Levesek
Hideg, kapros csillagtökleves
Hozzávalók: 1 közepes (kb. 40 dkg) csillagtök só, diónyi vaj 1 nagy csokor kapor 1 evőkanál liszt vagy 1 púpozott kiskanál étkezési keményítő 1 dl tejföl ecet
A csillagtököt félbevágjuk, magos belsejét kikaparjuk, majd húséból karalábévájóval kis gömböket formázunk. (Készíthetjük úgy is, hogy a csillagtököt meghámozzuk, és húsát másfél centis kockákra vágjuk.) A gömböket, illetve a kockákat 1,2 liter sós vízben puhára főzzük. Ezután a vajon a lisztet aranysárgára pirítjuk, az apróra vágott kaprot hozzáadjuk, majd egy kevés hidegvízzel elkeverjük, és a levest berántjuk. A tejfölt néhány kanálnyi levessel simára dolgozzuk, (ha étkezési keményítőt használunk, ebbe szórjuk) és ezt is beleöntjük. Még egyszer felforrósítjuk, ha kell utánasózzuk, és néhány csepp ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk. Jól kihűtjük, csak azután tálaljuk. Kitűnő üdítő leves meleg nyári napokon, de természetesen melegen is fogyasztható. aki szereti a krémleveseket, turmixolhatja, vagy szitán át is törheti.
Elkészítési idő: 25 perc
Krémleves bébitökből
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc
400 g bébi- v. spárgatök, héj és mag nélkül, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 5/8 I víz, 1 I húsalaplé, 1/8 I tejszín, só, cayenne-i bors, 4 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl
TIPP: A húsalaplét helyettesíthetjük zöldség alaplével, ha vegetáriánus is étkezik velünk.
1. A bébi- vagy spárgatök húsát felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A vajat edényben felolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne.
2. A tök húsát hozzáadjuk, és vízzel feleresztjük. Hozzáadjuk a hús- alaplét is, majd a levest lefedve 15 percig csendesen főzzük.
3. A levest finomra pürésítjük, és tetszés szerint még szűrőn is átpasszírozzuk. Utána hozzáadjuk a tejszínt. Végül a levest sóval és egy kevés cayenne-i borssal fűszerezzük, majd újra felforraljuk.
4. A levest 4 tányérba merjük. 1-1 evőkanál tejfölt teszünk a tetejére, és késheggyel kissé megkeverjük. Azonnal tálaljuk
Kókuszos tökleves
Hozzávalók (6 személyre): 2 kg puha húsú tök, só, 2 evőkanál cukor, 13 dkg újhagyma, 10 dkg cseresznyeparadicsom, 12 db garnélarák (feje és páncélja nélkül), 6 db kicsi tök a tálaláshoz. 4 dkg őrölt szezámmag, 4 dl nem édesített kókusztej, 6 dl narancslé, 1 csomó zöld koriander, 5 dkg friss dörzsölt gyömbér, 1 db kockákra vágott chilipaprika, 1 zöld citrom leve és finomra reszelt héja, friss, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál őrölt paprika.
A tököt hasábokra vágjuk, magozzuk ki és hámozzuk meg. Sóval és cukorral egy lábasban keverjük össze, és az előmelegített sütőbe tesszük, és 200 °C-on 30-40 percig sütjük. Utána finoman keverjük püré állagúra. Az újhagymát vágjuk finom karikákra, valamint a paradicsomot felezzük, a garnélarákot kifejtjük páncéljából, és a húsát kikaparjuk.
A kicsi tökök tetejét vágjuk le és belezzük ki, majd a kivágott felületen keresztül a szezámot rakjuk bele. 10 percig 200 °C-on melegítsük. A pürét a kókusztejjel és a narancslével 5 percig főzzük. A korianderlevél egy részét vágjuk apróra. A gyömbért, a chilit, a citrom levét és héját a levesbe tesszük, sóval és szerecsendióval fűszerezzük.
A garnélát és az újhagymát hozzáadjuk, és levesszük a tűzhelyről. 3 percig hagyjuk állni, majd a koriandert és a paradicsomot adjuk hozzá. A tökbe téve tálaljuk, paprikával megszórjuk, és korianderrel díszítjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Mogyorós tökleves
Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg hámozott, kimagozott spárgatök, 10 dkg zsenge, tisztított zöldborsó, 1 evőkanál pirított mogyoró, 5 dkg mogyoróvaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kisebb hagyma, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, csipetnyi szárított kakukkfű, késhegynyi chilipor (édes vagy csípős pirospaprika), 2 l zöldségleves (leveskockából), só, frissen őrölt bors.
Ehhez a leginkább Amerikában készített leveshez először keverjük össze a mogyoróvajat a paradicsompürével és fél liter levessel úgy, hogy a levest folytonos keverés közben lassanként adagoljuk hozzá, így sima keveréket kapunk. Tegyük fazékba, adjuk hozzá az egészen finomra vágott hagymát, a reszelt gyömbért, a chiliport és a többi levest. Forraljuk fel, majd kis lángon, lefedve főzzük húsz percig. Tegyük bele a meghámozott, kimagozott, kockára vágott tök felét, és főzzük újabb húsz percig. Ha kihűlt, turmixgépben készítsünk belőle pürét, töltsük vissza a főzőedénybe, adjuk hozzá a tök másik felét és a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és nagyjából tíz perc alatt főzzük készre. Tálalásnál a tetejére szórjuk a pirított mogyorót.
Sütőtökkrém leves
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 1 nagy burgonya, 40 dkg tisztított sütőtök, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 késhegynyi fehérbors, 1 húsleveskocka, só (ízlés szerint).
A forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd rátesszük az ugyancsak tisztított, és kis kockákra vágott sárgarépát, valamint a felkarikázott póréhagymát. Párpercnyi pirítás után beletesszük a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, és az ugyancsak felkockázott tököt. 8 deci vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskockát, és fedő alatt puhára főzzük. Ezután a zöldségek felét szűrőkanállal kiszedjük, beletesszük egy turmixgép poharába és kevés levessel összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe. Fél deci vízzel elkevert liszttel besűrítjük, sóval, borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.
Sütőtökleves
(4 személyre)
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök (nyers), 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál apróra vágott kapor (vagy kapormag), ízlés szerint só, csipet cukor.
Az olajat felforrósítjuk, majd megpirítjuk rajta a meghámozott és kis kockákra vágott sütőtököt. Ráöntünk 8 dl vizet, és beletesszük a húsleveskockát. Megsózzuk, majd puhára főzzük. Közben a lisztet simára keverjük fél deci vízzel és a tejföllel, belekeverjük a kaprot (vagy a kapormagot) valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd a forrásban lévő levest besűrítjük vele. Kevergetve jól kiforraljuk, és csipet cukorral ízesítjük.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Sütőtökpüréleves
Hozzávalók 4 személyre: 1.20 kg sütőtök, 5 dkg HÉRA főzőmargarin, 6 dkg finomliszt, 1 dkg só, ízlés szerint őrölt bors, 2 teáskanál levesízesítő por, 1 mokkáskanál bazsalikom, 5 dkg vöröshagyma.
Elkészítése: A megtisztított sütőtököt lereszeljük, vagy vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk. A hagymát a felolvasztott főzőmargarinon átpároljuk, majd hozzáadjuk a tököt, és együtt fedő alatt pároljuk. Ezt követően liszttel megszórjuk, és vízzel felengedjük. Ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal és bazsalikommal. Jól kiforraljuk.
Tálalásnál külön pirított zsemlekockát is adhatunk hozzá.
Tökbélleves
Hozzávalók: 1 zsenge tők belső része, 2-2 szál sárgarépa és petrezselyem, 1 kis karalábé, 1 hagyma, 1 kk. ételízesítő, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld
Levesbetét: 1 doboz májkrém, 2 tojás, só, bors, 1 kk. pirospaprika, zsemlemorzsa, petrezselyemzöld
A tök belsejét igyekezzünk 2 darabban kivenni. A többi hozzávalót apró kockára vagy gyufaszálformára vágjuk, csak a hagyma kerül egészben a levesbe. A tökbelet a zöldségekkel fazékba tesszük, felöntjük vízzel. Miután felfőtt, fűszerezzük, amikor megfőtt, óvatosan kivesszük belőle a tokbelet, ezt nem esszük meg. A levesbetét hozzávalóiból apró galuskákat szaggatunk a kész levesbe, melyben puhára főzzük Nem lesz tök íze!
