Körözöttek
Anikó-körözött - "majomvelő"
Hozzávalók: Tejszínes krémsajt, ízlés szerint lila-, póré-, fokhagyma, só
A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.
Az "igazi" körözött 1932-ből
Voltaképpen minek is lenne helye abban a juhtúrós-vajas-fűszeres keverékben, amit "körözött" címén a zsemlére kenünk?
Mindenekelőtt friss és gyenge legyen a juhtúró, jó a vaj és helyén minden egyéb, ami a juhtúrót valóban "körözötté" teszi. Persze ez a "minden egyéb" kissé relatív fogalom, a gyakran bajos lenne ragaszkodni, pl. ahhoz, hogy nagy szemű, gyöngyszürke, kevéssé sózott kaviár is benne legyen az összeállításban. Kaviár nélkül megleszünk valahogy. Hagymára semmi szükség sincs, paprikát is csak egy csipetnyit vegyünk, köménymagból is legfeljebb néhányat. A sok mustártól savanyú lenne, ennél fogva ezen a téren is takarékoskodjunk, ellenben egy kis kesernyés sör nem árt neki, s ha kaphatunk egy kövér szardíniát, tisztogassuk meg jól, tegyük bele, s az olajból is öntsünk hozzá. Egy két szardellagyűrű nagyon hasznos lehet, vágjuk finomra néhány szem kaprival egyetemben és ezt is tegyük a keverékhez. Késünkkel, villánkkal mindent jó simára és egyenletesre keverjünk. Ha véletlenül még hideg, sült libamáj is rendelkezésünkre áll, egy keveset abból is.
Boursin (francia körözött)
1 rész, túrót (eredetileg juh, de lehet tehén is) 1 rész vajat, 1 rész krémsajtot jól összekeverünk, összezúzott fokhagymát, finomra vágott friss kaprot és tárkonyt, sót és borsot teszünk bele, majd 1- 2 órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Erdélyi ízes körözött
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dkg tárkony, 10 dkg póréhagyma, 5 g pirospaprika, 1 db fejes saláta, 15 dkg lila hagyma, só
Elkészítése: A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt és habverővel simára keverjük. A friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük, és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formázva erre halmozzuk fel a körözöttet. A lila hagymát vékony karikára szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.
Fehér körözött
Hozzávalók: 400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta
A piros körözötthöz hasonlóan készítjük el, azzal a különbséggel, hogy nem adunk hozzá fűszerpaprikát.
Igazi körözött 1.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 1 doboz krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg vaj, fél doboz szardínia, 3 evőkanál barna sör, 5 apróra vágott ringli, 1 csokor snidling, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és mustár
Az összes alapanyagot habosra keverjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Aki szereti, csípős paprikát is tehet bele.
Igazi körözött 2.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró (vagy gomolyatúró), 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor újhagyma, szárával, 2 evőkanál sör, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szardíniaolaj, 1 evőkanál összetört szardínia, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi porcukor
Mély keverőtálba tesszük a darabokra tört juhtúrót és a puha vajat. Az újhagymát megtisztítjuk és megmossuk, majd nagyon apróra összevágva a túróhoz adjuk. Ráöntjük a sört, a tejfölt és az olajat, ezután rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a mustárt, valamint az összetört szardíniát. Végül megsózzuk, megborsozzuk és megcukrozzuk. Addig keverjük, amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle. Üvegtálra halmozzuk, befedjük. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Pirított péksüteménnyel vagy kenyérrel és sörrel tálaljuk.
TIPP: Elektromos keverőgéppel percek alatt habosra keverhető. A körözöttet zöldpaprikába vagy paradicsomba, esetleg egészen apró, megsütött tésztakehelybe (képviselőfánk) is szokás tölteni. A paprikás változat megdermesztve vékonyan felszeletelhető. Ha a szardíniát elhagyjuk, egy hétig is eláll a hűtőszekrényben.
Igazi körözött 3.
Hozzávalók: 15 dkg jó csípős juhtúró, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál sűrű tejföl, fél doboz szardínia olajával együtt (vagy fél tubus szardellapaszta), 1 fiola kapribogyó, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 kis fej vöröshagyma és 1 csokor snidling), 3 evőkanál sör, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipet törött köménymag, csipet porcukor.
A zöldhagymát megtisztítom, hajszálvékony karikára vágom zöldjével együtt (vagy a vöröshagymát fokhagymaprésen átnyomom) és keverőtálba teszem. A leszűrt kapribogyó szemeket félbevágva, levével együtt öntöm a tálba. Az összes többi hozzávalót beleteszem, és a robotgép vékony keverőpálcájával addig keverem, amíg egész habos, könnyű, egynemű krémmé válik. (Ha szemcsés lenne, és láthatóan nem veszi fel a folyadékot, akkor 2 evőkanálnyi mennyiséget kis edénybe teszek, és kis lángon felolvasztom, majd még melegen, olvadt állapotban teszem hozzá a többi krémhez. Erőteljes keverés után már felveszi és sima, egynemű lesz a massza.) Bármilyen szendvicskenyérre vagy péksüteményre kenve, egy pohár sörrel, gyümölcslével vagy teával kitűnő vacsora, de vendégváró is lehet.
Juhtúrós körözött
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró (ahol nem kedvelik, természetesen lehet tehéntúró is), 1 jó nagy fej hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál köménymag, 1-2 evőkanál mustár (aki szereti, készítse csípős Dijoni mustárral), só, 2-3 evőkanál sör, illetve annyi, amennyivel jól kikeverhető krémet kapunk.
A hagymát egészen finomra vágjuk, de ne használjunk hagymakrémet, mert azzal az egész körözött jellege megváltozik. A hagymát és minden egyéb hozzávalót rakjuk egy tálba és keverjük simára, lassan hozzáadagolva a sört, hogy az állagát folyamatosan ellenőrizni tudjuk. Érdemes lefedve egy-két órára hűtőszekrénybe tenni.
