Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
HÚSVÉTI ÉTELEK 2.


Rántott virsli
Személyenként 1-2 pár virsli (attól függ, milyen étvágya van a családnak) héját lehúzzuk, majd félbevágjuk a virsliket. Panírozzuk, mint a rántott husit: lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába. Forró olajban megsütjük.
Köretnek héjában főtt burgonyát adhatunk.
Ehhez megfőzzük az apróbb burgonyákat héjában (minél kisebb a burgonya, annál ízletesebb), megpucoljuk, hámozzuk, karikázzuk.
Öntetet készítünk rá: kevés mustárból, olajból, ecetből, melyet ízesítünk sóval és borssal. Ezzel leöntjük a burgonyát, a virslit forrón mellé tesszük, és már tálalhatjuk is. Virsli helyett használhatunk debreceni kolbászt is, az eljárás azonos, és az is finom.
Sajtos szendvics
Hozzávalók: 10 szelet zsúrkenyér, 15 dkg sajt, 8 dkg vaj, hónapos retek, 3 dkg krémsajt, 1 dkg pirospaprika.  A zsúrkenyeret vékony szeletekre vágjuk, és gyengén sózott vajjal megkenjük. A sajtot 10 vékony szeletre vágjuk, és a kenyér nagyságának megfelelően körülmetéljük, rátesszük a kenyérszeletekre. Karikára vágott re-tekkel és a krémsajtból készült, pirospaprikában meghempergetett kis golyócskákkal díszítjük. A megmaradt vajat egy kevés pirospaprikával megszínesítjük, s egy papírtölcsérrel körülspricceljük a szendvics tetejét.
Sajtos tészta
1/2 kg színes csavart tésztát (orsó) bő, forrásban lévő vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, forró vajra szedjük ki. 2 dl tejszínt lábasba öntünk, adunk hozzá 1-2 gerezd zúzott fokhagymát.
Lereszelünk 5 dkg márványsajtot, 5 dkg füstölt sajtot (Karaván), 5 dkg ementáli sajtot, 5 dkg parmezán jellegű sajtot.
Ezt hozzákeverjük a fokhagymás tejszínhez. Őrölt fehér borssal, és ha szükséges, pici sóval fűszerezzük. Sózással vigyázni, mert a sajtok sósak!
A mártást állandó keverés mellett összefőzzük, majd a tésztára öntjük és összemelegítjük. 5 dkg parmezán sajtot lereszelünk, ezzel meghintve tálaljuk.
Ez így önmagában is nagyon finom, laktató, de köretként is tálalhatjuk.
Sós mogyorós palacsinta
4 személyre
Hozzávalók: 2 tojás, 25 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál porcukor, kevés só, 5 dkg sós mogyoró (vagy sótlan és kevés só), 5 dkg reszelt ementáli sajt, 2 dl tejföl.
Előkészítés: a mogyorót megdarálom, vagy aprítógépben összezúzom. A palacsintamasszát a szokásos módon megkeverem, és a darált mogyorót is beleteszem.
Elkészítése: egyenként megsütöm a palacsintákat. Megkenem tejföllel, rászórom a reszelt sajtot, és szorosan összecsavarom, majd az előmelegített sütőben kissé átforrósítom.
60 perc
Tavaszváró makaróni
Hozzávalók: 1 csomag makaróni tészta (fél kg), 1 kis csomag mirelit zöldség, amiben van sárgarépa, kukorica, borsó, karfiol stb. (én spanyol mixet szoktam használni) 25 dkg darált hús, 1 nagy fej hagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
Ízesítéshez ízlés szerint só, bors, pirospaprika, oregano, ketchup, olaj.
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben a finomra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darálthúst, kis ideig együtt pirítjuk. Pici vizet öntünk alá, beletesszük a felengedett zöldséget.
Ízlés szerint fűszerezzük és fedő alatt rövid ideig készre pároljuk.
Amikor levesszük a tűzről, bőségesen keverünk hozzá ketchupot, majd a leszűrt tésztával összekeverjük, és vajjal kikent, morzsával beszórt tepsibe öntjük.
A tészta tetejét kevés tejföllel meglocsoljuk, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőben összemelegítjük. Addig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad.
Tejszínes-gombás "Penne"
Hozzávalók: 1 csomag (1/2 kg) "Penne" tészta (magyarul tollhegy), 25 dkg füstölt sonka vagy tarja, ha valaki nem szereti a füstös ízt, jó akár melyik sonka: Kapuvári, pulyka, stb. 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, 15 dkg trappista sajt, ízlés szerint só, bors, oregánó.
A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott sonkát és gombát. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk az 5 gerezd összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd sok oregánóval ízesítjük. Kb. 20 percig főzzük fedő alatt, kislángon.
Vizet nem kell alá tenni, mert a gomba enged annyit, ami elég.
Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, ráöntjük a sonkás-gombás keverékünket, a 3 dl tejszínnel fellazítjuk. Összekeverés után megszórjuk jó vastagon reszelt sajttal, pár percre bedugjuk a sütőbe, vagy a mikróba, hogy a sajt megolvadjon rajta.
Tejszínhabos sonkapástétom
Ha netán maradna a húsvéti sonkából egy serclire való, íme egy pofonegyszerű vacsorarecept. Bár első olvasatra lehet, hogy meghökkentőnek hat, ám aki egyszer kipróbálta, az elkészíti másodszor is. A maradék sonkát húsdarálón átnyomjuk, és igen gyöngéden elkeverjük 4 deci tejszínből habszifonban készült cukrozatlan, natúr tejszínhabbal. És kész. Külön ízesítés nem kell, mert a sonka többnyire önmagában is túl sós. Az eredmény egy halvány rózsaszínű, könnyű sonkakrém.
Tormatorta
4 személyre
Hozzávalók: 8 dkg juhtúró, 5 dkg margarin, 2 dl tejszín, 5 dkg ecetes torma (vagy frissen reszelt torma), 3 evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 1 csokor snidling, ízlés szerint porcukor, só.
Előkészítés: a tejszínt kemény habbá verem. A zselatinporra ráöntöm a tejet és feláztatom, majd nagyon kis lángon kevergetve folyósra oldom. A margarint szobahőmérsékletűre melegítem. A snidlinget finomra vágom. Egy kuglóf- vagy egyéb formát előkészítek, és folpack fóliával úgy bélelem ki, hogy pereme is legyen.