Tökkrémleves
Hozzávalók 8 személyre: 1.5 kg sütőtök, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 l zöldségleves (kockából), 1 csokor metélőhagyma, 2 teáskanál közepesen erős mustár, 1-2 evőkanál fehérborecet, 1-2 evőkanál étkezési búzakeményítő, 2 dl tejföl, 4 evőkanál tisztított tökmag, só, fehér bors
Elkészítés: A tök héját levágjuk, magjait kikapargatjuk. Belét nagyobb darabokra vágjuk, majd durvára felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a felhevített zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tököt és a zöldséglevest, majd a forrástól számítva, kb. 15 percig főzzük. A metélőhagymát megmossuk, lerázzuk és felaprítjuk. A tököt a levesben összeturmixoljuk. Sóval, borssal, mustárral és borecettel ízesítjük. Az étkezési búzakeményítőt a tejföllel csomómentesen elkeverjük, a leveshez adjuk és összeforraljuk. Tökmaggal és metélőhagymával megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő 30 perc
Tökpüréleves
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 2 dl tejföl, 1-1 ek. liszt, margarin, 2 húsleveskocka, 2 tojássárgája, (2 dl tej), 1 csokor petrezselyem
A tököt darabokra vágjuk, annyi vízzel leöntjük, amennyi ellepi. Takaréklángon puhára főzzük, majd a margarint hozzáadva áttörjük. A tejföl felét a liszttel simára keverjük, a tökhöz adjuk, 1 liter vízzel felengedjük, a húsleveskockákat beletesszük. Pár percig forraljuk, majd hozzáadjuk a maradék tejfölben simára vert tojássárgáját. Végül petrezselyemmel megszórjuk.
Főzelékek
Aludttejes tökfőzelék
60 perc
Nehézség: 2
1,5 kg főzőtök, 3 dl aludttej, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál piros paprika, 1 teáskanál ecet, só, csipetnyi cukor
A tököt meghámozom és meggyalulom. Jól besózom, és 30 percig hagyom a sóban, majd kicsavarom. A felforrósított olajon sárgára pirítom a lisztet, belekeverem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, ezután a tűzről lehúzva hozzáadom a pirospaprikát. Jól összekeverve ráöntök 1 dl vizet és az aludttejet is hozzáöntve, simára keverem, és felforralom. Ráteszem a kicsavart tököt, az ecettel és a cukorral ízesítem, majd 15 percig főzöm. Közben megkeverem, hogy ne éghessen le. Végül a finomra vágott kaprot is beleszórom és még egyszer összeforralva tálalom. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.
Paradicsomos tök
Elkészítése: Teljesen úgy készül, mint a tökfőzelék, csak paradicsomot adunk hozzá, azaz a paradicsom áttört levével feleresztjük. Az ecet kimarad.
Paradicsomos tök
Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 25 dkg friss, kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só, csipet cukor (ízlés szerint).
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a tököt jól megsózzuk, és fél óráig hagyjuk állni. A paradicsomot megmossuk, majd felnégyeljük. A hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon, azután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és ráöntünk egy evőkanálnyi vizet. A levet eresztett tököt kissé kicsavarjuk, majd a hagymás-paprikás olajra tesszük. Fedő alatt puhára pároljuk, végül belekeverjük a paradicsomgerezdeket. Addig pároljuk tovább, amíg a paradicsom héja felpenderedik. Bőven megborsozva tálaljuk.
Paradicsomos tökfőzelék
30 perc
Nehézség: 1
1 kg gyalult tök, 25 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só és csipetnyi cukor
A tököt besózom, és 20 percig hagyom a sóban, majd gyengén kicsavarom. A felhevített olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, majd a tököt ráteszem. Hozzáadom még a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, az egészet jól átkeverem, és fedő alatt puhára párolom. Közben a tejfölt és a lisztet simára keverem, és vele a főzeléket besűrítem. Felforralom, és bármilyen feltétet kínálok hozzá.
Tojásos tökfőzelék
Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 3 db tojás, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, só (ízlés szerint).
A tököt jól megsózzuk, és alaposan összekeverve állni hagyjuk fél óráig. Közben a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverünk egy evőkanál vizet. A levet eresztett, gyengén kicsavart tököt rátesszük a hagymás-paprikás olajra, fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk. A tojásokat habosra felverjük, és a már puha főzelékhez keverjük. Ezután már csak addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás megkocsonyásodik.
Tökfőzelék 1.
Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre, majd tegyünk rá 1 kg gyalult spárgatököt, valamint 1 evőkanál apróra vágott kaporlevelet. Adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána a Karalábéfőzeléknél leírt módon rántsuk be. Aki savanyítva szereti ezt a főzeléket, keverjen bele egy kis almaecetet vagy citromlevet. Egyébként, ha ezeket az ízesítőket már az elején hozzáadjuk a főzelékhez, akkor nem fő szét a tök. A főzelék készítésére is alkalmas spárgatök beszerzésénél egy kb. 1,4 kilogrammos, fehér héjú, zsenge példányt válasszunk. Legyalulás előtt mossuk meg, hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a magját, és hámozzuk meg. A piacon és a zöldségboltokban konyhakész gyalult tököt, télen pedig mirelitet is vásárolhatunk. Az ősszel vásárolt érett tököt azonban feldolgozatlanul is sokáig eltarthatjuk, ha a szárát olvasztott paraffinba mártjuk, és hűvös, száraz helyen tároljuk. Mivel a tök szezonja jóval hosszabb, mint a kaporé, a nyár közepén és télen mélyhűtött vagy 1 kávéskanál szárított kaporral ízesítsük a főzeléket. Ha a tök már nem friss, akkor öntsünk alá annyi vizet, hogy a berántás előtt majdnem ellepje, ha viszont túl sok a leve, akkor merjük le róla a felesleget.
Tökfőzelék 2.
1.2 kg gyalult tök, 4 dkg liszt, 4 dl joghurt, 2 kk. étolaj, vöröshagyma, ecet, só, kapor, édesítőszer
A legyalult tököt megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Az olajban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a tököt, meghintjük kaporral, összekeverjük, és félpuhára pároljuk. Tejfölös habarást készítünk, és a tökhöz adjuk. Megsózzuk, ecetet, pici édesítőszert teszünk bele, és felforralva készre pároljuk. Tejföl helyett kefirrel vagy joghurttal is habarhatjuk, kalóriát spórolunk vele.
Tökfőzelék 3.
A tököt, miután a száránál s a másik oldalán is egy darabkát levágtunk, négy részre vágjuk, a magját kanállal kiszedjük, meghámozzuk, s vízbe tesszük. Tökgyalun át, hosszú metéltre vágjuk, s besózva egy-két órán át, állni hagyjuk. Világos rántást készítünk, melybe apróra vágott friss zöld kaprot teszünk. A tököt egy kissé kinyomkodjuk a sós víztől, beletesszük a rántásba, felöntjük csontlével, vagy vízzel s egy-két kanál jó ecetet keverünk bele. Lassan forrni hagyjuk, gyakran megrázva, vagy gyengén kavarva, hogy a tök szét ne essen. Két-három kanál tejfelt keverünk hozzá. Tálalás előtt, paprikát egy kis zsírban pirítunk, s ezzel öntözzük meg a főzeléket.
Tökfőzelék 4.
1/2 kg gyalult tök, 1 csomag kapor, só, 1 evőkanál ecet (10 %-os), 2 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, zsiradék, pirospaprika, 2 doboz tejföl.
A tököt sós, ecetes vízben az apróra vágott kaporral megfőzöm. Zsiradékon rántást készítek, nagyon apróra vágott vöröshagymát teszek bele, világossárgára sütöm. Ha kész félrehúzom, tetszés szerinti pirospaprikát teszek bele, majd tejföllel összekeverem. Hozzáteszek a főző léből, és berántom vele a főzeléket. Egy kávéskanál cukrot teszek még hozzá, és jól összeforralom. Ez hidegen is finom! Akárcsak a gyümölcslevesek.
Tökfőzelék 5.
Hozzávalók: Gyalult tök 1 kg, zsír 10 dkg, liszt 2 ek. kapor 1 csomó, ecet 1 kanál, tejföl 3 dl.
Elkészítése: A már meggyalult tököt besózzuk, néhány óráig állni hagyjuk. Ez alatt készítünk zsíros, sárga rántást, finomra vágott kaporral. A tököt kicsavarjuk a sóból, beletesszük a rántásba, kis idő múlva öntünk rá kevés vizet, ha lehet aludttejet, vagy írót, csak keveset, mert a tök is ereszt vizet. Tetszés szerint kis cukrot, ecetet adunk hozzá. Sok tejföllel tálaljuk.
