szétkenem. Ha teljesen kihűlt, hűtőszekrényben hagyom megdermedni. Féltenyérnyi szeletekre vágva lisztben megmártom, felvert tojásban megforgatom, és zsemlemorzsában meghempergetem. Bő, forró olajban, takaréklángon, pirosra sütöm mindkét oldalát. Salátával vagy hideg mártással önálló étel, fele adagban készítve feltét bármilyen főzelékre.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc (hűtés nélkül).

Tócsni
Hozzávalók: 40 dkg nyers burgonya (tisztán mérve), 2 egész tojás, 2-3 evőkanál finomliszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj, + 2 evőkanál olaj a sütéshez.
A burgonyát hámozás után nyersen lereszelem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az olajat és a fűszereket. Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymát és a nyers burgonyát is hozzáadom. Jól elkeverem, és annyi lisztet teszek hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű massza legyen belőle. Teflonedényben felforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal kis halmokat engedek bele. Tetejét lelapítom, és mindkét oldalát szép pirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Paprikás fánk
Hozzávalók: 1 mélytányér maradék paprikás krumpli (üresen, kolbász nélkül), levével együtt, 1 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál reszelt sajt, 2 dl tejföl, olaj a sütéshez, csipetnyi só.
A paprikás krumplit villával összetöröm, és a levével együtt keverőtálba rakom. Hozzáöntöm a felvert tojást. Annyi zsemlemorzsát keverek hozzá, hogy kenhető massza legyen belőle. Ezután belekeverem a fűszereket és a sütőport, majd bő olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a paprikás masszát. Gyorsan, erős lángon megsütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsurgatom, és a tejföllel lelocsolva tálalom. Párolt rizs vagy főzelékféle illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.

Sült sajtos zsemle
Hozzávalók: 4 db zsemle, 10 dkg reszelt sajt, 2 egész tojás, másfél dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, kevés liszt és zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A tojásokat a tejjel habosra verem. A zsemléket félig bevágom, majd a reszelt sajtot belenyomkodva a zsemlét először belemártom a tejes tojásba, majd a lisztbe, ismét a tejes tojásba, végül a zsemlemorzsába hempergetem. Bő, forró olajban hirtelen, erős lángon pirosra sütöm mindkét oldalát, és a felesleges olajat lecsurgatva róla, főzelék tetejére rakom. Dupla mennyiségben készítve főételnek is alkalmas egy tányér salátával vagy savanyúsággal.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Túrószelet
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 15 dkg finomliszt, 2 egész tojás, késhegynyi sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, olaj a sütéshez.
A tojásokat habosra felverem, beleszórom a fűszereket és a villával átnyomott tehéntúrót. Ezután hozzákeverem a lisztet, és tíz percig hagyom pihenni. Ezalatt az olajat felforrósítom. A túrós tésztából kis gömböket formálok, és a forró olajba beledobva, gyorsan, erős lángon pirosra sütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsurgatom, és tetszés szerinti körettel tálalom. Dupla mennyiségben készítve főételnek is alkalmas hideg majonézes salátával.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Tojáskrokett
Hozzávalók: 2 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 3 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Két tojást keményre főzök. Közben a margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Hozzáadom a fűszereket és a megtisztított, zúzott fokhagymát, ezután hagyom kihűlni. Ekkor belekeverem a nyers tojást és a megfőtt, meghámozott, apró kockákra vágott tojást. Alaposan összedolgozom, és a masszából kis rudakat formázva, mindegyiket belemártom zsemlemorzsába. Bő, forró olajban pirosra sütöm a kis kroketteket, és a felesleges olajat lecsurgatva, főzelékre vagy párolt rizsköretre tálalom. Dupla adagban készítve főételnek, salátával vagy hideg mártással teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Párizsi falatok
Hozzávalók: 15 dkg párizsi (vagy krinolin), 1 egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, olaj a sütéshez.
A párizsi bőrét eltávolítom, a húst ledarálom. A tojást habosra verem, hozzáadom a lisztet és a tejet, majd belekeverem a párizsit és a fűszereket. Az egésznek jó sűrű palacsintamasszának kell lennie. Bő olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a húsos tésztát, és mindkét oldalát pirosra megsütöm. Jól lecsurgatva bármilyen körettel tálalható.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

TÉSZTÁS ÉTELEK

Rakott, húsos kocka
Hozzávalók: 20 dkg disznósajt (vagy bácskai májas), 30 dkg nagykocka száraztészta, 2 dl kefir, 2 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoranna, ízlés szerint só.
A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve, melegen tartom. A disznósajtot ledarálom és összekeverem a kefirrel, a tojások sárgáival, az olajjal és a fűszerekkel, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot óvatosan hozzákeverem. A leszűrt tésztát átforgatom a tojásos masszával, és egy olajjal kikent, kisebb tepsibe simítom. Előmelegített, forró sütőben piros kérget sütök a tetejére. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45-50 perc.

