Camembertkrémmel töltött körte
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 Alexander körte, 1 Bakony vagy Tihany sajt, 8 dkg vaj, félcitrom, 4 szem hónapos retek, só, őrölt fehérbors, metélőhagymaízlés szerint.
A jól megmosott, hámozatlan gyümölcsök magházát alulról karalábévájóval vagykiskanállal jó mélyen kivájjuk. A körtéket betöltésig citromos vízben tartjuk.
Az áttört sajtot a habosra kevert vajjal, az apróra vágott metélőhagymával és amegreszelt retekkel simára keverjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és akrémet az alulról kivájt körtékbe töltjük. Tálaláskor a körtéket egy-egymegmosott szőlő- vagy falevélre állítva kínáljuk.
Hideg tojás pikáns mártással (4 személyre)
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Nyolc tojást keményre főzünk, mikor kihűlt megtisztítjuk, karikára vágjuk és tálba tesszük. Két tojássárgáját kikeverünk egy evőkanál mustárral, majd állandó keverés közben csöpögtetünk bele 2 evőkanál olajat, és teszünk bele apró kockára vágott 2 savanyú uborkát. A 2 tojásfehérjét egy kevés olajban megsütjük, és apró kockákra vágva ezt is belekeverjük, megsózzuk, és 1/2 citrom levével savanyítjuk. Az egészet jól elkeverjük, és a tojásszeletekre öntjük. Salátalevéllel díszítjük.Egy adag 220 kalóriát tartalmaz.
Hideg töltött gombafejek
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 10 fej kb. 3-4 cm átmérőjű gomba, 3 doboz tyúkmájkrém, 15 dkg Ramamargarin, 1 citrom, 5 adag franciasaláta, 3 dl tartármártás, 10 dkgaszpik, fél csomó hónapos retek, só, őrölt bors, mustár,metélőhagyma ízlés szerint.
A kiválogatott szép, egyforma gombafejekről eltávolítjuk a szárakat (ezt gombástojás vagy leves készítéséhez felhasználhatjuk). A több vízben alaposanmegmosott, és megtisztított gombafejeket enyhén sós-citromos vízben puhárafőzzük. Közben elkészítjük a tölteléket: egy kisebb tálban a tyúkmájkrémet amargarinnal, mustárral, a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük, majdsóval, borssal (esetleg egy kávéskanálnyi brandyvel) ízesítjük. Ezutánnyomózsákból csillagcsővel egyenletesen elosztva betöltjük a leszűrt és kihűltgombafejekbe. Végül franciasaláta-talapzatra állítjuk sorba - nem túl szorosan- a töltött gombafejeket, apró cikkekre vágott retekkel díszítjük, és tálalásighűtőszekrényben tartjuk. Apró kockára vágott aszpikkal körbeszórjuk agombafejeket, és tartármártást adunk mellé. A gombafejeket esetenkénttölthetjük más krémekkel is. pl. gombapép, sonkakrém.
Hideg töltött paprika
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 tölteni való zöldpaprika (fehér vagy zöld), 30 dkg körözött,sonka-, rokfort- vagy bármilyen sós krém, 1 csomó metélőhagyma.
A megmosott paprikák magházát - ha csípősek, akkor az erezetét is - éles késselkivágjuk, és valamelyik sós krémmel, kiskanállal szorosan megtöltjük. Nyitottvégüket finomra vágott metélőhagymába mártjuk. A töltött paprikákathűtőszekrényben megdermesztjük. Tálaláskor ferdén, kb. fél cm vastagrafelszeleteljük a paprikákat, és a szeleteket egymáson kissé elcsúsztatva, de afelvágás sorrendjében helyezzük tálra.Készíthetjük úgy is, hogy a paprikákat hosszában félbevágjuk, és belsejüketegyenként nyomózsákkal megtöltjük, ilyenkor a paprikák tetejét néhány szemkapribogyóval, hegyes zöldpaprika- vagy retekkarikákkal díszíthetjük.
Hideg töltött tök
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 zsenge spárgatök, 20 dkg gépsonka vagy sovány tarja, 20 dkgbesamel, 10 dkg vaj, 1 citrom, 1 csomó kapor, 1 pohár joghurt, féltubus kapros majonéz, 10 dkg aszpik, só, őrölt bors, cukor ízlésszerint.