Tökfőzelék mikróban
Hozzávalók: 60 dkg gyalult tök, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, ecet, cukor.
A legyalult tököt megsózzuk, majd néhány percig állni hagyjuk. Egy edénybe vajat teszünk és 2 percig 200 W-on felolvasztjuk, ezután lisztet keverünk hozzá, és 3 perc alatt 500 W-on rántást készítünk. Belekeverjük az apróra vágott hagymát és a kaprot, majd meghintjük pirospaprikával és elkeverjük a tejföllel. 1 dl vizet öntve hozzá, csomómentesre keverjük. A tököt a levétől kinyomkodjuk és belekeverjük az előbb elkészített fűszeres rántásba. 8 percig 500 W-on lefedve főzzük, majd kitakarva 5 percig 500 W-on elfőzzük a levét.
Tökfőzelék (tejfölös tök)
Hozzávalók: 60-80 deka gyalult tök, 6 deka zsír vagy vaj, 5 deka liszt, 5 deka reszelt vöröshagyma, kis evőkanálnyi kapor, só, 2 deci tejföl, 2 evőkanálnyi ecet vagy citromlé, 3 deka cukor.
A meggyalult tököt besózzuk, és negyed óráig állni hagyjuk. Felhevített zsírban vagy vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát és belerakjuk a sós léből kiemelt és jól kinyomkodott tököt, azután jól elkeverjük, egy kis ecetes vízzel feleresztjük és felfőzzük. A tök levet ereszt, tehát 1-2 deci víznél ne öntsünk rá többet. Tegyük hozzá a megvagdalt kaprot és a cukrot is. Ha a tök puhára főtt, tejfölös habarással sűrítjük, és jól felforraljuk.
Uborkás tökfőzelék
30 perc
Nehézség: 1
80 dkg gyalult tök, 2 kovászos uborka, 3-4 dl kovászosuborka-lé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, cukor, ízlés szerint, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj
A tököt jól megsózom, és 20 percig hagyom a sóban. Közben az uborkát legyalulom (vagy almareszelőn lereszelem). Az uborkalébe belekeverem a lisztet és a tejfölt. A forró olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a gyengén kicsavart tököt rátéve, fedő alatt, saját levében 10 percig párolom. Ezután ráöntöm az uborkás-lisztes tejfölt, hozzáadom a reszelt uborkát, és állandó keverés közben felforralom. Csipetnyi cukorral ízesítem. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Egytálételek
Gyöngytyúk padlizsános raguval
Hozzávalók: 1 1/2 kg-os gyöngytyúk, 25 dkg paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg fiatal tök, 25 dkg padlizsán, 3 kemény tojás, 5 evőkanál olaj, só, törött bors, 1 babérlevél, 2 dl száraz fehérbor.
A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és darabjaira vágva megsózzuk. 3 evőkanál forró olajon átsütjük a húsdarabok mindkét oldalát, majd 2 dl bort aláöntve, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a maradék, forró olajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a meghámozott és kockákra vágott tököt és padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk és gyorsan, erős lángon megpirítjuk. Hozzátesszük a gerezdekre vágott paradicsomot, végül a keménytojás-kockákkal sütjük addig, amíg a paradicsom héja ráncosodni kezd. Ezután beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet. A megpárolódott húsdarabokra öntjük a ragut és párolt rizzsel tálaljuk.
Különlegesen zamatos sült tök
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg-nyi sütőtök, 15 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg finomra őrölt dióbél, csipet só.
A sütőtököt négy egyforma darabra vágjuk. Tepsire tesszük, és az előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt villa nyomán már nem fröcsköl ki a leve. Ekkor bekenjük a megsózott sárgabaracklekvárral, meghintjük a dióval, és addig pirítjuk, amíg sötétbarnára sül. Vigyázat! Hamar megbarnul a lekvárban lévő cukor miatt.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Magyaros csillagtök-paprikás
Hozzávalók: 1 kg csillagtök lehet 1 nagy vagy 2-3 kisebb), 1 nagy vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, esetleg 1 erős paprika, só, őrölt bors, 1 kiskanál pirospaprika, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 kiskanál liszt vagy étkezési keményítő
A csillagtököt félbevágjuk. meghámozzuk, kimagozzuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (A csillagtök alakja miatt félkör alakú szeleteket kapunk. A hagymát meg a zöldpaprikát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával megszórjuk, a paradicsomot beledaraboljuk. (Aki szereti a csípőset, erős paprikát is főzhet bele.) Megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve addig sütjük, amíg a paradicsom szét nem fő. ezután a csillagtök-szeleteket belefektetjük, 2-3 evőkanál vizet öntünk alájuk, és lefedve addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem puhulnak. Kevergetni nem szabad, csak a lábast rázogatni. Végül a tejfölben simára kevert liszttel vagy étkezési keményítővel behabarjuk, és még egyszer felforralva, puha kenyérrel kínáljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Spanyol tokány
60 perc
Nehézség: 2
40 dkg lapocka vagy comb, 10 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 kicsi cukkini (vagy gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só. (A zöldbab meg a zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)
A megmosott és leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit egészen vékonyan lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk, a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak az étel elkészülte után adjuk hozzá, különben megkeményedik.) A tört diót is beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1,5 dl vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt burgonyával kínáljuk.
Szendvicskrém tökből
Összedarabolok egy jó nagy hagymát meg egy kis fokhagymát, megpirítom vajban, dobok rá néhány fűszerfajtát (kedvtől és ízléstől függően, pl.: só, bors, majoránna, stb.), aztán jöhet a kis kockákra feldarabolt tök. Ezeket együtt sütögetem, amíg a tök megpuhul. Átteszem egy keverőtálba, jó alaposan összeturmixolom és lehűtöm. Kész, lehet enni. A hozzávalók mennyisége ízlés dolga. Aki nem fél a koleszterintől meg a kalóriáktól tesz is. Válogatós csemetéknek és férjeknek is elkészíthető, tuti, hogy nem fogják megérezni mi az alapanyag.
Tejfölös-paradicsomos tök
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spárgatök, 30 dkg paradicsom, 4 dkg vaj, 2 dl tejföl és a fűszerek: késhegynyi őrölt koriander, ugyanennyi őrölt ánizs és fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kis csomó kapor, cukor és só ízlés szerint.
Amennyire ellenségei egymásnak a kertben a paradicsom és a tök (általában a kabakosok), mert a fejlődésben gátolják egymást, olyan jól megférnek, illetve kiegészítik egymást a fazékban, mint ennél a Délkelet-Ázsiában népszerű ételnél. A tököt vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kanállal kiszedjük a magját, és kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vagy szeletekre vágjuk. Egy alkalmas edényben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a tököt és a paradicsomot, belerakjuk a cérnával összekötözött kaprot (aki úgy szereti, finomra vágva bele is szórhatja), sóval, borssal, köménnyel, ánizzsal, korianderrel, cukorral ízesítjük és lefedve, kis lángon 10-15 perc alatt megpároljuk. Amikor készen van, kivesszük belőle a kaprot, elkeverjük tejföllel és forrón tálaljuk. Önmagában vegetáriánus étel, de körítésként sültekhez is adhatjuk.
Tepsis tökös burgonya
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg gyalult tök, 50 dkg burgonya, 2 db tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só.
A burgonyát meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a gyalult tökkel, a felvert nyers tojással, a vegetával, a törött borssal és egy kevés sóval. Közepes méretű tepsit kikenünk olajjal, liszttel megszórjuk, majd a réteslapot beleterítjük. Erre rásimítjuk a tökös-burgonyás masszát és a tetejét szép egyenletesre simítva, előmelegített forró sütőbe toljuk. Közepes lángon pirosra sütjük, majd még melegen kockákra vágjuk. Különleges alkalmakkor köret is lehet, de önálló vacsoraételnek is megfelel.
Tojás spárgatökkel
1 kg zsenge tök, 4 db tojás, 5 dkg vöröshagyma, 2 ek. étolaj, só, bors, pirospaprika
Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, és a kis kockára vágott tököt a hagymára tesszük, kicsit megsózzuk, borsozzuk, és a pirospaprikával meghintjük. Lefedve puhára pároljuk. Amikor kész, a felvert tojásokat ráöntjük, és kevergetve megsütjük. Patisszonból is készíthető.