Kapros körözött
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 1 nagy fej hagyma, 1csomag friss kapor, tejföl, piros paprika
Elkészítése: A juhtúróba elkeverem az apróra vágott vöröshagymát és kaprot. Annyi tejföllel keverem el, hogy jól kenhető legyen. (kb. 1 dl, de a túrótól függ). Tetszés szerint kevés pirospaprikát is keverhetünk hozzá, de el is hagyható. Attól függ, mit adok hozzá. Finom kenyérre kenve zöldséggel (a gyerekeknek felvágottat is teszek rá), de ha fogyókúrázok, olyankor zöldpaprikába töltöm. Legalább 1 órát áll, de finomabb, ha előző este készítem el.
Körözött 1.
Hozzávalók: 20 dkg liptói túró, 10 dkg vaj, 1-2 ek. szódavíz, metélőhagyma, 1 kk mustár, pirospaprika, köménymag, Worcester mártás, esetleg szardellapaszta, vagy kapribogyó
Először a liptóit és a vajat a szódavízzel habosra keverjük, majd köményt, paprikát, mustárt, Worcestert, esetleg szardellapasztát, vagy kaprit adunk hozzá. Ezeket jól kikeverjük, és utoljára a finomra vágott metélőhagymát adjuk hozzá. A jól kevert körözöttnek habosnak kell lennie és álljon legalább 3 órát.
Körözött 2.
Hozzávalók: 80 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 2 dkg szardellapaszta
A juhtúrót átpasszírozom, hozzáadom a kikevert vajat, a mustárt, a szardellapasztát, a paprikát, köményt, a reszelt hagymát. Hűtőben jól lehűtöm és ízléses kúp-, golyó-, vagy szelet-, esetleg más formában adagolva előhűtött üveg-, vagy porcelán tálra tálalom. Megszórom finomra vágott metélőhagymával, újhagymával, hónapos retekkel, szeletelt zöldpaprikával díszítem. Hideg töltött paprika, körözöttes zsemle töltéséhez stb. is használható.
Körözött 3.
Hozzávalók: 90 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 1 dkg konyhasó
Elkészítése megegyezik a Körözött 2 recepttel.
Körözött 4.
Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 40 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 1 dkg konyhasó
Elkészítése megegyezik a Körözött 2 recepttel.
Körözött 5.
Hozzávalók: 30 dkg túró, 1 dl 12% zsírtan. Tejföl, 1,5 dkg Delma light margarin, 4 dkg vöröshagyma, só, köménymag
A túrót átpasszírozzuk, a hagymát hozzákeverjük. A tejföllel, margarinnal jól összekeverjük, sóval, törött köménymaggal ízesítjük. A kész körözöttet kicsumázott zöldpaprikába töltve is fogyaszthatjuk.
Körözött 6.
Hozzávalók: 1/2 kg juhtúró, 1/2 kg tehéntúró, 1/4 kg vaj (esetleg margarin), 1 db közepes méretű vöröshagyma apró lyukú reszelőn lereszelve, só, ízlés szerint, bors, csapott mokkáskanál őrölt kömény. 1/2 szerecsendió lereszelve, csapott teáskanál enyhén csípős pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje nagyon apróra vágva, 1 csokor száraitól megfosztott kapor levélzete, szintén összeaprítva.
Előkészítés: A hagymát és a szerecsendiót lereszeljük, a tehéntúrót villával áttörjük, és összedolgozzuk a juhtúróval.
Készítés: Egy habüstben, vagy tálban habosra keverjük a vajat (vagy margarint), állandó kevergetéssel hozzáadjuk a túrót, majd a vöröshagymát, petrezselymet, kaprot, és az őrölt fűszereket. Amikor egyneművé válik kész is a körözött.
Zárt edényben pár órát hagyjuk összeérni az ízeket, és akár tálban (Húsos, piros paprika, és paradicsom szeletekkel, petrezselyem levélkékkel díszítve), akár paprikába töltve tálalhatjuk.
Körözött 7.
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 20 dkg Rama margarin, vagy vaj, 20 dkg tehéntúró, 2 dl 20 %-os tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, fehérbors, pirospaprika, köménymag, ízlés szerint piros arany.
A fenti anyagokat egy mély tálba tesszük, és jól összedolgozzuk pld krumplinyomó segítségével. Végül villával szépen elrendezzük a tálban is, hűtőszekrénybe tesszük legalább fél napra érlelni. Nagyon finom kenyérre kenhető étek, de lehet friss zöldpaprikába tölteni és még nagyon finom, egyben mutatós is a frissen sült tepertős pogácsa (leveles) töltésére is.
Körözött 8.
40 dkg túrót alaposan elkeverek 25-30 dkg margarinnal, sóval, 1 kiskanálnyi pirospaprikával, és 2 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával.
Ez utóbbi snidlinggel helyettesíthető. Ha pikáns ízt akarok, akkor egy egészen pici mustárt is teszek bele.
Körözött 9.
Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 evőkanál finomra metélt vöröshagyma), 1-1 teáskanál mustár és pirospaprika, 1 mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt köménymag
A vajat gőzön felpuhítom, és habosra keverem a tejföllel, a megtisztított és finomra vágott zöldhagymával (zöldjével együtt), végül hozzákeverem az áttört túrót is. A fűszerekkel ízesítem, és jól behűtve, zöldpaprikával, piros retekkel teszem az asztalra.
Körözött 10.
Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 kis doboz olajos szardínia, 3 evőkanál sör, 1 csokor zöldhagyma (vagy evőkanál reszelt vöröshagyma), 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fekete bors, cukor, ízlés szerint
A puha vajat habosra keverem a leszűrt szardínia olajával és a sörrel, majd hozzáadom a villával áttört juhtúrót, a finomra metélt, megtisztított zöldhagymát (zöldjével együtt), a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Beleteszem a szétnyomott szardíniát. Együtt keverem tovább addig, amíg egynemű masszát nem kapok. Jól lehűtve kínálom paradicsomszeletekkel, zöldpaprikával, zöldhagymával. Barna kenyérhez illik a legjobban!
