Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
FÁNKRECEPTEK 2.


Karibi csigafánk
Elkészítési idő kb. 40 perc,
Hozzávalók 10 személvre: a tésztához: 60 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 dl olaj, 5 zacskó vaníliás cukor, 1/2 teáskanál só
A kisütéshez olaj
Kb. 2 l. koktélhoz: 5 dl kókuszlikőr, 2,5 dl lehetőleg fehér rum , 20 dkg kókuszreszelék, 1 I Exotic mix , rostos gyümölcslé (vagy ananászlé), 1 mangó, jégkocka
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. Fazékban felforralunk 7 dl vizet az olajjal és a sóval, majd a lisztre öntjük. Kézi mixerrel sima tésztává dolgozzuk. A tésztát nagy átmérőjű, csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Magas falú serpenyőben vagy fritőzben olajat forrósítjuk, és a tésztából egyszerre 2-3 csigát nyomunk bele. A csigákat aranysárgára sütjük, majd fehér konyhai papírtörlőre szedjük, és leitatjuk a felesleges olajat.
Még forrón beleforgatjuk a cukorral elkevert vaníliás cukorba, és azonnal kínáljuk. (Kb. 20 csigát kapunk.)
A koktélhoz a kókuszreszeléket leforrázzuk 1/4 I vízzel. Kb. 10 percig áztatjuk, majd gézen átszűrjük, és a kókuszlevet felfogjuk.
A gyümölcslevet, a likőrt, a kókusztejet és a rumot nagy tálba öntjük, majd 10 jégkockát adunk hozzá. Jól összekeverjük, és 2 dl-es koktélos poharakba szűrjük.
A mangót meghámozzuk, magját eltávolítjuk. Húsát kis darabokra vágjuk, feldíszített pálcikára szúrjuk, és a poharakba helyezzük. Elkészítési idő 25 perc, poharanként 1550 joule-t (370 kalóriát) tartalmaz.
Ötletünk: Ezt a felnőtteknek való koktélt eredetileg kókusztejjel készítik, majd a kókuszdió héjába töltik. Tört jég hozzáadásával elkészíthetjük shakerben vagy turmixgépben is. A hozzávalók közül a mangó elhagyható, vagy konzerv ananásszal - a kókusztej pedig tejszínnel - helyettesíthető.

Kaviárral töltött fánk
70 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: a tésztához 2,5 dl víz, 7 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 tojás, mokkáskanálnyi só; a töltelékhez 1 doboz kaviár, fél citrom leve, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 20 dkg tehéntúró, 1-2 evőkanál sűrű tejföl, só és törött fehér bors, ízlés szerint; tojás, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, a sót, és apránként beleszórjuk a lisztet. Állandó keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Ekkor kihűtjük, és az egész tojásokat egyenként belekeverjük. Sütőlemezre vagy tepsibe kiskanállal halmokat teszünk egymás mellé (kb. 3 centire), és nagyon forró sütőben közepes lángon 15-18 percig sütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk nem lesz üreges! Ha a fánkok sárgásbarnára sültek, levesszük őket a sütőlemezről. Míg hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A vajat habosra keverjük az áttört tehéntúróval, a tejföllel, a sóval, a nagyon finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymával és a citrom levével. Ezután óvatosan belekeverjük a kaviárt, majd a félbevágott fánkokat megtöltjük a kaviáros krémmel. Kissé összenyomjuk, és lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetve, bő forró olajban hirtelen pirosra sütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, melegen vagy hidegen kínáljuk.
Kaviárral töltött fánk olajsütőben
2.5 dl vízből, 7 dkg vajból, 1 kk. sóból, 20 dkg lisztből, 5 tojásból tésztát készítve sárgásbarnára sütjük. 5 dkg habosra kevert vajba dolgozunk 20 dkg áttört túrót, fél citrom levét, 1 kis fej reszelt hagymát, 1-2 ek. sűrű tejfölt, sót, őrölt fehérborsot. Óvatosan beleforgatva 1 kis doboz kaviárt, a félbevágott fánkokba töltjük. A fánkokat kissé összenyomva lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Kis adagokban, 180 C-os olajban, 1-2 perc alatt kisütjük, lecsepegtetjük, hidegen vagy melegen tálaljuk.

Kedvenc farsangi fánk receptem
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 5 g só, 4 db tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, kb. 2,5 dl tej, 2 cl barackpálinka, 3 cl rum, 10 dkg olvasztott vaj, vagy olaj.
Ízesítésként: 3 dkg vaníliás cukor, 20 dkg barackíz.
Sütéshez: 5-7 dl olaj.
Készítése: A tejben kis cukorral, liszttel felfuttatott élesztőt a többi anyagokkal (a pálinkát és a rumot dagasztás közben folyamatosan adagolva) selymes fényű, rugalmas tésztává dagasztjuk, langyos helyen megkelesztjük. Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és lisztezett textíliára kellő távolságba helyezzük. A duplájára kelt tésztát óvatosan megfogva középen kis mélyedést alakítunk ki. Mélyedéssel lefelé fordítva közepes hőmérsékletű olajba helyezzük, majd az edényt lefedjük. Ha egyik oldala megsült, megfordítjuk, és fedő feltétele nélkül aranysárgára sütjük, a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. A készre sült fánkokat megtölthetjük nyomópisztoly segítségével, baracklekvárral, díszíthetjük porcukorral. Ha a cukrozáskor van segítségünk, aki a cukrozó szita és a fánk közé keménypapírból kivágott figurát tart, akkor érdekes mintázattal tehetjük egyedivé, díszessé a fánkjainkat. Akinek nincs a töltéshez nyomópisztolya, a baracklekvárral, vagy ízlésének megfelelő krémmel díszítheti süteményét egy nyomózsák segítségével. De ha nyomózsák sincs a háztartásban, vastagabb falú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez, csak az egyik csücskén kell ollóval kis nyílást vágni.
Sokan szeretik a dió, máktölteléket, de jó ízű töltelék készíthető dejóból is. Ezek a töltelékek baracklekvárral keverve nagyon egyszerűen elkészíthetők, ízlésünknek megfelelően fűszerezhetők.
Ha töltött fánkot készítünk, a kinyújtott tésztát kiszaggatjuk, közepébe tölteléket teszünk, a tésztát összecsípjük, majd kelesztjük a töltött tésztát. Az összecsípett részét sütjük először.
Kedvenc képviselő fánk receptem
Hozzávalók a tésztához: 2 dl víz, 2 dl olaj, 2 csipet só, 2 csipet cukor, 20 dkg liszt, 8 db tojás. Sárgakrémhez: 1 l tej, 30 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 14 dkg vaníliás pudingpor. Cukrozott tejszínhabhoz: 5 dl tejszín, 1 dkg vaníliás cukor, 4 dkg porcukor.
Készítése: Kellő méretű edénybe téve a vizet, olajat, sót, porcukrot keverés mellett felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a lisztet. Visszatéve a tűzre állandó keverés mellett besűrítjük. Habverő segítségével a masszához adjuk az egész tojásokat egyenként jól elkeverve. Nyomható, nem kemény, de nem is folyós tésztát kell kapni.
Kissé zsírozott tepsibe nyomózsákkal (lehet kanállal is) egymástól kellő távolságba (többszörösére nő sütés közben) kiadagoljuk a masszát. Előmelegített vízgőzös sütőben 180-200 ºC-on, csukott ajtónál 15-20 perc alatt készre sütjük. Az utolsó percekben szikkasztjuk.
Cukrozott tejszínhab készítése:
Összeállítás: Ha a képviselőfánk kihűlt, a felső kb. 1/3-ad részen kalapot vágunk és az alsó 2/3-ad részbe csillagcső segítségével először sárgakrémet, majd cukrozott tejszínhabot töltünk.  A kalapot a tetejére helyezzük. Díszíthetjük porcukorral, de a kalaprészt lehet olvasztott cukorba is mártani, ekkor teteje meghinthető darált dióval.
Kelt csöröge barackízzel
Hozzávalók: 30 dkg liszt * 1 dl tej * 1 dl tejföl * 1 dkg élesztő * 5 dkg vaj * 5 dkg porcukor * 5 cl rum * 4 tojássárgája * 10 dkg vaníliás cukor * 20 dkg baracklekvár * 3 dl olaj
Az élesztőt a tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, fél órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyemetszővel keskeny téglalapokra vágjuk. A lapok közepén 2 vágást készítünk, ebbe forgatjuk a két csücskét. Forró olajban, fedő alatt pirosra sütjük. Rummal ízesített lekvárt, vaníliás cukrot adunk hozzá.