Tökkremzli
Hozzávalók: 1 kg tök 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, liszt
Elkészítés: A megreszelt tököt sózzuk, borsozzuk, az elkapart fokhagymával meg a tojásokkal összedolgozzuk. A sütőport két ek. liszttel elkeverjük és a tökhöz adjuk. Ezután már csak annyi lisztet adunk hozzá, hogy a massza megsűrűsödjék, de ne legyen kemény. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és a tökös masszát evőkanállal beleszaggatjuk. Minden adagot egy- egy kis lepénnyé formálunk, és mindkét oldalán pirosra sütjük.
Töklecsó
Hozzávalók: egy nagyobb fej hagyma, kevés olaj vagy zsír, 2-3 kiskanál pirospaprika, 2-3 zöldpaprika, 1 nagyobb fej paradicsom, 1 kisebb jó gyenge tök, só, bors, kis Erős Pista, ha a csípőset szereted.
A tököt ugyanúgy kell legyalulni, mintha tökfőzeléket csinálnál. A hagymát apró kockákra vágod, olajon vagy zsíron szép pirosra pirítod, aztán jöhet a pirospaprika, zöldpaprika (ezt kicsit nagyobb csíkokra vagy karikákra vágod, mint a lecsóba szokás). Fedő alatt puhára párolod. Jöhet a tök, ezt is fedő alatt párolod egy 5-10 percig. Felfűszerezed ízlés szerint, és tovább párolod, amíg a tök, teljesen meg nem puhul. Végül beleteszed a paradicsomot, és még egy 5-7 percig együtt párolod.
Ha a tök túl sok lét engedett, akkor egy darabig fedő nélkül főzd tovább, így a felesleges lé elpárolog. Fontos, hogy sűrűbben kavargasd meg, mert hamarabb lekozmál, mint a paprika! Aki szereti a tojást, az üthet rá néhány tojást is (előtte persze jól verd fel a tojásokat). Illetve ha szereted a füstölt dolgokat, a hagyma előtt lehet egy kisapró kockákra szeletelt füstölt szalonnát vagy sonkát megpirítani, finom ízt ad.
Nagyon finom, kiadós vacsora.
Tökpörkölt
A zsenge tököt 2 cm vastagon hámozod (héjastól), majd ugyanúgy készíted el, mint a sertéspörköltet, csak ez 5 perc alatt puha lesz! Tökfőzelékre a megtévesztésig hasonló a "rendes" pörkölthöz és kiváló!
Tökpörkölt nokedlivel
1 db közepes nagyságú tök, 1/2 dl-nél valamivel több olaj, 1 db nagy fej vöröshagyma (lehet 2 db közepes nagyságú is), 1 db zöldpaprika (aki szereti az erőset annak csípős), 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál só (nem elírás), 1 pohár tejföl
A nokedlihez: kb. 3/4 kg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, víz (annyi, hogy jó "cuppanós" nokedlitészta legyen + 1 evőkanálnyi forró olaj (amiben a kész nokedlikat átforgatod, hogy ne ragadjanak össze)
Készítés: Meghámozod, és 2x2 cm-es kockára darabolod a töködet, és a sót rászórod. Így hagyod állni egy fél órát a sóban.(Addig felteheted a nokedli főzéséhez a vizet.)
Megtisztítod a hagymát és a fokhagymát, majd apróra vágva először a vöröshagymát, majd hozzáadva a fokhagymát is üvegesre párolod az olajon. Félrehúzod a tűzről, és hozzáadod a piros paprikát, és kevergetve feloldod.
Visszatéve a lángra hozzá adod az idő közben levet is engedett tököt (a levével együtt, így nem kell vizet adni hozzá, és az íze is finomabb), a zöldpaprikát, és fedő alatt Időnként megkevergetve) kb. 10 percig főződ, és közben teszel hozzá még sót, ha szükséges.
Amíg fő a tökpörkölt, a nokedli tésztáját elkészíted a hozzávalókból (Ne keverd simára a tésztát, csak éppen állítsd össze), és nokedli szaggatón, (én deszkán szoktam késsel) szaggasd bele a lobogó forró vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, az azt jelenti, hogy meg is főttek. Egy lábasban felforrósítod az 1 evőkanál olajat, és a tésztaszűrővel leszűrt, hideg vízzel leöblített nokedlikat átforgatod a forró olajon.
Tányérokra szeded a nokedlit, ráhalmozod a közben elkészült tökpörköltöt, és mindegyik halom tetejére egy evőkanál tejfölt teszel. Díszítsd pár levélke petrezselyem zölddel, és egy szelet paradicsommal.
Tök makarónival
Hozzávalók: 1 db hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál margarin, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 db kisebb tök, só, bazsalikom, őrölt bors, vegeta, makaróni
A hagymát olajba és margarinba pirítsuk meg. A tököt kis kockákra vágjuk, tegyük rá a hagymára. Majd fűszerezzük a fentiekkel. Takaréklángon állandóan kevergetve, amíg a tök, puha nem lesz. Ha a tök már kész, keverjük össze a kifőtt makarónival.
Tök, paprikásan
Az eljárás a besózásig ugyanaz, mint általában, csak azután nem készítünk rántást, hanem egy fej vereshagymát finomra vágva zsírban egy kissé pirítunk, egy jó késhegynyi paprikát teszünk hozzá s beletesszük a kinyomkodott tököt, egy kanál ecetet s behintve egy jó kanál liszttel felöntjük, úgy, mint a főzeléket. Ha jól elvegyült s a tök jól megfőtt, jó sok tejfelt - körülbelül két decit - keverünk még lassan hozzá s főzzük még egy ideig. Párolt felsálszelethez, vagy disznópecsenyéhez is nagyon jó.
Tök sörtésztában
Hozzávalók: 1 közepes tök, 4 burgonya, só, 20 dkg liszt, 2 dl sör, 2 tojás,
A mártáshoz: 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, kapor, tej
A tojásokat elkeverjük a sörrel, sózzuk, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A tökszeleteket lisztbe forgatjuk, majd belemártjuk a sörtésztába és bő, forró olajban kisütjük. Forró olajban kisütjük a rácsos burgonyát is. A vajat elkeverjük a liszttel, tűzön addig pirítjuk, míg zsemleszínű lesz. Hozzáadjuk a kaprot, tejjel felengedjük, sózzuk és kiforraljuk.
Tökös gombaragu
Hozzávalók (4 személyre): 1 zsenge spárgatök (40 dkg), 25 dkg gomba, 1 dl kefir, 1 csokor kapor, 1 kis fej hagyma, 1 ek. olaj, 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és liszt, ízlés szerint ételízesítő és törött bors.
A tököt hámozás után először félbevágom, majd felkockázom. (A zsenge kis töknek nem kell kiszedni a magos belsejét!) A gombát, tisztítás után, ugyancsak kockákra vágom. A hagymát finomra aprítom, a kaprot is felvágom. A lisztet a kefirben simára keverem.
Az olajon megfonnyasztom a hagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, az ételízesítőt, meg a borsot. Ráteszem a gombát, befedem, és kis lángon, saját levében megpárolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a tökhasábokat, és ráöntöm a lisztes tejfölt. Kevergetés közben felforralom, és máris lehúzom a tűzről. (A zsenge tök 2-3 perc alatt üvegesre párolódik.)
Elkészítési ideje: 25 perc, olcsó, egyszerű.
Tökkáposzta.
Egy jó nagy, de gyönge tököt meg kell a héjától és a belétől szépen tisztítani; aztán kézigyalun gyaluljuk meg és sózzuk jól be. Ha levet eresztett, kéz között csavarjuk annyira ki, hogy a lehetőleg ne maradjon benne vízrész. Amíg evvel elbánunk, azalatt készítsünk hat személyre egy tojásnyi zsírból és egy nagy fakanál lisztből szép világospiros színű rántást jó nagy lábasban, hogy a forró rántásba azonnal bele tehessük a kicsavart tököt. Keverjük jól el, aztán azonnal öntsünk reá meleg vizet, de ne nagyon sokat, csak annyit, hogy jól el lehessen kavarni benne a rántásos tököt. Rögtön tegyünk bele sót és hat kanál jó erős eczetet; keverjük evvel is jól össze és tegyük főni, de nem lángra, mert azonnal megég, és lehetetlenné válik. Ha igen sűrű lesz, még vizet is kell bele tenni, de nem sokat, mert ha a tök kezd átmelegedni, mindjárt meg is hígítja a rántás levet. Mikor a tök elég puha lesz, de még nem főtt széjjel, vegyük el a tűztől. Lehet a tököt savanyítva is készíteni. Egy nappal előbb gyalulás után, meleg sós vizbe téve, pár szelet kenyérrel, langyos meleg helyen egészen ízletes savanyu lesz. De a fent irt mód szerint jobb a tökkáposzta. A savanyított tök készítésének is ugyanez a módja; csak ecet nem kell bele, és víz helyett saját levét öntsük reá. Tálaláskor tejfelt kell tetejére szórni, és forró szalonnatepertős zsírt; vagy lehet sertés karmanádlit is sütni reá.
