Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SZÓJÁS RECEPTEK

A szója
A szója a hüvelyes növények családjába tartozik és ezért a gyökerein élő baktériumok közreműködésével a levegő nitrogénjét fel, tudja használni. Bab alakú termésében kb. 20 % olaj és 40 % fehérje van, amely utóbbi a szójabab feldolgozásának különféle módjai szerint 70-90 %-ra növekedhet. A nyers szójaolajban 2, 7 % telitett és 14, 4 % telítetlen zsírsav van, az utóbbiról tudjuk, hogy az érelmeszesedés megelőzésében nagyon nagy a szerepe. Az összes fehérjetartalmú növény között a szójabab tápértéke a legnagyobb, és fehérjéi kitűnően kiegészítik a gabonafélék hiányait. A zsírtalanított szójaliszt felhasználásával főzéssel, párolással, sütéssel készített ételekhez és a hőkezelés után fehérjetartalma a szervezetben jobban hasznosul.

Tápanyagtartalma gazdag!
A kereskedelmi forgalomban kapható szójaliszt 37 % fehérje, 28 % szénhidrátot, 18 % olajat, B1, B2, B6 és E vitamint, kalciumot, foszfort, cinket és vasat tartalmaz. Kalóriaértéke 100 grammonként 358 kalória (1611 kJ). Értékes a rosttartalma is. A szójabab felhasználása igen sokrétű lehet; az érett magokból nemcsak liszt, hanem más szójakészítmények is készülnek, amelyből külföldön süteményt, kenyeret, édességet, csokoládét, cukorbetegeknek javasolt ételeket, fagylaltot, csecsemőtápszert, száraztésztákat, makarónit, húskészítményeket, töltelékárut, kenyérre kenhető krémeket, sőt túrót, margarint, salátaolajat, majonézt, főzőolajat, mártást és tejet is gyártanak. Hazánkban a szójaliszten kívül forgalomba kerül szójával dúsított kenyér is, aminek számos kitűnő tulajdonsága van: bélszerkezete egyenletes, állománya laza, puha. A szójával dúsított kenyér nagyobb nedvességtartalma és frissessége szójafehérje vízfelszívó és vízmegkötő képességének köszönhető. A szójalisztből készített lángos és fánk kevésbé szívja fel a sütőolajat, mert a tészta felületén sütés közben védőréteg keletkezik, ami meggátolja az olaj behatolását a mélyebb rétegekbe. Előnyös az is, hogy sütés közben gyorsan étvágygerjesztő, barna színű kéreg alakul ki a felületén.

Olcsó!
Táplálkozási élettani értéke és olcsósága miatt érdemes a szójalisztet bevezetni a család élelmezésébe. Korszerűbb, egészségesebb! Ismeretes, hogy a szükségesnél és a kelleténél jóval több élelmiszert fogyasztunk. A fölösleges és megterhelő táplálékról csak akkor és úgy lehet leszokni, ha a kevesebb ételnek nagyobb a laktató hatása. Ha az étkezés befejezése után nem jelentkezik hamarosan éhség vagy hiányérzet.

Laktató!
A szója fehérje és rosttartalma a jóllakottság érzését kelti. Az egészséges táplálkozás során a húsételek, vagdaltak; töltött főzelékek: töltött paprika, tök, karalábé, gomba, patisszon, burgonya; rakott főzelékek: rakott kelvirág, kelkáposzta, káposzta, tök, készítésénél a hús mennyiségének kb. 30-35 %- át lehet szójaliszttel helyettesíteni az ételek ízének megváltoztatása nélkül. 100 gramm sovány marhahúsban 20, 6, a sovány sertéshúsban 20, 3 gramm fehérje van, a kiegészítésül felhasznált szójaliszt fehérjetartalma ennek majdnem kétszerese: 70 gramm húshoz 30 gramm szójaliszt keverhető; felhasználás előtt a szójalisztet kétszeres mennyiségű vízzel, vagy tejjel kell simára keverni. Mindenki könnyen kiszámíthatja, hogy az így dúsított húsétel mennyivel olcsóbb. A szójalisztet nem kell minden alkalommal mérlegen lemérni, egy púpozott evőkanál mennyiség 10 gramm. A levesek, mártások, főzelékek vagy rántással, habarással készített húsos ételek sűrítésére a vízzel vagy tejjel kevert szójalisztből készített habarás nagyon jó. A főzelékek hiányos fehérje tartalmát kiegészíti, így az emberi szervezet számára az összes szükséges tápanyagot tartalmazó egytálétellé alakulhat.

Serdülők is jól laknak vele!
Az iskolás gyermekek, serdülők ellátásában nemcsak értékes fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt érdemes használni, hanem jó telítő értéke, laktató hatása miatt is. Ismeretes, hogy három tápanyagnak van nagy telítő értéke: az egyik a zsír, amit külön propagálni felesleges, fogyasztása amúgy is túl sok, a másik a fehérje, aminek teljes értékű sejtépítő fajtája bőven található a szójában, a harmadik a diétás rost, amit a szójaliszt szintén megfelelő mennyiségben tartalmaz.

Hús helyet is!
A szójaliszt olcsósága miatt, értékes tápanyagtartalma mellet, fontos lehet azoknak a táplálkozásában, akiknek szerények az anyagi lehetőségeik. Szójaliszttel ugyanis nemcsak vagdalt húsokat, hússal töltött ételeket lehet készíteni, hanem májból, húsból, kolbászból, tojásból kevert pástétomokat, krémeket is. A massza világosabb színét megfelelő fűszerezéssel, pl. paprikával lehet az ízlésnek megfelelően sötétebbé tenni. A szójagranulátum és a szójakocka önálló ételek készítésére is alkalmas. Tápanyagtartalma, kedvező ára miatt a családi élelmezésben nagyon fontos lehet. A közölt receptek nagy részében a húst, hentesárut teljesen helyettesítik.

Fogyókúrázóknak!
Jóformán mindenkinek szüksége volna az egészségesebb táplálkozási szokások megismerésére és elsajátítására, nagyon sok embernek ezen kívül kalóriaszegény étrendre, fogyókúrára is. A fogyókúra ellen sokan azzal érvelnek, hogy éhesen nem lehet dolgozni, az éhes ember ingerült, türelmetlen; a környezete, családja, munkatársai számára elviselhetetlen. Hivatkoznak arra is, hogy a fogyókúra a költséges diéták, közé tartozik, bármennyire szükséges volna is a fölösleges kilók leadására, a saját és családja rovására ilyen nagy anyagi áldozatott, nem vállalhat. A szójaliszt ezeket a nehézségeket is megszünteti; a szójaliszttel kiegészített húsételek olcsóbak és laktatóbak, a szójaliszttel sűrített leves, főzelék hasonlít a megszokotthoz, jobban laktat, kevésbé hizlal, hiszen a szójaliszt szénhidráttartalma jóval kevesebb, mint a búzaliszté. A fogyókúra akkor eredményes, ha befejezése után a diétázó megtartja azokat az egészséges étkezési szokásokat, amelyeket a fogyókúra során megismert, sőt ha vele együtt a családjai is elfogadja a kisebb mennyiségű, kalóriaszegényebb, de tápanyagban gazdag ételeket. Ha az egészségesebb korszerű táplálkozás a család szokásává válik, a nehezen megszerzett normális testsúly is megmarad.

Nincs benne koleszterin!
A szójának szerepe van a magas vérzsír szint diétás befolyásolásában is. A sok fehérjét és tekintélyes mennyiségű olajat tartalmazó szójában nincs koleszterin, de sok benne a telítetlen hasznos zsírsav. Feltételezik azt is, hogy a rostjai koleszterint kötnek meg és visznek magukkal a székletbe, amivel együtt kiürülnek a szervezetből. Az is valószínű, hogy a szervezetben folyó koleszterinszintézist csökkenti. A szívbetegeknek javasolt koleszterinszegény, kalóriaszegény diétában is engedélyeznek naponta 1-2 szelet szójás kenyeret. Cukorbetegeknek pedig azért előnyös a szójaliszt, mert 100 grammja 28 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a búzalisztben 70 gramm szénhidrát van. Ha tehát a cukorbeteg nehezen nélkülözi a kenyeret, a főtt tésztát, a levesbetétnek használt tésztát, szójaliszttel készített vagy szójaliszttel dúsított lisztből többet fogyaszthat, mint ha búzalisztet használna föl. Itt is érvényesül a szójával készített ételek nagyobb laktató hatása és a gazdag fehérjetartalom azért is előnyös, mert a szénhidrát anyagcserét jótékonyan befolyásolja. Szójalisztből készíthető kelt tészta, leveles tészta, linzer tészta, piskóta. A cukorbetegeknek is előnyös, ha ételeik sűrítésére búzaliszt helyett szójalisztet használnak.

