Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
FÁNKRECEPTEK

Almafánk 1.
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 35 dkg liszt, fahéj, zsír a kisütéshez.  Az almát meghámozzuk és megreszeljük. A levét gyengén kinyomkodjuk, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd forró zsírba szaggatjuk evőkanállal. pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral meghintjük.
Almafánk 2.
120 perc Nehézség: 3
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez.
Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő "felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén!) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát. Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.
Almafánk 3.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só;
Olaj a sütéshez;
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.
1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint.
Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Almafánk olajsütőben
0.5 dl tejbe keverve 0.5 dkg élesztőt, 1 ek. porcukrot, lefedve, langyos helyen felfuttatjuk. 50 dkg liszt közepébe vájt lyukba beletesszük az élesztőt, 1 kk. sót, 2 tojást, 3 dkg zsírt, annyi tejet, hogy középkemény tészta legyen. Cipóvá gyúrva a tésztát, lisztes tálban, tetejét lisztezve, fedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. Beledolgozva 50 dkg reszelt almát, 0.5 cm vastagra nyújtva közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kis adagokban 180 C-os olajban 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Lecsepegtetve, fahéjas porcukorral hintjük.
Almás fánkocskák 1.
Hozzávalók 25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg jonatán alma, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg mazsola, 7 dkg cukrozott citromhéj, 2 dkg élesztő, 1 zacskó vaníliás cukor, fahéj, só
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a tejben feloldott élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Az almát félbe vágjuk, felkockázzuk. Az almát, a mazsolát és a citromhéjat a tésztába keverjük. Egy órát kelesztjük. Bő, forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk az almás tésztát. A maradék cukrot összekeverjük az őrölt fahéjjal, és a kisült fánkokat beleforgatjuk. Lehetőleg azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 1/4 óra.
Almás fánkocskák 2.
Hozzávalók 25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg jonatánalma, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg mazsola, 7 dkg cukrozott citromhéj, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 2 teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, a sütéshez olaj
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott mazsolát beáztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt. Az átszitált lisztet alaposan összekeverjük az élesztős folyadékkal. Csipetnyi sóval, 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd kézzel rugalmas tésztává gyúrjuk, vagy robotgép segítségével simára dolgozzuk. A meghámozott, megmosott almát félbevágjuk. Magházát kiemeljük, húsát apróra felkockázzuk. Az almát, a lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a nagyon apróra vágott cukrozott citromhéjat a tésztába keverjük. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. Olajjal kikent tarkedli-vagy tojássütőbe 1-1 evőkanál tésztát teszünk, és a fánkokat mindkét oldalon 3-5 percig sütjük. A maradék cukrot összekeverjük az őrölt fahéjjal, majd a kisült fánkokat beleforgatjuk. Lehetőleg azonnal tálaljuk.
Ötletünk: Ha nincs tarkedlisütőnk, az almás tésztát evőkanállal szaggassuk bő, forró olajba. A sütéshez használhatunk fritőzt is.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra
Ananászfánk
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2,5 dl tej, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 8-10 karika ananászbefőtt, kevés ananászlé, 1 dl eperdzsem (vagy ananászdzsem); a sütéshez: 3 evőkanál olaj.
A tojásokat simára keverjük az élesztővel, a porcukorral, a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Sóval ízesítjük, és két órán keresztül pihentetjük. Közben az eperdzsemet 3 evőkanál ananászlével simára keverjük. A lecsöpögtetett ananászkarikákat, először kevés lisztben megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Papírtörülközőre téve a felesleges olajat lecsurgatjuk, és a felforrósított ananászos eperdzsemmel kínáljuk.
Ananászfánk olajsütőben
2 felvert tojást simára keverve 1.5 dkg szétmorzsolt élesztővel, hozzáadunk 2 ek. porcukrot, 1 ek. rumot, 2.5 dl tejet, 15 dkg lisztet, csipet sót, a tésztát, 2 órát állni hagyjuk. Lecsurgatva 10-12 karika ananászbefőttet, megtörölgetjük.
Lisztbe forgatva az élesztős tésztába mártjuk. 2-3 percre 180 C-ra hevített olajba tesszük. Egyszerre keveset süssünk, mert sülés közben megnőnek! Papírtörölközőre rakjuk, hogy az olajat beszívja. 1 dl ananászdzsem és 3 ek. ananászlé sima keverékével tálaljuk.
Angol fánk
Hozzávalók: 1 dl langyos tej, 30 dkg búzaliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 0,5 dl tejszín, 1 evőkanál méz, olaj és liszt a sütéshez, 1 tojás a kenéshez, só
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, lefedjük, és 15 percig pihentetjük. Mély tálban robotgép segítségével összekeverjük a lisztet, a cukrot, a darabkákra tördelt vajat és egy késhegynyi sót, amíg kásás tésztát kapunk. Egy másik tálban felverjük a tojásokat a tejszínnel, és a mézzel, hozzáadjuk az élesztőt, majd a kásás tésztát. Összegyúrjuk a tésztát, és lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és forró sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűtve tálaljuk, dzsemet vagy tejszínhabot kínálunk mellé.
Apáca fánk
Hozzávalók: 5 dl tej * 50 dkg liszt * 4 tojás * só * 3 evőkanál porcukor * 1 teáskanál kakaó * 2 evőkanál baracklekvár * vaj * olaj
A tejben a lisztet 1 evőkanál cukorral addig főzzük, míg az edény falától elválik. Kevergetve, langyosra hűtjük, és a felvert tojássárgákat apránként hozzákeverjük. A masszából 2 evőkanál segítségével gombócokat formázunk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A kisült fánkokat kivajazott jénaiba tesszük, majd kakaós porcukorral meghintjük. Kemény tojáshabot verünk, baracklekvárral ízesítjük, és a fánkok tetejére halmozzuk. Forró sütőben, kis lángon 5-10 perc alatt megkeményedik a hab.
Apró tésztafánk
Hozzávalók: 4 dl víz, 4 dkg liszt, 4 dkg zsír, 1 db tojás, só.
Először lisztpépet készítünk. A vizet a sóval, zsírral fölforraljuk, hozzáadjuk a lisztet állandóan kevergetve, addig amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a tojást. Csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és zsírozott, lisztezett sütőlemezre apró félgömböket fecskendezünk, sütőben lassan megsütjük, szárítjuk. Kettévágva tölthető libamájpürével, vadhúspürével vagy más kenhető húspürével.
Ágifánk
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, három tojássárgája, egy evőkanál rum, egy citrom leve, egy evőkanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, tej, 5 dkg vaj, csipetnyi só, a sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor, barackíz, rum.
1 dl langyos, édes tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel, a tojássárgákkal, a rummal, a citromlével, csipetnyi sóval, a vaníliás cukorral és annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat, és lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral fánkokat szúrunk ki belőle, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. Ez után annyi olajat forrósítunk, hogy a fánkok úszhassanak benne és a fánkok tetejét benyomva, felső felükkel lefelé az olajba rakjuk. Az első felüket fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megfordítva, erős lángon, fedő nélkül fejezzük be a sütést: gyönyörű, szalagos fánkok kerülnek ki a serpenyőből. Alaposan lecsepegtetve, porcukorral meghintve, forró, hígított barackízzel, (esetleg rummal ízesített lekvárral) tálaljuk. Sokkal kevesebb gondunk, tennivalónk van vele, mint a hagyományos fánkkal és legalább olyan finom.
Ági gyors fánkja
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 3 tojás sárgája, 1 fél citrom leve, 1 evőkanál rum, 1 csapott evőkanál porcukor, 4 evőkanál olvasztott vaj.
Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a rétesliszttel, a finomliszttel, a tojássárgájával, a citrom levével, a rummal meg a porcukorral, végül beledagasztunk az olvasztott vajat. Hólyagosra verjük, lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval, vagy széles szájú pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen egy óráig pihentetjük, majd forró olajba rakjuk, tetejüket lefelé, kissé benyomva a közepüket. Fedő alatt, majd megfordítás után már fedő nélkül sütjük. Itatóspapíron vagy háztartási papírkendővel az olajtól leszárítjuk és forró, rumos baracklekvárral kínáljuk.
Bajor fánk
Hozzávalók: Vaj 3 dkg, tojás 1 db, tojássárgája 3 db, cukor 3 dkg, só 1 késh., rum 1 kk., élesztő 3 dkg, tej 1 dl, liszt 90 dkg, tej 3.5 dl.
Elkészítése: Három dkg vajat, 1 egész tojást, 3 dkg cukrot és 3 tojás sárgáját pici sóval habosra keverünk. Azután teszünk bele egy kk. rumot, 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 90 dkg lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen. Jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Kelés után úgy járunk el vele, mint a fánkkal, azzal a különbséggel, hogy zsírba tevéskor két ujjunkkal a közepén lyukat készítünk, és a tálaláskor a lyukba tetszés szerinti ízt teszünk.
Barackfánk
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg ráma margarin, 30-40 csepp Polisweet, 1 mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez: 50 dkg apró kajszibarack, 2 dkg búzacsira, ízlés szerint őrölt fahéj, 6-8 db Polisett.
 Elkészítés: A sütőporral kevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a Polisweettel. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korong közepébe egy magházával lefelé fordított barackot nyomunk, majd megszórjuk 4 csapott evőkanál búzacsira, fahéj és a porrá tört Polisett keverékével. Előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük.
A nyers tésztalapokra szórhatunk málna vagy ribizli szemeket, de ízesíthetjük egy-egy gerezd naranccsal, negyed almával, fél szilvával is.
Bába foga
Végy lisztet, tégy bele tojást, amennyit, amennyit megkíván, kevés sót, gyúrd jól össze, nyújtsd ki félujjnyi vastagra, vágj kétujjnyi szélességű és egy ujjnyi hosszúságú darabokat, irdald meg és süsd ki forró zsírban.
Bálint - napi túrófánkok
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A sütéshez olaj.
A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.
Bécsi gyűrűfánk
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4-4 1/2 dl tej, 4 tojás sárgája, csipetnyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabaracklekvár.
1 dl langyos tejbe keverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd 5-6 cm vastag rúddá formáljuk. Ebből 3 cm-es darabokat levágunk, és egészen vékony rudacskákká sodorjuk. Két rudat összefogva fonatot készítünk belőle, majd ezt a fonatot gyűrűformára hajlítjuk. Lisztezett deszkán további 15 percig pihentetjük a gyűrűket. Bő, forró olajban először az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük. A rummal ízesített sárgabaracklekvárral tálaljuk oly módon, hogy a baracklekvárt a tésztagyűrűk közepébe öntjük. Ez a fánk csak frissen, forrón jó!
Bécsi karikafánk
Hozzávalók: 450 g BL 55 liszt, 1 teáskanál cukor, 15 g élesztő, 0,25 l tej, 1 teáskanál só, 50 g vaj, vagy margarin, 1 tojás.
Készítése: 100 g lisztet a cukorral, élesztővel és a fellangyosított tejjel felfuttatni, a tojást alaposan elkeverni benne és a többi anyaggal, jól kidagasztani, megkeleszteni.
A 16 db-ra osztott és gömbölyített tészta közepét ujjunkkal kilyukasztjuk, és karikára formáljuk, kelesztjük, és forró olajban megsütjük. Egy papírzacskóba 100 g kristálycukrot és 1 teáskanál fahéjat mérünk, összerázzuk, és az olajtól lecsöpögtetett, még meleg fánkokat jól megforgatjuk benne. Melegen tálaljuk.
Bécsi lekváros fánk
A fenti tésztából készül. A 16 db-ra osztott és gömbölyített tésztát 20 percig pihentetjük, majd a közepén kis lyukat képzünk az ujjunkkal, abba egy kanál lekvárt töltünk, jól beborítjuk és összezárjuk a tésztával, még 15 percig pihentetjük, majd megsütjük.
Birsalmafánk
Hozzávalók: 2 szép birsalma (vagy birskörte), 2 db egész tojás, 2 dl kefir (vagy házi aludttej), 15-20 dkg finomliszt, 10-15 dkg porcukor, 1 csapott teáskanál sütőpor, késhegynyi őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, a tálaláshoz birsalmabefőtt (vagy almabefőtt)
A tojásokat habosra felverjük, beleszórjuk a cukrot, a sót, a szegfűszeget és a sütőport, majd a kefirt és a lisztet is hozzáadva, jól kikeverjük. (Egészen sűrű galuskatésztának kell lennie.) Ezután a birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, ismét megmossuk, és kicsumázva belereszeljük a tésztába. Jól összedolgozzuk, végül a 180 fokos forró olajba szaggatjuk egy kis, kerek merőkanál segítségével oly módon, hogy a merőkanalat minden egyes fánk adagolása előtt üresen belemártjuk a forró olajba. (Így könnyen lecsúszik a tészta a kanálról.) A 4-5 perc alatt megsült fánkok jócskán megdagadva kerülnek ki az olajból, ezért egyszerre csak néhány darabot tegyünk a készülékbe. A megsült fánkokat papírtörülközőre tesszük, hogy felitassuk a lecsurgó olajat, és jéghideg birsalmabefőttet kínálunk hozzá. (Vigyázat! A tésztában lévő cukor miatt nagyon gyorsan sül!)
Gyorsan és egyszerűen készíthető.
Birsalmafánk olajsütőben
2 tojást habosra verve hozzáadunk 10-15 dkg porcukrot, 1 csapott tk. sütőport, 1 kk. őrölt szegfűszeget, csipet sót, 2 dl kefirt, 15-20 dkg lisztet. Jól kikeverjük. Egészen sűrű galuskatésztának kell lennie. 2 birsalmát megmosva meghámozunk, újra megmosunk, kicsumázva a tésztába reszeljük. Jól elkeverjük.
Kis, kerek, minden egyes fánk adagolása előtt üresen forró olajba mártott merőkanállal pár darabot a 180 C-os olajba szaggatunk. 4-5 perc alatt megsütjük, leitatjuk. Jéghideg birsalmabefőttet kínálunk hozzá.
Burgonyafánk 1.
Hozzávalók: Héjában sült burgonya 4 db, tojás 4 db, tejföl 4 kanál, vaj 5 dkg, élesztő 4 dkg, tej 1 kanál, liszt 1 dkg, sonka 15 dkg, só 2 késh.
Megjegyzés: Mindenkor bőséges és nagyon forró zsírban sütjük ki, ami azért gazdaságos, mert a bő zsírnak csak kis része fogy el, és a többit, bármihez felhasználhatjuk!
Elkészítése: A sült burgonyát megtisztítjuk. A hány burgonya, annyi tojást és kanál tejfölt veszünk hozzá. Tojásnyi vajat jól kikeverünk. Azután 4 dkg élesztőt pici cukorral tejbe áztatunk, teszünk közé annyi lisztet, hogy kalácstészta keménységű legyen, jól kidolgozzuk, és félretesszük kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felét beszórjuk a következő töltelékkel: 3 dkg vajban 1 kanál morzsát megpirítunk, 15 dkg daráltsonka, 1-2 kanál tej, csipet só. Azután a másik felét a tésztának ráborítjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, újra kelni hagyjuk, és nagyon forró zsírban kisütjük
Burgonyafánk 2.
Hozzávalók: 30 dkg héjában főtt burgonya, 3 db egész tojás, 5 dkg finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi sütőpor, bő olaj a sütéshez.