Töklepény
Fél kiló gyalult tököt enyhén lesózunk, fél óráig állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. 5 evőkanál lisztet, bő 10 deka durvára reszelt sajtot, 2 felvert tojást, finomra vágott kaprot keverünk hozzá, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Forró olajba szaggatjuk, evőkanállal lapos, kerek formára nyomkodjuk. Mind a két oldalát ropogósra sütjük.
Túrós tökszeletek
Hozzávalók: 1 kg fiatal spárgatök, 25 dkg tehéntúró, 1 csokor friss (vagy szárított) kapor, 2 egész tojás, 1 teáskanál só, 2 dl tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj.
A tököt meghámozom, és karikákra vágom. A magos belsejét kiszedem. A tökkarikák mindkét oldalát megsózom, és egy evőkanál olajjal kikent, kevés zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba vagy tepsibe teszem, egymás mellé. A tejfölben habosra keverem a tojásokat, majd belekeverem a közben villával áttört tehéntúrót. Megsózom, végül hozzákeverek két evőkanál zsemlemorzsát és a vágott kaprot. A tökkarikák tetejére rákenem a sűrű tojásos-túrós öntetet. Az edényt lefedem, és az előmelegített, forró sütőben huszonöt percig párolom a tököt, majd az edény fedelét levéve megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Túróval töltött tök
Hozzávalók: 2-3 salátauborka nagyságú zsenge tök, 25 dkg tehéntúró, (lehet fele juhtúró), 2 tojás, 1 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, kapor, só
A meghámozott tököket nagyságuknak megfelelően keresztben két-három darabba vágjuk, belsejüket kikaparjuk, és gyengén sós vízben, pár csepp ecettel addig főzzük, amíg átüvegesednek. Szűrőlapáttal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, olajjal megkent lapos tűzálló tálba üregükkel felfelé helyezzük. A túrót szitán áttörjük, a vajjal, tojással, apróra vágott zöld kaporral elkeverjük, gyengén megsózzuk, és a tökdarabokat ezzel megtöltjük. Tejföllel meglocsoljuk, és 15-20 percig középmeleg sütőben átsütjük.
Feltétként lehet burgonyapürét, vagy párolt rizst (Rizi-bizit) adni.
Vajban párolt tök pirított gombával
Ugyanúgy készül, mint a "Vajban párolt tök pirított paradicsommal", csak paradicsom helyett 40 dkg gombával. A gombát felszeletelve apróra vágott hagymával vajon megpirítjuk (erős tűzön). Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük és ugyanúgy tálaljuk.
Vajban párolt tök pirított paradicsommal
Hozzávalók: tök 60 dkg, paradicsom 60 dkg, vaj 8dkg, só, bors, kapor, petrezselyem, 1/2 citrom
A hasábokra vágott tököt sós vízben félig puhára főzzük, lecsepegtetjük. A vaj felét, serpenyőben megolvasztjuk, a tököt gyengén megpirítjuk, kaporra megszórjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk, a maradék vajon, másik serpenyőben erős tűzön megpirítjuk a serpenyőt állandóan rázogatva. Közben sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Forrón tálaljuk, a tökhasábokat középre helyezzük, a tálalás pillanatában kevés citromlevet csavarunk rá és körülrakjuk a pirított paradicsommal. Pirított zsemlével v. kenyérszeletekkel tálaljuk.
Zöldfűszeres rántott gyűrű
Hozzávalók: 2 közepes (kb. 20 centi átmérőjű) csillagtök, só
A bundázáshoz: 10 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 nagy csokor kapor, vagy metélőhagyma, esetleg 10 dkg reszelt sajt
A sütéshez: bőven olaj
A csillagtököket héjastul ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A szeletek közepéből a magot kivágjuk, a külsejét meghámozzuk. Az így kapott ovális csillagtök gyűrűket besózzuk, és 10-15 percig állni hagyjuk. Ezután a nedvességet leitatjuk róluk, és a szokásos módon lisztbe, simára kevert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. (A tojásba apróra vágott kaprot, metélőhagymát, esetleg reszelt sajtot is keverhetünk.) Bő forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Sült, töltött és rakott tökételek
Arab sült tök
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, só, 5 dkg vaj, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg pikáns lekvár (ribiszke, málna, vérszilva stb.)
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, húsát fél centi vastag cikkekre vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk. Azután a vajon fedő alatt puhára pároljuk, majd forró tálra rakjuk. A citrom levét az áttört fokhagymával simára keverjük, és minden tökszelet oldalára egy-egy cseppnyit kenünk belőle. a lekvárt-vérszilvát, ribiszkét- megforrósítjuk, és a tökre öntjük. Előételnek éppúgy adhatjuk, mint sült húsokhoz különleges köretként.
Elkészítési idő: 40 perc
Faszénen sült tök
Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök (kb. 1,5 kg), 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál porcukor.
A sütőtököt megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk. Tenyérnyi darabokra vágva olajjal megkent alufóliára fektetjük egyenként. Porcukorral meghintjük, a fóliába gondosan becsomagoljuk úgy, hogy egy kis levegő maradjon benne és faszénparázsba süllyesztve, 25-30 perc alatt megsütjük.
Fokhagymás zsenge tök
Egy megtisztított, zsenge tököt belsejével együtt (!) 7 mm vastag karikákra vágunk, gyengén sózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Ezután réteslisztben megforgatjuk, és kevés olajon, mindkét oldalát fedő nélkül rózsaszínre sütjük. Kétféleképpen tálaljuk: tetejét bekenjük tört újfokhagymával, és petrezselyemzölddel meghintve vékony zsemleszeletekre rakjuk, vagy sós, fokhagymás, hideg tejfölszószt adunk hozzá.
Gombás rakott tök
Hozzávaló: 1 kg gyalult tök, 20 dkg gomba, 8 dkg vaj, 8 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás, 3 dkg zsemlemorzsa, fél citrom, 1 cs. petrezselyem, bors, só
A tököt sós, citromos vízben úgymond roppanósra főzzük, majd leszűrjük. A gombát felszeleteljük, majd vajon puhára pároljuk, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük.
Kivajazott tűzálló tálba tesszük a tök felét, rátesszük a gombát, betakarjuk maradék tökkel. A tejfölt a tojásokkal összekeverjük, sózzuk, és a tökre öntjük. Megszórjuk a reszelt sajttal, a zsemlemorzsával, apró vajdarabokat teszünk rá, és közepes hőmérsékletű sütőben 20-25 percig sütjük.
Gombás tökkarikák
Hozzávalók: 1 kisebb, zsenge spárgatök, 15 dkg gomba, 1 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál búzadara, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint törött fekete bors és só; a mártáshoz 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor kapor, 1 húsleveskocka; a tepsihez 1 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A tököt nyolc karikára vágjuk, vékonyan lehámozzuk, és a magvas belét kiszedjük. Beolajozott és morzsával behintett tepsire rakjuk, szorosan egymás mellé. Megsózzuk és félretesszük. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, serpenyőben a zsírját kiolvasztjuk, majd a megtisztított és finomra metélt gombát rátesszük. Megsózzuk, meghintjük a borssal és az ugyancsak finomra aprított vöröshagymával, ezután fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha már zsírjára sült, vagyis a levét elfőtte, belekeverjük a megmosott, és apróra vágott petrezselyemzöldet. Kevergetve kihűtjük, ezután összekeverjük a közben gyengén felvert tojással és a búzadarával. A tökkarikák üregét jól megpúpozva megtöltjük a gombás masszával. 2 dl vízben feloldjuk a leveskockát, majd ha az is langyosra hűlt, simára keverjük a liszttel és a tejföllel. A finomra vágott kaprot is belekeverjük, ezután lelocsoljuk vele a töltött tökkarikákat. Az ételt alufóliával befedjük, és az előmelegített forró sütőben 25 percig pároljuk. Végül a fedőt levesszük, és pirosra pirítjuk a tetejét.