Képviselőfánk 1.
60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 dl víz, 10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só. (Vaníliakrém vagy tejszínes csokoládékrém, vagy gyümölcskrém.)
A vízbe beleteszem a margarint és a sót, majd felforralom. Ezután egyszerre beleszórom a lisztet, és addig keverem, amíg össze nem áll. Ha az edény falától elválik, leveszem a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtöm. Ezután egyenként belekeverem a tojásokat. Egy habzsákba (vagy nejlonzacskóba, aminek az egyik sarkát levágtam) beletöltöm a masszát és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 centis távolságra diónyi gömböket nyomok. Az előmelegített, forró sütőbe még külön is beleállítok egy kis edényt, tele vízzel, hogy elég gőz fejlődhessen benne, és a sütőlemezt betolom. 10 percig közepes lángon hagyom, majd a hőt mérsékelve, szép sárgásbarnára sütöm a fánkokat. Ha nem nyitom ki a sütő ajtaját az első 15 percben, duplájukra nőnek a fánkok. (Ha viszont kinyitom, a fánk nem emelkedik fel és szalonnás, tömör marad a sütemény.) A belül üreges fánkokat, azonnal leveszem a sütőlapról és hagyom kihűlni. Ezután, éles késsel úgy vágom félbe, hogy a fánk "kalapja" ne essen le róla, vagyis félig rajta maradjon. Tetszés szerinti töltelékkel kínálom.
Képviselőfánk 2.
Hozzávalók: Liszt 6 ek. vaj 5 dkg, tojássárgája 6 db, só 1/4 késhegynyi.
Elkészítése: Két dl vizet 12 dkg liszttel folytonos keverés közt megfőzünk, teszünk bele pici sót, 5 dkg vajat, ezzel is jól összekeverjük, és félretesszük hűlni. Ha kihűlt egyenként beledolgozunk 6 tojássárgáját, kikent és lisztezett tepsibe kis halmokat rakunk, és világosra sütjük. Kettőbe vágva, vaníliakrémmel megtöltjük.
Képviselőfánk 3.
Felhevítünk 1.5 dl vízben 3 dkg vajat, csipet sót. A tűzről levéve, folyton keverve, hozzáadunk 7 dkg lisztet, és kb. 1 percig főzzük, míg elválik az edénytől. A forró tésztához 2-3 felvert tojást adunk, ha kihűlt, belekeverünk fél kk. sütőport. Sütőlapra evőkanálnyi halmokat rakva belőle, forró sütőben megsütjük. 1 cs. vaníliás puding-port a tasakon feltűntetett módon, elkészítve kihűtünk. Elkeverjük 2 dl tejszínből vert kemény habbal. Megtöltjük vele a félbevágott fánkokat. Tetejüket 5 dkg porcukorral hintjük meg.
Képviselőfánk 4.
Egy deci vizet 10 deka vajjal, csipet sóval, 1 kávéskanál cukorral felforralunk, majd belekeverünk tíz deka lisztet, és kevergetve addig melegítjük, amíg a massza elválik az edény falától. Amikor langyosra hűlt, belekeverünk 3 tojást. Vajazott, lisztezett sütőlapra nyomózsákból gömböket formázunk. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, és kb. 200°C- os sütőben kisütjük. Utána félbevágjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.
Jó tanács: Sütés közben a sütő ajtaját az első 15 percben nem szabad kinyitni.
Képviselőfánk 5.
Tészta: 15 dkg vaj, 15 dkg liszt, 15 dkg víz, 5 egész tojás.
Krém: 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 12 dkg cukor, másfél deci tej, 2 dkg vaníliás cukor, 3 deci tejszínhab.
A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha a tűzről levettük, keverés közben egyenként hozzáadunk 5 tojást.
Ekkor vajazott, kilisztezett tepsibe dió nagyságú kis halmokat rakunk evőkanállal, vagy nyomózsákkal. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. 10 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk összeesik! Ezután tetejét levágjuk, és tejszínhabos vaníliakrémmel töltjük.
A vaníliakrémet a következő módon készítjük el: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél deci tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk, és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük és hozzákeverünk 3 deci, keményre felvert tejszínhabot. A fánkot ezzel töltjük meg.

Képviselőfánk 6.
1,5 dl vizet 15 dkg zsírral felforralunk, hozzáadunk 15 dkg lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta az edény falától el nem válik, majd a forró tésztához egyenként hozzáadjuk az 5 egész tojást. A tésztából a tepsibe kis halmokat teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 percig sütjük. Kihűlés után tetejüket levágjuk, és vaníliakrémmel töltjük.
Krém: 2,5 dl hideg tejet egy mély edénybe öntjük és hozzáadjuk a vanília ízű krémport. Elektromos habverővel, magas fokozaton 3 percig verjük. Ráhelyezzük a tetőket, porcukorral meghintve tálaljuk.

Képviselőfánk áfonyahabbal
Hozzávalók a képviselőfánkhoz: 2 dl víz, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só.
Az áfonyahabhoz: 20 dkg áfonyadzsem, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom leve, 2 zacskó habfixáló.
A tejszínt félkemény habbá verjük, ezután beleszórjuk a habfixálót, és addig verjük, amíg egészen kemény nem lesz. Ezután óvatosan beleforgatjuk az áfonyadzsemet és a porcukrot. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt 15 percig közepes lángon előmelegítjük.
A tésztához először beletesszük a vízbe a vajat és a sót, majd felforraljuk. Ezután beleszórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg összeáll. Ha a massza az edény falától elválik, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Egy habzsákba (vagy az egyik sarkán kilyukasztott nejlonzacskóba) beletöltjük a tésztamasszát, és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 cm-es távolságra nagy diónyi gömböket nyomunk. A sütőlemezt betoljuk a forró sütőbe. 10 percig közepes lángon, majd a lángot takarékra mérsékelve, szép sárgásbarnára sütjük a fánkokat. A sütés első 15 percében nem szabad kinyitni a sütőt! A sült, üreges fánkokat késpengével azonnal levesszük sütőlapról és hagyjuk kihűlni. Ezután félbevágjuk, végül beletöltjük az áfonyás tejszínhabot. Tetszés szerint feldíszítjük, és a hűtőszekrényben legalább 2 óráig hűtjük.

Képviselőfánk csokoládéhabbal
Hozzávalók a képviselőfánkhoz: 2 dl víz, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só.
A csokoládéhabhoz: 3 dl tejszín, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg reszelt étcsokoládé, 1 evőkanál kakaópor, 2 zacskó habfixáló.
1/2 dl tejszínben elkeverjük a kristálycukrot és a kakaóport, majd kevergetve addig melegítjük, amíg a kristálycukor feloldódik a tejszínben.

Képviselőfánk Ica módra
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg zsír, 5 tojás, 2 dl víz
A vizet felforralom, majd a zsírt felolvasztom. A tűzről levéve belekeverem a lisztet, és egyenként belekeverem a tojásokat. A tepsibe dió nagyságúra halmozom. 1 órát pihentetem, majd előmelegített sütőben 15 percig erős lángon és 5 percet mérsékelt lángon sütöm ropogósra. Sütés után kettévágom, és vanília krémmel megtöltöm. Tetejét vaníliás cukorral megszórjuk.

Képviselőfánk vaníliakrémmel
Kis lángon 2 dl vízben olvasztott 22 dkg margarint, 1 cs. vaníliáscukrot, sót, 1 tojássárgát, mézet egyneművé turmixolva langyosra hűtünk, kikeverjük. 4.5 dl vízben 10 dkg margarint, 1 kk. sót forralunk. 20 dkg lisztet adagolva bele, keverjük, míg elválik az edénytől. Egyenként belekeverünk 5 tojást. Nagy diónyi halmokat téve kikent sütőlapra, előmelegített, forró sütőben 10 percig erős, 5 percig kis lángon sütjük. 10 percig ne nézzük meg! A hideg fánkot elvágva megtöltjük. Tetejét rátéve, olvadt cukorral kenve, darált dióval hintjük.

Képviselőfánk tésztája
Hozzávalók: 20 dkg liszt * 8 dkg margarin * 4 tojás * 1 mokkáskanál só * 2 dl víz
Lábosban felforraljuk a vizet a margarinnal, majd megsózzuk, és beleszórjuk a lisztet. Kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Ugyancsak kevergetve kicsit kihűtjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Egy sütőlemezt alufóliával kibélelünk, és a tésztamasszából, 2 kiskanál segítségével, kis halmokat adagolunk, egymáshoz nem túl közel, mert a sütés során megnőnek a fánkocskák. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 5 percig, majd a lángot kissé mérsékelve 10-12 percig sütjük. Közben nem szabad kíváncsiskodni! A sárgára sült fánkokat - késsel alányúlva - még forrón leszedjük a fóliáról, és hagyjuk, hogy kihűljenek. Félig bevágjuk. Nylonzacskóba zárva, a hűtőszekrényben sokáig eláll.

Gyümölcskrém képviselőfánkhoz
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 25 dkg áttört gyümölcs, kevés porcukor, 1 teáskanál zselatinpor, 3 evőkanál tej, fél gáztepsinyi megsütött képviselőfánk.
A tejszínt habbá verem, belekeverem a porcukrot, az áttört gyümölcsöt és a tejben megáztatott, langyosra melegített, átszűrt zselatint. A fánkokat azonnal megtöltöm a gyümölcsös habbal és hagyom megdermedni. (Bármilyen áttört gyümölcsből, frissből és befőttből egyaránt lehet készíteni.)

Tejszínes csokoládéhab képviselőfánkhoz
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt étcsokoládé, 1 teáskanál zselatinpor, 3 evőkanál tej, fél gáztepsinyi megsütött képviselőfánk.
A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a megreszelt csokoládét és a tejben megáztatott, langyosra melegített, átszűrt zselatint. Jól átforgatom, és azon nyomban beletöltöm a fánkokba.

Vaníliakrém képviselőfánkhoz
10 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 egész tojás, 8 dkg liszt, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 1 rúd vanília, fél gáztepsinyi, megsütött képviselőfánk.
4 dl tejet felforralok a vaníliarúddal együtt. A maradék tejet, a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet habosra keverem, ezután a forrásban lévő tejhez öntöm és állandó keverés közben sűrűre főzöm. (A vaníliarudat kidobom belőle.)
A tűzről levéve beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot és hagyom kihűlni.

Krémes fánk (sütő nélkül)
Vásárolunk egy csomag vaníliás ízű Oetker pudingport, és egy csomag vaníliás cukorral erősítve az ízét, az előírásnak megfelelően elkészítjük. (Ha habverővel keverjük főzés közben, nem válik csomóssá!) Mikor már jó sűrű, a tűzről levesszük, és közékeverünk 30 deka friss gyümölcsöt: málnát, ribizkét, vagy apróra vágott barackot, esetleg levétől leszűrt befőttet. Kivizezett mokkáscsészékbe töltjük, és hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt édes briósok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk, és a csészéből ebbe az üregbe borítjuk a pudingot. Tetejét friss gyümölccsel díszítjük. (Készíthetjük karamell ízű pudingporból is, akkor 20 deka pirított, összetört cukorral meg egy csomag vaníliás cukorral keverjük el, vagy csokoládé ízűből, úgy egy evőkanál kakaóval erősítjük az ízét, és tetejét tálaláskor csokoládés tortadarával hintjük be.

Kubikosfánk
Hozzávalók: 4 burgonya, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, egy kevés só, egy késhegynyi szódabikarbóna, liszt. 
A hámozott, kockákra vágott burgonyát megfőzzük, levét leöntjük, a burgonyát összetörjük, majd elkeverjük a zsírral, szódabikarbónával, a tojással és a sóval. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és forró zsírban kisütjük.

Kukoricafánk
Hozzávalók: 5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 12 dkg vaj, 25 dkg főtt szemelt kukorica, 15 dkg reszelt sajt, só.
1 dl langyos tejben, az élesztőből kevés cukorral, liszttel kovászt készítünk. A megszitált lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a 6 dkg olvasztott vajat, csipetnyi sót, majd a tejet hozzáöntve, közepesen puha tésztává keverjük. Ezután hozzákeverjük a megkelt kovászt, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Letakarva, langyos helyre téve megkelesztjük. Ezután hozzákeverjük a megfőzött, szemelt zsenge kukoricát. A tükörtojássütőben vajat hevítünk, és a tésztából mindegyik mélyedésbe öntünk. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, és reszelt sajttal meghintve adjuk asztalra.
Elkészítési idő: 50 perc

Magdolna-fánk
Hozzávalók: Vaj 28 dkg, porcukor 10 dkg, tojás 4 db, liszt 28 dkg, vanília 1/4 rúd, citromhéj 1/2 db.
Elkészítése: A vajat porcukorral habosra keverjük, beleteszünk kis vaníliát, citromhéjat, 4 tojássárgáját, a lisztet és a 4 tojás kemény habját. Kikent és lisztezett tepsibe tesszük, kisütjük, és még melegen különféle formákra kiszaggatjuk.

Mandulás szilvafánk
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, másfél dl sör (vagy tej), 50 dkg magvaváló szilva, 5 dkg darált mandula, 1 egész tojás, 1 evőkanál porcukor, 2 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só, olaj a sütéshez, a tetejére vaníliás porcukor.
A tojást habosra verem a sörrel, a sóval, a porcukorral, a darált mandulával, a szegfűszeggel, majd a lisztet is belekeverem. Hagyom pihenni 15-20 percet, közben pedig a szilvát megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom, és apróra vágom. A szilvadarabokat hozzáteszem a tésztához, és jól átkeverem. Bő olajat forrósítok, majd evőkanállal halmokat adagolva az olajba, mindkét oldalán pirosra sütöm. Lecsöpögtetve, forrón tálalom, tetejére vaníliás cukrot szórok.

Mazsolás fánk
120 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 2 egész tojás, 2-3 evőkanálnyi tejföl, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, 1 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 2 evőkanál porcukor, a tetejére vaníliás cukor.
Összegyúrom a lisztet a tojásokkal, a rummal, a vajjal, a cukorral, a sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjak. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra kinyújtom, majd nagy fánkszaggatóval (vagy vizespohárral) kiszaggatom. Egy-egy korongra néhány darab megtisztított mazsolaszemet rakok, és ráborítok egy üres korongot. A széleit szorosan összenyomkodom. Bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Alaposan lecsöpögtetve róla a felesleges olajat, vaníliás porcukorral bőven meghintve kínálom.

Mazsolás fánk - másképp
70 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 12 dkg vaj vagy margarin, 12 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 25 dkg liszt, 1 egész tojás, 10 dkg mazsola, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, csipetnyi só, 2 dkg zsír, fahéjas porcukor.
A vajat habosra keverem a cukorral és a mézzel, majd a sót és a tojást is hozzáadva tovább keverem. Ezután összedolgozom a liszttel, a sütőporral és a mazsolával. Egy közepes nagyságú tepsit a zsírral kikenek. A tésztából diónyi gömböket szakítva, egymástól legalább 2 centi távolságra helyezem a kikent tepsin. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon aranysárgára sütöm a fánkokat. Még forrón, bőven meghintem fahéjas cukorral.

Marcafánk
(Arany János Szilágyi Istvánhoz írott leveléből)
"Íme, itt a recipe: Üss egy csuporba két tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól. Önts hozzá egy meszely tejet, annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagon, s ezt forrald fel. Mikor a legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd bele, egy-egy kiskanállal egy helyre, és pirosra süsd meg. Punctum. Ez, fiam olyan egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod!"

Meggyes fánk
135 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dkg élesztő, 1 db kicsi (10 dkg-nyi) burgonya, 3 tojássárga, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, fél liter meggybefőtt és vaníliás porcukor a tetejére.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozva, még melegen áttöröm. Összedolgozom a liszttel, a vajjal, a szétmorzsolt élesztővel, sóval, vaníliás cukorral és a tojássárgákkal. Langyos helyen letakarva 1 órán keresztül pihentetem a cipóba formált tésztát. Közben a meggyet leszűröm és kimagozom. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtom, és egy kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Mindegyik korong közepére nyomok egy-egy szem meggyet. Kivajazott tepsiben egymástól két centiméter távolságra teszem a fánkokat, és előmelegített, forró sütőben arany-barnára sütöm. Tálaláskor mellérakom a külön felforrósított maradék meggybefőttet és a vaníliás porcukorral megszórt fánkhoz kínálom.

Meggyes gesztenyefánk olajsütőben
50 dkg mirelit gesztenyemasszát összegyúrva 2 felvert tojással, 5 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 ek. rizsliszttel, 2 cs. vaníliás cukorral, 1 púpozott kk. sütőporral, nagy diónyi gombócokat formálunk belőle. Mindegyik közepébe 1-1 szem kimagvalt meggybefőttet nyomunk. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába mártva 170 C-ra hevített olajban 4-5 perc alatt pirosbarnára sütjük. Az olajat lecsepegtetve, rögtön, melegen tálaljuk.
Metélt-fánk
Sós vízben, amelybe agy mokkáskanál olajat is öntöttünk, kifőzünk fejenként öt deka vékony metéltet, majd levétől leszűrve, lisztezett deszkára tesszük, és villával koszorúformákra gömbölyítjük. Hagyjuk kihűlni, ettől a tészta megdermed, majd liszttel meghintve, egyenként kisütjük bő, forró olajban, ropogós pirosra. Itatóspapíron leszárítjuk a felesleges olajat róla, és azon forrón kínáljuk sóskamártáshoz vagy parajfőzelékhez.

Mogyorós fánk
4 személyre Nehézség: 1
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 2 tojás, 1 dl tej, 25 dkg finomliszt, 10 dkg finomra darált mogyoró, 2 dkg élesztő, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 10 dkg reszelt rokfort, a tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa
1/2 dl tejben simára keverjük az élesztőt. A tojást az élesztős és a többi tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a darált mogyorót és az olajat. Sóval, borssal fűszerezzük, és 10 percig pihentetjük. A masszának gombóctészta sűrűségűnek kell lennie. Ha szükséges, még kevés liszttel vagy mogyoróval sűríthető. Kisebb tepsit olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával vastagon behintjük. A tésztából 2 olajos evőkanál segítségével kis halmokat engedünk a tepsire, egymástól 3 cm távolságra. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca száraz nem marad. Még tűzforrón megszórjuk reszelt rokforttal, és csak annyi időre toljuk vissza a már kikapcsolt, de még forró sütőbe, amíg a sajt ráolvad.
Száraz fehérbor illik hozzá, de sörrel is kitűnő.

Nagymamám fánkja
Töltelék: 14 dkg aprított sonkát zsírban megpárolunk, elkeverjük 1 tojássárgájával. Fánk: 8 dkg vajat jól elkeverve 28 dkg főtt, áttört burgonyával, egyenként hozzáadunk 10 tojássárgáját, 2 dkg kis tejben futtatott élesztőt, 36 dkg lisztet.
Olyan kemény legyen, mint a burgonyapüré. Fakanállal jól kidagasztva kelesztjük. Lisztes deszkán kettéosztva elnyújtjuk. Az egyikre téve a tölteléket, a másikkal lefedjük, pogácsaszaggatóval kiszúrva, forró zsírban kisütjük. Reszelt parmezánsajttal hintve tálaljuk.

Narancsfánk 1.
Alaposan meghámozunk két nagy narancsot, és egy centi vastagra felszeleteljük. Simára keverünk egy nyers tojást egy evőkanál Jaffa-szörppel. A narancsszeleteket először lisztbe, majd a tojásba mártjuk, és forró olajban vagy vajban szép pirosra kisütjük. A felesleges zsiradéktól itatóspapíron vagy papírtörülközőn lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve forró tálra rakjuk.

Narancsfánk 2.
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 kisebb narancs, 1 egész tojás, 2 evőkanál narancsszörp, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, 3-4 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, csipetnyi só, 1 evőkanál porcukor.
A narancsot megmosom, héját lereszelem, majd meghámozva egy centis karikákra vágom. A tojást habosra verem a sóval, 1 teáskanál porcukorral, beleöntöm a reszelt narancshéjat és a narancsszörpöt, majd 1 evőkanál liszttel simára keverem. A narancskarikákat először lisztben megmártom, ezután a narancsos tojásban megforgatom, és újra lisztbe mártom. Végül a forró olajba beletéve, mindkét oldalán hirtelen, erős tűznél, pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem róla és kevés porcukorral meghintve tálalom. Ananászkarikával is ugyanígy készíthető, ekkor a levét előzőleg jól le kell csurgatni.

Narancsfánk olajsütőben
3 kisebb narancsot megmosva héjukat lereszeljük. Meghámozva húsukat 1 cm vastagra karikázzuk. Habosra verve 1 tojást 1 tk. porcukorral, csipet sóval, simára keverjük 2 ek. narancsszörppel, 1 kk. reszelt narancshéjjal, 1 ek. liszttel.
A narancskarikákat lisztbe forgatva a masszába mártjuk, újra lisztbe hempergetve 190 C-ra hevített olajban 1-2 perc alatt megsütjük. Szalvétára tesszük. Kis porcukorral hintve, melegen tálaljuk. Ha ananászkonzerv-karikákkal készül, levét lecsurgatjuk, hogy a bunda rátapadjon. Friss ananászból is jó.

Négerfánk
60 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 2,5 dl víz, 25 dkg liszt, 6 egész tojás, 3 dkg vaj, csipetnyi só, 4 adag csokoládéöntet, olaj a sütéshez, 1 evőkanál porcukor.
A vizet a vajjal felforralom, beleszórom a sót és a cukrot, majd a lisztet is beleöntve addig főzöm, amíg az edény oldalától el nem válik. Közben állandóan kevergetem. Hagyom langyosra hűlni. Egyenként belekeverem a tojásokat. (Legjobb a konyhai robotgép keverőjével végezni ezt a műveletet, alig néhány percet vesz csak igénybe.) Közben bő olajat forrósítok, és az olajba mártott evőkanállal kis halmokat csúsztatok a forró olajba. A fánkokat mindkét oldalon pirosra sütöm, és alaposan lecsöpögtetem. Csokoládéöntettel lelocsolva kínálom.

Négerfánk olajsütőben
2.5 dl vizet 5 dkg vajjal felforralva beleszórunk csipet sót, 1 ek. porcukrot, 25 dkg lisztet. Folyton keverve főzzük, míg elválik az edénytől. A tűzről lehúzva hagyjuk kissé lehűlni. 6 tojást keverünk bele egyenként. A masszából két teáskanállal kis halmokat téve a 180 C-os olajba, 1-2 perc alatt megsütjük, lecsepegtetjük. Kihűtve félbevágjuk, vastagon bekenjük keményre vert tejszínhabbal. 1-1 fél habos fánkot összeborítva leöntjük csokoládéöntettel. Hűtőben kihűtve fogvájót szúrunk bele, porcukorral hintve tálaljuk.

Német "égetett tészta"
Összetétel: 250 g tej, 250 g víz, 125 g vaj, 250 g búzaliszt, 350 g tojás, továbbá só, citrom, szerecsendió-virág, esetleg cukor.
Tésztakészítés: A tejet, a vizet, a zsiradékot a sóval és a fűszerekkel forrásig hevítjük. A tűzről levéve egyszerre beleöntjük a lisztet, simára keverjük, és tűzön addig melegítjük, míg a massza kifehéredik és elválik az üst szélétől. Kézmelegre hűtjük, és egyenként a masszához keverjük a tojásokat, a teljesen egyenletessé kevert masszát nyomózsákba töltjük és csillag-, vagy sima csővel (a képviselőfánkot kerekre, az eclair fánkot piskóta alakra) dresszírozzuk, 210 ºC-on gőzzel telített sütőben sütjük.
A képviselőfánkot vanília krémmel és tejszínhabbal töltjük. Az eclair fánk kávés krémmel készül és a tetejét mokka fondanttal glazúrozzuk.
Az égetett tészta süthető 165-175 ºC-os zsiradékban is. Ilyenkor 2 gyűrűt dresszírozunk egymás fölé, a közepét nedves újjal, vagy farúddal elsimítjuk, a gyűrűket forró zsírba csúsztatjuk, és az edényt lefedjük, megfordítás után már nyitott edényben sütjük. A terméket baracklekvárral lekenjük és fondanttal glazúrozzuk, vagy fahéjas porcukorral hintjük le.
Ördög pirulái
25 dkg lisztet elkeverünk 1 kanál cukorral, 3 tojás sárgájával, kevés sóval és 2 dl tejjel, melyben 1 dkg élesztőt felfuttattunk. Hólyagosra dagasztjuk, ekkor 3 tojás, habbá felvert fehérjéjét hozzáadva, tovább dagasztjuk. Fél óráig kelesztjük, kiszaggatjuk, ismét fél óráig kelesztjük, és forró zsiradékban kisütjük. Még forrón porcukorral kevert csokoládé reszelékbe forgatjuk, és csokoládé darával díszítjük.

Őszibarackfánk 1.
150 perc Nehézség: 3
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojássárga, csipetnyi só, 2 dkg élesztő, 2-2,5 dl tej, 1 teáskanál porcukor, félliternyi magozott, felezett őszibarackbefőtt, olaj a sütéshez, a tetejére fahéjas porcukor.
Fél dl langyos tejben simára keverem az élesztőt és hozzáadom a porcukrot. Letakarva, langyos helyen felfuttatom, majd összedolgozom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a tojássárgákkal, sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Lisztezett deszkán, tiszta konyharuhával letakarva, duplájára kelesztem, majd fél centiméter vastagra kinyújtva, tízszer tíz centiméteres négyzeteket vágok belőle. Egy-egy tésztadarabra elhelyezek egy fél, mag nélküli őszibarack darabot, és a tészta négy sarkát összefogva a tenyeremben megpróbálom legömbölyíteni. Nem baj, ha nem lesz szabályosan kerek forma! Bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm, majd gondosan lecsöpögtetve, fahéjas porcukorral bőven meghintve tálalom. Más gyümölccsel is elkészíthető, pl. felezett sárgabarackkal, almadarabkával, ringlóval, szilvával stb.

Őszibarackfánk 2.
45 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg magvaváló, friss őszibarack, 20 dkg rétesliszt, 2 egész tojás, másfél-két deci száraz fehérbor, 1-2 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, olaj a sütéshez.
A lisztet simára keverem a tojások sárgájával, a sóval és annyi borral, hogy tejföl sűrűségű legyen a massza, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A meghámozott és kimagvalt fél őszibarackokat először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Papírtörülközőre téve a felesleges olajat lecsöpögtetem, és vaníliás porcukorral bőven meghintve kínálom.
Őszibarackfánk olajsütőben
0.5 dl langyos tejbe keverve 2 dkg élesztőt, 1 tk. porcukrot, fedve, langyos helyen felfuttatjuk. Eldolgozva 25 dkg lisztet, 25 dkg főtt, áttört burgonyát, az élesztőt, 2 tojássárgáját, sót, annyi tejet, hogy középkemény tészta legyen. Lisztes deszkán ruhával fedve duplájára kelesztjük. 0.5 cm vastagra nyújtva, 10X10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyikre fél, magvalt őszibarackbefőttet téve, sarkaikat összefogjuk, tenyerünkben összegömbölyítve 180 C-os olajban 4-5 perc alatt pirosra sütjük, lecsepegtetjük. Fahéjas porcukorral hintjük.
Paprikás fánk
Hozzávalók: 2 adag maradék paprikás krumpli, 2 db. tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött bors, olaj a sütéshez.
A maradék ételt villával összetöröm, majd hozzáadom a búzadarát és a felvert tojást. Tízpercnyi pihentetés után alaposan összekeverem a fűszerekkel együtt és bő, forró olajba, evőkanállal adagolva mindkét oldalán megsütöm.

Piskótafánk.
25 deka lisztet fél csomag sütőporral elkeverünk, azután 20 deka vajjal, 4 egész tojással, 25 deka cukorral, fél csomag vaníliás cukorral, 6 evőkanál tejföllel és 1-2 kanál tejjel deszkán jól összegyúrunk. A tésztát ujjnyi vékonyra nyújtjuk, s fánkszúróval vagy kis pohárral kiszúrva kikent tepsibe tesszük. A korongocskák tetejét tojássárgájával megkenve jó forró sütőbe süssük.
Részeg kisasszonyok
Hozzávalók: Porcukor 6 ek., tojás 6 db, liszt 6 ek., vaníliás cukor 3 ek.
Elkészítése: Hat tojás sárgáját porcukorral habosra keverünk, hozzáadjuk 6 tojás kemény habját, keverünk hozzá lisztet, forró zsírba szaggatjuk és kisütjük. Vaníliás cukorral behintjük.
Lehet az adagot kétszer venni.

Rózsafánk, I.
Hozzávalók:
A kovászhoz: 6 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej;
A tésztához: 35 dkg finomliszt, 1/2 dl tej, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás plusz 2 tojás sárgája, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só; olaj a sütéshez;
A tetejére: fahéjas porcukor; eper- vagy málnadzsem.
Langyos tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt és 6 dkg lisztet, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Míg a kovász kel, a vajat, a tojást és a sárgákat, a tejet, a citromhéjat, valamint a sót habosra keverjük. Összedolgozzuk a liszttel és a megkelt kovásszal. A tésztát hólyagosra verjük (ez a művelet konyhai keverőgép dagasztójával hamar megy), majd pihentetés nélkül lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kicsi csillagformával vagy csipkés szélű karikaformával kiszaggatjuk. Felvert (de még folyékony) tojásfehérjével három darabot összeragasztunk, a közepén összenyomjuk, ezáltal a forró olajban sütéskor rózsaformájúvá válik. Pirosra megsütjük, majd papírtörülközőn szétterítjük, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral bőven meghintjük, és kevés vízzel kenhetőre kevert eperdzsemmel tálaljuk.

Rózsafánk 2.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 10 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás sárgája;
A tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál vaj.
Az élesztőt 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk, és 1 teáskanál cukorral összekeverve felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a cukorral és a tejföllel. A tészta a szokásosnál kissé lágyabb lesz. Langyos helyen duplájára kelesztjük, és jól belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a közben habosra kevert vaj kétharmad részét, rászórjuk a vaníliás cukrot, és összesodorjuk, mint a rétest szokás. Egy nagy tepsit kikenünk 2 evőkanál vajjal. A tésztából 2-3 cm-es darabokat vágunk, és úgy fordítjuk meg, hogy lapjával feküdjön a kezünkben, alulról kissé összenyomjuk, így olyan lesz, mint a rózsa. A tepsiben egymástól 2 cm távolságra helyezzük el a tésztadarabokat, majd a megmaradt vajjal bekenjük a tetejüket. Közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.

Rózsafánk 3
35 deka lisztből 3 egész tojással, 1 csomag sütőporral, 15 deka cukorral, 3 kanál tejföllel és kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval vágjuk. A tésztadarabokból, melyeket széleiken késsel sugárszerűen bevágunk, 4-5 lapot egymásra teszünk, középen, hogy széjjel ne váljanak, kissé összenyomjuk, és forró zsírba téve szép pirosra kisütjük. A kisült és kinyílt rózsák tetejére egy-egy szem cseresznyebefőttet teszünk, s az egészet vaníliás cukorral beszórjuk.

Rózsafánk 4.
Hozzávalók: 3 dl tejföl, 8 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 dkg porcukor, só, 70 dkg liszt, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A lisztet két egész tojással és két tojássárgájával, tejföllel, cukorral, sóval összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk. 5 lapocskát egymásra fektetünk, a közepét ujjunkkal benyomjuk, szélét késsel 1 cm-nyire több helyen bevagdossuk. Egyszerre 1-2 db-ot teszünk a forró olajba. Állandóan forgatjuk, hogy egyenletes pirosra süljön. Kivesszük az olajból, lecsepegtetjük, porcukorral meghintjük. Mindegyik tészta közepébe egy szem meggyet teszünk.

Rózsafánk 5.
40 dkg szitált liszttel elmorzsolunk 8 dkg vajat, összegyúrjuk kis sóval, 4 dkg cukorral, 0.5 dl rummal, 1 dl tejföllel, 5 tojássárgájával. Kb. 30 percre hűtőbe rakjuk. 2 mm vékonyra nyújtjuk, 3-féle méretű korongokra vágjuk. A nagy szélét 6, a középsőét 5, a kicsiét 4 helyen bevágjuk. Tojásfehérjés ujjal a különbözőeket közepüknél egymásra nyomjuk. A kisebbet lefelé téve bő, forró olajban lassan sütjük, majd fordítjuk. Lecsurgatva meggylekvár, meggybefőtt, vaníliás porcukor kerül rá. Gyorsan, hűvös helyen készítsük a fánkot!

Rumos banánfánk
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 4 db banán (ha már kicsit túlérett, akkor is jó), 3 evőkanál rum, 20 dkg rétesliszt, 2 egész tojás, 2,5 dl édes fehérbor, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, olaj a sütéshez, csipetnyi só.
A banánokat meghámozom, és villával összetöröm. A tojássárgákat habosra keverem a sóval és 1 evőkanál porcukorral, majd hozzáadom a lisztet, a bort, a rumot és a sütőport. Ezután hozzáadom a banánpépet, és legvégül pedig beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot. Bő olajat forrósítok. Olajba mártott teáskanállal halmokat rakok a serpenyőbe, és mindkét oldalán pirosra sütöm a banánfánkokat. Az olajból kivéve papírra szétterítem, hogy az a felesleges olajat felszívja, majd a maradék vaníliás cukorral ízesített porcukorral meghintve kínálom.

Rumos banánfánk olajsütőben
4 hámozott banánt villával összetörünk. 2 tojássárgáját habosra keverve csipet sóval, 1 ek. porcukorral, hozzáadunk 20 dkg réteslisztet, 3 ek. rumot, 2.5 dl édes fehérbort, 1 kk. sütőport. Belekeverve a banánpépet és óvatosan 2 tojásfehérjéből vert kemény habot, teáskanállal kis halmokat szaggatunk a 180 C-os olajba, 2-3 perc alatt megsütjük, lecsepegtetjük. Még forrón meghintjük 1 cs. vaníliás cukor és 1 ek. porcukor keverékével. Azonnal tálaljuk.

Sajtfánk
Három deci vizet öt deka vajjal vagy margarinnal, meg késhegynyi sóval felforralunk, és állandóan kevergetve, lassan beleszórunk 20 deka lisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg az edény falától el nem válik, majd a tűzről levéve csipet sóval meg reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ha kihűlt, simára keverünk benne 15 deka reszelt sajtot és egyenként két tojást. Vizes kézzel vagy evőkanállal gombócokat formázunk belőle, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük.

Sajtos fánk 1.
Elkészítése: Két és fél dl tejben addig főzünk 8 dkg vajat, 16 dkg lisztet, míg az edény oldalától el nem válik. Kihűlésig keverjük, aztán adunk bele 12 dkg reszelt parmezánt, 3 egész tojást, egyenként beledolgozva és fél dkg sót. Jól kidolgozzuk, és kikent tepsiben dió nagyságú gombócok alakjában kisütjük.

Sajtos fánk 2.
Hozzávalók: Tészta: vaj 4 dkg, tojás 2 db, főtt burgonya 20 dkg, liszt 22 dkg, élesztő 2 dkg, só 1 késh., tej 1 dl, zsír 0,5 kg.
Töltelék: parmezán sajt 10 dkg.
Elkészítése: A vajat, a tojás sárgájával habosra keverjük, 20 dkg áttört főtt burgonyát, az élesztőt, kevés sót, és a lisztet hozzáadjuk. Ezt annyi tejjel verjük fel, hogy se kemény, se lágy ne legyen, jól ki kell dolgozni, azután kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tészta felét parmezán sajttal beszórjuk, a másik felét ráborítjuk, és fánkszúróval kiszaggatjuk. Újra kelni hagyjuk, forró zsírban kisütjük, és reszelt parmezánnal meghintjük. (Parmezán helyett lehet darált sonkával tölteni.)

Sajtos fánk 3.
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, 10 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 4 db egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál currypor.
A tejet felforralom és beleteszem a vajat meg a fűszereket. Ha ismét forr, beleszórom a lisztet és kis lángon folyamatos keverés közben, addig főzöm, amíg össze nem áll az egész egy masszává. Hagyom kihűlni, majd a robotgép habverő pálcájával egyenként belekeverem az egész tojásokat. Végül a reszelt sajtot is hozzákeverem. A masszát beletöltöm egy habzsákba vagy egy nylonzacskóba, aminek egyik végét levágom. Kikent sütőlemezre apró halmokban kinyomom a sajtos masszát, de ügyelek arra, hogy a kis fánkok egymástól legalább fél centi távolságra legyenek, mert sülés közben megnő a térfogatuk. Előmelegített, forró sütőbe tolom a lemezt, és nagy lángon kezdem a sütést, majd három perc múlva közepesre mérsékelem a tüzet. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert nem nőnek meg a fánkok. A megsült fánkokat még tűzforrón leveszem a lemezről, de csak hidegen teszem az asztalra. Kis dárdácskákat szúrok mindegyikbe, és nem felejtek el mellé tenni valamilyen hideg, majonézes mártást, amibe a vendégek belemártogatják a fánkokat.

Sajtos fánk - sütőben sütve
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 10 dkg vaj, 15 dkg reszelt parmezánsajt, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi curry, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só
Felforraljuk a tejet, közben beleszórjuk a fűszereket és a vajat. Ha felforrt, apránként hozzáadjuk a lisztet is. Állandó keverés közben addig főzzük, amíg az edény falától elválik. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a reszelt sajtot és a mustárt. Jól összedolgozzuk, majd 20 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon. A sajtos masszából nedves kézzel apró gombócokat formálunk, és sütőlemezre tesszük, jó távol egymástól. Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük.

Sajtos fánk tepsiben
Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg vaj vagy margarin, 13 dkg liszt, 5 dkg bármilyen fajta reszelt sajt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fehér bors, vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.
Egy lábosban felforralok másfél dl vizet, majd beleteszem a vajat és a fűszereket. Ezután folytonos keverés közben beleszórom a lisztet, és kis lángon addig keverem, amíg az egész massza egy tömbbé összeáll. Ezután a tűzről lehúzom, és pár percig hagyom állni, addigra kissé kihűl. A tojásokat egyenként keverem bele, amíg a massza egyneművé válik. Ezután egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóba töltöm, és kis, diónyi halmokat nyomok a vajjal kikent és liszttel behintett tepsire. Ügyelek arra, hogy a halmok ne kerüljenek túl közel egymáshoz, mert sülés közben megnőnek. A tepsit előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 5 percig sütöm, majd a lángot takarékra mérsékelve, addig sütöm, amíg a tészta illatát nem érzem. Ez körülbelül még 10 perc. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert nem emelkedik fel szépen a fánk. Vigyázat! Hamar megbarnulhat, és akkor keserű lesz. Kissé munkaigényes, de igazán olcsó és gusztusos harapnivaló, akár sörkorcsolyának is alkalmas. Vacsorára egy csésze teával kitűnő.  A megsült fánk 3 napig eláll, és fagyasztható.
60 perc alatt elkészül.

Sárgabarackfánk fehérborral
Hozzávalók: 12 db sárgabarack, 2 dl édes fehérbor, 15 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál barackpálinka, 3 evőkanál kristálycukor, 2 szem összetört szegfűszeg, csipet só, olaj a sütéshez.
A sárgabarackot kimagozzuk. Egy lapos tálon szétterítjük, majd cukorral meghintjük és pálinkával meglocsoljuk. 15 percig pihentetjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verjünk. A lisztet simára keverjük a tojássárgákkal, a sóval és annyi borral, hogy tejfölsűrűségű legyen a massza, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
A levétől lecsöpögtetett barackokat először lisztbe, majd a boros tésztába mártjuk és bő, forró olajban pirosra sütjük. A visszamaradt édes, pálinkás gyümölcslevet kevés porcukorral addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad benne, majd a kisült és lecsurgatott tésztát meglocsoljuk vele.

Sárgabarackfánk sörrel
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 12 db sárgabarack, 2 dl sör, 15 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál barackpálinka, 2 evőkanál porcukor, 2 szem összetört szegfűszeg, olaj a sütéshez, csipetnyi só.
A sárgabarackokat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Egy lapos tálra szétterítem, majd porcukorral meghintem, és a pálinkával meglocsolom. 15 percig pihentetem. Közben az összes többi hozzávalót tésztává keverem (mint az őszibarackfánknál). A levétől lecsöpögtetett barackokat először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban pirosra sütöm. A visszamaradt édes, pálinkás gyümölcslevet kevés porcukorral addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne, majd a kisült és lecsöpögtetett tésztát meglocsolom vele. (Ha gyerekeknek készül a fánk, akkor vagy aromával készítem, vagy sárgabaracklekvárral locsolom le.)
„Schenkele” (Kecskelábak)
Végy 175 g vajat, 250 g cukrot, egy citrom héját, négy tojást, 175 g hámozott, tört mandulát, 75 dkg lisztet. Mindezt finom tésztává gyúrd ki. Formálj belőle 10 cm hosszú gömbölyű darabokat, az egyik végét hegyesre alakítsd, és késsel metszd be: olyan legyen, mint a kecskeköröm. Forró zsírban süsd meg. Forgasd porcukorral elvegyített csokoládéreszelékbe a végét. A köröm maradjon csupaszon.
Somogyi „cserép-, vagy szárazfánk”
Hozzávalók: 4 kg liszt 1 tojás sárgája kevés cukor, 20 dkg zsír.
Az alapanyagokból összegyúrjuk a tésztát, úgy, hogy kell sodorni, mint a levesnek való tésztát, és rádlival trapéz alakúra vágni. Forró zsírban sütjük ki, és még melegen porcukorral megszórjuk. Ha kevesebb a zsír benne, ropogósabb a tésztája.

Somogyi forgácsfánk 1.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 tojás, kevés cukor, sütőpor, kevés tej.
A tésztát gyengére kell összegyúrni és vékonyra, mint a levestésztát kisodorni. Derelyevágóval szalagokra vágjuk, kötést készítünk rá, és forró zsírban vagy olajban kisütjük.

Somogyi forgácsfánk 2.
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2 tojás, 2 kanál cukor, kevés só.
A hozzávalókat összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, csipkésre kivágjuk, és forró zsírban kisütjük.
Somogyi kelt fánk („szalagos fánk”, ”húshagyói fánk”)
Hozzávalók: 1½ kg liszt, 1-2 l tej 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2 kanál cukor, kevés olaj.
A tésztáját nagyon lágyra alaposan ki kell dolgozni, nem gyúrni, hanem kanállal keverni, hogy szalagos legyen. Kelesztjük legalább egy órát. Deszkára terített abroszra öntjük, és pogácsaszaggatóval szaggatjuk, darabonként kézbe vesszük, és középen benyomjuk. Forró zsírban először fedő alatt sütjük, ezután közepes meleget biztosítunk a további sütéshez. Olajban sütve gyengébb a tésztája.
Somogyi rózsafánk
Tésztája úgy készül, mint a forgácsfánké, csak kis karikára vágjuk, és 6-7 db-ot a vékonyra elnyújtott tésztából tojásfehérjével összeragasztunk, és így sütjük ki a forró zsírban, vagy olajban.

Somogyi vánkosfánk
Minden tojáshoz 3 kanál tejföl, kevés cukor, só és annyi liszt szükséges, amennyit felvesz úgy, hogy jó rétestészta állagú legyen.
A tésztát jó vékonyra kell sodorni, megkenni olvasztott zsírral és összehajtani, mint a hájas tésztát. A sodrást és a kenést háromszor ismételni (várni közben nem kell). Ezután ujjnyi vastagra nyújtani, derelyevágóval téglalapokat vágni. Mindjárt lehet sütni. Cukrozva fogyasztható. Tésztájába nem szabad cukrot tenni, mert az „lehúzza”.
Sonkás burgonyafánk
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 25 dkg főtt füstölt sonka, 2 tojás, só, 8 dkg liszt. A panírozáshoz még egy tojás és zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.
A megmosott, héjában főtt és megtisztított burgonyát áttörjük, vagy lereszeljük, 2 tojással, sóval, az apró kockára vágott sonkával jól összedolgozzuk, lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, fánk nagyságúra kiszaggatjuk. A burgonyafánkokat felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Sörkorcsolyának vagy teához önállóan is adható, de jól illik főzelékekhez is.
Sörös kukoricafánk olajsütőben
1 doboz kukoricakonzerv levét elkeverjük 1 habosra vert tojással, 1 dl barna sörrel, 1 kk. őrölt gyömbérrel, 1 kk. őrölt borssal, 1 tk. sóval, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 2 púpozott ek. kukoricaliszttel. 10 perc múlva annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta galuska sűrűségű legyen. Beledolgozva a leszűrt kukoricát, 1 kk. sütőport, evőkanállal a 180 C-ra hevített olajba szaggatjuk. 5-6 perc alatt megsütjük. Egyszerre keveset süssünk, mert nagyra nőnek. Az olajat lecsepegtetve melegen vagy hidegen, barna sörhöz kínáljuk.
Sünifánk
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 40 dkg cukor, 1 citrom leve, 10 dkg mandula, zsír a tepsi kikenéséhez
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a cukorral, citromlével, gőz fölött, sűrűre verjük. Ha jól megsűrűsödött, zsírozott sütőlapra kanállal kis gömböket rakunk belőle, mindegyiket megtűzdeljük szálkásra vágott mandulával. Sütőben a legkisebb lángon szárítjuk.

Szalagos fánk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 5 dkg cukor, 5 tojás sárgája, 5 dl tej, csipetnyi só, 1-2 evőkanál rum, a behintéshez 5 dkg vaníliás cukor.
Elég munkaigényes étel, de inkább a körülmények igényelnek figyelmet: előmelegített, langyos liszttel dolgozzunk, a konyhában egyenletes meleg legyen, sehol huzat, a gyúródeszka és a letakarásához szükséges konyharuha is langyos legyen. Három dl langyos tejben, 1 kanál cukorral megkelesztjük az élesztőt. Hozzáadjuk a többi cukorral kikevert tojássárgákat, az olvasztott langyos vajat, a rumot, a lisztet, kevés sót, s még annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Az egészet fakanállal legalább 20 percig összedolgozzuk. A tetejét behintjük liszttel, kendővel letakarjuk, s meleg helyen mintegy 35-40 percig hagyjuk, hogy térfogatának jó másfélszeresére dagadjon. Utána kiborítjuk a lisztezett gyúródeszkára, s a kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vagy sodrófával óvatosan kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a gyúródeszkát meleg helyre téve, a fánkokat mindkét oldalon további fél-fél óráig kelesztjük. Egy magasabb oldalfalú edényben jól felforrósított, de nem füstölgő bő zsiradékban (olajban) süssük ki úgy, hogy az edényben hagyjunk helyet a fánkoknak a növekedéshez. Ahogy a gyúródeszkán kelesztettük, felső felükkel fordítsuk a fánkot a forró olajba, az edényt takarjuk le, s amikor megfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. A megpirult fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, s azonnal hintsük be vaníliás cukorral. Forrón tálaljuk, kicsit felhígított, meleg barack-, málna- vagy ribizlilekvárt adva mellé.

Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók: Tészta: 600 g liszt, 35 g élesztő, 60 g Koronás Porcukor, 0,5 dl rum, 50 g vaj, 3,5 dl tej, 4 tojássárgája, 10 g só.
Díszítés: Koronás Porcukor a megszóráshoz, Koronás Befőzőcukorral készült lekvár a tálaláshoz.
A szitált lisztet meglangyosítjuk. Az élesztővel, a porcukor felével, a langyos tej harmadával és kevés liszttel kovászt készítünk, ha a duplájára nő, akkor jó. A fennmaradó tejbe keverjük a sót, a cukrot, a tojássárgákat. A nagy mennyiségű lisztbe fészket készítünk, ebbe tesszük a kovászt és a tejes keveréket. 6-8 percnyi dagasztás után az olvasztott vajat dolgozzuk a tésztába, végül a rumot. Amikor az edény falától és a fakanáltól is elválik, a hólyagos tésztát meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig langyos helyen kelesztjük. Ezután a tésztát könnyedén átgyúrjuk (megszellőztetjük). Ha a térfogata ismét a duplája lesz, lisztezett nyújtótáblán 3-4 cm vastagra formázzuk. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Újabb kelesztés után felhevített olajban fedő alatt sütjük az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Csurgatórácson hűtjük, porcukorral meghintjük és baracklekvárral tálaljuk.

Szegedi fánk
Hozzávalók: Liszt 1 kg, élesztő 5 dkg, só 1 késhegynyi, tej 2 dl, vaj 15 dkg, tojássárgája 8 db, porcukor 4 dkg, tej 2 dl.
Elkészítése: Meleg helyen állott egy kg lisztnek 1/3-át deszkára tesszük. Azután 5 dkg élesztővel, pici sóval, langyos tejjel kissé gyöngébbre verjük, mint a rétes tésztát. Ha jól kidolgoztuk, lisztezett deszkán kelni hagyjuk.
A megmaradt lisztet összekeverjük 15 dkg olvasztott vajjal, azután apródonként hozzáadunk 8 tojássárgáját, 4 dkg porcukrot, kevés sót, majd tejjel tésztának keverjük. Keverés közben a már megkelt tésztát a deszkáról apránként, kanállal hozzákeverjük, és ezzel még jól kidolgozzuk. Ezután lisztezett deszkán tovább kelesztjük, és úgy járunk el vele, mint az eddigieknél.

Szerecsenfánk
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg kakaó, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vanillincukor, 2 kanál tej, 2 egész tojás, és kevés fahéj, 10-12 szem dió.
Az anyagokból masszát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és ebből fánkokat szaggatunk, tojással megkenjük, fél dióbéllel megtűzdeljük, és közepesen meleg sütőben lassan megsütjük.
Figyelem: A fánkokat távolabb rakjuk egymástól, mert sütéskor megdagadnak! A kenéshez hagyjunk meg tojást!
Szilvás képviselőfánk
Hozzávalók 8 darabhoz: 15 dkg liszt, 4-5 tojás, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál porcukor 3 dl tejszín, 22 dkg szilvalekvár, 10 dkg szárított sárgabarack, 4 evőkanál szilvapálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó tejszínhab-keményítő por, csipetnyi só, sütőpapír
Elkészítés: Fazékban felforralunk 2.5 dl vizet a zsiradékkal, csipetnyi sóval és a cukorral. Levesszük a tűzről, egyszerre beleöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. Visszatesszük a tűzre, felforrósítjuk, majd ismét levesszük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire 8 nagyobb halmot nyomunk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 25-30 percig sütjük. A képviselőfánkokat még melegen kettévágjuk, majd hűlni hagyjuk. A szárított barackot kockákra vágjuk, meglocsoljuk a szilvapálinkával, és kb. 10 percig állni hagyjuk. A marinált barackot a levével együtt a szilvalekvárba keverjük. A barackos szilvalekvárt a fánkok alsó felére kenjük. A tejszínt felverjük a habkeményítő porral és a vaníliás cukorral. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a lekvárra nyomjuk. Ráültetjük a képviselőfánkok kalapját, végül meghintjük porcukorral.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra

Tejfölös fánk 1.

Hozzávalók: Tojássárgája 6 db, porcukor 6 ek. só 1 késh. tejföl 2 dl, élesztő 2 dkg, tej 0.5 dl, liszt 25-30 dkg.
Elkészítése: Hat tojássárgáját, 6 csapott ek. porcukorral, kevés sóval habosra keverünk, hozzáadunk 2 dl langyos tejfölt, 2 dkg tejben áztatott élesztőt, és annyi lisztet, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, lisztezett deszkára téve, kinyújtjuk, kiszaggatva kelesztjük.
Tejfölös fánk 2.

Hozzávalók: 3 dl tejföl, 8 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 dkg porcukor, só, 70 dkg liszt, olaj, a sütéshez.
Elkészítés: Az élesztőt a tejben kevés liszttel és cukorral elkeverjük, a tejfölt mély tálba tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot, kevés sót, majd a lisztet, és bele öntjük az élesztős tejet. Összedolgozzuk, hogy a tészta sima legyen. (a tésztának el kell válni a fakanáltól) Langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára tesszük. Hüvelyknyi vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd 10-15 percig kelni hagyjuk. Nem túl forró olajban kisütjük, mindkét oldalát. Első oldalt fedő alatt, a másodikat már fedő nélkül. Cukorral, lekvárral tálaljuk.
Tejfölös fánk 3.

8 tojás sárgáját elhabarunk 4 dl tejföllel, és folytonos keverés mellett meglangyosítjuk. 2 dkg élesztőt tejjel és liszttel felfuttatunk. 50 dkg liszttel, csipet sóval, kevés cukorral és 2 dl tejjel összevegyítjük, hozzákeverjük a tejfölös masszát, és simává dagasztjuk, kelesztjük, majd kiszaggatjuk, ismételten kelesztjük, végül bő forró zsírban megsütjük.

Tejfölös fánk 4.
Végy 1 kg finomlisztet egy mély tálba. Adj hozzá 1/4 l édes tejfölt, 8 tojás sárgáját, egy kanál porcukrot, egy csipet sót, 5 dkg élesztőt. Mindezt kanállal verd ki, míg a tészta sima és hólyagos, takard le és keleszd meg. Tégy úgy, mint előbb.
Tejszínes fánkocskák (Holland)
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 tojás, 1 tejszín, 1 vaníliás cukor, gyümölcs.
A vajjal, liszttel, tojással fánkocskákat készítünk, nyomózsákból tepsire kis halmokat rakunk és kisütjük. Felvágjuk az oldalukat, és a cukorral kikevert tejszínnel megtöltjük. Gyümölccsel díszítjük.

Tojáshab fánk
Igen keményre vert tojáshabba annyi kanál cukrot teszünk, ahány tojásból készült a hab. Egy evőkanállal egyforma mennyiséget merítünk, egy másik kanállal kiigazítva papírra rakjuk, és sütőben megszárítjuk. Kis késsel kikaparjuk a belsejét. Fagylalttal, vagy tejszínhabbal töltjük, kettőt összeillesztünk.

Tojásos fánk
40 dkg lisztet, kis tejben futtatott 3 dkg élesztőt eldolgozunk, belerakunk 1 tojássárgáját, 2 közepes, főtt, áttört burgonyát, sót, 5 dkg margarint, annyi langyos tejet, hogy középkemény kelt tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Vékonyra nyújtva fánkszaggatóval lapokat szúrunk ki. 2 dkg vajat, 0.5 dl tejfölt, 1 cs. aprított metélőhagymát, 3 keménytojást elkeverve, minden lapra kis halmot rakunk. A tészta széleit ráhajtva, laposra nyújtjuk nyújtófával, ha nem is túl vékonyra. Olajban ropogós-pirosra sütjük.

Tolófánk
Hozzávalók: Liszt 35 dkg, tej 0.5 l, só 1 késh., cukor 1 kk., tojás 2 db, tojássárgája 6 db, vaníliás cukor 2 kk.
Elkészítése: Fél l lisztet apródonként fél l hideg tejbe keverünk, vigyázva, hogy csomós ne legyen, kevés sóval, és kávéskanál cukorral. Tűzre tesszük, és folytonos keverés közben addig főzzük, míg az edénytől el nem válik. Félretesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, egyenként beleütünk 2 egész tojást, 6 tojássárgáját. Ezzel nagyon jól kidolgozzuk, és tolófánkformába téve, forró zsírba nyomjuk. Szép pirosra sülve, itatóspapírra rakjuk, és vaníliás cukorral meghintjük.

Töltött burgonyafánk 1.
Tészta: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, tej, 1 ek. olaj, 1 tojás, só; Töltelék: 25 dkg főtt, darált, füstölt hús, kis tejföl, őrölt bors; a sütéshez olaj
A tölteléket elkészítjük. A tészta anyagait eldolgozva, cipó alakban kelesztjük 1 óráig. 2 mm vastagra nyújtva, nagy fánkszaggatóval kerek lapokat szúrunk ki. Minden másodikra 1 halom tölteléket rakunk. Ráborítunk 1 üres lapot. Széleit összenyomva 10 percig pihentetjük. Közepes tűzön, bő, forró olajban kisütjük.

Töltött burgonyafánk 2.
90 perc Nehézség: 3
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt, 10 dkg sütőmargarin, 30 dkg főtt, áttört burgonya, fél dl tej, 1 dkg élesztő, 1 tojás, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 25 dkg darált hús, 1 tojás, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma; tojás, liszt, tej, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet és a margarint összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a főtt burgonyát, a tojást, a sót meg a felfutott élesztőt. Jól összedolgozzuk, és 30 percig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált húst összekeverjük a tojással, a fűszerekkel, a szétzúzott fokhagymával, majd egy-egy tésztadarab közepére teszünk a töltelékből. A tésztát félbehajtjuk, széleit kissé összenyomkodjuk, megforgatjuk lisztben, tejes tojásban, majd zsemlemorzsában hempergetjük meg. Bő forró olajban pirosra sütjük.

Töltött fánk
150 perc Nehézség: 3
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj vagy margarin, 4 tojássárga, 6 dkg porcukor, 56 dkg liszt, 4-4,5 dl tej, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, 1 késhegynyi só, 1 evőkanál rum, kemény gyümölcslekvár, vaníliás porcukor, olaj a sütéshez.
1 dl tejet meglangyosítok, majd az élesztőt belemorzsolom. Letakarva felfuttatom. Közben habosra keverem a margarint a tojássárgákkal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a rummal és a sóval, majd a megkelt élesztőt, a lisztet és a tejet is hozzáadva, keményebb tésztát dagasztok. Jó levegősre dolgozom, és langyos helyen hagyom kelni legalább fél órán keresztül. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtom, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egy korongra egy-egy kis darabka lekvárt teszek, majd egy másik tésztadarabot ráborítok és a szélén, körben rányomkodom, illetve összenyomkodom a tésztát. Ezután ismét hagyom egy órán keresztül pihenni, majd bő, forró olajban, fedő alatt kezdem el sütni. Megfordítva már fedő nélkül sütöm meg a másik oldalát. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és még forrón, bőven meghintem vaníliás cukorral.
Töltött fánk olajsütőben
1 dl langyos tejbe morzsolt 3 dkg élesztőt lefedve felfuttatunk. Habosra keverve 4 tojássárgáját, 5 dkg porcukrot, 1 kk. reszelt citromhéjat, kk. sót, 5 dkg vajat, 1 ek. rumot, hozzáadjuk az élesztőt, 55 dkg lisztet, 3-3.5 dl tejet.
Kemény, hólyagos tésztává dagasztva 30 percig kelesztjük. Félujjnyira nyújtva, nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 1 korongra kemény gyümölcsízt téve, 1 másik korongot rárakunk. Szélét rányomjuk. Újra 1 órát kelesztve kis adagokban 180 C-os olajban 5-6 percig sütjük, leitatjuk. Vaníliás porcukorral hintjük.
Túrófánk 1.
40 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 2 tojás sárgája, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 zacskó sütőpor, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citrom- vagy narancshéj, 12 dkg porcukor, olaj a sütéshez, a tetejére vaníliás porcukor.
A lisztet összegyúrom az összes hozzávalóval, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és egy közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Ha lecsöpögött róla a felesleges olaj, megszórom vaníliás porcukorral.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?