ÚJÉVI GOMBÁSLENCSE
Hozzávalók:
˝ kg lencse,
˝ kg gomba (lehetőleg friss),
1 nagy fej hagyma,
2 pohár tejföl,
2 púpozott evőkanál liszt,
1 csipet friss, vagy szárított mentalevél,
2 evőkanál méz,
1 dl étolaj,
1 babérlevél,
só, vagy ételízesítő, bors, őrölt paprika.
Elkészítés:
Egy éjszaka áztatjuk a lencsét, így alig igényel időt az
elkészítése. Kb. egy háromliteres fazékba öntjük, leszűrve. A
gombából, hagymából sűrű pörköltet készítünk, ráöntjük a
lencsére. ž részig felöntjük vízzel az edényt, beletesszük a
babérlevelet, mentát, mézet. Ha a gombapörköltet nem eléggé
ízesítettük, akkor is ízlés szerint. Kb. 45 percig főzzük. Ez
természetesen mindig a lencse függvénye. Ha jónak találjuk, a
tejfölből, lisztből habarást készítünk és hozzáadva
átforraljuk. Ha valaki pikánsan kedveli, citromkarikákat is
rakhat bele.
|