Héjában sült csillagtök-felfújt
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú (kb. 20 centi átmérőjű) csillagtök, só, 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 4 tojás, 10 dkg reszelt sajt (legalább a fele füstölt legyen), csipetnyi reszelt szerecsendió
A csillagtököt egészben megmossuk. 30 percig sós vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük, és kissé hűlni hagyjuk. Ezután mindkettőt félbevágjuk, a magjukat kikaparjuk, belsejüket karalábévájóval vagy éles kiskanállal úgy vájjuk ki, hogy héjuk éppen maradjon. A kivájt tökhúst villával pépesre törjük. A fél tökhéjak majd a felfújt tányérjául szolgálnak. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, a liszttel összekeverjük, majd a tejjel felengedve, sűrű besamel mártást főzünk belőle. A tökpépet, a tojások sárgáját meg a reszelt sajtot belekeverjük, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és végül a habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A fél tökhéjakba töltjük, egy tűzálló tálra vagy zománcos tepsibe egymás mellé ültetjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megpirult és a töltelék annyira megszilárdult, hogy a beleszúrt tűre már nem ragad. Salátával kitűnő előétel, de hirtelensültekhez könnyű köretként is kínálhatjuk.
Jó tanácsok:
- A sütés-főzés alatt a csillagtök héja teljesen megpuhul, és ehetővé válik, de aki idegenkedik tőle, tekintse csak egyszerűen a felfújt tányérjának.
- Mikrohullámú készülékben gyorsabban elkészül, ha a töltött csillagtököket 10-12 percig a legnagyobb teljesítménnyel sütjük, majd 2-3 percig állni hagyjuk. Ilyenkor azonban a teteje nem pirul meg, tehát ajánlatos a grillsütőben kissé megpirítani, vagy egy kevés reszelt sajttal megszórni.
Elkészítési idő: 70 perc
Húspótló rántott spárgatök
Hozzávalók: 1,20 kg spárgatök, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, só.
A megtisztított spárgatököt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Az így előkészített tökszeleteket egyenletesen megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Ezután lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajba téve megsütjük. Külön tartármártást vagy kapormártást adunk hozzá.
Kapros-tejfölös tök
Hozzávaló: 1,2 kg gyalult tök, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 tojás, 15 dkg reszelt sajt, 1 cs. kapor, só
A tököt enyhén sós vízben 2 percig főzzük, leszűrjük, kivajazott tűzálló tálba tesszük. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal a sajt felével, sózzuk, és a tökre öntjük. Megszórjuk a maradék sajttal, meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, és közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 12-15 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk friss vágott kaporral.
Különlegesen zamatos sült tök
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg-nyi sütőtök, 15 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg finomra őrölt dióbél, csipet só.
A sütőtököt négy egyforma darabra vágjuk. Tepsire tesszük, és az előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt villa nyomán már nem fröcsköl ki a leve. Ekkor bekenjük a megsózott sárgabaracklekvárral, meghintjük a dióval, és addig pirítjuk, amíg sötétbarnára sül. Vigyázat! Hamar megbarnul a lekvárban lévő cukor miatt.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Rakott tök
1. A megtisztított kockára vágott, besózott (kb. 20 percig áll besózva) tököt nem egészen puhára főzöm. A mennyiséget nem tudom, de általában 1 db jó nagy tök. Minél több, annál jobb, mert nagyon összeesik. Lehet kaprot tenni a vízbe, ha szeretik a gyerekek, de nem muszáj.
2. 1 bögrényi rizst a megszokott módon megfőzök.
3. 50-70 dkg darált húst kevés vöröshagymával, ízlés szerint majoránnával, bazsalikommal, kakukkfűvel, stb megdinsztelem, a levét elfőzöm. Ha túl sok leveszek a levéből, leves ízesítéséhez finom.
4. Az eddigieket kivajazott magas falú tepsibe rétegezem, alja és a teteje tök legyen. A tetejét tojásos tejföllel bőven megöntözöm. (Lehet közé is tenni kb. a felénél.) Vajdarabkák a tetejére és mehet a sütőbe közepesnél kicsit nagyobb lángra. Mikor kezd szépen megpirulni már kész is.
Rostélyon sült tök húsos és túrós halmokkal
Hozzávalók: 1 kg nagyon zsenge kicsi tök vagy csillagtök, olaj, Delikát Fűszervarázs
Túróhalom: 25 dkg túró, 1 pohár tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. kapor, 2 ecetes uborka, 1 tk Delikát ételízesítő
Húsos halom: 1 db. Knorr Húsleveskocka, 2 csirkemell, 6 ek. majonéz, 2 ek. mazsola, 1 dl fehérbor, 2 ek. kókuszreszelék, curry
A túrót elkeverjük a tejföllel, finomra vágott kaporral és uborkával, ételízesítővel és zúzott fokhagymával és behűtjük.
A leveskockával ízesített vízben megfőzzük a csirkemellet, ledaráljuk, összekeverjük a majonézzel, curryvel, mazsolával és kókusszal.
A tököket megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, megkenjük olajjal és megsütjük. Megszórjuk fűszervarázzsal, és tálaláskor a kétféle keverékből halmokat teszünk rá.
Rozsos tökhasábok tepsiben
Hozzávalók: 1 kg-os fiatal főzőtök, 10 dkg rozspehely, 2 tojás, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál ecet, 1 csokor kapor, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só.
A tököt félbevágom, magházát kikaparom és meghámozom. Egyforma, keskeny hasábokra vágom. Megsózom, és 10 percre félreteszem. Közben előkészítek egy akkora tepsit, amekkorába a tökhasábok egy sorban elférnek. A tepsit egy evőkanál olajjal kikenem. A sós tököt egyenként belemártom a rozspehelybe, majd a tepsire teszem, jó szorosan egymás mellé. A megmaradt rozspelyhet belekeverem a tejfölbe. Hozzáöntöm a felvert tojásokat, a megmaradt olajat, a megmosott és finomra vágott kaprot, a pirospaprikát és a porcukrot, valamint az ecettel is összekeverem. Az öntetet rálocsolom a tökre, és az előmelegített forró sütőben (fedetlenül) addig sütöm, amíg a tetején egybefüggő piros-barna kéreg nem keletkezik. Ha a család nagy étkű, párolt rizst is kínálok hozzá.
Sajtos rakott tök
A zsenge tököt meghámozzuk, kimagozzuk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és sóval, citromlével ízesített vízben roppanósan puhára főzzük. Lapátkanállal kiszedjük, konyharuhán leszárítjuk. Vajjal kikent jénaiba rétegezzük a tökszeleteket, közben olvasztott vajjal locsolgatjuk, és megszórjuk reszelt sajttal. Középmeleg sütőben, 10-15 perc alatt megpirítjuk.
Sajtos sült tök
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg főzőtök, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kaporzöld), ízlés szerint só és törött bors.
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kikaparjuk. Egyforma nagy, kétujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsibe szépen sorjában egymás mellé rakjuk a tökhasábokat. Három evőkanál olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd egyenletesen rászórjuk a tök tetejére. Ezután a reszelt sajtot is rászórjuk. A tejfölben elkeverjük a megmosott és nagyon finomra metélt kaprot, a törött borssal és a sóval ízesítjük, majd a maradék olajat is beleöntve, rálocsoljuk a sajtos tök tetejére. A tepsit nagyon szorosan lefedjük, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Közepes lángon legalább huszonöt percig pároljuk, illetve addig, amíg a beleszúrt villa hegye, nemcsak hogy könnyen belemegy, de ki is csúszik a tökből. Végül a fedelét levéve addig pirítjuk, amíg csak éppen, hogy színesedik. Nem szabad megbarnítani, mert a sajttól keserűvé válhat. Jó ízű, könnyű fogás ebédre, vacsorára egyaránt. Diétázók is fogyaszthatják, de akkor a törött bors helyett több kaporral fűszerezzék.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Spárgatök.
A spárga tököt szépen kell felvagdalni laska szeletekbe. Buzgó forró sós vízben egy-két perczig főzzük, aztán szedjük ki gyorsan szitára, hogy a vize lecsurogjon. Egy csinos tűzálló porcellántálat kenjük meg vajjal, hintsük be zsemlye morzsával, és a tököt rakjuk bele. Ha tele lett a tál, ismét hintsük meg felül vajjal és zsemlye-morzsával, aztán fél liter édes tejfejjel öntsük le és tegyük sütőbe, mig szépen megpirul, akkor tálalhatjuk.
Spárgatök csőben sütve
Hozzávalók: 1,20 kg spárgatök, fél citrom, 2 dkg cukor, 8 dkg vaj, 5 dkg liszt, 4 dl tej, 3 g fehér bors, 1 csomó kapor, 2 db tojássárga, 1 dl tejszín, 12 dkg reszelt sajt, 3 dkg zsemlemorzsa, só.
