Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
TOJÁSÉTELEK

Édes omlettek
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: hat tojás, egy evőkanál porcukor, egy evőkanál rétesliszt, 5 dkg vaj, csipetnyi só; a töltelékhez: friss, esetleg befőtt gyümölcs, vagy karamellkrém és tört grillázs, vagy csokoládé-, ill. diókrém vagy gyümölcsíz; a tetejére porcukor.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, csipetnyi sóval ízesítjük, hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét és a lisztet is. A vajon -lehetőleg teflon serpenyőben - négy omlettet sütünk belőle. Egyenként valamilyen gyümölcsízzel, ill. karamell-, csokoládé- vagy diókrémmel megkenjük, de halmozhatunk rá friss, esetleg befőtt gyümölcsöket is. Az omletteket félbehajtjuk és a tetejükre porcukrot szórunk. Nagyon szép és jó az édes omlett, ha a porcukorral megszórt tetejükre izzó rácsot szorítunk, amitől a cukor rács alakban barnára pirul.
Firenzei tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: egy csomag mélyhűtött paraj vagy 40 dkg friss paraj, 10 dkg vaj, nyolc tojás, sajtmártás, só, őrölt bors.
A mélyhűtött parajt felolvasztjuk és a levét kinyomkodjuk (a friss parajt megfőzzük, lecsurgatjuk és áttörjük), a felolvasztott vajjal, sóval és őrölt borssal összekeverjük. Nagyobb tűzálló tál aljára terítjük, a nyers tojásokat  mintha tükörtojást akarnánk készíteni) ráütjük, hogy a sárgájuk épen maradjon, a sajtmártással leöntjük és a sütőben addig sütjük, amíg a tojások fehérje meg nem aludt, de a sárgájuk lágy maradjon.
Holland rakott tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: hat nagy fej vöröshagyma, 12 kemény tojás, két evőkanál olaj, 2 dl tejföl, egy tojássárgája, 3 dkg vaj, két evőkanál zsemlemorzsa, só.
A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és az olajban ropogós pirosra sütjük. Lapos tűzálló tál aljára terítjük a hagyma felét, erre fektetjük a karikára vágott kemény tojásokat, a hagyma másik felével befedjük és az egészet
a tejföl, a tojássárgája és egy csipet só keverékével öntjük le. Vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, az étel tetejére hintjük és a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg túlságosan.
Omlett
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: hat tojás, egy evőkanál liszt, só, a sütéshez 5 dkg vaj vagy két evőkanál olaj, a tetejére 3 dkg olvasztott vaj.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgájukat, beleszitáljuk a lisztet és megsózzuk. Lehetőleg teflon serpenyőben a vajon vagy olajon lepényt sütünk belőle, ebből a mennyiségből négyet, egymás után. Amikor az alsó felük szépen megsült, lapáttal, egy mozdulattal fordítjuk meg, hogy az omlett egyben maradjon, úgy pirítjuk meg a másik felét is. Sütés után forró tálra vagy tányérra csúsztatjuk és félbehajtjuk, tetejét olvasztott vajjal locsoljuk meg. Az omlettet félbehajtás előtt meg is tölthetjük.
A gombás omletthez 10 dkg vajon vagy olajon megpárolt, sóval, borssal ízesített, felszeletelt gombát rakunk az omlett egyik oldalára és félbehajtva, 5 dkg reszelt sajttal hintjük meg.
A sajtos omlettet reszelt sajttal hintjük meg, majd félbehajtva, tetejét megkenjük olvasztott vajjal és reszelt sajtot szórunk rá.
A sonkás omlett tölteléke tejföllel elkevert, megforrósított 20 dkg darált, főtt füstölt hús, tetejére olvasztott vaj, vagy esetleg reszelt sajt is kerül.
A zöldséges omlettet párolt vegyes zöldséggel töltjük meg, tetejét olvasztott vajjal, reszelt sajtot is szórhatunk rá.
Paradicsomos tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: nyolc kemény tojás, nyolc közepes nagyságú kemény paradicsom, kéttojásos francia majonéz, 1 dl tejföl, só.
A megtisztított kemény tojásokat és a megmosott paradicsomokat egyforma nagyságú szeletekre vágjuk és megsózzuk. A tojás- és a paradicsomszeleteket egymást váltogatva egymás tetejére rakjuk, a kis tornyocskákat egymás mellé a tálra ültetjük és a tejföllel hígított majonézzel lecsurgatjuk.
Rántotta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: nyolc tojás, 5 dkg vaj vagy két evőkanál olaj, só (egy kis kanál liszt, kevés tej vagy tejföl).
A tojásokat mély tányérba vagy tálkába ütjük, villával simára keverjük, majd megsózzuk. Egy serpenyőben vajat vagy olajat forrósítunk, és a tojást beleöntve, takaréklángon sütjük, közben villával meg-megkeverjük, hogy az alsó fele fölülre kerüljön. Akkor jó, ha a tojás szépen megkocsonyásodott, de még nem száradt ki. Ha szaporítani akarjuk a tojást, a masszába lisztet és egy kevés tejet is keverhetünk, esetleg csak tejföllel gazdagítjuk. A rántottát nagyon sokféle képpen tálalják. Sokan a kész rántotta tetejét csipetnyi pirospaprikával hintik meg. Mások az olajon vagy vajon apróra vágott, ill. karikára szelt vöröshagymát fonnyasztanak, úgy öntik rá a nyers tojást. Sokan apróra vágott szalonnával helyettesítik a zsiradékot, amelyet kisütnek és ezután öntik bele a tojásmasszát. Nyáron különféle zöldséget - paradicsomot, zöldpaprikát, padlizsánt, cukkinit - párolnak a tojás alá. Nagyon népszerű a franciák zöld fűszerekkel készülő rántottája, amelyben a nyers tojásba finomra vágott petrezselyemzöldet, metélőhagymát meg kaprot kevernek ízesítőül, de ezt mindig csak vajon sütik meg.
Rizsben sült tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 25 dkg rizs, két kis kanál reszelt vöröshagyma, egy húsleveskocka, két evőkanál olaj, két evőkanál paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt, nyolc tojás, só.
Egy evőkanál olajban megpirítjuk a vöröshagyma felét, megforgatjuk benne a rizst és kétszer annyi vízzel felengedve, a húsleveskockával ízesítve puhára főzzük. Egy másik edényben a maradék olajban megpirítjuk a maradék vöröshagymát, beletesszük a paradicsompürét, egy kevés vízzel felengedjük és néhány percig forraljuk. Ha a rizs megpuhult, a paradicsommártással összekeverjük, a reszelt sajt felét beleszórjuk és az egészet egy nagy tűzálló tálban elsimítjuk. Vizes merőkanállal nyolc mélyedést nyomunk a rizsbe, mindegyik mélyedésbe egy-egy tojást ütünk és a tetejére hintve a maradék reszelt sajtot, a sütőben addig sütjük, míg a tojások fehérje meg nem kocsonyásodott.
Sajtos tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: nyolc szelet zsemle- vagy szendvicskenyér, a sütéshez olaj, nyolc tükörtojás, 8 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, só, kevés reszelt szerecsendió.
A kenyérszeleteket az olajban ropogós pirosra sütjük. Egy másik edényben elkészítjük a tükörtojásokat, a harmadikban pedig a következő mártást: a felolvasztott vajban gyorsan elkeverjük a reszelt sajtot meg a tejfölt és a fűszerekkel ízesítjük. A kenyérszeletekre egy-egy tükörtojást fektetünk, forró tálra tesszük és leöntjük a felforrósított, de nem felforralt mártással.
Sonkás-paradicsomos tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: négy kemény tojás, 10 dkg darált, főtt füstölt hús, négy középnagyságú paradicsom, kéttojásos francia majonéz, 2 dl tejföl, egy fej saláta, só, egy csokor metélőhagyma.
A kemény tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk és belsejüket kikaparjuk. A kikapart tojássárgákat villával összetörjük és egy kevés tejföllel hígított majonézzel meg a darált, főtt füstölt hússal simára keverjük. A tojásfehérjék üregeit ezzel a masszával töltjük meg, salátalevéllel kibélelt tálra egymás mellé ültetjük őket és mindegyiket leborítjuk egy megmosott, sózott fél paradicsommal. A tojások közé öntjük a megmaradt tejföllel hígított majonézt és ezt a finomra vágott metélőhagymával meghintjük, mintha fű között állnának a piros kalapos gombák. Szép, ha egy kanálnyi tejfölös majonézt félreteszünk és pöttyösre spricceljük vele a paradicsomokat.
Spanyol burgonyalepény
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, hat tojás, 10 dkg vaj, egy fej vöröshagyma, só.
A vöröshagymát megtisztítjuk,apróra vágjuk és a vaj felében megfonnyasztjuk. Beletesszük a megtisztított, kis kockákra vágott burgonyát, megsózzuk és egy kevés vízzel puhára pároljuk, de ne főjön szét. A tűzről levéve langyosra hűtjük és a nyers tojásokkal összedolgozzuk. A maradék vajjal egy nagy vagy két kisebb lepényt sütünk belőle, amely elég vastag, és félidőben megfordítva, mindkét oldalát ropogósra pirítjuk, ügyelve arra, hogy a közepe puha maradjon.
Strasbourgi tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: hat kemény tojás, 10 dkg vaj, egy kis doboz Libamájkrém, tartármártás, metélőhagyma.
A kemény tojásokat megtisztítjuk és félbevágjuk. Belsejüket kikaparjuk és a vajjal meg a libamájkrémmel összedolgozzuk. Egy csokor metélőhagymával fűszerezzük és a masszát a fehérjék üregeibe halmozzuk. A megtöltött kemény tojásokat egymás mellé tálra rakjuk. Szép, ha a tálat előzőleg salátalevelekkel kibéleljük, és külön csészében tálaljuk hozzá a tartármártást.
Svájci rakott tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 15 dkg sajt, nyolc tojás, 5 dkg vaj, só, őrölt bors.
A vaj felén sóval, őrölt borssal fűszerezve megpároljuk a megtisztított, felszeletelt gombát. A sajtot lereszeljük. Egy lapos tűzálló tálat kivajazunk, a reszelt sajt felével kibéleljük, a tojásokat ráütjük és meghintjük a párolt gombával. Ennek a tetejére kerül a reszelt sajt másik fele, és végül ráöntjük a maradék olvasztott vajat. A sütőben addig sütjük, míg a tojások fehérje össze nem állt, de a sárgájuknak lágynak kell maradnia.
Tojás fiesolei módon
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 40 dkg sóska, két evőkanál olaj, egy evőkanál liszt, egy-két dl tej, 1 dl tejföl, 20 dkg főtt sonka, tíz tojás, só, reszelt szerecsendió.
A megtisztított sóskát sóval az olajban puhára pároljuk, áttörjük, a liszttel meghintjük és a tejjel mártás sűrűségűre forraljuk, végül beleöntjük a tejfölt. A sóskamártást tűzálló tál aljára öntjük és az összevágott sonkával meghintjük. Ráütünk nyolc tojást - mintha tükörtojást akarnánk készíteni -tetejére simítjuk a két tojás keményre vert habját, amelybe a sárgáját, sót és egy kevés reszelt szerecsendiót kevertünk. Forró sütőben kb. 15 percig sütjük.
Lehet főtt, füstölt marhanyelvvel is készíteni.