Betegség után felerősít!
Hosszabb ideig tartó vagy súlyos betegség után az emberek kondíciója romlik, feltáplálásra, erősítésre szorulnak. Nem kalóriadús hízókúrára, hanem fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendre. A feltáplálás, a tápanyagtartalom növelése az erősítő étrendben azért is nehéz, mert a beteg rendszerint étvágytalan. A szójaliszt felhasználásával kis mennyiségű étel is nagy tápértéket képvisel. Hosszantartó betegség után az is fontos lehet, hogy a feltáplálás, az erősítés a család költségvetését nem terheli meg.

Vérszegényeknek!
A vérszegénység kezelésében is nagy szerepe van a diétának. Vashiány esetén a szója gazdag vastartalma igen hasznos; a családnak készített ételeket vagy szójával dúsíthatják, vagy csak a beteg számára tálalt adaghoz keverhetik. A vérszegénység ellen célszerű a fehérjefogyasztás fokozása is, ami a szójával egyúttal megoldható. A szükséges mennyiségű C vitamint pedig friss vagy mélyhűtött gyümölcsök, nyers salátafélék biztosítják. A vérszegény beteg étrendjének kalória tartalma mindég a tápláltsági állapothoz igazodik. Természetesen mind a feltápláló, mind a vérszegénység esetén ajánlott diétában igen fontos az étrend változatossága, az ételek étvágygerjesztő formája, kellemes íze, zamata.

Cukorbetegek!
A szénhidrát egy részét helyettesíti, gazdag növényi rost tartalma miatt lassítja a szénhidrátok felszívódását, kedvez az egyenletesebb vércukorszint kialakulásának.

Lisztérzékenyeknek!
A szójában nincs sikér, így ételek sűrítésére, tészták édességek készítésére a liszt érzékenyek jól használhatják.

Érelmeszesedésben szenvedők!
A szója értékes zsírsavösszetétele miatt hasznos az érelmeszesedésben szenvedőknek.
REGGELIRE, TÍÓRAIRA, HIDEG VACSORÁRA.
A receptek 4 személyesek.
Pástétom tehéntúróval.
Hozzávalók: 2 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dkg szójaliszt, 3 evőkanál víz, 10 dkg tehéntúró, köménymag, pirospaprika, só, vöröshagyma.
A margarint és a lisztet összemelegítjük, hozzáadjuk a szójalisztet, a vízzel simára keverjük, felforraljuk, belekeverjük a tehéntúrót, ízesítjük, hidegen tálaljuk.
Pástétom metélőhagymával, tehéntúróval.
Összetételét, elkészítését lásd; "Pástétom tehéntúróval", a különbség az, hogy egy csomó metélőhagymát apróra vágva belekeverünk.
Pástétom kaporral, tehéntúróval.
Összetétele, elkészítését lásd; "Pástétom tehéntúróval" a különbség az, hogy vöröshagyma és pirospaprika helyett egy csomó apróra vágott kaprot keverünk bele.
Zöldpaprika túrópástétommal töltve.
Összetételét, elkészítését lásd "Pástétom tehéntúróval", a különbség az, hogy 4 db megmosott kimagozott zöldpaprikába töltjük, hideg helyre, hűtőbe tesszük tálalásig.
Paradicsom túrópástétommal.
Hozzávalók: 4 db paradicsom, 2 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dkg szójaliszt, 3 evőkanál víz, 10 dkg tehéntúró, só, metélőhagyma vagy zöldpetrezselyem.
A meleg vízzel megmosott, hideg vízzel leöblített kemény paradicsomokról egy-egy vékony szeletet levágunk, félre tesszük. A paradicsom magjait kiskanállal kiszedjük. A margarint és a lisztet összemelegítjük, hozzákeverjük a szójalisztet és a vizet, felfőzzük, belekeverjük a tehéntúrót, megsózzuk, ízesítjük megmosott, finomra vágott metélőhagymával vagy zöldpetrezselyemmel. Beletöltjük a négy paradicsomba, jól megpúpozzuk, betakarjuk a levágott paradicsom szelettel, hideg helyre tesszük tálalásig.
Húspástétom.
Hozzávalók: 5 dkg maradék sült vagy főtt hús, 5 dkg szójakocka, 3 dkg margarin, 3 dkg liszt, 3 evőkanál víz, só, fokhagyma vagy vöröshagyma.
A szóját 1 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük, hideg vízben kevés sóval megfőzzük, a hússal együtt megdaráljuk, a margarint a liszttel összemelegítjük, a vízzel simára keverjük, felfőzzük, hozzákeverjük a darált húst és a szóját, ízesítjük, hidegen tálaljuk.
Májpástétom.
Összetételét, elkészítését lásd; "Húspástétom" a különbség az, hogy a májat darálás előtt egy kávéskanálnyi olajon átpirítjuk.
Szójapástétom.
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 3 dkg margarin, 3 dkg liszt, 3 evőkanál víz, 2 dkg füstölt szalonna, só, fokhagyma.
A szóját 2 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, hozzátesszük a szóját, hideg vízzel felöntjük, megfőzzük, megdaráljuk. A margarint és a lisztet összemelegítjük, vízzel simára keverjük, felfőzzük, hozzákeverjük a darált szóját, ízesítjük, hidegen tálaljuk.
Szójapástétom sajttal.
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 2 dkg sajt, 3 dkg margarin, 3 dkg liszt, 3 evőkanál víz, só, metélőhagyma.
Összetételét, elkészítését lásd; "Szójapástétom", a különbség az, hogy a füstölt szalonnát kihagyjuk belőle és az ízesítésnél sajtot, metélőhagymát használunk.
Szójapástétom füstölt sajttal.
Ugyan az, mint az előbbi recept, csak füstölt sajttal készül.
Töltött tojás.
Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg szójakocka, 5 dkg margarin, 1 db zsemle, só, mustár.
A tojásokat megmossuk, hideg vízben kezdjük főzni, forrástól számítva 10 percig főzzük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük, megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, a sárgáját kivesszük, félretesszük. A szóját 1 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük, vízben megfőzzük, s a vízben áztatott kinyomott zsemlével együtt megdaráljuk. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a szóját, a zsemlét, ízlés szerint sózzuk, mustárral ízesítjük, a tojás fehérjébe töltjük, jó gazdagon. Tálaláskor vegyes zöldség alapra helyezzük.
Töltött tojás szardíniával.
Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett, 2 dkg szardíniával ízesítjük.
Töltött tojás szardellával.
Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett szardella pasztával ízesítjük. A sózásra figyeljünk, mert a szardella paszta is sós.
Töltött tojás szardíniával. 3
Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett 2 dkg szardíniával ízesítjük.
Töltött tojás szardellával.
Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett szardella pasztával ízesítjük. A sózásra figyeljünk, mert a szardella paszta is sós.
Töltött tojás zöldségkrémmel.
Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett, tubusos zöldségkrémmel ízesítjük, a sózásnál vigyázzunk, mert a zöldségkrém sós.
Töltött tojás paradicsompürével.
Összetételét, elkészítését lásd "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett paradicsompürével és megmosott zellerlevéllel ízesítjük.
Tepertős szójakrém.
Hozzávalók: 10 dkg szója kocka, 10 dkg tepertő, 5 dkg margarin, só, mustár, 1 db húsleveskocka.
A szóját 2 dl vízben fél óráig áztatjuk, leszűrjük, húsleveskockával ízesítjük, a tepertővel összedaráljuk, margarinnal, sóval, mustárral jól összekeverjük.
Mustáros szójakrém.
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 10 dkg margarin, só, mustár, 1 evőkanál ételízesítő.
A szójakockát 3 dl vízben 30 percig áztatjuk. Az áztató vízben megfőzzük, leszűrjük, megdaráljuk. Összekeverjük a habosra kevert margarinnal, ízlés szerint sót, mustárt keverünk hozzá.
Szalonnás szójakrém.
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 10 dkg füstölt szalonna.
A szójakockát 3 dl vízben 30 percig áztatjuk. A szalonna bőrét levágjuk, a szójával az áztató vízben megfőzzük, leszűrjük, a bőrkét kidobjuk. Szóját és a szalonnát összedaráljuk, ízlés szerint sózzuk.
Tejfölös szójapástétom.
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 3 dkg margarin, 3 dkg liszt, 3 evőkanál víz, 1 dl tejföl, metélőhagyma, só.
A szójakockát 2 dl vízben fél óráig áztatjuk, megfőzzük, leszűrjük, megdaráljuk. A margarint és a lisztet összemelegítjük, vízzel simára keverjük, felfőzzük, hozzákeverjük a szóját, a tejfölt, a megmosott, apróra vágott metélőhagymát, a sót.