A spárgatököt megtisztítjuk, hosszában négyfelé vágjuk, a magjait eltávolítjuk, majd 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk. Citrommal, sóval, cukorral ízesített vízzel a tököt leforrázzuk, majd jól lecsepegtetjük. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, és a tökszeleteket egymás mellé fektetjük.
5 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a tejjel, és folytonos keverés mellett felforraljuk. Sóval, őrölt fehér borssal és apróra vágott kaporral fűszerezzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgát és a tejszínt. Végül belekeverjük a reszelt sajt felét, és a mártást a tökszeletekre öntjük.
Meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, ezután kevés szitált zsemlemorzsát szórunk rá, majd a sütőbe téve szép pirosra sütjük.
Sült gyalult tök
1 kg. gyalult tök, 2 dl joghurt, 2 dkg liszt, 1 db tojás, 5 dkg reszelt sajt,2 dkg margarin, 1 dkg morzsa, kapor, ecet, só
Fél liter ecetes-sós vízben a tököt 3-4 percig főzzük, majd kiszedjük, lecsurgatjuk, és margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük.
A kefirt a liszttel, tojással, az apróra metélt kaporral alaposan összekeverjük, és a tökre öntjük, tetejét megszórjuk morzsával és reszelt sajttal, majd 15 percig sütjük.
Sült tök
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben sütőtök, ízlés szerint méz, pár csepp citromlé.
A tököt megtisztítom a belső magos részeitől, majd vékony gerezdekre vágom. Sütőlemezre teszem, és az előmelegített, közepes hőfokú sütőben addig sütöm (fedetlenül), amíg a beleszúrt villa nyomán már nem jön belőle folyadék. Ekkor kiszedem a sütőből, bekenem kevés mézzel, meg is szurkálom, és pár csepp citromlevet csöpögtetek rá. Visszatéve a sütőbe addig pirítom, amíg a méztől egészen sötét lesz. Vigyázni kell, nehogy elégjen!
Sült tök mikróban
Hozzávalók: 40 dkg sütőtök
Készítés: A sütőtökről távolítsuk el a héját és vágjuk a húsát kockára. A kockákat helyezzük el egy lapos kerek tűzálló tálba. és letakarva süssük a mikróban 10-12 percig.
Töltött spárgatök tejszínes kapormártással
Hozzávalók: 1 db kb. 1,20 kg spárgatök, 40 dkg borjúhús, 2 db zsemle, 2 dl tej, 5 cl tej, 1 db tojássárga, 5 cl tejszín, 3 g fehér bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 g szerecsendió, 4 dkg vaj, 5 dl húsleves, só.
A mártáshoz: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 2 dkg cukor, fél citrom, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, só.
A spárgatököt vékonyan meghámozzuk, két végét levágjuk, majd a belső magház részét kikaparjuk.
A borjúhúst a tejben áztatott és jól kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk, lehetőleg a legapróbb lyukú tárcsán keresztül, hogy minél finomabb, pépesebb töltelékanyagot kapjunk. Hozzáadjuk a tojássárgát, 5 cl tejszínt, majd sóval, őrölt fehér borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Ízlés szerint egy kevés reszelt szerecsendiót is tehetünk hozzá. Az így elkészített tölteléket a spárgatökbe töltjük. A tököt egy vajazott tepsibe helyezzük, húslevest öntünk alá, és a sütőbe tolva puhára pároljuk.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, jól áthevítjük, majd beletesszük az összevágott kaprot is. A tök párolásából megmaradt húslevessel felengedjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt és felforraljuk. A megpárolt töltött tököt felszeleteljük, ráöntjük a kapormártást. Önmagában fogyasztjuk vagy főtt burgonya köretet adhatunk hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Töltött tök 1.
Hozzávalók: 1 kg-nyi spárgatök, 2 egész tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A tököt vékonyan meghámozom, és hosszában félbevágom. Magos belét kanállal kikaparom, és a tök belső részét megsózom. A töltelékhez a tojásokat felverem, hozzáadom a zsemlemorzsát, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot, és a finom lyukú darálón ledarált füstölt szalonna felét. A masszát a két fél tök üregébe belekenem, és a töltött tököket tepsire fektetem. A tejfölt megsózom, és rálocsolom a tetejére, majd lefedve tolom be az előmelegített, forró sütőbe. Húsz-huszonöt percig párolom, végül a fedőt levéve kissé megpirítom a tetejét. A két fél tököt keresztben félbevágom, és egy-egy adagot tányérra csúsztatok.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Töltött tök 2.
(Amanda)
1,5 kg-os spárgatök, 20 dkg pulykasonka (a kerek, mert olcsóbb), 4 db gomba, 2 db paradicsom, vöröshagymakrém (sós), 2 gerezd szétpréselt fokhagyma, 0,5 l kefir, 1 tojás, a lecsómaradék, 1 ek. olaj, 2 db hámozott, kis kockára vágott cukkíni (mert kevésnek bizonyult a töltelék) 1 cs. kapor. 25 dkg TÚRÓ.
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, a külsejét kissé megsózzuk, az olajozott tepsibe fektetjük. A paradicsomok kivételével a többit összekeverjük, betöltjük a tökbe. Sütőben sütjük. Amikor már majdnem kész (kb. 1 óra az én sütőmben), a karikára vágott paradicsommal befedjük. Hideg tejföllel tálaljuk. Körítés hozzá ma egészségtelen puha fehérkenyér volt.
Töltött tök 3.
Hozzávalók: 1 80--90 dekás, nem túl széles tök, 60 deka darált sertéshús, só, 2 zsömle, 2 tojás, 10 deka zsír, 2 deci tejföl, 3 deka liszt, kevés törött bors, kicsi majoránna, 1 csomó kapor, 3 deka cukor, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint ecet.
A tököt megtisztítjuk külső héjától, és egyenletes, kétujjnyi vastag karikákra vágjuk, és a karikákból kiszedjük a tök magházát. Kizsírozott tepsibe tesszük egymás mellé, és a következőképpen töltjük meg:
A vöröshagymát apróra vágjuk, zsírban világos zsömleszínűre pirítjuk, hozzákeverjük a darált húst, az áztatott és kicsavart zsömlét, a tojásokat, a borsot, majoránnát és a sót.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tökkarikákat, amelyek alá 1 deci vizet öntünk, sütőbe tesszük, lefedjük, és készre sütjük.
Levének felhasználásával tejfölös kapormártást készítünk és azzal tálaljuk. Ez az étel önálló ételként is adható.
Töltött tök 4.
A különleges töltött tököt azok is szeretik, akik nem rajonganak a hagyományos tökfőzelékért. Ez a finom egytál étel a zsenge júniusi tökből a legfinomabb, és lassan megfizethető az ára e piaci újdonságnak. Két félkilós tököt meghámozunk, hosszában félbevágjuk, és kimagozzuk. Két fél tököt kivajazott, tűzálló tálra fektetünk. Egy szál újhagymát apróra vágunk, evőkanálnyi olajon megpirítjuk, és a tűzről levéve 35 deka darált sertéshússal, hét deka félig főtt rizzsel, egy egész tojással, sóval, borssal összedolgozzuk. A tökök üregébe töltjük, és a maradék két fél tököt köré gyaluljuk, ételízesítő porral megszórjuk. Alufóliával letakarva a forró sütőbe toljuk, és fél óráig sütjük. Utána a fóliát lebontjuk, és a tököt két deci tejföl, egy tojássárgája meg egy nagy csokor összevagdalt kapor keverékével leöntjük. Borsónyi vajjal megszórva a sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirul.
Töltött tök 5.
(4 személyre)
Hozzávalók: 1 zsenge tök, 1 tojás, 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg darált sertéshús, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só és törött fehér bors, ízlés szerint, 1 csokor kapor.
A tököt vékonyan lehámozzuk, és nyolc karikára vágjuk. A karikák közepéből eltávolítjuk a magos belet. Beletesszük egy tepsibe, jó szorosan egymás mellé. Megsózzuk és félrerakjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott, tisztított vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evőkanál vizet, és a tűzre visszatéve belekeverjük a darált húst is. Kevergetve jól átpirítjuk, hozzáadjuk a finomra metélt petrezselyem-zöldet és a kapor felét. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután hozzákeverjük a szétmorzsolt kenyeret. Ha a keverék kihűlt, összedolgozzuk a nyers, felvert tojással és a tökkarikákat úgy töltjük meg vele, hogy a karikák közepét magasan felpúpozzuk, de juthat a töltelékből a tökkarika szélére is. A tejföllel meglocsoljuk, és az előmelegített forró sütőben szép piros kérget sütünk az étel tetejére. A sütőből kivéve azonnal ráhintjük a maradék kaprot, és rögtön tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Töltött tök 6.
