Bevezetés
FORTÉLYOK, A TÚRÓTORTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ
Nyugodtan férjhez mehet, aki ilyen túrótortát tud sütni. Biztos, hogy megbecsülik majd. Talán nincs is több olyan sütemény, amelynek ennyi lelkes híve lenne, mint a túrótortának. Pedig nem is olyan könnyű megsütni. A torta a sütőben szép magasra emelkedik, majd a sütőből kivéve vigasztalanul összeesik.
A helyzetet az alábbi ügyes fogással megmenthetjük: Félidőben a tortát kivesszük a sütőből, a tölteléket hegyes késsel leválasztjuk a sütőforma széléről, öt percig pihentetjük, majd tovább sütjük. A trükköt azután nem is érdemes elárulni, egyszerűen csak arassuk le az osztatlan elismerést.
A HIDEG BÁNÁSMÓDOT SZERETI
Gyúrt tésztának is nevezik, mert a kikevert masszákkal, a piskótatésztával, a kevert tésztával szemben nem keverjük, hanem kézzel gyúrjuk. Mielőtt gyúrni kezdünk, kezünket tartsuk hideg folyó csapvíz alá, és alaposan hűtsük le, mert a tészta nem szereti a meleget (a kézmeleget sem). Puha és ragacsos lesz tőle. És jaj annak, aki ilyenkor tovább lisztezi a tésztát! A sütemény olyan lesz, mint a beton. A mesterek ezért a lehető legrövidebb ideig dolgoznak kézzel. A hozzávalókat késsel dolgozzák el. Az így keletkező durva morzsák azután gyorsan kemény tésztává gyúrhatók.
HASZNOS TUDNIVALÓK A TÉSZTÁRÓL
1. A hozzávalókat, a munkafelületet és kezünket is jól lehűtjük. Munkafelületnek egy nagy márványlap a legalkalmasabb, ami sokáig tartja a hideget.
2. Finomított cukorral dolgozzunk. A durva kristálycukorból a süteményben csúnya, barna pontok keletkeznek. Porcukorral finom, omlós lesz a tészta.
3. Nem baj, ha a tésztában kisebb vajdarabkák maradnak, de inkább kevesebbet gyúrjuk, mint többet!
4. A tésztát sütés előtt mindig pihentetjük: természetesen hűtőszekrényben. Így sokkal egyszerűbb lesz kinyújtani.
5. Ha a tésztába több cukrot teszünk, ropogósabb lesz (pl. tortalapok). Az ilyen süteményt hamar el kell fogyasztani, mert a cukor megköti a levegőt, illetve a töltelék nedvességtartalmát, és a tészta megpuhul.
6. A pihentetés idejére a tésztából cipót formálunk, így csökken a felülete. Folpackba vagy alufóliába csomagolva nem szárad ki.
Receptek
Almás túrótorta 1.
Simára keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát. Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).
Almás túrótorta 2.
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj (vagy margarin), 4 savanykás alma, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor; a formához 2 dkg vaj, 1 evőkanál búzadara.
A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom, és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Külön is kínálható hozzá sárgabaracklekvár.
Almás túrótorta 3.
Hozzávalók: 150 g liszt, 40+40 gr cukor, 1 cs van. cukor, 100 g vaj, 4 tojássárgája + 4 fehérje, 3 alma, 3 ek. mazsola 500 g túró 2 ek étkezési keményítő
Elkészítés: A lisztet, a cukrot a van. cukrot, a db-ra vágott vajat, 2 tojás sárgájával omlós tésztává dolgozzuk, 20 percre hűtőbe tesszük. Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű tortaformát, a tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, megszurkáljuk, és 10 percre előmelegített sütőbe toljuk., majd hűlni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk és felkockázzuk. Mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük. A maradék tésztát a forma szélére dolgozzuk. Összekeverünk 2 tojás sárgáját, a cukrot és a túrót, belevegyítjük a keményítőt, a mazsolát és az almát, 4 tojás fehérje kemény habját. A tölteléket a tésztára terítjük. Megsütjük, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
Amerikai túrótorta
Hozzávalók: 1 csomag kétszersült, 35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 8 db tojásfehérje, 15 dkg barackíz, 3,5 dl tej, 8 dkg cukor.
A tejet a cukorral felforraljuk, és a kétszersültet meglocsoljuk vele. A krémporból a használati utasítás szerint elkészítjük a krémet, hozzáadjuk az áttört túrót és a vajat, habosra keverjük. Üvegtálra rétegezzük az áztatott kétszersültet és a túrókrémet torta alakúra formázva. Tetejére tojáshabot teszünk, melyet a barackízzel készítettünk.
Ananászos túrótorta
Hozzávalók:
Tészta: 8 db tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg kristálycukor.
Töltelék: 30 dkg vaj, 18 dkg kristálycukor, 1 doboz ananász, 5 dkg zselatin. A tésztához való anyagokból, tortaformában piskótatésztát sütünk, majd kihűtjük. A kristálycukor és az ananász levét felhasználva szirupot főzünk. Az egyik felében, a vízben oldott zselatint felfőzzük, a másik felét lehűtjük, és a vajhoz keverjük. A tortakarikát háromfelé vágjuk keresztben. Megtöltjük az ananász ízű vajkrémmel, majd alufóliából egy hosszú szalagot készítve a torta palástját bekerítjük úgy, hogy néhány centiméterrel magasabb legyen, mint a torta. A tetejét ananász szeletekkel díszítjük, mélyhűtőben lehűtjük. Az ananászzselét folyósra lehűtjük, ezzel öntjük ki a torta tetejét.
Banános túrótorta Amanda módra
Hozzávalók: 40 dkg félzsíros tehéntúró, 6 dkg margarin, 6 dkg cukor (méz), 3 tojás, 5 dkg búzadara, 2 közepes banán, 4 dkg mazsola, 1 citrom héja reszelve, díszítéshez 1 banán
A margarint kissé megolvasztjuk, a tojásokkal habosra keverjük. Az áttört túrót, búzadarát, vékonyan felszelt banánt, mazsolát, citromhéjat lazán elkeverjük benne.
Kivajazott tálba simítjuk. Folpackkal (én a jénai tetejével) letakarjuk és 850 W-on 7 (én 5') percig sütjük. majd fedő nélkül még 2,5 percig.
Kihűlve kiborítjuk a tálból. Felszeletelt banánnal és tejszínhabbal kínáljuk.
(Lehet a masszába 1-2 ek. banánízű pudingport is tenni, de akkor kevesebb cukrot.
Így még nem próbáltam. Ananásszal, kajszibarackkal, meggyel, kivivel - ez utóbbinál viszont több cukor kell. Még ezeket sem készítettem.)