Juhtúrós szójakrém.
Hozzávalók: 5 dkg szójakocka, 10 dkg juhtúró, 5 dkg margarin, só, köménymag.
A szójakockát 1 dl vízben fél óráig áztatjuk, leszűrjük, hideg vízben kevés sóval feltesszük főzni. Ha puhára főtt, leszűrjük, megdaráljuk. Összekeverjük a juhtúróval, margarinnal, ízesítjük sóval, köménymaggal.
LEVESEK.
Szója leves Újházy módra.
Hozzávalók: 12 dkg szójakocka, 3 dl víz, 6 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 2 dkg karalábé, 2 dkg zellergumó, só, 5 dkg fejtett zöldborsó, 4 dkg cérnametélt, 1 l hideg víz.
A szójakockát 3 dl vízben áztatjuk, leszűrjük, hideg vízben kezdjük el főzni, a megtisztított, megmosott zöldséggel együtt, megsózzuk. Amikor majdnem puha, belefőzzük a zöldborsót, ha szükséges utána sózzuk. Tálalás előtt belefőzzük a cérnametéltet.
Szója leves májgaluskával.
Összetételét, elkészítését lásd; "Szója leves Újházy módra", a különbség az, hogy cérnametélt helyett májgaluskával tálaljuk.
Májgaluska:
Hozzávalók:  1 doboz sertés májkrém, 1 tojás, 1 evőkanálnyi zsemlemorzsa.
A konzervet összekeverjük a megmosott feltört tojással és a zsemlemorzsával. Ha leves elkészült és forr, aprógaluskákat szaggatunk bele.
Szójapüré leves.
Összetételét, elkészítését lásd "Szója leves Újházy módra", a különbség az, hogy a zöldborsó és a cérnametélt kimarad belőle, a szóját és a zöldséget 1 percig turmixgépben forgatjuk, a leszűrt levével összeforraljuk.
Szójakrém leves.
Hozzávalók: 12 dkg szójakocka, 3 dl víz, 6 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 10 dkg burgonya, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 evőkanál olaj, tárkony, só, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl.
A szóját fél óráig vízben áztatjuk, leszűrjük. A megtisztított, megmosott, feldarabolt zöldséget ez alatt, az olajon megpirítjuk, a megmosott finomra vágott zöldpetrezselymet rászórjuk, a szójával együtt 1 l hideg vízben kezdjük főzni, tárkonnyal együtt. Ha puha, hozzáfőzzük a megtisztított megmosott apróra vágott burgonyát, puhára főzzük. A tojássárgáját összekeverjük a tejföllel és óvatosan, nehogy pelyhes legyen, hozzákeverjük a leveshez.
Szójaragú leves.
Hozzávalók: 12 dkg szójakocka, 2 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 8 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg zeller, só.
A szóját beáztatjuk 3 dl vízbe, 30 percig. Leszűrjük, 1 l vízben megfőzzük az apró kockára vágott zöldséggel együtt. Az apróra vágott zöldpetrezselymet az olajon megpároljuk, a liszttel összemelegítjük, kevés hideg vízzel simára keverjük, a levest berántjuk, takaréklángon 10 percig forraljuk. Tálalás előtt beleszórhatunk 1 kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselymet.
Tejfölös burgonyaleves.
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaliszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 szálzeller levél, 1 dl tejföl, só.
A megmosott burgonyát vékonyan megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, leöblítjük, a megmosott zellerlevéllel, sóval, 1, 2 l vízben megfőzzük. A megmosott finomra vágott zöldpetrezselymet az olajon megpároljuk, a szójalisztet kevés vízzel simára keverjük, a szóját és az olajos petrezselymet a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig forraljuk, a zellert kidobjuk, a tejfölt kevés levessel összekeverjük, óvatosan, nehogy a tejföl fehérje tartalma pelyhesen kicsapódjon, a leveshez öntjük.
Kelvirág leves.
Összetételét, elkészítését lásd; "Tejfölös burgonyaleves", a különbség az, hogy 60 dkg kelvirágot használunk burgonya helyett és zellerlevél sem szükséges.
Zellerleves.
Összetételét, elkészítését lásd "Tejfölös burgonyaleves" a különbség az, hogy burgonya helyett 30 dkg zellergumót használunk.
Zöldbableves.
Összetételét, elkészítését lásd "Tejfölös burgonyaleves", a különbség az, hogy burgonya helyet, 30 dkg zöldbabot használunk, és petrezselyemmel ízesítjük.
Zöldborsóleves.
Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaliszt, 1 csomó petrezselyemzöld, só.
A zöldborsót a megmosott finomra vágott petrezselyemmel az olajon átpirítjuk felengedjük 1 l vízzel, megsózzuk, puhára főzzük. A szójalisztet kevés vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon összeforraljuk. Ízlés szerint kevés cukorral is ízesíthetjük.
Zöldségleves.
Hozzávalók: 8dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 2 dkg karalábé, 5 dkg kelvirág, 2 dkg zeller, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 evőkanál szójaliszt, idényben 2 db zöldpaprika, só.
Elkészítését lásd; "zöldborsóleves", a különbség csak az, hogy az olajon átfuttatott zöldséget félig puhára főzzük, és akkor főzzük bele a kelvirágot.
Sóskakrémleves.
Hozzávalók; 30 dkg sóska, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaliszt, 1 evőkanál sovány tejpor, 1 dl tejföl, 6-8 dkg cukor, só, 1 db tojás.
A megtisztított, megmosott sóskát apróra vágjuk, olajon fedő alatt kevés sóval megpároljuk, fölengedjük 1 l vízzel, fél óráig főzzük. A szójalisztet és a tejport kevés vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon forraljuk. A tejfölt és a tojássárgáját a leveses tálban cukorral simára keverjük, óvatosan hozzáöntjük a levest. Hidegen vagy melegen fogyasztjuk.
Sárgarépa krémleves.
Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaliszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 evőkanál sovány tejpor, 1 tojássárgája.
A megtisztított megmosott, megreszelt sárgarépát, a megmosott finomra vágott zöldpetrezselymet együtt az olajon megpirítjuk, 1 l meleg vízzel felengedjük, puhára főzzük. A szójalisztet és a tejport 2 dl hideg vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig forraljuk. A tojássárgáját a leveses tálban elkeverjük, folytonos keverés közben hozzáöntjük a levest. Aki szereti édesen, 1-2 evőkanál cukrot hozzápiríthat a sárgarépához.
Sütőtök krémleves.
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 3 dkg margarin, 1 evőkanál szójaliszt, só, 1 tojássárgája, 2 dl tej.
A megmosott, megtisztított, apróra vágott sütőtököt kevés sóval megfőzzük, áttörjük. A szójalisztet simára keverjük a tejjel, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon forraljuk. A levese tálban elkevert tojássárgájához óvatosan hozzákeverjük.
Kelvirág leves
Összetételét, elkészítését lásd; "Tejfölös burgonyaleves", a különbség az, hogy 60 dkg kelvirágot használunk burgonya helyett és zellerlevél sem szükséges.
Zellerleves.
Összetételét, elkészítését lásd "Tejfölös burgonyaleves" a különbség az, hogy burgonya helyett 30 dkg zellergumót használunk.
Zöldbableves.
Összetételét, elkészítését lásd "Tejfölös burgonyaleves", a különbség az, hogy burgonya helyet 30 dkg zöldbabot használunk, és petrezselyemmel ízesítjük.
Zöldborsóleves.
Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szójaliszt, 1 csomó petrezselyemzöld, só.
A zöldborsót a megmosott finomra vágott petrezselyemmel az olajon átpirítjuk felengedjük 1 l vízzel, megsózzuk, puhára főzzük. A szójalisztet kevés vízzel simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon összeforraljuk. Ízlés szerint kevés cukorral is ízesíthetjük.
Zöldségleves.
Hozzávalók: 8dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 2 dkg karalábé, 5 dkg kelvirág, 2 dkg zeller, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 evőkanál szójaliszt, idényben 2 db zöldpaprika, só.
Elkészítését lásd; "zöldborsóleves", a különbség csak az, hogy az olajon átfuttatott zöldséget félig puhára főzzük, és akkor főzzük bele a kelvirágot.
Almaleves.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl.
Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr takaréklángra, állítjuk. Az almát melegvízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.
Cseresznye leves.
Összetételét, elkészítését lásd; "Almaleves", a különbség az, hogy 30 dkg megmosott, kimagozott cseresznyéből készül.