Hozzávalók: 2 minitök, 1 csirkemell, 3 evőkanál rizs, 1 evőkanál olaj, fél liter csontlé vagy húslé, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só (ízlés szerint), 4 adag paradicsommártás.
A megmosott, átválogatott rizst az olajon üvegesre pirítjuk, majd annyi vizet töltünk rá, amennyi jól ellepi. Fedő alatt, kis lángon főzzük, amíg az összes levét elfövi. Közben a csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük és ledaráljuk. A húst összekeverjük a rizzsel, megsózzuk, megborsozzuk és a pirospaprikát is beletesszük. A tököket megmossuk, szárát levágjuk és hosszában félbevágva, a magházát kikaparjuk. Az üreget jól megpúpozva megtöltjük a húsos töltelékkel. A tököket tepsibe tesszük, ráöntjük a csontlevet, és befedve puhára pároljuk. A felesleges levet elpárologtatjuk és a paradicsommártást aláöntve tálaljuk.
Töltött tök Anita módra
A kettévágott, megtisztított zsenge tököt sós vízben üvegesre főzzük. Vajon finomra vágott hagymát fonnyasztunk, 30 dkg darált hússal, sóval, borssal fűszerezve átpirítjuk. Összekeverjük 3 dl főtt rizzsel, majd a kivajazott tűzálló edénybe állított fél tökökbe töltjük. Kapros tejföllel meglocsoljuk, vajat morzsolunk rá, és előmelegített sütőben átsütjük.
Töltött tök, Erzsike módra
A tököt hosszában és keresztben elvágva, négy darabra vágjuk, kiszedjük a belét.
A töltött paprikához készülő töltelék receptje szerint tölteléket készítünk a tök méretéhez való mennyiségben. Egy megfelelő méretű tepsit vékonyan kivajazunk, a tökdarabokat megtöltjük a masszával, és a tepsibe helyezzük úgy, hogy tökdarab alul, a töltelék felül legyen. Készítünk sűrű, bő tejfölös Besamel mártást, azzal jól meglocsoljuk a tetejét és közepesen forró sütőben kb. 40-50 percig sütjük.
Ha a tököt előfőztük, elég kb. félórai sütés is.
Ötletek:
- ha nem elég gyenge a tök, előtte sós vízben főzzük át kb. 10 percig. Vigyázat, nehogy szétfőjön! Megvárjuk, amíg kihűl, s akkor töltjük meg.
- a tölteléket ízlés szerint ízesítsük, de ajánlatos kaporral bőven ízesíteni.
- ha nyersen töltöm meg a tököt, mert elég gyenge, ne felejtsük el megsózni, mielőtt megtöltjük.
- a tök helyett cukkínit is használhatunk.
Tálaláskor kaporlevéllel díszítsük. Köretnek nagyon fínom hozzá a krumplipüré vagy francia burgonya. Savanyúságként kovászos uborka, csemege uborka, ecetes uborka, uborkasaláta megy hozzá.
Töltött tök gombás rizzsel
Hozzávalók: tök (tölteni való) 1,2 kg, rizs 12 dkg, gomba 25 dkg, tojás 2 db, vaj 6 dkg, só, bors, hagyma, petrezselyem, reszelt sajt
A tököt vastag karikákra vágva kivajazott tepsibe rakjuk. A rizst megfőzzük. A gombát apróra vágjuk, erős tűzön hagymával és a fűszerekkel megpirítjuk. A tűzről levéve összekeverjük a rizzsel és a tojásokkal. Ezzel megtöltjük a tökkarikákat. A tetejét olvasztott vajjal, reszelt sajttal megszórjuk és középmeleg sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Paradicsommártással vagy kapros tejfeles mártással tálaljuk.
Töltött tök Jutka módra
Veszek 1-2 zsenge tököt. Kettévágom, kimagozom, gyengén megsózom.
Töltelék: Darált sertéshús, rizs, tojás, reszel hagyma, só, bors, pici pirospaprika. (mennyiséget, azért nem írok, mert ezt minden háziasszony (férfi) tudja, aki gyakorlott, hogy mennyi kell 1-2 tökhöz tölteléknek.
A tököt hosszába vágva, héjától és belsejétől megtisztítjuk, és húsból, rizsből a szokásos módon tölteléket készítünk, egy tojást hozzáadunk, és a két fél tök belsejét megtöltjük. Kivajazott tűzállótálra fektetjük, leöntjük a kaporral ízesített tejföllel, és vajat morzsolunk rá. Először letakarva pároljuk a sütőben, majd a fedőt levéve pirítjuk. (Amíg szép világos rózsaszínű lesz.)
(Tölthetjük a tököt rizzsel, tojással elkevert darált sertéspörkölttel is.)
Töltött tök kaporszósszal
Hozzávalók: egy szélesebb tök, darált sertéshús, szalonna, sajt (trappista vagy füstölt), vöröshagyma, fokhagyma, tojás, tejben áztatott zsemle, fűszerek, kapor
A darált húst, a tejben áztatott zsemlét, a reszelt vörös- és fokhagymát, fűszerekkel és tojással összekeverem (esetleg újra átdarálom. A tököt meghámozom, néhány vastagabb karikára vágom, a magját kiszedem. A közepéből ezután még kaparok egy kicsit, és ezt a húshoz adom, egy kevés őrölt kaporral együtt. Kiolajozok egy tepsit, beleteszem a tök karikákat, aminek a külső oldalát megszórom egy kis vegetával, az aljára vékony szalonnát teszek és beleteszem a közepébe a tölteléket. A tetejére szintén szalonnát rakok. Néhány szál egész kaprot teszek a tök karikák közé. Alufóliával lefedve párolom. Mikor puha a tök, akkor ezt leveszem róla, és sütöm, míg a hús pirosra nem pirul. Majd a tetejére teszek reszelt sajtot, és még egy kis ideig sütöm. A végén kaporszószt adok hozzá, és sültburgonyát. Kaporszósz Hozzávalók: kapor, tejszín, vöröshagyma, húsleveskocka, liszt, citromlé, cukor, bors Reszelt vöröshagymát olajon üvegesre sütöm, hozzáadom az apróra vágott kapor felét, kicsit átkeverem, hozzáadok egy húsleves kockát, kevés vizet, majd tejszint. Kis főzés után liszttel behabarom, és hozzá adom a maradék kaprot, citromlevet, és kis cukrot.
Töltött tök Margitka módra
A meghámozott tököt kettévágod, a magokat a szokásos módon kikaparod, és a következő töltelékkel megtöltöd: 30 dkg darálthús, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, 1 tojás, 1 pohár tejföl, kb. 15 dkg reszelhető sajt. Az összes hozzávalót összedolgozod, és a kettévágott tök két felébe belesimítod. Kizsírozott tepsibe teszed a megtöltött tököt. A tejfölbe elkevered a reszelt sajt felét, és ráöntöd a tökre, a maradék sajtot pedig rászórod. Előmelegített sütőbe aranybarnára sütöd.
A tölteléket saját fantáziád szerint is összeállíthatod.
Töltött tök palócosan
Hozzávalók: 1/2 kg tök, 60 dkg burgonya, 25 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 12 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vaj, 1 csokor kapor, fél citrom leve, só
A tököt meghámozzuk, két végét levágjuk, magházát eltávolítjuk. Kétujjnyi széles karikákra vágjuk, és kivajazott sütőlemezen egymás mellé tesszük. A juhtúrót áttörjük, hozzákeverjük a tejföl felét, a tojásokat, a kevés vajban megfonnyasztott, apróra vágott kaprot, sóval ízesítjük. A tököt megtöltjük ezzel a masszával, a vékony szalonnaszeletekkel kívülről beborítjuk, és zsineggel rögzítjük. Középmeleg sütőben készre sütjük, a zsineget eltávolítjuk, és a tököt a szalonnával együtt felszeleteljük. A maradék tejfölbe kevés citromlevet és frissen vágott kaporlevelet keverünk. A kockára vágott főtt burgonyát kevés forró vajban megpirítjuk, ráöntjük a kapros tejfölt, jól átforrósítjuk, és a tököt ezzel a körettel kínáljuk.
|