(20 perc)
Banános túrótorta Edina módra
Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál liszt
A krémhez 4 dl tej, 1 evőkanál zselatin, 25 dkg túró, 10 dkg margarin. 15 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor, 1/2 citrom héja, 3 banán
A díszítéshez: tejszínhab, zselésítő cukor
Elkészítése: A tojásfehérjéből nem túl keményre vert habba beleszórjuk a kristálycukrot, és jól felverjük majd egyenként a tojássárgákat is belekeverjük Ezután a lisztet is óvatosan belekeverjük. Papírral bélelt tortaformában világosra sütjük.
A krém elkészítése:
Meleg tejben feloldjuk a zselatint, majd a túróval, a margarinnal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citrom héjával összeturmixoljuk.
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, tálcára tesszük és visszakapcsoljuk rá a tortakarika peremét. Így öntjük bele a krémet.
A karikára vágott banánokat beleszórjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük, megdermesztjük. Dermedés után éles késsel körbevágjuk, és lehúzzuk a tortaformát róla. sok tejszínhabbal díszítjük, és apróra vágott zselécukorral megszórjuk.
Citromos-narancsos túrótorta
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű 2,5 l térfogatú sütőformához:
Az omlós tésztához: 10 dkg Rama margarin, 12,5 dkg búzaliszt, 3 dkg őrölt mandula, 4 dkg méz.
A piskótatésztához: 2 db tojás, 7,5 dkg méz, 1 csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 8 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál narancsdzsem.
A "rátéthez": 10 levél zselatin, 50 dkg sovány túró, 12,5 dkg méz, 1 teáskanál reszelt narancs-héj, 2 db narancs, 2 db grapefruit, 2,5 dl tejszín.
A díszítéshez: 2 dl tejszín, 4 dkg sötét színű süteménymáz vagy zselépor.
A lisztből, a mandulából, a margarinból és a mézből sima tésztát gyúrunk. Az omlós tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve, kinyújtva a sütőformába helyezzük, és előmelegített sütőben 175-200 C°-on kb. 10 percig sütjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat 2 evőkanál meleg vízzel, a mézzel, a sóval és a citromhéjjal felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a krémhez adjuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd rászórjuk a masszára, és az egészet lazán elkeverjük. Az omlós tészta alapot narancsdzsemmel bekenjük, majd ráöntjük a piskótamasszát, és további 10 percig sütjük. A zselatint vízbe áztatjuk. A túrót a mézzel és a narancshéjjal elkeverjük. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a gyümölcshúst megtisztítjuk. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk, a levét felfogjuk. Az aprított gyümölcsöt és a gyümölcslevet a túrókrémhez adjuk, és elkeverjük. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk, és a krémhez keverjük. A tejszínt felverjük, és a zselésedni kezdő túrókrémhez keverjük. A tortát kapcsos formába tesszük, a túrókrémmel bevonjuk, és lehűtjük. A tejszínt felverjük, nyomózsákba töltjük, és a torta szélét kis halmokkal díszítjük. A süteménymázat megolvasztjuk, vagy a színes zseléport feloldjuk, és a halmokra mintát rajzolunk. A tortát a félretett grapefruit- és narancs-szeletekkel díszítjük.
Elzászi sós túrótorta
Hozzávalók: 200 g túró, só, bors, 1-1,5 tojás, 4 evőkanál benedekfű-olaj (áldott bogáncsnak is nevezik), 165 g liszt, 3 teáskanál sütőpor, vaj a sütőformához, liszt a deszka lisztezésére, 100 g húsos füstölt szalonna (bacon), 2 fej vöröshagyma, 100 ml tejszín, 5 g étkezési keményítő
Előkészítés: 18 perc
Sütés: 25 perc
1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. 80 g túrót elvegyítünk a sóval, tojással, és 2 kanál olajjal. 160 g lisztben elkeverjük a sütőport, a túróhoz adjuk, és tésztát gyúrunk. A túró állagától függően esetleg még teszünk hozzá lisztet.
2. Egy 26-28 cm átmérőjű sütőformát kivajazunk. Meglisztezzük a gyúródeszkát, kinyújtjuk rajta a tésztát, majd a formába tesszük. Hagyjunk neki némi szélet is.
3. A túrómassza készítéséhez a bacont apróra vágjuk. Megtisztítjuk, megmossuk a hagymát, és kockákra vágjuk.
4. A megmaradt túrót összekeverjük a tejszínnel, 5, g liszttel, keményítővel és a maradék olajjal, majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. A túrómasszát a tésztára kenjük, megszórjuk a hagymával és a baconnal. Körülbelül 25 percig sütjük. Az elkészült tortát kivesszük a formából, és tálaljuk.
Epres túrótorta hidegen
Hozzávalók: 500 g tehéntúró, 120 g vaj/margarin, 150 g cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 5 dl tej, 4 tojássárga, 1 cs. zselatin, 1 cs. gyümölcs-zselépor, 300 g eper
A zselatint a langyos tejben feloldjuk. A túrót kikeverjük 100 g vajjal/margarinnal, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral és a cukorral. Végül belekeverjük a zselatinos tejet. A masszát vajjal kikent tortaformába öntjük, elsimítjuk. Ha megszilárdult, a tetejét kirakjuk eperszemekkel. Az előírás szerint elkészített gyümölcszselével bevonjuk a torta tetejét. Legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta 1.
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg tejszín krémsajt, 25 dkg sárgabarack (lehet kevésbé érett is), 15 dkg sárgabaracklekvár, 4 egész tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, fél citrom leve és reszelt héja, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg mazsola, a forma kenéséhez 2 dkg vaj.
Egy kerek tortaformát a vajjal kikenek, és egy evőkanál búzadarával meghintek. Az összes hozzávalót mély tálban összekeverem. A megmosott, kimagozott, apróra vágott sárgabarackot és a sárgabaracklekvárt is hozzáadom, a megmosott, leszárazott mazsolával és villával szétnyomott tehéntúróval együtt. Habos, könnyű tömegnek kell lennie, amit beleöntök a kikent tortaformába. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben mérsékelt lángon megsütöm. Ha a teteje idő előtt barnulna, akkor ráborítok egy papírlapot. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e már. Tálra borítva kínálom.
Melegen is, hidegen is nagyon jó. Illik hozzá a rummal ízesített sárgabaracklekvár, de a nélkül is nagyon finom.
Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta 2.
(12 szelet)
A tortaformát 2 dkg Ráma margarinnal kikenjük, 1 ek. búzadarával beszórjuk. 25 dkg áttört, félzsíros túrót, 25 dkg tejszín krémsajtot, 2 ek. búzadarát, 15 dkg sárgabaracklekvárt, sót, 4 tojást, 1 cs. vaníliás pudingport, 10 dkg porcukrot, 5 dkg mazsolát, fél citrom levét, reszelt héját, 10 dkg vajat, fél cs. sütőport, 25 dkg felkockázott sárgabarackot mély tálban összekeverünk. A masszát a tortaformába simítjuk, előmelegített, forró sütőben mérsékelt tűznél tűpróbáig sütjük. Ha a teteje idő előtt barnul, papírlappal fedjük le.