Meggyleves:
Összetételét, elkészítését lásd; "Almaleves", a különbség az, hogy 30 dkg megmosott, kimagozott meggyből készül, ízlés szerint több cukorral.
Egres leves.
Hozzávalók: 30 dkg egres, 10 dkg cukor, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojás.
1 l vizet felforralunk cukorral. Az egrest megtisztítjuk, szárazrészét lecsípjük, szűrőkanálon megmossuk. A forró cukros vízben felforraljuk. A szójalisztet kevés meleg vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A megmosott tojást felütjük, kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, hozzákeverjük a sárgáját. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen.
Ha feleannyi vizet és 4 db tojást használunk föl hozzá, kitűnő hideg gyümölcskrém.
Aszalt szilvaleves.
Hozzávalók: 20 dkg asztalt szilva, 8 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojássárgája, vagy 2 evőkanál sovány tejpor.
Az aszalt szilvát meleg vízben jól megmossuk, 1 l hideg vízben cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel puhára főzzük. A szójalisztet kevés hideg vízben simára keverjük, a levesbe öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A tojássárgáját a leveses tálban kikeverjük, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. Ha tojás helyett tejport használunk, azt kevés levessel simára keverjük, a levessel összeforraljuk.
Vegyes gyümölcsleves.
Összetételét elkészítését lásd; "Almaleves", a különbség az, hogy körtéből, almából, szilvából vegyesen 30 dkg használunk föl hozzá.
HÚSÉTELEK
Becsináltak
Becsinált.
Hozzávalók: 20 dkg szójakocka, vagy 10 dkg szójakocka és 20 dkg sovány sertéshús, 16 dkg vegyes zöldség, 2 dkg zeller, 6 dkg zöldborsó, 2 evőkanál olaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2-3 evőkanál tejszín vagy sovány tejpor.
A szójakockát 4 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük hideg vízben, kevés sóval félig puhára főzzük. Közben megtisztított, megmosott zöldséget apró kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, megszórjuk a jól megmosott finomra vágott zöldpetrezselyemmel, összepirítjuk, a szójához öntjük, és majdnem puhára főzzük. A tálaló tálba tesszük a tejszínt, és óvatosan hozzákeverjük a kész becsináltat. Ha hússal keverjük, azt a zöldséghez pirítjuk. Ha tejport használunk azt kevés levessel, simára keverjük, és az étellel összeforraljuk.
Becsinált kelvirággal.
Összetételét, elkészítését lásd; "Becsinált", a különbség az, hogy zellert, zöldborsót nem használunk hozzá, amikor a szója és a zöldség majdnem puha, 30 dkg megmosott rózsáira szedett kelvirágot főzünk bele. A tejszín helyett használhatunk tejfölt.
Becsinált karalábéval.
Összetételét elkészítését lásd; "Becsinált", a különbség az, hogy zellert, zöldborsót nem használunk, a vegyes zöldséghez 30 dkg metéltre vágott karalábét pirítunk. Tejszín helyett használjunk tejfölt.
Becsinált zöldborsóval.
Összetételét elkészítését lásd; "Becsinált", a különbség az, hogy a zellert elhagyjuk, 30 dkg zöldborsót használunk föl. A tejszín helyett itt is használhatunk tejport.
Zöldséges rizottó.
Hozzávalók: 20 dkg szójakocka, vagy 10 dkg szójakocka és 20 dkg sovány sertéshús, 3 evőkanál olaj, 15 dkg vegyes zöldség, 1 csomó zöldpetrezselyem, 6 dkg vöröshagyma, 20 dkg rizs, 4 dkg reszelt sajt.
A szójakockát 4 dl hideg vízben fél óráig áztatjuk, leszűrjük, hideg vízben sóval, vöröshagymával elkezdjük főzni. Közben a megtisztított, megmosott, apró kockákra vágott zöldséget a fele olajban megpirítjuk a megmosott finomra vágott zöldpetrezselyemmel együtt. A szójával együtt puhára főzzük. A rizst az olaj mási felén átpirítjuk, a megfőtt zöldséges szója levét leszűrjük, forró vízzel 4 dl -re kiegészítjük, ha szükséges; a rizsre öntjük, fedő alatt puhára pároljuk. A zöldséges szójával összemelegítjük, tálalás előtt, már a tálon reszelt sajttal megszórjuk. Ha hússal keverve készítjük, azt a zöldséggel együtt megpirítjuk.
Zöldborsós rizottó.
Összetételét, elkészítését lásd; "Zöldséges rizottó", a különbség az, hogy vegyes zöldség helyett 30 dkg zöldborsót használunk hozzá.
Majoránnás kocka.
Pörköltek - paprikás.
Pörkölt.
Hozzávalók: 20 dkg szójakocka, vagy 10 dkg szójakocka és 20 dkg sertéshús, 6 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál paradicsompüré, 1 db zöldpaprika vagy lecsó, 1 kávéskanál fűszerpaprika, só.
A szóját 30 percig áztatjuk 4 dl vízben, leszűrjük, sóval, paradicsompürével és zöldpaprikával vagy lecsóval vízben megfőzzük. Ha puha, a megtisztított megmosott, egyenletesen felvágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, a szójáról főzőlevét leöntjük, fűszerpaprikával megszórjuk, és csak annyi levet öntünk rá, amennyi a tálaláshoz elegendő. 10 percig takaréklángon összeforraljuk.
Paprikás.
Összetételét, elkészítését lásd; "Pörkölt", a különbség az, hogy tálalás előtt 1 dl tejföllel ízesítjük. Ha hússal keverjük, azt a vöröshagymához hozzápároljuk.
Pörkölt lecsóval.
Összetételét, elkészítését lásd; "Pörkölt", a különbség az, hogy a vöröshagymához, 1 kg karikára vágott zöldpaprikát és 10 dkg földarabolt paradicsomot párolunk.
Pörkölt rizzsel.
Összetételét, elkészítését lásd; "Pörkölt", a különbség az, hogy a vöröshagymához 20 dkg megtisztított, megmosott rizst hozzápárolunk és a szója leszűrt, forró levéből 4 deciliterrel felöntve puhára pároljuk, a szójával, fűszerpaprikával összemelegítjük.
Pörkölt tarhonyával.
Összetételét, elkészítését lásd; " Pörkölt", a különbség az, hogy15 dkg tarhonyát szárazon megpirítunk, kétszeres mennyiségű vízzel fedő alatt megpárolunk, a pörkölttel összemelegítve tálaljuk.
Székelygulyás.
Összetételét, elkészítését lásd; "Pörkölt", a különbség az, hogy az elkészített pörkölthöz hozzápárolunk 50 dkg savanyú káposztát és 1-2 dl tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Ír pörkölt
Összetételét, elkészítését lásd; "Pörkölt", a különbség az, hogy az elkészített pörkölthöz hozzáfőzünk 30 dkg megmosott metéltre vágott kelkáposztát és 1-2 gerezd zúzott fokhagymát.
Vagdalt húsok.
Vagdalt pecsenye.
Hozzávalók: 20 dkg szójakocka, vagy 10 dkg szójakocka és 10 dkg sertéshús, 2 db zsemle, 1 db tojás, só, fűszerpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, 1 evőkanál olaj.
A szóját 30 percig áztatjuk 4 dl vízben, a zsemléket is beáztatjuk. A szóját leszűrjük, a zsemléből is kinyomkodjuk a vizet, mind a kettőt megdaráljuk. Jól összekeverjük a feltört tojással és a fűszerekkel. Hosszúkás tepsit kiolajozunk, beletesszük a rudakra formált vagdaltat, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha hússal készítjük, azt a szójához daráljuk.
Tojással töltött vagdalt.
Összetételét, elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy az összedolgozott vagdaltat, lisztezett deszkán 2 cm vastagra ellapítjuk, 2 darab keményre főtt tojást a vagdaltra helyezünk, a vagdalttal letakarjuk, és a tepsibe gurítjuk.
Kolbásszal töltött vagdalt.
Összetételét, elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy az összegyúrt vagdaltat meglisztezett deszkán 2 cm vastagra kinyújtjuk, 1 szál lecsókolbász bőrét lehúzzuk, a vagdaltra tesszük, betakarjuk a vagdalttal, és kiolajozott tepsibe gurítjuk.
Vagdalt pogácsa.
Összetételét, elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy egyforma gombócokat formálunk a masszából, ellapítjuk és lisztbe mártva, bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Szójakrokett.
Összetételét, elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy Ízesítésre nem használunk hagymát, fokhagymát, hanem ízlés szerint törött borsot. Rudakat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban pirosra sütjük.
Kirántott vagdalt szelet.
Összetételét elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy pogácsákat formálunk a masszából, lisztbe, fölvert tojásba, végül morzsába mártjuk és bő, forró olajban pirosra sütjük.