Sajtos kagylótészta
Hozzávalók: 30 dkg kagylótészta, 2 dkg margarin, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 5 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.
A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és egy evőkanál olajra szedem. Melegen tartom. Egy kisebb tűzálló tálat vagy tepsit a maradék olajjal kikenek. Amíg a tészta fő, elkészítem a mártást: a margarint habzásig hevítem a liszttel, felöntöm a tejjel, és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. A fűszerekkel ízesítem, végül a tűzről lehúzva belekeverem a tejfölt, a reszelt sajtot és a külön felvert tojást. A mártást ráöntöm a főtt tésztára, és jól összekeverve, néhány percre beteszem a forró sütőbe.
Elkészítési ideje: kb. 45-50 perc.

Fokhagymás metélt
Hozzávalók: 30 dkg széles metélt, 5 dkg margarin, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só.
A tésztát a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízbe beleteszem és megfőzöm. Meleg vízzel leöblítve, tűzálló tálba, a felolvasztott margarinra szedem, és jól összekeverve, melegen tartom. A tejfölben simára keverem a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd hozzáadom a felvert tojást és a fűszereket. Ráöntöm a tésztára, jól összeforgatom, és 10 percre beteszem az előmelegített, forró sütőbe.
Elkészítési ideje: kb. 45-50 perc.
 