Gyümölcsös túrótorta 1.
Hozzávalók:
Tészta: 4 tojás, 80 g liszt 80 g Koronás Kristálycukor, 20 g vaj
Töltelék: 200 g túró, 3 dl tejszínhab 1 csomag hidegen kötő vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 150 g Koronás Porcukor, 10 g zselatin 5 cl víz, reszelt citromhéj
Díszítés: 300 g ananász, narancs vagy kivi, 1 csomag tortazselé kukoricapehely
A tojássárgákat a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. A tojásfehérjét a kristálycukor 2/3 részével kemény habbá verjük. Óvatosan a tojássárgához adjuk, és közben a lisztet is hozzászórjuk. Könnyed keveréssel összedolgozzuk. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, és 180° C-os sütőben 30 percig sütjük. A sütőből kivéve liszttel meghintjük és pihentetjük.
Hideg tejben pudingport, porcukrot, reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot habosra keverünk, hozzáadjuk az áttört túrót, és kemény tejszínhabbal lazítjuk. Az oldott langyos zselatin hozzáadása után ezzel a túrókrémmel egy rétegben beterítjük a kihűlt piskóta-tésztát. Dermedés után gyümölcsökkel díszítjük, s a még folyós tortazselével leöntjük a torta tetejét. A zselé megkötése után kivesszük a formából, és kukoricapehellyel díszítjük az oldalát.
Gyümölcsös túrótorta 2.
A következő két receptünkhöz elegendő egy tortalapot vásárolni, illetve készíteni.
Hozzávalók a piskótakarikához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt.
A tojások tartalmát szétválasztjuk. A sárgáját a cukor egyharmadával habbá verjük, a fehérjéből a fennmaradó cukorral kemény habot készítünk. A tojásfehérjehabot óvatosan a sárgájához keverjük, majd fakanál segítségével a lisztet fokozatosan hozzávegyítjük. A tortaformában, közepesen meleg sütőben kisütjük.
További hozzávalók: a félbevágott piskótakarika egyik fele, 60 dkg, szitán áttört tehén-túró, 12 dkg Rama margarin, 5 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 dkg vaníliás cukor, 5 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 2 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg barackíz, ízlés szerinti gyümölcs, készen kapható gyümölcszselé.
A túrót a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojás-sárgáját, és ismét kihabosítjuk. A tojásfehérjéből és a kristálycukorból kemény habot verünk, melyet a túrós masszához keverünk, ezután hozzáadjuk a lisztet, a pudingport és az olvasztott Rama margarint. A piskótakarikát lekvárral vékonyan megkenjük, tortaformába helyezzük, és az előzőleg elkészített masszát egyenletesen rákenjük. Középmeleg sütőben sütjük.
A kisült és kihűlt túrótortát barackízzel vékonyan megkenjük, tetejét ízlés szerint friss, be-főtt vagy mirelit gyümölccsel díszítjük, majd olvasztott gyümölcszselével leöntjük. Cél-szerű a zselézést még a tortatormában elvégezni. (A túrótorta más sütőformában, tepsiben is elkészíthető.)
Győri almás túrótorta
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara.
A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.
Hagymás-sajtos túrótorta
Hozzávalók: 1 vékony, kerek, sós piskótalap (2 tojásból), 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 dl kefir, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, a tetejére zöldhagyma és reszelt sajt
A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. Az olajon, fedő alatt üvegesre párolom, és kihűtöm. A tehéntúrót áttöröm, és simára keverve a kefirrel valamint a krémsajttal, sóval, borssal megfűszerezem. Ezután a párolt hagymát is hozzáadom. A tejszínből kemény habot verek, amit óvatosan beleforgatok a túrós keverékbe. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaformába. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és beleforgatom a krémbe. A krémet ezután betöltöm a tortaformába, a tetejét simára egyengetem, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm.
Tálalás előtt a tortalappal együtt tálra csúsztatom (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom, így könnyen kijön belőle), majd a tetejét reszelt sajttal, és zöldhagymafejekkel feldíszítem.
Gyümölcsös-mákos túrótorta
Hozzávalók 12 szelethez: 8 dkg liszt, 2 tojás, 1 tojássárgája, 14 dkg cukor, 3 dkg porcukor, 17 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál mák, 50 dkg tehéntúró, 6 evőkanál tej, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, 15 dkg piros ribizli, 15 dkg fehér ribizli, 1 evőkanál citromlé, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csipetnyi só, a nyújtáshoz liszt, a forma kikenéshez margarin
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a tojássárgájával, 5 dkg hideg vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és csipetnyi sóval. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd letakarva, 30 percre hideg helyre állítjuk. Közben a mákot a tejben felforraljuk, és állandó keverés mellett, kis lángon 3 percig főzzük. A maradék vajat vagy margarint 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a pudingport, a citrom levét és reszelt héját is. Végül belevegyítjük az átpasszírozott tehén-túrót és a mákkrémet. A tésztát lisztezett deszkán kb. 24 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. A lapot margarinnal vékonyan kikent formába helyezzük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. Közben a kétféle ribizlit megmossuk, néhány fürttel a díszítéshez félreteszünk, a többit kézzel vagy villával leszemezzük. A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk, és beletöltjük a túrómasszát. Meghintjük a gyümölcscsel, és visszatoljuk a sütőbe. Ugyanazon a hőmérsékleten további 45 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A tortát tálra csúsztatjuk, szélét porcukorral meghintjük. A ribizli-fürtöket a maradék cukorban megforgatjuk, és díszítésül a torta tetejére halmozzuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra,
Hideg túrótorta 1.
Hozzávalók: Vizes piskóta, 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál zselatin, gyümölcsök a díszítéshez
A margarint a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük. 2 tojással csomómentesen eldolgozzuk a túrót, és hozzáadjuk a margarinos cukorhoz. 2 dl tejben megáztatjuk a zselatint, majd 1 dl forró tejet öntünk hozzá, és amikor a zselatin felolvadt, akkor a túrós masszához öntjük, és összedolgozzuk. Piskótaalapra öntjük, tetejét gyümölccsel díszítjük, és hűtőbe tesszük.
Piskóta nélkül is készíthető. Az őzgerincformába öntjük a túrós massza egyik felét, rátesszük a gyümölcsöket, majd leöntjük a massza másik felével, és behűtjük.