Olcsó vagdalt.
Összetételét elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy 10 dkg szóját és 4 db zsemlét használunk föl hozzá.
Gombás vagdalt pecsenye.
Összetételét elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy fokhagymát nem teszünk bele, helyette 5-10 dkg apróra vágott, kevés olajon megpirított gombával ízesítjük.
Zöldséges vagdalt.
Összetételét elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy 1 csomó főtt leveszöldséget is beledarálunk a masszába.
Főtt vagdalt gombóc.
Összetételét, elkészítését lásd; "Vagdalt pecsenye", a különbség az, hogy gombócokat formálunk a masszából és leveskockával ízesített, forró vízben megfőzzük, főzelékkel, vagy mártással tálaljuk.
Töltött főzelékek.
Töltött burgonya.
Hozzávalók: 12 db közepes nagyságú burgonya, 20 dkg szójakocka, vagy 10 dkg szójakocka és 20 dkg lecsókolbász, só, 1 csomó zöldpetrezselyem, vöröshagyma, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj.
A burgonyát jól megmossuk, vékonyan meghámozzuk. Vékony szeletet levágunk mindegyikből, a belsejét jól kikaparjuk, olyan legyen, mint egy csónak. A szóját 4 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük, a kikapart burgonya darabokkal együtt megdaráljuk, sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, vöröshagymával ízesítjük, a tojással alaposan összekeverjük, a kivájt burgonyába töltjük, kiolajozott tepsibe egymás mellé helyezzük előmelegített sütőben, félig megsütjük, tejföllel meglocsoljuk, készre sütjük. Ha kolbásszal készítjük, azt a szójához daráljuk.
Töltött fejes káposzta.
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 20 dkg szójakocka, vagy 10 dkg szójakocka és 10 dkg sertéshús, 10 dkg rizs, 4 evőkanál olaj, 1 csomó kapor, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, 2 db tojás, 2 dl tejföl.
A megmosott káposztát jól megtisztítjuk. Bő sós vízben félig puhára főzzük, leszűrjük, lecsorgatjuk. A megtisztított, hideg vízzel leöblített rizst 1 kanál olajon a megmosott finomra vágott zöldpetrezselyemmel átfuttatjuk, kétszeres mennyiségű forró vízzel fölengedve megpároljuk. Közben a szóját kétszeres mennyiségű vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. A káposztafejet deszkára tesszük, torzsájával felfelé. Belsejét kis késsel kiszedjük, a torzsát kivágjuk. A káposzta darabokat a szójával együtt megdaráljuk, belekeverjük a rizst, a tojást, sót, a megmosott finomra vágott kaprot. A káposztát kerek, kiolajozott tűzálló tálba helyezzük, megtöltjük, előmelegített sütőbe tesszük, 1 dl meleg vizet öntünk alá. Fedő alatt pároljuk. Amikor majdnem puha, levesszük a fedőt, tejföllel meglocsolva készre sütjük. Ha húst is teszünk bele, azt nyersen a szójához daráljuk.
Töltött paprika.
Hozzávalók: 8db zöldpaprika, 10 dkg szójakocka, 10 dkg rizs, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 12 dkg paradicsompüré, cukor, 2 db tojás, 2 szál zellerlevél.
A szóját kétszeres mennyiségű vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. A megtisztított megmosott rizst 1 evőkanál olajon átfuttatjuk, 2 dl forró vízben fedő alatt megpároljuk. A szóját megdaráljuk, rizzsel, tojással, sóval jól összedolgozzuk. A paradicsompürét olajon megmelegítjük, 6 dl vízzel simára keverjük, megsózzuk, felforraljuk. A megmosott paprikák csumáját, magjait kidobjuk, a szóját beletöltjük, a paradicsomlében fedő alatt takaréklángon puhára főzzük. A lisztet hideg vízben simára keverjük, a paradicsomhoz öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. Ízlés szerint cukorral is ízesíthetjük.
Töltött karalábé.
Hozzávalók: 8 db karalábé, 10 dkg szójakocka, só, 10 dkg rizs, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 db leveskocka, 2 dl tejföl.
A szóját 2 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük, megdaráljuk. Közben a megtisztított hideg vízzel leöblített rizst 1 evőkanál olajion, a megvágott zöldpetrezselyem felével átpirítjuk, 2 dl forró vízzel felöntve, fedő alatt megpároljuk. A karalábét megmossuk, vékonyan meghámozzuk, belsejét kifúrjuk. A kifúrt darabkákat 2 evőkanál olajon a petrezselyem másik felével átpirítjuk, 6-7 dl melegvízzel fölengedjük, sózzuk, a karalábékat megtöltjük, a forró lében szépen egymás mellé helyezzük, takaréklángon fedő alatt megfőzzük. A tejfölt a liszttel simára keverjük, a karalábéhoz keverjük, 10 percig takaréklángon főzzük.
Töltött paradicsom és paprika.
Hozzávalók: 4 db szép nagy paradicsom, 2 db zöldpaprika, 20 dkg szójakocka, 1 db zsemle, 2 db tojás, só, 3 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl.
A szóját 4 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük, a vízben áztatott szemlével ledaráljuk, tojással, sóval ízesítjük. A megmosott paradicsomokról vékony szeletet levágunk, a magokat kikanalazzuk. A paprikát kettévágjuk a csumáját, magházát kivágjuk. Kiolajozott tálba vagy tepsibe fölváltva egymás mellé tesszük a paprikát és a paradicsomot, megtöltjük szójával, a paradicsomokra visszatesszük a levágott szeleteket. Előmelegített sütőben megsütjük. Amikor megsült, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és addig hagyjuk a sütőben, amíg a sajt meg nem olvad.
Töltött padlizsán.
Összetételét elkészítését lásd; "Töltött paradicsom ", a különbség az, hogy 4-8 db meghámozott, kifúrt padlizsánt használunk föl hozzá. A kifúrt darabkákat a töltött padlizsán alá tesszük, és együtt megsütjük.
Töltött tök.
Hozzávalók: 1 db 1 kg-os tök, só, 20 dkg szójakocka, 1 db zsemle, pár szál zöldpetrezselyem, 1 db tojás, 3 evőkanál olaj, kevés ecet.
A szójakockát kétszeres mennyiségű vízben 30 percig áztatjuk, megdaráljuk. Közben a tököt vékonyan meghámozzuk, 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, a belső magos részt kiszedjük. Nem dobjuk el, mert vegyes zöldséggel nagyon finom levest főzünk belőle. A tök szeleteket ecetes sós vízben 4-5 percig főzzük, lapátkanállal kiszedjük, kiolajozott lábasba szépen egymás mellé rakjuk. A darált szóját az áztatott jól kinyomkodott zsemlével, tojással, sóval, megmosott finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Ezzel megtöltjük a tökszeleteket, ráöntünk 2 dl vizet, fedő alatt sütőben megpároljuk. Kapormártást vagy paradicsommártást, rizs vagy burgonya körettel tálaljuk.
Töltött savanyú káposzta.
Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg szójakocka, 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, majoránna, 1 db tojás, 10 dkg rizs, 3 dl tejföl, 2 evőkanál szójaliszt, fűszerpaprika, 10 dkg füstölt szalonna.
A szójakockát kétszeres mennyiségű vízben 30 percig áztatjuk. A rizst kétszeres mennyiségű vízben félig puhára főzzük. A szójakockát megdaráljuk. Összekeverjük a rizzsel, tojással, sóval, fűszerekkel és az apróra vágott, kevés olajon üvegesre párolt vöröshagymával, pépesre összenyomott fokhagymával. A káposztát kimossuk. A szójából gombócokat formálunk, a savanyú káposzta szálaival jól körülcsavarjuk. Egy lábasba tesszük az olajat, az apróra vágott szalonnát, a fele savanyú káposztát, megszórjuk szójaliszttel, rátesszük a gombócokat, betakarjuk a káposzta másik felével, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt, takaréklángon 1 óra hosszat pároljuk. A tejfölt összekeverjük a megfőtt káposzta levével, az elkészült ételre öntjük, összemelegítjük.
Djuvets.
Hozzávalók: 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg friss paradicsom, 20 dkg törökparadicsom, 40 dkg burgonya, 20 dkg szójakocka, 20 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg rizs, 3-4 evőkanál olaj, só, fűszerpaprika.
A szóját kétszeres mennyiségű vízben beáztatjuk, leszűrjük. A tisztított, megmosott, karikára vágott vöröshagymát a fele olajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a szóját, a fokhagymát, annyi vizet, amennyi szűken ellepi és fedő alatt puhára, pároljuk.
Hozzá pároljuk a rizst. A burgonyát, törökparadicsomot meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk, a megmosott paprikát, paradicsomot összevágjuk. Az olaj másik felét tűzálló tálba tesszük, alulra a burgonya és a törökparadicsom fele kerül, erre a rizses szója, a zöldpaprika, a paradicsom. Minden réteget kissé megsózzunk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, lefödjük, sütőben 1- 11/2 óráig pároljuk.
Kelpástétom.
Hozzávalók: 20 dkg szójakocka, 60 dkg kelkáposzta, 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, törött bors, majoránna, fűszerpaprika, só, 1 db zsemle, 2 tojás, 1 dl tej, 2 dl tejfel, 3 evőkanál olaj.
A kelkáposztát levelekre szedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, sós vízben félig puhára főzzük, leszűrjük, lecsorgatjuk. A szójakockát kétszeres mennyiségű vízben beáztatjuk, leszűrjük, megdaráljuk. A rizst kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A zsemlét tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olajon üvegesre pároljuk, a fokhagymát késsel péppé zúzzuk. Összekeverjük a szóját, a rizst, a zsemlét, a tojást, a hagymát, fokhagymát és a fűszereket. A maradék olajat lábasba tesszük. Az edény aljára tesszük a kelkáposzta 1/3 részét, rátesszük a szójás keverék felét, ismét egy sor kelt, rá megint szójás keveréket és ezt is betakarjuk kelkáposztával. Kevés forró vizet öntünk alá, takaréklángon sütőben kb. 1 óráig sütjük. Ha megsült, tejföllel leöntjük, még pár percig sütjük.
Rakott főzelékek.
Rakott burgonya.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 4 db tojás, 5 dkg szójagranulátum, 2 dl tejföl, 3 dkg margarin, 10 dkg kolbász, só, 1 evőkanál zsemlemorzsa.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, karikára vágjuk. A megfőzött tojásokat, karikára vágjuk. A szóját 1 dl hideg vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. Tűzálló tálat margarinnal kikenünk, megszórjuk morzsával. Bele rétegezzük a burgonyát, tojást, szóját, kolbászt megsózzuk, az alsó felső réteg burgonya legyen. Leöntjük tejföllel, megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük a maradék margarint, és sütőben pirosra sütjük.
Francia rakott burgonya.
Összetételét, elkészítését lásd; "Rakott burgonya", a különbség az, hogy a tojásokat nem főzzük meg, hanem külön választjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját belekeverjük a tejfölbe, a fehérjéből kemény habot verünk, a burgonyát összekeverjük a szójával, és a tejföllel megsózzuk, hozzákeverjük óvatosan a tojáshabot, és kikent edénybe öntjük, tetejére szórjuk a zsemlemorzsát, rátesszük a margarint és megsütjük.
Svájci rakott burgonya.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 4 db tojás, 5 dkg szója granulátum, 5 dkg margarin, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl sovány tej, 10 dkg reszelhető sajt, só.
A megmosott burgonyát héjába megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, egyforma kockákra vágjuk.  2 db tojást megfőzzünk, megtisztítjuk, karikára vágjuk. A szóját kétszeres mennyiségű vízben beáztatjuk, 30 perc után leszűrjük. 2 dkg margarint összemelegítünk szójaliszttel, lehúzzuk a tűzről, felengedjük a forró tejjel, takaréklángon simára keverjük, gyöngyözésig főzzük. Megsózzuk, belekeverjük a másik 2 db tojássárgáját, a szóját, a burgonyát, a kemény tojást, a reszelt sajt 2/3 részét, a két tojás keményre vert habját. Margarinnal kikent lábasba öntjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, rátesszük a megmaradt margarint és előmelegített sütőben, pirosra sütjük.
Rakott kelbimbó.
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 20 dkg szójagranulátum, 2 dl sovány tejföl, 10 dkg reszelni való sajt, 5 dkg margarin, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só.
A kelbimbót forró vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsurgatjuk. A szóját kétszeres mennyiségű vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. Lábast kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával. A kelbimbó felét beletesszük, letakarjuk a tejföllel kevert szójával és a reszelt sajt felével, rátesszük a kelbimbó másik felét, a maradék reszelt sajtot összekeverjük a maradék zsemlemorzsával, a kelbimbóra szórjuk, rátesszük a megmaradt margarint, előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott kelkáposzta.
Hozzávalók: 60 dkg kelkáposzta, 20 dkg szójagranulátum, 10 dkg rizs, 2 dl sovány tejföl, 5 dkg margarin, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só.
A kelkáposztát leveleire szedjük, torzsáját, vastag ereit kivágjuk, forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsurgatjuk. A megtisztított rizst 2 dl vízben megfőzzük, a szóját 4 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. Egy lábast margarinnal kikenünk, beletesszük a káposzta felét, a szójával kevert, fűszerezett rizst, rátesszük a kelkáposzta másik felét, tejföllel leöntjük, zsemlemorzsával megszórjuk, margarint teszünk rá, előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott kelvirág.
Hozzávalók: 1 kg kelvirág, 2 db tojás, 5 dkg margarin, 1 evőkanál szójaliszt, 5 dkg szójagranulátum, 2 dl sovány tej, 10 dkg reszelni való sajt, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 1 dl tejföl,
A kelvirágot megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük. A főtt tojásokat ketté vádjuk a sárgájukat kiszedjük, tejföllel, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel az 1 dl vízben áztatott, leszűrt granulátummal összekeverjük, a fehérjébe visszatöltjük, szép magasra. Margarinnal kikent tűzálló tálba óvatosan belecsúsztatjuk a főtt kelvirágot, mellétesszük a megtöltött tojásokat. A maradék margarint összemelegítjük a szójaliszttel, lehúzzuk a tűzről, felengedjük a forró tejjel, gyöngyözésig forraljuk, megsózzuk, a kelvirágra öntjük, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Rakott patisszon.
Hozzávalók: Személyenként 2-3 db patisszon, 20 dkg szójagranulátum, 10 dkg paradicsompüré, 10 dkg reszelni való sajt, só, 4 dkg margarin, 1 db erőleveskocka.
A patisszonokat vékonyan meghámozzuk felszeleteljük. A szóját 4 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük, 1 db erőleveskockával ízesített vízben felforraljuk. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenjük, beletesszük a patisszon felét, rátesszük a leszűrt, főtt szójagranulátumot, betakarjuk a maradék patisszonnal, a paradicsompürét felhígítjuk a szója főzővizével, hozzákeverjük a reszelt sajt felét, ráöntjük a patisszonra, megszórjuk reszelt sajttal, margarint teszünk a tetejére, előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott padlizsán.
Hozzávalók:
Személyenként 1 db padlizsán, 10 dkg szójagranulátum, 10 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál olaj, a kisütéshez 1 l olaj, 3 evőkanál szójaliszt, só, fűszerpaprika.
A padlizsánt meghámozzuk, vékonyan leszeleteljük hosszában, megsózzuk, és szűrőn 30 percig hagyjuk lecsöpögni. A szójagranulátumot 2 dl hideg vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. A rizst megtisztítjuk megmossuk, a finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzátesszük a rizst, kétszeres mennyiségű vizet, a leszűrt szójagranulátumot, és együtt megpároljuk, sóval, fűszerpaprikával ízesítjük. A padlizsánszeleteket a szójalisztbe mártjuk, bő forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Olajjal kikent tűzálló tálba tesszük a felét, betakarjuk a párolt rizzsel, rátesszük a másik felét, leöntjük kevés olajjal, és előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott savanyú káposzta.
Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta, 10 dkg szójagranulátum, 3-4 evőkanál olaj, 10 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, só, fűszerpaprika, 2 dl tejföl.
A szója granulátumot 2 dl hideg vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. A megtisztított rizst 1 evőkanál olajon átfuttatjuk, hozzátesszük az apróra vágott hagymát, sót, fűszerpaprikát,2 dl vízben fedő alatt megpároljuk, hozzáfőzzük a leszűrt granulátumot, ízlés szerint megsózzuk, paprikázzuk. A savanyú káposztát szükség szerint hideg vízben átöblítjük. A felét kiolajozott lábasba tesszük, rátesszük a szójás rizst, rá a másik fele káposztát, tejfellel leöntve, előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott sárgarépa.
Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa, 10 dkg szójagranulátum, 2 dl sovány tej, 3 dkg margarin, 1 evőkanál szójaliszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, Vegeta ételízesítő, só, 2 evőkanál olaj.
A sárgarépát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk, a finomra vágott zöldpetrezselyemmel olajon megpirítjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, sózzuk, fedő alatt megpároljuk. 2 dl vízben 30 percig áztatjuk a szójagranulátumot ételízesítővel együtt, leszűrjük. A sárgarépa felét kiolajozott tűzálló tálba tesszük, rá a szójagranulátumot, befedjük a sárgarépa másik felével. A margarint összemelegítjük a szójaliszttel, a tűzről lehúzzuk, forró tejjel fölengedjük, gyöngyözésig főzzük, Ráöntjük a sárgarépára, előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott zöldbab.
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab, 4 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, 10 dk szójagranulátum, 2 evőkanál olaj, só, 2 dl tejföl, fűszerpaprika.
A zöldbab két végét levágjuk, megmossuk, kevés forró, sós, vízben megfőzzük, leszűrjük. 2 dl vízben áztatjuk a szójagranulátumot 30 percig, leszűrjük. A megtisztított vékony karikára vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzákarikázzuk a zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot. Hozzákeverjük a zöldbabot, a szóját, ízlés szerint még sóval, fűszerpaprikával ízesítjük, lábasba tesszük, tejföllel leöntjük, előmelegített sütőben megsütjük.
Rántott "csirkecomb".
Hozzávalók:
20 dkg szójakocka, 2 db zsemle, 1 dl tej, víz, 3 db tojás, 3 evőkanál szójaliszt, 5 evőkanál zsemlemorzsa, só, 1 l olaj.
A szójakockát tejjel kevert vízben 30 percig áztatjuk a zsemlékkel együtt. Leszűrjük, nagyon kinyomkodjuk. Megsózzuk, összekeverjük 2 db tojással, jól összedolgozzuk, könnyen formálható massza legyen, ha szükséges kevés zsemlemorzsával sűrítjük. Csirkecombokat formálunk belőle, szójalisztbe, fölvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, bő forróolajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Rántott "csirkecomb" svájci módra.
Összetételét, elkészítését lásd: "Rántott csirkecomb", a különbség az, hogy a zsemlemorzsához 1 evőkanál reszelt sajtot keverünk.
Rántott "sertésborda".
Összetételét, elkészítését, lásd: "rántott csirkecomb", a különbség az, hogy sertésbordát formázunk belőle.
Rántott sonkás "sertésborda".
Összetételét, elkészítését lásd: "Rántott csirkecomb", a különbség az, hogy sertésbordát formázunk belőle, 1 szelet gépsonkával borítjuk panírozás előtt.
Csirkepörkölt.
Összetételét, elkészítését lásd: "Rántott csirkecomb", a különbség az, hogy a megformált csirkecombokat csak lisztben forgatjuk kisütés előtt. Amíg sül, apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon megpárolunk, hozzápirítunk 1 db karikára vágott zöldpaprikát, 1 db feldarabol paradicsomot, sót. Beletesszük a kisütött combokat, néhány percig pároljuk, hogy a pörkölt íze jól átjárja. Galuskával tálaljuk, tejföllel meglocsolva paprikás csirke lesz belőle.
Húsfelfújt.
Hozzávalók:
20 dkg szójagranulátum, 5 dkg margarin, 2 evőkanál szójaliszt, 2 dl tej, 3 tojás, só, ízlés szerint ételízesítő.
A granulátumot 4 dl hidegvízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük. Egy lábas alját margarinnal kikenjük. 4 dkg margarint összemelegítjük a liszttel, lehúzzuk a tűzről, fölengedjük a forró tejjel, gyöngyözésig főzzük, belekeverjük a szóját, sót, ételízesítőt a tojások sárgáját végül a kemény habbá vert fehérjét. Beleöntjük a kikent edénybe előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Húspuding.
Összetételét, elkészítését lásd: "Húsfelfújt", a különbség az, hogy nagyobb edénybe annyi vizet öntünk, hogy a masszát tartalmazó edény közepéig érjen, beletesszük a melegvízbe, a nagyobb edényt lefödjük, takaréklángon 20 percig főzzük.
FÖZELEKEK.
Kelbimbó tejfölösen.
Hozzávalók:
60 dkg kelbimbó, 5 dkg texturált szójapehely, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl.
A kelbimbót forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük, megszórjuk a szójapehellyel, ráöntjük a tejfölt, és kis darabokra vágott margarinnal megszórjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Brokkoli tejfölösen.
Összetételét, elkészítését lásd, "Kelbimbó", a különbség csak az, hogy 60 dkg brokkoliból készítjük.
Burgonyafőzelék.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 3-4 babérlevél, só, ecet, 2 dl tejföl.
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk. Annyi hideg vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi, sóval, babérlevéllel együtt. Ha a burgonya puha szójalisztet egy kevés főzelékkel simára keverjük, beleöntjük a főzelékbe az olajjal együtt, takaréklángon 10 percig forraljuk, ízlés szerint ecettel ízesítjük, tejföllel keverve tálaljuk. Készíthetjük majoránnával babérlevél helyett.
Paradicsomos burgonya.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, zellerzöld 2-3 szál, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 10 dkg paradicsompüré, 4 dkg cukor, só.
A burgonyát karikára vágjuk. Zellerlevéllel, sóval, annyi hideg vízben kezdjük főzni, amennyi ellepi. Ha a burgonya megfőtt a szójalisztet kevés főzővízzel simára keverjük, az olajjal és a paradicsompürével, a burgonyához öntjük, ízlés szerint sóval, cukorral ízesítjük, takaréklángon 10 percig főzzük.
Céklafőzelék.
Hozzávalók:
/0 dkg cékla, 2 evőkanál szójaliszt, 2 evőkanál olaj, 2 dl tej, 2dl tejföl, só, 10 dkg cukor.
A céklát meghámozzuk nagy lyukú reszelőn, megreszeljük, annyi forró, sózott vízben főzzük meg, amennyi ellepi. A szójalisztet a tejjel simára keverjük, hozzákeverjük a céklához, ízesítjük sóval, esetleg cukorral. Tíz percig takaréklángon főzzük, tejföllel keverve tálaljuk.
Cukkíni vöröshagymával.
Hozzávalók:
Személyenként 1-2 db 10-15 cm hosszú cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, 3 evőkanál szójaliszt, 1 l olaj.
A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, a szójalisztbe forgatjuk, félretesszük. A megmosott cukkínit vékonykarikákra vágjuk, megsózzuk, a szójalisztbe forgatjuk. Az olajat gyöngyözésig melegítjük, előbb a cukkínit, utána a hagymát sütjük ki, összekeverve tálaljuk.
Cukkíni burgonyával és vöröshagymával.
Összetételét, elkészítését lásd:
"Cukkíni vöröshagymával", a különbség az, hogy személyenként 1 szem burgonyát karikára vágunk, először a burgonyát sütjük pirosra.
Karalábé főzelék
Hozzávalók:
Személyenként 2 db karalábé, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, só.
A karalábét vékony csíkokra vágjuk. Az olajat egy lábasba öntjük, a finomra vágott petrezselymet a karalábéval együtt megpirítjuk. Kevés forró vízzel, fedő alatt, megsózva puhára pároljuk, közben a szójalisztet és a tejet simára keverjük, a megpuhult karalábéhoz keverjük, 10 percig takaréklángon forraljuk tejföllel tálaljuk.
Karfiol.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, só.
A karfiolt forró sós vízben megfőzzük, szűrőre borítjuk. A finomra vágott petrezselymet az olajon meg pirítunk, a lisztet a tejjel összekeverjük simára, csomómentesre, a karfiol főzőlevéből csak annyit teszünk hozzá amennyi a tálalásnál szükséges, fölengedjük az olajos petrezselymet, vele 10 percig takaréklángon főzzük, kanállal beletesszük a megfőtt karfiolt, tejföllel keverve tálaljuk.
Karfiol, sütőben sütve.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 3 evőkanál texturált szójapehely, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl.
A karfiolt forró sós vízben, csutkájával fölfelé fordítva megfőzzük, szűrőre tesszük. Tűzálló tál alját margarinnal kikenjük, a karfiolt rózsájával felfelé, óvatosan belecsúsztatjuk, megszórjuk a szójapehellyel, leöntjük a tejföllel, rádaraboljuk a maradék margarint, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Karfiol, sütőben sütve sajttal.
Összetételét, elkészítését lásd: "Karfiol, sütőben sütve", a különbség az, hogy 10 dkg reszelt sajtot keverünk a szójapehelyhez.
Karfiol tejmártással.
60 dkg karfiol, 3 evőkanál szójaliszt, 5 dkg margarin, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, só, törött bors.
A karfiolt forró sós vízben csutkájával felfelé fordítva megfőzzük, leszűrjük. A margarint összemelegítjük a szójaliszttel, lehúzzuk a tűzről, fölengedjük a forró tejjel, takaréklángon gyöngyözésig forraljuk, a tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, megsózzuk, borsozzuk, a mártáshoz keverjük. A karfiolt a tálalótálra tesszük és leöntjük a mártással.
