Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
TOKÁNYRECEPTEK

Alföldi tokány
A vékony csíkokra vágott apróhúst füstölt szalonna zsírjában fonnyasztott vöröshagymán kb. 10 percig sütjük. Ekkor kevés pirospaprikával meghintjük, és 1 dl vízzel felengedjük. Sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük. Mikor a hús már majdnem megpuhult, akkor hozzáadjuk a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot, zöldpaprikát és paradicsomot, és addig főzzük, amíg minden belevaló meg nem puhult. Tálalás előtt 3 evőkanál tejföllel átforraljuk, és apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Galuska köretet adunk mellé.
Ananászos, banános busatokány
Hozzávalók: 60 dkg busafilé, 2 db banán, 1/2 dl szójaszósz, 1 mokkáskanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1/2 dl száraz sherry, 2 dl tejszín, 1 doboz ananászkonzerv, 1 mokkáskanál liszt, 3 dkg vaj, őrölt gyömbér, csipet curry, só
A megmosott busát 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. Előhevített vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, felkarikázott banánokat, a leszűrt ananászt. Meghintjük kevés liszttel. Felöntjük a tejszínnel, a sherryvel. Ízesítjük cukorral, csipet curryvel, kevés sóval, őrölt gyömbérrel, szójaszósszal. Lassú tűzön alaposan kiforraljuk. Sáfrányos rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 75 perc
Bácskai sertéstokány
Hozzávalók: 1,4 kg sertéslapocka (színhús), 150 g sertészsír, 300 g vöröshagyma (makói), 3 gerezd fokhagyma, 30 g édes-nemes fűszerpaprika, 5 dl csontlé vagy húsleves, 300 g csemegepaprika, 100 g csemegeparadicsom, asztali só.
Elkészítés: A húst csíkokra vágjuk. Félretesszük. A vöröshagymát finomra vágjuk, és a felhevített sertészsírban megfonnyasztjuk, fűszerpaprikával meghintjük, gyorsan elkeverjük benne, és csontlével vagy vízzel felengedjük. Míg az alap zsírjára pirul, a megtisztított fokhagymát finomra vágjuk, és jól elkeverjük benne, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, megsózzuk, és óvatos keverés mellett, fedő nélkül addig pároljuk, amíg levét elfövi, zsírjára pirul. Ekkor egy kevés csontlevet vagy húslevest adunk hozzá, fedővel letakarjuk, és mérsékelt tűzön pároljuk. Rövid lében, szinte csak a saját gőzében és zsírjában párolódjék, pörkölődjék. Mikor a hús majdnem megpuhult, zsírjára pirítjuk, és hozzátesszük az időközben egyenletes darabokra vágott csemegeparadicsomot és csemegepaprikát. Utánasózzuk, és annyi csontlét öntünk hozzá, hogy mire megpuhul, jó, tartalmas, pörkölthöz hasonló leve legyen. Azonnal forrón tálaljuk. Az előmelegített tál egyik oldalára felhalmozzuk a köretet - ez lehet párolt rizs, galuska, sós vízben főtt petrezselymes burgonya -, majd a tokányt ízlésesen mellé tesszük, és levével meglocsoljuk.
Birkatokány kakukkfűmártásban
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet birkacomb, 1 kis csokor kakukkfű, (vagy egy kiskanálnyi szárított), 1/2 dl gyomorkeserű, (pl. Unicum), 1 dl fehérbor, 2 dl olaj, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 70 g vaj, 2 csapott evőkanál, liszt, só, szemes bors
A húst másfél centis csíkokra vágjuk. A páclét Unicumból, borból, olajból, borsból és a kakukkfű feléből készítjük el. A húsra öntjük, és 3 óra hosszat hűtőszekrényben pácoljuk. A tejet és a tejfölt lassú tűzőn összefőzzük a maradék kakukkfűvel.
Egy másik edényben a vajból és a lisztből rántást készítünk, és a forró kakukkfüves tejjel felöntjük, majd csomómentesre keverjük és felforraljuk. Közben egy serpenyőben olajon hirtelen kisütjük a húscsíkokat. Kakukkfüves mártással tálaljuk.
Boros marhatokány
70 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50-60 dkg marhalábszár, 2 dl száraz vörösbor, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 összetört szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbérpor, őrölt csípős paprika, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint
A marhahúst lehártyázom, a felesleges zsírt levágom róla, majd vékony, hosszú csíkokra vágom. A felforrósított olajon, erős lángon lepirítom.
Felöntöm a vörösborral, megsózom, rászórom a fűszereket és fedő alatt, elfőtt levét apránként pótolva (vízzel vagy vízzel hígított borral), puhára párolom. A liszttel elkevert tejföllel besűrítem, felforralom és pirított tarhonyával kínálom.
Borsos marhatokány
Hozzávalók: 40 dkg marhalábszár, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mokkáskanál bors, 1-2 teáskanál ételízesítő vagy só
A meghámozott hagymát finomra vágjuk, és a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Ezután a tűzről félrehúzzuk és belekeverjük a pirospaprikát és a borsot. Ráöntünk 2 evőkanál vizet és paradicsompürét. Addig pirítjuk, amíg a paradicsompüré a zsírjára sül, majd ismét ráöntünk 2 evőkanál vizet.
Visszatesszük a tűzre. Rátesszük a közben vékony csíkokra vágott húst. Kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét idő előtt elfőné, apránként pótoljuk kevés forró vízzel. Sűrű, de kevés lének kell maradnia alatta. Tarhonyával tálaljuk.
Borsos tokány 1.
1/2 marhafelsált megtisztítunk, megmosunk, és apró darabokra vágjuk. 1 jó nagy kanál zsírt lábasba teszünk, 2-3 hagymát felszeletelve megpárolunk benne. A húst beletesszük, megsózzuk, 1 késhegynyi törött borsot teszünk bele, befedjük, és gyakran kevés meleg vizet öntünk rá mindaddig, míg puha nem lesz.
Borsos tokány 2.
Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús, 1 nagyobb fej hagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, 1 dl fehérbor.
A hust és a szalonnát felcsíkozzuk, a szalonnát kisütjük, zsírjában a hagymát lepirítjuk. A hagymás zsírba beletesszük a húst, és kevergetve átsütjük. Felengedjük vízzel, és kevés lében pároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a héjától megtisztított paradicsomot, a felkarikázott paprikát, késhegynyi törött borsot, és a bort (ez el is maradhat). Lefödve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, s hozzáadjuk a szalonna darabokat. Pár percig még sütjük, majd kevés vizet ráöntve forraljuk kb. 10 percig, míg a leve be nem sűrűsödik.
Párolt rizs, törtkrumpli, vagy galuska a köret. (Változata az erdélyi borsos tokány. Ugyanúgy készül, mint a sima, de! Ha zsírjára sült, meghintjük kb. 1 deka liszttel, megpirítjuk és mártássürüségüre felengedjük. Felfőzzük, és tálalás előtt 1 dl tejföllel felengedjük. Lehet pár csepp ecettel és kevéske cukorral ízesíteni.
Körítése: szalonnatepertővel megszórt puliszka.)
Borsos tokány 3.
Legjobb, ha bélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd puhára pároljuk. Időnként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy leégjen.
Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá. Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk. Tört burgonyát vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.
Borsos tokány 4.
Hozzávalók: 1,40 kg marhahús, zsír, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, törött bors, fokhagyma, paradicsompüré, 2 dl fehérbor.
A vöröshagymát zsíron aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, sóval, fokhagymával és törött borssal ízesítjük. Kevés vízzel vagy csontlével felengedjük, és ismét zsírjára sütjük, újból felengedjük. Szakaszosan pároljuk, hogy sűrű maradjon a leve. Mikor majdnem kész, paradicsompürét adunk hozzá és rozsdabarnára pirítjuk, majd felöntjük fehérborral és egy kevés vízzel. Ha szükséges, újból ízesítjük.
Párolt rizst vagy sós burgonyát adunk hozzá.
Borsos tokány 5.