Hideg túrótorta 2.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 kocka RAMA margarin fele, 5 tojás, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaniliás cukor
Az 5 tojás sárgáját és a hozzávalókat habosra kell keverni, külön fel kell verni a tojásfehérjét is, aztán külön edényben 5 teáskanál zselatint hideg vízzel el kell keverni, majd annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy 3 dl legyen. Ezt a habosra kevert masszába keverjük, majd finoman hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét is. A sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a masszát, legalább egy órát hűtjük, majd a tetejére gyümölcsöt teszünk, és leöntjük ízesített zselatinnal (a használati utasítás szerint). Dermedésig hűtőben tartjuk, majd felszeletelve fogyasztjuk. :)
Húsvéti túrótorta
16 szelet
Hozzávalók: 1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott meggybefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, csipet só.
Mindkét doboz ananászbefőttet leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal üdítőital készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt turmixgépben összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát, papírral leszárítom. A tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a vaníliás cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az olvasztott, de már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és beleforgatom a kemény tejszínhabot.
A krémet rákenem a piskótalapra, és a tetejét kirakom a félretett ananászkarikákkal. A meggyszemeket belenyomkodom, és a süteményt a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor habszifonból nyomok rá tejszínhabot.
Mandulás túrótorta 1.
Elkészítési idő kb. 1 és 3/4 óra
Hozzávalók 16 szelethez: 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj vagy margarin, 35 dkg cukor, 5 tojás, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 2 dkg szálasra vágott mandula, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só
A nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin a szóráshoz porcukor, folpack
Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk 1 tojást, meghintjük 7 dkg cukorral és a sóval. A szélére rámorzsolunk 12 dkg vajat vagy margarint, majd a közép felé haladva összedolgozzuk. Sima tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
A többi tojást 25 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, 10 dkg vajat vagy margarint, a narancs levét és reszelt héját, végül evőkanalanként a pudingport is. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába fektetjük úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen. Rásimítjuk a túrós tölteléket, majd a tortát előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 70 percig sütjük, A maradék vajat vagy margarint serpenyőben megforrósítjuk, hozzáadjuk a szálasra vágott mandulát és a maradék cukrot. Állandó keverés mellett arany-barnára pirítjuk. A langyosra hűlt túrótortát a karamellizált mandulával és porcukorral meghintve kínáljuk.
Mandulás túrótorta 2.
90 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 50 dkg leveles vajas tészta, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg darált mandula, 1 teáskanál zöldmandula-aroma, 15 dkg porcukor, 4 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt (ha nincs, a búzaliszt is megtelel), 1 dl sűrű tejföl, csipetnyi só.
Először a túrótölteléket készítem el. Az áttört túrót simára keverem a tejföllel, a porcukorral, a tojássárgájával, a sóval, a mandulaaromával és a darált mandula kétharmad részével. Ezután óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A tésztát akkorára nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele olyanformán, hogy magas pereme is legyen. Á túrótölteléket belesimítom a tésztaüregbe, majd a tetejére szórom a maradék mandulát, meghintem kevés porcukorral és az előmelegített, forró sütőbe tolva, közepes lángon tűpróbáig sütöm. Ha a tészta kihűlt, a forma oldalától késsel elválasztom, és csak a tortalappal együtt csúsztatom tálra.
Mazsolás túrótorta
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, 2 l térfogatú sütőformához: 20 dkg Rama margarin, 25 dkg kristálycukor, 4 db tojás, 1 kg sovány túró, 2 csomag vaníliaízű pudingpor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál citromlé, 3 dkg pisztácia, 7,5 dkg mazsola, Rama margarin a forma kikenéséhez, 5 dkg porcukor a díszítéshez.
A margarint a cukorral felhabosítjuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. Egymás után hozzákeverjük a tojásokat, a túrót és a pudingport, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet. A pisztáciát felaprítjuk, a mazsolát megmossuk és leszárítjuk, majd mindkettőt hozzákeverjük a masszához. A sütőforma aljára sütőpapírt helyezünk, peremét megkenjük margarinnal, a túrómasszát a formába töltjük, és előmelegített sütőben, 175 C-on kb. 60 percig sütjük. Ha a torta felülete a sütés közben túl sötét lesz, alumíniumfóliával takarjuk le. Sütés után rácson hagyjuk kihűlni. A torta átmérőjének megfelelő nagyságú papírsablont készítünk, amelyet virágmintára kivágunk, a torta tetejére helyezzük, megszórjuk porcukorral, majd eltávolítjuk a sablont.
Málnás túrótorta
Tészta: fél csomag fagyasztott leveles tészta.
Töltelék: 5 dkg vaj, 3 kiskanál Natreen édesítőpor vagy Glukosweet granulátum, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg tehéntúró, 30 dkg málna.
A leveles tésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, majd belisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk. Alufóliával bélelt tortaformába vagy kis tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 080 °C) 18-20 perc alatt megsütjük.
Közben a vajat az édesítővel, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral simára dolgozzuk, az áttört túrót és a kissé felaprított málnát hozzáadjuk. A megsült tortalapra kenjük, végül letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megdermedjen. Minél előbb tálaljuk, hiszen nyers tojássárgája van benne!
Málnás túrótorta sütés nélkül
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg kókuszos keksz, 8 dkg olvasztott vaj; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2 evőkanál zselatin, fél citrom leve, 8 dkg cukor 3 dl habbá vert tejszín, 25 dkg málna lehet fagyasztott is, olaj.
A 22 cm átmérőjű kerek tortaforma alját alufóliával kibéleljük, majd a forma alját és oldalát kiolajozzuk. A kekszet ledaráljuk, a vajjal összedolgozzuk, kanállal a forma aljára és oldalára nyomkodjuk, majd húsz percre hűtőszekrénybe tesszük. Közben a zselatint fél deci vízben simára keverjük, fél percig főzzük állandó keverés mellet, majd langyosra hűtjük. A túrót a cukorral és a citrom lével habosra keverjük, hozzáadjuk az összetört málnát, belekeverjük a zselatint, és a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk kanállal. A masszát a tésztával bélelt formába töltjük, és 5-6 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Cikkekre vágva tejszínhabbal díszítve kínáljuk.
Meggyes túrótorta
Hozzávalók: 25x30 cm-es felfújt formához 20 dkg vajas keksz, 12,5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, bő 1 dl tejszín, 20 dkg tejszín-krémtúró, 1 üveg meggybefőtt (lehet kapni fél literes üvegben magozott meggyet), 4 ek. búzakeményítő.
Elkészítés: a vajas-kekszet összetörjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a kekszmorzsát és a porcukor felét; jól összedolgozzuk. A keveréket a formába töltjük, és jól belenyomkodjuk; hűtőszekrénybe tesszük.
A túrót a maradék porcukorral és a tejszínnel jól összekeverjük, majd a keksz tetejére kenjük; az egészet ismét s hűtőszekrénybe helyezzük.
A meggyet a levével együtt felforraljuk, és a kevés vízzel kikevert keményítőt hozzáadjuk, állandó keverés mellett felfőzzük, amikor besűrűsödik levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A meggymasszát a kekszes-túrós alapra kenjük, és az egészet tovább hűtjük.
Tálaláskor a tortába gyertyákat szúrhatunk és meggyújthatjuk. Nagyon hangulatos és mutatós.
Milánói túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg zsír, 2 dl víz, 10 db tojás, 1 dkg só.
Töltelék: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 2 dkg vaníliás cukor, 10 dkg mazsola.
A vizet és a zsírt felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, és addig hagyjuk a tűzön állandó kevergetés közben, amíg az edény falától elválik. A tűzről levéve, de még forrón hozzákeverjük a tojásokat, egyenként. A tésztából, vékony torta alakú lapokat formázunk. Forró sütőben sütjük. Elkészítjük a túrókrémet, amit tejszínhabbal díszítünk. A kihűtött tésztalapok közé töltjük a tejszínhabos túrókrémet. Kihűtve, felszeletelve tálaljuk.
Narancsos túrótorta
(10 szelet)
Hozzávalók a tésztához: 3 db tojás, 4 dkg búzaliszt, 45-50 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg narancs, 1/4 pohár kefir, 1/2 narancs héja, 45-50 csepp Polisweet
Elkészítés: A tojások sárgáját a Polisweettel 6-8 percig keverjük robotgéppel vagy 25-30 percig kézzel. Akkor jó, ha a tojásos massza színe kivilágosodik, sűrű és habos lesz. Csomómentesre dolgozzuk, a sütőporral elkevert lisztel, majd óvatosan lazítjuk a keményre vert tojásfehérjével. Papírral bélelt sütőlapon írólap nagyságúra elkenve (kb. 20 x 30 cm). 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve mérsékeljük a lángot. 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a habos massza összeesik. Akkor jó, ha színe világos rózsaszín és a beleszúrt hurkapálcára vagy pecsenyevillára nem tapad. Egy tiszta konyharuhára fektetjük a papírral felfelé. A papírt kenjük meg kevés hideg vízzel, így a keletkező gőz hatására könnyebben lehúzható. A vízzel óvatosan bánjuk, nehogy elázzon a piskóta! Összerakva tetejét narancskarikákkal díszítjük, majd jól lehűtve éles késsel 10 egyenlő szeletre vágva kínáljuk.
Krém elkészítése: a szitán áttört túrót jól kikeverjük az édesítő folyadékkal, a meleg vízben gondosan megmosott narancs lereszelt héjával és 2 evőkanál kefirrel. A krém egyharmad részét rákenjük a felső lapnak szánt piskótára. A maradékba apróra vágva belekeverjük a narancs kétharmadát és elosztjuk a mási két lapon.
Őszbarackkal, eperrel, málnával, ribizlivel, meggyel egyaránt ízletes, mutatós, tápláló.
Sajtos túrótorta
Hozzávalók: 1 vékony kerek piskótalap (2 tojásból), 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 1 dl kefir, 2 dl tejszín, 25 dkg bármilyen befőtt, 8-10 dkg porcukor, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor, 1 citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál piskótamorzsa, csipetnyi só.
A tortakrémhez a tehéntúrót áttörjük és összekeverjük a kefirrel, valamint a krémsajttal. Ezután a cukrot is hozzáadjuk, majd addig keverjük tovább, amíg a cukor elolvad benne. Beleszórjuk a citromhéjat és a sót. Félretesszük. A gyümölcsöt leszűrjük, ha kell, kimagozzuk és feldaraboljuk. A tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe. A piskótalapot betesszük egy kapcsos tortaformába. A tejet a zselatinra öntjük, és kis lángon addig keverjük, amíg folyósra nem oldódik. Ha langyosra hűlt, beleforgatjuk a krémbe. A krémet betöltjük a tortaformába, belenyomkodjuk a gyümölcsdarabkákat, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtjük. Tálalás előtt tortástálra csúsztatjuk a tortalappal együtt (a meglazított tortaforma oldalát körbevágjuk), és a tetejét tetszés szerinti gyümölccsel vagy tejszínhabbal díszítjük. Az oldalára kevés piskótamorzsát hintünk.
Szilvás túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 6 dkg cukor, 12 dkg margarin, 1 tojás, 60 dkg szilva, kockacukor; a töltelékhez: 25 dkg túró, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, fél kanál fahéj, 1 dl tejföl, 2 tojásfehérje
A lisztet, cukrot, margarint és a tojást kikeverjük, és a tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk, úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen. A szilvát félbevágjuk, a mag helyére 1-1 kockacukrot teszünk. A túrót a tojássárgákkal, a cukorral és a tejföllel kikeverjük, a habbá vert fehérjét hozzáadjuk. A tölteléket a tésztára kenjük, a szilvákkal feldíszítjük. 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Fahéjjal megszórjuk.
Tormás túrótorta
4 személyre Nehézség: 2 Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 2 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 kis doboz ecetes torma, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só és cukor, ízlés szerint, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál olaj
A zselatinport kis lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és folyamatosan kevergetve, takaréklángon forráspontig melegítjük. A túrót villával áttörjük, simára keverjük a tejföllel, az ecetes tormával, a citromhéjjal, a sóval és a cukorral. A tejszínből kemény habot verünk, majd a már langyos, de még nem dermedt zselatinnal hozzáadjuk a túrómasszához. Egy kis kuglófformát kikenünk olajjal, belesimítjuk a tormás túrókrémet, és befedve, másnapig dermesztjük a hűtőszekrényben.
Üvegtálra borítva, apróra vágott kaporral és kevés reszelt tormával meghintve tálaljuk.
Barna sörrel a legfinomabb.
TIPP: Főtt sonkával vagy füstölt virslivel fogyasztva rendkívül ízletes.
Túrótorta 1.
Hozzávalók: 6 db tojás, étcsokoládé, 18 dkg liszt, 18 dkg cukor, 50 dkg túró, 25 dkg vaj, 10 dkg mazsola, citromhéj, vaníliás cukor, 20 dkg porcukor.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a tojások sárgáját, majd óvatosan belekeverjük a lisztet. Lisztezett tortaformában, közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Közben elkészítjük a túrótölteléket úgy, hogy a tojások fehérjét habbá verve adjuk a kikevert töltelékbe. Az elkészült tortatésztát rövid ideig pihentetjük, majd három részre vágjuk, töltjük, egy kevés tölteléket visszahagyva. A betöltött tortát szeletelés előtt a hűtőben kifagyasztjuk. A visszamaradt töltelékből kis gombócokat formázunk, melyeket olvasztott csokoládéba mártunk, ezzel díszítjük a szeleteket.
Túrótorta 2.
Hozzávalók: 24 dkg liszt, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 2 g vaníliás cukor, 1 dkg reszelt citromhéj, 10 dkg barackíz.
Töltelék: 1 kg tehéntúró, 6 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 1 vaníliás cukor, citromhéj.
Az elkészített linzertésztával a tortasütő alját és oldalát kibéleljük, majd háromnegyed részig kisütjük. Kihűlni hagyjuk, utána a belsejét barackízzel vékonyan megkenjük. A töltelék anyagaiból egy jó túrókrémet készítünk, és azt a tortába beletöltjük. A tetejét egy kerekre formázott linzerlappal befedjük, középmeleg sütőben megsütjük. Sütés után porcukorral megszórjuk, a tortasütőből kivesszük, és kihűlés után melegvizes késsel szeleteljük.
Túrótorta 3.
Fél margarint, 5 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliáscukrot simára keverünk. Hozzáadunk 50 dkg túrót. 5 tk. zselatint 1 dl vízben kikeverünk, hozzáadunk 2 dl forró tejet. Kicsit hűlni hagyjuk a zselatint, keverjük, a túrómasszába öntjük, jól elkeverjük. Kivajazott tortaformába töltjük. Gyümölccsel díszítjük, miután megszilárdult. 1 cs. gyümölcskocsonyát 4 dl vízzel elkészítünk. Ha kihűlt, a tortára öntjük.
Túrótorta 4.
Habosra keverve 4 tojássárgáját, 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, belekeverünk 13 dkg vajat (a fele margarin is lehet). Ha ismét habos, elkeverve 50 dkg áttört túróval, 2.5 ek. búzadarával, 1 marék durvára szelt mandulával, 10 dkg mazsolával, 1 narancs vagy citrom reszelt héjával, 4 tojásfehérjéből vert kemény habbal, zsírral kent, finom zsemlemorzsával hintett tortaformában úgy sütjük, mint a piskótát. Még melegen deszkára borítjuk. Ha nagyon gazdagon akarjuk adni, csokoládémázzal is bevonhatjuk.
Túrótorta 5.
Hozzávalók 12 szelethez: 4 tojás, 10 dkg Rama, 2 dl tejföl, 0,5 kg túró, 10 dkg cukor, 1 darab citrom, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál baracklekvár, 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa.
A tojássárgáját a cukorral és a Rámával habosra keverjük. Ízesítjük a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával, hozzáadjuk a túrót, a tejfölben elkevert pudingport, és a búzadarával vegyített sütőport. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszát kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt kapcsos tortaformába öntjük, majd közepes tűznél kb. 20 percig (tűpróbáig) sütjük. Ha elkészült, tetejét kevés forró vízzel elkevert baracklekvárral díszítjük.
Túrótorta 6.
1. lépés:
1 zacskónyi étkezési zselatint (25g) beáztatjuk egy kis lábosban, vízzel, úgy hogy annyi vizet adunk hozzá amennyit éppen felvesz. Közben 2 dl tejet felforralunk és hozzáöntjük a beáztatott zselatinhoz, majd csomómentesre keverjük, és hagyjuk lehűlni.
2. lépés:
50 dkg túró, 2 tojás, lehet plusz sárgáját belekeverni a színe miatt, 2 csomag vaníliás cukor, ezt összeturmixoljuk, szintén egy külön tálban, 2. tálban
3. lépés:
5 tojás fehérjét kemény habbá verjük, ismét egy külön tálban.
4. lépés:
5 tojás sárgája, 25 dkg cukor, 25dkg (1 kocka) margarin, ezt habosra keverjük egy külön tálban, az egyszerűség kedvéért 1. tál
5. lépés
Az 1. tálba beleöntjük a 2. tál tartalmát és egyenletesre összekeverjük robotgéppel, vagy kézzel. Ha ez megvan, akkor a már kihűlt, tejes zselatint keverjük hozzá, majd óvatosan, finom mozdulatokkal hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, úgy hogy a habot "ne törjük össze".
6. lépés:
A masszát kerek tortaformába öntjük, ízlés szerint tehetünk a masszába gyümölcsöket (pl. alma, narancs, barack, körte), figyeljünk arra, hogy ne túl sokat rakjunk bele, mert puha lesz a torta, nem lesz "tartása", a tetejét, simára "igazítjuk". Az eligazított torta tetejére díszítésnek gyümölcsdarabkákat teszünk. Ez után berakjuk a hűtőbe, hogy megkeményedjen.
7. lépés:
Ha a torta megkeményedett, elkészítjük a tortazselatint, ennek az elkészítése a tasak hátulján olvasható. A kész zselatint először kanalanként, majd óvatosan a torta tetejére öntjük, majd ismét betesszük hűlni.
8. lépés:
Ha a zselatin megkeményedett, lehet fogyasztani.
Túrótorta 7.
Hozzávalók a tésztához: 5 dkg cukor, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, továbbá hüvelyesek a vakon sütéshez
A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 3 kávéskanál vaníliás cukor, 1 citrom héja, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő, 7 tojássárgája, 7 tojásfehérje, 5 dkg cukor, 5 dkg felolvasztott vaj
A hozzávalókból omlós tésztát készítünk. Egy 26 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk a tésztával (az oldalát is!). 15 percig vakon sütjük, hogy a tortalap, ropogós maradjon, a töltelék ne áztassa el. A töltelékhez a túrót elkeverjük a cukorral (nem árt előtte áttörni szitán), a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a liszttel, a keményítővel és a tojássárgájával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadva a többi cukrot és a folyékony vajjal együtt óvatosan a masszához adjuk. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük, elsimítjuk. 180 C-on összesen 40 percig sütjük. A süteményt még melegen kivesszük a sütőformából. Rostélyra helyezve hűlni hagyjuk.
Létezik egy variációja, ahol meggyből kompótot főzünk - 50-70 dkg gyümölcshöz 10-17 dkg cukrot és 3 evőkanál, kevés vízben vagy gyümölcslében feloldott keményítőt adunk, felfőzzük, amíg a lé be nem sűrűsödik - és a vakon sütött lapra ráhalmozzuk. A túrókrémet ráöntjük, majd megsütjük.
Túrótorta 8.
Hozzávalók: 0,5 kg finom túró (kockatúró), kristálycukor. ízlés szerint, 3 dl zacskós tejszín, 1 cs. vaníliás cukor, babapiskóta, 2 kk. zselatin, 1 cs. tortabevonó zselé, gyümölcs (kb. 1 kg)
Elkészítése: A túrót finomra áttörni, majd ízlés szerint kristálycukorral (kb. 2-3 ek.) összekeverni. A tejszínt kemény habbá felverni a vaníliás cukorral, és óvatosan összekeverni a túrókrémmel. Fél dl forró vízzel feloldani a zselatint, és ezt is a krémhez keverni óvatosan.
