MELEG ÉS HIDEG SZENDVICSRE VALÓK
Paprikás krumplis szendvics
Hozzávalók: 1 mélytányér (maradék) paprikás krumpli kis darabka kolbásszal, 5 dkg reszelt, füstölt sajt, kenyérszeletek.
A levétől leszűrt paprikás krumplit a kolbászdarabbal együtt ledarálom, majd annyi levet adok hozzá, hogy kenhető massza váljék belőle. A mindkét oldalán előre megpirított kenyérszeleteket megkenem a krémmel, és forró sütőben vagy grillsütőben megpirítom. A sütőből kivéve meghintem a reszelt sajttal, és most már csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, amíg a sajt ráolvad a tetejére, de még nem pirul.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Meleg szendvicsre való alapmártás
Hozzávalók: 3 dkg vaj vagy margarin, 1 púpozott evőkanál liszt, 2,5 dl tej, kevés só.
A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd ráöntöm a tejet, és folyamatosan kevergetve olyan sűrűre főzöm, hogy elváljon az edény falától. A masszát hagyom kihűlni, és különféle ízesítőkkel, fűszerekkel, reszelt sajttal összekeverve, rákenem az előzőleg megpirított kenyérszeletekre. Enyhén rápirítom a tetejére.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Fokhagymás mártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál vegeta; késhegynyi törött fekete bors, 1 evőkanál reszelt sajt.
A mártásba belekeverem a zúzott fokhagymát, a vegetát, a borsot és a reszelt sajtot. A megpirított kenyérszeleteket jó vastagon bekenem a sajtos krémmel, és világosra pirítom.
Elkészítési ideje: kb. 5 perc.
Hagymás mártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, késhegynyi reszelt szerecsendió; 1 evőkanál reszelt sajt.
A megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, valamint az összes többi hozzávalót belekeverem a hideg alapmártásba.
Elkészítési ideje: kb. 5 perc.
Krémsajtmártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 1 db camping krémsajt, ízlés szerint só és törött fehér bors, késhegynyi currypor.
A mártásba belekeverem a felsorolt anyagokat, és a kenyérszeleteket a krémmel megkenve rápirítom a tetejére.
Elkészítési ideje: kb. 5 perc.
Mustáros mártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 1 púpozott teáskanál mustár, ugyanennyi paradicsompüré, 1 evőkanál reszelt sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Az alapmártásban elkeverem a felsorolt fűszereket és a reszelt sajtot.
Elkészítési ideje: kb. 5 perc.
Tojásmártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor.
A tojást keményre főzöm, majd nagyon apró kockákra vagdalva adom a mártásba a megtisztított és finomra metélt vöröshagymával meg a fűszerekkel együtt.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Májas mártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 5 dkg májkrém, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál majoranna, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A mártásban simára keverem a májkrémet és a nagyon finomra aprított vöröshagymát. A fűszerekkel ízesítem.
Elkészítési ideje: kb. 5 perc.
Kapros mártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 1 evőkanál jó csípős juhtúró, 1 csokor friss (vagy 1 teáskanál szárított) kapor, ízlés szerint só, törött bors.
Az alapmártást összekeverem a megmosott és finomra metélt friss kaporral és a többi hozzávalóval.
Elkészítési ideje: kb. 5 perc.
Burgonyás mártás
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanálnyi vegeta.
A meghámozott és lereszelt főtt burgonyát belekeverem a mártásba, majd hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát és a vegetát.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Rizskrém
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 2 evőkanál maradék párolt rizs, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors.
Az alapmártásba belekeverem a felsorolt hozzávalókat és a zúzott fokhagymát.
Elkészítési ideje: kb. 5 perc.
Párizsis krém
Hozzávalók: 30 dkg alapmártás, 10 dkg párizsi, 1 evőkanál reszelt sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A párizsit ledarálom, és a reszelt sajttal meg a fűszerekkel együtt belekeverem a mártásba
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Tepertőpástétom
Hozzávalók: 15 dkg jó szárazra sütött tepertő, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 evőkanálnyi mustár, ízlés szerint só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl kefir.
A meghámozott, főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a tepertőt ledarálom, majd az összes fűszerrel és a kefirrel-mustárral összekeverem. A megpirított kenyérszeletekre kenem, és a grillsütőben (vagy a sütőben) megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Tojásos pástétom
Hozzávalók: 2 egész tojás, 5 dkg margarin, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál curry, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma zöld szára), 1 teáskanál mustár, 1 dl kefir.
A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva nagyon apróra vágom. Keverőtálba teszem, hozzáadom a margarint, a zúzott fokhagymát, a nagyon finomra aprított snidlinget és a fűszereket. Az egészet habosra keverem. Hideg szendvicsre való pástétom.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Házi májkrém
Hozzávalók: 1 kis doboz marhamájkrém, 5 dkg margarin, 1 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kefir, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi pástétomfűszer.
Az összes hozzávalót keverőtálba teszem, és jó habosra kikeverem. Hideg szendvicseket készítek belőle.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Rokfortkrém
Hozzávalók: 5 dkg reszelt rokfort, 5 dkg margarin, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.
Keverőtálba teszem az összes anyagot, és habosra keverem. Hideg szendvicsre való krém.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Zöldséges krém
Hozzávalók: 10 dkg, levesben főtt zöldség, 5 dkg margarin, fél dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött bors.
A főtt zöldséget villával összetöröm, a tisztított vöröshagymát finomra vágom, majd az összes anyagot keverőtálba teszem, és habosra keverem. Hideg szendvicsre való.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Túrókrém
Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött fehér bors, csipetnyi porcukor, 1 púpozott mokkáskanál só.
Az összes hozzávalót keverőtálban simára, krémmé keverem. Hideg szendvicsre való.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Halas szendvicskrém
Hozzávalók: 1 doboz bármilyen fajta paradicsomos halkonzerv, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg margarin, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál citromlé.
Az összes hozzávalót habosra keverem. Hideg szendvicsre való krém.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Kolbászos vajkrém
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szárazkolbász, 5 dkg vaj, 5 dkg margarin, 1 evőkanál kefir, ízlés szerint só, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika.
A kolbászt ledarálom, és keverőtálba téve a zúzott fokhagymával meg a fűszerekkel nagyon habosra keverem. Hideg szendvicsre kenhető.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Tejfölös kaporkrém
Hozzávalók: 8 dkg margarin, 1 dl tejföl, 2 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor.
A megmosott és finomra vágott kaprot a tejföllel és a megpuhított margarinnal addig keverem, amíg az egész folyadékot felveszi, ezután keverem hozzá a fűszereket. Hideg szendvicsre való ízes krém.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Fokhagymás tejszínkrém
Hozzávalók: 1 camping krémsajt, 1 doboz tejszín krémsajt, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kevés só, kevés őrölt fehér bors.
A kétféle puha sajtot összekeverem a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Hideg és meleg szendvicsre egyaránt alkalmas krém.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
IGAZI VANÍLIASZÓSZ
Ahogy orült különbség van a két mosolyunk között, amikor ajándékba aranyláncot vagy csak aranyozott bizsut kapunk –fukar és spórolós egyessel kezdodo személyi számúak nyugodtan futassák át az elozo néhány szón még egyszer a szemüket-, úgy az illatos vaníilarúddal vagy a zacskós, etilvanilines cukorral készült mártás is más és más reakciót vált ki abból, akinek van ideje és veszi a fáradtságot, hogy összehasonlítsa.
Hozzávalók:
2.5 deci tej
2.5 deci tejszín
1 vaníliarúd
5 tojássárgája
10 deka cukor
1 evokanál étkezési keményíto
Összeöntöm egy lábosban a tejet meg a tejszínt, aztán beleteszem a félbevágott vaníilarudat és addig melegítem, amíg majdnem felforr. Pont mielott bugyogna, leveszem a tuzrol és hagyom néhány percig állni, hogy beleoldódjon tej és a tejszín keverékébe az igazi vaníliaíz.
Aztán kézi és nem elektromos habverovel habosra keverem a tojássárgát a cukorral és az étkezési keményítovel, majd merokanalanként hozzáadom az átszurt vaníliás tejszínes tejet úgy, hogy közben folyamatosan kavarom-keverem az egészet.
Utána nagyon gyenge tuzön vagy goz fölött besurítem a szószt. Tudom, ez további csuklóedzést jelent, de arra, hogy igazán selymes legyen, nincs más megoldás csak a kitartó kevergetés.
Amikor már elég suru, akkor leveszem a mártást a gyenge tuzrol vagy gozrol és megpihenek. Jöhet a kézi robotgép, dolgozzon az helyettem, amíg ki nem hül a habos, igazi vaníliamártás.
Bo 5 deci lesz belole.
|