Farfalle sültpaprika-mártással és pirított dióval
Hozzávalók:
2 piros kaliforniai paprika
1 maréknyi dióbél
2 gerezd fokhagyma
1 piros chilipaprika
8 deka frissen reszelt parmezán
1 evőkanálnyi koriandermag
30 deka farfalle
2.5 deci tejszín
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A paprikák sütésével kezdek, mert amíg nylonzacsiba téve saját gőzük felpuhítja a megpörköldőtt, és emiatt papírral egyszerűen letörölhető héjukat, azalatt van időm a többi teendőre.
A paprikasütéshez a tűzhelyen erősre csavarom a lángot, aztán ráteszem a lángra a hőelosztó-lapot. Erre egymás mellé odafektetetem a paprikákat, és egy nagy húscsípesszel kb. 10 percen át forgatgatom őket a forró fémlapon, hogy a héjuk feketére süljön. Ha már jó szenesek, akkor húscsipesszel megfogom a paprikákat a száruknál, és pár percre bedugom mindkettőt egy jól zárodó nylonzacskóba.
Amíg a sült paprikák pihennek és puhulnak, folytatom tovább a vacsorakészítést. Egy nagy fazékba vizet engedek a tésztafőzéshez, szórok bele sót és felteszem forrni. Aztán egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom a diót, majd a megpucolt fokhagyma-gerezdeket apróra vágom, a kimagozott chilipaprikát pedig vékonyan felszeletelem. Miután a parmezánt is megreszeltem, a pirított diót a koriandermagokkal együtt durvára töröm a mozsaramban, és megnézem a sült paprikáimat.
Kicsit megnyomkodom őket a zacskón át, hogy puhák-e, és ha már igen, kiveszem őket a pihenőhelyükről. Levágom róluk a szárukat, aztán néhány darab papírtörlővel óvatosan, hogy ne égessem meg a kezem, lesöprögetem külsejükről a feke héjukat. Ezek után félbevágom őket, és újabb adag papírral a magokat is kitörlöm belőlük.
Ha ezzel megvagyok, a lobogva forró vízbe beleöntöm a tésztát, és amíg megfő, összeturmixolom a mártást. A gépbe darabkákra szelve beleteszem a megsült paprikákat, az apróra vágott fokhagymát, a reszelt parmezán felét, és 2 teáskanálnyi híján az összes korianderes diómorzsát. Beleöntöm a gépbe a tejszínt, aztán az egészet összepépesítem.
A narancsos-rózsaszínes paprikamártást átöntöm egy nagyobb serpenyőbe, megsózom, megborsozom, és gyengéd lángon átmelegítem. Amíg hőmérésklete eléri az ideális fokot –nem kell, hogy forrjon, csak finoman gőzölögjön-, addig leszűröm és lecsepegtetetm a megfőtt tésztát.
Aztán a puha farfalle-darabokat belekeverem a sültpaprika-mártásba, és tetejét melegében megszórom a maradék parmezánnal meg a félretett, korianderes diómorzsával.
2 adag lesz belőle. |