A túrókrémből egy keveset a csatos tortaforma aljára kenni. Erre egy sor babapiskótát tenni, majd a maradék krémet rátenni. A tetejét gazdagon gyümölccsel díszíteni. A tortabevonó zselét a leírás alapján elkészíteni, és melegen nagyon óvatosan a torta tetejére önteni.
1/2 napig folpack fóliával letakarva a hűtőben állni hagyjuk.
Túrótorta 9.
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg vaníliás porcukor, 2 tojássárgája, só, sütőpor.
A túrótöltelékhez: 30 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj, 15 dkg főtt áttört burgonya, 4 tojás, 10 dkg vaníliás porcukor, 8 dkg mazsola, 1/2 dl rum, reszelt citromhéj.
Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és hozzátéve a porcukrot, a tojássárgákat, kevés sót és késhegynyi sütőport, összegyúrjuk, kinyújtjuk. A tészta egyharmadát visszahagyva, egy tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. Ezután a túrót burgonyanyomón áttörjük, hozzátesszük a burgonyát, az olvasztott vajat, a vaníliás porcukrot, a rumos mandulát, a tojások sárgáját, és kevés reszelt citromhéjjal ízesítve, jól összekeverjük.
Végül hozzákeverve a habbá vert tojásfehérjét, betöltjük a tortaformába. A tetejét a visszahagyott tésztából megrácsozzuk, és felvert tojással megkenve, középmeleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Mikor kivettük, kicsit állni hagyjuk, és felszeletelve, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Túró torta Edina módra
Hozzávalók: 1/2 kg túró, 3 egésztojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 12 dkg margarin (ráma), 1 csomag mazsola
Az elkészítés módja: A 3 tojás fehérjét egy evőkanál porcukorral felkeverjük. A többi cukorral a tojások sárgáját a margarinnal habosra keverjük. Ezután összekeverjük a felvert tojás fehérjével, pudingporral, túróval és mazsolával. kizsírozott, lisztezett tepsiben közepes lángon sütjük.(a pudingport nem kell főzni)
Túrótorta hidegen
Hozzávalók: piskótalap, 15 dkg Rama margarin, 1 dkg vaníliás cukor, 40 dkg túró, 5 dkg mazsola, 14 dkg kristálycukor, citromhéjreszelék, 10 dkg barackíz.
A margarint a szitán áttört tehéntúróval habosra keverjük, majd hozzáadjuk az ízesítő-anyagokat, a vaníliás cukrot, citromhéjreszeléket, rumba áztatott mazsolát, és végül a cukrot. A piskótalapot barackízzel megkenjük, a túrókrémet egyenletesen rákenjük. Tetejét ízlés szerint friss befőttel vagy mirelit gyümölccsel díszítjük, majd olvasztott gyümölcszselével leöntjük. Célszerű a zselézést a tortaformában elvégezni.
Túrótorta mákkal
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, csipet só.
Jól összegyúrjuk, majd kikent tortaformába nyújtjuk úgy, hogy a forma oldalát is kibéleljük vele, majd rátesszük a mák-tölteléket: 20 dkg darált mákot felfőzünk 2 dl tejben 8 dkg cukorral, 6 dkg vajjal és 4 dkg grízzel. Ha kihűlt, belekeverünk 1 tojást. Ráterítjük a tésztára, majd 1 doboz őszibarack befőttet felszeletelünk, amit a máktöltelékre rakunk.
Erre jön a túrótöltelék: 10 dkg cukrot jól kikeverünk 2 tojássárgájával, 40 dkg túróval, 1 dl tejföllel és 3 dkg liszttel. Ezután belekeverjük a 2 tojás, habbá vert fehérjét, majd a barackra öntjük a túrótölteléket. Tűpróbával ellenőrizve közepes lángnál készre sütjük.
Megjegyzés: az őszibarack helyett készíthetjük sárgabarackkal, cseresznyével vagy meggyel is.
Túrótorta - másképpen
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3 db egész tojás, 2 dl bármilyen befőtt leve, a befőttléhez illő darabos gyümölcsbefőtt, 2 db alma, 5 dkg margarin, 3 evőkanál búzadara, ízlés szerint cukor vagy méz, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, kevés citromlé, a forma kenéséhez kevés margarin és búzadara.
A tehéntúrót villával áttöröm, majd összekeverem a felvert tojásokkal. Hozzáadom a citromhéjat, a sót, a cukrot, a búzadarát, a befőttlevet, a megmosott és kicsumázott, lereszelt almát, az apróra vágott és kimagozott befőttet, végül belecsorgatom az olvasztott, de már nem meleg margarint. Alaposan összekeverem, majd belesimítom egy kikent és búzadarával beszórt, mély, tűzálló tálba. Folpack fóliával lefedem, és a mikrohullámú sütőbe teszem. A legerősebb fokozaton tizenkét-tizennégy percig párolom, közben egyszer-kétszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig nem nyúlok hozzá, illetve csak akkor borítom tálra, ha teljesen kihűlt. Tetszés szerint feldíszítem, és jól lehűtöm, majd cikkekre vágom, mint a valódi tortát szokás.
Túrótorta meggyel
Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta, 12 dkg vaj, 25 dkg túró, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál citromlé, 2,5 dl tejszín, 1 csomag HAAS habfixáló, 60 dkg meggy, 5 dl meggylé, 2 csomag HAAS tortazselé, 2 evőkanál cukor, 5 dkg fehér csokoládé.
Elkészítése: A babapiskótát egy nylon zacskóba tesszük, és sodrófával szétnyomjuk, majd a puha vajjal összegyúrjuk. A tortaformát, amelynek oldalát alufóliával béleljük, tortatálra tesszük, és a piskótamasszát belesimítjuk, kissé lenyomjuk. Az áttört túrót a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével összekeverjük. A tejszint habbá verjük a hab-szilárdítót is beletesszük, majd a túrókrémbe forgatjuk és a meggyet hozzáadjuk, majd rákenjük a tortalapra. Tetszés szerint díszítjük.
Túrótorta metélttel
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 20 dkg cérnametélt, 50 dkg reszelt savanykás alma (tisztán mérve), 4 tojás, 10 dkg mazsola, 3 dl rostos narancslé, 15 dkg cukor, 8 dkg vaj (vagy margarin), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 teáskanál sütőpor; a tortaforma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál porcukor.
A tésztát megfőzöm, és hideg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. Közben egy keverőtálban a tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáadom a sütőport, a száraz pudingport, a felolvasztott, de már nem meleg vajat, valamint apránként belekeverem a narancslevet. Ezután beleforgatom a reszelt almát (levével együtt), és a kihűlt, főtt tésztát. Végül belekeverem a villával áttört túrót, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy jó nagy, kapcsos, kerek tortaforma alját vajjal kikenem, meghintem a porcukorral, és belesimítom a tortamasszát. Előmelegített forró sütőbe tolom, és közepesnél valamivel kisebb lángon, vagyis lassú tűzön megsütöm. Ha a teteje barnulni kezdene azelőtt, hogy a belseje is átsült volna, letakarom egy alufólia- vagy papírlappal. A formában hagyom kihűlni, majd lekapcsolom az oldalát, és tortalappal együtt csúsztatom tálra. A hűtőszekrényben megdermesztem, és cikkekre vágva kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
Túrótorta őszibarackkal
A tésztához: 25 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojás, 12 dkg vaj, késhegynyi sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só,
A töltelékhez: 75 dkg tehéntúró, 1 üveg őszibarackbefőtt, 3 tojás, 7 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj
A lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, hideg vajjal, tojással, sütőporral és sóval tésztává gyúrjuk. Lefedve, 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Az őszibarackbefőttet lecsöpögtetjük. Az omlós tésztát 34 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és kibéleljük vele egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját és oldalát. Villával több helyütt megszurkáljuk, és forró sütőben 5 percig elősütjük. Közben a vajat kikeverjük a cukorral, a zacskó vaníliás cukorral és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, a pudingport és a reszelt citromhéjat. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A túrókrémet 1 cm vastagon a tésztára simítjuk és kirakjuk a gyümölccsel. Rásimítjuk a maradék túrókrémet, és közepesen forró sütőben 70-80 percig sütjük. Ha szükséges, a sütési idő második felében alufóliával betakarjuk.
Túrótorta piskótával
Hozzávalók: 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 6 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál sütőpor;
A töltelékhez: 24 g (8 lap) színtelen zselatin, 200 g kristálycukor, 1/4 l tej, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 5 dl tejszín, 4 tojássárgája, 500 g sovány tehéntúró, 2 evőkanál porcukor, sütőpapír;
Elkészítése: A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
Tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 75 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.
A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojás-sárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük, és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a tejszínhabot.
A piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
Túrótorta - sütés nélkül 1.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 4 tojás, 20 dkg cukor, fél csomag margarin, 3 dl tej, 1 csomag zselatin, 3 dl szörp vagy gyümölcslé, tetszőleges gyümölcs.
A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a margarinnal. A 3 dl tejben oldjunk fel fél csomag zselatint felmelegítve, és ezt adjuk a túrós masszához. Öntsük tortaformába és tegyük hűtőbe. Ha jól összeállt, rakjuk ki a tetszőleges gyümölccsel a tetejét. Vonjuk be a tortát a maradék fél csomag, 3 dl szörpben feloldott zselatinnal. Tegyük újra hűtőbe.
Túrótorta - sütés nélkül 2.
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 0.5 kg túró, 3 cs vaníliás cukor, 1 citrom leve, héja, 1 ek. tejföl, 0.5 l tej, 1 ek. kristálycukor, 1 tasak, étkezési zselatin, gyümölcskocsonyapor, gyümölcsök a díszítéshez, és a tortába, kb. 26 cm átmérőjű csatos tortaforma
Elkészítés:
1. Margarint, porcukrot és tojássárgáját habosra keverjük.
2. A túrót, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt jól összekeverjük.
3. A tejben a kristálycukrot és a zselatint összekeverjük. Kb. 10 percig állni hagyjuk, majd felmelegítjük (közel forrásig) és langyosra hűtjük.
Ha már langyos, akkor összekeverjük az 1-es és 2-es masszával.
Apróra vágott gyümölcsökkel ízesíthetjük.
Formába öntjük. Ha a hűtőben megkeményedik, gyümölccsel díszítjük, gyümölcskocsonyával leöntjük a tetejét.
Ünnepi túrótorta
16 szelet
Hozzávalók 1 ujjnyi vastag, nagy, kerek, készen vásárolt piskótalap (egy szokásos méretű piskótakarikának a harmada, a többi a mélyhűtőben tárolható). 30 dkg tehéntúró, 30 dkg krémsajt, 2 dl tejföl, 3 dl tejszín + 1 dl tejszín a díszítéshez, 3 narancs, 8-10 dkg porcukor, ízlés szerint, 3 evőkanál zselatinpor. 1 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1/2 dl narancslikőr (vagy 1/2 fiola narancsaroma), csipetnyi só.
Előkészítés: a narancsot meghámozom, egyet félreteszek, a többit felkockázom. A tejszínből kemény habot verek. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaforma aljába. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem oldódik.
Elkészítés: a túrót áttöröm és összekeverem a tejföllel, valamint a krémsajttal. Ezután a cukrot és a likőrt is hozzáadom, majd addig keverem tovább, amíg a cukor elolvad. Beleszórom a citromhéjat és a sót. Óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, végül a narancsot és a már kissé lehűlt, de még nem dermedt tejes zselatint keverem bele. A krémet rátöltöm a tortaformába helyezett piskótára, és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt tortástálra csúsztatom a tortalappal együtt (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom), és a tetejét tetszés szerint feldíszítem a félretett tejszínhabbal és a naranccsal.
Túrótorta - másképpen.
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3 db egész tojás, 2 dl bármilyen befőtt
leve, a befőttléhez illő darabos gyümölcsbefőtt, 2 db alma, 5 dkg
margarin, 3 evőkanál buzadara, ízlés szerint cukor vagy méz, 1
mokkáskanál só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, kevés citromlé, a forma
kenéséhez kevés margarin és buzadara.
A tehéntúrót villával áttöröm, majd összekeverem a felvert tojásokkal.
Hozzáadom a citromhéjat, a sót, a cukrot, a buzadarát, a befőttlevet, a
megmosott és kicsumázott, lereszelt almát, az apróra vágott és
kimagozott befőttet, végül belecsorgatom az olvasztott, de már nem
meleg margarint. Alaposan összekeverem, majd belesimitom egy kikent
és buzadarával beszórt, mély, tűzálló tálba. Folpack fóliával lefedem és a
mikrohullámú sütőbe teszem. A legerősebb fokozaton tizenkét - tizennégy
percig párolom, közben egyszer-kétszer megforditom a tálat. A párolási
idő letelte után még tiz percig nem nyúlok hozzá, illetve csak akkor
boritom tálra, ha teljesen kihűlt. Tetszés szerint feldíszitem és jól
lehűtöm, majd cikkekre vágom, mint a valódi tortát szokás.
|