Körözött 11.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 5 g őrölt kömény, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a reszelt hagymát, habosra keverjük.
Körözött 12.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot, habosra keverjük. Az újhagymát szeletelve vagy finomra vágva keverjük bele.
Körözött 13.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 7 csomó újhagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott hagymákat, habosra keverjük.
Körözött 14.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál sör, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só. (Ha van, egy evőkanál szardíniaolaj vagy maradék szardínia, de el is hagyható.)
Keverőtálba rakom a szétmorzsolt juhtúrót, a puha vajat, a tejfölt, a mustárt és az összes fűszert. A fokhagymát összezúzva teszem bele. A vöröshagymát vagy nagyon apróra vágom, vagy pedig megreszelem, esetleg apró darabokban fokhagymaprésen átengedve adom hozzá. Végül rálocsolom a sört, és egészen habosra keverem. (Kis konyhai robotgéppel szinte pillanatok alatt egynemű krém lesz belőle.) Legalább 4 napig eláll a hűtőszekrényben, és nemcsak vacsorára kitűnő egy pohár sörrel vagy teával, hanem a gyerekeknek is kiváló tízórai.
Körözött 15.
Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, citrom, só, cukor, őrölt bors
Elkészítés: A tehéntúrót szitán áttörjük, a többi anyaggal jól elkeverjük, és ízlés szerint fűszerezzük.
Körözött, agglegény módra
(hol vannak a régi szép idők)
Alapesetben kell hozzá egy-két komolyabb hagyma, köménymag, kakukkfű, 25 dkg vaj, vagy margarin, amelyiket jobban szereted (vagy amelyik van otthon:-)), gomolya túró (NEM tehéntúró, gomolyatúró, amit liptóinak is nevezhetünk, hallgat rá :-) ) valamennyi só, bors, őrölt pirospaprika és vagy egy hegyes erős paprika, vagy, egy kis csípős pirospaprika, valamint egy üvegnyi sör. (Persze az sem baj, ha kettő van. De legjobb, ha rekeszes!)
Nekigyürkőzik az emberfia, aztán a közönséges körözötthoz hasonlóan, a vajból, meg a gomolyából, csinál egy alapkrémet. Férfit próbáló, felelősségteljes feladat, mert ezt nem lehet elkapkodni. Villát és bicepszet nem kímélve, addig gyömöszöljük a makacs pempőt, míg puha, engedelmes krémmé nem szelídül az emberi szellem fölényes erejétől. Ekkor érkezik el a pillanat, hogy kinyissuk a sort.
Eddigre alighanem elegendő folyadékot vesztettünk ahhoz, hogy lelkiismeret furdalás nélkül legurítsunk a torkunkon négy decit, mert egy deci sör kell a körözöttbe. Most elárulom nektek a titkot, melynek birtokában Szt. István királyunk verhetetlen nagyhatalommá erősíthette volna nemzetünket: barna sör kell a körözöttbe. Jó, nyúlós, haraphatóan sűrű, erős barna sör. Lehűtve, hogy a pohár oldalán gyöngyözően csapódjon ki a pára, s az első leguruló cseppek fényes nyomot hagyjanak, a bepárasodott üvegen, látni engedve a sör ígéretesen sötétlő színét. Persze a körözöttbe jó a le nem hűtött sör is, de négy decit, ugye, megiszunk...
Persze nem ám beledöntjük, aztán majd lesz valami! Nem, egyelőre csak fel decit, pici adagonként, jól megfontolva minden cseppet, miközben férfiemberhez méltó határozottsággal körözzük a körözöttet egy villával. Hadd szívja magába a lélektelen massza a sör zamatát, a maláta erejét, a komlómezők végtelen távlatait, hogy egyszerű gomolyából és vajból, körözötté nemesedjen. Mikor habosfehéren, könnyedén tornyosul a tálban a krém, az egészen apróra kockázott hagymával alkotjuk meg markáns, semmivel össze nem téveszthető ízét, mely a nap további részére szerényen, ám határozottan mentesít minket a csókolózás fárasztó feladatától. És keverjük, keverjük, hiszen ettől járja át az erő, az ősi szittya lélek, rég elhunyt sámánok ősi, titokzatos szelleme. (De jó, hogy két üveg sört írtam hozzá, most kibonthatjuk a másodikat is.) Míg a hagyma illóolajai elegyednek a sörrel és a gomolyával, elkezdhetjük adagolni a köménymagot. Óvatosan bánjunk vele, mert ha íze kiütközik, akkor vezetővé válik, ám ha nem érezzük, akkor hiányozni fog. Olyan ez, mint a szerelem. Ha sok van belőle, lehet, hogy élvezetes, ám minden mást eltávolít, csak azt érezzük az életből, és ezzel sok szépségtől megfosztjuk magunkat. Ugyanakkor nélküle értelmetlen az élet. A szárított kakukkfű-port csipetenként szórjuk, egy mokkáskanálnyit mindössze.
Illata elhagyott temetők behorpadt hantjait idézi, elmúlt öregek fáradtan messze néző szemét, a pihenést, az elmúlás filozofikus melységeit. És keverni, faradhatatlanul, mintegy áldozatul az élőknek, az életnek, mely rövid, ám annál több örömet rejt magában, például a körözöttet. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van egy kis csípős paprikánk Lacza Jani kertjéből, ám nem lehet mindenki a szerencse fia, így biztos lesznek, kiknek meg kell alkudniuk önmagukkal, s be kell érniük egyéb paprikákkal, akár a sarki zöldségestől is. Kicsi kockácskákra aprózzuk, hogy az egyre körözöttesebb krém jellegét ne durvítsa holmi dudoros maszattá, és egyéni tűrőképességünknek megfelelően adagoljuk bele. Most megsózhatjuk, ám csínján, mert a gomolya maga is sós, és nagy eleink bölcsessége megmutatta nekünk, hogy belerakni a sót, sokkal egyszerűbb, mint kiszedni. Borsot is tehetünk bele, ha szeretjük a frissen őrölt feketebors illatát, melynek egzotikus íze forróvérű leányként tüzeli vérünket, ám jusson eszünkbe, hogy csípős paprika már van költeményünkben, melyet talán szentségtörés is egyszerűen körözöttnek hívni.
