Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
FÁNKRECEPTEK 3.

 

Túrós fánk 2.
150 perc Nehézség: 3
Hozzávalók: a tésztához 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 30 dkg rétesliszt, 1 tojássárga, csipetnyi só, 3 dkg vaj; a töltelékhez 25 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 1 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 tojássárga.
1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a vajat és annyi tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Langyos tejjel, tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni. Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Mindegyik tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd a fánkot félbehajtva, a széleit jól összenyomkodom. Az ily módon kapott félköröket kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra teszem, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, ezután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép piros nem lesz.
Túrós fánk 3.
Hozzávalók: 0,5 kg liszt,  0,5 kg túró, 5 db. tojás, 2 dl tej, 1 ek szódabikarbóna, 1 csomag vanília, csipet só
Mindezeket jól összekeverjük, és állni hagyjuk 10-15 percig. 1,5-2 literes lábosban 1 l olajat hevítünk, utána kis lángra vesszük és 2 ek. segítségével kis halmokat szaggatunk a masszából az olajba. Amikor a fánk alsó része pirosra sült, feljön az olaj tetejére, és magától átfordul. Amikor a másik fele is megsült kivesszük, lecsepegtetjük, és klf. lekvárral, vagy csoki krémmel tálaljuk.
Túróval töltött fánk
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg rétesliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 2 dl tej, 3 dkg vaj, 1 tojás sárgája, csipetnyi só;
A töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 1 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 tojás sárgája;
A tepsi kikenéséhez: kevés vaj.
1 dl tejbe belekeverjük az élesztőt és a cukrot, majd letakarva felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, a sót, a vajat, és annyi tejjel dagasztjuk be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen.
Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatjuk. Ezután még 10 percig hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket: az áttört túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Mindegyik tésztadarab közepére teszünk egy kis tölteléket, majd félbehajtjuk, s a széleit körben jól összenyomva ívesre formáljuk. Az ily módon kapott félköröket kivajazott tepsibe, egymástól kb. 2 cm távolságra helyezzük, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütjük. Ezután a lángot mérsékeljük, és addig sütjük, amíg a fánk szép piros nem lesz.
Virágfánk
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál só, barack- vagy málnalekvár, olaj a kisütéshez. 
Az anyagokból tésztát gyúrunk, késhát vékonyságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és három-négy pogácsát egymásra rakunk. A közepét ujjunkkal mélyen benyomjuk. A réteges pogácsák szélét három-négy helyen picit bevágjuk.  Forró olajban kisütjük. Sütés közben a tészta kinyílik, mint a virág. A kisült darabokat porcukorral meghintjük, a "virágkelyhek" közepébe lekvárt csepegtetünk.
Figyelem: Forró olajban süssük!
Zabpelyhes burgonyafánk
Hozzávalók: 4 nagy nyers burgonya, 4 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál zabpehely, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 tyúkhúsleves-kocka, fél dl víz, 2 evőkanál kefir, csipet só, kevés zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A burgonyát meghámozom, és a reszelő közepes fokán nyersen lereszelem, majd összekeverem a zabpehellyel, a liszttel, a sütőporral, a felvert tojással és a törött borssal. A vizet felmelegítem, és a húsleveskockát beletéve feloldom. Ha kihűlt, a kefirrel és a megtisztított, lereszelt vöröshagymával együtt hozzáadom. Kevés sóval ízesítem. Az egészet alaposan összedolgozom, ezután olajba mártott evőkanállal félujjnyi, felforrósított olajra szaggatom. Az alsó felét fedő alatt sütöm, és megfordítva már fedő nélkül folytatom a sütést. A felesleges olajat lecsöpögtetem és főzelékkel vagy petrezselymes, párolt rizzsel kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Zacskós fánk
50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 2 pohár (4 dl) joghurt, 2 evőkanál
Natreen édesítőpor, csipetnyi só.
A zacskó kikenéséhez: 2 evőkanál olaj
A sütéshez: bőven olaj
A tetejére: 2-3 evőkanál Natreen édesítőpor
A tálaláshoz: diabetikus lekvár.
A lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Egy nagy, kiolajozott nejlonzacskóba töltjük, a csücskét összegumizzuk úgy, hogy bőven legyen helye a tésztának megdagadni. Egy napra a hűtőbe tesszük, ez alatt gyönyörűen megkel. Másnap olajba mártott evőkanállal forró, bő olajba fánkokat szaggatunk belőle.  Kb. 4 perc alatt aranybarnára sütjük, azután papírtörülközőre szedve lecsöpögtetjük.
Tálaláskor édesítőporral megszórjuk; külön diabetikus lekvárt kínáljunk hozzá.
Zöldséges fánk
Hozzávalók: 25 dkg vegyes, levesben főtt zöldség, 2 evőkanál burgonyapehely (vagy 1 nagy, főtt burgonya), 1 egész tojás, 1 dl tej, 1-2 evőkanál finomliszt, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál olaj, a sütéshez külön olaj.
A tojást habosra verem a tejjel, majd belekeverem a fűszereket és a burgonyapelyhet (vagy az áttört, esetleg lereszelt, főtt burgonyát). Hozzáadom a villával összetört, főtt zöldséget és az olajat. Ez után annyi lisztet teszek bele, hogy a massza kenhető legyen, de ne lágy. Bő olajat forrósítok, amelybe teáskanállal beleszaggatom a zöldséges masszát. Mindkét oldalát pirosra sütöm, és a felesleges olajat lecsurgatva burgonyaköret mellé tálalom. (Dupla mennyiségben készítve egytálételnek is megfelel, akkor salátát vagy valamilyen hideg mártást kínálok hozzá.)
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?