Elkészítése: keverőtálba teszem a juhtúrót és a margarint. Megsózom, és habosra keverem. Ezután hozzáadom a reszelt tormát, kevés porcukrot és a snidlinget, majd egy percig tovább keverem. Végül beleforgatom a tejszínhabot és a még langyos zselatinos tejet. Az egészet belesimítom a formába. Tenyérrel alulról kissé megütögetem, hogy jól kitöltse a formát, majd a tetejét is befedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztem. Tálalás előtt tálra borítom, a fóliát a tetejéről óvatosan lehúzom, és cikkekre vágom, mint a tortát szokás.
30 perc
Virslis kocka
1 csomag (fél kg) széles metélt tésztát sós vízben megfőzünk. 4 pár virslit megfőzünk, felkarikázunk. 2 tojás sárgáját kikeverem 1 pohár tejföllel, ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával, vegetával.
A fehérjét felverem habbá, beleöntöm a tejfölös masszába, majd a virslit és a tésztát is óvatosan belekeverem.
Közepes méretű tepsibe öntöm (ez legyen jó alaposan kivajazva és zsemlemorzsával megszórva). Tetejét megszórom zsemlemorzsával, majd előmelegített sütőben kb. 1/4 óra alatt szép pirosra sütöm.
Kockára vágva tálaljuk.
Ha gazdagabban akarjuk adni, mehet a tetejére reszelt sajt, amit a nagyobb lyukú reszelőn reszelünk (alma reszelő). Legjobb hozzá a Karaván füstölt sajt, de aki a füstös ízt nem szereti, hagyományos Trappistát is tehet rá.
Virsli helyett bármilyen más felvágottat is felhasználhatunk, vagy akár még fasírozottat is. Az eljárás azonos a leírtakkal.


Édességek, sütemények
Bácskai vőlegényfogó
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 2 tojás, tejföl, só.
A töltelékhez: 20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, só, a kenéshez tojás. 
Sós omlós tésztát készítünk. A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk.  Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet sót hozzáadva jól összekeverjük. A két tojásfehérjét habbá felverve adjuk hozzá.  A tésztát vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és buktaformára összetekerjük.  Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük, Melegen, hidegen is kitűnő, teához vagy borkorcsolyának is tálalható.
Bécsi kuglóf
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, só, 10 dkg édes-, 1 dkg keserűmandula, citromhéj, szerecsendió.  Az élesztőt langyos tejben feloldjuk. A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk.  Ezután beletesszük a lisztet, 1.5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik. Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót. A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna.  Ha megkelt, nem túl erős tűznél, 1/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.
Burgonyatorta
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 2 evőkanál kakaó, 3 dkg margarin, 3 kanál finom maceszliszt.
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük.
Csodasajtos sós sütemény
2 gáztepsinyi
Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt (ementáli, füstölt, trappista stb. vegyesen), 25 dkg sütőmargarin, 25 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 1-1 teáskanál sütőpor és só, 1 mokkáskanál törött bors, a tetejére 1 tojás és ízlés szerint mák, szezámmag, reszelt sajt, durvára darált dió.
Előkészítés: nagy tálban egyszerre összegyúrom a sajtot, a lisztet, a margarint és az összes hozzávalót, ezután a cipóba formált tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és rudakat vagy kis pogácsákat formázok belőle. (Nem szükséges pihentetni.)
Elkészítése: sütőlemezre rakom, tetejüket reszelt sajttal, szezámmaggal, mákkal, dióval meghintem, és forró sütőben, kis lángon megsütöm. A még forró süteménnyel bánjanak óvatosan, mert törik! Dobozban tárolva semmit sem veszít a minőségéből, még hónapok múlva is friss.
120 perc
Diós-mákos patkó
Hozzávalók: 30 dkg vaj, 1½ evőkanál cukor, 7 tojássárgája, 3 dl tej, 1.5 dkg élesztő, 1,5 kg liszt, só.  A vajat, cukrot egy csipet sóval habosra keverjük.  Hozzátesszük egyenként a tojássárgákat, majd a tejet, amiben feloldjuk az élesztőt. Végül az egészhez hozzáadjuk a finomlisztet. Fakanállal vagy kézzel jól kidolgozzuk, és gyúródeszkára téve háromszor kinyújtjuk, közben mindig egy fél órát pihentetjük. A harmadik nyújtás után annyi cipóra osztjuk, ahány patkót akarunk, és így megint egy fél órát pihentetjük. Késfok vastagságúra nyújtjuk, és megtöltjük az alább leírt dió- vagy máktöltelék-kel. Patkó alakúra formáljuk, megkenjük tojással, egy-két helyen megszurkáljuk, hogy föl ne repedjen, tepsibe tesszük, és 15 percig még pihentetjük. Újra megkenjük, és meleg sütőben közepes lángon megsütjük.  A diótölteléket cukros tejben megfőzött őrölt dióból, reszelt citromhéjból, egy kevés vaníliából csináljuk, és aztán belekeverjük a mazsolát és a szükséges porcukrot.  A máktölteléket hasonló módon készítjük el.
Erdélyi kuglóf
Hozzávalók: 10 dkg Rama margarin 4 db tojás sárgája 8 dkg Koronás aranybarna cukor 6 dkg akácméz (2 evőkanál) 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, Vaníliás porcukor
A margarint a tojások sárgájával, a Koronás aranybarna cukorral keverje habosra. Adjon hozzá két evőkanál mézet és a citrom levét. Öntse hozzá a cukorral, langyos tejben felfuttatott élesztőt. A diót darálja meg, keverje össze az őrölt fahéjjal ízesített finom kukoricaliszttel, és az egészet adja hozzá az élesztős-tojássárgás masszához. Öntse margarinnal kikent, lisztezett kuglófformába, és egy fél órás kelesztés után süsse meg 180 °C-os sütőben. Hústűvel megszúrva ellenőrizheti, átsült-e a kuglóf. Ha kész, pihentesse kicsit, majd szórja meg vaníliás porcukorral.
Remek látványt nyújthat a kuglóf, ha még olvasztott csokoládéval is áthúzza.
Hagyományosan cserépedényben sül az erdélyi kukoricás-diós kuglóf. Húsvéti karácsonyi, pünkösdi, névnapi étkezések befejező fogása. Cserépedény híján jénaiban, fémformában is sütheti - bárhogy is készül, fenséges sütemény.
Foszlós kalács, tojással
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 6 keménytojás, 1 tojássárgája a kenéshez.
 A lisztet szitáljuk egy tálba, közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele az egy kiskanál cukorral elkevert 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztőt, keverjünk hozzá egy kis lisztet, annyit, hogy galuska sűrűségű kovászt kapjunk, szórjuk be liszttel, és letakarva kelesszük kétszeresére (kb. 25 perc lesz).
Ha megkelt a kovász, adjuk hozzá a maradék tejet és cukrot, a tojássárgákat és a sót, dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk bele az olvasztott - de nem meleg - vajat, addig gyúrjuk, amíg szép hólyagos nem lesz. Tetejét szórjuk be liszttel, és letakarva langyos helyen kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át és osszuk három részre, sodorjunk belőle hengereket, és fonjuk meg. Egy tortaformát vajazzunk ki, tegyük bele a tésztát, takarjuk le és kelesszük addig, amíg a tészta el nem éri a forma peremét. A keskenyebbik végén szúrjuk ki a keménytojásokat, olajozzuk be, és laposabb végükkel lefelé nyomkodjuk bele a tésztába. A tésztát - és csak a tésztát - kenjük meg tojássárgával, és előmelegített sütőben erős tűzön (200°C) süssük 40-45 percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza.
A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek.
Grízes ropogós
Hozzávalók:
500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző cukorral készített sárgabarack lekvár
Először készítsen nagyon sűrű tejbegrízt. A forrásban lévő tejhez vékony sugárban, állandó gyors keverés mellett szórja hozzá a búzadarát. Ha gyöngyözve forr a tejbegríz és a búzadara is eléggé megduzzadt, vegye le a tűzről, majd keverje el benne a sót és a Koronás porcukrot is. Hagyja teljesen kihűlni. Közben langyos tejbe áztassa be a mazsolát. A hideg tejbegrízbe keverje bele a vágott diót és a beáztatott mazsolát. A masszából készítsen ujjnyi vastag, 10-12 cm hosszú hengereket. Forgassa bele lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába. Forró olajban süsse aranysárgára. Szedje papírszalvétára, hogy az olajat leitassa róla. Szórja meg vaníliás cukorral, sárgabarack lekvárral tálalja.
Gyümölcsös mozaik
Hozzávalók: 3 nagy egész tojás, fél dl tej, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg vaj vagy margarin, 5 evőkanál finomliszt, 1/2 zacskó sütőpor, 40 dkg vegyes idénygyümölcs (amely lehet befőtt is), 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál só, a tepsihez margarin és zsemlemorzsa.
Egy hosszúkás, szögletes formát kikenünk, zsemlemorzsával beszórjuk és félretesszük. Az összes gyümölcsöt megtisztítjuk, vagy leszűrjük és kis darabokra vágva, kevés lisztben megforgatjuk.
A tojások sárgáit habosra keverjük a cukorral és a fűszerekkel, majd a tejjel felváltva adjuk hozzá a lisztet (sütőport elkeverni benne). A sűrű, sima masszába keverjük végül az olvasztott, de már hideg vajat, ezután beleforgatjuk a lisztbe mártott gyümölcsöket is. (Tetszés szerint bármilyen, nem nagyon puha gyümölcs is számításba jöhet.)
Az előkészített tepsibe simítjuk a masszát, majd a tetejét egyenletesen eligazítva, ráborítunk egy alufólia lapot, úgy tesszük be az előmelegített forró sütőbe. Közepes lángon kb. 10 percig, ezután kisebb lángon addig sütjük, amíg az illatát érezni kezdjük. Ekkor levesszük a tetején lévő lapot, és tűpróbáig folytatjuk tovább a sütést.
Forrón deszkára borítjuk, és kihűtjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Nagyon kiadós, jóízű sütemény, és ami fontos, hogy olcsó is.
Húsvéti briós
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 gramm só, 2 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja. (Ez a tészta egyébként a munka megkönnyítése érdekében készülhet készen kapható tésztaporból is.)
A húsvéti briós tulajdonképpen nagyon régi, hagyományos élesztős tészta, amelyhez az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a finom húsvéti kalács valamennyi, a fentiekben felsorolt alkotóelemét hozzáadva jól összegyúrjuk. Ezután a tésztát fél óráig olyan helyen pihentetjük, ahol a hőmérséklet nagyjából 25 Celsius-fokos. A szépen megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, egyenként rúd alakúra kisodorjuk, majd a két végét megfogva, egy laza, lengető mozdulattal összesodorjuk, és ügyességünktől függően úgy bújtatjuk át a végeket egymáson, hogy amikor kisült, minden briós közepén egy hímes tojás elhelyezésére elegendő hely maradjon. Nagyon mutatós, gusztusos locsolóajándék.
Húsvéti csokoládétorta (Bajram Pasta)
Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak.
Elkészítés: Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi forró vízzel, krém sűrűségűvé keverjük. Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd habosra keverjük. Beleadjuk a tojás sárgákat, a sót, és kb. 10 percen átkevergetjük. Ha a massza már sima, lassan állandó keverés mellett, hozzáadagoljuk a csokoládét. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a konyakot, és az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tortaformába öntjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a tortát két lappá vágjuk, megtöltjük, és kívül is bevonjuk a csokoládé krémmel.
Csokoládékrém készítése: a vajat gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, és azzal együtt habosra keverjük ki.
Hozzáadjuk az ugyancsak gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét, és simára keverjük. A még meleg töltelékhez állandó keverés közben apránként annyi konyakot adagolunk, hogy az kihűlés után, krém sűrűségű legyen.
Húsvéti finom briós
Hozzávalók: 45 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve. 8 deka vaj, 6 deka cukor 1/2 citrom reszelt héja, 3/10 liter tej 6 tojássárga, 5 deka liszt, a későbbi hozzákeveréshez, 10 deka mazsola; mandula és kristálycukor a meghintéséhez.
Készítése: A vajat a cukorral és tojássárgával habosra keverjük, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet adjuk hozzá. Most deszkára borítjuk és beledolgozzuk az 5 deka lisztet és a mazsolát. Briósokat fonunk belőle, megkenjük tojássárgával, megszórjuk a cukros mandulával és középerős tűznél megsütjük.
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg Beghin-Say porcukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, reszelt citromhéj, cukrozott narancshéjdarabok, vagdalt dió, mogyoró, mandula, mazsola, fahéj.
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, a Beghin-Say porcukrot egy tojással, langyos tejjel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval összekeverjük, s az egészet a liszttel közepes keménységű tésztává gyúrjuk, s tálba téve kelesztjük. Akkor kelt meg, amikor a térfogata kétszeresre nőtt. Ez után szellőztetjük a tésztát oly módon, hogy a gyúródeszkán kézzel szétnyomkodjuk, s közben belenyomkodjuk a cukrozott narancshéjat, mazsolát, diót, mogyorót, reszelt citromhéjat, újra átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyenlő darabra vágjuk, kisodorjuk és összefonjuk. A tetejét tojással bekenjük, még egy kis ideig kelesztjük, újra megkenjük tojással, és beszórjuk a vékonyra szeletelt mandulával. 180-200 fokos sütőben kezdjük sütni, de amikor a kalács elérte a végleges magasságot: a sütőt 160 fokra állítjuk, s cukrásznyelven szólva, így húzatjuk ki a tésztát, és szép pirosra sütjük.
Húsvéti kalács 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj.  Egy kg langyos lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, s ha szépen elválik a kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük.  Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk fel.
Húsvéti kalács 2.
1 kg lisztbe keverve 1 tojássárgáját, 1 kk. sót, 1 ek. porcukorral ízesített 2 dl langyos tejben futtatott 3 dkg élesztőt, 1 ek. tejfölt, 1 ek. porcukrot, 5 dkg vajat, 6 dl langyos tejet, addig gyúrjuk, míg el nem válik a táltól, majd apránként 3 ek. langyos vajjal jól eldolgozzuk. Kissé lisztezve lefedjük, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán 5 egyforma cipóra osztva azonos méretű rudakká sodorjuk. Belőlük fonjuk a kalácsot. Jól zsírozott tepsiben még kelesztjük, majd felvert tojással kenve sütőbe rakjuk. Lassú tűzön átsütjük.
Húsvéti nyuszi briós
Hozzávalók:
Briós tészta: 50dkg liszt, 5 dkg Koronás Finom Kristálycukor, 6 dkg Ráma margarin, 1 db tojássárgája, 2,5-3 d1 tej,  2 dkg élesztő,  só, 1 db tojás a sütemény lekenéséhez
A lisztet és tejet fellangyosítjuk, hogy hamarabb megkeljen a tészta. Az élesztőt a cukor felével elkeverjük, mikor elfolyósodik, kevés langyos tejjel és kis liszttel kovászt készítünk. Ha a kovász térfogata duplájára nő, hozzáadjuk a többi előmelegített liszthez, és a langyos tojásos tejjel tésztát gyúrunk. Dagasztás közben a felolvasztott margarint bedolgozzuk a tésztába. Mikor a tészta elválik az edény falától és sima hólyagos a felülete, lelisztezzük, majd konyharuhával letakarva kelesztjük. 20-25 perc érlelés után átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük. Mikor megkelt, 4-5 dkg-os darabokat vágunk, kicipózzuk, kis zsemleformára gyúrjuk, pihentetjük. Miután sodorható ujjnyi vastagságúra nyújtottuk, a képen látható nyuszi alakra formázzuk. Lekenjük tojással, kelesztjük, 5 perc múlva ismét lekenjük és 200°C-on gőzmentes sütőben megsütjük. 
Húsvéti omlós krémes
Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.
Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, fél dl tej.
A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel.
Három tojás sárgáját simára keverjük, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál lisztet és 4 dl tejet. Majd az egészet alaposan simára keverjük, sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket habbá verjük, 8 dkg porcukrot keverünk hozzá, és azt a krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap közé kenjük. Csak másnap szeleteljük.
Húsvéti piskótatorta 1.
2 doboz babapiskóta (kb. 25 darab), kevés édes-rumos tej, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, három evőkanál kakaópor, három evőkanál tej, a tetejére citrommáz, tojáscukor.
  A vajat a porcukorral, a kakaóporral és a tejjel kikeverjük. Egy tortaforma szélére körös-körül édes-rumos tejbe mártogatott fél babapiskótákat állítunk fel, és a tortaforma alját is megmártott babapiskótával béleljük ki. Erre az egész krémet rákenjük, és megáztatott babapiskótákkal befedjük. A felső sor babapiskótát a kezünkkel szép simára egyengetjük, és leöntjük citrommázzal. Tojáscukorral díszíthetjük. Egy napig hideg helyen állni hagyjuk. Tálaláskor a forma karikáját lehúzzuk róla, és a forma lapjával együtt csúsztatjuk a tálra.
Húsvéti piskótatorta 2.
15 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 3 ek. kakaóport, 3 ek. tejet kikeverünk. Egy tortaforma szélére körbe édes-rumos tejbe mártott fél babapiskótákat állítunk, a tortaforma alját mártogatott babapiskótával béleljük ki. Erre rákenjük az egész krémet, megáztatott babapiskótákkal befedjük. A felső sor babapiskótát kézzel simára egyengetjük, leöntjük citrommázzal. Tojáscukorral díszíthetjük. Egy napig hideg helyen állni hagyjuk. Tálaláskor a forma karikáját lehúzva, a forma lapjával együtt csúsztatjuk a tálra.
Húsvéti tapsifüles
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg Koronás minőségi kristálycukor, 6 dkg Rama margarin, 1 tojássárgája, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő só,1 tojás
Az élesztőt keverje el a cukor felével, majd készítsen kovászt kevés tejjel és kis liszttel. Ha a kovász a duplájára nő, a többi hozzávalóval gyúrjon tésztát. Olvassza fel a margarint, dagasztás közben fokozatosan dolgozza a tésztába. Letakarva 20-25 percig kelessze. Ismét gyúrja át, majd vágja 4-5 dkg-os darabokra. Formázzon belőle kis zsemléket, és pihentesse tovább. 10-15 perc elteltével nyújtsa ujjnyi vastagságúra, vágja csíkokra, készítsen belőlük briósformát, továbbá készítse el a nyuszik fejét a fülekkel. Kevés tojással ragassza össze a "testrészeket", kenje meg tojással. 5 percig kelessze, majd ismét kenje meg. 200 °C-ra melegített (gőzmentes) sütőben szép aranysárgára süsse meg.
Mazsola szem: Nincsen nyuszi szem nélkül - még sült sem. A remekbe szabott sütemény nagyságától függően egy-egy szem mazsolával vagy szegfűszeggel adhat életet a finomságnak.
Húsvéti tojás kekszből
Dolgozzunk össze 50 dkg darált háztartási kekszet 1 ek. kakaóporral, 2 ek. rummal, 20 dkg porcukorral és baracklekvárral. A lekvárt csak apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza. Formáljunk belőle 20 tojást, mindegyikbe tegyünk 1 kimagozott meggybefőttet. A tojásokat forgassuk meg porcukorral elkevert kókuszreszelékben vagy tortadarában. Ha megszikkadtak a tojások, bevonhatók különböző színű cukor- vagy csokoládémázzal.
Húsvéti torta 1.
Hozzávalók: 14 deka vaj, 10 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 tojássárga, 3 szelet puhított csokoládé, 5 deka liszt, 5 deka Dr. Oetker-féle Gustin, 1/2 csomag De. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 10 deka mandula, 1/4 kg füge, 3 evőkanál tej, 3 tojásfehérjének habja; gyümölcsíz, húsvéti cukortojások.
A mázhoz: 3 szelet puhított csokoládé, 2 deka vaj, 15 deka cukor, 1/8 liter víz.
Készítése: A vajat, cukrot, vanillincukrot és tojássárgát habosra elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, azután a lisztet, Gustint, a sütőporral, majd a tejet, tojáshabot, legvégül a finomra vágott fügét és mandulát. Zsírozott, lisztezett formában 1 óráig középerős tűznél sütjük. A sütő ajtaját, csak 35 perc elteltével nyissuk ki először. Ha kihűlt, valami pikáns gyümölcsízzel töltjük és csokoládémázzal bevonjuk majd cukorkatojással díszítjük.
Máz: A puhított csokoládét a vajjal tálba tesszük. A cukrot a vízzel sziruppá főzzük és folytonos keverés mellett, a csokoládéhoz öntjük és addig keverjük az egészet, míg a kellő sűrűséget elérte.
Húsvéti torta 2.
Ennél az ünnepi tortánál tulajdonképpen nem lehet sem a hozzávalókat, sem azok mennyiségét pontosan megadni, mert nem egy bizonyos fajta tortáról van szó, hanem a torta külső képéről, díszítéséről. A belső rész lehet piskótalapok közé tett bármilyen töltelék, amit a család, vagy az, akinek kedveskedni akarunk vele, a legjobban szeret. A képen látható torta külső, dekoratív máza éppen dobostortát rejt, amelyet a cukrászmester húsvéti tojás alakúra formált. A lényeg a külső, a díszítés, amelyhez készen kapható fehér vagy színes marcipánt használhatunk. A marcipánt a gyúródeszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk, s a tortára ráborítva kézzel formázzuk. A további díszítések rajta az oldalán szintén marcipánból készültek, a tetején lévő virág azonban cukormáz-kompozíció, amelyhez egy tojásfehérje, 10-14 dkg cukorliszt és 2-3 csepp citromsav vagy ugyanennyi 20 százalékos ecet kell. A tojásfehérjét a cukorliszttel felverjük, hozzácsepegtetjük a citromsavat vagy ecetet, ételfestékkel színezzük, majd olyan alkalmas papírzacskóba töltjük, amelynek az egyik sarkába kicsi lyukat vágunk. Ezen át, finoman kinyomva, rajzolhatjuk a díszítéseket.
Húsvéti túrótorta
16 szelet
Hozzávalók: 1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott meggybefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, csipet só.
Mindkét doboz ananászbefőttet leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal üdítőital készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt turmixgépben összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát, papírral leszárítom. A tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a vaníliás cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az olvasztott, de már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és beleforgatom a kemény tejszínhabot.
A krémet rákenem a piskótalapra, és a tetejét kirakom a félretett ananászkarikákkal. A meggyszemeket belenyomkodom, és a süteményt a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor habszifonból nyomok rá tejszínhabot.
Kaviáros sós piskóta
1 rúd
Hozzávalók: a piskótához 2 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 1-1 mokkáskanál törött bors és só; a töltelékhez 5 dkg margarin, 5 dkg tejszín krémsajt, 5 dkg fekete vagy piros kaviár, 1 csokor snidling, néhány csepp citromlé, ízlés szerint só és törött fekete bors, a tepsihez 2 dkg margarin és 2 dkg liszt.
Előkészítés: a tojások sárgáit fehéredésig keverem a sóval, majd apránként hozzákeverem a tejet és a lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot verek. Egy kis tepsit vagy sütőlemezt a margarinnal kikenek, a liszttel meghintem.
Elkészítése: a tojásmasszát összeforgatom a tojáshabbal, és a kikent tepsire úgy kenem fel, hogy nagy, téglalap alakú tésztává süljön. Előmelegített forró sütőbe tolom, és a lángot azonnal takarékra csökkentem. 6-8 perc alatt szép sárgára sütöm. Egy konyharuhát bevizezek, alaposan kicsavarom, és a megsült tésztát azonnal ráborítom. A ruhával együtt csavarom fel, mint a rétest, úgy is hagyom kihűlni. A töltelékhez a margarint a krémsajttal, a citromlével habosra keverem, hozzáadom a sót és a borsot, végül a kaviárt és a finomra vágott snidlinget keverem bele. A már kihűlt tekercset óvatosan kicsavarom a ruhából, és egy alufólialapra helyezem. A krémet rákenem, majd ismét összecsavarom, és szorosan becsomagolom az alufóliába. A tetejét megnyomkodom, hogy a felesleges levegő kiszorulhasson belőle. Hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztem, de a mélyhűtőben is tárolható.
70 perc
Kuglóf
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 4-5 dl tej, 4 tojássárgája, 10 dkg margarin, egy csipet só, 1 csomag vaníliás porcukor, 5 dkg mazsola; a tetejére vaníliás porcukor.
Az élesztőt 2 dl édes tejben megkelesztjük. A puha margarint, a többi cukrot, a sót, a mazsolát, a vaníliás porcukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. Ezután tesszük bele a megkelesztett élesztőt, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Fakanállal vagy dagasztógéppel kidolgozzuk, és amikor már jó hólyagos, a zsírral kikent kuglófformába öntjük. (Kb. a forma feléig kell érnie a masszának.) Langyos helyen addig pihentetjük, míg a forma meg nem telt vele, akkor előre melegített sütőben kb. 40 percig először felső, majd mérsékelt alsó lángon sütjük. Tűpróbát végzünk, mielőtt kivennénk a sütőből. Ha megsült, azonnal kiborítjuk, és még melegen vaníliás porcukorral hintjük meg.
Márványos csokoládékrém
Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg fehér csokoládé, 5 dl krémjoghurt, 1 narancs lereszelt héja, 1 mokkáskanál vaníliaeszencia.
Az étcsokoládét és a fehér csokoládét külön kislábasokba tördeljük, majd forró víz felett felolvasztjuk. Mindkettőhöz hozzákeverünk 2,5 dl krémjoghurtot, valamint az étcsokihoz a narancs lereszelt héját, a fehérhez pedig a vaníliaeszenciát. Keverjük össze mind a kettőt, majd felváltva kanalazzuk őket 4 kis desszertes pohárba. Vékony pengéjű késsel keverjünk rajtuk egyet. Jól behűtve tálaljuk.
Macesztorta
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 kanál maceszliszt, 2 kanál darált dió.
A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, felverjük a tojáshabot, hozzáadjuk a maceszlisztet, a diót és a cukros sárgáját. Kikent, maceszliszttel megszórt tepsiben megsütjük.
Dió- vagy csokoládékrémmel megkenjük.
Diókrém: hozzávalók: 1 tojás, fél csésze cukor, fél csésze darált dió, 25 dkg margarin.
A tojást összekeverjük a cukorral és a darált dióval. Lábosban kis lángon összefőzzük, ha túl sűrű, kevés vizet öntünk hozzá.
Még forrón hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Hűtőben jól kifagyasztjuk, majd habverővel felverjük. Így sok laza tortakrémet kapunk. Ugyanígy készül a csokoládékrém, csak ebben az esetben a tojáshoz 2 kanál kakaóport keverünk.
Marcipán torta
Hozzávalók: 50 dkg marcipán massza, 19 dkg vaj, 20 dkg barnacukor, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 4 simára kevert tojás, 16 dkg rétesliszt, 2 kiskanál sütőpor, 40 dkg mazsola, 10 dkg félbevágott cukrozott vagy aszalt cseresznye, 2 evőkanál baracklekvár
1. Egy 17 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük. 30 dkg marcipánmasszát két alufólia lap között egy tányér segítségével 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk, körülvágjuk. Ugyanezt megismételjük a maradék marcipánmasszával.
2. A vajat a cukorral meg a reszelt citromhéjjal jó habosra keverjük, a tojásokat apránként beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és két evőkanálnyit a masszába forgatunk. A maradék lisztet a gyümölccsel összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. A massza felét az előkészített formába simítjuk, a vékonyabb (20 dkg-os) marcipánlapot ráfektetjük, lenyomtatjuk.
A maradék tésztamasszát rátöltjük, a tetejét elsimítjuk. A bemelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük, majd a meleget 150 C-ra csökkentve még 45-60 percig hagyjuk a sütőben. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortát a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni.
3. A torta tetejét baracklekvárral megkenjük, és a második marcipánlapot ráfektetjük, a szélét újunkkal kissé megnyomkodjuk, hogy cakkos legyen. A kész tortát grillsütőbe tesszük, hogy a teteje kissé megpiruljon, majd teljesen kihűtjük.
Porcukorral meghintjük, és apró marcipántojásokkal díszíthetjük. A torta derekára szalagot kötve még szebbé tehetjük ezt az ünnepi süteményt
Tárolás: Mivel ez a torta nem tartalmaz alkoholt, és marcipán a bevonata, akár négy hétig is frissen eltartható. Ha párás az idő, jól záródó fémdobozban, a hűtőszekrényben ajánlatos tartani.
Jó tudni: Ezt a gyümölcstortát Angliában hagyományosan húsvétkor, illetve anyák napjára készítik.
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Málnás habroló
Hozzávalók: 500 gr mélyhűtött vajas tészta 1 db tojás 250 gr tejszín 100 gr mélyhűtött málna 50 gr Koronás porcukor 15 gr zselatin por 1 dl víz 150 gr csokoládé 50 gr vágott mogyoró
Melegítse elő 200 °C-ra a sütőt (gázsütőjét a 3. fokozatra állítsa). Nyújtódeszkán sodorja ki a mélyhűtött leveles vajastésztát 3-4 mm vastagra. Kenje meg a felvert egész tojással, majd derelyevágóval vágja fel 3-4 cm-es csíkokra. Tekerje fel egy habrolócsőre úgy, hogy a tojásos felülettel felfelé 1/3-nyi részt takarjon el mindig a következő felcsévélt tészta. Sütőlapra téve süsse meg a felhevített sütőben. Így lesz igazán leveles.
Amíg sül, gőzfürdőn olvassza fel a csokoládét, a csomagoláson található utasítás szerint oldja fel a zselatint. A kisült habrolókat óvatosan vegye le a csőről, majd szabja őket egyformára. Két végét mártsa csokoládéba, majd mogyoróba.
A málnát Koronás porcukorral keverje pépes simára, majd keverje hozzá a feloldott zselatint, és a tejszínhabot is. Ezzel az ízletes krémmel töltse meg a tésztarolókat.
Tipp: Lehet sós is a finomság. Készítsen bele krémet sajtból, sonkából, gombából, spenótból, tojásból vagy túróból.
Nyuszi fészkek
Piskótatésztát, és vajas-krémet készítünk.  Pohárral kerekeket vágunk a süteményből, ha nem elég vastag, kettőt-kettőt összeragasztunk a krémmel, majd kívül is bevonjuk.  Kókuszdiót ételfestékkel megfestünk zöldre, megszórjuk vele a kis tortácskák tetejét, kistányérokra helyezzük őket, majd mindegyiknek a közepére egy kis halom tarka cukortojást rakunk.  Ha van elég, lehet egy néhányat a tányér szélén, köréje is rakni.
Peszahi almás rétes
Hozzávalók: 7 egész maceszlap, 1 kg hámozott, reszelt alma, 3 tojás, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, fél kávéskanál fahéj, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg, 4 dl bor, 2 evőkanál libazsír.
A tojásfehérjét felverjük, majd belekeverjük a darált diót, és a három kanál cukorral kikevert tojássárgáját. A reszelt almát cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Egy tepsi aljába bezsírozott, borral locsolt maceszlapot helyezünk, rátesszük a diós töltelék harmadát, lefedjük egy újabb maceszlappal. Erre is kevés bort öntünk, és rászórjuk az alma harmadát. Egy borral locsolt maceszlap, egy adag diótöltelék, macesz és almatöltelék következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó maceszlapot újra megzsírozzuk, kicsit több bort öntünk rá, hogy sütés közben meg ne száradjon. Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágjuk.
Pünkösdi sütemény
20 dkg vajat 30 dkg liszttel, 1 cs. Váncza-sütőporral, 10 dkg őrölt mogyoróval, 2 egész tojással, 10 dkg cukorral, és 1 citrom levével összegyúrunk. Késhát vastagságúra nyújtjuk, és késsel háromszög alakúra vágva, tejfölös tojással jól bekenjük, majd őrölt mogyoróval bőven megszórjuk. Közepes tűznél szép sárgára sütjük, és még melegen Váncza-vanilincukor és porcukor keverékével jól behintjük.
Rántott bárányszelet rántott zöldpetrezselyemmel
Elkészítési idő: 50 perc
Ajánlott ital: Homoki ezerjó
Sósperec
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, só, tejföl, 1 tojás.  A lisztet a vajjal, sóval, egy kevés tejföllel jól összegyúrjuk. A tésztából vékony csíkokat sodrunk, és apró pereceket formálunk belőle. Megkenjük tojássárgájával, és szép pirosra sütjük. Ekkor lisztből, tojásfehérjéből és sok sóból egy kis pépet keverünk, a pereceket befecskendezzük vele, és néhány percre visszatesszük a sütőbe.
Sós pogácsa
Hozzávalók: 56 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 tojás, 28 dkg vaj, só, köménymag, pirospaprika.
A vajat habosra keverjük egy kevés sóval. Majd belekeverjük a tojásokat, a tejfölt és a lisztet. Ha jó sűrűre kevertük, megdermesztjük, és gyúródeszkán kinyújtjuk.  Tetszés szerinti formákra kiszúrjuk, sütőpléhre helyezzük, megkenjük tojással, meghintjük sóval, köménymaggal, esetleg pirospaprikával. Meleg sütőben hirtelen megsütjük.
Szeder és fehér csokoládé parfé.
Legalább egy nappal előbb neki kell kezdeni!
Parfé: Fél kiló szeder (lehet fagyasztott is), 50 gr cukor, 1 evőkanál Créme de Cassis, vagy valamilyen gyümölcs likőr, 1/2 kávéskanál friss citromlé, 15 deka cukor, fél deci víz, 6 tojás sárgája, 70 gramm fehér csokoládé (ha lehet, Lindt), 2 kávéskanál vanília eszencia, 4 deci tejszín
Szósz: Fél kiló szeder, 50 gr cukor, 2 evőkanál likőr
Mixerben daráld le a szedret a cukorral, majd szűrd át, hogy a magoktól megszabadulj.  A pépből 3 1/2 decit beleteszünk egy lábosba (ha marad egy kicsi, az jó lesz a szószba) és ezt közepes lángon addig főzzük, időnként megkavarva, amíg kb. a negyede elfő (úgy 8 perc körül).  Hagyd kihűlni, keverd bele a likőrt és a citromlevet és tartsd a hűtőben, amíg szükség lesz rá.
A tojássárgákat a cukorral, és vízzel verd gőz fölött 8 percig, amíg kezd besűrűsödni (ha van elektromos habverő, lehet azzal verni először 4 percig, aztán csak kavarni). Akkor levesszük a gázról, belekavarjuk a megolvasztott csokoládét és a vaníliát. Mikor kihűlt, vigyázva belekeverjük a felvert tejszínhabot.  Ebből most 3 decinyit átteszünk egy kis tálba és belekeverjük a szederpürét.
Egy szögletes, keskeny, magas tálat kibélelünk vékony nejlonnal, beleöntjük a fehér massza felét, arra a szedres masszát, majd a többi fehéret.  Szépen lesimítjuk a tetejét és lefagyasztjuk (lehet akár két nappal előtte is lefagyasztani).
Tálalás előtt ledaráljuk a többi szedret a cukorral és likőrrel, leszűrjük (hozzátehetjük a maradékot is, ha még megvan...).
Akkor kiborítjuk a parfét egy szép tálra és szeletelve tálaljuk, egy kis szósszal leöntve.  Ha van friss szeder is, azzal lehet díszíteni, sőt esetleg még megmosott friss mentalevelekkel is.
Tejszínes ananászkocka
12 szelet
Hozzávalók: a tésztalaphoz 3 tojás, 10 dkg margarin, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál hideg víz; a krémhez 12 db ananászbefőtt-karika, 3 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 2 evőkanál zselatinpor, 1 evőkanál citromlé, kevés cukor, a tepsihez 3 dkg margarin, 1 evőkanál liszt.
Előkészítés: közepes nagyságú, alacsony peremű tepsi alját a margarinnal bekenem, liszttel meghintem. A tojásfehérjékből a cukor felével habot verek. A tejszínt is habbá verem. A tojássárgákat a cukor másik felével habosra keverem, hozzáadom a puha margarint és a vizet. Egy percig keverem. Kézi habverővel beleforgatom a lisztet, majd a masszát a kikent tepsibe simítom. Közepesen meleg sütőben kb. 15 percig sütöm. Konyharuhára borítom és kihűtöm.
Elkészítése: a krémhez a tejben simára keverem a pudingport, még 2 dl ananászlét hozzáöntök és megfőzöm a pudingot. Az ízét citromlével és kevés cukorral erősítem. A már kihűlt pudingba habverővel belekeverem az előzőleg 1 dl ananászlében kissé felmelegített, de már kihűlt zselatint és a tejszínhabot. A piskótalapra felkenem a pudingot. Szép sorjában elhelyezem rajta az ananászkarikákat, majd tetszés szerint feldíszítem. A hűtőszekrényben fél napig dermesztem.
12 kockára vágom.
70 perc
Vajaspogácsa
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 tojássárgája, egy fél dkg élesztő, tej, tejföl, 2 tojás a kenéshez.  A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztőt egy evőkanál langyos tejben feloldva, egy kevés sót, és tejszínt vagy tejfölt. Az egészet összegyúrjuk, és hidegre tesszük. Négyszögletesre nyújtjuk, gyengén megkenjük tojással, háromsorosan behajtjuk, és hidegre tesszük. Egy negyedóra múlva ismét kétszer hajtogatjuk, mindig gyengén megkenve tojással. Ezután megfelelő vastagságúra kinyújtva pogácsának szúrjuk ki, tepsire helyezzük, és tojással megkenjük. Ha a tojás megszáradt, újból megkenjük, és jó forró sütőben szép pirosra sütjük.

Italok
Bájital
Bizonyára érdekelni fogja kedves háziasszonyainkat, hogy elődeink, nagyanyáink miként főzték ezt az italt, ha férjük idegei elernyedtek, elbágyadtak. A recipe 1845-ben adatott nyilvánosságra Czifrai István szakácsmester jóvoltából. A recipe így hangzik:
Végy egy lat (egy lat = 1.75 dkg) fehér mákmagot, egy lat zabot, három lat törött borsot, kevés borágót és fehér mályvagyökeret, főzd mind együtt 3 itce (egy itce = 0,8 l) vízben egy álló óra hosszáig. Szűrd át szitán, adj hozzá 2 lat tengeri szőlőt és habzó liktáriumot. Ezt a ritkító, hívesítő italt ihatod álmatlanságban, mellgörcsben és bágyadtságban.
Forró tojásflip
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 2 dl rum, 1 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, 6 dl tea.
A tojássárgákat a porcukorral keverjük simára. Öntsük bele a forró rumot, amelyet vaníliával forraltunk fel. A tojást töltsük 6 pohárba, és mindegyiket öntsük fel 1 dl teával.
Keserű gyomorjavító likőr
Sokan nem kedvelik sem a seprő-, sem a törkölypálinkát. Különösen ez utóbbit nem szívelik jellegzetes illata és zamata miatt. Ez utóbbi okból sem az egyik, sem a másik likőrkészítésre fel nem használható. Rendszerint tisztán egymagában fogyasztják. Azonban keserű ízű, étvágyjavító likőr készítésére mind a seprő-, mind a törkölypálinka felhasználható a következő módon.  Megfelelő űrtartalmú üvegbe tegyünk 10 g durván megzúzott tárnicsgyökeret, 100-100 g finomra felvágott szárított narancshéjat és ezerjófüvet, valamint 5-5 g durvára tört fahéjat és szegfűszeget.
Ezekre ráöntünk 2 l 50 fokos seprő- vagy törkölypálinkát, s az egészet naponta egy-kétszer felrázva, hat napig melegebb helyen, pl. a konyhában állni hagyjuk. Ez idő elteltével lefejtjük a folyadék tisztáját, a maradékot pedig kipréseljük, s az utóbbi levét is a többi folyadékba öntjük.  Ezután melegítve feloldunk 1 kg cukrot 5 dl vízben, és a cukoroldatot még melegen a szeszes kivonatba öntjük.  A jól összekevert folyadékba keverünk még egy csapott evőkanál égetett magnéziát, evvel jól összerázzuk, és nyolc-tíz napig állni hagyjuk, majd szűrőpapíron átszűrjük. Ily módon kellemes, de igen keserű likőrt kapunk.  A kipréselt maradékot újból felöntjük 2 l seprőpálinkával, és a továbbiakban éppen úgy járunk el, mint korábban. Ezáltal kevésbé keserű ízű likőrt kapunk.  Ezen keserű ízű likőr elkészítéséhez használhatunk 50-55 fokos szilva-, körte- vagy ringlószilva-pálinkát is.
Narancslikőr
Egy l 96 fokos szeszt 1 l forralatlan tejjel, 60 dkg, apró darabokra vágott narancshéjjal és 3 dl vízzel felfőzünk.  Hetvenöt dkg porcukorból szirupot főzünk, mindezt ötliteres üvegbe helyezzük. Utána lekötjük, 8 napig mindennap jól összerázzuk, és meleg helyen tartjuk. Azután félretesszük. Hat-nyolc hét után teljesen letisztul. Megszűrjük, üvegekbe dugaszolva eltesszük.
Hasonló módon készíthetünk mindenféle likőrt, a leírt anyagokhoz természetesen mindig más ízesítőt adva. Az elkészítési mód mindegyiknél azonos. Minél tovább hagyjuk állni, annál finomabb likőrt kapunk. 
Meggylikőr: 80 dkg kimagozott cigánymeggyel készítjük, 5 dkg meggymagot is tehetünk bele, ettől egy kis sós-kesernyés ízt kap.
Kakaólikőr: 20 dkg, 3 dl vízben megfőzött kakaóból és 10 dkg barnára pirított, megtört mogyoróból készítjük.
Szerelemvíz
Két lat fahéj töretik össze, fél lat szekfűvirág, ugyanennyi szerecsendióvirág, és két lat levendulavirág. Ezután, 4 lat keserűmandola töretik meg, de nem zúzatik szét, és egy fertály font (1 font = 0.56 kg) citromhaj is apróra vágatik. Mindezt összevegyíti az ember, s öblös üvegbe teszi, mire két és fél pint (1 pint = 1.415 l) borszeszt tölt, s az üveget jól bekötözvén két hétig a nap melegén teszi ki, s ha ez nem történhetik, oly helyre teszi, hol egyforma melegség éri.  Eltelvén az idő, a tiszta folyadék leöntetik, a megmaradt jól kinyomatik, s egyszersmind három font cukor két pint vízzel felolvasztatik, jól lehaboztatik, s amavval összetöltetik, ráadásul még egy itce muskotály bor töltetvén, néhány szemer (gran) ámbrával. Így jól bekötözve még néhány hétig hagyatik, azután leszűretik, s aranysárga szín adatik neki, következő módon: vesz az ember kevés valódi arany-lemezt, kis darabokra vágja, s egy üveg mozsárban bor-szesszel jól eldörzsöli. E folyadék a likőrbe öntetik, midőn ez már egészen tiszta, s ezután palackokba töltetik.
Tejes-jegesfrissítő
Egy liter felforralt forró tejszínbe vagy tejbe beleteszünk 3-4 púpozott kávéskanál jó minőségű teát, ismét felforraljuk, és 6-7 percig letakarva állni hagyjuk. Leszűrjük, ízlés szerint édesítjük, és konyakkal ízesítve, használatig hűtőszekrénybe tesszük.
Tejszínes pálinka
Egy nagy likőrös poharat háromnegyed részig megtöltünk barack- vagy szilvapálinkával, és feltöltjük nyers tejszínnel.
Vörösborlikőr
Hozzávalók: 5 dl finom vörös bor, 45 dkg cukor, egy fél rúd vanília, 6 dl rum.
A borban felforraljuk a cukrot és a vaníliát. Ha eléggé megsűrűsödött, lehűtjük, és elkeverjük a jó minőségű rummal. Ha túl erős, lehet vízzel hígítani. Minél jobb minőségű a bor és rum, minél tovább áll, annál finomabb.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!