Végső akkordként, a pirospaprikával adjuk meg neki a lenyugvó napkorong haragosan vöröslő színét, s a maradék fel deci sört csak nagyjából keverjük el benne, hogy szinte meg sziszegjen a buborék, mikor az asztalra adjuk művünket.
Vastagon kell a kenyérre kenni. Vastagon, hogy érezzük, nem dolgoztunk hiába, hogy átjár minket a körözött, hogy mindaz az erő, szellem, és ősi hit, amit belekevertünk a miénkké válik, hogy zamatos ízorgia alapozza meg azt a sört, amit ehhez a körözötthoz iszunk, hogy költészetté nemesedjen ez az egyszerű körözött, melyet olyan hétköznapi ételnek kezelünk, pedig a maga módján veretes rímek ódon pergamenjét is megihletni méltó.
Körözött a '20-as évekből
Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj és 2 dl tejfel keverékét jól átdolgozom, majd belekeverek egy-egy fej apróra vágott vörös- és lilahagymát, egy csokor újhagymát felkarikázva, 10 szem közepesre vágott olajbogyót, és cirka 20 szem durvára vágott kaprit.
Színesítem még egy édes pirospaprikával is, amit kis kockára vágok. Egy laza keverés után jönnek a fűszerek: vágott köménymag, pirospaprika, piros arany, mustár. Sózásra én az olajbogyó és a kapri levét szoktam használni kisebb mértékben, de a piros arany is tartalmaz sót! Aki csípősre szereti, használhat cseresznyepaprika krémet, vagy bármiféle paprikakrémet. Miután minden alkatrész belekerült, összekeverem, és állni hagyom min. fél órát. Ezután kibontok egy üveg jóféle barna sört, és enyhén felrázom, persze az üveg száját befogva, aztán a keletkezett sörhabot belespriccelem a körözöttbe. Nem muszáj, de kiválóan lazítja és igen egyedi ízt ad a markáns krémnek.
Mellesleg a maradék - nehány üveg:)))) - sör remek kísérője a körözöttek bármely tagjának.
Körözött Ági módra
40 dkg túrót alaposan elkeverek 25-30 dkg margarinnal, sóval, 1 kiskanálnyi pirospaprikával, és 2 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával. Ez utóbbi snidlinggel helyettesíthető.
Ha pikáns ízt akarok, akkor egy egészen pici mustárt is teszek bele.
Körözött Curice módra
Én sosem teszek bele vajat, s ritkán készítem juhtúróból. Inkább tehéntúrót használok. 25 dkg túróhoz egy egész tejfölt keverek (20 %-os), aztán teszek bele egy kis sót - ez az alap. Szoktam, reszel sajtot is belekeverni. Egy kis őrölt fehérborsot is elbír. Krémsajttal még nem próbáltam, de azzal is meg lehet próbálkozni. Aztán van úgy, hogy a tejfölös-túrós alaphoz nagy adag fokhagymát keverek csak. De lehet a fokhagymát apróra vágott vörös- ill. lilahagymával helyettesíteni, lehet bele őrölt pirospaprikát, köményt beletenni.
Végül is mindegy, hogy mit teszünk bele, csak az ízek harmonizáljanak egymással.
Egyszer kipróbáltam egy zöldfűszeres változatot is. Aprított petrezselyem, kapor, snidling vagy újhagyma került bele. Annak idején, mikor várandós voltam a lányommal, diétáznom kellett, s akkor mindenféle zöldséget (paprika, paradicsom) belepakoltam a tejfölös-túros alapba. Sőt! Ha elég hígra készítjük, mártogatósnak is beválik.
Jut eszembe! Van pár mártogatós receptem, de még nem aktuálisak, mert még nem tobzódunk friss zöldségekben.
Körözött füstölt kolbásszal
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 pár gyulai kolbász, 1 fej fejes saláta.
A túrót áttörjük, és metélőhagymás körözöttet készítünk. Üvegtálra fejessaláta-leveleket teszünk, erre kúp alakban a körözöttet. A felszeletelt kolbásszal díszítjük.
Körözött Ilike módra
Egy kisebb fej vöröshagymát jó apróra vágsz. 10 dkg teavajat habosra keversz 7 mokkáskanál vegetával, pici sóval, csipet köménymaggal, 2 mokkáskanál törött paprikával, jöhet bele az apróra vágott vöröshagyma, 2 deciliter tejföl, legvégül pedig fél kg túró.
Aki szereti, a túrót meg is lehet osztani úgy, hogy 25 dkg tehéntúró és 25 dkg juhtúró. Szezonban töltheted édes vagy csípős fehér paprikába, de télen kitűnően ki lehet kanalazni akár egy jénaiból is.
Körözött juhtúróból
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 25 dkg krémsajt, 1/4 dl konyak, 1 dl sör, mustár, törött köménymag, pirospaprika, só
A körözött, mint azt neve is mutatja, a hozzávalók alapos összekeverését jelenti. Népszerű sörkorcsolya szerte Közép-Európában. Úgy tűnik, elkészítésére mindenkinek van saját, egyéni változata, s mindenki azt tartja, hogy az ő körözöttje jobb, mint bárki másé. A körözött kiváló feketekenyérre kenve, és nem árt, ha egy pohár sör is járul hozzá.
Elkészítése: A juhtúrót, vajat, krémsajtot jól elkeverjük. Köménymagot, mustárt, paprikát és - ízlés szerint - sót is adunk hozzá, majd könnyedén belekeverjük a konyakot és a sört. Formába rakjuk, s hűtőbe tesszük egy órára, ezalatt a sör könnyű erjedést indít el és a körözött megkeményszik.
Változatok: Ízlés szerint reszelt hagymával vagy apróra vágott metélő-, esetleg zöldhagymával ízesíthetjük. Paradicsommal, zöldpaprikával, rózsa alakúra kivágott hónapos retekkel, apró nyers uborkával díszíthetjük. Megtölthetünk vele hosszú, húsos paprikákat, s ha a hűtőben jól megkeményedett, felkarikázzuk.
Körözött kapribogyóval
Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 dkg só, 1 cs. petrezselyemzöld
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.
Körözött-krém 1.
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 cl sör, só, köménymag, pirospaprika, mustár, ízlés szerint
A juhtúrót a vajjal, a finomra vágott vöröshagymával, mustárral és az ízesítőkkel simára keverjük (a köménymagot késsel vágjuk meg), végül hozzáadjuk a sört. Tányérra vagy tartóba helyezve, késheggyel formázzuk. Felhasználása igen sokrétű. Szendvicskészítéshez, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás töltésére igen alkalmas.
Körözött-krém 2.
Hozzávalók: 10 dkg túró, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, pirospaprika, mustár, só, esetleg csípős Piros Arany ízlés szerint
Úgy készül, mint a "KÖRÖZÖTT KRÉM 1", de összetétele másféle kellemes ízt ad. A túrót célszerű előtte áttörni.
Körözött-krém 3.
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 3 ajókagyűrű (ringli), vagy 1 kk. szardellapaszta, 1 cs. metélőhagyma, 5 cl sör, só, mustár, pirospaprika ízlés szerint
Úgy készül, mint a "KÖRÖZÖTT KRÉM 1", de az ajókagyűrűket előzőleg villával alaposan nyomkodjuk szét.
Körözött kölessel.
Ízlésünknek megfelelően elkészítjük a körözöttet. Fele mennyiségű puhára főtt kölest keverünk hozzá.
Körözött liptói
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 6 tojás, majonéz, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál mustár, citrom, só, cukor, őrölt bors, petrezselyem
Elkészítés: A vajat a túróval és a tejföllel habosra keverjük. Az ízesítő anyagokkal tetszés szerint fűszerezzük, tálra halmozva elsimítjuk és a kanál nyelével mintákat nyomunk bele. Szokás a körözöttet kapribogyóval gazdagítani.
Körözött metélőhagymával
Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, egy csipet őrölt kömény.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre felmelegített vajat, sót, őrölt köménymagot és az apróra összevágott metélőhagyma 2/3-ad részét. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen, majd egy kanál segítségével golyókat formázunk belőle, és a megmaradt apróra vágott metélőhagymába forgatjuk. Tálaláskor díszíthetjük szeletekre vágott paprikával és paradicsommal. Pirítós kenyeret adjunk hozzá.
Körözött Nándi módra
40-40 dkg juh- és tehéntúrót áttörök, és összekeverem 20 dkg vajjal, ízlés szerinti mustárral, szardellakrémmel, Piros Arannyal. Fűszerezem pirospaprikával, köménnyel és óvatosan a sóval.
Durvára vágok kapribogyót és olajbogyót, finomra aprítok egy csomó snidlinget, és lereszelek egy-két fej vöröshagymát. Ezeket is belekeverem a masszába, lazítom kevés barna sörrel és nagyjából kész is. (Barna sörből csak a körözöttbe kell kevés!)
Körözött olajbogyóval
Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dkg só.
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.
Liptói túró
Azt hiszem, hogy a jó körözött alapja a jó túró. E nélkül nem lehet a kívánt ízt megkapni. A mostanában kapható "gyári" túrók nem igazán alkalmasak rá. Magyarországon alapvetően kétféle típusú túrót árulnak: tömbben lévő túrót (250 g), illetve zacskós túrót (500 g). Ezek között óriási a különbség. Az egyik szárazabb, kiválóan használható süteményekhez, a másik pedig inkább a mi célunkra, kevert túró készítéséhez.
Én magam szoktam erre a célra túrót készíteni. Használhatjuk hozzá a kívánt zsírtartalmú tejet, vagy a forralásnál összement tejet egyaránt.
Túrókészítés:
1 liter tejet langyos helyen hagyok megaludni (éjszakára kint kell felejteni a konyhaasztalon). Másnap az aludttejet belekötöm egy tiszta géz kendőbe és felakasztom. Alá egy edényt teszek a lecsöpögő savó számára (ezt nehogy eldobd, mert hűtve kiváló üdítő ital). A csöpögés abbamaradta után kibontom a kendőt, és ott van előttem a zsíros, illatos, finom házi túró.
Üzletben kapható körözött készítésére alkalmas fűszerkeverék (Maggi, Knorr, Kotányi), de ezeket ki sem próbálnám - sőt, mindenkit lebeszélek róla.
Magyaros túrókrém pohárban
Hozzávalók: 45 dkg túró, 8 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, egy csipet őrölt köménymag, 1 cs. metélőhagyma, 1 dkg só, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, pirospaprika
A túrót áttörve körözöttet készítünk, 3 részre osztjuk. Paprikával, finomra vágott metélőhagymával színezzük. Habzsák segítségével koktélos pohárba 3 színűre osztjuk el. Tetejét retekkel, újhagymával díszítjük.
Palermói körözött
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 15 dkg márványsajt, 5 dkg vaj, 10 db olajbogyó, 1/2 csomó metélőhagyma, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma
A juhtúrót áttörjük. A márványsajtot lereszeljük, a lágy vajjal együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és habverővel simára, krémmé keverjük.
A kimagozott olajbogyót, a metélőhagymát és a zöldpetrezselymet vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A fokhagymát lereszeljük, és a fűszernövényekkel együtt a körözöttbe keverjük. Szükség szerint kevés sóval ízesítjük. Az elkészült körözöttet 2-3 órára letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláshoz világosra pirított zsemleszeleteket adunk hozzá, és külön tányéron cikkekre vágott paradicsomot kínálunk.
Elkészítési idő: 25 perc
Pikáns körözött
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg párizsi, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 mokkáskanál pirospaprika, 2 mokkáskanál köménymag.