A tököt vékonyan meghámozzuk. Sóval, egy kevés cukorral, citromlével és a kaporfelével ízesített főzőlevet készítünk. Az előkészített tököt ebben a lébenpuhára főzzük. Utána kiemeljük, a két végét levágjuk, és evőkanállal vagy éleskéssel a teljes magházát eltávolítjuk. Végül lecsepegtetjük, és kihűtjük. Azismert módon jó habosra kevert könnyű sonkakrémet kÉszítünk, amellyel a tökbelsejét teljesen megtöltjük. Hűtőszekrényben kb. 3 órán át dermesztjük.
Tálaláskor nagyon éles késsel kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egysorban vagy legyező alakban - a szeletek félig takarják egymást - tálrarendezzük. Olvasztott aszpikkal lefényezzük, és díszítésül minden szeletre egyfriss kaporlevelet helyezünk. A fél tubus kapros majonézt a joghurttal simárakeverjük, sóval, borssal és egy kevés citromlével ízesítjük. Ezt a mártástkínáljuk hozzá jól lehűtve.
Kaszinótojás
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 kemény tojás, 10 dkg vaj, 40 dkg franciasaláta, 3 dltartármártás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 csomó hónapos retek,só, őrölt bors, mustár, szardellapaszta ízlés szerint.
A kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk. A tojások sárgáját egyporcelán tálban áttörjük, a vajjal, mustárral és ízesítőanyagokkal habosrakeverjük. A franciasalátából egy tálon talapzatot formálunk, és erre helyezzükel - két sorban vagy körkörösen, esetleg egyenes alakban - a tojáskrémmelegyformára töltött tojásokat. Ügyeljünk a töltés egyformaságára, mert a krémilyenkor mindig látható. A tojások tetejét retekszeletekkel éspetrezselyemzölddel díszítjük. A maradék díszítőanyagokat ízlésesen a tojásokközé helyezzük el. Tartármártást kínálunk hozzá.
Ha nagyobb mennyiséget tálalunk fel, a következőképpen készítsük: a tojáskrémetdúsítsuk besamellel, majd a betöltés során a tojásokat krémmel lefelé fordítvaegy műanyag tálcára rakjuk sorba, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. A sűrűbbállagúra készített tartármártást egy kevés olvasztott aszpikkal keverjük el, atojásokat ezzel a zománcmártással egyenként vonjuk be, és a hűtőszekrénybendermesszük meg. Ovális kiszúróval, esetleg késsel minden tojás szélét vágjukkörbe, majd spahlival nyúljunk a tojások alá, és helyezzük azokat afranciasaláta-talapzatra. A maradék tojáskrémmel nyomjunk egy-egy aprócsillagformát a tojások tetejére.
A kaszinótojásokat fekete kaviárral kívülről meghintve kaviáros töltött tojástkészíthetünk.
Kaviárral töltött tojás
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 kemény tojás, 15 dkg vaj, 1 doboz fekete kaviár, 5 adagfranciasaláta, 4 adag tartármártás, 1 citrom, 10 szem gyöngyhagyma,só, mustár, őrölt bors, petrezselyemzöld ízlés szerint.
A kaszinótojást az ismertetett módon elkészítjük, és a tojáskrémbe a kaviárnagy részét belekeverjük, majd a krémet a tojásokba töltjük. A maradék kaviárta tartármártásba belekeverve moszkvai mártást készítünk. A tojások tetejétfélbevágott gyöngyhagymával, negyedre vágott citromszeletekkel éspetrezselyemzölddel díszítjük. Tálalása azonos a kaszinótojásnál leírtakkal.
A töltött tojásoknak még számtalan variációja elkészíthető, így pl.sonkakrémmel, körözött krémmel, szardíniakrémmel.
Májkrémes töltött tojás
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Személyenként 2 tojást keményre főzünk, megtisztítunk és hegyesebb végének kb. egyharmad részét levágjuk. A tompa végéből is levágunk egy vékony szeletkét, hogy a tojás a tálon jól megálljon. A sárgáját kivesszük, és eldörzsöljük konzerv májkrémmel és vajjal, ízesítjük törött borssal, sóval és egy kevés nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Hozzáadjuk a lereszelt tojásfehérjét, de egy-egy szeletet fedőnek meghagyunk. A tálra állított tojásfehérjéket a töltelékkel púposan megtöltjük, ráhelyezzük a tojásfehérje-kalapot, és fogyasztásig a hűtőbe tesszük. Salátalevéllel, vagy zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk. Egy adag 260 kalóriát tartalmaz.
Majonézes tojás – zöldpaprikában
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Hat tojást keményre főzünk, megtisztítunk, karikákra vágjuk és tálba tesszük. Egy tojássárgájából és 1 dl olajból készített majonézt elkeverünk 1/2 dl tejföllel, mokkáskanálnyi mustárral, egy kevés citromlével, porcukorral, sóval és a tojásszeletekre öntve óvatosan elvegyítjük. Négy db közepes nagyságú zöldpaprikát hosszában félbevágunk, kicsumázunk és a majonézes tojást a fél paprikákba töltve jól lehűtjük. A tetejét meghinthetjük apróra vágott metélőhagymával vagy zöldpetrezselyemmel.Egy adag 360 kalóriát tartalmaz.
Rokfortkrémmel töltött alma
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 alma, 10 dkg márványsajt, 10 dkg vaj vagy Rama margarin, félcitrom.
A megmosott almák tetejét kb. 1 cm vastagon levágjuk és félretesszük. Amagházat karalábéfúróval vagy kiskanállal eltávolítjuk. A továbbifelhasználásig az előkészített gyümölcsöket erősen citromos vízbe helyezzük,védve a barnulástól. Közben az áttört vagy megreszelt sajtot a habosra kevertvajjal simára dolgozzuk, ízlés szerint enyhén megborsozhatjuk, majdnyomózsákkal a krémet a lecsepegtetett almákba töltjük úgy, hogy a krém kb.ujjnyi vastagon kiemelkedjen. A félretett "kalapokat" kissé ferdén a tölteléktetejére helyezzük, majd a töltött almákat a hűtőszekrényben megdermesztjük.
Sajtos tekercsek
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 20 dkg edámi sajt, 20 dkg trappista sajt, 10 dkg rokfortkrém, 10dkg körözött krém, 10 dkg camembertkrém, 6-8 szem olajbogyó, 1hegyes zöldpaprika, 3 dkg dió, 1 csomó hónapos retek, 1 csomófrancia (fodros) petrezselyemzöld.
Célszerű, ha a sajtokat vásárláskor géppel felszeleteltetjük. A szeleteket egyvágódeszkán egymás mellé fektetjük, és a különböző krémekkel felváltva vékonyanmegkenjük. Ezután nem túl szorosan, nehogy a töltelék kipréselődjön, aszeleteket felcsavarjuk. A maradék krémből mindegyik tekercs két végére és aközepén a tetejére apró rózsákat nyomunk. Sokféleképpen díszíthető: így pl. aközepére egy szem olajbogyót, két végén a krémbe pedig negyed gerezd diótnyomhatunk. Lehet azonban a retekből apró legyezőt készíteni a tetejére, és akét végére pedig félbevágott olajbogyót helyezhetünk. Tálaláskor a tekercseketfelrakhatjuk egysoros vonalban, kerek tálon pedig sugaras elhelyezésben. Azegyes tekercsek között feltétlenül hagyjunk kb. 1 ujjnyi távolságot, ezekbe ahézagokba egy-egy szál francia petrezselyem kerülhet. Célszerű a tekercseketfogyasztás előtt kb. 2 órán át hűtőszekrényben tartani.
Igen mutatós sajtos szendvicseket is készíthetünk a tekercsekből, ha azokatvékonyan, kissé ferdén felszeleteljük.
Sajttorta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (8 adag): 30 dkg Hóvirág sajt, 30 dkg Karaván füstölt sajt, 4 tubustejszínes sajtkrém, 4 tubus tejszínes paprikás (esetleg csípős)sajtkrém, 2 alma, 10 dkg dió, 1 csomó újhagyma, 15 szem olajbogyó,20 dkg körözött.
A sajtokat keresztben kb. 1 cm vastag lapokra felvágjuk. A füstölt sajtból kétlapot szorosan egymás végébe helyezünk, és a sima tejszínes sajtból - hosszantiirányban - csíkokat nyomunk végig. Hámozott és vékony metéltre vágott,citrommal kezelt almával és gorombára vágott dióval a felületet meghintjük.
Erre tesszük az előbbiekhez hasonlóan a Hóvirágsajt-lapokat, amelyeket apaprikás sajtkrémmel vonunk be a már leírt módon. Ennek felületét a zöldszárával együtt vékonyan felszeletelt újhagymával és néhány olajbogyóvalmegszórjuk. A betöltést ezután a két sajttal, illetve a két krémmel váltakozvafolytatjuk. Ha az utolsó sajtlapokat is felraktuk, akkor a tortát kezünkkelenyhén lenyomkodjuk, hogy a töltelékanyag egyenletesen elosztódjon. Az egészetkívülről - oldalait is - jól kikevert körözöttel egyenletesen bevonjuk. A tortatetejét vékony, hámozatlan almacikkekkel és negyed vagy fél dióbéllel felváltvamindkét hosszú oldalon feldíszítjük. A sajttortát kb. 2 órán át hűtőszekrénybendermesztjük. Tálaláskor éles késsel, más tortához hasonló módon vágjuk fel.
A sajttorta készítéséhez gyakorlatilag bármilyen félkemény sajtothasználhatunk, töltelékként pedig rokfort-, camembert-, körözött krémetegyaránt alkalmazhatunk.
Sonkás töltött tojás
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Személyenként 2 keményre főzött, megtisztított tojás hegyesebb végének kb. egyharmad részét levágjuk, a tompa végéből is levágunk egy szeletkét, hogy a tojás a tálon el ne dőljön. A tojások sárgáját kikaparjuk, a fehérjéket megreszeljük, mindkettőt villával eldolgozzuk 1 dkg vajjal, 3 dkg darált sonkával és egy kanálka tejföllel, de vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen túl puha. A tálra tett tojásfehérjéket úgy töltjük meg, hogy a töltelék jó magasan és kissé csúcsosan álljon. Egy-egy kis paradicsom szár felőli egyharmad részét levágjuk, a nagyobb rész belsejét kissé kikaparjuk és mint egy kalapot a töltelékre illesztjük. Egy adag 270 kalóriát tartalmaz.
Strasbourgi töltött tojás
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 kemény tojás, 3 doboz libamájkrém, 15 dkg vaj, 10 dkg paradicsom,fél csomó petrezselyemzöld, 3 adag tartármártás, 2 evőkanálfeketeribizli-dzsem, 5 cl vörös bor, 5 adag franciasaláta, só,őrölt bors, 1-2 kávéskanál brandy, esetleg pástétomfűszer ízlésszerint.
A hosszában félbevágott tojások áttört sárgáját a libamájkrémmel és a habosrakevert vajjal simára dolgozzuk. Egy kevés pástétomfűszerrel, sóval, borssal,mustárral és brandyvel ízesítjük a krémet, majd nyomózsákból csillagcsővel atojásokba töltjük. Franciasaláta-talapzatra helyezzük a tojásokat, és aparadicsomhúsból kivágott vagy kiszúrt apró darabokkal és petrezselyemlevéllelegyenként feldíszítjük a tetejüket. Tálalás előtt célszerű egy kevés olvasztottaszpikkal csak a dermedt krémet átfényezni. A feketeribizli-dzsemet a vörösborral és a tartármártással együtt simára keverve, jól lehűtve kínáljuk atöltött tojások mellé.
Szardellás töltött tojás
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Személyenként 2 keményre főzött, megtisztított tojást hosszában kettévágunk, sárgájukat kikaparjuk és villával összetörve elkeverjük 2-3 dkg vajjal és ¼ tubus szardellapasztával. Ezt a tölteléket nyomózsákba tesszük és cifrázva megtöltjük a fél keménytojás-fehérjéket. Jól lehűtve tálaljuk.Egy adag 330 kalóriát tartalmaz.
Tojásos karfiolsaláta (hideg vacsora)
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Személyenként 15-20 dkg karfiolt nagyobb rózsákra szedve sós, gyengén cukros vízben megfőzzük, de nem túl puhára. A levében hagyjuk kihűlni, azután leszűrjük, és tálra tesszük. Két kemény tojást karikákra vágva a karfiol köré rakunk és az egészet leöntjük borecetből, olajjal, kevés sóval, cukorral készült salátalével. A tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és törött borssal. Egy adag 270 kalóriát tartalmaz.
Tojásos zöldborsóval töltött paradicsom
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Egy tojássárgájából és 1 dl olajból majonézt keverünk, hígítjuk 1/2 dl tejföllel vagy sűrű tejszínnel, ízesítjük egy kevés mustárral, citromlével, sóval, porcukorral. Ezzel a mártással elvegyítünk kb. 20 dkg leszűrt konzerv zöldborsót (ha friss, vagy mélyhűtött borsót használunk, azt előbb megpároljuk) és hozzávegyítünk két db apró kockára vágott főtt tojást. Nyolc db paradicsom szár felőli részéből egy szeletet levágunk és a paradicsom belsejét kikaparjuk. (Ezt ételízesítésre felhasználhatjuk.) Az üreget megsózzuk meghintjük kevés törött borssal és megtöltjük a tojásos zöldborsóval. A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel vagy egy karika főtt tojással díszítjük.Egy adag 260 kalóriát tartalmaz.
Tojássaláta (hideg vacsora 4 személyre)
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Hat tojást keményre főzünk, megtisztítunk és karikára vágunk. 3-4 db közepes nagyságú burgonyát héjában megfőzünk és megtisztítva ugyancsak karikára vágunk. Két nagyobb fej hagymát szálasra vágunk, leforrázunk és jól lecsurgatunk. A burgonyát, hagymát és tojást rétegenként tálba rakjuk, egy kevés borecetes salátalével leöntjük, meglocsoljuk 1-2 evőkanál salátaolajjal és megszórjuk törött borssal.Egy adag 160 kalóriát tartalmaz.
Töltött dinnye
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 2 kisméretű sárga- vagy zöldbélű dinnye, 60 dkg szezonális vegyesgyümölcs (2-3 fajta), 5 dkg porcukor, 1 pohár tejszín, 1 dl rumvagy triple-sec.
A két egyforma dinnyét kívülről alaposan kefével dörzsölve megmossuk,keresztben félbevágjuk, és a magházat eltávolítjuk. A szezonális gyümölcsöket -szükség szerint kimagozva - apró darabokra, kockára vágjuk, lecukrozzuk és alikőrrel vagy rummal meglocsolva, összekeverve a kivájt fél dinnyékbe töltjük.Hűtőszekrényben kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk, tálaláskor a dinnyék tetejéttejszínhabbal felspriccelve díszítjük. Töltelékként egyébként majonézeszellersalátát vagy sajtsalátát is használhatunk.
Töltött karalábé
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 primőr karalábé, 20 dkg sonka, 10 dkg vaj, fél citrom, só, őröltbors, mustár ízlés szerint, fél csomó petrezselyemzöld, 4 adagremuládmártás.
A karalábékat vékonyan meghámozzuk, enyhén sós, citromos vízben puhára főzzük,leszűrjük és kihűtjük. Hullámos késsel külső felületét kissé megformázzuk,karalábéfúróval vagy kiskanállal a belsejét kiemeljük (lehetőleg golyóalakban), és a helyére betöltjük a finomra vagdalt vagy darált sonkából, ahabosra kevert vajból készült fűszerezett krémet oly módon, hogy a töltelék akaralábéból kb. 1,5 cm vastagon kiemelkedjen. Erre helyezzük rá díszítésül akivájt belső részt. A karalábékat aszpikkal gondosan lefényezzük, és tetejükreegy-egy petrezselyemlevelet teszünk díszítésül. Remuládmártást adunk mellé.
Töltött kelkáposzta túróval
Túróból sokféleképpen
Hozzávalók: 1,5 kg kelkáposzta, 5 dkg vaj, 40 dkg túró, 3 db tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 1 szál póréhagyma, 1 dkg só, pirospaprika, fokhagyma.
A kelkáposztát megtisztítjuk, leveleire szedjük és sós, forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a finomra vágott póréhagymát, sót és fűszerpaprikát. A tölteléket a kellevelekbe töltjük.
A megtöltött káposztát kivajazott tepsibe tesszük, leöntjük tejföllel és reszelt sajtot szórunk rá. Forró sütőben megpirítjuk.
Töltött kenyér – tojástöltelékkel
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Egy negyed kg-os zsúrkenyér két végét levágjuk, belét kiszedjük úgy, hogy kb. egy ujjnyi széle maradjon. 3-4 tojást keményre főzünk. A fehérjét megreszeljük, a sárgáját pedig elkeverjük 5 dkg vajjal. A kenyérbél egyharmad részét meglocsoljuk egy kanál tejföllel és villával jól eldolgozzuk. Hozzávegyítjük a vajas tojássárgáját, a reszelt fehérjét, sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük: egy csipetnyi kakukkfűvel, apróra vágott tárkonnyal, metélőhagymával. Ezt a tölteléket szorosan a kivájt kenyérhéjba töltjük, alufóliába csomagoljuk és
fogyasztásig a hűtőbe tesszük. Ujjnyi széles szeletekre vágva szendvicsként tálaljuk. Az egész mennyiség 1000 kalóriát tartalmaz.
Töltött paradicsom I.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 8 közepes méretű, egyforma, friss paradicsom, 3 tubus tejszínessajtkrém, 1 csomó metélőhagyma, 30 dkg franciasaláta, só, őröltbors ízlés szerint.
A megmosott paradicsomok tetejét (szárvégét) valamint alsó részét kb. 2-3 mmvastagon levágjuk. Az alsó lapokat félretesszük. A magházat kiskanállaleltávolítjuk, a paradicsomokat enyhén megsózzuk és megborsozzuk. Ahűtőszekrényben tárolt krémsajtot egyenletesen betöltjük a paradicsomokba úgy,hogy a krémsajt kb. 1 cm magasan emelkedjen ki. Ekkor a félretett lapokatferdén visszahelyezzük a tetejükre. Végül a franciasalátát talapzattá formázvakb. ujjnyi vastagon szétterítjük, és ráállítjuk a töltött paradicsomokat. Aprókockára vágott aszpikkal esetleg körbeszórhatjuk.
Töltött paradicsom II.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 8 paradicsom, 15 dkg hideg főtt vagy sült hús, 20 dkg alma, 10 dkgecetes uborka, 3 dl tartármártás, 2 főtt burgonya, 5 adagfranciasaláta, só, őrölt bors ízlés szerint.
A paradicsomokat az előzőekben leírt módon előkészítjük, a hideg húst azalmával, ecetes uborkával és főtt burgonyával vékony metéltre vágjuk (lásd:hússalátánál), majd egy kevés sűrűbbre készített tartármártással összekeverjük.
Ügyeljünk arra, hogy a hússaláta állaga formázható legyen. Az elkészítettsalátából henger alakú kb. 4-5 cm hosszú darabokat formázunk, és beletesszük akivájt paradicsomokba. Az előző receptben leírtak alapján fejezzük bekészítését és tálalását. Egy kevés habosra kevert vajból - zsírpapírbólkészített tölcsérbe töltve - a paradicsomok kalapjára apró pöttyöket isnyomhatunk. Ennél a változatnál viszont tartármártást kínálunk hozzá.
Töltött patisszon
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 8 patisszon (konzerv), 1 tubus Hansági májkrém, 1 kemény tojás, 2dl remuládmártás.
A patisszont leszűrjük, leszárítjuk, és az enyhén domború tetejét éles késseleltávolítjuk, belsejét kivájjuk. A tubusos májkrémet egyenletesen - körkörösennyomva - betöltjük, meghintjük reszelt kemény tojással, és végülvisszahelyezzük a kalapját. Remuládmártást kínálhatunk hozzá. A konzervpatisszon egyébként önállóan is fogyasztható, felszeletelve, savanyúságként.
Töltött tojás kiskőrösi módra
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 5 kemény tojás, 3 doboz libamájkrém, 15 dkg vaj, 5 adagtartármártás, 5 adag jércesaláta, só, őrölt bors, mustár,szardellapaszta, paradicsompüré ízlés szerint.
A félbevágott tojások egyik felét tojáskrémmel, a másik felét vajjal dúsítottlibamájkrémmel töltjük meg, jércesaláta-talapzatra helyezzük a betöltötttojásokat, majd egy kevés paradicsompürével rózsaszínűre festetttartármártással bevonjuk.
Töltött tojás sütőben
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 8 db tojás, 35 dkg túró, 1 dkg só, 2,5 dl tejföl, 15 dkg sajt, 5 dkg vaj, 4 db paradicsom, őrölt bors (5 g).
A tojásokat megfőzzük, tisztítjuk, majd félbevágjuk. A túrót a keménytojások sárgájával áttörjük, egy kevés tejfölt adunk hozzá, hogy ne legyen morzsalékos, sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a fehérjékbe töltjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a töltött tojásokat, tejföllel leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk és sütőben megpirítjuk. Tálaláskor szeletelt paradicsommal díszítjük.
Töltött tök
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: 1 80--90 dekás, nem túl széles tök, 60 deka darált sertéshús, só, 2 zsömle, 2 tojás, 10 deka zsír, 2 deci tejföl, 3 deka liszt, kevés töröttbors, kicsi majoránna, 1 csomó kapor, 3 deka cukor, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerinti mennyiségű ecet.
A tököt megtisztítjuk külső héjától, és egyenletes, két ujjnyi vastag karikákra vágjuk és a karikákból kiszedjük a tök magházát. Kizsírozott tepsibe tesszük egymás mellé, és a következőképpen töltjük meg:
A vöröshagymát apróra vágjuk, zsírban világos zsömleszínűre pirítjuk, hozzákeverjük a darált húst, az áztatott és kicsavart zsömlét, a tojásokat, a borsot, majoránnát és a sót.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tökkarikákat, amelyek alá 1 deci vizet öntünk, sütőbe tesszük, lefedjük és készre sütjük.
Levének felhasználásával tejfölös kapormártást készítünk és azzal tálaljuk. Ez az étel önálló ételként is adható.
Töltött uborka
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 2 nyers kígyóuborka, 1 doboz sprottni (füstölt szardínia), 20 dkgRama margarin, 4 kemény tojás, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó kapor,mustár, Piros Arany ízlés szerint.
Az uborkákat folyó víz alatt kefével alaposan megtisztítjuk. A két végüketlevágjuk, magházukat egy vastag fakanál nyelével kitoljuk. Egy mélytányérban asprottnit a margarinnal, a finomra reszelt kemény tojásokkal, a finomra vágottmetélőhagymával és a kaporral simára keverjük. A krémet egy kevés mustárral ésPiros Arannyal ízesítjük, majd nyomózsákkal a kifúrt uborkákba töltjük.
Ügyeljünk arra, hogy az uborkák belsejében a töltés során üreg (légbuborék) nekeletkezzen! Az uborkákat 2-3 órán át hűtőszekrényben tartjuk, majd kivéve éleskéssel, esetleg hullámos késsel kissé ferdén, kb. 1-1,5 cm vastag szeletekrevágjuk. A felszeletelt darabokat a szeletelés sorrendjében, de kisséelcsúsztatva tálra helyezzük.
Túróval töltött csirkemell rántva
Túróból sokféleképpen
Hozzávalók: 5 db csirkemell, 20 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dkg só, 2 db tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, szerecsendió.
A csirkemelleket lefejtjük a csontokról, húsverővel vékonyra kiütögetjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, a szerecsendióval fűszerezzük és jól eldolgozzuk. A vajas túrótölteléket a jércemellszeletekbe töltjük, liszttel felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban, lassan sütjük. Tálaláskor burgonyapürét adhatunk hozzá.
Túróval töltött párizsiszeletek
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 8 vastag szelet párizsi, 40 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg zsír, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 2 dl tejföl.
A párizsiból úgy vágunk szeleteket, hogy a bőre is rajta maradjon, zsírban megsütjük, a hő hatására kosár alakúak lesznek. A túrót szitán áttörjük, sót, finomra vágott metélőhagymát, a tojásokat hozzákeverjük és annyi tejfölt teszünk bele, hogy a párizsikosárkákba tudjuk tölteni. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Tálaláskor tejföllel díszítjük.
Túróval töltött tojás sütve
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 10 db tojás, 35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 15 dkg sajt, 2 dl tejföl.
A tojásokból nyolc darabot héjában megfőzünk, lehűtjük és félbevágjuk. A tojások sárgáját és a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a fehérjéket, tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a tejföllel és reszelt sajttal megszórjuk. Erős sütőben rápirítjuk a sajtot.
Túróval töltött tojás sütve
Túróból sokféleképpen
Hozzávalók: 10 db tojás, 30 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 15 dkg sajt, 2 dl tejföl.
A tojásokat héjában megfőzzük, lehűtjük és félbevágjuk. A tojások sárgáját és a túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a fehérjéket, tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a tejföllel, és reszelt sajttal megszórjuk. Erős sütőben rápirítjuk a sajtot. |