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, 3 közepes paradicsom, só, őrölt bors, liszt
A húst vékony, hosszúkás csíkokra összevágjuk, megmossuk. A szalonnát hasonlóan daraboljuk, majd saját zsírjában kiolvasztjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, és együtt megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és azonnal rátesszük a húst, hogy a paprika meg ne égjen. Zsírjára lepirítjuk, majd mindig egy kevés vizet öntve alá rövid lében pároljuk, pörköljük. Hozzátesszük a meghámozott, kis darabokra vágott paradicsomot, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és fedő alatt, többször megkeverve készre pároljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, őrölt borssal pikánssá tesszük. Párolt rizzsel körítjük, paradicsommal, paprikával, petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Jó tanács: A tokány leve tartalmas legyen, de ne túl sűrű. Ha túl híg lenne, mire megpuhul a hús, lisztszórással besűríthetjük.
Borsos tokány 6.
Hozzávalók: 80 dkg bárányhús, hagyma, margarin, majoránna, 1 ek. paradicsompüré, 2 dl tejföl, bors, só
A húst ujjnyi vékony metéltre vágjuk, leforrázzuk, majd lecsepegtetjük a vizet. A margarinon megpirítjuk a hagymát, beletesszük a húst, kicsit megpirítjuk, majd fűszerezzük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és fedő alatt pároljuk. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a húst ellepje. Ha a hús megpuhult ráöntjük a tejfölt, azzal újra felfőzzük.
Puliszkával, vajas burgonyával tálaljuk.
Borsos tokány 7.
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg bélszín vagy lábszár, 10 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 4 dkg paradicsompüré, kevés fokhagyma, őrölt bors, majoránna, só, zöldpaprika, paradicsom
Elkészítése: A húst fél cm vastag és 6 cm hosszú csíkokra vágjuk, és jól megmossuk. Az apróra vágott hagymát sárgára pirítjuk, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét kevés vízzel felöntjük, és 2-3 percig főzzük. Beletesszük a húst, megsózzuk, borssal, majoránnával meghintjük, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem főtte. Ezután kevés vizet adva hozzá fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntsünk alá, hogy ne főjön, csak rövid lében párolódjon. Ha a hús félig puha, hozzá tesszük a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, s ezzel puhára pároljuk. Tarhonyát, petrezselymes burgonyát vagy főtt rizst adunk mellé, valamint savanyúságot.
Borsos zúzatokány
Hozzávalók: 40 dkg csirkezúza, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta, 3 evőkanál olaj.
Az apróra vágott vöröshagymát forró olajon megfonnyasztom, majd a megtisztított és feldarabolt zúzát rátéve, hirtelen lepirítom. Meghintem a borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a vegetával, azután aláöntök 3 dl vizet. Fedő alatt jó puhára párolom, végül tálalás előtt közvetlenül belekeverem a tejfölt. Párolt rizzsel vagy galuskával kínálom.
Böllértokány
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg savanyú uborka, 15 dkg gomba, 10 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 fej hagyma, só, bors, kakukkfű, 1 dl olaj.
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, kevés olajban üvegesre pároljuk. A húst keskeny csíkokra vagdaljuk, a hagymával kis ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a szalonnát, az apróra szeletelt gombát. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és a kockára vágott uborkát. Zsírjára sütjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés ideig ezzel is pirítjuk, beletesszük a liszttel elkevert tejfölt, és forrón tálaljuk.
Csikóstokány 1.
Minden anyag kilókban van megadva
Hozzávalók 10 személyre 1, 40 Sertés apróhús, 0, 10 Zsír, 0,20 Füstölt szalonna, 0,20, Vöröshagyma, 0,02 Fűszerpaprika, 0,04 Só, 0,20 Zöldpaprika, 0,10 Paradicsom, vagy 0,35 Lecsó, 0,06 Liszt, Galuskaköret
A húst felcsíkozzuk. Egy edényben felolvasztjuk a szalonnát és rádobjuk a vöröshagymát
/lefinomitva/. A hagymát üvegesre pirítjuk, félrehúzzuk az edényt, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát kicsit állni hagyjuk, hogy jobban fel tudjon oldódni a színanyag belőle. Majd rátesszük a felcsíkozott húst, felöntjük vizzel vagy alaplével, utána szakaszosan pároljuk.
Párolás közben hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot vagy a lecsót. Készre pároljuk.
Miután a hús megpuhult tejfölös habarással sűrítjük, egy kicsit kiforraljuk.
A jó csikóstokány tejszín sűrűségű és rózsaszínes árnyalatú.
A paradicsomot az elkészülés előtt érdemes csak rárakni, mert savtartalma gátolja a hús puhulását.
Csikóstokány 2.
Hozzávalók (8-10 személyre): 1,4 kg sertéslapocka (színhús) , 100 g sertészsír, 150 g füstölt szalonna, 200 g vöröshagyma (makói), 20 g édesnemes fűszerpaprika, 200 g csemegepaprika, 100 g csemegeparadicsom, 5 dl tejföl, 50 g finomliszt, asztali só.
Elkészítés:
A húst hosszúkás, ceruzavastagságú csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát vékony metéltre, a vöröshagymát finomra vágjuk. A sertészsírt felhevítjük, beletesszük az összevágott füstölt szalonnát, üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet világos aranysárgára pirítjuk.
Fűszerpaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és azonnal kevés vízzel felengedjük. Mikor zsírjára sült, beletesszük a húst, megsózzuk, és erős tűzön, fedő nélkül addig pároljuk, míg a hús nedve elpárolog, és ismét zsírjára sül. Ekkor ismét kevés vízzel felengedjük, és fedővel letakarva, mérsékelt tűzön rövid lében pároljuk. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük az egyenletes darabokra vágott csemegeparadicsomot és csemegepaprikát. Amikor a hús már majdnem puha, tejfölben kevés liszttel elkevert habarást készítünk, és ezzel behabarjuk, utánízesítjük, és készre pároljuk. Galuskaköretet adunk hozzá, de adhatunk főtt burgonyát vagy párolt rizst is.
Csikóstokány 3.
Hozzávalók: Sertés apróhús, színhús1,40 kg, zsír 0,20 kg, füstölt szalonna 0,20 kg, vöröshagyma 0,20 kg, paprika 0,02 kg, só 0,04 kg, lecsó 0,20 kg, tejföl 0,60 l, liszt 0,05 kg
A húst hosszúkás csíkokra vágjuk össze. A füstölt szalonnát vékony metéltre, a hagymát finom apróra vágjuk össze, ekkor a zsírt egy megfelelő lábosban felhevítjük, beletesszük az összevágott szalonnát, félig megpirítjuk benne, majd hozzáadjuk a hagymát, és az egészet világos rózsaszínűre pirítjuk.
Megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük vele, és azonnal felengedjük kevés csontlével vagy vízzel. Ha zsírjára sült le, beletesszük a húst, megsózzuk és gyakori kevergetés mellett, addig pároljuk erős tűzön, fedő nélkül, míg a hús nedve elpárolog és ismét zsírjára sül le. Ekkor ismét kevés csontlével vagy vízzel engedjük fel és fedővel letakarva, mérsékelt tűzön tovább pároljuk, mindig csak gyengén engedve fel, hogy rövid lében párolódjék, pörkölődjék. Nagyon felengedni nem szabad, mert megfő, elázik, ízetlen lesz. Gyakran keverjük meg azért, hogy a hús egyenletesen puhuljon. Ha a hús már félig puha, hozzátesszük a kevés, megtisztított, jól megmosott és kisebb, egyenletes darabokra vágott friss paradicsomot és zöldpaprikát (télen kevés lecsót) és jól elkeverve benne, tovább pároljuk a leírt módon.
Amikor a hús már majdnem megpuhult, zsírjára pirítjuk le és a tejfölben kevés liszttel elkeverve, habarást készítünk, és ezzel behabarjuk. Ezzel simára keverjük, utánízesítjük és készre pároljuk. Leve se túl sűrű, se túl híg ne legyen, kb. jó, rövid, tartalmas, tartalmas, tejfölös paprikás lének feleljen meg, hasonló legyen a tejfölös paprikás csirke levéhez.
