Gránátalma
E vonzó külsejű vörös-arany színű gyümölcs belsejében ehető krém-fehér magvak vannak, melyeket áttetsző kárminvörös védőréteg burkol. Húsa lédús, üdítő hatású.
Perzsiából származik, de a századok során számos kultúrában és vallásban játszott fontos szerepet és - sok magja miatt - a termékenység szimbóluma volt.
Európában egészen a reneszánszig orvosi célokra használták.
Manapság Amerikáig, Ázsiáig mindenfelé termesztik - ahol a klíma kedvez neki.
Sárgadinnyék
Az eredetileg Ázsiából vagy Afrikából származó növényt Kínában legalább 3000 éve termesztik. Ezek a fajták még kesernyések voltak, leginkább az uborkához hasonlítottak, nem is igen fogyasztották ezeket nyersen.
A nemesítésnek köszönhetően egyre finomabb fajták jöttek létre, melyek közül néhány fajtát a mórok magukkal vittek spanyol földre, ahonnan előbb Olaszországba, majd a XV. században Franciaországba kerültek.
A zamatos dinnyék legfinomabbak önmagukban, nyersen, esetleg gyümölcssalátának elkészítve, de szalámival, sonkával is kitűnőek.
Csipetnyi só, bors, vagy gyömbér meglepő módon elerősítheti ízüket.
A kisebbek félbevágva, fagylaltokkal, málnakrémmel töltve, jól behűtve csodálatos csemegeként szolgálnak. Az igazi ínyencek portói borral is megöntözik.
A hideg csirkesült, rák, vagy más tengeri fogás ízvilágát ugyancsak felerősítik a majonézzel leöntött dinnyedarabkák.
A legmutatósabb desszert, ha különféle színű dinnyéket golyó alakúra formázunk és így keverünk belőlük salátát, kevés cukorral megszórjuk, mentalevéllel díszítjük és jól lehűtve kínáljuk.
Sárgadinnyelé
1 kg dinnye, 1 citrom, 30-40 dkg cukor.
Feldaraboljuk a kimagozott, meghámozott sárgadinnyét. Megszórjuk a cukorral, belecsavarjuk a citrom levét.
Összekeverjük.
Uborkásüvegben 3-4 napi napos helyen tartjuk.
Apró lyukú szűrőbe vagy vászonba öntjük és megvárjuk, míg magától lecsöpög.
Palackokba tesszük, vízfürdőben átgőzöljük.
(Gyerekkoromban sokat készített ilyet a Nagyi, én bizony még nem próbáltam, de most megteszem.)
A pépből dzsemet főzhetünk (esetleg kevés cukrot tehetünk még hozzá) magában vagy más gyümölccsel összefőzve.
Görögdinnyék
Bár hazájuknak többen Indiát tartják, mégis valószínűbb, hogy eredeti élőhelyük a trópusi Afrikában keresendő.
Annak ellenére, hogy már az ősi egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották, Európában a XIII. századig teljesen ismeretlenek voltak. Később Itáliában San Lorenzo mártíromságának a szimbólumává váltak - ennek köszönhető, hogy a szakácsok védőszentje tiszteletére Firenzében minden év augusztusának tizedik napján rendezett ünnepség elképzelhetetlen méretű dinnyelakoma-orgiákba torkollik.
Rengeteg fajtája van, az óriástól, az aprócskáig, a sárga húsútól a narancsszínűn át a pirosig. Héja világoszöld, vagy sötét zöld csíkokkal mintázott, vagy egészen feketészöld.
A kiváló szomjoltó görögdinnyét legtöbbször magában fogyasztjuk.
Húsából vágott kockák vagy golyócskák mutatós elemei a gyümölcssalátáknak, bóléknak.
Héja pácolható, savanyítható, kandírozható, befőttnek elkészíthető.
Pirított magjai élvezetes rágcsálnivalók.
Dinnyetrió
1 kg görögdinnye, 0,5 kg sárgahúsú, 0,5 kg zöldhúsú sárgadinnye, 4-6 ek. gyömbérszirup.
A kimagozott dinnyéket cikkekre vágjuk, majd lehetőleg egyforma kockákra.
Összekeverjük a sziruppal, és jól behűtjük.
Kínálhatjuk tejszínhabbal, fagylalttal, száraz aprósüteménnyel.
Görögdinnyehéj befőtt
1 kg tisztított dinnyehéj, 1 kg cukor, 2 dl víz, 1 citrom leve, vaníliadarabka, 5-6 szegfűszeg, ecet, víz.
A dinnye húsát úgy vágjuk ki, hogy kevés (1-2 mm) piros / sárga rész is maradjon a héjon.
Egészen vékonyan hámozzuk le a kemény héjat.
Vágjuk egyenletes kockára.
Forraljunk fel víz és ecet fele-fele arányú keverékét, tegyük bele a héjat és az újraforrástól számítva főzzük 2-3 percig.
Tegyük azonnal hideg vízbe és rögtön utána szűrjük le róla a vizet.
Készítsük el a szirupot, a fűszereket is beletéve. Addig főzzük folyton keverve, míg a vizet elfövi.
Beletesszük a dinnyét, addig főzzük, míg átlátszó lesz.
Langyosan tesszük üvegekbe. 10 percig gőzöljük.
Szőlők
A legrégebben "háziasított" növények, s azok voltak már akkor is, amikor Noé elültette kertjének első tövét az Araráton.
A Kaukázusban már a kőkorszakban termesztették a vadszőlőt, s nem kellett ahhoz túl sok idő, hogy felfedezzék, miként készülhet belőle bor.
Természetesen már az ősi egyiptomiak is kedvelték ezt az italt, bár a kezdeti időkben főleg templomi rítusok során fogyasztották.
Az ókori görögök és rómaiak nagy rajongói voltak úgy a gyümölcsnek, mint erjesztett levének. Ők találták fel a szőlőszemek aszalását is.
Fahordókban elsőként a gallok érlelték a kipréselt szőlőlevet.
A középkor folyamán pedig nem egy kolostor tett szert hírnévre borának köszönhetően. Ugyancsak a derék szerzetesek préseltek először a gyümölcsből ecethez hasonlító, savanyú verjust.
A XIX. századi viktoriánus Angliában szintén nagy keletje volt a szőlőnek.
Ebben az időben, Franciaországban az uvariumok - a teljes egészében szőlőre és levére alapított gyógyfürdőprogramok - divatja hódított.
Rengeteg fajtája van, csoportosítása több szempontból történhet, pl.: magos-magtalan, fehér-sötét-muskotályos, csemege-bor.
A szőlők királyai a csodálatos illatú, nektárszerű zamatú muskotályos szőlők. A legjobbakat üvegházakban termesztik. Általában nagy szeműek.
Igen tápláló gyümölcsök, cukrokban, káliumban, vasban, rostokban gazdagok.
Mazsolák
A legfinomabb mazsolákat a napsugarak aszalják meg.
A mesterségesen aszalt mazsolák általában tisztábbak, de nagyon fontos szabály, hogy fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni.
Szőlőmagolaj *
Kipréselt magjaiból nagyon halvány, különösen finom olajat préselnek. Főleg salátákhoz, olajos öntetekhez használatos, de főzni is lehet vele. Sütéskor vigyázni kell, hogy 200 foknál ne hevítsük melegebbre.
A szőlő felhasználható salátának, köretnek - főleg nehéz húsokhoz, töltelékekbe - baromfihoz, borjúhoz, lekvár főzhető belőle.
Szőlőzselé
A nagyon érett szőlőt kézzel összenyomkodjuk, tüll (organza) zacskóba tesszük és kicsepegtetjük.
1 kg léhez 45 dkg cukrot, 1 ek. citromlevet, késhegynyi reszelt citromhéjat teszünk.
Sűrűre főzzük (lehet hozzá adni zselésítőt is).
Langyosan üvegekbe töltjük, kigőzöljük.
(Ajánlom, tényleg finom, a Cora-ban kapható, kb. olívaolaj árban van. És olyan gyönyörű zöld színe van - mármint az üvegnek. Aki keresi, az olíváknál tegye, eddig csak 1 literest láttam.) |