Káposzta kaporral.
Hozzávalók:
80 dkg fejes káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál szójaliszt, 1 csomó kapor, só, 2 dl tejföl.
A káposztát 1 cm széles csíkokra vágjuk. Kevés forró sós vízben megpároljuk. Az apróra vágott kaprot olajban megpirítjuk, hozzákeverjük a szójalisztet, fölengedjük a káposzta pároló levével, simára keverjük, a káposztával együtt 10 percig takaréklángon forraljuk, tejföllel keverve tálaljuk.
Káposzta paradicsommal.
Összetételét, elkészítését lásd: "Káposzta kaporral", a különbség az, hogy kapor helyett 10 dkg paradicsompürét pirítunk meg az olajban és tejföl nélkül tálaljuk. Ízlés szerint cukrozhatjuk.
Kelkáposzta burgonyával.
Hozzávalók:
60 dkg kelkáposzta, 30 dkg burgonya, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, só, majoránna, fűszerpaprika.
A kelkáposztát leveleire szedjük, annyi sós forró vízben főzzük meg, amennyi ellepi. Hozzáfőzzük az apró kockára vágott burgonyát, majoránnával ízesítjük. Készre főzzük. Az olajat és a lisztet simára keverjük, a főzővízből keveset hozzákeverünk, fűszerpaprikával ízesítjük, összekeverjük a kelkáposztával, 10 percig takaréklángon főzzük.
Kelkáposzta kirántva.
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta, 2 db tojás, 5 evőkanál szójaliszt, 2 evőkanál texturált szójapehely, 1 l olaj, só.
A kelkáposztát forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük. Gerezdeket vágunk belőle, szójalisztben, tojásban, szójapehelyben megforgatjuk, bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Kelkáposzta tejfölösen.
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta, 3 evőkanál texturált szójapehely, 6 dkg margarin, 3 dl tejföl, só.
A kelkáposztát, forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük, megsózzuk a szójapehellyel, leöntjük tejföllel, rátesszük a margarin darabokat, előmelegített sütőben megsütjük.
Mid ezeket kínai kelből is ellehet készíteni.
Padlizsán kirántva.
Hozzávalók:
Személyenként 1 db padlizsán, 3 evőkanál szójaliszt, 2 tojás, 3-5 evőkanál texturált szójapehely, só, 1 l olaj.
A padlizsánt meghámozzuk, hosszában szeletekre vágjuk, megsózzuk, szűrön, letakarva lecsurgatjuk. Szójalisztbe, fölvert tojásba, szójapehelybe forgatjuk, bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Szójatepertő
Előző este 3 dl hideg vízbe áztassunk be 10 dg szárított szójakockát, és rakjuk a hűtőszekrénybe. Másnap reggel öntsük le a levét egy pohárba, és öblítsük át. Tegyünk rá 2 kávéskanál szójaízesítő fűszerkeveréket, majd töltsünk rá ugyanannyi tiszta vizet, mint amennyit leöntöttünk róla. Összerázva hagyjuk tovább ázni felhasználásig. Jó minőségű, nemesített szójakockánál az áztatóvizet nem szükséges leönteni. Az áztatást széles szájú, minél nagyobb felületű edényben végezzük, mert a fűszeres lét csak a szétterülő szójakocka tudja egyenletesen felszívni. Legalább egyszer keverjük át, hogy a fűszerek felszívódása hatékonyabb legyen. Enzimekkel kezelt, szénhidrogéneket nem tartalmazó nemes szója használata esetén a szójakockát legcélszerűbb mindjárt a serpenyőbe tenni, és az előírt mennyiségű fűszer belekeverése után fedővel letakarva sütésig áztatni. A megdagadt szójakockát az áztatóvízzel együtt néhányszor megkeverve, fedő nélkül pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Amikor már pezsegni kezd, öntsünk rá 1,2 dl étolajat, és gyakran megkeverve teljes lángon pirítsuk világos pirosra. A tűzről levéve keverjük még egy darabig, amíg a maradék olajat felszívja. Vigyázzunk, hogy túl sokáig ne süssük, mert rágós lesz. Ha pirítás közben kiszáradna, öntsünk rá még egy kis olajat, mert csak akkor lesz jóízű, ha a sütés befejezése után csillog a felülete az olajtól. A ropogósra sütött tepertőt friss kenyérrel, melegen tálaljuk. Zöldhagymával vagy zöldpaprikával és paradicsommal, illetve retekkel, télen pedig savanyúsággal fogyasztható. A szójatepertőt mindig frissen tálaljuk, mert ha lehűl, ehetetlenül keménnyé válik.
Mézes banánpuding
300 gr tofut összetörünk 100 ml mézzel, 1 evőkanál vanília őrleménnyel, illetve ennek megfelelő vaniliás cukorral. 3 érett banánnal mély keverőedényben magas fordulatszámon krémmé keverjük. A kész pudingot üvegkelyhekben jól lehűtjük (normál hűtőben min. 4 óra). Gyümölcsdarabokkal díszítve tálaljuk.
Tofu puding
450 gr tofut összetörünk fél pohár juharsziruppal vagy 100 ml mézzel, 6-7 szelet tejben áztatott korpáskenyérrel, fél pohár mazsolával, kávéskanál fahéjjal, csipetnyi szerecsendióval. 2 enyhén felvert tojással keverőedényben krémmé keverjük. Áttesszük egy tűzálló edénybe, és sütőben 30-40 percig sütjük.
Tofu fasírt
Hozzávalók: 70 dkg krumpli, 30 dkg tofu, 5 dkg mogyoró, só, őrölt bors, mustár, vegeta, snidling vagy újhagyma, petrezselyem, zsemlemorzsa, 1 db főtt tojás, pici fokhagymakrém
A tofut villával jól összetörjük, tegyünk bele vegetát, pici fokhagymakrémet, majd jól keverjük össze. Hagyjuk állni kb. 1 órát.
A burgonyát héjában megfőzzük, hámozzuk, majd szintén összetörjük.  Tegyünk bele sót, őrölt borsot, vegetát, mustárt, apróra vágott snidlinget vagy újhagymát, petrezselymet, tojást, mogyorót.  Természetesen az utóbbi 3-at is apróra vágva.
Keverjük össze. Majd tegyünk bele a tofut, és azzal is keverjük össze. Ha a massza túl lágy lenne, tegyünk bele zsemlemorzsát. Inkább legyen kicsit keményebb állagú, mert így nem esik szét sütéskor és nem fog szétrobbanni.
Készíthetünk belőle kis golyókat, fasírtformát, vagy ki mit szeret. Megforgatjuk zsemlemorzsába, majd forró olajban aranybarnára sütjük. Sütésnél vigyázzunk, mert ha túl nedves a massza fröcsköl, pattog össze-vissza.
Sült zöldség tofuval
Hozzávalók: 1 db hagyma, 10 dkg tofu, 1 evőkanál szójaszósz, Olaj, 1-1 kávéskanál majoranna, borsikafű, vegeta, só, őrölt gyömbér, 40 dkg zöldség, ami lehet brokkoli, kelbimbó, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, sárgarépa, lehet 1 féle vagy 3-4 féle zöldségből is, ki mit szeret.
Tegyünk a lábasba olajat, bele az összevágott hagymát, kicsit kevergessük, majd bele az összevágott zöldségeket. 3 percig sütjük, utána tegyük bele a kockára vágott tofut és a szójaszószt, végül a fűszereket. Alaposan keverjük össze és kb. 1 perc múlva készen is van.
Tofu
Ősi, távol-keleti szójatermék, a szójából előállítható legértékesebb élelmiszer.
A japán és kínai mitológiában egyaránt - egymástól függetlenül - szerepel az ÖT SZENT MAG fogalma. Ebből csak kettő azonos: a rizs és a szója. Az e területeken ismert ősi szójatermékek már a 70-es években meghódították az USA-t és Nyugat-Európát, de hozzánk csak 1990 után jutottak el.  Ezek közül a TOFU a legnépszerűbb. Kínai, japán koreai vendéglőkben az ínyencségek között található, de egészségvédő, gyógyító hatását is elismerik. A TOFU abban különbözik a ma divatos reform-élelmiszerek többségétől, hogy gyártása több mint 2000 éve ismert Távol-Keleten, ahol ma is értékes, kedvelt élelmiszer.
A húsmentes táplálkozás legfontosabb fehérje forrása.
Szénhidráttartalma 1 % alatt van, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Valódi húspótló: fehérjetartalma megfelel például a marhafelsálénak.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal