Tejszínes, zöldborsós vaddisznótokány Nándi módra
Először is beáztatok, majd ázás után csíkokra vagdalok 2 kg vaddisznóhúst (tarja, lapocka v. comb). Ázás közben metélgetem a többi alkatrészt: 20 dkg füstölt szalonnát apró kockákra, 40-50 dkg vöröshagymát szintén. 1kg erdei gombát felszeletelek. Mivel még marad egy kis áztatóidő, megbecsüljük a főzéshez használandó vörösbort minőségét. Én, félszáraz, jóminőségű vöröseket szoktam keresni, kár elrontani a kaját mindenféle tablettás csemegékkel.
A bográcsba bekerül a szalonna, ha megizzadt követi a hagyma és néhány gerezd zúzott fokhagyma. Üveges-barnásra pirítom őket, ekkor jön a gomba, a hús, 30 dkg gerezdekre vágott paradicsom, és néhány szelíd + 2 harapós paprika felkarikázva. Fűszerezem borssal, sóval, majorannával, rádobok egy kis pirospaprikát és felöntöm pár deci vörösborral. Ezután hagyjuk a természetet dolgozni és csendesen fővő bográcsunk mellett, fölbecsüljük a maradék vörösbor minőségét. Ha vészesen fogy, azonnal szerezzünk be még néhány palackkal, de aki nem gondoskodik róla jó előre, az, magára vessen. :)) Ha úgy érezzük, hogy a hús majdnem puha belekerül a tejszínes habarás; 5 dl tejföl + 3 dl tejszín + 8-10 dkg liszt keveréke. Forraljunk rajta még egyet, tegyük bele a zöldborsót - vagy két doboz készet, vagy egy zacskó fagyott zsengét - és még pár percig hagyjuk a hunyó tűz felett. Főzés közben ügyeljünk a folyadék mennyiségére, és ha túl kevésnek találjuk, pótoljuk vízzel v. vörösborral. Aki szelídebb ízekre vágyik az, feltétlenül fele-fele arányban használjon vizet és bort.
Tojástokány
Hozzávalók: 8 tojás, 40 dkg rizs, zsír, bors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyem, paradicsom vagy paradicsompüré, só.
A tojásokat megfőzzük, majd meghámozzuk. A rizst zöldpetrezselymes zsírban készítjük el, jól megborsozzuk. Bő hagymával paprikás mártást készítünk, beletesszük a paradicsomot, belevágjuk karikára a kemény tojásokat és megsózzuk. Egyet forralunk rajta, de nem keverjük, csak rázogatjuk. Úgy tálaljuk, hogy a tál közepére tesszük a tojást egy kicsit megborsozva, és körös-körül koszorú formában a párolt rizst. Fejes salátával kínáljuk.
Tojástokány paradicsomos rizzsel
Hozzávalók: 6 tojás, 1 fej hagyma, 1 ek. olaj, 2 dl tejföl, 150 g rizs, 0,5 l paradicsomlé, 50 g reszelt sajt, só, 1 kk. liszt, bors
A főtt tojásokat karikára vágjuk. A felaprózott hagymát kevés olajon sárgára pirítjuk, beletesszük a tojáskarikákat, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a liszttel elhabart tejfölt. Felforraljuk. A rizst a maradék olajon átforrósítjuk, felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, és puhára pároljuk. Ebből a szép sötétrózsaszín rizsből egy tálon koszorút formálunk, közepébe tesszük a tojástokányt, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Toledói tokány
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3 vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, só, bors, 1 dl olaj, 2 zöldpaprika, 1 kanál liszt, 1 dl bor, 2 paradicsom, 2 dl húsleves.
Elkészítése: A hagymát egy kevés olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a vékony csíkokra vágott húst, paradicsomot, a zúzott fokhagymát, mustárt, sót, borsot. Felöntjük húslével, és félig puhára pároljuk. A finomra szeletelt gombát közben egy kevés olajon megpároljuk, és a húshoz adjuk. Hozzátesszük a zöldpaprikát, készre pároljuk, egy kevés liszttel besűrítjük, és friss paradicsomszeletekkel díszítve tálaljuk.
Tüdős tokány citrommal
Hozzávalók: 40 dkg tüdő, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, fél citrom, 75 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl.
A tüdőt megmossuk, lecsurgatjuk, és sás vízben puhára főzzük. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított és karikákra vágott vöröshagymát. A megfőtt tüdőt leszűrjük, metéltre vágjuk, és a hagymás zsíron lepirítjuk. A lisztből és olajból világos rántást készítünk, belekeverjük a citrom lereszelt héját, és 3 dl-nyi tüdő-főzőlébe keverjük. Jól összeforraljuk, belecsavarjuk a citrom levét is, és ízlés szerint sózzuk. A tisztított burgonyát négybe vágva sós vízben megfőzzük, majd mély tűzálló tálba tesszük. Erre rácsurgatjuk a citromos mártást, megszórjuk a hagymás pirított tüdővel, és a tejföllel megöntözve, forró sütőben sütjük 15 percig.
Vadásztokány
Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 2 dl fehérbor, 1 dl tejföl, só, bors, majoránna, kakukkfű, 1 tojás, reszelt sajt.
Elkészítése: A húst vékony darabokra vágjuk, kevés olajon hirtelen megpirítjuk, a hagymát, fokhagymát apró darabokra vágjuk, és rátesszük pirítani, sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, kakukkfűvel, pirospaprikával, majd fölengedjük borral. Fedő alatt puhára pároljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk leszűrjük, ebben a zsírban a gombát megpirítjuk. Zsírjára sütjük, majd a húshoz keverjük. Hozzáadjuk még a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Személyenként két palacsintát sütünk, metéltre vágjuk. A tejfölt elkeverjük a tojással, hozzáadjuk a sült szalonnát, majd a metéltre vágott palacsintát, ezután meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben jól átmelegítjük. A tálra rakott tokányhoz adjuk körtésnek.
Vajdasági tokány
A csíkokra vágott sertéshúst a finomra vágott vöröshagymával, csíkokra vágott paradicsommal és zöldpaprikával együtt kevés zsiradékon félig puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk az egyszer átmosott savanyúkáposztát. Sózzuk, tejföllel, babérlevéllel, köménymaggal ízesítjük, és együtt készre főzzük. Ha szükséges, akkor ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk.
Vargányás vaddisznótokány
Hozzávalók: 1,2 kg vaddisznócomb, 30 dkg vargánya, 20 dkg vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 1 dl étolaj, 2 dkg só, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom
A vaddisznóhúst kisujjnyi csíkokra vágjuk. Étolajban megpirítjuk az apró kockára vágott hagymát. Rátesszük a húst, sóval ízesítjük, majd pároljuk. A vargányát megtisztítjuk, megmossuk, csíkokra vágjuk. A mikor a hús félig megpuhult, rátesszük a gombát, a paprikát, a paradicsomot. Felöntjük vörösborral, és készre pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a hús puha legyen, a szaftja pedig sűrű. Forrón tálaljuk köretként burgonyaropogóssal vagy burgonyafánkkal.
Vesetokány
Hozzávalók: 80 dkg sertésvese, 10 dkg sertésvelő, 30 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, só, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, bors
A vesét hosszában kettévágjuk, megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. Apróra vágott vöröshagymával zsírban megpároljuk. Tehetünk hozzá felkockázott velőt is. Tejföllel felfőzzük, liszttel behintjük, sóval, borssal ízesítjük. Vajjal dúsítva, melegen tálaljuk.
Vesés tokány kaporral
Hozzávalók: 2 vese, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 csokor zöld kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor), 1 púpozott teáskanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, só.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vagdaljuk. (Még jobb, ha megreszeljük.) A megmelegített vajon megfuttatjuk, majd az előkészített vese-szeletkéket hozzáadva, fedő nélkül megpirítjuk. Meghintjük a liszttel, és azzal is pirítjuk néhány percig, ezután ráöntjük a tejföllel elkevert tejszínt. Állandó keverés közben alaposan összeforraljuk, meghintjük a kaporral, az őrölt fehér borssal, sóval, és egyet forralunk rajta. Apróra szaggatott galuskával a legfinomabb.
Vincellér tokány
A szalonnakockákat zsírjára pirítjuk, majd ebben megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, a szeletelt gombát. Sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Kevés fehérborral felöntjük, és puhára pároljuk, ha levét elfőtte, akkor újra borral felöntjük. Tálaláskor kevés tejföllel átforraljuk. Köretként galuskát adunk mellé.
Zöldborsós csirketokány
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 dkg liszt, 10 dkg zöldborsó, 2 ek. étolaj, petrezselyem, só, pirospaprika
Elkészítése: A lebőrözött csirkemellet kisebb kockára vágjuk. A felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, és tovább pároljuk. Ha a hús megpuhult megszórjuk liszttel, kicsit még pirítjuk, majd annyi vizet öntünk alá, hogy sűrű leve legyen. Belekeverjük a főtt zöldborsót, 2-3 percig együtt főzzük. Előfőzött rizzsel tálaljuk.
Zöldborsós sertéstokány
Elkészítési idő: 55 perc
Ajánlott ital: Soproni Cabernet Rosé
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 5 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 3 g törött bors, 80 dkg zöldborsó (friss), 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dl tejszín, só
Elkészítése: A sovány sertéshúst megmossuk, ceruzavastagságú csíkokra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst, meghintjük egy kevés őrölt borssal, és fedővel letakarva pároljuk. Szükség szerint mindig csak egy kevés vizet öntünk alá, hogy a hús rövid leven párolódhasson. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kifejtett zöldborsót és az apróra vágott zöldpetrezselymet, és a hús teljes puhulásáig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, 1-2 percig gyakori keveréssel pirítjuk, majd felengedjük a tejjel és a tejszínnel, és felforraljuk. Köretnek párolt rizst tálalunk mellé.
Zöldbabtokány 1.
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, só, kanál pirospaprika, 10 dkg kolbász, 1 dl tejföl, 1 dl olaj 1 fej vöröshagyma.
A hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a zöldbabot, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Amikor megpuhult a zöldbab, beletesszük a füstölt kolbászt vagy bármilyen füstölt húst, apróra vágva, és 3 percig forraljuk vele. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg.
Zöldbabtokány 2.
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 40 dkg zöldbab
A vöröshagymát apróra kockára vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott húst, fedő alatt addig pároljuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és vízzel felengedjük. Ha a hús félig megpuhult, ízesítjük zúzott fokhagymával, belekeverjük a feldarabolt zöldbabot, és készre főzzük. Télen készíthetjük konzerv zöldbabból, akkor a már megfőtt húshoz keverjük. Ízlés szerint tejfölt kínálhatunk hozzá.
|