Szalonnás spagetti
Hozzávalók: 30 dkg spagetti, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só.
A spagettit a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, majd leöblítve melegen tartom. Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és zsírját kiolvasztom. Ráteszem a megtisztított, nagyon apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre fonnyasztom. Megsózom, megborsozom, és belekeverem a tejfölt, majd a megfőtt tésztára öntöm. Az egészet jól átforgatom, és a tűzön átforrósítom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Tojásos metélt
Hozzávalók: 30 dkg cérnametélt, 3 egész tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
A cérnametéltet a szokásos módon megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom. Közben a megtisztított és zúzott fokhagymát 3 evőkanál olajon megfuttatom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a tejfölt és a felvert tojásokat. Borssal és sóval fűszerezem, végül belekeverem a reszelt sajtot is. A mártást ráöntöm a főtt tésztára, jól átforgatom, és a maradék olajjal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba simítom. Előmelegített, forró sütőben tizenöt percig sütöm. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Kolozsvári palacsinta
Hozzávalók: 1 egész tojás, 25-30 dkg finomliszt, 3-4 dl szódavíz, 10 dkg kolozsvári húsos, füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott mokkáskanál só.
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűröm. A visszamaradt zsíron sárgára pirítom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Hagyom kihűlni. A tojást kevés szódavízzel habosra keverem, majd a lisztet hozzáadva, apránként felöntöm a maradék szódavízzel, és a szokásos sűrűségű palacsintamasszát keverem belőle. Sóval, borssal fűszerezem, végül belekeverem a szalonnapörcöt és a pirított vöröshagymát is. Az egészet jól összekeverem, és tizenöt percig hagyom állni. Teflonserpenyőben a szokásos módon megsütöm a palacsintákat, és összecsavarva egy hosszúkás, tűzálló tálra vagy tepsibe teszem. A tetejére rálocsolom a tejfölt, és az előmelegített forró sütőben átforrósítom.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Sajtos-diós palacsinta
Hozzávalók: a szokásos módon megsütött 12 db sós palacsinta, 5 dkg darált dióbél, 5 dkg reszelt rokfort, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl.
A diót összekeverem a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával és egy evőkanál tejföllel. A megsütött palacsintákat megkenem a töltelékkel, és összecsavarva mindegyik palacsintát négy darabkára vágom. Egy tűzálló tálba függőlegesen állítom bele a kis rudakat, és leöntöm a maradék tejföllel. Előmelegített, forró sütőbe tolom be fedetlenül annyi időre, hogy a tejföl éppen csak színesedni kezdjen a tetején.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Sajtos-paradicsomos rakott palacsinta
Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 10 dkg reszelt, füstölt sajt, 3 evőkanál fűszerezett paradicsomlé (ketchup), 2 dl tejföl, 1 egész tojás.
A tejfölben elkeverem a ketchupot, a reszelt sajtot és a felvert tojást. Egy palacsintát beleterítek egy kerek tűzálló tálba. Ezt megkenem a sajtos öntettel, majd egy második palacsintát borítok rá. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére ráöntöm a megmaradt mártást, és az előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg színesedni kezd a teteje. A sütőből kivéve cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás. Melegen is, hidegen is nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Palacsintában sült sajt
Hozzávalók: 12 db sós, a szokásos módon megsütött palacsinta, 10 dkg Hajdú vagy parmezán (jellegű) sajt, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kevés só.
A sajtot egyforma vékonyka csíkokra vágom, majd a palacsintákat megtöltöm a sajtcsíkokkal. Négyrét hajtva hosszúkás, tűzálló tálra vagy kisebb tepsire teszem, félig egymásra. A tejfölben elkeverem a zúzott fokhagymát, és megsózom, majd ráöntöm a palacsintákra. Előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a palacsinta tetején lévő tejföl szép barnáspirosra sül, addigra a sajt is megolvad a palacsintában. Salátát nem felejtek el hozzá kínálni.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Csirkés rétes - Frank módra
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 csirke apróléka, 2 egész tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só.
Először elkészítem a rétes töltelékét. A megmosott és feldarabolt csirkeaprólékot a kuktába, a betétre teszem, aláöntök 2 deci vizet, és puhára párolom. Ezután kicsontozom. Nem baj, ha a húst elszecskázom. Apróra vágom. A tejfölt összekeverem a tojással, belekeverem a húsdarabkákat és annyi zsemlemorzsát, hogy nem túl sűrű, de azért kenhető massza legyen belőle. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem. Tíz percig hagyom állni, hogy a morzsa az összes folyadékot beszívhassa. A szétszedett réteslapok közeit kenőtollal beolajozom, és az összes réteslapot egymásra rakom. A lap teljes nagyságában rákenem a tölteléket, és felcsavarom. A rétesrúdat jó éles késsel egyforma 8 darabra vágom, és a sütőlapra teszem. Tetejüket megolajozom, és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. Közben elkészítem a mártást: 1 dl vízben simára keverem a lisztet és a pirospaprikát, majd a tejfölbe öntöm. Zúzott fokhagymával és sóval ízesítve simára keverem, és a már megsült rétes tetejére locsolom. Annyi időre tolom vissza a sütőbe, amíg a mártás is rásül.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Zöldséges rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg vegyes leveszöldség, 2 egész tojás, 4 csapott evőkanál búzadara, 1 csokor petrezselyemzöld, fél dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors.
A rétes töltelékéhez a zöldséget megtisztítom, és az almareszelő durva fokán lereszelem. A tojást habosra verem, belekeverem a búzadarát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítem, végül a reszelt zöldséget is belekeverem. A réteslapokat szétnyitom, kettőt használok egy rúd réteshez. Közüket olajjal bekenem, és a töltelék felét egy csíkban a szélére kenem, majd a rudat felcsavarom. A másik két réteslapot ugyanígy elkészítem, végül a két rudat olajozott sütőlemezre fektetem. Tetejüket is megkenem olajjal, és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc. .

Sajtos béles
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 20 dkg cérnametélt, 2 egész tojás, 2 dl kefir, 5 dkg reszelt, füstölt sajt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, fél dl olaj.
A cérnametéltet a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom. Közben a réteslapot szétszedem, és kettővel kibélelek egy kis tepsit. Kevés olajjal megcsöpögtetem. A tojásokat szétválasztva a sárgákat kikeverem a sóval, a borssal, a pirospaprikával, majd hozzáadom a kefirt és a reszelt sajtot. Ebbe forgatom bele a főtt tésztát, ezután óvatosan belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot. A tésztát belesimítom a réteslappal bélelt tepsibe, és a maradék réteslappal befedem. Tetejére ugyancsak olajat csöpögtetek, és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Kis kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Csirkemájas galuska
Hozzávalók: 2 db csirkemáj, 50 dkg finomliszt, 1 egész tojás, 2-3 dl víz, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi majoranna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj.
A csirkemájat forrásban lévő vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Leszűrve ledarálom. Egy mély tálba beleütöm a tojást, habosra felverem, majd két deci vízzel és a sóval, a borssal, a majoránnával,  és az apróra vágott petrezselyemzöld felével összekeverem, ezután hozzáadom a darált májat, és annyi lisztet, hogy a szokásos galuskatészta legyen belőle. Közben a maradék vizet is hozzákeverem. A galuskát beleszaggatom forrásban lévő, sós vízbe, majd meleg vízzel leszűröm, és a tejföllel összekevert olajra szedem. A maradék petrezselyemzölddel meghintem, és még egyszer átkeverve azonnal tálalom. (Ha nagyon kihűlne, felforrósítom.)
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Túrós galuska
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg margarin, 4 egész tojás, 20-25 dkg finomliszt, 1-2 dl víz, 1 teáskanál só, 2 dl kefir.
A túrót villával áttöröm. Két tojást jó habosra felverek, belekeverem a túrót és 5 dkg olvasztott margarint meg annyi vizet, hogy a liszttel és a sóval összekeverve, a szokásos sűrűségű galuskatésztát kapjam. Forrásban lévő sós vízbe beleszaggatom az apró galuskát, és 2 dkg olvasztott margarinra szedem. Jól összekeverve melegen tartom. A megmaradt tojásokat szétválasztva, a sárgákat kikeverem a kefirrel és kevés sóval, majd hozzáadom az olvasztott, de már nem meleg margarint, valamint a tojások fehérjéből vert kemény habot. Ebbe a masszába óvatosan beleforgatom a galuskát, és a sütőbe betéve, átforrósítom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Tejben főtt metélt
Hozzávalók: 30 dkg szélesmetélt száraztészta, 1 liter tej, 5 dkg füstölt reszelt sajt, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só.
A tésztát apró darabokra tördelem, és beleszórom egy tepsibe. Ráöntöm a tejet, a sót és a borsot. A tepsit szorosan befedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Kb. 30 percig közepes lángon párolom. Akkor van készen, ha a tészta a tejben megfőtt, és az összes tejet magába szívta. A tojássárgákat a tejföllel és kevés sóval kikeverem, majd hozzáadom a reszelt sajtot és a tojásfehérjéből vert, kemény habot. A masszát ráteszem a tésztára. Jól összekeverem, és néhány percre visszateszem a sütőbe. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.


SÓS SÜTEMÉNYEK, VENDÉGVÁRÓ FALATOK

Diós pogácsa
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 egész tojás, 5 dkg nagyon finomra darált dióbél, 1 teáskanál só.
A felengedett tésztát lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra kinyújtom, majd a felvert tojást rákenem a teljes tésztafelületre. Rászórom a sóval elkevert darált diót, és apró pogácsaszaggatóval (vagy likőrös pohárral) kiszaggatom a tésztát. A leeső darabokat összegyúrom, és vékonyra kinyújtom, majd egyforma rudakat vágok belőle. A süteményeket tepsire teszem, nem túl közel egymás mellé, és az előmelegített, forró sütőben a közepesnél valamivel kisebb lángon szép aranysárgára megsütöm. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Fokhagymás pogácsa
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 tojássárga, fél dl tej, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál só.
A vajat habosra keverem a zúzott fokhagymával, és sóval, borssal fűszerezem. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, majd likőröspohárral (vagy kis méretű pogácsaszaggatóval) kiszaggatom. Egy-egy kis kerek lapot megkenek a fűszeres vajjal, és kettőt összeragasztva teszem a sütőlemezre lazán egymás mellé. A tojássárgával simára kevert tejjel megkenem a kis pogácsák tetejét, és az előmelegített forró sütőben szép barnáspirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Gyors tepertős pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, annyi finomliszt, amennyit felvesz, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 egész tojás a pogácsák tetejére.
A tepertőt ledarálom, és hozzáadom a tejet, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztának kell lennie. Egy cipóba formálva folpackkal letakarom, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlemezre teszem, tetejét villával kissé kicifrázom, majd a felvert tojással megkenem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon 15 percig sütöm. Ezután a lángot mérsékelve készre sütöm. Csak akkor szabad enni belőle, ha teljesen kihűlt.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc (pihentetés nélkül).

Diós sóskifli (kb. 12 db)
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, másfél dl tej, 1 evőkanál nagyon finomra darált dióbél, 1 dkg élesztő, 1 púpozott mokkáskanál só, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 teáskanál cukor.
Az élesztőt a tejben elmorzsolom, belekeverem a cukrot, majd egy nagy bögrében hagyom "felfutni". Közben a gyúródeszkára vagy egy nagy tálba szórom a lisztet, a közepébe mélyedést vájok, és beleszórom a sót, a diót és a darabokra vágott vajat, majd beleöntöm a felfutott élesztőt. Az egészet gyorsan összegyúrom, jól kidolgozom, és liszttel meghintve tálba rakom. Tetejére is szórok kevés lisztet, és egy tiszta konyharuhával betakarva duplájára kelesztem. Ezután lisztezett deszkán jól átgyúrom, és 12 egyforma darabra osztom. A tésztadarabokat kifli méretűré és kifliformára alakítom, majd sütőlemezre téve, további fél óráig kelesztem. Előmelegített, forró sütőbe tolom. Ha már sül, de még nem barnul, vízzel kenem be a tetejét, és készre sütöm. Sör vagy bor mellé nagyon finom, de magában vagy egy csésze teával is nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Makói hagymás sütemény
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 18 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só.
A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra vágom vagy lereszelem. A margarint elmorzsolom a liszttel, hozzárakom a tojásokat, a tejet, a reszelt hagymát és a sót. Az egészet jól összegyúrom. Ha a tészta már sima, lisztezett deszkán fél óráig pihentetem. Ezután habzsákba vagy egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóba tömöm, és alufóliával bélelt sütőlemezre különféle alakzatokat nyomok ki belőle. Előmelegített, forró sütőbe tolva, mérsékelt tűznél megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Mákos-sós stangli
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles vajastészta, 1 evőkanál darálatlan mák, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 3 evőkanál tej.
A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Megkenem a habosra felvert, tejjel elkevert tojással. Behintem mákkal a teljes felületét, meg is sózom, és lisztbe mártott derelyemetszővel ujjnyi széles, hosszú csíkokat vágok belőle. Sütőlemezre, egymáshoz nem túl közel elhelyezem a tésztacsíkokat, és előmelegített, forró sütőben világosbarnára megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Sajtgolyó
Hozzávalók: 2 db nagy, főtt, áttört burgonya, 5 dkg liszt, 4 dkg vaj (vagy margarin), 7 dkg reszelt sajt, 1 egész tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott mokkáskanál só, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban, erős lángon sárgásbarnára sütöm. Papírtörülközőre téve leitatom róla a felesleges olajat, és egy fogvájót vagy dárdácskát beleszúrok. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Pizzatészta
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 egész tojás, másfél dkg élesztő, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só.
A tejet langyosra melegítem, majd belemorzsolom az élesztőt, és egy bögrében, letakarva, langyos helyen hagyom "felfutni". Ezután összedolgozom a liszttel, a kissé felvert tojással, a sóval, majd beledolgozom az olajat is. Harmincpercnyi pihentetés után lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtom, és egy közepes nagyságú tepsit kibélelek vele. Előmelegített, forró sütőben félig megsütöm, majd rákenem a tölteléket, és együtt készre sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Paradicsomos pizzatöltelék
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál oregano (szurokfű), bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, törött fekete bors, só és cukor, ízlés szerint, 1 evőkanál olajbogyó.
A paradicsom héját lehúzom, és a húsát felszeletelem. A felforrósított olajon megpirítom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, hozzáadom a paradicsomszeleteket és az összes fűszert, majd együtt megpirítom az egészet. Beleszórom a kimagozott és nagyon finomra megvágott olajbogyót is. Hagyom, hogy kihűljön, ezután sóval és cukorral ízesítve belekeverem a fele reszelt sajtot. Ezzel a sűrű mártással bekenem a tepsiben lévő félig sült pizzát, rászórom a maradék reszelt sajtot, és készre sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.

Sörös-hagymás pizzatöltelék
Hozzávalók: 75 dkg vöröshagyma, fél üveg világos sör, 3 egész tojás, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt gyömbérpor, késhegynyi őrölt szerecsendióvirág, ízlés szerint só, és törött fekete bors.
A megtisztított vöröshagymát kis kockákra vágom, és a margarinon üvegesre fonnyasztom. Ráöntöm a sört, beleszórom a fűszereket, és 10 percig forralom. Ha a mártás besűrűsödött és langyosra hűlt, belekeverem az előzőleg kissé felvert tojássárgákat és a tojásfehérjéből vert kemény habot. Óvatosan beleforgatom a reszelt sajtot is, és a félig sült pizzára kenem. Készre sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Márványtekercs
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 1 dl tejföl, 1 egész tojás, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi só és csipetnyi cukor.
A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. A tejfölt elkeverem a felvert tojással, hozzáadom a reszelt sajtot és a fűszereket. Tisztított, zúzott fokhagymával ízesítem, majd a sajtos krémet rákenem a tészta teljes felületére. Ezután felcsavarom, mintha rétest készítenék. Jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom a rudat, és alufóliával bélelt sütőlemezre teszem a szeleteket, lapjával (krémes felükkel) felfelé. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és szép világossárgára megsütöm. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Húsos gombóckák
Hozzávalók: 25 dkg darált, sovány sertésdagadó, 25 dkg leveszöldség, 1 db zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 dl tej, 1 egész tojás, 1 db közepes nagyságú, nyers burgonya, 1-2 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A tojást habosra verem a tejjel és a mustárral, belekeverem a sót és a borsot, majd hozzáadom a megtisztított és összezúzott fokhagymát. A zsemlét apró kockákra aprítom, és ráöntöm a tejet. Jól átkeverem, hogy a zsemle a tejet felszívhassa. A zöldséget a burgonyával és a vöröshagymával együtt megtisztítom, majd az egészet átnyomom egy húsdarálón. A darált húst, a reszelt burgonyás zöldséget és az összemorzsolt zsemlét a tejes- fűszeres-tojáshoz adom, és az egészet alaposan összekeverem. Addig gyúrom, amíg az összes folyadékot felveszi, és formázható masszává alakul. (Ha túl híg, kevés lisztet adok hozzá.) Tízpercnyi pihentetés után nedves kézzel apró gombócokat formázok belőle, meghempergetem zsemlemorzsában, és forró olajban pirosra sütöm. Papírtörülközőre teszem a már megsült gombócokat, hogy az a felesleges olajat elszívja. Dárdácskákat vagy fogvájót szúrok bele, és hidegen tálalom valamilyen mártással.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Túrós-sajtos falatok
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 10 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt, füstölt sajt, 20 dkg szikkadt kenyér, 1 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 csokor snidling.
A kenyeret nagyon apró kockákra vágom, és a felforrósított olajon, folyamatos kevergetés közben, szép pirosbarnára pirítom, majd ráöntöm a tejet, és jól átkeverve, legalább tíz percig hagyom ázni. Közben a kétfajta túrót villával áttöröm, nagyon kevés tejföllel sűrű masszává keverem, majd hozzáadom a leszűrt, pirított kenyérkockákat, a sót, a borsot és a reszelt sajtot. Az egészet formázható masszává dolgozom, majd nedves kézzel kis diónyi gombóckákat alakítok belőle. Nagyon finomra vágott snidlingben megforgatva, beleszúrok kis dárdácskákat vagy fogvájót, és tálra téve, a hűtőszekrényben jól megdermesztem. Különösen szeszes ital mellé nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Meleg, sajtos italkorcsolya
Hozzávalók: 50 dkg kenyér (lehetőleg zsúr- vagy francia kenyér), 10 dkg reszelt sajt, 1 egész tojás, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, fél dl olaj.
A kenyereket egyforma vékony szeletekre vágom. A tojást habosra felverem, összekeverem a tejföllel, a sóval, a borssal és a curryporral, majd hozzáadom a reszelt sajtot. Az ily módon létrejött sűrű krémmel megkenem a kenyérszeleteket, egyet-egyet egymásra borítok. Kissé összenyomva, vékony csíkokra vágom. Teflonserpenyőben egy-két evőkanál olajat forrósítok, és beleteszek néhány csík sajtos szendvicset, amit barnára pirítok. Ha az alsó fele megsült, óvatosan, lapáttal alányúlva megfordítom, és a másik oldalát is megpirítom, addigra a kenyér között lévő tojásos sajt megolvad, és egybefogja a kenyereket. A megsült kis szendvicseket tálra rakom, és azonnal kínálom. Előre is el lehet készíteni, csak tálalás előtt kell betenni néhány percre a forró sütőbe. Csak melegen jó!
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Kocsonyázott majonézes burgonya                                                 
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 20 dkg vöröshagyma, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál citromlé, 1 teáskanál mustár.
A héjas burgonyát megmosom, majd megfőzöm. Még melegen meghámozom, és kis kockákra vágom. A vöröshagymát tisztítás után hajszálvékonyra karikázom, a karikákat pedig kockákra vágom. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem néhány percre, hogy kissé megszelídüljön. A majonézt simára keverem a kefirrel, a sóval, a borssal, a citromlével és a mustárral, majd belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát. Ebbe a mártásba teszem a még meleg burgonyakockákat és a forrázott, leszűrt hagymát. A hagyma levéből 3-4 evőkanállal hozzákeverek. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon folytonosan kevergetve, feloldom. Ezután beleöntöm a burgonyasalátába, és jól összekeverem. Folpackkal bélelt őzgerincformába vagy egyéb hosszúkás formába töltöm, és a tetejét is letakarva hagyom teljesen kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztem. Tálaláskor deszkára borítom, lehúzom a tetejéről a folpackot, és ujjnyi vastag szeletekre vágom. Szépen feldíszített tálra rakom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK, SÜTEMÉNYEK

Szilvás lepények
Hozzávalók: 30 dkg nem nagyon érett, magvaváló szilva (vagy ringló), 1 egész tojás, 1 dl tej, 8-10 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál só, a tetejére bőven fahéjas porcukor, olaj a sütéshez.
A szilvát megmosom, kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a lisztet és a fűszereket. Palacsintatésztának kell lennie. Beleteszem a szilvát, és tíz percig pihentetem. Közben egy serpenyőben kevés olajat forrósítok, és az evőkanállal adagolt masszát az olajon mindkét oldalán megsütöm. Tányérra téve még forrón meghintem a fahéjas cukorral, és rögtön tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Krémsajtos gyümölcssaláta
Hozzávalók: 1 kg bármilyen nyers idénygyümölcs, a mártáshoz: 10 dkg tejszín krémsajt, 2 dl tejföl, 1 citrom leve és reszelt héja, 3-4 evőkanál porcukor, csipetnyi só.
Először elkészítem a mártást: a krémsajtot simára keverem á tejföllel, megsózom, majd annyi porcukorral édesítem, hogy csak kellemesen legyen édes, de ne túl édes. Reszelt citromhéjat és kevés citromlevet keverek bele, és hűtőszekrényben előhűtöm. Közben a gyümölcsöt (pl. sárgabarackot vagy őszibarackot, vagy meggyet, vagy epret stb.) megmosom, lecsöpögtetem, ha szükséges, leszárazom, kimagozom, és egyforma kis darabkákra aprítom. Nagy kompótostálba rakom, meghintem kevés cukorral, és rálocsolom a citromlevet, majd lefedve beteszem a hűtőszekrénybe. Közvetlenül tálalás előtt adagokra osztom, rácsorgatom a hideg mártást, és rögtön kínálom.
Elkészítési ideje (a hűtési időn kívül): kb. 25 perc.

Gyümölcszselé
Hozzávalók: 1 zacskó eper ízű gyümölcskocsonyapor, 40 dkg eper vagy málna, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.
A gyümölcskocsonyaport lábosba szórom, ráöntök négy deci vizet; és hagyom, hogy megázzon. Közben az epret megmosom, kicsumázom, még egyszer megmosom, és jól lecsurgatom. A nagyobb szemeket félbevágom. (Ha málnával készítem, akkor csak nagyon óvatosan mosom meg, és nem vágom el a gyümölcsöt.) Kompótostálkában elosztom, és a hűtőszekrénybe teszem. A gyümölcskocsonyát lassan, kis lángon melegíteni kezdem, annyi cukrot teszek bele, amennyitől még nem lesz nagyon édes. Reszelt citromhéjjal ízesítem. Folytonos keverés közben feloldom, és egészen forráspontig hevítem, de forralni nem szabad. Hagyom kihűlni. Ezután ráöntöm a tálkákba rakott gyümölcsre, és a hűtőszekrényben megdermesztem.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Hideg mazsolás rizs
Hozzávalók: 10 dkg rizs, 1 liter tej, 10 dkg mazsola, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, csipetnyi só.
A rizst gondosan átválogatom, és többször váltott vízben megmosom, majd lábosba szórom. Ráöntök három deci vizet és a tejet. Megsózom, és fedő alatt addig főzöm, amíg az összes folyadékot felszívja. A még nedves rizsbe belekeverem a megmosott és leszárazott mazsolát; a citromhéjat és a citromlevet, majd lefedve egy-két percig kis lángon főzöm. Végül a lángot elzárva alatta, még húsz percig hagyom befedve. Addigra a rizs is és a mazsola is megduzzad. Hagyom kihűlni, átkeverem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Nemcsak desszertnek jó, hanem vacsorára is alkalmas étel.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Gyümölcsös darakrém
Hozzávalók: fél liter tej, 2 púpozott evőkanál búzadara, 30 dkg bármilyen gyümölcs (lehet befőtt is), a gyümölcs édességétől függően porcukor, csipetnyi só, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejszín.
A tejbe belekeverem a búzadarát, megsózom, és a reszelt citromhéjjal ízesítem. Kis lángon, állandó keverés közben sűrűre főzöm, majd cukorral összekeverve, hagyom kihűlni. A gyümölcsöt megmosom, feldarabolom (a befőttet természetesen a jellegének megfelelően készítem elő), és a már kihűlt darába belekeverem. A tejszínből kemény habot verek, és óvatosan átforgatva kompótostálkákba osztom. Jól lehűtve tálalom.
Elkészítési ideje (hűtés nélkül): kb. 35 perc.