Legtöbbször galuska köretet adunk hozzá, de feladhatjuk kívánságra vagy ízlés szerint főtt burgonyával, vagy párolt rizzsel is.
Csikóstokány 4.
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 2 ek. olaj, 1 vöröshagyma, 60 dkg sertéscomb vagy lapocka, 1 kiskanál pirospaprika, só, 1-1 paprika és paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csapott ek. liszt.
A szalonnát gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és az olajban kisütjük. A felaprított hagymát meg a ceruzányi csíkokra metélt húst hozzáadjuk. 2-3 dl vizet ráöntünk majd lefedve, kis lángon 1 óra alatt puhára pároljuk. Közben, ha kell, elfövő levét pótoljuk. A tejfölt a liszttel simára dolgozzuk, a hús levét ezzel sűrítjük.
Csikóstokány 5.
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt Szalonna, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika, Vegeta.
Egy edénybe beleöntjük az olajat és 2 percig 500 W-on melegítjük. A füstölt szalonnát és a hagymát apró darabokra vágjuk és az egészet 5 percig 500 W-on pároljuk. Ezután hozzákeverjük a felkockázott sertéscombot és megfűszerezzük.
Felöntjük 2 dl vízzel és 20 percig 400 W-on pároljuk. Eközben a tejfölt és a lisztet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és egyenletesen a húsra terítjük. 5 percig 500 W-on összesütjük.
Csikóstokány 6.
20 dkg vöröshagymát 6 dkg zsíron megpirítva belekeverünk 1 kk. pirospaprikát, 70 dkg kisujjnyi hosszú, ceruzavastagságú sertéslapocka-csíkokat, 4 dkg szeletelt füstölt szalonnát. Kissé lepörkölve sózzuk, belerakunk 1 gerezd zúzott fokhagymát, felöntjük 2 dl vízzel. Fedő alatt pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadunk 3-4 felkarikázott zöldpaprikát, 1 kis cs. finomra vágott petrezselyemzöldet, 3 dkg liszttel kevert 2 dl tejfölt. Felforralva puhára pároljuk. Vajas galuskával vagy burgonyával tálaljuk.
Csopaki tokány
A húst 5-6 cm hosszú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A kevés zsiradékon reszelt vöröshagymát kicsit megpirítjuk, majd paradicsompürét és kevés vizet adunk hozzá. Hozzátesszük a húst.
Sóval, törött borssal fűszerezzük, és félig puhára pároljuk. Mikor a hús félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a zöldborsót és annyi száraz fehérbort, hogy ne legyen túl híg a leve. Együtt készre főzzük. Galuskával tálaljuk, szőlőszemekkel díszítjük.
Debreceni sertéstokány
Hozzávalók: 1,4 kg sertéslapocka (színhús), 300 g debreceni páros kolbász, 150 g sertészsír, 300 g vöröshagyma (makói), 3 gerezd fokhagyma, 30 g édes-nemes fűszerpaprika, 5 dl csontlé vagy húsleves, 100 g csemegepaprika, 100 g csemegeparadicsom, asztali só.
Elkészítése azonos a bácskai tokánynál leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy amikor a hús félig puha, beletesszük a zsírban futtatott, karikákra szelt debrecenit, amitől enyhén füstölt, kellemes ízt kap. Párolt rizst vagy pirított burgonyát adunk hozzá.
Debreceni tokány 1.
Hozzávalók: 80 dkg marhalapocka, 12 dkg debreceni, 6 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 20 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom
A húst szeletekre vágjuk és megmossuk. A szeletekre vágott húsos füstölt szalonnát zsírban kissé áthevítjük, majd sárgára pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, a paprikát, a húst, kevés vízzel felöntjük, és lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a leve elfőtt, kis vizet öntünk mindig utána.
Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a karikára vágott és kevés zsírban átpirított debrecenit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és az egészet készre pároljuk. Sós burgonyaköretet adunk hozzá.
Debreceni tokány 2.
Elkészítés: A húst csíkokra vágjuk.  Szintén csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a húst. Pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedjük.  Sózzuk, borsozzuk. Amikor a hús félig puha, akkor kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, valamint karikázott debrecenit adunk hozzá.   Együtt készre pároljuk. Hagymás, törtburgonyával tálaljuk.
Debreceni tokány 3.
Ugyanúgy készül, mint a borsos tokány, csak egy kis erős csövespaprikával is ízesijük. Ha már a hús már félpuha, akkor beledobunk 2-3 debrecenit is, és ezzel együtt főzzük készre. Tálaláskor a debrecenit karikára vágjuk, és a tokány tetejére rakjuk. Köretként főtt burgonyát, vagy párolt rizst adunk hozzá.
Debreceni tokány 4.
Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg debreceni, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom vagy 6 dkg paradicsom püré, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zsír
A húst kisújnyi hosszúságúra és 0,5 cm vastagságúra vágjuk, A  füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és kevés zsírban üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott hagymát, megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával. kevés vízzel felengedjük, hozzátesszük a húst, az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, jól elkeverjük, és fedővel letakarva, lassú főzéssel zsírjára pirítjuk. Időnként megkeverjük, s ha kell, kevés vizet öntünk alá, és tovább pároljuk. Ha a hús majdnem puha, hozzátesszük a karikára vágott debrecenit, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és az egészet együtt puhára pároljuk. Sós burgonyát, tarhonyát vagy rizst adunk hozzá köretként.
Debreceni tokány 5.
A vékony csíkokra vágott húst aranysárgára pirított vöröshagymán félig puhára sütjük. Ekkor hozzáadjuk a csíkokra vágott debrecenit, téli szalámit. Ugyancsak hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát. Sóval, törött borssal, curry-vel ízesítjük, és 1 dl vörösbort aláöntve puhára pároljuk.
Tarhonyával és idénysalátával tálaljuk.
Erdélyi tokány 1.
Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál tárkony, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 3 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.
A húst megmossuk és letörölgetjük, majd hosszú, vékony laskára metéljük. A paradicsomot lehéjazzuk és felszeleteljük, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és vékony szeletekre vagdaljuk. A vöröshagymát tisztítás után felkarikázzuk, majd a forró olajon üvegesre fonnyasztjuk, és a húst rádobva, erős lángon hirtelen lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát, ezután 2 dl vizet aláöntve befedjük, és puhára pároljuk. Ha a vizet idő előtt elfőné, pótoljuk. Csak akkor hintjük meg a tárkonnyal és a csomborral, ha a hús zsírjára sült.
Juhtúrós galuska a hozzáillő erdélyi köret, ami ugyanúgy készül, mint a hagyományos galuska, csak a fele liszt helyett ugyanannyi juhtúrót teszünk a tésztába, és tejfölös zsírba szedjük.
Erdélyi tokány 2.
(Öt személyre)
Két kiló marhafelsált vagdaljunk egyenlő, diónyi nagyságú darabokba. Lábasba tegyünk egy jó nagy kanál zsírt: ha forró lesz, rakjuk bele a megmosott pecsenyét, sózzuk meg és fedjük be, aztán hagyjuk párolódni egy jó óráig. Ha lesüli a levét, mindig egy kevés vizet öntsünk reá, hogy ne piruljon meg a hús, de ne is főjön bő lében. Mikor aztán elég puha lett a pecsenye, de azért van rajta egy merítőkanálnyi lé, tegyünk bele hat fej laskára vágott vereshagymát, azzal is süssük negyed óráig, de egy csöpp vizet sem szabad többé reá önteni, ha a hagyma már benne van. Mikor piros lesz, és zsírig sül, de még nem ropog a hús és a hagyma, akkor van készen. Hosszú tálban tarhonyával körítve tálaljuk. Egész Erdélyben ez a legkedveltebb sült húsok egyike, juhhúsból és bárányhúsból is éppen így készül.
Erdélyi tokány 3.
Hozzávalók: 1,40 kg marhahús, zsír, bors, kakukkfű, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vöröshagyma, kevés fokhagyma, só, paradicsompüré, 2 dl fehérbor.
A szalonnacsíkokat kiolvasztjuk, leszűrjük. Zsírjában vöröshagymát pirítunk, majd felöntjük egy kis vízzel, és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst. Ízesítjük sóval, fokhagymával, törött borssal. Szakaszosan felöntjük, és zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet. Amikor a hús majdnem megpuhult, zsírjára pirítjuk paradicsompüré hozzáadásával. Felöntjük fehérborral, vízzel és készre pároljuk. Az elkészített tokányba belekeverjük a kiolvasztott szalonnacsíkokat.
Tésztával tálaljuk.
Édes-savanyú pulykatokány
Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykamell, 1 doboz ananászkonzerv, 1-2 szál újhagyma, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 2 evőkanál szójaszósz, 1 mokkáskanál ecet, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál ketchup, 1 dl kukoricaolaj, só, őrölt fehérbors, gyömbér
A megmosott pulykamellet felcsíkozzuk, kevés szójaszósszal összekeverjük, előhevített kukoricaolajon elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a kockákra vágott ananászt, paprikát, paradicsomot és a felkarikázott újhagymát. Ízesítjük mézzel, ecettel, ketchuppel, őrölt fehér borssal, gyömbérrel. Kevés ananászlevet aláöntve együtt készre forraljuk.
Elkészítési idő: 85 perc
Fehérboros nyúltokány
Hozzávalók: 80 dkg nyúlcomb, 10-10 dkg gépsonka, angolszalonna és csemegeuborka, 5 dkg liszt, 1 dl paradicsomlé, 2 dl fehérbor, törött bors, só.
Elkészítése: A csontról lefejtett húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és lisztbe forgatjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, felöntjük a paradicsomlével, és letakarva pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a finom metéltre vágott gépsonkát és az uborkát. Beleöntjük a száraz fehérbort, és készre főzzük. Burgonyaropogóst adunk mellé.
Frankfurti sertéstokány
Hozzávalók: I ,4 kg sertéslapocka (színhús), 300 g bőrös virsli, 150 g sertészsír, 300 g vöröshagyma (makói), 100 g sűrített paradicsom (Aranyfácán) vagy 200 g csemegeparadicsom, 3 dl fehér száraz bor (Kecskeméti olaszrizling), frissen őrölt feketebors, asztali só.
Elkészítés: A sertéslapockát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, felhevített sertészsírban aranysárgára pirítjuk, és azonnal egy kevés vízzel felengedve zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és fedő nélkül addig pároljuk, amíg a húsnedvet elfőtte. Feketeborssal meghintjük, és mindig csak egész kevés bort vagy vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjék. Fedő alatt, mérsékelt tűzön tartva, időnként megkeverve pároljuk.
Amikor a hús félig puha, hozzátesszük a sűrített paradicsomot vagy az apró darabokra vágott csemegeparadicsomot, és puhára pároljuk. Közben a virslit megmossuk, bőrét lehúzzuk, egyenletes karikákra vágjuk, majd serpenyőben kevés felhevített sertészsírban, erős tűzön megforgatjuk, egész gyengén megpirítjuk. Amikor a tokány már majdnem puha, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a megfuttatott virsli-karikákat, és a visszatartott borral együtt puhára pároljuk.
Gombás marhatokány
Hozzávalók: 1,30 kg marhahús, zsír, vöröshagyma, só, törött bors, majoránna, paradicsompüré, 2 dl fehérbor, 30 dkg gomba, 3 dl tejföl, liszt, 1 csomó petrezselyemzöld.
Borsos tokányt készítünk, fokhagyma nélkül, kevesebb paradicsompürével. Közben megpirítjuk a gombát. A finomra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára sütjük, hozzáadjuk a szeletelt gombát. Sóval, borssal ízesítjük, meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. A pirított gombát az elkészített tokányhoz adjuk, morzsolt majoránnával fűszerezzük. Tejfölös habarással sűrítjük.
Párolt rizs illik hozzá.
Gombás marhatokány sültzsömle-körettel
Hozzávalók: 60 dkg marha-apróhús, 12 dkg sampinyon gomba, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor, 2 dl joghurt, 1 dl tejszín, 2 evőkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 db babérlevél, só, bors, majoránna, mustár, ízlés szerint.
Körethez: 4 db zsemle, 4 szelet baconszalonna, 5 dkg parasztkolbász, 6 evőkanál liszt, 3 db tojás, 2 evőkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.
A felhevített étolajban a cukrot világosbarnára pirítjuk, a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst, majd sóval, borssal, babérlevéllel és mustárral fűszerezzük. Fedő alatt pároljuk, s ha a tokány majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Kis ideig együtt pároljuk, majd a liszttel és a joghurttal habarást készítünk. Ezt megszűrve állandó keverés mellett a tokányhoz öntjük, hozzáadjuk a tejszínt, majorannával ízesítjük, és készre forraljuk.
Köret Egy zsemlét kockákra vágunk, és tepsiben halvány-barnára pirítunk. Étolajon a finomra vágott hagymát, a kis kockákra vágott baconszalonnát, parasztkolbászt és a petrezselymet megpirítjuk. Ezt hozzátesszük a már beáztatott és jól kicsavart három zsemléhez. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojásokat és az előre lepirított zsemlekockákat. Annyi liszttel, amennyit felvesz, megfelelő masszát készítünk, majd próbafőzés következik.
Edényben vizet forralunk, és egy kis gombócot kifőzünk. Ha a gombócunk szétfő, akkor a masszát liszttel sűrítjük, ha túl kemény, akkor tejjel lágyítjuk. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk, beletesszük a masszát, majd a tetejét is befedjük. Tepsibe vizet teszünk, az őzgerincformát belehelyezzük, és 170 °C-os sütőben kb. 20 percig pároljuk. Ha elkészült, kiborítjuk a formából, eltávolítjuk a fóliát, és a köretet felszeleteljük.
Gombás tokány 1.
Elkészítése: A gombás rizses húshoz hasonlóan készül. Ha a hús már félig megpuhult, belekeverünk 20 dkg gombát, és készre pároljuk, majd 1 dkg liszttel meghintjük és hozzákeverünk 1 dl tejfölt. Tálaláskor petrezselyemzölddel szórjuk meg, köretként párolt rizst adunk hozzá.
Gombás tokány 2.
A marhatokány szerint készül. Ha a hús már félig megpuhult, belekeverünk 20 dkg gombát, és készre pároljuk, majd 1 dkg liszttel meghintjük és hozzákeverünk 1 dl tejfölt. Tálaláskor petrezselyemzölddel szórjuk meg, köretként párolt rizst adunk hozzá.
Gombás tokány 3.
A hozzávalók 6 személyre. 70 dg sertéshús, 25 dg gomba, 10 dg vöröshagyma, 15 dg füstölt szalonna, 1 dl vörösbor, őrölt bors, só
A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát szintén keskeny csíkokra vágva serpenyőben sütjük, míg zsirját vesztette. A kisült szalonnacsíkocskákat kiemeljük, félretesszük és a visszamaradó zsírban egy nagyobb fej finomra vágott vöröshagymát, szalmasárgára pirítunk, ezután rávetjük az összevágott húst. Fedő alatt saját levében pároljuk. Időközben vízzel utánöntjük szükség szerint.  Amikor a hús már majdnem puha hozzáadjuk a kellően megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, megsózzuk, borssal meghintjük, ráöntjük a vörösbort, és fedő alatt készre pároljuk. Zöldborsós rizzsel tálaljuk.
Gombás zúzatokány
Hozzávalók: 50 dkg libazúza, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, ízlés szerint só.
A tisztított és kis kockákra vágott libazúzát kuktában, sós vízben félpuhára főzöm. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a leszűrt zúzát néhány percig pirítom rajta. Borssal megszórom. Aláöntök 3 dl vizet és fedő alatt, gyakori keverés közben majdnem puhára párolom. Akkor hozzáteszem a tisztított, vastagabb szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát.
Készre párolom. A tejfölt és a lisztet simára keverem és behabarom vele az ételt. Jól kiforralom, majd beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet. Galuskát vagy párolt rizst kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 55 perc
Hagymatokány 1.
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 ek. liszt, 1 kk. pirospaprika, só, ecet, 1 dl tejföl
A szeletelt, becakkozott szalonnát ropogósra sütjük, kiszedjük, meleg helyen tartjuk. Zsírjában, kis vízzel megpároljuk a cikkekre vágott vöröshagymát. Sózzuk, zsírjára sütjük, meghintjük liszttel, pirospaprikával, kis vízzel felöntjük. Pár csepp ecettel ízesítjük. Megtejfölözve, rizzsel körítve tálaljuk. A rizsre tegyük a félretett, sült szalonnát.
Hagymatokány 2.
Hozzávalók: 50 dkg apró szemű vöröshagyma, 1 nagyobb zöldpaprika, 1 nagy paradicsom, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, olaj, só, paprika, köménymag.
Egy fej megtisztított hagymát lereszelünk, és a megforrósított olajon üvegesre pároljuk. A köménymagot kipattogtatjuk, meghintjük a pirospaprikával és hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymafejeket, a felnegyedelt zöldpaprikát és paradicsomot. Megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, a hagymatokányt behabarjuk. Galuskával és zöldpaprika-salátával tálaljuk.
Hagymás-babos tokány (Piedone' art)
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 fej hagyma, 1-1 piros és zöldpaprika, 30-40 dkg vesebab-konzerv, fél csokor petrezselyem, fél ek. zöldbors, 3 dl tejföl, 1-2 dl tejszín, olaj, Worchester, citromlé, só, bors, pirospaprika
A fokhagymát finomra vágom, a husit kisujjnyi csíkokra. Ezután sóval, borssal, fokhagymával összekeverem. A hagymát és a paprikát csíkokra metélem, a petrezselymet finomra vágom.
Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és megpirítom benne a húst, utána kiveszem és félreteszem. A hagymát is megpirítom, hozzáadom a paprikát és a petrezselymet, rövid ideig pirítgatom. Hozzájön a tejföl és kevés víz (esetleg marhahúsleves), és simára főzöm. Paprikával, zöld borssal, Worcesterrel, citromlével fűszerezem, beleteszem a husit és a babot, valamint a tejszínt.
Pár percig együtt párolom, de már nem forralom fel. Rizzsel tálalom.
Hajdúsági tokány
Hozzávalók: 60 dkg marhalapocka, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg lecsó, só, törött bors, pirospaprika, paprikakrém, csipet kakukkfű, 1 dl olaj, 1 dl vörösbor.
A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon kiolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az ujjnyi csíkokra szeletelt húst és elkapart fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, egy csípet kakukkfűvel, teszünk hozzá 1 kanál paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, leöntjük 1 dl borral, s fedő alatt rövid lében puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult a kolbászt felkarikázzuk, kevés zsíron átforgatjuk, és a lecsóval együtt a húshoz adjuk. Együtt még egyszer felforraljuk, és forrón tálaljuk.
Hawaii tokány
Hozzávalók: 70 dkg sertéslapocka, 3 evőkanál liszt, 1 citrom leve, 2 tojássárgája, só, 1 kg ananász konzerv, 1 fej hagyma, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1 késhegynyi curry por, törött bors, 1 dl olaj.
A húst ujjnyi csíkokra szeleteljük. 3 evőkanálnyi ananász konzerv levét elkeverjük egy citrom levével, két tojássárgájával, kevés sóval, és 3 evőkanál liszttel. A húscsíkokat megforgatjuk ebben a mártásban. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd ezen a hagymás zsiradékon a húst megsütjük. Tűzálló tálba helyezzük, a pecsenyelébe keverünk egy doboz paradicsompürét, sót, törött borsot, késhegynyi curry port, az ananász lecsöpögtetett darabjait és annyi levet, hogy mártás sűrűségű legyen, majd ráöntjük a húsra. A tálat lefedjük és sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Hentestokány 1.
Hozzávalók: 80 dkg sertéslapocka, 12 dkg császárszalonna, 5 dkg zsír, 14 dkg hagyma, 3 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg só, 12 dkg ecetes uborka, 2 g törött bors, 1 dl fehérbor.
Elkészítése: A szalonnát feldaraboljuk, félig megsütjük, átforraljuk benne a sonkát, hozzákeverjük a feldarabolt ecetes uborkát, a finomra vágott petrezselymet, törött borsot, hozzáadjuk a félpuhára párolt hússzeletekhez, és együtt puhára pároljuk. A húst, fél cm széles, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk és megmossuk. A metéltre vágott császárszalonnát a felolvasztott zsírban kis ideig pirítjuk, utána hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, ha sárgára pirult beletesszük a paradicsompürét és a finomra vágott fokhagymát, elkeverjük, hozzáöntjük a fehérbort, és 1-2 percig főzzük, majd beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, és lefödve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, kevés vizet öntünk utána. Ha megpuhult, hozzáadjuk a vastagabb metéltre vágott és a kissé kinyomkodott ecetes uborkát, és ezzel pároljuk még 4-5 percig. Ügyeljünk arra, hogy a tokánynak rövid, sűrű leve legyen.
Hentestokány 2.
Hozzávalók: 1,4 kg sertéslapocka (színhús), 100 g sertészsír, 200 g füstölt angolszalonna, 300 g vöröshagyma (makói), 1 gerezd fokhagyma, 200 g gépsonka, 200 g csemegeparadicsom, 200 g csemegeuborka, frissen őrölt feketebors, asztali só.
Elkészítés: A lapockát csíkokra, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra összezúzzuk. A füstölt angolszalonnát, gépsonkát és a meghámozott csemegeuborkát vékony metéltre vágjuk. A zsírt felhevítjük, a szalonnát félig megpirítjuk benne, majd hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, félig megpirítjuk. Ekkor gyorsan elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, és azonnal egy kevés vízzel felengedjük. Zsírjára pirítjuk, és hozzátesszük a húst, megsózzuk, kevés feketeborssal ízesítjük, és addig pároljuk, míg a húsnedvet elfőtte. Kevés vizet adunk hozzá, fedővel letakarjuk, és mérsékelt tűzön, tovább pároljuk. Ha a levét elfövi, újra és újra egész kevés vizet adjunk alá, hogy rövid lében, saját gőzében, zsírjában párolódjon, szinte pörkölődjön. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a megtisztított és kisebb darabokra vágott friss csemegeparadicsomot, és majdnem puhára pároljuk, végül zsírjára pirítjuk. A metéltre vágott sonkát, az uborkát hozzátesszük, és annyi vízzel engedjük fel, hogy mire a tokány teljesen megpuhul, leve tartalmas legyen. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyaköretet adunk hozzá.
Hentestokány 3.
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 15 dkg füstölt angol szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg gépsonka, 2 db paradicsom, 10 dkg csemege uborka, 1 dl étolaj, őrölt bors, só
A húst, a csemegeuborkát, a gépsonkát, a füstölt szalonnát vékony csíkokra, a vöröshagymát finomra vágjuk. Kevés előhevített olajon üvegesre fonnyasztjuk a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, áttört fokhagymát és tovább pirítjuk.
Beletesszük a húst, megsózzuk, kevés őrölt borssal ízesítjük és lassú tűzön, fedővel letakarva pároljuk. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk az előkészített nyersanyagokat. Kevés vízzel felengedjük, és készre pároljuk.
Petrezselymes burgonyával körítjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Herány tokány
Hozzávalók: 15 dkg vöröshagyma, 5 g pirospaprika, 25 dkg marhahús, 2 gerezd fokhagyma, 3 g törött bors, 2 g majoránna, 25 dkg sertéshús, 8 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sertésvese, 3 dl tejföl, 5 dkg liszt, só.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a ceruza-vastag csíkokra vágott marhahúst. Sóval, zúzott fokhagymával, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és kevés vizet aláöntve a húst félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a hasonlóan csíkokra vágott sertéshúst is. Ameddig a húsok párolódnak, a kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában megpirítjuk a kockákra darabolt gombát és a sertésvesét, majd a már majdnem megpuhult húsokhoz adjuk.
Végül tejfölös habarással sűrítjük úgy, hogy szaftja rövid, tartalmas legyen.
Tört burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Elkészítési idő: 65 perc
Hétvezér-tokány 1.
Hozzávalók: 5 dkg sertészsír, 8 dkg szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 5 g pirospaprika, 40 dkg marhahús, 25 dkg sertéshús, 25 dkg borjúhús, 15 dkg paradicsom, 1 kg zöldpaprika, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, só.
Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, hozzáadjuk a ceruzavastagságú metéltre vágott füstölt szalonnát, majd gyenge pirulása után kiszedjük. A visszamaradt zsírban sárgára pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felengedjük félpohárnyi vízzel. Négy-öt perces forralás után beletesszük a ceruza vastag csíkokra vágott sovány marhahúst, megsózzuk és lefedve kb. 20-25 percig pároljuk. Ezután hozzátesszük a marhahúshoz hasonlóan vágott sertéshúst, majd kb. 20 perc múlva a csíkokra vágott borjúhúst is.
Amikor a borjúhús puhulni kezd, beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot és a kisebb darabokra szelt zöldpaprikát. Tetejére szórjuk az átpirított füstölt szalonnát, és lefedve az anyagokat puhára pároljuk. Liszttel elhabart tejföllel sűrítjük, és ezzel még 3-4 percig gyenge tűzön forraljuk. Köretnek galuskát kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 és egy negyed óra
Ajánlott ital: Markazi kékfrankos
Hétvezér tokány 2.
Hozzávalók: 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 5 g pirospaprika, 25 dkg marhahús, 25 dkg sertéshús, 25 dkg borjúhús, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 3 dl tejföl, 4 dkg liszt, só.
A kockákra vágott füstölt szalonna zsírján megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csíkokra vágott marhahúst, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva addig pároljuk, ameddig a hús félpuha lesz. Ekkor hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst, majd amire a hús puhulni kezd, a hasonlóan darabolt borjúhúst, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Amikor a húsok puhára párolódtak, tejfölös habarással sűrítjük, és a tejszínt is hozzáöntve még 2-3 percig forraljuk.
Tarhonyát, galuskát vagy párolt rizst adunk hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Hétvezér tokány 3.
Hozzávalók 4 személyre: 2 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 30 dkg marhalábszár, 30 dkg sovány sertéscomb, 1 nagy csirkemell (vagy 40 dkg fiatal borjúhús), só, késhegynyi pirospaprika, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 rozmaringág, 2-3 szál friss kakukkfű ételsűrítő por, 1 kicsi, hegyes zöldpaprika
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Annyi vízzel öntjük le, hogy éppen csak ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk. A sertéshúst a marhahúshoz hasonlóan feldaraboljuk, és a marhahúsba keverve sóval, borssal megszórjuk. A rozmaring- és kakukkfűágról a leveleket lehúzzuk, apróra vágjuk, úgy hintjük a tokányba. A fokhagymát megtisztítva, apróra vágva adjuk hozzá. Még egy órát együtt puhítjuk, majd a lebőrözött, kicsontozott, szintén csíkokra vágott csirkemellet (vagy borjúhúst) is belekeverjük, és az egészet puhára pároljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet öntünk hozzá. A végén egy-két evőkanál ételsűrítő port keverünk bele, még néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a leve olyan sűrű legyen, mint a paprikásé. Tálalás előtt a kis, hegyes paprikát karikákra vágva a tetejére szórjuk. Puha fehér kenyér illik a legjobban hozzá, de kínálhatjuk sós vízben főtt burgonyával is.
Kapros tokány
A füstölt szalonna kisütött zsírjában a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Beletesszük a csíkokra szeletelt húst, és félig puhára sütjük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, és tejfölös habarással besűrítjük. Rászórjuk a finomra vágott kaprot, sóval, törött borssal ízesítjük. A húst puhára főzzük.
Kertész tokány
Hozzávalók: 60 dkg hátszín, 3 uborka, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, só, bors,2 dl húsleves, 1 kanál Vegeta, 1 csomó zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, majd az olajban üvegesre pároljuk. Rátesszük a vékony hosszúkásra vágott húst, megsózzuk, borsozzuk, majd a húslevessel felöntjük, és félig puhára pároljuk. Az uborkákat nem túl vékony karikára vágjuk és hozzátesszük. Vegetával ízesítjük, és puhára pároljuk. Tálalásnál meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és rövid lével tálaljuk.
Magyaros hagymatokány
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna vagy sliced bacon (szeletelt császárhús), 2 dl tejföl, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendióvirág
A vöröshagymát megtisztítom és felszeletelem. A füstölt szalonnát egészen apróra metélem, és a zsírját egy serpenyőben kiolvasztva, ráteszem a hagymaszeleteket. Megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendió-virággal, majd fedő alatt, üvegesre párolom. A tűzről lehúzva rászórom a pirospaprikát, és jól összekeverem. A tűzre visszatéve, nagyon kis lángon 1-2 percig forralom tovább. Közben a lisztet a tejföllel és fél dl vízzel együtt simára keverem, végül belecsorgatom a paprikás hagymába. Folyamatosan kevergetve kiforralom. Sós vízben főtt burgonya vagy párolt rizs, esetleg tarhonya illik hozzá. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, majd apró kockákra vágjuk. A paprikakockákat sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük.
Majoránnás tokány 1.
A csíkokra vágott húst finomra vágott vöröshagymával a zsiradékon együtt pirítjuk. Sóval, fokhagymával, törött borssal és a szokásosnál egy kicsit több majoránnával ízesítjük.
Mindig kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejfölös habarással besűrítjük és átforraljuk. Makarónival tálaljuk.
Majorannás tokány 2.
Úgy készül, mint bármelyik borsos tokány, csak majorannával is ízesítjük.
Majoránnás tokány 3.
Személyenként kb. 15 dkg marhalábszár-húst csíkokra szeletelünk. Egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágunk, és zsiradékban megfonnyasztjuk. Beletesszük a húst, sóval, törött borssal, majoránnával és csipetnyi pirospaprikával fűszerezzük. 1 dl vörösbort aláöntünk, és puhára pároljuk. Tálalás előtt átforraljuk 1 evőkanál liszttel elkevert 2 dl tejföllel. Tésztakörettel tálaljuk.
Makói csirketokány
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dkg zsír, bors, só, 1 dl fehérbor, 1 dl paradicsompüré, 5 dkg vegyes zöldség, 20 dkg párolt rizs.
A csirkét kicsontozzuk, lefejtett húst tokánynak feldaraboljuk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a csirkehúst, majd a kockára vágott, zsírban megpirított zöldséget és a paradicsompürét is. Sóval. Borssal ízesítjük, hozzáöntjük a bort, és készre pároljuk. Rizskörettel tálaljuk.
Marhatokány 1.
Hozzávalók: 80 dkg sovány marhahús (lábszár, felsál, vagy fartő), 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vöröshagyma, só, törött bors, majoranna, 3 zöldpaprika, 1 egész paradicsom, 2 ek. paradicsomlé, 1 kk. pirospaprika, 2 dl tejföl.
A szalonnát kockákra vágva ropogósra sütjük, a zsírba beledobjuk a vékonyra karikázott hagymát, lepirítjuk, majd beledobjuk a kisújnyi hosszú és igen vékony csíkokra vágott húst.
Lepirítjuk, hogy leve ne maradjon. A pirítás után sózzuk, borsozzuk, majorannával és kevés őrölt köménnyel ízesítjük. Hozzáöntjük feldarabolt, vékony karikákra szelt paprikát, a paradicsomot, a paradicsomlét, a pirospaprikát, összekeverjük és annyi vizzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. Annyi lé maradhat rajta, hogy ha tejfölt belekeverjük, a szaft a húst teljesen ellepje. Zöldpetrezselyemmel meghintjük, köretként sós burgonyát adunk hozzá.
Marhatokány 2.
75 perc Nehézség: 1
50 dkg marhapacsni (vesepecsenye vége) vagy marhafartő, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl száraz fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 paradicsom, 1 késhegynyi babérlevélpor, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 teáskanál mustár
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, zsírját kisütöm. Üvegesre fonnyasztom rajta a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, majd ráteszem a közben vékony csíkokra vágott pacsnit. Fehéredésig pirítom, közben kevergetem, hogy egyenletesen süljön át a hús. Rászórom a fűszereket, és hozzáadom a héjától megfosztott és felkarikázott paradicsomot. Fedő alatt saját levében párolom néhány percig, majd ha zsírjára sült, felöntöm a borral. Ezután puhára főzöm. Levét felére elfőzöm, és a mustárral ízesítve még egyszer összeforralom. Sós vízben főtt burgonyával vagy párolt rizzsel kínálom.
Marhatokány római tálban
Hozzávalók: 1 1/2 kg marhalábszár, 40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, karfiol, zöldborsó stb.), 1 alma felkockázva, 1/2 csomag mazsola, 1 citrom reszelt héja, só, bors, majoranna, késhegynyi curry, néhány szál újhagyma felszeletelve, 1 1/2 dl testes félédes vörösbor, 1 dl olíva olaj
Elkészítés: A római tálat áztassa 15 -20 percig hideg vízbe. A húst vágja fel vékony hosszúkás csíkokra. Az apróra vágott zöldségeket, az ízesítőket és a húst egy edénybe keverje össze. Tegye a római tálba egyenletesen elterítve, öntse le az olajjal és a vörösborral. Tetejével befedve süsse kb. 1 1/2 óráig.
Tálalja sült burgonyával.
Mexikói tokány
Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 30 dkg gomba, 20 dkg hagyma, 20 dkg paradicsom, 1 kanál pirospaprika, 1,5 dl olaj, két szem szegfűbors őrölve, só.
A hagymát megpirítjuk az olajban, megszórjuk paprikával, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra darabolt húst. Sóval, szegfűborssal fűszerezzük a paradicsomot, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. A gombát kockára vágjuk, és külön edényben zsírjára pirítjuk. Ha elkészült, összekeverjük a hússal és párolt rizzsel tálaljuk.
Mészáros tokány
Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 15 dkg virsli, 8 dkg zsír, 15 dkg hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 4 dkg paradicsompüré, 1,5 dl fehérbor, 3 g törött bors, 1 g majoránna, 2 dk só, 2 db zöldpaprika.
Elkészítése: A sima marhalapockát, negyed cm vastagságú, és 6 cm hosszú csíkokra összevágjuk, és jól megmossuk. A ceruzavastagságú metéltre összevágott szalonnát a zsírban átpirítjuk, majd a zsírt leszűrjük róla, és a szalonnát félretesszük. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét, felöntjük borral, lés állandó keveréssel néhány percet főzzük. Ebbe beletesszük a húst, borssal és majoránnával fűszerezzük, és lefedve pároljuk, idényben zöldpaprikát is tehetünk bele. Időnként megkeverjük, és ha leve elfőtt, kevés vízzel felöntjük. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a megsütött szalonnát, ezzel még egyszer jól átpároljuk. A virslit karikákra vágjuk, kevés zsírban kissé átpirítjuk, utána az elkészült tokányba keverjük, és az egészet még 2-3 percig forraljuk, hogy rövid leve legyen.
Mokány tokány
(Öt személyre)
Vágjunk egy kiló tisztán elkészített borjúhúst finom, hosszú, öt milliméter vastagságú metéltre. Ha ez megvan, ugyanilyen formára vágott tíz deka szalonnát olvasszunk fel, közben tegyünk ehhez két fej karikákra vágott hagymát, két szál gorombára vágott idei hagymát. Zeller zöldjét, kevés finom metélőhagymát, sót, borssal fűszerezzük, és a hússal erős tűzön rövid lében pároljuk. Ha a hús megpuhult, négy deci habart tejfellel föleresztjük, fölforraljuk és azután galuskával tálaljuk.
Mosoni tokány
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 60 dkg pacsni, (marhahús, nem pacsi) 1 dl olaj, 1 púpozott kávéskanál majoránna, 1 kanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kanál mustár, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika.
A hagymát finomra vágjuk olajon, üvegesre pároljuk. Rátesszük az újnyi széles csíkokra vágott húst, egy kanál törött borsot, egy kanál Vegetát, kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára lesütjük meghintjük pirospaprikával, majd ráöntjük a tejfölt, melybe 1 kanálnyi mustárt keverünk. Galuskával tálaljuk.
Nagycenki tokány
Hozzávalók: 30 dkg sertés lapocka, 30 dkg marha felsál, 1 dl olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1,5 dl tejföl 1 evőkanál mustár, 1 kanál paprikakrém, só, bors, 15 dkg gomba.
A vékony csíkokra vagdalt, megsózott, borsozott húsok közül először a marhahúst teszzük az olajban pirított, paprikával megszórt hagymára. Félig megpároljuk, zsírjára pirítjuk, és hozzáadjuk a sertéshúst is. Azt is egy kevés vízzel vagy borral puhára pároljuk, zsírjára sütjük. A gombát vékonyra fölszeleteljük, és egy kevés olajban megpároljuk, zsírjára sütjük, majd a kész húshoz keverjük. Ezután leöntjük a tejfölben elkevert mustárral, és paprikakrémmel ízesítjük.
Óvári tokány
Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 25 dkg tarhonya, 3 paradicsom, 10 dkg reszelt óvári sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letöröljük, majd vékony laskára metéljük. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát az apró kockákra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján üvegesre fonnyasztjuk, ráhintjük a pirospaprikát, majd a húst hozzátéve, állandó keverés közben lepirítjuk. Megsózzuk és felöntjük 3 dl vízzel, majd fedő alatt félpuhára pároljuk. A tarhonyát pirosra pirítjuk a forró olajon, megsózzuk, és a már félpuha húshoz öntjük. Hozzáadjuk a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, beleszórjuk a reszelt sajtot, meghintjük törött borssal, és annyi vízzel öntjük fel, hogy legalább 2 ujjnyival több legyen a víz a lábosban, mint a tarhonyás hús. Az egészet felforraljuk, majd lefedve, előmelegített, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon 40 percig sütjük. Akkor van készen, ha a tarhonya az összes szaftot magába szívta. A sajttól különlegesen finom ízt kap. Bármilyen salátával kitűnő egytálétel.
Piedone-tokány
Hozzávalók: 60 dkg. sertéslapocka, só, frissen őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis fej hagyma, 1-1 piros és zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, 30 dkg piros bab (konzerv), egy teáskanál piros-paprika, fél evőkanál zöld bors, néhány csepp Worcester-szósz és citromlé, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg olaj, vágott petrezselyem meghinteni.
Előkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a húst megtisztítjuk a zsírtól, az inaktól és hártyáktól, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk. Ezután sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzük. A petrezselymet megmossuk, és finomra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, félbe-, majd csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kivágjuk a csumáját, és szintén csíkokra vágjuk. A babot szitán hideg vízzel jól leöblítjük és lecsöpögtetjük.
Elkészítés: Az olajat egy nagy serpenyőben jól felforrósítjuk, és hirtelen elősütjük benne a húst, kivesszük, és melegen tartjuk. A fölösleges zsírt leöntjük, majd a visszamaradt zsiradékban a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat és a petrezselymet, rövid ideig együtt pirítjuk, ezután beletesszük a tejfölt, és egy kis vízzel vagy marhahúslevessel felöntve simára főzzük. Végül pirospaprikával, zöld borssal, Worcester-szósszal és citromlével fűszerezzük, beletesszük a babot, a húst, a tej-színt, és az egészet felforrósítjuk, de már nem forraljuk. A tűzről levéve szükség szerint pikánsan utánízesítjük, majd vágott petrezselyemmel meghintve, párolt rizzsel körítve tálaljuk.
Pikáns nyelvtokány
Hozzávalók: 80 dkg főtt marhanyelv, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg csemegeuborka, 15 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, fél dl száraz fehérbor, mustár, KNORR Delikát ételízesítő.
A főtt marhanyelvet ujjnyi vastagságú, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A vékony metéltre vágott füstölt szalonnát üvegesre sütjük, és benne a finomra vágott vöröshagymát világosra pirítjuk.
Hozzáadjuk a csíkozott marhanyelvet, a megtisztított, alaposan megmosott, csíkra vágott gombát és a szintén felcsíkozott csemegeuborkát. Liszttel simára kevert tejföllel elhabarjuk. Kevés fehérborral, mustárral, ételízesítővel utóízesítjük. Párolt rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 55 perc
Pulykatokány
Hozzávalók 4 személyre 60 dkg pulykamell, 25 dkg rizs, 12 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl marhahúsleves (kockából), 1 csokor petrezselyem, 1 kis bazsalikom, 15 dkg sampinyongomba, 1 piros paprika (kaliforniai paprika), 2 közepes fej hagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, só, bors
A rizst megmossuk, a petrezselymet és a bazsalikomot nem túl apróra vágjuk. Az egyik hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és 2 evőkanál vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, megsózzuk, felöntjük fél liter vízzel és felforraljuk. A rizst 180 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig pároljuk.
A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, majd apró kockákra vágjuk. A paprikakockákat sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük.
A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. (Én itt be szoktam szórni a hús pulykahús-fűszersóval is.)
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és negyedekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk.
A pulykahúst olajon megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből, lefedjük, és melegen tartjuk. A sütési zsiradékot a maradék vajjal felforrósítjuk, s ezen üvegesre pirítjuk a hagymát és a gombát. Megszórjuk liszttel és átsütjük. Felöntjük a húslevessel és a tejszínnel, és néhány percig főzzük. Közben a kisütött pulyka levet ereszt, ezt hozzáöntjük a szószhoz, és addig főzzük, míg krémes állaga nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a paprikakockákat és a pulykahúst, és rövid ideig tovább főzzük.
A tokányt petrezselyemmel és bazsalikommal elkevert rizzsel tálaljuk.
Pulykatokány zelleres túrógombóccal
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 5 dkg angolszalonna, 5 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 15 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dkg liszt, pirospaprika, só, ½ kg túró, fél csomó zellerlevél, 10 dkg búzadara, 1 tojás.
Az apróra vágott szalonnát zsírban kiolvasztom, megpirítom benne a finomra vágott hagymát, megszórom pirospaprikával, beleteszem a metéltre vágott pulykahúst, megsózom, és rövid lében párolom, pörkölöm. Közben apróra vágott paprikát és gombát adok hozzá. Amikor megpuhul, tejfölös, tejszínes habarással besűrítem. Közben a túrót összekeverem búzadarával, tojással, sóval, finomra vágott zellerlevéllel, és gombócokat formálok belőle. Tálalás előtt sós vízben kifőzöm a gombócokat, majd tányérra szedem és ráöntöm a tokányt.
Rakott tokány
Hozzávalók 6 személyre: 60 dg sovány marhahús, 80 dg burgonya, 15 dg gomba, 5 dg zsír, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 3 dl hús- vagy csontlé, 12 dg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dg pirospaprika, 15 dg füstölt szalonna, 0,2 dg őrölt bors, 5 dg zsemlemorzsa, 1 csomó finomra vágott petrezselyem zöldje, késhegynyi köménymag-őrlemény, só.
A szalonnát összevágjuk, és addig hevítjük, míg a zsirját ki nem adta, rátesszük a kockára vágott vöröshagymát, majd a csíkokra vágott marhahúst. Félórai pirítás után hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát is. Megsózzuk, megborsozzuk rászórjuk a köménymagőrleményt a zúzott fokhagymát a vagdalt petrezselyemzöldjét és a pirospaprikát. Néhány percnyi együtt pirítás után felengedjük 1 merőkanál hús- v. csontlével, fedő alatt puhára pároljuk. A burgonyát héjával együtt megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk.
Befejezésképpen, egy mély tűzálló tálat zsírral kikenünk, ráterítjük a burgonya felét, erre tesszük a kész tokányt és befedjük a burgonya másik felével. Tetejére öntjük a tojással dúsított tejfölt, meghintjük zsemlemorzsával, és közepes tűzön az ízeket egymásévá tesszük.  Forrón tálaljuk.
Répás tokány
Deci olajon v. ennek megfelelő mennyiségű zsíron 2 fej finomra vágott hagymát megfonnyasztunk, majd beleteszünk 1,2 kg csíkokra vágott lapockát. Zsírjára pirítjuk, megsózzuk és megszórjuk 2-3 kanál liszttel. Egy picit kevergetve pirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel, és nem túl erős lángon pároljuk. Amikor már majdnem puha, hozzáadunk 2 csomó karikára vágott újrépát, és készre főzzük.
Savanyú tokány
Megforrósítunk két evőkanál olajat, átsütünk rajta 60 deka félujjnyi vastag. ujjnyi hosszú csíkokra vágott marhapacsnit, és egy deci száraz fehérborral engedjük fel.
Sóval, késhegynyi gyömbérporral, kis-kanálnyi mustárral meg egy darabka citromhéjjal fűszerezzük. Fedő alatt, lassú tűzön, az elfőtt levét kevés vízzel pótolva puhára pároljuk. Tálalás előtt egy kevés citromlével savanyítjuk, és egy kiskanál liszttel simára kevert egy deci tejföllel sűrítjük be. (Tarhonya vagy vajas galuska illik hozzá.)
Savanyú vetrece
Erdélyi tokányváltozat. A húst fokhagymával, borssal, pirospaprikával, csipetnyi babérlevéllel és fehérborral ízesítjük. Ha zsírjára sült, tejfölös habarást öntünk bele, kevés mustárral, reszelt citromhéjjal és pár csepp ecettel is ízesítjük. Enyhén savanykás-csípős ízű kell, hogy legyen.
Körítés: puliszka, gombás rizs, vagy tört burgonya.
Spanyol tokány
Hozzávalók: 40 dkg lapocka vagy comb, 10 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 kicsi cukkíni (vagy gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só. (A zöldbab meg a zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)
A megmosott és leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkínit egészen vékonyan lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk, a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak az étel elkészülte után adjuk hozzá, különben megkeményedik.)
A tört diót is beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1, 5 dl vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt burgonyával kínáljuk.
Szarvastokány erdei gombákkal
Hozzávalók: 50 dkg szarvascomb, 3-4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 dl. Fehérbor, 10-10 dkg vargánya és rókagomba, 1 babérlevél,1 csokor petrezselyem, 4 dkg. Liszt, 2 dl tejföl, kakukkfű, őrölt bors, só.
A húst ceruzavastagságú csíkokra vágjuk és megmossuk. Olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel tovább pirítjuk, majd belerakjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt pároljuk, szűkség szerint kevés borral meglocsoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a megtisztított és jól megmosott vargányát és a rókagombát. Babérlevéllel és vágott petrezselyemmel ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, liszttel elkevert tejföllel sűrítjük.
Tejfölös, zöldséges csirkemell-tokány orsós tésztával
Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell, 2 dkg Héra főzőmargarin, 1 dkg só, 1 csomag mirelit leveszöldség, 1 késhegynyi őrölt bors, 2, 5 dl víz, 1 mokkáskanál UNIVER pástétom fűszer, 2 dl tejföl, 10 dkg zöldbab (mirelit), 5 dkg gomba, 6 dkg liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 30 dkg korpás, rozsos tészta.
A mell bőrét lefejtjük, majd lefejtjük a húst a csontról és ceruzavastagságú csíkokra vágjuk. A mélyfagyasztott zöldséget kicsit felengedjük, majd vékony, félcentis hasábokra vágjuk. A Héra margarin felét felmelegítjük, hozzáadjuk a zöldbabot, szeletelt gombát, sós vízben megfőzzük. Nagyobb edényben a Héra margarint felmelegítjük, rátesszük a csíkokra vágott szárnyashúst és átpirítjuk. Pirítás közben sózzuk, fűszerezzük és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. Ha zsírjára lepirult, megszórjuk liszttel, elkeverjük és átpirítjuk.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre