Görög Csirkeleves
Hozzávalók 4 személyre:
fél konyhakész csirke
1 tojás
1 tojássárgája
5 dkg rizs
1 szál sárgarépa
1 fej fokhagyma
1 citrom leve
1 evőkanál margarin
1 babérlevél, só
metélőhagyma
őrölt fehérbors
szemes bors
A megmosott, feldarabolt csirkét, a szeletekre vágott sárgarépát és hagymát a babérlevelet, a felaprított fokhagymát és a
szemes borsot nagy lábosba tesszük. Felöntjük 1 liter vízzel és felforraljuk. A keletkező habot leszedjük, megsózzuk és és
fedő alatt 1 órát főzzük, amíg a hús megpuhul. A csirkét kivesszük a levesből, hűlni hagyjuk, majd kicsontozzuk, lebőrözzük.
A húst csíkokra metéljük. A levelst leszűrjük.
Forró olajon megpirítjuk a rizst, a húsleveshez adjuk, és 15 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul. A felaprított csirkét
visszatesszük a levesbe, ízlés szerint megfűszerezzük, és összemelegítjük.
Közben a tojást és a tojássárgáját a citromlével kikeverjük. Apránként belekeverünk kevés forró levest, majd a folyadékot
folytonos kevergetés mellett a levesbe öntjük. Forralni nem szabad, csak összemelegítjük, különben összeugrik a tojás. A
levest tálalás előtt felaprított metélőhagymával hintjük meg. Azonnal tálaljuk, rozskenyeret és reszeltsajtot kínálunk mellé.
1 adag: 1340 kJ (320 kcal)
Megjegyzés: Még nem próbáltam ki ugyan, de szerintem egy kis száraz fehérborral megbolondítva még pikánsabb. |