A még forró főtt burgonyát meghámozom és összetöröm, majd hozzáadom az előzőleg sóval és a szerecsendió-virággal kikevert tojássárgáját, a megmosott és finomra vágott petrezselyem zöldet, a lisztet és a sütőport. Végül beledolgozom a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából olajba mártott evőkanállal kis fánkokat szaggatok a forró zsiradékba, és mindkét oldalát pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és tálalásig melegen tartom
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Burgonyafánk 3.
Hozzávalók: Tojássárgája 4 db, vaj 5 dkg, cukor 1 ek. só 1 késh., élesztő 2 dkg, héjában sült burgonya 12 dkg, liszt 15 dkg, tej 1.5 dl.
Elkészítése: Négy tojás sárgáját 5 dkg vajjal, tetejes ek. cukorral, pici sóval habosra keverünk. 2 dkg élesztőt langyos tejben megkelesztünk. Ha megkelt, összekeverjük a keverékkel, 12 dkg sült, áttört burgonyával és 15 dkg liszttel, de ne nagyon dolgozzuk ki. Vigyázzunk, hogy sok tejet ne tegyünk, mert a burgonya is lágyít! Tovább úgy járunk el vele, mint a fentivel.
Ha kisült, porcukorral hintjük.
Burgonyafánk 4.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 3 dkg vaj, 7 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só, szerecsendió, zsír
A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen áttörjük. Belerakjuk a hozzávalókat, jól eldolgozzuk. A masszából fánkokat formálunk, forró zsírban pirosra sütjük. Reszelt sajttal meghintve, salátával vagy húsok mellé köretként tálaljuk.
Burgonyafánk 5.
25 dkg főtt, áttört burgonyát, 25 dkg lisztet, sót, kis tejben futtatott 2 dkg élesztőt, 1 tojást összegyúrunk annyi langyos tejjel, hogy kelt tészta lágyságú legyen. Beledagasztunk 1 ek. olajat, ujjnyi vastagra nyújtva, kis kiszúróval kerek lapokat szaggatunk belőle. 1-2 órán át langyos helyen kelesztjük. Közepes tűzön, bő, forró olajban sütjük. A fánkok nagyon megdagadnak, gömbölyűvé válnak, maguktól fordulnak meg az olajban, ha van elég helyük.
Burgonyafánk 6.
 (4 személyre)
50 dkg héjában főtt, melegen áttört burgonyába keverünk 1 ek. olajat, 1 habosra vert tojást, sót, kk. reszelt szerecsendiót. 3-4 ek. lisztet adagolva, formázható, lágy tésztává kavarjuk. 1 kk. sütőport is adunk hozzá. Bő, forró olajba szaggatjuk teáskanállal a diónyi fánkokat. (Egyszerre keveset, mert nagyra nőnek!) Ha mindkét oldala megsült, lecsepegtetve tűzálló tálban melegen tartjuk. Mustármártással tálaljuk
Burgonyafánk 7.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg burgonya, 4 dkg vaj, 4 tojássárgája, egy fél dl tej, 2 dkg élesztő, zsír a kisütéshez, 20 dkg darált sonka vagy 10 dkg reszelt sajt. 
Összedolgozzuk a lisztet a főtt, hámozott, áttört burgonyát, a vajat, a tojássárgáját, a fél dl tejet és az élesztőt. pihentetjük. Ha megkelt, fánkokat szaggatunk belőle, forró zsírban kisütjük.  Darált sonkával vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Burgonyafánkok, mandulával.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 3 tojássárgája, 10 dkg mandula, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál só, panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, sütéshez: olaj.
Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük. Eldolgozzuk a sóval, a liszttel, a tojássárgákkal és kb. 5 dkg darált mandulával. Gyúródeszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és hosszúkás téglalapformákat vágunk belőle. A zsemlemorzsába belekeverjük a megmaradt, darabosra vágott mandulát, majd a burgonyafánkokat bepanírozzuk (liszt, tojás mandula morzsa), és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Meghintjük fahéjas porcukorral.
Burgonyás fánk
1/2 kg nyers reszelt burgonya, 25 dkg liszt, 2 dkg felfuttatott élesztővel kelesztve, majd 3 dkg vajat, 3 tojást, kevés sót, annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk, keverünk hozzá, fél órát kelesztjük, kanállal kiszaggatva forró zsiradékban sárgára sütjük.
Burgonyás csöröge.
Hozzávalók: 30 dkg főtt burgonya, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, só, 2 dl tej, 70 dkg liszt, olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A héjában főtt burgonyát áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és annyi lisztet, hogy rétestészta keménységű legyen. Összedolgozzuk, késfoknyira kinyújtjuk. Derelyemetszővel ki- és bevágjuk, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Minél több az olaj, annál magasabb és könnyebb lesz. Édesen vagy sósan tálaljuk.
Créme fánk
10 evőkanál lisztet keverj el 1/2l tejjel, 10 tojás sárgájával, 4 evőkanál porcukorral, s egy kevés vaníliával; ha ezt jól elkeverted, egy lábasban, folyamatos kavarás mellett főzd sűrű péppé. Hagyd kevéssé kihűlni; kenj meg egy tepsit vajjal, tedd bele a pépet, kend el simára egy késsel, úgy, hogy kisujjnyi vastagon legyen. Hagyd kihűlni, tedd a tepsit kis ideig meleg helyre, hogy a tésztát szépen lisztezett deszkára fordíthasd. Ekkor kisebb fánkszaggatóval szúrj belőle apró fánkokat, kend meg tojással, szórd meg zsemlemorzsával, fordítsd meg, a másik felét is kend meg tojással, szórd meg zsemlemorzsával, forró zsírban süsd ki, s cukorral meghintve add fel.
Csacsifüle
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, egy evőkanál porcukor, csipetnyi só; kakaó, mák, ill. dió a megtöltéséhez, vaníliás cukor.
A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük, és egy éjszakán át, pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk, és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.
Császárfánk 1.
25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütőport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, fél csomag vaníliáscukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, és gőzön olvasztott mártó-csokoládéval leöntve vonjuk be.
Császárfánk 2.
(ischl-i fánk, kitűnő)
25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport és 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.
Cseh fánk (Tarkedli)
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 8-10 dkg cukor, olaj, só.
Valahol az elfelejtett kacatok között még meg kell lenni, nagyanyám tarkedlisütőjének, amely hasonlatos volt a jobbára már szintén elfelejtett tükörtojássütőhöz. Morva nagyapám ugyanis a vasárnapi ebédhez gyakran megkívánta a cseh fánkot, a tarkedlit, melyet természetesen mi, gyerekek is nagyon szerettünk.
A langyos tejjel megfuttatott élesztőből, lisztből, cukorból, egy csipetnyi sóból a palacsintatésztánál sűrűbb masszát keverünk, és megkelesztjük. Amikor megkelt, kevés olajat melegítünk a tarkedlisütőben, s egy-egy kanál tésztát teszünk a mélyedésekbe. A palacsintához hasonlóan, de kisebb lángon mindkét oldalát jól átsütjük. Megszórjuk porcukorral, de adhatjuk lekvárral is.
Csehpimasz
Hozzávalók: Tojássárgája 3 db, vaj 5 dkg, cukor 1 ek., só 1 késh., liszt 60 dkg,  élesztő 5 dkg, tej 4 dl.
Elkészítése: Három tojás sárgáját 5 dkg vajjal, cukorral, kevés sóval habosra keverünk, teszünk bele lisztet, élesztőt tejbe áztatva és annyi tejet, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozva, kelni hagyjuk. A hozzá való sütőbe* kevés zsírt teszünk, pirosra sütjük.
Csehpimasz más módon
Elkészítése: A fenti módon készül, de mielőtt sütnénk, a sütőbe tetszés szerinti ízt teszünk, és ezzel sütjük.
Csokoládé fánk 1.
Forraljunk fel két és fél deci tejet egy diónyi vajjal, majd keverjünk bele 2 evőkanál kakaóval dúsított 20 deka lisztet. Fakanállal addig kevergessük a tűz fölött, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Amikor langyosra hűl, dolgozzunk hozzá 2 evőkanál porcukrot, 3 tojás sárgáját, majd a habbá vert fehérjét. Forró olajban - kanállal adagolva - süssük ki. Porcukorral megszórva vagy csokoládé öntettel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Jó tanács: Gazdagíthatjuk a fánkot ízlés szerint darált dióval vagy mandulával, ezeket akkor keverjük a masszához, amikor a tojásokat.
Csokoládé fánk 2.
Hozzávalók: Liszt 50 dkg, só 1 késh. cukor 1/2 kk., tojássárgája 6 db, cukor 10 dkg, csokoládé 10 dkg.
Elkészítése: Fél l forró vízzel fél kg lisztet leforrázunk erős keverés közt. Félre tesszük hűlni. Ezután teszünk bele csipet sót, kevés cukrot és egyenként 6 tojássárgáját. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes fánkszúróval kiszúrjuk. Forró zsírban kisütjük, és még forrón csokoládéval meghintjük.
Csokoládé fánk 3.
Hozzávalók: 2 1/2 dl tej, 5 dkg vaj, 1 1/2 dkg porcukor. Ha forr a tej, belefőzünk 12 1/2 dkg lisztet. Simára keverjük, az után a tűzről levéve egymás után két tojássárgát keverünk hozzá. Olajban kisütjük, és kakaós cukorba hempergetjük.
Csokoládé fánk más módon
Hozzávalók: Liszt 35 dkg, tej 7 dl, só 1/2 késh. rum 2 kk. tojássárgája 12 db, tojásfehérje 6 db, vanília 1/2 rúd, cukor 10 dkg, csokoládé 10 dkg.
Elkészítése: A lisztet forró tejjel leforrázzunk, vigyázva, hogy csomós ne legyen. Félre tesszük hűlni, ha kihűlt teszünk bele 2 kk. rumot, csipet sót, egyenként 12 tojássárgáját és így erősen kidolgozzuk. Kidolgozás után 6 tojás kemény habját könnyedén hozzáadunk. Kanalanként forró zsírba szaggatjuk és kisütjük. Vaníliás, cukros csokoládéban hempergetjük.
Csöröge
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál cukor, étolaj. 
Tegyük egy edénybe a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a rumot, a tojássárgáját és a tejfölt, dolgozzuk jól ki. A tésztát lefödve pihentessük egy kicsit. Ezután gyúródeszkán nyújtsuk ki olyan vastagra, mint a kés foka. Derelyevágó cakkos kerékkel vágjunk körülbelül 8 cm-es kockákat.  A közepüket is bevághatjuk. Forró olajban süssük ki mind a két oldalán, hogy aranysárga színű legyen. Még melegen hintsük meg porcukorral.
Csörögefánk 1.
Jól dolgozunk ki 30 deka lisztet 4 tojássárgájával, fél evőkanál cukorral, csipet sóval, l teáskanál citromlével, és annyi tejföllel, hogy a rétestésztánál kicsit keményebb legyen. Kb. fél centi vastagra nyújtsuk ki. Derelyevágóval rombusz alakúra vagdaljuk, és a közepén bevágjuk. Sütés előtt az egyik csücskét a közepén levő lyukon áthúzzuk, majd forró, bő olajban kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Jó tanács: Aki szereti, egy kevés rumot is adhat a tésztához.
Csörögefánk 2.
Összegyúrva 28 dkg lisztet 14 dkg vajjal, 1 dl tejföllel, 3 tojássárgájával, 4 dkg porcukorral, kis sóval, 15-20 percig pihentetjük. Majd, mint a vajastésztát, 3-szor nyújtjuk, hajtogatjuk, hidegre tesszük. Végül vékonyra nyújtva derelyevágóval egyenlő négyzetekre vágjuk. A tésztalapok közepén a derelyevágóval 2-3 hosszanti csíkot vágunk úgy, hogy a tészta egyben maradjon.
Forró, bő zsírban hirtelen kisütve szitára rakjuk. Tálaláskor fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintjük.
Csörögefánk 3.
Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, pici pálinka, só, cukor, citromhéj, tejföl.
A tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a pálinkát, a sóval, a cukorral, a citromhéjjal és a tejföllel összegyúrjuk.
Csöröge- vagy forgácsfánk
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 5 tojássárgája, 3 dl tejföl, 0,5 dl rum, 1 mokkáskanál só.
A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
Utána fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, majd összegyúrjuk (ezt a műveletet háromszor megismételjük), végül a vékony lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Csöves fánk
Hozzávalók: Liszt 25 dkg, cukor 25 dkg, mandula 4 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, őrölt fahéj 1 késh., citromhéj 1/2 db-ról, bor 1.5 ek.
Elkészítése: A lisztet deszkára tesszük, cukorral, finomra darált mandulával, vajjal, kis törött fahéjjal, citromhéjjal, vaníliával, kevés sóval, 2 tojássárgájával, másfél ek. borral. Ezeket jól összedolgozzuk. Azután késfoknyi vastagra nyújtjuk, hosszúkás darabokra formáljuk, és fahéjfánk sütővel sütjük.
Diófánk 1.
180 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 egész tojás, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só; 1 dkg zsír a tepsi kikenéséhez, a tészta tetejére 1 tojás és diós porcukor.
A darált diót, a lisztet, a porcukrot, a vajat és egy tojást a sütőporral meg a sóval együtt tésztává gyúrom, és hűtőszekrényben két órán keresztül pihentetem. Ezután lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtom, majd ugyancsak kétujjnyi hosszú rudakat vágok belőle. A rudakat is kétujjnyi darabokra vágom, így egyforma nagy tésztákat kapok. Tenyeremmel gombócokká gömbölyítem. A zsírral kikent tepsire jó távol teszem egymástól, mert a gombócok legalább duplájukra nőnek majd sülés közben. Tetejüket a felvert tojással megkenem, majd előmelegített, forró sütőben, közepes lángon, szép pirosra megsütöm. A sütés első 10 percében a sütő ajtaját nem szabad kinyitni! A tepsiből kivéve rögtön meghintem diós porcukorral. Melegen is, hidegen is nagyon jó.
Diófánk 2.
8 deka lisztet 7 deka darált dióval összekeverünk, majd 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk, miközben hozzáadunk 2 csapott evőkanál cukrot. A habverőt fakanálra cseréljük, és a masszába belekeverünk még 10 deka porcukrot, majd a lisztes diót. Papírral bélelt sütőlemezre habzsákból félgömböket formázunk, a tetejüket finoman megszórjuk porcukorral, és 150° C-on kisütjük. Amikor kihűlt, kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Jó tanács: Ezt a fánkot nem szabad magas hőmérsékleten sütni, inkább csak szárítani.
Diós zabfánk
(8-10 személyre)
Hozzávalók: a tésztához 15 dkg zabpehely, 5 tojás, 10 dkg margarin, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 20 dkg szilvalekvár, 10 dkg finomra darált dióbél, csipetnyi só.
2 dl vízbe beleteszem a margarint és a sót, majd felforralom. Beleöntöm a finomra darált zabpelyhet, és kis lángon addig kevergetem, amíg az egész masszává összeáll. Kihűtöm, és egyenként belekeverem a tojásokat. Nyomózsákba teszem, és alufóliával bélelt, nagy tepsire diónyi halmokat nyomok belőle, egymástól legalább egy centi távolságra. Előmelegített, forró sütőben szép sárgára megsütöm. A szilvalekvárt összekeverem a darált dió felével, és megtöltöm vele a félbevágott fánkokat. Ezután a lekvárral bekent fánktetőket belemártom a megmaradt dióba, és kalap gyanánt visszaillesztem a tetejükre.
Erdélyi főtt fánk
1 nagy pohár tejet felforralunk, hozzáadunk csipetnyi sót, 1 lapos kávéskanálnyi szódabikarbónát, 3 kockacukrot, belekeverünk 1 pohár lisztet. Tűztől levesszük, és simára keverjük. Ha már kissé kihűlt, egyenként hozzákeverünk 3 tojássárgát és 3 tojás, keményre vert habját, jól összedolgozzuk. Forró, bő olajban kanállal beleszaggatjuk a tésztát, fedő alatt lassan sütjük, azután megfordítjuk, és újból lefedjük, ropogósra sütjük. Reszelt csokoládéba, vagy porcukorral kevert kakaóban megforgatjuk, melegen tálaljuk.
Erdélyi túrófánk 1.
Fél kiló tehéntúrót krumplinyomón áttörünk, és három tojás sárgájával, öt deka zsemlemorzsával meg csipetnyi sóval összekeverjük. Legalább egy óráig, de még jobb, ha félnapi állni hagyjuk, majd a tojások habbá vert fehérjét is óvatosan, nehogy a hab összetörjön, beleforgatjuk. Vizes kézzel kb. 10 centi hosszú, kétujjnyi kroketteket formázunk belőle, és zsemlemorzsába forgatjuk. Vastag falú vas-, illetve teflonserpenyőben bőven olajat forrósítunk, a fánkokat belerakjuk, és az első felüket takaréklángon, a másik felüket erős lángon szép pirosra sütjük. A megmelegített tálat fehér papírszalvétával vagy papírtörölközővel kibéleljük, és a fánkokat erre szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassa róla. Fahéjas porcukorral kínáljuk, hogy ki-ki kedve szerint meghinthesse vele a tányérján lévő túrófánkot. A túrófánk sajtos változata is kitűnő, a nyers tésztából vizes kézzel kis, gömbölyű fánkokat formázunk, és mindegyik közepébe dobókocka nagyságú sajtot dugunk. Úgy sütjük, mint az édes változatát, és főzeléknek feltétként adjuk.
Erdélyi túrófánk 2.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg túró, 2 tojás sárga, kevés só, sütőpor, 12 dkg cukor.
A hozzávalókat összegyúrjuk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval szaggatjuk, és forró zsírban világosra sütjük.
Fahéjas fánk
75 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 28 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 3 teáskanál porcukor, 3 tojássárga, 1,5-2 dl tej, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor, csipetnyi só.
A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd a közepébe vájok egy mélyedést és beleszórom a cukrot, a tojássárgáját, a sót. Annyi tejjel gyúrom össze, hogy kemény tésztát kapjak. A tésztát pihentetés nélkül félujjnyi vastagra nyújtom a lisztezett deszkán, majd kicsi fánkszaggatóval (vagy likőrös pohárral) kiszaggatom. Bő, forró olajban fedő alatt pirosra sütöm mindkét oldalát. Az olajból kivéve alaposan lecsöpögtetem, és még melegen megszórom a fahéjas cukorral.
Fahéjfánk
Hozzávalók: Liszt 0.5 kg, tojás 3 db, só 1 késh., cukor 1 kk., élesztő 5 dkg, tej 2.5 dl, vaj 25 dkg, cukros fahéj 2 ek.
Elkészítése: Fél kg liszthez vegyünk 3 egész tojást, kevés sót, kávéskanálnyi cukrot és 5 dkg tejben áztatott élesztőt. Langyos tejjel rétestészta keménységűre hagyjuk. Jól kidolgozzuk, és lisztezett gyúródeszkán kelesztjük. Kelés után kinyújtjuk, és háromszori nyújtás alatt 25 dkg vajat keverünk bele, amely után úgy hajtjuk fel, mint az írós vajas tésztát (ld. ott). A negyedik nyújtásnál ujjnyi vastagra hagyjuk, és úgy járunk el vele, mint a fánk tésztával.
Sülés után cukros fahéjjal leszórjuk.
Fahéjfánk más módon
Hozzávalók: Vaj 5 dkg, tojássárgája 4 db, cukor 1 kk., só 1 késh. élesztő 1 dkg, bor 1 dl, tejföl 2 dl, liszt 25 dkg, fahéjas cukor 2 kk.
Elkészítése: 5 dkg vajat 4 tojássárgájával, pici cukorral, sóval habosra keverünk, 1 dkg élesztőt, 1 dl langyos borban megáztatunk. A tojás közé 2 dl savanyú tejfölt teszünk, és annyi lisztet, hogy rendes fánktészta legyen belőle. Ezeket nagyon jól kidolgozzuk, azonnal lisztezett deszkára tesszük, és félórai időközben nyújtjuk háromszor. A negyedik nyújtásnál fél kisujjnyi vastagra hagyjuk, hosszúkás darabokat vágunk belőle, és ehhez való formára hajtjuk, és szép pirosra sütjük. Fahéjas cukorral hintjük.
Farsangi fánk 1.
Hozzávalók: 7 dl liszt * 3 dl tej * 3 dkg élesztő * só * 1 evőkanál cukor * 4 tojássárgája * 4 evőkanál vaj * olaj
1 dl tejből, a cukorral és a morzsolt élesztővel, kovászt készítünk. Tálba öntjük a lisztet, sót, a tojássárgáját, és állandó keverés mellett 2 dl langyos tejet, olvasztott vajat, és fakanállal simára eldolgozzuk. Kemény, rétestészta-fogású kell, hogy legyen. Langyos helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán 2 cm-re nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kelni hagyjuk egy félóráig. Bő olajban sütjük, de az olaj ne legyen égetően forró, s az alsó felét fedő alatt sütjük, megfordítás után fedő nélkül. Ha az olaj nagyon felmelegedne, öntsünk hozzá hideget.
Farsangi fánk 2.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 3-4 dl tej, 6 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, a sütéshez bő olaj, a tálaláshoz 2 evőkanál rum, 2 dl sárgabaracklekvár.
A szétmorzsolt élesztőt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, és bő 1 dl tejet. A tésztát addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá nem válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk, és a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára nem nő. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés tésztát tegyünk bele, mert sülés közben a fánkok nagyra nőnek! Az alsó felét fedő alatt sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás cukorral, és a rummal hígított baracklekvárral tálaljuk.
Farsangi fánk 3.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, citrom, só, zsír.
Egy dl langyos tejben megáztatott élesztővel, 8 dkg liszttel, 2 dkg cukorral kovászt készítünk, és langyos helyen megkelesztjük. A tojássárgákat 3 dkg cukorral kikeverjük, a rumot hozzáöntjük, citromhéjat reszelünk bele. A többi lisztből langyos tejjel, egy kis sóval, közép-keménységű tésztát keverünk, hozzáadjuk a bekevert tojássárgáját, a megkelt kovászt, jól összekeverjük. Ezután fokozatosan, háromszorra hozzáöntjük a felolvasztott langyos vajat, majd fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd, és a fakanálról le nem válik. Ekkor kissé belisztezzük, és ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, lisztezett ruhára rakjuk, és letakarva ismét kelni hagyjuk. Ha megkelt, a tészta közepét ujjunkkal egy kissé benyomjuk, és a benyomott oldalával tesszük nem túl forró zsírba. Egyszerre ne tegyünk sokat a zsírba.  Előbb fedő alatt sütjük, majd ha szép világosra, barnára pirult, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A kisült fánkokat szitára vagy rácsra szedjük, lehetőleg azonnal tálaljuk vaníliás porcukorral meghintve. Külön csészében hígított barackízt adunk hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 25 középnagyságú fánkot süthetünk. A fánkot az ország egyes vidékein perecnek is hívták.
Farsangi fánk 4.
2 dkg élesztőből kis langyos, cukros tejjel kovászt készítünk. 40 dkg lisztet tálba téve, ráöntjük a kovászt. Belekeverünk 2 tojássárgát, 5 dkg vajat, 5 dkg cukrot, sót, annyi langyos tejet, hogy a galuskánál kissé keményebb tésztánk legyen, hólyagosra dolgozzuk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztes deszkán, tetejét belisztezve, ujjnyi vastagra kihúzzuk. Kiszaggatva 30 percig meleg helyen pihentetjük. Bő, forró olajban sütjük, előbb fedve (tetejével lefelé), megfordítva fedetlenül. Porcukorral, barackízzel tálaljuk.
Farsangi fánk 5.
50 dkg rétesliszthez 6 tojás sárgáját, 6 dkg olvasztott vajat, 5 dkg porcukrot, 4 dl tejet, 1 evőkanál rumot, 2 dkg élesztőt és csipet sót veszünk. Szokásos módon járunk el. (Kelesztés, szaggatás, kelesztés, bő zsírban, sütése fedő alatt, majd megforgatva szabadon).
Farsangi fánk 6.
A liszt és a tojás ne legyen hideg.
Keverj 2 kanál írósvajat 6 tojás sárgával, fél liter tejjel, melyben előbb élesztőt áztattál, egy kanál cukorral, sóval és annyi liszttel, amennyit megkíván, hogy a tészta lágy legyen. Ekkor verd fel jól. Lágy legyen. Ha megkelt tedd liszttel szórt deszkára, nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, és vágd ki fánkszaggatóval. Tégy minden darabra késhegynyi málna-, vagy más befőttet, borítsd be egy másik darab tésztával, és ismét vágd ki egy valamivel kisebb fánkszaggatóval. Ekkor tedd asztalkendővel befedett deszkára, egy másik kendővel takard le, és hagyd ismét kelni. Ezután, ha a zsír már forró, rakj bele a fánkokból és takard le. Ha már piros forgasd meg, és ha kisült, szedd ki itatóspapírral befödött szitára, és jól megcukrozva add föl.
Farsangi fánk olajsütőben
3 dkg morzsolt élesztőt, 1 ek. cukrot 2 dl langyos tejben elkeverve lefedjük, felfuttatjuk. 50 dkg lisztbe vájt lyukba rakjuk az élesztőt, 6 tojássárgáját, 3 dl langyos tejet, sót, 1 cs. vaníliáscukrot, kidolgozzuk. Beledagasztunk 7 dkg vajat. Cipó alakban, lisztes tálban, tetejét lisztezve duplájára kelesztjük. Lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtva, lisztezett nagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. 15 percig kelesztjük. 180 C-os olajban, kis adagokban, 2-3 perc alatt pirosra sütjük, leitatjuk. Rumos baracklekvárral tálaljuk. Frissen jó!
Fánk 1.
1 dl langyos, 2 dkg cukorral ízesített tejbe morzsolva 3 dkg élesztőt, 6 dkg lisztet hozzáadunk, eldolgozva meleg helyre tesszük. Míg a kovász kel, 10 dkg vajat, 6 tojássárgáját, 3 dkg cukrot 1 kk. sóval habosra keverünk. Beletéve 50 dkg lisztet, a megkelt kovászt, 3 dl tejet, kidolgozzuk. Lefedve langyos helyre rakjuk. Ha megkelt, lisztes deszkára téve, ujjnyi vastagra nyújtva, közepes fánkokat szúrunk ki, meleg ruha alatt újra kelesztjük. Kis lángon, bő, forró olajban előbb felfelé levő oldalát sütjük lefedve, majd a másikat fedetlenül.
Fánk 2.
Hozzávalók: Élesztő 3 dkg, tej 1 dl, cukor 2 dkg, liszt 6 dkg, tojás sárgája 6 db, vaj 10 dkg, cukor 5 dkg, só 1 késh. liszt 0.5 kg, tej 3 dl.
Elkészítése: Élesztővel, deci tejjel, 2 dkg cukorral, 6 dkg liszttel kovászt készítünk. Míg ez kel, 6 tojás sárgáját 10 dkg vajjal 3 dkg cukorral, jó késhegynyi sóval habosra keverünk. Hozzáteszünk fél kg lisztet, a megkelt élesztőt és 3 dl tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk, és letakarva, párnák közt, kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű fánkszúróval kiszúrjuk, meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk, azután bő forró zsírban fedő alatt kisütjük. De csak egyik felét sütjük fedő alatt!
- A zsírba úgy tesszük a tésztát, hogy a deszkán lévő oldalával ellenkezően kerüljön a zsírba.
- Ne süssünk nagyon erős tűznél, mert úgy nem sül keresztül!
Fánk más módon
Hozzávalók: Tojás sárgája 6 db, vaj 10 dkg, porcukor 1 kanál, só 1 késh., liszt 80 + 20 dkg, tej 4-5 dl, élesztő 8 dkg, tej 1 dl.
Elkészítése: Hat tojás sárgáját, 10 dkg vajjal, kanál porcukorral, sóval habosra keverünk, veszünk hozzá 80 dkg lisztet, és annyi langyos tejet, hogy se kemény, se lágy tészta, ne legyen. Közben 20 dkg lisztet 8 dkg élesztővel, kis tejjel kovásznak készítünk. Ha a kovász megkelt, az előbbi tésztával, mely félig ki van dolgozva, hozzáadjuk, és tovább keverjük. Ezután megkelesztjük, de nem túlságosan, s úgy járunk el vele, mint az előbbinél.
Finom farsangi fánk
Hozzávalók:  1 kg és 12 dkg liszt, 7 dkg élesztő, 14 dkg cukor, 12 db tojás sárgája, 1 1/2 dkg só, 1/2 dl rum, 16 dkg vaj, 1/2 l tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja                                                      
28 dkg lisztből és a 7 dkg élesztőből kovászt készítünk, annyi tejjel, hogy ne legyen híg. A cukrot a tojások sárgájával és egy fél liter tejjel jó melegen felverjük (habüstben), s ha a tűzről levettük, állandóan verjük, míg langyos lesz, utána belekeverjük a többi hozzávalót.
Jól kidolgozzuk (hólyagosra) és akkor a felolvasztott langyos vajat hozzáöntjük, és lassan, de alaposan eldolgozzuk benne. Nem hagyjuk kelni, hanem azonnal kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát megjelöljük egy kiszúróval (de még nem szúrjuk át teljesen) és a tészta felébe baracklekvárt teszünk.  A lekváros részeket megkenjük köröskörül tojással, a másik kiszúrt tésztát rátesszük, és ismét kiszúrjuk. Most azután letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ha megkelt (jó duplájára), kisütjük forró olajban, és pedig úgy, hogy a fánk teteje kerül alulra a forró olajban. Az első oldal sütésénél letakarjuk és csak, ha az, megsült sütjük fedő nélkül a másik oldalát. (Ettől lesz szalagos!) Vaníliás cukorral megszórjuk. Ebből a mennyiségből kb. 100 db fánk lesz.  Lehet arányosan csökkenteni az adagot.
Fokhagymás burgonyafánk
40 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 közepes nagyságú, főtt áttört burgonya, 4 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez
6 dl vizet felmelegítünk, beletesszük a vajat, felforraljuk, majd a lisztet apránként, állandó keverés közben beleszórjuk, és jól eldolgozzuk. A lángot eloltjuk alatta, belekeverjük a főtt burgonyát, a sót és a pépesre zúzott fokhagymát. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgákat meg a tojásfehérjéből vert kemény habot. Forró olajba mártott evőkanállal adagolva halmokat rakunk az olajba, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Lecsurgatjuk a felesleges olajat, és azon forrón rászórjuk a reszelt sajtot.
Forgácsfánk 1.
Hozzávalók: 35 dkg liszt * 6 tojássárgája * 2 dkg élesztő * 5 dkg vaj * 10 dkg vaníliás cukor * 1 dl tejföl * 25 dkg barackíz * reszelt citromhéj * olaj * só
A vaníliás porcukrot, a tejfölt, a tojások sárgáját, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjat és az olvasztott vajat hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyeszaggatóval tenyérnyi darabokat vágunk belőle, amelyeket hosszirányban három helyen bemetszünk. A tészta csücskét a bemetszett részbe dugva, kifordítjuk. Forró olajban kisütjük. Barackízzel tálaljuk.
Forgácsfánk 2.
75 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, 1 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, olaj a sütéshez; a tetejére 1 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár.
A tojássárgákat elkeverem a porcukorral és a tejföllel, ezután hozzáadom a rumot, a citromlevet, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a lisztet is beleszórva alaposan összedolgozom. Ha sima tésztává vált, akkor lisztezett deszkán késfok vékonyságúra kinyújtom. Egy lisztbe mártott derelyemetszővel hosszúkás rudakat vágok belőle, majd a derelyemetszővel a tészta közepén és hosszában, teljesen szabálytalanul, össze-vissza bevagdosom. Ezután bő, forró olajban pirosra sütöm. Papírtörülközőre téve, a fölösleges olajat lecsöpögtetem, majd vaníliás cukorral meghintem. Egy-két evőkanál vízzel hígított, forró baracklekvárral tálalom.
Forgácsfánk 3.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 db tojás, sárgája, só, 2 evőkanál porcukor, 2 evő-kanál rum.
Elkészítés: A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásává - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk, majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk, és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra.
Forgácsfánk 4.
4 tojás sárgáját, 1 evőkanál rumot és fél deci tejet összegyúrunk 10 deka cukorral, kevés sóval és annyi liszttel, hogy a tészta reszelni való legyen. A liszthez fél csomag sütőport kell tenni. A simára kidolgozott tésztát késhát vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval tenyérnyi darabokra vágjuk, minden darabba ugyancsak derelyevágóval hosszában két vágást készítünk. A két nyíláson két szélét áthúzva, forró zsírba tesszük, és szép világosra sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral kevert finom porcukorral bőven hintjük.
Forgácsfánk 5.
35 dkg liszthez keverünk 10 dkg vaníliás porcukrot, 1 dl tejfölt, csipet sót, 6 tojássárgáját, reszelt citromhéjat, 5 dkg olvasztott vajat, kis tejben futtatott 2 dkg élesztőt. Jól összegyúrva fél órát pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtva derelyevágóval tenyérnyi kockákra vágjuk. Hosszirányban 3 helyen bevágva őket, sarkukat a metszett résbe dugva kifordítjuk. Forró olajban sütjük. Vaníliás porcukorral hintve, barackízzel tálaljuk.
Forgácsfánk 6.
Hozzávalók: 2 tojás, 2 ek. tejföl, 4 dkg porcukor, csipet só, 3 cl rum, reszelt citromhéj, 16-18 dkg grízes liszt, 6 dkg vaníliás cukor, zsír a sütéshez
A szitált lisztbe beleütve a tojásokat, belerakjuk a tejfölt, citromhéjat, sót, porcukrot, rumot, jó kemény tésztát gyúrunk belőle. Lisztezve vékonyra nyújtjuk, mint a leveles tésztát. Derelyevágóval felvágjuk, formázzuk, forró zsírban világossárgára sütjük. Vaníliás cukorral, híg gyümölcsízzel tálaljuk.
Forgácsfánk 7.
25 dkg réteslisztbe 5 dkg vajat, 3 kanál porcukrot, sót teszünk, eldörzsöljük, azután tejföllel, 1 tojással, 2 kanálka rummal és kis szódavízzel összeállítjuk könnyen gyúrható tésztává. 2 mm vastagra kinyújtjuk, 2 ujjnyi széles, rézsútos kockára vagdaljuk derelyevágóval. Közepüket 1 cm közökben egymással szemben, párhuzamosan bevágjuk, és az egyik sarkát a résen áthúzzuk. Forró zsírban kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, forró, rumos barackízzel tálaljuk.
Forgácsfánk 8.
Hozzávalók:
Tészta: 350 g liszt, 4 tojássárga, 1 dl tejföl, 0,5 dl rum, 10 g só, 50 g Koronás Porcukor, olaj a kisütéshez.
Díszítés: Koronás Porcukor a megszóráshoz, Koronás Befőzőcukorral készült lekvár a tálaláshoz.
A tojásokat, a tejfölt, a porcukrot, a rumot összekeverjük, s liszttel középkeménységű tésztává gyúrjuk. Fél órát letakarva pihentetjük. Sodrófa segítségével 2 mm vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval formázzuk, 10 cm hosszú, 5 cm széles téglalapokra vágjuk, középen hosszában bemetsszük, s ezen a nyíláson a tészta egyik rövid oldalát átbújtatjuk, mintha masni lenne. De alakíthatjuk szélforgónak is.
Gesztenyefánk
Elkészítése: 35 dkg lisztet, 20 dkg vajat, csipet sót, 3 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját, fél citrom héját, kávéskanál rumot és 1 dl tejfölt tésztának gyúrunk, és késsel jól kidolgozzuk. Két egyenlő lapra vágjuk, gesztenyepüréből az egyik lapra kis halmokat rakunk, a másik lappal beborítjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Kikent tepsiben sütjük, ha kihűlt csokoládémázzal bevonjuk.
Gesztenyefánk meggyel
40 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, fél csésze kimagozott és levétől leszűrt meggybefőtt, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A gesztenyemasszát összegyúrom a felvert egész tojásokkal, a rizsliszttel, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a vajjal. Nedves kézzel nagy diónyi gombócokat formálok a masszából, majd mindegyik közepébe belenyomok egy-egy szem meggyet. Lisztbe, felvert és zsemlemorzsába mártva bő, forró olajban megsütöm, és a felesleges olajat lecsöpögtetem róla. Azonnal tálalom.
Gombafánk
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojássárgája, só, őrölt bors, a panírozáshoz liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj
Az aprított gombát 2 dkg vajban sóval, borssal pároljuk, míg levét elfőtte. 3 dkg vajból, lisztből, tejből besamelt főzünk, a tűzről levéve belerakjuk a párolt gombát, ha kihűlt, a tojássárgákat. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtva, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, panírozzuk. Bő, forró olajban hirtelen ropogós-pirosra sütjük.
Gyűrűfánk
Hozzávalók: 30 dkg túró, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 8 dkg vaj, 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, csipet só, olaj, vaníliás porcukor
Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. cukorral, a sóval felfuttatva hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a lisztet, a tojássárgákat, a puha vajat, a többi cukrot, jól eldolgozzuk. Meleg helyen bő 30 percig kelesztjük. Lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtva fánkszaggatóval szaggatjuk. Közepüket kis szaggatóval kiszúrva bő, forró olajban sütjük. Vaníliás porcukorba forgatva forrón tálaljuk.
Habos fánk
80 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: a tésztához 2,5 dl tej, 7 dkg vaj, 14 dkg liszt, 6 tojássárga, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 25 dkg reszelt sajt (többfajta vegyesen), 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 csokor snidling (vagy 1 teáskanál reszelt vöröshagyma), 1 mokkáskanál só, ugyanannyi őrölt fehér bors, 1 teáskanál paradicsompüré, kevés cukor
A tejbe beletesszük a vajat, a sót, és felforraljuk. Apránként belekeverjük a lisztet, és kis lángon addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Állandó keverés közben langyosra hűtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. Alufóliával bélelt sütőlemezre habzsákból vagy nejlonzacskóból kis halmokat nyomunk (egymástól legalább másfél centi távolságra!). Előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük a fánkokat. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni! Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat habosra kavarjuk a fűszerekkel, beledolgozzuk a reszelt sajtot, a finomra vágott snidlinget, a paradicsompürét, végül óvatosan belekeverjük a tejszínből vert kemény habot is. Ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor a tejszínhabba érdemes 1 csapott teáskanál, kevés tejben feloldott zselatint keverni. A kihűlt, félbevágott fánkokat megtöltjük a habos sajttal, és tetejükre visszaillesztjük a "kalapot". Sörhöz nagyon finom kísérő.
Hasé-fánk
Hozzávalók: "Maradék"-hús 15 dkg, zsemle 1 db, tojás 2 db, vöröshagyma 1/8 fej, petrezselyem 2-3 szál, morzsa 2 dkg, törött bors 4-5 szemből, tojás 1 db, tej 1/2 dl, morzsa 3 dkg, só késhegynyi.
Elkészítése: Maradék sültet, csirkét vagy borjút megdarálunk. Egy tejbe áztatott zsemlét jól kinyomunk, egy pici sóval, két tojás sárgájával, finomra vágott hagymával, petrezselyemmel összekeverünk, hozzáadjuk a két tojás habját is. Morzsával összekeverve pogácsákat formálunk belőlük. Tojásba, morzsába mártva forró zsírban kisütjük. Lehet vékonyra kinyújtott rétestésztába tenni, amely teljesen a morzsás-táska szerint készül el. (ld. alább)
Hússal töltött burgonyafánk
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, só, darált füstölt hús vagy maradék sült hús, olaj. 
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, egy csipet sót és sima tésztát gyúrunk. Szalvétával letakarjuk, és egy fél óráig pihentetjük.
A gyúródeszkát meglisztezzük, a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, az egyik fánkot megtöltjük hússal, a másikat ráborítjuk, s a szélét jól összenyomkodjuk, hogy szét ne váljon. Forró olajban kisütjük és mártáshoz, párolt főzelékféléhez vagy salátához tálaljuk.
Huszár fánkocskák
Hozzávalók: Vaj 14 dkg, tojássárgája 2 db, vaníliás cukor 7 dkg, liszt 25 dkg, gyümölcsíz 15 dkg, tojás 1 db.
Elkészítése: Vajat, vaníliás cukorral és tojássárgájával habosra keverünk, azután adunk hozzá 25 dkg lisztet. Apró golyócskákat formálunk belőlük, mindegyik közepét benyomjuk, tetszés szerinti ízt teszünk bele. Tojással megkenjük, és sütjük.
Igazi farsangi fánk
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 dl tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 6 tojássárgája, késhegynyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum, 2 dl sárgabaracklekvár.
A szétmorzsolt élesztőt és a cukrot 2 dl langyos tejben simára keverjük, majd langyos helyen, letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet tálba szórjuk. Nagyobbacska mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot és a megmaradt, ugyancsak langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, végül a vajat is belegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk, és a tetejét is meglisztezzük. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatának duplájára nem nő. Ezután lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyed óráig pihentetjük. Nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk, és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés fánkot tegyünk a forró olajba, mert sülés közben a fánkok térfogata megváltozik, vagyis nagyra nőnek. Alsó felüket fedő alatt sütjük, majd megfordítva, már fedő nélkül sütjük tovább. Az olajból kivett fánkokat papírtörülközőre szedjük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Vaníliás porcukorral meghintjük, és kevés vízzel meg rummal hígított forró barackízzel kínáljuk.
Indiáner-fánk.
5 deka cukrot fél evőkanál vízzel és 4 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk, azután 10 deka finomliszttel kevert fél csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Sütőbádogra tett fehér papírra nyomózsákból vagy papírtölcsérből kis tojásnagyságú halmokat nyomunk. A fánkokat lassú tűznél sütjük. Sütés után mártó-csokoládéval vagy cukros csokoládé-mázzal vonjuk be. Ha a mázbevonat megkeményedett, a fánkot kettévágjuk, s belsejüket késsel kiemeljük. Töltelék: fél liter tejszínhab és 5 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukor. A habtöltést a felszolgálás előtt végezzük. A megtöltött fánkokat mignonkapszulákba helyezve tálaljuk.
Ischli fánk 1.
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg liszt, 8 dkg cukor, 8 dkg őrölt mandula, fél citrom reszelt héja, gyümölcsíz, só, csokoládéöntet
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, cukorral, mandulával, csipet sóval, fél citrom héjával. Vékonyra nyújtva kerek lapokká vágjuk. Gyenge tűzön világos sárgára sütjük. Ha kihűlt, 1-1 lapot a gyümölcsízzel összeragasztunk, tetejét bevonjuk csokoládéöntettel. Tálalás előtt pár órát szárítjuk. Sokáig friss marad, napokig eltartható. Édes fehérbor illik hozzá.
Ischli fánk 2.
Hozzávalók: Liszt 28 dkg, vaj 24 dkg, mandula 14 dkg, porcukor 14 dkg, vanília 1/4 rúd, gyümölcsíz 5 dkg, csokoládé 10 dkg, vaj 5 dkg.
Elkészítése: A 14 dkg hámozatlan darált mandulát, 14 dkg porcukrot, 24 dkg, vajat 28 dkg lisztet vaníliával, citromhéjjal összegyúrunk, apró pogácsaszúróval kiszúrjuk, kettőt ízzel összeragasztunk, és kis pihentetés után csokoládémázzal bevonjuk.
Ischli fánk 3.
Tojásérzékenyek is ehetik az ischli fánkot. 10 deka finomlisztet és öt deka réteslisztet összekeverünk, 15 deka vajjal vagy margarinnal, nyolc deka porcukorral, nyolc deka darált dióval, fél citrom reszelt héjával meg csipetnyi sóval összegyúrjuk. Cipóban, meglisztezett folpackba csomagolva egy óráig állni hagyjuk. Utána két milliméter vastag lappá nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőlemezre fektetve 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőben 12-15 percig sütjük. Még langyosan a tepsitől óvatosan lefejtjük, és ha kihűlt, kettőt-kettőt valamilyen pikáns lekvárral összeragasztunk. Csokoládémázzal bevonjuk, és legalább egy napig szikkadni hagyjuk.
Karamellás mandulafánk
Hozzávalók: 30-35 dkg finomliszt, 2 1/2 dkg friss élesztő, 14 dkg porcukor, 1/2 dl tej,,14 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás sárgája, 10 dkg lehéjazott és nagyon vékony szeletekre (szálkásra) vágott mandula; a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj és kevés liszt.
Az élesztőt elmorzsoljuk, és teáskanálnyi porcukorral együtt a tejbe keverjük. Langyos helyen felfuttatjuk. Közben a vajat a cukor kétharmad részével habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a liszttel és a megkelt élesztővel alaposan kidolgozva, kalácstészta keménységű tésztát dagasztunk. Ha a tészta már jó levegős, lyukacsos, lisztezett kézzel apró gömböket formálunk belőle. Ugyancsak lisztezett deszkán hagyjuk kelni még legalább fél órát, majd vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe téve, előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Míg a tészta sül, a megmaradt cukrot teflonserpenyőben barnára pirítjuk, és 1 dl vízzel leöntve addig forraljuk, amíg a karamell egészen felolvad. A megsült fánkokat a karamelles lébe bemártjuk, és vágott mandulában azonnal meghempergetjük. Csak akkor kínáljuk, ha egészen kihűlt.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.