Elkészítés: A vajat, a tejfölt, a tojást, a megtisztított, apróra vagdalt hagymát, meg a zúzott fokhagymát simára keverjük. Sóval, őrölt köménymaggal, meg pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a szitán áttört tehéntúrót és a megdarált párizsit. Alaposan összedolgozzuk, végül a körözöttet kenyérszeletekre kenjük és befedjük vékony csíkokra metélt savanyú uborkával.
Piros körözött
Hozzávalók: 400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 10 g édes-nemes fűszerpaprika, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta
A vöröshagymát finomra vágjuk. Szitán áttörjük a juhtúrót, és a vajat, majd gondosan hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát, a sót, az édes-nemes fűszerpaprikát és a darált köménymagot. A piros körözöttet a salátalevelekre halmozzuk, majd jól lehűtjük.
Sajtkörözött
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 25 dkg reszelt trappista sajt, só, mustár, őrölt fehérbors, 1 kis fej vöröshagyma
A hagymát lereszeljük, elkeverjük a tejföllel, sajttal. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Jó, ha a fogyasztás előtt pár órával készítjük el, hűtőben tartva érleljük.
Sajtos-borsos körözött
Hozzávalók: 60 dkg metélőhagymás körözött, 25 dkg reszelt sajt, 2 dkg durvára tört bors.
A körözöttbe keverjük a reszelt sajtot. Kis gombócokat formálunk belőle, majd durvára tört fekete borsba forgatjuk. Fejes saláta-levélen tálaljuk.
Sajtos körözött
Hozzávalók: 60 dkg fűszerpaprikás körözött, 25 dkg reszelt sajt.
A körözöttből gombócokat formálunk, reszelt sajtba forgatjuk és jól lehűtve salátalevélen tálaljuk.
Tárkonyos körözött 1.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 8 dkg póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika, 1 dl tejföl.
A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk hozzá.
Tárkonyos körözött 2.
Hozzávalók: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 szál póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 2 dkg só, 2 dkg piros fűszerpaprika, 2 dl tejföl.
A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk a körözötthöz.
Variáció túróra
Hozzávalók: 250 g túró, 50 g vaj, 1 szál újhagyma apróra vágva, 1-2 kanál tejföl, 1-2 lereszelt főtt tojás, friss tárkony, petrezselyem és só elegye.
Zöld körözött
Hozzávalók: 400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. zellerzöld, 1 cs. metélőhagyma, 1 db fejes saláta
A piros körözöttől abban különbözik, hogy a fűszerpaprika helyett finomra vágott petrezselyemzöldét, zellerzöldét, metélőhagymát adunk hozzá.
Körözöttes ételek
Gombanyárs (körözöttes)
Hozzávalók: Fél kg egyforma gombafej, 15 dkg körözött, só, bors, olaj.
A tisztított gombafejek belsejét színültig megtöltök körözöttel, majd két gombafejet összeforgatva nyársra húzok. Sózom, borsozom és olajjal ecsetelem. Jó faszénparázs felett forgatva szép pirosra sütöm.
Kapris körözöttel töltött paradicsom
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú kemény almaparadicsom, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál kapribogyó a levével együtt, 1 evőkanál sör, 1 evőkanál sűrű tejföl, l teáskanál reszelt vöröshagyma, csipetnyi porcukor, 1 teáskanál pirospaprika, salátalevelek, csipetnyi só
A paradicsomokat kocsányukkal lefelé fordítjuk, majd 1/3-2/3 arányban levágjuk a tetejüket, és a belsejüket kivájjuk. (A kivájt paradicsomforgácsot felhasználhatjuk más étel ízesítéséhez). A juhtúrót szitán áttörjük, majd habosra keverjük a vajjal, a kapribogyó levével, a sörrel, a tejföllel, a reszelt vöröshagymával, csipetnyi cukorral, pirospaprikával. A kivájt fél paradicsomokat megtöltjük a keverékkel. A megmosott és megszárított salátaleveleket üvegtálra terítjük, erre ültetjük a töltött paradicsomokat, és a tetejüket megszórjuk a kapribogyóval. Hűtve kínáljuk.
Körözött paprikába töltve
Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 5 g pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vöröshagyma, 8 zöldpaprika
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a fűszereket, habosra keverjük. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, és az ereket eltávolítjuk. A paprikákat egy habzsák segítségével megtöltjük a körözöttel, és hűtőbe tesszük, hogy a körözött megdermedjen. Tálaláskor a töltött paprikákat felszeleteljük, tálra helyezzük és szeletre vágott póréhagymával díszítjük.
Körözöttel töltött patisszon
Hozzávalók: 8 db patisszon, 2 dkg só, 1 db citrom, 40 dkg túró, 1 csomó újhagyma, 5 g őrölt kömény, 20 dkg vaj, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 fej saláta.
Szép egyforma patisszonokat válogassunk, jól megmossuk, citromos-sós vízben megfőzzük. A kihűtött patisszonok közepét kanállal kivágjuk. Az átpasszírozott túróból elkészítjük a körözöttet. Habzsák és csillagcső segítségével a patisszonokba töltjük. Fejes salátával díszített üvegtálra tálaljuk.
Körözöttel töltött sonka
Hozzávalók: 40 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 8 szelet sonka, 5 g piros fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg só, 20 dkg aszpik, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 db paradicsom.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a finomra vágott hagymát és a fűszereket, habosra keverjük. A sonkaszeletekre rátesszük a körözöttet, és roládszerűen feltekerjük, majd olvasztott és lehűtött aszpikkal fényezzük. Paradicsommal, ill. paradicsomgerezdekkel és petrezselyemzölddel díszítjük.
Körözöttel töltött tojás
Hozzávalók: 50 dkg túró, 4 db tojás, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g piros fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1 dkg só.
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A sárgáját a túróval szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, az őrölt köményt, a finomra vágott vöröshagymát, kikeverjük, és kétfelé osztjuk. A körözött egyik felét paprikával, a másik felét finomra vágott petrezselyemzölddel színezzük. A fél tojásokat a körözöttel megtöltjük, habzsák és csillagcső segítségével úgy, hogy adagonként egy piros és egy zöld színű jusson. Tálaláskor a töltött tojásokat tegyük szeletre vágott paradicsomra és díszítsük szeletelt zöldpaprikával.
Körözöttes kifli
Hozzávalók: 30 dkg körözött, 10 dkg vaj, 15 dkg kemény sajt, 10 kifli, köménymag
A kifliket félbevágom, megkenem vajjal, vastagon a körözöttel. Tepsibe teszem, és a tetejét megszórom köménymaggal és reszelt sajttal, majd a sütőben a sajt pirulásáig sütöm.
Körözöttes paradicsom
Hozzávalók: 8-10 nagy paradicsom, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg juhtúró, 1 cs. újhagyma, 2 púpozott ek. vaj, 2 púpozott ek. tejföl, só, pirospaprika, őrölt kömény
A hagymát megmossuk, leszárítjuk, majd a szár egy részével együtt apróra vágjuk. A túrókat a szobahőmérsékletű vajjal, a tejföllel, sóval, paprikával, őrölt köménnyel és a hagymával összekeverjük. A paradicsomokat megmossuk, kettévágjuk, belsejüket kikanalazzuk és megtöltjük a körözöttel, és hagymaszárral díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Körözöttes sajttorta
Hozzávalók: 60 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, egy csipet őrölt kömény, 35 dkg trappista sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csomag Ropi.
A trappista sajtból négy szeletet vágunk. A túrót áttörjük, és a vajjal habosra keverjük, majd elosztjuk háromfelé. Az egyik részt fűszerpaprikával, a másodikat finomra vágott metélőhagymával, a harmadikat őrölt köménymaggal és reszelt vöröshagymával ízesítjük, mindhárom tölteléket ízlés szerint sózzuk. A kerek sajtszeleteket felváltva töltjük a háromszínű töltelékkel. A pirospaprikás töltelékből egy keveset visszahagyunk a díszítéshez. A kész sajttortát hűtőben kifagyasztjuk, így könnyen tudjuk szeletelni. A szeleteket a visszamaradt túrókrémmel, petrezselyemzölddel, és kisebb darabokra tört ropival díszítjük.
Körözöttes zsúrkenyér
Hozzávalók: 1 db zsúrkenyér, 8 dkg vaj, 20 dkg körözött, 1 csomó metélőhagyma. A zsúrkenyeret felszeleteljük, vajjal megkenjük. A körözöttet habzsákból csillagcső segítségével a kenyérszeletekre elosztjuk. A finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
Körözött, paprikába töltve
Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 5 g piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vöröshagyma, 8 db zöldpaprika.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a fűszereket, habosra keverjük. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, és az ereket eltávolítjuk. A paprikákat egy habzsák segítségével megtöltjük a körözöttel, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy a körözött megdermedjen. Tálaláskor a töltött paprikákat felszeleteljük, tálra helyezzük, és szeletre vágott póréhagymával díszítjük.
Marhanyelv, körözöttel töltve
Hozzávalók: 1 db füstölt marhanyelv, 50 dkg túró, 15 dkg vaj, 5 g vöröshagyma, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg piros fűszerpaprika, 8 db zöldpaprika, 2 db fejes saláta, 1 csomag sós koktélperec.
A füstölt nyelvet hideg vízben feltesszük főni, majd felforralva puhára főzzük.
Ha megfőtt, hideg vízbe tesszük, és bőrét eltávolítjuk. A fejes salátát megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk. Egy porcelántálra a salátát felhalmozzuk, rátesszük a vékonyra felszeletelt füstölt, főtt nyelvet, a körözöttel töltött paprikákkal körülrakjuk. A maradék körözöttből kis gombócokat formálunk, melybe koktélperecet nyomunk és ízlésesen, körítésként elhelyezzük a tálon.
Sajttölcsérek körözöttel 1.
Hozzávalók: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 1 fej saláta, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 dkg só, 1/2 dkg őrölt kömény, 30 dkg sajt.
A túróból zöld és piros körözöttet készítünk, metélőhagymával, illetve fűszerpaprikával színezve. A sajtból vékony szeleteket vágunk és a körözöttet - habzsák segítségével - a tölcsér alakúra formázott szeletekbe töltjük. A tálat tisztított fejes salátalevéllel kirakjuk, ízlésesen elhelyezzük a töltött sajtokat, retekkel és újhagymával díszítjük.
Sajttölcsérek körözöttel 2. (előétel)
Hozzávalók: 10 dkg Óvári sajt, 15 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, fűszerpaprika ízlés szerint, őrölt kömény, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A juhtúróból a fűszerekkel körözöttet készítünk. A vékony szeletekre vágott sajtból tölcséreket formálunk és megtöltjük a körözöttel. Barna kenyérrel és nagy adag salátával kínáljuk.
Sonkatekercs
Hozzávalók: 8-10 szelet nagyon vékonyra (lehetőleg géppel) vágott gépsonka, 5 dkg juhtúró, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 evőkanál lejföl, kevés mustár, kevés cukor és só, késhegynyi őrölt fehér bors, salátalevelek
A juhtúrót jól kikeverjük a reszelt tormával, a tejföllel és a fűszerekkel. A sonkaszeleteket megkenjük a tormakrémmel, és szorosan felcsavarjuk. Jól kifagyasztjuk, majd megmosott és megszárított salátalevélen kínáljuk. A sonkaszeleteket tölthetjük még juhtúróval elkevert szardellapasztával és ringlivel, körözöttel, sonkakrémmel, sajtkrémmel.
Sörös körözött zöldpaprikában
Hozzávalók: 8 húsos zöldpaprika (jó, ha többszínű), 8 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 evőkanál világos sör, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 késhegynyi currypor és törött köménymag, ízlés szerint só.
A zöldpaprikákat töltésre előkészítjük, vagyis megmossuk, szárazra töröljük, a száránál egy vékony lapot levágva kicsumázzuk, és az ereket is eltávolítjuk. A juhtúrót mély tálba tesszük a vajjal, a megtisztított és nagyon finomra összevágott hagymával, a zúzott fokhagymával, mustárral, a sóval, a borssal, a pirospaprikával, a köménymaggal és a curryvel, majd ráöntjük a sört. A krémet habosra keverjük, és beletöltjük a zöldpaprikákba. A paprikákat tálba tesszük, és befedve rakjuk be a hűtőszekrénybe. Jól megdermesztjük (legalább egy napig tartjuk a hűtőben), majd közvetlenül tálalás előtt ujjnyi vastag karikákra szeleteljük. Salátalevélen tálaljuk. Barna kenyérrel vagy péksüteménnyel rakjuk az asztalra, és tetszés szerint hagymával, paradicsommal körberakjuk.
Szalámis tekercs
Hozzávalók: 12-15 dkg ferdén, nagy, de vékony szeletekre vágott csípős paprikás téliszalámi, 1 doboz krémsajt, 10-12 szem dió, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sűrű tejföl, 3 dkg vaj, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, salátalevelek
A vajat habosra keverjük a tejföllel, a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a krémsajtot és a ledarált diót. A szalámi-szeletek héját lehúzzuk, vastagon rákenjük a diós krémet, és összecsavarjuk. Fogvájóval összetűzzük, hogy ne essen szét. Jól kifagyasztjuk, majd megmosott, megszárított salátalevélre rendezzük. Téliszalámival is készíthetjük, de akkor körözöttel töltsük meg.
Szilveszteri sajttorta
Hozzávalók: 1 nagy, kerek rozskenyér, 15 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg reszelt rokfort, 10 dkg tejszínes krémsajt, 10 dkg körözött, 10 dkg paprikás szalámi, 5 dkg darált dió, 1 dl sűrű tejföl, 2 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint piros fűszerpaprika, currypor, törött bors és só.
A reszelt rokfortot 5 dkg vajjal, 1 teáskanál tejföllel, csipetnyi sóval, borssal és 1 gerezd összezúzott fokhagymával habosra keverjük. A krémsajtot a dióval összekeverjük. A körözöttet pirospaprikával és a snidling felével kikeverjük. A szalámi felét nagyon apróra vágjuk, és 5 dkg vajjal meg 1 teáskanál tejföllel ugyancsak kikeverjük. Végül a megmaradt vajat a reszelt sajt felével, 1 kanál tejföllel, curryporral, kevés törött borssal és az összezúzott fokhagymamaradékkal habosra keverjük. A kenyeret éles késsel 5 lapba vágjuk. Az alsó lapot alufóliára fektetjük, és megkenjük a rokfortkrémmel, majd ráborítjuk a második lapot. Erre körözöttet kenünk. A harmadik lapot a szalámis vajjal, a negyediket a diós krémsajttal, az ötödiket pedig a currys sajtkrémmel kenjük meg. A megmaradt kenyérből egy szeletet levágunk, és apróra morzsoljuk. Ezt a morzsalékot rászórjuk a currys krémmel bekent torta oldalára. Tetejét kirakjuk a megmaradt szalámiból csavart kis tölcsérekkel, és meghintjük a finomra metélt snidling maradékával meg a még felhasználatlan 5 dkg-nyi reszelt sajttal. Hűtőszekrényben legalább 2 napig dermesztjük. Tortacikkekre szeletelve tálaljuk.
Téliszalámis szendvics (10 szelet)
Hozzávalók: 12 dkg téliszalámi, 10 dkg vaj, 10 dkg körözött, 1 hegyes zöldpaprika, 10 dkg apró paradicsom, fél rúd francia kenyér
A habos vajjal megkenjük a kissé ferdén szeletelt, 1 cm vastag kenyereket, 2-3 szelet félbehajtott téliszalámit rakunk mindegyikre legyező alakban. A legyező csúcsához körözöttből nagyobb rózsát nyomunk, tetejére egy vékony szelet paradicsomot, egy karika hegyes erőspaprikát teszünk. A téliszalámit soha nem
Töltött szendvics
Hozzávalók: 1 hosszúkás kenyér (francia- vagy zsúrkenyér), 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg füstölt sajt, 2 evőkanál sör, 1 evőkanál tejföl, 1 kis fej lilahagyma, 2 kisebb ecetes uborka, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál mustár, csipetnyi porcukor, késhegynyi őrölt köménymag, késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só.
A juhtúrót keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt és a sört. Rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a mustárt, a sót, a borsot, a porcukrot és a köménymagot. Addig keverjük, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. Az uborkát, a sajtot és a lilahagymát egyforma, nagyon apró kockákra vagdaljuk, majd a körözöttbe belekeverjük. A kenyeret hosszában kettévágjuk, a belét kiszedjük, ezután nagyon apróra összevágjuk, és a krémhez keverjük. A két fél kivájt kenyérhéjat megtöltjük a krémmel, majd a kenyeret eredeti formájára összeállítva, alufóliába csomagoljuk. A mélyhűtőbe tesszük, és megdermesztjük. Akár dupla adagot is érdemes készíteni belőle, mert hónapokig eláll a mélyhűtőben. Elég a fogyasztás előtt fél órával elővenni. Ujjnyi vastag szeletekre felvágva tálaljuk. Kitűnő borkorcsolya vagy vacsora.
Töltött sós keksz
Hozzávalók: 1 doboz lengyel sós keksz, 15 dkg szardíniakrém, 15 dkg körözött krém
A jó habosra kevert krémeket 2 keksz közé töltjük, összeragasztva azokat. Pár perc alatt elkészíthető, italok mellé kitűnő.
Túrókrém retekkel
Hozzávalók: 35 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 2 cs. retek, egy csipet őrölt kömény, 1 cs. metélőhagyma
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, jóízű körözöttet készítünk. A retkeket tisztítva félbevágjuk, és üvegtálra helyezzük. Habzsák segítségével minden retekre körözöttet nyomunk és finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
|