Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
VEGYES SÜTEMÉNYEK

Tészta: 60 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál olvasztott méz, ˝  margarin, 1 dl tej, 1 sütőpor
A lisztet, a margarint és a cukrot eldörzsöljük, utána a méz, tojás és a tej, hogy nyújtható legyen. A tésztát négy egyenlő darabra osztjuk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és külön-külön megsütjük világos barnára (ha nagyon megbarnul, megkeseredik a tészta). A lehető legnagyobb tepsiben süssük (a tepsit csak margarinozni kell). A tészta melegen puha, ha kihűlt, akkor kemény lesz, majd a krémtől puhul meg.

Krém: 1és fél margarint 30 dkg porcukorral jól kikeverünk. 6 dl tejet, 5 púpozott evőkanál lisztet és 3 evőkanál kristálycukrot krémmé főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük a másik krémmel és az egészet 3 felé osztjuk. Az egyik harmadába 2 és fél dkg kakaót keverünk. A másik két harmadába 1 csg vaníliáscukrot teszünk. A kihűlt tésztát úgy töltjük, hogy az első lapra fehérkrém, rá tésztalap, arra kakaós krém, megint tészta, arra fehérkrém, majd egy tésztalap. A tetejére csokimázt készítünk.
 
Máz: 10 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, pici tej, kakaópor, összeolvasztjuk, majd a tésztára simítjuk.
Fogyasztás előtt 1-2 napot hagyjuk állni, hogy puhuljon a tészta!

Csokiszalámi

Hozzávalók:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dkg kakaó
5 dkg mazsola
1 dl tej
30 dkg háztartási keksz
rumaroma
4-5 szem apróra tört dió
Készítés:
Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük. Õzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát jól belenyomkodjuk. Hûtõbe tesszük, és 2-3 óra múlva szeletelhetõ.


Csokoládékenyér

4 dl finomliszt,
20 dkg főző- vagy étcsokoládé,
2-2 dl joghurt és kristálycukor,
5-5 dkg dióbél és mazsola,
1 tojás,
1 evőkanál sütőpor,
csipetnyi só;
a formához 2-2 dkg vaj és liszt.


Előkészítése:
a csokoládét a reszelő legdurvább fokán lereszelem vagy nagyon apróra forgácsolom. A diót durvára töröm, és a megmosott mazsolával együtt 1 teáskanál liszttel összekeverem. Hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és liszttel behintem.

Elkészítése:
a joghurtot a cukorral és a liszttel simára keverem, majd a tojást, sót és sütőport is hozzáadom. Alaposan kikeverem. A reszelt csokoládét és a diót-mazsolát a tésztába forgatom, ezután a masszát a kikent formába simítom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva gyengébbre csavarom. 30-40 percig sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e, vagyis egy hurkapálcát vagy tűt beleszúrok. Ha már nem ragad rá a tésztából, elkészült. Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.

 

Gesztenyegolyó

25 dkg gesztenyemassza
3 dkg vaj
evőkanálnyi rum
(rumos) meggybefőtt
tortadara


 A befőttet magozd ki. A gesztenyét dolgozd össze a vajjal, a rummal, s ha kell, adj hozzá annyi befőttlét, hogy jól formázható anyagot kapj. A masszából nedves kézzel formálj golyókat, s mindegyik közepébe nyomj egy szem meggyet. Végül a golyókat forgasd tordarába, s a tálalásig tedd hideg helyre.

 


Gyümölcsös túrókrém 4 személyre

50 dkg tehéntúró
25 dkg gyümölcs
2 tojássárgája
fél citrom leve és héja
1 dl tejszín
cukor

A gyümölcsöt (ha kell, magozd ki majd) vágd kis kockákra. A túrót keverd simára a tojássárgákkal, a citrom levével és héjával, valamint a tejszínnel, s ízesítsd cukorral. Végül keverd a krémbe a gyümölcsöt, s a tálalásig hűtsd be.
Friss gyümölcs helyett levétől megszabadított befőtt is használható hozzá.

Kókuszos apró

20 dkg kókuszreszelék
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 evőkanálnyi rum
tej

 A kekszet daráld le, s nedvesítsd meg kevés tejjel. Ha felszívta, dolgozd össze a kókuszreszelék háromnegyedével, a vajjal, a cukorral, a rummal és egy csipetnyi sóval. (Ha nem állna össze eléggé jól gyúrható - de még kemény - masszává, akkor egy kis tejjel még lágyíthatod.) Végül egy darab alufólián nyújtsd ki a "tésztát" kb. 1 centiméter vastagra, s vágj belőle kis téglalapokat. Azokat forgasd a maradék kókuszreszelékbe, s tartsd hideg helyen a tálalásig. 15 dkg háztartási keksz

Kókuszos meglepetés

A tésztához:
1 tojás
19 dkg liszt
2 dkg margarin
1,25 dl tej
1,5 evőkanálnyi méz
19 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
A krémhez:
9 dkg kókuszreszelék
4 dl tej
4 evőkanálnyi liszt
20 dkg porcukor
20 dkg habosított margarin
A díszítéshez:
1 dkg kókuszreszelék
0,2 dkg kakaópor
A sziruphoz:
1 evőkanálnyi kakaó
1 evőkanálnyi cukor
1 dl forró víz

 A margarint, a porcukrot és a tojást keverd habosra, lassan adagold hozzá a tejet és a mézet, szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, s e masszát dolgozd simára. A tésztát töltsd sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsd el, és 160 oC-os sütőben süsd meg. Ha kihűlt, öntsd le a kakaóval készült cukorsziruppal.
A tejbe szitáld bele a lisztet, forrald össze, keverd hozzá a kókuszreszeléket és a porcukrot. Ezt a krémet hagyd teljesen kihűlni, majd keverd el a margarinnal, végül kend a tésztára. Díszítésként szórd meg kókuszreszelékkel és kakaóval.

Madártej 4 személyre

l tej
6 tojás
15 dkg cukor
liszt
vanília

A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral - verj kemény habot. A tej felét forrald fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már "megszilárdult", óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre. Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzd félre (szedd ki belőle a vaníliát), hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be. 1,5


Rákóczi túrós lepény

A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1-2 evőkanálnyi víz
1 csipetnyi só
A töltelékhez:
33 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
3 dkg búzadara
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
5 dkg mazsola
A habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
2 evőkanálnyi piros lekvár

 A tészta alkotóit keverd össze, majd nyújtsd ki, helyezd tepsibe (sütőpapírra) és 180 oC-os sütőben félig süsd meg. Közben a töltelék anyagait is keverd össze. A félig sült tésztát kend meg vékonyan lekvárral, terítsd rá a tölteléket, és tedd vissza a meleg sütőbe, hogy szikkadjon. A tojásfehérjéket a cukorral verd kemény habbá, és simacsöves nyomózsákkal (vagy, ha az nincs, egy kivágott sarkú nylonzacskó segítségével) rácsozd be habbal a túró tetejét. Hintsd meg porcukorral, és 150 oC-os sütőben kb. 15 percig süsd. Ha kész, díszítsd lekvárcsíkokkal a tetejét.

 

 

 

 

 


Rizsfelfújt

20 dkg rizs
4 dl tej
10 dkg cukor
3 tojás
vanília
vaj
zsemlemorzsa
fél citrom

A folyóvízben megmosott rizshez adj egy csipet sót, egy fél rúd vaníliát, s a 4 dl vízzel felhigított tejben - lassú tűzön - főzd puhára. (Ha kell, az elfőlő tejet vízzel pótold.) A tojások fehérjéből verj habot. A sárgákat jól keverd ki a cukorral, egy evőkanál vajjal és a fél citrom lereszelt héjával. Ha már a főtt rizs kihűlt (langyos), keverd hozzá a sárgáját, majd forgasd bele a habot is. Egy tűzálló tálat vajazz ki, hintsd meg zsemlemorzsával, s terítsd el benne a rizst. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél süsd pirosra.

Pelle Józsefné vaníliás porcukrot, csokoládé- vagy vaníliaöntetet, esetleg gyümölcsszörpöt ajánl hozzá.


Somlói galuska

3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)
a vaníliakrémhez:
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj
a sziruphoz:
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 evőkanálnyi kakaópor
a csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
a habhoz:
6 dl tejszín

A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni.
A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is.
A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba.
A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni.
Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal.

 

 

 


Túrógombóc 3-4 személyre

50 dkg tehéntúró
12 dkg búzadara
3 tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
olaj
porcukor

 Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad. Ekkor lazán keverd hozzá a tojások nagyon keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, s azokat lobogó sós vízben főzd ki. A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, s a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert langyos tejföllel meglocsolva és esetleg cukorral meghintve tálald.

 

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?