Tojásfelfújt
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: négy tojás, egy pohár tej, 3 dkg vaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, a tojásos virslinél leírt paradicsommártás.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a sárgákat, a tejet, a sót és az őrölt borsot. Apró, kerek pudingformákat vagy egy közepes nagyságú őzgerincformát kivajazunk, az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük és úgy öntjük bele a tojásmasszát, hogy a forma félig legyen, mert nagyon megnő sütés közben. A sütőbe egy nagy tepsibe vizet teszünk, és ha langyos, beleállítjuk a megtöltött formákat. Ha kis formákba tettük, akkor 10, ha őzgerincformába, akkor 15-20 percig sütjük, paradicsommártással tálaljuk.
Tojásos virsli
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: nyolc tojás, két pár virsli, 3 dkg vaj, egy evőkanál olaj, egy mokkáskanál reszelt vöröshagyma, egy kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, egy kis friss ágacska rozmaring (vagy fél babérlevél).
A vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük a meghámozott, félbe vágott virsliket és a sütőben néhány percig sütjük. Ezután ráütjük a tojásokat, ügyelve, hogy a sárgájuk épen maradjon, és a sütőben addig sütjük, míg a fehérje meg nem kocsonyásodott. Közben a reszelt hagymát az olajban megpirítjuk, beleöntjük a paradicsompürét meg kétszer annyi vizet, sóval, borssal meg a rozmaringgal, ill. a fél babérlevéllel ízesítjük és néhány percig forraljuk. Tálalás előtt a tojásokat ezzel a mártással öntjük le.
Töltött tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: nyolc tojás, 7 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, egy evőkanál olaj, só, őrölt bors, petrezselyemzöld.
A kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és a sárgájukat kikaparjuk. A félbevágott, üres fehérjéket kiolajozott tűzálló tálba egymás mellé ültetjük. A sárgákat villával összetörjük és hozzáadjuk a 2 dkg vajból, a lisztből és a tejből főzött besamelhez. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy laza tölteléket kapjunk. A fűszerekkel és az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük és jól összedolgozzuk. Ezt a masszát töltjük a fehérjék üregeibe, mindegyik tetejére egy kis vajdarabkát teszünk, a maradék tejföllel leöntjük és a sütőben a tetejét pirosra sütjük.
Ukrán fokhagymás tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: nyolc kemény tojás, 10 dkg vaj, három gerezd fokhagyma, só.
A vajat felolvasztjuk, de nem pirítjuk meg. A finomra tört fokhagymát belekeverjük, megsózzuk és kikenünk vele egy lapos tálat. A kemény tojásokat megtisztítjuk,hosszában kettévágjuk és sárgájukat egészben kiemeljük. A kemény tojásfehérjék üregeibe egy-egy mokkáskanálnyi fokhagymás vajat öntünk és a tojássárgákat a helyükre visszaillesztjük. A fél tojásokat vágott felükkel a fokhagymás vajjal kikent tálba fektetjük és tetejüket is megkenjük a fokhagymás vajjal. A tálat folpakkal légmentesen lezárjuk és a hűtőszekrényben néhány óráig érleljük. Csak akkor szabad tálalni, ha mindenki szereti a fokhagyma erős ízét!
Ültetett tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: nyolc zsemle- vagy szendvicskenyér-szelet, a sütéshez olaj, nyolc tojás, sajt- vagy gombamártás.
A kenyérszeleteket ropogós pirosra sütjük, mindegyikre egy-egy megtisztított félkemény tojást ültetünk és az egészet forró sajt- vagy gombamártással leöntve, forrón tálaljuk.
Velencei tojás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: egy kis doboz paradicsompüré, hat tojás, 10 dkg spagetti, 10 dkg sajt, egy evőkanál olaj, só, őrölt bors, csipetnyi cukor.
Egy jókora tűzálló tálat kiolajozunk, az alját sóval, őrölt borssal és cukorral ízesített paradicsompürével megkenjük. Sorjában ráütjük a nyers tojásokat - mintha tükörtojást készítenénk - és megsózzuk. Egy másik edényben a spagettit sós vízben kifőzzük, alaposan lecsurgatjuk és a tojások tetejére rakjuk. Tetejét meghintjük a reszelt sajttal és a sütőben átsütjük.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!