Narancsos túrókrém Júlia módra
Hozzávalók: 1 zacskó vaníliás pudingpor, fél liter tej, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, fél dl víz, ízlés szerint cukor, fél dl narancsszörp, 1 púpozott teáskanál, zselatinpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só.
A pudingot a zacskón lévő előírás szerint elkészítem, és a cukrot meg a narancsszörpöt még forrón belekeverem. Hagyom kihűlni, azonban időnként megkeverem, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Míg a puding hűl, a túrót villával áttöröm, és a vaníliás cukrot belekeverem. A tejszínből kemény habot verek. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a vizet, és pár percig hagyom ázni, azután nagyon kis lángon, folyamatos keverés közben forráspontig melegítem. A lángot lezárva alatta, hagyom langyosra hűlni. A már kihűlt pudingot lazán elkeverem a vaníliás túróval, a folyékony zselatinnal és a tejszínhabbal. Habverővel addig kevergetem, amíg az egész egynemű masszává válik. Ekkor kompótostálkákba osztom, és a tetejét tetszés szerint feldíszítve, beteszem a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Túrókrém turmixban készítve
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 1 zacskó vaníliás cukor, 3-4 evőkanál porcukor, 2 db nagy, savanykás alma, 1 dl tejföl, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só.
Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól kis darabokra vágom. Az összes hozzávalóval együtt turmixgép poharába rakom, és addig keverem, amíg egynemű krém nem lesz belőle. Kompótostálkákba öntöm, és a hűtőszekrényben jól lehűtve egy-két db babapiskótával vagy rolettivel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.

Gyümölcsös parfé
Hozzávalók: 4 dl tejföl, 20 dkg porcukor, csipet só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 25 dkg bármilyen idénygyümölcs, 1 evőkanál zselatinpor.
A megtisztított, kimagozott és darabokra vágott gyümölcsöt turmixgép poharában pépesre keverem. A tejfölt összekeverem a cukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, majd a sóval ízesítve belekeverem a gyümölcspépet. A zselatint fél dl vízben megáztatom, és folytonos keverés közben feloldom. Ezután belekeverem a tejfölös keverékbe. Folpack fóliával bélelt őzgerincformába töltöm, az alját megütögetem, hogy jól összetömörödjön, vagyis a levegő kimenjen belőle, majd a tetejét is lefedve a mélyhűtőben megfagyasztom. Tálalás előtt a fóliát lehúzva róla, forró vízbe mártott késsel felszeletelem.
Elkészítési ideje (fagyasztás nélkül): kb. 25 perc.

Lekváros rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg sárgabarackdzsem (lehetőleg házi), 2-4 evőkanál búzadara a lekvár sűrűségétől függően, 1 egész tojás, 2 evőkanál édes háztartási kekszmorzsa (darált keksz), 5 dkg vaj (margarin), csipetnyi só.
A tojást habosra felverem, és összekeverem a lekvárral, a búzadarával meg a sóval. (Csak akkor keverem hozzá a kekszmorzsát, ha tízpercnyi várakozás után is lágynak bizonyul a lekváros töltelék.) A réteslapokat szétszedve egyenként meglocsolom kevés olvasztott vajjal, és egymásra teszem. A réteslap teljes hosszában rákenem a krémet, majd felcsavarom. Kikent sütőlemezre fektetem a rétesrúdat, és a tetejét is megvajazva, előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Csak akkor szeletelem fel, ha már te

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!