Tészta: 60 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál olvasztott méz, ˝ margarin, 1 dl tej, 1 sütőpor
A lisztet, a margarint és a cukrot eldörzsöljük, utána a méz, tojás és a tej, hogy nyújtható legyen. A tésztát négy egyenlő darabra osztjuk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és külön-külön megsütjük világos barnára (ha nagyon megbarnul, megkeseredik a tészta). A lehető legnagyobb tepsiben süssük (a tepsit csak margarinozni kell). A tészta melegen puha, ha kihűlt, akkor kemény lesz, majd a krémtől puhul meg.
Krém: 1és fél margarint 30 dkg porcukorral jól kikeverünk. 6 dl tejet, 5 púpozott evőkanál lisztet és 3 evőkanál kristálycukrot krémmé főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük a másik krémmel és az egészet 3 felé osztjuk. Az egyik harmadába 2 és fél dkg kakaót keverünk. A másik két harmadába 1 csg vaníliáscukrot teszünk. A kihűlt tésztát úgy töltjük, hogy az első lapra fehérkrém, rá tésztalap, arra kakaós krém, megint tészta, arra fehérkrém, majd egy tésztalap. A tetejére csokimázt készítünk.
Máz: 10 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, pici tej, kakaópor, összeolvasztjuk, majd a tésztára simítjuk.
Fogyasztás előtt 1-2 napot hagyjuk állni, hogy puhuljon a tészta!
Csokiszalámi
Hozzávalók:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dkg kakaó
5 dkg mazsola
1 dl tej
30 dkg háztartási keksz
rumaroma
4-5 szem apróra tört dió
Készítés:
Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük. Õzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát jól belenyomkodjuk. Hûtõbe tesszük, és 2-3 óra múlva szeletelhetõ.
Csokoládékenyér
4 dl finomliszt,
20 dkg főző- vagy étcsokoládé,
2-2 dl joghurt és kristálycukor,
5-5 dkg dióbél és mazsola,
1 tojás,
1 evőkanál sütőpor,
csipetnyi só;
a formához 2-2 dkg vaj és liszt.
Előkészítése:
a csokoládét a reszelő legdurvább fokán lereszelem vagy nagyon apróra forgácsolom. A diót durvára töröm, és a megmosott mazsolával együtt 1 teáskanál liszttel összekeverem. Hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és liszttel behintem.
Elkészítése:
a joghurtot a cukorral és a liszttel simára keverem, majd a tojást, sót és sütőport is hozzáadom. Alaposan kikeverem. A reszelt csokoládét és a diót-mazsolát a tésztába forgatom, ezután a masszát a kikent formába simítom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva gyengébbre csavarom. 30-40 percig sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e, vagyis egy hurkapálcát vagy tűt beleszúrok. Ha már nem ragad rá a tésztából, elkészült. Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Gesztenyegolyó
25 dkg gesztenyemassza
3 dkg vaj
evőkanálnyi rum
(rumos) meggybefőtt
tortadara
A befőttet magozd ki. A gesztenyét dolgozd össze a vajjal, a rummal, s ha kell, adj hozzá annyi befőttlét, hogy jól formázható anyagot kapj. A masszából nedves kézzel formálj golyókat, s mindegyik közepébe nyomj egy szem meggyet. Végül a golyókat forgasd tordarába, s a tálalásig tedd hideg helyre.
Gyümölcsös túrókrém 4 személyre
50 dkg tehéntúró
25 dkg gyümölcs
2 tojássárgája
fél citrom leve és héja
1 dl tejszín
cukor
A gyümölcsöt (ha kell, magozd ki majd) vágd kis kockákra. A túrót keverd simára a tojássárgákkal, a citrom levével és héjával, valamint a tejszínnel, s ízesítsd cukorral. Végül keverd a krémbe a gyümölcsöt, s a tálalásig hűtsd be.
Friss gyümölcs helyett levétől megszabadított befőtt is használható hozzá.
Kókuszos apró
20 dkg kókuszreszelék
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 evőkanálnyi rum
tej
só
A kekszet daráld le, s nedvesítsd meg kevés tejjel. Ha felszívta, dolgozd össze a kókuszreszelék háromnegyedével, a vajjal, a cukorral, a rummal és egy csipetnyi sóval. (Ha nem állna össze eléggé jól gyúrható - de még kemény - masszává, akkor egy kis tejjel még lágyíthatod.) Végül egy darab alufólián nyújtsd ki a "tésztát" kb. 1 centiméter vastagra, s vágj belőle kis téglalapokat. Azokat forgasd a maradék kókuszreszelékbe, s tartsd hideg helyen a tálalásig. 15 dkg háztartási keksz
Kókuszos meglepetés
A tésztához:
1 tojás
19 dkg liszt
2 dkg margarin
1,25 dl tej
1,5 evőkanálnyi méz
19 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
A krémhez:
9 dkg kókuszreszelék
4 dl tej
4 evőkanálnyi liszt
20 dkg porcukor
20 dkg habosított margarin
A díszítéshez:
1 dkg kókuszreszelék
0,2 dkg kakaópor
A sziruphoz:
1 evőkanálnyi kakaó
1 evőkanálnyi cukor
1 dl forró víz
A margarint, a porcukrot és a tojást keverd habosra, lassan adagold hozzá a tejet és a mézet, szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, s e masszát dolgozd simára. A tésztát töltsd sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsd el, és 160 oC-os sütőben süsd meg. Ha kihűlt, öntsd le a kakaóval készült cukorsziruppal.
A tejbe szitáld bele a lisztet, forrald össze, keverd hozzá a kókuszreszeléket és a porcukrot. Ezt a krémet hagyd teljesen kihűlni, majd keverd el a margarinnal, végül kend a tésztára. Díszítésként szórd meg kókuszreszelékkel és kakaóval.
Madártej 4 személyre
l tej
6 tojás
15 dkg cukor
liszt
vanília
só
A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral - verj kemény habot. A tej felét forrald fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már "megszilárdult", óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre. Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzd félre (szedd ki belőle a vaníliát), hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be. 1,5
Rákóczi túrós lepény
A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1-2 evőkanálnyi víz
1 csipetnyi só
A töltelékhez:
33 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
3 dkg búzadara
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
5 dkg mazsola
A habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
2 evőkanálnyi piros lekvár
A tészta alkotóit keverd össze, majd nyújtsd ki, helyezd tepsibe (sütőpapírra) és 180 oC-os sütőben félig süsd meg. Közben a töltelék anyagait is keverd össze. A félig sült tésztát kend meg vékonyan lekvárral, terítsd rá a tölteléket, és tedd vissza a meleg sütőbe, hogy szikkadjon. A tojásfehérjéket a cukorral verd kemény habbá, és simacsöves nyomózsákkal (vagy, ha az nincs, egy kivágott sarkú nylonzacskó segítségével) rácsozd be habbal a túró tetejét. Hintsd meg porcukorral, és 150 oC-os sütőben kb. 15 percig süsd. Ha kész, díszítsd lekvárcsíkokkal a tetejét.
Rizsfelfújt
20 dkg rizs
4 dl tej
10 dkg cukor
3 tojás
vanília
vaj
zsemlemorzsa
fél citrom
só
A folyóvízben megmosott rizshez adj egy csipet sót, egy fél rúd vaníliát, s a 4 dl vízzel felhigított tejben - lassú tűzön - főzd puhára. (Ha kell, az elfőlő tejet vízzel pótold.) A tojások fehérjéből verj habot. A sárgákat jól keverd ki a cukorral, egy evőkanál vajjal és a fél citrom lereszelt héjával. Ha már a főtt rizs kihűlt (langyos), keverd hozzá a sárgáját, majd forgasd bele a habot is. Egy tűzálló tálat vajazz ki, hintsd meg zsemlemorzsával, s terítsd el benne a rizst. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél süsd pirosra.
Pelle Józsefné vaníliás porcukrot, csokoládé- vagy vaníliaöntetet, esetleg gyümölcsszörpöt ajánl hozzá.
Somlói galuska
3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)
a vaníliakrémhez:
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj
a sziruphoz:
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 evőkanálnyi kakaópor
a csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
a habhoz:
6 dl tejszín
A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni.
A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is.
A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba.
A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni.
Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal.
Túrógombóc 3-4 személyre
50 dkg tehéntúró
12 dkg búzadara
3 tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
olaj
porcukor
só
Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad. Ekkor lazán keverd hozzá a tojások nagyon keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, s azokat lobogó sós vízben főzd ki. A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, s a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert langyos tejföllel meglocsolva és esetleg cukorral meghintve tálald.
|